Ce este alocatia europeana pentru copii?

    
    Un studiu realizat de UNICEF România in anul 2010 sustine ca 350.000 de copii romani aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, aproximativ 157.000 aveau doar tatăl plecat , 67.000 aveau doar mama plecată, iar 126.000 de copii aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate. Cei mai multi copii aflati in aceasta situatie sunt din zona Moldovei ( aproximativ 100.000), Munteniei (55.000), Olteniei si Transilvaniei (cite 50.000). Se pune problema:” Citi dintre acesti parinti lucreaza in Germania?” Dupa ultimele estimari numarul parintilor care lucreaza cu forme legale in Germania se apropie de 50.000, ocupind al treilea loc in clasament dupa Italia si Spania.

Asadar problema pe care o tratam astazi priveste vreo 80.000 de copii romani , ramasi cu predilectie in mediu rural transilvanean.Ce a facut Europa pentru acesti copii? A emis o Directiva aplicata prin Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, prin care stabilea ca alocatia europeana  pentru copii este o forma de ajutor familial pentru asigurarea unui trai corespunzator a tuturor copiilor nascuti in Uniunea Europeana. Potrivit prevederilor lui, fiecare stat U.E., in functie pe posibilitatile proprii, va acorda o alocatie pentru copiii care sunt in intretinerea angajatilor de pe teritoriul sau. Regulamentul dateaza din 1971, dar romanii beneficiaza de prevederile lui din 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

    Sunt 2 aspecte importante de discutat aici. Primul este ca unul (cel putin) dintre parintii copilului sa lucreze cu forme legale in Germania, Italia, Spania, etc, iar al doilea ca respectivul cetatean roman poate obtine aceasta alocatie atit pentru copilul sau care traieste in Germania (Italia,Spania), cit si pentru copilul sau copiii sai care traiesc in Romania.

 In concluzie, cheia de bolta a acestei proceduri este cadrul legal de munca si sedere al muncitorului roman in tara respectiva. Nu stiu cum este in alte state, dar in Germania, acest cadru legal se bazeaza pe trei piloni principali: contractul de munca, permisul de munca si dreptul de sedere, despre care am scris pe acest blog aici si aici.

    Sa presupunem ca aveti asigurat acest cadru legal. In consecinta, sa purcedem la obtinerea alocatiei pentru copilul sau copiii Dvs.

Vreau sa va spun de la inceput ca alocatia se obtine destul de greu, dar, in final, se obtine. Diferenta  insa dintre alocatia oferita de statul german (184 euro) si statul roman (10 euro) este asa de mare incit se justifica pe deplin eforturile depuse pentru obtinerea ei. Pina la urma vorbim de citeva mii de euro, pe care un cetatean roman ii poate obtine daca inmultim numarul de copii cu numarul de luni si cu suma incasata. Cunosc un roman care si-a luat o masina second-hand pe banii obtinuti in Germania pentru copilul sau, ramas in Romania la bunici.

 

Procedura consta in completarea a doua formulare:

-formularul E 411 – cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei

si

formularul E 401 – atestat privind componenta familiei in vederea acordarii prestatiilor familiale.

 Formularele arata la fel si in limba romana si in limba germana. In consecinta, eu va fac trimiteri la 2 linkuri romanesti cu modul lor concret de completare si foarte usor puteti deduce si modul de completare a unui formular in limba germana. Formularul E-411 se gaseste aici. iar formularul E-401 se gaseste aici. 

Din pacate, foarte putini parinti romani care lucreaza legal intr-un stat al Uniunii Europeane, altul decit Romania, stiu de aceste formulare.

Sa vedem acum care sunt persoanele care pot solicita alocatia europeana pentru copii :

-salariaţii sau persoanele care desfăsoară activităţi independente;
- persoanele aflate în somaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăsurate în Germania;
- titularii de pensii care au copii în îngrijire;
- membrii de familie ai persoanelor mai sus menţionate.

Daca apartineti acestor categorii de persoane aveti dreptul la alocatia europeana pentru copii care in Germania in anul 2011 este in  valoare de:

 • -pentru primul copil 184 euro
 • -pentru al doilea copil 184 euro
 • -pentru al treilea copil 190€
 • -pentru fiecare copil în plus 215€

Exemplu:  O familie primeşte pe lună pentru cei patru copii (2 x 184 €) + (1×190 €) + (1×215 €) = 773 € .

(pe aici, prin Germania, turcii traiesc bine merci din alocatiile copiilor lor, ei nu sunt cetateni europeni, dar incaseaza alocatia de stat pentru copii )

Mai trebuie mentionat ca ordinea copiilor este ordinea cronologica a nasterilor, astfel incit cel mai in virsta copil este intotdeauna  primul copil. Cind, din motive diferite, un copil dispare din ordinea stabilita initial, cum ar fi la majorat, de pilda, ceilalti avanseaza cite o pozitie in noua ordine cronologica.

Acum, fiindca am vazut cum arata formularele , am dedus din instructiunile lor cum se completeaza  si am vazut si cuantumul alocatiei, sa vedem impreuna care sunt situatiile in care copilul  Dvs. poate primi o alocatie europeana.

   Situatia 1. Copilul are domiciliul în România, virsta lui este mai mica de 2 ani, mama sta acasa in Romania  si tatal munceste in Germania   In momentul in care s-a nascut copilul,  familia lui a facut toate demersurile necesare pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului care, conform legislatiei romanesti actuale, este de cel putin 600 de lei. In plus exista o alocatie de stat pentru copii de 42 de lei.  Suma de 642 de lei fiind mai mare decit cuantumul unei alocatii europeane, nu se mai pune problema suplimentarii ei de catre Germania, statul in care munceste tatal copilului. Asadar incasati ajutorul acordat de statul roman  si asteptati ca minorul  sa implineasca 2 ani.

    Situatia 2.Copilul are domiciliul în România, virsta lui este mai mare de 2 ani , un parinte isi desfasoara activitatea în Romania, iar celalalt in Germania. Dupa ce copilul a implinit virsta de 2 ani dispare indemnizatia de 600 de lei  si singurul venit familial ramas este alocatia de stat pentru copii, in suma de 42 de lei, adica vreo 10 euro. In consecinta, conform legislatiei europene (art.73 din Regulamentul 1408/71), copilul va primi alocatia de stat romaneasca, la care se poate adauga  o suma  complementara de 174 de euro de catre Germania, tara unde isi are locul de munca si dreptul de sedere un parinte, care poate fi tata sau mama.  Demersurile pentru obtinerea alocatiei se incep in Germania prin obtinerea unei informatii concrete, adica practic persoana care lucreaza în mod legal în Germania  se va interesa daca are dreptul de a primi alocatie europeana pentru copil. Aceasta informatie poate  fi  obtinuta de la angajatorul german ( multi habar nu au de chestiunea aceasta), dar, mai ales, de  la Primaria de care apartineti care are un birou special destinat unor probleme comunitare – Burgerburo.  Daca informatia este ca puteti primi o suma complementara, ii rugati pe cei de la biroul respectiv sa va completeze partea care le revine  lor din formularul E-411, adica cererea de prestatii familiale. (vezi formularul) Bineinteles ca sursa primara de informatii sunteti chiar Dvs. asa ca va sfatuim sa mergeti acolo cu contractul de munca,permisul de munca si dreptul de sedere, contractul de inchiriere si cam tot ce aveti ca persoana fizica in Germania, plus actele de stare civila de care dispuneti. Dupa completare, s-ar putea ca oficialitatile germane  sa trimita ele in Romania acest formular, dar, la fel de bine,  s-ar putea sa vi-l dea in brate  pentru ca Dvs sa-l trimiteti  in Romania la  Agentia Judeteana de Prestatii Familiale de care apartine copilul. Aici vor veni alte intrebari si sunt necesare alte acte, incepind cu certificatul de nastere si terminind cu diferite adeverinte de la scoala. Nu va dau detalii aici fiindca respectivii functionari romani stiu foarte bine ce  au de facut. Asadar in Romania se completeaza formularul E-401 care este un fel de atestat despre familia ta si drepturile luate de copil in Romania. O data completate si parafate, formularele ajung din nou in Germania si le veti depune la institutia de unde ati obtinut formularul E-411. Dupa verificarea dosarului, care in mod normal nu ar trebui sa depaseasca 30 de zile primiti banii intr-un cont, adica numai suma complementara in cazul nostru 174 de euro, fiindca copilul primeste in tara 10 euro.

Situatia 3. Copilul are domiciliul în Germania impreuna cu parintii lui, virsta sa este mai mare de 2 ani si cel putin un parinte lucreaza legal in Germania. Demarati procesul tot la Burgerburo-ul primariei unde va prezentati cu copilul si toate documentele de stare civila a familiei, plus contract de munca, de inchiriere, drept de sedere,etc. si raspundeti la o serie de intrebari ale oficiantei de acolo. Bineinteles, ca vi se va cere sa lasati copii la toate documentele, asa ca ar fi bine sa va inarmati cu ele inainte de a ajunge la ghiseu.  La sfirsit, documentele completate vor fi trimise la institutia care se ocupa de prestatiile familiale din landul respectiv si daca toate documentele sunt bune si valide intr-o luna,doua primiti bani in cont.

Important de retinut:

Alocatia europeana pentru copii se sisteaza la expirarea contractului de munca si a dreptului de sedere. Daca contractul de munca se prelungeste, este necesara si o vizita la primarie pentru actualizarea situatiei dvs.  La fel se procedeaza la schimbarea adresei, a angajatorului, etc.

Observati ca, in general, lucrurile sunt simple desi se cere multa alergatura atit in Germania cit si in Romania. Eu am scris acest post pentru cei care nu stiu sa se descurce in germana, nu inteleg foarte bine indicatiile primite de la oficialitatile germane sau au probleme diferite de aplicare. Am citit numeroase comentarii pe site-uri cu persoane care nu au reusit sa obtina alocatie dintr-un motiv sau altul, cum ar fi: completarea incorecta a actelor, incompetenta functionarilor germani sau romani, divorturi, decese ale parintilor intretinatori si asa mai departe. 

                                                                              Cu simpatie, Laura Fuss

Alte articole de interes despre copiii din Germania:

Suplimentarea alocatiei pentru copii

 Orizontul copilului tau in Germania

Cum se adapteaza copiii romani la sistemul de invatamint german

 

About these ads

1,457 responses to “Ce este alocatia europeana pentru copii?

 1. cenusa ionel silviu

  Buna! daca eu sant angajat permanent in germania si prezint contractul de munca,mai trebuie prezentat si dreptul de sedere si permisul de munca? Dar pentru obtinerea dreptului de sedere ce trebuie facut?

  • Buna seara! Am o nelamurire..am intentat actele necesare pt alocatia europeana,insa de la biroul de asistenta sociala ne-au spus ca trebuie sa restituim alocatia primita in Romania pe perioada in care intentam sa primim alocatia europeana in Germania..nu mi se pare corect,deoarece nu am gasit nicaieri aceasta mentionare…stiti cumva de acest lucru?Va multumesc anticipat!

   • Exista un principiu de baza in regulamentul de acordare: nu se pot incasa 2 sau mai multe alocatii in acelasi timp. Inchipuiti-va ca exista si varianta in care mama copilului lucreaza in italia,tatal in germania si copilul este la bunici in romania…Ori pentru preintimpinarea unor asemenea situatii s-au inventat formularele europene de instiintare intre institutiile competente din statele respective. In consecinta, se incaseaza una singura, pe cea mai mare sau una cumulata din doua fragmente- una de baza+ una complementara- care insumate, sa fie egala cu cea mai mare.

   • Buna ma numesc Andreea si as avea o intrebare ,eu am 3 copii nascuti in spania si 1 in romania alocatie nu iau decat din romania pentru 2 copii acum inca eu stau in spania si sotul meu lucreaza in germania de 6 luni ,as dori sa stiu daca vreau sa depun actele pentru alocatie in germania am nevoie de formulare atat din romania cum ca nu iau alocatie pt cel 2 copii cat si din spania?
    Daca poate cineva sa ma ajute va rog

  • Art 1 este explicat gresit. Alocatia de stat pentru copil NU SE COMPLETEAZA cu indemnizatia mamei. Principiul este simplu, alcoatia este a copilului intrinsec, indemnizatia de crestere se acorda mamei pentru cresterea copilului dar este exact la fel ca banii primiti aici in Elternzeit. Prin urmare copilul are dreptul in primii do ani la diferenta intre alocatia primita in Ro aprox 60 euro si cea acordata de statul german 183 euro adica in jur de 120 euro, de la doi ani suma creste la 173 euro deoarece in ro alocatia scade la 10 euro. Noi am renuntat la alocatia din Ro dupa 2 ani si am simplificat lucrurile si am aplicat pentru alocatia in Ge. Calculul s-a facut retroactiv si a primit toata suma rezultata din diferenta de suma de la nasterea copilului pana la momentul acordarii copilul avea 2 ani jumate ( a durat vreo 4 luni rezolvarea dosarului) si din acel moment primim lunar alocatia copilului in Ge. Eu am prmit indemnizatia de crestere a copilului 2 ani in Ro, asa ca vorbesc din experienta proprie si dupa hatisul de documente dintre Ro si Germania. Ambii parinti avem acum resedinta in Ge dar in primul an si jumatate eu am locuit in Ro. Exista o perioada maxima de acordare parca nu mai mult de 3 ani (perioada nu o stiu exact, stiu ca intre 3 si 4 ani dar in ce am mi discutat nu din lege) adica daca unul din parinti este in Ge de 5 ani, cu contract de munca, forme legale etc si n-a aplicat pana in prezent i se va calcula alocatia retroactiv numai pentru 3 ani.

  • buna, parintii divortati, copii sunt la mama in ro, tatal lucreaza legal in germania,au dreptul copii la alocatia europeana?multumesc anticipat pt raspuns marian

   • buna!aceeasi problema am si eu cu alocatia…daca parintii sunt divortati,copiii in Romania si tatal lucreaza legal in Germania,pot primi alocatia europeana?

   • 1. Nu exista alocatie europeana. Fiecare tara are alocatia ei, in Romania este 10 Euro, in Germania este 184 €, iar in alte tari sunt alte alocatii.

    De obicei alocatia se acorda acelui parinte care are copilul in intretinere. Si acest parinte primeste alocatia in tara in care domiciliaza.

   • Im cer scuze ca intervin si eu aici , am o nelamurire, sunt divortata si recasatorita, am un copil din prima casatorie, student in Romania, in varsta de 21 de ani si eu lucrez cu acte legale in Germania, copilu meu ar avea dreptul la alocatie, mai cunoasteti cazuri de genul acesta. Astept si eu un raspuns din partea dumnevoastra. Mii de multumiri

   • Copilul are dreptul la alocatie atat timp cat urmeaza o forma de invatamant, pana la finalizarea studiilor/25 de ani.
    Puteti solicita alocatia retroactiv din momentul inrgistrarii dumneavoastra aici in germania.
    Succes!

  • Buna ziua, intrebarea e pusa inca in feb 2011, banuiesc ca ai primit raspunsul.Ne scri si noua ce ai facut?????
   In legatura cu banii ce pot fi primiti de la statul german ,mai exista o categorie de AJUTOR STATAL, care se acorda daca si persoana care locuieste in Germania e de acord sa economiseasca ceva.Se numeste Kinder geld 2 sau ZULAGE . Se poate primi 154 euro pe an ca persoana majora , si copii pina cind primesc normale Kindergeld, pot primi extra 185 euro pe an .Iar copii nascuti dupa 2008 pot primi 300 de euro pe an..
   Un exemplu : o familie cu 4 copii poate primi 185 x 4 plus 154 x 2 ,deci 1048 euro pe an.Bani ,care se acumuleaza in Pensia parintilor sau parintelui care economiseste .Si a doua varianta acesti bani pot fi folositi si pt cumpararea unui imobil folosit ca locuinta proprie , si cu mult inainte de pensionare.Deci puteti sa va cumparati casa sau apartamentul cu pina la 50.000 euro mai ieftin daca va ginditi de la inceput sa nu” pierdeti” fiecare an pe care il traiti aici in Germania
   Daca vreti informatii suplimentare si analiza concreta a cazului Dumea-voastra Sunati intre 11-16 de luni pina joi, iar vineri pina la orele 13. la tel : 02327 303913.
   Mult succes in toate cele bune.

  • Buna seara, dna Laura Cristina Fuss.

   As avea o intrebare catre dvs, va rog. Am un var caruia i-am mijlocit un Anmeldung si un kleine Gewerbe (ca si Trockenbauer) aici, in Germania. Nu are nicio luna de cand l-am inregistrat pe adresa mea.

   Intrebarea mea este in ce masura ar putea obtine alocatie pentru fetita lui? E obligatoriu sa prezinte vreun venit (deocamdata someaza…), sau sunt suficiente Anmeldungul si kleine Gewerbe-ul?
   Si care ar fi pasii de urmat?

   Multumesc anticipat si felicitari pentru frumoasa activitate pe care o aveti cu acets blog :)… . Si Sarbatori fericite!

   • salut
    trebuiesc aduse niste formulare completate din romania.
    aceste formulare le iei de la kinderkasse de aici cu stampila lor.
    dupa ce le iei le trimiti in romania la prestatii sociale din orasul de resedinta. dupa completare le depui inapoi in germania impreuna cu actele ce ti se cer aici.
    dupa 2-3 luni primesti hartie de la ei si apoi banii in cont pe fiecare 10 ale lunii.
    eu asa am facut, desi toata lumea spunea ca nu pot sa o iau .
    tot cu gewerbe lucrez si mi-a dat retroactiv din ziua in care am facut anmeldung.
    am luat 4750 de euro pt 2 copii plus 348 pe luna de atunci.
    bafta
    cristi – hannover

  • Buna ziua,
   am depus la Familienkasse actele necesare pentru alocatie, inclusiv Anmeldung la primarie si dovata de la angajator ca sunt angajata cu norma intreaga din 2010 pana in prezent. Am primit urmatorul raspuns:
   nach ~62 Abs. 1 EStG hat in Deutschland Anspruch auf Kindergeld, wer im Inland einen Wohnsitz oder seinen gewoehnlichen Aufenthalt hat bzw. wer ohne Wohnsitz oder gewonlichen Aufenthalt im Inland nach ~1 Abs. 2 EStG unbeschraenkt einkommensteuerpflichtig ist oder nach ~ 1 Abs. 3 als unbeschraenkt einkommensteuerpflichtig behandelt wird.
   Nach Kentniss der Famillienkasse haben Sie einen Wohnsitz im Ausland. Es ist somit zu pruefen, ob die Voraussetzungen fur den Kindergeldbezug in Deutschland vorliegen.

   Imi cer in contunuare sa completez un formular in care sa declar
   -daca in Germania am casa mea sau stau cu chirie,
   -daca locuinta din Germania e folosita de altcineva cat sunt eu plecata
   -daca familia mea poate folosi locuinta in vollem Umfang
   -cat timp am fost plecata in strainatate
   -si : (asta nu am inteles) ich werde auch wahrend meiner Auslandsaufenthalte von einem deutschen Finanzamt zur Einkommensteuer veranlagt; wurde oder wird bei Finanzamt ein Antrag gem. ~1 Abs. 3 EStG gestellt?
   MI se mai cere:
   -copie dupa contractul de inchiriere din 2010
   -dovada platii taxei de gunoi pe 2010 si 2011
   -copie dupa Einkommensteuerbescheid pe 2010 si 2011

   Muncesc din martie 2010 intr-un spital din Germania cu contract de munca pe perioada determinata de 4 ani, cu program de 8 ore zilnic plus garzi si ore suplimentare. Locuiesc in caminul spitalului de cand am venit si platesc chirie care apre pe Gehaltsabrechnung. Spitalul nu mi-a facut insa contract de inchiriere.
   De taxa de gunoi nu am habar, cred ca in camin nu o platesc, sau e inclusa in chirie. Steuer la salariu platesc atat cat e legal. Steuererklaerung am facut pe 2010 , pe 2011 inca nu.
   In Romania am un apartament proprietate personala in care locuiesc sotul meu si cei doi copii. De doi ani merg in Romania doar in concedii.

   Ce nu inteleg: daca muncesc cu forme legale si platesc toate taxele aferente, de ce trebuie sa demonstrez ca platesc gunoiul in Germania ca sa primesc alocatia europeana a copiilor? Ca angajat cu norma intreaga, nu sunt automat considerata unbeschraenkt einkommensteuerpflichtig? Contract de inchiriere nu am, ca sa dovedesc domiciliul in caminul spitalului. Gehaltsabrechnung in care figureaza chria ca rubrica separata sau o dovada de la spital cum ca sunt cazata in camin si platesc chirie ar ajuta la ceva, ar avea valoare legala?
   V-as fi recunoscatoare pentru un rapuns.
   Cu stima,
   Andreea F.

   • 1. Avand 2 locuinte, din care una in strainatate, se verifica durata sederii in Germania. Intreruperi pentru concediu in Ro. nu va afecteaza situatia. Daca aveti perioade mai lungi petrecute in Romania atunci alocatia v-a putea fi diminuata. Gasiti tot in Merkblatt de la Arbeitsagentur. De aceea trebuie sa raspundeti si sa dati informatiile necesare.

    2. Treaba cu diverse taxe (gunoi, consum apa, consum curent) este o metoda de verificare a sederii in Germania, pentru a exclude posibilitatea declararii doar fictive a domiciliului. Chiar daca aveti oficial domiciliul in Germania, chiar daca prezentati un contract de inchiriere, se poate intampla ca acestea sa fie trucate, nereale. Daca insa aveti dovada de consum diverse utilitati, pe numele d-voastra, atunci se poate stabili mai exact daca intr-adevar ati locuit efectiv aici.

    Aceste metode nu se aplica doar romanilor. Si alti cetateni (germani) sunt astfel controlati daca declaratiile ce le fac sunt corecte.

   • Va multumesc pentru raspuns. Sper sa pot demonstra prin alte mijloace faptul prezenta in Germania.

 2. Sotul meu lucreaza in Italia..De ce acte am nevoie pt alocatie?
  Multumesc anticipat!

  • Daca sotul are acte in regula in italia, contract de munca, mi se pare si soggiorno,nu stiu daca permisul de munca este obligatoriu in italia,cred ca nu, duceti-va la Casa de asigurari judeteana si va indruma ei. In principiu, e vorba de e 401 si e 411 plus toate actele parintilor si copilului

 3. buna!am si eu intrebari legate de alocatie pt copil in germania.eu lucrez independent la ingrijit oameni in varsta dar vin caeva luni de exemplu 2 in germania 3 in romania si tot asa.va rog sa imi spuneti si mie ce pot face ca sa primesc alocatie pt copilu care e in tara in grija mamei mele.eu in germania am anmeldung dar il schimb de la familie la familie(nu vin mereu la aceeasi familie).am gewerbeanmelung,asigurare medicala si cont.ce as putea rezolva in cazul acesta si de ce acte as mai avea nevoie.principala intrebare este daca pot primi alocatie pt copil daca eu sunt in germania cateva luni pe an.va ultumesc si sper sa ma ajutati cu un raspuns.

 4. nistor cecilia

  buna ziua!eu lucrez in romania,iar sotul meu a lucrat diferite perioade de timp din 2007in coace in germania.avem un copil la liceu si vreau sa stiu daca poate beneficiade alocatie europeana,si daca poate primi retroactiv.

 5. nu, alocatia europeana se acorda celor care la data solicitarii sunt angajati in munca in germania.

  • nistor cecilia

   in momentul de fata ,tatal,munceste in Germania dar acesta a mai lucrat si inainte in germania dar se intoarcea acasa si statea o perioada si pleca inapoi.Vreau sa stiu daca copilul meu primeste banii din alocatie din trecut,desi nu era inca in evidenta alocatiei europene.

  • Hristos a inviat! Va multumesc pentru tot ce faceti! In tot hatisul actelor, ne aratati luminita de la capatul tunelului… Am inteles pana acum ca ar putea beneficia de alocatia europeana atat copilul pe care il am cu sotul care lucreaza in Germania, cat si ceilalti doi copii din prima casatorie care-mi sunt incredintati prin hotarare definitiva si irevocabila, chiar daca eu si copiii locuim in Romania si mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati putea spune ce acte sunt necesare( certificate de nastere, de casatorie, hotarare de divort, livret de familie) si in ce forma (apostilate, traduse).
   V-as fi recunoscatoare daca m-ati lumina si cu diferenta intre Kindergeld si Kinderzuschlag si daca intre 2 si 3 ani ai copilului ar fi alte beneficii.
   O zi luminoasa!

 6. lucrez si io si tatal copilului in spania nu suntem casatoriti copilule pe numele lui unde trebuie sa ne informam pt alocatia europeana ,locuim in guadalajara spania astept un raspuns urgent va multumesc si ce acte sunt necesare? caty_karatista@yahoo.com

  • daca tatal lucreaza legal, copilul are dreptul. In germania, actiunea incepe la primarie unde exista un birou comunitar pentru straini. Banuiesc ca si in Spania trebuie sa fie la fel. Acte? e-401, e-411 si toate actele pe care le are in posesie tatal( stare civila,identitate,contract de munca, probabil rezidenta-nu stiu precis cum e cu tarheta aia,nici nu stiu cum se scrie, etc.) Apropo, cit e alocatia in spania pentru 2011?

   • Alocatia ptr copii nu exista decat sub forma unui ajutor(pe care il putem numi alocatie, daca vrem),Copilul primeste aceasta alocatie doar daca mama lucreaza in Spania si pana la varsta de 3 ani(de la nastere pana copilul implineste varsta de 3 ani).Cred ca este in jur de 100 de euro.Daca mama nu lucreaza legal ,copilul nu primeste nimic.Aceasta lege este aplicata tututor cetatenilor spanioli si celor care au acte legale in Spania(indiferent daca sunt comunitari sau nu).Nu exista nici o alta forma de alocatie in statul spaniol,tip europeana ,de exemplu.
    Se scrie Tarjeta.Pe reversul tarjetei se specifica daca persoana are permis de munca si rezidenta permanenta sau permis de munca si rezidenta temporara, care trebuie refacuta la fiecare 5 ani timp de 2 ani pana devine permanenta. De cativa anu nu mai exista asa numita tarjeta,exista foaie verde care se foloseste ca act identitate numai daca este prezentata impreuna cu pasaportul,foaia verde nu are nicio valabilitate legala daca nu este insotita de pasaport.

 7. Am inceput formalitatile pentru obtinerea alocatiei in Germania pentru fetita care locuieste cu mine in Romania de anul trecut din luna mai. Mi-a trimis sotul documentele E 401 si E 411, partial completate din Germania de catre firma la care lucreaza cu data de cand a fost angajat( din sept 2008) si datele firmei. Eu m-am dus cu ele in Romania la Asistenta Sociala si la Evidenta Populatiei. Le-am completat, in E 401 se completeaza cu cuantumul alocatiei primite in Romania de catre cei de la Asistenta Sociala si le-am trimis in Germania sotului. Impreuna cu celelalte documente: contractul de munca, permisul de sedere si de munca s-a prezentat la Kassen Familie si acestia i-au mai solicitat si contractul de inchiriere al apartamentului( aici am intampinat probleme intrucat locuia intr-un apartament al sefului si acesta nu i-a facut contract). A durat un timp pana a reusit sa il convinga pe sef sa ii dea contractul de la casa si sa declare ca a stat acolo fara a plati chirie( pentru a nu avea proprietarul probleme). Intre timp sotul meu s-a mutat in alt oras cu locuinta si desigur si actele pentru alocatie l-au urmat si au inceput si aici verificari inca vreo 3 luni pana cand am primit o informare ca vom primi banii retroactiv dar sa mai trimit eu din Romania adeverinta de la scoala fetitei si de la Asistenta Sociala cu cuantumul alocatiei din Romania din 2010( de cand am completat initial actele). I-au solicitat contul bancar si i-au spus ca in max 2 saptamani vom primi banii. A trecut o luna si nu au intrat, dar avem rabdare…
  Si in informarea pe care ne-au trimis-o era specificat cat trebuie sa primeasca pentru fiecare an din 2008 pana in prezent, scazand din alocatia germana cei 10 euro pe care ii primim in Romania. Deci, pentru Raluca Tili, nu trebuie sa restitui banii, ti-i vor scadea din alocatia germana.
  Sper sa fie de ajutor postarea mea.

 8. Da, multumesc frumos, am sa citesc.
  Ieri au virat banii pentru alocatie pentru cei 2 ani si jumatate.
  Dureaza f mult procedura, dar se merita sa te inarmezi cu rabdare…

 9. as vrea un nr. de tel. de la dvs.

 10. as vrea sa stiu daca sezonierii in agricultura pot beneficia de alocatii europene, ex 4,6 sau 8 luni?

 11. as dori sa stiu si eu ca sant in germania de 1si 6 luni ca ingrijitoare si am de pus actele de bani de copil de o luna si nici acum nu am primit nimic si nu stiu ce se intapla dece copilul meu nu beneficiaza de acesti bani ?
  va rog sa im-i dati un raspuns ce i de facut

 12. Buna ziua,
  stimata doamna Consilier Juridic, ma aflu de 6 luni in Germania, lucrez legal cu contract de munca din prima luna de cand am venit aici ca altenpflegerin intr-un Seniorezentrum, am primit pentru primele 6 luni drept de munca apoi am primit pentru inca 6 luni. Acum ma aflu in cea de a doua perioada de 6 luni si am inteles ca dupa aceasta perioada voi primi drept de munca permanent in Germania. Am 2 copii de 15 si respectiv 4 ani care traiesc in Romania impreuna cu sotul meu si as dori sa stiu daca copii mei au dreptul la alocatii europene.

 13. Buna ziua,
  In primul rand va multumesc ca existati…atatea lucruri si informatii folositoare se afla pe acest site.
  As avea o intrebare…sotul meu a fost autorizat pentru o perioada de 6 luni ca persoana fizica autorizata si a lucrat ca selfpartener la DHL….In momentul de fata firma e in curs de inchidere, inca nu s-a finalizat procedeul…intrebarea mea e daca pentru aceste 6 luni cat a prestat servicii poate sa depuna documentatia pentru alocatia comunitara si daca se poate da retroactiv. Mentionez ca pentru aproximativ o luna am figurat atat eu cat si copilul inregistrate pe teritoriul Germaniei…
  Va multumesc din suflet!

 14. Cojocaru Valentina

  Buna ziua!Am si eu o intrebare cu privire la alocatia europeana.In dec anul trecut cei de la Familienkasse Schwerin au trimis formularele in Romania pentru cei 2 copii ai nostri care sunt la scoala.In feb.2011 cei din RO, le-au trimis inapoi completate,dar din DEC,Romania le-a si taiat alocatia spunand ca o sa primesc in Germania din urma.D-na de aici mi-a spus ca totul se face intern.Dar se pare ca imediat suntem in mai si primind raspunsul cu formularele di Ro,s-au gandit sa ne mai trimita noua 2 formulare prin care ne cere sa dovedim cine are grija de copii in RO si multe alte intrebari personale.Este corect ceea ce ne cer,sau vor sa ne ingreuneze situatia?Va rog sa-mi spuneti daca completarea formularului E411 de catre organele competente din Ro, este deajuns pentru obtinerea alocatiei,sau trebuie sa le dau toate amanuntele despre copii?

  • Am mai spus de citeva ori chestia asta: in Germania, romanii trebuie sa invete sa calce pe oua si ouale sa nu se sparga. Da-le toate informatiile pe care le cer. Abia asteapta sa nu raspunzi ca sa nuiti dea nimic. Stiu si alte cazutri in care s-a aminat foarte mult, dar pina la urma s-a dat totul,absolut totul.

