Impozite platite de un angajat roman in Germania

     material upgradat la 20.07.2011

 Inca de la aparitia istorica a statului, cetatenii sai au platit impozite. In antichitate, la Atena si Roma se plateau impozite pe imobilele detinute, pe comertul cu marfuri, pe sclavii aflati in proprietate. In evul mediu, in tarile romane se plateau oieritul, fumaritul, mestesugitul si cite si mai cite. Sigur ca in capitalism toate aceste forme de impozitare au evoluat  si in toate societatile moderne de astazi sistemul de impozite si taxe  este atit de crud si nemilos ca depaseste insasi… Moartea. Exista si un proverb, pe care bineinteles ca il cunoateti, ” de moarte si de impozite nu se poate scapa”

   In Germania este la fel. Toti cei care muncesc, au o posesiune sau opereaza pe piata comunitatii in vreun fel anume…platesc impozite.  Impozitele sunt directe si indirecte, pe venit, pe profit, pe avere, pe capital si asa mai departe, incit daca le luam la rind, pe fiecare in parte, ne zapacim cu totul. Tocmai de aceea, in postarea de fata ne vom ocupa numai de impozitele pe care trebuie sa le plateasca  in Germania  cetatenii romani care au calitatea de angajat, liber-profesionist sau angajator. Astfel, contributiile  pe care le plateste un angajat roman in Germania sunt:

    1.impozitul pe salar- Lohnsteuer;

In Germania, impozitul nu este unic asa cum este in Romania, tuturor cetatenilor aplicindu-li-se aceeasi cota ( 16 la suta), indiferent de nivelul de venituri. Ba mai mult, in Germania impozitul se calculeaza in functie de 2 criterii diferite:

1. importanta muncii facute

si

2 situatia familiala a angajatului.

Avind in vedere primul criteriu, impozitul este progresiv, prima transa de impozitare este de 15 la suta si se aplica tuturor veniturilor anuale obtinute pina la valoarea de  7 664 euro. (Eingangsteuersatz sau rata minimă de impozitare). Pentru următoarea tranşă de venit cota de impozitare creşte la aproximativ 24%, iar începând de la 12.740 €, cota de impozitare continuă să crească, plafonul cotei de impozitare fiind de 42%.  Daca  un angajat depaseste nivelul brut de 17.900 de euro anual, atunci el este obligat sa plateasca si o taxa suplimentara  de 5,5%, asa-numita  taxa de solidaritate, adica taxa instituita in vederea reconstructiei ( reunificarii) Germaniei de Est.

Scriam ca al doilea criteriu este situatia familiala a angajatului. Aici s-au stabilit sase clase de impozitare care difera in functie de situatia familiala a fiecaruia. Astfel,

 Clasa I este clasa pentru angajaţii necăsătoriţi,

 Clasa II este clasa de impozitare pentru angajaţii care cresc singuri unul sau mai mulţi copii( divortati sau necasatoriti),

Clasa III este clasa de impozitare avantajoasă pentru angajaţii căsătoriţi cu copii, partenerul urmând să fie clasificat în clasa V de impozitare, (de obicei clasa 3 se stabileste pentru sotul cu veniturile mai mari, acolo unde exista diferente majore intre venituri)

Clasa IV este pentru angajaţii căsătoriţi, fiind perfect identică cu clasa I, dar in cazul acesta şi partenerul obţine clasa IV,

Clasa V este clasa de impozitare dezavantajoasă pentru căsătoriţi în cazul în care partenerul se află în clasa III,

Clasa VI este clasa de impozitare pentru angajaţii care obţin mai mult de un salariu brut peste 400 de euro lunar.

Am facut aceasta enumerare succinta pentru a va forma o idee.  Avantajul acestui sistem este ca angajaţii căsătoriţi pot stabili în funcţie de salariul pe care îl câstigă şi eventual,  în urma unei consultaţii cu un contabil, ce clasă de impozitare este recomandată partenerilor lor de viata.  In general, romanii aflati la munca pe teritoriul german sunt incadrati in clasa 1 de impozitare (necasatoriti, fara persoane in ingrijire), incadrare dezavanatajoasa, dar romanii  nu stiu chestia asta la momentul angajarii.  Plata impozitului se face astfel: angajatorul reţine impozitul pe venit, cu fiecare plata a unei remuneraţii şi plăteşte suma direct către administraţia financiară.

2. asigurarea de sanatate -Krankenversicherung-(aproximativ 14,4% din  salariul brut)- se plateste 50 la suta de catre angajator si 50 la suta de catre angajat;

3.asigurarea de ingrijire- Pflegeversicherung-(1,7% din salariul brut), respectiv1,95%  daca angajatul are cel putin 24 de ani si nu are copil-

4. asigurarea pentru somaj -Arbeitslosenversicherung- (6,5%  din salariul brut) se plateste 50 la suta de catre angajator si 50 la suta de catre angajat;

5.asigurarea pentru pensie -Rentenversicherung-  (19,5% din salariul brut) se plateste 50 la suta de catre angajator si 50 la suta de catre angajat;

In plus, angajatorul mai trebuie sa plateasca in favoarea angajatului sau: asigurare privata in caz de boala ( in caz de neplata  este total raspunzator pentru riscul financiar in caz de boala a angajatului) si asigurarea legala in caz de accident sau boala profesionala.

