Impozite platite de un angajat roman in Germania

     material upgradat la 20.07.2011

 Inca de la aparitia istorica a statului, cetatenii sai au platit impozite. In antichitate, la Atena si Roma se plateau impozite pe imobilele detinute, pe comertul cu marfuri, pe sclavii aflati in proprietate. In evul mediu, in tarile romane se plateau oieritul, fumaritul, mestesugitul si cite si mai cite. Sigur ca in capitalism toate aceste forme de impozitare au evoluat  si in toate societatile moderne de astazi sistemul de impozite si taxe  este atit de crud si nemilos ca depaseste insasi… Moartea. Exista si un proverb, pe care bineinteles ca il cunoateti, ” de moarte si de impozite nu se poate scapa”

   In Germania este la fel. Toti cei care muncesc, au o posesiune sau opereaza pe piata comunitatii in vreun fel anume…platesc impozite.  Impozitele sunt directe si indirecte, pe venit, pe profit, pe avere, pe capital si asa mai departe, incit daca le luam la rind, pe fiecare in parte, ne zapacim cu totul. Tocmai de aceea, in postarea de fata ne vom ocupa numai de impozitele pe care trebuie sa le plateasca  in Germania  cetatenii romani care au calitatea de angajat, liber-profesionist sau angajator. Astfel, contributiile  pe care le plateste un angajat roman in Germania sunt:

    1.impozitul pe salar- Lohnsteuer;

In Germania, impozitul nu este unic asa cum este in Romania, tuturor cetatenilor aplicindu-li-se aceeasi cota ( 16 la suta), indiferent de nivelul de venituri. Ba mai mult, in Germania impozitul se calculeaza in functie de 2 criterii diferite:

1. importanta muncii facute

si

2 situatia familiala a angajatului.

Avind in vedere primul criteriu, impozitul este progresiv, prima transa de impozitare este de 15 la suta si se aplica tuturor veniturilor anuale obtinute pina la valoarea de  7 664 euro. (Eingangsteuersatz sau rata minimă de impozitare). Pentru următoarea tranşă de venit cota de impozitare creşte la aproximativ 24%, iar începând de la 12.740 €, cota de impozitare continuă să crească, plafonul cotei de impozitare fiind de 42%.  Daca  un angajat depaseste nivelul brut de 17.900 de euro anual, atunci el este obligat sa plateasca si o taxa suplimentara  de 5,5%, asa-numita  taxa de solidaritate, adica taxa instituita in vederea reconstructiei ( reunificarii) Germaniei de Est.

Scriam ca al doilea criteriu este situatia familiala a angajatului. Aici s-au stabilit sase clase de impozitare care difera in functie de situatia familiala a fiecaruia. Astfel,

 Clasa I este clasa pentru angajaţii necăsătoriţi,

 Clasa II este clasa de impozitare pentru angajaţii care cresc singuri unul sau mai mulţi copii( divortati sau necasatoriti),

Clasa III este clasa de impozitare avantajoasă pentru angajaţii căsătoriţi cu copii, partenerul urmând să fie clasificat în clasa V de impozitare, (de obicei clasa 3 se stabileste pentru sotul cu veniturile mai mari, acolo unde exista diferente majore intre venituri)

Clasa IV este pentru angajaţii căsătoriţi, fiind perfect identică cu clasa I, dar in cazul acesta şi partenerul obţine clasa IV,

Clasa V este clasa de impozitare dezavantajoasă pentru căsătoriţi în cazul în care partenerul se află în clasa III,

Clasa VI este clasa de impozitare pentru angajaţii care obţin mai mult de un salariu brut peste 400 de euro lunar.

Am facut aceasta enumerare succinta pentru a va forma o idee.  Avantajul acestui sistem este ca angajaţii căsătoriţi pot stabili în funcţie de salariul pe care îl câstigă şi eventual,  în urma unei consultaţii cu un contabil, ce clasă de impozitare este recomandată partenerilor lor de viata.  In general, romanii aflati la munca pe teritoriul german sunt incadrati in clasa 1 de impozitare (necasatoriti, fara persoane in ingrijire), incadrare dezavanatajoasa, dar romanii  nu stiu chestia asta la momentul angajarii.  Plata impozitului se face astfel: angajatorul reţine impozitul pe venit, cu fiecare plata a unei remuneraţii şi plăteşte suma direct către administraţia financiară.