  • olah gyöngyi

   nu sunteti singurii care aveti bataie de cap cu Familienkasse, nici cei de la Hannau nu sunt mai presus, avem aceeasi problema de 5 luni ne zbatem pentru alocatia de drept a celui mic, care este inscris in Germania la scoala cu drept de sedere, ne luptam cu aceleasi formulare E401, si E411, care au fost trimise in Romania in 16 martie, returul formularelor pe 10 aprilie ac. cu numar de inregistrare din Deva, ca sa fie cirkusul de toata frumusetea, tot telefonat la familienkasse, initial au spus ca au ajuns actele doar ca lipseste ceva, apoi sa nu mi se dea nicio relatie pe motivul ca actele sunt la tradus la Berlin, daca e ceva ma anunta ei, ca urmare sa primesc un alt plic de la ei la o saptamina, cu o caruta de formulare, si cerinte, adresa tatalui care este in Romania, cu care nu avem nici un contact de an de zile, avind custodia totala a copilului, extras de cont unde a intrat alocatia in romania, cine a beneficiat de acesti bani, care bine-nteles a fost sistata cu luna martie ac,pe acelasi motiv, ca primeste copilul banii in Germania, acte ce sa ateste ca am custodia copilului, acordul tatalui,,care au fost trimise deja de 3 ori,.Iar in data de 25 mai, ac, sa primesc inca un plic, cu aceleasi cerinte, pluss…..cele 2 formulare care sa le complectez din nou si sa le trimit din nou in tara…..NU MAI INTELEG NIMIC:!!!!! Si imi cer o nota explicativa , din ce motiv nu beneficiaza minorul de alocatie, chit ca noi avem forme legale de sedere de 6 luni??????????????? NO COMMENT:

 15. Cojocaru Valentina

  Va multumesc mult si astept raspunsul dvs.deoarece am jumatate de an de cand tot astept ca cei de la Familienkasse sa se decida asupra acestui fapt.

  • Anca Furnigea

   Am vazut ca cei de la Familienkasse iti dau bataie de cap ,ce te sfatuiesc eu e sa insisti ,am trecut prin toate acestea si am reusit. Dureaza mult ,dar ai sa primesti totul din urma ,de cand figureaza contractul de munca, iar daca ai primit si in tara alocatia ,de cand e contractul se va calcula diferenta si vei primi totul. Merita doar ca trebuie sa insisti, pentru fiecare hartie spun ca e o perioada de sase saptamani ca sa verifice. Timp de cinci luni mi-ai cerut tot felul de hartii si de informatii, unde locuiesc copii, cu cine , unde lucreaza sotul ,ce salar are, chiar daca el era in tara. Au nevoie de totul ,pe langa acele formulare pentru Romania mai cer anmeldung ,freizügigkeitbescheinigung (de la ausländerbehörde) ,te vor anunta ,insista ca e bataie de cap cu birocratia la ei ,dar la sfarsit merita. Bafta.

 16. bondaru marian

  buna ziua sunt angajat la o firma romaneasca cu niederlassung in germania si de 2 ani muncesc in germania cu acte in regula ,am dreptul la alocatia copiilor .va multumesc anticipat

 17. Buna ziua.Sotul meu este angajat la o firma romaneasca dar punctul de lucru il are in germania,lucreaza acolo cu acte in regula de vreo 4 ani,cu drept de sedere cu tot…De anul trecut din aprilie si eu si fiica mea suntem inregistrate la primarie si avem domiciliul acolo.Fetita mea acum are 1an si 6 luni si in tara primesc alocatia de 200de ron deoarece nu am lucrat inainte.Acum sunt insarcinata in 6 luni si as vrea sa nasc in germania.Intrebarea mea ar fi daca am dreptul la alocatie europeana pentru fetita ..iar daca ar fi sa nasc in germania ce acte imi trebuie,ce asigurari,daca nu, care ar fi costurile unei nasteri pe cale naturala acolo?Daca asigurarea europeana facuta in tara mi-ar fi de folos acolo daca vreau sa nasc? Va rog ajutati-ma . Va multumesc mult

  • daca sotul are drept de sedere copilul are drept de alocatie. problema nasterii in germania trebuie analizata detaliat. este cert insa ca sistemul social german este superior celui romanesc. asigurarea ta din tara e buna dar cred ca va expira pina in momentul nasterii,dar te asiguri in germania si nu vor exista costuri la nastere.

 18. LOCUIM CU ACTE LEGALE IN SPANIA(DREPT DE SEDERE SI DE MUNCA).AS DORI SA STIU DACA FIICEI NOASTRE II CORESPUNDE ALOCATIA EUROPEANA SI DACA DA, UNDE TREBUIE SA O SOLICITAM-AICI IN SPANIA- SAU IN ROMANIA. MULTUMESC ANTICIPAT!

 19. Breaz Liliana

  Buna ziua, am citit toate posturile de pe aceasta pagina dar din pacate nu am gasit nici un raspuns pentru postul meu…Va rog din suflet daca se poate sa-mi raspundeti si mie…Va multumesc!

  • cind mi-ai scris am luat legatura cu cineva sa ma ajute cu raspunsul la intrebarea ta. Mi-a promis ca se intereseaza. Acum i-am dat telefon si mi-a spus ca nu. imi pare rau, documentele trebuiau depuse la data la care contractul de munca era valabil.

 20. ma numesc ramona si locuiesc in spania de 4 ani am un copil de 3 ani si 2 luni nascut in spania sotul are contract de munca iar eu nu am contract de munca avem si foaia de sedere in spania asi dori sa stiu daca copilul meu mai are dreptul la alocatia europeana el acum este in tara si beneficiaza de alocatia din tara ia daca rezolvam aici cu alocatia trebuie sa o intrerupem,SI ASI MAI DORI SA MI SPUNETI SI CE ACTE NECESITA PT ALOCATIA EUROPEANA SI DACA MAI TRBUIESTE CEVA DIN TARA SA TRIMITEM DE AICI DIN SPANIA S AU DIN TARA SA NE TRIMEATA.VA MULTUMESC MULT

 21. Buna ziua!

  In urma sentintei de divort din 2007, s-a stabilit in cuantum de 100 ron pensia alimentara pt minorul in varsta de 6 ani pe atunci. Am introdus in Romania stabilirea corecta a pensiei alimentare datorata de tatal sau, angajatul unei firme germane, cu salar de top management, insa a depus acte la instanta romaneasca cum ca e doar pfa cu 1100 ron/luna, ceea ce e in neconcordanta cu realitatea. cum pot afla salariul real pe care-l obtine in Germania, in conditiile in care angajatorii din Germania si-au declinat competenta, comunicand ca el face venituri in Romania conform pfa? Sa revin in Germania cu o adresa, prin instanta romaneasca, in speranta ca vor declara salariul real, cu toate ca nu-l declara in Romania? Cu multumiri anticipate, Dana. Succes pe mai departe in ceea ce faceti!

  • Exista o prevedere in U.E. care spune ca in procesele de stabilire a pensiei alimentare in conflictele acestea internationale se aplica legea nationala cea mai favorabila copilului. Incearca prin instanta romaneasca sa deschizi un nou proces si cu ajutorul instantei germane sa cereti de la angajatorul german valoarea contractului de prestari de servicii dintre angajator si lucratorul independent, adica fostul tau sot. In functie de valoarea contractului se poate stabili concret nivelul de venituri obtinut in ultimii ani si de aici valoarea noua valoare a pensiei.

 22. Buna ziua.
  In ce conditii un copil poate obtine cetatenia germana, cat si alocatia europeana, cetatean roman fiind, nascut pe teritoriul Romaniei dintr-un tata german si o mama de origine romana casatoriti. Mentionez faptul ca, copilul are 10 ani iar tatal a decedat de 3 ani in Germania. Exista posibilitatea de a beneficia de pensie de urmas?(in Romania copilul nu beneficiaza decat de alocatie).
  Va multumesc anticipat.
  Mihaela.

  • Pensia de urmas se poate obtine daca celalalt parinte nu are venituri. Ca sa obtina copilul alocatia europeana trebuie sa lucreze cineva in prezent in germania care sa cotizeze acolo la sistemul social de stat. asadar nu.

   • Buna ziua, stimata dna, Laura Fuss. Va felicit pentru realizarea acestui site si, nu in ultimul rand, pentru tot ajutorul pe care il dati romanilor. Scriu acest raspuns, deoarece in privinta pensiei de urmas, aici lucrurile stau in felul urmator: sotul supravietuitor si copiii (indiferent ca sunt numai ai acestuia sau sunt facuti impreuna cu sotul decedat – conditia este sa locuiasca impreuna cu defunctul la data la care a avut loc decesul acestuia) au dreptul la o renta pe tot restul vietii (sotul supravietuitor, indiferent daca are venituri sau nu, cu conditia sa nu se recasatoreasca sau sa nu traiasca intr-un concubinaj legalizat). Copiii, chiar daca sunt doar ai sotului supravietuitor, au dreptul la renta atat timp cat studiaza, dar nu mai departe de la implinirea varstei de 25 ani. Cunosc un caz concret: sotul supravietuitor a are un copil dintr-o casatorie anterioara. La data decesului celuilalt sot, locuiau cu totii impreuna. Sotul supravietuitor are venituri din propria activitate (ce depasesc 1500 € / luna) dar primeste si pensie de urmas de aprox. 600 € / luna, iar copilul lui, aprox. 200 € / luna. Incheiere, tin sa va felicit, inca odata pentru tot ceea ce faceti. Numai bine!

 23. Buna ziua din nou,
  Am luat legatura cu cei de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale…ei au spus ca ne incadram pentru alocatie comunitara si am depus o serie de acte la ei printre care si formularul 411, formular care l-am trimis in Germania la Ministerul Muncii in Berlin. Acum asteptam raspuns din partea lor sa vedem ce o iesi pana la urma.
  Multumesc oricum pentru tot. In caz ca mai sunt persoane aflate in situatia mea sa faca ce am facut eu.
  Numai bine!

 24. Draga Laura,
  In legatura cu formularele pentru alocatia copilului. Eu il am doar pe 411, informatiile care le-am avut eu se pare ca au fost doar pe jumatate… Trebuie neaparat si 410?
  Can am venit eu stiam ca incep de la 1 iunie astfel ca alocatia in tara a fost sistata incepand cu aceasta data. Voi primi alocatia aici pentru iunie sau de la data la care am depus actele?
  Multumesc anticipat!

 25. …scuze, as dori sa ma corectez: formularul 401 in loc de 410! :)

 26. Avatajitei Sorin

  Buna ziua, as avea mare ajutor de un sfat competent, sunt in Germania de aproximativ 2 luni, mi-am facut gewerbe, lucrez la un restaurant italian ca bucatar, deoarece angajatorul nu a vrut sa faca contract. Mult ajutor din partea lui nu am primit ,cu actele pe care le-am primit de la fiscul german mi-a zis in prima faza ca nu tb sa le completez si sa le trimit, apoi am incercat sa le traduc singur cu ajutorul internetului si urmeaza sa le completez si sa le trimit. Intrebarea mea ar fi urmatoarea : in Romania am trei copii, si am venit in Germania in speranta ca voi obtine si alocatiile pentru ei, angajatorul mi-a spus ca daca voi declara un venit mai mic nu voi plati nici un impozit la stat, numai ca eu cred ca daca vreau sa obtin alocatiile pentru copii ar trebui sa contribui cu ceva catre statul german, deci as vrea sa stiu ce venit ar trebui sa declar pt a obtine si alocatiile copiilor. In plus as dori sa stiu, ca si persoana fizica autorizata ce impozite tb sa platesc, stiu ca tb sa imi fac o asigurare medicala si as vrea sa stiu unde exact, e foarte greu pt ca angajatorul nu e prea interesat in a ma ajuta.
  Cu respect, Sorin Avatajitei.

  • Am scris un post despre lucratorii independenti . Acolo vei gasi multe raspunsuri la problemele tale daca citesti si postul si comentariile. Cit priveste alocatia europeana ai dreptul la ea daca contribui la stat cu ceva. Este adevarat ca sub 14500 de euro venituri pe an nu platesti impozit pe profit, dar atentie ar fi recomandabil sa-ti faci o asigurare medicala,sa platesti contributia la pensii,la somaj, fiindca sunt deductibile.

   • Avatajitei Sorin

    Buna ziua, incep prin a va multumi pentru raspunsurile dumneavoastra la problemele mele, as mai dori cateva lamuriri referitoare la aceasta situatie. Am inteles ca as avea drept la alocatia copiilor daca contribui la stat cu ceva, banuiesc ca asta se refera la faptul de a plati impozit pe profit. Castigul meu lunar este de 1000 de euro, m-am inteles cu angajatorul sa tai chitante la inca 2 sau 3 restaurante apartinand unor cunoscuti de ai lui, asta pentru a fi cat mai o.k. cu statutul de gewerbe, pentru ca am auzit de situatii in care persoane care si-au facut gewerbe si au activat la o singura firma, practic fiind angajat acolo, si care au declarat venitul minim anual pentru a nu plati impozit, au fost amendate si sanctionate pentru evaziune fiscala si munca la negru. Eu sunt in aceeasi situatie, lucrez la un singur angajator, acest gewerbe fiind singura modalitate legala de a lucra aici, si pentru a nu bate la ochi am convenit sa taiem chitante si de la alte restaurante, dar avand in vedera castigul meu lunar si faptul ca se incadreaza in limita venitului minim neimpozabil, as vrea sa va intreb daca pot declara un venit mai mare, sa zicem 1300 pe luna, si ce impozit platesc pt acest venit? Stiu ca daca declari pana in 14500 de euro anual nu platesti impozit iar daca castigi mai mult de atat se plateste 100% impozit. Nu stiu care sunt cotele de impozitare peste acest venit minim neimpozitabil.
    In legatura cu asigurarea medicala cred ca o sa optez pentru cardul european de sanatate si o sa o platesc in tara.
    As dori sa va mai intreb care sunt modalitatile pentru plata contributiilor la pensii si somaj, si unde trebiue sa platesc aceste contributii? Ma intreb daca contabilul firmei unde lucrez ar putea face ceva in acest sens, sau ar trebui sa angajezi un contabil personal.
    In speranta ca nu v-am rapit prea mult din timpul dumneavoastra, astept cu nerabdare un raspuns, va multumesc anticipat!
    Cu respect, Sorin Avatajitei.

 27. Buna ziua. Ma numesc CORNELIA si am o fetita nascuta in 11/07/2009 in germania . Am obtinut certificatul e401 si e411 dar ne_au spus sa le completam noi si sincera sa fiu nu prea stim cum sa facem sa nu gresim…ne puteti ajuta? sau un formular completat deja ca un exemplu? va multumim anticipat

 28. sorinavatajitei

  Buna ziua, imi pare rau ca insist , stiu ca sunteti foarte ocupata si imi cer scuze, dar v-as ruga daca se poate sa imi dati un sfat in legatura cu problema mea. Va multumesc si va doresc o zi frumoasa in continuare.
  Sorin Avatajitei

 29. Buna ziua, sunt mama unei fetite de 1 an si 4 luni, eu inca sunt in concediul de crestere copil din Romania pana la 2 ani. Ne-am mutat in Germania impreuna cu sotul, sotul lucreaza cu acte in regula, contract, permis de munca si m-ar interesa daca putem beneficia de alocatia aceasta europeana oare sau de o alta alocatie din partea statului german, atata timp cat eu sunt inca in concediul de crestere copil deci iau indemnizatia de la statul roman si alocatia de 200 lei pentru copil ?
  Va multumesc mult de tot !!!

  • Inca nu. Dupa doi ani se va putea, dar, atentie, sotul trebuie sa aibe si dreptul de sedere si ar fi bine sa il obtineti si dumneavoastra fiindca atunci alocatia nu mai e europeana obtinuta cu complicatii ci de-a dreptul germana.

   • Va multumesc pentru raspuns! Cand puneneti dreptul de sedere va referiti oare la Certificatul de libera trecere EU (Freizugigkeitsbescheinigung) ?

   • Domnue Dan Goldis Alocatia se acorda daca unul din parinti lucreaza cu forme legale in Germania iar indemnizatia nu se insumeaza cu alocatia. Sunt doua drepturi diferite. Am explicat ma sus care sunt conditiile din cazu meu. Eu am avut indenzatie maxima in Ro si tot am primit retroactiv diferenta de alocatie dintre Ro si Ge pe toti cei doi ani.

 30. buna ziua!verisoara mea a venit in germania in luna mai pt a lucra in acelasi loc cu mine.sefu i-a facut contract si l-a trims la munchen la fortele de munca impreuna cu Arbeitsgenehmigung, copii buletin si anmeldung acum actele au fost trimise inapoi pt ca mai trebuie complectat Stellenbeschreibung,copie Meldebescheiningung si Antrag nr.18.intrebarea mea este de unde luam copie Meldebescheiningung si Antrag nr.18?

  • din cite stiu eu,Meldebescheiningung este un certificat de inregistrare care dovedeste ca ati fost inregistrat cu sederea la o anumita adresa.Acest document se solicita la primarie. Banuiesc ca si cererea 18 este tot in legatura cu acesta,dar nu stiu sigur. Laura e plecata in concediu, nu am putut-o pune sa dea telefon.

 31. Foarte interesante subiecte.De 2 zile de cand am descoperit site-ul tot citesc si invat.Pe mine cel putin 3 subiecte m-au ajutat pana in prezent (inclusiv prezentul).Voi reveni cu intrebari si eu Peste 7-8 luni cand vom incepe si noi demersurile.Felicitari pentru site. :)

  • Multumim pentru aprecieri, dar fiindca esti o persoana cu discernamint care nu pleci in germania neinformata, te sfatuim sa ne urmaresti in continuare zi de zi. In prezent, ne gindim sa ne restructuram toata activitatea si sa incercam sa va ajutam si practic, concret, aici in inima Europei si nu numai teoretic. Deocamdata nu spun mai multe fiindca inca nu ne-am definitivat planul. Dar oricum, tineti aproape!

 32. Probabil ca situatia mea e mai delicata ,incerc sa imi expun si eu problema si sper sa -mi raspundeti cit de curind.Va multumesc anticipat..
  Eu am adoptat un copil din Ro.,singura ,lucrez in IT., de mai mult de 10ani ,cu acte in regula,am dubla cetatenie si am facut actele pt.alocatie in Ro.Care ar fi pt.mine procedura ,sa fac ceva acte aici pt.a putea beneficia de o alocatie mai mare si unde sa ma adresez.
  Va multumesc f.mult ,sinteti de mare ajutor.

 33. Un minor adoptat de un cetatean german primeste cetatenia germana. Un minor cetatean german are dreptul la kindergeld, acea alocatie germana de 184 de euro. Asadar daca copilul este cetatean german, va sfatuiesc sa mergeti Familienkasse si sa cereti alocatia. E posibil sa va ceara renuntarea la alocatia romaneasca, fiindca nu se pot acora doua alocatii europene pentru acelasi copil.

 34. Va multumesc mult pt.raspuns si pt.promtitudinea cu care mi-ati raspuns.
  As vrea sa mentionez ca eu acest copil l-am adoptat ca cetatean roman ,in acest moment el este numai cetatean roman.Intre timp am depus toate actele si asteptam sa fie recunoscut de tatal (sotul meu)el fiind numai cetatean italian si dupa cum am mai spus eu avind dubla cetatenie.
  E o problema mai complicat ,eu in Ro.am facut toate actele pt.alocatia de acolo ,vroiam insa sa stiu daca acest copil are dreptul la alocatia europeana si daca e bine sa urmez indicatiile pe care le dati d-voastra la cetatenii romani care lucreaza in Germania.La ce institutii ar fi bine sa ma adresez?
  Multumesc ,o zi buna !

 35. Buna ziua.As dori si eu o intrebare,se mai da alocatia dupa 18 ani in Germania? Copilu implineste 18 ani la 1.08 .Va multumesc.

  • In Germania, copilul are drept la o alocatie lunara pentru o perioada de cel putin 18 ani. Daca insa urmează o formă de studii superioare, el poate primi alocatie până la 27 de ani, iar pentru solicitanţii de lucru până la 21 de ani.

 36. Mă poate ajuta si pe mine cineva cu un rasp.Cu inputernicire de la notar se poate renunta la alocatia din Romania.si daca formularele 401-411 trebuie traduse in germana din romana.multumesc

 37. Buna ziua! Întrebarea mea este: se poate obține Alocatia europeană pt copiii aflați in custodia mamei, in condițiile in care părinții sunt divortati dar tatal copiilor munceste cu forme legale in Germania?va multumesc !

 38. Buna ziua.In primul dati-mi voie sa va felicit pentru initiativa pe care ati avut-o.E ceva nemaipomenit pentru noi romanii care ne-am hotarat sa luam drumul strainatatii si nu avem aici pe nimeni care sa ne indrume.As avea si eu o intrebare care ma framanta de ceva vreme si la care nu am gasit raspuns.In 1990 m-am casatorit cu un cetatean turc care locuia in De la vremea respectiva de 20 ani.In urma casatoriei s-a nascut fiul meu (acum are 20 ani si e student)care a primit de la statul german alocatie pana in momentul in care am divortat si m-am intors cu el in RO,in 1994.Fostul meu sot a ramas in continuare in DE unde traieste si in prezent (de catva ani este pensionar).Am citit despre un caz in care copilul a beneficiat de alocatie dupa 18 ani cu toate ca parasise DE si a primit alocatia retroactiv.Intrebarea mea ar fi :ar avea fiul meu sanse sa primeasca din urma alocatia tinand cont de faptul ca este nascut in DE iar tatal lui a locuit si muncit pe teritoriul Germaniei mai mult de 40 de ani?Daca cunoasteti vreun caz asemanator sau daca aveti vreo informatie in acest sens as fi recunoscatoare daca mi-ati da un raspuns.Mentionez ca momentam eu lucrez in mod legal in DE si doresc sa depun actele pentru obtinerea alocatiei.Va multumesc.Cu multa stima,Larisa

  • Am o informatie despre un caz asemanator dar solutia este tocmai pe dos. Adica daca copilul a fost dat in grija mamei prin proces si mama a parasit teritoriul germaniei nu mai are dreptul la alocatie pentru copil. Nu garantez insa ca aceasta solutie este una corecta. Voi adresa aceasta intrebare la altii mai destepti decit mine. E bine ca ai depus dosarul pentru alocatia in prezent. Are tot dreptul sa o primeasca pina la terminarea studiilor.

   • Multumesc din suflet pentru raspunsul prompt,daca in viitor mai aflati altceva mi-ar fi de mare ajutor.Im momentul de fata eu nu am amintit nimic celo de la Familienkasse despre aceasta situatie.Nu stiu daca e bine sa zic ceva sau mai bine sa tac.Inca o data multumesc.
    Cu toata consideratia,Larisa Burlec

 39. Buna ziua.Numele meu este Larisa,am postat acum vreo 2 ore un comentariu pe aceasta tema si nu stiu unde am gresit ,cum l-am postat ca vad ca a disparut.Puteti sa-mi spuneti va rog ce trebuie sa fac?Trebuie intai sa imi fac cont sau cum sa procedez?Dupa ce a aparut sub nume era scris “in asteptare”.Ce inseamna asta?nu mi-o luati in nume de rau dar abia astazi v-am gasit si nu stiu care-i procedura.Va multumesc.

 40. Asa e procedura. Comentariul nu apare pe site decit dupa ce il vede sefa. Nu trebuie sa-ti faci nici un cont.Totusi, care e problema pentru care ne-ai scris?

  • Buna seara D-le Goldis.Imediat dupa ce am postat inrebarea referitoare la deschiderea unui cont a aparut din nou comentariul care-l scrisesem cu 2 ore inainte.Apare cu numele Larisa si se refera la dreptul fiului meu de a primi alocatia retroactiv.Va multumesc pentru raspuns si daca aveti cunostinta de ceva in cazul meu v-as fi recunoscatoare daca mi-ati da un sfat.Cu toata stima Larisa Burlec

 41. buna am si eu o problema … am incercat si eu sa-mi fac alocatii la copii mei care traiesc in romania cu parintii mei ,eu sunt despartita de sot nu primesc pensie sau altceva de la nimeni ,lucrez cu contract de munca in germania ,am si drept de munca si de sedere am bagat actele aici in germania si am primit o scrisoare de la ei prin care ma anuntau ca nu pot beneficia de aceste alocatii pentru ca copii mei traiesc in romania . mi-au mai spus ca parintii mei trebuie sa faca cerere din romania sa trimita aici in germania dupa care ei ii vor trimite actele ce trebuie completate .si eu momentan nu mai beneficiez de alocatie nici in romania.unde trebuie sa sun sau ce trebuie sa fac ,daca ma puteti ajuta cu un nr. de telefon vas fi recunoscatoare. va multumesc si astept raspuns

 42. cristina ivascu

  buna ziua,
  locuiesc impreuna cu sotul si copilul in germania de 1 an de zile.
  sotul lucreaza cu forme legale de 2 ani de zile.am primit alocatia europeana retroactiv si integrala din momentul in care a trimis Romania formularul e411.
  acum vom depune si dosaru pentru ajutor la plata chiriei…
  eu intentionez sa plec in romania pentru a lucra citeva uni de zile…impreuna cu copilul….
  mai primim alocatia si ajutorul pentru plata chiriei?
  va multumesc.

 43. Daca nu te reclama nimeni, vei primi alocatia in continuare fara nici o problema. Tine secret datele si destinatia plecarii, fiindca nu se stie niciodata. Nemtii sunt mari reclamagii si, pe deasupra, considera chestia aceasta o actiune civica…

  • cristina ivascu

   mai am o intrebare pt ce v-am scris in data de 15.
   daca am primit alocatia integral de cind au primit formularul e411 din romania, e posibil ca ei,cei de la famillienkasse sa anunte in romania sistarea alocatiei din romania sau considera ca asta este grija mea….

   va multumesc

 44. Buna ziua.Am o intrebare va rog.locuiesc in RO impreuna cu fetita mea care are pasaport german,tatal ei fiind cetatean german,nu suntem casatoriti.Eu si fetita figuram cu adresa si in Germania.Eu lucrez in RO cu un salariu mic. nu primesc nici un ajutor din partea tatalui….decat alocatia de 184 euro.POT CERE SI ALOCATIA SUPLIMENTARA?AM DREPTUL?

 45. De curand am aflat de alocatia la nivel european.Fostul meu sot lucreaza in Franta dar este cetatean italian.As vrea sa stiu cum ar putea beneficia copii mei de alocatia la nivel european. Mentionez ca eu cu fostul meu sot nu ne intelegem si nu este o persoana de incredere si din cate am inteles ar trebui el sa primeasca bani de alocatie si dupa ar trebui sa mi vireze.Ce ar trebui sa fac ca sa beneficieze direct copii de bani? Multumesc

 46. Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cine anume din Romania (“biroul de evidenţă a populaţiei ori de autoritatea sau administraţia competentă în materie de stare civilă” e destul de evaziv) trebuie sa completeze sectiunea B a formularului E 401. Multumesc!

 47. Buna seara.Primul pas in obtinerea formularului E 401 este Agentia judeteana pentru prestatii sociale care va da formularul cu care trebuie sa mergeti la biroul de stare civila unde se elibereaza certificatele de nastere.Acolo primiti o cerere si o lista cu actele pe care trebuie sa le depuneti dupa care va completeaza formularul E 401 care dupa ce e completat de ei trebuie dus inapoi de unde l-ati luat si vi se elibereaza E 411.Sper ca am fost destul de explicita.Succes si multa rabdare.

 48. Buna seara ! Am lucrat la o firma unde am primit , contract de munca nelimitat si din pacate am avut un accident de munca unde mi-am rupt gatul adica die erste wirbelseule gebrochen ,am fost foarte grav am fost in concediu de boala si la 4 luni de la accident dupa ce mi-au luat gatul ala fals adica Philadelfiakravatte am vrut sa plec in Romania eram in concediu medical pentru ca copii erau acolo si nu-i vazusem de mult si seful mi-a dat voie pana trebuia sa vin din nou la control .Dar dupa ce am plecat seful mi-a desfacut cartea de munca .Problema e ca am primit alocatie inca 9 luni dupa aceea si acum nemti vor acei bani inapoi ,de ce mi i-a dat daca ii vor inapoi si cum sa le dau daca nu am putut sa lucrez mult timp dupa accidentul de munca .Va multumesc si sa ma scuzati ca am scris asa mult . Trebuie sa dau bani inapoi ? asta vreau sa stiu .Multumesc .

 49. si noi vrem sa plecam(mutam) in Germania cam in vreo 2 luni.Abia asteptam dar ne este si teama,avem o fetita de 10 ani pe care trebuie sa o inscriem la scoala,ne straduim sa invatam germana dar emotiile probabil, nu ne ajuta sa retinem mare lucru. ii explicam copilului ca va fi altceva, va fi bine din multe puncte de vedere,la scoala va fi minunat ,ea este entuziasmata si nerabdatoare. Adevarul este ca nu prea stiu cu ce acte sa plec,ce trebuie sa fac,unde sa merg. Va rog ceva sfaturi daca se poate. Multumesc.

 50. Eu, ca parinte al acestui site, te-as sfatui in primul rind sa citesti tot ce e scris aici, Incepe cu strategia de integrare, pe pasi, si urmareste procesul cu creionul in mina. Acolo unde nu intelegi pune intrebari. Pe acest site sunt peste 4000 de oameni care au scris cite ceva din experienta lor acumulata pe parcursul procesului pe care voi il incepeti acum. Nu va grabiti! Si trebuie sa fiti constienti ca fetita va pierde un an de scoala si integrarea voastra nu e atit de simpla. Documentele necesare sunt in functie de studiile pe care le aveti, Cititi la supralegalizare si aplicati doar pentru cele care va sunt absolut necesare!

 51. VASILE CATALIN FLORIN

  Buna ziua,Lucrez ca sezonier in GERMANIA,din anul 2008,cu contract de munca, pe perioade de 6luni,impreuna cu sotia ,si am vrea sa stim daca in aceste conditii putem obtine alocatia europeana pentru copilul nostru in varsta de 12ani.Va multumesc anticipat si v-as ruga sa-mi raspundeti pe mail.VASILE CATALIN

 52. buna ziua…aceste formulare trebuies procurate,completate depuse..doar de unul dintre parinti,sau si socrii?Noi suntem in italia,eu cu sotul,fetita de un an jumate,a ramas la bunici n romania,doar de o luna,in rest am stat aici,lucra doar sotul,dar alocatie din italia nu am luat niciodata.Fetitei de 2 luni i-am facut si ei acte,rezidenza,in italia.Intrebarea e:aavem dreptul sa cerem din urma?adica completarea de la 2mil pe care le-a luat din tara..pana la 100 si ceva de euro ,cat am auzit ca se da?Daca da cum trebuie sa procedez?si daca stie cineva aici in italia cum se numeste AJPS?pentru ca am inteles ca trebuiesc depuse si in roammania si in italia la AJPS,adevarat?VA MULTUMESC

 53. CORECTEZ:fetita are un an jumate..dar are rezidenza aici in italia doar de 2 luni,si oriunde am intrebat pe aici mi-au zis ca nu beneficiez pt ca fetita treb sa aiba rezidenta;permis de sedere,decan s-a nascut

 54. Buna ziua!M-ati putea ajuta cu un raspuns? Am depus in luna iunie 2011 actele pentru alocatie europeana pentru cele doua fete ale noastre (21,respectiv 18 ani…amandoua urmeaza scoala)…am vrea sa stim cat timp poate dura pana primim banii.Va multumesc anticipat!

 55. Buna ziua!M-ati putea ajuta cu un raspuns? Am depus in luna iunie 2011 actele pentru alocatie europeana pentru cele doua fete ale noastre (21,respectiv 18 ani…amandoua urmeaza scoala)…am vrea sa stim cat timp poate dura pana primim banii.Va multumesc anticipat!

 56. Copiii studenti ai caror parinti lucreaza in Germania au dreptul la aceasta alocatie? Va multumesc

 57. Buna ziua!Revin cu o intrebare legata de aceasta tema.Eu am depus in 15 .09 actele pentru alocatia celor 2 copii ai mei care sunt in RO ,,dar eu am Anmeldung din 26 mai cand am avut Gewerbe.Incepand din 01 .09 sunt angajata cu contract de munca pe un an.Am primit raspuns de la Familienkasse ca voi primi alocatia dar retroactiv doar incepand cu luna sept.Nelamurirea mea este,nu trebuia sa imi calculeze de la data din care am Anmeldung ci de la data inceperii contractului?Daca cineva s-a confruntat cu aceasta situatie si imi poate da un raspuns as ramane indatorata.Cu toata stima si respectul.

  • De obicei alocatia se plateste incepand cu luna in care aplicati pentru alocatie (in cazul nostru a fost incepand cu luna urmatoare in care am aplicat).
   In cazul in care aveti dreptul si pentru perioada in care ati avut Gewerbe (nu stiu daca in acest caz aveti dreptul la alocatie, depinde de ce taxe pe venit ati platit pentru perioada respectiva, alocatia fiind conditionata de calitatea de platitor de impozite) diferenta se restituie odata cu depunerea declaratiei de venit pentru anul in curs.
   Succes!

