Ce este alocatia europeana pentru copii- Kindergeld ?

    
  Material  actualizat la 16.06.2014

Studiile recente au relevat faptul că peste doua milioane de copii români au cel puţin unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Cei mai mulţi copii aflaţi în această situaţie sunt din zona Moldovei (aproximativ 700.000), Munteniei (455.000), Olteniei si Transilvaniei (câte 350.000).  Se pune problema: ”Câţi dintre aceşti părinţi lucrează în Germania?” După ultimele estimări numărul părinţilor care lucrează cu forme legale în Germania se apropie de 150.000, ocupând al treilea loc in clasament după Italia si Spania.

Aşadar problema pe care o tratăm acum priveşte vreo 200.000 de copii români a caror părinţi lucrează legal în Germania.  Ce a făcut Uniunea Europeană pentru aceşti copii?  A emis o Directivă aplicată prin Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, prin care stabilea că alocaţia europeană pentru copii este o formă de ajutor familial pentru asigurarea unui trai corespunzător tuturor copiilor născuţi în Uniunea Europeană. Potrivit prevederilor acestui regulament, fiecare stat U.E., în funcţie pe posibilităţile proprii, va acorda o alocaţie pentru copiii care sunt în întreţinerea angajaţilor de pe teritoriul său. Regulamentul datează din 1971, dar romanii beneficiază de prevederile lui din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeana.

Sunt 2 aspecte importante de discutat aici. Primul este ca unul (cel puţin) dintre părinţii copilului trebuie să lucreze cu forme legale în Germania, Italia, Spania, etc, iar al doilea că respectivul cetăţean român poate obţine această alocaţie atât pentru copilul său care trăieşte în Germania, cât şi pentru copilul sau copiii săi care trăiesc în România.

Legea germană stabileşte, în general, dreptul la beneficii suplimentare pentru copii ca fiind condiţionat de implicarea efectivă în creşterea şi îngrijirea copiilor. De aceea, conform legislaţiei germane, beneficiarii direcţi ai acestor drepturi nu sunt implicit părinţii, ci persoanele care se ocupă zi de zi de îngrijirea copiilor. A fi părinte plecat la muncă nu este o condiţie suficientă pentru primirea alocaţiei, implicarea strict financiară în creşterea copilului şi vizitele periodice în vacanţe nefiind considerate suficiente pentru a avea acest drept.

De aceea, din punct de vedere al eligibilităţii pentru alocaţia germană, distingem 2 cazuri:

-        familia locuieşte integral în Germania: în acest caz părinţii pot primi alocaţia germană, desigur, cu respectarea celorlalte criterii de eligibilitate.

-        copilul locuieşte în România sau alt stat membru UE. În acest caz, acordarea alocaţiei este condiţionată de faptul ca cel puţin unul din părinţi să locuiască împreună cu copilul.

Singurele cazuri în care se acceptă ca domiciliul copilului să nu fie acelaşi cu domiciliul părinţilor din Germania şi totuşi să se primească alocaţia, este acela în care copilul urmează cursurile unei instituţii de studii superioare. În cazul celorlalte niveluri de studiu condiţiile sunt mai restrictive, fiind acceptate doar cazurile de licee vocaţionale speciale, ca justificare pentru lipsa copilului din cadrul familiei.

Dar tot conform principiilor enunţate, se poate primi alocaţie pentru orice copil aflat în îngrijire, nu doar pentru copiii naturali. Aceleaşi drepturi se acordă şi în cazul copiilor adoptaţi, copii aflaţi în îngrijire.

În ceea ce priveşte dreptul la alocaţia germană, distingem 2 situaţii:

Părinţii locuiesc în Germania, copilul născut în Germania

În această situaţie, procesul de solicitare şi obţinere a alocaţiei este unul fără prea mari complicaţii birocratice. Singura condiţionare în obţinerea alocaţiei în acest caz o reprezintă dreptul de şedere în Germania, nefiind nicio problemă din punct de vedere legal în cazul familiilor în care cel puţin unul dintre părinţi este implicat în relaţii de muncă sau este autorizat ca lucrător independent.

