Permisul de munca in Germania

     Pasul 7 din Strategia de integrare a cetatenilor romani in Germania

Sa presupunem ca ati obtinut un loc de munca in Germania.  Acum  aveti in mina un contract de munca semnat de un angajator german, francez, roman, etc.  Legile germane va interzic sa incepeti activitatea inainte de a  obtine alte doua documente esentiale:

 1. permisul de munca;
 2. dreptul de sedere.

Va recomand ca inainte de a continua lectura acestui post sa cititi acest articol.

Bun! Acum dupa ce ne-am lamurit cu ultimele noutati legislative  sa continuam. Asadar pentru obtinerea permisului de munca  va veti prezenta la  Centrul Z.A.V. de care apartineti teritorial Dvs si  angajatorul Dvs. si veti solicita eliberarea unui permis de munca.

Aveti nevoie de urmatoarele documente:

1. Solicitare pentru eliberarea unui permis de muncă – UE (formular care trebuie completat de către dvs);

2.Oferta de angajare a angajatorului;

3.Chestionarul de completat cu privire la condiţiile de angajare (formular de completat de către angajator).

ATENTIE MARE ! Muncitorii detasati de firmele romanesti in Germania au nevoie de permis de munca. Cititi in studiul de caz respectiv mai multe amanunte.

Sa revenim insa la muncitorii angajati de un angajator german. Adica la dvs! Este bine, dar nu obligatoriu, sa mergeti cu angajatorul la Agentia Muncii,  fiindca veti fi in masura sa rezolvati impreuna, operativ o serie de probleme care apar inerent. Dupa obtinerea permisului de munca va veti adresa la Oficiul pentru Straini compentent, unde veti solicita o  adeverinta de sedere. Despre aceasta problema am scris detaliat aici.

In general, permisul Dvs. de munca este aprobat pe durata contractului de munca. Va sa zica poate fi pe 6 luni, un an sau doi ani.  Sfatul nostru este sa faceti tot posibilul pentru a va pastra acest loc de munca timp de un an, fiindca puteti primi in baza lui, permis de munca nelimitat. Legea prevede ca dupa ce ai muncit neintrerupt in Germania un an de zile, aveti dreptul sa mai munciti …o viata. In consecinta, cu 1-2 saptamani inainte de implinirea anului, va duceti la agentia de munca si va cereti dreptul de munca nelimitat. Vi se va da si, dupa aceea, hotariti  daca mai ramineti la vechiul patron sau va alegeti unul nou. Pe deasupra, dupa ce ati muncit neintrerupt un an de zile, aveti dreptul  la somaj.

Sa nu credeti ca solicitarile de permise de lucru sunt incununate intotdeauna de succes. Se pare ca in ultima vreme, mai ales dupa 1 mai 2011, cetatenii romani primesc din ce in ce mai multe refuzuri atit la prima solicitare a permisului de lucru, cit si la prelungirea lui. Motivul principal este teama autoritatilor germane de a nu face fata valului de muncitori care poate veni din cele 8 tari pentru care s-au ridicat restrictiile si, pe deasupra, poate fi luata in calcul si aversiunea fata de muncitorii straini care ocupa locurile de munca ale cetatenilor germani.

Cazuri concrete:

1. Un roman s-a angajat intr-o intreprindere germana serioasa. Fiindca patronii germani l-au apreciat si aveau locuri disponibile,angajatul roman si-a mai chemat vreo 3 prieteni din Romania. Toti au fost angajati cu forme legale permis de munca si drept de sedere pe o perioada de 6 luni adica exact cit era valabilitatea contractului de munca. Lucrurile au evoluat normal, angajatorul a fost multumit si, bineinteles ca nu a intreprins nici o masura pentru angajarea unor cetateni germani, adica sa fi dat citeva anunturi pein ziare sa anunte locurile disponibile la fortele de munca, etc. Surpriza a venit cind primul muncitor, angajatul initial, dupa ce si-a reinoit contractul cu angajatorul, a facut solicitarea de prelungire a permisului de munca. A fost refuzat.  

 Iata textul concret al refuzului, tradus in limba romana:

“ Se respinge solicitarea aprobarii permisului de munca U.E. in baza prevederilor articolului  284, aliniatul 1 din Codul Social (SGB III) coroborat cu prevederile articolului 39, 2 la 4 si 6 din Legea Dreptului de sedere (Aufenhaltsgesetzes-AufentG). Justificarea acestei hotariri este: În conformitate cu prevederile articolului 284 alineatul 3 din SGB III, coroborat cu prevederile articolului 39, paragraful 2 nr 1b privind Dreptul de Sedere , permisul de muncă UE va fi acordat cu prioritate cetateanului comunitar numai dacă nu există lucrători disponibili (cetateni germani) pentru acel post.

Controlul pieţei fortei de munca a demonstrat ca exista cetatenii germani cu intentia de a munci in acelasi loc unde ati dori si  sa munciti si Dvs. In consecinta,  condiţiile de acordare a unui permis de muncă  UE, nu sunt indeplinite.“

Sa analizam putin textul:

1.Studiind Legea dreptului de sedere art 39 pct 2 am constatat ca se refera la interzicerea angajarii unor grupuri individuale de muncitori comunitari  in defavoarea grupurilor de cetateni germani. In consecinta, daca romanul nostru nu-si chema prietenii la munca, poate era mai bine pentru el fiindca nu se constituia nici un grup. Dar imi amintesc proverbul acela romanesc cu facerea de bine…

2. Nu stim ce inteleg autoritatile germane prin controlul pietei, dar s-ar putea sa fie numai datele statistice pe care le detin. Fortele de munca aveau date concrete despre citi romani lucreaza in respectiva firma si era posibil sa fi fost mai multi romani decit germani.

3. Angajatorul german nu a dovedit ca si-a cautat forta de munca pe piata locala si in consecinta nu a putut demonstra ca posturile libere existente au fost refuzate de catre nemti.

4. Si ceilalti angajati romani vor avea soarta primului angajat, dar numai atunci cind le expira primul permis de munca.

5. Cetatenii romani pot contesta in 30 de zile,refuzul autoritatilor dar sansele de reusita sunt mici. Exista o prevedere legala care spune ca autoritatile pot acorda permisul de lucru,dar nu sunt obligate. Si cutuma generala din Germania este ca autoritatile au intotdeauna dreptate.

 Sa revenim insa la generalitati. Mentionez ca nu au nevoie de permis de munca urmatoarele categorii de persoane:

Persoanele independente rezidente;

Beneficiarii de servicii;

Persoanele independente care prestează servicii în toate sectoarele, în măsura în care nu angajează lucrători străini;

Lucrătorii trimişi pentru prestarea de servicii din afara sectoarelor construcţiilor şi ramurilor economice conexe, curăţării clădirilor, inventarului şi a mijloacelor de transport, precum şi decoraţiunilor interioare;

• Pensionarii şi studenţii, care nu încep o activitate independentă;

• Prestatorii de servicii, pentru care nu este necesară eliberarea permisului de muncă, fapt expres prevăzut de ordonanţa privind permisul de muncă.

Desigur ca sunt o gramada de legi care regulamenteaza dreptul de munca in Germania. Daca cineva doreste sa le consulte detaliat va ofer o lista aici: 

 1. Drittes Buch Sozialgesetzbuch (volumul al treilea al Codului de legi sociale) (Secţiunea 284 şi următoarele)

2. Arbeitsgenehmigungsverordnung (Regulamentul privind permisul de muncă)

3. Anwerbestoppausnahmeverordnung (Regulamentul privind excepţiile de la interzicerea recrutării)

4. Beschäftigungsverordnung (Regulamentul privind angajarea)

5. Beschäftigungsverfahrensverordnung (Regulamentul privind procedurile de angajare)

Daca aveti nelamuriri puteti gasi informatii suplimentare la  adresele:

www.arbeitsagentur.de si www.gesetze-im-internet.de  .

In final,  pot sa mentionez ca, la data  la care scriu acest material, romanii pot lucra fara permis de munca in 16 tari ale Uniunii Europene – Cehia, Estonia, Cipru, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Bulgaria si Danemarca.  Statele membre UE care mentin restrictii Romaniei cu privire la libera circulatie a fortei de munca sunt Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Malta si Luxemburg. Teoretic toate aceste tari sunt obligate sa-si ridice restrictiile pina la 31 decembrie 2013. Nu mai e mult! Sa traim pina atunci!

                        Cu simpatie,  Laura Fuss

Articole din aceeasi categorie:

Restrictii pe piata muncii

 

3,876 responses to “Permisul de munca in Germania

 1. buna ziua sunt in germania inregistrat la rathaus de aprox 11 luni,am lucrat ca selbstandisch si incepand cu 1 februarie 2012 seful mi a facut contract de munca arbeit vertrag,in baza caruia sper sa abtin arbeiterlaubnis
  mi au spus de la bonn ca dac lucrez minim 30 ore pe saptamana,normal nu trebuie sa am nici o problema,sa vin la bonn sa depun actele si in 4 saptamani maxim ar trebui sa primesc permisul de munca
  a fost cineva refuzat vreodata cu arbeit vertrag?
  intreb de curiozotate deoarece cu totii stim ca foarte greu vor sa elibereze acest arbeit erlaubnis multumesc pt eventualele comentarii

 2. Poate sa-mi spuna si mie cineva daca pot primi permis de munca dupa fratele meu sau la ce institutie sa intreb in DE

 3. buna ziua ,am un baiat care lucreaza aici la o pizerie italiana de trei saptamani ,acum ai face contract de munca si sia inchiriat si casa ,,saptamana asta vine si sotia cu copilul,(dar tin sa specific ca nu sant casatoriti legal )ce trebue sa faca sai puna in regula cu actele ,copilul e nascut in italia si are un an .va multumesc o zi buna

  • VA ROG DIN SUFLET RASPUNDETIMI SI MIE

  • Tin s amentionez ca pe langa contractul de munca are nevoie si de permis de munca ,altfel contractul de munca e nul si se cheama munca la negru daca lucreaza fara. Fiind toti cetateni romani au nevoie de un drept de sedere care se da europenilor FRAIZUGIGKEITSBESCHEINIGUNG/EU, Anmeldung la primarie, asigurare medicala. In afara de asta, la ce acte ale copilului va referiti? Are certificat de nastere italian si nu are acte romaesti, sau ce anume doriti sa aiba in ordine?

   • va multumesc ca miati raspuns copilul are acte si italiene si romanesti ,in germania ce acte trebue sa faca sa fie in regula pentru ea (ca nu sant casatoriti legal)si pentru copil va multumesc mult o dupa amiaza placuta

   • Pt amandoi trebuie Anmeldung la primarie, asigurare medicala si certificat
    de libera circulatie (Freizugigkeitsbescheinigung), apoi daca vrea sa lucreze , ea, are nevoie de permis de munca.

 4. buna ziua! vreau sa va spun ca prin intermediul D-voastra ,cei ce raspundeti pe acest site ,am reusit sa trec foarte usor prin problemele legate de tot ce inseamna ACTE aici in Germania.
  Birocratia de aici este foarte impunatoare.
  Am obtinut dreptul de munca,,copilul s-a nascut aici,,,toate actele copilului am reusit sa le fac tot prin intermediul D-voastra, acum asteptam eliberarea certificatului de nastere romanesc impreuna cu titlul de calatorie dupa care vom putea pleca in Romania pt sarbatorile de Paste.
  Vom face pasaportul pt copil la urgenta in Romania pt a ne putea intoarce.
  Va multumesc tuturor : D-nei MARA , D-lui VALIDANALACHE ,D-lui IULIAN S……..s.a.m.d.
  sper ca daca voi mai avea nevoie sa ma puteti ajuta in continuare.
  Va doresc o DUMINICA placuta.

  • Imbucurator faptul ca am putut fi de ajutor!
   Totusi, sa nu comparam birocratia de aici cu ce e in Romania.
   Eu cand am ajuns in Germania dimineata am predat pasapoartele si in 5 ore am avut toate actele gata, printr-o firma de relocare.
   Nu am stat la arbeitsamt mai mult de 5 minute, am schimbat permisul de conducere in 10 minute (nu ma refer la timpul de asteptare, doar statul efectiv la ghiseu).
   Sa nu zic cat am stat in Romania pentru pasaportul copilului sau pentru a radia masina. Doar pt. masina a trebuit sa ma plimb pe la x ghisee si y lei spaga sa pot rezolva intr-o zi (se cere acea adeverinta fiscala pentru a putea radia masina – dureaza o saptamana sa o poate elibera – un simplu print din sistemul informatic, dar ce m-a intrigat e faptul ca respectiva hartie e eliberata de ghiseul A pentru a o preda la ghiseul alaturat).

 5. Buna ziua.A-s avea si eu o intrebare:Am un contract de munca pe un an cu o jumatate de norma,adica 19,5 ore pe saptamana.As putea sa primesc permis permanent de munca dupa trecerea acestui an?Mentionez ca am mai lucrat 5 luni jumatate cu contract de munca cu norma intreaga si sant trecuta la evidenta populatiei aici in Germania din februarie 2007.Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Indiferent cat ai lucrat sau daca ai lucrat pana acum , dupa 3 ani de sedere cu Anmeldung au drept lapermisul permanet de munca.

 6. Buna ziua,
  am remarcat din comentariile dvs ca se discuta despre pasapoarte. Avand in vedere ca Romania este o tara a Uniunii Europene mai este necesar pasaportul pentru obtinerea actelor necesare in vederea obtinerii dreptului de sedere si al dreptului de munca in Germania?

  • Mihaela Alistar

   Buna,

   Desi legislatia admite si numai buletinul in Germania , spre deosebire de alte tari din Uniune, majoritatea institutiilor cer pasaportul .

   • Si care ar fi institutiile alea? Eu am vizitat o buna parte din ele(Rathaus,Finanzamt,BAMF,Arbeitsamt,Auslaenderamt etc) si am prezentat doar buletinul,desi aveam si pasaport. Nu am intampinat nici un fel de dificulatate in acest sens.

   • Mihaela Alistar

    Tocmai acele institutii mie mi-au cerut pasaportul.Vorbesc de anul 2009.Probabail , cu schimbarile survenite intre timp…..

 7. Rodica Dumitrache

  Buna ziua.Locuiesc de anul trecut din iunie in Germania,am anmeldung la primarie,am contract de munca pt un an,(sper sa-mi pot lua dreptul definitiv anul acesta) si vreau sa o aduc pe fiica mea din Romania aici.In principiu i-am gasit ceva de munca pt sezon dar cu jumatate de norma.Mai este nevoie de drept de munca sau angajatorul ii poate face contract direct(avand in vedere ca pt munca sezoniera nu mai este nevoie de acest drept de munca)?Va multumesc si va urez o zi placuta tuturor.

  • In conditiile in care munca si nu contractul are un caracter sezonier, nu mai e nevoie de permis de munca, conform ultimelor reglementari intrate in vigoare de la 1 ianuarie.
   Succes!

 8. Rodica Dumitrache

  multumesc f mult pt raspuns.felicitari pt ceea ce faceti pe acest site…

 9. D-na Mara,multumesc frumos pentru raspuns.As mai avea o intrebare:de unde pot sa primesc permisul permanent de munca si daca a-mi mai trebuie si alte documente pentru asta?!?

  • Permisul permanent se cere de la ZAV de care apartineti (Munchen, Bonn, Frankfurt sau Duisburg). Ca acte aveti nevoie de la Burgeramt ( Anmeldeamt) de o hartie care se numeste Aufenthaltbescheinigung si care dovedeste faptul ca aveti minim 3 ani de sedere cu anmeldung, o copie dupa pasaport si cererea tipizata completata pe care o cereti de la ZAV prin telefon si o primiti prin posta. Aceste 3 hartii le trimiteti apoi prin posta inapoi la ZAV si in 2-3 saptamani veti primi permisul permanent.

 10. Buna seara !…Locuiesc in Germania de 2 luni…si as vrea sa stiu daca pentru un loc de munca Bazis ( 2 ore pe zi – 400 euro) trebuie sa astept acele 3 luni de integrare
  multumesc frumos

 11. http://www.arbeitsagentur.de/nn_29928/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/Arbeitsmarktzulassung/aktuelles-bulgarien-rumaenien.html

  Arbeitserlaubnis für bulgarische und rumänische Staatsangehörige unter bestimmten Bedingungen ab 1. Januar nicht mehr nötig

  Für bulgarische und rumänische Staatsangehörige entfällt zum 1. Januar 2012 in folgenden Bereichen die Arbeitserlaubnispflicht:

  Fachkräfte mit Hochschulabschluss bei entsprechend qualifizierter Beschäftigung
  die Aufnahme betrieblicher Ausbildungen
  Saisonbeschäftigungen.

  Außerdem wird bei bulgarischen und rumänischen Staatsangehörigen, die eine Beschäftigung in Ausbildungsberufen annehmen, die Vorrangprüfung ausgesetzt. Es wird damit nicht zuerst geprüft, ob es für eine Stelle einen inländischen Arbeitssuchenden gibt

 12. am o intrebara va rog dak ma puteti ajuta cu un raspuns= Eu lucrez de 4 luni cu contract la un restaurant sunt cu sotia si copilu aici avem casa in chirie copilu merge la gradinita aici.nevastamea a fost in proba k femeie de servici la o scoala si ieri au sunato sa inceapa adik sa mearga sai faca actele credeti k are sanse sa i aprobe drept de lucru sau nu mai trebe din moment ce lucreaza la stat maine trebuie sa mearga si as vrea sa stiu , pentru k eu nu prea vb bine germana sile-am explicat eu cam cum sta treaba cu romanii nu stiu dak au inteles bine ,au zis k e OK.EU NU AM DREPT DE MUNCA NEDETERMINAT SI NICI SOTIA……va rog dak aveti un raspuns..Multumesc.

  • Sotia are nevoie de permis de munca, dar daca va lucra la o scoala nu inseamna ca va lucra la stat.

   • Mara..scoala apartine de Rathaus SI DE ACOLO AU SUNATO maine trebuia sa mearga ptr contract am intrebat dak are sanse sa-i aprobe in acest domeniu
    ?

   • cand am fost akm 2 saptamani ei ziceau k de la 1 feb le trebuie .adik sa inceapa lucru apoi dak dureaza cu aprobarea…cred k sar putea sa renunte…ce zici?

   • Sanse sunt la fel ca pt alt job similar , acum depinde de ei , poate daca se ocupa ei de obtinerea permisului sunt sanse mai mari, dar asta nu garateaza nimic. Daca au spus ca au nevoie de la 1 feb. si aprobarea dureaza, e posibil sa re unte daca e altcineva dispus sa lucreze si e mai usor de angajat si priceput, daca nu, poate asteapta.

   • am inteles…dak ea are 2 luni jumate de ameldung in germania cat crezi k dureaza sai dea raspuns ptr aprobare sau nu ?

   • Aproximativ 4 saptamani.

 13. multumesc mult

 14. AS AVEA SI EU O INTREBARE: IN PREZENT SUNT INDEPENDENT IN GERMANIA DE UN AN DE ZILE ; INSA VREAU SA INCHID( AVAND CA DOMENIU GASTROSERVICE) SI SA MUNCESC LA UN RESTAURANT: CREDETI CA VOI PRIMI PERMIS DE MUNCA NELIMITAT DACA AM MUNCIT UN AN DE ZILE FARA INTRERUPERE; E DREPT CA SI SELBST……..:?
  VA MULTUMESC ANTICIPAT!

 15. am si eu o intrebare ,,,
  cum pot afla daca au esit actele pentru drept de munca in germania …
  nu am pe nimeni acolo si nu stiu cum sa fac sa aflu….aveti vreo ideie cum sa procedez?????

  • nu cred ca cineva iti poate raspunde pentru ca nu prea e de inteles ce anume vrei…
   actele tale? ai depus acte pentru dreptul de munca? cum daca nu esti in Germania?
   actele….in general? pentru cetateni romani? sau ce…?

  • Singura modalitate de a afla stadiul curent al aplicatiei dumneavoastra este de a suna personal la ZAV – primit informatiile dorite.
   Succes!

   • ehm….va contrazic. astfel de informatii nu se transmit prin telefon
    cel putin mie nu mi s-a comunicat decat ca voi primi raspunsul prin posta. e si normal asa, cum poate cineva dovedi prin telefon ca este persoana in cauza…?

   • Mie mi/au dat inforatii prin telefon, la urma urmei ce e asa de confidetial? Nu vrea decat sa afle daca i/au aprobat sau nu.

   • Practica va contrazice, nimeni nu s-a plans pana acum de faptul ca nu a primit informatiile telefonic, e mai practic pentru toata lumea – aplicantul nu trebuie sa se deplaseze la ZAV iar ZAV-ul nu este aglomerat la ghisee doar pentru intrebari privind stadiu aplicatiei.

  • poti suna la ZAV unde s-aundepus actele si sa intrebi,gasesti aici pe site numarul.

   • ok…puteti sa imi dati numele persoanei care v-a oferit astfel de informati? prin telefon?

   • Numele? Cred glumiti. Ma luati la misto cumva? Ce credeti ca eu cand am sunat mi-a spus numele persoana respectiva si eu am notat pe undeva ? Mi-a spus ca am sunat la ZAV Duisburg si cu ce ma poate ajuta, i-am spus numele meu si am intreabat daca poate sa-mi spuna in ce stadiu e cererea mea, mcumi-a cerut cateva detalii legate de idetitatea mea cum ar fi data nasterii, locul nasterii si cetatenia, apoi mi-a spus ce ma intereasa pe mine atat despre cererea mea cat si despre a sotului. Nici un bla, bla, Ma faceti mincinoasa? S-au ce?

 16. Am o intrebare…sunt in germania…am lucrat 6 luni din anu 2011 (iulie-decembrie)…acum din ianuarie am iarash bagat contractu pe 6 luni … lucrezi in gastronomie…dupa aceste 6 luni .. mai pot lucra aici in germania…sau pot merge sa lucrez in alt loc dupa aceste 6 luni?!Multumesc pentru raspuns… va rog sa`mi raspundeti si mie….

  • In alt loc adica in alta tara? In Germania mai poti lucra dupa ce ai o anumita pauza intre contracte,din cate am inteles pe site, iar in alta tara poti lucra dupa regulile tarii respective.

 17. am adresat si eu o intrebare .. atat azi cat si acum 2 zile.. va rog frumos sa`mi raspunde… multumesc anticipat …

  • * “va rog frumos sa-mi raspundeti”
   in doua zile puteai sa citesti cateva comentarii pe forum, sunt oameni care au intrebat de nenumarate ori acelasi lucru.
   nu stiu de ce nu te duci la arbeitsamt sau nu suni si intrebi la ZAV, crezi ca un raspuns pe un site e mai oficial de atat?

   oricum…

   “ormenisan liana | martie 31, 2011 la 9:43 pm |

   Buna, ma numesc Liana, locuiesc in Germania de 1 an si jumatate, dupa ce am venit aici am stat la vara mea nu am lucrat, dar dupa un timp mi-am gasit de lucru in domeniul gastronomiei, anul trecut angajatorul a vrut sa-mi faca angajare definitiva si drept de munca si cand m-am dus la cei de la arbeitsamt, cea de acolo mi-a zis ca nu pot din cauza ca trebuie sa fiu de cel putin 3 luni anmeldata aici, ok m-am dus si m-am anmeldat, am asteptat cele 3 luni si apoi am facut dosarul si l-am trimis, am asteptat raspunsul timp de 3 saptamani si raspunsul a fost negativ, dupa aceea mi-am depus din nou hartiile dar sezonier, timp de 6 luni si mi l-au acceptat, desi mi-au zis ca normal nu mai pot din cauza ca sunt anmeldata ,dar ca trece acum cu vederea (va dati seama cat te pot invarti…) ok, am lucrat cele 6 luni si ca sa pot lucra din nou trebuie sa fac pauza 3 luni ca sa pot avea dreptul sa muncesc din nou si depune hartiile pt dreptul de munca nelimitat, acum 3 saptamani am depus din nou hartiile si am primit din nou raspun negativ si din cauza ca sunt inca anmeldata aici nu pot face din nou sezonier”

 18. Multe multumiri pentru raspuns,D-na Mara.Multe salutari si numai bine va doresc.

 19. Buna ziua,
  Va rog care puteti sa-mi dati un site de unde pot sa downloadez formularul Antrag auf Arbetsgenehmigung-EU pentru a mi prelungi permisul de munca.
  Locuiesc in Stuttgart dar pentru a aplica trebuie trimise actele la Duisburg prin email sau fax.Am fost la Arbeit agentur si am primit un formular de hartie dar as dori sa descarc un formular online si sa-l trimit pe email .
  Va multumesc anticipat!
  Silviu

  • Pentru permisul de munca nu exista formular electronic si nu se poate trimite prin email – este necesar originalul semnaturii dumneavoastra.
   Actele le trimiteti prin posta.
   Formularul este disponibil doar la agentii – formular galben pe o hartie mai groasa, 120g/m2.
   Succes!

 20. petru.lucru.germania.doresc

 21. Salutari la toti,Din 01 ianuarie 2012 pot sa lucrez fara permis de munca in Germania daca sunt Sofer Profesionist ? si aici ma refer ca sa lucrez intern pe Betoniera sau Basculanta ,sau legea e valabila numai cu studii superioare,Daca poate sa-mi raspunda cineva ii multumesc mult…….

