Permisul de munca in Germania

     Pasul 7 din Strategia de integrare a cetatenilor romani in Germania

Sa presupunem ca ati obtinut un loc de munca in Germania.  Acum  aveti in mina un contract de munca semnat de un angajator german, francez, roman, etc.  Legile germane va interzic sa incepeti activitatea inainte de a  obtine alte doua documente esentiale:

 1. permisul de munca;
 2. dreptul de sedere.

Va recomand ca inainte de a continua lectura acestui post sa cititi acest articol.

Bun! Acum dupa ce ne-am lamurit cu ultimele noutati legislative  sa continuam. Asadar pentru obtinerea permisului de munca  va veti prezenta la  Centrul Z.A.V. de care apartineti teritorial Dvs si  angajatorul Dvs. si veti solicita eliberarea unui permis de munca.

Aveti nevoie de urmatoarele documente:

1. Solicitare pentru eliberarea unui permis de muncă – UE (formular care trebuie completat de către dvs);

2.Oferta de angajare a angajatorului;

3.Chestionarul de completat cu privire la condiţiile de angajare (formular de completat de către angajator).

ATENTIE MARE ! Muncitorii detasati de firmele romanesti in Germania au nevoie de permis de munca. Cititi in studiul de caz respectiv mai multe amanunte.

Sa revenim insa la muncitorii angajati de un angajator german. Adica la dvs! Este bine, dar nu obligatoriu, sa mergeti cu angajatorul la Agentia Muncii,  fiindca veti fi in masura sa rezolvati impreuna, operativ o serie de probleme care apar inerent. Dupa obtinerea permisului de munca va veti adresa la Oficiul pentru Straini compentent, unde veti solicita o  adeverinta de sedere. Despre aceasta problema am scris detaliat aici.

In general, permisul Dvs. de munca este aprobat pe durata contractului de munca. Va sa zica poate fi pe 6 luni, un an sau doi ani.  Sfatul nostru este sa faceti tot posibilul pentru a va pastra acest loc de munca timp de un an, fiindca puteti primi in baza lui, permis de munca nelimitat. Legea prevede ca dupa ce ai muncit neintrerupt in Germania un an de zile, aveti dreptul sa mai munciti …o viata. In consecinta, cu 1-2 saptamani inainte de implinirea anului, va duceti la agentia de munca si va cereti dreptul de munca nelimitat. Vi se va da si, dupa aceea, hotariti  daca mai ramineti la vechiul patron sau va alegeti unul nou. Pe deasupra, dupa ce ati muncit neintrerupt un an de zile, aveti dreptul  la somaj.

Sa nu credeti ca solicitarile de permise de lucru sunt incununate intotdeauna de succes. Se pare ca in ultima vreme, mai ales dupa 1 mai 2011, cetatenii romani primesc din ce in ce mai multe refuzuri atit la prima solicitare a permisului de lucru, cit si la prelungirea lui. Motivul principal este teama autoritatilor germane de a nu face fata valului de muncitori care poate veni din cele 8 tari pentru care s-au ridicat restrictiile si, pe deasupra, poate fi luata in calcul si aversiunea fata de muncitorii straini care ocupa locurile de munca ale cetatenilor germani.

Cazuri concrete:

1. Un roman s-a angajat intr-o intreprindere germana serioasa. Fiindca patronii germani l-au apreciat si aveau locuri disponibile,angajatul roman si-a mai chemat vreo 3 prieteni din Romania. Toti au fost angajati cu forme legale permis de munca si drept de sedere pe o perioada de 6 luni adica exact cit era valabilitatea contractului de munca. Lucrurile au evoluat normal, angajatorul a fost multumit si, bineinteles ca nu a intreprins nici o masura pentru angajarea unor cetateni germani, adica sa fi dat citeva anunturi pein ziare sa anunte locurile disponibile la fortele de munca, etc. Surpriza a venit cind primul muncitor, angajatul initial, dupa ce si-a reinoit contractul cu angajatorul, a facut solicitarea de prelungire a permisului de munca. A fost refuzat.  

 Iata textul concret al refuzului, tradus in limba romana:

“ Se respinge solicitarea aprobarii permisului de munca U.E. in baza prevederilor articolului  284, aliniatul 1 din Codul Social (SGB III) coroborat cu prevederile articolului 39, 2 la 4 si 6 din Legea Dreptului de sedere (Aufenhaltsgesetzes-AufentG). Justificarea acestei hotariri este: În conformitate cu prevederile articolului 284 alineatul 3 din SGB III, coroborat cu prevederile articolului 39, paragraful 2 nr 1b privind Dreptul de Sedere , permisul de muncă UE va fi acordat cu prioritate cetateanului comunitar numai dacă nu există lucrători disponibili (cetateni germani) pentru acel post.

Controlul pieţei fortei de munca a demonstrat ca exista cetatenii germani cu intentia de a munci in acelasi loc unde ati dori si  sa munciti si Dvs. In consecinta,  condiţiile de acordare a unui permis de muncă  UE, nu sunt indeplinite.“

Sa analizam putin textul:

1.Studiind Legea dreptului de sedere art 39 pct 2 am constatat ca se refera la interzicerea angajarii unor grupuri individuale de muncitori comunitari  in defavoarea grupurilor de cetateni germani. In consecinta, daca romanul nostru nu-si chema prietenii la munca, poate era mai bine pentru el fiindca nu se constituia nici un grup. Dar imi amintesc proverbul acela romanesc cu facerea de bine…

2. Nu stim ce inteleg autoritatile germane prin controlul pietei, dar s-ar putea sa fie numai datele statistice pe care le detin. Fortele de munca aveau date concrete despre citi romani lucreaza in respectiva firma si era posibil sa fi fost mai multi romani decit germani.

3. Angajatorul german nu a dovedit ca si-a cautat forta de munca pe piata locala si in consecinta nu a putut demonstra ca posturile libere existente au fost refuzate de catre nemti.

4. Si ceilalti angajati romani vor avea soarta primului angajat, dar numai atunci cind le expira primul permis de munca.

5. Cetatenii romani pot contesta in 30 de zile,refuzul autoritatilor dar sansele de reusita sunt mici. Exista o prevedere legala care spune ca autoritatile pot acorda permisul de lucru,dar nu sunt obligate. Si cutuma generala din Germania este ca autoritatile au intotdeauna dreptate.

 Sa revenim insa la generalitati. Mentionez ca nu au nevoie de permis de munca urmatoarele categorii de persoane:

Persoanele independente rezidente;

Beneficiarii de servicii;

Persoanele independente care prestează servicii în toate sectoarele, în măsura în care nu angajează lucrători străini;

Lucrătorii trimişi pentru prestarea de servicii din afara sectoarelor construcţiilor şi ramurilor economice conexe, curăţării clădirilor, inventarului şi a mijloacelor de transport, precum şi decoraţiunilor interioare;

• Pensionarii şi studenţii, care nu încep o activitate independentă;

• Prestatorii de servicii, pentru care nu este necesară eliberarea permisului de muncă, fapt expres prevăzut de ordonanţa privind permisul de muncă.

Desigur ca sunt o gramada de legi care regulamenteaza dreptul de munca in Germania. Daca cineva doreste sa le consulte detaliat va ofer o lista aici: 

 1. Drittes Buch Sozialgesetzbuch (volumul al treilea al Codului de legi sociale) (Secţiunea 284 şi următoarele)

2. Arbeitsgenehmigungsverordnung (Regulamentul privind permisul de muncă)

3. Anwerbestoppausnahmeverordnung (Regulamentul privind excepţiile de la interzicerea recrutării)

4. Beschäftigungsverordnung (Regulamentul privind angajarea)

5. Beschäftigungsverfahrensverordnung (Regulamentul privind procedurile de angajare)

Daca aveti nelamuriri puteti gasi informatii suplimentare la  adresele:

www.arbeitsagentur.de si www.gesetze-im-internet.de  .

In final,  pot sa mentionez ca, la data  la care scriu acest material, romanii pot lucra fara permis de munca in 16 tari ale Uniunii Europene – Cehia, Estonia, Cipru, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Bulgaria si Danemarca.  Statele membre UE care mentin restrictii Romaniei cu privire la libera circulatie a fortei de munca sunt Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Malta si Luxemburg. Teoretic toate aceste tari sunt obligate sa-si ridice restrictiile pina la 31 decembrie 2013. Nu mai e mult! Sa traim pina atunci!

                        Cu simpatie,  Laura Fuss

Articole din aceeasi categorie:

Restrictii pe piata muncii

 

3,876 responses to “Permisul de munca in Germania

 1. buna seara.am si eu nevoie de un sfat,va rog.am incercat sa trimit niste bani prin Western union din Germania in Romania,iar functionara de la ghiseu a facut o greseala si a trecut si la expeditor si destinatar numele meu…am fost de 3 ori la posta(locul unde am efectuat aceasta operatiune) in speranta ca se rezolva cumva problema.dar au trecut 11 zile de cand am depus banii si tot nimic.azi am vrut sa mi recuperez banii sa pot face din nou trimiterea dar am aflat ca imi dau suma depusa dar nu si taxa de trimitere.lucru incorect dupa parerea mea,pt ca nu a fost greseala mea.credeti ca pot face o reclamatie,ceva sau trebuie sa renunt….am cerut sa vb cu sef al functionarilor si nimeni nu a vrut sa mi dea un nr de tel sau un contact…multumesc frumos anticipat

 2. Buna ziua! Unde pot gasi acest Centrul Z.A.V. sau o lista cu toate centrele Z.A.V.? Sunt din Brasov. Si in legatura cu permisul de munca, am inteles ca se poate obtine chiar inainte de a face contractul intrucat unele firme prefera acest lucru pentru a nu mai astepta dupa candidat sa isi obtina permisul de lucru.

  Multumesc!

  • Ca sa lamurim lucrurile….http://www.arbeitsagentur.de/nn_682776/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/ueber-Uns/zav-standorte.html, aici gasiti toate locatiile ZAV din Germania. Pe de alta parte va spun ca, firma care doreste sa va angajeze trebuie sa depuna documentele pt. obtinerea permisului de munca, nu dv.! Dv. furnizati firmei doar datele necesare completarii formularului de aplicatie gen, nume, prenume, nationalitate, copie dupa C.I. sau pasaport, etc. Intr-adevar puteti astepta in Romania pana la comunicarea raspunsului in vederea obtinerii acestui permis. In acest mod, economisiti bani pe care eventul trebuia sa-i cheltuiti daca ati fi asteptat in Germania cum ar fi, chirie sau asigurare medicala privat, alimente, benzina etc. Raspunsul poate fi si negativ sa stiti, nu exista garantie 100% de aprobare, doar daca aveti studii superioare si aplicati pe un job corespunzator pregatirii pe care o aveti trecuta in diploma de absolvire, in acest caz nu mai este necesar obtinerea permisului! Mult succes!

 3. buna seara .am o intrebare la dv-tra.-pt cineva care vine acum din Romania -poate lucra in restaurant(bucatarie)fara a mai fi nevoit sa astepte n-saptamani -zile…..cu contract ,sau fara,doar cu o asigurare pe o perioada determinata?.Mentionez ca i se asigura cazare si masa dar patronul vrea cat mai repede posibil sa-l angajeze.Multumesc anticipat de raspuns.

  • Doar cu sezonier, 6 luni, dupa care poate lucra nelimitat – va trece cu contractul sezonier de 01.01.2014 cand nu mai este necesar permisul de munca.

 4. am si eu o intrebare: in legatura cu o procura pe care nu stiu daca mai trebuie sa o fac sau nu.Eu si sotia avem o fetita ,sintem de doi ani in germania,iar acum sotia cu fata, tre sa plece in tara,(si bine inteles sa revina inapoi),avind in vedere ca sintem stat EU -mai este nevoie de imputernicire(la consulat ) din partea mea ca sot pentru a nu avea probleme la vama?mentionez ca lucram amandoi cu contract de munca nedeterminat,ameldung…….totul in regula.Multumesc.

  • Nu are legatura cu a fi sau nu stat UE ci cu spatiul Schengen, nefiind in Schengen, ca cetateni romani, aveti nevoie de procura – este una tip ce trebuie sa cuprinda datele exacte ale calatoriei.

   • Pop Mihaela

    Pentru Adrian
    Daca fetita este la scoala este suficienta o adresa de la scoala ce dovedeste ca urmeaza scoala in Germania si este de ajuns .
    Asa am facut eu in Martie anul acesta cand a trebuit sa plec cu fetita de urgenta in Romania si nu am avut timp sa fac procura deoarece era vineri :Sotul meu luni a facut procura si a fost cu ea la legalizat dupa care a trimis-o prin posta cu confirmare (cred ca de aceea a durat si asa mult pana a ajuns in Romania ) dar nu a ajuns decat dupa o saptamana ceea ce a facut ca noi sa iesim din tara decat cu actele ce le aveam la mine Admeldungul meu ,al sotului si al fetitei , si am avut de la scoala o evaluare de jumatate de an pentru fetita de la scoala dar nu era decat semnata fara stampila scolii sau altele .La Vama le-am spus ca a trebuit sa vin cu fata in tara si nu am avut timp si au spus ca daca am dovada ,orice fel care dovedeste ca fata locuieste in Germania este ok si fara procura .
    Personal am fost deci nu sunt povesti .

   • Nu este suficient, cazul dumneavoastra este pur si simplu noroc, roata norocului, exceptia care confirma regula.
    Reglementarile politiei de frontiera precizeaza clar prezentarea procurii din partea parintelui care nu este prezent. Aceasta trebuie prezentata in original si copie, copia ramane la politia de frontiera. Aceasta deoarece ei trebuie sa poata demonstra in ce baza a fost lasat minorul sa paraseasca tara in cazul unei reclamatii din partea celuilalt parinte. Faptul ca in anumite puncte de trecere a frontierei se mai inchide ochii e altceva, dar nu constituie o regula pe care trebuie sa se bazeze persoanele aflate in aceasta situatie, e pur si simplu noroc. Doar anul trecut au fost peste 25.000 de cazuri de refuz a trecerii frontierei in astfel de cazuri, si vorbim doar de puncte ale trecerii frontierei din aerporturile internationale romanesti.

   • In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, minorii români pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali (Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor).
    Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră în următoarele cazuri:
    – Minorul care este înscris în documentele de călătorie ale unuia dintre părinţi sau este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi călătoreşte însoţit de ambii
    părinţi;
    – Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei, statul/statele de destinaţie, precum şi perioada în care se va efectua deplasarea, ori face dovada decesului celuilalt părinte;
    – Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul
    i-afost încredinţat prinhotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;

    Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate) şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a
    ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat minorul (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său
    legal, care cuprinde:
    Acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei;
    Statul (statele de destinaţie);
    Perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria;
    Datele de identitate ale însoţitorului respectiv;
    Extrasul de cazier judiciar al însoţitorului;
    Documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de
    persoane (poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de
    persoane).

 5. pai si ma rog… am citit foarte multe postari anterioare…
  Eu sunt in germania de 2 ani … am lucrat continuu` cu permis de 6 luni … adik la inceput knd am venit … nu am semnat niciun contract … nimic…
  Acum cateva luni a venit ZOL`ul … sh finantzamt`ul … in control … erau peste 20 persoane… ne`au luat pe toti la puricat cum s`ar spune…
  Nu am primit nicio amenda nimic… cva de genu ….
  Intreb asta pt k mai sus scrie k ii permis 6 luni pe an … insa is de parere k dak tu dupa acele 6 luni continui sa lucrezi .. platind impozite la stat .. .asigurare de sanatate si toate cele nimeni nu`ti va zice nimic!!!
  Ma puteti lamuri totusi cum stau lucrurile?!?!
  Multzumesc anticipat!!!

  • HUIDU D /Manta

   @Alex.Nemtii au controlat,au plecat dar…nu s-a terminat! O sa vedeti ce urmeaza sa primiti in scris!
   Ei nu procedeaza ca in Romania,cu scandal cu amenzi pe loc,cu amenintari. Asa ei va lasa in pace ca sa stie de unde sa va ia sa platiti amenda si eventual sa va cheme in instanta!
   Deci,urmeaza furtuna!

   • @Alex – luati aminte la cele spuse de dl. Huidu, nimeni prins in fapt nu a scapat fara macar cateva sute de euro amenda, depinde de cat de in culpa este si angajatul, totul poate merge pana la 5000 euro in cazurile grave.

  • Si in cele 6 luni daca lucrati fara un contract sezonier, tot munca la negru e. Pentru a putea lucra 6 luni fara permis este nevoie de un contract scris, care sa respecte prevederile legale privind contractele sezoniere si totul este posibil doar pentru anumite domenii de activitate.

 6. @huidu inteleg…. dar asta a fost acum cateva luni 5 km asa…. au luat casa de marcat…. (pt k traiau cu impresia k bate la negru) … bla bla … faze de astea….
  Aici ii nelamurirea mea… aici nu pot intelege … pt k toti spun k dak depasesti acele 6 luni … apoi iti vei lua amenda sh bla bla…
  Unde`i adevaru` defapt… cine ma poate lamuri sh pe mine!!!

 7. HUIDU D /Manta

  @Alex. Am dat raspunsul strict pe ce ne-ai scris. Logic ca nu cunosc contextul in care s-a desfasurat controlul,insa el a avut un scop anume,iar nemtii sunt meticulosi si nu se grabesc,au ei motivele lor!
  De exemplu o mare agentie de ingrijit batrani din Munchen,care lucra aparent legal,a fost descoperita din intamplare.
  Adica o fata romanca “angajata”,a fost intrebata in gara,la deruta mai mult,cu ce se ocupa in Germania. Ea a spus ca lucreaza legal,unde,etc.
  Apoi a urmat controlul la agentie. Peste 200 de fete care lucrasera cu ani in urma sau lucrau atunci in diverse case au fost verificate in timp. Cele care erau deja in Romania au fost instiintate acasa ca sunt chemate ca martori in proces la Munchen,iar care nu vin sau nu trimit aparator nu o sa scape nepedepsite.
  Dupa un an si ceva,in instanta s-a stabilit ce sume are de platit agentia si cat FIECARE din cele peste 200 de femei!(Repet,chiar daca nu mai erau de un an in Germania,dar nemtii le-au descoperit in baza de date!).

  Intelegi ca nu-ti vrea nimeni dintre noi raul,doar spunem cum stau lucrurile. Daca esti norocos si ei au urmarit doar”pestele cel mare”,foarte bine!

  Chestia aia cu 6 luni pentru care multa lume face confuzie,se refera la faptul ca dupa 183 zile/an (6luni+ 1 zi) esti rezident in Germania si ai deja obligatii fiscale catre statul German.

 8. OKay … am inteles… insa nu pot face nimic… pt k dak merg sa`l iau la intrebari pe angajator.. automat k nu`mi va fi bine apoi … singura solutie ii sa raman asa…
  Eu vroiam sa merg sa`mi depun pt unbefristet… dar am zis k nu`i loc sa trezesc mortii … pt kteva luni!!!
  Mai bine raman asa pana la 01.1 si gata!!! VOi ce ma`ti sfatui?!?!
  P.S. : @HUIDU D /Manta is constient k nu`mi vreati raul …. de asta m`am si adresat in scris pe acest site ;) :P

  • Uitati de unbefristet, va faceti rau singur.
   Oricum nici in situatia actuala nu scapati, asteptati-va oricand la o “felicitare” de la Zoll pt munca la negru. Probabil acum se ocupa de pestele mare, patronul, dar va vine randul, asteapta probabil clarificarea tuturor aspectelor si verifica toti angajatii din trecut ai firmei.

 9. Imi cer scuze pentru ca postez aici…dar am nevoie de un sfat…Sunt in Germania din ianuarie si initial am gasit un loc de munca la o firma de curatenie.La indrumarile viitoarei sefe am urmat demersurile pentru obtinerea dreptului de munca precum si a asigurarii de sanatate.Dupa 6 saptamani raspunsul este negativ.M-am prezentat la AOK pentru a le aduce la cunostinta insa domnul de acolo mi-a zis ca trebuie sa platesc contravaloarea asigurarii de sanatate din ianuarie desi eu m-am prezentat la ei in iunie…Este posibil asa ceva?Este normal sa platesc pentru cele 2 luni…de ce din ianuarie…Multumesc mult..

  • In Germania asigurarea medicala este obligatorie. Atunci cand va asigurati in Germania va trebui sa platiti din urma, din momentul anmeldung-ului, plata retroactiva mergand pe o perioada de pana la 14 luni, cu penalitati de 1/6 incepand cu luna a 6-a de lipsa a asigurarii.

 10. As dori un sfat din parte dvs cu privire la urmatoarea situatie:
  In luna martie 2013 eu si sotia ne-an facut Anmeldung in Germania la o ruda. Tot cu acesta ocazie am gasit si un angajator din domeniul gastronomiei dispus sa faca demersurile necesare pentru obtinerea dreptului de munca (Arbeizerlaubnis) dupa 3 luni de la inregistrare. Zis si facut. Insa dupa obtinerea acestuia, angajatorul amana sub diverse pretexte angajarea desi au trecut mai bine de 2 saptamani de cand avem actul aprobat de ZAV. De mentionat este ca in contractul de munca trimis la ZAV odata cu formularele aferente era stipulat ca vom incepe activitatea imediat dupa primirea aprobarii.
  Intrebarea este daca se poate lucra la un alt angajator in baza acestui arbeitserlaunis. In ce domenii si ce sfaturi puteti oferi pentru gasirea unui loc de munca.

  • Permisul de munca primit este valabil doar pentru acel angajator, ca sa puteti lucra in alta parte puteti opta fie pentru sezonier (doar in anumite domenii – ex. in gastronomie ati fi putut incepe munca imediat cu un contract sezonier) sau cereti aprobare pentru un permis de munca.
   Succes!

 11. Buna ziua,
  va rog daca puteti sa imi oferiti o informatie. Am obtinut un contract de munca de la un angajator german, in domniul hotelier, ca zimmermadchen, cu tarif orar de 8 euro, in regim lohn. Pentru a face mai rapida rezolvarea actelor, m-am dus personal la Frankfurt, ( eu locuiesc in Darmstadt si de la Arbeitsamt de aici am fost trimisa la Frankfurt) si pe langa cererea tip de la zav si anmeldung mi s-a cerut un stellenbeschribung. Am dus si acel formular completat de angajator si functionara de la Zav-Frankfurt nu mi le-a primit pentru ca tariful orar era sub minim in bransa, care spunea ca e de 9 euro. Angajatorul refuza sa plateasca mai mult. In plus, mi s-a comunicat sa raspunsul il voi primi abia in 4 saptamani, ori oferta e disponibila acum. Citisem pe site-ul dvs ca au fost romani care au obtinut mai repede si chiar personal. Intrebarea mea este, ce alta modalitate ar avea la dispozitie angajatorul, ca sa intruneasca conditiile legale, fara ca eu sa am nevoie de arbeiterlaubnis? Mi-a spus ca in hotel ei nu au regim sezonier. Ar fi legal sa imi faca un contract de helferin reinigung in regim stunde lohn? Eu sunt dispusa sa accept si la acest tarif, momentan, pentru ca stiu ca din 1 ianuarie, nu mai e necesar acela permis de munca si imi pot gasi altceva.

  • Raspunsul pentru aplicatia la permisul de munca il primiti in 4-6 saptmaani dar e inutil sa asteptati, vi s-a motivat deja refuzul – plata orara sub tariful minim. In trecut permisul se obtinea mai repede, erau anumite proceduri accelerate pentru anumite domenii (personal l-am obtinut in 4 zile, dar asta prin 2010). Personal nu se rezolva nimic, doar scurtati timpul cu expeditia postala.
   In lipsa unui contract sezonier, orice alta optiune de angajare trebuie insotita de un permis de munca pentru care trebuie sa solicitati si sa asteptati aprobare. Ar mai fi optiunea sa lucrati ca lucrator independent, dar cu riscurile de rigoare.
   Succes!

   • Nu am mi-au fost acceptate documentele. Eu am intrebat cat ar dura sa primesc raspuns, in cazul in care ele intrunesc conditiile, din momentul in care le depun. Impresia mea a fost ca, se incearca, la modul general, o limitare pentru obtinerea de joburi pentru cetatenii straini, ori poate pentru romani si bulgari, pe aceasta perioada, crezand ca va fi un aflux dupa 1 ianuarie. Mie mi-a povestit un cunoscut ca s-a dus personal si le-a obtinut pe loc, in urma cu cateva luni. Si ca lucrator independent, am avut un gewerbe pe care l-am anulat. De la primarie mi s-a spus ca nu pot sa lucrez cu gewerbe intr-un singur loc de munca, stabil, ca tot munca la negru inseamna..