 58. Buna ziua!
  Va rog mult sa-mi dati lamuriri pentru urmatoarea situatie concreta:
  Tatal copilului meu lucreaza cu forme legale in Germania de 6 luni. Am inceput demersurile pentru acordarea alocatiei europene, insa ne lovim de urmatoarele probleme: domiciliul meu si al copilului este in Bucuresti, domiciliul lui in acte este in alta localitate. Nu suntem casatoriti legal, asadar eu am nume diferit si nu am o legatura de rudenie oficiala cu solicitantul prestatiilor familiale.
  In aceste conditii, am urmatoarele doua intrebari:
  1 – unde anume sa incepem demersurile pentru completarea formularului E-401, in Bucuresti (unde locuim noi) sau in localitatea de domiciliu a tatalui copilului? Mentionez ca am incercat in ambele parti, iar raspunsurile si indrumarile tin de domeniul absurdului.
  2 – cum este corect sa fie completata sectiunea B a formularului E-401, la pct.6.1, respectiv “Componenţa familiei în care trăiesc membrii menţionaţi la rubrica 4″ (adica “membrii familiei pentru care sunt solicitate prestatii familiale”, mai exact copilul)? “Componenta familiei” in intelesul autoritatilor o reprezinta mama si copilul, care au acelasi domiciliu, si acest lucru reiese din livretul de familie, sau tatal si copilul, care au acelasi nume, iar documentul care justifica acest fapt este certificatul de nastere al copilului?
  Multumesc!

 59. Alocatia copiilor, se primeste de la data la care introduci actele pentru alocatie, sau se dau si pe lunile din urma de cand persoana salariata lucreaza legal in Germania?

 60. VASILE CATALIN FLORIN

  Buna ziua,Lucrez ca sezonier in GERMANIA,din anul 2008,cu contract de munca, pe perioade de 6luni,impreuna cu sotia ,si am vrea sa stim daca in aceste conditii putem obtine alocatia europeana pentru copilul nostru in varsta de 12ani.Va multumesc anticipat si v-as ruga sa-mi raspundeti pe mail.VASILE CATALIN .Astept un raspuns. I-mi cer scuze pentru insistenta dar unii dintre colegii polonezi beneficiaza de acest lucru.Va multumesc

 61. Buna ziua,
  Va scriu in speranta ca ma puteti lamuri.
  Sotul meu lucreaza ca persoana fizica autorizata in Germania de la inceputul anului 2010.Eu cu baietelul am venit in Germania in luna august, iar din septembrie copilul urmeaza scoala aici. Tatal are domiciliul aici de cand si-a facut actele si autorizatia, iar noi avem anmeldung din 1 august 2011. Incercam sa facem actele pentru alocatie si abia acum am auzit de formularul 401. In Romania nu ne-a spus nimeni de acest formular, noi venind aici doar cu 411. Spuneti-mi va rog, avem neaparata nevoie de el si daca da, trebuie sa mergem personal in Romania, sau cum trebuie sa procedam? Avem dreptul la alocatia europeana retroactiv, de cand s-a inregistrat sotul ca persoana fizica autorizata, sau doar de cand a venit copilul in Germania. Mentionez ca am renuntat la alocatia din Romania incepand cu august 2011. Va multumesc!

 62. Va rog din suflet sa-mi raspundeti la intrebarea postata anterior. Este important pentru mine sa stiu exact ce am de facut. Va multumesc!

 63. eu nu ma prea pricep la problemele legate de alocatii dar in continutul articolului sunt precizate mai multe situatii
  cititi acolo si poate va incadrati intr-o situatie

 64. buna ziua,ma numesc ruxandra vuta ,am descoperit site-ul intamplator cautand pe net informatii in legatura cu situatia mea si am ramas impresionata sa observ cat de precise si pe inteles sunt dezbatute lucrurile aici de catre cei ce modereaza discutile. As fi foarte recunoscatoare dc ma poate ajuta cineva cu informatii privind formularul e 411.
  sotul meu lucreaza in germania cu contract munca pe termen determinat care se termina in 2012 martie dupa care urmeaza sa revina definitiv in romania.
  eu am anscut si ptr obtinerea alocatiei si indemnizatiei din romania(la care am dreptul eu lucrand acolo si avand contract munca nedeterminat si vechimea necesara de 12 luni) mi s-a solicitat si formularul e 411completat de autoritatile germane care sa dovedeasaca ca nu am beneficiat si de aici de bani ptr copil ptr a evita cumulul de prestatii specificandu-se ca trebuie completat de cei de la famillienkase.
  pana aici toate bune dar apoi au aparut dilemele caci sotul care lucreaza aici in mediu academic vorbeste engleza si nu germana,a trimis email in germana ajutat de o colega, la cei de la famillienkase referindu-se ca imi trebuie e411 ptr indemnizatia din romanai si ei l-au reorientat cater L-bank spunand ca nu ei se ocupa de indemnizatie,cei de la L-bank i-au recomandat sa completez eu cereea de indemnizatie ptr a avea datele mele ceea ce mi se pare ilogic caci le pot obtine din formular plus copii dupa acte atasate iar dpdv meu formularul se refera la dreptul lui aici eu neavand nici o legatura cu statul german asa ca nu inteleg de ce as completa eu cererea de indemnizatia din germania,undeva e o neinteleger zic eu.
  informatiile gasite pe nett se refera toate la situatia inversa cd vrei sa iei alocatie de aici caci ai dreptul dar desi sotul ar avea dreptul la alocatia europeana teoretic,practic eu nu ma incadrez caci alocatia si indemnizatia in tara depasesc suma de aiic(lucru pe care ar putea sa il observe si fctionarii din romanai dc ar stii legea si nici nu ar mai fi nevoie de formular dpdv al meu dar sunt inflexibili si vor neaparat acest formular) si chiar dc ar avea dreptul nu am vrea sa ne mai incurcam in hatisul birocratic caci in cateva luni revine si el si incheiem socotelile cu germania
  intrebarea mea este daca a mai fost cineva in aceasta situatie si imi poate spune care sunt pasii care trebuie urmati ptr a obtine formularul din germania,cat dureaza obtinerea lui,ce ce documente mai trebuie depuse pe langa formularul e411completat in dublu exemplar cu datele noastre si cine trebuie trecut la rubrica 1 eu sau sotul in ideea ca trimitem formularul la ambele institutii(famillienkase si L-bank) din germania prin posta.
  multumesc anticipat pentru ajutor si scuze ptr mesajul cam lung,dar am vrut sa descriu exact situatia.
  toate cele bune
  ruxandra

 65. Carpinisan Diana

  Buna seara. Sunt romanca si am un baiat de 5 ani cu un cetatean german, dar nu suntem casatoriti . Din februarie 2011 el lucreaza in Germania, iar eu si baiatul am venit in martie 2011. in prezent copilul este inscris si merge la o gradinita din Berlin. In luna iulie am primit formularele din Romania si le-am depus impreuna cu toate celelalte pentru alocatia germana (kindergeld). Am primit dupa mai bine de 6 saptamani raspuns din parte lor ca ii acorda copilului alocatie doar din iunie deoarece pana in luna mai a primit in Romania. Unde anume ar trebui sa ne adresam pentru a primi si alocatia europeana pentru cele trei luni in care copilul a primit alocatie si in Romania? Si mai avem o problema in sensul ca am dori sa obtinem si cetatenia germana pentru copil , care normal ii revine dupa tata. Precizez ca in luna aprilie am mers la primarie la standesamt si acolo o doamna functionara nici nu a vrut sa se uite la actele noastre, pe motiv ca nu am si declaratia tatalui de la nasterea copilului unde el il recunoaste . In luna mai am fost in tara si am intrat in posesia acestui act pe care l-am autentificat la notar si apostilat . Cand ne-am intors am facut din nou o programare la primarie si cand a spus sotul pentru ce, ne-au trimis la jungendamt. Ajunsi la jungendamt doamna s-a uitat de mai multe ori la toate actele noastre si ne-a spus ca ei nu au ce sa ne faca avand in vedere ca in certificatul de nastere si eu si tatal eram trecuti . Asadar ne-a trimis din nou la primarie de aceasta data direct la biroul unde se fac pasapoarte si buletine unde din nou am intampinat probleme pe motiv ca certificatul copilului de nastere este mai vechi de 6 luni si deci imi trebuie altul nou. In decembrie urmeaza sa mergem iar in Romania si am sa scot altul pe care sa-l apostilez si sper ca de aceasta data sa reusim. A-ti putea sa imi spuneti mai concret unde sa ma adresez sau daca intradevar aceasta este procedura ? Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate si putere in tot ceea ce intreprindeti! Diana.

 66. Buna ziua, felicitari pentru initiativa!
  Am ales sa va scriu in speranta ca o sa ma ajutati sa aflu cum sa procedez in situatia mea. Am o fetita de 4 ani, nascuta in Germania, care primeste alocatie de la statul german. Tatal copilului meu este cetatean roman care s-a stabilit in Germania cu alta concubina si au alti doi copii (unul din prima ei casatorie si al doilea in concubinaj cu el). Dupa o despartire violenta (aveam copilul de 3 luni in brate cand acesta m-a lovit) am hotarat sa vindem garsoniera din Germania pe care o achizitionasem impreuna. Am reusit s-o vindem in aprilie, anul curent (pe 15 mai s-a validat contractul-atunci s-a facut plata prin banca). Acum, locuiesc cu fiica mea in Romania. Intrucat eu si copilul nu mai locuim in Germania, dar tatal are firma cu activitate pe teritoriul Germaniei, pot sa mai primesc alocatia conform regulamentului 1408? In cazul in care nu mai pot, unde si cat timp am la dispozitie sa fac demersurile necesare, se pot face in format electronic (e-mail) si care sunt consecintele daca s-a depasit termenul?
  O alta intrebare: Pot sa plec in Germania cu fetita, fara acordul concubinului care a recunoscut-o? (fetita poarta numele meu).
  A treia nelamurire: Fetita nu primeste alocatie de la tata, acesta ne-a amenintat verbal in nenumarate randuri. Cine il constrange pe acesta sa-si indeplineasca obligatiile, statul roman fiind cetatean roman sau/si statul german, copilul fiind recunoscut?
  Va multumesc anticipat.
  Speranta

 67. Mai este activa pagina aceasta? Se mai dau raspunsuri?

  • Pagina este activa, vi se va raspunde in masura in care cineva detine informatii / timp.
   Despre calatoria in strainatate: aveti nevoie de acordul tatalui pentru a putea calatori in strainatate (declaratie notariala) sau de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de incredintare a cresterii minorului.
   Nu are nicio importanta faptul ca poarta numele dumneavoastra si nu al tatalui.
   Prin lege, indiferent daca acesta este sau nu langa familie, si tatal are dreptul de a participa la luarea hotararilor privind cresterea copilului. Cazul dumneavoastra este mai delicat, el abandonand familia.
   Daca nu ati facut-o deja, trebuie sa initiati in instanta o actiune pentru a va fi incredintata cresterea copilului minor, pentru a nu mai depinde si pe viitor de acordul tatalui.
   Referitor la neplata de catre tatal copilului a “alocatiei” – va referiti la pensie alimentara? Este aceasta stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva? Daca da, atunci depuneti in Romania o plangere pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti, mentionand ultimul domiciliu cunoscut al tatalui in Romania – banuiesc ca acesta nu a renuntat la domiciliul din Romania. De asemenea, orice informatie privind domiciliul din Germania va poate folosi. Au fost suficiente cazuri de parinti dati in urmarire internationala pentru astfel de motive.
   Din pacate nu exista nicio institutie la care sa va puteti plange pur si simplu de neplata pensiei alimentare si care sa-l execute, tot prin intermediul instantelor e solutia.
   Mult succes!

 68. Buna ziua D-le Iulian,
  multumesc pentru raspunsul dvs. Insa, va rog cu multa insistenta, sa-mi acordati dvs. sau d-na Laura Cristina Fuss un raspuns si in cealalta problema: Intrucat eu si copilul nu mai locuim in Germania, dar tatal are firma cu activitate pe teritoriul Germaniei, pot (dc il conving) sa primesc in continuare alocatia conform reg. 1408? In cazul in care nu mai pot, unde si cat timp am la dispozitie sa fac demersurile necesare, se pot face in format electronic sau posta si care sunt consecintele daca s-a depasit termenul?
  Astept cu rabdare si cu mare interes raspunsul dvs.
  O zi minunata!
  Speranta

 69. Da, am intuit asta de la primul raspuns. Speram in adancul sufletului sa fii aflat intre timp noutati….Nu stiu de unde pot sa obtin informatiile necesare, puteti sa ma indrumati intr-o directie? :( Multumesc!

  • Cel mai bine trimiteti un mail la Familienkasse, ei va pot lamuri.
   Din ce am citit, alocatia nu este platita copilului ci parintelui platitor de taxe.
   In situatia dumneavoastra:
   – daca dumneavoastra primeati alocatia, odata cu plecarea din Germania trebuia sa notificati Familienkasse pentru stoparea alocatiei. In acest caz va trebui sa returnati toate sumele incasate din momentul plecarii.
   – daca alocatia este platita sotului, aceasta va fi platita in continuare acestuia, fiind platitor de impozit pe venit aici. Din pacate nu va pot sfatui cum sa il determinati pe acesta sa va transmita mai departe cuantumul acesteia, copilul fiind in intretinerea dumneavoastra.

 70. Buna seara ! Ma numesc ANA MARIA , lucrez in Germania cu contract de munca nelimitat . Pot primi alocatie pt baietii mei care studiaza in M UNCHEN avand varsta de 23 si respectiv 24 ani .?
  Mai mentionez ca am intrebat aici la primarie de formularele respective si nu stiu nimic ,unde ma mai pot adresa ?Deci alocatia nu se primeste retroactiv?! Dar mai este intrebarea daca sunt in somaj ei mai pot primi alocatie si pana la ce varsta ?

 71. buna seara
  as dori sa intreb si eu ceva
  locuiesc in Germania cu sotul si fetita,mentionez ca suntem aici din februarie 2011 si nu am depus actele de alocatie pentru fetita noastra care are 1 an jumatate.In acest moment eu primesc alocatia si indemnizatia de crestere copil din Romania.As dori sa stiu daca pot sa primesc alocatia de aici din momentul in care am facut anmeldung fara sa am probleme cu indemnizatia de crestere copil.Nu stiu cum sa fac sa primesc si eu alocatia pentru fetita de aici si daca se poate din urma fara sa am probleme cu banii care ii primesc pentru indemnizatie.Au vreo legatura una cu cealalta?Si as mai avea o intrebare,as avea voie sa imi fac Gewerbe in acest moment?Sau trebuie sa renunt la banii de indemnizatie din Romania?Ca sunt multe persoane care imi spun ca as avea voie sa imi deschid aici Gewerbe chiar daca sunt in indemnizatie de crestere copil in Romania.Acum eu as vrea sa stiu sigur ce pot face
  Va multumesc frumos!

 72. ajutor!
  buna seara,
  va rog din suflet sa imi indrumati pasii intrucat sincer nu stiu unde sa ma mai duc……….deci am fost indrumati de la finante sa mergem la kinder kasse pentru kindergeld. acolo am primit :antrag auf deutsches kindergeld-ausland si celebrele formulare in limba romana 401 si 411. ni s-au dat in alb si ni s-a spus ca atunci cand venim cu ele complectate de autoritatile ro ….completam si antragul, prezentam si alte acte, respectiv contract munca, casa…etc, problema e ca in romania autoritatile refuza sa-mi completeze 401 si 411 pe motiv ca nu sunt vizate in germania. intrebarea mea e unde sa le vizez…..eu am trimis inapoi in germania doar 401 si 411 fara formularul german-antrag………la finante au spus ca ei nu vizeaza acte in alta limba…..trebuia sa mearga cu ele acolo unde le-a primit?- la kinder kasse?….problema ca functionarii romani nu stiu sa-mi spuna exact unde sa le vizez, am gresit ca nu am trimis si antragul care e oricum in alb?…d-zeule stiu ca in germania nu este peste tot la fel……noi locuim in morfelden….avem finantele la gros gerau, kinder kasse la darmstadt…….uf…………va multumesc
  lia

  • Lia, draga, sunt in apropiere de tine, locuiesc in Dietzenbach. iar cele doua formulare trebuiesc stampilate de kinderkasse Darmstadt, ca apoi sa fie trimise in romania, dar intreaba initial daca nu este de competenta lor sa ceara aceste acte, am caz concret din frankfurt unde s-au ocupat ei de aceste formulare, si nu ca in cazul meu., sa dureze luni interminabile, drept dovada ca aven 13 luni de sedere, dar alocatia minorului s-a sistat, pe motive puerile…..si inexplicapibile….

 73. buna,lucrez legal in germania de aproape un an,cu toete permisele in regula;sedere,munca,contract de munca.am in romania sotia si copilul mai mare de 2 ani.am completat toate formularele si toate actele cerute de statul german pt obtinerea alocatiei europene,iar dupa 2 saptamani am primit raspunsul:NEGATIV deoarece sotia si copilul nu locuiesc impreuna cu mine in germania,acesta a fost raspunsul statului german.acum eu va intreb de ce?

 74. as dori un nr. de tel.va multumesc

 75. buna, stimata Laura, si cititorilor acestui site….
  Imi cer scuze de tacerea lunga, am citit cu real interes aproape toate postarile, sunt profund revoltata pe acest sistem care isi aplica excesul de zel aleatoriu……pe scurt. am depus actele pentru alocatia celui mic cu data de 01.03.2011..am complectat si cele doua formulare,E401, si E411, pe scurt sa nu ma repet, am indeplinit toate conditiile, de atunci….de fiecare data alte hartii, ba nu se mai gaseau cele doua formulare trimise de autoritatile romane…. ba nu erau in clar unde este tatal biologic al minorului…(nu stiu cit este de relevant, atita timp cit am avut atasat la dosar toate actele traduse si legalizate in limba germana din care reiese ca am custodia totala , si aprobarea din partea tatalui ca minorul sa traiasca cu mine in germania, si cu care nu avem contact)….ca apoi sa mi se trimita in luna iulie o scrisoare , in care mi se cere din nou adresa tatalui, si sa explic din ce a trait minorul in aceasta perioada…..ca la final sa explic de ce nu am solicitat pina acum alocatia…!!!!!
  Pe acest motiv ca n-am dat explicatie,cu ce a trait minorul……mi s-a clasat dosarul…….Nu stiu daca se poate asa ceva, am mers la Kinderkasse Hannau, iar acolo mi s-a comunicat foarte nonsalant, sa fac tot dosarul din nou, si cele 13 luni sunt pierdute….
  Ca sa fiu si mai revoltata, am o colega din Cluj-Napoca, care a inaintat actele pentru alocatie , in Frankfurt, nu i-a trebuit nici cele 2 formulare, s-a ocupat de tot Kinderkasse Frankfurt, si in 3 luni, a si sosit alocatia,….Acum sunt nedumerita, oare nu tot in Germania ne aflam?
  Am apelat la un avocat pe probleme sociale, si astept sa vad daca reusesc sa mi se faca dreptate, cred ca i s-a incalcat dreptul copilului de a beneficia de alocatia ce i se cuvine……RUSINE:::Vreau sa dau in judecata filiala Hannau,

 76. Lucrez din 2002 in Germania cate 4 luni pe an cu contract de munca am un copil,as dori sa stiu daca pot beneficia de alocatie europeana si daca se restituie retroactiv?

 77. Buna ziua,
  Lucrez in Germania cu contract de munca permanent de la 04Apr2011 si as dori sa primesc pentru copilul meu care locuieste in Romania cu sotia diferenta dedealocatie 174 Euro .Ce formular trebuie completat pentru Romania si care pentru Germania.Am fost la agentia din TM si la vizier era doar formularul E411.Poate sa depuna doar sotia in Romania formularul respectiv?Se plateste alocatia retroactiv de la data angajarii chiar daca am depus actele dupa aceea data?
  Va multumesc anticipat!
  Silviu

  • Noi am trecut prin asta. Da, alocatia se da retroactiv, noi am primit-o. Am avut greutati cu hartiile, dar pana la urma s-a rezolvat.
   E401 se depune in Germania si e treaba lor sa verifice. E411 se depune in tara, dar personal (sau cu procura, probabil merge).
   Rabdare, insistenta si bafta!
   Corina

   • Silviu,eu am depus la inceputul lunii ianuarie 2012 actele pt alocatie,dar vreau sa-ti dau o veste buna zic eu,si sper ca aceasta sa fie valabila si in landul tau.Se pare ca Familienkasse s-a saturat de incurcaturile cu formularele E401 respectiv E411,si a elaborat un nou set de formulare pt cererea alocatiei.
    Sfatul meu este ca inainte sa te pui sa completezi eu stiu ce formulare de prin auzite,sa te duci personal pana la Familienkasse care din cate stiu peste tot este in acelasi loc cu Bundes Agentur fur Arbeit,si odata ce ai gasit camera referentei insarcinate cu alocatiile roag-o pe aceasta sa-ti spuna ce acte ai nevoie pt alocatie,si ce formulare trebuie sa complectezi.
    Eu o sa-ti enumerez ce acte mi s-au cerut:
    -Certificat nastere copil + pasaport(obligatoriu)
    -Pasapoarte parinti (sau carte identitate – doar suntem in UE).
    Contractul de munca nu mi l-a luat,in schimb exista o pagina in setul de formulare care trebuie complectata de catre angajator ;
    Dreptul de sedere la fel nu mi l-a cerut – la fel este o pagina care trebuie sa o complecteze oficialii din primaria unde ai anmeldung.
    Pe langa toate acestea mi s-a mai cerut numele autoritatii din tara care se ocupa de alocatii si adresa acesteia desi partea aceasta mi s-a parut cel putin ciudata.Ca sa nu pierzi prea mult timp cautand pe net care este autoritatea din tara,aceasta se numeste acum Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale prescurtat AJPS.De aici banuiesc ca te descurci sa gasesti adresa AJPS-ului din judetul tau.
    Bafta !

  • Scuze ca am omis in comment-ul de dinainte – alocatia din cate stiu eu se plateste retroactiv pana la maxim 36 de luni.

 78. Pardon, am gresit: E411 nu se depune in tara, trebuie sa luati confirmarea, stampila si semnatura din tara, apoi il depuneti tot in Germania. Succes!

 79. buna ziua! eu am lucrat cu contract de munca in germania 6 luni si nu am primit alocatie pentru copilul meu care a locuit in romania, deoarece am primit cei 10 euro in romania. contractul de munca a fost in perioada 07.03.2011-07.09.2011. ce pot face sa intru in posesia alocatiei pe perioada cat am avut contract? cu stima popescu elena

 80. buna ziua!! as avea si eu nevoie de un sfat. Tatal meu lucreaza pe teritoriul germaniei ,dar prin intermediul unei firme romanesti. Are drept de sedere, contract de munca si permis de lucru. Eu am 19 ani si mai am un frate de 14 si locuim cu mama in romania. Ne-am facut dosarul necesar ptr alocatii formular 411, tot felul de adeverinte de la scoala si cam tot ce ne-au cerut si la sfatul unei doamne ne-am facut si dreptul de sedere acolo( desi nu cred ca trebuia). Dupa multe asteptari si tot felul de scrisori si intrebari ne-au spus pana la urma ca noi nu vom primi alocatie deoarece noi suntem asigurati in romania, insa colegii de serviciu a tatalui meu care s-au mutat cu familie cu tot au primit pentru copii lor alocatiile. Nu stim exact ce trebuie sa mai facem, daca beneficiem pana la urma de alocatie sau nu, daca trebuie sa mai inaintam cu acte sau nu mai are rost ? Care credeti ca ar fi problema?

  • Sigur ca aveti dreptul sa primiti. Alocatia si asigurarea sunt doua lucruri diferite. Trebuie sa dovediti valoarea alocatiei pe care o primiti in tara, adica echivalentul a 10 euro, iar acolo urmeaza sa primiti diferenta de cca 174 euro lunar. Mai insistati, ca interesul e al vostru, sunt niste bani deloc de neglijat. Faptul ca locuiti in Romania nu are importanta, banii vi se cuvin si daca n-ati fi avut drept de sedere.

 81. bine atunci vom mai incerca. Si eu oricum teoretic nu sunt asigurata pentru ca am mai mult de 18 ani. Va multumesc pentru raspuns! o zi buna!

  • Alocatia se acorda pana la varsta de 26 de ani in cazul in care sunteti incadrata intr-o forma de invatamant, pana la finalizarea studiilor (deci termenul de acordare e pana la finalizarea studiilor sau 26 de ani, conditia care intervine prima).
   In anumite conditii, existenta veniturilor in cazul copiilor duce la anularea dreptului la alocatie.
   Succes!

 82. valentina cristea

  buna seara am si eu nevoi de un sfat lucrez an italia de un an vrea sa fac alocatie pentru copii si ma dau anapoi de orece nu pot intra an posesia formularului e401 si411 din italia am zic ca trebuie loat di romania din romania ca di italia ce pot face deunde se ia an rest am toate actele va multumesc anticipat astept raspuns

 83. Buna ziua,

  eu am 2 copii – un baietele de 6 luni si o fetita de 3 ani si primesc indemnizatie pana face baietelul 1 an.. sotul lucreaza in germania – am drept sa primesc alocatia din germania pt fetita ?
  Multumesc,
  Oana

  • Dreptul de alocatie il are atat fetita cat si baiatul!
   Idemnizatia ce o primiti este compusa din indemnizatie de crestere copil + alocatie copil pana in 2 ani – 200 Ron / pentru fetita 42 de Ron.
   Aveti dreptul de a primi pentru fiecare dintre copii diferenta dintre ce primesc in Romania si 184 de Euro,. iar dupa ce baiatul implineste 2 ani trebuie sa depuneti o cerere din nou la Familienkasse prin care sa specificati modificarea cuantumului alocatiei.
   Succes!

   • va multumesc frumos pentru raspuns. Am fost in Bucuresti sa cer formularul e -411 si mi s-a spus ca degeaba mi-l completeaza ca nu o sa primesc nimic din germania. In cazul baiatului ma asteptam sa nu primesc nimic pentru ca am indemnizatia(min 600RON) +alocatia(200RON) >184 eur dar in cazul fetitei eu credeam ca se ia in considerare doar alocatia de 42ron<184 eur .Cei de la agentia de prestatii sociale mi-au spus ca indemnizatia care o primesc pentru cel mic este de fapt pt familie si se ia in considerare si la fetita si astfel nu primesc nimic din germania, ei mi-au spus sa revin cand termin cu indemnizatia ca sa-mi dea formulatul e-411. este corect? formularul e-411 se completeaza pentru fiecare copil sau pentru familie?

    Multumesc frumos,
    oana

   • a, si cei de la prestatii sociale mi-au spus ca dc imi mut resedinta in germania sunt obligata sa renunt la indemnizatie – este adevarat?

    Multumesc,
    Oana

   • Alocatia este alocatie, indemnizatia pentru cresterea copilului este altceva.
    In Germania alocatia pentru copii nu este un ajutor social, dependent de venitul familiei, ci un stimulent pentru cresterea copilului, parte a unui program de stimulare a cresterii natalitatii, drept al platitorilor de impozit (cei ce nu platesc impozite nu primesc alocatie deoarece sunt beneficiari de ajutoare sociale, ce include in parte si alocatia, functie de situatia fiecarei familii in parte).
    Noi suntem in Germania oficial din 2010 iar sotia a luat indemnizatie pentru cresterea copilului pana in aprilie 2011, timp in care fara nicio problema baiatul a beneficiat de alocatia din germania.
    Cei din Bucuresti vorbesc in necunostinta de cauza.

   • pot continua procedura de obtinere a alocatiei direct in germania fara a duce formularul e-411 sau tb sa obtin acel formular din bucuresti? pe formular apare indemnizatia ?

    in situatia 1 prezenta in acest articol vad ca alocatia se cumuleaza cu indemnizatia -si in acest caz nu se primeste nimic din germania si nu inteleg de ce supliment a beneficiat baiatul dvs …

    Oana

   • Revin cu informatii : in iunie 2012 am terminat concediu de crestere copil, am cerut anularea alocatie in Romania, am primit formularul e 411,l-am depus in germania si am primit retroactiv diferenta de alocatie in Germania..Mult Succes

   • Si da, este adevarat, conform legii OUG 111/2010, beneficiarii indemnizatiei de crestere copil sunt cei care au domiciliu sau resedinta pe teritoriul romaniei si “locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora”..

   • @IulianS imi permit sa va corectez un pic.
    Alocatia pentru copii – Kindergeld- se acorda indiferent daca se plateste vre-un impozit. Si anume se plateste pana la implinirea varstei de 18 ani (sau 25 daca copilul urmeaza o scoala)

    Alocatia se poate acorda si parintelui ce nu lucreaza, sau somerilor, precum si altor persoane indreptatite cum ar fi bunici sau parinti adoptiv, si se acorda eventual unor institutii, in cazul in care copiii traiesc in orfelinate.

    Se mai poate acorda in cazul divortului si parintelui care primeste copilul in intretinere si care nu lucreaza ci primeste doar pensie de intretinere.

    Ajutoarele sociale se acorda suplimentar familiilor care au nevoie, pe langa alocatia (Kindergeld) si pentru copii.

    Alocatia pentru copil nu este acordata decat in cazul in care copilul are venituri proprii care depasesc anumite plafoane (pe moment imi scapa cifra exacta)

 84. As mai avea inca o intrebare. Legea dupa care ne-am incadra cu alocatiile europene a ramas tot din cee nr 1408/art 73 ? Intreb asta pentru ca gurile rele spun ca s-ar fi modificat. Va multumesc anticipat!

 85. Domnule Iulian,sunt intr-o situatie asemanatoare si am nevoie de un sfat autorizat deoarece trebuie sa dau un raspuns pentru Fmilienkasse.
  Am un copil nascut in Romania in mai 2009, dupa un an mai 2010 ne-am stabilit in Germania intreaga familie legal.
  Inca de la nastere atat eu cat si copilul am primit din Romania indemnizatie+alocatie copil.
  In septembrie 2010 am depus in Germania dosarul pentru aprobarea alocatiei,care a fost aptobat la 186€/luna,plata s-a facut retroactiv din luna mai.La baza aprobarii a stat printre alte documente cerute de ei si o dovada din Romania din care reesea ca atat eu cat si copilu prim indemnizatie si alocatie in Romania, sumele si perioada.In aceste conditii mi-au aprobat dosarul dupa doua luni de la depunere.

  In mai 2011 Familienkasse ma informeaza ca se suspenda alocatia pana fac mai multe dovezi…asigurare medicala eu si copilul, dovada de control medical copil,dovada ca eu mama sunt platitor de taxe dar am mai fost intrebata daca copilul mai primeste ceva din Romiania ,la cre le-am raspuns ca atat alocatia cat si indemnizatia de mama au fost sususpendate in Romania in mai 2011 pe motiv ca intreaga familie isi are domociliul in Germania.Acest lucru l-am aflat printr-n schomb de mail-uri cu AJPS Buc. copie a acelui mail punand-ul la dispozitia lor deoarece asta era singura dovada in acest sens, cei de la Buc. nu au avut si bunavointa de a-mi trimite o copie de suspendare a alocatiei

  • In cele din urma am aflat ca se lucreaza la acte din Romania pe care probabil ei le-au cerut. Dupa 3 luni de asteptare au reluat plata alocatiei pana in prezent cand am primit iar o scrisoare de la Familenkasse in care spun ca nu le este clara situatia intre sep.2010-mai 2011, ca eu , mama, am fost in sistemul social din Romania, si ca legislatia locala prevede ca in aceasta situatie copilul a primit prea multi respectiv 1450€ in Germania.Asta dupa aproape doi ani in care au

   • Au stiut care este situatia.Ei vor si punctul meu de vedere, care ar trebui sa fie punctul meu de vedere??? Trebuie sa mentionez ca in toata aceasta perioada sotul a lucrat cu Gewerbe .Inteleg ca am beneficiat de alocatie Germana nu de cea Europeana deoarece copilul a avut domiciliu impreuna cu parintii in Germania.
    Care ar trebui sa fie raspunsul meu la aceasta neclaritate a lor???
    Va multumesc anticipat.

