Ce este alocatia europeana pentru copii?

    
    Un studiu realizat de UNICEF România in anul 2010 sustine ca 350.000 de copii romani aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, aproximativ 157.000 aveau doar tatăl plecat , 67.000 aveau doar mama plecată, iar 126.000 de copii aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate. Cei mai multi copii aflati in aceasta situatie sunt din zona Moldovei ( aproximativ 100.000), Munteniei (55.000), Olteniei si Transilvaniei (cite 50.000). Se pune problema:” Citi dintre acesti parinti lucreaza in Germania?” Dupa ultimele estimari numarul parintilor care lucreaza cu forme legale in Germania se apropie de 50.000, ocupind al treilea loc in clasament dupa Italia si Spania.

Asadar problema pe care o tratam astazi priveste vreo 80.000 de copii romani , ramasi cu predilectie in mediu rural transilvanean.Ce a facut Europa pentru acesti copii? A emis o Directiva aplicata prin Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, prin care stabilea ca alocatia europeana  pentru copii este o forma de ajutor familial pentru asigurarea unui trai corespunzator a tuturor copiilor nascuti in Uniunea Europeana. Potrivit prevederilor lui, fiecare stat U.E., in functie pe posibilitatile proprii, va acorda o alocatie pentru copiii care sunt in intretinerea angajatilor de pe teritoriul sau. Regulamentul dateaza din 1971, dar romanii beneficiaza de prevederile lui din 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

    Sunt 2 aspecte importante de discutat aici. Primul este ca unul (cel putin) dintre parintii copilului sa lucreze cu forme legale in Germania, Italia, Spania, etc, iar al doilea ca respectivul cetatean roman poate obtine aceasta alocatie atit pentru copilul sau care traieste in Germania (Italia,Spania), cit si pentru copilul sau copiii sai care traiesc in Romania.

 In concluzie, cheia de bolta a acestei proceduri este cadrul legal de munca si sedere al muncitorului roman in tara respectiva. Nu stiu cum este in alte state, dar in Germania, acest cadru legal se bazeaza pe trei piloni principali: contractul de munca, permisul de munca si dreptul de sedere, despre care am scris pe acest blog aici si aici.

    Sa presupunem ca aveti asigurat acest cadru legal. In consecinta, sa purcedem la obtinerea alocatiei pentru copilul sau copiii Dvs.

Vreau sa va spun de la inceput ca alocatia se obtine destul de greu, dar, in final, se obtine. Diferenta  insa dintre alocatia oferita de statul german (184 euro) si statul roman (10 euro) este asa de mare incit se justifica pe deplin eforturile depuse pentru obtinerea ei. Pina la urma vorbim de citeva mii de euro, pe care un cetatean roman ii poate obtine daca inmultim numarul de copii cu numarul de luni si cu suma incasata. Cunosc un roman care si-a luat o masina second-hand pe banii obtinuti in Germania pentru copilul sau, ramas in Romania la bunici.

 

Procedura consta in completarea a doua formulare:

-formularul E 411 – cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei

si

formularul E 401 – atestat privind componenta familiei in vederea acordarii prestatiilor familiale.

 Formularele arata la fel si in limba romana si in limba germana. In consecinta, eu va fac trimiteri la 2 linkuri romanesti cu modul lor concret de completare si foarte usor puteti deduce si modul de completare a unui formular in limba germana. Formularul E-411 se gaseste aici. iar formularul E-401 se gaseste aici. 

Din pacate, foarte putini parinti romani care lucreaza legal intr-un stat al Uniunii Europeane, altul decit Romania, stiu de aceste formulare.

Sa vedem acum care sunt persoanele care pot solicita alocatia europeana pentru copii :

-salariaţii sau persoanele care desfăsoară activităţi independente;
- persoanele aflate în somaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăsurate în Germania;
- titularii de pensii care au copii în îngrijire;
- membrii de familie ai persoanelor mai sus menţionate.

Daca apartineti acestor categorii de persoane aveti dreptul la alocatia europeana pentru copii care in Germania in anul 2011 este in  valoare de:

 • -pentru primul copil 184 euro
 • -pentru al doilea copil 184 euro
 • -pentru al treilea copil 190€
 • -pentru fiecare copil în plus 215€

Exemplu:  O familie primeşte pe lună pentru cei patru copii (2 x 184 €) + (1×190 €) + (1×215 €) = 773 € .

(pe aici, prin Germania, turcii traiesc bine merci din alocatiile copiilor lor, ei nu sunt cetateni europeni, dar incaseaza alocatia de stat pentru copii )

Mai trebuie mentionat ca ordinea copiilor este ordinea cronologica a nasterilor, astfel incit cel mai in virsta copil este intotdeauna  primul copil. Cind, din motive diferite, un copil dispare din ordinea stabilita initial, cum ar fi la majorat, de pilda, ceilalti avanseaza cite o pozitie in noua ordine cronologica.

Acum, fiindca am vazut cum arata formularele , am dedus din instructiunile lor cum se completeaza  si am vazut si cuantumul alocatiei, sa vedem impreuna care sunt situatiile in care copilul  Dvs. poate primi o alocatie europeana.

   Situatia 1. Copilul are domiciliul în România, virsta lui este mai mica de 2 ani, mama sta acasa in Romania  si tatal munceste in Germania   In momentul in care s-a nascut copilul,  familia lui a facut toate demersurile necesare pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului care, conform legislatiei romanesti actuale, este de cel putin 600 de lei. In plus exista o alocatie de stat pentru copii de 42 de lei.  Suma de 642 de lei fiind mai mare decit cuantumul unei alocatii europeane, nu se mai pune problema suplimentarii ei de catre Germania, statul in care munceste tatal copilului. Asadar incasati ajutorul acordat de statul roman  si asteptati ca minorul  sa implineasca 2 ani.

    Situatia 2.Copilul are domiciliul în România, virsta lui este mai mare de 2 ani , un parinte isi desfasoara activitatea în Romania, iar celalalt in Germania. Dupa ce copilul a implinit virsta de 2 ani dispare indemnizatia de 600 de lei  si singurul venit familial ramas este alocatia de stat pentru copii, in suma de 42 de lei, adica vreo 10 euro. In consecinta, conform legislatiei europene (art.73 din Regulamentul 1408/71), copilul va primi alocatia de stat romaneasca, la care se poate adauga  o suma  complementara de 174 de euro de catre Germania, tara unde isi are locul de munca si dreptul de sedere un parinte, care poate fi tata sau mama.  Demersurile pentru obtinerea alocatiei se incep in Germania prin obtinerea unei informatii concrete, adica practic persoana care lucreaza în mod legal în Germania  se va interesa daca are dreptul de a primi alocatie europeana pentru copil. Aceasta informatie poate  fi  obtinuta de la angajatorul german ( multi habar nu au de chestiunea aceasta), dar, mai ales, de  la Primaria de care apartineti care are un birou special destinat unor probleme comunitare – Burgerburo.  Daca informatia este ca puteti primi o suma complementara, ii rugati pe cei de la biroul respectiv sa va completeze partea care le revine  lor din formularul E-411, adica cererea de prestatii familiale. (vezi formularul) Bineinteles ca sursa primara de informatii sunteti chiar Dvs. asa ca va sfatuim sa mergeti acolo cu contractul de munca,permisul de munca si dreptul de sedere, contractul de inchiriere si cam tot ce aveti ca persoana fizica in Germania, plus actele de stare civila de care dispuneti. Dupa completare, s-ar putea ca oficialitatile germane  sa trimita ele in Romania acest formular, dar, la fel de bine,  s-ar putea sa vi-l dea in brate  pentru ca Dvs sa-l trimiteti  in Romania la  Agentia Judeteana de Prestatii Familiale de care apartine copilul. Aici vor veni alte intrebari si sunt necesare alte acte, incepind cu certificatul de nastere si terminind cu diferite adeverinte de la scoala. Nu va dau detalii aici fiindca respectivii functionari romani stiu foarte bine ce  au de facut. Asadar in Romania se completeaza formularul E-401 care este un fel de atestat despre familia ta si drepturile luate de copil in Romania. O data completate si parafate, formularele ajung din nou in Germania si le veti depune la institutia de unde ati obtinut formularul E-411. Dupa verificarea dosarului, care in mod normal nu ar trebui sa depaseasca 30 de zile primiti banii intr-un cont, adica numai suma complementara in cazul nostru 174 de euro, fiindca copilul primeste in tara 10 euro.

Situatia 3. Copilul are domiciliul în Germania impreuna cu parintii lui, virsta sa este mai mare de 2 ani si cel putin un parinte lucreaza legal in Germania. Demarati procesul tot la Burgerburo-ul primariei unde va prezentati cu copilul si toate documentele de stare civila a familiei, plus contract de munca, de inchiriere, drept de sedere,etc. si raspundeti la o serie de intrebari ale oficiantei de acolo. Bineinteles, ca vi se va cere sa lasati copii la toate documentele, asa ca ar fi bine sa va inarmati cu ele inainte de a ajunge la ghiseu.  La sfirsit, documentele completate vor fi trimise la institutia care se ocupa de prestatiile familiale din landul respectiv si daca toate documentele sunt bune si valide intr-o luna,doua primiti bani in cont.

Important de retinut:

Alocatia europeana pentru copii se sisteaza la expirarea contractului de munca si a dreptului de sedere. Daca contractul de munca se prelungeste, este necesara si o vizita la primarie pentru actualizarea situatiei dvs.  La fel se procedeaza la schimbarea adresei, a angajatorului, etc.

Observati ca, in general, lucrurile sunt simple desi se cere multa alergatura atit in Germania cit si in Romania. Eu am scris acest post pentru cei care nu stiu sa se descurce in germana, nu inteleg foarte bine indicatiile primite de la oficialitatile germane sau au probleme diferite de aplicare. Am citit numeroase comentarii pe site-uri cu persoane care nu au reusit sa obtina alocatie dintr-un motiv sau altul, cum ar fi: completarea incorecta a actelor, incompetenta functionarilor germani sau romani, divorturi, decese ale parintilor intretinatori si asa mai departe. 

                                                                              Cu simpatie, Laura Fuss

Alte articole de interes despre copiii din Germania:

Suplimentarea alocatiei pentru copii

 Orizontul copilului tau in Germania

Cum se adapteaza copiii romani la sistemul de invatamint german

 

About these ads

1,457 responses to “Ce este alocatia europeana pentru copii?

 1. Buna!
  Am citit toate postarile de aici dar punctul care ma intereseaza pe mine se cam contrazice.
  Situatia mea sta in felul urmator:
  In august 2011sotul meu a venit la lucru in Germania pentru prima data,ca si sezonier pe durata de trei luni,deci de la data asta are anmeldung in Germania.Apoi a venit cam cate 5 luni anul trecut.
  Incepand cu data de 1.05.2013 el a fost angajat definitiv la aceasta firma si eu cu fetita mea in varsta de 3 ani am venit si noi,acum locuind toti trei in chirie.Cand am plecat din Romania am sistat alocatia iar functionarul din Ro mi-a complectat formularul E411 cu datele de pe primul anmeldung al sotului,a spus ca am dreptul sa beneficiez de alocatie retroactiv.Credeti k am aceasta sansa?
  As vrea sa stiu totodata daca este valabil formularulE411 din Ro sau tyrebuie sa iau formulare de aici de la Familienkasse?
  Va multumeesc!!!

  • Buna seara,
   am o problema mare cu Kindergeldul, mai précis, cererea mi-a fost refuzata. Eu lucrez de doua luni ca educatoare in munchen, cu contract de munca pe perioada nelimitata dar bineinteles cu perioada de proba de 6 luni. am toate actele in regula, asiguare, anmeldung, konto, versicherungsausweis…. avand studii superioare mi-au dat dreptul de munca automat.. In data de 22 oct, am facut cerere pt alocatie la familenkasse Passau unde apartin si din Romania am avut formularul E411. Cu data de 1 sept am sistat alocatia din Romania pt cei doi copii ai mei. Eu sunt divortata, dar in Romania locuiesc cu sotul, copii au ramas cu el pt ca pt inceput am venit singura , avand perioada de proba, iar dupa aceea sa vina toti 3. Acuma am primit raspuns de la familenkasse ca nu imi dau mie alocatia pt ca copii au ramas cu tatal lor! si el ar avea dreptul la ea. si mai zic ei ” Nachs pargraph 64 Abs. 1 EStG wir fur jedes Kind nur einer Person Kindergelg gezahlt”. Sotul meu, nu a primit niciodata alocatia pt copii, eu am primit-o intotdeauna iar dupa divort copii mi-au fost mie incredintati. Iar acum zic cei de la familenkasse ca el are dreptul fiindca copii sunt la el si nu la mine. Dar oare daca am fi fost casatoriti aveam eu dreptul? Asa mi s-a intamplat si cu Steurkklasse, am primit clasa I pt ca, copii nu sunt cu mine. eu nu mi-am abandonat copii, nu I-am adus si pe ei cu mine de la inceput pt ca nu stiu cum se v-a termina perioada de proba iar cu viata copiilor nu ma pot juca, ei merg la scoala in Romania, sunt in clasa a 11-a. Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat, o seara frumoasa

   • Dumneavoastra nu aveti drept la alocatie deoarece copiii nu sunt in grija de zi cu zi a dumneavoastra ci a sotului.
    Similar, nu aveti cum sa solicitati alta clasa de impozitare cat timp copiii nu locuiesc cu dumneavoastra si nu sunteti casatorita.
    Lucrurile sunt corecte si nu va ramane decat sa asteptati pana in momentul in care copiii vor locui cu dumneavoastra in Germania, putand cere schimbarea clasei de impozitare si retrimite dosarul pentru alocatie.
    Important este sa cereti acum de la Familienkase returnarea formularelor, altele nu mai primiti din Romania.

   • Va multumesc pt raspuns!
    sa inteleg ca daca am fi casatoriti, as avea drept la alocatie chiar daca copii ar ramane inca in Ro?

   • Va rog sa ma ajutati cu o informatie!!(imi cer scuze daca raspunsul la intrebarea mea se regaseste in alte postari, sunt in mare criza de timp).Sotul meu lucreaza in Germania, eu si copilul suntem in Romania! Ca sa obtin alocatia in Germania este nevioe sa aiba copilul anmeldung la adresa tatalui?? Va multumesc!!!

   • Nu este obligatoriu acest lucru, puteti obtine alocatia si daca locuieste in Romania.

   • sunt Emilia sotul meu lucra de 3 ani in germenia cam 6 luni pe an pot sa beneficiez de alocatie ptr.2 copii ce trebuie sa fac si care sunt procedurile si la ce instituti trebuie sa merg?

 2. Dl nicpity , as dori mult sa va ajut ! dar dvs nu aveti dreptul la kindergeld .acel contract de care spuneti dvs nu este relevant ! Vorbiti cu sotia si intrebati exact ce asigurare medicala are in germania ! ar trebui sa aiba un card personal , o hartie ceva personala , asta ca sa ne dam seama cat de cat de situatia ei in germania . Dl Iulian ,spune sa nu luati seama de sfatul meu si ca aveti dreptul dar eu zic ca va vinde iluzi ! Sfatul meu este sa va duceti de urgenta si sa va recuperati alocatia din romania pentru ca aici nu aveti dreptul . e relevant sa stim ce asigurare medicala are sotia in germania , daca nu are este clara situatia . Inca un lucru ciudat ; sotia are contract pe realizare produs kg , adica este o munca fortata !sa faci mult mult , iar cu acest contract nu trecea de zav pentru permisul de munca , pentru ca munca care o presteaza sotia ii trebuie permis de munca , nu este munca sezoniera . Deci are sotia permis de munca sau asigurare medicala ? vb cu ea ! si intrebati . si atunci mai vorbim .

  Sa stit ca firma poate completa hartiile si sa le trimita , dar nu au relevanta daca nu au date clare referitoare la Krankenversicherung si Rentenversicherung si dosarul il trimite inapoi si asta poate dura pana la 6 luni sa aveti un raspuns ! la mine a durat 4 luni si eram ok cu actele dar dupa 3 luni au venit cu intrebari suplimentare si in a 4 luna au trimis o scrisoare ca totul e ok si suma care va trebui sa o primim .

  @ dl Iulian ar trebui sa aveti curaj sa va recunoasteti greselile

  • Domnule Cristian, nu mai duceti lumea in eroare pe acest site. Credeti-ma, nu aveti nimic de castigat din asta, nici dumneavoastra nici persoanele pe care le “ajutati”.
   Numai bine!

   • Doamna Elena , va rog haideti sa recapitulam impreuna tot ce a spus dl nicpity ! Si va rog sa spuneti parerea dvs ! deci citez exact ce a scris :
    1- Conform contractului,sotia nu este platita la ora ci la kilogram,mai exact 0,025E/kg,deci in functie de calitatea carnii si de cantitatea pe care reuseste sa o faca pe zi,reiese salariul pe care il castiga pe luna(face intre 1000 si 1500kg pe zi) !!?! sclavie nu ?

    2 – mentionez ca in momentul cand a solicitat
    de la angajator actele necesare obtinerii alocatiei,tot atunci a mai solicitat acelasi lucru un coleg care avea o vechime de doi ani de zile.Surpriza a fost ca si pe contractul lui data de inceput a muncii era tot 01.11.2013,cu perioada de proba de trei luni….??? vi se pare in ordine ? unde este restu de vechime ca ar primi din urma alocatia nu ! o tiganie

    3- …nici urma de permis de munca.Nu stiu ce sa mai facem….precizez ca angajatorul este polonez si lucreaza sub un fel de antrepriza la angaj. neamt.data contractului este 1.11.2012.cu toate ca sotia a inceput munca la 01.07.2012….Acum cand a intrebat de permisul de munca in vederea obtinerii alocatiei pt copii,i s-a raspuns ca nu este nici o problema si ca ar fi bine sa apeleze la o firma sa se ocupe de toate cele,sa nu mearga personal la Familienkasse … iar tiganie ,nici urma de permis de munca deci si nici sa nu mearga sa se intereseze !! interesant nu ?

    4- Nu,sotia nu are studii superioare,am precizat mai sus faptul ca lucreaza in abator,la dezosat pulpe superioare curcani pt kebab -firma AKSER . care este turceasca completez eu . deci lucreaza o munca pentru care trebuie permis de munca , pentru ca nu este munca sezoniera si trebuie permis de munca ! iar contractul de munca este cu plata la kg/produs ! contract care nu a ar fi trecut de zav . si ce firma serioasa ar face asemenea mizerii cu actele ? deci angajata de un sau o firma poloneza pentru firma turceasca AKSER care face doner kebab .

    Doamna Elena am citat exact ce a spus acest domn . Va rog citit si dvs bine si spuneti omului parerea sincera a dvs , Astept cu nerabdare si interes parerea si sfatul dvs pentru acest caz !

   • Doamna Elena , si tacerea este un raspuns . va bateti joc de oameni , ii puneti pe drumuri aiurea si sa isi cheltuie banii pentru acest kindergeld dar din pacate ei nu au acest drept , vezi cazul dezbatut acum . Dl nicpity nu aveti dreptul la kindergeld , vedeti ca nimeni nu mai spune acum ca aveti dreptul , daca continuati cu actele confirmarea o sa o aveti peste 1-2 luni cand veti primi dosarul inapoi de la familienkasse si posibil fara sa vreti sa denuntati acea serparie cu lucratori la negru ,de acea i sa spus sotiei sa nu se duca la familienkasse

   • aici aveti dreptate de unde nu stie ca are contract pe perioada determinata si tot ii prelungeste contractul

 3. Buna!
  Am citit toate postarile de aici dar punctul care ma intereseaza pe mine se cam contrazice.
  Situatia mea sta in felul urmator:
  In august 2011sotul meu a venit la lucru in Germania pentru prima data,ca si sezonier pe durata de trei luni,deci de la data asta are anmeldung in Germania.Apoi a venit cam cate 5 luni anul trecut.
  Incepand cu data de 1.05.2013 el a fost angajat definitiv la aceasta firma si eu cu fetita mea in varsta de 3 ani am venit si noi,acum locuind toti trei in chirie.Cand am plecat din Romania am sistat alocatia iar functionarul din Ro mi-a complectat formularul E411 cu datele de pe primul anmeldung al sotului,a spus ca am dreptul sa beneficiez de alocatie retroactiv.Credeti k am aceasta sansa?
  As vrea sa stiu totodata daca este valabil formularulE411 din Ro sau tyrebuie sa iau formulare de aici de la Familienkasse?
  Va multumeesc!!!

 4. Florea Nicoleta

  Cred ca a mai fost discutata aceasta problema dar as vrea sa ma lamuritinsi pe mine. Eu si sotul meu suntem in Germania din decembrie 2011 cu anmeldung si cu contract de angajare pe 6 luni, in prezent avem unbefristet si lucram cu contract pe perioada nedeterminata. In iunie 2012 am facut anmeldung si pentru fiul nostru. El merge la scoala in Romania si sta cu bunica. Pe perioada vacantelor sta aici cu noi. Din ce am vazut in celelalte comentarii am inteles ca nu este bine.Noi am facut anmeldungul deoarece am vrut ca si copilul sa aibe asigurare de sanatate pe perioada cat sta cu noi aici.
  Pot beneficia de alocatie?
  Va multumesc

  • Nu e bine deloc ce ati facut. Chiar si aici pe site s-au prezentat cazuri similare, la un moment dat va trebui sa dati explicatii de ce baiatul nu este inscris la scoala aici, putand sa se considere anmeldung-ul a fi fost facut pentru obtinerea in mod fraudulos a alocatiei, daca o solicitati.

   In mod normal, daca locuieste in perioada vacantei de vara, ii faceti anmeldung doar la sosire, il treceti pe asigurare pentru a putea beneficia de asigurarea de sanatate iar la plecarea in Romania ii faceti abmeldung.

   Din punct de vedere legal nu beneficiati de alocatie deoarece copilul nu este in ingrijirea dumnevoastra,o terta persoana – bunica – este cea care are in grija copilul, dansa fiind cea indreptatita a solicita alocaia (acolo unde are dreptul). Alocatia o puteti solicita fragmentat, pe perioada lunilor de vara cat locuieste la dumnevoastra, dar procedura este destul de complicata.
   Succes!

   • buna seara va rog mult sa ma ajutati. sint divortat , acum sint din nou casatorit cu alta persoana , din prima casatorie am 3 copii .la divort asa am convenit sa fie incredintati la fosta sotie care sta la mine acasa , sintem divortati de anul trecut din iunie dar am vrea sa ajutam copiii daca e in putinta a obtine alocatia din germania ,mentionez eu muncesc legal in germania am continuitate ,eu de moment platesc pensie alimentara as vrea sa fac ceva ca in contul copiilior as intre alocatia daca se poate ,,,va multumesc anticipat,

   • In situatia dumneavoastra, nu aveti dreptul la alocatie.

 5. Florea Nicoleta

  Mai precizez deasemenea ca copilul este incadrat cu grad de handicap si primeste o alocatie de 84 de lei in Romania.

 6. Buna ziua!Revin cu ,cateva precizari.Am inteles de la sotia mea ca polonezul ia dat un fel de fisa fiscala pentru anul 2012, in care apar termenii de krankenversicherung-107,02E si rentenversicherung-137,20E ,ceeace consider ca este incurajator .Zilele urmatoare trebuie sa ajunga la Familienkasse sa depuna dosarul.Vroiam sa intreb cum sa procedam ,tinand cont ca luna viitoare sotia urmeaza sa revina in tara ,iar din cate am vazut raspunsul din parte Familienkasse poate dura si cateva luni,vis-a-vis de adresa de contact si toate celelalte demersuri care trebuiesc facute.Va multumesc!Cu stima,Nicu M

  • Da, suna incurajator!
   Cat sta sotia in Romania? Este posibil ca intre timp cei de la Familienkasse sa va mai ceara cante una,alta …intr-un termen stabilit de ei. Este bine daca poate sa ridice cineva corespondenta si sa va informeze in termen util.
   Succes!

   • Intentia este sa se intoarca definitiv in Romania,pt acest motiv am intrebat ce este de facut.In principiu ar avea cine sa ridice corespondenta si sa ne informeze,dar pe de alta parte nu putem sti daca peste nu stiu cat timp sa le schimbe locatia colegilor…!!???Nu stiu,ma gandesc daca in momentul cand depune dosarul este posibil sa lase o adresa de contact din Romania…..Multumesc dna Elena,cu stima!

 7. Buna ziua,
  As dori sa stiu ce formulare trebuiesc complectate pt.kindergeld.Pe net am gasit o multitudine si nu sunt sigur care sunt pt.cazul meu. Am venit de un an in De unde lucrez si de 2 sapt. au venit si copii(de 3 si 6 ani)cu sotia.I-am anuntat iar acum vreau sa ma ocup de kindergeld.Au luat alocatie pana in Iunie apoi nu vor mai lua fiindca am anulat-o cu gandul de a lua de aici.

  Multumesc anticipat,
  George

 8. Florea Nicoleta

  Multumesc mult pentru informatii. Fiul meu vine in vacanta de vara acum si dupa aceea vom face abmeldung pentru a fi in regula. Un sfarsit de saptamana frumos va doresc.

 9. buna seara!as avea si eu o intrebare daca sunteti amabil:am primit raspunsul de la Famillienkasse si mi-au cerut ceva acte dar printre ele nu se afla si formularele 401 si 411,deci intrebarea mea este daca returnez documentele cerute dar fara aceste 2 formulare ar fi o problema? adica se poate acorda kindergeld si fara aceste 2 formulare.