Am citit prin ziare si pe net diverse povesti cu angajatori romani sau turci din Germania care nu si-au indeplinit prevederile contractuale fata de salariatii lor. Exista si asemenea situatii in Germania. Tocmai de aceea va recomandam ca in momentul in care veti descoperi o asemenea situatie sa ne cereti un sfat. 

                                                               Cu respect,  Dan Constantin Goldis

UPDATE: Daca doriti sa va calculati salariul net din Germania, aveti aici un instrument cu o aproximatie satisfacatoare:

http://www.connectingindians.com/index.php?name=extraModule&file=GermanTaxCalculator

About these ads

603 responses to “Impozite platite de un angajat roman in Germania

 1. Buna ziua,
  Am un job Teilzeit cu 20-25 de ore pe saptamana si 2 Minijob-uri sau Neben job-uri, nu stiu exact cum se cheama, (mai exact Zusteller). Intrebarea mea daca este in regula si daca as putea sa imi mai iau un job Teilzeit? Pentru cele 2 Minijob-uri eu trebuie sa platesc ceva?
  Va multumesc!

  • Buna seara Maria, pt Monijob nu se plateste nimic, dar daca-ti mai iei un Teilzeitjob, ti se va trage si din el tot ca din primul, si ramai cu f putin in mana, adica nu se renteaza. Toate joburile trebuie declarate, iar patronul tau de la Teilzeit trebuie sa stie si de celelalte Minijoburi, esti obligata dpdv. al sanatatii, sa-i spui.

 2. Simona Tapusi

  Buna ziua.
  Am o rugaminte, lucrez la o firma, prin alta firma de intermediere ( leitfirma).
  Am primit fluturasul dar la orele lucrate nu cred ca am primit banii care trebuia.Am sa trec aici datele, in cazul in care aveti timp si imi puteti raspunde.
  Am lucrat ”
  15 zile de Luni – Vineri ….8 ore ( 9 zile din ele am lucrat tura de dimineata de la ora 05 – 13.30, orele de la 5 la 6 dimineata stiu ca se platesc altfel )
  2 Sambete de 6 ore fiecare
  si 1 ora 30 dupa ora 22.00
  Mentionez ca am 8.50 / brut
  mi_au oprit 14 ore arbeitszeitkonto
  am steuerklasse 1
  Fara copii
  Salariul ce l_am primit pe fluturas era de …….
  995.58 euro brut
  741,24 euro net
  Pe fluturas scrie ca am nachtzuschlag doar 2,50 ore la care mi_au platit 5,33 euro
  Imi puteti spune cum calculez tariful net pe ora si daca sambetele mi se platesc zile normale de lucru sau 150% ca la orice angajat…mentionez, lucrez prin leitfirma sau zeitarbeit cum se numeste.
  Si inca ceva, la inceput mi_au spus ca imi platesc benzina daca este de la 8 km in sus si defapt nu mi_o platesc.Am avut incredere si am semnat…Pot recupera banii de benzina cumva la sfarsit de an deoarece merg cu masina 13 km dus , 13 km intors, in total 26 km zi de zi.
  Va multumesc si astept raspuns de la dv.Daca se poate sa primesc raspunsul de la dv pe adresa de e_mail
  monika_eu38@yahoo.com
  Multumesc

 3. Buna ziua,
  Am avut un contract de sezonier pe 6 luni in Germania in perioada decembrie 2011-mai 2012. Am inteles ca exista posibilitatea sa mi se ramburseze o parte din inpozitul platit . Puteti sa-mi recomandati o firma serioasa din Romania careia sa ma adresez? Menzionez ca sunt din Timisoara.
  Multumesc!

  • Buna D-na Valentina. Intai trebuie sa stiti daca ati lucrat cu contract sau la negru. Daca ati lucrat cu contract, trebuie sa trimiteti scrisoare la fiscul din orasul unde ati lucrat.

 4. A
  Bunaziua as dori citeva informati cu privire la stabilirea clasei de impozitare deoarece la finatele din koln am depus certficatele de nastere a 3 copii si de casatori traduse. Si cu apostila si am prmit clasa a6 de impozitare si a m cerut sa mi se schimbe si nu mi sa schimbat ce as putea face

 5. Bună ziua! Am și eu o curiozitate, sper să primesc un răspuns de la dumneavoastră! Eu și tatăl copilului meu suntem în Germania de aproximativ 6ani! In luna august mergem în România pentru a ne căsători, știu că după căsătorie ni se schimbă clasa de impozitare! Intrebarea mea este dacă diferența de impozitva fi calculată și pe o perioada din urma sau numai din momentul în care se schimbă clasa? Soțul a muncit toată această perioadă, iar eu am avut întreruperi în timpul sarcinii și după! Vă mulțumesc și va doresc o zi bună!

 6. buna ziua,am o intrebare,daca locuiesc in gazda in germania,platesc separat de propietar,alti 53,98 euro pt radio si tv?