  • Cautati va rog discutiile mai vechie legate de acest subiect.
   Pe scurt, nu aveti nevoie de permis de munca doar daca aveti studii superioare si sunteti incadrat pe un loc de munca corespunzator studiilor, in cazul muncii sezoniere si ausbildung.
   Sofer Profesionist nu se incadreaza in nicuna din categorii –> aveti nevoie de permis de munca.
   Succes!

 22. am adresat si eu o intrebarede 2x .. va rog sa`mi raspundeti si mie… multumesc anticipat..

  • Vi se va raspunde in masura in care cineva are un raspuns pentru intrebarea dumneavoastra, nu e nevoie sa o postati periodic.
   Aveti putina rabdare si o sa primiti lamuriri.
   Succes!

 23. multumesc frumos….

 24. Rodica Dumitrache

  Buna ziua.Puteti sa imi spuneti daca exista posibilitatea schimbarii cartii de identitate romanesti aici in Germania(la ambasada,consulat) fara ca titularul sa se deplaseze in Romania?multumesc

  • da desigur mergi la ambasada personal si trebuie sa imputernicesti pe cineva din romania (procura )te costa cred vreo 60 euro

  • Cartea de Identitate se poate schimba doar in Romania.
   Consulatul va poate ajuta doar pentru a intocmi o procura, imputernicind astfel pe cineva din tara sa va solicite eliberarea unui nou act.
   Conditia este ca documentul de identitate sa nu fie expirat.
   Mult succes!

 25. doamna mara va multumesc f mult pentru rasp o seara placuta

 26. Suntem foarte bucurosi.In urma cu trei luni si ceva am trimis un comentariu d-lui Iulian cu privire la fata mea care dorea sa munceasca in Germania-Hamburg, la receptia unui hotel foarte bine cotat..Revin cu cateva amanunte in ideea ca poate foloseste cuiva experienta noastra.
  Am urmat toti pasii care au fost indicati (locuinta in Haburg=750 euro pe luna,anmeldung,2 luni de pregatire in limba germana la institutul Colon iar dupa trei luni si ceva(01.02.2012) a depus actele pentru permisul de munca.
  Mentionez faptul ca fata noastra este licentiata in geografia turismulu la UBB Clui,a facut un master in turism in Spania-Alicante,a lucrat trei luni la un hotel in Benidorm -Spania,vorbeste foarte bine spaniola si engleza,acceptabil franceza si germana.
  Acest CV si celelalte documente au fost depuse prin posta la ZAV Duisburg iar raspunsul lor a fost foarte rapid,mai putin de o saptamana,(04.02.2012) un raspuns favorabil.Mai exact acea lege data recent pentru romanii cu studii superioare care se aplica de la 01.01.2012, FUNCTIONEAZA.Raspunsul lor a fost pe aceasta lege,comunicande-ne in scris ca indeplinim conditiile si prin urmare nu mai avem nevoie de permis de munca.
  Din 15.02.2012 incepem activitatea iar in viitorul apropiat o sa se ocupe de obtinerea permisului de sedere,care cred ca nu este o problema.
  In final doresc succes,bafta,noroc si celorlalti care doresc sa munceasca in Germania,iar d-voastra multumiri pentru informatiile date aici.
  P.S.ATENTIE! in tot acest circuit angajatorul are un rol foarte important.

  • D-le Turlas, imi spune-ti si mie va rog, ce alte documente a-ti trimis la ZAV pe langa CV? Hotelul respectiv i-a facut un contract inainte nu? Situatia mea este asemanatoare…

   Multumesc anticipat!

 27. Pentru d-na Anny.Pe langa CV a depus anmeldung-ul,copii dupa studii trduse in limba germana si autentificate,adeverina ca a lucrat in Spania la un hotel 3 luni,carte de identitate sau pasaport (nu stiu exact).Deasemenea se depune o cerere si un alt document care este copletat de catre angajator(aceste doua se procura de la ZAV-ul unde este arondat orasul) si bineanteles contractul de munca.Dupa cate stiu eu daca aveti studii universitare si va angajati in domeniul unde sunteti calificata
  nu trebuie permis de munca insa pentu o mai mare siguranta puteti aplica la ZAV care va va trimite o cumunicare in acest sens,comunicare care este foarte buna si pentru obtinerea permisului de sedere sau altceva.
  Va doresc succes!

  • D-le Turlas, multumesc mult pentru informatii. Va rog sa-mi mai spune-ti un lucru: recunoasterea diplomelor a-ti facut-o aici in Germania, sau e valabila doar cea de la CNRED Bucuresti?

   Multumesc!

 28. Buna ziua,vreau sa stiu daca trebuie sa fiu inscris la primarie precum am o adresa fixa(chiar daca e provizorie),in cazul in care astept raspuns de la Munchen,va multumesc,o zi buna tuturor!

 29. buna ziua am si eu o problema prietenul meu este din august in germania a tot incercat sa caute de lucru a gasit viitori angajati dar cererea ii tot vine respinsa ( lucru la bucatarie gen MCdonald-s) locuim in ulm..spuneti-mi va rog ce e de facut in acest caz multumesc frumos

  • Cautati in alta parte, am mai auzit pe multi carora l-i s-a respins pe motiv ca un cetatean prioritar ar putea face munca aceea si nu e nevoie de Dv.

 30. V.am adresat si eu o intrebare acum cateva zile… va rog sa`mi raspundeti si mie…. multzumesc anticipat….

 31. Buna,
  urmaresc aproape zilnic informatiile si postarile de pe acest site pe care il gasesc f bun pentru cei care au nevoie de informatii despre diferite probleme legate sederea ori munca in Germania. Este un site util si se vede asta dupa numarul de cititori. Nu pot sa nu remarc insa atitudinea unor persoane care fac remarci obraznice, ca si cum posesorii site-ului ar trebui sa stea la dipozitia lor . Poate ca nu au inteles ca e un site privat si ca actualizarea si raspunsurile se fac benevol, in functie de timpul liber pe care posesorii il au, si considera sa il puna la dispozita noastra. Informatiile costa in Romania si in Germania. Iar daca vrei sa apelezi la un jurist trebuie sa scoti o multime de bani din buzunar fara a mai lua in calcul timpul pe care il pierzi mergand sa obtii consiliere. Cat despre activitati de voluntariat, ce sa mai vorbim? In Romania nu se mai fac de pe vremea cand se facea “munca patriotica, “voluntariat-fortat.” :) Nimeni nu misca un deget decat daca are un interes.
  Eu vreau doar sa ii felicit pe posesorii site-ului si o sa postez un link pe blogul meu personal. Sigur le va fi de folos unora dintre cititorii mei asa cum imi este si mie.

 32. revin cu noi intrebari…din cate am inteles la fast fooduri gen burger king mcdonald-s si kfc iti aproba cel mai repede pt dreptul de munca…din moment ce am gasit un mc care i-a facut acea foaie cum ca are nevoie de el si i-a fost respinsa mai poate face o alta foaie la acelasi mc si sa o retrimita in sperata ca a 2-a oara ii va fi acceptata ? sau cum am putea proceda acum din moment ce a fost respins o data? multumesc frumos

 33. As avea si eu o intrebare… Mai am 2 luni pana fac un an,adica pana imi ies actele definitive,dar dupa cate se pare firma se va inchide inainte de a implini eu un an!!! Acuma vine intrebarea….. ce se va intampla in cazul asta,pierd dreptul de munca daca nu am un an implinit??? Si mai am o intrebare….nu mi-am primit bani de 2 luni….ce as putea face in cazul asta,exista un loc unde pot reclama???? Astept un raspuns foarte foarte urgent!!!! Va multumesc din suflet.

  • Din pacate pierdeti dreptul de munca, pentru un nou angajator aveti nevoie de un nou permis de munca.
   In privinta salariilor nu stiu in ce masura Agentur fur Arbeit va poate ajuta, mai aveti optiunea de a initia o actiune civila impotriva firmei dar nu stiu care sunt sansele de reusita in cazul falimentului.

 34. Pentru doamna Anny.Diploma de licenta din Romania si adeverinta de absolvire a masterului din Alicante (inca nu aprinit originalul) au fost pur si simplu traduse in germania la un birou de traduceri din Hamburg care a pus si o stampila de autentificare a acestora.N-avem apostila sau altceva.Diploma de licenta are si o anexa cu toate creditele ,materiile si competentele capatate in anii de studiu scrise in romana,engleza si franceza.Toate au fost OK. SUCCES !!!

 35. Saisonarbeitskräfte/Sonderregelung für Arbeitskräfte aus Rumänien und Bulgarien
  In unserem Rundschreiben Nr. 3/2010 haben wir darauf hingewiesen, dass Bürger aus Rumänien und Bulgarien noch nicht die volle Arbeitnehmerfreizügigkeit in Anspruch nehmen können. Der Vertrag über den Beitritt von Bulgarien und Rumänien zur Europäischen Union zum 01. Januar 2007 sieht vor, dass der Arbeitsmarktzugang für Staatsangehörige beider Staaten während einer dreiphasigen Übergangsfrist von längstens 7 Jahren beschränkt werden kann. Die zweite Phase endet am 31. Dezember 2011. Die Bundesregierung hat entschieden, bis zum Ende des Jahres 2013 die Übergangsbestimmungen anzuwenden. Dies bedeutet, dass Arbeitskräften aus Bulgarien und Rumänien der Zugang zum deutschen Arbeitsmarkt weiterhin grundsätzlich verschlossen ist.

  Das Bundeskabinett hat gleichfalls beschlossen, für Saisonbetriebe die Gewinnung von Arbeitskräften vom EU-Arbeitsmarkt mit der Befreiung der Saisonkräfte aus Bulgarien und Rumänien von der Arbeitsgenehmigungspflicht zu erleichtern und zu vereinfachen. Es wird geregelt, dass Staatsangehörige aus Bulgarien und Rumänien für eine Saisonbeschäftigung nach § 18 der Beschäftigungsverordnung ab dem 01. Januar 2012 keiner Arbeitsgenehmigung-EU mehr bedürfen. Nach § 18 Beschäftigungsverordnung sind Beschäftigungen nur in der Land- und Forstwirtschaft, im Hotel- und Gaststättengewerbe, in der Obst- und Gemüseverarbeitung sowie in Sägewerken mit mindestens 30 Stunden wöchentlich bei durchschnittlich mindestens 6 Arbeitsstunden täglich bis zu insgesamt 6 Monaten im Kalenderjahr möglich. Damit gilt für Rumänen und Bulgaren die gleiche Regelung, die für die sog. EU-8-Staaten im Zeitraum vom 01.01.2011 bis 30.04.2011 Anwendung fand (vgl. Rundschreiben Nr. 3/2010).

  Die Tatsache, dass diese ernorme Verfahrenserleichterung für Arbeitgeberbetriebe erreicht wurde, ist das Verdienst unseres Gesamtverbandes sowie des Deutschen Bauernverbandes und dem intensiven Einsatz der jeweiligen Präsidenten, Herrn Martin Empl sowie Herrn Gerd Sonnleitner zu verdanken.

  http://www.agv-bayern.de/pages/aktuelles.htm

 36. adrianiordache55

  Sunt pe cale de a semna un contract ca si inspector (inginer) cu o agentie din Germania. M-au intrebat in legatura cu dreptul de munca in Germania pentru a sti ce fel de contarct sa-mi propuna: freelancer sau permanent. Din comentarii am inteles ca pot obtine dreptul de lucru dupa ce am o oferta concreta. Ma puteti lamuri cum este mai indicat sa procedez? Multumesc

  • Dar daca ai diploma universitara de inginer, nu ai nevoie de permis de munca Incepand cu 1 ianuarie 2012, romanii cu studii superioare nu au nevoie de permis de munca daca jobul respectiv se regaseste in specializarea terminata. Dupa parerea mea ar fi mai bine un contract permanent daca aveti studii superioare in domeniu, si oricum chiar si inainte cand inca era nevoie de permis de munca, chiar si pt licentiati , pt un astfel de job se dadeau permise relativ usor.

 37. adrianiordache55

  Exista o diferenta intre statutul de freelancer si cel de angajat permanent in ceea ce priveste permisul ce munca si dreptul de sedere?

  • Sigur, freelancer inseamna Selbstständig , pt care ai nevoie de o firma sau acte ca independent, ceva de genul, si nu ai nevoie de permis de munca, iar ca sa fi angajat permanent, ai nevoie de permis de munca. Pt dreptul de sedere nu e nicio diferenta , pe cei de la Auslenderbehörde ii intereseaza numai sa vada ca muncesti legal indiferent sub ce forma, suma sa fie indestulatoare pt un trai decent, si atunci iti vor da dr de sedere.

 38. buna ziua eu stau cu un prieten ma ameldat el am toate actele in regula ,caut de munca dar toti imi spun ca nu stiu sa vorbesc tedesco ,dar nu astai problema ,eu nu am aok e nu stiu ce sa fac si cum! vreau sami platesc privat dar nu stiu cam cat costa si ce trebue sa fac ,in caz ca ma inbolnavesc sa am un adt la mana ,va multumesc o zi buna

  • te rog rasp si mie? multumesc

   • cu asigurarea medicala….asta e in functie de varsta iar o asigurare privata costa in functie de ce beneficii ai.ce stiu eu e ca trebuie sa ai asigurare medicala obligatoriu.eu am avut privata un an de zile 93 de euro pe luna cu conditia sa nu fiii bolnava ca at platesti restu din buzunar .eu am cautat ieftin si mam pazit sa nu fiu bolnav sau accidente sa am .

 39. am si eu o problema prietenului meu ii s-au depus actele pentru dreptul de munca la fortele de munca din oras mai exact neu ulm si i-au refuzat dreptul de munca…citind aici pe formum toata lumea spune ca depune actele la zav…ce este de facut acum sa mai depuna inca o data actele la zav? sau ce e de facut va rog am nevoie disperata de un raspuns daca ma poate ajuta cineva

 40. va rog am o intrebare:o sa lucrez cu gewerbe in germania si as dori sa stiu daca pot beneficia de alocatia de copii germana,copiii ramanand cu sotia in romania.m-ar interesa deoarece as vrea sa fac dinainte traduceri si legalizari in ro fiind mai ieftin.

  • Copii care traiesc in Germania, impreuna cu parintele care cere alocatia, au drept la alocatie.

   • Sper sa nu fie cu suparare: ne-am mai contrazis odata pe tema aceasta – copilul nu trebuie sa locuiasca in Germania.
    Dreptul la alocatie este dat de statutul de platitor de taxe in germania al unuia dintre parinti.
    Copilul poate fi in tara cu celalalt parinte dar foarte bine ambii parinti pot fi in Germania iar copilul poate fi in tara in grija bunicilor (in acest caz exista posibilitatea deducerii din impozitul anual a unor sume importante privind ingrijirea suplimentara de catre bunici).

   • Nu e cu suparare.

   • Ma bucur, multumesc!

   • Dar eu stiam , dupa cu citem la vremea respectiva, ca , copilul trebuie sa fie in Germania la parintele care solicita kindergeld.

 41. Buna ziua, am o intrebare in legatura cu posibilitatea de a munci si a studia in acelasi timp la o universitate din Germania. In urma cu 2 ani am fost angajata full-time la o firma afacere de familie, in departamentul de contabilitate. Acum as dori sa urmez un program de master la o unversitate din orasul in care locuiesc. Intrebarea mea este: pot sa studiez la master, muncind in acelasi timp 40 de ore pe sapt, sau exista o lege germana speciala pentru limitarea orelor de munca in timpul studiului?o alta intrebare ar fi ce impozite si asigurari ar trebui sa le plateasca angajatul si angajatorul in acest caz. A avut cineva dintre Dvs. deja o asemenea situatie? Va multumesc mult pentru raspunsul Dvs.

  • Ca si cetatean roman poti , ca student, poti lucra fara permis de munca 30 de ore pe saptamana 6 luni pe an, dar daca ai o diploma universitara in a carei specializare este reflecatat exact jobul respectiv, atunci nu mai ai nevoie deloc de permis de munca si poti lucra nelimitat ca si numar de ore. Pt contractul de munca se platesc impozitele procentual in functie de cat de mare e salariul, daca nu ai mai mult de 1000 de euro brut deci cam 800 net ,nu se plateste impozit pe venit, se platesc numai impozit pt somaj, pensie , asigurare medicala, si cam atat ( mai e optional pt biserica, copii etc , dar nu e obligatoriu) fiind singur si necasatorit, vei fi pus la scara de impozit 1 , deci vei plati cel mai mult. Cam asta e in mare.

   • Va multumesc pentru raspuns, pot lucra nelimitat ca si numar de ore pe saptamana si in cazul in care am deja o diploma de licenta in economie, lucrez in continuare la aceeasi firma si, in paralel, cu lucrul vreau sa urmez un program de master?

   • Da , poti sa lucrezi cat doresti in asa fel incat sa poti sa si mergi la curs . Deci daca ai licenta in economie si jobul e de natura economica, atunci nu ai nevoie de permis de munca, dar poti intreba pt mai multe detalii la ZAV trmimitand contractul de munca si diploma de licenta tradusa impreuna cu suplimentul de diploma.

 42. va rog am nevoie urgenta de un raspuns prietenului meu ii s-au depus actele pentru dreptul de munca la fortele de munca din oras mai exact neu ulm si i-au refuzat dreptul de munca…citind aici pe formum toata lumea spune ca depune actele la zav…ce este de facut acum sa mai depuna inca o data actele la zav?

  • in cat timp a primit raspunsul ca nu i se aproba dreptul de munca?din cate stiu eu asta e procedura,se depun actele la arbeitsamt-ul din orasul de care apartine angajatorul si de acolo pleaca spre zav,si sefa mea le-a depus in orasul unde locuiesc si de acolo au plecat la Munchen la zav.pe ce motiv i-au respins cererea?

  • Actele se depun la ZAV-ul de care apartineti, personal sau prin posta. E posibil insa sa fi fost trimise la ZAV de catre Arbeitsamt-ul din oras.

  • eu din cate stiu neu-ulm este in bayern…..si u trebuie sa tirimiti la münchen …eu asa am facut si am primit pe doi ani si cam asa se da acum majoritatea pe doi ani
   asa ca trimite mai repede la zav münchen si seful lui sa insiste cal va primi repede

 43. Buna ziua!
  Am facut o aplicatie pe net la Bundesagentur fur Arbeit registriert si acestia mi-au trimis o scrisoare cu un PIN. Am incercat sa o traduc cu ajutorul Google dar cine a mai incercat stie cum este. Poate sa-mi spuna cineva ce este cu acest PIn pt ca nu inteleg. Spune in scrisoare ca e valabil 3 saptamani dar sa nu il folosesc decat intr-un caz. Repet traducerea pe google e varza. Multumesc

 44. buna ziua as avea si eu o intrebare am 3 oferte la e firme diferite si toate sunt de minijob pot sa lucrez la toate trei si pot sa cer trei permise de munca ? multumesc

 45. scz nu am scris (la trei firme diferite) multumesc

 46. Marius,incearca si germana- engleza, e mult mai ok decat in romana…

 47. Si acuma ? Germania nu mai da drept de sedere ( Anmeldung ) de acuma la : Romani , Spanioli , Italieni , Greci. Si care sunt prezenti sunt controlati , care lucreaza pe Gewerbe…asa a declarat baietii de la “ZOLL” ..

 48. buna ziua
  as avea si eu o intrebare doamna consilier
  am contract in germania in agricultura din data de 9.02.2012 pana in 09.02.2013.daca imi anuleaza contractul pot munci la alta firma anul acesta?si pe ce perioada?si vas mai ruga sa raspundeti la o intrebare:prietena mea are contract din 15 sept 2011 pana in 15 martie 2012.cate luni mai are dreptul la munca in acest an.VA MULTUMESC DIN SUFLET

 49. Ptr Raul, ce este cu acest mesaj?Ca este cam ambiguu,in primul rand drept de sedere se numeste freizügigkeitsbescheinigung iar anmeldung inseamna inregistrarea unei locuinte la primarie adica domiciliul tau aici in Germania.Pai si care e concluzia ai scris acest mesaj ptr cei din Romania sau ptr cei din Germania?Unde ai citit sau unde ai auzit acest mesaj ca imi pare cusut cu ata alba Romani,Spanioli,Italieni si Greci suna a discriminare.Iar cei care muncesc deja cu Gewerbe au stuit de la inceput ca la 3 -4 luni o sa fie controlati de FINANZAMT si nici decum de Zoll.Publica sursa.

  • Nu-i deloc cusut cu ata alba , chiar saptamana trecuta toata partea de Sudstad din Karlsruhe a primit scrisoare de prezentare la zoll , a fost un coleg impreuna cu seful la care lucram deoarecee nu stie vorbii bine si asta au spus cei de la zoll , dupa acestea si seful a fost controlat iar acuma toti angajatii , eu am scris aici doar o mica “stire” din germania. Iar cu anmeldung m-am referit ca nu mai iti mai permite sa iti faci, cu asta incepi inainte , nu ? greu iti gasesti de munca direct pe contract la inceput si daca iti gasesti isi bat joc deoarece peste 7-8 luni te da afara ( gasesc ei motive). Am multi prieteni care au cautat sa se angajeze direct pe contract sa nu astepte 3 ani de la primul Anmeldung pentru a primii dreptul de munca. Oricum nu ma mira faptu ca da interdictii, multi nu stiu sa se comporte aici, ( tiganii ) toata ziua ii auzi injurand pe nemti. Infine , eu am spus ce am auzit ( nu am citit undeva sau inventez de dragu de a fii in discutie ). Bafta

   • referitor la ce spune raul cu zoll-ul situatie asemanatoare sa intamplat si la noi la firma dar nu din vina colegului tau ci a sefului care face numai magarii sa nu plateasca impozit si colegul tau cand o sa mai fie chemat o sa fie intrebat daca primeste schwarz geld adica bani la negru….la mn sefu a fost controlat si la miezul noptii sa vada daca nu detine bani in casa ….asta e tot ….pt cei cu gewerbe nu va sfatui decat sa fiti cu platile la zi si nu va intreaba nimeni nimik daca dati statului ce va spune referitor la impozit….poate vam fost de folos.

 50. Raul am inteles despre ce este vorba multumim ptr informatii si ptr avertizare.O zi frumoasa.Succes.

 51. Buna ziua! In anul 1992,ianuarie,am cerut azil politic in Germania,iar la sf anului am plecat in Romania.Din anul 1993 autoritatile germane mi_au eliberat un sozialversicherungsnummer,de care eu habar nu aveam.In anul 1999 am lucrat de doua ori in Germania ca sezonier,iar in anul 2000 inca odata Acum sunt in Furth si incerc sa obtin permisul de munca german.Intrebarea mea la dv_stra e urmatoarea: Ma ajuta in vreun fel acel sozialversicherungsnummer,sau nu?,sau poate fi reactivat??? Mentionez ca in perioadele in care am muncit legal in Germania,mi_am exercitat aceste munci in Karlsruhe,va multumesc,un sf bun de saptamana!

 52. Buna ziua, Am o intrebare (urgenta dealtfel) in legatura cu dreptul de sedere si de munca in Germania: In zilele urmatoare va trebui sa trimit actele la firma la care lucrez (multinationala in domeniul petrolier) pentru demararea procesului de angajare in Germania, deci implicit pentru permis de munca si sedere. Mentionez ca sint cetatean Roman si Canadian. Cu ce cetatenie (pasaport) sa demarez acest proces? Contractul de munca este pe termen nelimitat. Firma se va ocupa de toate actele. Ce avantaje si dezavantaje am cu pasaportul Romanesc versus cel Canadian-sau invers? Multumesc pentru ajutor.
  Radu

 53. Buna seara! Sunt in Germania de 4 luni si lucrez cu gewerbe, totodata lucrez si la un restaurant. Patronul de acolo vrea sa imi faca acte, e ordine daca am contract full time si tot in acest timp sa lucrez si cu gewerbe. Ce ar implica chestia asta- 2 tipuri de impozitare, e legal daca as lucra asta?
  De asemenea puteti sa ma ajutati cu cateva informatii legate de contractele de munca in germania, care e salarul minim/ cate ore trebuie sa lucrezi pe luna/ cate zile de concediu pe an.. chestii din astea… un link unde as putea sa citesc in romana?.
  Va multumesc si as aprecia mult daca mi-ati raspunde.
  O seara placuta, Andrei.

 54. Multumesc mult Mihai M,un salut!

 55. Buna ziua,
  as dori sa stiu si eu ceva
  daca lucrezi cu gewerbe timp de 1 an de zile poti sa primesti arbeiterlaubnis?
  mersi frumos!