 86. Buna.Am si eu o nelamurire,care nu se refera la kindergeld dar are legatura cu drepturi banesti pt copii,
  Aseara am descarcat un calculator de impozit pentru telefoane Android,iar cand am vrut sa-mi calculez impozitul (steuern) am vazut ca acest calculator are o rubrica “Kinderfreibetrag”.Cautand in Google am descoperit ca acest kinderfreibetrag este un fel de indemnizatie pentru copii care este alocata de Finanzamt.Mai multe nu stiu,tocmai de aceea am postat aici in speranta ca vreunul din cititori cunoaste mai multe despre acest subiect.
  De asemenea doamna Fuss va rog daca stiti ceva despre Kinderfreibetrag sa ma lamuriti si pe mine.
  Va multumesc

 87. bobirneci mitrel

  buna am si eu o intrebare.lucrez in gernania din 2009 cu contract in agricultura,am contractul de 3,5luni pe an vreau sa stiu daca beneficiez de alocatie europeana ptr.copii si ce acte imi trebuie traduse si apostilate ptr.a intocmi dosarul in germania si daca primesc alocatia retroactiv dim2009.va multumesc.

 88. buna.am lucrat in germania ca sezoniera cu contract de munca din 2006 pana in 2009,in fiecare an am lucrat cate o luna, o luna jumate.doresc sa stiu daca pot beneficia de alocatia europeana pentru copii si de ce acte am nevoie. va multumesc

 89. legile sau schimbat din 2012,de la varsta de 18 ani nu se mai acorda alocatie pt copii straini,care nu traiesc pe teritoriu german,urmand o forma de invatamant

  • Am citit modificarile legislative si nu am gasit nimic legat de acest lucru. De unde aveti informatiile?
   Alocatia se plateste standard pana la varsta de 18 ani, cu posibilitatea platii pana la finalizarea studiilor (nou din 2012 sunt incluse si perioadele de ausbildung si practica) dar nu mai tarziu de 25 de ani (27 in anumite conditii – stagiu militar, etc).
   Conditia de eligibilitate pentru copiii peste 18 ani este ca venitul propriu al copilului sa nu fie mai mare de 8004 Euro/an.
   Tot in privinta copiilor de peste 18 ani exista numeroase restrictii (venit din ajutor social, casatoria – nu cade in sarcina parintilor intretinerea noii familii, implicit nu se mai acorda alocatia).
   Informatii complete privind alocatia pot fi gasite aici http://www.arbeitsagentur.de/nn_26532/zentraler-Content/A09-Kindergeld/A091-steuerrechtliche-Leistungen/Allgemein/Merkblatt-Kindergeld-2012.html

 90. Tatal copiilor mei munceste cu acte in italia .eu am copii in incredintarea mea .prin hotarare. .primesc alocatia de 42 de lei de copil .si pensie din cand in cand au nevoie copii.As dori sa va intrenb daca am dreptul la alocatia din italia .tatal fiind deacord .

 91. buna ziua , tuturor,
  am si eu o nelamurire, tot nu s-a rezolvat cu alocatia celui mic, doar ca avocata care am angajat-o a depus din nou toate actele la dosar, acun nu inteleg cu ce data va primi copilul alocata DACA va primi……
  Asta e una, iar a doua problema care o am, copilul cel mare in varsta de 21 ani a ramas in Romania, urmeaza studiile in tara, este anul 3 la facultatea Babes-Bolyai, Intrebarea, are drept de alocatie si el? de cite ori am intrebat si la Finanztamt,pentru impozit, au spus ca nu se poate.
  Pe scurt, are vreun drept, eu fiind in Germania, si el a ramas acasa ? Va multumesc, dorindu-va o zi si saptamina placuta,
  Gyöngyi Olah.

 92. Daca reusim sa obtinem Kindergeld retroactiv ,de la ce data se considera? De la data Anmeldung sau de la data cand am inceput munca? Ex.Anmeldung 15.06.2010 contract munca din 15.09.2010.Va multumesc! Sorin Damsa

  • Kindergeld se va considera din luna in care ati inceput munca (dreptul decurge din luna in care ati avut dreptul pentru kindergeld cel putin o zi);

 93. Buna seara,numele meu este mircea sunt venit in augsburg din august 2011 ,in ianuarie au venit si sotia impreuna cu cei 2 copiii.am facut anmeldung si dupa aceea am fost la finante si m-a trecut de la clasa 1 la clasa 3 in dreptul caruia scrie Zahl der Kinderfreibeträge.intrebarea mea este daca aici sunt inclusi banii pentru alocatie sau alocatia este cu totul altceva.astept un raspuns din partea dumneavoastra,.multumesc.

 94. Buna ma numesc Gabriela Souca locuiesc in Germania de ceva vreme dar lucrez cu contract de munca de o luna .Sunt impreuna cu sotul meu el deocamdata asteapta dreptul de munca .In Romania am un baiat student la zi, Intrebarea mea este daca pot sa primesc alocatie pt el pe timpul cat este student .Multumesc

 95. Buna seara,
  As dori si eu sa stiu daca primesc aceasta alocatie din urma tinand cont de urmatoarele:
  1.Suntem in Germania din februarie 2011-cu Anmeldung,eu ,sotul si fetita
  2.Fetita avea atunci 8 luni si de atunci luam alocatia din Romania si indemnizatia de crestere copil.
  3.Mai mentionez ca din luna iunie 2011 lucrez cu Gewerbe

  Daca as inainta actele acum,as primi alocatia de cand lucrez cu Gewerbe?
  Formularele E401 si E411 cine le completeaza?
  Sa le fac in germana sau in romana?Cum ar fi mai bine?
  Daca iau alocatia din urma poate sa imi ia din banii care i-am primit pentru crestere copil?

  Va multumesc frumos!

  • Oprea Mihai Romeo

   Violeta formularele E401 si E411 nu mai sunt de actualitate.Eu am depus actele pt kindergeld pe la jumatatea lui ianuarie si in 29 feb mi-au fost acceptate si urmeaza sa-mi puna banii in cont.Nu te chinui sa cauti tot felul de formulare si raspunsuri ci du-te direct la Familienkasse si iti dau ei ce trebuie sa complectezi.La mine a fost o singura problema daca pot sa-i zic asa:mi-au cerut denumirea institutiei care plateste alocatii in Ro si adresa acesteia.Am avut norocul ca sotia a avut uitat intr-o poseta un bon de alocatie din Romania(acele bonuri albastre care vin prin posta) si le-am lasat o copie dupa acel bon,iar dupa 3 saptamani a venit scrisoarea mult asteptata.
   Bafta multa !

   • buna ziua,ati depus actele si pentru supliment odata cu alocatia? si eu urmeaza sa depun actele pentru alocatie si nu stiu dak pot sa le depun tot atuci si pe cele pentru supliment…multumesc

 96. Oprea Mihai Romeo

  Pt supliment nu am depus inca pt ca sunt alte formulare si mai trebuiesc ceva hartii in plus,printre care Mietvetrag,adeverinta wohngeld(daca am inteles eu bine) si eu inca nu am trecuta chiria pe numele meu pana in 15 martie.

 97. buna ma nunesc sellina am o fetita nascuta in spania pe 15 mai 2011 dar momentan locuim in ro anul trecut prin noiembrie am depus actele pt alocatie de stat si pana acuma nu am primit nici un raspuns as vrea sa stiu daca fetita mea are dreptul sa primeasca alocatia de pe toate luniile din urma adica pana in prezent 10 luni

 98. buna seara,domnule Oprea…dak mai sunteti pe aici….ce v-au zis d l aclocatii,va da din urma d cand aveti angajarea sau d cand ati depus actele? va intreb pt k un coleg de-al sotului i-a spus k ia dat alocatia de cand a depus actele si nu de cand a avut angajarea.a fost si sotul astazi pt alocatie si ia pus niste acte in brate pe care i-a zis sa le completeze…si atat…i-a zis la revedere…asa s-a intamplat si in cazul dvs?

 99. Oprea Mihai Romeo

  Exact asa a fost si in cazul meu,mi-au dat formularele si mi-au spus la revedere,doar ca eu nu m-am multumit cu atat ci am cerut explicatii pe care le-am primit.Eu va sugerez sa mergeti cu formularele la Caritas pt ca ei va vor ajuta sa le completati.
  Alocatia mi-au platit-o de cand am depus actele dar am sunat si pot sa cer sa-mi plateasca de cand am dreptul.

 100. am inteles….multumesc,…si mai am o intrebare:v-a pus sa adeceti cv precum k ati anulat alocatia din romania?

  • la acele formulare a trebuit sa completeze ceva si angajatorul?

   • Buna Flori,sper ca raspunsurile sa-ti fie de folos:
    - referitor la alocatia din Romania:nu am anulat-o insa am avut din fericire un bon de alocatie din Romania (acel bon albastru care il primesti de la Posta insa nu cred ca este imperios sa-l ai).Le-am lasat o copie dupa acel bon + numele si adresa agentiei din Romania care imi plateste alocatia (AJPS Arad in cazul meu- Agentia Judeteana pt Prestatii Sociale).
    - referitor la angajator: Da,cu unul din formulare trebuie sa mergi la angjator pentru ca doar acesta il poate completa,mai exact scrie de cand lucrezi,pe ce perioada si daca ai contract fix sau esti inca in proba.
    Doresc sa-ti precizez si faptul ca trebuie sa te obisnuiesti ca in Germania cerintele de la un land la altul pot sa difere,iar cei de la birouri dau de multe ori dovada de multa neatentie si dezinteres,si in acest sens iti dau exemplul meu personal : cand am depus actele pt alocatie am scris pe o hartie adresa AJPS Arad,iar dupa 2 saptamani mi-au trimis scrisoare ca nu le-am dat adresa.M-am dus de graba la Familienkasse si am cerut doamnei sa deschida dosarul meu si i-am aratat ca i-am lasat adresa chiar pe o foaie distincta si stampilata(dovada ca a fost adaugata la dosar) la care doamna mi-a spus “aaa,scuze nu am vazut-o”,deci mai departe te las pe tine sa tragi o concluzie.
    Multa bafta si nu ezita sa intrebi daca mai ai ceva lamuriri.

 101. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am citit in mare ce s-a scris mai sus, dar inca nu sunt deplin lamurita. Parintii mei lucreaza legal in Germania, (tata de prin 2008 si mama de prin 2010). Am aplicat pt. alocatie pt fratele meu, care traieste cu mine si studiaza la un liceu din Ro. La un moment dat, parintii mei au primit o adresa in care le spune ca, daca pentru un copil indeplinesc mai multe persoane conditiile de acordare, i se acorda alocatia acelei persoane care are copilul in intretinere(in opinia lor, eu), si ca, conform actelor, daca copilul nu traieste in Germania ci in Romania, nu ne incadram pentru alocatie. In concluzie, ne au refuzat cererea:(. Va rog, sa ma indrumati dca mai putem face ceva.
  Multumesc mult!

  • buna…ce pot sa zic depinde de fiecare land in parte…am auzit cazuri k se ia alocatie chiar dak copii sunt in romanai si am auzit cazuri in care se ia numai dak traiesc in germania cu parintii..dar cele mai multe au fost intr-adevar k oricum ar fi fost situatia incasau alocatie.

 102. multumesc mult Romeo…bineanteles k mi-au fost de ajutor cele spuse de tn….si intr-adevar cred k difera putin deoarece am completat formuralele si din cele spuse de sot nu trb nimic completat de angajator…trebuie sa precizez k noi locuim in austburg.saptamana asta depunem actele,ramane acum sa ne interesam si pt supliment dar din cele spuse de tn e mai multa bataie de cap…nici nu stim exact cum sa facem dak sa asteptam sa vina alocatia sau sa depunem actele pentru ambele.adik ma gandesc:cum sa depunem pt suplimentarea alocatiei cand noi nu luam deocamdata nici alocatia?vom vedea..poate ma tii la curent ce acte ti-au trb tie dupa ce vei inainta dosaru………..

 103. Buna ziua! Ma numesc Florina si locuiesc in Germania de aprox de 1 luna de zile, cand am venit cu fetita mea in varsta de 4 ani si 3 luni. Sotul meu lucreaza de aprox 3 ani de zile legal, dar pe Gewerbe, plateste impozit la stat si asigurare medicala privata. Am ajuns aici si am intocmit si noi dosarul la Familienkasse ptr a putea beneficia de alocatia europeana retroactiv. Intrebarea mea este daca putem beneficia de aceasta alocatia si retroactiv avand in vedere ca sotul are drept de munca in Germania, nu are intrerupere, insa vreau sa mentionez ca nu a platit asigurarile sociale, pensia etc ? Sa stim daca merita sa ne mai zbatem sau nu ptr banuti.
  In speranta ca cineva ne va raspunde sau se afla in aceeasi situatie, va multumesc!
  Multumim pentru informatiile atat de importante si ptr existenta acestui site!

 104. lucrez an germania de 4 ani cu firma romaneasca si cu drept de munca si drept de sedere si as vreau sa stiu daca pot sami primesc alocatia pentru copiii si ce sa fac

  • da,puteti primi acocatie si nu numai de acum incolo,ci si cu 3 ani in urma .duceti-va la Famillienkasse si spuneti k ati venit pt Kindergeld.vi se va da niste formularpe care trebuie sa le completati plus adresa de unde incasati alocatia din romania.AJPS.atunci sa intrebati si ce trebuie sa faceti sa primiti retroactiv alocatia.am auzit cazuri foarte rar ce-i drept k s-a cerut k copii sa locuiasca in germania.k sa fiti sigur mergeti si faceti ce v-am zis….numaI atunci veti stii sigur..BAFTA

 105. Am doi baietei (9 si respectiv 11 ani ) de cetatenie germana . In urma cu doi ani m-am despartit de sotul meu (cu care sunt inca casatorita ) si m-am mutat in Romania cu copiii(bineinteles, cu acordul sotului) .Mentionez ca sotul e cetatean german,munceste ,plateste steuer,suntem inca,eu si copiii angemeldet la vechea adresa . A fost efectiv o intelegere tacita intre noi, pe care am oficializat-o la un notar.Copiii isi petrec aici circa 8-9 luni, restul la tatal lor in Germania. Deodata mi s-a sistat Kindergeld ,fara sa fiu instiintata ,eu sau sotul .Gasesc ca si acest lucru este un abuz .azi am sunat la Famillienkasse iar Doamna beamte mi-a raspuns ca da, intr-adevar Kindergeldul a fost sistat dar motivul nu il stie. Va intreba mai departe si mi se va raspunde printr-o scrisoare in circa 14 zile. Eu am tot auzit, e adevarat , ca din momentul in care copiii nu mai locuiesc in Germania ,nu mai primesc alocatie acolo. Dar nu pot crede asa ceva ! Va rog foarte mult sa imi da-ti cel putin o idee , ce as putea face ? Multumesc !

 106. cum am spus si mai sus depine de landul in care locuitii….s-ar putea sa aveti ghinionul sa fiti intr-un land in care sa se ceara k domiciliul copiilor sa fie cu cel al parintilor pt a se incasa alocatie.

 107. Multumesc mult dl Mircea pentru informatii. Noi am constatat din experienta proprie, exact asa dupa cum spunea si dna consilier Laura Fuss, ca daca insisti si intrebi la mai multe ghisee, unul din ele o sa iti dea drepatate daca este cazul, binenteles.
  Am fost ieri cu sotul in Munchen ptr a scoate o hartie freizugehkeitbescheinigung, sau ceva asemanator… ptr integration kurs si in prima faxa ne_au refuzat, apoi am fost la alt ghiseu si s_a eliberat pe loc.
  Asa ca nu cedati, insistati ptr drepturile voastre!

 108. borangic mariana

  BUNA ZIUA.Ma numesc BORANGIC MARIANA.Am citit cu mare interes toate comentariile si raspunsurile de pe acest site,dar din pacate un raspuns la problema mea nu am gasit.Sunteti extraordinari prin faptul ca incercati in mare masura sa ne ajutati si pentru asta va multumesc.Sunt divortata si am o fetita de 15 ani care locuieste cu mine in ROMANIA.Tatal lucreaza in GERMANIA de 5 ani cu forme legale si are un contract pe termen nelimitat la ,,KAUFLAND,,.Acum aproximativ 1 an si jumatate,mai precis august 2010 am completat si eu ,,celebrele,,formulare 410 si 411 ,dupa care le-am trimis in GERMANIA.Abia anul trecut in luna februarie cei de la AUTORITATEA TUTELARAde aici din GALATI(oras in care locuiesc),au primit din GERMANIA de la FAMILIENKASSE o scrisoare ,i care li se cerea sa adevereasca faptul ca nu mai primesc alocatie din ROMANIA.Mentionez ca cererea pentru sistarea alocatiei am facut-o inca din august 2010.De atunci nu am mai primit nimic de la ei pana anul acesta in februarie.Este vorba de o scrisoare in care mi se comunica ca actele depuse la dosar trebuiesc reinnoite si mi s-au cerut din nou copie dupa certificatul de nastere al copilului si adeverinta de salariat a sotului.intrebarile mele ar fi:este posibil ca sotul meu sa fi primit deja alocatia europeana,pentru ca mi se pare totusi o perioada destul de lunga de la data de cand am trimis formularele,si nu am primit nimic.am uitat sa va comunic ca s-a refacut dosarul anul trecut tot in februarie pe motiv ca eu sunt titularul nu sotul meu .am primit un nou nr de inregistrare a cererii.voiam sa mai stiu in cazul in care se aproba aceasta alocatie e nevoie sa imi deschid eu un cont sau banii sunt virati intr-un cont al tatalui in GERMANIA?.imi puteti spune va rog frumos daca aveti cunostinta de un nr de tel sau adresa de internet unde ma pot interesa daca cumva sotul a primit banii sau in ce stadiu se afla dosarul meu?In scrisoarea pe care am primit-o in februarie de la FAMILIENKASSE NURENBERG sunt specificate nr de tel si o adresa de i-mail dar am incercat sa trimit si imi spune ca adresa nu este valida iar pentru tel cred ca sunt nr doar interne nu se pot apela din strainatate pentru ca mesageria imi spune ca nu sunt abilitata sa formez aceste nr.Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra.Ozi cat mai buna va doresc

  • atat timp cat ei v-au zis k trb inoit dosarul va dati seama k s-a intamplat cv cu dosaru si in cazul acesta nu a avut cum sa incaseze sotul alocatia,nu inteleg insa d c dureaza asa mult,cel mai mult am auzit fiind vb d o luna jumate…bn nu-i problema pt k alocatia se va da retroactiv.din cate stiu eu banii sunt virati in contul sotului pt k el este platitor d taxe,dar dak sunteti in relatii bune poate sa fak in asa fel in cat sa fie transferati intr-un cont pe care dvs puteti sa vi-l deschideti in romania.intrati pe aderesa familienkasse.de pt a obtine un nr de tel de acolo…multa bafta

 109. Am inteles si multumesc mult de raspunsuri. Totusi, nu stiti cumva unde as putea sa ma adresez pentru a face recurs la aceasta decizie?La Casa de Prestatii Familiale respectiva, sau undeva mai sus???(Consiliul European ???)Pentru ca, dupa parerea mea acesta este un tratament discriminatoriu, dupa toate articolele ce le am citit, fiindca peste tot se indica faptul ca in interiorul Comunitatii Europene se aplica egalitatea de tratament, si chiar mai mult, art.73. din Regulamentul CEE nr.1408/71, spune ca un salariat care face obiectul legislatiei unui stat membru, are dreptul la prestatii familiale prevazute de legislatia primului stat pentru membrii de familie care isi au resedinta pe teritoriul unui alt stat membru, ca si cand si ar avea resedinta pe teritoriul primului stat. Sau… m am informat gresit ???

  • Pe decizia primita de la Familienkasse aveti inscris termenul legal de contestare a deciziei si unde trebuie sa o depuneti – cel putin in decizia primita in 2010 erau inscrise toate informatiile necesare privind o eventuala contestatie.
   Cititi cu atentie raspunsul primit de la ei.

 110. K. Asa am sa fac.Dar,oare, exista un model anume pentru recurs sau este o cerere formala, fara a se respecta un tipar?

  • Nu e un formular standard, e o contestatie ce o scrieti cu argumentele proprii aduse in ceea ce contestati.
   Mult succes!

   • Multumesc tare mult pentru indicatii! Am sa revin cand voi avea un raspuns de la ei, favorabil sau nu. Sper sa fie bine!

 111. buna ziua sotul meu lucreaza in Germania cu acte legale si as vrea sa stiu daca trebuie neaparat si formularul 401 pentru alocatie . Intreb asta deoarece atunci cand a fost la primaria de acolo sa aplica pentru alocatia fetitei noastre care sta cu mine in Romania nu i s-a dat de completat decat formularul 411 . Va multumesc.

  • cand s-a intamplat asta ? dak e vorba de anul trecut da asa se proceda formuralul 411 se completa in germania si formuralul 401 in romania.insa din 2012 legile s-au schimbat si nu mai sunt necesare acele formulare.se dau niste formurale standar care trebuiesc completate doar in germania,este mult mai simplu…

 112. O intrebare.. Daca parintii sunt divortati, copii beneficiaza de aceasta alocatie? Copii fiind in intretinerea mamei. iar cel ce lucreaza fiind tatal/ Multumesc.

 113. borangic mariana

  sunt mariana borangic din galati.va rog daca se poate sa imi raspundeti si mie?

 114. buna romeo…am bagat actele pt alocatie,si vreau sa te anunt k nu au fost necesare decat formuralele acelea care au trebuit completate de noi.atat.nimic de anjajator si nu ne-au cerut nici adresa de la AJPS.a fost foarte simplu.si pt supliment ne-a dat din nou niste formurale pe care trb sa le completam.am intrb si de alocatia retroactiva si ne-a spus k primim dupa 10 ianuarie de cand am venit sa locuim aici si nu de cand s-a angajat sotul asa cum credeam.se pare ca dak nu aduceam copii sa locuiasca cu noi in germania nu aveam dreptul la alocatie,.

 115. daca sotul lucreaza cu contract sezonier 6 luni/an in Germania, eu si cei 2 copii suntem in tara, avem si noi dreptul la diferenta de alocatie de la statul German pentru perioada cat lucreaza, multumesc

 116. Buna,ma numesc Elena si am o rugaminte la dumneavoastra:eu lucrez legal in Germania din 2008.pana in 2010 copii mei au fost in grija bunicii adica a mamei mele in Romania.In acesti 2 ani de zile copii mei au luat alocatie Romania si am unblat peste tot sa obtin alocatia europeana si mi sa spus ca nu am acest drept.specific ca cel mai mic copil al meu in acesti 2 ani a fost in Germania 3 sau 4 luni la scoala insa tot nu a beneficiat de aceasta alocatie.in 2010 sunt amandoi prezenti in Germania si de atunci benificiaza de alocatie de 184 euro.intrebarea bmea este:cum as putea sa obtin banii din urma sau daca am vreo sansa sa ii obtin?

  • mai mult ca sigur locuiti intr-un land in care se ofera alocatie copilor numai in cazul in care acesia locuiesc in germania cu parintele platitor de taxe.asa mi s-a spus si mie ca o sa imi dea alocatie din momentul in care copiii s-au stabilit aici si nu de cand am fost angajat.deci nu cerd ca exista nicio sansa sa mai faceti ceva.este pacat ca nu se aplica aceleasi legi peste tot….

 117. buna as avea o intrebare daca copii sunt nascuti in spania si au actele de rezidenta are vreo importanta sau este la fel daca ar fii nascuti in romania?
  si formularele sunt aceleasi?

  • da sunt aceleasi formuralele…pt ca sunt europene si sunt valabile pe tot teritoriul europei indiferent de tara…

 118. Crenguta dak la mn te-ai referit eu locuiesc in austburg in partea de sud…..

 119. Pote fi conditionata plata retroactiva a alocatiei europene de plata asigurarii sociale si cea de sanatate a parintelui care lucreaza cu geverbe? Am primit de la Familienkasse un formular pe care trebuie sa-l comletez si acolo scrie despre aceste asigurari . Avem sanse sa primim alocatia? Sau sa ne luam gandul?

  • Cu ceva timp in urma am tot pus o multime de intrebari legate de plata retroactiva a alocatiei in Germania. Dupa aproape 9 luni de la depunerea primei cereri si dupa o lunga corespondenta cu cei de la Familienkasse, astazi am primit si eu raspuns favorabil.
   Sfatul meu pentru toata lumea este sa se informeze si sa-si cunoasca bine drepturile ca apoi sa stie ce sa ceara de la autoritatile germane.
   Initial, noua nu s-a aprobat (cam in 3 luni) alocatia de cand baietelul meu are anmeldung in Germania. Insistand, ni s-a aprobat de cand tatal sau lucreaza aici, in Germania cu Gewerbe cu toate ca in acea perioada a primit si alocatia in Romania. Acum nu s-a calculat diferenta intre alocatia de 184 euro de aici si 42 ron, cea din tara.
   Prin urmare, se poate! Mult succes!

   • Editez…”ni s-a aprobat” si “ni s-a calculat”…Am gresit in postul anterior. Scuze!

   • Din ce s-a tot discutat aici pe site, concluzia e clara: functionarii nu cunosc bine reglementarile privind acordarea alocatiei, au fost nenumarate cazurile in care, pentru cazuri similare, functionarii de la Familienkasse actioneaza total diferit.

    De ex., sunt anmelduit in Germania din august 2010, cererea pentru alocatie am depus-o la inceputul lui octombrie 2010, am primit raspuns in mai putin de o saptamana: s-a aprobat plata incepand cu noiembrie 2010. Deci nici de cand am fost anmelduit/de cand lucrez, nici de cand am depus cererea. Personal am renuntat la a contesta decizia lor, alocatie pe cele 3 luni august-octombrie recuperand-o ulterior odata cu declaratia de impozit pentru 2010.

   • Buna ziua, domnule IulianS, imi puteti da va rog mai mule detalii legate de declaratia de impozit ? Va multumesc anticipat

   • Exista deja un topic dedicat: Restituirea impozitului pe salariu http://consilierjuridicgermanoroman.com/2011/07/20/restituirea-impozitului-pe-salariu/

    Ca informatii de inceput citit va rog topic-ul!

   • elena,
    spune-mi te rog ce anume ai scris in contestatie pt a-ti cere drepturile de a-ti aproba alocatia de cand sotul tau a muncit legal?

   • Eu n-am facut contestatie . Pur si simplu, la un momennt dat, pe hartiile trimise de ei, am avut un forbular de completat si era o rubrica unde puteam scrie daca aveam vre-o nelamurire. Acolo am completat ca noi vrem sa ni se plateasca si din urma, de la data de…
    Abia apoi am primt raspunsul ca ni s-a aprobat primirea alocatiei de la data la care copilul era in Germania, iar pentru ca noi vrem si din urma, ni s-au cerut mai multe documente pe care trebuia sa le prezentam intr-un timp stabilit de ei.

   • multumesc…am inteles..deci nu trebuie sa specifici neaparat in baga a carei legi soliciti acest drept…ma bucur pt ca oricum nu stiu nimic despre aceste legi..noi am depus deja toate actele si probabil cand vom primii rasunsul vom proceda la fel si anume vom scrie k dorim plata alocatiei de cand lucreaza sotul…pacat insa ca dureaza atat,s-au facut 6 luni jumate de la depunerea primei cereri…

 120. buna seara domnul iulian ,am si eu o intrebare ,as putea sa depun aceste doua formulare aici in germania sa nu mai fie nevoie de a mai complecta ceva in romania ?,,,se poate ?
  daca nu se poate v-as ruga sa-mi spune-ti unde ar trebui sa mearga sa ia acest formular de complectat,,,,,pt ca unde a mers i sa spus ca nu stiu despre asta si au ramas f mirati .

 121. buna ziua,
  as dori sa stiu si eu daca am inteles bine cum trebuie sa fac cu transferul alocatiei fetitei mele.
  Mentionez ca suntem in Germania din februarie 2011 iar fetita in luna iunie 2012 implineste 2 ani.
  Am nevoie de formularele E410 si E411 din Romania sau as putea sa cer dire3ct aici sa mi se dea alocatia din urma de cand suntem aici?
  Va multumesc frumos!

 122. buna…in romania primesti alocatie momentan pt cea mica?

 123. Buna ziua. Am o nelamurire cu privire la alocatie. Pe scurt… Locuiesc in Austria din luna mai 2011, impreuna cu sotul si cei 2 copii (3 ani si 5 luni si al doilea 3 luni). In octombrie 2011 am depus actele pentru alocatie aici, pentru copilul cel mare. Am mers in tara si am renuntat acolo la alocatie pentru a o primi pe cea de aici. Meldetzetul il avem din mai 2011, dar dreptul de sedere doar din septembrie 2011. Asadar am depus actele in octombrie 2011 si am inteles ca vom primi alocatia din urma, adica de cand avem meldetzetele, cu diferenta ca se va scadea 10 euro la fiecare luna , suma care o primeam in romania pana cand s-a renuntat la alocatia de acolo. Dar cand ne-a venit prima alocatie, in noiembrie 2011, a venit doar 174 e, nici de cum alta diferenta din urma, adica pentru lunile mai- octombrie. Va rog sa imi spuneti daca este un formular aparte pentru a primi din urma sau care a fost problema aici. Sotul lucreaza legal, acuma in mai primeste si definitivul, deci… Ce poate fi??? Multumesc anticipa.

 124. nu va suparati dar mai raspunde cineva la aceasta pagina?

 125. Mari daca tu esti acum in Austria si acest site se refera la Germania cum sa facem noi sa -ti dam un sfat?

 126. Violeta completeaza acele formulare si trimite-le la Famillienkasse chiar daca nu mai primesti alocatie din Ro , sfatul este sa le faci sa le trimiti si apoi iti vor trimite ei o scrisoare cu ce acte mai ai nevoie

 127. copiii care locuiesc in Romania si ai caror parinti ( unul dintre ei ) lucreaza in Romania au dreptul la alocatia europeana adica 184-10= 174 trebuiesc acele formulare E 401 si E411 si adeverintele de la scoala si un act notarial prin care se arata ca acei copii sunt in ingrijirea cuiva in Ro ( mama , tata .bunici, matusa ,etc) aceste acte se trimit la Famillien kasse apoi veti primi de la ei un formular pe care sa-l completati si totodata o hartie pe care trebuie sa o completeze angajatorul ! deci asa va puteti obtine acea alocatie europeana ___ diferenta dintre alocatia din Germani si cea din Romania= 174 euro de copil

  • Buna.

   Ce se întâmplă, însă, dacă părintele din Germania nu e angajatul unei
   firme, ci e Selbständig? Are un kleine Gewerbe. Aveţi cumva idee? De pildă, este condiţionat de vreun venit/taxă/impozit ceva, sau în virtutea faptului că locuieşte în Germania și că e Selbständig poate și fetița lui beneficia de alocație? Sigur, fetița e cu mama ei în România…
   Mulţumesc pentru răspuns(uri).

   Sănătate şi Sărbători cu bucurii!

   • Ca si Selbstständig se poate beneficia de alocatia de copil. Eventual indirect prin reducerea corespunzatoare a impozitului

 128. Buna ziua,ma puteti ajuta si pe mine?Numele meu este Carmen,locuiesc in germania din septembrie 2011,am 2 fetite,cea mare 10 ani,iar cea mica 2 ani,de tatal celei mari sunt divortata si el locuieste in romania,iar tatal celei mici locuieste cu mine in germania,nu suntem casatoriti,fetita este pe numele lui,tatal celei mici lucreaza cu contract in germania,eu nu am servici,intrebarea este daca primesc alocatie pentru fete?am depus actele…dar nu am primit nici un raspuns,am trimis actele necesare,drept de sedere,anmeldung etc…eu nu am drept de munca….fata cea mare merge la scoala….eu si fetita cea mare nu avem asigurare,cea mica este trecuta pe asigurarea lui taicasu….daca ne casatorim..putem trece si noi pe asigurarea sotului?
  Va multumesc .

 129. Carmy 80 din cate stiam eu chiar daca nu sunteti casatoriti va puteti anunta parteneri si asa poti avea parte si tu de asigurare medicala insa trebuie sa mergi la casa de asigurari ( aok) sa intrebi si sa demonstrati ca locuiti impreuna , daca fata cea mare merge aici la scoala logic este sa primeasca alocatie la fel si cea mica daca tatal lucreaza

 130. Multumesc Malina….suntem anuntati parteneri….avem anmeldung la aceasi adresa…si fetele…dar nu am fost la AOK

  • Daca fetita mica este anuntata pe numele tatalui si beneficiaza deja de asigurarea medicala, atunci primeste (trebuie sa primeasca) si alocatia.