   • Asta cu obtinutul pe loc sunt basme, niciodata ZAV nu a aprobat pe loc Arbeitserlaubnis-ul.
    Ce v-au spus de la primărie în privinţa gewerbe-ului e adevărat, trebuie lucrat în mod independent că prestator de servicii, nu se poate masca un angajat într-un lucrător independent.

   • Va multumesc pentru raspuns si va doresc o zi buna in continuare!

 12. buna ziua,
  D-le Iulian am vazut mai sus un comentariu de-al dumneavoastra in legatura cu plata asigurarii medicale.Eu sunt in Germania din august 2012 si nu am nici permis de lucru si nici asigurare. As vrea sa incep munca la 1 ianuarie sa nu ma mai complic acum cu actele si permisul de lucru. Atunci va trebui sa platesc toate cele 16 luni pentru asigurarea medicala? multumesc mult

  • Va trebui sa platiti din urma.
   O solutie, dar riscanta, ar fi sa gasiti o asigurare privata care nu solicita plata retroactiv si sa va faceti o asigurare acum iar in ianuarie cand va angajati sa treceti in sistem public.

   • Am inteles. Si prietena mea cand am ajuns in Germania a stat aproximativ 3 luni fara serviciu si nu i s-a luat absolut nici un ban in plus. La mine ar fi o mare problema sa fie asa. Sunt o gramada de luni o sa trebuiasca sa platesc o gramada de bani tinand cont ca ei acum ii opreste 100 si ceva de euro lunar. ce fac? platesc aproape 2 mii de euro pe asigurare care de altfel nici nu am beneficiat de ea in acest timp.

   • In Germania asigurarea medicala este obligatorie, de cativa zeci de ani este asa. Dar asiguratorii mai inchideau ochii pana acum, recent cam toti solicita plata retroactiva.
    Ganditi gresit asupra asigurarii de sanatate – e ca la asigurarea auto, nu te poti duce sa asiguri masina dupa ce ai avut accidentul!
    Costurile asigurarii sunt calculate astfel incat plata lunara sa acopere in medie costurile medicale – in medie mai reduse pentru persoanele tinere, tot mai in crestere odata cu innaintarea in varsta. E aproape imposibil sa gasiti in Germania o asigurare care sa functioneze similar CNAS-ului romanesc (cand te imbolnavesti mai serios, platesti 100 si ceva de lei pe ultimele 6 luni si gata, ai asigurare).

 13. As avea o intrebare referitor cu permisul de munca ,
  da eu mai am 5 zile pana imi trec cele 90 de zile valabile dupa ce mi.am facut un Ameldung si intre timp imi gasesc un angajator care imi face demersurile pentru un permis de munca care din cate am vazut poate veni chiar dupa 4-5 saptamani .
  Intrebarea mea este: Pot sta aceste 4-5 saptamani in germania pana ce imi vine permisul ?
  Multumesc

 14. As mai avea o intrebare .
  Sa zicem ca sunt amelduit si ca vreau sa-mi caut ceva de lucru ,as putea depune vre.o cerere la Arbeitsamt pentru a gasi ceva de lucru mai repede si sigur ?

  • HUIDU D /Manta

   @Daniel 1990. DA,poti sta cat vrei,nu mai exista restrictii pentru romani in acest sens,ultima ridicandu-se pe 29.01.2013!
   La Arbeitsamt NU vei trece de ghiseul de informatii! Uita aceasta idee! Eventual,daca sustii catre ei ca vrei doar o munca sezoniera,abia atunci te baga in seama! Dar pentru asta sa ai ceva tupeu si sa stii cat de cat limba germana.

 15. Buna seara! O simpla intrebare daca aveti disponibilitate. Am citit (din pacate, nu mai tine minte sursa) un articol conform caruia persoanele care au lucrat in Germania inainte de 2007, legal, pentru cel putin 12 luni, pot beneficia de drept de munca. Este adevarat? Va multumesc pentru raspuns!

 16. HUIDU D /Manta

  @ Roxana,din pacate ai citit pe alte siteuri,nu pe aici! Deci nu poti nici macar daca ai fi lucrat legal in 2011. Ti-am dat un exemplu mai recent ca sa intelegi,nu mai pierd timpul sa explic si de ce.

  • Buna ziua! Da, informatia precum ca un roman care a lucrat legal in Germania inainte de intrarea Romaniei in UE cel putin 12 luni,nu ar mai avea nevoie de permis de munca, nu am citit-o pe site-ul Dvs. Dar as ori sa va contrazic in ce priveste situatia dupa 2007. Daca lucrezi pe teritoriul german cel putin 12 luni, legal, poti obtine apoi drept de munca nelimitat. Speram sa fie valabil si pentru anii de dinaintea lui 2007. Multumesc!

   • HUIDU D /Manta

    @Roxana. Iti place doar sa contrazici sau vrei adevarul!?
    Legea spune clar ca daca ai chiar Unbefristet,in momentul in care parasesti teritoriul Germaniei mai mult de un an,pierzi si drepturile castigate. Exceptie fac doar cei care dupa 5 ani lucrati au obtinut si dreptul de sedere permanent.
    De aceea ti-am dat exemplul ca cineva care teoretic a lucrat poate 4 ani la rand in Germania pana la 31.12.2011,iar apoi a plecat in Romania,spre exemplu,a pierdut si dreptul de rezident german caci el se intoarce acum in iulie,adica dupa un an si 7 luni.Asa ca o ia de la capat!
    Ce -ti povestesc vecinii pe aceasta tema este ca sa treaca timpul!

   • Multumesc pentru lamuriri! Nu luasem in calcul parasirea teritoriului german dupa data intrarii Romaniei in UE. Odata plecata, dobandind drept de munca unbefristet, nu m-as mai intoarce. In cazul asta, intr-adevar se pierd toate drepturile dobandite, cum ati spus si Dvs. sau iti pastrezi domiciliul si in Germania, fara a mai merge la primarie pentru Abmeldung. Cu stima…!

   • HUIDU D /Manta

    . @Roxana.Corect! Poti parasi teritoriul german si sa mearga Anmeldungul. Unii din greseala nu s-au scos de la primarie cand au plecat in tara,iar apoi cand au revenit dupa cativa ani s-au trezit ca au vechime “de sedere” in Germana si nu au mai avut nevoie de permis de munca!

 17. Buna,firma la care am gasit de munca a trimis actele la arbeitsam din data de 4 iunie 2013 si pana acum nu am nici un raspuns’am fost si la munchen si au zis ca la ei nu mai apar in calculator si ca e posibil ca actele sa fie trimise spre firma’dar de atunci au trecut 4 zile si nimic,stiti dv care sunt pasii pe care se trimit actele catre un angajator?multumesc

 18. HUIDU D /Manta

  @Ionel. Probabil angajatorul nu a stiut unde sa trimita actele tale. Sunt 6 centre ZAV in Germania,fiecare avand clar arondate anumite localitati.
  Daca el a facut greseala sa trimita la Arbeitsamt,atunci actele tale au facut un drum mai lung,pana acestia le-au retrimis la centrul ZAV de care apartine localitatea unde ai Anmeldung.
  De regula nemtii nu ratacesc actele. Dar daca apartii de ZAV Munchen,acesta este cel mai aglomerat si raspunde tarziu.

 19. Buna ziua,
  Am 3 ani de zile de cand locuiesc neintrerupt in Germania si stiu ca dupa aceasta perioada nu mai am nevoie de permis de munca asa cum scrie aici : http://www.arbeitsagentur.de/nn_655068/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/presse/2012/022012-AE.html
  Intrebarea mea este : ce inseamna acest lucru ? Ca ma angajez ca orice alt cetatean sau ca trebuie totusi sa fac cerere pt drept de munca iar permisul imi va fi eliberat? E cam incalcita intrebarea mea dar sper sa intelegeti ! Va multumesc!

  • Nu mai aveti nevoie de permis de munca dar trebuie sa demonstrati faptul ca aveti 3 ani de sedere neintrerupta – dovada se face cu Meldebescheinigung.
   Se recomanda sa trimiteti actele la ZAV si primiti un document explicativ ce il inmanati potentialului angajator.
   Succes!

 20. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Sotul meu e in germania de aproape 5 luni a lucrat la un restaurant dar intre timp si-a cautat o firma de constructii (el fiind constructor, a lucrat in Spania 10 ani in acest domeniu) iar patronul acelei firme l-a acceptat f usor, ba chiar i-a zis ca are nevoie de el ca de aer si in consecinta cand a implinit cele 3 luni de sedere in germania i-a trimis actele catre ZAV-ul de Munchen caci de acolo aprtine el. In urma cu 2 zile sotul meu a sunat la Zav si i-au spus ca a primit raspuns pozitiv. Apoi a sunat patronul sa-i comunice ca a primit raspuns pozitiv dar acesta i-a zis ca nu poate vb la tel in momentul acela si ca revine el cu un telefon pe seara. Dar nu a sunat nici in urmatoarea zi. Sotul sunand-ul din nou pe patronu acesta i-a zis foarte pe scurt ca ar vrea sa inceapa lucrul din 1 sept pt ca in august aproape toti sunt in concediu. Cand a vrut sa mai puna cateva intrebari acesta avea telefonul inchis. Intrebarea mea este urmatoarea. Credeti ca este un patron serios si merita sa astepte pana pe 1 sept (sau sa-si caute alta firma), eu nu cunosc cum sunt nemtii, desi se spune ca sunt f seriosi si corecti uneori parca nu e chiar asa. Adica parca nu a mai parut asa interesat ca in primele intalniri si discutii.

 21. Va multumesc! O zi frumoasa!

 22. BUNA am un an si ceva de cind lucrez IN Germania am unberfristed. SI as avea o intrebare: CUM TREBUIE SA PROCEDEZ CA SA PRIMEASCA SI SOTIEA, unberfristed, permisul de munca ?

  • @Marin Cel mai usor e sa cititi de la inceput mesajele de pe acest forum, e o intrebare care s-a mai pus deja de vreo cateva ori, adica cam de 20-30 ori pe luna :). Faceti si dvs. un minim efort pentru cei care au cheltuit din timpul lor ca sa raspunda clar si la obiect cum se procedeaza si citit pe aici, ca bonus e posibil sa mai dati peste chestii interesante.

 23. Buna ziua,

  Lucrez in Germania de 6 luni, in IT, si am contract de munca nelimitat.

  Sunt inregistrat la primarie si am trimis actele pentru permis de munca. Am primit o scrisoare in care mi s-a spus ca nu am nevoie de permis de munca pentru a lucra aici si ca totul e in regula.

  In afara de contractul de munca, cel de inchiriere al casei si Anmeldung, nu mai am nimic.

  Am intrebat la primarie de permis de sedere si nici nu stiau despre ce vorbesc. Mi-au zis ca nu mai am nevoie de nimic.

  Ar trebuie sa merg la alta institutie sa obtin un permis de sedere? Pe oricine am intrebat, mi-au zis ca nu am nevoie de asa ceva.

  Chiar si seful mi-a zis ca totul e in regula si ca spera sa lucrez pentru el toata viata.

  Suna bine dar as vrea sa fiu sigur ca pot obtine cetatenia germana peste 8 ani.

  Sper sa ma puteti lamuri.

  Va multumesc.

  Alin

 24. Ai dreptul de sedere din 2007 de la aderarea Romaniei in UE.
  ana pe 29 ianuarie 2013 te intrebau daca ai bani din ce sa traiesti,altfel te invita sa parasesti dupa 90 zile tara. dupa aceasta data nu mai au voie sa intreba nici asta!

 25. Buna ziua, acum 2 saptamani am bagat actele pentru dreptul de munca in germania la firma verisoarei mele. Cand am pregatit actele cu contractu cu tot am mai pregatit o foaie unde am scris ca verisoara mea intra in permisul de maternitate si are nevoie de ajutor ilimitat. Contractul este facut din 15 septembrie. As avea 2 intrebari:

  Raspunsul poate sa vina dupa 15 septembrie, adica dupa inceperea contractului?

  Dupa parerea dvs. Credeti ca as avea posibilitate sa iasa dreptul de munca daca am pus ca o sa lucrez la firma neamului si ca ea intra in termenul de maternitate?

  Multumesc pentru raspuns si felicitari pentru site.

  • Mie nu mi-ati raspuns :(

  • Raspunsul pentru aplicatia la permisul de munca dureaza 4-6 saptamani.
   Nu are absolut nicio importanta faptul ca dansa intra in concediu de maternitate si ca ii sunteti ruda, e irelevant in aceasta situatie atat timp cat nu sunteti rude de gradul 1.
   Pana la sosirea permisului nu aveti voie sa lucrati.
   Dar de ce sunteti zgarcita in detalii, spuneti mai multe : de cand locuiti in germania, despre ce loc de munca vorbim, plata pe ora, etc, toate detalii pentru a putea primi un raspuns complet.

   • In germania am anmeldung din 22 iulie, locul de munca este in strungarie 35 de ore pe saptamana, 1500 de euro brut, 12 euro la ora. Acuma nu sunt in germania am fost doar sa semnez actele si mam intors. Stau in spania de 10 ani dar imi imaginez ca stiti ca aici criza ii f mare si nu este de munca. De aceea verisoara mea mi-a propus sa lucrez acolo. Contractul este facut din 15 septembrie si actele le-am trimis la Munchen in 24 iulie.

   • Despre ce post anume vorbim e muncă calificată, aveţi calificarea respectivă?

   • Ii dreherei asa i zice. Dar nu is calificata in domeniu. Eu am speranta sa am noroc sa iasa dreptul d munca

   • Nu o să îl primiţi, aveţi nevoie de minim 3 luni de anmeldung

   • Nu merge pe noroc – legea e clara, in cazul meseriilor necalificate, aveti nevoie de minim 3 luni de sedere in Germania inainte de a putea aplica pentru permis, acesta va fi si motivatia refuzului.

   • Am primit raspuns. Am drept de munca din 22 octombrie. Multumesc pt tot

   • Felicitari!
    V-am dat explicatia mai sus de ce din 22 octombrie – practic vi s-a aprobat dar dupa 3 luni de la anmeldung, pe 22 octombrie expira cele 3 luni necesare.
    Succes!

 26. offf,am citit tot ce scrie,este un site interesant.si eu am lasat un contract la Fortele de munca din Munchen,a durat 6 saptamani dupa care am primit refuz pe baza articolelor inregistrate foarte sus pe acest site,le-am cautat si le-am tradus,dar se leaga doar de asigurarea de sanatate cum ca ar fi prea mica,dar nu inteleg care e tariful just pt un roman,la mine la lucru nu sunt alti romani,sunt singura,deci nu e un grup,si imi mai scrie si ca nu pot castiga drept de lucru doar daca un cetatean al Germanie declara ca acest loc de munca este nefavorabil pentru el.Domeniul este Gastronomie,practic sunt declarata ca si Kellnerin,iar pe contract a scris ca salariul meu lunar este de 1300euro.e prea putin ca si salariu?Am o luna ca sa reincerc dar cum se completeaza bine?eu cred ca sunt scuze sa te amane la nesfarsit,ca nici un sef nu asteapta 3-4 luni pentru mine,deja a trecut o luna jumatate.are cineva idee cum se completeaza in parametrii corecti pt un roman,in domeniul Kellnerin cu 40 ore pe sapt.?P.S.am impresia ca contabilul sefului habar nu are ori se preface.

  • De ce nu incepeti imediat ca sezonier? Nu mai aveti nevoie de permis dem unca.

   • Servus,am lucrat deja ca sezonier primele 6 luni ale acestui an,fara contract de la fortele de munca.Am fost si la un consilier care mi-a zis ca problema e salariul.e prea putin 1 300 euro ?sub nivelul minim?Multumesc anticipat,sunteti foarte promti cu raspunsul.

   • Nu salariul in sine este problema ci plata orara – aveti nevoie de un minim 8,75 Euro pe ora.
    Dar cum v-am mai spus, cu un contract sezonier puteti incepe munca in secunda 2, nu aveti nevoie de permis de munca. Dupa cele 6 luni de sezonier treceti de 01.01.2014 si puteti avea un contract normal, nu va mai fi nevoie de permis de munca.

 27. va salut
  am si eu o intrebare, cam in cat timp ar trebuie sa iasa dreptul de munca pentru un post de necalificat, daca a depus documentele patronu in germania eu fiind inca in romania

 28. scuze dar nu mi-a aparut nici un raspuns

 29. unde pot vedea raspunsu ms

 30. Buna ziua!

  Va rog sa ma ajutati cu o informatie, daca se poate. Ma intereseaza cum si daca pot lucra ca si consilier juridic in Germania, fara sa fiu direct angajata de catre o firma. Exista posibilitatea sa lucrez ca PFA? Mentionez ca am absolvit Facultatea de Drept Bucuresti, am facut si un Master in drept la Universitatea Erasmus din Rotterdam si am 4 ani experienta in domeniul juridic si 10 ani per total in munca.

  Va multumesc anticipat!

  • @Andreea – Intai vestile bune:
   Da, se poate sa lucrati ca Freiberufler ( liber profesionist ), meseria de avocat este traditional incadrata la aceasta categorie, nu va trebuie in acest domeniu nici un fel de permis de munca, detalii generale aici:
   http://de.wikipedia.org/wiki/Freier_Beruf_%28Deutschland%29

   De, se pot acorda consileri juridice persoanelor fizice sau juridice:
   http://de.wikipedia.org/wiki/Rechtsberatung

   Vestile bune s-au terminat repede din pacate, pentru ca sa puteti profesa in domeniul dreptului de orice fel in Germania va trebuie multe si dificile lucruri:
   – Cunoasterea PERFECTA a limbii germane, in special a terminologiei juridice care in Germania se deosebeste de mai toate celelate terminologii prin faptul ca are celebrele cuvinte compuse de vreo 5 ori mai lungi decat le are germana in general.
   – Diplomele nu sunt recunoscute direct, va trebuie mult studiu pentru a dovedi cunosterea legislatiei germane si a obtine echivalarea studiilor, care dovada se obtine dupa examene deosebit de dificile, practic se face facultatea din nou.
   – In anumite situatii este necesar si un stagiu de practica intr-o Rechtskanzlei.
   Eu personal va doresc mult, mult succes, numarul de avocati romani sau care inteleg romana este deosebit de mic in Germania si este tare multa nevoie de ei.

 31. Buna ziua,
  Care este temenul legal de preaviz in Germania, pentru o functie de executie?
  In contractul meu este prevazut doar ca raportul de munca poate inceta inainte de expirarea perioadei de contract, cu respectarea perioadei legale de preaviz.
  Va multumesc anticipat-

  • De interes pentru dumneavoastra este articolul 622 din Bürgerliches Gesetzbuch.

   § 622 Kündigungsfristen bei Arbeitsverhältnissen

   (1) Das Arbeitsverhältnis eines Arbeiters oder eines Angestellten (Arbeitnehmers) kann mit einer Frist von vier Wochen zum Fünfzehnten oder zum Ende eines Kalendermonats gekündigt werden.
   (2) Für eine Kündigung durch den Arbeitgeber beträgt die Kündigungsfrist, wenn das Arbeitsverhältnis in dem Betrieb oder Unternehmen
   1.
   zwei Jahre bestanden hat, einen Monat zum Ende eines Kalendermonats,
   2.
   fünf Jahre bestanden hat, zwei Monate zum Ende eines Kalendermonats,
   3.
   acht Jahre bestanden hat, drei Monate zum Ende eines Kalendermonats,
   4.
   zehn Jahre bestanden hat, vier Monate zum Ende eines Kalendermonats,
   5.
   zwölf Jahre bestanden hat, fünf Monate zum Ende eines Kalendermonats,
   6.
   15 Jahre bestanden hat, sechs Monate zum Ende eines Kalendermonats,
   7.
   20 Jahre bestanden hat, sieben Monate zum Ende eines Kalendermonats.
   Bei der Berechnung der Beschäftigungsdauer werden Zeiten, die vor der Vollendung des 25. Lebensjahrs des Arbeitnehmers liegen, nicht berücksichtigt.
   (3) Während einer vereinbarten Probezeit, längstens für die Dauer von sechs Monaten, kann das Arbeitsverhältnis mit einer Frist von zwei Wochen gekündigt werden.
   (4) Von den Absätzen 1 bis 3 abweichende Regelungen können durch Tarifvertrag vereinbart werden. Im Geltungsbereich eines solchen Tarifvertrags gelten die abweichenden tarifvertraglichen Bestimmungen zwischen nicht tarifgebundenen Arbeitgebern und Arbeitnehmern, wenn ihre Anwendung zwischen ihnen vereinbart ist.
   (5) Einzelvertraglich kann eine kürzere als die in Absatz 1 genannte Kündigungsfrist nur vereinbart werden,
   1.
   wenn ein Arbeitnehmer zur vorübergehenden Aushilfe eingestellt ist; dies gilt nicht, wenn das Arbeitsverhältnis über die Zeit von drei Monaten hinaus fortgesetzt wird;
   2.
   wenn der Arbeitgeber in der Regel nicht mehr als 20 Arbeitnehmer ausschließlich der zu ihrer Berufsbildung Beschäftigten beschäftigt und die Kündigungsfrist vier Wochen nicht unterschreitet.
   Bei der Feststellung der Zahl der beschäftigten Arbeitnehmer sind teilzeitbeschäftigte Arbeitnehmer mit einer regelmäßigen wöchentlichen Arbeitszeit von nicht mehr als 20 Stunden mit 0,5 und nicht mehr als 30 Stunden mit 0,75 zu berücksichtigen. Die einzelvertragliche Vereinbarung längerer als der in den Absätzen 1 bis 3 genannten Kündigungsfristen bleibt hiervon unberührt.
   (6) Für die Kündigung des Arbeitsverhältnisses durch den Arbeitnehmer darf keine längere Frist vereinbart werden als für die Kündigung durch den Arbeitgeber.

 32. poti sa ai doua joburi la bazis daca nu ajungi la nici unul din ele la suma de 400 ?

 33. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca pot depune mai multe cereri in acelasi timp pentru permisul de munca fara a avea repercursiuni din acest motiv. In urma cautarii unui loc de munca am gasit 3 firme dispuse sa-mi trimita acte pentru permisul de munca. V-am scris mai sus ca sotul meu in urma cu cateva luni a gasit o firma dispusa sa-l angajeze care i-a si facut toate demersurile pentru obtinerea permisului de munca iar cand a primit raspunsul pozitiv de la ZAV patronul a inceput sa gaseasca tot felul de scuze si sa tot amane inceperea serviciului. Pentru ca ne-am fript o data si ne-am lamurit ca nu toti nemtii sunt corecti si cinstiti am vrea sa trimitem mai multe cereri si poate ca macar un patron o sa se tina de cuvant. Va multumesc anticipat! O seara placuta!

 34. Multumesc frumos! Ne-ati fost de mare ajutor!

 35. domnule IulianS sunteti de foarte mare ajutor…

 36. am si eu o intrebare. sunt in germania de o luna si jumatate. am anmeldung din prima zi de cand am venit. am inteles ca in august nu se lucreaza. pe la arbeitsamt si la zav. deci eu trebuie sa astept mai mult de 90 de zile. un prieten ma sfatuit sa fac un gewerbeanmeldung si sa lucrey ca independent, pt a nu mai astepta atat de mult. ce ma sfatuiti sa fac? si cat timp dureaza? multumesc anticipat.

 37. am uitat sa mentionez ca am si doua diplome sunt calificat in dulgherie si finisaje interioare si exterioare. sunt traduse si legalizate si in limba germana…. am vreo sansa sa-mi gasesc ceva de munca?

 38. Buna ziua! Am descoperit recent acest site si il gasesc foarte util. Am citit intrebarea d-lui Adrian din 5 August curent. Insa nu am inteles pe deplin raspunsul. Sunt in situatia dumnealui: contract nelimitat demunca, Anmeldung si permis de munca. Diferenta fata de Adrian e ca muncesc de 1 un si 9 luni in Germania cu contract nelimitat. Doresc sa-mi schimb locul de munca in urmatoarea luna.
  Este nevoie sa merg la ZAV pentru permisul de munca pentru perioada nelimitata in acest caz?
  Va multumesc.

 39. Buna ziua.am o rugaminte catre dumneavoastra.Recent s-a incheiat procesul de divort pe care fostul sot l-a deschis in Romania,eu locuind de ceva timp in Germania.S-a pronuntat divortul iar eu trebuie sa revin la numele purtat anterior casatoriei,implicit sa mi schimb documentele.As dori sa mi spuna cineva care este procedura legala de a face acest lucru atata timp cat eu sunt in Germania si pana la sfarsitul sezonului de vara nu pot pleca in Romania.Pot amana pana atunci schimbarea actelor?multumesc frumos anticipat pt raspuns si va urez o zi buna.
  .

