Ce este alocatia europeana pentru copii- Kindergeld ?

    
  Material  actualizat la 16.06.2014

Studiile recente au relevat faptul că peste doua milioane de copii români au cel puţin unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cei mai mulţi copii aflaţi în această situaţie sunt din zona Moldovei (aproximativ 700.000), Munteniei (455.000), Olteniei si Transilvaniei (câte 350.000).  Se pune problema: ”Câţi dintre aceşti părinţi lucrează în Germania?” După ultimele estimări numărul părinţilor care lucrează cu forme legale în Germania se apropie de 150.000, ocupând al treilea loc in clasament după Italia si Spania.

Aşadar problema pe care o tratăm acum priveşte vreo 200.000 de copii români a caror părinţi lucrează legal în Germania.  Ce a făcut Uniunea Europeană pentru aceşti copii?  A emis o Directivă aplicată prin Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, prin care stabilea că alocaţia europeană pentru copii este o formă de ajutor familial pentru asigurarea unui trai corespunzător tuturor copiilor născuţi în Uniunea Europeană. Potrivit prevederilor acestui regulament, fiecare stat U.E., în funcţie pe posibilităţile proprii, va acorda o alocaţie pentru copiii care sunt în întreţinerea angajaţilor de pe teritoriul său. Regulamentul datează din 1971, dar romanii beneficiază de prevederile lui din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeana.

Sunt 2 aspecte importante de discutat aici. Primul este ca unul (cel puţin) dintre părinţii copilului trebuie să lucreze cu forme legale în Germania, Italia, Spania, etc, iar al doilea că respectivul cetăţean român poate obţine această alocaţie atât pentru copilul său care trăieşte în Germania, cât şi pentru copilul sau copiii săi care trăiesc în România.

Legea germană stabileşte, în general, dreptul la beneficii suplimentare pentru copii ca fiind condiţionat de implicarea efectivă în creşterea şi îngrijirea copiilor. De aceea, conform legislaţiei germane, beneficiarii direcţi ai acestor drepturi nu sunt implicit părinţii, ci persoanele care se ocupă zi de zi de îngrijirea copiilor. A fi părinte plecat la muncă nu este o condiţie suficientă pentru primirea alocaţiei, implicarea strict financiară în creşterea copilului şi vizitele periodice în vacanţe nefiind considerate suficiente pentru a avea acest drept.

De aceea, din punct de vedere al eligibilităţii pentru alocaţia germană, distingem 2 cazuri:

–        familia locuieşte integral în Germania: în acest caz părinţii pot primi alocaţia germană, desigur, cu respectarea celorlalte criterii de eligibilitate.

–        copilul locuieşte în România sau alt stat membru UE. În acest caz, acordarea alocaţiei este condiţionată de faptul ca cel puţin unul din părinţi să locuiască împreună cu copilul.

Singurele cazuri în care se acceptă ca domiciliul copilului să nu fie acelaşi cu domiciliul părinţilor din Germania şi totuşi să se primească alocaţia, este acela în care copilul urmează cursurile unei instituţii de studii superioare. În cazul celorlalte niveluri de studiu condiţiile sunt mai restrictive, fiind acceptate doar cazurile de licee vocaţionale speciale, ca justificare pentru lipsa copilului din cadrul familiei.

Dar tot conform principiilor enunţate, se poate primi alocaţie pentru orice copil aflat în îngrijire, nu doar pentru copiii naturali. Aceleaşi drepturi se acordă şi în cazul copiilor adoptaţi, copii aflaţi în îngrijire.

În ceea ce priveşte dreptul la alocaţia germană, distingem 2 situaţii:

Părinţii locuiesc în Germania, copilul născut în Germania

În această situaţie, procesul de solicitare şi obţinere a alocaţiei este unul fără prea mari complicaţii birocratice. Singura condiţionare în obţinerea alocaţiei în acest caz o reprezintă dreptul de şedere în Germania, nefiind nicio problemă din punct de vedere legal în cazul familiilor în care cel puţin unul dintre părinţi este implicat în relaţii de muncă sau este autorizat ca lucrător independent.

Condiţia principală de acordare a alocaţiei este ca solicitantul să fie supus integral impozitării pe venit în Germania, mai pe scurt fie lucrează pe teritoriul Germaniei fie locuieşte de mai bine de 6 luni în Germania, intervenind după acest timp mutarea domiciliului fiscal a persoanei respective în Germania, veniturile sale globale fiind supuse impozitării în noul stat gazdă – Germania.

În cazul familiilor ce locuiesc pe teritoriul Germaniei şi a cărui copil s-a născut în Germania, situaţia este simplă, deoarece este clar faptul că nu s-au obţinut pentru copil beneficii financiare echivalente din alt stat, neexistând obligaţia de a demonstra cuantumul beneficiilor primite precum şi dovada stopării acestor beneficii din alte state. Cu alte cuvinte, solicitarea drepturilor este una facilă, de scurtă durată, aprobarea efectivă fiind făcută de către instituţia competentă – Familienkasse (echivalentul Agenţiilor Judeţene pentru Prestaţii Sociale din România) în câteva săptămâni de la trimiterea documentaţiei.

Cel puţin unul dintre părinţi sau copilul locuiesc în România sau alt stat UE

Aceasta este o situaţie mai complicată din punct de vedere legal, deoarece intervine problema conflictului de beneficii similare între cele 2 state membre ale Uniunii Europene: Germania şi statul de domiciliu a copilului sau părintelui care nu locuieşte în Germania.

În acest caz ţinem să menţionăm de la început că alocaţia se obţine destul de greu, dar, în final, se obţine. Dar diferenţa dintre alocaţia oferită de statul german (184 euro) şi statul român (9 euro) este atăt de mare încât se justifică pe deplin eforturile depuse pentru obţinerea ei. Până la urmă vorbim de câteva mii de euro, pe care un cetăţean român îi poate obţine dacă înmulţim numărul de copii cu numărul de luni şi cu suma încasată.

În situaţiile în care, pentru acelaşi copil, există 2 ţări membre ale Uniunii Europene în care se pot obţine, pentru acelaşi copil, beneficii similare, cadrul legal ce reglementează alocaţia la nivelul Uniunii Europene prevede principiul diferenţei, anume pentru copilul în cauză părinţii pot primi beneficiile în cuantumul cel mai favorabil dintre cele 2 ţări, fie plătibil integral în ţara ce oferă beneficiile cele mai favorabile, fie plătind diferenţa faţă de beneficiile plătite de celălalt stat.

Deci în situaţia în care în România se primeşte alocaţia pentru copil în cuantum de 42 Ron (aproximativ 9 Euro), statul german va compensa diferenţa până la 184 de euro, plătind 175 de euro pentru fiecare lună.

În acest caz procedura de aplicare pentru alocaţie este una anevoioasă, dosarul de aplicare este unul consistent, cu acte doveditoare a situaţiei lucrative şi locative atât din România cât şi din Germania şi, în special, cu demonstrarea situaţiei beneficiilor similare obţinute în România precum şi a stopării acestora.

Punctul de plecare al aplicării îl reprezintă completarea şi obţinerea a două formulare europene:

–        formularul E411 – cererea de informaţii privind dreptul la prestaţiile familiale în statul de reşedinţă al familiei: prin acest document se certifică beneficiile similare încasate în România, precum şi stoparea alocaţiei în România. Statul German va achita diferenţa de la alocaţia română până la cei 184 de euro, urmând ca din data stopării alocaţiei româneşti să plătească integral în Germania cei 184 de euro.

–        formularul E 401 – atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor familiale. Acest document certifică componenţa structurii familiale în România şi este necesar pentru a demonstra faptul că unul dintre părinţi are în grijă creşterea de zi cu zi a acestuia, condiţie îndeplinită prin domiciliul comun al acestora.

Formularele arată la fel şi în limba română şi în limba germană, au statut de formulare europene, implicit nu trebuie îndeplinite formalităţi suplimentare de traducere, apostilare, etc. pentru folosirea acestora la autorităţi.

Din păcate, foarte puţini părinţi români care lucrează legal într-un stat al Uniunii Europene, altul decât România, au informatii despre existenta  acestor formulare.

Sa vedem acum care sunt persoanele care pot solicita alocaţia europeana pentru copii:

–        salariaţii sau persoanele care desfăşoară activităţi independente;

–        persoanele aflate în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăşurate în Germania;

–        titularii de pensii din sistemul german care au copii în îngrijire;

–        membrii de familie ai persoanelor mai sus menţionate.

–        persoanele supuse integral impozitării pe venit în Germania.

Daca aparţineţi acestor categorii de persoane atunci aveţi dreptul la alocaţia pentru copii care in Germania in anul 2014 este în  valoare de:

184 euro pentru primul copil

184 euro pentru al doilea copil

- 190 euro pentru al treilea copil

- 215 euro pentru fiecare copil în plus

Exemplu:  O familie primeşte pe lună pentru cei patru copii (2 x 184 €) + (1×190 €) + (1×215 €) = 773 € .

Mai trebuie menţionat că ordinea copiilor este ordinea cronologică a naşterilor, astfel încât cel mai în vârstă copil este întotdeauna primul copil. Când, din motive diferite, un copil dispare din ordinea eligibilă stabilită iniţial, ceilalţi avansează câte o poziţie în noua ordine cronologică.

Dreptul la alocaţie se poate solicita şi retroactiv, pe o perioadă maximă de 4 ani, cu îndeplinirea celorlalte condiţii de eligibilitate.

Dreptul la alocaţie este acordat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani, vârsta eligibilităţii crescând până la 25 de ani în cazul în care copilul urmează o formă de învăţământ sau are o formă de dizabilitate.

Important de retinut:

Alocatia europeana pentru copii se sisteaza la expirarea contractului de munca. Daca contractul de munca se prelungeste, este necesara si o vizita la primarie pentru actualizarea situatiei dvs.  La fel se procedeaza la schimbarea adresei, a angajatorului, etc.

Observati ca, in general, lucrurile sunt simple, desi se cere multa alergatura atit in Germania, cit si in Romania. 

                                                                              Cu respect, Iulian Sacara 


Coperta Noua Brosura Germania-page-001P.S.
Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre alocatia europeana pentru copii si despre suplimentele materiale pe care le poate primi o familie cu copii in Germania va sfatuim sa achizitionati brosura noastra care trateaza complet aceste subiecte. Cu numai 40 de lei sau 10 euro va puteti face o imagine completa a tuturor drepturilor banesti pe care le pot obtine copilul si parintii lui pe teritoriul german sau roman. Teoretic cu numai 10 euro puteti obtine pina la 500 de euro lunar. Procedura de comanda, cea de plata si de distributie se gasesc aici.

 

About these ads

1,767 responses to “Ce este alocatia europeana pentru copii- Kindergeld ?

 1. Sotul meu are firma de constructii in Germania si plateste impozit pe profit. Fiica noastra poate beneficia de alocatie?
  Multumesc.