Condiţia principală de acordare a alocaţiei este ca solicitantul să fie supus integral impozitării pe venit în Germania, mai pe scurt fie lucrează pe teritoriul Germaniei fie locuieşte de mai bine de 6 luni în Germania, intervenind după acest timp mutarea domiciliului fiscal a persoanei respective în Germania, veniturile sale globale fiind supuse impozitării în noul stat gazdă – Germania.

În cazul familiilor ce locuiesc pe teritoriul Germaniei şi a cărui copil s-a născut în Germania, situaţia este simplă, deoarece este clar faptul că nu s-au obţinut pentru copil beneficii financiare echivalente din alt stat, neexistând obligaţia de a demonstra cuantumul beneficiilor primite precum şi dovada stopării acestor beneficii din alte state. Cu alte cuvinte, solicitarea drepturilor este una facilă, de scurtă durată, aprobarea efectivă fiind făcută de către instituţia competentă – Familienkasse (echivalentul Agenţiilor Judeţene pentru Prestaţii Sociale din România) în câteva săptămâni de la trimiterea documentaţiei.

Cel puţin unul dintre părinţi sau copilul locuiesc în România sau alt stat UE

Aceasta este o situaţie mai complicată din punct de vedere legal, deoarece intervine problema conflictului de beneficii similare între cele 2 state membre ale Uniunii Europene: Germania şi statul de domiciliu a copilului sau părintelui care nu locuieşte în Germania.

În acest caz ţinem să menţionăm de la început că alocaţia se obţine destul de greu, dar, în final, se obţine. Dar diferenţa dintre alocaţia oferită de statul german (184 euro) şi statul român (9 euro) este atăt de mare încât se justifică pe deplin eforturile depuse pentru obţinerea ei. Până la urmă vorbim de câteva mii de euro, pe care un cetăţean român îi poate obţine dacă înmulţim numărul de copii cu numărul de luni şi cu suma încasată.

În situaţiile în care, pentru acelaşi copil, există 2 ţări membre ale Uniunii Europene în care se pot obţine, pentru acelaşi copil, beneficii similare, cadrul legal ce reglementează alocaţia la nivelul Uniunii Europene prevede principiul diferenţei, anume pentru copilul în cauză părinţii pot primi beneficiile în cuantumul cel mai favorabil dintre cele 2 ţări, fie plătibil integral în ţara ce oferă beneficiile cele mai favorabile, fie plătind diferenţa faţă de beneficiile plătite de celălalt stat.

Deci în situaţia în care în România se primeşte alocaţia pentru copil în cuantum de 42 Ron (aproximativ 9 Euro), statul german va compensa diferenţa până la 184 de euro, plătind 175 de euro pentru fiecare lună.

În acest caz procedura de aplicare pentru alocaţie este una anevoioasă, dosarul de aplicare este unul consistent, cu acte doveditoare a situaţiei lucrative şi locative atât din România cât şi din Germania şi, în special, cu demonstrarea situaţiei beneficiilor similare obţinute în România precum şi a stopării acestora.

Punctul de plecare al aplicării îl reprezintă completarea şi obţinerea a două formulare europene:

-        formularul E411 – cererea de informaţii privind dreptul la prestaţiile familiale în statul de reşedinţă al familiei: prin acest document se certifică beneficiile similare încasate în România, precum şi stoparea alocaţiei în România. Statul German va achita diferenţa de la alocaţia română până la cei 184 de euro, urmând ca din data stopării alocaţiei româneşti să plătească integral în Germania cei 184 de euro.

-        formularul E 401 – atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor familiale. Acest document certifică componenţa structurii familiale în România şi este necesar pentru a demonstra faptul că unul dintre părinţi are în grijă creşterea de zi cu zi a acestuia, condiţie îndeplinită prin domiciliul comun al acestora.

Formularele arată la fel şi în limba română şi în limba germană, au statut de formulare europene, implicit nu trebuie îndeplinite formalităţi suplimentare de traducere, apostilare, etc. pentru folosirea acestora la autorităţi.

Din păcate, foarte puţini părinţi români care lucrează legal într-un stat al Uniunii Europene, altul decât România, au informatii despre existenta  acestor formulare.