 56. Buna ziua, Am o intrebare (urgenta dealtfel) in legatura cu dreptul de sedere si de munca in Germania: In zilele urmatoare va trebui sa trimit actele la firma la care lucrez (multinationala in domeniul petrolier) pentru demararea procesului de angajare in Germania, deci implicit pentru permis de munca si sedere. Mentionez ca sint cetatean Roman si Canadian. Cu ce cetatenie (pasaport) sa demarez acest proces? Contractul de munca este pe termen nelimitat. Firma se va ocupa de toate actele. Ce avantaje si dezavantaje am cu pasaportul Romanesc versus cel Canadian-sau invers? Multumesc pentru ajutor.
  Radu
  Are cineva vre-un raspuns la intrebarea mea va rog?
  Multumesc

 57. buna ziua o intrebare cine stie un traducator autorizat in zona munchen romana=germana?va multumesc

  • Buna ziua anelore………………..
   sper sa nu supar ca am postat aici
   mai jos aveti datele traducatorului

   Bernd Müller
   Beeidigter Übersetzer für die rumänische Sprache
   Übersetzungen Deutsch / Rumänisch / Englisch
   Urkunden, Recht; EDV, Technik,
   80805 München, Fröttmaninger Str. 20 B
   Tel.: 089/ 310 6043
   Mobil: 0179/ 201 0043
   E-Mail: b.d-mueller@t-online.de

 58. buna ziua , va rog mult sa-mi dati un raspuns : de curand am primit o oferta de munca intr-un parc de distractii in germania , se ofera un salariu de 600 de euro pe luna iar programul de lucru este de 12-14 ore pe zi ( non stop fara vreo zi libera )
  ce fel de contracte de munca se incheie de catre angajatorul german ? este legal in conditiile in care intr-o luna se munceste peste 360 de ore .

  • Societatile care isi desfasoara activitatea in parcuri de distractii se numesc Schaustellerbetrieb.Salariul e intre 600 si 800 euro net.Atat se plateste de regula cu acest tip de contract.Ceea ce nu e ordine ,e timpul de lucru,insa ei nu o sa treaca niciodata in contract 12-14 ore .Trec maxim 8 ore pe zi si cel putin o zi pe saptamana liber,de aici concluzia ca restul pana la 14 ore inseamna munca voluntara din moment ce nu vor stipula in contract plata pentru orele suplimentare.Si nu o vor face, crede-ma !

 59. buna tuturor.ma numesc Mihai si am multe nelamuriri in situatia in care sunt
  am contract din feb 2012 pana in feb 2013.inainte de ami face acest contract am mai lucrat la acest patron inca sase luni dupa care mia cerut contract pe un an si sa acceptat.aici lucrez in agricultura si nu de mult am aflat ca patronul imi da 6.5 euro la ora brutul din care scade toate taxele:asigurare,impozit….si mai raman cu doar 2 euro la ora.pana acum tot am cerut bani si mia dat cu taraita ca nu au ca tre sa cumpere plante…ma aburit.acum miam gasit alt angajator la pasari si iam dat o copie dupa inregistrarea la primarie si a bagat o cerere la fortele de munca ,ieri,pe perioada nelimitata.
  eu stau la 200 km de doamna cu firma de pasari se poate baga cererea pe aceeasi inregistrare la primarie?
  eu pot ramane la patronul actual pana vine un raspuns de la Z.A.V. sau trebuie patronul sa imi anuleze contractul?va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac,cel mai mult ma tem ca o sa fie un raspuns negativ.pe formular a trebuit sa scriu numele actualului patron.se poate sal contacteze cineva de la Z.A.V.?va rog sa ma ajutati ca nu stiu in care parte sa merg.va multumesc din suflet

  • Buna ziua,

   Daca schimbati locul de munca se anuleaza actele facute cu fostul angajator.

  • Nu se anuleaza, ci pt fiecare loc de munca in parte e nevoie de un nou permis de munca. Se poate cere permisul de munca pe aceeasi adresa. Poti ramane la actualul patron pana vine raspunsul de la ZAV si apoi decizi unde vrei sa ramai. E posibil sa fie contactat actualul patron, dar nu neaaparat.

 60. Buna seara! Am o intrebare si sper sa ma ajute cineva. Am semnat un contract la firma PERSONALVERMITTLUNG din Oradea, de pe str. Iuliu Maniu, am platit toate taxele si mi s-a zis sa astept 30 de zile lucratoare. Au trecut 3 sapt si am tot sunat sa intreb daca este totul in regula si nu imi raspunde nimeni , nici la tel nici pe mail. Va rog sa-mi spuneti daca este o firma serioasa sau nu?!! Multumesc mult!

  • Buna,
   Inainte sa incepeti colaborarea cu aceasta firma ati verificat la ITM sau la Registrul Comertului daca exista cu adevarat? Din ceea ce relatati sunt mai mult decat convinsa ca ati luat o teapa.

 61. Crisan Raul Ovidiu

  Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu:am primit un loc de munca ,eu si sotia la o ferma din germania,si am vrea sa stim pe ce perioada ne poate angaja cu contract de munca.
  Eu am diploma de lacatus mecanic,iar acolo la ferma vrea sa ma angajeze ca lacatus mecanic(intretinere),intrebarea mea este daca ma poate angaja pe o perioada mai mare de 6 luni fiindca ma angajeaza ca muncitor calificat

  Astept raspuns
  Multumesc

  • Nu ai nevoie de permis de munca pt munca sezoniera cu contact pe 6 luni, dar daca vrei sa lucrezi mai mult de 6 luni, poate chiar si cu termen nelimitat, ai nevoie de permis de munca, pt asta patronul trebuie sa completeze o hartie cu detaliile locului de munca si cererea completata de Dv, impreuna cu el, si apoi imreuna cu alte acte , le aflati daca suna cineva la ZAV sa intrebe care sunt, le trimiteti si asteptati raspuns cam 4 saptamani.

   • Buna ziua,
    As dori sa stiu si eu cum aflu daca patronul mi-a cerut Arbeiterlaubnis?
    Am contract din Romania pe 1 an dar alte hartii nu am primit sa completez,mi s-a spus ca sunt detasat din Romania si nu am nevoie de asa ceva.
    Va rog daca se poate sa imi raspunde-ti sa stiu unde sa ma duc.
    Multumesc!

   • Daca esti detasat , nu ai nevoie de permis de munca, practic tu muncesti pt firma romana in Romania, si taxele sunt platite la statul roman.

 62. buna zuia.
  stiti cumva daca de la 1 ianuarie 2012 romanii care au peste trei ani nu mai au nevoie de dreptul de munca?
  va intreb deoarece am sunat la ZAV Duisburg pt un prieten pt a i se trimite formularul si mi sa spus ca nu mai are nevoie de acest document daca are deja trei ani sau mai mult in Germania.

  • Buna dinu adelic,
   si eu stiu pe cineva care lucreaza si tot asa a fost,dupa 3 ani de anmeldung nu a mai avut nevoie de Arbeiterlaubnis.
   Daca aflii ceva sa ne spui si noua te rog.AAAAAAAAAAAAA si depinde in ce zona locuiesti
   O zi buna!

  • De fapt mai ai nevoie de permis de munca si dupa 3 ani de sedere, numai ca, dupa 3 ani de sedere ai dreptul la permisul de munca permanent , ca sa il obti ai nevoie de un Aufenthaltsbescheinigung de la Bürgeramt care dovedeste ca esti de 3 ani aici, o copie dupa Pass si cererea care o iei de la ZAV, prin telefon, o ceri iar iei ti-o vor trimite prin posta, o completezi, si trimiti actele inapoi la ZAV-ul de care aparti. Bafta.

 63. mutumesc mult Mihaela pt raspuns
  dar trebuie prima data sa anuleze contractul seful meu actual sau il anuleaza direct cei de la Z.A.V.exista vreo posibilitate sa-l contacteze telefonic sau inscris daca vrea sa renunte la contractul meu?multumesc anticipat

  • Nu trebuie anulat niciun contract, abea cand vei primi, si daca vei primi permisul pt noul loc de munca, decizi unde vrei sa ramai, si daca te hotarasti pt noul job , patronul iti poate face kundigung la contractul actual. Nu are ZAV-ul nimic de aface cu contractul de munca.

 64. si daca contractul actual a fost facut pe inregistrarea la primarie se mai pote face o cerere de munca de catre alt patron pe aceiasi inregistrare?

  • De regula cei de la ZAV nu suna angajatorii.Daca ziceti ca noul loc de munca este la 200 km distanta de cel vechi ,banuiesc ca veti schimba si domiciliul.In acest caz trebuie sa faceti Abmeldung (adica sa anuntati primaria unde ati figurat cu domiciliul, ca parasiti localitatea )si sa va inregistrati din nou la primaria in raza careia aveti domiciliul nou.Cei de la ZAV nu anuleaza decat daca li se solicita aceasta.Solicitarea poate fi facuta si de catre noul angajator in situatia in care dumneavoastra deja ati plecat de la primul.In cazul acesta se anuleaza contractul cu primul angajator si se incheie un altul unde urmeaza sa va desfasurati noul job,insa s-ar putea sa fiti intrebat de ce ati plecat si atunci va trebui sa va expuneti motivele.Bineinteles ,va poate ajuta noul dumneavoastra sef , daca va doreste neaparat.
   Inregistrarea la primarie se face pentru ca dumneavoastra sa faceti dovada ca aveti un domiciliu;nu conteaza numarul de contracte de munca pe care le incheiati avand aceeasi adresa.Problema este ca nu va mai accepta vechiul patron sa fiti inregistrat la el din moment ce ati plecat.

   • Nu ´trebuie sa faca abmeldung, in momentul cand te inregistrezi la noua adresa, acest lucru se intampla automat. Cu acelasi Anmeldung poti sa faci cate cereri vrei pt cate permise de munca vrei.

   • Inseamna ca s-a mai schimbat cate ceva pe la legislatie. Mie mi s-a atras atentia ca nu am facut Abmeldung cand am plecat din Stuittgart .E vorba de anul 2008.Multumesc Mara, e bine de stiut.

   • Inseamna ca s-a mai lucrat cate ceva pe la legislatie.Cand am plecat eu din Stuttgart mi s-a atras atentia ca nu am facut Abmeldung.Intr-adevar , e vorba de anul 2008.Multumesc Mara,e bine de stiut.

 65. Crisan Raul Ovidiu

  pe ce perioada de timp ma poate angaja la o ferma ca mecanic de intretinere,muncitor calificat

  va rog astept raspuns

  • Pe ce perioada te pui de acord cu patronul, depinzand insa si de felul contractului, poate fi sezonier pe cateva luni, sau contract normal pe un anumit termen ori nelimitat. Ca si sezonier nu aveti nevoie de permis de munca, pt contract norma aveti nevoie de permis de munca.

 66. buna seara, va rog sa-mi raspunde-ti si mie la o intrebare , daca dupa 3 luni de anmeldung,poti sa iti ceri singur dreptul de munca (mentionez nu am lucrat deloc pe teritoriul germaniei)va multumesc astept raspuns ,o seara buna tuturor

  • Buna,

   Dreptul de munca il puteti obtine imediat ce ati gasit un job si incheiati un contract de munca .Permisul nelimitat se obtine dupa ce ati facut dovada ca ati lucrat la acelasi angajator timp de un an neintrerupt, in situatia in care sunteti personal calificat intr-un domeniu,daca posedati o diploma de licenta , etc

 67. va multumesc din suflet D-NA MIHAELA.mia fost de folos raspunsul dumneavoastra

 68. si as mai avea o intrbare daca nu va suparati.in decembrie mi-am cumparat o masina dar patronul ma tot aburit ca face asigurarea pe numele lui ca e mai ieftin si ca o inscrie pe numele meu.a facut asigurare pe numele lui dar cand am mers sa o inscrie nu sa mai putut face nimic si a ramas masina pe numele lui dar impozitu la tras de pe cardul meu,numele meu.acum daca o sa plec si patronul refuza sa radieze masina pot facxe ceva?pot dovedi cumva ca masina de fapt e a mea?va rog sa ma ajutati daca puteti.va multumesc

 69. Buna ziua! Ma numesc Florin, lucrez in gastronomie, si am obtinut permisul de munca pe un an de zile. As dori sa stiu unde trebuie sa ma prezint pt a obtine permisul de munca definitiv inainte de scaderea termenului. Va multumesc anticipat.

 70. dna Mara,dna Mihaela va multumesc mult pt raspunsuri

 71. Draga MARA ,doresc sa ma ajuti cu cateva informatii si pe mine . doresc sa imi dai numarul de tel si adresa de e-mail de la ZAV pentru a-mi depune o cerere si a afla mai multe info legate de obtinerea unui loc de munca direc de la angajatorul German .Iti multumesc foarte mult !

 72. Revin cu un text postat acuma cateva zile- poate de data asta ma ajuta cineva cu cateva informatii:
  “Buna seara! Sunt in Germania de 4 luni si lucrez cu gewerbe, totodata lucrez si la un restaurant. Patronul de acolo vrea sa imi faca acte, e ordine daca am contract full time si tot in acest timp sa lucrez si cu gewerbe. Ce ar implica chestia asta- 2 tipuri de impozitare, e legal daca as lucra asta?
  De asemenea puteti sa ma ajutati cu cateva informatii legate de contractele de munca in germania, care e salarul minim/ cate ore trebuie sa lucrezi pe luna/ cate zile de concediu pe an.. chestii din astea… un link unde as putea sa citesc in romana?.
  Va multumesc si as aprecia mult daca mi-ati raspunde.
  O seara placuta, Andrei.”

  • Buna ,Andrei!

   Iti voi povesti putin din experienta mea care,se pare,se aseamana putin.
   Din 2001 pana in 2008 am lucrat intr-un restaurant cu contracte de sezon.Pentru ca voiam sa raman un timp mai indelungat in Germania ,nefiind nevoita sa ma intorc de fiecare data la expirarea contractului acasa,si pentru ca si seful meu dorea asta ,a hotarat sa ma ajute sa imi fac Gewerbe.Dupa cateva luni am constatat ca nu era rentabil pentru ca , in comparatie cu contractul de sezon,unde toate cheltuielile erau platite de patron,aici a trebuit sa suport eu plata asigurarii,impozit , etc. asa incat m-am trezit ca munceam mai mult degeaba.Prin urmare am decis sa renunt la Gewerbe si sa revin la contractele de sezon.La Finanzamt,unde m-am dus pentru Abmeldung mi s-a spus ca nu e neaparat necesar sa inchid Gewerbe chiar daca doresc sa lucrez cu contract de sezon sau orice alta forma.Pot pleca chiar si din tara .Singura conditie este sa prezint Einkommensteuer la sfarsitul anului.De aici deduc ca poti avea mai multe activitati simultan atat timp cat iti platesti darile catre stat.Repet ,asta a fost in 2008.De atunci a mai aparut cate ceva prin legislatie .Cel mai bine ar fi sa mergi la Finanzamt si sa te interesezi personal.
   Cat despre contractul la restaurant,pot sa iti spun ca,de obicei,se face pentru 8 ore pe zi si o zi sau 2 libere pe saptamana.Mai exista un tip de contract cu remuneratia la ora sau pentru Aushilfe(adica nu esti angajat permanent). Succes!

 73. dna Mara eu ambrifu masini si certificatul de inmatriculare dar sunt pe numele lui.nu trebuie sa mearga el sa o radieze ?pot sa ma duc eu?

  • In acest caz autoturismul este in proprietatea patronului dumneavoastra, din pacate sunteti la mana bunavointei lui. Cum ati putut fi asa naiv?
   Daca patronul doreste sa va restituie autoturismul, trebuie sa faceti un cocntract de vanzare-cumparare pentru autoturismul in cauza apoi sa mergeti sa o inscrieti pe numele dumneavoastra.

   • Noi pana acum am avut mai multe masini, si la fiecare din ele nu am facaut nici un contract, am mers direct cu briful si certificatul de inmatriculare, si le-a inscris sotul pe numele lui. Fahrzeugbrif (teil 2)si Fahrzeugschein (teil 1) si placutele de inmatriculare, cu aceste acte si placute de inmatriculare mergi la orice Verkhersamt si faci Abmeldung (radiere) , apoi ca sa o inscri pe numele tau trebuie sa faci asigurarea pe numele tau acolo iti dau un numar care se numeste doppelkarte si dupa mergi la verkehersamt si faci inscrierea pe numele tau Tin sa mentionez ca sotul meu lucreaza la un cumparator-vanzator auto, si el mi-a spus ca cine are briful , certificatul de inmatriculare si placutele masinii poate inscrie radia si inscrie si de aceea trebuie avut mare grija ce faci cu actele sa nu fie furate sau pierdute. Nu e ca in Romania unde trebuie sa ai un act de proprietate , contract de vanzare cumparare, aici nu e necesar . Dar ce, seful lui cand a inscris masina pe nemele lui a avut act de proprietate? Ma insel.

   • Daca intr-adevar asa e situatia atunci e aberant. Probabil se intampla doar in cazuri izolate. In cazul dealer-ilor – acestia au un protal direct cu autoritatile in care sunt inregistrate toate vanzarile-cumpararile de autoturisme.
    La ultima inmatriculare in Germania a unui autoturism (martie 2010) mi s-a cerut contractul de vanzare-cumparare sau factura in original. Teoretic se cere dovada intrarii in proprietate a autoturismului (contract, factura de la dealer).
    Ganditi-va ce s-ar intampla altfel, oricine gaseste actele unei masini se poate face proprietar peste aceasta.
    Exista si un document “Mitteilung über den Verkauf eines Fahrzeuges” prin care un vanzator comunica autoritatilor vanzarea autoturismului.
    In cazul descris de mihai – autoturismul nu a fost efectiv nicio zi in proprietatea dansului – nu s-a facut o inmatriculare in numele dansului. Posibil ca patronul sa fi facut un contract direct intre fostul proprietar si el pentru a putea inmatricula autoturismul.
    Partea rea acum este ca nu puteti reclama patronul nicaieri, nu este vorba de inselaciune, nu ati fost deposedat cu forta de autoturism, singura sansa este sa apelati la instanta in cazul in care acesta refuza restituirea – in termeni juridici e abuz de incredere.
    Mult succes!

   • Eu v-am relatat ceea ce mi-au spus profesionistii in domeniu, una la mana, si a doua, ceea ce si cum am facut noi cu masinile cumparate de noi in ultimi ani, ultima fiind in septembrie 2011. Proprietar este cel care detine briful , certificatul de inmatriculare si placile cu numerele de inmatriculare, toate la un loc. Daca nu esti proprietar cum poti sa ai toate aste la un loc in posesia ta?

   • normal cand cumperi o masina platesti bani la cumparator dupa care vanzatorul iti da tie briful pe LOC!!!! si tu mergi la primarie (in cazul meu fara vanzator) de unde iei numarul (prefereat sau nu ) si acolo iti face aia actele pe loc dupa care la cateva zile trebuie sa vina prin posta unde locuiesti cum ca trebuie sa platesti impozitul la masina (daca e pe numele tau)……

   • Nu e chiar asa – ipotetic vorbind, aveti un musafir iar in timpul in care e la dumneavoastra in casa va sustrage actele masinii. La plecare se “agata” de numerele de inmatriculare ale masinii aflate in parcare. Acum detine actele si numerele de inmatriculare. Este el proprietarul masinii? NU!
    Vanzarea/cumpararea autoturismului se face obligatoriu printr-un contract de vanzare-cumparare, eventual factura in cazul dealer-ilor.
    Obligatia vanzatorului este aceea de a informa autoritatile cu privire la instrainarea autoturismului (pentru a fi radiata de pe numele sau si a nu mai plati impozit, normal). In cazul cumparatorului din aceeasi zona teritoriala inmatricularea este simpla, autoritatile au deja informatiile (eu x am vandut masina lui Y, conform informarii anterior trimise).
    In cazul instrainarii autoturismului in alta zona, autoritatile vor cere un document cu privire la stabilirea proprietarului (imi scapa numele, ceva de genul informatii privind proprietarul autoturismului) – nu direct celui ce solicita inmatricularea, ci autoritatilor din zona administrativa unde a fost inmatriculat anterior autoturismul.
    Aceste verificari se fac si din cauza asigurarii autoturismului (pentru a nu exista solicitari de daune din partea tertilor deschise in momentul instrainarii autoturismului, acoperite de polita de asigurare obligatorie – aceasta isi pierde valabilitatea in momentul instrainarii autoturismului).
    Deci in concluzie proprietar al unui autoturism (si al unui bun, in general) este cel ce face dovada, cu acte, a achizitiei, in cazul specific al autoturismului – OBLIGATORIU contract de vanzare-cumparare si actele masinii.
    Iarasi mi-e foarte greu sa cred ca o persoana ce se ocupa cu vanzarea de autoturisme a instrainat vreodata un autoturism fara contract, doar samsarii din Romania fac asa ceva.

   • Nu, sigur ca nu le-a instrainat si nici nu le-a cumparat (masinile) fara contract de vanzare cumparare (doar le-am vazut cu ochii mei), numai ca se poate foarte bine trece masina pe numele tau si fara contract de vanzare, asa fac toti de care am auzit, asa am facut si noi, nu am avut nici un contract, eu vroiam sa ii ofer celui cu problema cu masina pe numele sefului, posibilitatea reala de a o pune pe numele lui, si i-am spus cum, probat, atat.

   • Si e cam greu sa iti fure si briful, care probabil e pus bine cu alte acte importante, si certificatul de inmatriculare care probabil e prin buzunarul pantalonilor tai, adica e cam greu de furat toate , brif, fahrzeuschein si placute cu numele, toate cumulativ.Ce musafil .(prieten) e asta de are acces la locuri bine pazite din casa?

   • Si chiar si asa, observi destul de repede ca ti-au disparul placutele la masina , si actele, si declari imediat furtul la politie, ala cand merge sa o inscrie , este dat pe mana politiei direct, ca e hot, deci lucrurile nu sunt chiar asa. Cand e cu rea credinta si e vb de furt e anuntat la politie de proprietarul real, cand e vb de buna credinta, nu e anuntat niciun furt, prin urmare poate omul sa inscrie linistit pe numele lui, si daca totusi se verifica la proprietarul anterior, ala poate sa confirme ca intradevar a vandut masina catre persoana respectiva care solicita inscrierea.

  • Principial cel ce vinde masina o va radia personal, pentru a nu mai plati impozitul si asigurarea. Persoana care este trecuta in “Brief” este in general proprietarul, dar “adevaratul” proprietar este cel ce detine “Brieful”. Daca masina este finantata, in Brief este trecut cumparatorul, dar Brief-ul se afla la Banca. Pana la plata intraga a ratelor Banca este “adevaratul proprietar”

   Un contract de vanzare scris nu este necesar, nu este impus de lege. Contractele verbale sunt la fel de valabile. Totusi este bine sa se faca ceva in scris.

   Persoana trecuta in certificatul de inmatriculare (Zulassungsbescheinigung Teil 1) are obligatia sa plateasca impozitul si asigurarea, persoana din Brief nu are nici o obligatie.

   In momentul radierii numerele si ZB Teil 1 sunt anulate, prin indepartarea siglei de pe numere si mentionarea pe certificatul de inmatriculare sau retinerea lui. In Brief se face de asemenea mentiunea radierii

 74. Buna ziua, tin sa va felicit pentru tot ceea ce faceti.
  E o minune ca exista un site asa bine documentat.
  Am si eu o intrebare :) Sotia mea este absolventa a facultatii de asistente medicale Titu Maiorescu din Bucuresti. In cazul ei mai este nevoie de permis de munca in Germania ? Dar pentru mine ?
  Multumesc in avans pentru un eventual raspuns, si va doresc mult succes in ceea ce intreprindeti.

  • Pt absolventii de univeristati cu diploma de licenta nu mai este nevoie de permis de munca pt un job in domeniul pe care l-au absovit.

   • Buna ziua. Numele meu este Mihaela. Spuneti ca nu mai este permis de munca pentru absolventii de universitati cu diploma de licenta…asa este, dar…Locuiesc in Augsburg si cei de la Agentur für Arbeit mi-au spus ca inca imi trebuie permis de munca emis de catre cei de la München. Am vrut sa le arat chiar legea publicata pe site-ul lor in limba germana, dar nici nu au vrut sa se uite. Mi-au spus ca trebuie sa le aduc un raspuns in scris de la ZAV München din care sa reiasa ca pentru mine nu mai e nevoie de permis. Cei de la München mi-au confirmat la telefon ca nu mai am nevoie de permis si ca trebuie sa iau legatura cu autoritatile locale. Din pacate tratamentul aplicat noua romanilor este in continuare indiferent si superficial. Am contractul in mana, dar din pacate nu pot sa lucrez. Va rog sa imi spuneti ce stiti dvs. ca ar trebui facut. Va multumesc anticipat. O zi frumoasa!

   • Dar cei de la ZAV nu va pot da o hartie in care sa scrie negru pe alb ca nu mai aveti nevoie de permis de munca pt jobul pe care l-ati gasit pt ca aveti licenta aceasi specializare?

 75. buna
  am fahrzeugbrief de la primul propietar al masini dar e taiat un colt la foaie si am si fahrezeugbrief pe numele la seful meu

 76. acum pot merge eu personal cu briful masini de la primul propietar sa o radiez?

  • Poti merge, dar cu briful, certificatul de inmatriculare si placutele cu numerele de inmatriculare, toate, cum am scris mai sus trebuie sa faci.

 77. Buna
  Locuesc in Grecia de aproape 10 ani am permis permanent de sedere si munca. Ma gandesc sa plec din cauza problemelor care sunt aici, am auzit ca in Germania poate obtine permisul de munca si sedere mai usor daca prezit actele din Grecia !? EU Blue card
  Va multumesc.

  • EU Blue card nu este pentru cetateni comunitari – este folosit pentru absorbtia pe piata muncii a specialistilor din afara uniunii europene si se acorda doar pentru meserii de top.