 2. Buna ziua. Am o nedumerire ma poate ajuta cineva. Am plecat din Germania cu toata familia si am anuntat la primarie ca am plecat. Totusi primesc incontinuare alocatia pt copil. Este normal asa sau ce trebuie sa fac unde trebuie sa mai anunt.

 3. pot dovedi ca s-a platit impozit si eu si sotul suntem angajati din 17 martie am depus inclusiv contractul meu de munca la dosar dar al sotului nu

 4. sunt an germania de doua luni si as vrea sa stiu daca pot face pentu copii mei alocatie din germania an cntextu an care eu sunt divortat ,ei locuesc cu mama si ce acte trebuie din tara mentionez ca sunt angajat de o luna

 5. buna ziua, concubinul e in Germania lucreaza legal de doua luni, iar eu si copilul de 3 ani suntem in Romania, as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pentru a renunta la alocatia din Romania, ca sa poata lua el din Germania

 6. Buna seara numele meu este Sorina as vrea sa va intreb in legatura cu alocatia din Germania Eu impreuna cu sotul meu locuim in Germania sotul are doua fete din casnicia anterioara ,dupa ce a divortat de fosta sotie statul German nu ia mai acordat alocatie , ce crede-ti ca este de facut?Dupa divort cele doua fete au ramas in ingrijirea ambilor parinti doar ca ele locuiesc in Romania cu mama lor. Va rog daca se poate sa imi raspunde-ti .Va multumes

 7. Buna seara ,as dori sa-mi spuneti unde trebuie sa mearga sotul meu care lucreaza in Koln ,pentru a depune dosarul pentru alocatie ,formularele le trimit ei de aici sau trebuie trimise din Romania ?

 8. Mariana Zgripcea

  Buna ziua, va rog sa ne spuneti parerea dumneavostra in acest caz.
  De anul trecut din 03.06.2013 sotul meu lucreaza legal in Germania, eu cu copii locuim in Romania, din noiembrie am depus actele pentru alocatia europeana. Din acel moment pana in ianuarie 2014 ne-au trimis prin posta documente sa le completam aici in Romania. In 30 ianuarie dosarul este complet , asa ne-au spus. De atunci nu am primit oficial nici o hartie daca s-a aprobat sau nu. Am sunat in ultimile trei luni si ne-au spus ca dosarul este in lucru si ca este complet. Din punctul nostru de vedere dureaza foarte mult. Stim cazuri cand sa aprobat alocatia in maxim 3 luni.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!
  Cu stima!
  Mariana Zgripcea

 9. firtinescu danutza

  buna ziua ,va rog sami spuneti si mie cum pot intra in posesia alocatiei ,din germania ,ce acte necesare miar trebuii,sotul meu lucreaza in germania cu acte in regula,cum ar trebuii sa procedam ca sa obtinem alocatia copiilor. va multumesc anticipat

 10. Buna ziua , as avea si eu nevoie de o informatie in legatura cu alocatia.Eu si sotia mea lucram in Germania cu acte in regula de 2 ani.Avem o fiica de 17 ani si jumatate care este in Romania cu bunica pentru asi termina scoala.Eu am complectat toate actele necesare ptr alocatia fiicei si le am depus la Familienkasse in Offenburg , dupa numai 2 saptamani am primit o scrisoare in care punea ca trebuie sa mergem in Nuremberg pentru a depune inca o data si acolo aceleasi acte.Vreiam sa stim daca fiica noastra poate beneficia de aceasta alocatie.Va multumesc si astept un raspuns din partea dumneavoastra.

  • Fiica dumneavoastra nu poate beneficia de alocatia oferita de statul german. Nelocuind cu niciunul dintre parinti se considera ca nu e in ingrijirea acestora. Ea locuieste cu bunica, prin urmare, aceasta e indreptatita sa primeasca alocatie pentru ea, dar din Romania.

 11. Va multumes de raspuns , dar totusi am o nelamurire pe bunica si pe fiica le intretinem financiar eu si sotia in fiecare luna trimitem bani acasa pentru toate cheltuielile.Va multumesc

  • Nu are nicio importanta faptul ca le intretineti financiar, sunt 2 chestiuni diferite. Va puteti folosi de aceste cheltuieli pentru a le deduce ca si untersuchungskosten, evident respectand toate cerintele impuse pentru acceptarea acestei deduceri din impozitul anual.
   Succes!

 12. Buna ziua ziua domnu IulianS.ati putea dumneavoastra sa imi dati un sfat ce as putea face in privinta alocatiei , vreiam totusi inca o parere referitoare la alocatia fiicei pentru ca saptamana viitoare merg in Romania si daca e nevoie de ceva harti sa pot aduce .Va multumesc .astept un raspuns de la dumneavoastra

  • Raspunsul primit de la @ich este complet si corect – nu aveti drept la alocatia germana, copilul nu este in intretinerea dumneavoastra – prin intretinere intelegem cresterea si educarea acestuia, nu simpla intretinere financiara si intalnirile ocazionale in vacantele scolare. Legea germana nu acorda alocatia parintilor in mod obligatoriu, persoana indreptatita este cea care intr-adevar are in grija, fizic vorbind, copilul, conditie obligatoriu pentru realizarea acestui lucru fiind de a locui impreuna.

  • Dna Emilia puteti trimite email cu situatia d-voastra si la adresa asta
   anps@prestatiisociale.ro
   succes

   • credeti ca cei de la ANPS sunt capabili sa ofere un raspuns? E o mare pierdere de timp. Situatia e foarte clara si a fost explicata in detaliu aici. Restul e pierdere de timp.

   • D-l Iulian are dreptate, eu sunt aici in Germania si asa-s legile germane, cel care are copilul sub acoperisul lui, are dreptul la alocatie. Asa e legea pt toti aici. Completati formularul de la fisc cu declararea impozitului anual si treceti suma de bani trimisa fiicei si bunicii la costuri suplimentare, cred ca-i la untersuchungskosten. Si aveti dreptul sa vi se returneze un anumit procent.

 13. Buna ziua,sotul meu este in Germania la munca cu contract legal,avem 2 copii care locuiesc cu mine in Romania,ce trebuie facut in legatura cu alocatiile copiilor,in special a primului copil avand grad de handicap grav,se pot face si alte acte pentru sustinerea ingrijirii lui.si ce drepturi la ingrijire poate avea daca ne vom muta si noi in germania el avand varsta de 9 ani .Va multumesc anticipat,astept raspunsul dumneavoastra

 14. Buna ziua,
  Am urmatoarea situatie : sotul meu a inceput munca de o luna in domeniul electric. Urmeaza in viitor, dar in acest an, sa mergem si eu cu copilul nostru in Germania. Deoarece vreau sa pregatesc dosarul de acte de care s are putea sa avem nevoie din timp, intrebarea mea este: pot sa incep sa depun formularele necesare pentru alocatie de acum sau e prea repede avand in vedere data de la care a inceput munca sotul meu?Si ar trebui sa aplic pentru Cardul European De Sanatate pentru mine si copil sau vom trece pe asigurarea sotului dupa ce ne declaram acolo?
  Multumesc anticipat, Crenguta

 15. Parerea mea este ca n-are rost sa aplicati acum pentru alocatie. Pentru faptul ca tu si copilul locuiti inca in Romania, aprobarea dosarului de alocatie poate dura foarte mult ( chiar si un an). Mai bine sa aveti toate actele pregatite si sa incepeti procedura in momentul in care vati merge in Germania. In situatia aceasta trebuie sa aveti grija sa cereti si din urma, din momentul in care sotul dumneavoastra a inceput munca. Eu asa am procedat. In legatura cu cardul european, e bine sa-l aveti pana cand reusiti sa faceti toate demersurile pentru asigurare in Germania. Dar atentie, e valabil doar 6 luni si acopera doar urgentele! Daca sotul este asigurat in sistemul public, atunci dumneavoastra si copilul veti fi preluati pe asigurarea lui. Insa, daca este asigurat privat, trebuie sa va preocupe asigurarea individuala a dumneavoastra si a copilului.
  Succes!
  P.S. Incercati, daca eventual nu stiti deja, sa invatati cat de cat germana inainte de a ajunge aici. Va va fi mai usor sa va integrati!

 16. Buna seara, eu lucrez din februarie in germania, acuma o saptamana am aduso pe nevasta mea si pe fiica noastra de 6 luni , azi am fost la primarie pt anmeldung si as vrea sa stiu cum pot face pentru a primi alocatie pentru fetita. Va multumesc anticipat.

 17. Buna seara!Sotul meu este plecat in Germania si lucreaza cu acte in regula de mai putin de o luna.Urmeaza ca incepand cu luna urmatoare sa merg si eu cu copilul de 6 luni sa locuim impreuna cu el.Momentan sunt in concediu de intretinere a copilului timp de doi ani.As vrea sa stiu daca in Germania pot primi in continuare si aceasta indemnizatie(daca renunt la cea din Romania) sau mi se va oferi doar alocatia in valoare de 184 euro.Va multumesc!

 18. Buna seara.
  Aceasta alocatie se poate acorda pentru mamele sau tatii care lucreaza in Germania cu contracte de munca de 2 luni?

 19. Buna ziua ma numesc George si sunt in Germania lucrez intr-o firma cu GBR firma de parteneriat.Din pacate am avut un accident de masina cand veneam de la munca si ca platitor de taxe as dori sa stiu daca pot sa primesc despagubiri de la statul german.Va multumesc anticipat.O zi buna.Astept un raspuns
  Cu stima George

  • Buna seara d-l George, depinde cum sunteti aigurat. Important e sa declarati cum s-a petrecut accidentul, unde aveati de gand sa mergeti, ce popasuri ati facut, si daca aveti asigurare privata. E cam complicat, iar cei de la asigurari trebuie sa evalueze toate punctele problemei. Inaintati actele si veti avea raspunsul, dar cam dureaza.

 20. Buna ziua…am o nelamurire f mare…am o cunostinta care are un copil de 8 luni,sunt in germania,adepus actele pentru alocatie,i a venit calculul la alocatie 500 euro pe luna pt un sg copil…mu inteleg dc atat de mult…eu sunt cu sotul si bebelusul de 8 luni in germania,sotul lucreaza cu contract de munca.am depus actele pt alocatie..in a asteptam ras…intrebarea mea este…dc i au calculat alocatia prietenei mele la 500 e pe luna..

 21. Buna,as avea si eu o intrebare eu locuiesc si muncesc in landul Nordrhein-Westfalen.Unde trimit dosarul complet cu actele pt alocatie in landul unde muncesc sau la Nurnberg.

 22. Buna ziua,am trimis dosarul reactualizat la inceputul anului(anul trecut am primit kindergeld)si nu primesc nici un fel de raspuns(am trimis scrisori,emailuri).Mentionez ca dosarul e complet si lucram ambii soti vollzeit.La nr de telefon nu raspunde nimeni,nu este in serviciu numarul.Am fost repartizati de anul acesta de la Kempten la Schwandorf,Nurnberg.Multumesc.De la Landratsamt mi s-a spus ca avem dreptul la alocatie

  • De ce v-a fost intrerupta alocatia? Copilul nu mai locuieste cu dumneavoastra in Germania? Oferiti mai multe detalii.