Sa vedem acum care sunt persoanele care pot solicita alocaţia europeana pentru copii:

-        salariaţii sau persoanele care desfăşoară activităţi independente;

-        persoanele aflate în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăşurate în Germania;

-        titularii de pensii din sistemul german care au copii în îngrijire;

-        membrii de familie ai persoanelor mai sus menţionate.

-        persoanele supuse integral impozitării pe venit în Germania.

Daca aparţineţi acestor categorii de persoane atunci aveţi dreptul la alocaţia pentru copii care in Germania in anul 2014 este în  valoare de:

- 184 euro pentru primul copil

- 184 euro pentru al doilea copil

- 190 euro pentru al treilea copil

- 215 euro pentru fiecare copil în plus

Exemplu:  O familie primeşte pe lună pentru cei patru copii (2 x 184 €) + (1×190 €) + (1×215 €) = 773 € .

Mai trebuie menţionat că ordinea copiilor este ordinea cronologică a naşterilor, astfel încât cel mai în vârstă copil este întotdeauna primul copil. Când, din motive diferite, un copil dispare din ordinea eligibilă stabilită iniţial, ceilalţi avansează câte o poziţie în noua ordine cronologică.

Dreptul la alocaţie se poate solicita şi retroactiv, pe o perioadă maximă de 4 ani, cu îndeplinirea celorlalte condiţii de eligibilitate.

Dreptul la alocaţie este acordat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani, vârsta eligibilităţii crescând până la 25 de ani în cazul în care copilul urmează o formă de învăţământ sau are o formă de dizabilitate.

Important de retinut:

Alocatia europeana pentru copii se sisteaza la expirarea contractului de munca. Daca contractul de munca se prelungeste, este necesara si o vizita la primarie pentru actualizarea situatiei dvs.  La fel se procedeaza la schimbarea adresei, a angajatorului, etc.

Observati ca, in general, lucrurile sunt simple, desi se cere multa alergatura atit in Germania, cit si in Romania. 

                                                                              Cu respect, Iulian Sacara 


Coperta Noua Brosura Germania-page-001P.S.
Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre alocatia europeana pentru copii si despre suplimentele materiale pe care le poate primi o familie cu copii in Germania va sfatuim sa achizitionati brosura noastra care trateaza complet aceste subiecte. Cu numai 40 de lei sau 10 euro va puteti face o imagine completa a tuturor drepturilor banesti pe care le pot obtine copilul si parintii lui pe teritoriul german sau roman. Teoretic cu numai 10 euro puteti obtine pina la 500 de euro lunar. Procedura de comanda, cea de plata si de distributie se gasesc aici.

 

About these ads

1,552 responses to “Ce este alocatia europeana pentru copii- Kindergeld ?

 1. Sotul meu are firma de constructii in Germania si plateste impozit pe profit. Fiica noastra poate beneficia de alocatie?
  Multumesc.

 2. Buna ziua. Am o nedumerire ma poate ajuta cineva. Am plecat din Germania cu toata familia si am anuntat la primarie ca am plecat. Totusi primesc incontinuare alocatia pt copil. Este normal asa sau ce trebuie sa fac unde trebuie sa mai anunt.

 3. pot dovedi ca s-a platit impozit si eu si sotul suntem angajati din 17 martie am depus inclusiv contractul meu de munca la dosar dar al sotului nu

 4. sunt an germania de doua luni si as vrea sa stiu daca pot face pentu copii mei alocatie din germania an cntextu an care eu sunt divortat ,ei locuesc cu mama si ce acte trebuie din tara mentionez ca sunt angajat de o luna

 5. buna ziua, concubinul e in Germania lucreaza legal de doua luni, iar eu si copilul de 3 ani suntem in Romania, as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pentru a renunta la alocatia din Romania, ca sa poata lua el din Germania

 6. Buna seara numele meu este Sorina as vrea sa va intreb in legatura cu alocatia din Germania Eu impreuna cu sotul meu locuim in Germania sotul are doua fete din casnicia anterioara ,dupa ce a divortat de fosta sotie statul German nu ia mai acordat alocatie , ce crede-ti ca este de facut?Dupa divort cele doua fete au ramas in ingrijirea ambilor parinti doar ca ele locuiesc in Romania cu mama lor. Va rog daca se poate sa imi raspunde-ti .Va multumes

 7. Buna seara ,as dori sa-mi spuneti unde trebuie sa mearga sotul meu care lucreaza in Koln ,pentru a depune dosarul pentru alocatie ,formularele le trimit ei de aici sau trebuie trimise din Romania ?