  • Taxa radio se plateste pe locuinta, indiferent de numarul persoanelor care locuiesc in apartament.

   • Taxa se plătește per locuință individuală. Daca locuiti in gazda nu trebuie sa plătiți din nou taxa dacă proprietarul o plătește deja si spatiul dumnevoastră nu este unul individual delimitat – ex apartament separat in casă. In orice caz nu ignorați scrisorile primite. Trimiteti notifcare in care sa cuprindeti numele persoanei ce plateste deja taxa si numărul de client al acesteia. Succes

   • da,dar problema este ca aici unde locuiesc si lucrez ,adica este firma deschisa pe aceasta adresa este un fel de club,

   • Si acolo aveti apartament, camera separata? Daca este delimitata individual, atunci aveti obligatia de a plati acea taxa.

 7. Buna ziua,

  Lucrez in Germania din data de 03. martie. 2014. In ultima perioada am constatat ca am ceva probleme de sanatate (cred ca este vorba despre un inceput de hernie inghinala). In cazul in care ma voi opera, aceasta operatie va implica o perioada de repaus. Doresc sa-mi spuneti:
  1.Pe parcursul operatiei si perioadei de repaus voi mai primi salariu? 2.Aceasta interventie chirurgicala+ eventualele zile de spitalizare(daca este cazul) sunt acoperite integral de asigurarea mea medicala?(detin card de asigurare medicala- BARMER) Mentionez ca in contractul de munca am o perioada de proba (primele 6 luni), ulterior transformandu-se in contract permanent.

  Multumesc anticipat!

  • Buna D-l Alexandru, pana la 6 saptamani spitalizare va va veni salariul in continuare, de la 6 saptamani in sus va plati casa de sanatate. Cat, nu stiu. Chestia cu contractul pe 6 luni, cu prelungire automata nelimitata, nu e chiar 100% sigura, cunosc cazuri care au incetat lucrul dupa cele 6 luni de proba. Nimic nu se prelungeste automat, doar a 2-a oara dupa proba. Angajatorul are dreptul doar de 2 ori sa prelungeasca un contract pe perioada limitata. Spitalizarea va va fi integral preluata de casa de sanatate.

 8. Buna ziua! sam hotarat de curand sa plec acasa si as dori cateva informatii in legatura cu recuperarea taxelor platite pana in luna septembrie ptr anul acesta.ce as putea face!Ar trebui sa ma inscriu la un contabil privat sa imi recupereze sau trebuie sa astept pana la anu in martie e sa ma intorc si sa merg la contabil?

 9. as putea sa o depun daca nu mai figurez ca cetatean inregistrat la primarie?!nu e nici o problema!sau trebuie sa fac altceva

 10. Buna seara, sotul meu lucreaza de un an la Munchen, cu acte in regula, insa bineinteles ca la angajare a fost inclus in clasa I de impozitare. In conditiile in care el ma intretine pe mine in Ro si din ianuarie o sa avem un bebelus, poate sa modifice clasa de impozitare atata timp cat eu si copilul nu locuim in Germania? Si daca da, e nevoie de acte suplimentare (certificat de casatorie, c. de nastere a copilului) sau trebuie doar modificat formularul pentru impozit? De asemenea, poate fi recuperat o parte din impozitul platit pe parcursul anului 2014? Va multumesc! O seara buna!

  • Sant si eu interesata de un raspuns cat mai urgent in acest sens, sotul lucreaza de curand in DE cu ctr de munca, eu si copilul santem in RO, eu sant salariata in Ro. Poate beneficia de o clasa e impozitare mai avantajoasa decat clasa 1?

 11. Buna.Sotul meu lucreaza de 10 ani in Germania, cu contract de munca facut de o firma din Romania.In Germania, lui i se trage , din fluturas, doar impozitul. Intrebarea mea este: poate beneficia fata noastra de kindergeld? Precizez faptul ca am locuit cu chirie acolo timp de 3 ani, impreuna cu fetita.Sotul lucreaza in continuare acolo. Multumesc mult.

 12. Buna ziua,am o cunostinta care lucreaza in germania cu un salar de 9,31 pe ora , lucreaza circa 170-180 ore pe luna apoi duminicile toate care se plateste cu 75 % pe ora ajunge la un salar de 1400-1450 pe luna,,Este casatorit dar nu a depus nici un document in aceasta privinta,A fost incadrat cu cota de impozitare 1.in luna noiembrie 2014 (luna trecuta) la trecut cu cota de impozitare 6 ,tot acum a recalculat salariu si pe luna octombrie tot cu cota de impozitare 6 si ia retras bani din salar ,Intrebarea este cum si cine stabileste aceasta cota de impozitare si de ce sa schimbat de la 1 la 6,Ce ar putea sa faca si la cine sa se adreseze mai departe?

  • Trebuie sa mearga la Finanzamt cu certificatul de casatorie. Daca sotia este in Romania, atunci are nevoie de formularul de certificare fiscala ue din romania.
   Succes!

 13. multumesc,dar in privinta clasei de impozitare de la 1-la 6 ce pute-ti sa-mi zice-ti?