   • Ba da locuieste in Germania,numai ca in februarie am primit in plic formularele necesare,pentru ca ,,spun ei,,trebuie reactualizata situatia ,deci acelasi dosar ca la inceput ….dar nu am primit nici un raspuns si orice am facut pentru a lua legatura cu ei a fost zadarnic

 23. Buna ziua,
  Am nevoie de cateva lamuriri deoarece am primit tot felul de raspunsuri alternative. Eu, divortata, angajata din 01.05.2014 in Germania (Hessen), am un copil (7 ani) care in urma divortului mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare dar care deocamdata locuieste inca in Romania cu parintii mei. Beneficiez de Kindergeld? Daca DA, pot depune actele- avand in vedere ca procedura dureaza destul de mult- chiar daca copilul nu este inca in Germania urmand ca in urmatoarele luni sa il aduc aici. Multumesc anticipat!

  • Veti beneficia de alocatie in Germania doar in momentul in care copilul va fi cu dumneavoastra aici. Pana nu-i faceti Anmeldung nu are rost sa trimiteti actele deoarece nu aveti dreptul la Kindergeld.

 24. Buna,am mai intrebat o data si nu am primit raspuns eu locuiesc si muncesc in landul Nordrhein-Westfalen.Unde trimit dosarul complet cu actele pt alocatie in landul unde muncesc sau la Nurnberg.

 25. Ba da locuieste in Germania,numai ca in februarie am primit in plic formularele necesare,pentru ca ,,spun ei,,trebuie reactualizata situatia ,deci acelasi dosar ca la inceput ….dar nu am primit nici un raspuns si orice am facut pentru a lua legatura cu ei a fost zadarnic

 26. Buna ziua! Fiica mea are 20 de ani si este studenta la doua facultati in Romania,eu am anmeldung aici si muncesc ..Pot beneficia de kindergeld si de ce acte am nevoie,avand in vedere ca sunt divortata de tatal ei,iar in urma divortului mi-a fost mie incredintata? Va multumesc anticipat!

 27. buna seara am o fetita de 5 anisori care este in Romania eu lucrez in Germania de vreo 4 ani stagional doar cateva luni pe an dupa care plec in tara si sotul a lucrat copilul a fost in grija bunicii o perioada acum este cu sotul am intrebat pentru kindergeld si mi-au spus ca este posibil am deja formularul 411 trebuie sa il completez si sa il trimit la Nurnberg intrebarea mea este credeti ca este posibil sa iau?Si daca plec in tara mai are rost…la anu se poate sa vina decat sotul va multumesc…

 28. Buna ziua.De 4 ani lucre ca si sezonier,in Germania cate 6 luni pe an.Sotia se afla in Romania cu cei doi copii.In primul an am primit raspuns dupa 30 zile si alocatie ,anul urmator la fel.Anul trecut atrimis din nou si au trimis un formular pt a fi completat de catre firma,si sa nu l mai trimit in Frankfurt ci in Nürnberg.De ce?L-am trimis,si am asteptat.Am sunat in Dec si au spus ca dosarul e in lucru ,si vor trimite raspuns.Nimic.Anul acesta am venit din nou,si am trimis.Am sunat ,au confirmat ca am trimis solicitare si pe anul acesta,si au spus ca dosarul e in lucru..si sa astept raspuns.Au trecut 60 zile si nimic.Daca aveti timp sa mi raspundeti,va multumesc.Oricum …va multumesc.

 29. Va multumesc pentru raspuns,domnule Iulian.

 30. Buna ziua, domnule avocat !
  Fiti va rog amabil, am depus actele pentru kindergeld in Pfullingen, copii legalizate ale certificatelor de nastere, fotocopii dupa originale, ce le-au facut functionarii acolo, la familienkasse, cererea pentru kindergeld si o declaratie a angajatorului meu, care de fapt, s-a si deplasat impreuna cu mine pentru a ma sprijini.
  Va rog mult, domnule avocat , sa imi spuneti , pentru ca inca nu am primit nici un raspuns, unde sa ma adresez, ce trebuie sa fac?
  Ma numesc Georgescu Emil, sunt din Iasi, poate va amintiti de mine.
  Va multumesc anticipat !

  • Imi amintesc de dumneavoastra, sunteti din Iasi?
   Va trimit si dumneavoastra mesajul scris pentru @tiberius – este incomplet si incorect ce ati facut pana acum, nu aveti acelasi caz ca familiile cu copii nascuti in Germania.

   1. trimiteti actele relevante de munca din momentul in care sunteti eligiil pentru plata.
   2. actele se trimit la Familienkasse din zona in care sunteti arondat, functie de situatia familiei posibil dosarul sa ajunga la Nurnberg.
   3. legat de acte – trebuie sa constituiti un dosar intreg cu ceea ce priveste situatia muncii, taxelor, familiei in ansamblu, de la venirea in Germania. Cu cat dosarul este complet, cu atat timpul de raspuns va fi mai mic. La Nurnberg timpul normal de asteptare este de circa 1 an, timp ce creste in cazul documentatiei incomplete.

 31. buna ziua.locuiesc in Germania de un an si tot de un an sunt angajat cu contract.am lucrat prima data la mc’donalds din 21 august 2013 pana pe 28 februarie 2014 si la a 2-a firma dupa data de 1 martie pana in prezent la mc’donalds am avut contract pe un an dat ma dat afara si imediat mi-am gasit alt loc de munca unde am contract “unbefristet” si pe data de 7 august 2014 mi-am adus sotia si copilul aici in Germania.intrebarea 1 este-cand depun actele pt kindergeld “dau” amandoua contractele? intrebarea 2-actele le depun la “agentur für arbeit” (locuiesc in schwäbisch gmünd land baden württemberg)? intrebarea 3-imi mai trebuiesc ceva acte din tara? mentionez ca, copilul inca primeste alocatia de la stat din romania pe cardul sotiei.

  • 1. trimiteti actele relevante de munca din momentul in care sunteti eligiil pentru plata.
   2. actele se trimit la Familienkasse din zona in care sunteti arondat, functie de situatia familiei posibil dosarul sa ajunga la Nurnberg.
   3. legat de acte – trebuie sa constituiti un dosar intreg cu ceea ce priveste situatia muncii, taxelor, familiei in ansamblu, de la venirea in Germania. Cu cat dosarul este complet, cu atat timpul de raspuns va fi mai mic. La Nurnberg timpul normal de asteptare este de circa 1 an, timp ce creste in cazul documentatiei incomplete.

  • Sotul meu lucreaza in germania cu acte legale anul trecut in martie am depus actele pt alocatia unui copil de al nostru minor luna trecuta ni sa cerut sa dovedim de cand nu mai luam alokatia din tara am trimis si aceasta dovada. Mentionez. Copilul este cu mn in Romania sotul in germania intrebarea mea este cat timp dureaza pana se obtin acesti bani un an si opt luni sunt de cand tot asteptam

 32. Buna ziua!Am si eu o intrebare…sunt in Germania de la 1 mai 2012.tot de atunci lucrez cu acte in ragula.in iulie 2012 mi_am adus si sotia si fetita.avem anmeldug,asigurari si toate celelalte,din mai 2012 primim si alicatia germana.intrebarile mele sunt:daca sotia si fiica mea se intorc in Romania…mai beneficiez de alocatia de aici?trebuie sa le fac abmeldung?in contextul in care eu o sa lucrez in continuare aici. aici.

  • Le faceti abmeldung si in acelasi timp trimiteti la Familienkasse formularul de modificare a datelor personale.
   Succes!

   • ionita bogdan

    Sa inteleg ca alocatia o sa o primesca in continuare?formularul de la Familienkasse are o denumire anume?va multumesc!

   • Kg45. Da, alocatia se va primi in continuare. Atentie totusi sa trimiteti, pe langa formular, si scrisoare explicativa, sa fie lucrurile cat mai clare sa nu va treziti cu alocatia suspendata.

 33. buna ziua. am si eu o intrebare > lucrez in germania din martie 2013, in aprilie anul acesta am depus actele pentru alocatie aici in germania, pana in iulie nam primit nici un raspuns de la ei si. .Am fost la sfarsitul lui iulie acolo iar de acolo mi sa spus ca trebuie sa aduc ameldung pentru copii si ca intr-o luna maxim dupa ce aduc ameldungul se rezolva.Treaba e ca saptamana trecuta mi-a venit decizia de alocatie acasa in care spun ca voi primi alocatia din martie anul trecut , asta in conditile in care eu nu am dus ameldungul copiilor.Daca mia venit decizia inseamna ca voi primii banii fara sa fiu nevoit sa duc anmeldungul ? si daca da cam in cat vin banii de obicei dupa ce vine decizia ? multumesc anticipat

 34. pai nu precizeaza data platii. doar imi spun ca voi primi din martie anul trecut pana in martie anul asta alocatia din care mi se vor oprii cate 20 de euro echivalentul alocatie care am luat-o in romania, iar din martie anul asta voi primi suma intrega pentru ca in martie am sistat alocatia din romania. atata tot . nu specifica data platii. oricum mersi mult pentru raspuns

  • Atunci plata se va face dupa planificarea platilor la Familienkasse – depinde de numele de familie. Care este la dumneavoastra?

   • Ca sa fiu si mai exact, sistemul de plati s-a modificat, astfel incat se ia in calcul ultima cifra a numarului de dosar.
    Astfel, dosarele cu terminatia:
    0 – se platesc in a 2-a zi lucratoare a lunii curente
    1 – a 3-a zi lucratoare.

    Practica la ultima cifra a numarului de dosar adaugati 2 si va rezulta in a cata zi lucratoare vi se face plata.

 35. ok.. am inteles ..mersi mult pentru raspunsuri ..

 36. Buna ziua, am anmeldung in Germania din luna iunie 2013, casatorita cu cetatean german din februarie anul acesta!!Am o fiica ce a implinit 18 ani in luna iulie 2014 ce va fi in clasa a XII a la un colegiu national sectia filologie bilingv engleza in Romania!!As dori sa imi spuneti daca in aceasta situatie pot solicita Kindergeld!!Cu mii de multumiri anticipate!!

 37. Buna ziua, in cazul in care amandoi parintii lucreaza in Germania (tatal din septembrie, mama din octombrie, iar copiii ulterior se vor alatura familiei) , ne adresam doar la Familienkasse respectiv in momentul in care sunt si copiii anmelduiti acolo, sau trebuie sa pregatim ceva acte, formulare de aici din Romania, inainte de a pleca?
  Multumesc!