   Pentru fata cea mare nu este chiar asa de logic ca daca merge la scoala primeste alocatia. Are nevoie sa aiba un tutore care sa fie indreptatit sa primeasca alocatia. Si d-voastra, se pare, nu sunteti indreptatita.
   Trebuie sa faceti o cerere pentru dreptul de educatie ( Erziehungsrechts) pentru ca partenerul d-voastra sa devina tutore (Erziehungsberechtigter).
   Bineinteles trebuie solicitat si de la tatal legitim acordul pentru aceasta, in afara de cazul in care acesta este stabilit judecatoresc, adica d-voastra singura ati primit acest dreptul de educatie in urma divortului.
   In cazul in care si partenerul d-voastra va primi dreptul de tutore, urmeaza ca acesta sa anunte si acest copil la “Familienkasse” pe numele lui si va fi automat asigurat medical si va primi si alocatia.
   Pentru d-voastra atat vreme cat sunteti parteneri faceti precum a spus “malina”

 131. Fetita cea mare imi este incredintata mie in urma divortului,hotararea de div este definitiva si irevocabila.

  • Introduceti actiunea de acordare pentru partener/sot a drepturilor de tutore. Poate insa dura o vreme. Bineinteles hartiile traduse, legalizate.

  • Inca o informatie. Exista un caz renumit, un cetatean german care a infiat/adoptat un numar de zeci de copii, care nici macar nu traiesc in Germania ci in tarile lor de origine. Devenind tutore a obtinut pentru ei alocatia de copil. Acesta este ceva diminuata, potrivit legislatiei, pentru ca acesti copii domiciliaza in alte tari. Insa “parintele adoptiv” trimite lunar acesti bani copiilor adoptivi. Bineinteles statul german cauta metode de a stopa astfel de situati.
   Insa pentru situatia d-voastra daca aveti si “Eingetragene Lebensgemeinschaft” nu ar trebui sa existe probleme pentru acordarea drepturilor de tutore si partenerului sau sotului d-voastra.

 132. Hristos a Inviat!
  Nu sunt lamurita daca se da alocatie europeana retroactiv daca esti pe gewerbe. Poate cineva sa ne raspunda sau sa nu spuna mai multe despre acest topic? Adica, daca lucrezi legal si platesti impozit la stat si asig DAR privata, ne incadram legal pentru plata alocatiei si aici ma refer retroctiv? Mentionez ca nu platim somaj, pensie, asiug sociale de stat.
  Are rost sa mai insistam, dupa cum spunea si Constatin?
  Sau daca nu, cunoaste careva care este articolul, nr -lege unde se clarifica acest aspect?
  Multumesc din suflet!

 133. Rugam pe domnul ´´anonim`´ daca se pricepe si in acest domeniu sa ne raspunda. Si eu am pus aceeasi intrebare ca Florina, cu ceva timp in urma.
  Va multumesc anticipat!

  • Iar daca dl. anonim nu se pricipe si in acest domeniu ce pateste? Si daca nu se pricepe in alte domenii?
   Trebuie sa recunosc ca nu ma pricep in foarte multe domenii. Si atunci ma informez daca ma intereseaza. De ce m-as interesa insa pentru altii? Poate dezinteresat, sa ma simt bine. Poate interesat sa am si foloase materiale. Sau poate pur si simplu din curiozitate.

   Cum nu ma pricep asa in general, imi permit sa citez sau sa dau niste link-uri.

   http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB-Kindergeld.pdf

   Potrivit brosurii, persoanele care sunt indreptatite sa primeasca alocatia sunt
   1. cetatenii germani contribuabili deplini.
   2. cetatenii UE care beneficiaza de drepturile de libera circulatie (inclusive Romania) precum si din tarile asociate pot beneficia de alocatie indiferent daca sunt sau nu in posesia unui drept de stabilire sau sedere.
   3. alti cetateni …

   Dreptul la alocatie este pentru fiecare luna in care pentru cel putin 1 zi sunt indeplinite premisele acordarii. Dreptul se prescrie in 4 ani dupa anul in care acesta s-a nascut. Faptul ca exista termenul de prescriere inseamna dupa parerea mea umila ca alocatia se poate acorda retroactiv datei depunerii cererii.

   O alta lege care reglementeaza acordarea alocatiei pentru copii este legea impozitului pe venit, „Einkommensteuergesetz (§§ 31 f. und §§ 62 ff. EStG)“

   Definitiile pentru notiunile de „Wohnsitz“ sau „gewöhnlichen Aufenthalt“ se gasesc in paragrafele §8 si §9 din AO (Abgabeordnung)

   De aici rezulta (tot parerea mea) ca alocatia se acorda indiferent de modul cum se obtin veniturile (angajat sau independent) precum si independent de marimea veniturilor, respectiv de plata impozitului pe venit (veniturile mici sub 8004 Euro/an persoana adulta sau dublu pe familie nu sunt impozitate)

   Acestea sunt legile si reglementarile. S-ar putea sa imi fi scapat una sau alta dintre legi, sper sa fiu scuzat pentru aceasta.

 134. Multumesc din suflet pentru raspunsul d-voastra, noi speram sa fie bine cu toate hartiile care le-am innaintat, astepatam doar raspuns de la Familienkasse. Stiu ca pun tot felul de bariere, dar daca este un drept al fiecaruia ar trebui insistat.
  Cunosc din experienta proprie ca daca azi la un ghiseu mi s-a refuzat ceva, maine la alt ghiseu am obtinut acelasi document. Nu-i inteleg, dar trebuie insistat, nu va conformati cu raspunsul negativ cand stiti ca aveti dreptate.
  Multumesc ptr informatii persoanei care nu-si dezvaluieste numele. O sa citesc cu atentie articolele informate.

  • Nu neaparat se pun bariere. Mult mai des este vorba fie de necunostinta fie de incompetenta. Daca insa iti sti lectia, ii spui sau ii arati functionarului legislatia, incepe sa ciuleasca urechea. Atunci mai intreaba un colog, seful si de obicei se rezolva. Bineinteles adesea este si o reavointa, insa acesta este de inteles, exista peste tot in lume.

 135. Buna ziua!

  Am si eu o problema legata de kindergeld si va rog din suflet sa primesc cumva un raspuns. Daca cumva a trecut cineva prin situatia mea.

  Sotul meu lucreaza din vara trecuta pe Gewerbe legal in Germania. Eu am venit cu fetita noastra si ne-am facut Anmeldung in decembrie. Tot atunci am trimis la Familienkasse formularul acela de cerere kindergeld. In ianuarie primim raspuns ca avem nevoie de 3 documente: un formular spre completare de catre angajator (ni l-a completat contabila), copie dupa contractul de chirie, si faimosul formular E 411. Il trimit in Ro, si surpriza, pentru ca beneficiez de indemnizatie crestere copil (fetita noastra are acum 1 an si jumatate) cei din Ro vor sa-mi suspende indemnizatia ca nu ma mai aflu pe teritoriul Romaniei. Dupa indelungi telefoane ii fac pe cei de la Prestatii sociale sa se faca ca nu au vazut niciodata formularul meu. Drept urmare nici celor de la Familienkasse nu le-am mai raspuns in termenul limita de 28 februarie/. Azi primesc raspuns ca nu am trimis actele necesare si ca nu pot stabili nimic pana nu trimit doua documente fara de care ei nu pot obtine informatii fara participarea mea (am tradus mot-a-mot). Cele documente sunt acel formular si contractul de chirie. Nu mai spun nimic de E 411. Intrebarea mea este: vor interoga nemtii direct pe cei din Ro referitor la veniturile mele si ale fetei sau nu mai e nevoie de acel formular? Nu stiu ce sa fac. Ma fac ca ploua pana in toamna cand face fata 2 ani si pot renunta la alocatia mizera de 42 de lei din Ro, sau trimit ce-mi cer ei si poate am noroc ca cei din Ro sa nu afle de situatia mea. VOI CE SPUNETI???

 136. prisecaru alina

  Buna ziua.Vroiam sa spun ca sunteti in eroare totala.In Romania, in primii doi ani de la nasterea copilului se primeste o alocatie de 200 lei si dupa ce copilul inplineste 2 ani se da alocatia de 42 lei pe luna. 600 de lei reprezinta indemnizatia pentru cresterea copilului, care este cuantumul minim dar o iei daca ai 12 luni lucrate inainte de a naste sau daca esti elev sau student.Daca nu ai lucrat inainte 12 luni nu primesti nimic ci doar alocatie de 200 lei. In Germania primesti si daca ai nu ai lucrat indemnizatie pentru crestere de 300 euro pe luna pana ce implineste copilul 14 luni plus alocatie de copil de 184 euro.Va rog sa verificati informatiile si sa le rectificati daca cumva sunt gresite

 137. buna ziua..ELENA..sunt in aceeasi situatie ca tine..am o fetita de 11 luni si sunt venita de 3 luni in germania.cand am fost in tara acum de paste am fost sa opresc alocatia si mi-a spus k totodata imi opreste si indemnizatia deoarece nu mai locuiesc pe teritoriu Romaniei….si in plus am returnat indemnizatia inapoi pe cele trei luni cat am locuit in Germania,respectiv 1800 lei.nu ai cum sa faci nicio smecherie deoarece vede de cand ai almendungul pt ca iti cere acest act pt ati opri alocatia.si mie imi pare rau pt k am pierdut 1 an si o luna,era dreptul meu muncit..dar asta e…dak stau si analizez situatia ta respectiv cum ca ai almendungul din decembrie va trb sa dai si u indemnizatia inapoi pe 4 luni,adik 2400 lei.

  • Buna, si eu sunt in acceasi situatie …am 2 copii unul de 3 ani si unul de 9 luni…am fost sa cer acest formular mi-au spus acelasi lucru ca tb sa renunt la indemnizatie – ceea ce nu mi s-a parut normal , eu lucrand inainte pt acesti bani si ca nu am cum sa primesc alocatie din germania pt ca alocatia+ indemnizatia din romania e mai mare decat alocatia din germani. a resunat sotul meu si i-a convins sa ne completeze acel formular ( pe care apare separat indemnizatia mea, alocatia pt fiecare copil in parte) si cu acest formular ne vom adresa fammilienkasse din orasul in care locuim actual. deci, tb insistat !!! nu renuntati la drepturile voastre!! daca cititi tot topicul (in feb 2012), s-a mai vb despre acest lucru si acelasi sfat apare si acolo..

   • deci pana la urma va oprit si indemnizatia? si nu v-a pus sa platiti din urma de cand locuiti in germania?

   • mi-au dat formularul completat fara sa-mi opreasca indemnizatia!! cum sa-mi opreasca indemnizatia – eun drept !!! eu nu am facut cerere de anulare alocatia am cerut doar formularul completat!!
    o zi buna

 138. Cum sa imi ceara anmeldung-ul pentru a opri alocatia? Oricum eu nu voi returna nicio indemnizatie, poate sa ne vedem in instanta. Legea e f clara. Trebuie indeplinite trei conditii cumulative ca sa beneficiezi de indemnizatie. Sa fii cetatean roman, sa ai domiciliul pe teritoriul Romaniei si sa locuiesti impreuna cu copilul. Eu domiciliul il am in Romania. Asta spune buletinul meu. Ei legea, de idioti ce sunt, o intepreteaza asa: trebuie sa locuiesti cu copilul pe teritoriul Romaniei. Ceea ce e gresit. In noiembrie, cand face fata 2 ani, ajung acasa, o sa faca sotul meu o cerere de suspendare a indemnizatiei si o sa ceara o adeverinta din care sa reiasa acest lucru si unde sa mai apara si cuanumul alocatiei fetei mele din ultimul an. Doamne ajuta. Sper cu acea hartie, pe care o s-o traduc si legalizez, sa fie de ajuns aici. Oricum, repet, eu n-o sa returnez nicio indemnizatie. Faptul ca eu am Anmeldung aici nu inseamna ca domiciul meu e aici… Sunt intr-o vacanta doar poate :D

  • da,nu stiu ce sa zic ar fii bn sa reusiti,dar dak va trb sa apelati la un avocat va mananca de banii si poate nici nu aveti castig de cauza..mie exact asa mi-a zis k trb sa locuiesc pe teritoriul romaniei ci nu k trb sa am domiciliul in romania k asa da cum ati spus domiciliul pe buletin este in romania dar cik trb sa si locuiesc.niste nenorocitii nu stiu ce trb are una cu alta.mie acum mi-au dat un act cum ca din aprilie eu nu mai primesc alocatie in romania si mi-au zis k este suficient ,nu mi-au eliberat formuralul 411,am impresia k nu mai este valabil..

   • Pai de-aia nu ma mai complic nici eu cu formularul, ci o sa cer o adeverinta. Acum, sa vad ca cei de aici din Germania vor avea rabdare inca 6 luni cu raspunsul meu :(

 139. eu cred ca da,din cate am inteles se da retroactiv alocatia,acum park imi pare rau k le-am anulat dar nu cred ca mai pot face nimic.

 140. Drepturile prevazute de O.U.G. nr. 111/2010 se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele:
  a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
  b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
  c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

 141. deci se pare k au dreptate,trb sa locuiesti cu copilul in romania

 142. buna ziua as vrea sa aflu daca a luat cineva alocatie europeana din landul Baden-wurttemberg . Mentionez ca fetita este cu mine in Romania iar sotul meu a depus actele in urma cu trei luni si pana acum nu a primit nici un raspuns.Imi poate spune cineva ce ar trebui sa faca in cazul asta? Noi am auzit ca in alte landuri se da alocatia retroactiv dar aici nu stim cum se procedeaza

  • Buna Mihaela, pot spune doar ca a luat sora mea retroactiv
   pt 2ani si 2 copii.
   Nu am idee sincer cum a procedat, pt ca nu m-am
   interesat niciodata, eu neavand copii. Am s-o intreb
   si raspunsul ei am sa-l scriu aici. Sper sa rezolvi pana la urma
   situatia.

 143. retroactiv sunt obligati sa o dea indiferent de land,trb mentionat acolo la familienkasse ce trb facut pt acest lucru.noua insa ne-au impus sa locuiasca copii cu noi in germania pt a primi alocatie aici ne-au cerut almendung-ul,stam in landul bayern.si pt clasa sociala pt al trece la clasa 3 ,adik k este insurat si are 2 copii la fel ne-au spus k trb sa locuiasca copii aici.

  • Nu doar d-voastra vi s-a impus acest lucru. Pentru cei care sunt contribuabil fiscali deplini se acorda alocatia din tara respectiva (adica aici in Germania).
   Inclusiv retroactiv daca cererea se face in termen de 4 ani de cand persoana devine contribuabil fiscal deplin.

   Pentru copiii contribuabilului (inclusiv cetatenii germani) care treiesc in alta tara alocatia poate fi diminuata sau complet sistata, dependent de situatia si legislatia in vigoare.

   Sotul a primit clasa 3 cu Kinderfreibetrag 2.0 pentru ca este casatorit si are 2 copii. D-voastra veti primi daca lucrati clasa 5.

   • asa este.aveti cunostinta cumva despre suplimentarea alocatiei in ce conditii sa da?ce suma nu trb sa depasesti lunar?

 144. pagum iti multumesc pentru raspuns. Daca mai afli ceva te rog sa-mi lasi raspuns aici
  in principal ma intereseaza daca sora ta locuieste in acelasi land si daca locuiesc copii cu ea in Germania sau nu. Multumesc celor care imi dau o mana de ajutor

  • @mihaela : Cu placere. Sora mea locuieste in Bayern. Dar primii doi ani cat a lucrat sotul ei in germania, e a fost in tara cu copii. Cand au plecat si ei la sot ( soara mea cu copii ) au putut lua banii pe doi ani in urma.
   Nu cunosc cum au facut acest lucru, carui procedeu sau legi se poate face acest lucru, sau daca mai este valabil. Cert este ca in perioada cat au stat in tara nu au beneficiat de banii acestia, desi sotul muncea deja in germania. Pt ei a fost super inbucurator faptul ca au putut obtine de la autoritati banii din urma. Cred ca au trebuit sa aduca niste dovezi din tara, niste acte, dar nu stiu care.
   Ma voi interesa la ea pt tine, si iti voi scrie aici ce pasi a urmat ea, ca sa obtina acesti bani din urma ( retroactiv ). Ei sunt cam de 4-5 ani in germania si sotul muncea deja acolo de doi ani.

 145. pagum iti multumesc. Situatia mea spusa in doua cuvinte ar fi; sotul lucreaza cu acte in regula in Germania din 2010 si anul acesta a aplicat pentru alocatie. Eu stau in tara cu fetita si nu am servici. Am inteles ca situatia e diferita in functie de landul in care locuiesti acolo. tot ce pot sa spun e ca pana acum {si au trecut trei luni de atunci}nu a primit nici un raspuns. nici in tara nu am primit vreo instiintare . Presupun ca trebuie sa mearga din nou sa se intereseze ce se intampla . Oricum multumesc pentru ajutor

  • @Mihaela. Am reusit sa vb doar cu mama mea, care mai stie cat de cat situatia. Din cate am inteles eu, ei nu au putut lua acesti bani, pana nu au ajuns in germania. De abia cand au ajuns acolo au putut lua bani retroactiv.
   Mai este o idee : sotul tau sa-ti trimita bani lunar, prin banca sau prin firme de trimitere a banilor rapid, si la sfarsit de an, sa-i scada din impozit cu chitantele aduse. Stiu ca asta se practica de mult.
   Totusi pt un sfat adecvat, pun aici o adresa de mail, al unei avocate din München. Ar fi o idee sa-i scrii, si poate o sa-ti raspunda cat de cat mai competent. Sorma inca lucreaza azi si nu cred ca a citit emailul meu. Nu stiu cand imi va raspunde sigur.
   Adresa de mail a av. este : filimon@ra-filimon.de
   Are si un site in lb. romana : http://www.ra-filimon.de
   Pana la urma, d-nul anonim are dreptate, cred ca numai oamenii platiti sa faca asa ceva, stiu cu adevarat legile. Noi sfatuim dupa cazurile stiute ( cunoscute ) de noi, sau unele chiar auzite doar.
   Bine ar fi sa nu inducem vre-o persoana in eroare, deasta ma gandesc sa consultati pe cineva specializat. Nu stiu insa cati romani sunt specializati pe cazuri de genul acesta. Dar eu am speranta ca in vre-un fel, pana la urma tot veti rezolva, si va iesi bine.

   • Acesta este adevarul. Cel ca este platit, respectiv incaseaza bani pentru un servici, este raspunzator pentru prestatia ce o face. Unele prestatii in domeniul juridic sau financiar pot fi facute doar de persoane care au o calificare corespunzatoare. Altele insa pot fi facute si de alte persoane fara ca acestea sa aiba o calificare in domeniu, poarta insa raspunderea in cazul in care incaseaza un onorariu.

  • Mihaela,
   Acum nu mai este asa de complicat precum era, trebuie doar sa te duci tu in Romania la institutia care se ocupa cu Prestatiile sociale si familiale, completezi acolo un formular in numele sotului (de fapt nu tu, ci doamna care este acolo, mai nou se redacteaza tot pe calc, ti-l listeaza si gata, eu am putut face asta, el nu a fost de fata, doar ca iti trebuie copie dupa buletinul lui si alte cateva acte. Du-te acolo si informeaza-te. Apoi trimiti formularul sotului si sa mearga la Familienkasse cu el, doar atat, ar trebui sa se rezolve.
   La noi asa a fost. Bafta!

 146. Buna ziua,
  Vin si eu cu o informatie, deoarece am avut si eu problema acordarii din urma a alocatiei ptr cei care se afla pe gewerbe (fara plata asig sociale, doar asig privata de sanatate).
  Dupa lungi conversatii cu Familienkasse, in sfarsit am primit raspuns pozitiv de la ei, inca nici nu ne vine sa credem ca este asa :).

  Mai intai ne-au spus ca fetita noastra poate lua alocatie doar din data de cand este inregistrata aici, apoi la sf ca si un sfat ne-au mai cerut cateva acte. Le-am trimis tot ceea ce au avut nevoie, ca in 2 sapt sa primim raspuns negativ, cel putin asa am inteles noi din scrisoarea lor.
  Atunci, am tot insistat si cautat pe acest site despre alocatia retroactiva a celor pe gewerbe.
  Am primit informatii foarte valoroase si multumesc ptr acest fapt, dar in ultima scrisoare de la ei ne spuneau ca daca ne decidem sa mergem mai departe, adica sa facem contestatie de la decizia lor, atunci o facem pe cheltuiala noastra.
  Am spus ca nu ne judecam cu statul german, desi stiam cumva ca ar trebui sa avem dreptate. Eram nedumeriti… insa surpriza, si ce surpriza…in 2 sapt am primit decizia finala, si anume ca banii se acorda retroactiv. Nu mi-a venit sa cred, dar scrie clar in scrisoare.
  As dori doar sa specific ca ptr lucratorii independenti-gewerbe, legea germana referitor la plata alocatiei, se aplica doar de la 1 Mai 2010. La noi acolo a fost problema. Ei ne-au refuzat pana la acea data. Dupa acea data au facut calculul si ne-au spus suma care urmeaza a fi virata. Si ne-au mai dat si un bonus de 100 de euro, care se refera cred la impozitul forfetar, sau asa ceva, nu am inteles prea bine.
  Sper sa fie de folos aceasta informatie ptr lucratorii independenti.
  O zi buna!

  • Acordarea alocatiei se face in baza §31 si §62 Einkommensteuergesetz. Aceasta se aplica nu doar din 2010 sau 2007 sau alt an, ci este valabila de cand a intrat aceasta lege in vigoara.
   Bineinteles ca autoritatile incearca sa “inspaimante” cetatenii (inclusiv cei germani) pentru a nu face contestatii. Insa daca aceasta se face, si mai ales daca puneti si legea in baza carei va solicitati dreptul, atunci nu mai zic nimic, eventual chiar isi cer scuze.
   Chiar in “Merkblatt”-ul de la Arbeitsagentur, care este gratuit acordata fiecaruia, sunt date toate informatiile necesare. In cazul in care primiti in scris o rezolutie nefavorabila si se dovedeste ca aceasta este gresita, cel care a facut-o suporta consecintele. De acea fie primiti un raspuns verbal, care nu poate fi probat, sau se poate sustine ca nu a fost inteles petentul, fie nu primiti nimic in scris care poate constitui o dovada.
   De la Familienkasse nu primiti nici un impozit forfetar sau alte impozite. Ce ati primit are de a face doar cu alocatia pentru copii. S-ar putea sa fie “o bomboana otravita”, adica sa va dea o suma mai mica care sa salveze o suma mai mare la care ati avea dreptul.

 147. Paragraful ` Ihrem Antrag auf Festsetzung des Kindergeldes kann für die Zeit von März 2009 bis April 2010 nicht entsprochen werden, da Sie in dieser Zeit aufgrund Ihrer selbständingen Tätigkeit nicht den deutschen Rechtvorschriften in der Sozialversicherung unterlagen (Art. 73, 74 der Verordnung (EWG) Nr. 1408.71` in care sunt specificate si legile poate fi nefondat? Adica se putea lua si in acest timp alocatie? Sunt uimita.
  Oricum va dati seama, ca daca ne luptam ptr ei va fi pe cheltuiala noastra, fara nici o certitudine de castig. Am socotit ca nu facem recurs, ne bucaram si asa(nu ne-am asteptat deloc), sunt de foarte mare ajutor si restul banilor din urma.
  Multumesc d-lui sau d-nei anonim care e de nepretuit cu informatiile de pe acest site. Bafta tuturor!

  • Recursul, de fapt contestatia (Einspruch) nu trebuie facut neaparat cu avocat. Depuneti personal aceasta contestatie ajunge chiar sa scrieti: “Gegen Ihr Bescheid vom (Data deciziei) wird Einspruch eingelegt.” Si apoi urmeaza o perioada de schimb de scrisori, poate isi vor modifica pozitia. Abia atunci consultati un avocat, de regula costa vreo 50 Euro, si acesta va va spune daca aveti sanse. Iar daca aveti sanse si avocatul porneste actiune si castigati atunci costurile le recuperati. Este vorba eventual de o suma de 2000 Euro care poate vi se cuvine.
   Nu va cunosc situatia exacta dar paragraful § 62 Anspruchsberechtigte din EStG precizeaza foarte clar conditiile pentru care persoanele indreptatite primesc alocatia.
   1. Persoanele cu domiciliul obisnuit in Germania (iar obisnuit inseamna potrivit altei legi cel putin 6 luni)
   2. In lipsa unui domiciliu stabil in Germania, beneficiaza de alocatie si persoanele care sunt contribuabili deplini.
   Conditia este ca si copilul sa aiba domiciliul in Germania.

   • si noua ne-au spus la fel astazi k se da retroactiv de cand suntem in germania ci nu de cand lucreaza sotul respectiv cu inca 6 luni inainte.atunci sotul i-a spus k cei din romania ne-au spus k in baza legii 987 (parca,nu mai stiu sigur) avem dreptul de cand lucreaza si ne-au spus k nu stie ca nu cunosc legea asta sa asteptam sa ne vina de cand ne-am mutat in germania si apoi sa facem ce vrem…

 148. Buna ziua. Vreau sa va spun ca sotul meu a fost din nou la primarie acolo sau cum ii zice si i s-a spus sa astepte , ca astfel de cereri se rezolva cam in sase luni. nici el nu a intrebat , nici nu i s-a specificat daca copilul trebuie sa locuiasca in Germania sau nu si i s-a spus ca alocatia in cazul unui raspuns favorabil i se da retroactiv. Acum nu stiu daca i se da retroactiv de cand a aplicat pentru alocatie sau de cand lucreaza el in Germania. Cred ca totusi incearca si ei sa traga cumva de timp.

 149. @mihaela : o idee buna sa incerci la : http://www.ra-filimon.de , sau la comunitatea Romana din zona ( biserica de orice religie ar fi ea, catolic, ortodox, etc, chiar si budisti parerea mea) sau la Dnul Hamlescher |tot avocat. Nu fac reclama nimanui, pur si simplu ma pun in situatia Dvs si ma gandesc ce anume a-ti putea sa faceti. Un avocat are mai multa prestanta, poate speria un pic autoritatile. Vor vedea si ei ca Romanii nu sunt singuri in Germania, ca cineva ii reprezinta, chiar daca o face pt bani si nu din suflet. ( Pro Bono adica ). Toate celelalte comunitati au deja reprezentanti la nivel local, iar noi nu avem nici la cine sa apelam in caz de ceva. Suntem ai nimanui, intr-o tara straina. Eu unul as prefera ajutorul, chiar daca as plati pt el. Dar sunt mai sigur ca cineva am reprezinta si nu isi bat joc autoritatile de mine.
  Cand am lucrat sezonier, mi-am scos bani de impozit cu avocat prima oara, a doua oara singur, pt ca deja invatasem ce sa fac.
  Cand am avut nevoie de locuinta, am platit imediat suma care mi s-a cerut de catre o Romanca, fara sa comentez ca era prea scump sau nu ( 1.000 de marci pt o garsoniera in München / lunar ) si am considerat ca sunt norocos ca ma poate ajuta cineva din Romania si banii ii intra persoanei respective si nu unei alte persoane ( sa zicem de alta cetatenie, nu conteaza care anume ). Sincer m-as bucura daca am putea s ane ajutam intre noi Romanii, cu bani sau fara, si poate chiar si cu alte persoane de alte cetatenii. Cand eram in Spania, auzeam mereu in jurul meu vorbind Romanii : de ce sa mergem sa bem la barul lui cutarica, pt ca e Roman, ce noi suntem prosti sa-i bagam banii in buzunar. Sa munceasca si el ca noi pe santier. Si se duceau la barul unui columbian sau spaniol. Gandire ciudata as spune eu.
  Numai bine si bafta.

  • @ David H
   Aici este o alta mare problema a celor din diaspora. Regretabil ca trebuie sa constat si personal acest lucru, insa se pare ca romanii sunt cel mai putin uniti, sau cei mai dezbinati. Si din nefericire de foarte multe ori loviturile cele mai crunte vin din partea conationalilor.

 150. Buna ziua,

  am scris mai sus despre Faptul ca mi-au fost solicitate de la Famillienkasse mai multe documente pe care nu le pot prezenta pentru ca nu le am: copie dupa contract de inchiriere locuinta, dova platii taxelor de gunoi si Einkommensteuerbescheid pentru 2010 si 2011.
  Locuiesc in caminul spitalului si platesc chirie care mi se retine direct din salariu si asta apare pe Gehaltsabrechnung. Am prezentat copii dupa toate Gehaltsabrehnung din martie 2010 pana in prezent. Am prezentat si Lohnsteuerbescheinigung pe 2010 si 2011 pe care le-am primit de la angajator.
  Azi am primit raspuns ca cererea mea a fost respunsa, ca nu indeplinesc conditiile pentru acordarea Kindergeld nach ~ 62 EStG si pot face contestatie in maxim o luna.
  Cand am depus documentele de mai sus, am precizat ca nu am contract de inchiriere cu spitalul, ca nu platesc gunoi iar functionarul cu care am discutat a spus ca plata gunoiului e inclusa in chirie si nu mi-a cerut alte hartii, nu mi-a spus ca ceea ce am adus nu ajunge.
  Refuzul de a mi se acorda alocatia europeana este un abuz sau chiar nu mi se cuvine? Lucrez cu contract de munca in Schwenningen, Baden-Wuerttemberg din martie 2010 si am fost acasa doar in concedii. Am platit impozit pe salariu aici iar in Romania nu am alte venituri.
  Are rost sa fac contestatie, eventual sa ma adresez unui avocat care probabil nu va fi ieftin (am cheltuit deja niste bani in Romania, pentru completarea hartiilor pe care mi le-a cerut Famillienkasse) ? Exista temei legal pentru asta?
  Va multumesc,

  Andreea F.

 151. Andreea. F Sotul meu lureaza si locuieste in acelasi land , si nu i s-a cerut nici un act in afara de acel formular pe care l-a completat. Dar spuneam si mai sus ca au trecut trei luni de cand a aplicat pentru alocatie si nu a primit nici un raspuns. I s-a spus ca se rezolva cam in sase luni. Ti s-a spus motivul pentru care ti s-a respins cererea?

 152. Gergiana, nu stiu daca a luat cineva intr-o luna jumatate alocatia , tot ce stiu e ca si la ei ca si la noi se incearca cumva ”eschivarea” de la rezolvarea cu rapiditate a cazurilor
  .Sotului meu asa i s-a spus cand a fost sa intrebe daca s-a rezolvat

  • De regula alocatia se va putea acorda doar dupa 6 luni, intrucat abia atunci se poate considera ca domiciliul este in Germania. Si se acorda retroactiv incepand cu data anuntarii la evidenta populatiei a domiciliului.
   Nu este o eschivare de la rezolvarea rapida. Daca te anunti si apoi dupa 4-5 luni ai plecat, dupa ce ai incasat alocatia, cum poate fi aceasta recuperata?

   • …. cum poate fi aceasta recuperata de catre statul german, intrucat a fost acordata fara temei legal?

 153. Mihaela, am depus actele la Familienkasse Villingen-Schwenningen. Singura explicatie a refuzului a fost ca nu indeplinesc conditiile din ~62 EStG, ceea ce mie mi se pare absurd. Parca as fi intr-un roman de Kafka. Locuiesc in Germania de 2 ani jumate, adica am Wohnsitz aici si sunt ca urmare automat si unbeschraenkt steuerpflichtig. Dupa logica mea sunt absolut toate conditiile indeplinit.
  Acum de dimineata am sunat la Famillienkasse si am cerut sa vorbesc cu d-na care mi-a trimis raspunsul. Nu s-a putut, am vorbit cu altcineva. Respectiva persoana mi-a zis ca nu indeplinesc conditiile, fiindca tatal copiilor a primit in Romania alocatia de stat, asa ca tot EL trebuie sa o solicite si in Germania – desi eu muncesc in Germanis si nu el – si nu la Villingen-Schwenningen unde locuiesc eu, ci Famillienkasse in Nuerenberg! Asta ar fi conform legislatiei europene! Halucinant!
  In raspunsul pe care l-am primit nu scrie un cuvant macar de legislatia europeana! Ci doar ca: “nach den hier vorliegenden Unterlagen sind diese Anspruchsvorausetzungen (prevederile art. 62 EStG) nicht erfuellt.“ Atata tot!