2. asigurarea de sanatate -Krankenversicherung-(aproximativ 14,4% din  salariul brut)- se plateste 50 la suta de catre angajator si 50 la suta de catre angajat;

3.asigurarea de ingrijire- Pflegeversicherung-(1,7% din salariul brut), respectiv1,95%  daca angajatul are cel putin 24 de ani si nu are copil-

4. asigurarea pentru somaj -Arbeitslosenversicherung- (6,5%  din salariul brut) se plateste 50 la suta de catre angajator si 50 la suta de catre angajat;

5.asigurarea pentru pensie -Rentenversicherung-  (19,5% din salariul brut) se plateste 50 la suta de catre angajator si 50 la suta de catre angajat;

In plus, angajatorul mai trebuie sa plateasca in favoarea angajatului sau: asigurare privata in caz de boala ( in caz de neplata  este total raspunzator pentru riscul financiar in caz de boala a angajatului) si asigurarea legala in caz de accident sau boala profesionala.

Am citit prin ziare si pe net diverse povesti cu angajatori romani sau turci din Germania care nu si-au indeplinit prevederile contractuale fata de salariatii lor. Exista si asemenea situatii in Germania. Tocmai de aceea va recomandam ca in momentul in care veti descoperi o asemenea situatie sa ne cereti un sfat. 

                                                               Cu respect,  Dan Constantin Goldis

UPDATE: Daca doriti sa va calculati salariul net din Germania, aveti aici un instrument cu o aproximatie satisfacatoare:

http://www.connectingindians.com/index.php?name=extraModule&file=GermanTaxCalculator

About these ads

547 responses to “Impozite platite de un angajat roman in Germania

 1. Buna ziua,
  Am un job Teilzeit cu 20-25 de ore pe saptamana si 2 Minijob-uri sau Neben job-uri, nu stiu exact cum se cheama, (mai exact Zusteller). Intrebarea mea daca este in regula si daca as putea sa imi mai iau un job Teilzeit? Pentru cele 2 Minijob-uri eu trebuie sa platesc ceva?
  Va multumesc!

  • Buna seara Maria, pt Monijob nu se plateste nimic, dar daca-ti mai iei un Teilzeitjob, ti se va trage si din el tot ca din primul, si ramai cu f putin in mana, adica nu se renteaza. Toate joburile trebuie declarate, iar patronul tau de la Teilzeit trebuie sa stie si de celelalte Minijoburi, esti obligata dpdv. al sanatatii, sa-i spui.

 2. Simona Tapusi

  Buna ziua.
  Am o rugaminte, lucrez la o firma, prin alta firma de intermediere ( leitfirma).
  Am primit fluturasul dar la orele lucrate nu cred ca am primit banii care trebuia.Am sa trec aici datele, in cazul in care aveti timp si imi puteti raspunde.
  Am lucrat ”
  15 zile de Luni – Vineri ….8 ore ( 9 zile din ele am lucrat tura de dimineata de la ora 05 – 13.30, orele de la 5 la 6 dimineata stiu ca se platesc altfel )
  2 Sambete de 6 ore fiecare
  si 1 ora 30 dupa ora 22.00
  Mentionez ca am 8.50 / brut
  mi_au oprit 14 ore arbeitszeitkonto
  am steuerklasse 1
  Fara copii
  Salariul ce l_am primit pe fluturas era de …….
  995.58 euro brut
  741,24 euro net
  Pe fluturas scrie ca am nachtzuschlag doar 2,50 ore la care mi_au platit 5,33 euro
  Imi puteti spune cum calculez tariful net pe ora si daca sambetele mi se platesc zile normale de lucru sau 150% ca la orice angajat…mentionez, lucrez prin leitfirma sau zeitarbeit cum se numeste.
  Si inca ceva, la inceput mi_au spus ca imi platesc benzina daca este de la 8 km in sus si defapt nu mi_o platesc.Am avut incredere si am semnat…Pot recupera banii de benzina cumva la sfarsit de an deoarece merg cu masina 13 km dus , 13 km intors, in total 26 km zi de zi.
  Va multumesc si astept raspuns de la dv.Daca se poate sa primesc raspunsul de la dv pe adresa de e_mail
  monika_eu38@yahoo.com
  Multumesc

 3. Buna ziua,
  Am avut un contract de sezonier pe 6 luni in Germania in perioada decembrie 2011-mai 2012. Am inteles ca exista posibilitatea sa mi se ramburseze o parte din inpozitul platit . Puteti sa-mi recomandati o firma serioasa din Romania careia sa ma adresez? Menzionez ca sunt din Timisoara.
  Multumesc!

  • Buna D-na Valentina. Intai trebuie sa stiti daca ati lucrat cu contract sau la negru. Daca ati lucrat cu contract, trebuie sa trimiteti scrisoare la fiscul din orasul unde ati lucrat.