 78. hallo! am si eu o intrebare legata de dreptul de munca definitiv…primul drept de munca mi.a expirat in 03.02.12 si de o sapt am trimis copiile dupa anmeldung,buletin si vechiul drept de munca la Duisburg..mentionez ca am lucrat doar 9 luni cu contract..as avea sanse sa primesc dreptul de munca definitiv? va multumesc

 79. Buna ziua,

  As dori sa intreb si eu cate ceva:
  1.Cum se procedeaza cu cardul european de sanatate daca sunt in CIC(crestere copil) pana in mai 2012,sunt in Germania de 1 an dar aici nu am facut asigurare medicala.Il mai pot obtine acum?As dori sa stiu cum sa procedez deoarece vrem sa facem asigurare aici.Pot sa ma duc la AOK(de exemplu)sa ma inscriu cu acel card european sau mai am nevoie de formularul E 104?
  2.Daca sunt in maternitate in Romania ,pot sa am Gewerbe?Pe acest Gewerbe poate sa munceasca sotul meu daca e pe numele meu?
  3.As putea in momentul in care fac actele pentru alocatia fetitei sa primesc banii din urma,mai precis de cand suntem anmelduiti?
  4.Stiti cumva in momentul in care imi gasesc o firma care sa ma angajeze,imi va face asigurare am inteles,imi mai trebuie in acel moment cardul european sau altceva?

  Am incercat sa intreb si la alte subiecte dar din pacate nu am primit raspuns,sper sa nu supar pe nimeni ca am intrebat aici.
  Va multumesc foarte mult!

  • Cardul european de sanatate nu te ajuta cu nimic pt obtinerea asigurarii de la AOK, nu te ajuta defapt mai cu nimic aici, poate numai in urgente. Mai bine mergi direct la AOK si faci asigurarea medicala germana freiwilig, Poti sa ai gewerbé, sotul poate lucra ca si angajat al tau, sau cu propriul lui Gewerbe. Pt alocatie nu stiu daca iti dau atat de mult din urma, cel mai bine intrebi la familieinkasse cand faci cerere pt kindergeld, dar pt asta ai nevoie de anumite acte, mai bine mergi acolo personal, si inreaba ce acte ai nevoie.

   • Va multumesc foarte mult pentru raspunsul promt.
    Pot avea Gewerbe daca sunt in CIC in Romania si primesc banii de maternitate?
    Daca sotul nu este angajatul meu nu are voie sa lucreze pe Gewerbele meu?Cei de la Finanzamt au zis ca nu vreo problema.
    Si as dori sa mai stiu daca trebuie sa facem Steuererklaerung sau ce acte trebuie sa facem daca Gewerbele este fara MWST si nu avem nici un contract de munca nici eu si nici sotul.Am inteles ca trebuie sa facem niste acte la Steuerberater unde trebuie sa ducem cat platim chiria,cheltuielile noastre.Aici trebuie sa declar si ce primesc din Romania?
    Sunt asa de speriata ca nu stim cum sa facem sa fie bine si sa nu stam in ilegalitate dar nu avem unde sa ne interesam iar dumneavoastra ramaneti speranta ……….
    VA multumesc foarte mult!

   • Nu are treba ce aveti in Romania cu ce faceti in Germania. Si aici aveti voie s lucrati 30 de ore pe saptamana daca sunteti in concediu de cresrere copil, dar ce e in Ro, nu ii intereseaza pe ei.Daca la Finanz amt au zis ca e OK sa lucreze sotul fara sa aiba nici o calitate la Gewerbe, atunci ceea ce zic ei conteaza , aveti nevoie de un contabil care sa se ocupe la inceput de actele Gewerbe-ului si el va poate lamurii si cum e cu toate taxele si impozitele

 80. deci trebuie 12 luni lucrate in continuu ca sa primesc dreptul definitiv…dar ei de unde stiu ca am lucrat numai 9 luni??

 81. Doamna Mara sa va dea Dumnezeu sanatate……………ati reusit sa ma linistiti …..nu stiu cum sa va multumesc.Sunteti supeeeeeeeer!!!!!!!!
  Nu am cuvinte de la lauda la adresa dumneavoastra si la cei care detin acest site.
  Imi era atat de teama ca nu am voie sa detin Gewerbe daca sunt in crestere copil in Romania si primesc bani de acolo,nu stiam ce se poate intampla.
  Va multumesc din toata inima mea!
  O duminica placuta si apreciez foarte mult ca ati raspuns azi.
  Acum stiu unde pot primi raspunsuri promte si la subiect.

 82. Buna seara.Ma aflu intr-o mare incurcatura si as dori niste sfaturi din partea acelora care cunosc legile din Germania in ceea ce priveste integrarea romanilor in aceasta tara.Multumesc anticipat tuturor celor care vor avea rabdarea sa citeasca aceste randuri.Incurcatura este ca am unde sa locuiesc,dar nu am prmis de sedere si sunt angajat de la 01-01-2012,dar nu am permis de munca.Cum am ajuns in situatia asta?pur si simplu nu am stiut ce trebuie sa fac si nici nu am avut pe cine sa intreb.Eu am venit in Germania in luna iulie 2011,pe 05 august am reusit sa inchiriez o garsoniera chiar daca nu aveam de lucru si nu stiam sa vorbesc,apoi am mers la Anmeldung.Aici mi-au dat Medeibeschenigung si un formular in care am completat pentru Gewerbe,am dus cele doua hartii la Arbeitzamt(asa cred ca se numeste) si am plecat linistit crezand ca am rezolvat cam tot,mai imi trebuia sa-mi gasesc de lucru.La inceputul lui august 2011,o problema neprevazuta,in familie in Romania,m-a facut sa plec in tara si m-am reintors in Germania pe 20 octombrie 2011.In luna decembrie mi-am gasit de lucru,iar de 01-01-2012 sunt angajat.De acte s-a ocupat patronul si contabilul sau,dar nici acestia nu au stiut ca imi trebuie mai intai un permis de lucru.Spuneti-mi va rog ce se mai poate face.Va multumesc

  • Sa faci cerere pt permisul de munca, urgent, tu lucrezi la negru acum ceea ce e foarte periculos daca te prinde, amenta e de 5000 de euro pt tine si 50.000 pt patron, asa ca….. Nu spune nimanui ca lucrezi fara permis, defapt nu spune nimanui ca lucrezi. Suna la ZAv si cerele sa iti trimita prin posta Antrag auf Arbeitsgenemigung-EU, si hartia cu descriere postului, completeazale impreuna cu patronul si apoi impreuna cu alte acte care le vei afla tot de la ZAV cand suni , le trimiti prin posta biroului ZAV de care aparti , duraza cam 4 saptamani raspunsul, bafta multa.

  • Dar tu lucrezi cu Gewerbe acum sau l-ai lasat balta? Ca daca lucrezi cu Gewerbe unde lucrezi acum, nu e nevoie si de permis de munca, permis de munca este nevoie cand vrei sa fi angajat , nu selbsttändig. Daca esti angajat unde lucrezi atunci fa ce ti-am zis deja fara sa spui ca lucrezi deja.

   • D-na Mara,
    Am primit o oferta sa lucrez cu minijob la curatenie.Daca as lucra 1 an aici,depinde daca voi primi acum Arbeiterlaubnis,ceea ce sper din suflet,dupa acest an pot sa cer Arbeiterlaubnis unbefristet?
    Multumesc
    Cu stima
    Violeta

   • In lege nu se specifica cate ore trebuie sa lucrezi sau ce fel de job sa ai, spune numai sa lucrezi cu Arbeitserlaubnis 12 luni in continuu. Dupa 12 luni poti face cerere pt permisul de munca unbefristet.

   • Va multumesc D-na Mara
    Sper sa primesc acel Arbeiterlaubnis ,zilele astea trimit actele la ZAV
    Va multumesc frumos pentru raspunsuri

    Cu stima
    Violeta

 83. Draga Mara iti multumesc mult pentru raspuns si apreciez mult pentru tot ce faci !!! sper sa reusesc si si eu pentru a obtine un loc de munca in Germania .

 84. Buna ziua sunt de aproape un an in Germania , contract inca nu am insa in curand imi va face unul sezonier , ce beneficii as putea sa am ? asigurarea de sanatate o platesc singur in acest caz daca am inteles eu bine? alocatia pentru copil o mai pot primi? astept un raspuns urgent multumesc anticipat !!

 85. buna ziua doamna consilier juridic puteti sa-mi dati si mie un sfat pt ca maine trebuie sa trimitem cererea pt permisul de munca la ZAV si ma tem sa nu mai dau iarasi de bucluc.Multumesc frumos

 86. MARIN | februarie 27, 2012 la 7:44 pm | Răspunde
  Comentariul tău e în așteptare.

  Salutare tuturor.Am o antrebare la dumneavoastra,lucrand cu geverbe 12luni ancontinuu,pot primi dreptul nelimitat de munca? Va multumesc mult pentru tot ce faceti pentru sarmanii de noi,rataciti!

 87. multumesc doamna Mara pt sfat.Nu lucrez cu Gewrbe,caci nu am apucat sa-l fac,dat fiind faptul ca mi-am gasit angajator,asa ca nu mai imi trebuie gewerbe.Dar la ora cand m-au angajat noi nu am stiut nimic despre necesitatea unui permis de munca.De acesta am aflat intamplator acum cateva zile,cand tot intamplator am descoperit acest site.Astazi 28-02-2012 trebuie sa soseasca de la ZAV formularele pe care va trebui sa le completam.Seful vrea sa ma treaca cu 4 ore pe zi,adica 20 de ore pe saptamana,ca lagerarbeiter si fara nici o pregetire.,desi am diploma de sudor tradusa,legelizata si apostilata si aici facem motaje confectii metelice.In acest caz as mai avea sanse sa obtin permis de munca?banuiesc ca Germania nu are nevoie de analfabeti,ci de oameni care pot oferi ceva.Va multumesc din nou

 88. Multumesc Mara pentru raspuns!

 89. Buna seara,

  Ce institutie/autoritate certifica validitatea unei diplome de studii superioare si a exercitarii unui job in domeniul corespunzator studiilor, in absenta solicitarii unui permis de munca in baza noii legi de la 01 ian 2012. Este suficient un simplu contract de angajare, fara implicarea ZAV? Altfel spus, diploma, traducerea si legalizarea sunt neceserare doar pentru legitimarea competentelor in fata angajatorului?

 90. DOAMNA MARA,.Am si eu o intrebare=daca as primi dreptul de munca,lucrand 4 ore la un patron,as putea lucra si cu GEWEBE inca 4 ore in alta parte ca sa-ma pot completa 8 ore pe zi?MULTUMESC

 91. Rodica Dumitrache

  Buna ziua.revin pe acest site cu speranta ca voi primi niste lamuriri.Am on prieten care a avut ceva ghinion cu munca in germania.Anul trecut in noiembrie a obtinut dreptul de munca pt 2 ani la un patron,dar dupa o luna jumatate patronul i a spus ca nu il mai poate plati ca nu-i merge afacerea,deci a trebuit sa plece.Acum a gasit alt loc de munca unde patronul il vrea,dar imediat.Acest patron a sunat la arbeitsamt sa vada cum il poate angaja repede si i-a facut un contract sezonier de 3 luni,urmand ca intre timp sa-i faca actele pt obtinerea dreptului de munca pt un an.intrebarea mea este…Este legala aceasta procedura?Dupa cele 3 luni ii poate face un contract pt un an?El este inregistrat la primarie din iunie 2011 si are si dreptul de sedere obtinut.Va multumesc f mult si sper ca totul sa fie bn.o zi buna tuturor

  • Da este legal si si bine. Contractul sezonier ii da posibilitatea de a lucra imediat fara a mai astepta decizia celor de la ZAV pt permisul de munca, pt ca pt acest tip de contract nu este nevoie de permis de munca, si intre timp el poate lucra legal linistit, pana ii va veni raspunsul pentru permisul de munca ca sa fie angajat cu contract normal.

 92. Buna ziua, revin cu un post, de fapt o intrebare- Lucrez la un restaurant si patronul de acolo vrea sa ma inregistreze- din cate am inteles de la el o sa fie un “contract” de 500-800 euro in care o sa am asigurarea medicala platita.. intrebarea mea este daca din acesti bani patronul plateste ceva contributii la statul german, si daca cu acest tip de contract o sa pot sa imi obtin dreptul de munca si in cat timp- 1 an sau 2 ani? Va multumesec, sper sa obtin cateva informatii folositoare, Andrei

 93. Buna ziua
  Revin cu o intrebare, locuiesc in Grecia de aproape 10 ani acum am obtinut permis de munca/sedere permanent. Cu actele de aici pot obtine mai usor permis munca/sedere in Germania?
  Ca cetatean UE cand te inregistrezi prima data in Grecia se emite un permis sedere/munca galben la culoare, dupa 5 ani se schimba albastru si este permanent, (Μόνιμος κάτοικος Ελλάδας-Rezident Grecia) asa arata (http://dl.dropbox.com/u/25710006/img013.jpg).
  Un prieten de al meu a plecat de aici in Germania cand a depus pentru acte i sa comunicat daca avea permisu de sedere in Grecia permanent (albastru) i se acordau actele imediat ? !
  Va multumesc.

 94. Buna ziua,

  Am o intrebare referitoare la solictarea pentru permisul de munca – acea cerere pe care trebuie sa o completez eu, angajatul. De unde pot sa o obtin? De la agentia germana de ocupare a fortei de munca sau o pot gasi si aici in Romania?Eu sunt in Romania, firma angajatoare e in Germania. Din ce am citit aici, nu trebuie sa merg obligatoriu cu angajatorul sa depunem acele 3 cereri. Cererea pentru permisul de munca o pot completa si trimite scanata angajatorului, sau trebuie totul facut in original (asta ar insemna ori sa trimit prin posta cererea ori sa ma duc eu in germania sa o completez).
  Trebuie obligatoriu sa am un pasaport valid la momentul depunerii cererii de permis de munca? Sau pasaportul e folosit doar in cazul acordarii dreptului de sedere (mai mult de 90 zile). Mai e nevoie si de alte acte in acest stadiu al procesului de obtinere a permisului de munca?

  Multumesc!

 95. Buna ziua tuturor,daca imi fac Gewerbe ca -montaj bauelemente(usi,ferestre,balustrade,etc),pot lucra pt o singura firma?Daca DA,voi avea nevoie de un contract cu acestia?Am inteles ca ar trebui sa am mai multi clienti,cel putin 2 sau 3,dar unii spun ca se poate lucra pt o singura firma.Si a doua intrebare=prietene mea urmeaza sa lucreze la un restaurant,la bucatarie, o sa-si faca si ea Gewerbe,in acest caz cum va mai dovedi ca lucreaza la mai mult de 2 clienti si cum va putea obtine Gewerbe,daca pt aceasta are nevoie de 2 precontracte?Eu stiu ca atunci cand lucrezi la bucatarie,la restaurant,nu prea ai cum sa mai lucrezi si la alt restaurant,deoarece patronul te vrea tot timpul acolo.sfatuiti-ne ce trebuie sa facem

 96. Buna , as avea o intrebare , lucrez de 8 luni cu gewerbe la o firma , acuma au aparut probleme deoarece nu aveam voie sa lucrez cu o singura firma pe gewerbe, intrebarea este : Exista o portita pentru a face rost de dreptul de munca mai devreme de acei 3 ani ?

 97. daca are cineva oferte de locuri de munca in Germania-domeniul transport auto categoria B sau agricultura- il rog sa ma contacteze la acest mail: tudorbura@yahoo.com (detin experienta de munca in germania)

 98. Buna seara
  Am si eu o mica intrebare legata de dreptul de munca in germania…
  Sunt angajat in Romania si detasat in Germania la munca. Sunt aici de aproximativ 2 ani. Locuiesc si lucrez in zona Bielefeld in abator. Pentru cazul meu, te rog, mult mai explicit detali despre dreptul de munca… daca am acest drept si la cat timp.
  Multumesc frumos. Emil

 99. Buna ziua. Suntem in Germania de cateva luni, si zilele astea ne-am informat cum sa ne schimbam permisele de conducere romanesti. Am fost la Landratsamt – Verkehrsabteilung din orasul in care locuim, cu toate actele pt. schimbatul permiselor la noi (permis romanesc, poza tip pasaport, etc), iar cand am ajuns acolo am aflat ca de fapt de ceva vreme nu mai este necesara schimbarea permisului pentru cetatenii unei tari din EU. Adica permisul romanesc este valabil aici in Germania, fara sa mai trebuiasca schimbat dupa acele 185 de zile (cum era pana in urma cu ceva timp).
  Am gasit si pe net cateva surse cu aceste informatii:
  http://www.europa-fahrerlaubnis.com/Umschreibung.html
  Mai mult decat atat, sotia are in permisul de conducere numele vechi de inainte de casatorie. Functionara de la Landratsamt a spus ca nici in cazul sotiei nu este obligatorie schimbarea permisului, pt. ca permisul de conducere nu este un act prin care te identifici, ci doar dovedesti ca ai dreptul de a conduce. Deci in acest caz ni s-a spus ca este in ordine sa aiba permisul cu numele vechi si o copie a certificatului de casatorie intotdeauna la ea. Nu ne-am asteptat, dar este mult mai simplu decat in Romania. Noi totusi o sa mergem sa schimbam permisul de conducere al sotiei, pt. a nu avea neplaceri in cazul in care o sa mergem cu masina in Romania. Schimbarea numelui din permis (sau a permisului) se poate face aici in Germania, la Landratsamt. Costa aprox. 24-30 E, si se face foarte usor.
  O zi buna.

 100. BUNA..azi am primit dreptul de munca definitiv..dupa 9 luni de lucru neintrerupt…(03.2011-11.2011)..intr.un abator…deci nu ii o regula sa lucrezi minim 12 luni ca sa primesti dreptul de munca definitiv..cel putin de unde l.am primit eu…DUISBURG…o seara minunata

 101. buna.din cauza situatiei economice din grecia dupa 15 ani petrecuti pe meleagurile cretane m-am hotarit sa accept oferta unor cunostinte din germania si sa plec definitiv acolo.asi fi recunoscator daca cineva ar putea sa-mi explice etapele necesare pentru obtinerea unui permis de munca in constructii.nu cred ca are importanta permisul de rezidenta din grecia sau ma insel?

  • Permisul de munca se obtine in urma gasirii unul angajator in Germania . Completati cererea pt permisul de munca impreuna cu o hartie pt descrierea locului de munca impreuna cu angajatorul, (aceste doua harti le obtineti de la ZAV prin posta, sunati la ei si le solicitati), apoi aveti nevoi e de Anmeldung , adica inregistrarea la primarie a adresei unde locuiti in Germania , si presupunand ca veti dori sa va mutati aici mai aveti nevoie de asigurare germana si dr de sedere EU, dar acestea din urma le puteti solicita dupa ce veti obtine dr de munca.

 102. Buna ziua asi vrea sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi daca se poate. Sunt in Germania de 8 luni am lucrat cu contract pe o perioada de 4 luni in agricultura pe urma am lucrat la negru timp de 2 luni in Ianuarie anul acesta mi-am facut Gewerbe-Anmeldung, in domeniul (constructii) cont in banca am primit prin posta doar identifikationsnummer este vreo problema ca am scris un rechnung. Din cate am inteles trebuie sa mai primesc ceva de la finantamt…. chiar nu stiu pt ca nu am pe nimeni care sa ma informeze exact. Va rog imi puteti spune daca e bine ce am facut si ce trebuie sa mai indeplinesc pt a fi cu toate actele in regula?
  Va multumesc Lucian

 103. Ma scuzati k iarasi revin …. dar am adresat sh eu o intrebare….. si nu mi sa raspuns ink … va rog frumos sa`mi raspunde`ti …
  “Am o intrebare…sunt in germania…am lucrat 6 luni din anu 2011 (iulie-decembrie)…acum din ianuarie am iarash bagat contractu pe 6 luni … lucrezi in gastronomie…dupa aceste 6 luni .. mai pot lucra aici in germania…sau pot merge sa lucrez in alt loc dupa aceste 6 luni?!am inteles k dupa 1 an de munk se primeste pesrmis de munk …. la mine se poate aplik aceasta situatie?!? lucrez cu acte in regula … platesc impozite la stat…. am inceput sa fac acel curs VHS …. imi este de ajutor acestu curs?!?!Multumesc pentru raspuns…”

  • Legea cu un an neintrerupt este in vigoare incepand cu 1. ian.2012. Daca se ia in consideratie acest aspect,dumneavoastra ati avea numai 6 luni pe anul acesta.Depinde si de felul contractului(6 luni-banuiesc ca e sezonier,nu stiu exact daca se poate prelungi,sau care e procedura).Cel mai bine e sa va interesati la Agentur fuer Arbeit sau sa consultati un Steuerberater.

 104. buna ziua am si eu o intrebare.sunt in germania de 6 luni am gasit de lucru la un mcdonal…problema mea e ca mi-au trimis actele pentru a obtine dreptul de lucru dar dupa 4 saptamani au venit inapoi pentru ca lipseau niste acte..angajatorul a trimis din nou actele si de atunci tot astept..au trecut din nou 4 saptamani si inca nu am nici un raspuns…posibil sa nu mai primesc dreptul de lucru daca a trecut asa de mult timp?Si ce mi s-a parut ciudat e ca angajatorul a oprit ameldungul si nr de idetification in original…ma ajutati cu un sfat?!Multumesc

  • Cunosc multi carora li s.a respins la Mc Donald,, pe motiv ca sunt alti cetateni prioritari care sa ocupe postul respectiv.

 105. ce`i acel “steuerberater”?!iar acel curs pe care`l fac… nu stiti imi e de vreun ajutor..?!?!

  • Steuerberater este acea persoana autorizata care poate sa va dea raspuns la problemele dumneavoastra…….adica un consultant fiscal
   O zi buna!

  • Cand spuneti VHS va referitila VOLKSHOCHSCHULE?Daca de asta e vorba , e o scoala care va ajuta sa invatati limba mai repede si sa va integrati mai usor.Din punctul acesta de vedere aveti avantaj dar nu va ajuta efectiv la gasirea unui loc de munca.

 106. pai ce avantaje am … asta`i intrebarea mea….. multzumesc frumos

  • Imi cer scuze ca intervin dar aveti niste intrebari de copil mic.
   Este clar ca daca mergeti la VHS si invatati limba germana aveti avantaj ca va descurcati mai bine sa va gasiti si un loc de munca.Mai exact ca va descurcati sa vorbiti nu ca o sa vina cineva la VHS sa va caute si sa va ia de manuta sa va duca la munca.
   Sper ca ati inteles ce am spus si sa nu va suparati ca am fost asa directa dar asta e un site unde sa primim raspunsuri pentru niste lucruri mai importante.
   Va multumesc

   • Salut Alex!Violeta are dreptate,nu o sa te ajute acel curs sa-ti obtii dreptul de munca,si nici nu o sa vina cineva sa-ti dea un loc de munca cand termini acel curs,acel curs te ajuta doar sa inveti limba,daca sti sa vorbesti,iti gasesti mai usor de munca.In legatura cu dreptul de munca,tin sa o contrazic pe Mihaela,legea cu 12 luni e de mult timp,nu doar de la inceputul anului!!!Si da,dupa astea 6 luni mai poti lucra!!!Cum?Simplu!Suni la ZAV-ul de care apartii si le ceri sa-ti trimita prin posta un formular antrag auf arbeitsgenehmigung-eu,completezi primele 24(sper ca nu gresesc) rubrici,faci copii la cele 12 lohnzettel(fluturasul de salar),copie dupa anmeldung,dupa buletin si le trimiti la ZAV,in 3-4 saptamani o sa primesti raspuns daca ai primit UNBEFRISTET sau nu,dar normal il primesti!Apropo,citeste cu mai multa atentie postarile de pe site,ca s-au mai discutat de multe ori aceste probleme!Bafta!

   • http://romaningermania.ro/liber-la-munca-in-germania-din-2012-pentru-romanii-cu-facultate-stagiarii-din-intreprinderi-si-sezonieri/

    Bogdan ,mie chiar nu-mi place sa contrazic.Poate tu stii mai multe ,insa probabil te referi la un alt tip de contract .Alex vorbea de contract de sezon.Sunt in tema pentru ca sunt in aceeai situatie cu a lui.

   • Eu stiu tot din proprie experienta,si eu am lucrat cu contract de sezonier,unul din iulie pana in decembrie 2010 si al doilea din ianuarie pana in iunie 2011.Am avut 12 luni fara intrerupere,12 fluturasi consecutivi si mi-am cerut unbefristet,l-am obtinut si dupa am putut sa-mi caut oriunde de munca!

 107. Lucrez de 2 ani dar cica doar pe primul am avut “drept de munca”…dar am primit somaj pt o luna…p

  • (din greseala am dat ok)…deci am primit somajul si miam gasit alt angajator dar de la. arbeitsamt mi sa spus k dreptul de munca mia expirat acu un an si nu miam ridicat acea foaie prin care cer dreptul de munca permanent,dar eu de atunci pana acuma am lucrat incontinuu…pot sa cer acum dreptul de munca permanent sau trebuie sa fac alt formular?