  • Copilul s-a nascut in Germania? Daca da, atunci nu va trebuie cele 2 formulare. In rest, in mod normal nu ar trebui sa se aprobe alocatia, dar depinde foarte mult si cum ati completat cererea.

   • nu s-a nascut in Romania,sta in Romania numai eu sunt in Germania cu contract, dar e ciudat ca nu mi-au cerut aceste 2 formulare.

 10. BUNA ZIUA am si eu o rugamite cine ma poate ajuta cu un raspuns ..locuiesc in Geramania din iunie 2012. impreuna cu copilul meu o fetita de 15 ani ,ea face scoala aici, am depus cerere pentru a primi alocatia retroactiv.si mi sa respins pe faptul ca nu eram casatorita in 2012,ce pot face si cum pot rezolva aceast lucru,sunt casatorita dinianuarie 2013,nu am lucrat in 2012 decat in Romania putin find gravida ,priemesc alocatie din luna ianuarie 2013 pt ambi copii,asat un raspuns va multumesc

  • De ce credeti ca sunteti indreptatita sa primiti aloatia retroactiv? Detaliati putin situatia dumneavoastra.
   De cand aveti anmeldung in Germania ( dumneavoastra si copiii)? Tatal fetitei este actualul dumneavoastra sot? El lucreaza in Germania?

 11. Buna rog cei ce stiu si ma pot informa ,in ce conditi poti primi retroactiv a alocatiei daca copilul merge la scoala in Germania si nu lucrez lucreaza doar iubitul meu find divortata,multumesc

 12. Acelasi lucru vi-l recomand si dumneavoastra. Detaliati! Retroactiv de cand?

 13. Buna dna Elena. fetita mea i face scoala aici din august 2012,este anmelduita aici din iunie 2012 si eu si fetita ,din Romania nu am primit alocatie pt ca in momentul transferului la scoala mi s-a sistat,atunci eram in divort in 2012 am venit cu fetita in Germania la iubitul meu care ne-a ajutat ,eu nu puteam lucra eram gravida asteptam un bebe cu actualul sot cu care sunt casatorita din ianuarie 2013,sotul meu are dubla cetatenie,primesc alocatie din ianuarie 2013 pt fetita de 15 ani si baietel de 5 luni,si pentru a primi rectroactiv ni s-a spus sa trimitem diferite acte,unde face scoala o adeverinta ,acte de identitate,anmeldung,o hartie drept de sedera ,am am fost sa o luam de unde apartinem ca land , ni s-a spus ca din 2013 nu mai trebuie ,si azi a vebit o hartie pe motiv ca nu am fost casatoriti in 2012,cunosc caz care a primit e mamica singura cu copil de 10 luni ,sta la mama ei doar mama lucreza si a primit retroactiv,tatal fetitei e in Romania suntem divortati,sotul meu lucreaza si atunci lucra ,multumesc mult

  • Trebuie sa faci contestatie. Ai dreptul sa primesti alocatia incepand cu data anmeldungului, adica iunie 2012.
   Bafta!

   • TRIST DNA ELENA –AZI AM SUNAT SI MI-AU CERUT ALCEVA freizugbescheinigung CHIAR NU INTELEG -DE CE NU NE-AU PUS DE LA INCEPUT CA NU AM DREPTUL NU LUNAR SA NI SE CEARA DIVERSE ACTE- UNDE POT DEPUNE ACEA CONTESTATIE – SI CE SA SCRIU IN EA MULTUMESC

   • Sunati si dumneavoastra inapoi si spuneti ca acest Freizügigkeitsbescheinigung nu se mai elibereaza incepand cu data de 29.01.2013, prin urmare nu poate sa va ceara asa ceva!
    Oricum, incercati sa faceti contestatie scrisa ca apoi sa ni vi se reproseze ca n-ati contestat in timp util.
    Succes!

   • Contestatia o faceti in scris, la adresa la care ati trimis pana acum toate hartiile. Spuneti ca sunteti indreptatita sa primiti alocatia retroactiv, incepand de la data anmeldungului, nu de la data la care vi s-a aprobat.
    Simplul fapt ca dumneavoastra locuiti cu fetita in Germania, iar ea urmeaza o forma de invatamant aici, va ofera dreptul la alocatie. Primirea alocatiei nu este conditionata de faptul ca lucrati sau nu, ca sunteti sau nu casatorita, ca actualul sot lucreaza sau sta pe ajutor social.
    Conteaza mult ce functionar s-a ocupat de actele dumneavoastra.
    Cand am depus eu pt. alocatia copilului meu, la un moment dat a trebuit sa astept pana s-a intors un nene din concediu. Era singurul care stia despre ce este vorba…ceilalti se tot intrebau unii pe altii.
    Succes!

   • va multumesc mult dna Elena .

   • Buna dna Elena revin am sunat din nou imi spun ca nu se poate da retroactiv . pt ca nu am lucrat in 2012 .. adica venitul pe anul trecut..ce pot face –

  • @BETY: dreptul la alocatie il aveti daca sunteti sub incidenta legii impozitarii in Germania:
   – fie munciti
   – fie dupa 183 de zile, cand are loc mutarea domiciliului fiscal in Germania si cadeti sub incidenta legilor impozitului pe venit germane si incepeti sa fiti indreptatita a primi alocatia. Dumneavoastra nelucrand, acesta este motivul pentru care pentru primele 6 luni nu vi se va aproba alocatia.

   • Buna ziua . si ce sa inteleg ca eu pe anul 2013 nu am drept la alocatie deloc… nu am luat nici din Romania nici din Germania . dar copilul a fost la scoala .. din cate stiam alocatia se da in Germania ca lucrezi sau nu .nici daca depun acele formulare e 411 e401, e 402..nu am avut venit deoarece am avut un contract pe mecdonals dar mi sa refuzat pt ca intre timp am ramas gravida ..ce popt face multumesc.

   • scz anul 2012

   • V-am precizat mai sus, alocatia nu se da pentru simplul fapt ca locuiti aici, trebuie sa fiti in “relatie” de impozitare cu statul german, fie munciti fie dupa 6 luni de sedere, atunci cand are loc mutarea domiciliului fiscal.
    Alocatia pe lunile lipsa o solicitati din Romania.

   • multumesc dnul Iulian va cam contazic un pic.. cunosc o prietena ,nu a lucrat niciodata in Germania are un bebe de 10 luni,a nascut in Romania, a depus actele pe net pt alocatie aici in Germania ,pe ea o intretine mama ei,si a primit retroactiv de cat sa nascut fetita adika pe anul 2012 si pana in prezent,alocatia eu nu o pot cere din Romania nustiu daca dumneavoastra cunoasteti legile dar in Romania daca nu mergi la scoala ex fetitei mele nu primesti alocatie, ea are dreptul in Germania ea aici face scoala ..multumesc pt sfat dar dati informati gresite— alocatia nu se da ca lucrezi .sunt morive pretexte ,m-am informat inca 2 cazuri de pers care au primit alocati retroactive si nu lucreaza in Germania lucrreaza mama,matusa,fratele,iubitul,. am consultat un avocat si voi depune contestatie la sediul central, multumesc mult ar trebuit sa raspunda pers care cunosc legile ,la nemti legile vorbesc,copilul meu are anmeldung,stoer numar ,face scoala aici,face un curs pt limba ,normal ca are si drepturi aici

   • @Bety: cand va raportati la alte cazuri trebuie sa va asigurati ca vorbim de cazuri identice. Faptul ca 2-3 vecini v-au confirmat ca primesc alocatia nu inseamna ca automat si dumneavoastra sunteti indreptatita.

    Deci inca odata va mai repet ce nu ati inteles: dreptul la alocatie il primiti daca munciti sau dupa 6 luni de sedere in Germania, atunci cand aveti rezidenta fiscala in Germania.

    Va citez din Kindergeldgesetz:
    § 1 Anspruchsberechtigte

    (1) Kindergeld nach diesem Gesetz für seine Kinder erhält, wer nach § 1 Absatz 1 und 2 des Einkommensteuergesetzes nicht unbeschränkt steuerpflichtig ist und auch nicht nach § 1 Absatz 3 des Einkommensteuergesetzes als unbeschränkt steuerpflichtig behandelt wird.

    - adica dreptul la alocatie il au toate persoanele ce locuiesc in Germania si sunt sub incidenta legii impozitului pe venit:

    § 1 Steuerpflicht

    (1) 1Natürliche Personen, die im Inland einen Wohnsitz oder ihren gewöhnlichen Aufenthalt haben, sind unbeschränkt einkommensteuerpflichtig.

    A vea gewöhnlichen Aufenthalt in Germania este definit tot de legea impozitului pe venit:

    Legaldefinitionen des gewöhnlichen Aufenthaltes sind nur in § 30 Abs. 3 SGB I und § 9 Abgabenordnung (AO) enthalten. Gemeinsam heißt es: „Den gewöhnlichen Aufenthalt hat jemand dort, wo er sich unter Umständen aufhält, die erkennen lassen, dass er an diesem Ort oder in diesem Gebiet nicht nur vorübergehend verweilt.“ Ergänzt wird dies in der Abgabenordnung durch: „Als gewöhnlicher Aufenthalt im Geltungsbereich dieses Gesetzes ist stets und von Beginn an ein zeitlich zusammenhängender Aufenthalt von mehr als sechs Monaten Dauer anzusehen; kurzfristige Unterbrechungen bleiben unberücksichtigt. Satz 2 gilt nicht, wenn der Aufenthalt ausschließlich zu Besuchs-, Erholungs-, Kur- oder ähnlichen privaten Zwecken genommen wird und nicht länger als ein Jahr dauert.“

    - adica atunci cand locuiti mai mult de 6 luni in Germania iar sederea nu este temporara, pe o durata mai mica de 1 an.

   • @bety: accept critica daca aceasta este de bun simt si argumentata, dar mirajul banilor va intuneca ratiunea, va las pe dumneavoastra sa descoperiti toate aceste lucruri platind bani buni la un avocat, sa veniti dupa sa ne spuneti si noua rezultatul.
    Succes!

  • Nu conteaza ca sinteti sau nu casatorita,atit timp cit sinteti impreuna cu fostul prieten_actualul sot.Icercati pentru retroaktiv_Iuni 2012 bis Dez. 2012 sa depuna sotul actele pentru alocatie.

 14. Buna ziua.ma numesc minodora si lucrez in Germania dar numai pe sezon din 1999.Am doua fete care sunt in Romania la scoala.sotul meu munceste in tara.As dori cum pot sa primesc alocatie pentru ele aici in Germania si daca se poate retroactiv si pe cati ani?si ce acte imi sunt necesare?si de unde?va multumesc mult.

 15. scz pt anumite gresli dar scriu cu bebele in brate ..

 16. va multumesc mult dna Elena,azi o sa sunm iar

 17. Buna ziua! Situatia mea este urmatoarea: sotul meu va pleca cu contract de munca pe perioada nedeterminata(proba -6 luni) si va fi cazat o perioada de timp in incinta institutiei unde va lucra.Am inteles bine ca va pleca din Ro cu formularul E 411 completat? Daca nu are domiciliul propriu(chirie pt. toata familia) este in regula sa primeasca alocatie europeana, adica diferenta pana la cei 184 E? Copii ar trebui inscrisi la scoala in De sau nu are legatura cu asta? In viitorul relativ apropiat intentionam sa ne mutam cu toata familia in De , eu avand posibilitatea sa lucrez in acelasi loc de munca cu sotul meu; dar pana atunci avem dreptul la suplimentarea alocatiei europene? Multumesc, astept raspuns.

  • Aveţi dreptul la alocaţii germană din prima zi în care soţul va lucra aici indiferent că încă locuiesc în ţară. La eliberarea formularelor europene alocaţia română se suspendă urmand a primi în germania cuantumul integral, 184 euro pentru fiecare copil. Totul vă dura câteva luni pană la aprobare. În plus soţul poate primi clasa de impozitare 3 mai favorabilă – faceţi traducere legalizată după actele de stare civilă cât mai sunteti în tară.
   Succes

   • Va multumesc. Nu imi este f.clar de ce angajata de la biroul de Prestatii Sociale imi spunea ca atat timp cat lucrez in RO nu pot sista plata alocatiilor la dorinta mea si eventual voi primi doar diferenta de 174 E!

  • Buna ziua!Sa-mi fie iertata indrazneala dna camicami,doresc sa va intreb in ce domeniu urmeaza sa lucreze sotul dv.stra si in ce conditii a prins acest contract(firma de recrutare sau……?)Va intreb deoarece sotia lucreaza de un an in Germania,urmand ca in 2-3-4 saptamani sa revina in tara,iar eu sunt in cautarea unui loc de munca in DE.Vis-a-vis de problema dv.stra ,daca imi lasati o adresa de email,va pot da mai multe detalii in legatura cu toata tevatura care este necesara in vederea obtinerii aloc. europene pt copii,avand la randul nostru trei copii si confruntandu-ne cu aceasta situatie.Cu stima,Nicu Marin

   • Pt. dl. nicpyti! Sotul meu va fi angajat ca si asistent medical cu contract pe per. nedeterminata si cu perioada de proba de 6 luni, urmand ca in decursul acestora sa obtina certificatul de limba germana pt. nivelul B1.E -mai: adamcameliaelena@yahoo.com

 18. Mai e ceva : copii trebuie sa fie inscrisi pe adresa sotului in DE cu toate ca ei locuiesc in RO? El va locui intr-o camera cu acces la baie si bucatarie.

  • Copiii au dreptul sa primeasca alocatie de la statul german chiar daca ei locuiesc cu mama in Romania. Sa nu faceti prostia de a inscrie copiii la adresa din Germania atata timp cat ei nu locuiesc acolo. Riscati ca sotul sa se trezeasca cu politia la usa si sa fie intrebat de ce nu merg copiii la scoala in Germania din moment ce ei au domiciliul acolo. Nu e nici o problema daca nu vi se sisteaza alocatia copiilor in Romania.De ca statul german veti primi diferenta pana la 184 euro.

   • Multumesc, am inteles! Credeam ca trebuie sa-i inscriu pe adresa sotului pt.ca in decurs de 6 luni vom merge cu totii acolo; m-am interesat si la ce scoala as putea sa o inscriu pe fiica mea.

 19. Buna ziua! Pt.incadrarea intr-o clasa de impozitare corespunzatoare unei familii compusa din sot( angajat cu contract in DE)+ sotie si 2 copii minori (care locuiesc in RO), sunt necesare declaratiile de venit ale parintilor-cum au apus cei de la Finante Ro- sau e nevoie si de declaratiile de venit ale copiilor , respectiv suma cumulata a alocatiilor pe anul precedent?Multumesc, astept raspuns.

 20. BUNA ZIUA VA ROG DATIMI UN SFAT CE POT FACE : LOCUIESC DIN IUNIE 2012 IN GERMANIA SI EU SI FETITA MEA DE 15 ANI.EA MERGE LA SCOALA DIN AUGUST:2012:DIN IANUARIE 2013 SUNT CASATORITA,IN FERB 2013 AM DAT NASTERE UNUI BAIETEL;ATUNCI AM BAGAT ACTELE PT ALOCATII,AM PRIMIT DIN IANUARIE PT FETITA ;IAR FEB PT BAIETEL, DAR CE CE IMI DORESC E SA PRIMESC ALOCATIA FETITEI RETROACTIV–DAR MI SE CER DIVERSE ACTE DE 6 LUNI TOT DEPUNEM–ADEVERINTE DE LA SCOALA -ANMELDUNG -CERTIFICAT DE NASTERE -BULETIN-ACTELE MELE CA MAMA — ACUM 10 ZILE PRIMIM ACASA O HARTIE CA NE TREBUIE DREPT DE SEDERE – AM AFLAT CA PT CETATENI UE NU MAI TREBUIE DIN IANUARIE 2013-PE URMA ACUM 4 ZILE NI SA SPUS CA NU PRIMESTE CA NU AM FOST CASATORITI–NUMAI MOTIVE NU INTELEG E DREPT DE STAT–DIN ROMANIA NU LUAM NIMIC NU AM LUAT–AZI AM SUNAT NI SA SPUS CA IMI TREBUIE DREPT DE LUCRU FREIZUG– OARE CE MI SE MAI CERE–NU MI SA CERUT DIN ROMANIA ACEL FORMULAR E 411

 21. UNDE POT DEPUNE ACEA CONTESTATIE –IN PLIC PE EMAL-MULTUMESC

 22. d-na Betyy va rog sa imi da-ti un nr. de telefon pe adresa mea de e-amil mirela_felicia @yahoo.com si putem povestii mai multe, si eu sunt intr-o situatie in care cei de pe acest site imi spun ca nu am dreptul ,astept un nr. o zi placuta Ivan

  • Dna. Ivan, inteleg ca mirajul banilor intuneca ratiunea, dar refuzati sa intelegeti faptul ca dumneavoastra, neavand absolut nicio legatura cu statul german (doar sotul de care ati divortat acum 15 ani lucreaza in Germania) nu aveti cum sa primiti alocatie germana pentru copilul dumneavoastra, nicaieri in lumea asta nu se intampla asta, in niciun stat, oricare ar fi acesta.
   Nu credeti: veniti la in Germania, mergeti si platiti un avocat si spuneti-ne dupa raspunsul sau.

 23. buna ziuz sant anca am vorbit entru alocatie dar in sfarsit dupa 6 luni au intrat dar pe o perioada de 18 luni pentru alcele 6 luni cat a fost pe gewerbe nu a venit inca multumesc

 24. buna ziua;as dori sa va expun situatia mea si daca este posibil sa ma indrumati si pe mine cu pasii pe care ii am de facut;La sfarsitul lunii august ma voi casatori cu un cetatean german.In septembrie se vor muta in germania si copiii mei din prima casatorie, in varsta 17(fata, eleva , trece a XI a) si respectiv 22 si jumatate (baiatul este student la distanta in Romania).Eu am anmeldung de la inceputul lunii iunie 2013.As dori sa stiu ce drepturi voi avea in urma casatoriei si daca, si in ce conditii pot lua alocatie pentru copii.(eu nu lucrez momentan).Cu multumiri anticipate.

  • Care este raportul dintre tatal copiilor si copii, relativ la custodia acestora?
   Daca dumneavoastra ii aveti in grija, dupa casatorie puteti aplica pentru alocatia germana – obtineti formularele europene de la AJPS in judetul in care aveti domiciliul in Romania si le trimiteti impreuna cu cererile completate la Familienkasse.
   Succes!

 25. Buna ziua.Am si eu o problema.Sunt despartita de sot dar inca nu legal.Domnul respectiv a luat alocatia si din urma si lunar dar bineinteles ca nu trimete banii.e vorba de cc 2000 de euro.Luna aceatsa vreau s abag divortul.Insa nu pot lasa ca el sa traiasca cu acesti bani.Cum pot face daca se poate chiar sa denunt ca nu livreaza banii copilului.el lucreaza in germania eu sutn in tara cu fata.Multumesc anticipat

  • Nu puteti lasa dar nu aveti ce face. Alocatia germana se acorda parintilor indreptatiti ca ajutor pentru cresterea copiilor. Faptul ca dansul mai departe nu a contribuit la ingrijirea acestora e strict problema interna a familiei dumneavoastra.
   Oricum dupa divort nu mai beneficiaza nici sotul nici dumneavoastra de aceasta alocatie.

   • Heeeee??? Cine v-a spus chestia asta, ca dupa divort nu mai beneficiaza de alocatie?!? Nu pot sa-mi cred ochilor ce raspunsuri dati aici! Eu nu mi-as permite asa ceva, daca nu am studiat mai intai problema, si mai ales legile! D-na Sabrina nu numai ca are dreptul la alocatie dupa divort, ci chiar ea insasi trebuie sa faca cererea de alocatie la Familienkasse, pt ca are in grija copilul… Copilul ei si-a “castigat” dreptul de a primi alocatie din Germania (de fapt dieferenta de 174 de euro, 10 euro primindu-i in Romania) datorita faptului ca celalalt parinte lucreaza si deci plateste impozite in aceasta tara… Niste parinti care au divortat, raman in continuare parinti pt copilul lor.

   • Dna Sonia, luati si cititi legile ce reglementeaza alocatia si va convingeti, nu merge pe considerente de genul “eu cred”.
    Legea e clara, alocatia se primeste pentru ingrijirea unui copil, indiferent ca vorbim de copil natural, adoptat, chiar si un copil ce se afla in ingrijirea persoanei respective. Ingrijirea unui copil este definita clar (au fost nenumarate procese la curtea suprema de justitie, chiar si la curtea europeana de justitie) ca fiind insuficienta doar prin vizite ocazionale in timpul vacantelor si sustinerea financiara, este obligatoriu ca solicitantul alocatiei si copilul sa imparta aceeasi locuinta. Singurele cazuri in care se accepta copilul sa nu fie in aceeasi locuinta sunt situatia in care, in anumite conditii, copilul isi continua studiile/activitati sociale de voluntariat in afara locuintei si in cazul familiilor, caz in care copilul poate locui, atentie – cu celalalt sot (concubinajul, pardon – parteneriatul si divortul nu definesc situatia unei familii) in alt stat UE.

    Iar gresiti cand afirmati ca alocatia este dreptul copilului – total fals, este dreptul parintelui, ca sustinere pentru ingrijirea copilului.
    Cititi macar din curiozitate postarile anterioare si veti vedea multiple cazuri ce au si primit refuzul din aceste considerente.

    Bine, e drept, ca nu se declara divortul, se completeaza (in mod voit) fals dosarul pentru alocatie, e altceva, respectivii incaseaza alocatia dar va veni timpul in care vor fi si amendati si vor returna si toti banii.

    Mai exista diverse situatii, va mai dau doar 2 exemple:
    – parintele aflat in Germania inregistreaza (anmeldung) copilul, chiar daca acesta locuieste cu diverse rude in Romania – ei, e doar o chestiune de timp pana cand respectivul va fi cautat de Jungendamt sa dea explicatii, de ce copilul nu este la scoala. Evident familia va spune ca e la scoala in Romania – ce urmeaza cred ca stiti.
    – un caz de care m-am lovit recent: in urma cu cativa ani o doamna a completat “gresit” (a se intelege – cu intentie) cererea pt alocatie, declarand bunica din romania, ce avea in ingrijire cei 3 copii, ca fiind platitoare de taxe in Germania. Evident si o scapare a functionarilor, dosarul a fost aprobat. Mai departe – cred ca stiti ca recent a inceput o campanie de verificare a dosarelor de alocatie pentru straini – dosarul respectivei doamne a ajuns la verificari – a urmat o amenda de 1500 de euro plus returnarea alocatiei incasate pe nedrept, vorbim de o suma cu 5 cifre. “Ruda” cu Mihai Viteazul, respectiva familie a mai cheltuit 3000 de euro pe avocat si cheltuieli de judecata, evident au pierdut. Acum situatia lor e cu adevarat tragica.

 26. Buna ziua!sotul meu lucreaza de la inceputul anului 2013 cu acte in germania,eu cu copilul de 5 ani locuim in romania,luna viitoare urmeaza sa mergem sa ne stabilim si noi in germania,va rog sa imi spuneti daca copilul beneficiaza de alocatie de cand a semnat tatal contractul de munca acolo si daca eu renunt la alocatia din romania,traduc si legalizez actul din care reiese ca am renuntat este valabil?multumesc anticipat!

  • Nu va foloseste la nimic traducerea, luati de la AJPS formularele europene pentru alocatie si acestea le depuneti la Familienkasse impreuna cu celelalte documente, aveti drept la alocatie din prima zi de cand lucreaza sotul aici.
   Pe lunile trecute veti primi doar diferenta pana la 184 de euro fata de cat ati incasat in romania.
   Informatii detaliate gasiti in cadru site-ului,
   Succes!

   • Buna seara ,am si eu o intrebare poate stie cineva sa ma lamureasca si pe mine ,daca tatal copiilor mei lucreaza cu acte legale in germania si eu am grija de copii nostri de ce copii mei nu ar avea dreptul la alocatii europene daca noi suntem divortati ? Totusi sunt copii lui au acelasi nume la fel ca tatal lor ,ce conteaza daca suntem cununati sau divortati .
    Va rog frumos daca este cineva in situatia mea si a reusit sa rezolve cu alocatiile sa imi lase un raspuns
    Va multumesc

   • Asta e legea, lucrurile sunt clar stabilite, sansele sunt 0 sa se rezolve ceva.

 27. buna ziua ma numesc elena as dori si eu o informatie amo fica lucreaza in germania la un abator langa hamburg are 2 copii de 7 ani si respectiv de 3 ani copii sunt la mine in romania iar fica mea este surdo muta i sa spus de la abatorulunde lucreaza ca primeste alocatie din germania pentru copii dar trebuie sa duca 2 formulare din tara daca ma puteti ajuta sa imi spuneti de unde le pot lua aceste formulare .fica mea lucreaza de5 ani la acest abator si poate primi si alocatia din urma pentru copii de acolo din germania daca renunta la cea din romania . VA multumesc

  • Este vorba de formularele europene pentru alocatie E401 si E411 – contactati agentia judeteana pentru prestatii sociale.
   Problema e in felul urmator: daca tatal nu locuieste cu copiii in Romania, sansele de a fi aprobata alocatia sunt aproape nule, deoarece se considera ca cei 2 copii sunt in grija unei terte persoane, a bunicii, aceasta fiind persoana indreptatita la alocatie conform legii germane, aceasta persoana putand solicita alocatia in statul in care este indreptatita – in speta in Romania. Puteti incerca, dar trebuie sa stiti dinainte ca la solicitarea formularelor europene pentru alocatie, alocatia romaneasca va fi sistata iar repunerea in plata se va putea face doar la solicitarea mamei.
   Succes!