 40. Buna.
  Ce sanse sunt sa lucrez ca sofer in perioada asta pana la 1 ianuarie 2014.
  Va multumesc.

  • Detaliati situatia personala – aveti permis de conducere preschimbat, sunteti inregistrat in germania?

   • buna am un contract de munca cu firma nemteasca si am trimis actele pt dreptul de munca ce sanse am si in cat timp voi primi un raspuns pozitiv sau negativ?

   • Detaliati situatia personala si a contractului pentru a primi un raspuns.
    Raspunsul de la ZAV vine in 4-6 saptamani de la trimiterea actelor.

   • Sunt in germania din 2008 dar am lucrat la cateva firme dar romanesti cu detasare aici in germania in romania eram angajat …akum am fost la un interviu si o proba de lucru si am semnat un contract si miau facut o asigurare sau ceva de genu …..si am complektat o foaie si au zis ca o trimite pt dreptul de munca si ma suna cand primeste un raspuns ….e posibil sa nu il primesc ??

 41. Mi-as dori si eu sa lucrez in Germania, sa imi gasesc un loc de munca

 42. Salut!Care este perioada de preaviz ,luand in considerare faptul ca lucrez vollzeit de 2 ani si 1 luna la acelasi angajator,in contract nu este specificat,este specificat doar in conformitate cu legile germane.Multumesc,o zi buna

 43. Domnilor,
  am inceput sa vad viata in Germania putin altfel.Pentru mine este inacceptabil sa inteleg,cum este posibil ca,intr-o tara care,se vrea europeana si mai ales “sefa”europenilor sa iti puna atatea piedici,in a te angaja undeva.Am invatat limba acasa si am inceput sa depun Bewerbung si Lebenslauf pana si la activitatile temporare.”Helfer-i”pe la supermarketuri,am redus CV-ul doar la nivelul liceului si la meseria mea,cea de lacatus mecanic,am scos si faptul ca sunt Rentner,acum sunt arbeitlos.Am introdus la Mercedes,la IG Metall,in fabricile si firmele tehnice din jurul orasului in care locuiesc,Rastatt,Baden Baden,Gaggenau,Karlsruhe.Pana acum nici un raspuns,este ceva de neinteles,in conditiile in care anunturile cu locuri de munca disponibile apar in toate ziarele,revistele site-urile si nemtii nici nu se sinchisesc sa le acceseze,dar nici pe noi nu ne cheama nimeni.Depun scrisorile si CV-urile de prost.La fel si cu sotia mea,sunt constient ca in conditiile in care nu stim limba atat de bine trebuie sa o luam de jos,dar vad ca nici asa nu se poate.

  • depinde ce varsta aveti, ce pregatire aveti, cat de bine puteti sa vorbiti limba germana, daca aveti permis de munca, etc. Daca locuiti in Germania mergeti la Arbeitsamt cu toate actele pe care le detineti din care sa reiasa ce calificari aveti, spuneti ca sunteti in cautarea unui loc de munca si cu putin noroc se va gasi un loc de munca si pt dvs.

 44. Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Situatia mea este urmatoarea : mi-am gasit o firma care mi-a facut o oferta de munca pentru ca nu am drept de munca deocamdata. Am trimis actele la Arbeitsamt Munchen si ei au trmis favorabil la respectiva firma. Intrebarea mea este: este firma obligata sa ma angajeze sau nu? Multumesc.

 45. Buna ziua. E relativ urgen. Am nevoie de un avocat specializat in Codul Muncii in Germania. Locuiesc in Hannovra. Ma poate indruma cineva unde as putea sa gasesc, va rog?
  Va multumesc

 46. pentru claudia .din cate m inteles firma nu este obligata sa te angajeze .daca au nevoie de om iau pe altul .

 47. pentru sorin .se lucreaza la arbeitsam si la zav dar nu se mai elibereaza permise de munca temporare ana in ian 2014 .cel de umberfrest lam obtinut normal fara nici un fel de problema dar erau acolo foarte romani respinsi si motivul era ca la toti au dat respins pana in 2014 .cine stie cine vb adevarat

 48. Buna ziua, am si eu niste nelamuriri. Sunt in Germania din 02.2013 anagajat la o firma nemteasca. Am avut contract de sezonier pe 6 luni pana in data de 06.08.2013, dupa care mi-au facut un alt contract pe un an din 01.08.2013 pana in 31.07.2014. Zilele trecute am primit drept de munca nelimitat pentru firma respectiva : 01.08.2013 – unbefristet. Intrebarea mea este: cu aceasta hartie trebuie sa merg sa imi cer dreptul de munca permanent pentru EU? Sau ce ar trebui sa fac pentru ca aud fel si fel de pareri… Va multumesc anticipat!

  • @ Laza Raul. Ceva nu se leaga! Cum sa aveti Unbefristet de la ZAV dupa 6 luni lucrate ca sezonier!? Iar ei nu puteau sa va faca contract pe inca un an,inainte de a obtine Dvs. unbefristet!

   • Si ati putea sa imi spuneti unde ar trebui sa merg sa clarific situatia? Sau la Arbeitsamt ar trebui? Multumesc!

  • Poate ati primit un nou contract de munca unbefristet, permis sigur nu. Daca e asa atunci sunteti lucrator la negru, nu veti obtine si nici nu aveti dreptul la permisul unbefristet. Ca sa fiti in regula firma va trebui sa ceara pentru noul contract un permis de munca temporar.

   • Buna ziua. Ceea ce am primit eu este o foaie galbena pe care scrie : “Arbeitsgenehmigung” cu stampila de la ZAV Duisburg. Tradus este permis de munca. O sa ma prezint cu hartiile la Arbeitsamt sa vad ce zic si dansii. Multumesc frumos pentru raspunsuri! Astept si in continuare raspunsuri daca aveti vreun sfat bun. Multumesc!

   • Asta e permisul de munca. Ce scrie concret la Geltungsdauer?

   • Von 12.08.13 bis 31.12.13. Oare sa am doar pe aceasta perioada drept de munca? Multumesc!

   • HUIDU D /Manta

    @Laza Raul. Asa cum am intuit si eu si dl. Iulian,abia cum aveti permis de munca temporar! Deci sunteti legal.
    Dupa 01 ianuarie nu mai e necesar,si tocmai de accea, nu apare o perioada mai mare chiar daca angajatorul doreste.
    Deci si contractul cel nou e RELATIV in ordine,desi e cu 7 zile emis inaintea permisului!
    Totusi,in locul Dvs. nu as mai tulbura apele. E bine ca acum sunteti legal si gata!

 49. Buna ziua!
  Se percep taxe pentru depunerea dosarului de recunostere a diplomelor?Si daca da , la ce suma ar ajunge?macar in mare.
  Multumesc mult , o zi buna!

 50. Buna seara.EU lucrez ca sesonier cate trei luni pe an in gastronomie vin de cativa ani aici si acum vreau sa imi aduc familia aici sa locuim si sa muncim aici .Ce trebuie sa fac ? Multumesc.

  • Rasfoiti paginile site-ului sa va faceti o idee despre ce inseamna viata in Germania in ansamblu.
   Evident primul pas in cazul dumneavoastra este gasirea unui loc de munca si a unei locuinte.
   Succes!

 51. Buna ziua, vreau sa cer un sfat in legatura cu dreptul de munca nelimitat (umbefristet).Am primit o informatie de la Ausländeramt dar nu sunt sigur daca am inteles foarte bine, de aceia va rog frumos sa ma lamuriti in aceasta problema. Mi-au spus ca daca ai peste 9 luni de zile in Germania,
  daca ai contract de munca cu drept de munca limitat, daca ai contract de locuinta si integrationskurs poti aplica si primi dreptul de munca nelimitat. Intrebarea mea este daca informatia primita este adevarata sau cel putin cum am inteles-o eu si daca eu pot aplica pentru umbefristet in situatia prezentata sau este mai bine sa astept pana la 1.01.2014 eu avand drept de munca si contract pana in 31.12.2013. Precizez ca eu indeplinesc toate conditiile in afara cursului de limba pe care urmeaza sa-l incep pe 16 Septembrie. Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc.

  • Nu cred asa ceva si oricum cursul de integrare o sa dureze mai mult de 3 luni,iar de la 1 ianuarie 2014 nu va mai fi necesar permisul de munca.Asadar nu va mai bateti capul degeaba.

 52. @S.Constantin. S-ar putea sa nu fii departe de adevar! Au aplicat unii si la 9 luni si au primit permisul! Deci,ca sfat,las-o dupa inceperea cursului. Dar la ce-ti foloseste noembrie si decembrie?
  Ca raspunsul il primesti dupa 4-6 saptamani!

 53. Multumesc pentru raspuns, nu ca mi-ar folosi neaparat dar nu stiu exact care vor fi formalitatile ce ar trebui sa fac doar o simpla prelungire de contract sau trebuie sa primesc ceva la mana din partea TAV, eu nu as dori sa am nici macar o zi de intrerupere la contract de munca ca sa pot ineplini acel an de zile ca angajat in Germania pentru a putea intra in sistemul social, nu asta imi doresc dar ca o mica garantie pentru mine pentru viitor pentru ca am o fam putin cam grea, sau s-ar putea sa fiu eu putin cam panicat pentru ca eu nu prea am inceput cu dreptul viata in Germania, am facut cateva greseli in necunostinta de cauza, dar acum se pare ca lucrurile intra putin in normal. Va multumesc

  • Pentru a beneficia de asigurarile sociale atunci cand e cazul este permis sa aveti si intreruperi, sunt necesare 12 luni lucrate in ultimele 24.

  • Daca aveti contract si permis de munca temporar valabile pana in 31.12.2013 atunci prelungirea contractului e o simpla formalitate, din acel moment nu mai este necesar permisul de munca pentru cetatenii romani.

 54. @S.Constantin. Daca ai familie numeroasa,ai cerut alocatiile copiilor aici in Germania? Daca nu,vezi ca se dau si retroactiv incepand cu data Anmeldungului.

 55. Da am cerut dar nu asta este problema mea, problema mea este ca nu-mi doresc altceva in plus decat siguranta zilei de maine, Multumesc.

 56. am un contract cu o firma romaneasca pentru a presta servicii in constructii iar santierul este in germania de ce acte am nevoie pt muncitori se cere autorizatie de unde o obtin , multumesc

 57. Buna ziua,as dori un raspuns la urmatoarea problema:
  Am lucrat 10 luni cu contract sezonier din data de 01 10 2012 pina in data de 31 06 2013.Contractul a fost cu 8.5 euro pe ora.De la 01 07 2013 am revenit in tara urmand sa revin la locul de munca de la 01 01 2014.Am cerut pentru copil alocatie europeana dar mi-a spus ca daca nu este in Germania nu beneficiaza de alocatie.Mai pot beneficia retroactiv de alocatie dupa ce ma intorc in Germania?Multumesc mult.

  • Puteti beneficia oricand de alocatie pe o perioada retroactiv de maxim 4 ani, atat timp cat pentru perioada respectiva ati fost indreptatit a primi aceasta alocatie.

 58. Vreau sa rectific din data de 01 09 2012.

 59. Multumesc pentru raspuns.As dori sa-mi spuneti care este procedura pe care trebuie sa o fac si daca pot sa o fac din tara.

  • pana acum din ce ai spus despre tine citez Am lucrat 10 luni cu contract sezonier , nu ai dreptul la kindergeld . pentru ca sezonier ai voie doar 6 luni , inclin sa cred ca ai lucrat la negru . Spune intai ce acte ai tu in germania ! permis de munca ai ? asigurare medicala in germania ai ? anmeldung ai ? exact ce contract de munca ai ? din ce spui tu mai sus nu este clara situatia ta in germania intelegi ? apoi vedem daca ai dreptul

   • Nu are rost sa rementionez ce inseamna contract sezonier – strict privind acest aspect (sunt de fapt 9 luni nu 10)
    – 01.10 – 31.12.2012 – 3 luni in 2012
    – 01.01 – 30.06.2013 – 6 luni
    Totul absolut in regula in aceasta privinta.

   • Dl Iulian asteptati sa detalieze toate datele , acum 2 luni ati vazut ca nu ati avut dreptate in cazul femeii care lucra printr o firma poloneza pentru o firma turceasca si tot spuneati ca are dreptul la kindergeld si nu avea . omul a spus clar , Am lucrat 10 luni cu contract sezonier ! iar si dvs stiti ca contractele sezoniere nu pot fi consecutive , trebuie contract clar separat de 6 luni …asteptati sa vedem ce acte are Marius ca nu este clar deloc

   • Contractele sezoniere pot fi consecutive fara probleme, esentialul este (ca perioada de timp vorbesc) sa nu depaseasca 6 luni pe an calendaristic, deci perfect in regula. Absolut normal, aici aveti dreptate, trebuie sa aiba contract in scris (dupa cum a relatat problema, pare sa aiba).

   • In privinta doamnei cu alocatia – concluzia respectiva ati tras-o dumneavoastra, imi aduc aminte ca atat eu cat si alte persoane au prezentat opinii argumentate pe care le-ati negat cu incapatanare. Nu mai comentez subiectul.
    Si in acest caz dl. are drept la alocatie pe contract sezonier (cetatenii UE au dreptul la alocatie pe contract sezonier) – conditia sa aiba contract in forma scrisa care. repet, cu siguranta il are. Stiu ca in trecut ati sustinut tare ca cei aflati temporar in Germania nu au dreptul la alocatie dar nu mai revin cu argumentele.

   • Dl Iulian , astazi in germania pe contract sezonier nu iti da nimeni kindergeld , ce este contractul sezonier ? adica trecator prin germania nu ? am obs ca si dvs mentionati acum dupa ce am scris eu pe site de 7 ori ! ca trebuie sa aveti o situtie clara in germania cu munca sau domiciliu de peste 6 luni in germania altfel nu primesti nimic , si atunci ce vorbim noi aici . sezonier cu 3-4 luni de munca nu vezi un cent pentru kindergeld . cunosc sezonieri care care nu au primit nimic si au incercat . iar cazul in care ne am contrazis a fost clar , romanca acea a plecat in romania fara a primi un cent ca alocatie din germania . scrie acea persoana pe topicul despre alocatie

   • Perioada de minim 6 luni este doar pentru cei ce nu lucreaza aici (mai exact nu sunt supusi integral impozitarii pe venit in Germania), termenul este de 6 luni deoarece dupa aceasta data persoana in cauza devine rezident fiscal in statul gazda, germania, implicit intra integral sub incidenta impozitului pe venit conform legislatiei germane. Pentru cei ce lucreaza cu contract de munca in Germania dreptul la Kindergeld decurge din prima zi.
    Exista o diferentiere in dreptul la alocatie pentru cetatenii UE si non UE – si in documentele de la ZAV si familienkasse, se precizeaza dreptul la alocatie in conditiile existentei unui drept de sedere nelimitat – aici se face diferentierea – cetatenii UE au drept de sedere odata cu aderarea tarii de origine la UE, avand astfel drept la alocatie, pentru cetaeti non-UE exista un drept de sedere limitat doar pe perioada contractului sezonier, existand obligatia de a parasi tara la finalitatea contractului. Exista conditii suplimentare pentru cetatenii turci – alocatia se acorda dupa 6 luni.

   • Magdalena Nita

    Multumesc Iulian. Salvati postarea.

 60. Buna ziua.
  Daca se poate, va rog din nou, sa ma ajutati cu cateva raspunsuri,
  Am fost asa de entuziasmat cand am primit dreptul de munca, incat nu am fost atent la toate dataliile.
  In Februarie, cand sotia mea a implinit cele 12 luni de munca, angajatorul ei a cerut de la ZAV, doua formulare (unul pt.mine)pentru noile permise de munca.
  Avand datele noastre, tot el le-a completat si le-a trimis la ZAV.
  Totul a fost completat bine, mai putin ,,Versicherungsnummer,, – unde a completat CNP-ul nostru…
  Ieri am fost la un interviu, am luat cu mine toate actele printre care si permisul de munca, primul lucru de care am fost intrebat a fost, daca am Arbeitsberechtigung EU, deoarece firmele Zeitarbeit nu pot angaja romani fara acest document!
  Dupa ce la studiat, mi-a zis ca am un FALS chiar daca este emis de ZAV, deoarece numarul de asigurare nu are cum sa fie format numai din numere, ci ar trebui sa aiba si litere!
  Acum si intrebare: ce putem face sa intram in legalitate cu permisele de munca, daca voi suna la ZAV vor rezolva ei problema, sau ce pot sa fac?
  Daca se poate as mai avea inca o intrebare … mi-a fost cerut si Sozialversicherungs Ausweis, am zis ca nu am asa ceva, iar el mi-a zis sa sun la Krankenkasse sa cer.
  Stiti cumva daca casa de asigurari emite asemenea documente?
  Sotia mea are Sozialversicherungs Ausweis, dar la primit de la Renteversicherung.
  Multumesc.

  • E simplu , va duceti si dvs la Renteversicherung. de unde a primit sotia Sozialversicherungs Ausweis si solicitati acest nr , se da pe loc numarul si in 2-3 zile va vine prin posta si fisa cu nr Sozialversicherungs . dupa care va duceti la zav sau trimiteti actele inca o data si sus treceti nr de Sozialversicherungs , plus toate copiile ca sa vada ca a fost o gresala , cam in 10 zile aveti totul ok

 61. Vizavi de situatia mea vreau sa va spun ce acte am in Germania:
  – Contract de munca scris din data de 01.09.2012 – 31.12.2012;
  -Contract de munca scris din data de 01.01.2013 – 30. 06. 2013;
  -Anmeldung din data de 01. 07. 2012;
  -Contract pe locuinta;
  -Card de sanatate(inclusiv numar de asigurare);
  -Card bancar pentru salar;
  -Numar de identificare personal de la Bundeszentralamt fur Steuern;
  _Clasa 1 de impozitare pentru ca am locuit singur pe toata perioada;
  -Toti fluturasii din prima pina in ultima luna;

 62. Am omis sa mentionez ca am primit raspunsul de la ZAV negativ pentru permisul de munca permanent

  • pai aveti permis de munca temporar ? ca pentru permisul de munca permanent nu puteti aplica daca nu aveti pe cel temporar mai intai . acum aveti permis de munca ?
   Imi puteti spune in formularele pentru kinfergeld la punctul 8.1 ce ati completat ? de cand pana cand lucrati ? iar la punctul 8.2 ce casuta aveti bifata ? Ja sau Nein ?

   • @ Cristian
    Va salut, va rog sa-mi trimteti si mie niste fotocopii de pe formularele pt. Kindergeld despre care vorbiti mai sus, sau macar denumirea exacta/completa a formularelor. Trebuie sa aplic si eu pt. alocatie si e posibil sa nu am formularele corecte, nu mi se cer informatii nici despre actualul angajator, data inceperii lucrului sau a anmeldung-ului.
    Multumesc.
    Tomi
    toma_lex@yahoo.com

 63. am uitat sa intreb , de la 1 07 2013 si pana acum care este situatia dvs ? sunteti acasa in romania ? in germania mai platiti ceva ? platiti asigurarea de sanatate ?

 64. Momentan sunt in Romania pentru ca mi-a expirat contractul de munca sezonier dar urmeaza sa incep la acelasi loc de munca din ianuarie 2014.Pai din moment ce am avut contract sezonier nu am avut nevoie de permis de munca ca altfel nu puteam sa lucrez.Am spus ca doresc sa stiu daca mai beneficiez de alocatie retoractiv pentru perioada lucrata.Nu am completat nici un fel de acte pentru alocatie.Am scris putin mai sus toata documentatia de care dispun la ora actuala.

  • Marius , nu aveai dreptul la alocatie . Dar la 1 ianuarie 2014 cand vi si ai contract mai mare vei avea dreptul la kindergeld fara probleme .

   @ Tomi , formularele care le ai primit de la familienkasse sunt bune . in caz de neclaritati iti vor cere date suplimentare dar din ce spui situatia ta este foarte clara in germania si vei primi acest drept
   ps am citit ce ai postat pe celalat topic

   • @Cristian: C 611/10 & C 612/10 (o persoana documentata ca dumneavoastra ar trebui sa inteleaga ce reprezinta acest format) – sunt cuvintele “magice” sa le zic asa pe care ma bazez cand ii spun dlui Marius si celorlalti lucratori sezonieri Romani ca au dreptul la alocatie.
    V-am mai repetat in trecut: interpretati legile intr-un stil foarte inedit, din pacate analiza unui singur paragraf, incomplet, va duce in eroare – nu pe dumneavoastra ci pe cei ce ii sfatuiti gresit. Problema e ca sunteti si foarte incapatanat atunci cand cineva indrazneste sa va contrazica, argumentat.
    Sa auzim numai de bine!

   • @ Iulian S , acum am vazut mesajul dvs de mai jos . Imi mentin ideea , si am postat si legea mai jos , sezonier in germania sub 6 luni nu ai dreptul la kindergeld ! este cum spuneti dvs , abia dupa 6 luni aveti obligatii fiscale in germania ei bine tot atunci cand aveti obligatii fiscale aveti si dreptul la kindergeld . simplu nu , dar am postat clar legea ce mai vreti !! ce nu este clar
    Kein Kindergeld bei vorübergehendem Aufenthalt

    ps . la topicul despre alocatie acea femeie sezoniera la macelarie a plecat acasa fara a obine kindergeld , cred ca sunt 2-3 luni de atunci

   • Este cel putin surprinzator cand sustineti cu tarie ca rationamentul dumneavoastra este superior pana si judecatorilor de la Curtea Europeana de Justitie – v-am citat 2 hotarari ale curtii pe aceasta tema, aveti acolo toate explicatiile detaliate pe cateva pagini bune!
    Obgliatiile fiscale in Germania decurg din prima zi de munca sau dupa 6 luni, in cazul persoanelor ce nu lucreaza, iar imi rastalmaciti vorbele.

   • Magdalena Nita

    Cunosc o doamna care a obtinut, totusi, pentru fetita, cu contract sezonier – 6 luni, gastronomie, chiosc fast food si racoritoare, vara cu terasa. Nu stiu detalii, posibil sa aiba si cetatenie maghiara, am sa o intreb la prima cafea.

   • Nu are importanta cetatenia in acest caz, cetatenii UE sunt tratati egal din acest punct de vedere, deci egal ca vorbim de un cetatean maghiar sau roman.
    Au mai fost si aici pe site persoane ce au mentionat ca au primit alocatia in aceleasi conditii.

   • Magdalena Nita

    Doamna are fetita in intretinere, aceasta o insoteste in Germania, nu are inca cetatenie maghiara (si, asa este, nici nu conteaza asta), locul de munca este sezonier, a fost amanata/ca si respinsa initial, apoi un domn contabil, sotul surorii ei a spus ca nu este corect, i-a sustinut cauza, in prezent fetita primeste alocatie.

 65. Marius , uite mai jos postez de pe siteul ministerul familiei , tradus aproximativ , deci ceva oficial unde scrie mare cu litere ingrosate
  Kein Kindergeld bei vorübergehendem Aufenthalt
  adica
  Nici un beneficiu pentru copii cei cu ședere temporară
  sunteti temporar in germania , sezonier
  http://www.familien-wegweiser.de/wegweiser/stichwortverzeichnis,did=99314.html

 66. Buna ziua Domnule IulianS,

  Ieri am primit vestea buna ca mi-a iasit permisul de munca; as vrea sa stiu daca pot verifica acest lucru fara a-l jigni pe angajator. Ma puteti ajuta cu un sfat? Pot verifica direct la autoritati?

  Cu multe multumiri,
  Fam. Coman

  • Permisul de munca trebuie sa ramane la dumneavoastra iar la angajator o copie.
   Puteti subtil sa cereti o copie, motivand ca vi s-a cerut la primarie.

   • Va multumesc mutl pentru raspuns; eu sunt in Romania, ieri a iesit permisul, m-a anuntat angajatorul si nu stiu daca nu il deranjez cerandu-i un scan pe email. De aceea cautam o alta metoda de a verifica, nu ca nu am incredere in dansul, dar parca nu imi vine sa cred..

   • Puteti suna si la ZAV sa intrebati stadiul, nu spuneti toata povestea, doar ca nu stiti nimic de permis si doriti sa stiti stadiul actual al cererii. Succes!

 67. Va multumesc frumos! Sa aveti numai bine!

 68. Mai exista si alta posibilitate de a lucra in Germania dupa expirarea contractului sezonier in cazul in care exista posibilitatea gasirii unui loc de munca mai bun?