 38. Buna ziua numele meu este daniela si sotul meu lucreaza in crailsheim germania de trei ani cu contract legal de munca, avem 3 copii si am depus actele pt alocatie de mai bine de un an iar acum 2 saptamani ia venit sotului meu un plic cum ca ii mai trebuie niste acte.Lea trimis la nurmberg.credeti ca va mai dura mult pana sa intre??
  va multumesc
  astept un raspuns

 39. Buna seara .locuesc in munchen de 4 ani lucrez angajat la hotel in munchen de 4 ani sint divortat de 10 ani de fosta sotie avem un baiat , ir dupa divort tribunalul mi la incredintat mie.dar copilul locueste la madrid cu fosta mea sotie asta ca am ajuns la o intelegere intre noi si i la-m incredintat ei .baiatu e la liceu si eu îi trimit in fiecare luna 200 €.problema e ca eu am trimis toata documentatia ce mi-au trimiso cei de aici din germania ,in speta si fosta sotie toate formularele din spania trimise de cei de la kindergheld inclusiv si formularele trimise de ei de vre-o 4 luni si nimic.spuneti-mi dumneavoastra de ce nu se misca statul acesta german? ca eu stiu ca platesc toate darile la stat.spuneti-mi trbue sa-mi iau un avocat?ca nu mai stiu ce sa fac ..va multumesc .astept rasp.o seara buna

  • Nu dati banii pe avocat aiurea ca nu aveti dreptul la alocatie in Germania. Chiar daca aveti custodia copilului, el nu locuieste cu dumneavoastra. Ca urmare, cea indreptatita sa primeasca alocatie este fosta sotie, dar alocatie de la statul spaniol. Prin urmare, dupa multe luni de asteptare, care pot fi chiar 12 in unele cazuri, veti primi un refuz.

 40. buna ziua,eu si sotul lucram in Germania dar copilul este in romania,am intocmit in Romania formularele E401 si E411 din Decembrie 2013,avem sistata alocatia din Romania,urmeaza sa trimitem toate actele la Familienkasse Potsdam insa din ce am citit aici nu avem dreptul la alocatie fiindca copilul e in tara.Nu inteleg de ce nu ni sa spus acest lucru cand am intocmit formularele E401 si E411?Ir alocatia a fost sistata fara acordul nostru.Va multumesc

 41. buna seara,numele meu este IOAN ,am si eu o intrebare daca se poate:am contract de munca pe 1 an de zile incepind din 01.08.2014,am 2 copii care locuiesc cu sotia in Romania:care este primul pas ce trebuie sa-l fac pentru a primi alocatia din Germania ? Mentionez ca lucrez in Bopfingen.

 42. Buna ziua,

  Lucrez in Germania din data de 03. martie. 2014. In ultima perioada am constatat ca am ceva probleme de sanatate (cred ca este vorba despre un inceput de hernie inghinala). In cazul in care ma voi opera, aceasta operatie va implica o perioada de repaus. Doresc sa-mi spuneti: 1.Pe parcursul operatiei si perioadei de repaus voi mai primi salariu? 2.Aceasta interventie chirurgicala+ eventualele zile de spitalizare(daca este cazul) sunt acoperite integral de asigurarea mea medicala?(detin card de asigurare medicala- BARMER) Mentionez ca in contractul de munca am o perioada de proba (primele 6 luni), ulterior transformandu-se in contract permanent.

  Multumesc anticipat!

  • Sa incerc sa-ti raspund eu…
   In primul rand, deduc ca pana pe 3 septembrie esti inca in perioada de proba la munca. Banuiesc ca aceasta operatie o vei face dupa aceasta data si doar daca vei ramane angajat (daca nu, se complica putin situatia).
   Dupa operatie, daca se impune perioada de repaus vei primi si concediu medical. Prin urmare, atata timp cat ai concediu medical primesti si bani. Fiind asigurat nu platesti decat 10 euro pentru fiecare zi de spitalizare. Vei primi factura acasa si vei avea un termen de plata trecut pe ea. Sanatate!

  • 1. Salarul il primiti integral pentru o perioada maxima de 6 saptamani per eveniment medical, dupa veti intra pe Krankengeld la un cuantum redus – bani platiti direct de casa de asigurari de sanatate. Asteptati sa treceti de perioada de proba si grija mare sa informati la timp angajatorul cu privire la documentele medicale, pentru a nu complica situatia.
   Cele bune!

   • Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra. Doresc sa va mai adresez cateva intrebari:
    1) in cazul in care voi intra pe Krankengeld trebuie sa iau legatura cu casa de asigurari? Sau angajatorul in baza concediului medical pe care il voi aduce eu de la medic se va ocupa de aceasta chestiu. Spuneti-mi va rog, care este procedura!?.

    Multumesc

   • Dupa 6 saptamani va reglati conturile direct cu casa de asigurari – ei vor cere angajatorului o adeverinta de venit pe ultimele 3 luni functie de care vor calcula drepturile banesti cuvenite in perioada de concediu medical. Pana in 6 saptamani plata se face direct de catre angajator, 100% media veniturilor pe ultimele 3 luni.

   • Va multumesc foarte mult, pentru raspunsuri!

 43. casandrescu claudia

  buna ziua!va rog frumos sa-mi spuneti ce acte trebuie sa aduc din România,daca trebuie apostilate pt a beneficia si copilul meu de alocatie pt ca urmeaza sa ne stabilim in Chemnitz.Mentionez ca sotul meu lucreaza in Germania ca pers. fizica autorizata,iar copilul este al meu dintr-o casnicie anterioara.suntem casatoriti legal.Am inteles ca are si el dreptul la alocatie dar nu stiu ce trebuie facut pt asta.Astept rasp.dvs.Multumiri pt tot ce faceti.

 44. buna seara ,lucrez sezoniera in germania cate 6 luni pe an am trimis cerere pentru alocatie in iunie azi am primit formularele e411 si e 401 trimise din Bayern Nord cu stampila lor la punctul 5 intrebarea mea este ce trebuie sa complectez eu si daca trebuie trimise si in Romania? sunt valabile copiile de pe certificatul copilului si certificatul de casatorie sau trebuie originalele? Va multumesc!

 45. casandrescu claudia

  v-as ruga frumos,domunle iulian, sa-mi raspundeti si mie la solicitare si doresc sa stiu si ce documente trebuiesc apostilate in românia pentru inscrierea copilului la scoala in germania.mentionez ca baiatul meu are 8ani si a facut clasa I in românia.multumesc frumos.

 46. sotul meu lucreaza in germania din 2003,vreu sa stiu daca copilul meu poate beneficia de alocatie de la ststul german retroactiv.mentionez ca acum copilul are 22 ani,iar sotul e si acum pe teritoriul germaniei.copilul a avut alocatie pana in 2013 iunie,in romania.va multumesc

 47. as mai dorii sa aflam daca anii lucrati in germania o sa se regaseasca in actele ptr.pensionare

  • Se regasesc in masura in care s-a platit contributia la fondul de pensii in Germania (cum a fost angajat, gewerbe, angajat in Romania si detasat sau a fost angajat direct al unei firme germane?)

 48. Domnule Iulian va rog sa ma ajutati cu un sfat in problema mea.Sotul meu alucrat sezonier in Germania in ultimii 3 ani cate 6 luni pe an in perioada aprilie septembrie.In perioadele octombrie martie a locuit in tara cu mine si cei 2 copii.Din 16iunie lucreaza cu contract pe un an.Menttionez caangajatorul german i-a platit tot si asigurari se sanatate,somaj etc.Pe timp de iarna el fiind in tara si nelucrand am depus dosar pentru subventii de caldura..As vrea sa stiu daca,fiind situatia data,as putea sa cer alocatie pentrucei 2 copii. Precizez ca atunci cand am facut dosarul de subventie pentru caldura, sotul meu a fost trecut fara venit.Pentru kindergelt se cere si adeverinta fiscala si daca da in ce masura ne afecteaza.

  • Nu cunosc in ce masura ceea ce s-a intamplat este fapta penala sau nu – declaratia respectiva de venituri, cand ati primit subventia, se refera la veniturile lunare sau anuale?
   Esential este ca sotul sa nu fi lucrat in timp ce incasati acea subventie. Daca totul e in regula atunci puteti obtine adeverinta fiscala si formularele europene.
   Cele bune!

 49. Multumesc de raspuns,adeverinta fiscala se cere pe anul trecut sau pe anul in curs?

 50. Buna ziua d-ule Iulian.Ma numesc Vio si as dori sa stiu daca sotul meu lucreaza in Germania din 2006 pe sezon adica:april-iunie si iulie-august,are dreptul la alocatie europeana.Va multumesc mult.

 51. Buna seara domnule Iulian,
  Situatie simpla: eu si sotia lucram si stam in Germania din 2011, cu toate formele legale. Copilul nostru s-a nascut acum 1 luna, tot in Germania. Toti suntem deci aici, cu forme legale. Cu toate acestea, in urma cererii de Kindergeld, am primit raspuns prin care ni se cer completate formularele E411, E401, etc. Este nevoie de ele in cazul nostru (inteleg ca nu!)? Si nu mi-e clara inca o chestiune: presupunand ca e nevoie de ele, care este traseul hartiilor? Cine le trimite in Romania? Se ocupa Familienkasse din Germania sau trebuie sa ne ocupam personal? Multumesc!

  • Buna seara,

   E cel putin ciudat ce se intampla. Singura explicatie plauzibila este ca ati trimis formularul gresit si de asemenea l-ati completat eronat. Aveti o copie a acelui formular? Daca aici locuiti si s-a nascut copilul, nu ar trebui sa fie nicio problema, dimpotriva in Romania ar trebui sa vi se ceara formularele europene, in cazul in care ati cere acolo alocatia.
   Ca si traseu, formularele le obtineti stampilate de la Familienkasse Germania, le completati in Romania si le returnati la Familienkasse.
   Cele bune!

   • Buna seara si multumesc de raspuns. Am sunat la ei azi si intr-adevar, nu este nevoie de acele formulare. Pur si simplu au facut o greseala, pentru ca cererea am completat-o bine. Au cerut decat confirmari legate de loc de munca si anmeldungul copilului. Numai bine!

 52. Am doi copi sunt divortata ei sunt in ingrijirea mea pe perioada de vacanta am lucrat in germania doua luni anul acesta si cel precedent vreau sa fac actele pt alocatie.Cind am terminat contractul mi sa dat foile pe perioada cand am lucrat.Pot sa obtin alocate?Unde sa apelez sa fac dosarul?

  • In acest caz nu aveti dreptul la alocatie – intalnirea in vacante sau concedii si simpla sustinere financiara nu sunt considerate criterii suficiente de eligibilitate. Puteti in schimb beneficia de anumite deduceri fiscale, odata cu depunerea declaratiei de venit.
   succes!

 53. Buna seara, o rugaminte am si eu ,va rog, muncesc in Germania si sunt divortata,fetele sunt in grija mea dar au ramas in Romania,pot sa primesc alocatie europeana? va multumesc anticipat!!

  • conform legii germane, din punct de vedere al eligibilitatii pentru alocatie, fetele nu sunt in grija dumneavoastra ci a persoanei care locuieste cu ele in Romania. Astfel nu aveti drept la alocatia germana, puteti doar beneficia de anumite deduceri fiscale odata cu depunerea declaratiei de venit anuale.
   Succes!