  • @Danyela. Raspunsul l-ati primit, unde este neclaritatea!?
   Numai Finanzamt-ul de care apartine ii stabileste clasa de impozitare. Deci ,trebuie personal sa se prezinte acolo cu certificatul de casatorie ( copie si original), precum si ale copiilor sai ( daca sunt).
   Are astfel sansa reala sa primeasca clasa de impozitare 3. unde impozitul este mai mic. Cele bune!

   • @Huidu. Pentru trecerea de la clasa 1 la 3 este corect.
    Insa trecerea de la clasa 1 la clasa 6 a fost facuta din alte motive, nu din cauza lipsei certificatului de casatorie.

 14. Buna ziua,

  Sotia mea munceste 80 de ore pe saptamana cu un salariu de 8,5 ore pe ora. Suntem casatoriti, dar nu stiu in ce clasa de impozitare e incadrata, inca. Imi poate spune cineva estimativ care ar fi salariul net? Brutul ar fi 8,5 x 80 de ore=680 de euro lunar.

  Multumesc anticipat pentru ajutor!

  • in jur de 540 de euro.

  • @ gicu, poate ne lamuresti tu care ar fi raspunsul corect. E usor sa spui la orice ca nu e corect fara sa argumentezi. 540 e doar o aproximare avand in vedere ca nu stim clasa de impozitare, daca plateste taxa de biserica, daca are copii etc.

   • @ciprian
    La acest venit nu platesti absolut nici un impozit. Nu are importanta nici biserica, taxa este tot zero, iar Kinderfreibetrag nu are nici o importanta in cazul ca impozitul este zero. Asa ca documenteaza-te inainte de a face afirmatii.

   • @gicu, cred ca ar trebui sa citesti mai bine ce a intrebat Leonard. Intrebarea era CARE VA FI SALARIUL NET? Intr-adevar nu trebuie sa platesti Lohnsteuer la acest venit. Totusi lunar iti este calculat si Lohnsteuer, iar la sfarsit, cand faci Lohnsteuererklaerung, iti este restituit Dar e obligatoriu sa platesti contributiile pt. Sozialversicherungen( pensie, asigurarea de sanatate, somaj etc). Si cand tragi linie ajungi la suma de mai sus.

   • Venitul net la clasele 1 si 3 va fi de 560 euro, la clasa 5 va fi 492 euro.
    Diferenta fata de ce ati calculat dumneavoastra este data de faptul ca pentru veniturile salariale sub 850 de euro, contributiile sociale sunt diminuate.

 15. buna ziua,am lucrat anul aceste timp de 4 luni la o firma nemteasca de curatenie si am platit impozit aproape 2000 euro pentru k am steuerklasse nr 1,imi mai pot recupera o parte din bani,pentru ca am intrebat pe cineva si a spus k nu mai am nici o sansa,imi puteti spune va rog exact sa stiu

 16. Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns. Detalile le scriu mai in jos, poate pare putin mai lung dar e interesant. Va multumesc.

  Lucrez in Germania de 10 luni la un restaurant, ne-am inteles ca voi fi platit 600 prima luna pe urma 700 si 800 in continuare celelalte luni, munca care trebuie sa prestez e in bucatarie, pun vase in masina de spalat, pregatesc pentru bucatari, fac salate, ajut bucatarii, si altele…
  Lucru incepe la ora 9 dimineata pina la ora 15:00, pe urma avem 2 ore pauza si continuam munca de la 17:00 la 22:30. Luni e zi libera.

  Intampin urmatoarele probleme si nu stiu cum sa procedez.

  1. Trebuie sa am pauza de la 15:00 la 17:00 , 2 ore, asta nu se intampla, sefu ma ia la cumparaturi pentru restaurant in fiecare miercuri joi si vineri, cam cate 1 ora din pauza de dupamasa. La fel se intampla si lunea cand ma cheama sa merg cu el cate 2 ore la cumparaturi pentru restaurant.
  Pentru toate astea nu plateste nimic in plus.

  2. In ultimile 3 luni ma mutat la bar,cu acelasi salar, pentru mutare nu ma intrebat daca vreau sa sa vorbim de alti bani, imi tot zicea ca saptamana asta trebuie sa lucrez in bar ca colega e bolnava si tot asa cate o saptamana cate o saptamana s-au facut 3 luni. Acuma trebuie sa pun bauturi in pahare, dimineata aspir, trebuie sa curat baia, trebuie sa sterg saloanele de praf si sa asez mesele, scaunele in pozitie corecta.
  La fel munca trebuie sa se termine la ora 15:00 sa am pauza 2 ore, dar stau si lucrez in toate zilele peste program pina la 15:30 , 15:40 chiar si o ora din pauza. Pentru asta nu plateste nimic in plus.