  • @Andreea
   In momentul in care solicitati informatii trebuie sa dati si d-voastra toate informatiile de care dispuneti. Pentru ca situatia fiecarei persoane care solicita pe acest site informati este o situatie particulara, chiar daca seamana cu a altora.
   Mentionati ca sotul a primit in tara indemnizatia. Este insa fara nici un venit? Copilul locuieste acolo sau in Germania?
   In conditiile in care sotul are venit si copilul locuieste in Romania atunci alocatia se acorda de Ro.
   Potrivit reglementarilor: ” http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/A20-Intern/A201-Organisation/Publikation/pdf/Verordnung-EWG-Nr-1408-71-VO.pdf” se poate refuza acordarea alocatiei in Germania atat timp cat alocatia este eligibila in Romania. Daca sotul nu ar avea venit, ar fi posibil sa primiti alocatia in Germania chiar daca copilul domiciliaza in Romania.

   In conditiile in care nu puteti dovedi domiciliul cu un contract si cu Anmeldung, atunci nu aveti domiciliul obisnuit in Germania. Iar persoanele care nu au domiciliul in Germania pot deveni la cerere contribuabili deplini doar in anumite conditii descrise in alte paragrafe ale legii. Daca nu indepliniti aceste conditii atunci nu veti fi contribuabil deplini. Astfel nu indepliniti conditiile § 62 pentru a primi alocatia in Germania.

   Vreti nu vreti, daca nu reusiti singura sa va lamuriti citind singura legile mentionate, va trebui sa apelati la un ajutorul platit al unui specialist.

 154. da,asta chiar este o piedik,sa mire ce sa mai inventeze….la noi situatia sta la fel eu am primit alocatie in romania si sotul este cel care lucreaza si a cerut alocatie aici,am depus actele ieri ,sper sa nu ne intampine cu acelasi refuz ca si tie.si ce ai de gand sa faci?,sa renunti? nu ar fi corect.

  • Daca d-voastra ati locuit in Ro, nu ati avut venituri si ati primit alocatia, iar copilul a fost la d-voastra, atunci este posibil ca sotul sa primeasca retroactiv, de la data la care indeplineste conditiile § 62, diferenta intre alocatia din Ge. si cea din Ro.
   Nu exista o alocatie europeana. Exista doar o lege care reglementeaza situatiile transnationale.

   • am stat in ro cu 2 copii iar pentru cea mik am primit indemnizatie,in ianuarie ne-am mutat aici,in aprilie mi-a fost oprita alocatia in ro si mi s-au cerut si banii de indemnizatie inapoi pe care i-am luat din momentul in care ne-am mutat aici.sotul lucra cu inca 6 luni inainte.in cazul acesta de cand primim retroactiv?

   • Dreptul la alocatia in Germania s-a nascut din momentul in care sotul d-voastra a avut facuta anuntarea la evidenta populatiei (Anmeldung, nu Freizügigkeitbescheinigung). Aveti dreptul sa primiti diferenta dintre alocatia Ge si Ro, din Ge, plus alocatia din Ro, sau sa primiti alocatia integrala din Ge, si sa restituiti in Ro alocatia primita.

  • Cum de v-au oprit Alocatia? In urma cererii dvs?

 155. As vrea sa intreb daca raspunsul de mai sus al d-lui sau doamnei ”anonim” este valabil si pentru cazul meu. Multumesc. Eu sincera sa fiu nu mai inteleg nimic-cum si cui i se acorda aceasta alocatie?

  • Nu stiu la care din raspunsuri va referiti. In principiu, un raspuns pozitiv nu are cum sa vina inainte de 6 luni. Pentru ca in acest caz nu se poate aplica prevederea legala de domiciliu stabil in Germania (adica cel putin 6 luni, potrivit paragrafului $9 AO)
   Deci atentie mare. Este vorba de o situatie cu 10-12 variante posibile, in functie de situatia d-voastra personala, respectiv a familiei. Si depinde chiar de veniturile realizate de fiecare membru al familiei.
   In conditiile in care un sot are venituri intr-o tara, sotia nu are venituri si domiciliaza impreuna cu copilul in alta tara, atunci se face cererea de primire a alocatiei in tara in care se realizeaza veniturile, iar daca aici alocatia este mai mica decat in cealalta tara atunci se poate face cererea in tara respectiva, In cazul de fata , alocatia in Germania fiind mai mare decat cea din Romania, cererea se face in Germania, iar daca anterior s-a primit alocatie in Ro, atunci in Ge. se primeste retroactiv doar diferenta,
   .

 156. Am gasit informatii pe internet. O sa fac contestatie si o sa astept raspunsul. Daca o sa fie cu folos contestatia, am sa o postez si aici.
  Sotul meu lucreaza in Romania, unde se afla si copiii si a primit alocatia copiilor acolo.
  Din ceea ce am gasit eu pe internet, ar trebui sa primesc alocatia conform prevederilor europene.
  Domiciliul in Germania il am categoric. Am Anmeldung la primarie si dovada platii chiriei. Fara domiciliu nu ar fi posibil – logic – sa imi indeplinesc contractul de munca cu norma intreaga de 2 ani jumate.
  Nu e prima absurditate cu care ma confrunt in Germania, ci doar cea mai mare de pana acum.

  • Nu este absurditate. Este doar aplicarea legilor. In conditiile in care domiciliul copilului este in Ro. se aplica legislatia statului roman. Daca domiciliul este in Ge. atunci se aplica legislatia Ge.
   Ar fi posibil ca sotul sa renunte la alocatia din Ro, si atunci sa solicitati inscrierea copilului pe numele d-voastra. Insa aceasta va poate spune doar un avocat superspecializat in astfel de probleme, Un avocat obisnuit probabil ca nu se va descurca, trebuie cunoscute o multime de tertipuri.

  • @Andreea.
   Este totusi posibil sa va indepliniti contractul si fara domiciliu in Ge. Si situatia este reglementata in acel acord. Exista foarte multe persoane care “fac naveta” din alta tara, deci nu au domiciliu stabil in Ge.

   Insa daca aveti “Anmeldung” atunci sunteti considerata cu domiciliul stabil in Ge.
   Si aceasta este suficient pentru a primi alocatia din Ge, respectiv diferenta de alocatie dintre Ge si Ro.

 157. Pentru domnul sau doamna ‘anonim” Situatia mea s-ar incadra in cele ce ati scris mai sus; eu locuiesc cu copilul in Romania si nu am nici un venit, sotul lucreaza si locuieste in Germania cu acte legale, iar eu iau alocatia in tara .Acum din punctul meu de vedere ar fi o ” chestie”care ar incurca toata situatia; alocatia o iau in tara tot pe numele sotului. E posibil sa i se mai acorde diferenta de alocatie?

  • Daca situatia este exact asa cum ati descriso, atunci potrivit “http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/A20-Intern/A201-Organisation/Publikation/pdf/Verordnung-EWG-Nr-1408-71-VO.pdf”
   articolul §73 si §76 (cumularea ajutoarelor in state diferite) vi se cuvine alocatia din Germania (respectiv diferenta atata timp cat s-a incasat si in Ro.) Puteti renunta la cea din Romania si sa o primiti in intregime in Germania.

 158. multumesc foarte mult pentru raspuns

 159. Buna ziua!va rog mult,daca se poate ,sa ma ajute cineva cu un raspuns:urmeaza sa plec impreuna cu cei doi copii in Germania ,unde sotul lucreaza cu gewerbe.Ar fi bine sa renunt la primirea alocatiei aici inainte sa plec,acest lucru facandu-l pentru a aplica la alocatia germana cand vom ajunge acolo?Mentionez ca cei doi copii au 9,respectiv 6 ani,urmand sa-i inscriem la scoala,respectiv la gradinita.Va multumesc!

  • da,ar fi mai bn sa o opirti dinainte deoarece sigur vi se va cere ulterior acest lucru si poate nu mai aveti drum in romania si va trb atunci sa va duceti doar pt asta.

 160. Din ceea ce spuneti dumneavoastra inseamna ca daca in Romania s-a luat alocatia pentru copil de catre mana (care lucreaza in Romania) si in Germania solicita tatal (care lucreaza in Germania) nu se acorda diferenta? Eu asa am inteles si sincer, nu cred lucrul acesta. Am trimis si eu toate actele care mi s-au cerut si acum astept…

  • “articolul §73 si §76 (cumularea ajutoarelor in state diferite) vi se cuvine alocatia din Germania (respectiv diferenta atata timp cat s-a incasat si in Ro.)”

 161. Multumesc, pai asa stiam si eu…

 162. Buna ziua,ma putetu ajuta?Am depus actele ptr kindergeld…am trimis tot ce mi-au cerut,cei de la Familienkase mi-au trim de completat formularul E411 de completat,intrebarea este trebuie sa merg

  personal in Ro pentru al completa?sau poate sa mearga soacra mea?si unde anume trebuie sa merg..Va multumesc.

 163. As dori sa va intreb, referitor la primirea diferentei pt alocatia copilului, cam in cat timp se primesc banii dupa primirea deciziei. Va multumesc.

 164. BUNA SEARA
  am sii eu o intrebare ptr cine este in masura sa-mi raspunda Unde trebuie sa ma adresez,ce acte imi trebuiesc, ptr a primi alocatia europeana ,eu lucrez in Germania cu acte in regula,asistenta medicala,fetita locuieste in Romania,va rog frumos,astept un raspuns pe adresa de email

  • eu iti pot spune ca sotul meu care lucreaza in Germania din 2010 a fost in ianuarie si a aplicat pentru alocatia fetitei noastre si nu a completat decat formularul 411la Familienkasse unde apartine cu domiciliul.

 165. scuze, trebuie sa fac o rectificare; sotul meu a dus formularul 411 , completat , la primarie si cei de acolo l-au trimis la Familienkasse, sau cel putin asa i s-a spus

 166. buna ziua .Revin din nou cu o intrebare pentru cei care au patit asa ceva
  .Sotul meu a aplicat pentru alocatie in luna ianuarie, de acolo spunandui-se ca vor trimite ei formularul la Familienkasse. Zilele acestea a sunat la Familienkaasse si i s-a spus ca la ei nu a ajuns nimic. a mai patit cineva asa ceva? ce ar fi de facut , ca suntem total neajutorati. Multumesc pentru eventualele raspunsuri

 167. cred ca e singura solutie. M-ar fi interesat totusi daca s-a mai intamplat si altcuiva asa ceva si care ar fi pasii de urmat

 168. Buna ziua,
  am citit tot ce s-a scris aici si tot sunt nelamurita, noi suntem din octombrie 2011 in Germania cu fetita, avem Anmeldung din octombrie, am completat toate documentele necesare pentru alocatie, sotul meu a inceput serviciul in 2 mai 2012 si am trimis si hartia cu stampila de la angajator,am primit o scrisoare ca mi s-a aprobat alocatia in suma de 184 euro din luna mai, intrebarea mea este daca pot primi alocatia din octombrie 2011 sau din mai de cand sotul meu lucreaza, are legatura cu serviciul? Sau e in functie de land-ul in care esti stabilit?

  • alocatia se da din momentul in care cel putin unul dintre parinti lucreaza cu forme legale,respectiv din momentul in care este platitor de taxe.in situatia dvs din luna mai,asa cum v-au si comunuicat…

 169. buna,unde as putea gasi un avocat roman,in zona,Kleve,Duisburg,Essen,Geldern,Wessel,pt a ma ajuta sa obtin kindergeld,va multumesc,

 170. Buna, Pamela. De ce iti trebuie un avocat pentru a obtine kindergeld? Pt kindergeld trebuie facuta o cerere la Familienkasse de catre cel ce are contract de munca.

  • multumesc pt raspuns,Ela,am nevoie de un avocat pt a ma ajuta sa imi completeze actele pt stoerul de anul trecut ,si pt a ma ajuta cu kindergeld,am fost la familienkasse si am primit 411 si 401 dar de cine trebuie completate aceste acte?trebuie stampilate si de angajator?trebuie completate in Romania?

   • Imi permit o mica remarca: pentru completarea declaratiei de impozit aveti nevoie de un steuerberater nu de avocat – costul este pe masura, 2-500 de Euro, depinde de complexitatea declaratiei. Cu un utilitar software puteti completa singura declaratia (in multe cazuri plata pentru steuerberater nu a fost acoperita de suma returnata in urma declaratiei). Mare atentie!

 171. georgiana multumesc pentru lamuriri, deci asa e cum scriu in scrisoarea lor,nu mai are rost sa le scriu nici o scrisoare de nemultumire.Pe mine m-a surprins faptul ca sora mea si-a facut anmeldung-ul in ianuarie 2010, in august cumnatul a inceput serviciul si in septembrie cand a venit sora mea aici cu copiii a primit retroactiv din ianuarie de cand a avut anmeldung-ul.De aici a pornit nedumeruirea mea si am inceput sa caut detalii.
  Multumesc oricum pentru raspuns

  • Alocatia pentru copil se acorda conform §62 EStG atunci cand domiciliul stabil este in Germania, sau cand fara un domiciliu stabil in Germania persoana este contribuabil fiscal deplin. Deci nu este nevoie sa plateste taxe in Germania pentru a obtine alocatia. Este considerat domiciliu stabil in Germania atunci cand la o anumita adresa se locuieste cel putin 6 luni. Dupa trecerea celor 6 luni se va acorda alocatia retroactiv de la data “Anmeldung”-ului.
   Nu aveti nevoie de avocat, ajunge sa le aratati ce scrie in Merkblatt, referitor la acordarea retroactiva. Trebuie insa sa clarificati cu alocatia primita in Ro, eventual veti primi doar diferenta intre alocatia din Ge si cea din Ro.

 172. pai si-a facut anmeldung-ul in ianuarie si a venit sa locuiasca in septembrie? k nu inteleg.nu au locuit d l data anmeldungului?

  • nu a locuit de la data anmeldung-ului, au venit aici si-au facut anmeldung si au plecat inapoi in tara, in iulie au gasit un angajator pentru sotul ei si in august el a venit la lucru, un prieten le-a completat actele si la sfarsitul anului au primit banii toti retroactiv din ianuarie de cand data anmeldung-ul

 173. Probabil ca in acelasi timp cu anmeldungul si-au facut si Gewerbe. Si astfel se explica. Daca nu, sa se astepte sa restituie banii inapoi ca sigur e o greseala.

  • Nu au avut Gewerbe, pur si simplu a gasit un angajator, i-a facut actele, le-a trimis la München si a asteptat o luna, i-a venit contractul pe o perioada determnata de un an si a inceput serviciul.Ce importanta are daca eu imi fac anmeldung, plec acasa pentru cele 3 luni in care trebuie sa astept si pe urma revin la lucru?

   • Nu are nici o importanta unde stai, atata vreme cat domiciliul este in Germania. Aveti dreptul sa mergeti in concediu unde doriti. Doar daca eventual se sesizeaza si o dovedesc ca nu ati locuit la adresa respectiva o perioada prea mare, au dreptul sa va refuze acordarea alocatiei pe acea perioada.

 174. Buna ziua. Revin si eu cu intrebarea; i s-a mai intamplat cuiva sa depuna formularul de alocatie la biroul pentru straini de la primarie si dupa trei luni sa i se spuna ca la Familienkasse nu a ajuns nimic? Si daca s-a intamplat ce e de facut?

  • Formularul nu se depune la primarie, iar daca s-a depus acolo, primaria nu are obligatia sa il trimita la Familienkasse. Depuneti personal la Familienkasse acest formular.

 175. Trimite-le din nou dar de data asta fa-o tu direct, la Familienkasse. Noi asa am procedat.

 176. buna.lucrez cu gewerbe in germania din mai 2011, am obtinut dreptul de sedere tot atunci, am facut toate actele necesare pentru a obtine alocatia a doi copii pe care ii am, mi-au cerut mai multe acte pe care le-am tradus, toate ok, dar acum mi-au trimis o hartie in care refuza sa-mi dea alocatia din cauza ca copii sant in tara cu mama lor. Stie cineva ce trebuie sa fac?

  • Aratatile ce scrie in brosura proprie (Merkblatt). Si in plus legea §62 EStG. Daca indepliniti aceste conditii atunci veti putea primi retroactiv, de la data la care sunteti anuntat oficial in Germania alocatia pentru copii, mai putin ceea ce s-a primit in Ro, sau alocatia integrala in Ge. si restituirea celei primite in Ro.

 177. Va multumesc pentru raspuns. Vreau sa va spun ca sotul meu a fost la primarie si a intrebat si i s-a spus ca ei au trimis mai departe formularul, cu toate ca, dupa cum v-am spus de la Familienkasse i s-a spus ca la ei nu a ajuns nimic

 178. O intrebare pentru Adi; in ce land locuiesti?

 179. Buna ziua tuturor!S-a confruntat cineva cu situatia de a primi kindergeld,si de a se muta in alt land?Oare in aceasta situatie trebuie luat totul de la capat,adica Antrag,formulare E401,411,etc?sau este suficient sa anunti familienkasse unde ai depus initial toate actele .Si inca o intrebare;stie cineva daca pe perioada vacantei de vara(copii sunt in Ro,unul la liceu si unul la facultate) pana in toamna cand incepe noul an scolar se mai primeste alocatia sau nu?
  Daca a mai trecut cineva prin aceiasi situatie,m-as bucura sa primesc un raspuns.
  O zi buna tuturor romanilor de pe aceste meleaguri.Larisa

 180. am depus actele la familienkasse actele si am primit E 401, E 411,stampilate de ei familienkasse,,dar ce trebuie sa fac,trebuie sa semneze si angajatorul german,ce sa fac cu ele nu am inteles,unde sau cine trebuie sa mi le completeze,trebuie sa le trimit in romania,va rog frumos daca ma poate ajuta cineva,ce trebuie sa facsau cine sa mi le semneze,va multumesc

  • Pamela si eu am primit la fel formularele E401 si E411 si le-am completat cu datele cerute si le-am trimis inapoi, nu le-am trimis in Romania si am primit aprobarea alocatiei, completeaza formularele si trimite-le inapoi la familienkasse. Bafta

   • Geny,tu le-ai completat singura ,trebuie stampilate de angajatorul german? te rog daca poti si ai timp sa-mi dai si mie cateva detalii,mie mi sa spus ca trebuie in romania completate,la 401 si 411,sau le completez eu,te rog frumos daca poti sa imi spui cum ai facut sau cine lea completat.multumesc frumos

   • Pamela,
    eu am primit un teanc mare in plic, pe prima pagina imi scria ce acte trebuie sa atasez pe langa cele pe care trebuia sa le completez, in acel teanc la final au fost prinse si cele 2 formulare, dar pe prima pagina cu cerinte nu scria ca trebuie sa le trimit in Romania, le-am completat pe toate fara cea de pe care angajatorul trebuia s-o stampileze, le-am scris ca acea hartie o voi trimite mai tarziu asta pentru ca sotul meu nu incepuse serviciul pentru ca a prins Pastele si nu a gasit p nimeni la firma si eu aveam un termen limita de trimis actele, in ceea ce priveste formularele E 401 si E 411 le-am completat eu pur si simplu cu ce date mi s-au cerut si le-am trimis fara nici o semnatura de la angajator sau din tara, mi-au acceptat asa, ma gandesc ca le-au cerut ei celor din tara mai multe date.Daca te mai pot ajuta sa-mi spui ca eu le am scanate pe cele in germana cum trebuie completate.

   • Geny,iti multumesc frumos dar spunemi te rog la ce rubrica trebuie completate de angajator e401 si e 411,multumesc frumos eu nu stiu unde trebuie completate,te rog frumos,daca poti sa ma ajuti,

  • Pamela,
   Te rog sa-mi spui si mie ce acte trebuiesc depuse pt.a primi formularele.
   Multumesc

   • Mihaela te duci la familienkasse,acolo iti da un formular care il duci la firma unde lucrez sa ti-l completeze cei de la firma, apoi il duci inapoi personal la familienkasse,si ei iti vor spune ce acte iti mai trebuie

 181. nu iti trb niciun act.te duci la familienkasse si le ei de acolo.

  • Aveti cumva idee daca si in alte tari exista aceasta procedura ?
   Eu locuiesc si lucrez de aproape 15 ani in Italia dar majoritatea persoanelor pe care le-am intrebat ,care au copii si locuiesc aici nu stiu nimic despre alocatia europeana.
   Oricum eu va multumesc mult pt.raspuns!
   O seara buna!

   • Nu exista “Alocatie europeana” Fiecare tara are sistemul propriu de sprijinire a familiei, in fiecare tara se plateste alocatia locala.

    Este vorba de o lege care prevede care dintre tari are obligatia sa plateasca alocatia cetatenilor care domiciliaza in alte tari.

 182. Eu locuiesc in Bayern si am primit de curand aceasta alocatie pt fetita mea care locuieste in Romania. Mentionez ca mi-au dat bani si din urma (de cand lucrez in Germania) iar pe perioada cand fetita nu avea doi ani au calculat si mi-au platit diferenta.
  O problema am avut cu termenul. Eu am depasit termenul dat de Familienkasse pt completarea documentelor si i-am rugat in scris sa-mi mai acorde 2 saptamani pentru ca nu mi-au venit actele din Romania si s-a aprobat.

  • Iano,si fetita mea locuieste in Ro, te rog frumos spunemi cine ti-a completat formularele 401 si 411,in Romania?si eu lucrez de un an in Germania,asistenta medicala,am fos la familienkasse si mai dat formularele 401 si 411 dar ce sa fac cu ele cine trebuie sa mi le completeze???

   • Agentia Nationala pentru plati si inspectie sociala – agentia judeteana Brasov.
    Copilul nu trebuie sa locuiasca in Germania.
    Din momentul in care au ajuns actele la Familienkasse in 2 saptamani am primit decizia prin posta. Toate actele le-am trimis si le-am primit prin posta.

 183. DECI NU A TREBUIT NEAPARAT SA LOCUIASCA COPILUL AICI IN GERMANIA CU TN? K MIE MI-AU PUS CONDITIA ASTA..

 184. am citit articolul si comentariile. noi ne-am lovit de alta problema. sotul meu lucreaza in Germania de 2 luni, a vrut sa depuna actele pt alocatie dar nici macar nu au vrut sa-i dea formularul din cauza ca atat eu cat si copiii (2) locuim in Romania. i s-a spus k nu avem dreptul la alocatie decat atunci cand locuim acolo. mentionez k locuieste langa Munchen si k si alte persoane din zona s-au lovit de aceeasi problema din partea autoritatilor si nu au primit alocatia decat atunci cand s-au stabilit acolo si copiii. cum ar fi mai bine sa procedam sa beneficiem si noi de acest drept?

  • da,asta i-a spus si sotului meu…si abia cand am venit aici in germania,dupa 5 luni eu cu copiii,am depus actele.

  • Puneti-le sub nas “Merkblatt” de la Arbeitsagentur. Acolo este descris exact in ce situatie se poate primi alocatia in Germania cand unul din parinti locuieste sau este contribuabil deplin in Germania, iar copilul locuieste in alta tara. In acest Merkblatt se face referire si la legea actuala: §62 EStG, care reglementeaza acest lucru.

   • aceasta lege este valabila si pt ati da alocatia retroactiv de cand lucrezi si nu de cand ai almendung-ul aici asa cum ni s-a spus?

 185. buna ziua, stie cineva cum se completeaza partea B a formularului E411 (partea completata de agentia judeteana de prestatii sociale) in cazul in care am doi copii,unul cu 42 lei, altul cu 200 lei alocatie si ind crestere copil Indemnizatia mea de crestere copil reprezinta “situaţie asimilată potrivit Hotărârii nr. 119″ , se bifeaza in formular sau nu? cuantumul global al prestatiilor sociale in acest caz este 242 lei sau 242+indemniz crestere copil? multumesc

  • buna..am fost in aceeasi situatie ca tn :2 copii,unul 200 celalant 42,numai ca nu a trb sa completez formuralul E411 care am inteles ca nu mai este de actualitate incepand cu 2012.a trb doar sa ma duc la prestatii sociale si sa opresc alocatia.cu acel act tradus si legalizat am mers la famillienkase.atat.trb sa mentionez ca totodata mi-a fost oprita si indemnizatia pe motiv k nu mai locuiesc in romania.

   • Problema e ca eu locuiesc in Romania si nu renunt la indemnizatia de crestere copil.

   • am mai auzit undeva care da locuia in romania,si nu i-a aprobat alocatia pe motiv ca alocatia plus indemnizatia din romania este mai mare ca alocatia din germania.nu stiu ec legatura are una cu alta dar acum crescand euro s-ar putea sa depaseasca cu un pic suma de 800 si atunci sa fie aprobat.

  • gasesti aici un exemplar completat ca exemplu . poate te ajuta http://singuracasa.ro/asistenta_sociala/top_menu/Alocatii%20Europene/

   • multumesc, eu am completat formularul dar cei de la prestatii sociale nu stiu cum sa completeze corect partea lor B si de o luna de zile ma tot amana cu completarea acestuia, “trebuie sa se intereseze”

 186. Eu nu inteleg un lucru, de ce nu se aplica legea in mod unitar peste tot, in partea centrala a Germaniei nu se cere ca impreuna cu persoana care cere alocatie sa locuiasca si copiii acesteia, in partea nordica pun aceasta conditie, formularul e411 intr-o parte se cere in alta nu, in unele locuri se cere renuntarea la alocatia din Romania iar in alte locuri se da doar diferenta, plus multe alte cerinte diametral opuse.

  • Legea nu se aplica unitar din alte motive. Nu toti functionarii cunosc legea. Ca si peste tot in lume, exista si in Germania persoane care desi ar trebui sa cunoasca legea nu o cunosc. Si daca dau peste solicitanti care nici ei nu cunosc legea atunci este spre binele lor. Daca insa depui cererea si mentionezi pe ea si in baza carei legi iti soliciti drepturile, atunci nu pot decat sa iti aprobe cererea sau sa o refuze insa intemeiat adica in baza carei legi NU iti acorda drepturile.

 187. Pamela, cred ca nu ai inteles ce am scris mai sus, pasii pentru a primi alocatia sunt asa:
  1-mergi la primarie si le spui sa-ti dea formular pentru a primi alocatie, nu trebuie sa le dai explicatii prea multe la primarie, completezi acel formular cu datele copilului si alte date cerute in acel formular, le trimiti la Familienkasse
  2-ei iti trimit acasa un teanc de hartii pe care iar trebuie sa le competezi inclusiv E 401 si E 411, le completezi si trebuie sa fii atenta la prima pagina in care iti cere ce acte mai trebuie sa atasezi, mie de ex mi-a cerut o dovada ca am primit in Romania alocatia si cum eu am primit-o doar pe card nu aveam fluturas si i-am atasat o copie dupa extras de cont cu suma si cu numarul de dosar care aparea la transferul bancar.
  3-mai astepti inca vreo 2 saptamani si primesti o scrisoare in care iti spune ca a fost aprobata alocatia copiilor din data de… cu suma de….
  Eu asa am procedat si acum primesc de luna trecuta alocatia in cont.
  mentionez ca in teancul acela de hartii este o singura hartie care trebuie completata de angajator si stampilata, pe nici un formular european nu mi-au cerut vreo stampila sau vreo semnatura de la angajator.
  Daca nu ti-am fost de ajutor atunci putem vorbi in particular.
  Bafta

 188. Buna ziua,
  am si eu o intrebare. Acum domiciliez in Baden-Wutembergsi as dori sa aplic pentru alocatie. Am primit de la Familienkasse numai formularul in limba germana si E401. Stie cineva daca mai este necesar E411?Si inca o intrebare:
  copiii mei fiind in tara cu sotia si ea este beneficiara alocatiei in Ro i s-a aprobat cuiva aici in BW dosarul pentru alocatie? Eventual daca cineva
  poate sa-mi dea mai multe detalii pe privat va rog.

  Va multumesc.

  • Buna, eu tocmai am fost sapt aceasta la famillienkasse in karlsruhe si mi-au spus ca nu-mi acorda alocatia pana nU renunt la cea din ro..

 189. Pt Pamela. MUltumesc pentru raspuns. Eu am primit numai E401 de la Familienkasse si este nestampilat. Ati aplicat anul acesta pentru alocatie?

 190. La rubrica 9 la E411 si LA e401„ la rubrica 5, trebuie sa fie stampilate de Familienkasse,te duci personal ,si le stampileaza cei de la familienkasse,apoi in Romania se completeaza.

 191. Buna din nou. Multumesc pentru raspunsul la celelalte intrebari. Am gasit brosura si legea despre care vorbeati. Acum incerc sa le traduc sa stiu sigur care este paragraful respectiv si o sa le listeze sotul meu si le va lua la el in momentul in care merge cu actele. Daca poate cineva sami recomande o firma sigura prin care sa-i trimit actele in Germania, nu prea am incredere in firmele de curierat, as fi recunoscatoare.

 192. DHL,este o firma sigura de curierat.

 193. dupa 18 ani se mai da alocatia? stie cineva ceva? eu stiu ca se da,dar mie miau respins

 194. alina terrana

  Mdaa…am urmarit cu atentie toate mesajele,si nu am gasit vreun raspuns care m-ar putea ajuta in problema mea.locuiesc in Villingen-Schwenningen,casatorita cu cetatean italian,am un copil din prima casat aflat inca in RO.Intrebarea este ce si cum trebuie sa procedez ptr alocatie sau ptr alocatia europeana,pana acum am lucrat vreme de 8 ani numai sezonier 6 luni pe an si nu am stiut de aceasta aloc ptr copii aflati in rom.Dupa casatorie am primit dreptul de lucru,dar momentan sunt in deciderea unui post de munca care mi s-ar potrivi.Coiplul meu are drept la alocatie in urma casatoriei,daca el locuieste in ro?sau trebuie ca eu sa fiu angajata ptr a se recunoaste acest drept al copilului?Andreea care a postat mai sus un mesaj si locuieste in VILLINGEN daca vrea sa imi scrie la alina_ene33@yahoo.com.Ce ar trebuie sa fac ptr drept copilului meu?mentionez ca in vara viitoare il voi inscrie la scoala aici,si daca stiti si in aceasta privinta ce ar trebui sa fac.Va multumesc.

 195. In urma casatoriei copilul nu beneficiaza de absolut nimic. Trebuie sa lucrezi pentru a beneficia de alocatie.
  Pentru inscrierea la scoala, nu trebuie decat sa hotarasti la ce scoala sa-l inscrii si apoi sa vorbesti cu directorul respectiv. Sa traduci certificatul de nastere al copilului si toate hartiile care ti se dau de la scoala din Romania. Doar traduse, nu si legalizate! Pentru orice eventualitate sa scoti si vaccinarie. Noua nu ni le-au cerut la scoala, dar in unele zone am inteles ca-s obligatorii.

  Foarte important, inainte de a veni cu copilul aici, renunta in Romania la alocatie si scoate formularul E411 care-ti este necesar la obtinerea alocatiei aici.

  Succes!

  • @alina, @elena
   Nu trebuie sa lucrati pentru a primi alocatia. Legislatia germana cere doar domiciliul in Germania cel putin 6 luni.
   Pentru conformitate cititi ce spune legea germana:
   § 62 EStG
   § 62 Anspruchsberechtigte
   (1) Für Kinder im Sinne des § 63 hat Anspruch auf Kindergeld nach diesem Gesetz, wer

   1. im Inland einen Wohnsitz oder seinen gewöhnlichen Aufenthalt hat oder
   2. ohne Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt im Inland
   a) nach § 1 Absatz 2 unbeschränkt einkommensteuerpflichtig ist oder
   b) nach § 1 Absatz 3 als unbeschränkt einkommensteuerpflichtig behandelt wird.

   § 9 AO (Abgabeordnung)
   § 9 Gewöhnlicher Aufenthalt
   Den gewöhnlichen Aufenthalt hat jemand dort, wo er sich unter Umständen aufhält, die erkennen lassen, dass er an diesem Ort oder in diesem Gebiet nicht nur vorübergehend verweilt. Als gewöhnlicher Aufenthalt im Geltungsbereich dieses Gesetzes ist stets und von Beginn an ein zeitlich zusammenhängender Aufenthalt von mehr als sechs Monaten Dauer anzusehen; kurzfristige Unterbrechungen bleiben unberücksichtigt. Satz 2 gilt nicht, wenn der Aufenthalt ausschließlich zu Besuchs-, Erholungs-, Kur- oder ähnlichen privaten Zwecken genommen wird und nicht länger als ein Jahr dauert.