 28. Buna ziua!
  M-ar interesa si pe mine unele aspecte legate de alocatia pentru copii in Germania.
  Sotul meu lucreaza legal in Germania din august 2012, insa eu am beneficiat pana luna trecuta de alocatia fetitei in Romania.Saptamana trecuta am ajuns cu fetita(are 4 ani) in Germania, iar astazi sotul meu, ne-a luat in spatiu la primarie si a inceput formalitatile pentru alocatie.La serviciu i s-a spus ca poate beneficia de alocatie(diferenta de alocatie) retroactiv.
  As vrea sa stiu daca acest lucru este adevarat si in cazul in care este posibil, ce trebuie facut.
  Va multumesc!

  • Beneficiati de alocatia germana din prima luna in care sotul lucreaza legal in Germania – alocatia se poate solicita la orice moment retroactiv pe o durata de pana la 4 ani.
   Dar ati plecat din Romania fara documentele importante – formularele Europene pentru Alocatie – contactati AJPS din judetul in care aveti domiciliul in Romania, la momentul eliberarii formularelor se va sista alocatia din Romania, le depuneti impreuna cu celelalte documente la Familienkasse. Totul poate dura pana la 6 luni. Pe lunile in care ati incasat si alocatia romaneasca veti primi doar diferenta pana la 184 de euro.
   Succes!

   • Va multumesc pentru raspuns!
    Cand am plecat din Romania, am fost sa solicit sistarea alocatiei,si hartiile necesare,iar ei mi-au spus ca nu-mi dau nici o hartie, ca din Germania trebuie sa le trimita un formular de la Familienkasse,prin care sa dovedesc ca avem domiciliul in Germania.
    Oare ce as putea sa fac acum?

   • La momentul respectiv, intr-adevar v-ar fi trebuit anmeldung-ul in Germania pentru a primi formularele, sotul ar fi trebuit sa le solicite. Acum ca aveti anmeldung puteti cere formularele, problema fiind faptul ca deseori cei e la AJPS solicita ca persoana sa fie prezenta la depunerea cererii sau sa mandateze prin procura un imputernicit.

 29. Muncesc din 2009 in Germania, iar fiica mea este in Romania. Am depus actele pentru alocatie, dar cererea a fost respinsa deoarece ea nu se afla sub intretinerea mea. Am aflat ca se poate lua alocatie, dar pe numele bunicii, deoarece aceasta o are in grija, si am trimis actele necesare la Nürnberg acum o luna si cateva saptamani. Credeti ca am sanse?
  Va multumesc anticipat!!

  • Pai cum sa ia bunica alocatie din germania, ce legatura are bunica cu Germania?
   Sensul raspunsului primit este faptul ca bunica este cea indreptatita a primi alocatie, conform legii germane, dar in statul in care este indreptatita. Daca indeplineste conditiile legale pentru alocatie in Germania – lucreaza sau are domiciliul fiscal in GErmania – atunci ea poate solicita acest lucru.
   Succes!

   • Este interesant cum mamele singure ,nevoite sa isi lase copilul in ingrijirea familiei extinse nu au dreptul sa ia alocatia din statul in care isi desfasoara activitatea ,in timp ce cele care isi lasa copilul in ingrijirea tatalui au dreptul acesta …….desi statul german nu are nicio garantie ca acesti bani sunt folositi strict in interesul copilului ….poate sunt bauti sau jucati la poker ,nu ??? Foarte interesant …
    Personal , eu vad in acest cadru legal discriminarea mamelor singure …
    Poate ca oficialii romani si germani ar trebui sa reanalizeze si aceste cazuri ….sunt convinsa ca sunt sute de mame care muncesc legal in Germania ,isi platesc contributiile la statul german , dar sunt sarite cu buna stiinta din cadrul legal care prevede acordarea alocatiei pentru copii !

  • Sigur ca puteti lua alocatie pe numele bunicii, trebuie doar ca bunica sa completeze formularul KG 51, sau puteti sa il completati Dvs. si dansa doar sa semneze (formularul exista si in engleza) ca si titular al cererii… Va trebuie in plus un act in care sa se specifice ca domiciliul copilului este acelasi cu al bunicii, Eu cred ca aveti sanse, si desi procedura este destul de complicata, merita sa incercati. Nu va lasati descurajata, e dreptul Dvs. si al copilului Dvs. Succes si numai bine! :)

   • Care sunt argumentele celor sustinute de dumneavoastra?
    Legea e clara, bunica neavand ncicio legatura cu statul german nu primeste alocatie – este obligatorie acea relatie de “impozitare” intre solicitantul alocatiei (in acest caz bunica) si statul german.

   • Un extras de pe pagina ANPIS:
    “Activitatea părinţilor într-un stat membru UE şi reşedinţa copilului în RO (în întreţinerea bunicilor sau a altor persoane).

    Statul de activitate a părinților va fi statul competent cu plata beneficiilor de asistenţă socială pentru copilul care are reşedinţa în RO, conform legislaţiei acelui stat. Dacă RO acordă beneficii de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei, pe baza reşedinţei copilului, mai mari decât cele prevăzute de statul de angajare a părinţilor, atunci va plăti un complement diferenţial, adică diferenţa între suma acordată conform legislaţiei sale şi cuantumul acordat de statul de angajare a părinţilor.
    EXEMPLU Germania (stat de activitate a părinților) – plăteşte 164 euro. Romania (stat de reședință a copilului) – plătește alocaţie de stat în valoare de 42 lei (aprox. 10euro). În acest caz, Germania va plăti prestaţiile pentru copil în cuantum de 164 euro, iar România va suspenda dreptul la alocația pentru copii deoarece cuantumul la care are dreptul copilul conform legislaţiei române nu depășeste cuantumul plătit de Germania.”
    linkul este urmatorul; http://www.prestatiisociale.ro/index.php/welcome/page/intrebari-frecvente-migranti
    Care lege?? Aratati-ne si noua unde scrie ca nu pot beneficia de alocatie parintii divortati sau persoanele care au in ingrijire copilul ramas in Romania… Nu scrie chestia asta nicaieri, am sapat peste tot. Ba dimpotriva, pste tot scrie ca nu are nicio importanta, atata timp cat un parinte lucreaza in Germania si plateste deci impozit.

    Iar mie nu mi-ati raspuns la intrebarea pusa acum cateva zile: Ne faceti sa parem prosti, pe mine si pe logodnicul meu, cum ca n-am inteles raspunsul de la Familienkasse, fara sa argumentati. Mie imi cereti sa argumentez, dar Dvs. nu argumentati deloc, spuneti mereu si tuturor ca asa scrie in lege… ?!?? Nu sunt o persoana cu 4 clase, am o facultate, si logodnicul meu neamt la fel, asa ca eu cred ca suntem in stare sa descifram o nenorocita de hartie de la FK. Nu ne mai prostiti, nu aveti nimic de castigat, ne e si asa destul de greu…

   • V-ati raspuns singura la intrebare: “conform legislatiei acelui stat” – in cazul in care un parinte lucreaza in germania atunci primeste alocatie conform legislatiei germane, implicit toate criteriile de eligibilitate sunt cele din legea germana. Care sunt respectivele legi? In Germania legile ce reglementeaza acordarea alocatiei sunt Einkommensteuergesetz si Bundeskindergeldgesetz.

    In aceste 2 legi veti gasi argumentat tot (o sa va rescriu argumentat cu paragrafele din lege – necesita ceva timp – am postat de multe ori si aici).
    In lege nu scrie explicit faptul ca in cazul divortului sau cazul in care copilul locuieste in afara Germaniei, cu bunica de ex., nu se primeste alocatie, dar cazurile de eligibilitate nu includ aceste situatii.

    Departe intentia mea de a va pune intr-o lumina proasta, dar dumneavoastra nu doriti sa intelegeti anumite aspecte legale legate de alocatie, explicabil oarecum, sunteti subiectiva.
    Informatiile primite de la Familienkasse sunt informatii generice, ei va prezinta informatii generale despre obtinerea alocatiei, dar ei nu pot analiza telefonic fiecare caz in parte, fara acte, si sa va dea un raspuns clar.

 30. Buna ziua!
  Dupa ce sotul ne-a luat si pe fetita si pe mine in spatiu,am sunat la Familienkasse si am solicitat formularele pentru alocatia fetitei. Astazi am primit prin posta, formularele KG1, urmand sa le completam.Ce documente suplimentare trebuie sa atasam la ele?
  As mai avea o intrebare: mai trebuie sa completam si alte formulare in Romania?Daca e nevoie, care sunt acestea?
  Va multumesc!

  • Solicitati de la Familienkasse formularele europene pentru alocatie – le veti primi stampilate, le duceti in Romania la AJPS si le returnati dupa ce le aveti completate – e vorba de E401 si E411.

 31. Buna seara. As dori va rog sa ma lamuriti in legatura cu alocatia pentru copil. Sotul lucreaza aici iar firma ii plateste toate impozitele. Eu pot primi alocatie si indemnizatie pentru cresterea copilului? Eu nu lucrez si copilul se va naste aici in iarna. Va multumesc.

  • Primiti alocatia in cuantum de 184 de euro si Elterngeld in cuantum de 300 de euro timp de 12 luni, chiar daca nu ati lucrat. In plus mai aveti drept la plata contributiei la pensie pana la varsta de 3 ani a copilului.
   Nu aveti drept la Mutterschaftsgeld.
   Succes!

   • Buna, am uitat sa precizez ca sotului meu i s-a transmis de unde lucreaza ca nu putem primi alocatie si nici el nu are dreptul la cele 2 luni de Elternzeit. Suntem pe perioada determinata aici, inca 2 ani apoi trebuie sa se intoarca la aceeasi firma dar din Romania. Va rog spuneti-mi e posibil asa ceva? O zi frumoasa va doresc.

 32. Buna dimineata am citit multe din comentariile dumneavoastra si nu mai inteleg nimic care este diferenta dintre alocatia europeana in valoare de 174 euro si cea normala de 184 si care cind se aplica si pe ce perioada

  • Diferenta o fac aproximativ cei 10 euro cat inseamna alocatia Romaneasca.
   Alocatia in Germania este de 184 de euro pe luna sau 174, daca se incaseaza pentru aceeasi perioada si alocatia din Romania (cele 2 nu se pot cumula, doar se completeaza pana la maximul dintre cele 2).
   In practica – se primesc 174 de euro pe perioada retroactiva, cat s-a incasat alocatia din romania – pana la eliberarea formularelor europene, ce reprezinta momentul in care alocatia romaneasca este sistata, si 184 de euro dupa.

 33. Multumesc pt raspuns aceasta alocatie de 174 euro se obtine retroactiv de la data cind ambii parinti contracte legale in germania sau numai de la data cind minora este inregistrata pe teritoriul germaniei urmind scoala in germania si ce acte le necesare pt obtinerea platii retroactive a acestei prestatii conform normelor europene . VA MULTUMESC

  • Ati mentionat in postari anterioare aptul ca fetita a locuit in Romania. In acest caz nu beneficiati de alocatie decat din luna in care copilul va fi anmelduit in Germania. V-am mai mentionat acest lucru si in alte postari, si dumneavoastra ati postat undeva prin ianuarie faptul ca Familienkasse Deggendorf v-a refuzat plata alocatiei retroactive din acest motiv. Lucrurile ar trebui sa va fie clare acum.
   Succes!

 34. Mentionez ca noi suntem stabiliti in germania din anul 2011 cu acte in regula contract si drept de sedere

 35. Precizati va rog, din 2011 sunteti stabilit cu sotia, copiii ramanand in Romania in ingrijirea altei persoane sau sunteti in Germania impreuna cu copiii?

 36. Buna, am uitat sa precizez ca sotului meu i s-a transmis de unde lucreaza ca nu putem primi alocatie si nici el nu are dreptul la cele 2 luni de Elternzeit. Suntem pe perioada determinata aici, inca 2 ani apoi trebuie sa se intoarca la aceeasi firma dar din Romania. Va rog spuneti-mi e posibil asa ceva? O zi frumoasa va doresc.

  • Sotul este detasat? Dupa 6 luni de la anmeldung beneficiati de alocatie chiar si in cazul detasarii. Dumneavoastra puteti primi fara probleme cele 12 luni de Elternzeit si Elterngeld, chiar daca nu ati lucrat si nu lucrati aici, in cazul sotului nu stiu ce sa spun, trebuie sa ma documentez.

 37. Buna am revenit eu sunt cu sotia din 2011 si fetita a stat cu bunica in Romania are dreptul la alocatie europeana sau nu si de cind

 38. Fetita are dreptul la alocatie europeana (cei 174 euro complectarea celor aproximativ 10 euro din Romania) avind in vedere ca noi lucram din 2011 cu contracte de munca in Germania si ce acte sunt necesare pt a obtine aceasta alocatie europeana

 39. Buna, sotul nu este detasat, este angajat al statului german. In acest timp contractul din Romania e suspendat. Dar in 2015 se intoarce in Romania si isi reia activitatea acolo.Sotului nu i se opreste nici un impozit din salariu deoarece le plateste firma si de datorita acestui fapt nu avem drept la alocatie si el la cele 2 luni de concediu.Asa i s-a comunicat de firma.

  • Pai asta inseamna detasare (probabil faceti confuzie cu delegarea) – angajatul este delegat la un alt angajatoru, isi desfasoare activitatea si beneficiaza de prestatii acolo unde sunt mai favorabile, pe perioada detasarii contractul de la firma mama fiind suspendat.

 40. buna ziua,am si eu o intrebare daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.Sunt insarcinata in luna a 7 si vreau sa nasc in Germania.Asigurare am, stau in chire impreuna cu sotul si el lucreza aici cu contract la neamt.Eu am lucrat inainte dar cu contract romanesc cu detasare in Germania. Intrebarea mea este, la nastere beneficiez de alocatia la copil si de ajutorul de la stat, si in cazul in care ne hotaram sa plecam in Romania, mai primesc alocatia si ajutorul?? sau ca sa le primesti este necasar sa ramai aici ???sau in cazul in care sotul isi schimba locul de munca si o sa fie angajat cu contract romanesc dar tot aici ce se intampla cu alocatia si cu ajutorul,le mai primesc??? Va multumesc!

  • Depinde cum ati fost detasata.
   In primul rand, alocatia o primiti in orice caz deoarece sotul lucreaza la un angajator german.
   Dumneavoastra puteti primi Elterngeld (indemnizatia de materniate) in cuantumul minim de 300 de euro timp de 12 luni. Acum, functie de cum s-a facut detasarea (ati avut contract cu angajatorul german, unde s-au platit taxele, contributiile sociale) puteti primit Elterngeld in cuantum de 65% din media venitului net (din Germania) din ultimele 12 luni anterioare nasterii, maxim 1800 euro lunar.
   La parasirea Germaniei se sisteaza orice prestatie sociala.

 41. Situatia sotului dumneavoastra nu este clara. Daca spuneti ca este angajat al unei firme din Germania inseamna ca statului german plateste firma impozite, implicit sotul dumneavoastra.
  Spuneti sotului sa ceara fluturasul de salariu.

 42. Da intradevar plateste impozite,el primeste in fiecare luna,niste foi in care scrie tot ce ii trage pe luna curenta,impozit,asigurare,la stoier,mai multe scrie pe acolo,foaia asta sa fie fluturasul de salar ma gandesc,M-ar intersa sa stiu daca in cazul in care el isi schimba locul de munca si se angajeaza la o firma romaneasca cu detasare aici,sau daca in cazul in care renunta la munca si ne intoarcem in romania, eu mai primesc banii de la stat si alocatia?

  • In momentul in care va intoarceti in Romania, robinetul cu prestatii sociale de orice fel de la statul german se inchide, in mod absolut normal. Aceeasi chestiune se intampla si in Romania cu indemnizatia de maternitate, se sisteaza daca parasiti tara.

 43. Buna dimineata. A o mare rugaminte daca a-ti putea sa-mi dati raspunsul la postarea cu fetita de 21 de ani deoarece eu nu o mai gasesc.Ea este fetita sotiei din prima casatorie si sta in romania cu bunica sa si tatal ei este tot in acolo.Mentionez ca fetita a fost si este incredintata mamei prin tribunal:Vrem sa stim daca ea are dreptul la alocatie retroactiv sau nu (ea face inca scoala in romania )si pina in 2012 a primit alocatie din romania dar dupa terminarea liceului nu a mai primit .Acum continua scoala la postliceal ce sanse am avea:Noi suntem din 2011 in germania cu acte in regula. VA MULTUMESC

 44. Buna ziua! As dori sa va impartasesc din propia experienta in legatura cu alocatia pentru copil mai mare de 2 ani cu domiciliul in Romania. In Romania locuieste impreuna cu sotia si am solicitat de la Familienkasse Kempten formulare E411 si E401, deoarece eu lucrez in Kempten si locuiesc in Memmingen. Raspunsul celor de la Familienkasse a fost sa completez formularele, pe care spun dansii ca nu le au si pot fi descarcate de pe internet (lucur pe care l-am realizat),si sa le trimit personal celor de la Familienkasse Nuernberg,deoarece dansii se ocupa doar de alocatia pentru copiii care s-au stabilit in Germania si
  nu pentru cei care locuiesc in alta tara.
  Acum doresc sa va intreb urmatoarele:
  1. Eu am completat formularele si le-au depus in cutia postala de la Familienkasee Kempten.
  Am procedat corect?
  2. Dupa depunere am asteptat 30 de zile dupa care am revenit la Familienkasse Kempten si
  i-am intrebat daca au primit acele formulare. Raspunsul dansilor a fost ca daca au primit acele
  formulare l-au trimis direct catre Familienkasse Nuernberg. Au procedat corect???
  3. Din experienta d-vostra as dori sa aflu daca este nevoie si de completarea unei cererii,
  sau depunerea altor documente, pentru a primi un raspuns legal din partea oficialitatilor
  germane, deoarece acest lucru nu s-a intamplat pana in momentul de fata?
  Astept cu deosebit interes raspunsul d-voastra.
  Va multumesc!

  • Prelucrarea dosarului dureaza cateva luni, in unele cazuri si pana la 6 luni. Ati procedat acorect cu actele dar acum puteti suna direct la Nuremberg sa intrebati care este stadiul actual al aplicatiei.
   Succes!

   • Serban Iulian

    Va multumesc pentru raspuns!

   • Dl. Iulian, eu am trimis dosarul in aprilie si nici pana in ziua de azi nu am primit vreun raspuns. Am trimis 3-4 e-mail-uri, o scrisoare recomandata, dar ma ignora pur si simplu. Am incercat si sa sun dar acolo nu ai nici o sansa sa ti se raspunda, e vesnic ocupat… Eu locuiesc in Germania din ianuarie 2012 si lucrez din decembrie 2012 cu contract de munca, in contabilitate. Fiica mea sta la fostul meu sot, in Romania, la divort mi-a fost incredintata mie, deci am dreptul la alocatie europeana pt ea daca lucrez in Germania… Nu exista foruri mai inalte unde as putea sa ma adresez in aceasta situatie? Sau cat timp ar trebui sa astept pana sa aflu si eu ceva?
    Multumesc.

   • Nici nu o sa primiti unul pozitiv – copilul este in ingrijirea fostului sot nu a dumneavoastra, de aceea nu aveti dreptul la alocatie (nu confundati acordarea judecatoreasca a custodiei cu cresterea si ingrijirea de zi cu zi a copilului – sustinerea financiara si vizitele ocazionale in vacante nu sunt considerate conditii suficiente pentru a demonstra implicarea in cresterea acestuia). Ingrijirea zilnica a copilului o are in sarcina persoana ce imparte aceeasi locuinta cu acesta, zi de zi.
    La fel de bine puteti locui cu un nepot sau copilul unei prietene si puteti obtine alocatie pentru acesta, deoarece il aveti in grija.

  • te rog imi poti spune concret ce acte iti trebuie pentru alocatie copil .astept raspuns la adresa de mail adryano_puma@yahoo.com.astept raspuns

 45. buna dimineata.sunt in germania de un an. am muncit un an si acum am contractul nelimitat .am o fetita de 16 ani in romania si doresc alocatia de aici .fetita este in custodia tatalui si intreb daca si ea are dreptul la alocatie noi suntem divortati.miau dat de la familienkasse 2 formulare dar nestiind germana nam inteles prea bine ce sa fac cu ele.trebuie sa le trimit in romania?sunt in germana acele formulare .sfatuitima cum sa fac ?si daca fata e incredintata tatalui are dreptul sa ia aceasta alocatie?daca sun la ei oare imi pot face un termin la cineva care vb romana?va multumesc

  • Daca fetita este in custodia tatalui, nu aveti dreptul la aceasta alocatie.

  • D-na Carmen si eu sunt divortata si copiii sunt la mine iar tatal lor lucreaza in germania ,incercati cu actele ,fetita dv are dreptul la alocatie http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social%20security%20rights%20in%20Germany_ro.pdf ,

   • Nu are dreptul la alocate in acest caz, am explicat aici de mai multe ori cu prevederile legale inclusiv multe persoane ce au primit refuz pe acest motiv de la Familienkasse.
    Daca in cazul dumneavoastra incasati in aceasta situatie alocatia, o faceti intr-un mod fraudulos (cel mai probabil in urma completarii cu informatii gresite a formularelor) si va trebui la un moment dat sa o returnati integral. Spun asta deoarece deja in anumite regiuni ale Germaniei alocatia pentru copii in cazul strainilor a fost suspendata pentru verificari (numeroase suspiciuni de frauda, in special in cazul turcilor si romanilor). Treptat aceste verificari se vor extinde in toata germania iar cine va fi depistat…. succes!

 46. Buna seara,
  Va rog daca se poate sa ma lamuriti in ceea ce priveste situatia mea. Locuiesc impreuna cu familia in Germania din 05,11,2012. Am depus formularele pentru alocatie inca din 27,11,2012 insa pana in prezent nu am primit niciun raspuns. Am fost personal la Familienkasse si am solicitat informatii cu privire la dosarul meu iar ca rapsuns am primit: “Nu va putem da nicio explicatie” va rog sa-mi comunicati daca am dreptul la alocatie si catre ce instituite ar trebui sa ma indrept. Precizez ca si eu si sotul suntem Arbeitsuchend.
  Cu stima,

  • Aveti drept la alocatie doar dupa 6 luni de sedere, deci incepand cu 06.5.2013.
   Ce formulare anume ati trimis? Formularele europene sunt atasate? Incercati sa sunati la Familienkasse Nuremberg, acolo se trimite cererile pentru alocatii in cazurile in care sunt implicati straini.
   Succes!

 47. Buna ziua,Va rog frumos sa imi spuneti si mie daca in situatia unui copil de 4 ani si jumatate care locuieste in Romania, fiind in ingrijirea mamei, dar aceasta avand custodie comuna cu tatal,( cetatean german cu domiciliul in Germania) se poate lua Kindergeld?cu multumiri anticipate!

 48. As mai dori un ajutor daca nu va suparati!!in situatia in care eu am anmeldung in Germania de la 1 iunie si locuiesc aici, dar copiii studiaza si locuiesc in Romania, baiatul 23 de ani-student la distanta si fata (minora in custodia mea) este eleva clasa a XI a, mai pot lua alocatia si in ce conditii?multumesc mult de tot.

  • Care este situatia dumneavoastra aici, lucrati? Daca nu lucrati atunci abia dupa 6 luni va puteti pune intrebarea daca primiti sau nu alocatia.

   • momentan nu lucrez, dar dupa cele 6 luni pot incerca sa depun documentatia?se poate lua in situatia mai sus mentionata?multumesc mult de tot pentru ajutor!

   • Dupa 6 luni puteti incerca dar cel mai probabil numai pentru baiat – justificarea fiind ca e la studii.
    Pentru fata eleva in clasa XI puteti incerca, nu aveti nimic de pierdut dar exista sansa ca cei de la Familienkasse sa considere ca ea nu imparte aceeasi locuinta cu dumneavoastra (sunt justificabile sederi in afara familiei plecarea la studii doar pt ciclul superior si vocationale).

 49. Buna ziua,

  In primul rand as vrea sa va felicit pentru site. Este cel mai bun din domeniu, bine structurat si informatiile sunt accesibile.

  Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.

  Lucrez de 6 luni in Bavaria, cu contract de munca nelimitat. Sunt asigurat la AOK. M-am casatorit acum 2 luni si sotia mea va naste peste 2 saptamani. Sotia nu a lucrat niciodata in Germania. A intrat pe asigurarea mea si a primit deja cardul AOK. Cei de la AOK au spus ca vor suporta costurile nasterii.

  Pana aici totul e clar.

  Nu sunt sigur cum putem obtine alocatia pentru copil. Lucrez in IT si mi s-a spus ca nu am nevoie de drept de munca sau de sedere. Am cerut drept de munca si am primit o scrisoare in care mi se confirma ca am deja dreptul sa muncesc in Germania.

  Amandoi suntem inregistrati (Anmeldung) la primarie. In afara de anmeldung, mai am contractul de munca si contractul de inchiriere al casei.

  Trebuie sa facem si alte demersuri in afara celui de a merge la primarie cu certificatul de nastere si cu actele noastre?

  Va multumesc anticipat.