  3. Eu am luat in plic la sfarsitul lunii pina acuma 800 de euro cum ne-am inteles, dar pe foaia de salar scrie asa.

  BMG Kammer laufender Monat 660,50

  Brutto-berzuge

  Festlohn, gewerlich 550,00
  Sonstiger Sachbezug 110,00

  Gesamt-Brutto 660,50
  SV-rechtliche Abzuge 114,62

  Netto-Verdienst 545,88

  Pe urma mai jos scrie

  Gesamt-Brutto 6.340,80
  SV-Brutto 5.850

  La final. Auszahlungsbetrag 434,39

  E corect fluturasu de salar daca eu primesc 800 euro?

  Precizez ca sefii mi-au spus ca in cazul in care vine un control eu sa le zic la inspectori ca lucrez 16 ore pe saptamana.
  Adevarul e ca lucrez 13-14 ore pe zi !!

  Se face cumva evaziune fiscala de catre eii? As fi indreptatit sa fac o autodenuntie la politia zoll?

  Daca eu mai lucrez, 1 an, aici sau in alta parte, atunci deja am probabil beneficii, somaj, si altele, de asemenea o suma de bani merge pentru pensie, sau as putea sa cer inapoi o parte din impozitu pe salar, dar in cazul in care ei fac manevre cu actele mele de salar , atunci eu pierd.

  Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti care este cea mai buna abordare cu aceste detalii.

  Va multumesc, BAD

 17. adinaburja@yahoo.com

  Buna ziua.am o intrebare la dumneavoastra:pentru perioada in care am fost in somaj aprilie- decembeie 2014 primesc steuer?va multumesc

 18. Buna as vrea sa va intreb daca eu sunt in germania si ii trimit fiicei mele bani iar ea este tot in germania bani astia se impoziteaza trebuie sa ii declare sa ii opreasca impozit

 19. Buna ziua
  Ma numesc VIOREL
  Am citit pe saitul dv.si am vazut ca dezbateti probleme importante si deaceea am hotarat sa va scriu in speranta ca ma veti putea indruma sau juta.Am si eu cateva probleme
  1 Am intrat in somaj,dupa 1 saptamana am gasit de lucru mai precis de la data de 1 ale lunii.contract de munca cu 6 luni proba.dupa 2 saptamani,adica pe 15 mam hitarat ca voi ramane la acest loc de munca si in acelasi timp adica pe 15 am scris Email la arbaitamt ca eu am gadit un loc de munca la firma..cu contract de munca.toate bune pana aici.in aceste 3 saptamani de cand eu ramasesem fara loc de munca si pana la data de15 a lunii urmatoare agentura de arbaitamt mia virat banii in cont.eu am observat abia la sf lunii cand banka mia dat documentu de sfarsit de luna cu plati intrari esiri s.a.m.a.d Intrebarea mea este oare imi va cere agentura de arbaitamt vreodata acesti bani inapoi?
  2.La angajare mi sa cerut o serie de documente pe care leam inmanat sefului personal.printre care si documentul de la finamtamt din care rezulta clasa de stoier 3/2. Pe data de 23 ale lunii urmatoare imi vine un plic de la munca cu Lohnabrehnung(salariu) in care scria ca eu am stoierklasse1.
  M-am adresat sefului si mia zis ca sa ma duc din nou la Finamtamt.
  Considerati ca se poate corecta greseala sau va ramane asa?
  Va multumesc ca ati avut amabilitatea sa cititi anuntul meu si astept sfaturile dumneaviastra
  Cu stima si respect
  VIOREL

  • 1. Aveati obligatia de a informa imediat AA despre noul loc de munca, daca nu ati facut-o, va trebui sa o faceti urgent. Banii vor trebui returnati, nu total, vi se va recalcula dreptul la somaj strict pentru perioada in care nu ati avut un loc de munca – calculele exacte le vor face cei de la AA functie de documentatia pusa la dispozitie.
   2. Mergeti la finanzamt pentru schimbarea clasei de impozitare – depunti Antrag auf Steuerklassenwechsel si primiti un Bestatigung ce il prezentati angajatorului, din acel moment angajatorul va va putea calcula salarul luand in calcul clasa dorita/corecta/alocata.

 20. Buna seara
  Ma numesc IOAN si as vrea sa ma lamuriti si pe mine, daca se poate :
  -taxa pentru radio si televiziune trebuie sa o platim obligatoriu ,amandoi?
  mentionez ca locuim 2 persoane ,angajati ai aceleasi firme ,intr-un apartament oferit de firma angajatoare.
  Sunt casatorit,sotia si copiii [2] locuiesc in tara ,sunt angajat legal in Germania;ce trebuie sa fac pentru incadrarea in clasa de impozitare III ? asa am inteles eu ca ar fi corect in situatia mea.
  in lunile :(august,septembrie,octombrie si noiembrie pe fluturas mi-a aparut clasa de impozitare IV ,in decembrie mi-a aparut clasa I )
  Pentru declaratia de venit anual ,sau asa ceva ii spune,trebuie sa merg la finanzamt sau primesc acasa formularul,sau firma face asta ?
  Multumesc anticipat !

  • Nu, per locuinta se plateste o singura taxa.
   Pentru clasa 3 – formular de rezidenta fiscala UE din Romania de la Administratia financiara cu care mergeti la finanzamt.
   Formularul il luati de pe internet sau de la finanzamt, declaratia fiscala o puteti face dumneavoastra sau o persoana autorizata.
   Cele bune!