 54. Nu aveti acest drept.

 55. SA INTELEG CA DOAR DACA LOCUIESC SI FETELE CU MINE IN GERMANIA POAT SA PRIMESC ALOCATIE?(I MI SUNT INCREDINTATE MIE).MULTUMESC!!!

 56. Da, doar daca locuiesc cu dumneavoastra in Germania.

 57. buna ,eu lucrez in germ,cu contract cate 2,3luni am depus acolo actele pt alocatie la copii ,ei sunt in tara cu sotul el are grija de ei ,va rog sami spuneti ce sanse am sa primesc

  • In mare indepliniti conditiile de eligibilitate principale, totul depinde de ce acte ati trimis. Daca primiti un refuz atunci revizuiti aplicatia si trimiteti o contestatie.

 58. Buna ziua tuturor,

  Intrucat este prima mea postare pe acest forum, doresc sa imi expriim profunda admiratie pentru rabdarea, implicarea si timpul acordat de catre administratori si moderatori, sau cei care indeplinesc aceste functii. Reiterand, este o munca absolut senzationala, care “nimmt unzählige Arbeitsstunden in Anspruch” si care merita tot respectul cititorilor, chiar daca nu reusesc sa faca totdeauna tuturor pe plac si/sau sa raspunda instantaneu.
  Revenind la Kindergeld, domnule Iulian S, ati putea, desigur in masura timpului, face o trimitere si catre baza legala a refuzului acordarii in cazul in care minorii au domiciliul in afara Bundesgebiet?

 59. Buna ziua.O intrebare am si eu am cautat raspuns si al autoritati dar toti ridica din umeri.Deci fostul meu sot lucreaza in germania.Am luat kindergeld pana in februarie 2014.insa in luna martie eu am trimes o hartie notariala in care am specificat ca sunt in divort de fostul sot si ca fata locuieste in romania cu mine din 2010…divortul sa terminat in august…iar fata mia fost incredintata mie….bine costodie comuna cu domiciliul la mine…;eu am cerut reanalizarea dosarului si in cazul in care mai poate beneficia sa se livreze la mine,.prin mai acestia miau trimes un plic in romania cu doua formulare,.in primul eram trecuta eu ca solicitant in care mi se cer detalii referioare la mine castiguri si de talii de la celalat parinte al fetitei.BUN ….celalalt formular e 401 mi sa spus ca ar fi am fost cu el si mi se spune clar de la evidenta populatiei ca nu poate fi facut pe numele meu.logic am intels asta nu eu lucrez in strainatate.Dar am pus o simpla intrebare pt ca tin cont pentru a face acte sunt necesare cheltuieli multe si nu as vrea sa arunc cu banii pe geam,,,,,asa ca eu iam intrebat domnule legea ce spune in caz de divort….?se mai primeste alocatie sau nu?teoretic el tot tatal fetiteti ramane tot cu contract munceste in germania…dar legea e lege….eu ma pot zbate sa fac acte….dar e cheltuiala multa si vroiam sa stiu daca merita….exista vreo sansa de a primi acesti bani?sa fie livrati lui nu as fi de acord pt ca nu trimete acesti bani ….si pe langa eu o am sistata si pe cea din romania.eu mam tot gandit odata ce am spus in declaratia notariala ca suntem in divort si fata e cu mine in romania…..ma gandeam ca daca nu aveam drept numai trimeteau acele acte ….vam spus au fost trimese pe numele meu aici in tara….Va rog daca se poate o informatie mai utila.MULTUMESC ANTICIPAT

  • Sunteti divortata de tatal fetitei iar ea locuieste cu dumneavoastra in Romania…
   Nu va mai zbateti si nu mai cheltuiti timp si bani! Nu aveti dreptul la alocatie de la statul German.
   Formularul european 401 trebuie completat de autoritatile din Germania si prezentat autoritatilor din Romania pentru a beneficia de alocatie de la statul roman.
   Numai bine!

  • @crystyna: din septembrie sotul nu mai are dreptul la alocatia germana, ar trebui sa notifice Familienkasse despre divort, chiar are obligatia aceasta. Dumneavoastra, neavand nicio legatura cu statul german, nu aveti drept la alocatie, e pura pierdere de timp si bani.

 60. da multumesc de raspunsuri.Am notificat eu familienkasse despre divort.Oricum am inceput sa demarez reluarea alocatiei din tara .o zi buna

 61. Buna ziua Domnule Iulian,
  Va rog sa ma lamuriti cu doua probleme importante pentru noi.
  1.Sotia mea este insarcinata.Stiu ca 3 ani dupa ce naste statul german ii va plati contributia la pensie.Dupa acesti 3 ani,daca nu are servici,putem continua noi sa platim,ca un fel de pensie voluntara la Deutche Retenversicherung?
  2.Ati putea sa-mi dati ,daca se poate,ca exemplu cam cat i se cuvine unei persoane ca pensie dupa 10 ani la o contributie minima de 85 E? Va intreb aceasta deoerece multi romani care lucreaza cu gewerbe sau care prefera sa lucreze poate la negru nu doresc sa-si plateasca pentru pensie deoarece considera ca la o contributie de 85 E nu li se cuvine mare lucru dupa 10 ani.
  Va multumesc mult

  • 1. Orice persoana poate incheia o asigurare de pensie privata, fie la casa de pensii fie la orice companie de asigurari privata.
   2. Calculul este foarte greu de facut, dar 10 ani contributie 85 de euro estimez, grosier, o suma cu 2 cifre, poate chiar sub 50 de euro, asta e situatia, compensatia e pe masura contributiei.

 62. Buna seara, as vrea sa stiu concret ,de ce acte am nevoie din Romania pentru a beneficia de alocatie la copil in Germania? Sotul are contract de munca pe 1 an in Germania, iar acum voi pleca si eu cu fata.In Romania am depus cerere pentru renuntare la alocatie, am primit decizia prin care s-a aprobat cererea mea.Am inteles ca aceasta decizie trebuie tradusa in germana. Pe langa acest act ,de ce anume mai am nevoie?

  • totusi nu-mi raspunde nimeni?

   • E greu de spus in cateva cuvinte care trebuie sa fie continutul dosarului, depinde de la caz la caz. Aveti nevoie de formularele europene E401 si E411 din Romania, la care adaugati toate actele legate de domiciliul in GErmania, starea civila si munca in Germania. Daca cereti retroactiv, atunci lucrurile se complica putin.
    Succes!

   • aceste formulare sunt obligatorii indiferent de caz? sa inteleg ca acea decizie de suspendare tradusa si legalizata nu are nici o valoare?

   • Formularele sunt obligatorii.
    HArtia respectiva nu are relevanta in acest caz, procedura de suspendare ar fi trebuit sa fie alta.

 63. buna ziua am sosit luna aceasta in germania ,am facut ameldungul,am iscris fata la scoala dar alocatia nu am primit-o desi am facut actele pt ea din luna martie.ce am putea face in acest caz?

 64. Buna ziua! Sotul meu lucreaza cu contract, pe teritoriul Germaniei, din luna iunie. Saptamana aceasta vine acasa pentru a face pasapoartele la copii si a pleca impreuna acolo. As dori sa stiu daca , pentru a depune cerere Kindergeld trebuie mai intai renuntat la alocatia de aici. Formularele E 401 si E411 le aduc eu completate din Romania? Mentionez ca eu sunt asigurata in Romania si am contract de munca aici, ma aflu in concediu postnatal, deci primesc indemnizatie de crestere copil.

  • Formularele europene trebuiesc intal stampilate in Germania de Familienkasse. Incercati, poate vi le elibereaza asa. Tot la plecarea din Romania anuntati AJPS si renuntati la indemnizatia de crestere a copilului.

 65. Multumesc pentru raspuns.

 66. Buna ziua! Sotul meu lucreaza in Germania din luna iunie, a depus actele pentru alocatie la Familienkasse in 4 septembrie si a primit un raspuns de la ei prin care solicitau o adeverinta din Romania precum ca renuntam la alocatia de aici, insa nu a primit formularele E 401 si 411, a trimis adeverinta la Familienkasse. Urmatorul pas este sa primeasca formularele cu pricina el acasa sau continuarea se va face interinstitutional? Desi, adeverinta respectiva spune clar cat a fost alocatia fiecarui copil in parte si pana cand s-a beneficiat de ea, multumesc pentru timpul pe care-l veti aloca postarii mele! multumesc si pentru ceea ce faceti pentru compatrioti! Sanatate!

  • Sotul a sarit cativa pasi in procedura de obtinere a alocatiei – in speta dansul trebuie sa ceara formularele de la Familienkasse. Adeverinta respectiva este fara valoare, formularele europene sunt obligatorii.

 67. El a fost si a solicitat ceea ce este nevoie, si asta i s-a cerut! POate urmeaza sa ii dea si formularele E!

 68. Borangic Mariana

  Buna seara,copilul meu primeste alocatie europeana din Germania.Pe data de 03 SEPTEMBRIE 2014 copilul a implinit 18 ani.Alocatia a sosit fara nici o problema in luna Septembrie dar acum in Octombrie inca nu a venit si nu am primit nici o instiintare din Nurenberg .Ar trebui sa trimit adeverinta de la liceu de la copil ca sa demonstrez ca studiaza inca?Sotul lucreaza in Germania dar nici el nu a primit nimic de la Familienkasse.Ce ne sfatuiti sa facem?
  Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra cu multumirile de rigoare

  • Din pacate nu Familienkasse trebuie sa va aduca la cunostinta anumite lucruri, ei au facut-o deja in decizia prin care v-au acordat alocatia. Acolo aveati anumite obligatii.
   Anume faptul ca alocatia se plateste pana la 18 ani – incheierea anului scolar/universitar curent, pentru continuarea platilor avand de indeplinit anumite proceduri – dovedirea continuarii studiilor, completarea unor formulare privind situatia veniturilor copilului. Familienkasse v-a informat de aceste lucruri dar dumneavoastra le-ati neglijat si s-a ajuns astfel in situatia stoparii platilor.

   • Borangic Mariana

    Va multumesc inmiit pentru raspunsul prompt.Decizia pentru acordarea alocatiei a venit in limba germana.La vremea aceea am reusit sa traduc o parte din ea dar nu cred ca se specifica nimic cu privire la subiectul despre care vorbim acum.Va rog daca se poate sa imi spuneti cum ar trebui sa procedam acum?Trebuiesc trimise din nou formularele E401 si E411?Sau ar trebui sa sunam si sa intrebam ce trebuie facut in situatia actuala?