 4. A
  Bunaziua as dori citeva informati cu privire la stabilirea clasei de impozitare deoarece la finatele din koln am depus certficatele de nastere a 3 copii si de casatori traduse. Si cu apostila si am prmit clasa a6 de impozitare si a m cerut sa mi se schimbe si nu mi sa schimbat ce as putea face

 5. Bună ziua! Am și eu o curiozitate, sper să primesc un răspuns de la dumneavoastră! Eu și tatăl copilului meu suntem în Germania de aproximativ 6ani! In luna august mergem în România pentru a ne căsători, știu că după căsătorie ni se schimbă clasa de impozitare! Intrebarea mea este dacă diferența de impozitva fi calculată și pe o perioada din urma sau numai din momentul în care se schimbă clasa? Soțul a muncit toată această perioadă, iar eu am avut întreruperi în timpul sarcinii și după! Vă mulțumesc și va doresc o zi bună!

 6. buna ziua,am o intrebare,daca locuiesc in gazda in germania,platesc separat de propietar,alti 53,98 euro pt radio si tv?

  • Taxa radio se plateste pe locuinta, indiferent de numarul persoanelor care locuiesc in apartament.

   • Taxa se plătește per locuință individuală. Daca locuiti in gazda nu trebuie sa plătiți din nou taxa dacă proprietarul o plătește deja si spatiul dumnevoastră nu este unul individual delimitat – ex apartament separat in casă. In orice caz nu ignorați scrisorile primite. Trimiteti notifcare in care sa cuprindeti numele persoanei ce plateste deja taxa si numărul de client al acesteia. Succes

   • da,dar problema este ca aici unde locuiesc si lucrez ,adica este firma deschisa pe aceasta adresa este un fel de club,

   • Si acolo aveti apartament, camera separata? Daca este delimitata individual, atunci aveti obligatia de a plati acea taxa.

 7. Buna ziua,

  Lucrez in Germania din data de 03. martie. 2014. In ultima perioada am constatat ca am ceva probleme de sanatate (cred ca este vorba despre un inceput de hernie inghinala). In cazul in care ma voi opera, aceasta operatie va implica o perioada de repaus. Doresc sa-mi spuneti:
  1.Pe parcursul operatiei si perioadei de repaus voi mai primi salariu? 2.Aceasta interventie chirurgicala+ eventualele zile de spitalizare(daca este cazul) sunt acoperite integral de asigurarea mea medicala?(detin card de asigurare medicala- BARMER) Mentionez ca in contractul de munca am o perioada de proba (primele 6 luni), ulterior transformandu-se in contract permanent.

  Multumesc anticipat!

  • Buna D-l Alexandru, pana la 6 saptamani spitalizare va va veni salariul in continuare, de la 6 saptamani in sus va plati casa de sanatate. Cat, nu stiu. Chestia cu contractul pe 6 luni, cu prelungire automata nelimitata, nu e chiar 100% sigura, cunosc cazuri care au incetat lucrul dupa cele 6 luni de proba. Nimic nu se prelungeste automat, doar a 2-a oara dupa proba. Angajatorul are dreptul doar de 2 ori sa prelungeasca un contract pe perioada limitata. Spitalizarea va va fi integral preluata de casa de sanatate.

 8. Buna ziua! sam hotarat de curand sa plec acasa si as dori cateva informatii in legatura cu recuperarea taxelor platite pana in luna septembrie ptr anul acesta.ce as putea face!Ar trebui sa ma inscriu la un contabil privat sa imi recupereze sau trebuie sa astept pana la anu in martie e sa ma intorc si sa merg la contabil?

 9. as putea sa o depun daca nu mai figurez ca cetatean inregistrat la primarie?!nu e nici o problema!sau trebuie sa fac altceva

 10. Buna seara, sotul meu lucreaza de un an la Munchen, cu acte in regula, insa bineinteles ca la angajare a fost inclus in clasa I de impozitare. In conditiile in care el ma intretine pe mine in Ro si din ianuarie o sa avem un bebelus, poate sa modifice clasa de impozitare atata timp cat eu si copilul nu locuim in Germania? Si daca da, e nevoie de acte suplimentare (certificat de casatorie, c. de nastere a copilului) sau trebuie doar modificat formularul pentru impozit? De asemenea, poate fi recuperat o parte din impozitul platit pe parcursul anului 2014? Va multumesc! O seara buna!