   Deci in text clar:
   1. Cine are domiciliul sau sau rezidenta obisnuita ……
   2. Fara domiciliu sau rezidenta obisnuita daca este contribuabil deplin…..

   Iar AO spune:
   Rezidenta obisnuita este acolo unde de la inceput se are resedinta cel putin 6 luni, micile intreruperi nu se iau in considerare.

   Acelasi lucru este mentionat si in brosura de la Arbeitsagentur.
   Copilul nu trebuie sa fie in Germania (atat timp cat se afla insa in UE).

   • Sincer, eu nu mai inteleg nimic! Atunci de ce mie mi s-a cerut dovada obtinerii unui venit? Si nu numai, mi s-a cerut si venitul exact al sotului…
    Si am primit alocatia de cand copilul locuieste pe teritoriul Germaniei si atat!

    Iar pentru faptul ca eu am cerut si pe perioada din urma, adica de cand sotul meu lucreaza in Germania, dar copilul locuia in Romania cu mine, mi-a cerut dovada achitarii impozitului pe venit pe anul 2010. Pana acum nu am primit inca un raspuns in ceea ce priveste aceasta alocatie europeana. Sa inteleg ca se face un abuz?

    Sincer, cu putinele cunostinte de limba germana pe care le am nu pot intelege toate subtilitatile din legea respectiva…

    Dar bunul simt imi spune ca nu e normal daca eu ca parinte care locuiesc cu anmeldung in Germania (si fara loc de munca) sa beneficiez de alocatie pentru cei 10 copiii ai mei care locuiesc in Romania cu celalalt parinte. Bine, daca de pe urma muncii mele statul german beneficiaza macar si de 10 centi, atunci altfel se pune problema. Nu credeti?

   • @elena
    1. Intre a avea dreptate si a primi dreptate, este o diferenta foarte mare.
    2. Peste tot in lume exista functionari care fie nu cunosc legislatia fie se fac ca nu o cunosc, fie sunt rauvoitori.
    3. Daca cititi postarile de pe site, veti gasi insa persoane care au spus ca au primit aceasta alocatie retroactiv, de la data la care s-au anuntat in Germania. Parerea mea este ca in nici un caz nu au facut functionarii vreo gresala, i.ar putea costa scump.
    4. http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB-Kindergeld.pdf

    Daca cititi aceasta brosura veti remarca ca nu se face nici o referire la domiciliul copilului. Se face remarca la plata unor drepturi pentru copil in alte tari, pentru cetatenii din UE insa este posibila plata diferentei in Germania. /vedeti Punctul 7 pagina 24 de pe link-ul de mai sus.

    Si foarte interesent atat pentru d-voastra cat si pentru multi altii:
    Punctul 2 (pagina 8) contine negru pe alb informatia :
    “Dasselbe gilt, wenn die Kinder in einem Mitgliedstaat der Europäischen Union oder des Europäischen Wirtschaftsraumes leben”

    Deci cine arata aceasta brosura, care se primeste gratuit de la Arbeitsagentur, functionarilor de acolo, pot renunta la consultarea unui avocat care le spune acelasi lucru.

    Doar in cazul in care functionarii raman fermi pe pozitie si nu vor sa acorde Kindergeld, indiferent de motivele invocate, se poate ameninta cu angajarea unui avocat, si apoi chiar cu angajarea lui, pentru a se obtine si drepturile. Din pacate astfel de lucruri nu sunt excluse, cum am spus diferenta intre a avea dreptate si a primi dreptate.

 196. mrs mult,dar form E411 il scot din ro sau de aici??multumesc

 197. Formularul E411 il scoti din Romania.

 198. Am citit tot ce s-a scris pana acum si cum informatiile pe care le oferiti sunt foarte bune, sper ca cineva sa ma poata ajuta si pe mine.
  Am locuit in Spania, de cateva luni eu lucrez in Romania, cu continuitate de munca(am terminat in Spania si am inceput imediat lucrul in Ro). Sotia a ramas in Spania, fara munca. Fetita s-a nascut in Spania, acum ne organizam cu mutatul in Romania.
  Intrebarea mea este: ce acte se cer pentru a primi indemnizatia de paternitate, in cazul meu. Ma intorc in Ro din nou si desi am intrebat de mai multe ori nu am rimit un raspuns clar. Am inteles, contractul de munca din Spania, dupa cel din Ro, actele parintilor, ce mai?
  E cineva care a trecut printr-o situatie asemanatoare si i-au cerut un act aditional? Orice informatie mi-ar prinde tare bine.
  Multumesc

 199. Buna ziua!Astazi am fost la A.J.P.S. PH,sa cer sistarea alocatiei pentru copii in Romania,deoarece urmeaza sa plec in Germania,unde sotul meu munceste. Mi-au spus ca nu se poate si ca in momentul in care ajung in Ge sa merg la Familienkasse ,acestia din urma fiind obligati sa trimita nu stiu ce formular in Ro si abia dupa asta ei trimit dovada cum ca imi sisteaza alocatia aici .Spuneti-mi,va rog,daca este normal un astfel de refuz,adica mi se pare o mare tampenie ca eu sa nu pot renunta de buna voie la un drept al meu.In cazul in care eu nu ridic alocatia incepand cu luna iunie,aceasta dupa cat timp se sisteaza automat?Si ,in cele din urma,spuneti-mi,va rog,faptul ca nu am sistat alocatia in Ro imi poate ingreuna procedeul de obtinere a alocatiei in Germania ?
  Va multumesc!

  • Poti renunta de buna voie la alocatia din Romania. Eu am facut cerere si s-a rezolvat tot atunci. Insista! Sa nu vii in Germania fara formularele E401 si E411. Probabil la formularele astea se referea tantea respectiva. Trebuie sa le scoti acum. Se poate si din Germania dar e mai multa bataie de cap.

 200. nu neaparat k iti ingreuneaza procesul de obtinere dar dupa ce te vei duce la familienkasse va mai trb sa faci un drum in ro pt a opri alocatia de acolo.nu ti-au orit-o deoarece la ajps trb sa prezinti anmeldung-ul din germania.sau cel putin asa a fost in cazul meu.in baza anmledungu-lui (cum ca locuiesc in germania) mi-au oprit alocatia.

 201. Nu trebuie sa prezinti anmeldung-ul pentru ati sista alocatia. Faci o cerere si atat!

 202. Exact asta am solicitat si d-na functionara,de altfel foarte tare in gura,a spus ca nu se poate,ca e dreptul copilului si ca nu am voie sa renunt,si ca ea nu imi da nici un formular ,ca cei de la Familienkasse trebuie sa trimita in Ro un formular stampilat.
  Oricum o sa-i fac o procura soacrei mele sa ma poata reprezenta pt. orice eventualitate.
  Multumesc pentru raspunsuri!

  • @Carmen
   In general aceasta este procedura uzuala. In tara in care veti aveti domiciliul se va depune cererea pentru a primi anumite drepturi (alocatia, indemnizatia, sau altele), iar de aici se vor transmite formularele necesare in tara de origine, fie direct de catre autoritati, fie prin inmanarea formularului petitionarului, care il v-a transmite mai departe.

   • pana la urma d-le anonim dak stiti cv informati-ne si pe noi si anume:
    se poate face cerere pt primirea indemnizatiei in germania? (atat timp cat o luam in ro si am fost nevoiti sa renuntam la ea)

   • @Geo
    Nu va suparati, ce vreti sa spuneti cu “pana la urma” ? Intonatia d-voastra mi se pare cam deplasata. Nu mi se pare ca am vreo anumita obligatie de a da informatii.

    Pe acest site s-a spus de foarte multe ori ca acest lucru se poate. Personal am numit si paragrafele legilor in vigoare si am dat chiar si link-ul de la Arbeitsagentur cu Merkblatt (brosura) care descrie toate drepturile si conditiile. Aceasta se poate lua si direct de la AA,

    In sectiunea “Copilul tau in Germania” user-ul “livia” confirma personal ca va urma sa primeasca diferenta alocatiei pana la nivelul alocatiei din Germania.

    In conditiile in care aveti domiciliul in Germania peste 6 luni, aveti dreptul sa primiti alocatia pentru copil in Germania, respectiv diferenta fata de cea din Romania.
    Cat priveste indemnizatia, care in Germania se acorda eventual pana la varsta de 2 ani (uneori chiar 3) aceasta este alta poveste.

   • nu am spus-o in sensul de a va supara cu cv,am spus-o in sensul ca am cautat atat de mult atat pe saiturile din ro cat si pe cele din germania si nu am gasit nimic concret:se poate sau nu se poate.ma refer nu la alocatie ci la indemnizatie pt crestere copil (elterngeld).

    poate nu am facut introducerea asa cum trb,dar trb sa stiti ca dvs nu sunteti cu nimic obligat sa ne raspundeti,ci numai dak stiti sau daca doriti asa cum si eu la randul meu informez pe altcineva acolo unde stiu.

    nu am aceleasi cunostinte ca si dvs,asta-i clar,dar incerc f mult sa ma documentez inainte de a intrb cv,si credeti-ma ca astazi am stat vro 3 ore sa gasesc raspunsul la ceea ce am intrebat.nu am intrebat sa mi se zica totul mura in gura cum se spune,fara ca eu sa fi facut un efort de a afla singura.

    va multumesc pentru raspunsul care mi l-ati dat mai devreme si sa auzim numai de bine….

   • In Bayern se depun cererile la Zentrum Bayern Familie und Soziales.
    Dati cu google pe “elterngeld”

 203. Locuiesc in Bayern si am depus actele pentru elterngeld si de 3 luni nu am primit nici un raspuns.Inca mai astept.Imi tot zic ca sunt un caz special ca tb sa vb cu Familienkasse, cu autoritatile romane etc. Elterngeld se acorda numai pana ce copilul implineste 14 luni, doar atat si deci cererea tb facuta pana la aceasta data.Ei iti dau numai cu 3 luni inainte de a de depune cererea. Nu tb sa ai 6 luni de sedere in Germania.

 204. Nu nu se poate.Elterngeld primesti in Germania daca ai lucrat aici sau statul german iti da 300 euro pana implineste copilul 14 luni daca nu ai lucrat inainte nici in romania nici in germania.Cei 300 euro sunt un fel de ajutor.Dar ca sa renunti la indemnizatie in ro ca sa iei in germania nu se poate.

  • Multumesc mult pt raspuns!

  • buna alina
   eu am o fetita care are 13 luni…stii cv mai pot face cerere pt elterngeld sau este tarziu? se da cumva retroactiv?

   • cererea se depune doar pana indeplineste copilul 14 luni, dupa nu se mai iau in consideratie si se da retroactiv doar cu 3 luni de la data depunerii cererii.Avand fetita 13 luni nu stiu ce sa-ti spun.

   • pai dak ai spus k se face cerere pana implineste copilul 14 luni ,fiica mea avand 13 eu zic ca ar merge…macar incerc..unde trb sa fac aceasta cerere?
    am intalnit 2 fete in park si mi-au spus ca ele au primit timp de 14 luni 300 de euro si inca 6 luni dupa aceea 150.tot in bayern locuiesc.

   • http://www.zbfs.bayern.de/imperia/md/content/blvf/elterngeld/201201_elterngeld_antrag_efbk_gesamt.pdf-asta e formularul care trebuie completat.
    http://www.zbfs.bayern.de/elterngeld/download.html-aici ai unde sa trimiti formularele si ce iti trebuie.Eu m-am dus personal la Zentrum Familie und Soziales din Würzburg dar degeaba.Nu stiau ce formulare iti tb si am lasat la ei formularele si dupa 2 sapt am primit o scrisoare acasa de la Zentrum Bayern Familie und Soziales ca au primit actele mele dar imi mai tb si alte acte.De 3 luni eu nu am primit nici un raspuns.Eu stiu un caz, care s-a solutionat in 2 sapt(persoana respectiva sta in München).Poate tu o sa ai mai mult noroc. Dar nu ai ce pierde sa incerci. Nu stiam ca dupa iti da inca 6 luni 150 euro, eu stiu doar de cei 300 euro pe 14 luni.Merci mult de informatie.

   • Daca ati fi citit link-ul pe care l-am dat mai jos ati fi aflat raspunsul la intrebare. Cele 14 luni sunt de fapt 12 luni + 2 luni in conditiile descrise.
    Daca indepliniti conditiile sa puteti primi timp de 14 luni aceasta indemnizatie, atunci puteti sa depuneti cererea.
    Chiar daca nu indeplinti conditiile de primire pentru 14 luni, tot merita sa incercati. Nu aveti nimic de pierdut.

    Iar dupa cele 14 luni aveti eventual posibilitatea in unele landuri (Bayern, Sachsen) sa primiti Landeserziehungsgeld. Insa aici sunt alte conditii decat pentru Elterngeld.

   • da,am citit ce ati scris dvs,indeplinesc cele 4 cerinte…dar dak spuneti k nu se da retroactiv nu stiu dak se merita sa mai fac pt o luna…
    s-ar merita numai in cazul in care as lus si Landeserziehungsgeld dar spuneti k sunt alte conditii pe care,din pacate, inca nu le cunosc…

   • Precum a spus Alina1981, se poate acorda retroactiv pentru 3 luni inainte de depunerea cererii (nu retroactiv de la nasterea copilului)

    In ce priveste Landeserziehungsgeld, una din conditii este dovada cetateniei germane a copilului, in conditiile nasterii lui in Germania. Daca ambii parinti sunt straini, este necesar ca unul sa aiba domiciliul de cel putin 8 ani in Germania.

  • Cititi intai acest link:

   http://www.elterngeld.net/elterngeld-anspruch.html

   Elterngeld Berechtigte
   Nach § 1 Abs. 1 BEEG hat Anspruch auf Elterngeld, wer
   1. seinen Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland hat
   2. mit seinem Kind in einem Haushalt lebt
   3. dieses Kind selbst betreut und erzieht und
   4. keine oder keine volle Erwerbstätigkeit ausübt

   Deci pentru a primi “Elterngeld” trebuie indeplinite toate cele 4 conditii.
   1. Domiciliul sau resedinta obisnuita in Ge
   2. Sa traiasca in aceasi locuinta, sa aiba acelasi domiciliu
   3. Sa ingrijeasca si educe personal copilul
   4 Sa nu lucreze deloc sau sa lucreze doar partial

   Iar in continuare pe acel link puteti vedea si cum se calculeaza acesta.
   Este minim 300 € si se acorda 14 luni. Cererea trebuie insa depusa din timp, nu se acorda retroactiv de la nasterea copilului ci doar de la data depunerii cererii

 205. Buna ziua,
  minuat sa avem o astfel de oportunitate de a ne informa si a primii raspunsuri pe acest site! Felicitari celor ce muncesc pentru a putea avea cu totii asa ceva!
  Am si eu o intrebare,ma bucur ca ma pot adresa in romaneste,ca defapt am fost deja la primaria din satul in care locuiesc(Seehausen am Stafelsee):
  -pot primii alocatie pentru copil,in conditiile in care lucrez cu contract de munca din 3 septembrie 2010 ,am primit si dreptul de munca definitiv,anul trecut in 2011;la copilul meu nascut pe 06.12.1988(23 ani),dar care este student in Timisoara.
  De la primaria de aici mi-a s-a spus ca nu pot primii ,pentru ca nu domiciliaza in Germania si mirati au fost cand am spus ca in Romania nu se da alocatie decat pana la varsta de 18 ani.
  Am sunat si la Directia de Munca si Protectie Sociala din Timisoara,sa intreb daca am sa primiesc o astfel de adeverenita unde se precizeaza acest fapt,pentru a dovedii aici aceasta lege de la noi din Ro.
  Fiul meu are sa vina in vacanta o saptamana la mine,in iulie,ar fii bine sa ii fac Anmeldung aici,as obtine mai usor alocatiia in aceste conditii? Precizez ca el a terminat acest an Politehnica (Inginerie Economica),in Timisoara,dar vrea sa studieze mai departe,sa faca si Masterul (inca 2 ani).
  Unde trebuie sa depun actele,formularele 401 si 411 aici in Germania la Zentrum Bayern Familie und Soziales.,locuind in Bayern sau acasa in Timisoara?
  Voi primi retro,de la data la care eu lucrez aici? Trebuie sa mai precizez ca sunt divortata de 17 ani,ca copii (am inca un fiul,25 ani,dar el lucreaza deja),mi-au fost mie incredintati,ca tatal nu si-a platit pensia stabilita de lege…astfel incat m-ar bucura f mult daca fiul meu ar avea parte de acest sprijin in incercarile lui de a reusii sa supravetuiasca in anii ce urmeaza,la Master si in viata scumpa a orasului nostru Timisoara.
  Dupa terminare ,cred ca v-a venii si el aici,pentru ca am auzit ca se cauta ingineri.
  Data la care eu am primul meu anmeldung pe teritoriul Germaniei este 23.04.2009,(am lucrat intr-un restaurant ,dar fara acte corespunzatoare…din necunostiinta a legiliilor acestei tari)iar apoi,cel de al doi-lea este de la data de 03.09.2010.
  As fii incantata de un raspuns in care sa imi precizati va rog frumoas,pasii pe care trebuie sa ii urmez.
  Va multumesc mult,anticipat.
  Cu stima,Gabriela.

  • 1. Alocatia pentru copil se acorda pana la 25 ani daca copilul studiaza sau face o Ausbldung.
   2. Alocatia se acorda potrivit §62 EstG si Merkblatt de la Arbeitsagentur acelor care au un domiciliu stabil in Germania de cel putin 6 luni. Nu are importanta daca lucrati sau nu.
   3. Alocatia se acorda retroactiv pana la 4 ani de la data depunerii cererii.

   Mergeti la Familienkasse/Arbeitsagentur, depuneti cererea si documentele necesare (Anmeldung, Fisa inmatriculare la Facultate/Adeverinta de la facultate), si faceti si referire la legislatia in vigoare si mentionarile din Merkblatt.

 206. Va multumesc frumos!

 207. Buna ziua,revin cu o noua intrebare:
  -alocatia se da doar tatalui? Intreb asta deoarece eu sunt divortata de 17 ani! am tradus sentinta de divort,credeti ca daca o atasez actelor ,este deajuns? El traieste inca ,locuieste in RO ,in prezent e fara servici ,asa se face ca nici pensia alimentara nu a platito-o copiilor de cel putin 10 ani! Ar fii ciudat sa fiu impiedicata de aceasta lege,atata vreme cat eu lucrez aici si cat copii mi-au fost incredintI mie!
  Va multumesc anticipat.

  • Nu se acorda numai tatalui. Se poate acorda chiar si bunicilor, parintilor adoptivi si alte persoane. (Vedeti Merkblatt de la Arbeitsagentur)
   Se acorda persoanei care are in ingrijire copilul.

   In Germania este de obicei ceruta si se acorda tatalui din urmatorul motiv: De obicei in familia germana lucreaza doar tatal, femeile sunt casnice sau lucreaza doar un minijob. Familienkasse a fost mai demult un compartiment al oficiului de munca (Arbeitsamt, acum Arbeitsagentur). In cazul in care tatal (persoana ca lucra) devenea somer, ajutorul de somaj si alocatia pentru copil se plateau de aceasi institutie doar unei persoane.

   Insa nu exista nici o obligatie legala care precizeaza ca alocatia trebuie acordata celui care lucreaz.

 208. va multumesc foarte mult!

  • Perseverenta-mama reusitei!
   Se poate primii ,eu am primit deja ,de la data primului anmeldung! Urez tuturor doar atentie la ce acte se cer-la cum completati si bafta in rezolvarea cat mai rapida a dosarelor depuse.
   La mine a durat din 03.07.2012-17.10 2012 cand am primit raspuns pozitiv cu date exacte pe cate luni din urma primesc,iar in 24 .10 2012 au fost depusi banii in cont! Si toate astea din 2009-pana in prezent! Cred totusi ca multumiri trebuie sa aduc si lucratorilor de la Familienkasse-Kempten Bayern,deoarece au fost foarte prompti in respunsuri si rezolvari! Doamne ajuta tuturor!

   • Buna .poti sa imi spui te rog in ro ai avut oprită alocația din 2009?sau iti da si daca nu ai oprito?mie mi s a spus ca se da doar din momentul in care o opresc in ro si nu de la data anmeldungului.

   • Buna Gabriela.Am si eu o intrebare,am primit astazi raspunsul pentru Kindergeld si mi s-a aprobat din ianuarie 2013(de cand lucreaza sotul legal)si nu din septembrie 2012,de cand suntem anmelduiti in Germania.Imi cer alte acte(de ex. dovada veniturilor salariale sept-dec 2012).In acea perioada noi am trait din resurse proprii(am venit cu bani din Romania)pentru ca a durat ceva vreme pana a venit dreptul de munca pentru sotul meu.Ce lege mentioneaza faptul ca copilul are dreptul de a primi Kindergeld de la data Anmeldungului sau cum crezi ca as putea rezolva situatia?Multumesc.

   • Alocatia se acorda din momentul in care lucrati efectiv sau dupa 6 luni de la anmeldung, din momentul in care aveti domiciliul fiscal in Germania si sunteti sub incidenta legii impozitului pe venit in Germania.
    Pe perioada in care nu ati lucrat nu veti primi alocatia.
    Succes!

 209. buna ziua! sotul meu lucreaza legal in Germania..avem un copil in varsta de 1 an..si luna aceasta plecam si noi cu el..putem beneficia de alocatie?daca fac actele necesare pt alocatia europeana se plateste retroactiv?

  • Puteti beneficia de alocatia pentru copil daca aveti (d-voastra sau sotul) domiciliul stabil cel putin 6 luni in Germania, indiferent daca lucrati sau nu.
   Aceasta potrivit legii §62 EStG, care este confirmata si in Merkblatt de la Arbeitsagentur. Alocatia se va putea acorda retroactiv incepand cu data la care aveti anuntarea oficiala a domiciliului in Germania.
   Insa nu exista nici o alocatie europeana. Exista doar alocatia nationala a fiecarei tari din UE, reglementarea europeana impune doar acordarea drepturilor autohtonilor si pentru cetatenii din UE la indeplinirea conditiilor legale din noua tara de domiciliu.

 210. d-le anonim, in urma neprimiri retroactive a alocatiei, pentru perioada oct. 2011-aprilie 2012, am urmat indemnul dvs si am specificat ca in Merkblatt si in legea §62 se specifica altceva decat faptul ca unul dintre parinti trebuie neaparat sa lucreze pt a putea solicita alocatie
  am primit urmatoarea scrisoare din care sincer nu mai inteleg nimic:

  Ich bitte um Vorlage folgender Unterlagen:
  Sie haben in dem Antrag auf Kindergeld vom 17.04.2012 angegeben dass Sie in den letzten 5 Jahren weder selbständig tätig noch unselbständig beschäftigt waren und auch keine Entgeltersatzleistungen bezogen haben.
  Bitte erläutern Sie, wie Sie Ihren Lebensunterhalt bestritten haben, von was haben Sie bis April gelebt?Aus welchen Grund waren Sie in Rümanien krankenversichert wenn sich doch mit Ihrer Familie seit 01.10.2011 in Deutschland aufgehalten haben?
  Das Problem für die Kindergeldzahlung im vorliegenden Fall besteht darin dass Sie in das soziale System von Rümanien integriert und dort krankenversichert waren.
  Gleichzeitig haben Sie aus Rümanien Familienleistungen bezogen.
  Unter diesen Umständen darf die familienkasse kein deutsches kindergeld festsetzen, auch keine Differenzbeträge
  Auch nach dem Urteil das Europäischen Gerichtshofes vom 2008 in der Rechtssache C 352/06 (Bosmann) kann die Familienkasse bei einem Arbeithnehmer, der den Rechtsvorschriften eines anderen EU Mitgliedsstaates unterliegt, nur dann einen Anspruch auf Kindergeld festsetzen, wenn in dem anderen Mitgliedsstaat kein Anspruch auf vergleichbare Familienleistungen besteht, z.B weil dort Alters-oder Einkommensgrenzen überschritten sind.
  Werde jedoch entsprechende Leistungen gewährt schließt §65 Abs. 1 Einkommensteuergesetz (EStG) eine Gewährung von Kindergelt, auch von Unterschiedsbetrage aus.
  Allerdings bestunde auch die Möglichkeit, das Einspruchsverfahren gem. §363 Abs. 2 Satz 2 Abgabenordnung ruhend zu stellen, weil bezüglich der hier streitigen Rechtsfrage Verfahren anhängig sind, welche der Bundesfinanzhof dem Europäischen Gerichtshof zur Vorabentscheidung vorgelegt hat (Beschlüsse vom 21.10.2010 III R 35/10).
  Bitte teilen Sie mit, ob Sie daraufhin ein Ruhen des Einspruchsverfahrens wünschen.
  Beanworten Sie mein Schreiben Bitte bis zum 30.Juni 2012.
  Sollte bis zum dem genannten Termin Keine Antwort Vorliegen, werde ich nach Aktenlage entscheiden.

  nu stapanesc foarte bine limba de aceea apelez la ajutorul dvs.
  scuze pentru postarea foarte lunga si multumesc pentru orice lamurire

  • @Geny
   Va sunt solicitate informatii referitoare la modul de intretinere pe perioada oct 2011 pana in aprilie 2012 si din ce motive ati mai fost asigurata in sistemul social din Romania daca ati locuit in Germania.
   Atat timp cat ati fost integrata in sistemul social din Romania si ati primit (sau ati fi putut sa primiti) alocatia pentru copil sau alte ajutoare pentru familie in Romania, nu puteti sa primiti in Germania nici macar diferenta fata de alocatia de aici.

   Acordarea in Germania a acestei alocati este posibila doar in cazul in care nu ati mai fi fost indreptatita din diverse motive sa primiti alocatia in Romania

   Prin acel paragraf §65 se reglementeaza exact situatia in care nu vi se poate acorda alocatia sau alte ajutoare.

   Fac o scurta paranteza: Prin faptul ca ati platit in Romania in sistemul de asigurari sociale se presupune ca acolo ati avut domiciliul de baza, domiciliul din Ge fiind doar secundar. Deci potrivit reglementarilor europene va supuneti reglementarilor de acolo (Ro)

   In final sunteti atentionata ca daca doriti puteti sa va retrageti contestati sau sa o suspendati.
   Aceasta inseamna ca nu v-a fost respinsa contestatia si daca puteti dovedi contrariu, adica ca ati avut domiciliul in Germania si sunteti indreptatita sa primiti alocatia, cererea va fi verificata.
   Sunteti rugata sa comunicati renuntarea/suspendarea pana la aceasta data.

   Probabil ca veti avea nevoie de ajutorul unui avocat specializat, daca nu puteti singura sa aduceti aceste dovezi.

 211. Multumesc pentru lamuriri, din pacate nu putem sa ne permitem un avocat in momentul de fata, vom vedea pe viitor daca vom reusi sa facem ceva in acest sens,am inteles ca timp de 4 ani avem timp sa facem contestatie.

  • Alocatia se poate acorda retroactiv 4 ani de la data depunerii cererii.

   Retineti insa un lucru: Domiciliul in Germania cel putin 6 luni (§62 EStG) este o conditie necesara pentru a primi alocatia, insa nu si o conditie suficienta. Mai trebuie indeplinite si alte conditii, altfel dupa cum se lauda un alt user, acesta ar putea veni cu jumatate din Romania in Germania pentru a incasa aceasta alocatie.

   Nu trebuie neaparat sa apelati la avocat pentru a va reprezenta. Puteti intati sa contactati un avocat si sa ii prezentati situatia d-voastra, si sa il intrebati daca exista sanse de a avea succes.
   Un avocat corect va va putea informa daca aveti sanse de reusita, fara a incepe vreo actiune. Consultatia respectiva fara inceperea actiunii costa cam 30-50 €, depinde de avocat si regiune.
   Bineinteles exista si riscul ca acesta sa nu va informeze tocmai corect si sa va spuna ca actiunea trebuie pornita, ca aveti sanse bune de castig si atunci veti plati un alt onorariu.

   Puteti sa incercati si la alte firme si organizatii de ajutorare a migrantilor (Caritas, Johaniter, MBE) sau la firme de consultanta profesionala care sprijina persoanele in a-si gasi un loc de munca (fara a va mijloci vre-un job)
   Si la acestia consultatia respectiva costa aproximativ ca si la avocat, uneori este chiar gratuita. Avantajul este ca aceste organizatii, firme sau persoane nu presteaza servicii juridice, deci nu au interes sa porneasca vreo actiune. Sansele de apreciere realista a situatiei d-voastra sunt mult mai mari, si cu singuranta fie va vor spune ca nu aveti sanse de a obtine alocatia sau va vor recomanda sa apelati la avocat daca sansele sunt totusi ridicate.

   Cel putin asa va lamuriti daca are rost sa mai umblati dupa acte si bateti drumurile in sus si in jos.

 212. Buna ziua,in urma cu ceva vreme am pus si eu o intrebare in speranta ca s-a confruntat cineva cu aceasta situatie,dar din pacate fara succes.Revin la aceasta problema care ma framanta poate totusi este cineva care a trecut prin asa ceva.Din luna septembrie ma voi muta in alt land(baden wurtemberg) si as vrea sa stiu care ar fi procedura de obtinere in continuare a alocatiei pt copii.Eu aici in Nrw primesc alocatie de 1 an de cand sunt aici dar nu stiu ce v-a trebui sa fac daca ma mut sa o iau iara de la capat cu toate formularele E…completate in Romania?daca a mai trecut cineva prin aceasta situatie ,as fi bucuroasa sa primesc un raspuns.O zi buna tuturor.

  • Nu trebuie sa o luati de la capat. Va anuntati la Familienkasse unde veti apartine si le comunicati numarul actului sub care sunteti inregistrata in NRW.

 213. Buna ziua! Am si eu o intrebare si va rog sa ma ajutati daca puteti! Daca sotul meu este de nationalitate germana ,are un loc de munca stabil ,fiul meu si fiica mea,din alta casatorie fiind,pot primi alocatie de stat in GERMANIA,daca eu inca nu muncesc? Mentionez ca eu si fiul meu locuim cu actualul sot in GERMANIA. Va multumesc!

  • Da puteti primi. Potrivit §62 EStG trebuie sa aveti domiciliul cel putin 6 luni in Germania pentru a primi alocatia. Motivul domicilierii d-voastra este reunificarea familiei.

 214. daca unul din parinti lucreaza in Germania eagal cum angajat sau selbdsständig si are copii in Romania intre 0 si 25 ani are dreptul la alocatia europeana

 215. @Malina
  Da, daca in Romania copiii urmeaza cursurile unei scoli.