  • Buna Alin,

   Sunt in aceasi situatie ca tine. Fiul meu s-a nascut de 4 sapt si intr-un final am obtinut certificatul de nastere german.
   Pasi pentru obtinere alocatiei si ajutorului de mamica ar fi:

   Pentru alocatie (Kindergeld):
   1. Trebuie sa completezi formularele:
   – Antrag auf Kindergeld (KG1) si
   – Antrag auf Kindergeld – Anlage Kind (KG1). Le gasesti pe net:
   http://www.arbeitsagentur.de/nn_26666/zentraler-Content/Vordrucke/A09-Kindergeld/Publikation/Formulare-Kindergeld.html
   2. Le printezi si semnezi.
   3. Faci un “pachetel” frumos cu urmatoarele acte:
   – Antrag auf Kindergeld (KG1)
   – Antrag auf Kindergeld – Anlage Kind (KG1).
   – certificat de nastere (german) – copie
   – Geburtsbescheinigung von Kindergeld (ar fi trebuit sa il primesti impreuna cu Certificatul de nastere)
   3. Impreuna cu urmatoarele documente le trimiti, prin posta, la ceea mai apropiata Familienkasse in raza careia ai Anmeldung.
   http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/A09-Kindergeld/A091-steuerrechtliche-Leistungen/Publikation/pdf/Ortsverzeichnis-der-Familienkassen.pdf

   Pentru ajutor mamica (Elterngeld):
   1. Trebuie sa completezi formularele primite de la cei care ti-au emis si Certificatul de nastere.
   2. Le printezi si semnezi.
   3. Faci un “pachetel” frumos cu urmatoarele acte:
   – formularul mai sus mentionat
   – certificat de nastere (german) – copie
   – Geburtsbescheinigung von Elterngeld (ar fi trebuit sa il primesti impreuna cu Certificatul de nastere)
   3. Impreuna cu urmatoarele documente le trimiti, prin posta, la adresa care scrie pe spatele formularului.

   In acest stadiu am ajuns eu. Mult succes!!!

   • Iti multumesc foarte mult pentru lamuriri.

    Acum stiu ce am de facut.

    Iti doresc numai bine si multa sanatate.

    Alin

 50. Buna seara,
  am o nelamurire referitoare la Kindergeld si anume de unde vor cunoaste cei de la Familienkasse de la ce data avem de primit alocatia retroactiv. In cele doua formulare (Antrag auf Kindergeld si Anlage Kind zum Antrag auf Kindergeld) nu este nici o referire, nici la actualul angajator, nici la data anmelduirii. Mai am formularul E411 adus din Romania, in care apare doar data stagnarii alocatiei romanesti. O sa le mai trimit si copii de pe Anmeldung-uri (plus certificatele de nastere si casatorie), insa contractul de munca nu l-am cerut de la angajator.
  Sotia si fetita sunt deja anmelduite.
  Va multumesc pt. eventualele sugestii.
  Seara buna.

  • Nu aveti formularul corect – antrag auf kindergeld.

   • Buna d-l Iulian,

    Ups, eu am, cred aceasi problema. Nici la mine pe Antrag auf Kindergeld nu apare – data anmeldungului. Am luat formularul de pe:http://www.arbeitsagentur.de/nn_26666/zentraler-Content/Vordrucke/A09-Kindergeld/Publikation/Formulare-Kindergeld.html

    Ati putea, va rog frumos, sa atasati un link de pe net de unde se poate lua formularul corect.
    Cred ca va fi de folos si altor persoane!

    Multumesc anticipat pentru timp si raspuns!

   • Eu am primit cele doua formulare (care sunt respectiv primele doua din lista de pe arbeitsagentur.de) de la Familienkasse, ce-i drept, in urma cu cateva luni, cand familia nu era inca aici, plus un Lebensbescheinigung zur Vorlage bei der Familienkasse (Erklärung über Kinder, die außerhalb des Haushaltes wohnen) care, in noua configuratie (toata trupa e acum aici), nu cred ca mai este necesar a fi trimis.
    Care ar fi cele corecte in acest caz?
    Multumesc.

 51. Banuiesc ca vad in sistem, dar am zis sa mai intreb inainte de a trimite dosarul, ca sa nu mai stau si de contestatii mai tarziu…

 52. iata povestea mea si a familiei mele………
  sotul meu lucreaza in Germania din 8.07.2012,lucreaza cu geverbe este platitor de impozit,eu inpreuna cu cei patru copii suntem in Germania doar din februarie 2013 tot de atunci am inceput demersurile pentru primirea alocatiei ,ei bine din luna iulie am inceput sa primim bani si din urma inclusiv februarie 2013, normal trebuia sa primesc de cand sotul meu lucreaza in Germania sau cel putin asa stiu eu daca nu ma insel de aici de pe site,va rog invatati ma ce sa fac ,daca mai pot face ceva sa primesc de atunci bani pt ca statul german nu ne a scutit de impozit iar noi nu am stiut de aceasta alocatie inainte ca eu sa vin in Germania!
  va multumesc !cu respect Maria O.

 53. Daca termenul este trecut din pacate mai pot face ceva ?!
  oricum multumesc frumos….toate bune!

 54. maria , nu exista nici o lege ca sa scrieti acolo in contestatie , din contra ! cand ati trimis actele ati semnat si confirmat ca daca in termenul impus ,cam 2-3 saptamani , nu faceti contestatie totul este in regula cu actele dvs .

  • Daca exista motive intemeiate ce impun contestatia, se poate si se accepta si dupa termenul impus, dar in schimb trebuie argumentat.
   In cazul dumneavoastra este o eroare evidenta a celor de la Familienkasse – dar trebuie sa argumentati foarte bine acest lucru – justificti prin faptul ca ati avut nevoie de o perioada de documentare si ati realizat, peste termenul precizat, greseala facuta.
   Legea principala ce guverneaza alocatia este BKGG – Bundeskindergeldgesetz, dar exista multiple trimiteri si in alte legi ce reglementeaza dreptul de sedere si impozitarea in Germania. Va trebui sa va construiti contestatia pe argumente punctuale, precizand exact paragrafele din lege. E nevoie de putin studiu dar nu e imposibil, diferenta de bani din alocatie cred ca merita acest efort!
   Succes!

 55. Va multumesc mult de tot !
  Duminica placuta va doresc!
  cu respect!

  • @maria
   Buna seara,
   va rog sa-mi spuneti cum ati argumentat contestatia si daca a avut urmarile dorite. Ma aflu si eu acum in aceeasi situatie. Multumesc.

 56. dl iulian mintiti lumea cu alocatia europeana , nu exista , iar alocatia germana e asa greu de obtinut si iti mai tin actele 6 luni sa te controleze iar eu in 6 luni mi se termina contractu , de doua ori mau respins de la alocatie , ce sa fac acum ?

  • Cu ce v-am mintit doamna draga? Nu am mentionat nicaieri faptul ca exista alocatie europeana, nu exista intr-adevar, exista un cadru de legi la nivelul uniunii europene prin care lucratorii / migrantii pot beneficia de alocatie in statul gazda, daca aceasta alocatie are un cuantum mai favorabil decat statul mama.
   Alocatia nu e greu de obtinut, depinde mult si de cum va prezentati si documentati cererea, eu nu am niciun cunoscut apropiat pe care sa-l fi sfatuit si ajutat cu cererea si sa nu fi primit in maxim 2 luni alocatia. Va pot sfatui dar nu va pot tine pixul in mana sa scrieti – v-am citit postarile anterioare in care va plangeati ca nici cele 14 rubrici din permisul unbefristet nu stiti sa le completati, asa ca nu va permit sa ma judecati astfel.

 57. pai cum atunci in titlu scrie alocatie europeana ,ASTA NU E MINCIUNA ? si la toata lumea spuneti peste tot ca aveti dreptul la alocatie , ba la munca , mereu cine intreaba scrieti raspunsul de bine dar toata lumea de aici stie ce greu este in germania , eu nu stiu sa tin pixu dar explicatimi si mie si altor oameni cum de ajutati asa cu saitul asta pe toata lumea gratuit si numai de bine ? nu cumva urmariti altceva cu siteul asta ? vad unu huidu pe aici care cauta numai musai femei romance la munca , iar la tepe si tepuiti strecurati cate o firma bunca cu ghilimele desigur care aduce oameni in germania , eu cred urmariti altceva cu saitul vostru , sa atrageti oameni , la mine in ravensburg sint doua pufuri cu femei romance care fac sex pe bani si barbatii lor stiu ca sunt la munca in germania , daca nu exista alocatie europeana de titlu este mare cu alocatie europeana ca sa sara in ochi pe interent nu ? e greu in germania si ulta lume o stie ,cate acte trebuie si cat de greu obtii ceva de la nemti , . va rog nu stergeti postull doar raspundeti sa vad si eu si alta lume de faceti asta gratuit pentru romani daca sunteti asa corecti si buni MULTUMESC

  • Intradevar, D-ul Iulian S. va dat sfaturi competente _si fara sa coste !!!!_ insa asa cum sinteti in stare sa le aplicati este numai problema d-vs.Un lucru foarte urit sa spuneti ca minte, sau alte lucruri neserioase. Sigur ca are ceva mai bun de facut in timpul dinsului liber.Daca nu stiti sa multumiti pentru munca voluntara si efortul depus , cel putin nu spuneti niste lucruri care nu isi au rostul .

 58. scuze ca revin , dar si firma dumneavoastra consgero , promitea locuri de munca , unde sunt acele locuri de munca pentru romani ?
  ma scuzati daca va deranjez si va multumesc de raspunsuri daca le veti da !

 59. Buna ziua,

  Noi ne pregatim de mutare in Germania si ne-ar interesa, daca, din experientele Dvs. ne trebuie traduse si legalizate toate documentele (certificate de nastere copii, buletine) sau doar diplomele de studii.

  Cu multumiri,
  Dan

  • Certificatele de nastere si casatorie, daca le aveti de tip nou, nu mai trebuiesc apostilate, e bine totusi, luand in considerare costul, sa aveti o traducere legalizata, costa undeva pe la 30 RON cred per document.

 60. Buna ziua dl.Dan si dl.IulianS,

  Ma scuzati ca intervin, dar am informatii mai actuale:

  Eu sunt in Germania din Ian. 2013 si din experienta mea de pana acum, birourile nemtesti mi-au cerut traducerea documentelor de catre un traducator autorizat din Germania si asta doar la nasterea fiului meu. Atunci am gasit o persoana foarte draguta, in zona, care mi-a tradus Certificatele pt aprox. 10 €/document. Dar in general pretul este de 30 €/document.
  Recomandarea mea ar fi sa le traduceti cand veti ajunge in Germania si doar cand veti avea nevoie!
  Pentru diplome, (daca vorbim despre diplome universitare) este importnat sa aveti si suplimentul de diploma si daca aveti de gand sa va echivalati titlul profesional (dipl.ing.) atunci ar fi bine sa aveti si programa scolara pentru fiecare materie. Se obtine de la Facultatea absolvita din Romania!

  Cu respect
  Janko

  • Obiceiurile difera de la o localitate la alta, mie de ex. anul trecut, in august, la nasterea fiului meu nu mi-au cerut absolut nimic, o simpla copie dupa certificatul de casatorie si atat. La fel cand am aplicat si pentru Elterngeld, permisul de munca al sotiei, etc.
   La fel, pentru baiatul nascut in Romania, cand am aplicat aici pentru alocatie, gradinita, etc, o simpla copie dupa certificatul de nastere a fost suficienta, nu mi-a cerut nimeni nimic in plus (Munchen).

   Multe persoane au scris aici ca li s-a cerut traducerea si a fost acceptata cea din Romania.
   Deci depinde foarte mult de localitate si de functionar.

   • Certificatul de casatorie este din 2007, iar cele de nastere din 2010 si 2012.

    Sunt considerate model nou toate?

    Multumesc,

   • Da, sunt de tip nou, in format international multilingv.
    Daca aveti ocazia, e recomandat sa preschimbati si certificatele de nastere ale dumneavoastra si ale sotiei, se schimba pe loc la primaria unde a fost inregistrata nasterea. Faceti apoi la toate o traducere legalizata.
    Nu uitati sa luati de la casa de asigurari formularul european (E104), va va trebui in Germania la incheierea asigurarii medicale.
    Daca veniti cu contract de munca atunci incercati sa luati si de la AJPS formularele europene pentru alocatia copiilor – de obicei se elibereaza atuncic cand faceti dovada domiciliului in Germania – anmeldung, incercati totusi, poate vi le elibereaza acum. Daca nu aveti contract de munca, atunci alocatia o primiti dupa 6 luni.

   • Rasfoind pe aici cele scrise, am si eu cateva intrebari :

    1. Este necesar sa-mi duc diploma (diploma de inginer electrotehnic) pentru a fi recunoscuta? La semnarea contractului nu mi-au cerut decat o copie si o copie tradusa. Pentru cine conteaza de fapt recunoasterea sau echivalarea? Pentru angajator sau pentru mine?
    2. O curiozitate, la ce mi-ar trebui aici in Germania certificatul de nastere? Nu de alta, dar probabil ca o sa am drum in octombrie in tara si macar sa il schimb.
    3. Pentru asigurarea incheiata la AOK, nu mi-au cerut niciun formular, sau ceva adus din Romania.

    Va multumesc !

   • 1. Pentru angajator este suficienta copia. Daca doriti recunoasterea titlului academic atunci aveti o procedura mai complexa de parcurs, dar pe moment nu va ajuta cu nimic.
    2. Personal inca nu m-am lovit de o astfel de situatie in care sa am nevoie de certificatul de nastere, doar cel de casatorie si de nastere al copiilor trebuie sa fie obligatoriu de tip nou. Ale parintilor e recomandat sa le aveti, cine stie cand veti avea nevoie, schimbarea costa 7 RON, doar trebuie ajuns la primaria unde a fost inregistrata nasterea.
    3. Unii cer, altii nu, depinde de situatie – in general nu se cere daca data asigurarii corespunde cu data anmeldungului in Germania. AOK este una din cele mai proaste alegeri, nu le fac reclama proasta dar cine va avea probleme medicale mai serioase va intelege de ce spun asta.

 61. Eu vorbesc despre zona: Bad Kissingen pt certificat de nastere.

 62. Domnilor IulianS si Janko,

  Va multumesc frumos pentru informatii.
  Cu deosebita stima pentru sprijinul acordat,

  Dan

 63. Buna ziua.as avea nevoie de unele informatii ,daca ma poate ajuta cineva.Sotul lucreaza de cateva luni la o firma de distributie in Germaia,ca sofer.Eu stau in Romania.avem doi copii,cel mic in varsta de 8 ani este incadrat in grad de handicap grav,dorim pe viitor sa ne stabilim si noi in Germania.Doresc sa stiu daca inafara de alocatie cel mic ar mai beneficia de ceva ajutor financiar din partea statului german si daca eu am dreptul acolo sa fiu asistent personal sau insotitor langa copilul meu,cum sunt acum in Romania????Copilul necesita supraveghere permanenta!!!!!Multumesc anticipat.

 64. buna ziua. sunt in germania din 17.mai 2012, casatorita din 6.09.2012 cu un cetatean german,lucrez cu contract de munca din 12.12.2012,am 2 copii dintr_o casatorie anterioara,unul aici cu mine,unul in romania,deoarece este la liceu si nu ii pot strica viitorul schimbandu_i scoala acum,cel care sta cu mine este la gradinita aici, am trimis toate actele pt alocatie din luna martie,dupa ce le_au venit si formularele europene din romania,completate,si uite asa astept de atunci sa primesc alocatia pt copii si nu mai vine! toate actele sunt cica in regula,dar……si uite asa platesc mii de euro impozit si ei nu sunt in stare sa solutioneze un dosar de alocatie si nici macar la tel nu raspund daca ii suni..cica nu au timp ca lucreaza!!!

  • Rezolvarea unui dosar de alocatie dureaza si 6 luni.
   Dar sa nu va asteptati sa primiti pentru copilul din Romania alocatie, va fi respinsa pentru ca nu este in intretinerea dumneavoastra.

 65. nu stiu ce intelege statul german prin intretinere sau d-voastra?! copilul meu sta cu bunica materna care este casnica,,veniturile ei sunt pensia sotului ei si banii care ii trimit eu lunar pt copil,mama are doar o procura prin care ii las fata in grija pt 1 an de zile ..si ea sa ma reprezinte si sa o poate scoate din tara in caz de nevoie,deci…cum o poate ea intretine??? am horarare judecatoreasca pt copii ca sunt incredintati mie,deci eu ii intretin,lucrez aici cu acte in regula,cu drept de munca nelimitat si sotz german…deci..cum este legea aceasta cu intretinerea???eu consider ca atata timp cat eu lucrez si platesc impozite si copii mei sa beneficieze de aceste drepturi deparece impozitul nu merge in ro ci in germania,.alocatie in ro nu mai primesc din ianuarie..asa ca ar trebui sa primesc aici..europeana sau nu..trebuie sa primesc ceva…nu am nimik cu acest site…dar consider ca cel mai bine ar fi sa traduceti legile germane privind drepturile strainilor stabiliti aici,cuvant cu cuvant ..sa inteleaga toata lumea..si ala cu 2 clase si ala cu masterat! germana este grea si nu toata lumea poate traduce ce scrieti pe aici sau ce scrie pe alte saitu_ri pe unde ii redirectionati! multzumesc frumos pt intelegere si scuzati greselile de tipar!In concluzie eu imi intretin ambii copii si pot dovedi cu extrase bancare!

  • Strict legat de alocatie, legislatia defineste intretinator al copilului acea persoana care are grija zi de zi de cresterea si ingrijirea acestuia, nu obligatoriu persoana ce sustine financiar copilul. In cazul dumneavoastra, dupa cum ati spus, bunica materna este cea ce intretine copilul, conform legsilatiei germane ea fiind indreptatita a cere alocatia pentru copil, daca indeplineste celelalte criterii legale (lucreaza in Germania ea sau sotul).
   Am relatat aici de multe ori ce insemana, cititi si in postarile anterioare – nu e coniderata conditie suficienta ca parintele sa suporte financiar cresterea copilului si eventual sa petreaca vacantele impreuna. Conditia este ca persoana ce solicita alocatia sa aiba domiciliu comun cu copilul in GErmania iar daca copilul locuieste in afara GErmaniei, intr-un stat UE, atunci sotul/sotia trebuie sa aiba acelasi domiciliu.
   PS: aveti idee ce inseamna, ca resurse de timp, ca cineva sa traduca legile? Si gratuit pe deasupra. Personal sunt satul de munca voluntara soldata cu suturi in fund si injurii, pt ca din pacate asa se intampla, din 100 de persoane ajutate abia 5 daca spun un multumesc, nu exagerez, in conditiile in care nu le-a cerut nimeni absolut nimic. Prostia ma costa, asta e… Mai bine citesc o carte, sunt mai castigat pe plan moral.

 66. Buna ziua
  Va implor doresc si eu un raspuns. Muncesc in Germania, stau cu chirie, am toate actele necesare, primesc alocatie pt copilul meu de 10 ani care locuieste cu mine aici si merge la scoala, DAR am o fata in varsta de 21 de ani care a luat la facultate, urmeaza de anul acesta cursurile la zi in Romania, ea poate beneficia de alocatie din Germania? Nu ia alocatie in Romania, eu sunt divortata fostul sot este in Romania, s-a recasatorit, nu am legatura cu el. Fata mea din septembrie o sa mearga la facultate, repet nu i-a alocatie din Romania, dar eu o pot ajuta de aici cu alocatia din Germania? Ce acte imi trebuiesc pt a obtine aceasta alocatie?

  • Detaliati situatia fetei, unde locuieste (a locuit in GErmania, are anmeldung aici?).

   • Deci, fata mea este nascuta in Romania, merge la facultate acolo, are 21 de ani, nu are anmeldung aici in Germania, eu iau deja 174 de euro alocatie pt baiatul meu care e la scoala aici si mai iau 180 de euro pt ca sunt singura si-mi cresc copilul, muncesc, am permis de munca, sunt in regula cu totul. Intrebarea mea este pot lua alocatie pentru fata care merge la scoala in Romania? Ce acte imi sunt necesare?

   • Pentru fata, fiind studenta, vi se acorda chiar daca nu locuieste cu dumneavoastra. Aveti nevoie de cerere, formulare europene, copie certificat de nastere si adeverinta care sa ateste calitatea de student. Toate astea le trimiteti, impreuna cu actele dumneavoastra, la Familienkasse. Pe cerere treceti numarul de dosar de la alocatia baiatului.
    Succes!

 67. Buna ziua
  Am nevoie si eu de un raspuns.Am contract de munca pe 1 an din noiembrie 2012 pana in noiembrie 2013 si am obtinut si alocatia pt copilul meu minor incepand cu dec 2012.
  Contractul de munca imi va fi prelungit imi puteti spune va rog daca alocatia o voi primi automat in continuare sau trebuie sa merg din nou la Famillienkasse sa duc noul contract de munca??
  Va multumesc anticipat!

  • Nu va faceti griji in privinta alocatiei, nu se intrerupe, nu e afectata in acest moment de situatia contractului de munca.

   • Multumesc frumos pt raspuns!
    Am intrebat pt ca in decembrie cand am fost singurul act care mi-a trebuit a fost contractul meu de munca si desigur anmeldungul!Si d-na mi-a spus ceva atunci de contract de munca dar cum nu intelegeam pe atunci ff multa germana nu am priceput exact ce mi-a comunicat!!
    Cand se intrerupe alocatia??Sau mai exact daca plec de pe teritoriul Germaniei peste 1 an eu trebuie sa fac ceva ca sa renunt la alocatie sau se intrerupe automat??

   • O problema aici deoarece alocatia vi s-a aprobat fara formularele europene, sa va asteptati in orice moment sa vi se sisteze alocatia pana la completarea dosarului (deoarece incasati alocatia si in Romania pentru copil, corect? Va trebui sa returnati banii incasati in Romania in perioada in care ati luat si Kindergeld in Germania). Spune toate astea pt ca la nivelul Germaniei a pornit o campanie de verificare a dosarelor de alocatie pentru imigranti (fraude sau greseli ale functionarilor, cum e si cazul dumneavoastra).
    Cand intervine orice schimbare ce poate afecta acordarea alocatiei (plecati din Germania, divort, va mutati, etc) aveti obligatia sa anuntati Familienkasse, alocatia. Aveti inscrise obligatiile pe decizia de acordare a obligatiei. Alocatia nu se opreste automat, trebuie sa va anuntati plecarea.
    Succes!

   • In plus, daca va intoarceti in Romania, va trebui sa luati formularele europene de la Familienkasse pentru a putea primi din nou alocatia in Romania, procedura inversa cu formularele europene atunci cand se aplica in Germania.

 68. Nu incasam alocatia si in Romania!Am sistat-o incepand cu 1 februarie 2013 , in decembrie am fost la Famillienkasse ne-au spus ca trebuie sa o sistam si am trimis cerere insa a fost sistata doar cu 1 februarie…deci 2 luni decembrie si ianuarie am luat in paralel atat!!!
  Formularele europene ne-au fost trimise acasa de Famillienkasse le-am completat si le-am retrimis inapoi la ei cu mentiunea ca ei le-au trimis in Romania si dupa ce au primit raspunsul ne-au trimis noua acasa decizia de acordare a alocatiei.

 69. Am nevoie sa ma ajutati cu ceva,va rog frumos,am 19 ani sunt in clasa a 12 am domiciliu in germania mai am 5 frati si as vrea daca se poate sa am acces la alocatie personal.Va rog frumos sami dati un raspuns,multumesc

  • Alocatia germana o primeste doar parintele indreptatit – in cazul dumneavoastra tatal aflat in Germania, in contul personal sau intr-un cont indicat de acesta. Nu este posibila incasarea alocatiei direct de catre copii.

 70. tatal meu si ceilalti frati sunt in germania eu locuiesc cu mama in RO

 71. multumesc

 72. Nu am gasit o situatie asemanatoare cu a mea si de aceea va scriu cu rugamintea sa “descurcati si itele povestii mele”

  Eu am plecat din Ro si am locuit impreuna cu sotia mea in Italia timp de 7 ani apoi ne-am deci sa luam drumul Germaniei . Am toate actele in regula,lucrez,am permis de lucru dar ar mai fi de rezolvat alocatia pt.copii. Intrebarile sunt:

  1 .de ce acte am nevoie sa depun
  2. daca copiii mei nu au luat niciodata alocatie din Ro mai este nevoie de “celebrele” formulare E401 si E411?
  3.au luat alocatie numai din Italia iar in momentul cand m-am dezanuntat/abgemeldet acolo a incetat si alocatia

  Va multumesc din suflet si respect pt.munca pe care o depuneti !

 73. buna ziua,ma numesc Vali…lucrez impreuna cu sotia in germania,avem anmeldung de la 1.04.2013 impreuna cu copilul nostru in varsta de 1 an si 7 luni….nu am renuntat in tara la alocatie inca…as dori sa stiu daca are copilul dreptul la alocatie?precizez ca lucram cu acte in regula…avem carduri de asigurare toti 3 la AOK…va multumesc anticipat,si va rog sa ma lamuriti ce formalitati trebuiesc indeplinite!

  • Aveti drept la alocatie din luna in care ati inceput lucrul. Detalii despre modul de aplicare gasiti in cadrul site-ului (primiti si retroactiv alocatia pentru lunile din urma, dar veti avea nevoie de formularele europene).
   Succes!

 74. trebuiesc acele formulare 401 si 411 completate in romania apoi trimise aici,iar eu le duc la familienkase?e corect?va multumesc mult

 75. multumesc mult….si dupa aceste formalitati..copilul primeste anticipat din data in care are anmeldung aici?

  • Nu din data cand au copiii anmeldung ci din data in care ati inceput lucrul aici, conditie fiind ca sotia sa fi locuit cu ei in Romania pe perioada cat copiii au locuit in Romania, pana la venirea in Germania.