 21. patraucean livia elena

  Buna seara, citesc aici informatii extrem de utile,sper ca si in situatia mea sa fiti la fel de precisi ,lucrez incepand cu iulie 2014 la o firma in Linthe,langa Berlin,tot aud invartindu ma pe aici,printre diverse nationalitati,ca e posibil sa recuperam acele taxe platite statului german din salariul brut,nimeni nu spune cum s ar recupera acesti bani,ci doar ca se pot recupera…a little bit of help!!!!va rog…care sunt pas cu pas aceste proceduri ptr recuperarea banilor?si eventual ,in cazul meu,pot recupera acei bani ,pe anul 2014,daca lucrez in continuare la aceasta firma?mentionez ca lucrez legal,contractul reinoindu se o data la cateva luni,2sau chiar 3.As aprecia in mod deosebit o informatie utila din partea dumneavoastra.Care sunt pasii care trebuiesc parcursi pentru a ajunge la un rezultat?unde trebuie sa ma duc,ce trebuie sa fac….etc?Va multumesc anticipat!:)

  • Pai ptr recuperarea impozitului nu conteaza daca lucrati la o alta firma
   Pe anul 2014 actele se pot depune numai in 2015 intre lunile ianuarie si mai am inteles dar eu le am depus si in august in uni ani…la inceputul fiecarui an se primeste un document care arata totalul de impozit care poate fi recuperat ptr anul precedent
   Daca angajatorul nu va plateste transportul daca va cumparati o masina , daca va cupmsrati un laptop daca platiti Monatskarte daca intretineti pe cineva in tara , daca aveti asigurari pe numele dumneavoastra , daca aveti bausparkonto…ar mai fi documente dar atata imi vine pe moment cu TOATE hartiile va puteti duce la un Lohnsteuerklaerung unde platiti(in frankfurt suma variaza de la 50 de persoana pana la 250 ) de preferinta intrebati si pe alti romani care si au recuperat impozitul…cert este ca in primul an chiar daca faceti dumneavoastra pe calculator(este programul de lohnsteuer pe care il puteti gasi prin media markt sau alte magazine de acest fel) ideea este ca trebuie sa stiti germana cat de cat…sper ca informatiile sa va fie de folos si daca am gresit cu ceva in cele mentionate imi cer sincer scuze…

 22. Buna seara, lucrez in agricultura cite 8-9luni pe an .Am dreptul la somaj in perioada de iarna. va multumesc

  • Buna seara,rectific intrebarea. Am lucrat in ultimi 3 ani, la un taran cite 8-9luni pe an, dar acum ma sunat si a zis ca nu mai are nevoie de mine in acest an. Acum am dreptul la somaj. Va multumesc

   • Aveti dreptul la somaj cat timp indepliniti conditia sa fi cotizat, prin contributii sociale – asigurare de somaj – minim 12 luni in ultimele 24. Daca indepliniti conditia aceasta, atunci puteti beneficia de ajutor de somaj prin formularele U2 – 3 luni de zile, ulterior prin U1 (nu este posibila eliberarea ambelor formulare simultan).
    Cele bune!

 23. Buna seara am si eu o intrebare lucrez de un an la o frizerie si sunt inregistrata cu 100 euro pe luna(cate 1 zi pe saptamana)iar la o firma de curatenie cu 300 euro pe luna(30 de ore pe luna )pana acum nu mi-a spus nimeni nimic azi unul din sefi a zis ca nu pot lucra asa ca sunt 2 mini job si unul tebuie impozitat dar eu nu depasesc 450 astept o parere daca se poate lucra in 2 pt un mini job.multumesc

 24. Buna ziua!

  Am si eu urmatoarea intrebare. De unde imi pot solicita o situatie fiscala pe anul 2014, in care sa vad exact sumele platite pentru mine de catre angajator catre stat (impozite, asigurari, taxe), salalriile incasate etc. Deoarece nu primesc fluturasi de salariu de la angajator.

  O zi buna!

 25. Buna ziua,as dori sa stiu ce pasi trebuie sa urmez pentru obtinerea clasei de impozitare2,mentionez ca sunt divortat si copilul prin hotarare judecatoreasca imi este incredintat mie.Sunt angajat in Germania cu acte in regula si momentan am grupa de impozitare 1.Multumesc!

  • Clasa de impozitare se schimba prin depunrea unui Antrag auf Steuerklassenwechsel la Finanzamt.Dar daca copilul nu locuieste in Germania cu dumneavoastra, nu veti reusi acest lucru.

 26. Buna ziua ! Ma numesc Andreea si lucrez Teilzeit momentan , clasa 5 de impozitare . As dori sa stiu , daca imi gasesc si un Basis pe langa Teil , va fi impozitat Basis ul sau nu !? Va multumesc anticipat

 27. Buna ziua, as dori sa stiu daca pot sa inchid o asigurare privata, eu lucrez in Germania doar 6 luni pe an si trebuie sa platesc tot anul !?Va multumesc anticipat

  • Trebuie sa gasiti o asigurare ce permite rezilierea in acest interval sau in cazul motivelor extraordinare – mutarea din tara. Cel mai bine va adresati unui broker de asigurari, dar grija mare la conditiile contractuale.
   Cele bune!