  • Ca angajat normal, solicitand in prealabil permisul de munca de la ZAV. Sau puteti presta activitati independente – in acest caz nu mai aveti nevoie de permis de munca.

 69. Exista o perioada de timp care trebuie sa treaca dupa expirarea contractului sezonier in acelasi an?

 70. Exista posibilitatea sa gasesc un alt loc de munca si vreau sa stiu daca pot sa ma angajez tot in anul acesta.

 71. Fara contract sezonier

 72. Si la cat timp dupa expirarea contractului sezonier pot cere permis de munca?Anmeldungul este inca in vigoare la adresa unde am stat.

 73. Dar am mentionat mai sus ca am primit raspuns negativ de la ZAV; asta pentru ca nu am reusit sa cumulez 12 luni in 2 ani, respectiv 2012 si 2013?In 2012 am 4 luni lucrate iar in 2013 6 luni pina la data de 31 06 2013.Aici nu inteleg cum sta treaba.

  • Pai nu vorbim de permis de munca unbefristet, ci atunci cand va gasiti un loc de munca trimiteti cerere la ZAV pentru permis temporar, valabil doar pentru locul de munca respectiv. Raspunsul vine in 4-6 saptamani.

  • @Marius. Nimeni nu poate primi ca roman -pentru munca pe care vrei sa o prestezi Unbefristet. Mai intai se obtine befristet,adica temporar si abia dupa 11-12 luni soliciti Unbefristet. Ai fost aproape de limita si probabil ai nimerit si un functionar mai exigent.
   Mai sunt 4 luni. Ai timp sa inveti germana mai bine si sa-ti faci un plan de bataie pe termen lung! Succes!

 74. Domnule Iulian, ne puteti explica in mare ce inseamna obligatiile fiscale pt persoanele care au depasit 6 luni de cand sunt in Germania si nu au inca un loc de munca ?
  Multumim !

  • Sorana. Nu ai venituri peste 8123 euro/2013=nu ai obligatii fiscale.
   Apar insa alte probleme,printre care conducerea unui autoturism cu numere romanesti=impozitare si eventual amenda.

  • Dupa 183 de zile de sedere, domiciliul fiscal al dumneavoastra se muta in Germania. Asta inseamna ca impozitul pe veniturile realizate global (in orice tara) ce nu sunt cu impozitare la sursa, se impoziteaza in Germania. In plus, pentru veniturile cu impozitare la sursa trebuie verificat ce prevede acordul de evitare al dublei taxari dintre Germania si statul respectiv (daca exista acest acord) – exista 3 situatii: nu se reimpoziteaza in Germania dar este luat in calcul pentru stabilirea progresiei de impozitare, se impoziteaza in Germania sau se plateste diferenta dintre impozitul platit deja in statul respectiv si nivelul impozitului stabilit conform legislatiei germane.

 75. Nu am masina cu numere romanesti. Multumesc pt promptitudine !

 76. am oameni in germania dar nu am a1 , am avut control si mi-au dat termen pana in 15 septembrie sa le prezint a1 ,
  eu nu am avut contract direct cu firma germana la data controlului ci cu o firma din romania si ea avea contract cu firma germana, acum intrebarea mea este ca daca eu am acum contract direct cu firma germana si prezint a1 pana in 15 septembrie imi da amenda sau nu cei de la control sau oricum primesc amenda
  pot perezenta o dovada ca am depus actele pentru a1 chiar daca nu am a1 in 15 septembrie se accepta de catre ei o prelungire
  mentionez ca am declarat ca lucrez de luni si controlul l-am avut miercuri , de miercuri am oprit lucrarea ca sa pot sa imi obtin actele si sa fac contract cu firma germana conteaza acest lucru pentru cei de la control

  • @Simon.In Romania A1 se obtine greu,necesita timp,nervi si unele conditii care cu siguranta nu le indepliniti. Plus ca A1 se ridica personal de catre salariati iar ei sunt in Germania.
   Ca ati declarat ca lucrati de luni,pentru cei de la control este tot una!Oprirea lucrarilor nu va ajuta la nimic. Cred ca singura solutie e sa…o stergeti pana nu apare si un proces sau o amenda mare!
   Daca va informati la noi pe forum (sunt 4 materiale pe aceasta tema) sau altundeva pe net,nu ajungeati in aceasta situatie fara iesire!

 77. buna , dar daca reusesc sa obtin a1 firma are cifra de afaceri are contracte in derulare si mai are angajati si in tara , credeti ca nu am nici o sansa sa ma inteleg cu cei din germania cam cat pot sa imi dea amenda ca am inceput lucru fara a1

  • Acum sincer, credeti ca sunteti la piata sa negociati amenda? Eventual puteti sa o contestati dupa dar mai inainte comparati cu maximum posibil – 500.000 Euro – si ziceti multumesc daca scapati cu o suma de 4 cifre.
   Faptul ca aveti contracte in derulare nu are nicio relevanta in acest caz, evident ca fara contracte nu ati fi avut cum sa aveti lucratori, tocmai acel contract v-a adus in culpa.

 78. Vlioncu Cristian

  cum se numeste formularul ptr permis de munca nelimitat dupa 12 luni lucrate consecutiv…ce formular trebuie completat si trimis la zav…

  • Antrag auf Arbeitsgenehmigung -EU – il gasiti doar la ZAV sau AA.

   • Dl. Iulian , in cazul in care am permis de munca din data 15.07.2013, valabil pana la data 31.12.2013, pot cere drept de munca si ptr. sotia mea?
    Va multumesc si felicitari ptr. acest site minunat!

   • Puteti cere doar in conditiile in care sotia isi gaseste un loc de munca, angajatorul trimite cerere pentru permis, atasand permisul dumneavoastra – permisul se aproba fara probleme.

   • Este acelasi formular ca la permisul temporar, diferenta intre permis temporar sau unbefristet fiind data de aprobarea data in rubrica rezervata ZAV.

 79. buna ziua lucrez in germania de 3 luni cu contact.contractul este pe 6 luni dar nu mai am de lucru.pot sa lucrez in alta parte.de ex sofer de camion.va multumesc.

  • @claudiu. din ce relatezi ai contract dar nu si permis de munca.Detaliaza ce esti angajat si care este motivul de nu ai de lucru si poate avem o idee sa-ti dam.

 80. Buna ziua.Va rog sa imi spuneti unde ar trebui sa trimit actele pentru dreptul de munca, in situatia urmatoare :lucrez cu gewerbe ca sofer pentru o firma din Frankfurt,dar nu lucrez in Frankfurt ci in Kehl (Baden Wurttemberg) aici am anmeldung, am fost la agentur fur arbeit de aici din kehl si mi-au spus ca trebuie sa le trimit la Duisburg,oare este bine?

 81. buna seara..va rog am si eu o intrebare sotul meu lucreaza de 2 ani intr-o firma cu gewerbe si acum seful lui a decis sa-i faca contract de munca intrebarea e… trebuie sa trimita actele pentru dreptul de munca?

 82. @naty.Se sustinea pe net candva ca cei care au lucrat cu Gewerbe 2 ani consecutivi nu ar mai avea nevoie de permis de munca. Cel mai simplu ar fi ca seful sa sune la Arbeitsamt-ul de care apartine localitatea si sa intrebe acest aspect.
  Deci e bine sa sune seful ca vorbeste corect germana si ma gandesc ca altfel se poarta discutia.

 83. va multumesc frumos

 84. Buna seara. Sper sa gasesc raspuns la intrebarea mea.
  De 2 luni am anmeldung aici in germania, iar acum am primit o oferta de la MC. Bineinteles, problema: permisul de munca. Din cate am inteles, din Ianuarie 2014 nu o sa mai fie necesar. Acum dilema mea este: sa depun actele pentru permis, sau este o alta varianta? Nu stiu, ar putea patronul sa imi faca contract sezonier( pt. el nu e nevoie de permis?(nu stiu, intreb))? Am inteles ca de multe ori se primeste raspuns negativ si doar dupa 2-3 incercari, reusesti. Asta dureaza, si eu am nevoie neaparat de job, iar cei de la MC. m-ar primi si maine. Sper sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc anticipat!

  • Nu are rost sa depuneti actele pentru permis,Vorbiti cu managerul sa va faca direct contract sezonier pe 6 luni pentru ca oricum de la 1 ianuarie 2014 se ridica restrictiile pentru romani. Cei de la MC angajeaza mereu studenti din Europa de Est pe perioada verii cu contracte sezoniere,asa ca stati fara grija,este posibil.

 85. @Lavinia.Merge si contract sezonier,numai sa vrea seful si in plus,postul sa fie declarat sezonier.
  MC e in franciza,asadar fiecare patron are propria politica.

 86. Silviu Zamfirescu

  Va salut!Am si eu doua intrebari referitoare la legislatia germana…
  Prima se refera la inmatricularea unui autoturim in Germania-mai exact am o masina ce este in present inmatriculata in Romania si circulam cu ea in Germania,ptr.ca aici lucram de aprox.1,5 ani.Toate asigurarile sunt platite in Romania,inclusiv Cartea verde,ce este valabila si in Germania.Am inteles ca dupa 180 de zile ar fi obligatoriu schimbarea numereleor de inmatriculare,dar nimeni nu stie de cand se afla masina aici,in Germania.
  Pot ramane cu numerele si asigurarea romanesti sau nu?

  A doua se refera la gasirea unui avocet mai ieftin pentru diferite cause(ex.-patronul te concediaza fara explicatii,nu ti se platesc orele suplimentare,ai probleme vreodata cu institutiile publice,etc.).Am inteles ca poti plati esalonat-lunar o taxa pentru un avocet care sa te reprezinte in caz de nevoie
  .Imi poate raspunde cineva la cele 2 intrebari?
  Va multumesc anticipat.
  Silviu

 87. salut… sant almenduit din sectemrie 2010 in germania lukrez ku gheverbe din 2010 asi vrea sa stiu si eu pana la ce suma putem castiga pe an fiind necastoriti si daca traim in concubinaj .. ( locuim impreuna ) pana la ce suma putem sa castigam pt tot anul ??? nu stiu daca se ia in seama stand in concubinaj……..stam impreuna din 2012 dupa care a venit si un copil in 2013,, asi vrea sa stiu daca se ia in considerare si kum platim in acest caz mVSt… asi vrea sa stiu daca mi se scade ceva ,,, in acest caz sant intretinator de familie sau nu ??? va mltzumesc

  • Castigurile pot fi nelimitate, nu va limiteaza nimeni la nimic.
   Atat ca beneficiati de 8130 euro pe 2013, din 2014 de 8354 Euro – deducerea personala neimpozabila – Grundfreibetrag. Daca ati fi fost casatoriti atunci ati fi putut deduce si pt sotie aceeasi suma, pentru concubinaj nu are relevanta.
   Ce e peste se impoziteaza conform clasei de impozitare – in cazul dumneavoastra 2, nivelul impozitului fiind dat de progresia de impozitare (nivelul venitului si clasa de impozitare).
   Succes!

 88. Locuiesc de 2 ani in Germania,defapt in noiembrie ii implinesc.Am gasit un loc de munca la un casino,sefa de acolo a zis sa pregatesc toate actele necesare angajarii si ca apoi sa trimi actele pt arbeitserlaubnis.Mentionez ca am studii superioare si ca am un certificat de B1,in urma cursului de integrare.Imi puteti spune cam in cat timp primesc drept de munca?sefa de la casino spunea ceva de 2 saptamani.Multumesc!

  • Despre ce loc de munca este vorba?

  • Raspunsul la o aplicatie pentru permsiul de munca dureaza undeva intre 4-6 saptamani. Si nu obligatoriu primiti dreptul de munca, exista anumite conditii legale de indeplinit, obtinerea permisului de munca nu este o simpla formalitate. Detaliati situatia si veti putea primi informatii suplimentare.

 89. Este vorba de Fachkraft,trebuie sa servesc clientii cu bauturi,snacksuri,sa schimb bani,acolo sunt aparate care functioneaza cu monede ,locul de munca e casino Merkur,sunt f multe filiale in Germania.Am lucrat in proba 2 zile si am stabilit si salarul.E de 1310 euro brut,deci 8,19 euro pe ora brut,ar veni cam 960 euro in mana.Mi a zis sa merg sa pregatesc toate actele ,mi a dat o lista cu toate actele necesare:lohnsteuerkarte,kontonr,gesundheitszeugnis,si altele.

  • In primul rand permisul de munca pentru dumneavoastra va fi refuzat din cauza venitului prea mic, este considerat sub piata – ultimul minim de care am cunostinta a fost de 8,75 euro pe ora in 2012, intre timp posibil sa fi crescut.
   Apoi, chiar daca treceti aceasta bariera exista inca un hop: testul de piata! Deoarece este vorba de munca necalificata, se verifica daca nu exista cetateni germani sau din tari UE prioritare ce ar putea ocupa acel post.

 90. Nu stiu ce sa zic,cea care a zis ca ma angajeaza e si ea romanca ,e sefa filialei respective si mi a zis ca a auzit de la alta filiala ca ar mai fi o romanca la care a durat pana a obtinut dreptul de munca tot aici la casino cam 2 saptamani.Acum nu stiu daca am inteles eu bine.Oricum,trebuie sa gandesc pozitiv.Va multumesc!

 91. Acum nu stiu ce sa zic,dar cea care vrea sa ma angajeze e romanca ,sefa filialei respective,si mi-a spus ca a auzit ca la alta filiala mai e o romanca care a depus si ea actele pt permis si ca ar fi durat 2 saptamani.Nu stiu daca am inteles eu bine,dar tb sa gandesc pozitiv.Oricum,va multumesc pt informatii!

  • Depinde cand a fost asta, in trecut se obtinea in cateva zile, acum dureaza, minim 4 saptmaani, sunt foarte rare cazurile in care se obtine un raspuns, pozitiv sau negativ, mai repede.

 92. Buna seara ,puteti sa ma ajutati in lamurirea unei situatii?M-am inscris la o Berufsfachschule für Altenpflege,am dus toate documentele pe care mi le-au cerut inclusiv Zusage über einen Prakt. Ausbildungsplatz (pt toti cei 3,5 ani).Miine incep cursurile .Pot avea vre-o surpriza dupa ce incep cursurile?Exista vre-o restrictie pt romani?Mentionez ca am avut o surpriza cu permisul de munca ,care nu mi-a fost aprobat luna aceasta pe motivul studiului de piata.Va multumesc anticipat.

 93. vreo surpriza,vreo restrictie,scuzati

 94. @neldum. Nu exista restrictii la asa ceva! De curiozitate,cat timp o sa urmati cursurile si cate ore pe zi?

 95. astazi voi intra in posesia programului de invatamant ,pe zile…,deci voi reveni cu detalii.Teorie:ca.2100 ore plus Praxis 2500 ore ,pe parcursul a trei ani ,inca nu stiu daca urmatoarele 6 luni ,care te trece de la Altenpflege la Krankenflege ,deci mareste campul de activitate,sunt incluse sau sunt separat de aceste 4600 de ore.Mii de multumiri pt promptitudine,plec la scoala cu inima usoara…….o zi senina va doresc.

  • Buna seara ,revin cu o nelamurire.In mod normal pt acest Ausbildung ar trebui sa iau lunar un semisalar,pe baza unui contract intre mine si cel care mi-a dat acel `Zusage über einen Prakt. Ausbildungsplatz (pt toti cei 3,5 ani)`,toate colegele mele au asa ceva ,dar toate au avut un loc de munca anterior.Raportul dintre mine si cei la care urmeaza sa fac practica este urmatorul:in luna iulie in urma unei probe de lucru ,au vrut sa ma angajeze,au trimis actele la ZAV,dar raspunsul dupa 4 saptamani a fost negativ(contractul de munca ar fi fost numai 75%,iar calificarea de Pflege o am din Italia ,recunoscuta aici dar e de numai un an si nu de doi cat ar fi fost ok pt ZAV),dar m-am bazat pe permisul de munca al sotului ,care din pacate nu e unbefrist(el e aici din ianuarie 2011,a lucrat cu Gewerbe pana in iunie anul acesta,toate taxele platite la zi ,asigurare AOK etc ,din iunie i s-a aprobat permisul de munca dar pana pe 31 dec 2013).Deci ,dupa raspunsul negativ de la ZAV,am facut contestatie eu,trimitind copie dupa permisul sotului,si seful,care nu stiu ce date a schimbat cu speranta ca se va aproba .In privinta asta ,a muncii sunt in asteptarea noului raspuns(au trecut 3 saptamani de la contestatie) sau a sfintei luni ianuarie 2014….
   Intre timp cei de la viitorul loc de munca au fost f.incantati de ideea Ausbildungului,dar cand m-am dus azi sa intreb de programul de practica si de contract au spus ca nu e gata ,ca ar fi conditionat de permisul de munca .Nimeni nu mi-a spus pana acum ca ar avea vreo legatura,nici de la scoala nici de la locul de practica.Eu sunt cam dezinformata in privinta asta ……Deci credeti ca ,in eventualitatea unui alt raspuns negativ de la ZAV,pot continua linistita Ausbildungul sau nu? Pana in ianuarie pot rezista chiar si fara acesti bani,dar macar din ianuarie mi-ar fi super utili…..
   Multumesc mult pentru atentie.

 96. Boschetarul german.

  Ma scuzati, am si eu nevoie de un info.
  Am cele 12 fluturase, la ce camera trebuie sa ma duc la ZAV Munchen ?
  Parca era etajul 4 dar camera….

  Multumesc anticipat.

 97. Buna ziua. Urmaresc de ceva vreme acest site si astazi m am hotarat sa va impartasesc si voua cate ceva din experienta mea. Sunt de cca 1 an aici, in landul Hessen, peste o luna termin si Integrationskurs. In decursul acestui an am aplicat de 2 ori pt permis de munca, insa raspunsul a fost negativ de ambele dati. Ok, am inteles, isi apara piata muncii, e logic si oarecum normal. De ceva timp mi s a trezit interesul pt Ausbildung ori un Weiterbildung, insa stiu ca remuneratiile aferente sunt destul de mici. Dealtfel, nici in privinta domeniului nu sunt hotarata. Mentionez ca am 28 de ani, in Ro am terminat Economia(facult. de 4 ani), avand si o experienta pe piata muncii in secretariat, contabilitate, management de aprox 7 ani. Poate aveti ceva idei ce as putea face in continuare, daca pot obtine vreo consiliere din partea AA sau vreun alt amt. Am verificat si diploma de licenta pe anabin.de si universitatea e cotata H+, asa ca nu cred ca vor fi probleme in recunoasterea studiilor. Multumesc pt timpul acordat!

 98. pt dl.HUIDU D/Manta
  Deci vor fi 90 zile de teorie,95 zile practica ,cam un an scolar normal cred cu toate vacantele aferente.Alterneaza in general 5 saptamani teorie cu 5 saptamani practica.Din zilele de teorie ,3 zile a cate 8 ore (45 min) de la 7,45 la 15,25 ,celelalte 2 zile (miercuri si vineri) 5 ore,de la 7,45 pana la 12,00.Un program super dupa parerea mea.Cam asta e deocamdata probabil ca mai poate varia pe parcurs in functie de obiectele care vor mai fi.Daca mai pot fi utila,oricand….Un weekend placut va doresc.

 99. Buna seara,

  doresc sa calatoresc cu fetita mea de 1 an si 4 luni in Germania la niste cunostiinte,sunt divortata,la notar,in urma divortului s-a stabilit custodia in comun dar fetita are domiciliu la mine.
  De la fostul sot am o declaratie la notar semnata de catre dansul precum ca,este de acord ca, fetita mea sa ramana pe o perioada nedeterminata pe teritoriul statului German impreuna cu mine.
  Cand s-a pronuntat divortul la notar,doamna notar ne-a facut si o declaratie precum ca sotul este de acord sa parasesc tara impreuna cu fetita mea timp de trei ani,inteles ca nu este valabila si ca trebuie alta la vama..a facut alta declaratie precum ca este de acord sa parasesc tara impreuna cu fetita mea in Germania,scop turistic cu autoturismul sau avionul si exact perioada (respectiv o luna)luna in care urmeaza sa plecam.A fost de acord sa-i facem si pasaport,alte acte imi mai trebuie cand vreau sa ies cu fetita din tara??se poate razgandi in ceea ce priveste declaratia cu acordul la iesire din tara data in fata notarului??
  Va multumesc anticipat

  • E suficient sa aveti acordul tatalui si pasaportul copilului! Nu uitati de asigurarea medicala!
   E destul de greu si complicat pentru ca dansul sa isi revoce acordul.
   Succes!

 100. sunt casatorit cu o unguroaica si am obtinut dreptul de munca dupa sotie pt 5 ani aufenthaltstitel ……suntem casatoriti de 6 luni dar vrem sa divortam…daca divortam pierd dreptul de munka?multumesc

 101. Buna ziua!lucrez din sept 2012 si mi s-a dat drept de munca pana la 31 dec 2013.Mai e nevoie sa imi obtin uberfristet sau o sa mi se prelungeasca dreptul de munca automat,avand in vedere ca din 1 ian 2014 nu mai avem nevoie de acesta?multumesc

  • In mod normal nu, de la 01.01.2014 nu mai este nevoie de permis de munca.
   Dar ca masura de precautie este bine sa il ridicati, aveti dreptul la permisul unbefristet. Doamne fereste aveti probleme la acutalul loc de munca, nu aveti piedica permisului in a va cauta altceva pana la 01.01.2014.
   Succes!

 102. va salut cu toata stima , sunt cristian si am si eu o mare nelamurire , sefa mea mi a trimis actele pe 10 iulie 2012 pt permisul de munca am asteptat pana acum 2 sapt un raspuns , dupa care am sunat la nr de tel 0228713200 si am vb cu un tipde acolo care mi a spus ca doasarul il avem dar nu este complet si iti trebuie Arbeitserlaubnis-EU ..plus inca niste chestii ma rog, dupa multe telefoane si multi nervi tociti a trebuit sa merg la arbeits gentur aici de unde sunt eu sa cer formularul super formularul verde adica Arbeitserlaubnis-EU… la care oamenii de aici noi nu avem asa ceva trebuie sa ti l dea de la frankfurt de la zav …celalalt cu care vb nu dom le odata mi a spus ce cei de la arbeit gentur alta data ca treb sa ma duc eu personal la frankfurt sa il iau cu sefa … intr un final am fost iar la arbeits gentur si iam rugat sa vb ei cu cel de acolo si sa imi trimita formularul . de 2 saptamani astept sa imi vina un super formular banii se cam duc si nu pot sa incep nici treaba e de belea … sapt asta am fost la ei si le zic ca nu mi a ajuns acaasa prin posta iar omul a sunat din nou si i au zis aia ca mi l a trimis pe adresa mea am nume la cutia postala nu i problema … cica s a astept saptamana asta ca trebuie sa imi ajunga asa mi au zis si sapt trecuta nu stiu stiti cumva o alta alternativa ? v as fi recunoscator iar apoi cand am formularul le trimit pe toate si primesc cine stie cand raspunsul la dreptul de munca sper sa fie cat de curand … va multumesc !!

 103. ma scuzati anul e 2013 .. totusi as vrea sa stiu daca exista un alt mod sa iau formularul acela a… si inca ceva cei de la arbeit s gentur mi au zis ca la oferta de contract care mi a facut o sefa trebuie sa fie 9.99 pt un necalificat si 12.50 pt un calificat ea mi a facut o oferta cam inferioara la treaba asta 8 50 mi a trimis oferta e vreo problema dupa cate am citit pe aici am vazut ca da nu ar fi o problema ca as putea vb cu ea sa imi retrimita alta oferta ca oricum dosarul nu i complet ameldungul il am primul facut pe 15.05 2013 si apoi am mai facut alte ameldunguri e vreo problema ? va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra ..sper ca de la 1 ian sa fie bine pfff m am saturat de atatea probl..

  • Cristian, daca nu ti-au ajuns inca formularele de aplicare prin posta, iti recomand sa mergi personal sa le ridici de la ZAV! Alta varianta nu ai! Stiu ca poate veniturile tale nu-ti permit sa faci deplasarea pana acolo daca e distanta mai mare dar, e spre beneficiul tau! In ceea ce priveste tariful, te sfatuiesc sa il rediscuti cu patronul si sa ti-l modifice pana la nivelul minim acceptat si recomandat de Arbeitsagentur! Altfel risti sa primesti raspuns negativ, dupa ce vei astepta in mod sigur, 4-6 saptamani!
   Mult succes!