  • Sant si eu interesata de un raspuns cat mai urgent in acest sens, sotul lucreaza de curand in DE cu ctr de munca, eu si copilul santem in RO, eu sant salariata in Ro. Poate beneficia de o clasa e impozitare mai avantajoasa decat clasa 1?

 11. Buna.Sotul meu lucreaza de 10 ani in Germania, cu contract de munca facut de o firma din Romania.In Germania, lui i se trage , din fluturas, doar impozitul. Intrebarea mea este: poate beneficia fata noastra de kindergeld? Precizez faptul ca am locuit cu chirie acolo timp de 3 ani, impreuna cu fetita.Sotul lucreaza in continuare acolo. Multumesc mult.

 12. Buna ziua,am o cunostinta care lucreaza in germania cu un salar de 9,31 pe ora , lucreaza circa 170-180 ore pe luna apoi duminicile toate care se plateste cu 75 % pe ora ajunge la un salar de 1400-1450 pe luna,,Este casatorit dar nu a depus nici un document in aceasta privinta,A fost incadrat cu cota de impozitare 1.in luna noiembrie 2014 (luna trecuta) la trecut cu cota de impozitare 6 ,tot acum a recalculat salariu si pe luna octombrie tot cu cota de impozitare 6 si ia retras bani din salar ,Intrebarea este cum si cine stabileste aceasta cota de impozitare si de ce sa schimbat de la 1 la 6,Ce ar putea sa faca si la cine sa se adreseze mai departe?

  • Trebuie sa mearga la Finanzamt cu certificatul de casatorie. Daca sotia este in Romania, atunci are nevoie de formularul de certificare fiscala ue din romania.
   Succes!

 13. multumesc,dar in privinta clasei de impozitare de la 1-la 6 ce pute-ti sa-mi zice-ti?

  • @Danyela. Raspunsul l-ati primit, unde este neclaritatea!?
   Numai Finanzamt-ul de care apartine ii stabileste clasa de impozitare. Deci ,trebuie personal sa se prezinte acolo cu certificatul de casatorie ( copie si original), precum si ale copiilor sai ( daca sunt).
   Are astfel sansa reala sa primeasca clasa de impozitare 3. unde impozitul este mai mic. Cele bune!

   • @Huidu. Pentru trecerea de la clasa 1 la 3 este corect.
    Insa trecerea de la clasa 1 la clasa 6 a fost facuta din alte motive, nu din cauza lipsei certificatului de casatorie.

 14. Buna ziua,

  Sotia mea munceste 80 de ore pe saptamana cu un salariu de 8,5 ore pe ora. Suntem casatoriti, dar nu stiu in ce clasa de impozitare e incadrata, inca. Imi poate spune cineva estimativ care ar fi salariul net? Brutul ar fi 8,5 x 80 de ore=680 de euro lunar.

  Multumesc anticipat pentru ajutor!

  • in jur de 540 de euro.

  • @ gicu, poate ne lamuresti tu care ar fi raspunsul corect. E usor sa spui la orice ca nu e corect fara sa argumentezi. 540 e doar o aproximare avand in vedere ca nu stim clasa de impozitare, daca plateste taxa de biserica, daca are copii etc.

   • @ciprian
    La acest venit nu platesti absolut nici un impozit. Nu are importanta nici biserica, taxa este tot zero, iar Kinderfreibetrag nu are nici o importanta in cazul ca impozitul este zero. Asa ca documenteaza-te inainte de a face afirmatii.

   • @gicu, cred ca ar trebui sa citesti mai bine ce a intrebat Leonard. Intrebarea era CARE VA FI SALARIUL NET? Intr-adevar nu trebuie sa platesti Lohnsteuer la acest venit. Totusi lunar iti este calculat si Lohnsteuer, iar la sfarsit, cand faci Lohnsteuererklaerung, iti este restituit Dar e obligatoriu sa platesti contributiile pt. Sozialversicherungen( pensie, asigurarea de sanatate, somaj etc). Si cand tragi linie ajungi la suma de mai sus.

   • Venitul net la clasele 1 si 3 va fi de 560 euro, la clasa 5 va fi 492 euro.
    Diferenta fata de ce ati calculat dumneavoastra este data de faptul ca pentru veniturile salariale sub 850 de euro, contributiile sociale sunt diminuate.

 15. buna ziua,am lucrat anul aceste timp de 4 luni la o firma nemteasca de curatenie si am platit impozit aproape 2000 euro pentru k am steuerklasse nr 1,imi mai pot recupera o parte din bani,pentru ca am intrebat pe cineva si a spus k nu mai am nici o sansa,imi puteti spune va rog exact sa stiu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s