 76. deci..eu,impreuna cu sotia si copilul..suntem in germania din 1 aprilie 2013,de atunci avem anmeldung…sotia a lucrat din mai…practic,noi impozit platim din mai,eu lucrez din iulie…pentru alocatie trebuie contractul de munca sau verifica ei din data in care esti inscris la impozite?

 77. Buna ziua.as avea nevoie de unele informatii ,daca ma poate ajuta cineva.Sotul lucreaza de cateva luni la o firma de distributie in Germaia,ca sofer.Eu stau in Romania.avem doi copii,cel mic in varsta de 8 ani este incadrat in grad de handicap grav,dorim pe viitor sa ne stabilim si noi in Germania.Doresc sa stiu daca inafara de alocatie cel mic ar mai beneficia de ceva ajutor si daca eu am dreptul acolo sa fiu asistent personal sau insotitor langa copilul meu,cum sunt acum in Romania????Copilul necesita supraveghere permanenta!!!!!Multumesc anticipat.

 78. Buna, ma numesc Katrin. am citit situ-l dumneavoastra si am inteles ca sunteti din Timisoara..?, eu sunt in austria din septembrie 2012 si in decembrie am primit drept de munca.mi sa acordat acel drept de munca pana in aprilie 2013 si dupa aceea trebuia prelungit, multumesc la dumnezeu ca am primit mai departe drept de munca. acum eu miam adus copilul aici, caci el a fost pana acum in roamania. eu lucrez la un loc stabil de munca am asigurare medicala (e card se numeste), si drept de munca pana in decembrie. din cate am inteles in 2014 noi vom primi , daca vom primi drept liber la munca.sa speram ca asa va fi dar eu mai am putin si poate cu ajutorul lui dumnezeu voi primi dreptu de munca mai departe in decembrie si atunci voi putea primi eu- freizugigkeitul acela ;)). acum intrebarea mea e, eu am fost sa imi depun actele pentru alocatie,eu tot intreb aici de gindergeld dar ei imi tot spun caci kindergeld nu se mai dau doar pana la 2 ani jumate. am fost la finanzamt si am zis de kindergeld si mia spus ca imi poate da doar familiebeihilfe. iam spus sa imi scrie de ce acte am nevoie si le am pe toate, aproape dar una nu inteleg. imi cere sa le dau adresa de unde vine alocatia lui copil din romania…spune asa , adresse in rumanien wegen kindergeld, adika sa le dau adresa de unde ia provenit alocatia sau de unde a primit el alocatia pana sa nu renunt la ea, dar eu nu stiu care este si dupa cum ati spus dumneavoastra ca sunteti din timisoara poate ma puteti ajuta. eu nu mai am nicio chitanta din aceea la mine aici in austria sa stiu adresa de unde vine alocatia, ce si de unde pot face rost sau poate imi puteti spune dumneavostra pe ce site pot afla. va multumesc foarte mult si uitandu-ma la comentariile celor de mai sus, va doresc numai bine si succes.

 79. BUNA ziua sunt Dorel si va rog ceva,cind aveti timp lamuritima si pe mine, daca puteti. sunt 5 zile de cind sa nascut fiul nostru, am fost la standesamnt cu actul ala de la clinika pentru certificatul german,dar nu nea zis cit dureaza. aveti ideie cam cit dureaza Pina vine certificatul ? pentru Kindergeld, elerngeld se poate aplica daca inca nu am primit certificatul ?LA ce drepturi am mai avea de aplicat ? tinind cont ca lucrez legal am unberfristed. multumim si numai bine!

  • Dureaza cam 8 zile, puteti suna sa intrebati daca e gata.
   Nu puteti aplica pentru beneficii pana nu primit certificatul de nastere. Tot atunci veti primi inca 3 documente importante: o adeverinta pentru Kindergeld, una pentru Elterngeld si alta pentru Mutterschaftsgeld.
   In plus mai puteti aplica pentru plata contributiei la pensie pentru sotie, pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.
   Cititi mai multe detalii aici http://consilierjuridicgermanoroman.com/2012/07/27/copilul-tau-in-germania/

   Mai departe trebuie sa va ocupati de transcrierea nasterii in Romanai si obtinerea pasaportului.
   Succes si felicitari!

 80. Multumesc frumos domnule IulianS , cu transcrierea nustiu cum sa procedez , cred ca e cam complicat plus ca stau la o distanta de 300 km de MIUNHEN eu cred ca ar fi mai indicat sa mergem in tara sa transcriem nasterea ,dumneavoastra cum credeti ca ar fi mai bine de facut ? O Seara buna !

  • Transcrierea nu ar fi foarte complicat, trebuie sa ajungeti la consulat. Functie de programul dumneavoastra alegeti daca faceti la consulat sau in tara.
   Aici e problema distantei, daca alegeti sa mergeti in tara, oricum veti avea nevoie de la consulat de un titlu de calatorie pentru copil, asta pana ii faceti pasaportul. Si ca sa ii faceti pasaportul, aveti nevoie de transcrierea nasterii intai. Luati in calcul minim 1 luna de stat in tara pentru rezolvarea actelor (fara pasaport nu va veti putea intoarce in germania cu copilul).
   Succes!

 81. BUNA ZIUA.As vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva,in legatura cu kindergeld,eu impreuna cu sotul si copilul locuim di 2011 avem ameldulg de cand am venit dar nu avem permisul de sedere ,cei de la familienkasse ne cer permisul de sedere de atunci ca sa ne dea alocatia din 2011 ,deci ne a aprobat alocatia de cand avem dreptul sedere sotul meu a lucrat cu gewerbe de cand am venit ,am platit toate taxele la stat .intrebarea mea este avem sanse sa ne dea kindergeld din 2011 chiar daca nu avem permisul de sedere din 2011 avem doar ameldung de atunci ?avem permisul din 2012.

  • Mergeti la Auslaenderbehorde si cereti freizügigkeitsbescheinigung, normal nu se mai elibereaza incepand cu 29 ianuarie 2013 dar pentru cei sositi in trecut este absolut necesar, ar fi trebuit sa il obtineti din momentul sosirii in Germania.
   Succes!

 82. fara freizugigkeitsbescheinigung nu imi aproba din urma kindergeld?

  • Daca vi l-au cerut, inseamna ca nu.
   Alocatia vi se poate acorda retroactiv daca respectati conditiile de acordare valabile la momentul respectiv, una din acestea fiind dreptul de sedere.

 83. Buna ziua. As vrea sa ma lamuriti cu ce acte trebuie sa incep pentru primirea alocatiei in germania., cu formularele 401 si 411 depuse in romania , pentru a imi anula in romania alocatia sau cu formularele i actele depuse aici in germania dupa aceea in romania. Daca sotul meu a lucrat din februarie 2012 cu gewerbe dar copilul nu a fost aici primesc alocatie retroactiva chiar daca in timpul aceesta am luat si din romania.

  • Dumneavoastra unde ati locuit, in Romania cu copiii? Daca da, formularele europene le luati din Romania de la AJPS. Pe perioada cat ati incasat din Romania alocatia primit doar diferenta pana la 184 de euro din Germania.

   • Completare: daca nu ati locuit dumneavoastra, mama, in Romania impreuna cu copiii, atunci nu aveti drept la alocatie (ambii parinti ati fost in Germania).

 84. va multumesc foarte mult pentru raspuns. As mai avea o intrebare daca ma puteti ajuta. Daca nu mai are sotul actele de la gewerbe cum poate demonstra ca a lucrat din februarie 2012? si nici chitantele nu le are. Si pe gewerbe dupa ce suma se plateste impozit?va multumesc

 85. sotul meu lua lucrari prin gewerbe de la o alta persoana, iar actele de gewerbe au ramas la aceea persoana pt ca ii facea contabilitatea. din luna iunie sa mutat la o alta firma gmbh cu contract de munca iar cealalta persoana nu mai vrea sa ii dea nici un act. daca puteti va rog ajutati-ma

  • Nu va poate nimeni ajuta, daca sotul a fost atat de naiv incat sa lase actele din mana, sa nu se trezeasca cu surprize. Trimiteti solicitare scrisa, faceti o plangere la politie, apelati la un avocat.

 86. Buna seara, avem o nelamurire referitor la actele pentru alocatie, sotul meu are anmeldung si nu contract de chirie cum este specificat, credeti ca va fi o problema in a obtine alocatia pentru copii?
  Va multumesc anticipat.

 87. buna,as avea si eu o intrebare:iau alocatie in Germania dar am terminat contractul si urmeaza sa plec in Romania si probabil ma voi angaja acolo.si vreau sa renunt la alocatie in Germania,cum procedez exista un formular ceva ?

 88. la Finanzamt in localitatea in care am lucrat?poate ma ajutati cu o formulare deoarece habar nu am cum sa scriu,nu trebuie nici un act nimic?
  Multumesc.

  • Le solicitati formularele europene pentru alocatie, veti avea nevoie de ele pentru a putea cere din nou in Romania alocatia (acelasi proces cand ati aplicat pentru alocatie in Germania, ati prezentat formularele europene din Romania, acum faceti invers).
   Succes!

 89. Buna ziua,

  Care este procedura de sistare a alocatiei copilului in Germania pt a putea beneficia din nou de alocatie in Romania?

  Multumesc

 90. Buna seara.
  Bineinteles ca si eu am o problema cu Familienkasse.Pe perioada februarie-noiembrie 2012 am lucrat cu contract legal la o firma din Germania ca electrician,cu anmeldung,card de sanatate,card bancar fisa salariala lunara ,contract de inchiriere locuinta,taxe la gunoi la primarie totul platit si dovedit la zi.In septembrie 2012 reusesc sa trimit prin posta toate actele si formularele completate din Romania cerute de Familienkasse pt alocatie,la ei.Mentionez ca copilul si sotia sint in Romania.Termin contractul si vin acasa in Romania.Trece un an si nimik,eu nestiind sa vorbesc asa bine germana nu am sunat la ei ca na zic ca sint corecti si stiu ei ce au de facut,nu mai zic cit ii injuram in gind ca mi-au tras cite 600 sau 700 euro impozit pe luna,ajutor social pt ex ddr,pensie,sanatate si toate alea,si acum se cramponeaza la cei 185 euro pe care ar trebui sa ii dea pt alocatie.Zic asta e,tot va trebui sa merg inapoi sa imi sterg anmeldungul la primarie si contul de card bancar ca tot platesc aiurea comision la banca pt el,si atunci ma voi duce la Familienkasse sa vad care-i problema.Dar…in vara asta prin luna august primesc de la ei vreo 3 hirtii sau cum sa le zic eu,,instiintari” cu suma calculata ce ar trebui luata de copil pe acea perioada lucrata de mine si imi cer sa le mai dau un cont in care sa vireze banii.Bineinteles ca imediat am completat acele formulare trimise de ei,cu ce imi cereau in ele,pun contul din germania ca na,baga mai repede banii,nu ma complic cu un nou cont la o banca din Romania si le-am trimis cu recomandata cu aviz de primire,paravion, ce mai cu toate alea ca sa ajunga in siguranta,si sa nu depaseasca perioada specificata in formulare ca sa fie trimise.
  Asta e povestea mea,bineinteles ca banii nu au intrat in cont.Oare cit mai astept acum?
  Orasul unde am anmeldung este Donaueschingen,Familienkasse in Villingen-Schwenningen,Baden-Württemberg.
  Va multumesc pentru rabdarea de a citi aceste rinduri,scuze pentru exprimarea mea,poate nu intelege toata lumea ce am scris , si astept un sfat sau chiar un ajutor.

 91. ce se intampla daca pleci in Romania si nu anunti la Familiekasse,alocatia iti intra in continuare in cont?

  • Se plateste in continuare dar atunci cand veti fi descoperit, doamne’ajuta, probleme mari, amenda, va trebui sa returnati banii, inclusiv dobanda, plus un proces de mai toata frumusetea.

 92. buna seara vreau sa intreb si eu cv sam lamuriti va rog lucram in Germania de 3 ani si am facut si noi la ranmdu nostrum acte pentru alocatie ,eu si doi colegi am depus actele la kindergeld aci l noi in oras a trecut trei luni si nimc, dar beleaua cea mare e ca actele la unul din colegi nu se mai gasesc nicaeri am fost si am intrebat si au spus ca nu se gasesc nicaeri si trebuie facute altele noi.e cam grav cred eu, mentionez dosaru era complet tot ce era nevoie. va rog un rasuns ce e de facu

 93. bunaseara,o intrebare :avand gewerbe se poate lua alocatie pt 3 copii?de la cat timp?ce se va schimba de la 1 ianuarie?multumesc anticipat

 94. bunaseara,o intrebare :avand gewerbe se poate lua alocatie pt 3 copii?de la cat timp?ce se va schimba de la 1 ianuarie?multumesc

  • Se poate lua alocatie cu gewerbe, iar de la 1 ianuarie nu se schimba decat faptul ca nu veti mai avea nevoie de permis de munca pentru a lucra in Germania.

  • Luati alocatie din luna in care ati deschis gewerbe. De la 1 ianuarie nu se schimba nimic in privinta modului de acordare a alocatiei.
   Important totusi: unde se afla parintii si unde se afla copiii?

 95. multumesc pentru raspuns,contractele de munca pentru romani se vor face mai usor,mai repede ca inainte?este posibil sa fie probleme?pentru copii este vreuc curs care sa ii ajute sa invete limba?eu am o fetita in clasa a 4-a acum,cum va fi pt ea acolo?

 96. talat in germania,mama si copii in rom.multumesc

 97. tatal in germ.cu gewerbe

 98. Buna dimineata. As vrea sa va intreb daca si eu si sotia locuim in Germania si copii in Romania fiind studenti beneficiem de kindergeld.Mentionez caci nu lucreaza decat unul dintre noi.Va multumesc

  • Beneficiati de alocatie – veti avea nevoie, in plus fata de actele obisnuite, de adeverinte de student eliberate de institutia de invatamant – le faceti traduceri legalizate.
   Succes!

 99. Va multumesc mult pentru promtitudine .Voi face intocmai.Cu respect Viky

 100. Buna ziua! Rog cei ce stiu si ma pot ajuta cu un raspuns la problema mea.
  Eu si sotul am lucrat in Germania mai mult de 8 ani. In 2012 am nascut o fetita care e cetatean german. Din iulie ne-am mutat cu locuinta si lucru in UK. Desi am facut toate demersurile de inchidere in Germania, chiar si la anmeldung (la anmeldung au zis ca e ok cu toate formalitatile ce le-am facut) , inca primesc acei 184 euro (kindergeld).
  Vreau sa stiu daca e legal ca fiind cetatean german fetita sa primeasca alocatia, desi noi nu mai lucram in Germania.
  Multumesc anticipat!

  • Este ilegal atat timp cat nu intrati sub incidenta legii impozitului pe venit in Germania (nu mai lucrati in Germania, nu mai platiti impozite pe venit in Germania).
   Primiti pt ca nu ati facut toate demersurile necesare la plecarea din Germania, in acest caz ar fi trebuit sa anuntati in scris Familienkasse despre plecare. Contactati Familienkasse despre acest lucru pentru a evita amenda, in orice situatie va trebui sa returnati si banii incasati ilegal.
   Succes!

 101. Multumesc pentru raspuns. Vom contacta FamilienKasse in acest caz.

 102. ghita florinel sint in legatura cu actele de alocatie perdute, am depus actele la familienkase reklinhause.dortmund.

 103. dar domnule iulian nu se mai gasesc actele nicaieri nici unde leam depus nici la Nuremberg. nu stie nimeni nimc de acele acte .nisa zis ca trebuie facut alt dosar.puct nimic mai mult nu a discutat. ce de facut si totusi e cam greu de reluat actele noi

  • Din pacate acum nu va ramane decat sa faceti din nou dosarul. Daca aveti asigurare de avocat sau va permiteti unul, ati putea sa le solicitati daunele cauzate de pierderea dosarului – in special e problematica obtinerea formularelor europene din Romania. Aveti macar copii dupa acestea?
   Ca regula generala, trebuie sa tineti acasa copii dupa toate aplicatiile trimise, asta sa evitati neplaceri din acestea.

 104. Buna seara domnule Iulian,imi puteti trimite inca o data formularele pentru Elterngeld,Kinderngeld si alea pentru pensie,le gasisem aici pe site dar le-am pierdut firul si de cind le caut si nu le gasesc.Daca ati putea sa faceti un dosarel cu ele aparte aici pe site ar fi perfect.Multumesc frumos pentru ajutor

 105. buna ziua domnule iulian
  ma numesc daniel do
  am si eu o problema lucrez cu gewerbe in heidelberg germania si am primit alocatii europene pentru copii pana in aprilie 2013 am primit o decizie cum ca dosarul s a mutat la familienkasse nurnberg 90316 datorita reimpartirii teritoriale,de atunci nu am mai primit nici un raspuns si nici alocatii..mentionez ca copiii sunt in romania.
  astept o lamurire de la dumneavoastra .

 106. daniel do
  mama copiilor este in romania si copiii
  am primit alocatii pe o perioada de 10 luni si apoi am primit aceasta scrisoare ca dosarul s-a mutat la nurnberg

 107. Buna ziua,
  As dori sa stiu ce drepturi are un copil incadrat in grad de handicap grav daca tatal lui lucreaza in Germania cu acte in regula? (alocatie, asistent personal, insotitor, aparate medicale, asistenta medicala, etc.). Multumesc.

 108. Buna ziua,
  cei care sunt inregistrati ca locuiesc in Germania si au inceput sa lucreze cu un contract sezonier in gastronomie au dreptul la alocatie? Am sunat astazi la Familienkasse si cea de acolo a spus ca au nevoie de permisul de munca..dar pt contract sezonier in gastronomie nu este nevoie de un permis de munca, cine are dreptate pana la urma?!

 109. Balog Zsolt Jozsef

  Buna ziua

  Ma numesc Balog , lucrez in Germania din 2010 , cu acte legale , luna trecuta am depus actele pentru Kindergeld , totul a fost in ordine , dar am primit un raspuns ,saptamana trecuta in care mi se cere sa semneze si sotia formularul ” ANTRAG AUF DEUTSCHES KINDERGELD ” . ca este de acord ca banii sa se vireze in contul mentionat pe formular , care este un cont din Germania . Dar avand in vedere ca relatia intre mine si sotia mea nu este cea mai buna , ea nu a semnat , si nici nu vrea sa semneze , doar daca , eu trec contul ei din Romania .
  Va rog sa imi raspundeti , ce pot eu face , eu am deschis un cont separat , unde sa se vireze lunar alocatia , este altul decat cel al meu personal . am sanse de a primi alocatie , si cum fara semnatura ei.
  Sotia si copilul traiesc in Romania .

  Multumesc anticipat

 110. Buna ziua, sotul meu lucreaza din iunie 2013 in Germania, eu si copii locuim in Romania, vrem sa aplicam pentru alocatia pentru copii. Dreptul de munca il avem, contract de munca avem, pentru dreptul de sedere a fost astazi si i-au spus sotului meu ca nu se mai face drept de sedere. Sotul meu a insistat si i-a spus functionarului ca are nevoie pentru alocatie si i-a dat o carte de vizita , in cazul in care au nelamuriri referitoare la dreptul de sedere sa il sune cei de acolo.
  Dumneavoastra ce parere aveti? Se mai face drept de sedere sau?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 111. \
  D-le Iulian am o mare rugaminte la d-voastra. Eu sunt anmelduita
  in Germania din septembrie 2010 .Sotul meu a venit in mai 2011. copilul nostru a ramas in Romania , fiind elev in clasa a 12-a.A luat alocatie pana la sfarsitul anului scolar.Din Octombrie 2011 a devenit student.Eu lucrez cu contract de munca din februarie 2012 fara intrerupere. in aceasta perioada nu am beneficiat de alocatie pentru copil din partea statului German. Am trimis cererea in luna mai 2013, dupa 6 luni adica, acum am primit actele necesare pt completare , Va rog sa-mi spune-ti din ce data avem dreptul la alocatie?Din octombrie 2011 de cand a inceput facultatea,sau din februarie 2012 data la care am inceput eu munca.Va multumesc anticipat.

 112. Va multumesc pt raspuns

 113. Referiror la justificarea datei de solicitare a alocatiei,01.10.20011,puteti sa-mi comunicati baza legala,legea, articolul,sa se inteleaga motivul solicitarii. Va multumesc pentru sprijinul cordat.

 114. Buna ziua. Vreau sa va intreb daca exista posibilitatea sa primim alocatia din urma ptr copilul nostru? Sotul lucreaza in Germania de la 1 octombrie 2011, fetita noastra este nascuta pe 18 octombrie 2011. In martie 2013 am venit si eu impreuna cu fetita sa locuim aici. Fetita primeste alocatia in Germania incepand din martie 2013. Exista posibilitatea sa primim si alocatia din urma, adica din anul 2011 de cand s-a nascut fetita? Mentionez ca eu nu am avut loc de munca in tara, ptr fetita am primit doar alocatia din tara. Va multumesc mult. Noi am depus niste acte si am completat ceva la Familienkasse in vederea obtinerii alocatiei din urma si ne-a venit un raspuns ca au trimis in tara anumite acte si sa asteptam o decizie. Considerati ca avem vreo sansa sa mai obtinem diferenta de alocatie din urma? Va mulumesc anticipat.

  • Aveti dreptul din urma, de la data de cand lucreaza sotul, la diferenta dintre ce ati incasat in Romania (indemnizatie de maternitate, alocatie copil) la 184 de euro lunar.

   • Va multumesc fmult pentru raspuns! Sunt foarte utile toate informatiile de pe acest site, felicitari ptr tot ajutorul pe care ni-l oferiti.

 115. Buna ziua domnule Iulian,
  tin sa va multumesc si sa va felicit pt munca dv dezinteresata si sprijinul pe care-l acordati romanilor din Germania.
  Suntem o familie cu o fetita de 2 ani si 8 luni stabilita de pe data de 1.01.2013 in Germania Ingolstadt, sotul lucrand cu ctr de munca din 20.07.2012. Din Romania am primit pana la 2 ani conform legii alocatie copil 200 lei + indemnizatie crestere copil in val de ap 1000 lei. Am facut cerere la Familien Kasse Ingolstadt pt plata retroactiva a Kindergeld-ului aferent lunilor iulie 2012 – decembrie 2012 specificand ca din romania am primit 200 lei = kindergeld + 1000 lei = Elterngeld. Cazul nostru a fost transferat dupa cum bn stiti si dv la Nurenberg. Astazi, dupa 6 luni a venit raspunsul. Neasteptat unul pozitiv. Au facut diferenta intre 184 eu si cei 200 lei primiti din Romania. A reiesit o dif totala de 834.04 eu ce urmeaza sa-i primim. Tin sa precizez ca nu mi s-au solicitat doc. eu E, CU TOATE CA EU INTREBASEM DE ELE. Scriu asta pt a veni in ajutorul celor care sunt in aceeasi situatie. Adica copil pana in 2 ani pt care au primit din romania aloc 200+ indemnizatie crestere copil.
  Toate cele bune

  • Ceva nu e in regula, necunoscand in detaliu cazul nu as putea sa va spun ce anume:
   – formularele europene sunt obligatorii! Exista si posibilitatea ca cei de la Nuremberg sa le ceara din Romania (am intalnit mai multe cazuri in care au facut asta) si de aceea explicatia faptului ca a durat 6 luni pentru un raspuns.
   Ce nu e in regula: faptul ca v-au platit diferenta de la 200 de ron la 184 de euro, desi ar trebui calculul fcut 200 + 1000 ROn indemnizatia, comparativ cu alocatia din Germania de 184 de euro (da, se ia in calcul si indemnizatia de maternitate, in Romania se acorda cu titlul de prestatie sociala pentru cresterea copilului si se plateste impreuna cu alocatia). Undeva in cadrul aplicarii faptul ca ati beneficiat de indemnizatie s-a pierdut.
   Exista riscul, sper sa nu se intample, ca la o verificare a dosarului de alocatie sa vi se suspende alocatia pana la clarificarea situatiei si, desigur, returnarea sumelor primite in plus. Cazuri am intalnit destule, inclusiv persoane carora dintr-o eroare li s-a aprobat alocatia iar dupa 3 ani li s-a dat termen de 1 luna pentru completarea dosarului cu formularele europene.
   Cauza poate fi o eroare a functionarului ce a prelucrat dosarul (e foarte putin probabil, centrul de la Nuremberg este specializat in dosarele strainilor) sau poate fi si din cauza unei erori strecurate in completarea cererilor.
   Succes!

 116. Suntem anmelduiti din noiembrie 2012 si din dec am beneficiat de alocatie pt copil in cuantum de 184 euro pe luna.In fiecare luna alocatia ne intra in data de 8 a lunii pana luna asta cand nu am mai primit azi e deja data de 11…
  Mentionez ca eu atunci cand am depus actele aveam contract pe 1 an si permis de munca aferent si acum contractul mi s-a prelungit si permisul de munca e nelimitat.
  Pot exista intarzaieri in plata alocatiei sau a fost suspendata???

  • Intarzieri nu sunt, cel mai probabil a fost suspendata pentru verificari. Contactati Familienkasse pentru a afla ce s-a intamplat.

   • A intrat in data de 12…Se pare ca sunt intarzaieri si in sistemul german de plati!!
    Va multumesc pt raspuns!

   • Nu intarzieri, mai degraba o replanificare a platilor.
    Data platii este functie de initiala numelui de familie, aveti posibilitatea sa verificati data de plata pe decizia primita. Acolo ce mentioneaza ca data a platii?
    E posibil sa va fi platit mai repede pana acum iar incepand de luna aceasta plata sa se faca in ziua planificata. S-a intamplat si in cazul meu, sa primesc alocatia cu 4-5 zile mai repede, dar niciodata nu a intarziat.