 104. Buna ziua.Am o nelamurire:Din iulie,2012,am inceput lucrul in Germania,in apro[iere de Leipzig.Acum,am facut anmeldung pe adresa respectiva.Problema este ca acum am schimbat locul de munca,si automat am si alta adresa.(in apropiere de Frankfurt).Acum,ce vreau sa stiu,este daca trebuie sa fac un nou anmeldung pe adresa actuala.Parca la rathaus trebuie mers,nu.pt ca data trecuta am fost cu patronul..si nu prea imi amintesc.Stiti cumva ce acte mai am nevoie?Va multumesc!

  • E obligatoriu sa va anuntati schimbarea domiciliului – daca nu sunteti in acelasi Kreis atunci faceti abmeldung de la vechea si anmeldung la cea nou. Va trebuie act de identitate si dovada spatiului in care locuiti (contract de inchiriere sau declaratie de luare in spatiu din partea proprietarului).
   Succes!

 105. Buna seara, este mai avantajos un contract cu una din firmele de Zeitarbeit sau cu o firma de Private Arbeitsvermittlung? Stiu ca la firmele de Zeitarbeit se semneaza un contract cu firma respectiva si apoi esti inchiriat la diferiti angajatori din diferite domenii si ca la firmele private se plateste un comision la semnarea contractului , dar se semneaza contractul direct cu angajatorul si nu mai esti mutat dintr-un loc in altul. Are cineva experiente cu astfel de firme, cum este mai avantajos?
  Mfg ovy

  • Mai avantajos este acolo unde sunteti platit mai bine!
   La Zeitarbeit sunteti inchiriat de la o firma la alta, inseamna o mare mobilitate, veti fi trimis dintr-o firma in alta, functie de contracte.
   In celalalt caz: inseamna un loc de munca stabil.
   diferenta: la Zeitarbeit nu se aproba permisul de munca in niciun caz, deci daca nu aveti permis unbefristet uitati de aceasta optiune, cel putin pana la 1 ianuarie.

   • Multumesc, permisul de munca nu este problema in cazul meu. Ma interesa cam cat de des sunt mutat de la o firma la alta prin Zeitarbeit, (am inteles ca cu putin noroc poti fi oprit chiar de una din firmele la care esti trimis sa lucrezi prin Zeitarbeit ) si cat de serioase sunt.aceste firme. Daca sunt multe deplasari mai bine aleg varianta Montagearbeit unde stiu ca plec lunea si ma intorc vinerea dar sunt foarte bine platit. O sa trebuiasca sa intreb si cat o sa primesc in plus pentru deplasari, daca primesc sporuri pentru orele de noapte sau pt duminici si sarbatorile legale( si cat). Apoi trebuie citit cu mare atentie contractul ce mi se ofera sa vad daca sunt trecute toate astea in el.Trebuie vazut ce comision cer cei de la Private Arbeitsvermittlung si daca imi pot oferi un post sigur aici in oras si pe ce perioada ca de platit uneri platesc tot cu tariful minim ca si firmele Zeitarbeit sau cu cel mult 1-1,5 euro in plus. Apoi toate aceste aspecte analizate si facuta o alegere.
    Daca are cineva experiente cu astfel de firme astept sfaturi.

 106. salutare tuturor!!! am si eu o rugaminte:stie cineva cum pot face un curs de limba germana sau un curs de integrare(ar fi bine daca e gratis…daca nu si cu plata e bun),unde trebuie sa ma duc sau la cine trebuie sa ma adresez?.locuiesc langa oldenburg(sunt in germania de aproape 1 an si nu prea am invatat limba din cauza muncii…restaurant grecesc unde se vorbeste romana si greaca),subliniez ca nu am unbefristet,am contract sezonier si de 2 saptamani am trimis actele pentru dreptul de munca…daca ma poate ajuta cineva!!! Va multumesc anticipat!

 107. va salut … ma numesc cristian am dezbatut problema mea acum cateva zile in legatura cu formularul acela verde tin sa mentionez ca nici acum nu mi a ajuns prin posta cu toate ca cei de la zav mi au spus ca mi l au trimis deja si defapt nici macar nu era trimis am fost la cei de la arbeit s gentur si le am explicat problema au sunat ei si le au cerut sa le trimita lor 20 de exemplare :) ma rog printre care si la adresa mea unul il astept sapt asta sa vina sper… bun problema mea e alta eu in luna mai 2013 cand am ajuns aici mi am facut si un gewerbe la primarie dar nu am continuat cu actele am doar foaia aceea as vrea sa stiu unde pot merge sa definitivez macar actele acestea pana cand imi va veni raspunsul de la cei de la zav ca oricum o sa dureze sunt constient de treaba asta si intre timp sa pot lucra cat de cat sa imi castig existenta pana cand imi va veni raspunsul va multumesc !!!

 108. stima,
  daca am lucrat peste 2 ani fara intrerupere intre 1991 – 1993 pot beneficia de permis de munca acum(a mai pus d.nul Ionel aceasi intrebare dar nu am gasit raspuns la ea.Multumesc anticipat.!

  • Nu beneficiati de drept de munca, asta deoarece ati parasit GErmania mai mult de 1 an, fara a fi obtinut inainte dreptul de sedere permanent, practic in acel moment ati pierdut toate drepturile anterioare privind accesul pe piata muncii.
   Succes!

 109. Stima,
  ca si completare,am lucrat in landul Baden Wurttenberg(intre anii 1991 -1993 ) am plecat pt ca ,,baza militara,, urma sa se inchida in viitor,detin inca toate documentele care atesta acest lucru daca este nevoie,.

  • Marius, nu conteaza acele documente! Atat timp cat tu nu ai solicitat la vremea respectiva un drept de sedere, nu ai nicio sansa! Practic o iei de la capat acum, dar mai bine asteapta data de 1 ian. 2014 si apoi vei putea lucra oriunde!

 110. Salut am si eu o intrebare sotia mea lucreaza din martie cu contract la o Firma dupa un an are drept de munca sa mearga la alta Firma multumesc

  • A obtinut permisul de munca la actualul angajator?
   De la 1 ianuarie permisul de munca nu mai este necesar.
   Succes!

   • nu stiu daca are permis de munca dar are contract unde munceste cu drepturi nu plateste nici asigurare de sanatate e platita de angajator si nici nu scrie in contract valabilitatea pana la ce data are drept de munca

   • Daca nu are permis de munca atunci oricand poate interveni o problema, poate fi acuzata pentru munca la negru.
    De la 1 ianuarie nu mai este nevoie de permis de munca, poate lucra oriunde.
    Succes!

 111. Daca sotia mea are drept de munca in Germania ,eu ca sot pot sa solicit si eu drept de munca.Mentionez ca am gewerbe in Frankfurt.

 112. Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare, va rog. Lucrez la o companie multinationala in Spania de 6 ani, aici am obtinut si permisul de munca pe termen nelimitat. Citisem la un momentdat de permise de munca comunitare, dar cred ca in ceea ce ma priveste nu este cazul. Intrebarea mea probabil stupida este: sunt mai multe sanse sa obtin un Permis de Munca in Germania avandu-l pe cel spaniol? Temerea mea este ca si dupa 1 ianuarie 2014 putem avea restrictii, poate ma insel, dar cred ca tarile au posibilitatea sa aleaga daca romanii si bulgarii putem lucra fara permis de munca. Care e probabilitatea sa nu ni se dea dreptul de munca din 2014?
  Scuze ignoranta si multumesc mult!

  • Nu va ajuta la nimic faptul ca aveti permis de munca spaniol.
   De la 1 ianuarie 2014 nu mai este nevoie de permis de munca, e sigur, astea sunt tratatele UE, tarile membre UE au dreptul sa impuna restrictii noilor state membre pe un termen maxim de 7 ani, termen ce expira acum.
   Succes!

 113. Am inteles! Multumesc mult si Doamne ajuta, de data asta chiar nu mai e prea mult de asteptat.

 114. Am si eu o intrebare.Am depus la Munchen de o luna de zile actele pt.obtinerea unbefristet, pe care va trebui sa il obtin dupa sotul meu.Daca este o luna si nu am primit inca raspuns va trebui sa imi fac griji? Daca era ceva in neregula cu dosarul presupun ca tot primeam un raspun indiferent de natura lui.Am incercat sa sun de nenumarate ori, dar nu reusesc sa intru in legatura cu cei de acolo.

  • Raspunsul la cererea dumneavoastra ar fi trebuit sa soseasca prin posta in maxim 1 saptamana. Ce puteti face acum
   – verificati in primul rand, dupa numarul de expeditie de la posta, daca scrisoarea a fost receptionata efectiv de ZAV
   – verificati adresa de expeditie daca este corecta, corespunde ZAV-ului
   – contactati ZAV pentru informatii suplimentare.

   Cel mai usor si rapid este sa mai trimiteti o cerere la ei (va asigurati ca documentatia este completa) si eventual mergeti personal la ei, aveti sanse foarte mari sa plecati cu el in mana.
   Succes!

   • Am vorbit astazi la Munchen si imi spun ca este in lucru dosarul meu.Dupa aproape o luna inca este in lucru.Nu pot sa inteleg de ce dureaza atat de mult.

   • Foarte ciudat. Sunteti sigura ca ati avut documentatia completa?

   • Ei nu au spus nimic de genul asta.Eu am depus toate documentele necesare, ba chiar in plus.Daca era documentatia incompleta trebuia sa primesc un raspuns totusi.Sotului meu I-a venit raspunsul dupa o luna, cu toate ca le- am depus direct la Munchen.

   • In trecut se obtinea pe loc, toate cazurile cunoscute mie recent au primit prin posta in cateva zile, maxim o saptamana.

 115. Sotul meu luceaza la o societate si e vorba ca de la 1 oct a.c. sa aba contract de munca. Firma i-a dat un contract de munca pe care l-am citit si eu acasa,am incercat sa-l traduc cat am reusit.este un contract de munca pe perioada nedeterminata, cu salarizare buta, si cu prevederea nr de ore saptamanal,al concediului de odihna si cu referire la cel medical. Sotul meu face anul acesta in noiembrie 2 ani de sedere in Germania cu anmeldung, eu am peste 1 an. Am inteles ca la acest moment se poate obtine doar dreptul de munca temporar pt 1 an. vroiam sa stiu daca se poate face un contract de munca nedeterminat unei pers cu drept de munca provizoriu? stiu ca va fi asigurat la AOK si va avea asigurare familial,noi locuind impreuna acolo. Eu sunt persoana cu handicap de gr II si as vrea sa va intreb, daca stiti, in cazul in care as apela la arbeitsamt, daca mi s-ar gasi un job acolo legal, sunt persoana cu diploma de licenta in Politehnica si Faculatea de Drept.Am invatat limba germana singura, cat sa ma pot descurca in orice situatie si sa pot intelege, dar un job nu am putut gasi. Va multumesc

  • Grija mare, sotul nu poate lucra pana la primirea permisului de lucru. Firma trebuie sa aplice pentru permis si trebuie sa astepte undeva pe la 4-6 saptamani. Ce e lucru fara permis inseamna lucru la negru.

 116. am si eu o rugaminte vo rog, mi se cere la un contract de munca pe care o sa al semnez in germania, sa fac dovada ca am achitat taxa pentru drept de munca intr-un cont,din ce am vazut eu in oferta, la ei drept de munca inseamna Gewerbe, asa miau pus in paranteza, as vrea sa stiu ce inseamna acel cuvant in legile germane si daca e ok, va rog un raspuns urgent

  • Sunteti pe cale sa luati o mare tzeapa, detaliati cazul aici sa primiti un sfat inainte de a fi prea tarziu.

   • Sotul meu a semnat zilele acestea contractul de munca pe care scrie data de 01 octombrie si a fost trimis la arbeitsamt. Stim ca aici legile sunt aspre pentru lucrul la negru, dar patronul l-a pus sa semneze acel contract pe care v-am spus ca l-am citit si eu pe net, l-a semnat sotul acasa si l-a dus la firma semnat. Intrebarea mea este pot , in momentul in care ii vine raspunsul de la arbeitsamt, sa solicit si eu la arbeitsamt sa mi se gaseasca un loc de munca? Ca sa pot lucra legal. Multumesc

   • Arbeitsamt-ul nu gaseste locuri de munca nimanui, ce fac ei este sa va predea anunturi de angajari si trebuie sa contactati respectivele firme.
    Experienta practica spune ca apelarea la JobCenter doar pentru a cauta un loc de munca este pura pierdere de timp, aceleasi anunturi le gasiti si in ziare si pe internet (la Jobcenter apeleaza in principal cei ce sunt obligati sa caute de munca si prin ei). In plus pentru dumneavoastra mai exista un impediment pentru asistenta JobCenter – acela ca nu aveti permis de munca.

   • Intre noi romanii aici circula o informatie. Si anume: daca sotul are permis de munca fie si temporar s sotia poate cere de la arbeitsamt permisul de munca provizoriu sau permanent,dupa caz. Este adevarat, exista vreo baza legala pentru aceasta informatie?

   • Pe cel permanent il primeste daca sotul are permanent, daca e temporar atunci il primeste dupa ce isi gaseste un angajator.

  • Gewerbe inseamna lucrator independent, exista multe capcane pentru acest gewerbe, puteti cadea in ele fara probleme daca nu stiti despre ce e vorba, documentati-va aici pe site despre problemele intampinate de un lucrator independent.

 117. buna seara am lucrat la o firma germana timp de 3 ani si 7 luni am drept de munca definitiv UBERFRIEST firma la cre am muncit a intrat in insolventa si nu miam primit banii nici acum pe luna iunie si banii pe concediu pe luna iulie momentan ma aflu in tara deoarece am avut nunta si am stat prin spital cu sotia din anumite motive ,Am luat legatura cu colegii iar ei spun ca trebuie sa vorbesc direct cu patronul abatorului deacum ca au fost preluati de catre ei
  va rog sami dati un sfat ce as putea face sami recuperez banii munciticu multa truda si chin.
  nu stiu prea bine limba germana sunt la nivel incepator deoarece am lucrat intrun colectiv numai de romani majoritatea
  VA ROG SA MA AJUTATI DACASE POATE
  VA MULTUMESC

 118. Am si eu o intrebare. Ati spus ca pentru un necalificat e 9.99. In zona in care locuim noi se zice ca pentru un necalifcat este 7.5 E pe ora. Sotului meu i s-a spus ca i se face contract, iar pe acel exemplar de contract scria 1900 brut la 180 de ore pe luna cred. Este corecta plata sau e o pacaleala de-a angajatorului. I s-a mai spus ca dupa 1 an i se areste automat salariul. Nu stiu ce sa inteleg.

  • NU exista salar minim in Germania, contractul poate fi oricat, functie de cum negociati!
   Permisul de munca nu se aproba pentru plata orara mai mica decat un tarif minim – ultimele date spuneau 8,75 pe ora, intre timp a mai crescut.

  • Daca atat scrie in contract,atunci atat o sa primeasca.Fiecare firma are propria politica de salarizare. Nu exista prin lege stabilit un salariu minim/maxim pentru necalificati. Unii castiga 5 euro/ora,alti/7-8 euro,altii 10-12 euro etc.

 119. Si mai am o intrebare. Angajatorul a zis ca se ocupa firma de dreptul de sedere, de asigurarea medicala. Sotul meu poate lucra daca are contract fara sa ceara dreptul de sedere? Sau daca-l cer mai tarziu e vreo problema?

  • sotul nu trebuie sa se mai ocupe de dreptul de sedere, de la 29 ianuarie 2013 nu se mai cere si nu se mai elibereaza documentul ce certifica dreptul de sedere.
   In schimb sotul ar trebui sa fie interesat de dreptul de munca: a obtinut permisul?

 120. Buna seara ,revin cu o nelamurire.In mod normal pt acest Ausbildung ar trebui sa iau lunar un semisalar,pe baza unui contract intre mine si cel care mi-a dat acel `Zusage über einen Prakt. Ausbildungsplatz (pt toti cei 3,5 ani)`,toate colegele mele au asa ceva ,dar toate au avut un loc de munca anterior.Raportul dintre mine si cei la care urmeaza sa fac practica este urmatorul:in luna iulie in urma unei probe de lucru ,au vrut sa ma angajeze,au trimis actele la ZAV,dar raspunsul dupa 4 saptamani a fost negativ(contractul de munca ar fi fost numai 75%,iar calificarea de Pflege o am din Italia ,recunoscuta aici dar e de numai un an si nu de doi cat ar fi fost ok pt ZAV),dar m-am bazat pe permisul de munca al sotului ,care din pacate nu e unbefrist(el e aici din ianuarie 2011,a lucrat cu Gewerbe pana in iunie anul acesta,toate taxele platite la zi ,asigurare AOK etc ,din iunie i s-a aprobat permisul de munca dar pana pe 31 dec 2013).Deci ,dupa raspunsul negativ de la ZAV,am facut contestatie eu,trimitind copie dupa permisul sotului,si seful,care nu stiu ce date a schimbat cu speranta ca se va aproba .In privinta asta ,a muncii sunt in asteptarea noului raspuns(au trecut 3 saptamani de la contestatie) sau a sfintei luni ianuarie 2014….
  Intre timp cei de la viitorul loc de munca au fost f.incantati de ideea Ausbildungului,dar cand m-am dus azi sa intreb de programul de practica si de contract au spus ca nu e gata ,ca ar fi conditionat de permisul de munca .Nimeni nu mi-a spus pana acum ca ar avea vreo legatura,nici de la scoala nici de la locul de practica.Eu sunt cam dezinformata in privinta asta ……Deci credeti ca ,in eventualitatea unui alt raspuns negativ de la ZAV,pot continua linistita Ausbildungul sau nu? Pana in ianuarie pot rezista chiar si fara acesti bani,dar macar din ianuarie mi-ar fi super utili…..
  (am mai postat o data acelasi lucru ,dar l-am postat la data de 13 septembrie 2013 unde am avut prima intrebare,ca sa fiu mai sigura)
  Multumesc mult pentru atentie.

 121. Buna ziua,

  Conform mini-chestionarului de pe site-ul ZAV (http://www.arbeitsagentur.de/nn_620330/EN/zentraler-Content/Arbeiten/migration-check/ZAV-AMZ-EU-Erleichterte-Bedingungen-EN.html), in cazul meu nu am nevoie de permis de munca. Imi puteti confima, va rog?
  Contractul incepe pe 1.12.2013, pe perioada nedeterminata si as dori sa stiu ce proceduri trebuie sa mai fac inainte sa plec…

  Multumesc!

 122. Domeniul: IT, diploma Fac. de Automatica si Calculatoare, UPB.
  Trebuie sa imi fie verificata diploma pentru a nu avea nevoie de permis de munca?

 123. Multumesc mult! Faceti o treaba excelenta cu acest site.

 124. Stima,
  trebuie traduse si legalizate documentele scolare si profesionale pt De sau doar traduse.
  De apostilat se apostileaza ceva sau numai la cerere daca se va impune.
  CERTIFICATUL ECOC – Certificatul European de Conformitate al maşinii trebuie si acesta tradus in germana pt inmatricularea unei masini din Ro in De.

  • De regula, orice traducere trebuie legalizata. Actele de studii depinde la ce va trebuiesc, dar e bine sa le aveti traduse. apostilarea actelor de studii nu este posibila decat dupa ce luati viza de la Centrul de recunoastere si echivalare a studiilor, dar in Germania nu va este necesar acest lucru decat daca doriti recunoasterea titlului academic sau daca prin natura locului de munca va este necesar acest lucru (bugetari, domeniul sanitar).
   ECOC-ul este formular european, nu trebuie tradus. In schimb traduceti legalizat documentul de la asigurator, No Claim Bonus, daca il aveti.

 125. Bledea Loredana

  Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, daca sotul meu are dreptul de munca unbefriestet, de ce formulare am nevoie pt a-l obtine la randul meu. Cum se numesc si de unde le obtin? Multumesc.

 126. Multumesc mult de tot d.le Iulian.

 127. Buna ziua! Ma numesc Alexandra si am si eu o intrebare :)
  Mai am nevoie de drept de munca? Tin sa precizez ca in august anul acesta am facut 3 ani de cand stau aici, cu adresa stabila , freizügigkeit bescheinigung si tot….
  Am cautat pe internet pe site’ul celor de la ZAV si scrie clar ca pers care au 3 ani aici nu mai au nevoie de un drept de munca.
  Insa seful meu m-a intrebat daca nu ar trebui sa am vreo hartie care sa demonstreze asta…vreun certificat sau macar ceva in pasaport…
  Are cineva vreo idee?

  Va multumesc anticipat!

  • Cei 3 ani trebuie certificati, acest lucru o faceti cu Meldebescheinigung de la primarie – pe acest document trebuie sa reiasa clar minim 3 ani de sedere permanenta. Luati 2 exemplare, unul il dati angajatorului si unul il pastrati acasa. Tipariti legea respectiva si dati si angajatorului pt dosar, astfel evitati orice neplacere in caz de control.
   Succes!

 128. Cristina Popovici

  Buna ziua,

  As avea nevoie de niste lamuriri legate de dreptul de munca.
  Sotul meu lucreaza ca si inginer, si nu a avut nevoie de drept de munca pentru ca lucreaza in domeniul in care s-a pregatit. Acum eu fiind sotia lui, cum este cu dreptul meu de munca? Trebuie sa il cer sau am dreptul de a lucra? Locuim in Dachau, cui trebuie sa ma adresez, ce trebuie sa completez?
  Va rog sa ma consiliati in acest aspect, pentru a putea sti ce statut am pe piata muncii si ce trebuie sa fac mai departe.

  Va multumesc anticipat!

  • Ca sotie, nu mai aveti nevoie de permis de munca. dar aveti nevoie de un document care sa certifice acest lucru – trebuie sa solicitati de la ZAV un document explicativ ce il inmanati potentialului angajator – depuneti cerere pentru permis in care atasati actele sotului si certificatul de casatorie. Primiti un document in care se mentioneaza baza legala in conformitate cu care nu mai este necesar pentru dumneavoastra permisul de munca.
   Succes!

   • Cristina Popovici

    Va multumesc frumos pentru raspunsul promt.
    Ati putea sa imi spuneti mai exact cum se numeste in germana documentul ce trebuie sa il cer de la ZAV, si ce acte am nevoie din partea sotului.
    Aceste demersuri pot sa le fac din timp chiar daca nu am gasit un job?
    Cei de la ZAV vorbesc si engleza? Deoarece abia acum facem cursul de integrare si nu prea ma descurc in germana.

   • La ZAV sansele sa gasiti pe cineva sa vb engleza sunt sanse mici, chiar daca stiu, nu vor vorbi.
    Aveti nevoie de
    – cerere permis munca
    – certificat casatorie, copie
    – copie anmeldung
    – copie contract sot
    – copie diploma sot

    Puteti trimite totul si prin posta.
    Obtineti acel document explicativ, nu permis de munca, pe baza caruia va puteti angaja.
    Daca nu planuiti sa va angajati pana la 1 ianuarie nu are rost sa va mai zbateti acum, de la 1 ianuarie nu mai este necesar permisul de munca.

 129. buna seara,
  as dori sa stiu care este nr minim de ore lucrate pe luna/saptamana/zi in cazul unui minijob.De asemenea daca exista si un tarif minim pe ora ?multumesc.

  • Nu exista tarif minim pt minijob si nici numar minim de ore, trebuie doar ca venitul lunar sa nu fie mai mare de 450 de euro.
   Daca nu aveti permis de munca atunci trebuie sa aveti in vedere faptul ca permisul de munca nu se aproba sub un tarif minim orar, 9 euro la momentul actual pentru munca necalificata.
   Succes!

 130. buna!m primit deja de doua ori raspuns negativ pt dreptul de munca ,al doilea chiar azi oare mai are rost sa mai trimita firma inca odata cerere si ce ar mai putea scrie …….!!! stiti daca din Ianuarie 2014 putem sau nu munci in Germania sau ne facem sperante desarte?? multumesc

 131. Eu nu cunosc limba germana ff bine insa din cate am inteles prima oara a fost motivul ca exista femei nemtoaice care ar putea ocupa locul de munca, ,este vb despre a face curat in birourile unei firme…ei bine seful meu a cautat la somajul de aici femei unde a fost refuzat din cauza proogramului ,adica prea dimineata.(se incepe munca la 6 dimineta),a mentionat si acest lucru in cererea facuta pt a doaua oara insa rezultatul a fost de asemenea negativ.
  Iar cel de al doulea raspuns am atasat aici o fotografie cu ceeaa ce scrie in scrisoare sper sa puteti citi.Va mentionez ca eu de trei saptamani am inceput sa lucrez cu geverbe deoarece nu am vrut sa pierd locul de munca, dar as vrea sa ;lucrez cu contract ca nu am asigurare medicala nici eu nice cei patru copii ai mei.
  multumesc!

  am facut postarea pe Facebook deoarece aici nu pot incarca foto
  multumesc

  • Pai si copii merg la scoala? Ca din cate stiu fara asigurare nu prea se poate.