   • Daca ai un an de munca legal poti oricand sa faci cerere pt dr de munca permanent la ZAV.

   • BUna seara,
    Este adevarat ca si in momentul in care muncesti 1 an cu Gewerbe poti sa primesti acel Arbeiterlaubnis?
    Multumesc !

  • Asta nu stiu, daca cineva a obtinut permisul in felul asta poate ne spune si noua, dar mai bine intrebati la ZAV.

  • multumesc pt raspuns..am vb din pacate doar la telefon cu ei pt k sau mutat din nurnberg in munchen si trebuie sa imi trimita un formular si eu trebuie sa il trimis inapoi cu ultimele 3 salarii si copie dupa unde stau si nush ce …o sa dau un rasp atunci cand voi stii exact..sper sa iasa bine k altfel nu arata prea bine..o seara placuta

 108. Este nevoie de o dovada a unui domiciliu in orasul in care voi lucra, pentru a depune dosarul pentru permis de munca? Primesc informatii contradictorii de la ZAV din germania. Azi am sunat si mi-au zis ca nu am nevoie de Meldebescheinigung, angajatorul zice ca a primit informatia cum ca am nevoie de acest Meldebescheinigung. Cei de la EURES imi zic ca nu am nevoie de asta.
  Va rog sa ma lamuriti daca se poate…cineva care a depus de curand actele pentru permisul de munca…sa imi dea o lista concreta cu ce anume trebuie depus la dosar.

  Merci

  • In cazul in care aveti o oferta de munca, nu e obligatoriu sa aveti domiciliu in orasul respectiv, permisul de munca se poate obtine si din romania, fara a fi inregistrat aici.

  • Deci pr permisul permanent noua ne-au cerut Meldebescheinigung de la Bürgeramt pt ca dovedii faptul am avem 3 ani de sedere, pt ca in aceasta baza am avut dr la permisul permanent. Pt permisul temporar insa, nu mai tin minte sigur, dar ceea ce va spun cei de la ZAV este ceea ce trebuie sa faceti pt ca ei se ocupa cu eliberarea.

  • Pentru permisul temporar sigur nu se cere domiciliu – personal l-am obtinut avand domiciliu in Brasov :) si e oarecum normal: daca exista o oferta de munca intr-un anumit oras, nu te muti acolo pana nu obtii toate aprobarile.
   In schimb pentru permisul permanent, dupa 3 ani de sedere, da, se cere dovada domiciliului.
   Posibil ca cei de la ZAV sa nu fi inteles exact problema dumneavoastra, de multe ori functionarii sunt superficiali.

 109. As dori si eu sa stiu ce este un Meldebescheinigung si cum sau cand il poti obtine
  Multumesc

  • Este dovada inregistrarii adresei la primarie. In momentul in care aveti contractul de inchiriere in mana , mergeti cu el la Bürgeramt si inregistrati adresa si va vor da un Meldebescheinigung .

   • Multumesc pentru raspuns
    Am sunat azi la ei ai au zis sa ma duc maine dimineata cu pasaportul si costa 5 euro acel Meldebescheinigung.Trebuie sa il iau si pentru sotul meu?La ce imi foloseste acel Meldebescheinigung?Ca eu am o hartie de la Anmeldung in care este clar scris ca stau la aceasta adresa.Daca imi e necesara si acea hartie ma duc maine sa o iau
    Va multumesc frumos!

   • Nu trebuie sa te duci sa il iei, ai nevoie de acest <meldebescheinigung numai daca ti-l cere vreo autoritate, Arbeitsamt sau alta, in majoritatea cazurilor trebuie sa nu fie mai vechi de 2-3 saptamani., Ca sa iti dau un exemplu, mi-a fost cerut acest Merdebescheingung de catre Arbeitsamt cand am cerut permisul permanent de munca, ca sa dovedesc cu el ca ma 3 ani de sedere, si m-i s-.a spus sa nu fie mai vechi de 2 saptamani, am platit si eu 6 euro pe el, alta situatie poate si la Arbeitsamt daca te inscri ca si somer iar iti va cere acelas lucru , dar iti dau o hartie pe care o duci la Bürgeramt si esti scutit de taxa. Cam asta e, e suficient hartia cu anmeldung sa o ai ca dovada a adresei mereu cu tine, o copie.

 110. Buna ziua. Numele meu este Mihaela. Este scris mai sus ca nu mai este permis de munca pentru absolventii de universitati cu diploma de licenta. Locuiesc in Augsburg si cei de la Agentur für Arbeit mi-au spus ca inca imi trebuie permis de munca emis de catre cei de la München. Am vrut sa le arat chiar legea publicata pe site-ul lor in limba germana, dar nici nu au vrut sa se uite. Mi-au spus ca trebuie sa le aduc un raspuns in scris de la ZAV München din care sa reiasa ca pentru mine nu mai e nevoie de permis. Cei de la München mi-au confirmat la telefon ca nu mai am nevoie de permis si ca trebuie sa iau legatura cu autoritatile locale. Din pacate tratamentul aplicat noua romanilor este in continuare indiferent si superficial. Am contractul in mana, dar din pacate nu pot sa lucrez. Va rog sa imi spuneti ce stiti dvs. ca ar trebui facut. Va multumesc anticipat. O zi frumoasa!

  • asa ma trimit si pe mine…am mers sa primesc somajul,miau facut actele si am primit bani si cand le-am spus sa imi dea o foaie pe care sa scrie k am drept de munca pt noul servici imi spun k eu nu am drept de munca de 1 an desi platesc toate taxele si asigurarile si tot…unu imi zice una altu imi zice alta,,,nush ce sa zic si sa fac…ne trateaza foarte indiferenti

 111. Buna,

  Aveti cumva o lista cu toate documentele care trebuie depuse la dosarul pentru permisul de munca? ( de ex: buletinul trebuie? Pasaportul? (copie sau original?), Diploma (tradusa/legalizata?)….

  Merci

  • O lista nu exista, va vor cere cu siguranta cererea Pt permisul de munca EU, formularul cu descrierea postului si un act de identitate, inafara de asta fiecare Arbeitsamt in parte poate sa mai ceara (sau nu) Anmeldungul. Actele in original, ei isi fac singuri copii xerox.

 112. Buna ziua! As avea si eu o intrebare: sotul meu lucreaza cu gewerbe din august 2010; ar putea obtine dreptul de munca permananent?

  • Buna
   si pe mine ma intereseaza asta si am auzit pe cineva ca ar fi posibil dar nu stiu cum .
   Daca aflii ceva sa ne spui si noua
   Mersi

 113. Va multumesc!

 114. IN primul rand imi cer scuze caci am postat intrebarea in mai multe locuri, in speranta sa primesc un raspuns.
  Atat eu cat si sotia avem drept de munca aici si dreptul de sedere de la primarie. Avem chirie aici pe numele nostru, cont masina etc.. In concluzie totul ce detinem si activitatea noastea este in Germania.
  Problema este ca in romanania nu mai detinem nimic si buletinele noastre inca figureaza cu adresa de acolo… in concluzie nu mai sunt valabile teoretic. Ce trebuie facut sau ce acte trebuei sa obtin ca sa avem un document // buletin,pasaport// cu datele concrete de aici pentru ca e comic cand mergem in vizita acasa prezentam BI cu doua adrese practic neadevarate nu e asa ?
  Astept un raspuns promt daca se poate.
  Cu respectul cuvenit Claudiu.
  claudiu8campean@gmail.com

 115. buna ziua,ma numesc mariana,sotul meu este in germania din 24 feb,pe 27 feb a depus documentele pt dreptul la munca,mentionez ca a fost luat in spatiu de cumnatul nostru care este neamt,suntem in data de 18 martie si raspunsul nu l a primit,in conditiile in care i au spus ca in 2 saptamani primeste raspunsul.aveti idee cat poate dura?pt ca oferte de lucru are,dar toti ii cer acel act?

  • Timpul de asteptare este de obicei 4-6 saptamani.
   Notati va rog ca acel permis nu este universal valabil – mentionati ca are mai multe oferte – permisul de munca initial se obtine legat doar de un anume loc de munca si pe o perioada determinata.
   Informatii detaliate gasiti in postarile anterioare, problema e debatuta in detaliu.

 116. laszlo magdita

  buna seara ma numesc Magda ,locuiesc in Germania la prietenul meu cu care am fost impreuna la rathaus si ma anmelduit ,in data de 8 august 2011 trebuia sau trebuie sa mai merg si in alta parte ,,momentan nu lucrez nicaieri ,,,,multumesc mult,

  • Trebuie sa mergi si la Ausländerbehörde sa iti iei dreptul de sedere (Freizügigkeitsbescheinigung-EU). Pt asta trebuie sa indeplinesti niste conditii: Anmeldung, asigurare medicala germana, venituri suficiente, poate prietenul tau are destule venituri si te intretine si pe tine momentan, pasaport si poze, , dar mai intai trebuie sa suni la ei si sa spui ce vrei, sa faci o programare(Termin). Daca vrei sa lucrezi , ai nevoie de permis de munca, ´ca si cetatean roman, dar dupa nume , daca esti cetatean ungur atunci nu ai nevoie de permis de munca.

 117. Mersi mult Bogdan … am inteles… ideea in principiu e sa fie 12 luni consecutive … nu are importanta ca sunt din 2011 .. 6 luni sh din 2012 ,,, akte 6 luni … mersi mult

 118. laszlo magdita

  multumesc mult pentru ajutor ..si va rog mult sami mai raspundeti la niste intrebari, sunt cetatean roman numele il mostenesc de la sotul meu decedat ,,deci daca doresc sa depun actele pentru permisul de munca imi este necesar dreptul de sedere sau este suficient anmeldung mii de multumiri .

  • Nu este necesar dr.. de sedere , abea dupa ce obtii dr de munca , mergi la Ausländerbehörde si ceri dr de sedere. Este suficient Anmeldungul desi nici ala nu stiu daca il cer , de fapt iti trebuie cererea si furmularul cu descrierea postului pe care le ceri la ZAV sa ti le trimita prin posta, si poasaportul, posibil Anmeldung.

 119. laszlo magdita

  multumesc foarte mult sa aveti o zi buna

 120. Dragomir Cosmin

  Buna ziua,
  Numele meu este Dragomir Cosmin si as dori sa ma ajutati intr-o problema,mai exact. Lucrez in Germania de 8 luni de zile si as dori sa schimb locul de munca. Mentionez faptul ca sunt angajat de catre o firma romaneasca si detasat sa lucrez in Germania,lucru care nu mi se pare foarte avantajos pentru mine. Intrebarea mea este daca pot sa obtin un permis de munca in Germania,unde ma pot adresa?
  Va multumesc,
  O zi buna

  • Mai intai trebuie sa gasesti un loc de munca, si apoi sa ceri permisul pt locul respectiv de munca la ZAV. Dupa ce gasesti locul de munca, le ceri celor de la ZAV sa iti trimita prin posta cererea si formularul pt descrierea postului, le completezi si cu alte acte care tot de la ZAV afli care sunt, le trimit inapoi prin posta , dureaza 4-6 saptamani raspunsul.

 121. buna ziua,am gasit pagina intamplator si va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns….sunt in germainia de aproape 9 luni,intamplator am avut noroc de un angajator care imediat cum am ajuns aici mi-a facut contract de munca mi-a platit asigurarea fara ca el sa stie ca am nevoie de drept de munca,dupa 3 luni mi-am dat demisia si am gasit un altul care la fel a procedat(contract de munca,asigurare platita)insa fara arbeitalaubnis dupa 3 luni m-a concediat pe motiv ca nu sunt un vorbitor de limba germana asa cum a vrut angajatorul si am decis sa imi incerc norocul la o institutie de stat germana unde m-am lovit de problema dreptului de munca,acesta mi-a depus actele pt obtinerea dreptului de munca insa dupa 5 saptamani nu am nici un raspuns,mentionez ca in acest timp si angajatorul si eu am sunat in repetate randuri la ZAV de unde nu am primit prea multe informatii decat ca trebuie sa astept si nu imi poate relata de ce natura va fi raspunsul…..Ce e de facut in aceasta situatie???
  VA MULTUMESC ANTICIPAT!!!!!

  • Eu in locul tau as suna la ZAV (de fapt asa am si facut) :D mi-am depus actele pe 1 martie si dupa 2 saptamani am sunat si mi-au spus pai e eliberat cu data de 13 Martie. Trebuie sa ajunga prin posta.

 122. a durat la cineva aliberarea permisului de munca mai mult de 3 luni??? daca da cam cat???

 123. o intrebare….am auzit azi … nu stiu dak`i adevarat… de aceea vreau sa ma lamurit va rog… lucrez intr`un restaurant…am inteles k dak primesc permis de munca pe o perioada nedeterminata … pot lucra numai pt aceasta restaurant …. adik nu`mi este valabil in toata germania…..multzumesc anticipat

  • La inceput se da permis de munca numai pt un anumit job si este pe o perioada de maxim 12 luni, sau mai putin in functie de ce termen are contractul de munca, se numeste Arbeitserlaubnis. Dupa 12 luni de munca consecutive poti sa ceri permisul permanent care e universal valabil si nelimitat.

 124. tin sa te contrazic mara. tatal meu are permis de munca pe 2 ani!

  • Da, dar asta nu inseamna ca dupa 12 luni nu poate aplica pt permisul definitiv. In marea majoritate a cazurilor Arbeitserlaubnis este pt 1 an de zile, dar daca tatalui tau i s-a dat pe 2 ani asta nu il impiedica cu nimic sa aplice dupa 1 an pt cell permanent.

 125. Deci ceea ce am auzit ieri este o prostie nu?patronu nu poate sa faca in niciun fel ca sa ma pacaleasca …. in sensul ca degeaba dobandesc permis permanent … pt k doar la el voi putea lucra

  • Deci daca acum lucrezi deja cu permis de munca Arbeitserlaubnis si dupa 12 luni iti faci permisul permanent Arbeitsberechnigung , cu acesta din urma poti lucra oriunde in Germania, nu numai la locul actual de munca.. Permisul permanent se obtine si in cazul in care aveti 3 ani de sedere cu Anmeldung chiar daca nu ati lucrat 12 luni inainte.

 126. eu am contractu` bagat pe 6 luni … presupun k asta`i Arbeitserlaubnis de care spuneti :P..adik am lucrat anu trecut 4 luni … trebuie sa fie 6 dar la bagat doar pe 4 … sh acum de la 1 ian il am iaras bagat pe 6 luni …presupun k asta e nu?

  • Contractul e contract, permisul de munca se obtine de la ZAV pe baza contractului.
   Momentan sunteti lucrator la negru!

 127. tocmai asta e … nu cred ca sunt lucrator la negru pt k lunar primesc statu de plata(cred ca asa se cheama acea foaie pe care scrie salariu brut/net…si taxele pe care le platesc)… iar bani imi intra pe card…
  Ma scuzati .. dar nu stiu foarte multe despre asa ceva… si de aceea va multzumesc tare mult daca ma puteti scoate la lumina…

  • Tocmai lipsa permisului de munca va face lucrator la negru, chiar daca partea de contract si plata taxe este in regula.
   Nu aveti voie sa lucrati fara acel permis de munca – amenda e de cate sute de mii de euro pentru angajator si 5.000 Euro pentru angajat.
   Cititi va rog tot topic-ul, gasiti informatii detaliate despre permis si procedura de obtinere a acestuia.

   • Totusi , Iulian, daca domnul are, de ex un contract sezonier – pe 6 luni- pentru care se spune ca nu mai este necesar Arbeiterlaubnis,lucreaza la negru??Cum se poate asigura daca este intra in categoria celor ce nu necesita permis de munca , sa evite angustia ca lucreaza la negru . Amenda nu este de neglijat!
    multumesc

 128. In concluzie…. chear dak sunt intregistrat la primarie .. sh primesc stat de plata lunar… platesc asigurare de sanatate.. toate cele… sunt tot lucrator la negru?!

  • DA!
   Pentru ca nu aveti permis de munca!

  • Nu va ma lua-ti oameni buni dupa anumite baliverne care se tot discuta aici.Daca un angajator doreste sa angajeze un roman sigur se poate.Eu am primit permisul in 2 saptamani,sa zicem maxim 3 saptamani Daca nu primi-ti nici un raspuns inseamna ca la angajator nu ia placu fata noastra ca suntem romani!! Dar nu ca nu se poate!!Eu am primit raspunsul a 3 oara de la zav ,toate au fost pozitive ,nu am primit niciodata raspuns negativ.

 129. Am inteles … multzumesc frumos!!!

  • Da, IulianS are dreptate, munca fara permis de munca e munca la negru si e destul de aspru pedepsita, probabil ca angajatorul Dv nu cunoaste exact situatia Romaniei, si anume, ca inca mai avem nevoie de permis de munca, pt a lucra aici, si considera ca daca sunteti din UE , atunci ca si ceilalti nu mai aveti nevoie de permis, gresit, remediati cat de repede situatia pt a nu fi prins si tras la raspundere.

 130. Buna seara!
  As avea nevoie de cateva lamuriri cu privire la dreptul de munca:
  Mi-am depus actele pentru a dobandi dreptul de munca, contract part-time -800E brut la o cafenea.
  1. cu acest tip de contract as putea sa obtin dreptul de munca permanent dupa 1 an de zile, sau dupa 2 ani?- asta ar insemna ca 1an/2 ani ar trebui sa lucrez numai pentru acest angajator? sau pot, la o luna/doua dupa ce voi obtine dreptul temporar de a lucra sa imi gasesc un alt job si sa inchei un alt contract de munca?

  • Poti sa obti dreptul de munca permanent dpa 12 luni cu acest contract, dar vei putea lucra numai in acest loc cu acest permis, daca vrei sa iti schimbi locul de munc ainainte , trebuie sa aplici pt un nou permi. Abes dupa 12 luni de munca continua poti aplica pt permisul permanent si numai cu acesta vei putea lucra oriunde vei dori in Germania.

 131. Buna seara tuturor. am un contract de munca pe un an in agricultura. patronul mia facut un contact de inchiriere pt locuinta pe perioada contractului de munca Adica pt un an , si mia facut si un contract pt impozitul pe salariu. Acuma dupa 2 luni de contract de munca am aflat ca patronul ma plateste foarte prost. problema mea este daca plec de la patronul acesta ma afecteaza ca am contra de inchiriere pe locuinta si contract pt impozit? va multumesc

 132. Am primit pe data 11.02.2012 dreptul de munca permanent. Nevasta mea se afla in germania din aceeasi data ca si mine dar lucreaza numai cu contracte pe 6 luni. Are drept de sedere, adresa, totul totul legal. Am intrebat la ZAV BONN si ne-au spus sa mai lucreze inca un contrac pe 6 luni sau sa astepte sa treaca 3 ani si atunci il primeste automat.. il poate primi dupa 3 contracte de sase luni? Sau dupa 3 ani de sedere fara intrerupere.

  • Daca tu ai obtinut dreptul de munca permanent , sotia ta are si ea dreptul la el, este transmisibil. Eu zic sa completati si pt ea cererea aceea galbena si impreuna cu copie dupa permisul Dv, copie dupa pasaportul ei si al Dv si Anmeldung si copie dupa certificatul de casatorie, sa le trimiteti la ZAV .

 133. Sotul meu are drept de munca pe perioada nedeterminata,asta inseamna ca am si eu ?

  • Buna ziua,

   Cititi va rog postarile anterioare, gasiti raspunsuri la majoritatea intrebarilor ce le-ati putea avea.
   Sau
   Fie asteptati ca cineva sa va raspunda la intrebare, nu e nevoie sa o postati din ora in ora.
   La intrebarea dumneavoastra va raspund doar cu un DA, lasandu-va placerea sa descoperiti in postarile anterioare explicatia si baza legala a acestui raspuns.
   Multumesc!

   • Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra foarte apasat insa eu credeam ca de aceea exista acest site …pentru ca persoane ca dv care cunosc legile de pe teritoriul Germaniei sa ajute persoane asa ca si mine care nu le cunosc….v-am pus acesta intrebare de doua ori pentru ca prima data nu mi s-a raspuns si mai mult pentru ca eu nu vad primul meu post imi cer scuze daca acest lucru va deranjat in vre-un fel….eram destul de confuza pentru ca aici in germania in mom in care am intrebat patronul sotului meu daca beneficiez si eu de dreptul de munca ,pentru ca sotul meu il are definitiv mi-a raspuns ca nu ….va cer inca o data scuze…multumesc.

  • Nu trebuie sa iti ceri scuze deloc, fiecare intreaba ce doreste si i se raspunde in functie daca cineva cunoaste si poate sau vrea sa raspunda. Noi nu suntem detinatorii acestui site, ci doar raspundem la intrebari ale caror raspuns il cunoastem din propria experienta. Sfatul lui Iulian era sa cititi ce éste deja scris pe site si veti afla o multime de lucruri, probleme deja zazbatute, si destul de cuprinzatoare, aproape ca nu mai lasa loc la intrebari.

   • Multumesc Mara pentru precizari!
    Exact aceasta era ideea: dumneavoastra va agitati, postand din ora in ora acelasi lucru (primisem parca 3 mailuri in decurs de 2 ore cu aceeasi postare a dumneavoastra), cand de fapt raspunsurile le aveati deja in cateva postari mai sus, doar trebuia sa cititi putin.
    Nu va asteptati la un raspuns instant la intrebare, de obicei vi se raspunde in cateva ore, depinde doar de disponibilitatea fiecaruia.

   • Da asa este doar ca stiti fiecare dintre noi avem o situatie diferita de celalalt sau nu….si atunci intervine o teama de a nu fi in aceeasi situatie cu cel caruia i se raspunde …si in felul asta raspunsul dat catre o alta persoana sa nu fie valabil si pentru persoana ta…oricum e ok ca m-am lamurit pentru ca aici in Germania sunt rare persoanele care vor sa te ajute chiar si cu o informatie corecta ,iar patronii la care lucrezi nu sunt intotdeauna informati sau in cel mai rau caz binevoitori cu noi auslanderii.Multumesc

 134. Buna! Ma confrunt cu o situatie destul de neplacuta, la care, sa fiu sincera, nu ma asteptam sa apara chiar din partea nemtilor. Am semnat contract pe 1 an cu o companie mare din Berlin. Ei nu au stiut exact cum se procedeaza cu permisul de munca (procedura in cazul cetatenilor romani) si au sunat la ZAV. Prima data li s-a zis ca trebuie sa am dovada ca locuiesc in Berlin. Eu am sunat personal la ZAV si mi s-a zis ca nu am nevoie. Inclusiv am conversatia pe email cu un angajat ZAV. Acum vine angajatorul si spune ca a vorbit iarasi la ZAV si ca am nevoie sa stau 3 luni in Germania pentru a obtine permisul de munca. Mie mi se pare destul de trasa de par aceasta ultima varianta pentru ca ar insemna sa lucrezi la negru sau sa stai degeaba 3 luni..doar in speranta ca vei primi permis…Ati mai intalnit o astfel de situatie? De asemenea, mai vreau sa intreb: daca eu am contractul semnat de ambele parti, si fac rost de fromulare si le completez si eu si angajatorul, pot sa trimit eu prin posta dosarul la ZAV?
  Va multumesc!

  Elena

  • Da , poti, si te sfatuiesc sa faci chiar asa. Nu uita sa adaugi o copie dupa pasaport. Am auzit de situatii in care nu poti aplica pt permis in primele 3 luni pt ca esti considerat turist, si sunt multe situatii in care aplicantii au obtinut permisul locuind inca in Romania, prin intermediul angajatorului. Asadar, daca te intreaba de Anmeldung ( ar trebuii sa ai daca esti in Germania, numai daca esti la cineva in vizita, nu) , le poti spune ca mutarea ta si respectiv Anmeldung depinde de obtinerea permisului de munca si respectiv al jobului .

 135. Am lucrat Pana acum timp de 1 an la un german dar cu un salariu de 320 brut nu stiu daca ie minijob dar am pe luna 56 ore si vreau sa aflu daca pot sa dea permisu de munca am lucrat ca nam avut ancotro si acum lucrez la iel .Dar lucrez mai multe ore pe luna cam 160 ore .in acte scrie asa asta nu inseamna minijob nu. Poti sa raspuzi la intrebarea asta te rog .asta ie adresa mea de mes. vevecheflorin@yahoo.com pa

 136. Nitescu Ovidiu

  Buna ziua,
  Am ajuns in Germania prin intermediul unuli prieten.In septembrie 2011 am fost la primarie de am facut toate actele sa fiu in regula..Am asteptat 3 luni si dupa am fost la firma unde lucreaza amicul meu sa ma angajez,mi s-a luat in interviu de catre patron pana la urma am fost “angajat”.Am semnat drepturile de munca si au zis sa asteptam intre 4-6 saptamani sa ajunga dreptul de munca si dupa putem sa venim la munca.Am asteptat,au ajuns drepturile de munca,am fost la firma si raspunsul lor a fost sa mai asteptam 2 sap ca nu este de munca si sa trecem peste 2 saptamani.Am fost iarasi si acelasi raspuns,ca sa mai asteptam ca nu au contracte(firma se ocupa de curatare pieselor iesite din turnatorie),intradevar se simtea ca nu prea este de munca ca si amicul meu lucra o zi si un statea acasa.Intrebarea me aste urmatoarea:eu cu dreptul de munca facut la firma aceasta pot munci la o alta firma??Este vre-o posibilitate de a munci cu dreptul de munca facut la ei in alta parte?Dreptul de munca este pe 1 an.Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine.
  P.S. Nu stiu sa vb limba Germana,daca stiam mergeam si ma interesam si nici amicul meu nu stie.