 117. Buna ziua,ma numesc Mihaela si ma aflu intr-o situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv.
  Sunt de 2 ani in Germania,am lucrat,am permis nelimitat si traiesc in Baden-Württenberg,Tuttlingen.
  Copilul meu de 10 ani,a venit din tara in 15.08.2013.Acum are domiciliul aici,merge la scoala.Eu sunt in somaj pana la sfarsitul anului si copilul primeste sozial geld.
  Dar problema este urmatoarea,copilul nu are tata,nu a fost recunoscut de tata,dupa care tatal a decedat cand copilul avea in jur de un an,dar nu s-au vazut,tatal nu a venit niciodata si era casatorit cu alta femeie.
  Eu sunt necasatorita.Dar nu putem obtine kindergeld si merkblatt zum unterhaltsvorschussgesetz,deoarece vor certificatul de deces al tatalui.Tata care nu exista in niciun act al copilului.Ideea este ca nu am cum sa obtin acest certificat de la familia tatalui fiului meu.Marturisesc ca habar nu am ce sa fac,partenerul meu este german si spune ca ar fii bine daca am lua legatura cu un avocat pentru a obtine si alocatia normala si alocatia europeana si acest merkblatt zum unterhaltsvorschussgesetz.Problema este ca eu vorbesc putina germana.Ce ma sfatuiti? Va multumesc anticipat.Mihaela

  • Cel mai simplu: completati intotdeauna pentru tatal copilului: nu avem cunostinta unde se afla,nu avem de 10 ani contact,nu cunoastem adresa si nici telefon.Succes.

 118. Este interesant cum mamele singure ,nevoite sa isi lase copilul in ingrijirea familiei extinse nu au dreptul sa ia alocatia din statul in care isi desfasoara activitatea ,in timp ce cele care isi lasa copilul in ingrijirea tatalui au dreptul acesta …….desi statul german nu are nicio garantie ca acesti bani sunt folositi strict in interesul copilului ….poate sunt bauti sau jucati la poker ,nu ??? Foarte interesant …
  Personal , eu vad in acest cadru legal discriminarea mamelor singure …
  Poate ca oficialii romani si germani ar trebui sa reanalizeze si aceste cazuri ….sunt convinsa ca sunt sute de mame care muncesc legal in Germania ,isi platesc contributiile la statul german , dar sunt sarite cu buna stiinta din cadrul legal care prevede acordarea alocatiei pentru copii !
  Ca sa nu mai vorbesc de scaparea autoritatilor germane vis a vis de sutele de tigani -nu romi ,tigani ,care desi nu lucreaza, nu contribuie cu nimic beneficiaza de aceasta alocatie si alte ajutoare banesti ! Personal ,nu ma mira decizia comisiei europene privind aderarea Romaniei in spatiu Schengen la 1 ianuarie 2014!!!!

  • Pentru faptul ca sunt mama singura,copilul meu nu are drepturi aici,…….? dar locuim aici….. vom vedea la avocat Luni.Merci

  • Si ce garantie are statul german ca eventuala alocatie incasata de mama singura in GErmania va fi folosita in interesul copilului? Aceeasi garantie ca si in cazul tatalui ce locuieste in Romania cu copilul.

   In Germania alocatia este un drept al persoanei ce are in ingrijirea de zi cu zi (a nu se confunda cu simpla sustinere financiara a unui copil crescut si ingrijit de altcineva) un copil (indiferent ca este copil natural, adoptiv sau doar in ingrijire). Si cum poate o persoana avea in grija de zi cu zi un copil? Evident prima conditie este aceea de a locui impreuna.

   Legea ce reglementeaza acordarea alocatiei nu e facuta cu dedicatie pt romani, e aceeasi si pt nemti, si indieni, si francezi, etc.

 119. Bun gasit,
  Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu lucrez de cateva luni aici cu contract de munca, drept de munca provizoriu. Sotia mea nu lucreaza deoarece are un handicap de gr II si este trecuta pe asigurarea mea de la AOK. Vrem sa facem un bebe si aici apare problema. Legea spune clar ca daca unul din parinti luceaza legal in Germania, iar celalalt parinte locuieste in Romania cu bebele, poate primi aocatia pentru copil. Insa au fost cazuri in care dosarele romanilor au fost respinsepe motivul ca trebue si copilul sa locuiasca in Germania pentru a primi alocatie. Asa ca lauriti-ma:daca sotia sta in Romania, acolo nu va primi cei 600 lei pentru ca nu are servici ci doar alocatia copilului de 200 lei, pot primi aici fie alocatia intreaga daca renunt la cea din Romania, fie completare daca nu renunt la cea din Romania? Poate fi dreptul de munca provizoriu o piedica sau atta timp ca totul este legal,nu exita nici un motiv de a nu se acorda aceasta alocatie. Si va rog sa ma mai lamuriti cu ceva: dac sotia vine in Germania, exista vreo sansa sa poate fi ajutata de statul German in a-si gasi o slujba?Va multumesc

 120. Buna ziua eu lucrez legal in Germania din 2012 am primit alocatie timp de 1 an Am divortat in luna mai 2013 si statul german a stopat alocatia Eu lucrez in continuare in Germania si fosta sotie lucreaza in Romania eu primeam pt 1 copil suma de 180 euro si fosta sotie primeste 10 euro alocatia in Romania Cum trebuie sa procedez sa primesc in continuare alocatia din Germania Va multumesc

  • Copilul cu cine a rămas?

   • Puteti va rog sa-mi raspundeti si mie?Legislatia spune clar ca poate beneficia de alocatie copilul aflat fie in Germania, fie in Romania,atata timp cat unul din parinti lucreaza legal pe teritoriul Germaniei. Iar tot dumneavoastra spuneti acu ca este neaparat ca acel copil sa stea pe teritoriul Germaniei?Pai,alocatie pot lua si copii a caror parinti lucreaza in Italia,Spania,Franta,etc…………..Legislatia Europeana se aplica la fel in toate tarile UE. Asa ar trebuie sa fie si in Germania,nu?Adica atata timp cat eu lucrez legal acolo, contract de munca, drept de munca chiar daca provizoriu momentan,platesc asigurari si dari la stat, daca copilul meu va sta in Romania cu sotia,va putea primi alocatia de stat: de 184 E sau completarea la cei 50 E care se dau pana la 2 ani ( sotia nu lucreaza nu va lua cei 600 minim), si de 184 E daca renunt la cei 10 E dupa 2 ani. Gresesc undeva? Va rog sa-mi raspundeti ca sa ma pot lamuri si eu.Multumesc

   • Cititi intreaga problema nu doar partial, raspunsul era cu referire la dl. augustin – divortat, copilul fiind in ingrijirea mamei, astfel nu are drept la alocatie.

 121. Buna seara copilul a ramas cu fosta sotie in romania

 122. Va multumesc petru raspuns .

 123. buna ziua ma numesc raluca sotul meu a aplicat pentru alocatie an germania an luna mai,ni sa trimis acasa an romania formularul 104 completat de sotul meu si nu stiu ce trebuie sa fac cu el

 124. Buna ziua. Lucrez in domeniul medical, in Munchen din martie 2013 cu contract si toate actele in regula. Pana in luna august am locuit la o cunostinta, apoi am gasit un apartament pe care l-am inchiriat. Copilul a locuit pana la 1 august cu tatal in Romania, pentru a termina scoala.( Tatal locuieste in continuare in RO.) Apoi a venit aici si acum e deja la scoala aici. De la Familienkasse mi-au aprobat Kindergeld (abia acum in noiembrie) doar de la 1 august, de cand copilul e anmelduit aici. Pentru perioada martie – august, imi spun asa: ” Um uber den Anspruch vor August 2013 entscheiden zu koennen, teilen Sie bitte mit, der haushalt des Kindsvaters auch der gemeinsame Haushalt von Ihnen war und legen hierueber eine Bestaetigung vor. Weiterhin wird der Mietvertrag oder eine bestaetigung des Vermieters ab januar 2013 benoetigt, ggf auch Kontoauszuge ueber geleistete Mietzahlungen vorlegen”
  Am sunat si le-am explicat ca tatal locuieste in RO, ca eu am locuita la o cunostinta pana in august, copilul a locuit cu tatal pana in august, etc. Mi-au spus ca daca nu pot trimite o dovada ca am platit chirie si inainte de august, nu pot primi Kindergeld pe perioada respectiva, ci numai dupa 1 Aug. E posibil? Eu intelesesem ca, copilul are dreptul la kindergeld daca unul din parinti lucreaza in Deutschland, si banii ii primeste persoana in grija caruia este, respectiv in cazul meu trebuia sa ii primeasca tatal copilului.

 125. Bineinteles ca am avut anmeldung. Am anmeldung din 30 Ian. Iar serviciul l-am inceput din martie cand mi-a iesit permisul de munca. Imi cer o dovada ca nu mi-am abandonat copilul. Dar mi se pare absurd de vreme ce copilul acum e anmelduit acum la aceeasi adresa cu mine si locuieste cu mine. Doar ca am vrut sa isi termine anul scolar acolo.

  • Sunteti divortata? Daca da atunci este singura explicatie plauzibila.
   La dosar ce acte ati atasat? Posibil sa se fi strecurat anumite erori in cererea de alocatie din care cei de la Familienkasse sa fi inteles gresit situatia. Mie imi pare ca vorbim de un dosar incomplet, deoarece cererea dumneavoastra ar fi trebuit sa ajunga la Nuremberg. Cei de la Munchen oricum au ceva probleme (lipsuri intelectuale, parerea mea ca intentionate) – mie de ex in 2010 mi-au aprobat alocatia din octombrie, cand a fost depusa cererea, chiar daca locuiam cu toata familia si lucram din august, deci 3 luni de zile nu au platit alocatia.
   Daca nu sunteti divortata atunci faceti in orice caz contestatie, dreptul la alocatie decurge din prima luna in care ati lucrat.

 126. Multumesc foaarte mult pentru raspuns. Nu sunt divortata, dar eu si tatal copilului nu suntem casatoriti. Cred ca, asa cum banuiti si dvs., asta este problema. Voi incerca sa deslusesc cumva lucrurile. Dupa ce am sunat la Nurnberg mi-au spus sa le trimti o dovada ca am avut acelasi domiciliu cu copilul in RO. Doar ca in RO, copiii nu au buletin de identitate iar in pasaport nu e trecut domiciliul. O sa vad… Multumesc foarte mult si va doresc o zi buna

  • Nefiind casatorita nu aveti in cazul acesta drept la alocatie, copilul este considerat a fi in grija tatalui si nu a dumneavoastra (nu sunteti considerati a fi familie, cat timp nu sunteti casatoriti). Asa cum v-au raspuns si ei, in cazul dumneavoastra dreptul la alocatie il are parintele ce are grija de zi cu zi a copilului.
   Succes!

  • Draga Marcela, cum ai reusit sa suni la Familienkasse? Spune-mi si mie secretul, ca eu incerc de cateva luni si mereu ma anunta un neamt ca toate liniile sunt ocupate…

 127. In acest caz alocatia ar fi trebuit sa o primeasca tatal pentru perioada respectiva. Eu nu am nicio problema sa o incaseze tatal. Sau nici el nu are dreptul? De fapt nu vorbim de dreptul mamei sau al tatalui, ci dreptul copilului la Kindergeld, cand unul din parinti lucreaza in Germania, nu? Intrebarea e, cum sa fac sa ii fie respectat acest drept? Sa declar ca nu am nicio problema ca alocatia din perioada martie – august sa fie platita tatalui copilului? Multumesc inca o data.

  • O primeste tatal, daca este indreptatit – indeplineste conditiile legale pentru a primi alocatia germana. Lucreaza in Germania, plateste impozitul pe venit in Germania? Daca da, o primeste. Daca nu, tatal are dreptul doar la alocatia romaneasca. Faptul ca mama copilului sau lucreaza in Germania nu il face eligibil a primi alocatia.
   Trebuie sa intelegeti ca simplul fapt ca aveti un copil nu va da si dreptul la alocatie, este conditionat in principal de a avea grija lui de zi cu zi (a-l sustine financiar si a-l vizita in vacante nu este suficient). Si la fel de bine puteti primi alocatia pentru orice alt copil (nu obligatoriu copil natural, puteti avea in grija un nepot de ex sau copilul unei cunostinte) atat timp cat aveti grija lui. Si nu puteti ave grija lui decat daca locuiti cu el, acesta este si rationamentul refuzului primit de la Familienkasse.

 128. Multumesc foarte mult. O zi cat mai buna sa aveti.

  • Buna ziua ma poate ajuta si pe mine cineva cu un raspuns ? Ma aflu in germania din ianuarie 2913 in august 2013 lucrez intr-un hotel pe zezon arbeit in septembrie fetita mea a venit in gernania si am inscriso la o scoala aici am depus cerere penru kindergekd si mia fost aprobata cu 1 octombrie vreau sa stiu daca pot lua si din urma alocatie adica de cand sunt angajata

 129. Dl. Iulian, logic ca un copil care ramane in Romania, cand parintii sau un parinte lucreaza in UE, ramane in ingrijirea cuiva, nu? Deci normal ca fata e in ingrijirea tatalui, doar n-o sa stea pe strada, din moment ce eu lucrez in Germania. Iar legea e ca, copiii ai caror parinti sau un parinte lucreaza intr-o tara a Uniunii Europene are dreptul la alocatie in cuantumul acordat de tara respectiva, indiferent unde se afla copilul, nu? Asa mi s-a spus si de aici de la Familienkasse, anul acesta in ianuarie, pe vremea cand inca mai raspundeau la telefon… Logodnicul meu s-a interesat, el e neamt si deci vorbeste aceeasi limba cu cei de la Familienkasse, asa ca nu se pune problema ca eu sa nu fi inteles bine. Unele aspecte se bat cap in cap, iar eu nu mai inteleg nimic..

  • Vorbim cand primiti raspunsul :) legea e clara
   Conditie primordiala este copilul sa locuiasca cu dumneavoastra. Singura exceptie este ca acesta sa locuiasca in alta locatie (egal ca e Germania sau Romania) cu celalalt parinte, conditie esentiala sa fie casatoriti! Drepturile ca familie (si clasa de impozitare si alocatie, etc) se acorda doar in cazul familiilor.
   Ar mai fi o exceptie – copilul este plecat la studii – superioare sau vocationale, dar doar in anumite conditii.

   Conform legislatiei germane acum dumneavoastra nu aveti niciun copil in grija. Cititi si in postarile anterioare, sunt cateva persoane in situatia dumneavoastra, parca dna Marcela Ivan a postat acum 2 zile un refuz similar (copilul a locuit cu tatal in Romania, nefiind casatoriti). Legea e clara, dumneavoastra doar ii dati o interpretare subiectiva.

 130. Dl. Iulian, sunteti foarte amabil ca incercati sa ne ajutati, chiar apreciez asta… dar va rog sa imi explicati ce vrea sa spuna acesat hartie primita de la Famillienkasse. Poate eu nu inteleg bine, dar va spun ca logodnicul meu e neamt si este si in tema cu legile, datorita jobului pe care il are… El a scris un e-mail la Familienkasse in ianuarie, in care a specificat ca eu locuiesc si lucrez in Germania din ianuarie anul trecut, ca fata mea sta in Romania impreuna cu fostul meu sot, etc… si intreaba daca am dreptul la alocatie in aceasta situatie… si a primit acest raspuns:
  ” Sehr geehrter …
  aufgrund der im Mai 2010 in Kraft getretenen EU-Verordnung 883/2004 besteht die Möglichkeit, dass Personen, die nicht mit dem anderen Elternteil verheiratet sind und ihre Kinder in ihrem Haushalt (in einem EU- oder EWR-Staat) haben, Kindergeld nach dem Bundeskindergeldgesetz in Deutschland bei der Familienkasse in Nürnberg beantragen zu können. Es ist ein amtlicher Nachweis (ähnlich der deutschen Meldebescheinigung) vorzulegen, der belegt, dass sich das Kind tatsächlich im Haushalt der/des Antragssteller/in befindet.
  ie grundlegenden Voraussetzungen für den Bezug von Kindergeld nach dem BKGG in Verbindung mit der EU-Verordnung 883/2004 sind, dass der andere Elternteil (nicht Antragsteller/in) seinen Wohnsitz in Deutschland hat und berufstätig ist bzw. Arbeitslosengeld I oder eine Rente bezieht…”
  Mai departe imi scrie de ce acte am nevoie si imi trimite chiar si formularul KG 51 pdf, in engleza, ca sa poata fi completat de fostul meu sot in Romania, ca Antragssteller…
  Pai atunci de ce sa nu imi aprobe alocatia?? Puteau sa imi spuna de la bun inceput, in acel e-mail, ca sa nu ma mai obosesc si sa fac toate demersurile alea in Romania, formularele europene samd…Si daca nu imi aproba, de ce imi mai tin actele si nu mi le trimit inapoi? :(

  • Pai raspunsul e foarte clar dar l-ati inteles gresit – rugati-l pe prietenul sa va retraduca mesajul primit si mare atentie la frazele
   “Personen, die nicht mit dem anderen Elternteil verheiratet sind und ihre Kinder in ihrem Haushalt (in einem EU- oder EWR-Staat) ”
   “das Kind tatsächlich im Haushalt der/des Antragssteller/in befindet.”
   “dass der andere Elternteil (nicht Antragsteller/in) seinen Wohnsitz in Deutschland hat und berufstätig ist bzw. Arbeitslosengeld I oder eine Rente bezieht…”

   Familienkasse v-a explicat foarte clar in ce cazuri se poate primi alocatia in cazul parintilor necasatoriti, dumneavoastra nu va incadrati, e foarte clar. Ma mira foarte mult ca logodnicul dumneavoastra, vorbitor nativ de germana si cunoscator a legilor, nu a reusit sa inteleaga.

 131. Si care ar fi cazurile respective? Daca noi nu am inteles corect, cum ati inteles dumneavoastra?

 132. cititi acest articol referitor la Ordonanta Europeana 883/2004, intrata in vigoare in mai 2010: http://www.anwaltskanzlei-frais.de/eu-kindergeld.htm. Mie imi este foarte clar si ma sigura inca odata ca am inteles corect.

 133. Am scris si eu din nou la Familienkasse. O sa va comunic raspunsul.S-ar putea, din pacate, ca dl. Iulian sa aiba dreptate. Desi in situatia mea copilul a locuit cu tatal natural in Ro. Eu asa intelesesem ca poate primi si pt acea perioada. Sa vedem…

 134. Sonia, acum am vazut postarea ta… Am sunat pur si simplu, chiar de mai multe ori. De fiecare data au raspuns. Intr-o zi am sunat chiar de doua ori. Dar in ultimul timp conversatia a fost cu cei de la Nurnberg, acolo unde se lucreaza dosarul nostru. Initial vorbeam cu cei de la Deggendorf (unde din cate stiu s-a schimbat nr de telefon)

  • Eu am sunat doar la Nürnberg, acolo se lucreaza dosarele… iar cum eu lucrez zilnic de la 8 la 12 si ei au program doar de la 10 la 12, 30, inafara de joi cand au pana la 16… nu reuseam niciodata sa-i prind… Joia trecuta insa, dupa lungi si enervante incercari, am reusit sa vorbesc cu cineva, care nu stia nimic despre statusul dosarului meu, adica era totuna daca sunam sau daca nu… Ma rog, in Romania macar te baga cineva in seama…

   Succes!

   • Din link-ul trimis de dumneavoastra (nu poate fi publicat, nu trece de filtrul spam) va citez
    Aceste “alocaţii” se acordă pentru copiii avuţi în îngrijire

    Aceasta fraza nu doriti sa o intelegeti, ce inseamna ingrijirea – nu puteti avea in grija un copil decat daca locuiti cu acesta sau daca sotul locuieste in alt stat UE impreuna cu copilul (aceasta este un beneficiu pentru familiile europene).

   • Status-ul dosarului poate fi urmarit daca ati trimis o aplicatie electronica folosind tool-urile pentru formularele de aplicatie publicate de Familienkasse – astfel aveti doar la un click distanta toate informatiile legate de dosarul de alocatie.

 135. buna ziua domnule iulian..o mica intrebare as avea si eu..daca sotia mea si fetita locuiesc in romania la adresa diferita fata de a mea din romania..nu este nici o sansa sa obtin alocatia..mentionez ca dupa casatorie sotia mea a pastrat adresa veche.va multumesc

  • Mi-e greu sa ma pronunt fara sa cunosc detaliile situatiei.

   • eu sunt la adresa unde m.am nascut in romania iar sotia la adresa unde sa nascut.acelasi oras,aceeasi strada..doar ca blocul difera.ce vreau sa stiu daca conteaza..ca nu este pe adresa mea avand in vedere ca suntem casatoriti..sau eu la adresa ei.

   • Numai aceste detalii nu ajuta cu nimic – trebuie studiata toata situatia familiei in foarte multe aspecte.

   • asta trebuie sa intreb singur la familiekasse…se vede dupa ce completez formularele.situatia este ca suntem proaspat casatoriti,si nu am apucat sa facem adresele.banuiesc ca atunci cand am sa le fac anmeldung aici o sa.mi fie mult mai usor.va multumesc

   • Se mai poate sa le explicati situatia intr-o scrisoare, separat de formulare.

 136. Buna ziua , nu stiu daca s-a mai scris despre acest subiect am o problema , sotul meu a lucrat cu contract 6 luni de zile , si seful lui nu mai poate prelungi contractul pentru ca spune el oricum nu mai este mult pana in 2014 si nu are voie intr-un an sa faca contract mai mult de 6 luni . Problema noastra este ca s-a oprit alocatia copiilor , elterngeld am primit insa alocatia nu . Ce pute face in acest caz?! fiindca unul din copii merge la gradinita , astept un raspuns urgent , multumesc anticipat !

 137. Nu nu m-a anuntat abosolut nimeni , pur si simplu nu mi-au mai intrat in cont si m-am gandit imediat ca din cauza incetarii contractului s-a intamplat asta . La contract sezonier se opreste automat si alocatia?

  • In mod normal nu, deoarece dupa cele 6 luni aveti drept indiferent daca lucrati sau nu. Ce intarziere este acum? Pe decizia primita de la Familienkase atunci cand s-a aprobat alocatia, ce scrie?

 138. Alocatia intra normal la mijlocul lunii dar acum ..nimic…suntem deja in 2.. imediat cum ajunge sotul acasa va spun ce scrie . Maine vine la sotul meu o doamna care se ocupa de acte sa speram ca se lamureste totul, va multumesc din suflet !

  • Sunati la Familienkasse si intrebati ce s-a intamplat.Si mie mi s-a intamplat la fel prin luna august, nu am mai primit banii in cont cu toate ca nu primisem nici o decizie.Am sunat si au spus ca nu primisera inapoi formularul completat care ni-l trimisera sa faca verificarea daca mai suntem aici.Le-am trimis un email si am spus de ce nu ne-au anuntat ca nu au primit formularul si pe ce baza au sistat alocatia si dupa 2 zile era alocatia deja in cont si de atunci nu au mai fost probleme.Sunati si lamuriti nu va lasati

 139. Multumesc din suflet asa voi face !

 140. domnule iulian lucrez in Germania si am fct si eu dosaru de alocatie din iunie 2013 am depu dosaru si in noiembrie mia venit niste formulare de completat e401,si e411 plus inca un formular de copletat am sunat la familenkasee si misa zs ca formulare e401 si e411 trebuie trimise in tara si celalt inapoi la nurberg.intrebare cum se procedeaza cu formularele unde trebuie trimse ?cum sa procedez?mentionez lucrezi de 3 ani in Germania

  • De la AJPS in Romania si de la evidenta populatiei – trebuie sa aveti grija ce cereti sa fie inscris pe formular, functie de situatia familiei si a copiilor.

  • buna ziua,ce imi spuneti si mie ce acte ati pus in dosarul pentru alocatie?L-ati dus personal la Familienkasse sau se poate trimite prin Posta?Sotul meu lucreaza de trei ani in Germania,dar nu a facut inca actele pt aceasta alocatie pt fetita noastra,si acum de cateva zile sunt si eu in Germania si as vrea sa ma ocup eu de aceasta problema pt ca eu nu lucrez deocamdata si am timp sa merg sa vad cu actele.El e la lucru si nu poate sa se invoiasca,e mai greu pt el.Va multumesc.

 141. Buna seara! Timp de doua ore am citit toate postarile de pe site si asa m-am hotarat sa va deranjez si cu problema mea. Lucrez in Germania sezonier, adica doar 6 luni pe an, sunt divortat si am o domnisoara de 16 ani. In zilele urmatoare ma voi duce sa depun actele pt alocatia europeana a fetei mele la AJPIS, dar as vrea sa stiu cam ce sanse credeti dvs, dl. Iulian ca am. Sa ve explic: eu, fosta mea sotie si fata noastra locuim in acelasi imobil, la acceasi adresa, si avem custodie comuna. Doar ca, fata mea, fiind la liceu, studiaza in alt oras, desi pe buletin are adresa de domiciliu. Ce parere aveti?
  Astept raspuns,multumesc anticipat.

 142. Si trebuie sa mai precizez ceva. Am si anmeldem de cand am ajuns in Germania, care coincide cu data inceperii contractului de munca, de fapt e diferenta de vreo 2 zile, dar nu am hartia de la abmeldem, cand am plecat acasa dupa cele 6 luni de munca. Sa fie asta o problema? Vreau sa spun ca am ramas inregistrat in Germania si perioada celor 6 luni cat am fost acasa. Multumesc!