 28. As dori sa stiu cum pot sa imi scad clasa de impozitare.. lucrez din decembrie 2014 am 9 euro pe ora brut si am primit clasa 6.. nu sunt casatorit si nici nu am copii.. vreau sa stiu daca se poate pentru ca imi opreste foarte mult.. lucrez 8 orr pr zi si ajung sa primesc 970 euro in mana..

 29. Peste 17900 euro brut pe an se percepe impozit 42 % la care se adauga un plus de 5,5 % nu se poate. ! 17900 euro: 12 luni =1491 euro/luna din care plateste 708 euro/luna ? Plus sanatate,pensie te c etc nu se poate ,au salariu asa mic nemtii ? Din 1491-708 euro=783 euro/luna ? din care se mai scad altele ? Hai,dlor ca e o mare eroare…

 30. Buna ziua,
  ce acte trebuie sa pregatesc pentru declaratia de impozit din Germania ptr situatia urmatoare : primele 4 luni din 2014 am lucrat in Romania (contract romanesc) si incepand cu luna Mai 2014 am fost angajat cu contract german?

  Multumesc de ajutor!

 31. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Daca sotul meu lucreaza in Germania legal si eu cu copilul suntem in Romania, la ce grupa de impozitare se incadreaza? Va multumesc!

 32. Buna seara , ma numesc Ioan
  In primul rand vreau sa multumesc pentru raspunsurile primite din partea d-nului IULIAN, apoi as mai vrea sa intreb ce se intampla in ceea ce priveste “Kirchensteur”……suntem obligati sa-l platim ? poate sa ni-l ia automat din contul bancar ? ce trebuie sau ce putem face sa nu platim ?

  • @Ioan. Kirchensteur platesc doar cei de religie catolica. Cei de religie ortodoxa,musulmana,etc., nu platesc absolut deloc!
   Este posibil ca la angajare seful tau sa-ti fi completat in fisa ca platesti si aceasta taxa.
   Sunt convins ca printr-o simpla discutie cu seful tau se rezolva aceasta problema. In cel mai rau caz faci si o adresa catre el ca sa aiba drept justificare ceva scris.

  • @Ioan Cand v-ati facut Anmeldung trebuia sa ve declarati crestin ortodox sau ateu, in aceste cazuri nu platiti taxa pentru biserica. Daca nu ati facut asa ceva, rectificati acest lucru unde v-ati inregistrat si anunati Finanzamt, veti primi taxa inapoi.

 33. Buna ziua , sunt Constantin Am o intrebare la dv. lucrez la o firma de transport din 8 sept 2014.unde am fost incadrat la casa a-6-a, In ianuarie pe 20 am fost la finante am aratat documente,,certificat casat si buletin copil, au zis caci totul e ok, o sa fiu trecut la clasa 3,dar pe 15 februarie la salariu m-am trezit cu aceeasi clasa 6.Finantele au zis ca o sa trimita fax firmei iar angajatorul imi spune ca la el nu e nimic , ca nu e problema lui,daca ma puteti ajuta cu un sfat…VA MULTUMESC!

 34. IOAN pentru CUCU VERDE
  cand am facut Anmeldung m-am declarat ortodox. Daca e asa , nu v-a trebui sa platesc ? ,nu am platit deocamdata nimic ….

  • @Ioan Nu, BOR nu a incheiat (inca) un parteneriat cu statul german, si numai acele culte care au facut-o au acea taxa colectata. Deocamdata nu trebuie sa platit nimic.

 35. Buna ziua. Acum lucrez pe Basis 4 ore e saptamana ( 16 pe luna ) cu 160 euro. Pot sa imi mai iau un Mini job cu 450 de euro pe luna ? Care din cele 2 se impoziteaza daca impreuna depesesc 450 de euro ? Daca castig doar 160 e luna pot sa imi gasesc un Teilzeit ? Cat pot sa castig maxim daca imi gasec un job Teilzeit ? Multumesc tuturor celor care pot sa imi ofere un raspuns concret.

  • pt ce este sub 200 euro pe luna(nu stiu suma exacta) nu aveti nevoie de hartii si nici nu trebuie declarat niciunde(asa am lucrat si eu ). Minijobul are contract si este complet separat.Teilzeit este impozitabil si are contract.Puteti sa lucrati Teilzeit(impozitabil) + Minijob(neimpozitabil)+ 160 eur. Aveti dreptul doar la un Minijob.