  • Nu se poate lucra la alta firma cu permisul de munca actual pt ca el se elibereaza numai pt locul de munca pt care a fost cerut, abea dupa 12 luni de munca consecutiv puteti lua dr de munca permanent care e valabil oriunde. Deci pt alt loc de munc ava trebui sa faceti cerere pt alt permis de munca.

 137. buna
  am si eu o rugaminte ..as dori sa siu cat dureaza demersurile pentru un contract de munca de sezonier pe 6 luni…mi´-am gasit de lukru in Leverkusen la un bar dar am inteles ca trebuie sunat la Bonn sa imi trimita niste acte de completat..apoi trebuie trimise inapoi pentru aprobare..si mai sunt cativa pasi…dar nu mai pot sta mult aici..daca stie cineva …astept raspuns multumesc…

  • Pt Stelyan : pt munca sezoniera in domeniul gastronomiei, maxim 6 luni, nu mai ai nevoie de permis de lucru. Poti lucra 6 luni fara sa ai nevoie de permis de lucru. Poti citi acest lucru aici : http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/informatie-privind-liberalizarea-pitei-muncii-germane-pentru-lucratorii-din-romania-si-bulgaria-ince
   Ref: Extinderea liberalizării pieţei muncii germane pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2012.
   Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) informează că Guvernul Federal al Germaniei a formalizat extinderea liberalizării pieţei muncii, începând cu 1 ianuarie 2012, pentru unele categorii de lucrători din România şi Bulgaria.
   Astfel, Ordonanţa ministrului federal al muncii şi afacerilor sociale, publicată în Monitorul Oficial Federal la data de 15 decembrie 2011, prevede:
   • Absolvenţii de studii superioare precum şi membrii familiilor acestora (îndeplinind aceleaşi condiţii) cu drept de şedere nelimitat, nu necesită aprobare de muncă pentru exercitarea profesiilor corespunzătoare calificării acestora;
   • Pentru lucrătorii sezonieri s-a eliminat necesitatea unei aprobări prealabile de lucru din partea Agenţiei Federale de Muncă. Angajarea se face în mod direct, prin relaţia de muncă angajator – angajat.
   Sursa: Ambasada României la Berlin

   Numai bine si bafta.

 138. Mara nu ii intereseaza pe ei ca mutarea ta si respectiv Anmeldungul depinde de obtinerea permisului de munca….este adevarat ca trebuie sa ai 3 luni de sedere in Germania.Timp de 3 luni esti considerat turist va spun asta pentru ca sa lovit de problema asta chiar o prietena de a mea si chiar eu am vb cu cei de la ZAV Frankfurt. Tot asa am incercat sa ii traduc am depus actele chiar cand a venit si a primit respins . Cu motivul ca nu are 3 luni de sedere in germania. Imi pare rau dar sunt multe chestii pe care noi nu le cunoastem. Elena multa bafta !!!! Si inca ceva nu te risca sa lucrezi la negru , gandestete ca daca esti prinsa de zoll o sa te afunzi in datorii ca amenda trebuie platita.

  • Total fals, nu e obligatoriu sa aveti 3 luni de sedere si ce va spun intaresc prin exemplul propriu: cand am solicitate permisul de munca nu aveam niciun anmeldung in Germania, inca lucram in Romania! Asta s-a intampalt in 2010, iulie, respectiv cazul unui coleg de munca – identic, septembrie 2011.
   In plus, in reglementarile legale privind permisul de munca nu am gasit asemenea obligatie.
   Motivul respingerii e cu totul altul.

   • eu aku 3 zile am fost cu angajatoru la forttele de munca la Leverkusen unde are un bar sa ma angajeze si ni sa spus ca sa dat de curand o lege si trebuie sa sunam la Bonn ..acolo domnu respectiv a zis ca trebuie sa stai 3 luni aici sa anunti la primarie…si apoi pot sati faca acte…sau pe 6 luni sezonier..si am si eu o rugaminte…daca stie cineva cat dureaza demersurile pt acte de sezonier..multumesc

   • Adevarul este ca ei mai au si unele pretentii individuale de la o zona la alta sau o autoritate la alta, fara sa fie neaaparat o lege scrisa in acest sens, si fara ca acest lucru sa fie universal valabil peste tot in Germania.

   • Este obligatoriu sa aveti 3 luni de sedere inainte sa aplicati pt permisul de munca doar daca sunteti necalificat. Nu cred ca va incadrati in categoria asta,domnule Iulian. De asta d-voastra nu a trebuit sa aveti 3 luni de sedere.Asa mi-au explicat cei de la ZAV Frankfurt acum ceva timp.

 139. Asa e ca aici in Dormagen nu e problema..insa in Leverkusen e altceva…

 140. Da asta stiu si eu ca depinde de la o zona la alta….eu sunt in hessen si cum am zis chiar este adevarat cu cele 3 luni..nu zic eu de la mine…chiar am vb si cu cei de la ZAV Frankfurt cum am mai zis deci in zona Hessen nu primesti drept de munca daca ai mai putin de 3 luni in germania.

 141. Buna seara din nou si toate cele bune!
  Am si eu o scurta intrebare si daca ati putea raspunde v-as fi recunoscator.
  1. Lucrez in Germania de 1 an si 3 luni // pana acuma am primit 2 permise de lucru de 6 luni care au expirat si acum mi-a venit unul pe un an. Daca ma duc la ZAV si depun cerere de unbefrist nu o primesc??
  Tin sa mentionez ca dreptul de sedere l-am primit, am facut cursul de integrare si am numar de identificare fiscala si pensie.
  Asi avea nevoie de el pentru ca doresc sa cumpar un apartament prin banca si nu pot face acest lucru fara dreptul de munca nelimitat.
  Astept raspunsurile dumneavoastra !
  Cu respect Claudiu.

 142. Astept un raspuns mai detaliat daca se poate.
  Va multumesc anticipat!

 143. alexandru jager

  buna ziua.sunt in nurenberg de o luna jumate am Amneldungu si numar de identificare si miam gasit o firma sa ma angajeze.as vrea sa stiu daca imi iasa actele sa pot sa lucrez?si cam cat ar trebui sa astept pana imi vine raspunsul? este o firma de curatenie si mia trimis deja actele. as vrea va rog un raspuns k sunt super stresat…
  va multumesc.

  • Aici pe site nu va da nimeni un raspuns daca va da sau nu drept de munca, decizia apartine ZAV-ului la care ati depus actele , si numai lor. Raspunsul poate dura intre 4-8 saptamani. Intre timp nu aveti voie sa lucrati , pt ca ar fi munc ala negru.

 144. alexandru jager

  imi ras si mie cnva?????

 145. alexandru jager

  multumesc foarte mult.Mara

 146. Buna ziua,
  Ma numesc Lucia.
  Sotul meu lucreaza in Germania de aproape un an de zile cu contract de munca…iar la inceputul luni Iulie v-a avea un an de zile integral lucrat.Din cate am inteles dupa un an de zile lucrat in Germania cu contract poti sa-ti ceri dreptul de munca DEFINITIV.De cand e sotul meu aici sunt si eu…am anmeldung,asigurare de sanatate sunt luata in evidenta in orasul in care locuim ,etc.Am o intrebare:daca sotul meu primeste dreptul de munca definitiv…voi primi si eu DREPTUL DE MUNCA DUPA el sau nu ?
  Am mai intrebat in stanga,dreapta si mi s-a spus ca doar dupa un an ce a primit sotul meu dreptul de munca definitiv voi primi si eu.
  Cine poate sa-mi dea detalii va rog sa-mi scrie un raspuns.
  Va multumesc,
  O zi buna !

  • In primul rand o intrebare: sotul tau are numai contract de munca fara permis de munca (Arbeitserlaubnis) sau are si permisul de munca pe un an? daca are , e ok , dupa un an poate face intradevar cerere pt permisul de munca nelimitat si cand are el ai si tu dreptul imediat, adica poti direct sa il ceri si pt tine, daca nu a lucrat cu permis de munca, ci numai cu contract inseamna ca e munca la negru, chiar daca era contract si toate cele platite la stat , perioada nu ii este luata in considerare pt permisul permanet, iar pedeapsa este amenda de 5000 de euro pt angajat si 50.000 pentru angajator in cazul in care va fi prins.

 147. buna ziua,azi am sunat la Z.A.V am intrebat ce si cum despre permisul de munca si dreptul de sedere , vroiam sa stiu ce formalitati sa indeplinesc pt´´ permis si drept´´mi-au spus ca nu am nevoie de nici un act de la ei ´.ZAV´,eu avand in februarie 4 ani de sedere(anmeldung neintrerupt) in germania; am drept de ´´sedere si permis ´´nelimitat,.ce numai inteleg eu este ca citind pe acest site scrie ca-mi trebuie hartii de la ZAV, cei de la ZAV mi-au spus ca numai am nevoie de aceste hartii , parca as vrea acele hartii in mana sa fiu sigura ,daca apare ceva neplacut.Tot de la ZAV au spus ca daca apar intrebari la arbeitsamnt ,atunci cand imi gasesc de lucru ,sa le spun ca eu am deja 3 ani in germania si nu este nici o problema ,imi puteti confirma daca este asa sau nu in legatura cu acele hartii? Va doresc mult succes in tot cea ce faceti santeti o mina de aur pentru cei ce va gasesc .

  • Dupa 3 ani de sedere ai dreptul la permisul nelimitat. Dar asta nu inseamna ca daca ai peste 3 ani de sedere il si ai automat. Permisul trebuie cerut, se numeste Arbeitsberechtigung , este aceeasi cerere galbena din hartie mai groasa , pe care o ceri de la ZAV sa o trimita prin posta, o completezi numai la primul paragraf cu exceptia datelor despre angajator, si apoi iti trebuie dela Bürgeramt un Meldebescheinigung sau Aufenthaltbescheinigung care dovedeste ca esti de cel putin 3 ani aici, o copie dupa pasaport si trimiti aceste 3 harti la ZAV prin posta, dureaza 2-3 saptamani si primesti cererea aprobata.

 148. Buna Ziua !!!
  Lucrez in Germania de 2 ani de zile,prima data am venit detasat dar ulterior mi-am facut singur din actele necesare angajarii,Am Diploma de facultate de Inginer in telecomunicatii dar nu stiu cat de mult sau putin ma ajutat(tradusa cu apostila, aprobata min inv ,etc,de la arbeitzamt mi-au spus ca este buna dar nu in germania).In fine am postat pt jobul de electroinstallateur.De atunci lucrez iar la sfarsitul lunii 05 anul acesta voi implini un an de zile cu aceasta companie germana care mi-a facut “Antrag of Arbeitgenehmigung-Eu mai exact Arbeitserlaubnis -Eu) As dori sa imi elibereze permisul definitiv de munca. Ce trebuie sa fac ???? multumesc mult

  • Deci sa inteleg ca tu lucrezi de aproape un an la firma asta si abea acum iti fac cerere pt Arbeitserlaubnis? Inseamna ca ai lucrat la negru ceea ce nu e bine de loc, amenda si pt tine si pt angajator. Daca totusi ai lucrat cu permis de munca , atunci e in ordine, poti la sfarsitul celor 12 luni de munca sa faci cererea pt Arbeitberechtigung ( permisul definitiv) e aceeasi hartie pt cerere ca si pt Arbeitserlaubnis pt EU, coompletezi cererea, atasezi copie dupa pasaport, copie dupa Arbeitserlaubnis , Anmeldung si 12 fluturasi de salariu. Cererea o poti solicita prin telefon de la ZAV , ti-o trimit prin posta.

 149. Multumesc frumos Mara pentru raspuns.
  Sotul meu are permisul de munca…e in regula aici…Acum asteptam dreptul de munca definiti.Sunt foarte fericita pentru raspunsul pe care mi l-ai dat..
  Multumesc !
  O zi buna iti doresc !

 150. Mara ,am citit cele ce ai scris si consider ca mi-ai raspuns si mie .Dar ce pot face eu daca cei de la ZAV mi-au spus ieri dimineata( am sunat )ca nu am nevoie de nici o hartie de la ei ,mi-au zis asa raspicat k ,citez.: IST SO EINFACH WIE FÜR DEUTSCHE; Daca apar ceva intrebari la arbeitsamnt sa le spun sa sune la ei .Numai stiu ce sa cred si ce sa fac
  ieri am vrut cerut acele hartii de la ei si au zis k nu am nevoie ., mai lamureste-ma ca nu stiu ce sa fac . Iti doresc o zi frumoasa .

  • Deci eu te sfatuiesc sa suni inca o data si sa spui ca vrei sa faci cerere pt Arbeitsberechtigung pt ca ai deja 3 ani de sedere si ca ii rogi frumos daca se poate sa iti trimita cererea prin posta (Antrag auf Arbeitsgenemigung EU) , spui ca esti din romania si esti de 3 ani sau de cand esti , aici , fara alte explicatii sau intrebari, ai nevoie de aceas act si daca vrei sa te inregistrezi la ei ca Arbeitsuchend( cautator de munca, sau dezocupat) pt a te ajuta sa iti gasesti de munca si ati completa veniturile pana ai de munca in caz ca nu ai bani suficienti sau deloc, deci chiar ei la Arbeitsamt il cer , sunt smecheri .

   • MARA ,asa am sa fac,am sa insist, adica le spun exact ce vreau fara loc de comentarii.Acum chiar am intrat in panica, pt ca saptamana viitoare am proba de lucru, am sa sun aici la arbeitsamnt sa le spun situatia si sa intreb daca pot incepe lucru aqm neavand acele hartii in mana.am sa revin cu vesti . Multumesc din suflet pt sfat esti tare draguta iti doresc un weekend frumos si pt ca aici in germania sant sarbatorile de Paste iti doresc un Paste placut.

   • Mara, tot eu sant aqm 10 min
    am sunat din nou la ZAV le-am spus pe scurt ce vreau ce mi-ai zis tu si din nou mi-au dat acelasi raspuns
    k nu am nevoie de nici o hartie.T e rog suna tu si poate vezi tu ce si cum eu am sunat la nr 02287132000 asta e centrala si de acolo te indruma unde vrei eu apoi am apasat 1, te rog daca ai timp.Ce aminteles eu e k merge automat dupa atatea ani nu stiu poate incerci tu si vezi.Iti doresc o zi frumoasa.

   • buna mara si eu sunt de 3 ani in germania nu stiu cat este de adevart ca ei te ajuta sa iti gasesca un loc de munca sau sa iti complecteaza veniturile in caz ca nu ai bani suficienti sau deloc ,eu am venit in 2009 aici in germania am stat 3 lluni cu ameldung si am predat de permis de lucru si a fost respins si acuma dupa 3 ani inca imi resping permisul de munca cred ca este vorba de noroc aici,acuma am ceva probleme eu am venit in 23 martie 2009 si nu aam stiut ca trebuie facut anmeldung si pana am aflat deja era iulie pe 19 iulie am facut ,acuma am facut cere de permis de lucru ca am 3 ani aici dar nimeni nu ma crede da stiu asta e rau dar cand nu sti asta e cum am mai spus norocul

   • Deci se considera ca ai 3 ani de sedere din momentul in care ai facut Anmeldung, in cazul tau in iulie 2012. Dupa aceasta data nu mai ai nevoie de permis de munca. Tocmai ce am vorbit cu ei la ZAV in secunda asta. Incepand cu 1 ianuarie 2012 cine are 3 ani de sedere nu mai necesita nici un permis scris de munca, este automat indreptatit sa munceasca oriunde ca si nemtii, singurul lucru care iti trebuie , este un Meldebescheinigung de la primarie Bürgeramt, care dovedeste ca ai 3 ani de sedere, acest Meldebescheinigung il dai angajatorului cand de angajezi sau Arbeitsamtului cand te inscri ca si jobsuchend. E super simplu acum.

  • Daca poti sa imi dai adresa ta de email sa vb acolo, sa imi scri adresa unde locuiesti in Germania si numele tau complet, pe email, eu pot suna LA ZAV -ul din zona ta de resedinta si sa incerc, sa le spun sa trimita cererea pe adresa respectiva. Daca sun acum nu as sti sa le spun unde anume , pe ce adresa sa o trimita.

   • Eu am facut cererea si am primit permisul acum 4 luni, nu cred ca s-a schimbat legea de atunci, eu cred ca nu vor sa iti dea, ca sa nu ai permisul de munca uc care ai putea sa intri pe ajutir la ei.

   • mara dk ai mes uite asta e adresa mea de mesenger — dory.doris–

   • Te-am adaugat la mine la mess.

   • intra pe mine k nu te am ink in lista in mes sau…

   • Scuze, scrisesem cu I in loc de Y. Acum am facut din nou.

   • ceau nu stiu ce sa iti zic am vorbit cu un avocat care este specializat in drepturile pentru straini mai ales pentru romani si bulgari si din cate el zice nu se ia dupa anmeldung si de cand ai venit in germania normal ei nu pot stie cand ai venit tu in germania si de aceea conteaza mult anmeldung si daca poti sa demonstrezi cand ai venit un bilet de avion autobuz …si nu este singurul avocat care zice asta ,

 151. Salutare, cautam loc de munca in Germania si am primit urmatoru mail de la o firma:
  bittee schicken Sie uns noch eine Kopie Ihrer aktuellen Arbeits- bzw. Aufenthaltserlaubnis für eine Tätigkeit in Deutschland zu.”

  Stiu ca e despre permis de munca, si ca vrea o copie de la ultimu meu post in Germania sau copie dupa permisu de sedere.

  Eu cand am trimis aplicatia eram in germania la cineva, si acu sunt in Romania de sarbatori, dar eu nu sunt inregistrat in Germania si nu am permis de munca, munca mea recenta a fost in afara Germaniei.

  Totusi ce as putea sa le zic, si cum sa procedez?

  multumesc anticipat.

  • Le poti raspune ca stabilirea ta in Germania si respectiv obtinerea dreptului de sedere depinde de obtinerea unui loc de munca, iar obtinerea permisului de munca de la ZAV depinde de obtinerea jobului respectiv, deoarece permisul de munca initial se elibereaza numai pt jobul pt care se cere si numai dupa ce ai deja in angajator care e dispus sa te angajeze, angajatorul trebuie sa completeze impreuna cu tine actele , (cererea pt permisul de munca `+ formularul cu descrierea postului, acestea se obtin de la ZAV) si sa le trimita impreuna cu o copie dupa pasaport la zav, vei primi raspuns in 4-8 saptamani. Iar abea dupa ce ai obtinut permisul de munca si respectiv jobul nu vei avea nicio problema in abtinerea dr de sedere , se elibereaza in cele mai multe situatii pe loc, trebuie doar sa ai ANmeldung, asigurare medicala, pasaport , poze biometrice si locul de munca.

 152. Doamna Mara tin sa va spun ca pt dreptu de sedere nu este obligatoriu sa ai un loc de munca, se poate obtine si daca ai Anmeldung , pasaport , poze , asigurare medicala,. si declaratie pe proprie raspundere a unui cetatean german ca te intretine timp de 3 luni !!!

  • Da, stiu! Eu spuneam numai ca sederea lui in Germania, respectiv mutarea lui in Germania si obtinerea dr de sedere depinde de obtinerea jobului respectiv, pt ca ei au cerut acest act, daca persoana locuieste momentan in Romania cred ca ar dori ca mai intai sa aiba locul de munca asigurat si ppermisul de munca, si apoi sa se mute efectic si sa isi obtina celelalte acte. Nu am spus ca nu se poate obtine dr de sedere fara un loc de munca, dar oricum autoaritatea pt straini intreaba ce mijloace de trai ai si daca sunt indestulatoare. Uneori cer si dovezi in acest sens.

 153. Buna ziua,as avea si eu o intrebare legata de obtinerea dreptului definitiv de lucru.Sotia mea este medic si a lucrat din decembrie 2010 pana in 31 mai la un spital,iar apoi din 15 iunie2011 pana in 29 februarie 2012 la alt spital.Pauza ar fi de doar doua saptamani dar a existat schimb de angajatori.In momentul de fata lucreaza la alt spital si nu mai este nevoie de acest drept de lucru.
  Ma intereseaza obtinerea dreptului definitiv de lucru pentru ea pentru a avea si eu acelasi drept ulterior.Va multumesc.

  • In cazul sotiei Dv. nu mai este nevoie de permis de munca. incepand cu 1 ianuarie 2012 persoanelew cu studii superioare care isi ´gasesc un job in specializarea absolvita cu licenta nu mai au nevoie de permis de munca. Pt Dv puteti suna direct la ZAV si sa spuneti situatia, si anume ca sotia este medic si ca Roman ´nu mai aere nevoie de permis de munca, insa Dv. da, ei va pot spune ce sa faceti.

   • Va multumesc mult pentru raspuns.
    As dori sa aflu totusi daca se poate solicita dreptul de munca definitiv daca intr-un an sa lucrat legal cu o intrerupere de 2 saptamani la doi angajatori diferiti.

   • Trebuie sa fie 12 luni neantrerupt, indiferent la cati angajatori, important e sa nu fie intrerupt. Sotia are nevoie de dr definitiv numai daca doreste sa lucreze in alt domeniu, si abea dupa ce il are ea poti face si tu cerere.

   • eu zic sa incerci si cu cele 2 sapt intrerupere,eu am avut o luna intrerupere si am primit unbefristet-ul.eu am avut un fluturas lipsa,la tine nu ar fi cazul,plus ca se stie ca au nevoie de cadre specializate cum e sotia ta si ar putea ‘inchide putin ochii’,incearca,nu ai ce sa patesti,doar un rasp pozitiv sau negativ,in rest…..bafta

   • Da, sigur ca poti incerca daca ai 12 fluturasi chiar te sfatuiesc sa faci cererea.

 154. Paul Kolozsvary

  Buna seara!
  Ma numesc Paul si as dori sa va adresez cateva intrebari.
  Sunt angajat din 04,04,2011 la o firma din Schorndorf,deci am un an de zile ca angajat.
  Contractul este pe termen nelimitat,cu toate acestea,am primit drept de lucru prima data pentru 6 luni,apoi pentru un an!
  Daca am contract pe termen nelimitat,si a trecut un an de cand sunt angajat,mai am nevoie de drept de lucru care expira in 29 sept.2012?
  Ce trebuie sa fac pentru a obtine acest drept de lucru pe termen nelimitat?
  Tin sa mentionez ca din perioada din care am fost angajat si pana in prezent platesc asigurare sociala,impozit,etc…
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs si apreciez mult straduinta voastra de a-i ajuta si pe altii!
  Cu respect, Paul K.

  • Poti sa faci cerere la ZAV pt permisul definitiv, atasand la cerere permisele vechi , fluturasii de salariu pe 12 luni si copie dupa pasaport, poate si anmeldung. Cererea o soliciti prin telefon la ei, ti-o trimit prin posta.

 155. Buna ziua,
  lucrez de aproape 2ani in Germania,ingrijesc o batrana fara a avea contract de munca sau gewerbe,nu am nici inregistrare la primarie pt domiciliu,intr-un cuvant lucrez la negru,deoarece familia nu doreste sa faca acte pe motivul ca ii costa prea mult.In cazul in care imi fac gewerbe ii afecteaza pe ei cu ceva,vor pierde banii pe care ii primesc de la Casa de boala pt batrana bolnava?Astept un raspuns cat mai corect pt pasii pe care ar trebui sa-i urmez pt a fi in regula cu munca pe care o prestez.Ce sfaturi imi dati?Va multumesc!!!

  • Nicoleta in primul rand iti trebuie sa ai inregistrarea la primarie pt domiciliu….intregistrarea nu o poti face fara un contract de inchiriere si degeaba iti deschiyi gewerbe daca ei nu vor sa incheie un contract cu tine precum ca lucreyi cu ei….doar iti faci datorii ca iti trebuie automat sa iti iei si un contabil…Gewerbele sunt ca si la noi un PFA adica persoana fizica autorizata….Daca vrei sa vb mai multe asta e adresa mea de mess…alinatimis22….

 156. Buna ziua,

  Am venit impreuna cu sotul in Germania, el de la 01 februarie si eu de la 01 martie. Sotul este angajat ca Inginer, eu am inceput atat cursurile de limba cat si cautarea unui loc de munca. Suntem declarati la primarie din prima saptamana, avem amandoi asigurari medicale, sotul are drept de munca si loc de munca si am inchiriat un apartament. Eu am terminat Universitatea de Stiinte (diploma + master).
  Mai am nevoie de drept de munca?
  Ar trebui sa cerem drept de sedere, dupa 3 luni?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  Sa auzim de bine,
  Maia

  • romanii nu au nevoie de drept de sedere.daca te angajezi in domeniul tau nu ai nevoie de drept de lucru ca ai studii superioare.daca nu sti limba si vrei sa lucrezi egal unde primesti drept de lucru dupa sot ca el lucreaza.