 143. buna cine inmi spune si mie un telefon de la familkasse nurmberg nu reusesc sa iau legatura cu ei sau cum se poate vedea starea dosarului on line varog mult ajutati-ma cei care au reusit … sa vorbeasca la ei
  va multumesc

 144. Buna seara
  am citit ce ati scris anterior legat de formularele E401 si 411. ce rugaminte am eu este legata de ele, daca trebuie aduse in germania traduse sau nu? Mentionez ca le-am luat din RO.si sunt complectate de autoritatile romane.

 145. Buna seara!
  Tatal meu lucreaza in Germania cu acte in regula, plateste impozitie etc. Am inteles ca alocatia oferita de catre statul german se poate acorda si dupa implinirea varstei de 18 ani, in cazul in care copiii isi continua studiile. Astept raspuns. Multumesc!

 146. buna ziua din nou ghita florinel numele meu va rog sa ma mai ajutati si pe mine cu niste informatii in legatura cu aloctia pentru copii am depus si eu dosar de alocatie la nurenberg 13 mai 2013 si in noiembrie dup multe telefoane pe care leam dat miau trimis formularele europene e401 si e 411,ca se le trimit in tara pin aci e bn plus mia mai cerut inca niste acte pe care nu cunosc ce insemna.1/ab 2011\bescheinigung uber die rechtsvorschriften der sizial secherheit/dieses erhalten sie bei ihrer zustandigen krankenkasse.2/kopie des mietvertrages.3naischweis uber geleistete,mietzahlungen in Deutschland ab ianuarie 2011.si 4.bescheinigung vom finanzamt uber die unbeschrankte steuerpflicht in Deutschland.va rog sami spuneti si mie ce in seaman aceste acte.mentionez ca lucrez in Germania de 3 ani ,2ani jumate la o firma unguresca si de jumate de ani la firma germana.

 147. Buna ziua.
  Au trecut mai bine de 3 luni de cand am depus dosarul la Familienkasse si nu am primit nici un raspuns.Este cazul sa ma ingrijorez ?

 148. Va multumesc ff.mult pentru raspuns,dar dupa ce am iam sunat si am intrebat daca mai trebue ceva la dosar au spus ca sa astept raspuns in 10 zile scris si problema e ca au trecut 2 saptamani de atunci si nimic

 149. imi raspundeti si mie domnle iulian in rubric de mai sus va rog ghita florinel. va multumesc

 150. Buna seara! As dori sa va intreb care este varsta maxima pana la care se acorda in Germania alocatia pentru copii.Multumesc!

  • 18 ani normal, 21 de ani daca nu are venituri, 25 daca urmeaza o forma de invatamant sau pregatire profesionala.

   • Situatia mea este urmatoatea:lucrez in Germania de 1 an si 6 luni ,la un abator.Angajatorul meu direct este slovac.Am o fiica de 23 de ani care este studenta la zi in Romania.Am dreptul la alocatie pentru ea?si daca da ce acte imi trebuiesc si unde trebuie sa ma adresez?

   • Aveti dreptul la alocatia, retroactiv, perioada retroactiva si dosarul depind foarte mult de situatia angajarii dumneavoastra.
    Puteti apela la serviciile SOCINRO pentru intocmirea dosarului de alocatie.
    Succes!

 151. Buna seara asi avea si eu o intrebare si imi cer scuze anticipat daca au mai fost asemenea situatii prezentate dar nu am foarte mult timp la dispozitie sa le citesc pe toate.Situatia mea este urmatoarea eu am un copil din prima mea casnicie ,sotul are doi copii(cu custodia deplina asupra lor) din prima lui casnicie si mai avem unul impreuna.Sunt venita in Germania din Martie 2013.mi-am trimis actele pentru alocatie pentru toti cei patru copii,iar in momentul de fata sunt in stadiul ca am primit numarul de Kindergeld si acesta pentru ca am fost personal la Familienkasse sa intreb de e,in rest am mai sunat si la Nürnberg si am intreb in ce stadiu imi sunt actele ,leam trimis raspunsul a fost ca poate dura totul si un an sau doi.Le-am trimis si mailuri nu am primit la ele nici un raspuns.Unde sa ma mai duc sau sa sun sa intreb ce se intampla cu alocatie.
  Va multumesc anticipat cu stima

  • Timpul de raspuns depinde de cat de complet a fost dosarul. Daca lipsesc acte atunci dureaza mult pana raspund autoritatile romane la solicitarile Familienkasse.

 152. Buna seara am o problema,vreau sa imi recuperez plata retroactiva a alocatiei fetitei mele,sunt angemeldet din martie 2012 imi bagasem actele pt a munci la mecdonals,cu plata unui comision de 300e ..m-am intors in tara aveam un job,dupa luni de asteptare mi-a iesit dreptu de munca,dar asta find in mai 2012 dupa 3 sapt aflu ca sunt gravida si sun persona caruia ii platisem bani,si ii spun si ce credeti cami spune ,ca nu mai pot merge in Germania la muna..
  Am luat fetita siin iunie dupa terminarea scoli am plecat la iubitul meu,actualul sot,aici nimeni nu ma angajat gravida refuz..problema e ca cei de la familiencasse ba m-au pus sa depun acte diverse.ba sa sunam sa vorbesc.eu nu stiu limba sotul e neamt.el stie.ba a incercat o pers sa ne ajute.dar cred ca li sa parut ciudat ca a sunat alcineva in locul nostru.mentionez fetita mea este in germania din iunie 2012 anmelduita.merge la scoala aici.a primit nr de stoier .primim alocatie doar din febr 2013 decand primesc si pt baietel.motive drept de sedere.am sunat ca nu se ma da .pe urma ca nu am fost casatotiti.pe urma adevetinte de la scoala.dar nimic din romania de ce ?din momentul transferului in germ.find eleva sa sistat in tara.nu am lucrat ca nu mi sa permis find gravida.ma tinut actualul sot si pe mine si pe fetita.am o prietena care nu a muncit niciodata are 20de ani.a nascut in tara si a venit cu copilul la mama ei care locuieste la Munchen si a primit retroactiv alocatia pe 8 luni si entelgeld a depus acte aici i sa spus ca nu are dreptul.mama ei a apelat la un contabil si in urma a unei contesati
  Cu legi scrise a primit …dece uni primesc.alti nu e aceasi lege?? nu.am citit ce scrie pe sait .refetitor la 6 luni.sau daca muncesti .vreau sa fac o contestatie dupa luni raspunsul a fost nu primim.eu pe 2012 din iunie nu am primit nici din tara nici din Germania ..rog un email a unei pers ce se poate ocupa de caz multumesc

 153. Rog mult un email a unui moderator

 154. buna seara,v-am mai scris in legatura cu alocatia ..raspunsul dumneavoastra a fost ca nu mai pot beneficia de aloctia baiatului in germania chiar daca o perioada de timp am primit-o aici ,deoarece legea s-a schimbat iar baiatul meu locuieste in romania cu parintii mei.ok…pana aici totul e ok insa intrebarea mea este are sansa baiatul sa o primeasca iarasi din romania?ce demersuri ar trebuii sa fac?el nu a mai primit alocatie din romania din 2007 de atunci pana in 2009 a primit in germania..insa din 2009 sau 2010 acum nu mai retin exact nu mai primeste de niciunde..putem recupera din romania?va multumesc

 155. au nevoie de ceva adeverinta de la Familienkasse din germania in sensul de a demonstra ca nu mai primim de aici si de cand?

 156. va multumesc din suflet .o noapte frumoasa

 157. Buna ziua.
  Domnule Iulian in urma citirii cu atentie a ceea ce s-a postat aici am inteles urmatoarele: daca eu lucrez in Germania cu contract de munca legal incheiat cu o firma germana, sotia impreuna cu cei 2 copii minori (5 ani si 9 ani) locuiesc in Romania, pot solicita alocatia suplimentara inca din prima zi in care imi voi incepe activitatea. Corect?
  As dori sa prezint si particularitatile situatiei noastre cu rugamintea de a-mi da anumite sfaturi.
  Eu am incheiat un contract de munca cu program de munca redus si pe perioada determinata de 6 luni prin intermediul unui program de integrare si calificare a personalului de munca initiat de firma germana, urmand ca dupa cele 6 luni sa inchei un contract pe perioada nedeterminata (lucru care banuiesc ca nu e relevant in momentul respectiv). Contracul incepe cu data de 01.02.2014. Firmei germane le-am dat unele acte traduse printre care certificatul de casatorie si cel de nastere al copiilor. Voi solicita (saptamana viitoare) si formularele E 401 si E 411 precum si adeverinte de la scoala si respectiv gradinita pentru copii pe care le voi traduce. Credeti ca in situatia mea pot solicita plata suplimentara pentru alocatia copiilor (cei aprox. 174 E)? As mai avea nevoie si de alte acte?
  Avand in vedere ca sediul firmei germane se afla in Fulda, Land Hessa, unde ma voi adresa la Familienkasse Kassel sau la Familienkasse Nurenberg?
  Va multumesc anticipat!

  • Continutul dosarului depinde foarte mult de situatia detaliata a modului in care lucrati si situatia sotiei/copiilor.
   Va avertizez de pe acum ca dosarele romanilor sunt verificate la sange, asta e noua directiva interna a lor.
   Dosarul il trimiteti la Familienkasse unde este arondata localitatea – ei il vor studia si il vor trimite mai departe.
   Succes!

   • Va multumesc pentru promtitudinea cu care mi-ati raspus. As dori sa va intreb care ar fi detaliile modului in care lucrez? Pentru primele 6 luni voi avea un contract de munca in care este precizat: “Relatia de munca este o relatie de proba de munca si este limitata la o durata de sase luni…” sau la alt punct: ” Muncitorul va fi angajat ca si muncitor cu program de munca redus in domeniul….”.Contractul l-am semnat atat in romana cat si in germana. Programul este de doar 2 ore deoarece in cele 6 luni vom urma un curs de limba germana. Cazarea va fi asiugurata de firma iar actele cerute ne-au spus ca vor fi necesare pentru inregistrarea mea in Germania (Biroul de evidenta a populatiei, Casa de asigurari de boala, Finante). In Romania, sotia lucreaza iar copii merg la scoala respectiv gradinita. Merita sa incerc sau astept pana ne vom muta toti in Germania?
    Multumesc!

   • In mod evident trimiteti acum dosarul pt alocatie, oricum dureaza cateva luni pana primiti un raspuns.
    Timpul de raspuns dureaza functie de cat de complet este dosarul, perioada fiind intre 6 saptamani si mergand pana la 2 ani acolo unde sunt probleme.

 158. scuzati ma iulian dar eu am lunace vine 1 an de cand am depus actele si nu am luat nici o alocatie si sunt cu fam. in germania am primit o scrisoare acasa ca actele sunt la nurbergin te rog da mi un raspuns

  • Cel mai probabil dosarul trimis este incomplet, poate dura pana la 2 ani pana ce Familienkasse va reusi sa adune toate actele, fie vi le vor cere dumneavoastra fie autoritatilor romane.

 159. buna ziua….ma puteti ajuta cu o sugestie,un sfat….mi-au cerut NACHWEIS uber den Anspruch der Familienleistungen in Rumenien….de unde as putea lua aceasta adeverinta din tara,ce inseamna ea mai exact.Multumesc anticipat .

 160. stiu asta domnule Iulian…am intrebat ce inseamna chestia ce mi-au cerut,de unde sa-i zic sotiei sa mearga sa ridice acea dovada?

 161. da,este pt alocatie si mi-au mai cerut acel document.

 162. La inceput nu mi-au cerut nimic inafara de formularele europene,le-am adus completate…insa azi am primit o scrisoare in care imi mai cereau lohnsteuerkarte pe ultimii doi ani de munca din Germania si chestia aia din Romania…problema este ca nu stiu de unde se ia acea dovada din tara si nici ce inseamna ea !!!!

 163. E401,E411,copie ameldung,copie contract de casa,copie certificate de nastere copii,copie certificate casatorie,copie buletine,copie contract de munca la mine,copie unberfriestet….

 164. multumesc Iulian pt promtitudine si sfat….faci o treaba minunata !!!!

 165. Buna ziua,ma numesc Gabriela,va rog sa ma ajutati in cazul meu care este urmatorul; am trimis formularul pt. kindergeld, iar dupa 6 luni am primit acasa un dosar cu actele necesare ce trebuie sa le completez, atat in Germania cat si in Romania.Am trimis toate actele pana la termenul limita care era recomandat(10 12 2013),actele fiind luate la biroul Familienkasse Nurenberg in data de 05 12 2013.Eu sunt in Germania amelduita din 27 sept 2010,iar sotul din mai 2011, eu am lucrat prima data in Munchen, dupa cateva luni de asteptari dupa dreptul de munca,3 luni ,am venit in zona karlsruhe,aici am asteptat iar dupa deptul de munca ,dupa ce au trimis actele prin iunie 2011,la Duisburg,am primit dreptul la munca prin 01 02 2012.Lucrez pana in prezent tot la aceasta firma,sotul a lucrat si el din 31 05 2012,citeva luni,adica 5,pana in 01.10 2012 .Pe toata aceasta perioada nu am solicitat nici un ajutor de la statul German ,fiindca sotia are rude aici ,am avut unde sta,fara probleme.Am solicitat alocatie pt baiatul meu care este student imediat dupa terminarea liceului,din 01.10 2011 la U.B.B ,termen de la care am solicitat si acordarea alocatiei. Nu am solicitat pana acum deoarece nu am fost bine informati.Rugamintea este cat trebuie sa mai asteptam ,pt un raspuns,sau sa sunam saaedemcare este situatia c dosarul nostru. Va mlumesc mult pt ajutorul pe care il oferiti toturor romanilor.Multa sanatate in noul an.

 166. Multumesc pt. raspuns domnule Iulian,dar eu am trimis toate documentele care au fost solicitate de catre Familienkasse Nurenberg.Chiar atit de mult poate sa dureze,dupa ce am asteptat 6 luni pt un raspuns la cererea solicitata,iar acum mai bine de o luna
  .Va multumesc .

  • Timpul de raspuns este cu atat mai lung cu cat dosarul este incomplet. Dureaza intre 6 saptamani si 2 ani, depinde de cat de repede se aduna toate documentele. Daca ei sunt nevoiti sa solicite informatii din tara, atunci dureaza minim 6 luni pana primesc un raspuns.

 167. revin cu o precizare la problema mea de pe 13.01.2014…am fost pe 14.01 la familienkasse si le-am explicat k lohnsteuerkarte nu se mai da din 20101,dupa zisele celor de la finanzamt,in prealabil am fost si la ei,iar legat de actele ce mi s-au cerut din Ro le-am zis k au fost atasate la dosar…am scris o declarative cum k au fost predate undeva in decembrie,nu retin exact data…ieri am primit o scrisoare de la ei in care mi se spune k am dreptul la alocatie si suma pe care o voi primi retroactive de la perioada de cand am inceput munca aici plus diferenta lunar de la cei 10 euro din RO.,174 euro.
  Multumesc Iulian pt sfatul dat.

 168. Buna, ce se intampla cu alocatia daca unul din parinti pleaca cu copii in romania iar unul ramane in germania dar fara sa mai lucreze numai cu anmeldung …alin

 169. Buna ziua.o intrebare am si eu referitor la alocatia din germania dupa divort.mai exact eu sunt in divort acum.Sotul meu de luna aceasta numai binevoieste sa trimeata banii respectiv alocatia care el o ia acolo pt fata.Cum as putea sa fac sa opresc aceasta alocatie.Nu mi se pare normal ca un parinte sa creasca copilul si altul sa beneficieze.Multumesc anticipat.Am uitat sa specific eu sunt in romania cu fata.

 170. Buna ziua as avea o intrebare referitoare la alocatia din germania,sotu lucreaza in germania din 2011 cu actele in regula ,anu trecut ni sa zis ca putem cere alocatia si sar putea sa primim retroactiv de cand e angajat el in germania am si depus toate actele inca la inceputu lui decembrie2013 intrebarea mea este cam in cat timp primim un raspuns Va multumesc

 171. Buna ziua,am o intrebare:lucrez in germania cu acte legale adica contract nedeterminat, locuinta cu contract de inchiriere samd…..sunt divortat de 3 ani si am un copil de 12 ani…..si acum o luna tribunalul la cererea mea a decis cresterea copilului (autoritatea tutelara)ambilor parinti….pot beneficia de alocatia ptr copil?!??multumesc aniticipat

  • Puteti beneficia doar in masura in care copilul locuieste cu dumneavoastra, este irelevanta decizia de incredintare tutelara. In schimbul alocatiei aveti posibilitatea de a aplica deduceri corespunzatoare copilului odata cu declaratia de impozit (in acest caz hotararea judecatoreasca este luata in seama, jumatate din deduceri le puteti face dumneavoastra, jumatate mama)

 172. si inca ceva…….daca vine si locuieste cu mine 2-3 luni dupa care merge in rom 2-3 luni si tot asa nu am drept ptr alocatie?!

 173. din ce am citit mai sus…nu prea am dreptul…..in buletin e adresa unde am locuit cat timp am fost casatorit…….

 174. Buna dimineata,lucrez in Germania din 01 ianuarie 2014 cu contract de munca cu scadenta la 01 noiembrie 2014 dupa care poate urma nedeterminat,am 2 copii de 6 si respectiv 4 ani care se afla in Romania impreuna cu sotia!Din postarile de mai sus am inteles ca am dreptul pentru alocatia copiilor dar nu am inteles daca cele 2 formulare trebuiesc luate din tara si depuse aici in Germania sau luate de aici si completate,depuse in Romania,si eventual ce acte imi trebuiesc pentru dosar?Pentru domnul IULIAN astept un raspuns,multumesc anticipat,felicitari pentru sfaturile si informatiile date celor ce au nevoie!

  • Continutul dosarului depinde de situatia familiei, la fel si cererile (sunt cel putin 5 tipuri de cereri). Va trebuie formularele europene – cum procedati iar depinde de judetul unde locuiti.
   Puteti solicita servicii specializate la servicii@socinro.com.

 175. Buna seara.lucrez in germania de 4 luni si sunt despartita. Am doi copii majori .unul dintre ei este student si are aceeasi adresa cu fostul meu sot. El are si un contract de colaborare. Poate sa primeasca alocatie europeana? Formularele 401 411 ce institutii sunt autorizate sa completeze aceste formulare? Ce acte sunt necesare pt completarea acestor formulare?va multumesc

 176. Am lasat un mesaj pentru domnul Iulian mai sus,puteti sa-mi raspundeti va rog?Va multumesc,o zi buna!

 177. OK,am citit raspunsul dumneavoastra,nu-mi aparuse inainte!Eu sunt in Baden Wurtenberg in judetul Lorrach.Deci aceste 2 formulare impreuna cu dosarul trebuiesc luate din tara si depuse aici in Lorrach,nu?Multumesc inca o data dar am avut nelamuriri in privinta asta!

 178. multumesc frumos de raspuns!!

 179. buna seara
  o intrebare scurta ,am primit de la primaria de unde locuiesc din Germania “Antrag auf Kindergeld”mentionez ca eu am un copil dar un prieten de al meu care si el locuieste in Germania are doi copii …..poate scrie pentru amandoi copii pe acest Antrag auf Kindergeld sau trebuie un exemplar pt fiecare copil ……multam tare fain

  • Pentru alocatie trebuie sa faceti un dosar de aplicare cuprinzand cererea si o serie de alte documente functie de specificul familiei.
   Cererea ce ati primit-o cu siguranta nu e cea potrivita pentru dumneavoastra, este pentru caz clasic nascut si crescut in Germania. Pentru straini exista alta serie de cereri (exista cel putin 5 tipuri de cereri).
   Pentru servicii de intocmire a dosarului de aplicatie puteti apela la Asociatia SOCINRO – servicii@socinro.com

 180. buna seara,si eu lucrez in Germania,dar sunt angajata in romania la o firma poloneza,dar lucrez cu carte de munca la ofamilie,intrebare am dreptul la alocatie?

 181. buna ziua,pe langa celelalte acte ce trebuie la dosar pt alocatie e nevoie si de o cerere.Aceasta cerere e tip,o dau cei de la Familienkasse ,sau se face o cerere de catre cel ce depune dosarul?va multumesc.Se pot trimite actele si prin posta?

  • Exista cel putin 5 tipuri de cereri functie de situatia familiei – acestea se obtin de la Familienkasse sau online. Grija mare ce faceti sau veti astepta pana la 2 ani dupa alocatie.

 182. am gasit online cererile.Dar cum pot sti care e cea potrivita?nu stiu limba germana.Sotul lucreaza in Germania de 3 ani,eu locuiesc cu fetita noastra in Romania.multumesc

 183. Buna seara,

  catre domnul IulianS, sau oricine altcineva care a avut o situatie similara, va rog sa ma ajutati cu o informatie….

  in baza carei legi as putea contesta stabilirea alocatiei incepand doar cu luna iulie 2013, in loc de aprilie 2013, cum scria in corespondenta precedenta (Fragebogen zur Prüfung des Anspruchs auf Kindergeld für die Zeit ab April 2013) ?

  Eu lucrez din aprilie 2013 (cu totul in regula), asadar Familienkasse Nürnberg propusese “Kindergeld nach dem Einkommensteuergesetz”, deci in baza impozitului pe venit. Anmelduit sunt de fapt din nov. 2012, dar ei au propus din aprilie si nu am mai complicat situatia…
  Familia a venit la mine in iulie 2013 (moment in care s-a stopat alocatia din Romania), intr-adevar, si ei asa au motivat acordarea alocatiei incepand cu iulie:
  “Begründung: Sie und Ihre Familie haben den Wohnsitz im Inland. Ab dem Monat Juli 2013 ist Deutschland für die Kindergeldzahlung zuständig, weil ab diesem Zeitpunkt kein Anspruch mehr auf rumänische Familienleistungen besteht.”
  Asta e ca si cum acele formulare europene E401 si E411 exista degeaba…

  Asadar eu o sa scriu o contestatie, insa mi-as dori sa argumentez cat mai corect in legatura cu acordarea compensarii dintre cele doua alocatii comunitare.
  Bineinteles, trimisesem si formularul E411, pe care l-a adus sotia in iulie… temele facute…

  Va multumesc.

  Cu stima,

  Tomi

  • Contestatia o faceti in baza regulamentului european ce reglementeaza acordarea alocatiei la nivelul tarilor membre UE si in baza legii impozitului pe venit germana, conform careia aveti dreptul din Aprilie 2013.

 184. Buna ziua, va rog sa ma ajutati putin in urmatoarea problema: vom merge in germania cu contract de munca si eu si sotul meu. Luam si cei 2 copii cu noi in Germania urmand sa ii inscriem acolo la gradinita. Care sunt demersurile? inainte de a pleca din RO sa anuntam prima data aici in RO sistarea alocatiei romane pt cei 2 copii cu data inceperii contractului german sau intai trebuiesc luate formularele din Germania si mai apoi mers in RO pt sistare? Va multumesc. Cristina Bara.

  • Mai intai de toate va trebuie anmeldung in Germania si apoi puteti incepe procedurile pentru intocmirea dosarului de alocatie.

   • cristina bara

    Multumesc mult de raspuns, intai anmeldung bun asta stiam, ce nu stiu este daca inainte de toate trebuie din RO hartie cum ca am sistat alocatia romana pt a merge la nemti la ghiseu la alocatii cu hartia din RO sau porneste totul la ghiseu in germania si apoi de mers in RO de sistat alocatia din RO. Este important de stiut ca daca se sisteaza din RO intai, iar tu te afli in Germania deja cand puteai rezolva asta inainte de plecare in Germ, tb facut un drum de RO numa pt sistarea alocatiei. Deci unde incep? in RO sau Germ. Multumesc.

   • Pai nu ati inteles: fara anmeldung nu puteti face nimic.

   • cristina bara

    Va multumesc mult, am inteles. Cazul este in felul urmator: noi mergem in germania saptamana viitoare fara copii pt Anmeldung plus semnarea contractelor de munca. Dar, ne reintoarcem acasa pt ca data inceperii contractului va fi doar din martie, urmand ca in RO sa imi dau preavizul la servici. Pe mine ma intereseaza din acel moment si pana a ajunge a 2a oara cu copii cu tot in germania daca merg intai la nemti la ghiseu pt formular sau trebuie sa iau de la romani un formular. NU doresc sa fac un al treilea drum in RO pt formular. Deci cu alte cuvinte dupa ce am Anmeldung doresc sa stiu de la cine iau formular pt alocatie intai: ma prezint la nemti intai sa solicit alocatia sau merg la romani sa anulez intai alocatia din RO?

   • Depinde de judetul unde locuiti in Romania – unele elibereaza doar pe baza anmeldungului, altele va solicita si formularele stampilate din Germania. ex. in Timis vi se solicita formularele stampilate in schimb in Brasov, Neamt, Iasi e suficient sa aveti doar anmeldung.