 36. IOAN
  va multumesc pentru raspunsuri , m-am linistit putin…….

 37. buna ziua …..vreau sa fac scoala de soferi in germania …as putea sa dau examenul pt obtinerea permisului in limba romana ….nu cunosc limba germana decat 40 % ….va multumesc anticipat

  • @Cosmin84 Examenul teoretic se poate da in vreo 12 limbi, inclusiv romana.
   La examenul practic o sa trebuiasca sa-l dati in germana, dar daca nu cunosteti cateva cuvine ( examinatorul isi va da seama ca sunteti strain si va simplifica la maximum) simple de tipul: Porneste, Opreste, vireaza, franeaza, parcheaza, atunci sincer n-aveti ce cauta pe strada in Germania.
   Ajuncem la cazuri in care oamenii intra pe fundaturi ca nu stiu ca Umleitung inseamna Ocolire.
   Oricum, in timpul orelor practice obligatorii puteti sa-l rugati pe intructor sa va faca 1-2 simulari de examen si sa va scrie pe o hartie frazele cele mai des folosite de examinatori.
   Atentie, in Germania examinatorul NU are voie sa va intinda capcane, respectiv sa va zica sa o luati pe interzis sau ceva asemanator, dar nici nu va va avertiza daca o veti lua gresit si instructorul nu are voie sa vorbeasca in timpul examenului, doar poate sa repete indicatiile examinatorului. In general se stabileste un protocol cu elevul prin semne daca instructorul e de treaba.
   Bafta ca nu e mare lucru si mandria de a avea un perimis de conducere german e cool tare :).

 38. Buna ziua.As avea o intrebare.Suntem de mai multi ani in Germania,avem un copil ,al doilea este pe drum ,intentionam sa mai stam in DE inca cativa ani poate 3-4,dar dupa aceea vrem sa ne mutam acasa in Ro.Intrebarea ar fi :noi o sa primim de la statul german pensie(suntem inca tineri),findca am cotizat destul de mult (sotia medic etc).intrebam doar de curiozitate….mai avem multi ani pana la pensionare….s-au e conditionat pensia din DE de a avea domiciliul aici in tara? va multumesc pentru un eventual raspuns. O zi buna va doresc!!!

  • @Levente Contributia la pensie platita in Germania (si in resul EU) se adauga la pensia pe care o veti primi in tara, ca stagiu de cotizare si ca valoare.
   Inainte de EU, la plecarea definitiva din Germania suma platita de angajat se restituia, acum acest lucru este posibil doar pentru Elvetia.

 39. Va multumesc pentru raspunsul prompt,doar inca o intrebare. banii cotizati in DE se transforma in lei si Romania plateste,sau Germania va plati pensia la momentul potrivit? Cu stima

 40. Buna ziua lucrez cu 10 pe ora cam 200 de ore pe luna imi puteti zice cat e netul meu?sun necasatorit,va multumesc

 41. Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Sotul meu lucreaza in Germania cu Gewerbe de cativa ani. Acum a primit de la banca o scrisoare prin care i se cere sa plateasca pt culte 1 900 euro. Este taxa de culte obligatorie? Multumesc!

  • @Maria Nu, doar daca s-a inregistrat ca si catolic sau protestant, aceste culte au contract cu statul german ca sa le colecteze o taxa (Kirchensteuer).
   Cand s-a inregistrat (Anmeldung) la primaria orasului unde locuieste a trebuit sa specifice carui cult apartine, daca a bifat “acolo ceva” pe formular acum din pacate trebuie sa faca cereri la Finanzamt ca sa-i anuleze aceasta taxa si la primarie sa-i schimbe incadrarea religioasa.
   Din cate stiu organizatorii acestui site ofereau ajutor in aceste probleme (vedeti rubrica “Consultanta pentru integrare”) si poate va pot ajuta.

   Daca insa chiar este catolic sau crestin de rit evanghelig (protestant) in evidenta vreounei parohii de acest rit atunci nu are ce face si trebuie sa plateasca.

   • Multumesc frumos pt raspuns! Nu este catolic. Suntem ortodocsi. Nu stiu, insa, daca n-a gresit ceva la completare…

  • De preferat ca un contabil sa se uite in actele lui. Bancile au trimis anul acesta o scrisoare prin care informau despre retinerea Kirchensteuer-ului pentru anumite tipuri de castiguri, nu este exclus ca suma impusa sa fie rezultatul completarii in necunostinta de cauza sau a limbii germane.
   Cele bune!

 42. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati sa inteleg cand trebuie sau daca este obligatorie declaratia anuala la fisc, si cum se completeaza sau ce se completeaza mai exact. Mentionez ca atat eu cat si sotul meu lucram din nov, respectiv dec 2014 cu contract de munca. Este optionala si doar daca vrem sa deducem ceva din cheltuieli ? Unde as putea gasi mai multe informatii ? Multumesc anticipat pentru amabilitatea de a ma lamuri !

 43. Buna ziua,
  Postez si eu doua intrebari si v-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde !
  1.Daca pe fluturasul de salariu figureaza ca mi se opresc bani pt biserica, desi la primarie sunt inregistrat ca ortodox, pot sa anunt firma sa modifice si primesc inapoi banii retinuti ?
  2.Pe fluturasul de salariul al sotiei este mentionat pe langa denumirea de salariu (1014 euro) si cheltuieli de calatorie (200 euro). Ce reprezinta si daca ii va afecta la netul final luat in calcul pentru indemnizatia de crestere copil ?

  Inca o data va multumesc si o zi buna va doresc !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s