   • din experienta va spun ca toti patru merg la soala si la gradinita

   • Din lege va spun, ca poate e o scapare a celor de acolo. Interesati-va mai bine. Nu e neaprat ok daca cei de acolo nu stiu, exista multe cazuri si in alte domenii in care angajatii germani gresesc, dar nimeni nu scapa cand se descopera o greseala.

   • Doamne ma speriati si ce anume ar trebui sa fac

 132. asi avea si eu o intrebare daca se poate.eu sunt in germania din martie 2013 am primit permisul de munca abia la 2 luni dupa sosirea mea.muncesc intrun azil de batrani de langa frankfurt firma respectiva mai are doua azile in apropiere si eu am vrut sa ma angajez si la un alt azil din aceeasi firma cu minijob dar mi sa spus ca nu am dreptul de munca valabil sa lucrez si in alta parte(tot pentru aceeasi firma)..am fost in frankfurt la ZAV acolo mi sa spus ca pot sa muncesc si cu acel minijob.intrebarea mea este in urma cum este am dreptul sau nu sa muncesc pentru aceeasi firma dar in locuri diferita atat cu loc de munca la procent 100% cat si cu minijob la aceeasi firma daca pe dreptul meu de munca apare adresa locului de munca principal su nu?sper sa intelegeti si va multumesc anticipat

  • Nu puteti avea 2 norme la aceeasi firma, un singur contract. Fiind vorba de acelasi angajator nu puteti lucra cu minijob intr-un punct de lucru si cu program normal in altul. Permisul de munca va acopera dreptul de munca in punctele de lucru a firmei dar nu puteti avea 2 contracte cu acelasi angajator.

 133. buna,sunt in Germania de 1luna am toate actele in regula si asteptam dreptul de munca pt a incepe lucrul la o Firma k sofer…insa azi am primit respunsul, din pacate m-au respins…am vb cu seful meu si a spus sa le trimitem luni inca odata…intrebarea mea este: daca am fost respins odata ce sanse mai am? mentionez k seful meu a pus si o scrisoare de intentie in care preciza k are nevoie de mine. multumesc anticipat.

  • Nu aveti nicio sansa sa se aprobe – vorbim de munca necalificata si aveti nevoie de minim 3 luni de anmeldung pentru a vi se aproba permisul de munca. Mai e vorba si de un tarif minim orar necesar plus permisul de conducere preschimbat cu unul german.
   Care a fost acum motivul respingerii?

  • Buna ziua, aveati o sansa in plus daca scria in fisa de descriere a jobului, cat si in acea scrisoare, ca are nevoie de un vorbitor de limba romana…
   Poate nu e tarziu…
   Mult noroc!

 134. Buna, as vrea si eu sa aflu ceva
  Sunt in Germania, si imi astept dreptul de munca care este in verificare de o luna. Deci nici negativ, nici pozitiv. Sun aproape in fiecare zi si mi se spune acelas lucru: nu a venit inca un raspuns. Intrebarea mea este: exista vreo lege care prevede un termen limitat pentru eliberarea unui act in Germania? O luna de zile mi se pare deja mult mai ales cand ti se spune ca dureaza intre 10-14 zile. Multumesc anticipat .

  • Cine v-a spus ca dureaza 10-14 zile? Termenul de solutionare a cererii este de 4-6 saptamani,uneori depasind chiar si acest termen,daca volumul de munca este mare,iar functionarii prea putini.

   • Asa mi s-a zis de la finante cand am lasat actele 10-14 zile. Mi se pare mult o luna mai ales cand ti se impun cele 3 luni de anmeldung… nu se poate sa te lase pur si simplu sa astepti o luna, doau cat?

   • Scuze, nu finante, m-am incurcat… la arbeitsamt

  • Nu exista un termen maxim, doar un termen informativ de 4-6 saptamani, asa a fost intotdeauna, 10-14 zile nu va zice nimeni, de unde aveti aceasta informatie?

 135. de unde pot obtine un duplikat dupa gewerbe? se poate obtine si prin posta sau email sau numai personal?

 136. Buna ziua!

 137. Buna ziua domnule Iulian,
  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii!
  Locuiesc in Germania de 2 ani( cu anmeldung), si lucrez de 1 an si 4 luni fara incetare pentru o firma romaneasca in domeniul constructiilor, mai exact ca lucrator detasat.Nu lucrez pe santier ci in birou ca Arbeitsschutz-u. Sicherheitsbeauftragter. Firma mi-a facut la ZAV Bonn initial un permis de lucru pe numele firmei la care lucrez cu valabilitate de un an,care ulterior a fost prelungit in aceasta vara pe inca un an.Acest nou permis pe care l-am primit este unbefristet.
  Intrebarea mea este urmatoarea: Daca am acest permis pe firma romaneasca care este unbefristet ,acest permis este valabil doar pentru firma la care lucrez in prezent?daca in conditiile in care incetez activitatea la aceasta firma si imi doresc sa lucrez pentru o firma germana, egal ce ,trebuie sa obtin un alt permis sau este valabil acesta. Daca am nevoie de un alt permis care sa fie permanent pentru orice activitate in Germania, care sunt conditiile in care il pot obtine, chiar si in perioada in care inca lucrez pentru firma romaneasca?
  Astept raspuns!Va multumesc anitcipat!
  Cu stima,
  Dani.

 138. suntem in germania de 2 ani si 6 luni…am obtinut dreptul de sedere imediat….sotul meu a deschis firma de curatenie…cu maxim 1200 euro pe luna…..el lucreaza de un an la aceeasi firma face curatenie dupa renovari….lunar taie factura pt prestarile lui….seful doreste sa.l angajeze direct pe firma lui dar a primit 3 refuzuri pana acum….ce sa facem sa asteptam pana in ianuarie 2014? cu angajarea sau sa mai incercam sa obtinem intai arbeitalaubins ….multumesc

 139. Buna seara am o intrebare si eu de la D-ul Iulian sau de la cineva care este in competent sa-mi raspunda la intrebare.
  Sotia mea a primit permisul de lucru a doua nelimitat,as vreau sa obtin si eu dupa ea permisul de lucru,ce fel demersuri ar trebui sa fac?
  Va multumesc anticipat.
  O seara placuta va doresc Alex.

 140. Buna seara
  am o intrebare pentru dumneavoastra , pot sa lucrez in germania cu contract de munca, fiind pensionar militar cu gradul 3 invaliditate cu drept de lucru 4 ore. va multumesc

  • Puteti lucra doar cele 4 ore mentionate in actele pentru grad de handicap.

   • buna ziua ,multumesc pentru raspunsul pe care l-am primit cu ceva timp in urma,mi-a fost de mare folos,revin cu o intrebare, lucrez cu gewerbe din ianuarie 2013 si vreau sa stiu daca mai am nevoie de permis de sedere,nu am cerut pana acum.

   • Pe ce data, mai exact, aveti anmeldung-ul in Germania?

   • Pe 15 ian.2013 am primul anmeldung si gewerbe tot in ian.2013.

   • Va trebuie documentul de atestare a dreptului de sedere – freizuegigkeitsbescheinigung – dupa 29 ianuarie nu v-ar mai fi trebuit, atunci s-a schimbat legea. Pentru cei sositi inainte de aceasta data este necesar.

   • Ce acte ar trebui sa duc?nu am contract doar gewerbe, a depus firma pentru care lucrez actele pentru drept de munca dar nu mi-a venit inca raspunsul,de aproape o luna, mai sunt sanse sa am un raspuns pozitiv,ar trebui sa astept raspunsul si dupaia sa merg?

   • Mergeti la Auslaenderbehorde – aveti nevoie de anmeldung, asigurare medicala si dovada veniturilor.

 141. Buna ziua, am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta, sora mea care e de 20 de ani in germania i-a gasit sotului un post de sofer .Cum trebuie procedat cu actele acolo? firma ii trimite actele pt obtinerea permisului de munca?Multumesc din suflet

  • Firma trimite actele pentru permis, dar sansele de aprobare sunt 0, are nevoie de minim 3 luni de anmeldung pentru a putea aplica pentru permis in acest caz.

 142. Buna ziua. Sunt de cateva saptamani in Germania la prietenul meu (precizez ca el este cetatean german) si inca nu m-am inregistrat la primarie ca as locui aici. Intre timp mi-am cautat de lucru si am gasit o firma care vrea sa ma angajeze, in domenul Servicekraft, dar inainte de a depune actele pt permisul de lucru mi-au cerut sa fac urmatoarele demersuri: Bescheinigung des Gesundheitsamtes nach Infektionsschutzgesetz, Gesundheitszeugnis nach Bundesseuchengesetz, Krankenversicherungsnachweis, Sotzialversicherungausweis/Beantragung bei Ihrer jeweiligen Krankenkasse, etc..
  Insa am unele nelamuriri privitoare la ordinea in care atoate acestea ar trebui facute, si Steuernummer nu il primesti o data cu inceperea job-ului, trebuie sa il ceri tu sau firma care te angajeaza? Precum si Krankenversicherung, nu firma trebuie sa iti faca asigurarea medicala?…sau o faci tu si apoi iti plateste firma din urma?
  De anul trecut pana acum recent, am lucrat in Austria, la o firma care a facut toate demersurile necesare pt a primi dreptul de lucru, eu paractic nu am facut nimic, doar am inmanat toate actele angajatorului si el s-a ocupat de toate, astfel am primit dreptul de lucru in 2 saptamani si acum il am pe perioada nelimitata. Poate dreptul de lucru din Austria sa afecteze in mod pozitiv primirea dreptului de lucru in Germania, sau nu are legatura absolut deloc?
  Daca credeti ca ma puteti ajuta, astept un raspuns de la dvs., si va multumesc anticipat.
  Va doresc o zi buna.

  • Va agitati degeaba, permisul de munca nu vi se va aproba deoarece nu aveti minim 3 luni de anmeldung in Germania.
   Ce vi se cere sunt lucruri absolut normale, acte de angajare, inutil sa umblati dupa ele acum pana nu aveti permisul. Fara permis nu puteti lucra.

  • Daca rasfoiti putin aici prin site, la temele legate de problemele muncii, o sa aflati si ce inseamna aceste documente si cum se obtin. AStfel va faceti si o idee despre sistemul german.

  • @MariaB : din cate inteleg eu acest job este in domeniul Gastronomiei ?
   Mai aveti sansa sa va angajeze sezonier, maxim 6 luni, si atunci nu mai aveti nevoie de permis de munca, iar din 01.01.2014 nu mai aveti nevoie de permis de munca pt nici un fel de job din Germania.

   • Aveti mare dreptate aici, personal am scapat acest lucru.
    @Maria: e inutil in acest moment sa cereti permisul, cereti patronului un contract sezonier pana in ianuarie si de atunci ii cereti un contract nelimitat

  • Asigurarea Medicala o incheiati Dvs, apoi firma va plateste lunar taxa pt asigurare. Nu are cum sa va incheie de la serviciu.
   Cred ca AOK-ul este ce mai simpla asigurare pe care o puteti incheia.
   Mai sunt si asa numitele BKK, acceptabile si ele. Erau destui de multi Romanii asigurati si la ele, dar si la AOK erau destui.
   Depinde de ce preferinte aveti Dvs.

   • Daca va faceti asigurarea medicala iar angajarea nu se mai concretizeaza, atunci va trebui sa platiti din buzunar, retroactiv din prima zi de anmeldung in Germania.

 143. Multumesc frumos pentru raspuns. :)
  Adevarul e ca nu am citit chiar toate chestiuniile postate pe site, dar e foarte interesant fapul ca doar dupa 3 luni de anmeldung poti sa aplici (si sa ai o oarecare cerdtitudine) pentru permisul de lucru….
  @David, din pacate la firma la care ar trebui sa lucrez nu cred ca se face contract sezonier….
  Si alta chestiune…o prietena, care si ea este in Germania si lucreaza la o firma destul de mare si foarte cunoscuta, nu a trebuit sa astepte 3 luni pana sa poate incepe lucrul/sa depuna actele pt permisul de munca. Totul a fost o chestiune de cateva saptamani (asta doar informativ).

 144. Si in legatura cu 01.01.2014, cate de sigura este toata chestia?
  Din pacate aceasta siguranata inca nu o avem….sunt doar vorbe, sau ma insel?

  • @MariaB : daca Dvs credeti ca Uniunea Europeana este creata doar pe vorbe, nu aveti decat sa credeti asa ceva. Dreptul de munca al Romanilor si al Bulgarilor de la 01.01.2014 este garantat de catre U.E. ( Uniunea Europeana ). Toate tarile din E.U. au putut bloca 7 ani accesul muncitorilor din tarile noi incluse in U.E.
   Pt Polonezi, Unguri, Cehi, Lituanieni, Estonieni, Slovaci, etc restrictile s-au terminat in 01. Mai 2011
   Pt Romani si Bulgari se termina la 31.12.2013, apoi din 01.01.2014, conform normelor Uniunii Europene, avem dreptul sa muncim in toata Uniunea Europeana, fara permis de munca.
   Lucrul acesta este recunoscut in toata Germania, in toate documentele oficiale. Nu vad acest fapt ca pe un simplu schimb de vorbe.
   Intrati si pe site-ul Uniunii Europene ( europa.eu ) si cititi acolo mai multe despre acest fapt.
   Bafta.

  • @MariaB , uite ce am gasit aici :
   http://www.bamf.de/DE/Migration/Arbeiten/EUBuerger/eu-buerger-node.html

   EU-Bürger / EWR-Bürger / Schweizer Bürger
   Als freizügigkeitsberechtigter Bürger der Europäischen Union (auch Unionsbürger genannt) haben Sie uneingeschränkten Zugang zum deutschen Arbeitsmarkt. Sie und Ihre Familienangehörigen benötigen weder für die Einreise noch für die Beschäftigung in Deutschland ein Visum oder eine Aufenthaltserlaubnis (§ 2 FreizügG/EU).
   Ausnahmeregelungen hinsichtlich der Arbeitnehmerfreizügigkeit gelten auf Grund der mit Bulgarien, Rumänien und Kroatien abgeschlossenen Beitrittsverträgen mit Staatsangehörigen dieser EU-Staaten.

   So wird für Bulgaren und Rumänen die uneingeschränkte Arbeitnehmerfreizügigkeit erst zum 01.01.2014 eintreten. Bis dahin benötigen sie grundsätzlich eine Arbeitserlaubnis-EU, die von der Bundesagentur erteilt wird. Als Unionsbürger benötigen sie jedoch weder ein Visum für die Einreise noch einen Aufenthaltstitel für den Aufenthalt. Letzteres gilt auch für Staatsangehörige aus Kroatien, das am 01.07.2013 der EU beigetreten ist. Die Arbeitnehmerfreizügigkeit ist für Kroaten jedoch zunächst nach der sogenannten 2+3+2-Regelung eingeschränkt mit der Folge, dass Kroaten ebenfalls eine Arbeitserlaubnis-EU benötigen.

   Si asta e pe pagina nemtilor, nu a noastra din Romania. Deci, eu zic ca nu ai motive de ingrijorare.
   Numai bine.

 145. Am lucrat un an intr-un restaurant italian cu contract pe 6 luni dupa care mi-a facut pe un an.Apoi find nevoita sa imi termin masteratul am facut o pauza de o jum de an, dupa care mi-am gasit un alt loc de munca in alt restaurant in germania unde am lucrat 1 an si 2 luni .Am fost concediata fara nici un preaviz , pur si simplu mi s-a spus ca ,,din seara asta sa nu mai vii la munca´´(am si martori colegii de munca ,care imi dau dreptate). Am unbefristet ,dar patronul, cand a ajuns documentul a zis sa i-l dau ca ii trebuie la contabila si nu mi l-a mai inapoiat, Acum sustine ca de fapt eu nu am unbefristet dar am reusit sa il cer prin posta de la ZAV si mi-a ajuns din nou. Cand i-am cerut documentele mele mi-a zis sa astept pana la sfarsitul lunii ca se ocupa contabila.El m-a concediat pe data de 17.oct acum a ajuns de la contabila un document(meldebescheinigung zur Sozialversicherung) in care scrie ca ,contractul meu de munca s-a incheiat pe data de 1. oct.,prin care inteleg ca cele doua saptamani ar repreyenta preavizul ,dar eu nu am fost instintata de acest lucru inainte. Poblema mea este ca nu vreau sa las lucrurile asa,simtindu-ma neidreptatita pur si simplu m-a lasat pe drumuri cum s-ar spune. Bani pe concediu nu mi-a dat niciodata , cand plecam in vacanta zilele respective nu erau platite. Orele de munca nu erau respectate si bineinteles ce era in plus nu se platea…Contract de munca stiu ca am semnat dar nu inteleg de ce mie nu mi-a dat o copie cel putin. Acum mi-a dat o foaie ca sa o semnez ,unde scria ceva de minijob si daca nu ma insel era ceva in care scria ca eu sa renunt la nu stiiu ce . Bineinteles ca nu am semnat-o neavand incredere in el. (cred ca acolo vroia el sa obtina ceva de genul ca am plecat de buna voie ). As vrea sa stiu si eu unde as putea sa denunt aceste nereguli si sa nu fiu nevoita sa stau prin instanta sau ceva de genul.Din ce am citit ca exista posibilitatea sa fi lucrat chiar la negru desi mi se pare greu de crezut ca ar fi riscat atat de mult el mai ales ca unbefristetul l-am primit lucrand pt el.in cazul in care se descopera ca ,,lucram la negru´´( desi daca este asa nu am stiut neavand contractul ) denuntul meu devine un autodenunt si o sa mai platesc si 5000 euro, imi poate creea probleme pe viitor in gasirea unui alt loc de munca? Astept un raspuns va rog sa stiu si eu ce sa fac. Va multumesc din suflet si va stimez pt actiunile dumneavoastra!

  • Sotul meu lucreaza cu contract de pe dat de 01.10.2013. Avem copie depe contract acasa, cardul de la AOK, totul e legal.Sotul meu si alti romani au lucrat cu gewerbe cateva luni ( cred ca 2-3 luni), dupa acre am hotarat sa-l inchidem deoarece acest individ nu facuse nici un rechnung de plata si nu depusese nici intr-o luna bani in cont, desi lucra pentru el. La o luna de la aceasta poveste au fost angajati 10 dintre ei de catre patronul la care au fost trimisi sa munceasca de catre acest individ. Sotul meu are contract de pe 01.10.2013, are cardul de la AOK, totul este legal. Insa nu au reust sa scoat banii cuveniti de la primul individ pentru ultima luna de munca ,acesta razbunandu-se pe ei pentru ca s-au angajat. Ca urmare,au fost reclamatii facute la politie, au sunat la fisc cum ar veni ( nu retin cum se numesc cei care se ocupa cu lucrurl acesta) si asteapta sa vada ce se va intampla. Intrebarea mea este , se pot recupera banii munciti cinstit si poate sotul meu sa primeasca vreo amenda pentru acea luna lucrata fara acte?Va multumesc

   • Banii lucrati cu gewerbe se pot recupera doar prin tribunal – vorbim de un contract de prestari servicii intre 2 persoane juridice, nu vorbim de drepturi salariale neplatite, nicio institutie a statutlui nu va poate ajuta. E un risc asumat in momentul in care a ales sa lucreze cu gewerbe. Sotul va fi amendat pentru faptul ca cel mai probabil de pe 1.10.2013 nu are permis de munca, corect?

  • Daca aveti unbefristet nu ati lucrat la negru, e problema patronului daca nu a inregistrat contractul.
   Patronul v-a intins o capcana – nu v-ati prezentat la munca! Daca nu ati primit un mana un preaviz atunci aveati obligatia sa va prezentati la munca.
   Cand primiti Kundigung aveti 3 saptamani la dispozitie sa mergeti la Arbeitsgericht sa deschideti un conflict de munca, simplul fapt ca nu s-a respectat perioada de preaviz este un motiv de castig in tribunal.
   Grija mare ce acte semnati la angajator!

 146. Sotul meu are dreptul de munca provizoriu de pe data de 01.10.2013. Iar ceea ce-a semnat este un contract de munca pe perioada nedeterminata a carui copie o avem acasa.De asemeni sotului meu a primit si dovada faptului ca este asigurat la AOK, pana ii ajunge cardul de sanatate. Este greu sa stii exact ce ai de facut si cum trebuie sa fie totul legal, atata timp cat ti se servesc niste variante care convin, de catre patroni, noi nu cunoastem limba germana decat la nivel conversational, iar cei de la institutiile publice te trateaza cu foarte multa reticenta si raceala si-ti ofera informatii trunchiate. Norocul nostru este faptul ca mai citim pe net informatii de la romanii care sunt deja acolo. Si asta fost unul din motivele pentru care am inchis gewerbele cand am vazut dupa cateva luni ca nu se livreaza nici un ban in cont si nu ni se parea corect sa mai avem deschis acel gewerbe.

 147. Am fost astazi la fostul patron sa ii dau niste acte de completat de la arbeitsamt si i-am spus sa imi dea si kündigungsschreiben. Printre altele am avut discutii foarte aprinse…i-am spus ca de ce nu m-a anuntat mai devreme ca are de gand sa ma dea afara pentru ca normal si legal trebuia sa imi aduca la cunostinta acest lucru urmand ca apoi sa raman minim 2 saptamani in perioada de preaviz…de asemenea i-am spus ca am sa ma duc la arbeitsgerichte sa iau masuri impotriva celor intamplate…la care el s-a enervat si mi-a zis ca el are castig de cauza pentru ca din acest motiv are contabila cu “c…e”.scuzati de expresie. Intr-un final mi-a refuzat sa imi completeze acele hartii de la arbeitsamt si sa imi dea Kündigungsschreiben…Am lasat hartia acolo si i-am zis ca vrea nu vrea trebuie sa o completeze si am plecat…mai tarziu am aflat ca acele hartii le-a rupt..Ce-as putea sa fac? Cum sa procedez?Stiu ca probabil am gresit ca am plecat fara nici un preaviz in mana…nu am semnat nici un document…pe luna octombrie pe fluturas imi scrie Aushilfslohn 450euro dar eu am lucrat pana pe data de 17 octombrie, iar pe luna lui septembrie ca si pe celelalte luni este scris sal brut aprox1400 iar net 1041.M-a pus sa semnez o hartie pe care scrie RV-Befreiungsantrag für Minijobber dar nu am semnat-o…o am inca la mine…Va multumesc frumos pentru ajutor.

  • Nu mai pierdeti timpul – mergeti si inaintati o plangere la Arbeitsamt apoi la Arbeitsgericht – daca nu aveti avocat si nu va permiteti unul, solicitati acoperirea cheltuielilor de judecata.
   Succes!

 148. Buna seara ! Sunt in Germania de cca. 1an , 1/2 , lucrez cu contract de munca UNBEFRISTET , Am inceput contractul pe data de 05/11/12 , si am implinit 1 an si 3 zile , cum pot obtine permisul de munca , ce drepturi / sprijin / ajutor am din partea Arbaitsamt ? ; Somaj ; Etc … , pt ca nu pot sti precis daca tara noastra va fi accpt , ( Sper sa fie , dar nu stii ) , Surprize au mai fost , Ma ajuta Arbaitsamt cu un alt loc de munca ? Acum lucrez la ” Schela modulara ” dar as vrea pe meseria mea( electrician in constrc.) , avand si diploma la mine , Va rog respectuos , astept un raspuns , Multumesc anticipat , Cu respect !

  • Permis de munca ati avut la de la inceput? Daca nu atunci ati fost si sunteti lucrator la negru, uitati de permisul unbefristet sau ajutor de somaj in acest caz.

   • Marius Craciun

    Pai cum sa fiu lucrator la ” negru ” , atat timp cat platesc steuer + sanatate + rente ???si stiu k dupa ce o firma te angajeaza cu contract de munca pe perioada nederminata si lucrezi la acea firma 1 an , apoi dobandesti permisul de munca , astept un raspuns ( confirmare) mai concret si din partea altor persoane mai bine informate !!!!!

   • Si acelasi raspuns “concret” o sa-l primiti din partea tuturor persoanelor “mai bine informate”!!!!
    Inainte sa incepeti munca aveti nevoie de aprobarea Arbeitsamt-ului,adica trebuie sa obtineti un permis de munca,indiferent daca aveti contract de munca unbefristet sau nu. Nu are importanta ca va sunt platite contributiile la stat.Atata timp cat nu ati primit un permis de munca de la Arbeitsamt , sunteti lucrator la negru. Fara acel permis nu aveti voie sa munciti,indiferent de contractul pe care vi-l ofera firma.
    Sfat: de la 1 ianuarie se elimina permisele de munca pt. romani.Cel mai bine ar fi sa nu agitati acum apele si poate nu sunteti descoperit si scapati de o amenda de pana la 5000 de euro.