 157. Salut , ma numesc marius si ma bucur ca pot gasi pe cineva care sa imi poata da un sfat . Problema e in felul urmator: daca ma ia un cetatean german in spatiu , devin rezident? Si daca devin rezident ma pot duce la niste cursuri de integrare? Cat ar trebui sa astept pentru eliberarea unui permis de munca, daca obtin permisul e munca intr_un land ma pot angaja in orice parte a germaniei? Sau care ar fi pasii d eurmat in condiitile de mai sus spuse , mentionez ca am gasit pe cineva sa ma ia in spatiu in germania si de aceea ma interez . Multumesc anticipat , astept raspuns si succes tuturor plecati afara pentru asi incerca norocul legal.

 158. Buna ziua. Ma numesc Viorica si locuiesc in Munchen cu viitorul sot. As vrea sa’mi fac Gewerbe dar nu stiu nicun Steuerberater roman aici in Munchen. Ma puteti ajuta va rog daca stiti d’voastra vre’unul. Mai am o intrebare, daca nu deranjez prea mult. Viitorul meu sot este polonez si am fost saptamana aceasta sa ne bagam actele ptr casatorie aiki in Munchen doar ca mai trebuie sa asteptam vreo 2 saptamani ca sa putem merge sa facem Termin. Intrebarea mea este: Pot obtine si eu dreptul la munca dupa ce ne vom casatori chiar daca nu mai lucrez? Mentionez ca sunt in cautarea unui loc de munca dar cu Gewerbe.. Va multumesc mult!!! Paste Fericit va doresc si toate cele bune!

  • Nu exista loc de munca cu Gewerbe. Un loc de munca inseamna ca sunteti angajat. prestati o activitate dependenta, sunteti salariat.
   Sa aveti “Gewerbe” inseamna sa prestati o activitate independenta, fara sa fiti angajat, cu dispunerea proprie asupra timpului de prestare a activitatii, fara un “sef”.
   Nu aveti nevoie de un “Steuerberater” roman, eventual de chiar nici un Steuerberater. Desi se recomanda unul. Un Steuerberater care stie romaneste va poate ajuta prin traducerea in romana, insa va va fi de mult mai mare folos sa intelegeti limba germana bine.Cu cat stapaniti mai bine limba germana cu atat va va fi mai usor.

  • Giuseppe Mazzini

   Buna Viorica, incearca la Bruno Weber : Tel.:(0170) 4807984 sau Tel.:(089) 21869488. Vorbeste limba romana bine.

 159. Da stiu ce inseamna GEWERBE , m-am exprimat gresit knd am zis k , caut loc de munca cu Gewerbe. Intentionez sa-mi fac GEWERBE.Viitorul meu sot a avut GEWERBE si a gasit un Steuerberater (consultant fiscal) polonez. Asa ca, ma gandeam, ca sunt si romani care se ocupa cu asa ceva!!! Pentru ca dupa parerea mea intelegi mult mai usor cand iti explica un ROMAN decat knd iti explika un NEAMT! multumesc oricum ;)

 160. D-le/na ANONIM multumesc ca la orice scriu aveti replika… doar ca ma gandesc, k, poate omul sa greseasca, nu?? de exemplu nu am fost atenta la prefix. Normal k stiu prefixul din Munchen k doar nu stau degeaba aiki :|.

  • Nu am orice replica la orice scrieti. Ati adresat o intrebare la care mi-am permis sa va raspund atragandu-va atentia asupra prefixului care este trecut la numarul de telefon.

 161. Hristos A Inviat!!!
  Am citit cu foarte mare atentie toate informatiile si multumesc din suflet. Dar totusi am si eu o intrebare la care sper sa stie cineva sa imi raspunda.Sunt casatorita cu un cetatean italian in italia unde am avut si o fetita ,dupa care ne-am mutat in germania.Sotul vorbeste germana de oarece a fost crescut aici,eu inca ma chinui sa invat limba .Cand am ajuns in germania acum 4 ani ,fratele sotului a facut inregistrarea noastra aici si tot restul.Imediat la o luna am inceput sa muncesc (faceam curatenie in birouri).Nu mi-au cerut nici un document nimic. Am lucrat 5 luni de zile dupa care nu am mai avut cu cine sa imi las fetita.La sfarsitul anului au venit la mine cei de la firma sa imi ceara copia dupa pasaportul italian…ei credeau ca am cetatenia italiana ,cred asa au inteles de la cumnatul meu.Cand le-am explicat ca eu sunt romanca casatorita cu italian dar cu cetatenia romana sau enervat rau. Nu stiu ce s-a intamplat pana la urma pt. ca nimeni nu mi-a explicat nimic iar sotul m-a asigurat ca nu am sa am probleme, eu nu sunt atat de sigura.Din anul urmator, cea de a doua fetita merge la gradinita si pot si eu sa incep si eu din nou sa muncesc dar ce trebuie sa fac?Tebuie sa cer permis de munca dupa atatia ani?Mai ales ca am lucrat la inceput fara sa cer permis de munca ,fara sa stau intai cele trei luni ca turist. Practic nu am facut nimic din regulele de inceput. Mentionez ca sotul a lucrat aici in urma cu 20 ani ,a facut scolile in germania. Si nici el nu a stat cele 3 luni ca turist si nu a cerut permis de munca…a inceput sa lucreze imediat. Din ce am citit aici ,toti cetatenii din uniunea europeana trebuie sa procedeze la fel. Sunt foarte dezorientata.Va multumesc anticipat.

  • Incepand cu 1 ianuarie 2012 cetatenii romani care locuies cu Anmeldung in Germania de cel putin 3 ani nu mai au nevoie de permis de munca pt a munci, ai nevoie numai de un Meldebescheinigung de la Bürgeramt care sa dovedeasca acest lucru si pe care il prezinti la angajare, acesta nu trebuie sa fie mai vechi de 2 sapamani. Daca angajatorul respectiv inca nu a auzit de aceasta noua prevedere este liber sa sune la ZAV si sa intrebe.

  • Daca sotul are cetatenia italiana nu are nici o restrictie. Restrictiile sunt inca doar pentru cetatenii romani si bulgari, potrivit acordurilor de integrare.
   Insa ca si membru de familie (al unui cetatean UE care nu are restrictii) ar trebui sa aveti si d-voastra dreptul de lucru neconditionat chiar daca nu ati fi cetatean al UE.

 162. buna …numele meu este cornel…..sunt in germania de 2 ani ….am lucrat la un patron italian dar fara acte …deci timp de 2 ani nu am avut acte …acum am dat probe in alt restaurant si ma acceptat …mi am luat casa printrun prieten italian a garantat el cu actele pt mine….pot cumva sa demonsterz ca am lucrat 2 ani in germania ?…in sensul ca vreau sa obtin permisul de lucru mai repede…ma multumesc

 163. Hristos a inviat !
  Stimata D-le/na ANONIM, Stimati utilizatori, va rog sa ma iertati ca va deranjez, insa am mare nevoie de sfaturile dumneavoastra !
  Anul trecut, 23.08.2011 m am inregistrat (Anmeldung) in apropiere de Erfurt (Thuringen) unde locuiesc la niste rude .
  De meserie sunt sofer profesionist cu atestate si ADR (transport produse periculoase si cisterna) .
  Am primit mai multe oferte de la diferiti angajatori, unii care au si completat acel Antrag auf Arbeitsgenehmigung si l au trimis la ZAV – Duisburg, la care raspunsul a fost NU pe motiv ca e firma LEIHARBEITNEHMER, in alta situatie, ca nu au primit nici un Antrag.. , pana acum fiind trimise 3 Antrag de la angajatori diferiti.
  Ultima speranta dupa atat timp si bani pierduti asteptand, am recurs la GEWERBE, dar si aici am intalnit un obstacol si ultimu, cred.
  Cand am fost sa fac gewerbe ul au spus ca am nevoie de o LICENTA care o emit cei de la VERKEHRSAMT, acolo, cei de la VERKEHRSAMT mi au zis ca trebuie sa urmez un curs ( SEMINAR PERSONENVERKEHRSUNTERNEHMER ) si sa dispun de min. 9 000 E capital, ca sa imi poata emite aceasta licenta, in conditiile in care detin toate atestatele posibile (recunoscute in UE) , si nu vreau altceva decat statutul de lucrator independent, sa imi pot desfasura activitatea.
  Dragi romani, va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine.. ca nu mai inteleg nimic ! Raman profund indatorat celor ce o fac !

  • Nu inteleg ce legatura are seminarul Personenverkehrsunternehmer (Intreprinzator transport persoane) cu profilul d-voastra transportator de bunuri/marfa (Güterverkehrsunternehmer).
   Insa pentru a obtine licenta respectiva trebuie sa aveti acel capital de 9000 Euro, precum si sa indepliniti alte conditii.
   Insa si d-voastra veniti cu aceasi poveste “Au spus….” Solicitatile sa va dea in scris despre ce conditii trebuie sa indepliniti. De obicei au si diverse brosuri sau foi volante (Merkblatt). Gasiti si pe orice site al camerei de comert (IHK) sau de la Gewerbeamt

   • Buna seara.
    Aici m au trimis, mai exact; http://www.verkehrsinstitut-thueringen.de ,mi au dat 2 foi cu info despre cursurile respective.
    In primul post am omis sa speficic: GüTER- und PERSONENVERKEHRSUNTERNEHMER .
    Cursurile care le am sustinut in Ro, pt obtinerea atestatului transport marfuri generale is asemanatoare cu cele de aici, care mi au fost impuse pt obtinerea licentei.
    Iar despre acel capital de 9 000 E, obligatoriu pt Gewerbe mi se pare ciudat…
    Va multumesc pt informatii !

  • V-am raspuns la cealalta postare. Insa ca si sofer profesionist chiar daca aveti atestatele necesare, trebuie sa le reinoiti la fiecare 5 ani, prin urmarea unui curs (Weiterbildung)

  • Ati fost trimis pur si simplu sa faceti niste cursuri la o firma specializata. Dar aceasta nu inseamna si ca sunteti obligat sa urmati cursurile respective daca nu este necesar.
   Din cate stiu nu exista obligatia de a avea calificare pentru ambele domenii, Personen- si Güterverkehr.
   Fie ca trebuie sa va reactualizati cunostintele, fie nu va sunt recunoscute si trebuie sa faceti din nou pregatirea, fie incearca sa mai ciupeasca ceva in mod legal.

   • In primul rand va multumesc din suflet pt atentie si informatii !
    Deci, mi sa spus clar ca am nevoie de acea licenta ( existenzgründerlehrgang fur Guter- und Personenverkehr ) pt a putea deschide gewerbe.
    Legat de cunostinte, atestate.. sunt actualizate si recunoscute oriunde in UE. Cursul la care am fost trimis se refera clar la modu de gestionare al acelui gewerbe pe domeniu transporturilor, ceea ce nu inteleg e ca, un simplu sofer independent, care NU detine masina proprie, ci pur si simplu isi face meseria la firmele care il solicita, ii mai trebuie capital si respectiva licenta?

   • V-am recomandat sa cititi site-urile IHK sau Gewerbeamt.
    D-voastra repetati mereu “mi s-a spus”. Dar ati cerut de curiozitate brosura cu informatii de la ei. Este pe gratis. Acolo gasiti exect informatiile despre ce aveti nevoie.
    Printre altele se vorbeste de “Fachliche Eignung” adica “competenta profesionala” Aceasta se dovedeste prin una din mai multe posibilitati:
    – o examinare de catre IHK sau
    – cel putin 5 ani in pozitie de raspundere intr-o firma de profil sau
    – o diploma, o calificare specifica domeniului “Speditionskaufmann”
    Daca nu aveti indeplinite nici una din ultimele doua, trebuie sa sustineti examinarea la IHK. Credeti ca puteti trece examinarea fara curs?
    Probabil cursul respectiv se termina cu un examen sustinut la IHK, v-ar putea fi de folos.

    Daca nu va oferiti decat forta de munca atunci nu puteti fi decat angajat.

    Un intreprinzator isi asuma un risc, investeste un capital in afacere iar in acest domeniu este necesara dovada unui capital de 9000 Euro, nu isi face meseria dupa cum ii spun altii ci dupa cum dispune el adica e independent.

  • Iar capitalul de 9000 Euro este in Germania obligatoriu.
   ” Finanzielle Voraussetzungen:

   Die finanzielle Leistungsfähigkeit ist als gewährleistet anzusehen, wenn die finanziellen Mitteln verfügbar sind, die zur Aufnahme und ordnungsgemäßen Führung des Betriebes erforderlich sind.

   Die finanzielle Leistungsfähigkeit ist gegeben, wenn

   die Zahlungsfähigkeit gewährleistet ist oder keine erheblichen Rückstände an Steuern oder an Beiträgen zur Sozialversicherung bestehen, die aus unternehmerischer Tätigkeit geschuldet werden;
   das Eigenkapital zuzüglich der Reserven des Unternehmens mehr als 9.000 EURO für das erste Fahrzeug oder mehr als 5.000 EURO für jedes weitere Fahrzeug beträgt.”

   Deci pentru prima masina aveti nevoie de 9000 Euro, iar pentru fiecare alta 5000 Euro.

   • :)) Chiar nu observ unde repet “mi s-a spus” .
    Nu am cerut, dar nici n as fi indraznit din cauza modului in care a purtat acel dialog, ce i adevarat am fost si primul intrat .
    Da, asa e . Am vb cu niste … colegi de breasla germani, care-mi sunt si rude, si mi au confirmat acest lucru; E vorba de licenta ”Coordonator de transport”, care e si in Romania cu aceleasi reguli.

    Eu, am vrut doar angajat sa fiu, am apelat la varianta Gewerbe din cauza permisului de munca, alftel nici nu ma-si fi gandit la statutul de intreprinzator.
    Va multumesc inca odata pt toate informatiile si efortul depus !

   • In prima postare: “Cand am fost sa fac gewerbe ul au spus ca am nevoie de o LICENTA care o emit cei de la VERKEHRSAMT,”.
    Apoi “m-au trimis”, adica iar vi s-a spus.
    Din nou: “Deci, mi sa spus clar ca am nevoie de acea licenta”.
    Dar acest lucru nu are importanta acum.
    Ca si remarca este bine sa mergi la autoritatile competente si intai sa intrebi de ce ai nevoie pentru a intreprinde ceva, in loc sa mergi si sa spui doar ca vrei sa deschizi o intreprindere.
    In general veti fi imediat informat de actele necesare, premisele de indeplinit, fie printr-o brosura, fie chiar si verbal.

    Din pacate acest mod de activitate nu are nici in clin nici in maneca ceva de a face cu activitatea prestata ca si angajat. Pentru aceasta activitate exista posibilitatea de a fi activ ca si independent, sau daca exista un posibil angajator atunci trebuie facuta cererea pentru dreptul de munca.

 164. Buna ziua eu ma numesc Cosmina si sunt in Germania de doua luni cu anmeldung, am gasit un patron care ne-a facut cerere la München pt Arbeitzamloabnis cam de 6 saptamani si am sunat luni acolo la München sa vedem de ce nu mai vine raspuns, iar cei de acolo au raspuns ca au trimis toate actele (la sfarsitul lunii martie) inapoi la patron pt ca mai trebuia pus ceva si era incompleta cererea.Problema e ca pe noi nu ne-a anuntat nimeni ca au fost trimise inapoi si ieri cand am aflat am mers repede acolo sa vb cu patronul dar spre disperarea noastra am aflat ca e in concediu pana la 1 mai. Va rog spuneti-mi daca ati fost in aceasta situatie ce trebuie sa fac? daca el a aruncat acele hartii cand au venit? de ce nu ne-a anuntat? Sper sa fiu lamurita, va multumesc.

  • poti sa-mi lasi te rog numarul de telefon de la munchen unde ai sunat pentru ca in aceeasi situatie sunt si eu dar am primit raspuns in 3 saptamani ca mai trebuie alte copii de la sotie si acum dupa alte 10 saptamani de asteptare nu am mai primit nimic si nu stiu ce sa fac. Multumesc

  • doamne cand vad ce tampenii scriu uni !!!!!!!!!!!!!!!esti in germania cu anmeldung sti macar ce este anmeldungul asta????????asta inseamna ca stai la o anumita adresa ca flotant,nu are nici o legatura cu munca sau dreptul de munca.poti sta in germania cat vrei cu anmeldung dar nu ai drept de lucru.ai o copie a contractului de munca de la patron?actele la munchen nu se pot trimite fara un contract de munca,daca seful tau a trimis actele primesti drept de lucru pe perioada contractului.drept de lucru definitv primesti dupa ce o sa lucrezi 12luni fara intrerupere.

   • Imi pare sa-ti spun, dar inainte sa jignesti lumea ar trebuii sa stii ce vorbesti. Anmeldung-ul intradevar certifica faptul ca ai o adresa in Germania, ca esti luat in evidenta la primarie, dar te ajuta si la dreptul de munca pentru ca orice roman care a stat cu anmeldung 3 ani in Germania primeste dreptul de munca nelimitat fara discutii !!!

 165. Buna seara , numele meu este Adrian sunt in Germania de 2 an de zile, lucrez de 1 an si jumatate la un Hotel, am obtinut dreptul de munca nelimitat dupa un an de zile lucrat fara intrerupere si acum vreau sa il aduc pe tatal meu sa lucreze la o firma de constructii, intrebarea mea este daca eu am drept de munca nelimitat poate sa beneficieze si tatal meu de acest drept de munca sau trebuie sa lucreze si el un an de zile pana primeste nelimatat??? astept un raspuns din partea dvs, va multumesc.

  • Nu poate beneficia tatal d-voastra de faptul ca aveti dreptul de lucru.
   Pot beneficia eventual sotia si copiii aflati in intretinere.

 166. Bună ziua,
  Mă numesc Cosmin si as avea nevoie de un sfat. Am trimis actele pentru dreptul de munca (la Munchen) completate de mine si angajator si stampilate de acesta. Dupa 3 saptamani am primit raspuns ca mai trebuie trimise copii dupa certificatul de casatorie, buletinul si hartia de la primarie unde e anuntata sotia aici in Germania, (fiind cu tot cu sotie in Germania am inteles ca intru in alta clasa de impozit) angajatorul a retrimis si aceste copii si acuma au trecut deja 10 saptamani si nu am mai primit nici un raspuns. In data de 23.01.2012 am fost la primarie anuntat ca sunt in Germania de la inceputul lui noiembrie mai exact 02.11.2011. Spuneti-mi va rog ce pot sa fac sau unde sa intreb cat mai dureaza pentru ca angajatorul imi zice sa am rabdare ca mai dureaza poate ceva timp. Va multumesc.

  • telefonul de la munchen 0228\7132000.de fapt e centrala si mai departe trebuie sa sti germana.actele dureaza ceva dar pana nu vin tu nu ai voie sa lucrezi cred ca sti asta.dupa ce primesti actele o iei de la capat cu hartiile si ptr sotia ta.trebuie sa trimiti si ptr ea hartiile la munchen sau va facut seful tau la amandoi?asta nu am inteles?clasa de impozitare o poti schimba numai dupa ce aveti amandoi dreptul de munca definitiv.daca castigati amandoi aproximativ la fel e bine sa aveti amandoi clasa 4,daca unul dintre voi castiga mult mai mult atunci e bine clasa 3-5.daca sotia nu lucreaza tot 3-5.schimbarea se face la finantzamt.ptr dreptul de munca cel mai bine e sa mergi personal la munchen si daca ai noroc primesti dreptul pe loc,daca nu ai facut o ptr tine poate o faci ptr sotia ta.

   • In ce priveste clasa de impozitare,atat solicitarea cat si schimbarea acesteia se face la primarie, Bürgerbüro, sau alte locuri unde se face anuntarea domiciliului, nu la Finanzamt. Aici se inscrie in Lohnsteuerkarte atat clasa de impozitare cat si numarul de copii. Iar acest document se depune la angajator pentru ca acesta sa poate face calculul impozitului ce se vireaza fiscului.

   • imi pare rau sa ti spun ca eu mi am schimbat clasa de impozitare acum in martie la finantzamt,intradevar in 2010 mi am schimbat o la primarie dar poate nu e in toata germania la fel!!!!!

   • De fapt aceasta nici nu se mai elibereaza anual de catre primarii. Acest proces este in schimbare, curand nu vor mai exista aceste fise (Lohnsteuerkarte) Probabil ca au inceput treptat introducerea sistemului. Insa pana in 2010 sau 2011 s-a aplicat legislatia in toate landurile, fiind vorba de o lege nationala nu de o reglementare a landurilor.

 167. IulianS …. intr`o postare anterioara … mi`ati spus k eu practic lucrez la negru … eu am postat problema mea…. nu cred k lucrez la negru pentru ca acum ceva timp am avut o razie de la ZOLL … ne`a controlat pe toti angajatii sh nu a fosti nimic in neregula… concluzia e ca nu lucrez la negru!!!mentionez k tot nu mi sa raspuns concret!!! am lucrat anu` trecut 4 luni jumate… acest an am contract pe 6 luni … dak dupa aceste 6 luni mi se va baga iarash contractu pe alte 6 pot apoi la sfarsitu` anului sa depun pentru dreptu` permanent de munk?!?!Ce`i valabil defapt 12 luni intr`un an (1 ian-31dec) … sau se poate defapt sh 4 luni dintr`un an sh 8 din imediat urmatoru` an?? Multzumesc frumos!!!

  • Miunca la negru inseamna munca fara permis de munca, daca nhu ai , lucrezi la negru, daca ai e ok. Chiar daca platesti tot catre stat, nu are legatura. Ca da iei permis permanent trebuie sa ai 12 luni muncite neintrerupt, indiferent ca sunt in ani diferit, important e sa fie fara pauza.

 168. P.S: platesc asigurare de sanatate (aok)…. taxe la stat…!!!

 169. buna,
  Am citit si eu o parte din discutiile de pe acest site, dar nu am gasit raspunsul la intrebarea ce ma framanta, asa ca va rog sa ma scuzati, daca ma repet cu intrebarea. Sunt inginera de profesie si doresc sa lucrez in Germania. Mama mea lucreaza la ingrijire batrani, iar patronul firmei i-a spus ca trebuie sa dau un test de limba, apoi primesc dreptul de munca, bineinteles in meseria mea. Va rog foarte mult, nu stiu despre ce test e vorba, ce se cere sau cam cum se desfasoara acest test, sau macar daca se cere acest test cu adevarat, orice detaliu e binevenit. Va multumesc! astept raspuns….

  • nu dai nici un test ,trebuie sa sti limba foarte bine si sa ti cauti un loc de munca,o sa mergi la un interviu si astepti raspunsul.cam asta e tot.

  • De la 01.01.2012 persoanele cu studii superioare care sunt angajate pe o positie corespunzatoare pregatirii nu mai au nevoie de obtinerea dreptului de munca. In general trebuie cunoscuta limba engleza la nivel bun pentru a avea sanse in firma mai mari, unde practic limba engleza este a doua limba de conversatie.

 170. multzumesc frumos mara

 171. Buna, o intrebare:
  S-a schimbat ceva din 2012 in ceea ce priveste obtinerea permisului de munca permanent sau trebuie sa astepti 12 fluturase de salarii ca si pana acum ?
  Va multumesc

  • S-a schimbat pentru cei cu studii superioare care lucreaza in domeniu, pentru muncile sezoniere, si pentru cei ce fac o pregatire profesionala (Ausbildung). Acestia nu mai au nevoie sa solicite dreptul de lucru.

   • Buna seara D-na Anonim :D,
    As dori sa va intreb si eu ceva,eu sunt licentiata in stiinte economice si as dori sa stiu cam ce as putea muncii aici fara Arbeiterlaubnis.
    Multumesc!

   • @Violeta
    In general se spune D-na Anonima, sau Dl. Anonim, dar nu are nici o importanta, poate v-a scapat insa o litera.(recitind postarile mele constat si eu ca tastatura mai joaca feste, sau am fost neatent)
    Puteti munci in orice domeniu in care se solicita studii superioare economice. De exemplu intr-o facultate, in cercetare, in firme private, in firme de consultanta antreprenoriala.
    Ca si in cazul absolventilor de drept, este insa mai dificil sa lucrati, cunostintele dobandite in alta tara trebuie sa poata fi aplicate in Germania.
    Pentru un medic, inginer, profesor este ceva mai usor, trebuie sa cunosti Ilimba. Insa un jurist trebuie sa cunoasca legislatia din Germania pentru a practica, in afara cazului in care isi pune serviciile in slujba acelor persoane care ar avea interese de aparat in tara unde s-au urmat cursurile. La fel s-ar putea sa fie si in domeniul economic, depinde de profilul absolvit.

 172. mersi mult mumu

 173. alexandru jager

  salut am o luna de cand mia trimis actele la munchen am sunat saptamana trecuta si mio zis ca actele inca nu a ajuns la ei mia zis sa incerc peste vreo 2 saptamani.am vb cu patronu si mia zis ca o sa sune si el vineri intrebarea mea este:daca este bine sa sune si sa spuna ca a mai avut alti in proba si nu o stat si de mine ii multumit?

 174. ilisei cornel

  buna….numele meu este cornel…mi am facut inregistrare la primarie de cateva zile mai exact o sapt si mi am gasit un patron care vrea s ami faca acte …el zice ca nu trebuie sa astept ale a3 luni ca asa am auzit eu ca daca nu ai 3 luni in germania cu inregistrare nu poti sa depui pt permis de munca….sa fie adevarata oare aceasta ideea cu 3 luni in germania inregistrat la primarie si dupa aceea permis de munca?