 69. Buna ziua D-le Iulian! Sotul meu lucreaza in Germania de 7 ani cate doua luni pe an cu forme legale ,am inteles ca alocatiile europene se acorda si retroactiv ,as dorii sa stiu daca avem dreptul la aceasta alocatie si daca da care este procedura pentru a putea intra in posesia acesteia?.Cu multa stima

 70. Buna ziua!Dl.Iulian!Tot respectul pt efortul si rabdarea d-voastra in a ajuta si consilia pe conationali!Lucrez in Germania din martie 2014 cu contract de munca dar sunt aici din 2011 lucrand pe gewerbe si gbr!Sotia si cei 5copii sunt in Romania,nu am depus pana acum actele pt kindergeld pt ca am crezut ca trebuie sa fie si ei aici….timp pierdut si sfaturi false!Eu am anmeldung in Wuppertal dar din iulie sunt detasat pe alte santiere…Kaiserslautern si Wurzburg in prezent,dar anmeldungul a ramas pe Wuppertal!Intrebarile mele sunt…cat ma afecteaza faptul ca am ramas cu anmeldungul pe Wuppertal,neavand posibilitatea de a-mi verifica posta si care este primul pas pt intocmirea dosarului,incepand cu ce luna si an sa solicit kindergeld cand formulez cererea,ce adresa sa trec pt primirea documentelor?!VA MULTUMESC ANTICIPAT pt raspuns!

 71. ciocla.r@mail.de

  Buna ziua!!!Va rog foate frumos sa ma ajutati.Suntem bunei,nepotica traeste cu noi ,si invata la scoala in Germania.Noi cu sotul lucram pe contracte de munca,nepotica este la intretineria noastra,si este cu noi la asiguraria medicala.Avem noi ca bunei,dreptul la solicitaria kindergeld in Germania,daca parintii copilului locuesc si muncesc in Basarabia.Va multumesc mult pentru raspuns.

 72. buna dimineata,am nascut cel de al 5 lea copil in iulie in tara.asa am decis eu sa l nasc acolo desi traiesc in germania de 5 ani….am venit cu copilul in germania si nu mi dau alocatia decat din sept .data ameldului pe formular data incheierii…data inregistrarii copilului este data nasterii pe amelde.e corect?eu nu cred……

 73. Buna ziua, am si eu unele nelamuriri cu privire la actele necesare pentru Kindergeld deci am sa prezin situatia mea pe scurt. Eu si sotul avem anmeldung in Germania din ianuarie 2014 copilul in varsta de 15 ani din iulie 2014.Precizez ca, eu am locuit in Romania cu copilul pana la terminarea anului scolar(iunie), dupa care am venit in Germania. Sotul meu a locuit aceasta perioada aici dar cu contract de munca in Belgia, iar din septembrie cu contract de munca in Germania.Acuma copilul este aici la scoala dar nu am facut demersurile pentru Kindergeld.Din ce am citit inteleg, ca trebuia sa fac demersurile pentru a opri alocatia din Romania, ceea ce nu am facut.Rugamintea mea este daca puteti sa ma lamuriti ce am de facut, ce acte trebuie sa fac.
  Va multumesc.

  • Am depus toate actele pt alokatie anul trecut in martie. Sotul este in germania eu cu copilul in romania. Luna trecuta nea cerut un act doveditor de cand nu mai iau alocatia din tara am trimis si acel act si tot nu am primit nici un rezultat cat timp poate dura pana intram in posesia alocatiei va multumesc anticipat

   • Obtinerea alocatiei este un proces de durata, de la 3 saptamani pana la 2 ani. In acest moment trebuie sa asteptati un raspuns de la Familienkasse.
    Succes!

 74. Buna ziua ,Sunt divortata de 5 ani si tatal copiilor lucreaza cu acte legale in germania , din rea vointa nu trimite pensia alimentara lunar doar cate 100-150 euro la 3 luni am 3 copii care sunt elevi ,am apelat la ministerul justitiei pentru al gasi si rezolva problema cu pensia de intretinere ,am primit raspuns de la Bonn ca se va calcula pensia de intretinere dupa legislatia germana , aici ma puteti ajuta cu un raspuns cum se calculeaza ? am copii de 13 ,15 si 18 ani
  va multumesc

 75. Buna ziua ,
  As dori sa va prezint urmatoarea situatie in speranta primirii unui raspuns competent. Am un baiat in virsta de 30 de ani student in semestrul 5 la fac de medicina in Germania . In prezent are o fetita de o luna nascuta in Romania pe care ar dori sa o duca impreuna cu mama ei in Germania (nu sunt casatoriti, doar a recunoscut copilul).In prezent mama a depus actele pentru a primi imdemnizatia de crestere a copilului in Romania precum si alocatia fetitei. In cazul in care ar reusi sa le duca in Germania ar putea beneficia de anumite ajutoare ( alocatie) acolo avand in vedere ca el este student si ea nu poate sa lucreze pina ar putea sa duca fetita la cresa sau gradinita.
  Va multumesc!

 76. Buna ziua,
  ca toata lumea … am si eu o intrebare catre dumneavoastra:
  Am citit mai sus as avea sanse sa primesc alocatie in germania retro. Intrebarea e : “DE UNDE INCEP?”.
  Eu sunt aici de peste un an (cu forme legale), iar sotia si copii sunt in Romania. Am citit ca trebue facut un dosar cu doua formulare si….mai multe acte. Care sunt astea?, De unde fac rost de o lista cu actele necesare? DE UNDE INCEP?
  Multumes anticipat

 77. Buna ziua eu as dori sa stiu ce trebuie sa fac eu lucrez legal in germania de 1an si am un baiat acasa in Romania este minor de 15 ani dar acasa are certificat de handicap gr Accentuat adica gr 2 definitiva eu aicea in Germania pot sa cer alocatie de handicap ??sau am dreptul la asa ceva si daca da ce trebuie sa fac si unde sa ma duc .Va multumesc anticipant

 78. gruia george,Leipzig

  buna ziua,as awea sio eu o intrebare pt d/nl Iulian,locuim in germania si awem la noi de citiwa ani sora sotiei la noi care acum are 17 ani,merge la scoala dar i/a fost refuzata alocatia,nefiind ceruta de parintii care nu locuiesc cu noi,ce inseamna a awea in crestere,sau cum putem face dowada ca o awem in crestere oficial,CA TUTORE,SAU CUTODIE,NE TREBUIE O HOTARIRE JUDECATOREASCA,multumesc d/nului IULIA, dar si tuturor care au o cunostita in cauza si pot da un sfat,sanatate!

 79. Buna ziua ! eu locuiesc in Romania si fostul meu sot lucreaza in Germania de 5 ani cu acte.impreuna avem un copil de 14 ani care e dat prin sentinta judecatoreasca mie in urma divortului,am primit o decizie acasa in care imi comunica suspendarea alocatiei din RO,in valoare de 42 lei pe baza motivului;E411,dosar 1169 Germania..imi puteti spune ce trebuie sa fac
  sau poate el a si facut dosarul.in Germania va multumesc!

  • Da, sotul dumneavoastra a facut dosarul pentru alocatie in Germania, dar va primi un raspuns negativ. Momentan nu puteti face nimic. Duna ce sotul dumneavoastra va primi raspunsul de la autoritatile din Germania (poate dura si 12 luni), cu acel raspuns mergeti si reluati alocatia in Romania.
   Inca o data va spun, sotul dumneavoastra nu va primi alocatie de la statul German. Nu are acest drept din moment ce este divortat de dumneavoastra.
   O zi buna!

  • In mod normal trebuie sa contestati decizia primita. Aceasta deoarece dumneavoastra sunteti titulara alocatiei iar sotul, in urma hotararii judecatoresti, nu avea nicio calitate de a solicita intreruperea alocatiei romanesti. Contestati urgent.

 80. multumesc ptr raspuns dar daca eram in concubinaj primeam alocatie de la statul german? fiindca cei cu astfel de cazuri primesc.Multumesc si o seara frumosa!

 81. Buna ziua,
  am rugamintea sa ma ajutati cu informatii referitor la solicitarea alocatiei europene. Sotul meu lucreaza cu contract de munca in Germania, incepand cu 1.11.2014, iar eu locuiesc impreuna cu copilul de 11 ani in Romania. Unde ar fi recomandat sa depunem formularul E 411, in Germania sau in Romania ? Si ce este / unde se poate obtine acel “Familiennachweis” pe care il solicita Familienkasse din Germania ? Multumesc si o zi buna va doresc !

 82. Buna ziua! Am depus la Famillienkasse cererea de alocatie in 4 septembrie 2014. am primit formularele E411 si K (certificarea starii civile). le-am completat si le-am trimis spre Germania alaturi de certificatele copiilor legalizate pentru ca asa au solicitat si o adeverinta care sa confirme faptul ca am renuntat la alocatia din Romania. In E 411 a fost mentionata inclusiv indemnizatia de crestere a copilului. acum intrebarile sunt: pentru lunile in care am avut aceasta indemnizatie se va face retinerea din cuantumul alocatiilor din Germania? si 2. Mai este vreun pas de urmat pentru finalizarea dosarului de alocatie? Multumesc

 83. CU TOR RESPECTUL DOMNULE AVOCAT, AS AVEA O INTREBARE. SANT PE TERITORIUL GERMAN IN KOLN, AM 2 COPII O FATA DE 14 ANI CU CETATENIE GERMANA, SI ALT COPIL DE 1 AN CU CETATENIE MOLDOVENEASCA. MENTIONEZ CA PRIMESC AJUTOR SOCIAL IN SPTA PENRU AMBII COPII PLUS KINDERGELD DEASEMENI. SANT PROASPAT DIVORTATA SI V-AS RUGA SAMI SPUNETI DACA AS MAI PUTEA PRIMI UN AJUTOR IN PLUS IN URMA DIVORTULUI SI FAPTULUI CA AMBII COPII SANT IN GRIJA SI EDUCAREA MEA CARE SANT CU MINE IN GERMANIA. ASADAR SANT CAP DE FAMILIE SI TOATE RESPONSABILITATILE SANT NUMAI ALE MELE NEAVIND UN ALT AJUTOR DECAT CEL MENTIONAT ANTERIOR . RESPECTIV SOCIALUL SI KINDERGELD PT AMBII COPII. AS MAI PUTEA BENEFICIA DE LA JOOBCENTER SI DE ALT AJUTOR IN PLUS IN URMA DIVORTULUI?
  VA MULTUMESC ANTICIPAT DOMNULE AVOCAT. CU RESPECT. CRISTINA V.

 84. Buna ziua,
  Va rog sa aveti amabilitatea sa ma lamuriti asupra urmatoarei chestiuni: copilul are dreptul la alocatie de la statul german dat fiind faptul ca nu sunt casatorita cu tatal lui, nu locuim impreuna,copilul este recunoscut de catre tata, poarta numele acestuia? Mentionez ca tatal lucreaza legal in Germania, noi locuim in Romania. Multumesc anticipat pt raspuns!

 85. Buna ziua! sunt studenta la Vienna la o universitate privata de muzica pot beneficia de alocatie?
  Cat este alocatie pe luna aici in Vienna?