 8. Mariana Zgripcea

  Buna ziua, va rog sa ne spuneti parerea dumneavostra in acest caz.
  De anul trecut din 03.06.2013 sotul meu lucreaza legal in Germania, eu cu copii locuim in Romania, din noiembrie am depus actele pentru alocatia europeana. Din acel moment pana in ianuarie 2014 ne-au trimis prin posta documente sa le completam aici in Romania. In 30 ianuarie dosarul este complet , asa ne-au spus. De atunci nu am primit oficial nici o hartie daca s-a aprobat sau nu. Am sunat in ultimile trei luni si ne-au spus ca dosarul este in lucru si ca este complet. Din punctul nostru de vedere dureaza foarte mult. Stim cazuri cand sa aprobat alocatia in maxim 3 luni.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!
  Cu stima!
  Mariana Zgripcea

 9. firtinescu danutza

  buna ziua ,va rog sami spuneti si mie cum pot intra in posesia alocatiei ,din germania ,ce acte necesare miar trebuii,sotul meu lucreaza in germania cu acte in regula,cum ar trebuii sa procedam ca sa obtinem alocatia copiilor. va multumesc anticipat

 10. Buna ziua , as avea si eu nevoie de o informatie in legatura cu alocatia.Eu si sotia mea lucram in Germania cu acte in regula de 2 ani.Avem o fiica de 17 ani si jumatate care este in Romania cu bunica pentru asi termina scoala.Eu am complectat toate actele necesare ptr alocatia fiicei si le am depus la Familienkasse in Offenburg , dupa numai 2 saptamani am primit o scrisoare in care punea ca trebuie sa mergem in Nuremberg pentru a depune inca o data si acolo aceleasi acte.Vreiam sa stim daca fiica noastra poate beneficia de aceasta alocatie.Va multumesc si astept un raspuns din partea dumneavoastra.

  • Fiica dumneavoastra nu poate beneficia de alocatia oferita de statul german. Nelocuind cu niciunul dintre parinti se considera ca nu e in ingrijirea acestora. Ea locuieste cu bunica, prin urmare, aceasta e indreptatita sa primeasca alocatie pentru ea, dar din Romania.

 11. Va multumes de raspuns , dar totusi am o nelamurire pe bunica si pe fiica le intretinem financiar eu si sotia in fiecare luna trimitem bani acasa pentru toate cheltuielile.Va multumesc

  • Nu are nicio importanta faptul ca le intretineti financiar, sunt 2 chestiuni diferite. Va puteti folosi de aceste cheltuieli pentru a le deduce ca si untersuchungskosten, evident respectand toate cerintele impuse pentru acceptarea acestei deduceri din impozitul anual.
   Succes!

 12. Buna ziua ziua domnu IulianS.ati putea dumneavoastra sa imi dati un sfat ce as putea face in privinta alocatiei , vreiam totusi inca o parere referitoare la alocatia fiicei pentru ca saptamana viitoare merg in Romania si daca e nevoie de ceva harti sa pot aduce .Va multumesc .astept un raspuns de la dumneavoastra

  • Raspunsul primit de la @ich este complet si corect – nu aveti drept la alocatia germana, copilul nu este in intretinerea dumneavoastra – prin intretinere intelegem cresterea si educarea acestuia, nu simpla intretinere financiara si intalnirile ocazionale in vacantele scolare. Legea germana nu acorda alocatia parintilor in mod obligatoriu, persoana indreptatita este cea care intr-adevar are in grija, fizic vorbind, copilul, conditie obligatoriu pentru realizarea acestui lucru fiind de a locui impreuna.

  • Dna Emilia puteti trimite email cu situatia d-voastra si la adresa asta
   anps@prestatiisociale.ro
   succes

   • credeti ca cei de la ANPS sunt capabili sa ofere un raspuns? E o mare pierdere de timp. Situatia e foarte clara si a fost explicata in detaliu aici. Restul e pierdere de timp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s