  • @Marius Craciun : puteti fi lucrator la negru si daca platiti taxele.
   Domnul Iulian v-a intrebat normal , daca ati avut permis de munca de la inceput. Este ceva logic, nu vad de ce raspundeti asa de suparat.
   Daca nu raspundeti , nimeni nu va poate ajuta.
   O zi buna.

 149. buna ziua sper sa primesc un raspuns concret din partea cuiva preferabil din partea d lui Iulian S am lucrat in 2011 o perioada de 11 luni cu Gewerbe pt Gebauderainigung si Kuchenhilfe.de la finate mi au spus ca nu prea este ok, ca este cam mascata treaba si ca muncesc cu gewerbe pt ca nu am drept de munca in Germania.am spus ca mi am inchis Gewerbele am facut steuer erklarung ,totul este ok de 2 ani lucrez cu acte in regula,platesc taxe si impozite la stat.pentru fiecare centr incasat am emis factura ,am incercat sa fac totul cat se poate de legal.tot mai traiesc cu o teama ca poate odata si odata or sa se lege cei de la zoll de ceva.linis ti ti ma cumva.se mai poate intampla ceva? oricum eu am avut contabil am facut otutl ok…dra…nu se stie niciodata astept cu nerabdare un raspuns multumesc

  • Oricand va poate lua zoll-ul la intrebari pentru munca la negru – ati mascat munca dependenta (salariat) intr-un gewerbe, lucrand fara permis de munca. tot munca le ngru este considerata. Au fost cazuri prezentate aici cand si dupa 2 ani au fost chemati la Zoll. De obicei se primeste o amenda, cuantumul- cateva sute de euro probabil.

 150. ce a mai mare teama a mea este sa nu ma expulzeze stiu ca suna copilareste nu am o problema cu amenzile 1 2 3 5 mii cat e maxim dar mi am creat o viata aici prin munca si nu vreau sa o pierd
  va rog impartasiti parerile voastre

  • @puricetudor. Nu mai sta cu inima cat un…purice! Ca sa fac un spirit de gluma!
   Treaba este veche si chiar daca nu ai avut taiate facturi pentru mai multi clienti,de regula nu are cine,fizic vorbind,sa mai dezgroape mortii. De regula intr-un caz ca al Dvs.,in cel mai rau caz primiti un avertisment sau pana intr-o suta euro amenda! Deci ca si nimic!
   Iar incepand cu 29 ianuarie a.c. un roman nu mai poate fi expulzat sau intrebat din ce traieste in Germania!

 151. Buna seara !Eu sunt din Bucuresti si dr curand m am mutat in Germania,Aachen mai exact.Norocul meu este ca am gasit foarte repede de munca ,DAR nu stiu cum sa procedez cu actele ,deoarece,da,am inteles nu imi mai trebuie permis de munca din 1ianuarie,dar de acum si pana atunci cum procedez?multumesc anticipat ai vroiam sa mentionez ca va apreciez pentru ceea ce faceti.

 152. D-le IulianS, intreb de curiozitate: cei care avem inca permise temporare de munca si in acelasi timp. avem si contracte de munca pe perioada nedeterminata, va trebui ca, de la 1 ian. 2014 sa solicitam un permis unbefriestet sau nu e nevoie sa intreprindem nimic?
  Multumesc anticipat!

 153. Buna seara. Am niste nedumeriri datorita ultimelor stiri pe care le-am vazut despre primirea drepturilor depline ale romanilor si bulgarilor, deoarece presedintele CE sustinea ca Romania si Bulgaria nu o sa mai adere la UE fiindca se asteapta raportul MCV care va fi publicat “la inceputul anului 2014” – nu exista o data exacta. Initial acest raport trebuia publucat in decembrie a.c. Atunci poate sti cineva daca vom primi sau nu drept de munca? Daca aveti cunostinte suplimentare despre acest subiect va rog sa ni le impartasiti… O seara faina!

  • @Raul L : Romania a aderat la U.E. in 2007. In 2014 se implinesc cei 7 ani de blocare pe piata muncii in U.E. Deci e ok, stati linistit.

  • Va referiti probabil la eventuala aderare la Spatiul Schengen si nu la U.E., acolo suntem deja membrii din 2007! La Schengen mai mult ca sigur, vom mai avea de asteptat un timp, pentru ca politicienii romani au un handicap major, justitia! Din pacate nu pot deloc s-o lase independenta si asta atrage suferinta tuturor romanilor din tara si din afara ei!

 154. Buna Seara.Ma numesc Ioana locuiesc in orasul Ingolstadt.ma adreses dvs,in speranta ca imi veti da un raspuns ferm.Muncesc de aproximativ 11 luni la o firma privata-asistenta la domiciliu.(cu diploma din romania-fara recunostere in germania)Sunt fortata de anumite lucruri legate de munca.In contractul meu de munca prevede 30 de ore,pe luna 2 schimburi si 2 wekenduri obligatorii lucrate.eu depasesc anumite criteri legate de contractul de munca.Vreau lamuriri in ceea ce priveste: daca imi dau lichidarea singura.Ce pot pierde?Sunt asigurata, contribui lunar cu darile catre stat.Ps.Contractul meu de munca e valabil pana luna vitoare Decembrie 31.12.2013.Va multumesc ptr timpul acordat.Se poate un nr de contact!Cu stima Ioana.

  • Aveti permis de munca?
   Daca nu aveti atunci nu aveti niciun drept dupa demisie, peste tot unde veti merge pt prestatii sociale va vor solicita permisul de munca. In plus veti fi amendata si pentru munca la negru.
   IArasi daca va dati demisia – daca nu aveti stagiu de cotizare indeplinit nu primiti nimic, daca il aveti atunci primiti ajutor de somaj dar dupa o penalizare de 3 luni.

 155. Buna, eu sunt in germania din august 2010 ,si de atunci pana in Martie anul prezen am lucrat ca Selbständig, din martie pana acuma sunt angajat cu uberfrischung pana in 31.13.2013.Stiu ca de la anu nu mai este nevoie de carte de munca dar nici asta nu cred ca este sigur.
  1- sunt avantajat sau ma ajuta cu ceva daca am cartea de munca chiar daca de la anu nu mai este necesara?
  2-este adevarat ca dupa 3 ani in germania primesc dreptu de munca cu mai multe sanse de reusita?
  3- pot cere drept de munca definitiv daca nu sunt angajat?

  • Probabil va referiti la permis de munca nu la carte de munca. Nu mai aveti nevoie deoarece aveti deja 3 ani de sedere in Germania. Chiar daca il veti cere nu il veti primi, nu mai aveti nevoie de el.

 156. Buna ziua.Ma numesc Marius si locuiesc in Romania,am primit o oferta de munca din Germania si marea mea nelamurire este referitoare la pasii care trebuiesc urmati. Mai trebuie sa merg pana in Germania sa ma ia o cunostinta in spatiu sau e mai ok sa astept pana la 1 ianuarie ? , de cand nu va mai fi nevoie de asa ceva (asta daca am intales eu bine).Va multumesc anticipat.

  • @marius : de la 01.01.2014 nu va mai fi nevoie de permis de munca.
   De domiciliu veti avea nevoie in orice situatie in Germania, chiar daca va fi nevoie sa locuiti la hotel daca nu aveti pe cineva sa va inchirieze un apartament sau o camera.

  • As dorii sa stiu daca pot urma un curs de limba Germana in Orasul Nurnberg,in paralel cu contractul de munca care intra in vigoare pe 13.ian.2014.Stiu ca nu mai avem nevoie de drept de lucru,locuinta am inchiriat deja,insa nu ma descurc deloc bine cu Limba Germana,o sa incep totusi lucrul dar vreau neaparat sa studiez si limba.Daca ma poate indruma cineva catre o scoala,in zona Nurnberg.
   Va multimesc anticipat

 157. Magdalena nu inteleg intrebarea pusa de tine….

  • @Alex : Spatiul Schengen nu are nici o legatura cu U.E.
   Aici vorbim de drepturile din U.E. nu de Spatiul Schengen.
   Ungurii si toti ceilalti 7 au intrat in U.E. in 2004 si nu au mai avut nevoie de permis de munca dupa 7 ani , adica in 2011.
   Romania si Bulgaria au intrat in 2007 , plus cei 7 ani, rezulta 2014.
   Nu vad nici o legatura intre Stirea cu Spatiul Schengen si U.E.
   Mai documentativa putin inainte sa postati asa zise stiri (false) despre permisul de munca.
   Cititi putin aici macar si vedeti ce inseamna U.E. :
   http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/work-permits/index_ro.htm

  • @Alex : Magdalena a intrebat care este legatura dintre stirea senzationala la care ai pus linkul si acest site care are legatura cu Germania ?
   Ce treaba avem noi cei de aici care scriem pe acest site cu aceasta stire ?
   cu spatiul Schengen ?
   Aici se scrie doar despre U.E. atat.

  • Ti-a raspuns Iulian.

 158. Cu alte cuvinte, din 01.01.2014 permisul de munca si restrictiile de munca si in Germania dispar?

  mi-ati putea da va rog cateva informatii legate de formularul portabil A1 si detasarea in Germania a muncitorilor romani?

  Multumesc anticipat

 159. Buna ziua am si eu o nelamurire in data de 30 sept am fost in Germania la interviu si proba practica la o clinica am reusit si angajatorul mi-a spus ca-ci cu 1 noembrie incep lucru,tot angajatorul mi-a intocmit dosarul pt obtinerea permisului de lucru insa nici pana acum nu mi-a venit nici un raspuns de la dreptul de lucru va rog sa -mi spune-ti cat dureaza si daca exista posibilitatea sa fiu respinsa la dreptul de lucru . Va multumesc.

 160. Domnii mei,
  am ajuns sa scriu si aici pentru ca acum a un an de cand sunt aici,am ajuns sa am,niste nelamuriri.Eu am aplicat peste 70 de Bewerbung si Lebenslauf in vederea obtinerii unui loc de munca atata pentru mine cat si pentru sotia mea.Din pacate ,cel putin pana acum,nu am primit decat “leider”.In timp ce firmele de intermediere din Romania,aduc pe banda rulanta romani in Germania,mie mi se cere permis de munca.Sa ma scuteasca cineva si sa imi spuna mie ca este obligatoriu sa sti limba!Da este obligatoriu sa sti limba cat sa te descurci.Le reamintesc tuturor ca,la nivelul CE exista Comisia ptr.Multilingvism si care a fost condusa pana lintr-un anumit moment de catre Leonard Orban.Spre fericirea romanilor,acest om a reusit sa introduca printre limbile recunoscute ca fiind vorbite in interiorul Comunitatii Europene si limba romana.Ceea ce am constatat este urmatorul fapt,societatile de intermediere din Romania pentru a nu isi pierde pozitia si relatiile in Germania ii aduce pe romani la munca aici si carora le percep si niste comisioane,insa nimeni de acolo nu ii obliga sa stie si limba germana la perfectie asa cum vad ca procedeaza multi romani care au afaceri aici.De asemenea am intrat pe foarte multe site-uri ale acestor firme din tara iar la conditiile de angajare,absolut nici unde nu am vazut “limba germana ,obligatoriu si la perfectie”Deunazi ,am observat in orasul in care locuiesc niste confrati de-ai nostri care lucrau in constructii.Am intrebat si eu pe unul dintre ei,de unde este si cum a ajuns acolo.Mi-a spus ca printr-o astfel de firma ,insa altceva m-a frapat,cand a venit un neamt,probabil sef de la firma de constructii si a chemat vreo 3 muncitori(toti romani) si ei la randul lor l-au chemat pe altul care stia putina germana si a vorbit cu acel om.La fel se intampla si la firmele de ingrijire batrani si la alte firme.Logic,trebuie sa sti,sa te descurci dar nu este o conditie primordiala ,insa asta cu permisul de munca ma enerveaza la culme.Daca este cineva care poate face un bine unor confrati atunci ii astept cu oferte pe aici sau adresa mea de email.Am aplicat numai pentru locuri de munca tehnice si este adevarat si necalificate insa nimic.Am acceptat si contracte sezoniere,am spus ca orice ban este bine venit si pana la 1 Ian nu mai este mult,am dorit sa impartim ziare locale cu 450 euro/luna la sugestia dlui Huidu caruia ii multumesc,am apelat a firme de curierat,mi-au cerut permis de munca,am aplicat pana si la firme de curatenie,tot nimic si noi avem nevoie urgenta de un loc de munca.Singura rugaminte este aceea ca,deocamdata sa fie in zona Baden Baden,Gaggenau,Rastatt macar pana in primavara pentru ca dupa aceea ne vom indrepta catre Stutgartt sau mai vedem.Fac acest apel si aici pentru ca stiu de asemenea ca atat in Baden Baden cat si in Rastatt sunt foarte multi romani!

  • D-le Pandrea, din pacate temerile dv. referitoare la obtinerea unui loc de munca aici in Germania, sunt justificate! Dar permisul de munca, e musai sa-l obtineti, inainte de a incepe efectiv sa munciti!. Asta se face desigur, cu ajutorul patronului firmei unde, eventual doriti sa lucrati. De unul singur nu puteti obtine acest permis! Mai e nevoie si de ceva noroc , este adevarat, in gasirea unui job dar, va spun in acelasi timp ca, fara limba germana, mai ales pe un post tehnic, asa cum inteleg ca va doriti, si nu numai, in 99% din cazuri, vi se vacere sa vb limba germana, nu la perfectie dar, macar la nivel conversational, altfel nu veti fi in masura sa intelegeti ceea ce vi se va cere sa faceti la locul de munca. Probabil ca acesta este motivul principal pt care ati primit refuz pana acum cu acel elegant ” leider”! Sfatul meu este, sa incercati sa va puneti putin la punct cu germana si apoi veti vedea ca sansele gasirii unui job, cresc. Si apoi, pana la 1 ian. mai sunt cateva zeci de zile apoi unul din impedimentele gasirii unui job, dispare! Mai este probabil necesar, sa va autoevaluati putin, sa INCERCATI SA DESCOPERITI SI EVENTUAL ALTE PUNCTE SLABE IN CV-UL DV. DE EX., SAU IN ATITUDINE SI PREZENTARE, ATUNCI CAND MERGETI LA UN INTERVIU. Am scris cu majuscule, in ideea de a va sublinia lucruri importante. Angajatorii germani sunt f. pragmatici si va evalueaza rapid si ca imagine. Sunt atenti la detalii dar uneori nu veti sesiza acest lucru. Va dau un singur exemplu: in cautarea unui job mai bun, asta vara, m-am prezentat la un moment dat, la un interviu cu un patron care, conform CV-ului meu, unde scriam ca vorbesc atat germana, conversational, engleza si franceza, acesta mi-a adresat un prim set de 10 intrebari in germana ca sa vada nivelul apoi, exact aceleasi intrebari, mi l-ea adresat iarasi in engleza, ca sa verifice daca nu cumva scriu prostii in CV. Deci, sunt selectivi si atenti la multe detalii. Incercati sa va pastrati avantajul asupra punctelor forte pe care le considerati ca fiind atuul dv. ! Va doresc mult succes, caci aveti nevoie!

 161. Buna ziua !
  Am si eu o nelamurire.Locuiesc Germania de 6 luni cu acte inregula. Anul acesta in septembrei am gasit o firma in Mannheim care doreste sa ma angajeze. Am aplicat pentru dreptul de munca iar in 15 noiembrie mi-a venit raspunsul – negativ. pe motiv ca sunt supracalificat pentru jobul respectiv, eu fiind inginer si jobul este de muncitor. Deocamdata asta e ce am gasit si ma multumesc pentru inceput.
  Intrebarea mea este daca din 01 Ianuarie 2014 , noi romanii mai avem nevoie de drept de munca in Germania ??
  Angajatorul doreste sa ma angajeze in continuare daca de la 1 ian 2014 nu mai este necesar acest permis de munca.
  Daca poate cineva sa ma ajute cu un Link oficial unde sete scris negru pe alb cum este cu dreptul de munca din 2014 pentru romani.
  Va multumesc anticipat.

  • Link-ul respectiv il gasiti in mai multe randuri in comentariile anterioare dedicate acestei sectiuni. Deci, nu va fie teama, este oficial, de la 1 ian. 2014, romanii si bulgarii nu mai au nevoie de permis de munca pt. obtinerea unui job! Vb cu patronul respectiv, explicati-i chestia asta, eventual, ca sa se lamureasca definitiv, poate suna personal la ZAV-ul de care apartineti si se va convinge singur!

   • Eu sunt sceptic. Nu cred chestia asta. Se spune ca in ultimii ani de fiecare data la 1 ianuarie trebuia sa se intample chestia asta si nu s-au tinut de cuvant. Eu cred ca nemtii, in dorinta lor netarmurita de a-si bate joc de oameni, vor prelungi situatia actuala. Nu cred pana nu vad cu ochii mei si pana nu traiesc direct chestia asta… Am trait prea multe (batjocuri evidente) pe aici ca sa mai cred ca vor relaxa putin lucrurile. Toate bune

 162. Multumesc.

  • Ioan face parte din grupul scepticilor probabil, dar se poate informa daca doreste, citind legislatia europeana in vigoare care, cred eu, nu e tocmai subiectul unei batjocuri din partea niciunei tari membre. Se va intampla la 1 ianuarie 2014, chiar daca unora nu le vine sa creada!

   • Stimate Liviu L, fac parte din grupul celor care-au luat-o-n freza rau de tot de la nemti. Daca matale esti super incantat de ei, bravo tie, dar existam si noi, ceilalti. Si mai stiu ca orice lege se poate schimba oricand, daca exista vointa politica. Asa ca mai lasa-ne sa traim si sa gandim cum ne taie capu’. ORICAND pot schimba in functie de ce doresc si cum doresc. Este foarte simplu

  • Pt. @Ioan
   Pai nu ai decat sa astepti 1 ian. 2014 si sa vezi daca ai tu dreptate sau nu! Acum cred ca nu esti doar sceptic ci si neinformat! In general, cel putin aici in Germania, strainii care doresc sa ramana, au probleme de cele mai multe ori din cauze cum ar fi, nevorbirea limbii germane, si ca atare, complicatii datorita neintelegerii dialogurilor sau a documentelor sau, ignoranta in intelegera legislatiei in vigoare, mai ales pe tema raporturilor de munca, si iarasi de aici apar conflicte intre patroni si angajati, strainii raman cu buzele umflate nestiind unde si cui sa se adreseze pt a li se face dreptate si, nu in ultimul rand, lipsa unei educatii minime in spiritul respectarii sistemului in care doresc sa se integreze! Multi merg pe principiul, lasa ca vad eu cum ma descurc! Dar lipsa de informatii si de informare, din cauza ignorantei, aduce cele mai multe defavoruri! Ceilalti care, in general se documenteaza atat in prealabil cat si in timpul procesului de integrare, nu prea am auzit sa aibe probleme mmajore! Oricum eu iti doresc sarbatori fericite, si sa fii putin mai optimist, in primul rand cu tine insuti!

 163. Va rog sa ma scuzati ,as avea o intrebare : un cetatean ROMAN care a lucrat in ITALIA timp de 15 ani – avind permis de sedere permanent ,cu card sanitar european valabil pina in 2017 ,in acest moment inscris la biroul de somaj ,poate beneficia de aceste drepturi daca are domiciliu (anmeldung) in Germania : AOK ;drept de munca ,chiar de a se inscrie la JOB CENTER .Va multumesc!!!

  • Gresiti cu afirmatia – card sanitar valabil pana in 2017 – e valabil atat timp cat va platiti contributiile, plasticul e valabil pana atunci, acoperirea de asigurare expira cand nu sunt platite contributii

  • Laurentiu, la Job Center te poti inscrie fara sa ai nevoie de vreun permis special. Cat despre AOK, atat timp cat ai un card de sanatate european valabil, va trebui sa vezi putin, care sunt clauzele din contractul acestei asigurari, privind domiciliul in Germania de ex. La AOK, eventual poti incheia o asigurare privata, daca ai resurse de trai. Dar cred ca mai intai, daca ai deja un Anmeldung, trebuie sa-ti gasesti un job pt care, momentan iti va trebui permis de munca!! Cel pe care il ai in Italia este nul in Germania! Nu are nicio valabilitate. Dar si mai bine ar fi ca sa astepti pana dupa 1 ian., cand va dispare permisul de munca si-ti vei putea gasi job ca oricare alt neamt! Insa nu uita de poate, cel mai important lucru ca sa-ti gasesti un job: limba germana!!! Daca nu vb deloc, nici macar conversational, va fi extrem de greu sa te accepte cineva. Cred ca momentan asta ar trebui sa-ti dea de gandit cel mai mult! Succes maxim!

 164. Locuiesc in Schwaebisch Gmuend. Unde ma pot interesa despre Gewerbe? Arbeitsamt habar n-are. Multumesc

  • La primarie, pt. formalitati de intocmire, sau la Handwerkskammer pt obiect de activitate si alte informatii! Mult succes!

 165. Iti multumesc LIVIU ptr.consiliul dat.SARBATORI FERICITE.

 166. Lucrez in Germania intr-un restaurant italian de peste un an jumate, acte am de peste un an. Patronul nu vrea sa completam un contract de munca, spunand ca Arbeitgenemmigung(sau cum ii zice acelei hartii galbene) completata ca si part-time (2h/zi) mi-ar fi suficienta, desi lucrez norma intreaga. Acum ca am peste un an lucrat cu acte(asa cum sunt ele) i-am cerut dreptul dr munca permanent, pe care refuza sa il faca. Cum pot cere acel act singur, deoarece doresc schimbarea locului de munca. Va multumesc!

  • Stati cuminte, cel putin pana la sfarsitul anului. Asta deoarece tot ce ati lucrat acum ati lucrat la negru – nu aveti permis de munca scos, implicit nici drept pentru permis de munca temporar.
   De la 1 ianuarie nu mai e nevoie de permis de munca.

   • daniel benescu

    Am AOK platit de el, imi da in fiecare luna fluturas, apar inregustrat la finante ca lucrez la el, deci nu am cum sa fi lucrat ilegal un an jumate. Prima jumatate de an da, dar de peste un an lucrez cu acte, chiar si asa part-time. Problema mea e ca aveam drept de munca pe un an la el, care, legal, a expirat in 16.10.2013. Cand il intreb daca mi-a prelungit contractul sau sa imi ceara dreptul de munca permanent, imi spune sa stau linistit ca e totul in regula. Sincer, cand aud asta numai linistit nu pot sta. De aceea doream sa aflu cum imi pot procura singur Umberfristed(sau cum se scrie corect) pentru a nu mai apela la el caci viteza lui de reactie, sau a contabilului( pe care da vina de fiecare data cand se intarzie cu actele) e mai mica decat viteza melcului.

   • Daca ati avut permis temporar e ok, unbefristet nu mai aveti sanse sa primiti, in sensul ca pana trimiteti actele, pana ar trebui teoretic (oricum ZAV-ul nu o mai face) ajungem la 1 ianuarie, de atunci nu mai e nevoie de permise de munca.

   • daniel benescu

    Multumesc pentru informatii.

 167. Revin cu o intrebare. Eu lucrez cu contract de munca, drept de munca ,asigurare medicala,etc. Sotia mea nu lucreaza dar am vrea sa-si plateasca o asigurare pentru pensie personal. Este posibil acest lucru? Ati putea sa-mi recomandati vreo firma de asigurari sau institutia la care ar putea plati? Va multumesc

  • Deutsche Rentenversicherung

   • IulianS te rog putina rabdare ai,si explicami si mie exact ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2014.cum adica nu mai este nevoie de permisul de munca? Putem de exemplu sa mergem la orice firma, sa cerem un loc de munca, iar daca aceasta are nevoie de noi ne cere doar buletinul si anmeldungul si apoi ne fac ei asigurare si restul hartiilor ca unui angajat german?

   • Nu mai este nevoie de permis de munca, pur si simplu doar incheiati un contract de munca cu un angajator.
    Ca idee, asigurarea de sanatate, sociala, clasa de taxe – datorita specificului personal al acestora sunt responsabilitatea angajatului, acesta avand obligatia de a inmana, la angajare, hartiile doveditoare.