 86. Buna ziua! Trebuie Neaparat renuntat la alocatie in tara sau se poate opri din alocatia din germania cei 9 euro primiti in romania

 87. Se poate plati din urma alocatia unui copil de la comunitatea europeana daca acesta nu a luat niciodata alocatie

  • Comunitatea europeana nu plateste alocatii pentru copii. Alocatiile sunt platite de institutiile de prestatii sociale, in GErmania Familienkasse, in Romania Agentiile Judetene pentru Prestatii Sociale.

 88. va multumesc pt raspuns

 89. Daca lucrez sezonial in germania legal am 2 copii am dreptu la alocatie si a 2 intrebate exista firme care se ocupa de documentatie contra cost

 90. Buna ziua, am si eu o intrebare, copilul meu este nascut in germania , primesc alocatie, el are un an si jumatate, dar acum vreau sa plec acasa in romania, dar tatal copiluli ramane in germania si lucreaza, mai beneficiez de alocatie daca plec in romania?

 91. Buna ziua. Logodnicul meu este in Germania din iunie 2014. A lucrat luna iulie la o firma, luna august nu a lucrat iar din septembrie este angajat la o firma de curierat. Eu si fetita am venit in Germania in luna noiembrie si am trimis actele la Ansbach,mai putin formularele E401 si E411. Actele ne-a ajutat sa le completam o doamna de la Caritas. Am trimis copii dupa contractele de munca, anmeldug si cartile de identitate.Cam in cat timp ar trebui sa primim raspuns inapoi? Trebuiesc depuse obligatoriu si formularele din Romania? Va multumesc

 92. Buna seara.Sotul meu lucreaza in Germania ,zona Hamburg ca detasat de o firma din Romania,toate taxele si impozitele pentru el,le plateste firma din Romania.Are contract pe o perioada nedeterminata.Avem un copil de 1an si 5 luni si unul care trebuie sa se nascain luna mai 2015,am locuit doar eu cu copilul in tara si primesc doar alocatia de 200 de ron.Intrebarea mea este urmatoarea: copilul are dreptul la alocatie din germania,in situatia noastra daca facem demersurile ,sau doar daca am eu AMNELDUNG aici in Germania,sau in ce conditii?
  Va rog frumos sa ma ajutati ,sunt disperata.
  Multumesc .Maria

  • Da, in situatia data aveti dreptul la alocatie in Germania, si nu este necesar ca dumneavoastra sa fiti cu Anmeldung aici. E suficient sa fiti casatoriti.
   Cele bune!

 93. Avasiloaiei Tamara

  Bună seara,
  Soțul meu lucrează din iulie 2014 în Germania. Eu cu fetița de 3 ani mergem pe 5 februarie la el. Din martie voi începe și eu sa lucrez. Cum trebuie sa procedez pentru a lua alocația acolo ?
  Va mulțumesc.

 94. Buna ziua. Intentionam sa ne relocam in Germania anul acesta dar nu avem un loc de munca asigurat acolo. Avem ceva venituri lunare din chirii din Romania. Dorim sa mergem impreuna cu cei doi copii de 13 si 6 ani. Daca ma puteti ajuta va rog cu un raspuns: exista posibilitatea primirii alocatiei pentru copii dupa 6 luni de la inscrierea la scoala daca nu avem venituri in Germania? Am gasit undeva mentionat ca se poate primi aceasta alocatie in situatia in care nu ai venituri din Germania dar copii frecventeaza scoala de minim 6 luni. Va multumesc, Mihaela

  • Dupa 6 luni de zile domiciliul fiscal al dumneavoastra va fi Germania, implicit avand dreptul la alocatia Germana. Dar in acelasi timp, de la acest termen, veniturile din chirii vor fi luate in calculul impozitului pentru veniturile realizate in Germania.
   Succes!

 95. Buna ziua,sotul meu lucreaza de la 1 aprilie 2014 angajat in Germania,am facut actele pentru alocatia europeana 411 si 401 si as dori sa stiu daca se mai da alocatie avand in vedere ca sotul meu nu are domiciliul in aceeasi comuna ca mine si copiii.Suntem casatoriti si am primit alocatie in Romania care ni sa sistat de la 1 noiembrie 2014.Va multumesc !

 96. Am facut dosarul pt.alocatie a doua oara deoarece existau unele lipsuri.Unde lucreaza sotul o intermediara se ocupa de depunerea dosarelor.As vrea sa stiu unde sau la ce numar de telefon pot sa ma interesez daca a fost sau nu depus dosarul nostru.Mentionez ca asteptam mai mult de un an.

 97. Buna ziua,
  Sotul meu lucreaza de 1 an cu forme legale,copilul termina anul acesta liceul, beneficiaza deja de kindergeld, doresc sa stiu daca intra la facultate va mai beneficia de banii pentru alocatie?el va ramane singur in tara eu plec la sot in grmania.multumesc frumos

  • Va beneficia in continuare pe perioada studiilor, dar aveti anumite proceduri de indeplinit privind demonstrarea de indreptatit a primi alocatie. Luati-o inaintea celor de la Familienkasse si nu asteptati ca alocatia sa fie oprita de drept la finalizarea liceului.
   Cele bune!

 98. Buna ziua iacob ma numesc am si eu o intrebare in legatura cu alocatia loc cu fam in germania din 2013 fetita a fost la gradinita aicea acuma e la scola in clasa 1 am am depus actele pt kindergeld nea retrimis de 4 actele ca mai trebuie complectat ceva am complectat ce a mai cerut si inca nu am primit nici un raspuns daca se poate sa ne lamurit si pe noi cu aceasta problema sau daca ezista un sait sa ne uitam daca sa aprobat alocatia va multumesc

 99. Buna ziua,am pus si eu o intrebare,ma puteti ajuta?

 100. Bun gasit Domnule Iulian,
  Spuneti-mi va rog care este diferenta intre Muttersgeld si Elterngeld.Sotul Lucreaza cu contract,eu nu.Pot beneficia de amandoua si in ce conditii.Va multumesc enorm pentru viata mea in Germania s-a schimbat enorm in bine de cand va citesc toate informatiile.

 101. Buna ziua! Am si eu o nedumerire,sunt de 6 luni in Germania,am doi copii,unul este cu mine iar celalalt in Romania cu mama mea.Am trimis actele pt acordarea alocatiei,iar acum mi-a venit raspuns, ca pt copilul din România, nu pot primii alocatie.Ce pot sa fac?

 102. Bună! Am și eu o întrebare legata de alocația europeana! Lucrez legal cu contract de munca și sunt plătitoare de taxe în Germania din 21 iulie 2014! Am un băiețel în vârstă de 5 anișori de care momentan are mama mea grija! (Menționez ca sunt divorțată și ca nu pot scoate copilul din România pana nu se finalizează procesul)! Încă nu am depus actele pentru alocație dar atunci când le voi depune exista posibilitatea sa primesc alocația din urma, respectiv din momentul în care am fost angajata aici în Germania? Va mulțumesc anticipat! O seara linistita va doresc!

 103. Buna ziua dl. Iulian,
  Am o situatie mai speciala. Din septembrie 2014, doi tineri (16 ani respectiv 20 ani) au inceput cursurile unei scoli in Germania (2 ani limba germana si apoi 3 ani Ausbildung). Tata este decedat, iar mama este in Romania impreuna cu alti 2 copii mai mici. Tineri fiind nascuti in Romania. Amandoi au Anmeldung in Germania si locuiesc la prieteni de familie.
  Astfel va rog frumos sa ma ajutati cu raspunsurile la urmatoarele intrebari:
  1. Tineri au dreptul la alocatie?
  2. Cine ar trebui sa depuna actele pt alocatie?
  3. Ce acte sunt necesare pe langa cele obligatorii (E411 si E401)?
  Multumesc anticipat pentru timpul si raspunsul acordat.

  • 1. Da
   2. Persoanele in a caror intretinere sunt – prietenii din Germania unde locuiesc.
   3. Toate actele ce tine de sederea si munca in Germania ale intretinatorilor. Evident ca acestia trebuie sa fie eligibili pentru alocatie – sa existe o relatie de impozitare cu statul German.
   Cele bune!

   • Multumesc frumos dl. Iulian.

    Totusi acum as mai avea inca o intrebare tot referitor la situatia de mai sus. Stiti cumva daca este posibil ca alocatia sa fie virata direct pe cardurile bancare ale tinerilor???

    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    PS: Va urmaresc activitatea de aprox. 2 ani si as dori sa va felicit pentru toate informatiile furnizate si sa va urez mult succes pe mai departe. Aceste informatii ne fac viata mai usoara si mai frumoasa.
    Ma rog ca Dumnezeu sa va rasplateasca pentru tot!!!

   • Alocatia poate fi virata oriunde, esential este ca cel indreptatit sa solicite acest lucru in cererea de aplicare.
    Multumesc pentru gandurile bune!

   • Multumesc frumos!

   • Familienkasse poate sa trimita formularele 401 si 411 stampilate in Romania,acestia la randul lor le completeaza si le trimit inapoi in Germania. Nu este neaparat nevoie sa o faceti personal.

   • Acest proces, daca este lasat pe mana Familienkasse, poate dura ani de zile….

 104. buna
  am si eu o intrb mama mea lucreaza din 2008 in germnaia pana in prrezent..a facut dosarul ptr alocatie l-a depus dar nu a primit nici un raspuns bani nu au intrat …ar trb sa intre din 2008 pana in 2014 ..dar nici un raspuns..ce ar trebui sa faca in cazul asta ..ar trb sa fac o scrisoare sa o trimit la ei ..dar ce sa contina scrisoarea aceea ?am nevoie de bani deoarece mama mea e balnava si nu mai poate munci acollo foarte mult si imi trebuiesc bani ptr a ma intretine la faculte acum ,doresc sa termin facultatea si ma descurc ff greu cu bani..

 105. Buna.Ma numesc Robert si as vrea sa va intreb daca putem beneficia de alocatia pt copii.Din 2007 lucrez 2 -3 luni pe an cu contract de sezonier( capsuni)sunt casatorit in Rom.si avem 2copii minori( lucrez inzona Aachen).se poate primii alocatia?care sunt pasii?retroactiv?

 106. Buna.Ma numesc Nicusor si lucrez ca sezonier 2 luni pe an in germania cu contract de munca.Am o fetita de 2 ani si sta cu mama ei in Romania,eu pot sa primesc alocatie.Multumesc astept raspuns.

 107. Revenind,intre timp am luat legaura cu cei de la prestari sociale din jud.si o doamna ma informat c,a i n,,principiu se poate,,dar nu stie unde trebuie sa apelez in germania si cu ce acte trebuie sa ma prezint acolo????

 108. Pt alocatia europeana trebuiesc depuse acte in ambele state?si in romania(unde locuiesc eu cu fetita) si in germania(unde locuieste sotul)?munceste cu contract de munca din iulie anul trecut,dak depunem actele primim banii retroactiv?dar dak are deschisa o firma cu un capital de 25000 de euro…mai beneficiaza copilul de alocatie?va multumesc

 109. Buna ziua dl. Iulian!!!
  spuneti-mi va rog..!!!! daca pot beneficia de alocatie… muncind legal prin contract de munca in Germania.. fiind casatorit si avand un copil de 6 ani care se afla in R.Moldova cu sotia..?!