 185. Buna ….revin iarasi cu problema legata de kindergeld,am gewerbe anmeldung in Germania din 03.01.2011,anul trecut am fost la primaria de unde locuiesc si am cerut cerere pt kindergeld,mentionez ,ca sotia si copilul traiesc in Romania,doamna de la primarie mi-a dat Antrag auf kindergeld pe care eu l-am completat cu contabila mea care nici ea saraca nu stia de legea asta si am trimis urmatoarele acte la familienkasse cererea respectiva ,copii de pe anmeldung una de la prima adresa unde ,am locuit si una de la adresa unde locuiesc si acum,copii dupa toate actele mele ,a sotiei si a copilului……….si am asteptat ,in luna octombrie mi-am facut curaj si am sunat la familienkasse problema mea e ca nu stiu germana doar asa ma descurc,deci de atunci din doua in doua saptamani vvorbesc acolo si mi se raspunde ca actele sant in lucru,problema ca de ficare data imi raspunde o alta doamna se uita in calculator ma gaseste cu toate datele mele si a familiei,si surpriza imi spune doamna ca am anmeldung din 15.06.2011 dar nu se ia in considerare primul amnmeldung …si acum va intreb pe dumneavoastra….unde am gresit ce am de facut mai departe…….daca sant in baza lor de date de ce nu imi trimit un raspuns, ce nu am facut corect ……ce as putea face eu in acest caz inca odata Multam fain

 186. Buna ziua, v-as ruga sa ma ajutati cu o informatie.
  Sunt detasata incepand cu data de 1 decembrie 2013 la o firma din Haan, Nord Rhein Westphalen. Anmeldung-ul l-am facut in data de 13 ianuarie. Sotul si copilul (2 ani si 8 luni) au venit in 3 februarie, data de la care au si ei Anmeldung.
  Azi am sunat la FamilienKasse de care apartinem pentru a intreba ce documente avem nevoie pentru alocatie. Mi s-a spus sa completez formularele A si B de pe site (sper ca am completat bine :Antrag auf Kindergeld (KG1) mit Nalagen Kind) sa le tiparesc, semnez, sa pun si Einwohnermeldebescheinigung si sa le trimit prin posta. M-au intrebat doar daca sotul si copilul sunt aici sau in tara si le-am spus ca sunt aici. Nu mi-ai zis nimic de formularele europene.
  Sa trimit aceste documente sau e sigur ca imi vor cere si formularele europene si sa incerc sa le obtin cat mai repede?
  Nu stiu daca are legatura dar situatia cu formularul S1 este urmatoarea: tocmai am primit formularul A1 si urmeaza saptamana viitoare sa merg in tara la Casa de Sanatate pentru a depune documentele pentru formularul S1.
  Multumesc frumos pentru suport.
  Liana Chis.

 187. EMILIA-RALUCA BUZAN

  Buna ziua,
  As dori doar o precizare. Locuiesc in Berlin cu logodnicul meu care este de nationalitate germana. Nu lucrez inca pentru ca nu am gasit. Am lucrat in Romania 17 ani ca inginer constructor de masini.
  In conditiile in care sunt divortata, am un copil in varsta de 12 ani incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, am Anmeldebestätigung pentru mine si fetita mea dar nu am inca un loc de munca, evident am renuntat la alocatia din Romania, pot primi aceasta alocatie in Germania?
  Multumesc.

 188. buna seara,
  De cand se opreste plata pt alocatia unui copil in Romania?Din momentul solicitarii formularelor europene de la AJPS,de la data cand depui actele la Familienkasse,sau odata cu prima plata a alocatiei din Germania?Intreb asta pt ca am citit aici ca poate dura si ff mult pana cind se poate obtine plata.Pe acea perioada ce se intampla?Si poate lua banii parintele care lucreaza in Germania sau sunt trimisi in contul parintelui care e cu copilul in tara? Va multumesc.

 189. afilipoaei izabela

  buna seara! As avea si eu o intrebare.Pe, perioada somajului in Germania,alocatia ptr copii nu se plateste,daca copiii sunt la scoala in Romania?Am fost in somaj 3 luni si alocatia copiilor a fost oprita,pe motiv ca ,copii sunt in Romania.Astept un raspuns ca sa stiu ce am de facut,Va multumesc!

  • Cel mai probabil nu au legatura una cu alta, oprirea alocatiei cu somajul. Copiii cu cine locuiesc in Romania? Care este situatia familiei?

   • afilipoaei izabela

    copiii sunt cu sotul in Romania,si suntem casatoriti.Din ce mi-a spus contabila care m-a ajutat sa fac actele ptr kindergheld am inteles ca noi strainii nu beneficiem de alocatie in timpul somajului,daca copiii
    nu fac scoala in Germania.

   • Schimbati-va contabila atunci, personal mi-ar fi teama sa lucrez cu o persoana ce nu cunoaste situatia exacta, dar totusi isi da cu parerea aiurea, doar de dragul de a spune ceva. Daca o face la fel si in contabilitate, e de rau … pt clienti.

 190. Ma numesc Ana si as dori sa stiu,daca sotul meu lucreaza in Germania ca macelar si are contract pe firma romaneasca,copii nostri au dreptul la alocatia de acolo?

 191. BUNA ZIUA !!! AM DEPUS SI NOI UN DOSAR PTR ALOCATII IN GERMANIA SI ESTE LUAT IN EVIDENTA LA EI DE ANUL TRECUT IUNIE 2013 DE ATUNCEA ASTEPTAM SA INTRE BANII IN CONT SI NIMIC…AM VB CU AVOCATUL SI ZICE SA MAI ASTEPTAM CE CREDETI CA PUTEM FACE MAI DEPARTE…AVEM SI UN NR DE INREGISTRARE DE LA EI ..DAR INCA NICI UN REZULTAT..E POSIBIL SA DUREZE ATAT DE MULT?/

  • Nu aveti decat sa asteptati. In ultima periaoda Familienkasse solicita verificarea tuturor documentelor depuse la dosar in Romania, pentru depistarea fraudelor. Din pacate s-au constatat foarte multe fraude din partea romanilor si bulgarilor in special si aceasta e una din consecintele trase de ceilalti.

 192. buna ziua,
  Am 2 copii care locuiesc in RO cu tatal lor,au implinit 18 ani deci s-a sistat alocatia din RO,dar sunt inca la scoala(facultate si masterat).
  Situatia mea e urmatoarea:
  -anmeldung in Germania;
  -minijob in Germania;
  -divortata de tatal copiilor;
  In aceasta situatia as avea sanse la alocatie?Precizez ca in hotararea judecatoreasca unul din copii e in ingrijirea mea ,iar celalalt in a tatalui.
  multumesc anticipat!

  • Bună ziua.
   Actele pentru alocația copilului sunt făcute pe numele soțului. Pot modifica actele pe numele meu? De 4 luni primim alocatie.
   Va mulțumesc.

   • Se poate dar trebuie sa aveti o motivatie foarte puternica pentru a trece prin acest proces birocratic, deloc usor. Daca vorbim de o situatia conflictuala in familie atunci va va fi si mai greu, lucrurile se complica, documentatia de asemenea, Familienkasse va decide, in urma analizei, persoana indreptatita a primi alocatia.

 193. vizitiu gheorghe

  Buna ziua,lucrez si eu in Germania din ianuarie 2014 ,lucrez 6 luni pe an si nu platesc impozit pentru ca nu castig mai mult de 8000 euro pe an .Am doi copii in Romania si sotia tot in Romania,doresc sa stiu daca am dreptul la alocatie pentru copii si daca actele care trebuiesc depuse trebuiesc traduse.Multumesc.

 194. Buna ziua. Spuneti mi va rog daca sotul are mini job copilul de 2 ani are dreptul la alocatie si beneficiaza de asigurare medicala? Va multumesc.

  • Nu beneficiaza de asigurare medicala, trebuie incheiata separat, in cazul familiei se recomanda una in sistem public pentru a putea coasigura toata familia – costa 157 euro lunar.
   Teoretic are dreptul la alocatie, dar numai dupa 7 luni – asta deoarece pentru minijob nu este platitor de impozit.

 195. Bună seara, am înțeles bine la punctul 3:am venit în Germania din februarie cu tot cu copii suntem înregistrați la primărie toți 4 (eu,soțul și cei doi copii ai noștri) deci nu mai avem nevoie de cele două formulare? Țin să precizez că doar soțul lucrează in momentul de față.
  Mulțumesc.
  O seară plăcută!

 196. Buna ziua dle IulianS, am depus si eu cererea pentru alocatie si asa cum era de asteptat am primit o scrisoare in care mi se cere sa aduc documente suplimentare:
  - aktuellen Auszug aus dem Melderegister von Ihnen
  - Nachweis über Arztbesuche Ihres Kindes ab Einreise
  - Aus welchem Grund beantragen Sie erst jitzt Kindergeld?
  - Nachweis über die Einstellung der Familienleistungen in Rumänien (mit Übersetzung)
  Im welchem Verhältnis steht Frau X, geboren am …zu Ihrem Kind?
  (aici e o greseala pentru ca de fapt X nu este Frau ci Herr ..)
  Aus welchem Grund bezieht sie laufend Familienleistungen in Rumänien für Ihr Kind?

  Problema mea este ca nu inteleg prea bine ce mi se cere. Urmez cursurile de integrare, dar sunt inca la nivel incepator.
  Ma puteti lamuri va rog?
  Va multumesc anticipat.

  • Ati trimis un dosar incomplet si din cate se pare formularele incomplete/completate gresit. Trebuie vazut ce ati trimis (mai aveti copii?) si completat dosarul.

 197. Costan Andrei-Manuel

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare in legatura cu kindergeld avand in vedere faptul ca eu sunt student in Romania iar tatal meu lucreaza in prezent in Germania si primeste kindergeld. Eu in toamna voi veni in Germania si as dori sa stiu daca kindergeld se suspenda când termin facultatea ( vara 2014) sau daca mai primesc pana ma angajez. (mentionez ca am 23 de ani).

  In aceasi situatie, as dori sa stiu daca tatal meu poate sa ma preia pe asigurarea medicala a lui sau eu ar trebui sa imi fac asigurare separata pe care trebuie sa o platesc personal pana ma angajez. (si daca trebuie sa imi fac asigurare personala as dori sa stiu, este necesar formularul E104 din Romania de la asigurari sociale sau cum se procedeaza?)

  Va multumesc!

  • Costan Andrei-Manuel

   Buna ziua. Domnule IulianS, imi puteti raspunde va rog frumos si mie la intrebare? Va multumesc anticipat.

 198. Buna ziua,eu ma aflu in “situatia 2″ si doresc sa va intreb:suma de 184 x 2 (copii) este oprita de organele financiare din salariul parintelui care lucreaza in Germania,sau este acordata din visteria statul german?
  Va multumesc anticipat.

  • Bun gasit Domnule IulianS,
   Vreau sa ma lamuriti nitel. Eu stau cu sotul in Germania, am ameldung, iar sotul lucreaza legal, contract de munca pe perioada nedeterminata. Tocmai am aflat ca sunt insarcinata si as vrea sa stiu daca lucreaza numai sotul , in afara de alocatia pentru bebe de 184 E, eu voi mai primi ceva sau nu pentru ca nu lucrez ( din Romania nu pot aduce nici o hartie pentru ca nu am mai lucrat de 2 ani acolo si nici aici)? Si inca o intrebare:ca sa pot beneficia de vreun ban sotului trebuie sa i se opreasca ceva pe statul de plata ? Lui i se opreste doar la rubricile KV ( stiu ca aceasta este pentru asigurarea medicala), PV,AV si RV ( acestea credeti-ma ca habar n-am ce inseamna, stiu doar ca la Rv e cea mai mare suma oprita).Si daca de intocmirea dosarului pentru alocatie se ocupa firma la care lucreaza sotul?Iar daca nu, ne puteti ajuta cu intocmirea documentatiei?
   Va multumesc mult si astept raspuns urgent

   • Aici puteti beneficia de alocatie 184 de euro, plata contributiei la pensie timp de 3 ani si indemnizatie de maternitate 300 de euro 1 an.
    Sotul nu trebuie sa plateasca nimic in plus, doar trebuie sa aveti grija sa figurati apartinator pe asigurarea medicala incat sa nu platiti costurile medicale (sotul nu va plati nimic in plus pentru coasigurati, daca are o asigurare in sistem public). KV este asigurarea de sanatate si RV este cea de pensie.
    De toate actele nu se ocupa firma, nici nu e recomandat, ei nu au niciun interes, dumneavoastra trebuie sa va ocupati de tot ce inseamna documentatie.
    Va pot ajuta atat cu aceste acte, cat si cu procedurile de inregistrare a nasterii. Ma puteti contacta aici consilierjuridicgermanoroman.com/2013/10/28/consultanta-pentru-integrare/

   • Raluca Dumitru

    Ok, Deci, daca am inteles bine, mi se va plati contributia la pensie timp de 3 ani din momentul nasterii si voi primi 300 E timp de 1 an chiar daca eu nu am lucrat o zi in Germania, ci numai sotul?Va mai intreb odata pentru ca am intrebat un functionar public de acest lucru si mi-a zis ca nu am dreptul la nimic chiar daca sotul lucreaza legal si nici macar alocatia copilului nu e sigur ca o voi primi. Si este obligatoriu sa nasc si sa stau in primele luni dupa nastere in Germania?As vrea sa stau cu familia mea cateva luni dupa nastere, in tara. Va multumesc din suflet

  • Alocatia nu se opreste din veniturile niciunuia din parinti.

 199. Buna ziua! imi cer mii de scuze ca va deranjez da sincer nu am la cine sa apelez.Numele meu este Cristian am 21 de ani sunt in Germania de uin an jumate si lucrez aici la un roman, dar nu sunt angajat ci mi-a facut firma pe numele meu. Acum doua saptamani am fost operat de peritonita eram in ultima faza, problema cea mare ca eu nu am avut asigurare aici si acu mi-a venit de plata 3000 de euro. As avea posibilitatea sa primesc un ajutor de undeva de aici, sau macar sa pot plati pe luna? Deocamdata eu nu pot munci si ma-m inscris la un curs de limba as putea primi alecatie cat fac acest cur? Va multumesc

 200. buna ziua lucrez cu sotul meu in germania el de un an de zile iar eu 5 luni am doi 2 copii care locuiesc in romani cu parinti mei va rog frumos daca poate cineva sa ma ajute in legatura cu alocatia europeana sa o pot primi .specific ca am sunat la familienkasse si ni sa spus k copii trebuiesc sa locuieasca pe teritoriul germaniei noi platim taxe si impozitele pe teritoriul germaniei avind clasa steuer 4 va multumesc

  • Nu aveti dreptul la alocatie acum, doar pentru cele 7 luni, pe perioada cat sotul lucra in Germania si dumneavoastra ati locuit in Romania impreuna cu copiii.
   Pentru a solicita alocatia pentru cele 7 luni ma puteti contacta aici consilierjuridicgermanoroman.com/2013/10/28/consultanta-pentru-integrare/

 201. Am si eu o situatie legata de alocatie, care e in felul urmator:
  – in 1 mai 2013 eu am inceput lucrul in Germania (legal, cu tot ce trebuie)
  – in 1 august a venit si restul familiei aici (sotia + cei doi copii, de 7 si 9 ani)
  – tot in august am fost sa depunem actele la Familienkasse pentru alocatie. Pe acele formulare aveam un singur camp cu data, unde trebuia trecuta data anmeldung-ului pentru copii. Am trecut 1 august si am primit alocatie incepand cu 1 septembrie.
  – Pentru cele 3 luni in care am lucrat doar eu aici, inteleg ca aveam dreptul sa primesc alocatie (sau diferenta aceea de 174 Euro).

  Am trimis o hartie la Familienkasse, despre aceasta situatie, ei mi-au raspuns ca nu e de competenta lor sa imi rezolve problema si ca mi-au trimis dosarul la alt Familienkasse undeva la Nürenberg (desi eu stau in nord-vestul Germaniei). Dupa vreo luna am primit de acolo o alta scrisoare in care imi trimisesera niste formulare suplimentare si niste indicatii despre ce trebuie sa mai trimit. Am completat, pe unul din formulare trebuia sa completeze angajatorul inclusiv data de la care lucrez aici si am trimis. Asta se intampla in Decembrie. Am inteles ca oricum dureaza vro 6 saptamani pana raspund ei, dar am tot asteptat si pana acum nimic. Eu cu germana inca nu ma descurc suficient de bine incat sa discut cu ei, si tot am rugat colegi sa ma ajute. Nu stiu ce sa fac mai departe, ca deja de mai bine de jumatate de an ma lupt sa rezolv problema asta si parca astia nu vor deloc sa o rezolve. Alocatia normala vine lunar, aia nu este o problema, insa cred ca astia ori nu inteleg, ori nu vor sa inteleaga ca eu trebuia sa primesc alocatia din 1 mai, nu din 1 septembrie, chiar daca copiii sunt aici doar din august.

  Este vreun numar de lege sau regulament pe care sa-l pot mentiona daca ii sun si in care sa fie descrisa situatia mea?

  • La Nurnberg se solutioneaza dosarele pentru straini, din pacate sunt foarte aglomerati iar raspunsul intarzie cateva luni, in anumite cazuri chiar si ani.
   Dumneavoastra ati depus dosarul incomplet, ce puteti face acum este sa retrimiteti la Nurnberg completarea dosarului.

 202. Aha, deci probabil daca incerc sa dau un telefon sa intreb de starea dosarului am ceva sanse sa aflu ceva. Macar s-a lamurit de ce m-au trimis la Nurnberg cu solutionarea.

  Multumesc pentru lamuriri.

 203. Am depus dosarul (actele) stie cineva dupa cat timp primesc alocatia in germania ??

  • Raspunsul la dosarul de alocatie dureaza, undeva intre 2 luni si poate chiar 2 ani, totul depinde de cat de complet a fost dosarul trimis si cat de aglomerati sunt cei de la Familienkasse. Un timp de 6-8 luni este normal.

 204. Buna ziua,

  As dori o lamurire in privinta alocatiei pentru copii.
  In momentul de fata ambii copii iau numai alocatia de la statul german (incepand din Iunie 2013).
  As dori sa stiu cum si daca se poate lua alocatia retroactiv pentru perioada care au fost in Romania (binenteles doar diferenta dintre cea din Germania si cea din Romania) ?

  Multumesc,

  Cu respect,
  Victor

  • Care este situatia familiei pe perioada cat copiii au fost in Romania? Unde au locuit parintii? In Germania parintii au lucrat?

   • Ambii parinti, adica eu si sotia, am lucrat in toata perioada cat am fost in Romania. Acum suntem cu totii in Germania si eu lucrez cu contract pe perioada nedeterminata. Sotia inca nu lucreaza.

    Multumesc

   • Sa inteleg ca ati venit odata cu copiii in Germania, din iunie 2013, de cand si luati alocatia? Fiti un pic mai explicit in informatii, situatia nu e clara deloc.
    Deci: cand au venit parintii, cand au venit copiii?

   • Imi cer scuze.
    Eu am venit in Noiembrie 2012 cand am inceput contractul la firma la care lucrez.
    Sotia cu ambii copii au venit in luna mai 2013.
    Incepand cu luna Iunie 2013 am sistat alocatia din Romania si luam alocatia din Germania.
    Vreau sa stiu este daca se poate lua pentru perioada cat copiii au fost Romania diferenta de alocatie retroactiv (adica perioada Noiembrie 2012 pana Mai 2013 inclusiv) si cum procedez ?

    Multumesc

   • Aveti dreptul la alocatia retroactiv din noiembrie 2012, deci mai aveti de recuperat pe periaoda noiembrie 2012 – mai 2013 aproximativ 2800 de euro. Acest lucru ar fi trebuit sa fie aprobat initial, contrar ar fi trebuit sa depuneti o contestatie la decizia primita. Cand ati primit decizia?

   • Nu va pot spune data exacta la momentul asta.
    Dar stiu c-a fost undeva in luna August cand au dat doua luni retroactiv (Iunie si Iulie).

   • Si de ce ati pierdut atat timp pana acum? Trimiteti o contestatie la decizia primita in care invocati dreptul la alocatie din prima zi de lucru.

   • Din probleme de limba. Mi-a fost destul de greu sa ma-nteleg la-nceput cu ei.
    E cumva posibil sa fie prea tarziu acum ?

 205. buna,Revin cu intrebarile:
  am 2 copii care locuiesc in RO cu tatal lor,au implinit 18 ani deci s-a sistat alocatia din RO,dar sunt inca la scoala(facultate si masterat).
  Situatia mea e urmatoarea:
  -anmeldung in Germania;
  -minijob in Germania;
  -divortata de tatal copiilor;
  In aceasta situatia as avea sanse la alocatie?Precizez ca in hotararea judecatoreasca unul din copii e in ingrijirea mea ,iar celalalt in a tatalui.
  multumesc anticipat!

 206. Bună seara ! În primul rand vreau să vă mulțumesc pentru efortul și munca depusă pe acest site . As avea o întrebare despre alocația europeana a copilului … . Eu locuiesc și lucrez în Germania din 2008 , in noiembrie 2008 sa născut fetița mea în România, mama copilului fiind in țară în acel timp, menționez ca noi nu suntem încă căsătoriți legal doar copilul trecut pe numele meu. Întrebarea mea e dacă beneficiez de alocația europeană retroactiva , ce ar trebui sa fac pentru a beneficia de aceasta și ce acte ar trebui în ,, cazul meu, ,. Va mulțumesc anticipat. Cu stima.

  • Menționez ca și prietena mea ,, mama copilului meu,, o sa vina luna aceasta în germania pentru ca vrem sa ne stabilim aici și fetița o sa rămână in România pana în decembrie, ce e de făcut în cazul acesta și Cum ar trebui sa procedam în cazul acesta. Va mulțumesc din nou

  • Nu aveti dreptul la alocatie din urma, nefiind casatoriti. Doar din momentul in care fetita va fi in germania cu dumneavoastra, la aceeasi adresa inregistrata.

 207. Buna ziua.As avea si eu o intrebare referitor la alocatia europeana.Tatal meu lucreaza in germania cu acte iar mama lucreaza in romania. Eu sunt student in romania am varsta de 21 de ani pot primi alocatie(mentionez ca am alt domiciliu fata de mama si fratele meu)? Iar fratele meu mai mic are un handicap de gradul 1 in cazul lui este se acorda aceeasi alocatie ca si in cazul unui copil normal?. Din am mai citit am aflat ca pot recupara din urma diferenta de alocatie din data cand a inceput tatal meu munca , este adevarat? Multumesc anticipat

 208. Buna seara! situatia mea este urmatoarea am depus actele pentru alocatia in luna iulie 2013 iar in luna decembrie miau mai cerut cva acte pe care le am si trimis .Insa de atunci nu am mai primit nici un raspuns. ce credeti ca ar trebui sa fac ????? va multumesc anticipat!!!

  • Nu aveti prea multe de facut decat sa asteptati, de la 1 ianuarie cei de la Familienkasse sunt bombardati cu cereri, timpul de raspuns crescand astfel la cateva luni bune.

 209. Costan Andrei-Manuel

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare in legatura cu kindergeld avand in vedere faptul ca eu sunt student in Romania iar tatal meu lucreaza in prezent in Germania si primeste kindergeld. Eu in toamna voi veni in Germania si as dori sa stiu daca kindergeld se suspenda când termin facultatea ( vara 2014) sau daca mai primesc pana ma angajez. (mentionez ca am 23 de ani).

  In aceasi situatie, as dori sa stiu daca tatal meu poate sa ma preia pe asigurarea medicala a lui sau eu ar trebui sa imi fac asigurare separata pe care trebuie sa o platesc personal pana ma angajez. (si daca trebuie sa imi fac asigurare personala as dori sa stiu, este necesar formularul E104 din Romania de la asigurari sociale sau cum se procedeaza?)

  Va multumesc!

 210. Buna ziua,
  va rog mult sa ma ajutati cu niste sfaturi , sotul mau lucreaza cu acte in germania, copii au ramas in Rom cu mine, baiatul e minor inca deci ar putea beneficia de alocatie in germania.In afara de certif de nastere (legalizat), copie dupa buletine, certificat de casatorie (tradus, legalizat) si adeverinta de la scoala mai trebuie ceva?Trebuie sa mearga el la Burgerburo sa ceara formularele 401 si 411 si sa ataseze actele de acasa, sau sa incercam noi de aici cu actele lui ( contact de munca , contract inchiriere, conturi banca) sa le depunem? MULTUMESC DIN SUFLET

 211. iordache marian

  buna ziua am si eui o intrebare lucrez in germania de 5 ani sint casatorit dar am o fetita ditr-o relatie de concubinaj fetita imi poarta numele si se afla la mine de la 3 luni decind a parasito mama raminind in grija mamei mele pot benificia de alocatia din germania si ce trebuie facut multumesc

 212. Hristos a inviat ! Seara buna tuturor ! Ma adresez din nou Domnului Iulian ! V-am deranjat cu o intrebare circa o luna in urma . Era vorba de dreptul de a percepe alocatzia . Mi-atzi raspuns ca aveam dreptul incepand cu luna octombrie 2013 iar eu am inceput sa percep cu luna nov. Vreu sa fac o contestatzie , si va rog sa-mi spune-ti ce articol sa specific in contestazie . Specific ca se trateaza de o luna de alocatzie pt . doi copii .Multzumesc .! Cu respect Degeratu Doru .

  • Contestatia nu se face standard pe baza unui articol anunme, se face combatand, evident cu argumente din lege, motivul invocat in decizia de punere in plata a alocatiei.

 213. buna ziua.ma numesc monica ,sotul meu lucreaza cu forme legale in germania.avem un copil de 1 an si 6 luni si vreau sa va intreb daca beneficiem de suplimentarea alocatiei de stat din sistemul german.mentionez ca in prezent m-am reintors la servici si nu mai beneficiez de indemmnizatia de 600 de lei ci doar alocatia de stat de 200 ron.

  • Beneficiati de alocatie din prima zi de cand sotul lucreaza in Germania (retroactiv doar diferenta dintre alocatia germana si ce s-a primit in Romania). Pentru aceasta trebuie sa intocmiti un dosar de aplicare la Familinekasse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s