 216. Buna ziua! Acum 2 zile am primit o adresa de la Familienkasse Hanau ce ne-a nelinistit un pic, pe mine si sotia mea. Acum aproximativ o luna am trimis pentru obtinerea Kindergeld cererea si cele cateva acte (copii) necesare. In orasul in care locuim Arbeitsamt nu mai are personal pt o eventuala “consultanta” in aceasta privinta, asa ca am incercat sa ne descurcam singuri. Sa va spun pe scurt scurta istorie cu venirea noastra in Germania. In 23 iulie 2011, sotia vine in Germania (G) lucreaza o luna ca practicant, iar din 23 august acelasi an este angajata oficial ca si medic rezident. Eu si copilul am venit la data de 1 octombrie 2011 si ne-am facut anmeldung cu aceasta data. Copilul s-a nascut in 02.05.10 in RO, sotia a intrat in Concediu de Ingrijire a Copilului (CIC) de pana la 2 ani in care a stat 11 luni dupa care am intrat eu in acest CIC, undeva prin aprilie 2011. Practic, cand am venit in G cu copilul eu eram in CIC si am stat pana s-au incheiat cei 2 ani, adica pana in 02.05.2012, primind aceea compensatie (procent din salariul anterior) pe cardul de RO plus cei 200 lei alocatie pt copil de pana la 2 ani. Cu data de 2 mai 2012, mi-am depus(trimis prin posta) demisia de la angajatorul roman pentru a putea ramane in continuare in G cu copilul si sotia. Acum, practic sunt fara loc de munca dar si fara vreo compensatie lunara. totusi copilul primeste acei 42 lei / luna, alocatia din RO. Am incercat sa opresc alocatie de 42 lei pentru a prima cei 184 E ca suma intreaga, astfel incat sa nu primim din 2 locuri, dar soacrei mele i s-a spus ca mai intai trebuie sa rezolvam aici in G cu alocatia si apoi sa intrerupem pe cea din RO. Bun, pana aici nici o problema, dar am sa va redau intrebarile scrise de cei de la Hanau: “A. noch die Vorlage fogender Unterlagen erforderlich ist: 1. Sie, Ihr Eheman und das Kindleben seit 01.10.2011 in Deutschland. Aus velchem Grund wurden Familienleistungen bis 02.05.2012 in Rumänien ausgezahlt? 2. Wovon bestreiten Sie ab Einreise Ihren Lebensunterhalt? Bitte Nachweise hier enreichen. B. noch Folgendes von Ihnen zu erledigen ist: Bitte teilen Sie mit, wer bisher das Kindergeld für das Kind, geboren am 02.05.2010 bezogen hat und von welcher Stelle (genaue Anschrift, Aktenzeichen) die Zahlung erfolgete. Sollte bisher kein Kindergeld gezahlt wordein sein, legen Sie bitte eine schriftliche Begründung dafür vor, warum bisher keine Antragstellung erfolgte.” La aceasta adresa mi-au atasat un A4 tipizat in care sa raspund la intrebari. Tb sa recunosc ca in plicul trimis la Hanau am scris si povestea de mai sus pt a putea fi cat mai clara situatia, dar se pare ca nu ne-am facut suficient intelesi. Mentionez ca sotia lucreaza in continuare la acelasi loc de munca, copilul merge la cresa aici in G din luna aprilie 2012 iar eu “ii dau bataie” cu cursul de integrare. Am tot citit comentariile precedente si am dedus ca cei de la Familienkasse sunt destul de “duri” in evaluarile si analizele lor. Ne poate cineva lamuri clar ce ne-au comunicat cei de la Hanau? Pt mine, atat Kenntnisse der deutschen Sprache destul de reduse, cat si multimea de date comunicate in modelul de cerere pt Kindergeld, intrebarile lor imi sunt neclare. Sper ca am scris suficiente informatii. Bitte!

  • S-ar putea ca Familienkasse sa vrea sa stie de la ce data aveti dreptul la alocatia pentru copil acordata in Germania.
   Deoarece alocatia se acorda retroactiv de la data la care persoanele indreptatite domiciliaza in Germania. Si eventual daca s-a primit alocatia si in Romania, primiti doar diferanta in Germania.
   Raspundeti-le inca o data ,scurt la intrebari.
   1.Indemnizatiile s-au primit in Romania pentru ca sotul se afla angajat in Romania pana la data de 02.05.12. Sotia a fost in CIC pana la data….., dupa care a fost domiciliata in Germania iar de la data de a fost sotul in CIC.
   2. Din ce traiti de cand locuiti in Germania? Dovezi.
   Atasati copiile fluturasilor de salar (Lohnzettel)

 217. am inteles ca totusi in Germania,chiar daca parintii sunt divortati,copiii sunt in Romania cu mama,iar tatal lucreaza legal in Germania se poate obtine alocatia din Germania.La primaria din Germania a spus ca daca mergi in vizita la tatal copiilor si te prezinti cu copiii acolo se pot inainta actele pt alocatie.

  • Alocatia se plateste unei singure persoane indreptatite, atunci cand sunt mai multe.
   Depinde cui sunt incredintati copiii, cine are Sorgenrechte, cine este persoana indreptatita.
   Daca ambii parinti au dupa divort acest drept, atunci alocatia este primita de persoana la care copilul traieste.
   In cazul in care copilul nu traieste impreuna cu persoana care este indreptatita sa primeasca alocatia, atunci plata alocatiei se face aceluia care plateste o pensie de intretinere.
   Depinde deci de ce este trecut in sentinta de divort, cui sunt data aceste drepturi. De obicei acestea sunt date doar mamei, insa daca ambii parinti sunt instituiti cu acest drept atunci se poate face cererea.

   • Copiii sunt incredintati mamei,iar tatal plateste pensia de intretinere 100lei lunar pt fiecare,iareu pastrez numele de casatorie.

   • Paragraful §64 EStG spune clar la Aliniatul 2:
    Daca sunt mai multe persoane indreptatite sa primeasca alocatia, atunci aceasta o primeste acea persoana in a carei gospodarie (Haushalt) traieste copilul. Deci d-voastra veti primi alocatia atat timp cat copilul locuieste la d-voastra.

    Iar aliniatul 3 spune ca daca copilul nu locuieste in gospodaria persoanei indreptatite atunci alocatia este primita de persoana care plateste pensia de intretinere.

    Totodata se poate primi alocatia in Germania chiar daca copilul traieste in Romania, in cazul in care parintii sunt casatoriti.

    Pentru situatia d-voastra este cel mai bine sa consultati un avocat.

   • Va multumesc!

 218. Buna ziua!Am o nelamurire si poate ma puteti ajuta.Cum pot da inapoi banii pe ultimile 3 luni pentru alocatiile copiilor ca sa le pot lua din Germania?Exista niste acte anume sau un birou unde pot da banii acestia?Va multumesc!

  • nu trebuie sa dai niciun ban inapoi.statul german iti va opri banii pe care i-ai primit pe cele 3 luni in romania ,ii va da statului roman iar tie iti vor da diferenta de bani.dupa aceea vei primi alocatia normal.si eu m-am dus cu aceeasi problema la satul roman si nu a fost nevoi sa returnez nimic…

 219. Buna ziua ,
  Citesc si eu aproape zilnic ceea ce se posteaza aici.
  Acum am ajuns si eu sa dau peste unele probleme cu Kindergeld
  Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi:
  1.Locuim cu anmeldung in Germania din Februarie 2011,eu,sotul si copilul.
  2.Pana la 1 iulie 2012 am luat alocatia si indemnizatia din Ro. deoarece am zis sa lasam asa pana face copilul 2 ani.Acum a facut si am renuntat la alocatia din Ro iar indemnizatia s-a terminat automat.
  3.Am obtinut formularul E411 in care cei din Ro au uitat sa bifeze 2 casute si trebuie din nou completat.
  4.Din iunie 2011 avem Gewerbe.
  5.Am depus actele pentru Kindergeld retroactiv de cand avem Anmeldung si trebuie sa trimitem foarte multe acte ca :a)o hartei facuta de mama ca ne-a intretinut din banii ei din februarie 2011 pana la 1 iunie 2011 pana am deschis Gewerbe
  b)Din Ro ne trebuie o hartie de la alocatii de ce ne-a dat alocatia pana in iulie 2012
  c)Sa demonstram ca am avut asigurare medicala in Germania ……ceea ce am reusit sa facem abea din iulie 2012 pentru mine si sotul meu.Pentru fetita avem de cand am venit aici.

  Va rog sa imi spune-ti si mie cum sa procedez in acest caz.
  Eu ma gandeam sa dau banii de alocatie inapoi statului Roman dar nu stiu daca ar fi bine si ma mai gandeam ca nu reusesc sa obtin retroactiv.
  Acum ce am mai auzit ma inspaimanta si anume,ca nu poti sa ai Gewerbe si sa primesti indemnizatie in Romania…….este adevarat?
  Ce pot sa fac acum?
  Sa renunt sa primesc retroactiv sau sa merg mai departe.Ma intreb daca as avea probleme pecum ca am primit indemnizatia si alocatia din Romania pana acum.Doamna de la Kindergeld mi-a zis ca trebuia sa anunt statul Roman ca plecam din Romania si sa sistam acolo toti banii.Cei din Romania imi zic altceva,ca nu trebuie sa sistez nimic atata timp cat am acest drept.
  Nu mai stiu ce sa cred si unde sa intre.Aici cred ca este ultima mea sansa.

  Va felicit pentru site si va multumesc pentru posibilul raspuns pe care sunt sigura ca il voi primi.
  Cu stima

  • Daca traiti si lucrati in Germania nu aveti dreptul sa cereti drepturi banesti pentru familie din Romania, precum vi s-a spus de georgiana.

   Daca suntei Selbstständing (aveti Gewerbe) aveti obligatia sa va asigurati medical in Germania in cazul in care si domiciliul este in Germania. Casa de asigurare are dreptul (si in ultimul timp chiar obligatia) sa va ceara retroactiv plata asigurarii medicale de la data inceperii activitatii.
   Este ciudat ca d-voastra nu ati avut asigurare insa copilul a avut asa ceva.

   Vi se cere sa demonstrati ca ati avut asigurarea medicala in Germania. Aceasta se face pentru a elimina suspiciunea ca activitatea independenta nu a fost anuntata doar formal pentru a incasa alocatia sau alte drepturi familiale.

   Potrivit § 65 EStG nu aveti dreptul sa primiti Kindergeld daca ati primit sau ati fi putut primi in alta tara indemnizatii echivalente.
   Daca nu reusiti sa dovediti ca ati fost indreptatiti sa traiti in Germania din 2011, atunci nu veti primi retroactiv alocatia pentru copil. Veti primi alocatia doar de la momentul in care puteti dovedi ca domiciliul in Germania a fost indreptatit:
   - printr-un contract de munca,
   - prin activitate independenta (cifra de afacere sau anuntarile de plata a impozitului la fisc nu sunt acceptate ca dovezi, doar dovada platii unei asigurari medicale in Germania),
   - reintregirea familiei,
   - studii sau pregatire profesionala,
   - alte motive

   Din pacate d-voastra va puneti acum intrebarea “Ce pot sa fac acum?”
   Din nestiinta ati facut anumite greseli, care sunt foarte greu de corectat acum. Daca insa v-ati fi informat inainte de a veni in Germania, sau chiar la inceputul activitatii independente, ati fi avut sanse foarte mari sa evitati aceasta situatia.

  • Bia, uite, eu (tatal) am primit ieri aprobarea de la Familienkasse Hanau, dupa ceva emotii. Doamna Anonim are dreptate. Eu am fost in CIC pana in luna mai 2012, desi locuiesc in Germania din 1 octombrie 2011. Am obtinut (in iunie) si eu acel formular E 411 din RO, fara sa am vreo problema cu autoritatile romane ca locuiesc in Germania inca din octombrie. Am intrerupt si eu alocatia pt copil din RO. La mine a fost mai usor un pic, pt ca sotia lucreaza inca din august 2011 in Germania, iar motivul scris in aprobarea de la Hanau a fost : reintregirea familiei! Aprobarea indemnizatiei de 184 Euro incepe cu luna octombrie, de cand eu si copilul avem anmeldung aici, desi ma asteptam sa primesc din octombrie 2011 pana in luna mai 2012 doar diferenta intre alocatia de 184 E si cei 200 lei ca alocatie in RO. Am primit dupa o luna de la expedierea cererii alocatiei o hartie prin care s-au cerut explicatii privind modul cum ne-am descurcat cu banii, DE CE cerem doar acum aceasta indemnizatie, ce fac eu-tatal (le-am comunicat ca urmez un Integrationskurs) si mi-au cerut o adeverinta de la Angajatorul sotiei cum ca este in prezent angajata (existand asigurare de sanatate pe toata familia). O parte din aceste cerinte par un pic cam deplasate, dar ne-am conformat si totul este ok acum. Am scris vreo 2 pagini cu sotia in care am explicat toata povestea pentru a putea fi cat mai clara situatia. Iti recomand sa faci la fel: nu ai nimic de pierdut ACUM. Daca nu raspunzi nu iti vor da alocatie pe aceste luni, dar trebuie sa iti de acum incolo.
   Vin si eu, va rog, cu o intrebare: Nu cumva trebuia sa primesc alocatie incepand cu luna august 2011 si nu din octombrie 2011 (de cand copilul este in DE) ? Danke.

   • @IonutPopescu
    Femininul de la “anonim” este “anonima”

    Alocatia pentru copil o primiti de la data la care sunteti anuntat oficial cu adresa in Germania (conditie necesara dar nu suficienta). Adica mai trebuie indeplinite si alte conditii.
    In anumite conditii este posibila primirea alocatiei de la data efectiva la care aveti domiciliul in Germania (Anmeldung este facut mai tarziu). Dar trebuie aduse dovezi, si chiar cu acestea si avocat poate nu foloseste la nimic. Dar se poate incerca.

    In cazul ca sotia are anuntat domiciliul din august 2011 atunci se poate solicita acordarea alocatiei de la aceasta data. Nu este obligatoriu ca tatal sa incaseze alocatia, sau ca persoana care aduce venituri sa o primeasca.

    In orice caz nu se poate incasa alocatia din 2 tari pentru aceasi perioada. Daca ati primit in Romania alocatia, in acelasi timp insa sunteti indreptatit sa o primiti si in Germania (adica indepliniti toate conditiile pentru aceasta), atunci veti primi in Germania pentru perioada respectiva doar diferenta alocatiei fata de cea din Romania, rar se intampla sa fiti obligat sa o restituiti personal si sa o primiti in Germania integral.

   • IonutPopescu

    Ei bine, astazi au intrat in cont banii de la Familienkasse si mirarea mea: au intrat exact 184 E x 11 luni, deci din octombrie 2011 inclusiv. In formularul 411 scrie clar ca s-a intrerupt alocatia cu luna mai 2012. Rezulta ca am primit de la statul roman pana in mai 2012, 200 lei pe luna ca si alocatie, iar de la statul german 184 E pe luna tot ca alocatie. Am primit in acelasi timp doua alocatii din doua state pt perioada octombrie 2011 pana in mai 2012, desi ambele institutii corespunzatoare stiau de plata celeilalte. interesant, nu?!

   • nu te bucura prea mult ca-si dau ei seama si te pun sa-i returnezi!

 220. sfatul meu este sa lasi asa si sa iei alocatia din iulie pt ca oricum nu primesti retroactiv deoarece ai avut indemnizatie si indemnizatia plus alocatia din romania fact cat o alocatie in germania si nu mai au ce diferenta de bani sa iti mai dea,plus ca nu a fost legal sa mai primesti indemnizatie din momentul in care te-ai stabilit in alta tara,aceasta se da atat timp cat locuiesti in romania si te ocupi de cresterea copilului.poti citi legislatia ,,indemnizatie pt crestere copil,,.

 221. Dna “Anonim”: multumesc pt raspuns iar in ceea ce priveste femininul de la Anonim, ceva imi spune ca aveti legatura cu site-ul http://www.ro-de.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=2. Din ce am citit pe acolo, ceva semana cu felul in care prezentati solutiile la intrebari! Iar pe acolo o doamna este printre administratorii site-ului. Deci, nu as putea sa va raspund cu Domnul “Anonim”, ca la doctor, Doamna “Doctor”. Fara suparare! Important este ca oferiti solutii romanilor si mai putin titulatura! Mult succes in continuare!

  • Trebuie sa va dezamagesc, intuitia d-voastra este complet falsa.
   Nu cunosc acel site, si nu doresc sa ma impestritez cu pene straine, nu am oferit nici o parere, solutie sau sfat pe acel site, si nici nu am preluat de la altii raspunsurile si solutiile oferite.

 222. Daca incep contractul pe 1 sept. 2012 in Germania si ii sistez copilului alocatia aici in Romania pe ultimul an respectiv(sept. 2011-sept. 2012),binenteles eu restituind acesti bani statului roman,credeti ca voi primi acesti bani retroactiv in Germania ???

  • nu cred,alocatia se da retroactiv d cand locuiti in germania..dak nu ati locuit pana acum in germania nu aveti nicio sansa sa va dea pe un an in care dvs ati locuit in romania.

 223. eu locuiesc deja in germania, cum pot sa obtin formularele din romania?

 224. se poate sa se duca cineva din familie sa solicite pt dvs la ajps formularul 411 si sa vi-l trimita in germnaia.

 225. le-am gasit si pe siteul de la ajps si le pot descarca. sunt ele valabile? cei de la bürgerbüro din germania cum pot sa-mi complecteze mie ceva in romana?

 226. deci am gasit si site-ul cu formularul in deutsch (totusi nu prea inteleg ce sa fac cu formularul in lb. romana la burgerburo in germania?!?!?!?!)
  http://www.eu-info.de/sozialversicherung-eu/eformulare/e-400-formulare/e-411/

 227. acel formular trebuie completat de cei din romania(.se scrie acolo cat timp ai luat alocatie si ce suma).fara acel formular nu poti face nimic aici in germania.chiar dak inaintezi aici pt alocatie tot iti va cere acel faimos formular….411.

 228. multumesc mult georgiana :)

 229. cu placere…..iti spun insa d p acum k o sa intampini multe dificultati in obtinerea alocatiei..iti dau exemplul meu personal :de 6 luni ma chinui sa o obtin si nu am rezolvat nimic nici pana acum chiar dak am dus toate actele cerute de ei.
  multa bafta….

  • sa fie!
   stiu asta, din pacate asa este :( dar merita incercat. merita!

   • si eu am depus actele pentru alocatie si am primit raspunsul f repede in mai putin de o luna cu toate ca luam si alocatia din romania ei mi-au dat diferenta . cred ca depinde de la caz la caz

 230. va salut pe toti!!!am fost la familienkasse,am primit form si un doc care trebuie complectat de angajatorul meu,am lucrat la el ultimii 2 ani,si cea de la famkasse mi-a zis sa aduc din romania o declaratie a alocatiei copilului din martie 2010 pana in sept 2012.dar nu mia dat nici un form sa-l prezint la cei din RO.doar cele ptr ei care treb complect,cu datele mele,certif de casat,ca sunt casatorita aici,bescheinigung de la angajator si atat.Ce ci cum sa faca mama mea ,ca ea se va duce la Ploiesti sa ceara adeverinta asta ptr martie 2010-sept2012,si ma intreb eu mamei mele i elibereaza adev asta????mentionez ca fiiul meu are 15 ani,si sta cu buni in romania.va multumesc…..

  • alina, tie ti-a cerut si acte de la serviciu? ce treaba are angajatorul cu alocatia? eu am avut numai job de 400, iar uneori nu am lucrat. are importanta asta?

   • nu stiu nici eu ce legatura ar avea angajatorul cu alocatia dar si noua ne-au cerut aceasta adeverinta de la servici ..de cat timp este angajat sotul….prietenei mele nu i-a cerut si stam in acelasi land la doar cateva strazi distanta.iar ei i-a acordat alocatia intr-o luna iar mie d 6 luni nimic…inca..

 231. aaa am uitat sa precizez,form se chiama antrag auf kindergeld,si trebuie complect si de actual sot de origine italiana…nu stiu…oare difera de la land la land?????ca eu iam zis pers de la ghiseu ,ca din romanaia imi trebuie acel form E411?si ea mi-a zis ca o adev sa rezulte cat s-a platit alocatie din 2010-2012…nu mai inteleg nimika……….va rog sa ma luminati……multumesc.

  • eu nu am completat nici un formular 411 sau 401 sau ce-o mai fi.Am solicitat eu o adeverinta, am sunat din germania in romania si le-am spus ca imi trebuie o adeverinta in care sa se scrie ce alocatie beneficiaza copilul meu si de cand, ma trimis solicitarea mea pe email la ei si mi-au eliberta,mama s-a dus si a luat-o si a tradus-o si a fost f buna.Nu mi-a trebuit nici un formular, absolut nimic.Si ma repet raspunsul cu alocatia mi-a venit in maxim 2-3 spatamani de la depunerea actelor

   • alina terrana

    exact asa mi-a spus de la famkasse din Villingen.Adeverinta..deci se poate si tramite email sa solicit si ca mama sa o ridice.si tot asa mi-au spus ca in maxim 1 luna primesc rectroactiv pe 30 de luni minus suma din romania…multumesc mult de rasp.

   • alina terrana

    Alina,imi poti trimite in privat mail cam cum ai formulat solicitarea ptr elib adeverintei??ca sunt atata de zapacita ca nu stiu daca vor intelege aia de la ploiesti ce solicit eu…imi poti scrie pe alina_ene33@yahoo.com Mersi mult…

   • o asemenea adeverinta am dus si eu si nu s-a rezolvat nimic in atatea luni…in cele din urma am facut rost de formularul 411 si l-am trimis de 2 saptamani sa vedem ce va fi.

 232. ma poate ajuta cineva si pe mine ce trebuie sa fac, lucrez din 01 martie,si am bagat actele pt, alocatie la villingen, tot ce au cerut, iar acum am primit rasp. ca trebuie sa ma adresez pt alocatie la Nurnberg deoarece copiii traiesc in Romania,,,, iar acum ia-m adus aic in Germania,si vreau sa le fac anmelden,ce trebuie sa fac si ce sanse as avea sa primesc alocatie de aici din villingen, fara sa merg la nurnberg, va mulötumesc.

  • Intr-adevar, aplicatiile pentru cazurile in care cel putin unul dintre parinti sau copii nu locuiesc in Germania se rezolva central la Nurnberg – dar se poate rezolva si prin posta – plus cei de la Familienkasse au pus la dispozitie pe site-ul lor un mic utilitar de urmarire a situatiei actuale a cererii pentru alocatie.

   In cazul punctual al dumneavoastra, retrimite-ti cererea la Villingen adaugand la actele trimise initial anmeldung-ul copiilor. Dar daca unul din parinti sau copii nu este aici atunci veti ajunge din nou la Nurnberg.

   Succes!

  • dak sunt cu dvs atunci putedi apela la familienkasse din orasu in care locuiti,dar numai dupa ce le faceti anlmendung.

 233. buna ziua tuturor.sunt in munchen muncesc cu contract de munca si ameldug si tot ceea ce trebuie ,casa cu chirie pe numele meu.am o fetita de 15 ani in romania si as dori sa iau alocatie pentru ea in germania.sunt divortata fetita este incredintata fostului sot eu trebuie sa i platesc pensia alimentara 100 de euro pe luna.mentionez ca nu sunt in relatii bune cu fostul sot si nu ma bazez pe el ca mar ajuta cu ceva daca ar fi nevoie de acte din romania.ce ma sfatuiti dumneavoastra ?sa imi iau o avocata aici sa faca dansa toate demersurile?are dreptul fetita la alocatie chiar daca e increditata tatalui??trebuie sa merg eu in romania sau cu un avocat e mai simplu?nu am nici macar certificatul fetitei va rog mult sa ma indrumati.va multumesc

  • Din nefericire sansele sunt nule sa obtineti alocatia pentru copil in Germania, atat timp cat copilul este incredintat doar sotului. Potrivit legislatiei germane alocatia se acorda/trebuie acordata in statul in care domiciliaza parintele copilului indreptatit sa primeasca alocatia.
   Puteti sa va informati intai la Familienkasse, intrucat situatia este mai aparte, si dupa ce veti primi raspunsul argumentat de la acestia sa mergeti eventual sa consultati avocatul. Poate se va gasi o solutie.

 234. buna tuturor
  mie mi-au cerut o adeverinta care spune clar ca am renuntat la alocatia pentru copii din Romania, desi am scris la completarea documentelor ca beneficiez si in tara de o alocatie de 10 eur, asa cum mi-au mai sps si alti parinti c-au scris si, in concluzie din suma de 184 le scadeau cei 10 eur si primeau aici alocatie de doar 174 eur. in cazul meu, nici nu vor sa auda. in tara, la AJPS nu raspunde niciodata nimeni, in schimb imi intra un ton de fax amarat.

  • Eu am solicitat o semenea adeverinta si mi-a fost eliberata.Incearca sa suni la alt numar de telefon sau sa mearga altcineva acolo sa intrebe.Sau daca iti intra un ton de fax trimite o cerere prin care soliciti sa ti se elibereze o adeverinta ca nu mai beneficizi de alocatie in romania

   • Ma indoiesc ca ar face ei un asemenea gest, adica sa-mi trimita prin fax adeverinta. Dar o sa-mi incerc norocul. Multumesc!

   • Nu sa-ti trimita tie prin fax.Iti dai seama ca nimeni nu ar face asa ceva.Eu am spus sa trimiti tu o cerere prin care sa soliciti o adeverinta cum ca nu mai beneficizi de alocatie si de la ce data si in acea cerere poti scrie si cum sa o primesti, sa se duca cineva sa o ridice sau sa-ti trimita prin posta.Eu am specificat tu sa trimiti prin fax ca ai spus ca atunci cand suni la ei intra un ton de fax.Cel mai bine e sa dicuti cu ei sa vezi cum poti face rost de adeverinta

 235. Le-am trimis un e-mail. Astept sa vad ce-mi vor raspunde si-n functie de asta voi stii cum sa actionez pe mai departe

 236. Buna ma poate ajuta cineva am facut toate actele pt alocatia europeana si nu am primit nici un raspuns de la ei .unde trebe sa ma adresez?:

  • de cand ai facut cererea? eu dupa 4 luni fara nici un raspuns m-am dus la familienkasse unde am bagat dosarul si mi-a dat un nr de tel la care sa sun dar nu-mi raspundea niciodata nimeni.am revenit din nou la ei sa le spun ca nu-mi raspunde nimeni si ca sa ma ,,sature,, probabil k ii deranjez mai m-a pus sa aduc niste acte care nu au nicio trb cu alocatia,chiar dak eu dusesem toate actele cerute de ei pana atunci…s-a mai gasit sa ceara ceva tot ca nu ma rezolve.

 237. Buna ziua,
  stie cineva sa-mi spuna la completarea ”Antrag auf deutsches Kindergeld”
  la punctul 6 unde trebuie trecuta suma pe care o au ca si alocatie copiii in RO, se trece in RON sau in EURO?
  Va multumesc.

  • De preferat e sa treceti suma reala in RON si faceti o mica mentiune a sumei in Euro, mentionand rata de schimb (luati cursul oficial BNR din ziua completarii).

   • Buna ziua, eu am trecut suma in eur (10 eur), insa am primit raspuns ca trebuie sa renunt la alocatia din tara pentru a primi alocatia aici (spuneau ca nu mai e posibil sa primesti alocatie din ambele parti). Astfel, am cerut la AJPS Formularele E411 si E401, mi le-au trimis prin e-mail ca sa nu mai fac eu un drum de romania numai pentru cele 2 hartii si acum astept raspuns de la Familienkasse.

 238. Va multumesc pentru informatii. Inca o intrebare pentru cei care au depus la Familienkasse din Vilingen-Schewenningen. Merita sa fac un drum sa le depun personal actele sau merge si cu posta? Mentionez ca sunt in situatia cu copii in Ro si am vazut mai sus ca ar trebui trimise la Nürnberg. Formularul 401 cine il completeaza? Eu sau cei din RO? Mentionez ca numai acest formular l-am primit de la Familienkasse si cel de cerere Antrag auf deutsches Kindergeld.
  Scuze pentru comentariul lung.
  Va multumec.

 239. salut tuturor,wa multumim pt seit si pt tot ce face-ti pt romanii din germania.As awea o intrebare:locuiesc de 7 lun(sunt anmelduit)i in germania,am copii si sotia in romania,actualmente nu am nici un job ci ultimul l-am awut ca si sezonier de 2 luni pe wremea cand nu aweam anmeldung,beneficirz de alocatie pt copii,si daca da ce formulare imi trebuiesc,wa multumecs f mult.

  • Nu este suficient sa ai Anmeldung, trebuie sa lucrezi cu acte in regula pentru a beneficia de alocatie pentru copiii care locuiesc in Romania.

   • multumesc ELENA,deci daca as awea de exemplu gewerbe si as plati taxele catre stat as putea sa obtin alocatia sau cel putin diferenta de alocatie de aici din germania?multumesc inca o data

   • Da, vei primi diferenta dintre alocatia din Germania de 184 euro si cea din Romania de 42 lei, pentru fiecare copil in parte.

   • multumesc ELENA,atunci imi wor trebui si formularela acelea 411 sau 401 completate de la noi?

 240. Buna. va rog daca ma poate ajuta cineva. am cerut la familienkasse kinderzuschlag. am fost refuzat pe motiv ca am VENITUL PREA MIC .curios nu? nu primesc surplus la alocatia pentru copii familiile cu venituri mici? sau ce venituri trebuie sa avem pe membru de familie sau pe familie pentru a primi kinderzuschlag? Multumesc si felicitari pentru site. :)

  • Venitul minim de incadrare pentru Kinderzuschlag este de 900 de euro brut / 600 de Euro pentru familie cu un singur parinte. Nivelul maxim se calculeaza functie de nevoile fiecarei familii in parte.

   Pragul minim este introdus deoarece sub acest prag se poate beneficia de alte ajutoare sociale ce nu se pot cumula cu acest ajutor .
   Succes!

 241. Buna am si eu o intrebare daca stie cineva de unde pot lua formularele E 411 si E401 . Pentru ca de aici din Bremerhavan de la primarie ma trimis la finantam si nu inteleg de ce . multumesc .

 242. Buna seara! Buna seara as dori sa știu dacă al meu copil in vârsta de 1 an si3 luni poate primi retrosctiv alocația europeană in Germania in condițiile in care tatăl dețin contract de munca abmeldung si contract de închiriere casa.mentionez ca am trimis deja ce trebuia la famillienkasse si au acceptat sa ne dea 184 de euro.mi-au cerut doar E411 fără E401,iar alocația copilului e sistata in ro incepand cu data 1sept2012.din Ro m-au informat ca voi primi Si retroactiv. Îmi puteți da un sfat! Multumesc

  • Buna ziua…mie mi s-a Aprobat alocația de 184 euro pe luna, dar nu au menționat nimic ca as primi si retroactiv! De ce oare?multumesc

   • Potrivit § 62 EStG beneficiaza de alocatie persoana care isi are domiciliul in Germania. Aceasta inseamna ca se poate beneficia de alocatia retroactiva de la data la care sotul d-voastra domiciliaza in Germania (Anmeldung).
    In cazul in care aceasta nu se acorda retroactiv de la acea data, aveti posibilitatea sa o primiti cand veti face declaratia fiscala anuala. In cazul in care nu s-a beneficiat de alocatie veti beneficia de deduceri marite a cheltuielilor, adica vi se va reduce venitul impozabil si implicit impozitul de platit.

  • Nu ai mentionat de cand ti s-a aprobat plata alocatiei si de cand lucreaza tatal copilului in Germania.

 243. Daca citesti bine la inceputul acestei pagini, vezi ca ai linkuri de unde poti descarca aceste formulare…

  • Daca sunt citite cu atentie aceste pagini se poate observa cu usurinta faptul ca formularele luate direct de la autoritatile germane au aplicate si stampilele institutiei careia ii sunt adresate (in acest caz Familienkasse) … stampila pe care in 90% din cazuri autoritatile romane o cer ….

   • Vrei sa-ti spun cum am procedat eu?
    Am venit cu aceste formulare eliberate si completate direct de autoritatile romane. Am fost intrebata in momentul in care am renuntat la alocatia de acolo daca vreau doar dovada renuntarii la alocatie sau si aceste formulare. Am dus actele care mi s-au cerut si in 2 zile am avut aceste formulare. Cunosc mai multe persoane care au procedat asa, prin urmare se poate!

  • Elena am o mare rugaminte daca ma poti ajuta in ce format dint arhivate acele linkuri cu formularele ? Findca eu am vazut linkurile numai ca nu pot sa le deschid si si nu am imprimanta sa le scot .Inca ceva nu trebue complectat aici inainte sa ajunga in tara findca nu stiu cum se procedeaza multumesc

 244. Buna
  Vom ajunge si noi in Germania din 1 noiembrie cu copilul nostru de 4 ani…Sotul are Anmeldung si e in curs de obtinere permis de munca.
  Ma puteti ajuta cu o informatie…ce acte trebuie sa duc cu noi din Ro pt obtinerea alocatiei?
  Asta ca sa nu mai trebuiasca sa rog apoi pe unul sau pe altul sau si mai rau sa fac un drum in Ro degeaba.
  Va multumesc.

 245. Domnule IulianS un raspuns urgent va rog ! Eu am solicitat numai formularul E411 si am uitat de E401. Nu cred ca nu mai am timpul necesar sa-l obtin (plecam in cateva zile spre germania). Intrebarea mea este daca “Livretul de familie” eliberat de Primarie poate inlocui la Familienkasse formularul E401. Mii de multumiri !

 246. Eu am solicitat formularele la AJPPS ( Agentia Judeteana pentru Plati si Prestatii sociale) de pe raza judetului unde am domiciliul in tara. Le-am si primit prin e-mail

 247. Nu inteleg ceva.E nevoie de formularele astea completate de AJPPS din Ro??Sau e vorba doar de formularele simple…ca astea sunt si aici pe site de altfel…
  Si daca completate trebuie apoi si traduse in germana???

 248. se pot lua atat din romania d l ajps cat si din germania de la familienkasse…nu trebuiesc traduse deoarece sunt formulare europene…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s