 110. buna ziua,as dori sa ma ajutati si pe mine in legatura cu actele necesare schimbarii clasei de impozitare si alocatie pentru copil.lucrez cu acte in regula in münchen iar sotia locuieste in romania impreuna cu copilul.,am fost la finante si mi-au dat un link cu niste formulare in romana si germana.merg in concediu la jumatate lunii februarie si nu stiu unde trebuie sa merg sa le completez.si inca o problema,acum 2 zile am fost la banca sa fac un credit pentru a inchiria o locuinta si mi-au spus ca am probleme cu schufa,nu stiu de ce si nici cum pot sa aflu motivul.mai pot obtine o locuinta in aceste conditii?va multumesc si mult respect pentru ceea ce faceti.

 111. buna seraa dnul Iulian,sotul lucreaza in Germania din 2008 cu contract nedeterminat,taxe platie la statul germ,an.eu si fetita locuim in Romania,am depus actele pt alocatie in martie 2013,apoi in mai 2013 am pr un plic in care ne spuneau ca doasarul a fost trimis la Nurnberg si ca urmeaza sa ne instiinteze de eventuale acte necesare la dosar,de atunci nu am mai primit absolut nimic.va cer ajutorul,oare ce e de facut,nu stim limba sa sunam acolo sa intrebam,macar sa ne mai fi cerut vreun act la dosar,va multumesc din suflet anticipat si sper sa ne dati o alternativa.

  • Din pacate dureaza foarte mult un raspuns la Familienkasse Nurnberg deoarece au un volum urias de lucru – nu ramane decat sa insistati permanent, telefonic, prin scrisori, pentru a afla stadiul dosarului.
   Cele bune!

 112. multumesc frumos,am facut anul trecut un mail catre ei si nici un raspuns,multumesc pt raspuns

 113. buna sera dnl iulian ,am si eu o problema ,sotul a depus actele pentru alocatie ,i-a venit raspuns ca e luat in evidenta dar trebuie completate formularele 401,411 in romania ,formularele sunt stampilate din germania ,sotul mi le-a trimis si cei de la evidenta populatiei de la noi nu vor sa-mi completeze formularul 401 fara imputernicire de la sotul sau sa vina el personal desi cei de la judet cu formularul 411 nu o fost nevoie de imputernicire ,chiar nu inteleg de ce nu vor sa le completeze daca sunt stampilate de cei din germania?

  • pana sa primesc un raspuns de la d-voastra a venit sotul si rezolva el multumesc oricum

   • In mod normal oricare din membrii familiei – sot/sotie, ar putea obtine cele 2 formulare. Problema unei procuri s-ar pune doar daca vorbim de indeplinirea formalitatilor de catre o terta persoana sau entitate juridica, existand necesitatea unei procuri notariale.
    cele bune!

 114. salut.am lucrat 5 ani in germania si am incasat alocatie.din luna octombrie de cand am venit in tara alocatia din germania sa sistat.urmeaza sa plec din nou.ce se intampla cu lunile state in tara in care nu am incasat alocatie nici din germania nici din romania?va multumesc

 115. Buna ziua! Am depus cerere pentru diferenta de alocatie din Germania, avand dreptul (nu intru in detalii), dar nu am primit niciun raspuns, dosarul este depus din decembrie 2013! Telefonic ni se comunica ca va dura inca vreo 6 luni de acum inainte pentru o solutionare. Este normal sa dureze atat de mult? Ce stiti despre termenul de solutionare a unei cereri de diferenta de alocatie pentru copilul care locuieste cu un parinte in Romania si are un parinte care este medic cu contract de munca in Germania? Multumiri. Monica Petrescu

  • Cel mai probabil dosarul a fost transferat la Nurnberg unde volumul de munca este imens, raportat la numarul de angajati de acolo – poate dura si 1 an pana la un raspuns.
   Cele bune!

 116. Multumesc pentru raspunsul prompt. Totusi, avand in vedere cele 2 reveniri pe care le-am facut la Nurnberg, una prin posta si una prin email si durata de aproape un an si jumatate de la depunerea cererii, luam in calcul si posibilitatea de a da in judecata statul germen. Va rog sa imi spuneti daca aveti cunostinta despre asemenea demersuri si daca puteti sa ma indrumati catre un avocat specializat in asemenea litigii. Cu multumiri, Monica Petrescu

 117. Buna ziua…imi puteti spune ce acte imi trebuiesc pentru alocatie in germenia daca sunt angajat pe firma germana din septembrie 2014 si sotia cu copilul sunt in romania…

 118. Imi trebuiesc si e401 si e411 din tara si copie dupa contract??? Am trimis in noiembrie 2014 toate actele in afar de acestea mentionate si nu am primit nici un raspuns de la ei…daca imi trebuiesc de un iau formularele?? Va multumesc

  • In mod evident, trebuie sa faceti dovada activitatii lucrative de pe teritoriul germaniei, fie copie dupa contract, lohn-uri, adeverinta angajator.
   Cele bune!

 119. Buna ziua d-nule Iulian ! Vin cu o mare rugaminte ,daca se poate sa imi raspundeti la cateva intrebari ? Sotul meu lucreaza in germania din 20 august 2014 iar eu ma aflu in RO impreuna cu cei 2 copii ai nostrii ! Am complectat dosarul pt alocatia europeana si l-am trimis la Nürnberg , sotul a sunat la ei sa vada daca s-a primit dosarul si ei au confirmat ca actele au ajuns ! 1) IN CAT TIMP CREDETI CA SE VA SOLUTIONA CEREREA NOASTRA DE ALOCATIE ?
  2) Care este termenul legal (dat de lege ) pentru solutionarea cereri ?
  3) Daca ne luam avocat credeti ca se solutioneaza mai repede ?

  Va multumesc anticipat ! Cu stima Amzulescu P !

 120. Imi puteti raspunde si mie???

 121. Mama mea lucreaza in Germania. Eu stau in romania,in Arad , sunt studenta aici. Unde pot merge sa vad de alocație, sa completez formularul?

 122. D-lui IULIAN !

  Va multumesc din suflet pentru raspunsul promt ! Sa aveti o zi frumoasa d-nule IULIAN si va doresc succes in ceea ce faceti !
  Cu stima Amzulescu P !

 123. imi puteti raspunde si mie va rog.

 124. Domnul Iulian, am și eu doua întrebări, dacă se poate.
  Am un copil de 3 ani iar soțul meu lucrează în Germania dinainte de nașterea lui dar lucrează cu contract doar 9 luni pe an. Acum și întrebările:
  -are drept la alocație europeana?
  -retroactiv se da doar pe lunile lucrate sau pe an întreg?
  -ce se va întâmpla în cele 3 luni cât nu e la lucru, va înceta alocația? Și dacă da trebuie la întoarcerea în Germania sa facă iar dosarul ca și la început?
  Mult respect!!!

 125. buna ziua,as avea nevoie si eu de cateva raspunsuri.eu cu prietenul meu avem o fetita,nu suntem casatoriti.,de la inceputul anului suntem si noi doua cu el in germania,avem ameldung, el lucreaza de aproape 8luni in germania,in cazul in care nu suntem casatoriti,ma pot ocupa eu de actele pt alocatie sau doar el poate face cererea?va multumesc anticipat.

 126. constantin nicusor

  am lucrat in germania detasat in 2014 timp de 4 luni am 2 copii si o sotie ce acte trebuie sa am pentru a cere alocatie pentru copii si unde trebuie sa ma adresez

  • cu parere de rau ,dar nu sunteti indreptatit sa primiti alocatie de stat in germania ,fiind detasat din romania drepturile copilului sunt cele din romania

   • Afirmatia e falsa!
    Adica nu are dreptul la alocatie, dar motivatia e alta – lucrand doar 4 luni implicit nu este Unbeschränkt Steuerpflichtig si nu poate cere alocatia germana. Poate primi doar daca a depus declaratia de impozit pe anul respectiv si este Unbeschränkt steuerpflichtig.
    Cele bune!

 127. constantin nicusor

  astept un raspuns cu stima si respect

 128. buna ziua am o situatie mai dificila muncesc in germania si am un copil aici lascoala nu primesc alocatie nici in ro nici aici dar problema e ca sunt casatorita inca cu tatal copilului desi nu stiu nimic de el de 8 ani intrebare ar fi o sami trebueasca actele tatalui pt alocatie?

 129. buna ziua ma numesc TEFIC si si sint din Constanta de 2 luni lucrez in orasul Weisenhorn legal la o socitate de distributie si daca se puate unde asi putea sa ma interesez pt alocatia de copi si unele drepturi pe care le avem un nr de telefon unde putem suna va multumesc

 130. Alocatia se va primi retroactiv si pentru perioadele de lucru incheiate in trecut cu alti angajatori sau doar pentru perioada in desfasurare?

 131. buna ziua.sotul meu lucreaza in germania din iunie 2014.In noiembrie a depus actele pentru alocatie europeana pentru cei doi copii care sunt in tara cu mine.A primit raspuns ca s-a aprobat tot in noiembrie si ca urmeaza sa primeasca alocatia din luna iunie.Pana in februarie nu am primit nimic iar in februarie am primit banii doar pe o luna . Ce se intampla cu lunile din urma ? Cui trebuie sa se adreseze? Va multumesc.

  • Contactati direct Familienkasse pentru clarificrea situatiei. Din moment ce ati primit Bescheid-ul, plata se face in cateva zile!!!!
   Sunteti sigura ca ati inteles continutul deciziei?

 132. Bună ziua! Am nevoie de ajutor va rog! Sunt divorțată su momentan copilul meu care are 5 anișori îi în România cu mama mea! Eu lucrez în Germania și am contract de munca pe perioada nedeterminata, lucrez full time! Am fost la Familienkasse și am primit un formular “Anexa pentru străinătate pentru solicitarea alocației germane pentru copii din Romania”! Pot beneficia de alocația pentru copil dacă băiețelul meu îi cu mama mea? Si daca da de ce acte am nevoie pe langa acest formular?Mulțumesc mult o zi bună!

 133. buna ziua asi avea si eu o intrebare va rog am o fetita nascuta in Germania si asi vrea sa plecam in Romania de tot cum putem inchide alocatia va multumesc

 134. Buna ziua , sotul meu lucreaza in Germania orasul Mannheim din octombrie 2013 cu contract de munca fiind legal si platind impozitele si darile catre statul german. Din februarie 2015 sunt si eu impreuna cu copilul aici. Am bagat actele pt kindergeld si au fost acceptate incepând cu luna martie. Întrebarea mea este: se poate sa primim alocatia retroactiv de cand lucreaza sotul si daca da trebuie sa facem vreo cerere aparte ? Mentionez ca in romania nu am luat alocatie niciodata dar am luat in spania pana la 1 an si jumatate valoarea de 100 de euro . Trebuie sa justificam ca nu mai primeste alocatie din spania sau din romania ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s