 168. Buna seara si un an nou cat mai fericit!!
  Am doua intrebari:
  1) cum ar putea arata o procura … adica cum trebuie sa o fromulez … a`si dori sa`i fac imputernicire unchiului meu in Ro ca sa poata sa mearga la facultate sa`mi ridice diploma de bacalaureat…
  Mentionez k am vb la facultate si mi`au zis ori vin eu personal ori imputernicesc pe cineva care sa vina sa o ridice!!!
  2) pt Ausbildung … asi dori sa`l fac un Ausbildung in Restaurantfahrmann … aveti idee daca ma pot primi si ceva bani de la stat pe durata ausbildungului?!
  Va multumes anticipat!!!

 169. Buna ziua!
  daca ma poate ajuta cineva, ce acte trebuiesc de la 2014 pentru a depune actele de munca. Stiu ca se depun de contabila firmei unde muncesti dar trebuiesc anumite acte, daca stie cineva actele exacte.
  Va multumesc!

 170. Buna ziua. Referitor la dreptul de munca in Germania. Sunt de 3 luni in Germania. Locuiesc cu prietenul meu. Eu inca nu lucrez, lucreaza numai prietenul meu si el este Selbstständige. Eu am facut anmeldug la primaria din orasul unde locuim, inca din luna mai 2013, insa in octombrie am venit si m-am stabilit aici. Am trimis cerere la Bundesamt für Migration und Flüchtlinge pentru a solicita reducere pentru cursul de integrare. Am primit raspuns si pe 14 ian voi incepe cursul.
  Intre timp o firma s-a aratat interesata sa ma accepte pentru o perioada de 3-5 luni ca practicant. Insa inainte de toate mi-au trimis un mail in care trebuie sa clarific niste chestiuni : daca sunt inregistrata ca somer sau nu, iar daca nu sunt sa ma inregistrez cat mai curand. Si daca sunt eligibila din punct de vedere profesional.Imi doresc foarte mult sa lucrez aici in Germania in domeniu. Desi nu stiu bine limba germana firma s-a aratat interesata sa ma ajute sa ma integrez si sa ma familiarizez cu lucrul aici .
  Ceea ce nu stiu eu este, unde ar trebui sa merg sa ma inregistrez ca fiind somera, sau ..nu mai este nevoie de asa ceva dupa 1 ianuare 2014? Deasemeni ce institutie se ocupa cu eligibilitatea profesionala?
  Va multumesc mult!!!

 171. pentru someri este Arbeitsamt.

  • dar nu am fost deloc angajata in Germania pana acum. Din luna octombrie 2013 sunt aici si nu am lucrat nicaieri deocamdata. Deci la Arbeitsamt trebuie sa ma prezint si sa ma inregistrez acolo? Multumesc!

   • Nu va puteti inscrie la Arbeitsamt ca si somer deoarece legea spune ca, trebuie sa fi lucrat aici in Germania min. 12 luni in ultimele 24! Deci, nu aveti sansa sa apareti ca si somer! Iar asta nu are nicio legatura cu faptul ca s-a ridicat restrictia permisului de munca! E o regula permanenta! In ceea ce priveste eligibilitatea profesionala, nu stiu exact la ce anume se refera firma, eventual la o echivalare a calificarii pe care o aveti din Romania?? Probabil vor sa vada daca sunteti eligibila din acest pct. de vedere pt. a putea practica la ei, nu stiu! Veniti cu lamuriri! O calificare aici in Germania dureaza min. 2 ani!! Mult succes!

   • Este vorba despre un post de practicant la o firma de arhitectura peisagera. Angajatorul mi-a trimis mail in care ma intreaba daca sunt inregistrata ca somera sau nu, iar daca nu sunt sa merg sa ma inscriu, si mi-a mai scris si aceasta: “Welche Defizite sehen Sie gegebenenfalls bei Ihrer Qualifikation für Ihre Tätigkeit in unserem Büro, da wir z.Zt. prüfen ob Sie für eine Berufs-Förderung durch die Agentur für Arbeit in Frage kommen.” din care eu am inteles ca eu ar trebui sa fiu inregistrata la fortele de munca pentru ca ei sa ma poata gasi in baza de date si a putea lucra la ei pe acest post.
    Va multumesc mult pentru timpul acordat!

   • din cate am inteles eu, ei iti cer tie sa le spui cam care ar fi problemele/deficientele pt care ( sau din care ) nu ai putea lucra/muncii la ei, ca ei sa stie si sa intrebe la Arbeitsamt daca esti eligibila pt un suport profesional din partea Arbeitsamt.
    Adica Arbeitsamtul sa te ajute profesional cu niste cursuri ceva, si nicidecum sa te inscri la somaj.
    Nu cred ca au zis nimic de somaj. Am pus textul si pe Google Transalte , si in romana si in engleza tradus, si tot asa reiesa cum am intele eu.
    Sfatul meu este sa traduci acest text la un traducator autorizat si sa vezi daca este asa sau nu, pt ca altfel pierzi din timpul tau , in loc deja sa pleci la munca in Germania. Tu faci cum consideri.
    Nu am inteles , din traducere, ca trebuie sa te gaseasca Arbeitsamtul in lista de meserii.
    Daca ai diploma, nu vad de ce nu te-ar angaja.

   • Mi-au mai scris daca sunt intregistrata ca somera sau nu in Germania (Sind Sie z.Zt. in Deutschland als arbeitslos gemeldet ?Wenn ja, wo ? Wenn nein dann bitte umgehend anmelden und uns mitteilen.)
    Eu le-am trimis documentele mele de studii traduse si autorizate in Romania. Astept raspunsul lor. Multumesc mult pentru raspunsul dv. Are sens traducerea dv decat ceea ce am inteles eu. Eu sunt incepatoare cu limba germana. Abea am inceput cursurile de limba.
    Va multumesc mult pentru sfaturi!! Le voi urma!

   • aici ei iti recomanda, daca cumva ajungi in Germania , sa mergi la Arbeitsamt si sa te inscri ca somera in cautare de lucru, adica la modul ca ai venit sa cauti de lucru si nu ai inca nici un serviciu.
    Nu trebuie sa iei somaj sau altceva. Trebuie doar sa te inregistrezi la Arbeitsamt ca esti in cautare de serviciu si nu lucrezi inca nicaieri.
    Sfatul meu, inregistreaza-te din Romania , la Arbeitsamt.
    Au pagina si in limba engleza, nu ai nevoie de lb germana pt asta.
    O sa primesti acasa, pe adresa ta din Romania un plic cu un cod in el, cu care iti vei activa contul de la Arbeitsamt.
    Banuiesc ca ai computer acasa, nu e foarte greu.

   • Multumesc mult dl. Vasile pentru sfaturi. Am procedat asa cum mi-ati spus. M-am intregistrat la Arbeitsamt ca somera in cautare de lucru. Asta imi cereau si angajatorii. Numai bine!!!

 172. Bunaa ziua, am nevoie de un raspuns oficial. S.-au ridicat permisele de munca pentru Romani si bulgari, este oficiala si aprobata treaba aceasta, sau inca se trateaza referitor la aceasta problema? Daca o aduc pe matusa mea aci poate sa inceapa munca din prima zii sau inca este nevoie de cele 3 luni de sedere prealabila si autorizatia de la fortele de munca? Va multumesc !

 173. buna seara,revin cu o intrebare,am gasit un loc de munca ca sofer de camion in germania, mi se ofera 1890 Euro brut +12Euro pe zi ”diurna” sunt singur, nu sunt casatorit si nici copii nu am, cred ca ma incadrez la prima clasa de impozitare, asi dori daca imi puteti spune aproximativ ce salariu net o sa am..?nu am acceptat inca oferta!multumesc

 174. 1300+12E/zi diurna? mi se pare putin.multumesc dinnou

 175. buna ! am revenit la dumneavoastra cu o intrebare …..anume …sunt in Germania impreuna cu cei 4copii si sotul din 4 feb 2013 ,sotul meu lucreaza cu gverbe iar eu am contract de munca la o firma incepand cu data de 1 ian2014…..sotul meu nu prea se descurca cu limba si de aceea nici munca nu prea merge ,mai am o precizare de facut pana la data de 31ianuarie 2013 sotul meu a fost angajat in Romania ca mecanic de locomotiva timp de 23 de ani am venit in Germaia in speranta unui trai mai bun si mai sigur ca toti ceilalti de altfel,sotul meu are inca dreptul de a si depune actele in romania pentru primirea somajului …..deci inrebarea mea este daca acest somaj ar putea fi transferat in Germania ?si daca ne ar ajuta in primirea sotului meu in sistemul de munca german ….
  va multumesc

  • Greu de crezut ca actele de somaj se mai pot depune la 1 an de la incetarea relatiilor de munca. Daca reusitit totusi, prin formularul U1 puteti transfera ajutorul de somaj in Germania pt 3 luni, dar cuantumul va fi tot cel romanesc.

 176. Buna! Am si eu o intrebare…mi-ati putea spune de unde scot Sozialversicherungsausweise mi-a cerut la locul de munca lucrez ca Küchenhilfe

 177. Da, sunt asigurata pe asigurarea sotului meu

 178. Buna ziua! Locuiesc in Germania de 1 an si 8 luni, inregistrat. Am urmat cursurile de limba germana dupa care am fost acceptat la un Ausbildung care se va termina peste 2 luni. Cursurile sunt de la ora 8:00 – 15:15. Cum am ajuns cu banii aproape de fundul sacului, mi-am cautat si gasit un Minijob, 2 ore seara, de la 20:00 la 22:00 la HIT Supermarkt. Aici mi-au cerut Steuernklasse, Freizugigkeitbescheinigung, Arbeitserlaubnis, Krankenversicherung etc. Am fost la Agentur fur Arbeit de unde am primit o dovada ca nu am nevoie de permis de munca, la Primarie mi-au dat o hartie ca nu am nevoie de Freizugigkeitbescheinigung, de la Finante ca firma trebuie sa ceara Steuernklasse. Problema este asigurarea medicala. La toate casele de asigurari de sanatate mi-au dat raspuns ca nu pot sa-mi faca asigurare pentru minijob si ca trebuie sa-mi fac una freiwillig. Aceasta ar fi mai scumpa decat castig eu la acest minijob. Mentionez ca pana acum am locuit in Germania cu asigurare turistica facuta in Romania. Ce imi recomandati sa fac in privinta asigurarii medicale? Am nevoie de acest minijob ca de aer.

  • In acelasi timp aveti nevoe si de asigurare medicala, fara nu se poate. Si va trebui sa platiti si retroactiv, pe lunile lipsa. Din pacate nu aveti solutii, va trebui sa platiti lunar o asigurare Freiwilige in cuantum de 156,22 Euro (Krankenversicherung + Pflegeversicherung).

 179. Salut!La Multi Ani si un an nou mai bun….am si eu nevoie de ajutor: prietena mea lucreaza cu gewerbe(in martie face un an), si am vrea sa facem un copil…cum trebuie sa lucreze ca sa primim tot ce se cuvine in germania,si cam ce se cuvine, ce ajutoare iti ofera?
  Lucrand cu gewerbe are platita asigurarea medicala…si cred ca…cam atat, somaj si celelalte nu cred ca plateste.
  Ea ar vrea sa renunte la gewerbe si sa lucreze jumatate de norma,dar nu stiu daca mai beneficiaza de ajutoare in caz de facem copil…numai daca lucreaza full???
  Va rog frumos sa ma ajutati cu orice sfat legat de acest lucru!!!
  Va multumesc anticipat!!! eduard-gabriel

 180. Cum pot verifica daca contractul meu de munca este inregistrat? M-am angajat recent, mi s-a printat contractul si semnat in fata, mi s-a inmanat si gata. Practic am inceput munca pe 3 febr. (lunea), dar pana pe 20 febr. nu am avut contract de munca motivand ca au nevoie sa vada daca ma descurc. Am semnat doar o foaie de training/proba. Pe contractul de munca apare data de 2 febr. Cum e posibil sa fie facut retroactiv, avand in vedere perioada atat de mare pentru un contract. In Romania stiu ca ai termen limita (2 zile) de anuntare a autoritatilor ca ai angajat o noua persoana. In concluzie, ma gandesc sa nu fie o simpla foaie semnata care nu are vreo valoare in fata autoritatilor. Nu cunosc Codul muncii din Germania……..
  Multumesc! Nicoleta

  • Mentionez ca locuiesc in Hamburg.

   • Simplu, in momenul semnari contractului te va inregistra automat la casa de asigurari si casa de pensii, daca vei primi cartea de sanatate AOK si ausweis social versicherung pe adresa ta inseamna ca e ok.Asta e numai un exemplu dar sunt mai multe variante Succes

 181. Sant catalina . Ancerc sa ami gasesc de servici an germania ,mai sigur aici unde locuesc an sinderfingen_ stutgard.nu ma descurc bine cu limba germana ,an schimb stapanesc perfect italiana si engleza .as vrea un sfat serios nu doar promisiuni din partea unor persoane autorizate. Mai sigur ,unde sa merg cui sa ma adresez un centru ceva aici an localitate.multumesc anticipat.

  • E greu de crezut , dar nu imposibil, ca veti reusi sa va angajati doar cu Italiana si engleza! Angajatorii germani doresc in primul rand sa vb limba lui Goethe! Engleza si eventual italiana dv. pot fi considerate doar ca accesorii! Sfatul meu este sa incercati sa faceti un curs de integrare unde, veti parcurge si limba germana, pas cu pas, astfel incat dupa, veti fi in masura sa gasiti un job, mult mai usor! Altfel, sansele sunt minime, sau poate job-uri gen curatenie in birouri etc., dar si acolo de multre ori cer sa vb germana. Mult succes!

 182. Bună ziua,

  Am încercat să aplic online pentru un loc de muncă (customer service executive) în Germania, unde se cer engleza şi româna fluent. Am studii superioare, doar că într-un domeniu nu foarte apropiat de cel la care aplic.

  În chestionar, după ce am trecut de toate procedurile, am fost rugată să specific dacă deţin sau nu un permis de muncă valid pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.
  Nu înţeleg un lucru: ştiam că de la 1 ianuarie 2014 nu mai avem nevoie de permis de muncă pentru a activa pe piaţa muncii din Germania. Care sunt totuşi excepţiile?

  Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor.

 183. buna ziua asi dori sa adresez si eu o intrebare defapt este pt sora mea.Ea este casatorita cu cetatean sarb de 9 ani au impreuna 2 fetite au certificat de casatorie romanesc momental traiesc in serbia ar dori sa plece si ei in austria dar nu stiu ce pasi trebuie sa urmeze ca sa poata acolo lucra deoarece sotul nu are carte de rezident in romania cineva le -a zis ca nu pot lucra in austri cu acte legale vroiam sa va intreb ce pasi ar putea urma sa poata lucra legal prima ora sa mearga sotul si cand are sigur un job sa poata mearga si sora mea cu copii sper sa ma puteti ajuta …..sunteti de mare ajutor si va citesc zilnic cea ce postati mult noroc in conntinuare

 184. Buna ziua.Ma numesc Nicolae si am o mare rugaminte tuturor celor care pot sa-mi dea un sfat calificat si de aceea va relatez urmatoarele.Am plecat in Germania incepand cu ianuarie 2014 ca urmare a unei invitatii la un interviu din partea unui angajator german care mi-a oferit un contract de practica pe pereioada de patru saptamani fara salarizare in meseria de busfahrer.firma mi-a facut almendung la adresa in care locuiam intr-un apartament de serviciu chiar din primul moment.Dupa absolvirea perioadei de practica dat fiind faptul ca momentan nu aveau un post liber pentru mine m-am declarat la Arbeitzam ca sunt in cautarea unui loc de munca si am calificare de mecanic si licenta de sofer deautobuz cu practica in germaniasi experienta in romania.De la oficiul BIZ de la Arbeitzam am gasit o noua oferta de munca ca soferautobus si m-am prezentat la interviu si am fost acceptat imediat de firma care a facut o adresa catre Arbeitzam .Am asteptat circa 6 saptamani pentru acordul de a putea incepe activitatea la firma in cauza si in momentul cand a venit ziua de salariu firma mi-a cerut sa-i pun la dispozitie numarul de stoer si fiinca nu l-am putut prezenta pentru ca consideram ca Arbeitzamul pentru asta m-au lasat sa astept 6 saptamani pe banii mei in germania,am fost concediat.
  va rog ajutati-ma cu un sfat ce sa fac in acesta SITUATIE care ma depaseste juridic???Multumesc!

  • Trebuie sa stiti ca respectivul numar, precum si cel de asigurari de sanatate si cel de asigurari sociale, sunt in responsabilitatea dumneavoastra de a le inmana angajatorului.
   Daca nu l-ati primit deja (posibil din cauza anmeldungului scrisoarea sa se fi ratacit) va adresai Finanzamt-ului.

   • DL.IULIANS,
    Este pentru prima data cand am avut contract de munca in Germania si aveam impresia ca nemtii sunt seriosi si corecti in special cand semnasem un contract de munca si surpriza a venit in ziua cand trebuia sa primesc drepturile salariale,moment in care mi-au cerut sa le comunic cele mai sus mentionate si atunci initial mi-au cerut sa le dau inapoi contractul de munca si am refuzat ,dupa aceea mi-au dat cu titlu de Ausgabebeleg suma de 380 euro dintr-un net de 1081 euro si mi-au oprit cu titlu plata asigurarilor de sanatate si alte taxe restul sumei!
    este corect cum au procedat ?cui sa ma adresez pentru recuperarea drepturilor salariale?multumesc

   • Nu au cum sa opreasca, asigurarile sunt oprite din brut nu din net. Repede la Arbeitsgericht. Merita totusi sa vorbiti cu ei despre intentia de a merge la tribunal, de obicei da roade, nu e de bine pentru ei.

   • Multumesc. am avut imprealabil o notificare prin care le-am adus la cunostinta ca nu este correct sa opreasca asigurarile si impozitele din net. nu am primit niciun raspuns timp de 2 saptamani iar acum le-am facut o plangere la Arbeitgericht prin fax deoarece nu am mai avut suficiente resurse sa raman in germania. Am cerut prin plangere ca neavand si neputand mi permite un avocat cheltuielile de judecata sa fie suportate de stat .

 185. Buna ziua
  Din data de 15.04 lucrez la o alta firma.In 11.04 am incheiat activitatea la firma anterioara.Pana azi nu am semnat nici un Arbeitsvertrag…Imi puteti spune va rog daca exista un termen limita pentru semnarea contractului de munca?
  Si inca ceva daca nu am semnat contractul de munca asigurarea mea medicala nu este platita in continuare…Am asigurare familiala si am nevoie sa merg periodic cu copilul la medic, chiar sapt viitoare avem programare si nu vreau sa am surprize cu asigurarea…

  • Contractul de munca poate fi si unul verbal, nu este obligatoriu a fi inregistrat in forma scrisa, dar se recomanda acest lucru pentru a avea lucrurile cat mai clare.
   Esential in cazul dumneavoastra este sa vedeti daca noul contract de munca a fost inregistrat – solicitati angajatorului aceste detalii.

   • Nu stiam ca poate fi si un contract verbal…E vorba de un angajator neamt si e un loc de munca ce necesita studii superioare deci ma asteptam la multa seriozitate!Mi-au cerut toate actele pe care le-am dat in sapt premergatoare inceperii activitatii!
    Contractul trebuie inregistrat la Arbeitsamt?Inseamna ca el trebuie sa existe si in forma scrisa nu??
    Va multumesc inca o data!

   • Angajarea trebuie inregistrata la Arbeitsamt dar nu e obligatorie incheierea contractului in forma scrisa.

 186. buna ziua. va rog sa ma lamuriti daca se poate. sotul meu e cetatean egiptean rezident in romania cu permis de sedere temporara . poate el munci in germania? mentionez ca nicio inst itutie nu ne-a lamurit pe deplin si astfel putem fi pacaliti de firme de intermediere,care ii promit contract de munca in germania.multumesc.

  • Dumneavoastra, sotia, veti merge in Germania sau sotul, egiptean, doreste sa plece singur?
   Dansul, de unul singur, nu va putea lucra fara a obtine intai viza de intrare / drept de sedere.

 187. buna seara, ma numesc flavia si locuiesc in karlstein am main langa aschaffenburg a-si dori sa stiu unde pot incerca sa imi gasesc un job fara limba germana sunt la inceput m-am inscris si la un curs dar prin stat din pacate mai dureaza pana ajung actele de la stat si sa incep cursul … ce ar trebui sa fac in acest caz ? va multumesc frumos

 188. buna seara!!!sunt stabilit in germania de 2 ani…eu sunt asigurat aici…dar as dori ca mama mea sa vina sa-si faca niste analize aici.ea este asigurata in romania.de 25 de ani tot plateste,iar serviciile sunt asa cum sunt!
  intrebarea mea este daca poate veni aici cu cardul european de sanatate sa-si faca un minim de analize?sau daca nu altfel cum as putea sa o ajut?…are probleme cu alergii la mai multe chestii si alte probleme de sanatate!!as dori sa o pot ajuta…dar stiu ca fara asigurare aici sunt costuri mari…va rog ajutati-ma cu ceva sfaturi!!!
  multumesc anticipat!!

  • raspuns: cardului european de sanatate asigura doar urgentele medicale: adica accidente ( spargeri de cap, ruperi de miini,de coaste,accidente de circulatie). Analizele si tratamentul bolilor si alergiilor diverse necesita intrarea in sistemul de asigurari german.

 189. Am si eu o intrebare foarte simpla, nu gasesc nicaieri un raspuns clar. Din luna octombrie voi pleca impreuna cu prietena in Bremen pentru o perioada de 6 luni, cu posibilitate de prelungire. Ea va urma cursuri masterale, iar eu sper ca imi voi gasi ceva de lucru in domeniul meu. In afara de asigurarea medicala despre care am inteles ca ar fi mai bine sa o fac din Romania pentru primele 6 luni, nu am inteles exact ce altceva ar trebui sa fac. Trebuie sa ma inregistrez undeva ca si somer? Trebuie sa ma inregistrez la primaria orasului? Ce acte mi-ar putea fi necesare la angajare si pe care am nevoie sa le aranjez din timp?
  Va multumesc

  • @Ionut Societatea comerciala din spatele acestui site a editat o carte care trateaza in amanunt problemele dvs., va recomand investita modesta pentru ca merita.
   Chiar daca planuiti sa stati doar 6 luni, aceasta perioada este prea mare ca sa fie considerata turism, drept care va zic pe scurt ce stiu:
   – Orice rezident in Germania are nevoie de asigurare de sanatate recunoscuta in Germania, asigurarile turisice sau Cardul European de Sanatate, eliberat in Romania nu va ajuta mai mult de o luna, in nici un caz pe 6 luni. Putine sunt asigurarile de sanatate neturistice recunoscute in Germania pe termen scurt, am auzit ca exista unele pentru muncitori sezonieri dar e legata de contractul respectiv, personal nu am vazut.
   Din fericire daca gasiti de lucru 50% din cost e suportat de angajator.
   – Dupa 10 zile trebuie sa va inregistrati domiciliul la primaria de care apartineti, asa-numitul Anmeldung, vei deveni oficial rezident german si veti primi cod numeric personal, care va este necesar pe peste tot.
   – Avand domiciliu inregistrat va puteti deschide un cont bancar in care sa primiti salariul si sa efectuati plati ( chirie, utilitati, asigurari, etc. ).
   – Va puteri inregistra la ZAV (oficiul fortelor de munca) ca si “cautator de lucru”, Arbeitssuchende, dar nu va ajuta cu mare lucru, puteti caute slujbe direct pe site-ul lor, pe EURES sau in ziarele locale. Ajutoare sociale nu se mai dau asa de usor, mai ales ca si necasatorit si fara copii.
   – In functie de calificarea si studiile pe care le aveti e bine sa aveti copii dupa toate actele de studii, de asemenea vedeti daca si cum va sunt recunoscute studiile, unele sunt echivalate 100%, altele necesita examene de echivalare sau cursuri suplimentare si altele sunt total ignorate si nefolositoare in Germania.
   Nu cheltuti bani pe traduceri in Romania, nu sunt recunoscute aici.
   Mai multe detalii si mici “tips & tricks” gasit in cartea sus-mentionata si pe chestii concrete, punctuale puteti intreba aici cand e nevoie.

  • V-am trimis un mesaj personal direct pe mail.

 190. Lucrez de un an la un patron roman mia sp ca de vreo 4 luni mia facut contract de munca dar nam semnat nimic nici nu lam vazut

  • Nu e obligatoriu sa semnati un contract. Fluturas de salar lunar primiti? Ati primit card de asigurare de sanatate? Daca nici una din cele 2 nu e, atunci cel mai probabil nu aveti inca niciun contract.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s