  • Nu exista o lege cu asa ceva. Sunt multe persoane care au obtinut in Romania acest drept, si abia cand au avut toate actele (dreptul de lucru, contractul de munca) s-au ocupat de gasirea unei locuinte. De multe ori angajatorul ajuta chiar la gasirea unei locuinte.

 175. Buna ziua,
  Din suflet va rog sa ma lamuriti si pe mine si sa-mi raspundeti la o intrebare. Sotul meu este din luna septembrie 2011 in Germania are drept de sedere (asa cred ca se numeste) si permis de munca din ianuarie 2012 dar angajatorul nu avea locuri libere disponibile. Cu acel permis de munca a mers la fortele de munca sa-l modifice pt. acelasi angajator dar pt.o alta unitate cu acelasi profil, au trecut 5 saptamani de cand l-a depus si nu a primit niciun raspuns. Rugamintea mea este sa-mi spuneti cat poate sa mai dureze pana primeste raspuns specific doar pt.modificarea permisului de munca deja obtinut.

 176. Buna ziua,

  Numele meu este Romeo Chelaru de meserie inginer constructor. Din martie 2010 lucrez in Germania pentru o firma romaneasca de constructii cu filiala aici. In aceasta perioada am lucrat neintrerupt pe teritoriul Germaniei cu permis de lucru lunar , ca si Polier. As putea aplica pentru in permis de lucru permanent in conditiile date?

  Cu stima.

 177. buna,am si eu o intrebare lucrez ca asistenta medicala in Essen,de 9 luni,cu acte,la clasa 1 de impozitare ,unde trebuie sa merg sa ce acte imi trebuie ,sa primesc impozitul de pe bani,inapoi,va multumesc

  • La Finanzamt .Cel mai bine ar fi sa contactati un Steuerberater.Veti avea nevoie si de Lohnsteuerkarte , pe care o obtineti de la angajatorul dumneavoastra.

   • Lohnsteuerkarte nu se obtine de la angajator, ci de la evidenta populatiei unde ati facut “Anmeldung”.
    Aceasta se inmaneaza angajatorului pentru ca acesta sa poata calcula si vira impozitul.
    Impozitul inapoi nu il mai primiti, eventual doar o parte, la sfarsitul anului (respectiv inceputul anului ce urmeaza) cand va faceti declaratia la financiar.
    Dupa 6 luni lucrate in Germania deveniti contribuabil deplin, deci aveti obligatia sa platiti impozit. Acesta este practic retinut lunar din salariul brut, la sfarsit se face regularizarea.

 178. Buna Seara!
  imi cer scuze daca sunt prea direct.
  intrebarea mea este : pentru a obtine dreptul de munca fara angajator, mai este nevoie de acei trei ani domiciliati in Germania?
  va rog daca se poate sa-mi raspundeti la aceasta intrebare cei care stiti si sunteti informati despre aceasta conditie..
  va multumesc……o Seara Buna !

 179. Da, este nevoie de 3 ani de anmeldung.

  • lohnsteuerkarte se obtine de la finantamt asta stiu sigur ca mia trebuit si mie

   • Partial este corect. Depinde insa de localitate. De la introducerea fisei electronice, s-a transmis responsabilitatea de la evidenta populatiei catre Finanzamt, insa nu s-a trecut instantaneu peste tot la aceasta. Deci mai exista inca localitati in care prima fisa de impozitare este eliberata de evidenta populatiei. Iar pentru cei ce vin in Germania si lucreaza, de regula este prima fisa. Ulterior insa, modificarile survenite se comunica financiarului, si acesta le opereaza in fisa.

 180. buna ziua asa avea si eu niste intrebari cu dreptul de munca dupa 3 ani in germania am mai scris odata despre problema asta ….sa incepem sunt din 01.04. 2009 in germania am stat la cineva care nu ne a facut anmedung doar a scris pe calculator si a rezultat ca asta ar fi anmmeldung si abea in 9.07 .2009 am fost la primarie si am facut anmeldung …acuma am angajat un avocat care ne ajuta sa reusim sa primim odata dreptul asta dupa 3 ani in germania .Acuma am gasit un angajator care este dispus sa ma angajeze am mers la termin cu toate actele bn am avut si meldungbescheinung in care scrie clar ca din data de 1.04.2009 am venit in germnia si au spus ca nu mai este nevoie de permis de munca deoarece am 3 ani aici acuma nu mai intaleg avocatul se cearta vb bine cu cei de lla duisburg pe permis de munca dupa 3 ani in germania iar firma doreste cat de repede sa ma angajeze si acuma nu mai stiu ce sa cred sper sa fie cineva care poate sa imi raspunda la intrebari pe care le am ,mai am ceva sunt casatorita cu un cetatean sarb firma care doreste sa ma angajeze mia zis ca si sotul poate sa lucre in acea firma dar trebuie inatai sa predea pt permis de lucru nici asta nu intaleg eu stiam ca daca eu am drept automat primeste si el……va multumes si astept un raspuns cat de cat sa ma ajute

 181. Dupa 3 ani de locuit in Germania poti cere dreptul de lucru permanent . Acest lucru se face la ZAV-ul de care apartii. Poti sa o faci singura, fara avocat si fara angajator! Completezi doar cererea si prezinti anmeldungul.
  Dupa ce iti scoti acest permis,poate solicita si sotul tau sarb. Trebuie sa prezinte certificatul de casatorie, anmeldun-ul si permisul tau de munca.
  Parerea mea este ca platesti degeaba acest avocat care nici macar nu se pricepe!

 182. iti multumesc pt raspuns dar deja am 3 ani aici si nu vor sa imi dea permisul de lucru am explicat in msg de mai sus de ce nu vor …..si cel mai mult ma interesa pot incepe lucrul la acea firma cu acest meldebescheinigung asta nu pot intalege firma aceasta a zis ca nu este nici o problema si ca cu acest meldebescheinigung demonstreaza ca am deja 3 ani aici acuma nu stiu ce o sa zica cei de la duisburg deoarece ei nu cred ca am inca 3 ani aiici ….bnn ma gandesc ca saptamana asta a trimis deja avocatu scrisoarea la ei sper ca in sf sa poata sa intaleaga …….si inca odata inca sunt derutata daca pot lucra sau nu deoarece frima zice ca am dovada de 3 ani

 183. Nu poti lucra daca nu ai permis de lucru!

  Totusi nu inteleg cine nu vrea sa-ti dea permisul de munca? La ZAV ai vorbit? Ei trebuie sa-ti elibereze permisul de munca, nu firma angajatoare. Firma angajatoare trebuie doar sa-ti faca si sa-ti inregistreze contractul de munca. Dar daca face asta fara ca tu sa ai permis de munca, inseamna tot munca la negru chiar daca vireaza la stat toate taxele pentru tine.

  Imi mentin parerea cu avocatul!
  El trebuia sa scrie la ZAV nu la firma angajatoare!

 184. nu prea intaleg firma nu a zis ca cere permis de lucru pt ca ei zic ca dupa 3 ani de sedere nu mai ai nevoie de permis
  au sunat ei zav si au zis ca daca am dovada ca am 3 ani aici nu mai trebuie sa fac cerere de permis de lucru inca nu am vb cu avocatul despre firma asta si ce zic ei in fine daca ai citi mai bn ai intalege la ce ma refer si bn am si citit aici ca dupa 3 ani de sedere cu meldebescheininung te poti angaja ca find dovada de 3 ani in germania …..aici dor se contrazice unul pe altul ….

 185. Hai ca esti amuzanta! Eu sa citesc mai bine? Printre randuri, sau cum?

  Lasa, mai bine plateste avocatul si te lamureste el!

  • Cred ca este o neintelegere la mijloc, de fapt. Am sunat la ZAV si am intrebat si eu acum cateva saptamani cum stau lucrurile daca locuiesc deja de 3 ani in Germania. Ideea este ca nu se elibereaza permis de munca in acest caz pentru ca nu mai este necesar. Tine de noile reglementari care privesc cetatenii romani si bulgari.

   “(…) Rumänische und bulgarische Arbeitnehmer, die die entsprechenden Bedingungen erfüllen, können ohne vorherige Genehmigung bzw. Einschaltung der Bundesagentur für Arbeit eine Beschäftigung in Deutschland ausüben. Das gleiche gilt für rumänische und bulgarische Staatsangehörige, die sich bereits seit drei Jahren ununterbrochen in Deutschland aufhalten. ”

   Trebuie doar sa inchei contract de munca ca orice alt cetatean cu drept de munca. Daca angajatorul nu este convins ca totul este in regula, trebuie doar sa dea un telefon (sau un email) la ZAV si sa se convinga.

   Cel mai probabil sotul ar trebui sa mearga ceara de la ZAV cererea pentru eliberarea permisului de munca si sa anexeze Meldebescheiningul sotiei care demonstreaza ca dansa are drept de munca. (Aici imi dau cu parerea, nu stiu sigur, dar un simplu telefon la ZAV ar trebui sa lamureasca si acest aspect).

   Cel mai probabil dl avocat incearca sa obtina acest document pentru a-si demonstra utilitatea.

 186. Giuseppe Mazzini

  @leminoufou : comentariul tau este foarte util si pertinent. Ma bucur ca sunt si persoane ca tine informate, dispuse sa-i ajute si pe altii.
  Iti urez : Keep up the good work ! :-)

  Inainte, mai era si Iulian S., dar acum nu mai scrie deloc aici pe forum/blog.
  Oricum, vin din urma alte si alte persoane, care scriu macar din experienta lor, si tot este un plus pt cei care au nevoie de ajutor.

 187. da ms pt raspuns asa mia zis si frima respectiva daca poti demonstra ca ai 3 ani in germania nu iti mai trebuie sa ceri permis de lucru si cu cine am vb eu din frima respectiva era o romanca care se ocupa de angajare deci un punct in plus vb in limba ta ce poate fi mai usor si am intrebat la nesfarsit cum se poate asta ea zice una i buna nu iti mai trebuie a zis ca a sunat la ZAV si au intrebat si le zis ca daca se poate demonstra ca ai 3 ani nu iti mai trebuie permis de lucru …iar cu avocatul nu am mai vb trebuie sa il sun luni sa vad ce zice si daca eu vreau sa platesc avocat treaba mea mi se pare coretc daca nu sti cum ce legi se aplca in cazul meu …in fine nu mai conteza

 188. daca am obtinut dreptul de munca cu o firma si dupa 2 luni vreau sa ma mut la alta firma pt ca nu-mi ajung banii, pot sa ma mut? sau dreptul de munca este valabil doar pentru cea firma?

  • hai salut….acest drept de munca al tau nu este definitiv.Vei primi un drept de munca definitiv numai dupa un an de munca fara intrerupere la aceeasi firma . Deci numai dupa aceea poti schimba locul de munca si firma . trebuie sa mai ai putina rabdare

 189. buna seara…sunt de la o firma din Romania care trebuie sa execute niste lucrari pe teritoriul Germaniei.Avem toate detasarile lucratorilor nostri in ordine insa nu reusim sa obtinem permisele de munca pentru acel santier…as dori,daca se poate sa intru in contact cu doamna LAURA FUSS.Am facut tot posibilul ,fara nici un rezultat.Suntem disperati,mai ales pentru ca lucratorii nostri sunt deja acolo dar nu pot iesi la munca…Sperand ca acest mesaj va fi citit de insasi doamna Laura Fuss, ma puteti contacta pe E-mail la dediu_mikki@yahoo.com.
  Va multumesc anticipat.

 190. Buna ziua
  am nevoie de un sfat va rog.
  Lucrez din 1.11.2011 cu drept de munca pana la 31.03.2012 deci 5 luni patronu meu mi a mai facut contract pe 1 an la trimis la Duisburg la sfarsitu lu februarie mia cerut drept 01.04.2012 -3103.2013 deci un an.problema k actele miau venit deabea in 7 Mai si drept de muca aprobat de la 07.05.2012-07.05.2013 adik un an da doar din data la care am primit plicul cu contract. in acelas plic imi cerea sa trimit ultimele 3 luni cu fluturas de salar- Lona – si copie dupa contractul de muca intre mine si patron.
  Intrebarea mea este va zice ceva pentru k eu am muncit in continuare fara pauza si in perioada aceea de 1 luna si 6 zile in care ei nu miau dat drept de munca? desi am fluturas de salar drepturi platite.patronu meu zice k nu e nici o problema.Va rog dak stie cineva Se poate intampla ceva rau? adik sami dea amenda sau..mai stiu eu ce?

  • Daca ati avut intai dreptul de lucru pana in 31.03.2012 si apoi din 07.05.2012 atunci dupa lege ati lucrat ilegal, atat d-voastra cat si angajatorul sunteti pasibili de pedeapsa.

   Insa probabil ca nu se v-a tine asa strict de litera legii, s-ar putea ca angajatorul sa se fi informat in prealabil asupra situatiei. Si in cele din urma nu ati fost prins in flagrant.

   Singura problema ar ramane cu dreptul de lucru neintrerupt de 1 an de zile, datorita intreruperii nu veti beneficia de dreptul neingradit de lucru de la 01.11.2012 adica dupa 1 an de cand ati inceput, ci doar din 07.05.2013.

  • Acea perioada de 1 luna si 6 zile ati lucrat la negru – nu ati detinut Permis de munca valabil. Totusi in conditiile actuale nu ar trebui sa mai existe probleme atat timp cat nu ati facut obiectul unui control in perioada respectiva, greu de crezut ca vor face ceva in privinta aceasta.
   Apropo de controlul muncii la negru: strict organe de control, in Munchen si zona adiacenta exista doar 2 persoane cu atributii de control a muncii la negru (exceptand zoll-ul) – fac fata cu greu.
   Mult succes!

   • multumesc mult ptr raspuns.
    nu s ar putea sami dea drept nelimitat cat timp am 12 fluturasi de salar si totusi din vina lor nu miau aprobat mai repede au stat hartiile 3 luni la ei. am vaz pe site persoana care au primit drept si aveau pauza de 3 sapt?

   • Aici aveti o interpretare gresita a situatiei: din punctul lor de vedere si din punct de vedere legal aceasta intarziere / implicit pauza in acte este din vina dumneavoastra – nu ati depus in timp util solicitarea pentru a va asigura ca primiti toate aprobarile in timp util.

   • deci eu am depus actele la 21.02.2012 deci aveau 6 sapt pana la 1.04 si ei au terminat in 07.05……..ei zic 6-8 sapt max.si asta zic si eu k ei dak se uita la fluturasi de salar sar putea sami dea …ce sa zic SPER. si va rog dak stiti de ce miau cerut sa trimit ultimele 3 luni de fluturasi si copie dupa contract ?

   • @deniss
    Aici va miscati pe un teren destul de miscator. Intre lege si aplicarea ei exista de multe ori mici diferente. Termenii de prelucrare a cererilor nu este in general fix, iar autoritatile pot motiva ca nu au putut prelucra cererile din diverse motive. Este greu de facut ceva impotriva. Dar asa se aplica, si nu doar romanii sunt cei afectati, in general toti strainii (mai de mult chiar si pentru francezi, austrieci, sau ulterior pentru polonezi si cei din grupa a-2-a a noilor tari din UE)

    Va recomand sa luati decizia ca atare si asteptati sa treaca timpul pana in octombrie.

   • da asa e ai dreptate.aveti vreo parere de ce miau cerut aceste acte acum?

  • Este posibil sa primiti dreptul de lucru si din 01.11.2012. Depinde cat de exact verifica functionarul care va prelucra actele si cum v-a aplica legea.

 191. Buna ziua!!!

  Sunt in Germania de doua luni si am doua probeme la care va rog sa ma ajutati.

  1. Sunt inginer in domeniul Instalatii pentru constructii si masterant in domeniul Reabilitari de Constructii, absolvent al UPT(Universitatii “Politehnica” Timisoara). Am venit in Germania si am fost la Handwerckscam la Stuttgart (pentru ca aici in zona Stuttgartului locuiesc) unde am inteles ca trebuie sa primesc aprobare ca sa profesez ca inginer. Raspunsul lor a fost negativ pentru ca, mi-au zis ei, eu desi am absolvit cursurile unei universitati din Uniunea Europeana(recunoscute pe plan international), totusi aici ei au alta structura de invatamant si…nu se poate…asta a fost raspunsul. Ok!!!
  Intrebarea mea este ce pot sa fac, unde trebuie sa merg si la cine trebuie sa apelez ca sa pot obtine si eu dreptul de a profesa aici in germania meseria pe care o am. Va multumesc mult si va rog sa-mi raspundeti daca se poate

  2. In tara dupa ce am terminat facultatea am deschis un SRL, in domeniul Constructiilor. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa lucrez cu firma de constructii din Romania aici in Germania. Pot doar sa va spun ca cei de la Handwerckscam-Stuttgart mi-au spus ca nu se poate decat cu gewerbe. Ok!!! Acum trebuie sa renunt la firma din romania…pentru ca nu se poate sa lucrez cu ea aici…Dar sunt firme romanesti in Germania…ele cum pot sa lucreze???

  Va rog daca puteti sa-mi oferiti raspunsla cele doua intrebari!!!!

  Multumesc anticipat!!!!

  • Exact asta va sfatuiesc si eu.Mergeti la Finanzamt Stuttgart si cereti formularul pe care trebuie sa il completati pentru a deschide Gewerbe.Trebuie sa specificati o adresa (ca sediu al firmei), datele personale precum si un nr de cont in banca(daca nu aveti , specificati ca urmeaza sa va faceti un cont.eu asa am facut si nu am avut probleme).In aproximativ 2 saptamani vi se va da rezultatul.Daca este pozitiv , veti primi un Steuernummer(un nr de identificare),apoi trebuie sa va inscrieti la o casa de asigurari de sanatate(daca nu sunteti deja).
   Puteti sa lucrati si cu firma din tara ,insa procedeul este foarte anevoios pt ca se lucreaza in regim de detasat si aveti nevoie de o multime de documente , printre care si Formularul A1 care esdte foarte greu de obtinut.

 192. Multumesc mult pentru raspuns Mihaela, insa vreau sa spun ca eu at. cand am ajuns in Germania, dupa ce mi-au facut anmeldung-ul, mi-am deschis si gewerbe insa mi-au dat doar anumite si restranse domenii de activitate. ex. mi-au dat doar dreptul sa pun faianta, sa pun parchet, sa curat peretii, sa fac curatenie pe santier…chestii de astea marunte care au de-a face prea putin cu domeniul meu de activitate, de aceea a trebuit sa merg la handwerkscam ca sa cer dreptul de a profesa ca inginer si de a-mi completa si “definitiva” gewerbe cu domeniile mele de activitate. Ei bine, aici a inceput intreaga poveste…cu cei de la handwerckscam ca ei nu sunt de acord ca sa-mi dea dreptul de inginer pe domeniul meu de activitate, de calificare. De ce, ma intreb eu???
  OK! am auzit tot felul de povesti…ca nu la ei trebuia sa merg…ca trebuia sa merg la IHK, ca trebuie sa fac nu stiu ce…si tot felul basme…

  Va rog mult daca aveti un raspuns, sau daca cineva a trecut pe aici sa-mi spuneti cum a-ti procedat stiind totodata ca sunt unii care si-au castigat dreptul de a munci aici dupa ce au absolvit studiile in Romania!!!

 193. Apropo de gewerbe, eu nu am cerut de la Finanzamt Stuttgart formularul ptr. a deschide gewerbe. Eu am mers la primarie aici in localitatea unde locuiesc si am solicitat gewerbe pentru domeniul meu de activitate si mi-au zis ca nu se poate decat pentru domeniile sus amintite. Si apoi am cerut la handwerckscam Stuttgart recunoasterea domeniilor mele de activitate…si a iesit un NU SE POATE!
  Poate trebuia sa procedez altfel, insa nu am stiut cum e mai bine si am facut asa cum am fost indrumat de un amic.
  Ok. acum caut un raspuns ca sa pot sa rezolv si acasta problema. Multumesc mult, pentru ajutorul vostru. Astept raspuns!!!

  • D-le Mercea,
   d-voastra sunteti inginer cu o diploma nu?
   Handwerkerkammer se ocupa in general cu mestesugarii care nu au studii superioare ci doar calificari mai scazute, adica maistri sau alte calificari in domeniu.

   D-voastra ca si inginer in instalatii puteti lucra in functii sau posturi de raspundere si conducere, nu insa ca si instalator (cu Ausbildung de Klemptner).
   Dreptul “primit” de a practica meseriile mai sus enumerate rezulta din aceea ca aceste meserii sunt asanumite “handwerksähnliche Berufe” pentru care nu sunt necesare calificari in domeniu.

   Handwerkskammer nu va da dreptul de a profesa ca si inginer. Cereti informatii despre recunoasterea diplomei la ministerul culturii din landul unde va aflati. Apoi va lasati diploma recunoscuta si puteti lucra in domeniu fie angajat fie cu Gewerbe.

  • Va sfatuiesc sa mergeti direct la Finanzamt.Numai ei va elibereaza Steuernummer de care aveti nevoie.Nu cred ca nu vor recunoaste calificarea dumneavoastra, mai ales ca aveti si studii superioare in domeniu.Am fost in aceeasi situatie ca dumneavoastra.Nu am intampinat nici un fel de problema din partea lor.Tot la Stuttgart mi-am deschis si eu Gewerbe,in 2008.Numai sa nu se mai fi modificat vreo lege de atunci.Oricum, tot la Finanzamt veti ajunge in final, indiferent prin cate birouri veti mai trece,pentru ca ei sunt cei care hotarasc aprobarea cererii dumneavoastra.Succes!

 194. Mutumesc mult celora care mi-au oferit un raspun dilemei mele.
  O zi buna tuturor!!!

 195. Buna ziua!!!

  Am si eu o intrebare. Am fost taximetrist in Spania cativa ani, am acte in Spania si vreau sa merg in Berlin sa profesez acolo ca taximetrist.
  Putezi sa ma ajutati si sa imi spuneti(daca stie careva) daca sunt bune actele din Spania si unde ar trebui sa ma adresez pentru a obtine dreptul de a profesa ca si taximetrist? Stiu cat de cat limba germana(nive mediu) insa nu stiu ce acte am nevoie…probabil(mai mult ca sigur) trebuie sa sustin un examen, dar nu stiu pe cine sa intreb in domeniul asta si unde sa apelez pentru informatii.

  Va multumesc mult!!!

 196. Buna ziua!
  Sotia mea a terminat cursul Colegiului de asitent stomatolog in Spania si acum(de 2 luni si jumatate) traim in Germania. Stiti cumva unde ar trebui sa ne adresam ca sa-i fie recunoscute studiile?

  Va multumesc pentru ajutor!

 197. Va salut!!!

  As avea si eu o intrebare! Am fost taximetrist in Spania mai multi ani! Am acte de Spania si vreau sa merg in Berlin sa profesez acolo ca taximetrist. Va rog mult daca stie careva daca sunt bune actele de Spania, unde trebuie sa ma adresez, de ce acte am nevoie, cum pot obtine dreptul de a profesa ca taximetrist…mai mult ca sigur trebuie sa sustin un examen asta cred…oricum eu stiu cat de cat limba germana(nivel mediu).
  Astept raspuns. Multumesc!

  • Nu va foloseste nimic ce aveti din Spania.
   Ca sa fiti angajat la o firma de taximetrie, va trebuie dreptul de lucru, cea ce se obtine destul de greu.
   Iar ca si independent va trebui sa sustineti oricum niste verificari, examene, insa apoi mai este problema concesiunilor de taximetrie. Probabil ca in Berlin sunt toate data. Ati putea incerca in alte localitati obtinerea concesiunii.

 198. buna seara tuturor!Din cate am citit ,majoritatea lucreaza cu gewerbe!!Dar majoritatea nu sunt asigurati medical!!!Asta este munca la negru,cei cu gewerbe care de fapt chipurile are firma,dar fiecare trebuie sa manace o paine,Aveti mare grija cei cu gewerbe si fara asigurari!!!Multi sunt mintiti ca vor primi drept de munca,pacat ca uni profita de noi romanii.

  • A lucra cu Gewerbe inseamna ca esti independent, nu esti angajatul nimanui. Deci pentru aceste persoane nu este nevoie de nici un drept de lucru, si fiecare este obligat sa se asigure medical si social.

   • Nu are a face una cu alta.Asigurat medical trebuie sa fii pentru ca in caz de boala costurile cu spitalizarea si tratamentul sunt ridicate si nu iti da mana sa nu te asiguri , avand in vedere ca , Casa de Asigurari plateste o parte din cheltuieli, in unele cazuri chiar 100%.Ca sa lucrezi cu Gewerbe nu e nevoie sa obtii drept de munca , din moment ce depus cerere si ti s-a aprobat poti profesa fara nicio problema.

 199. Este foarte adevarat.Cine are gewerbe si este asigurat privat aici in germania este legal si nu are nevoie de nici un permis de munca.Am intalnit persoane care spun ca lucreaza cu gewerbe dar nu are asigurare medicala!!Sunt oameni care muncesc pe santiere cu gewerbe dar nu detin nici iun fel de asigurare!Iar riscul este ffff mare!!!Am tot intalnit pe internet astfel de cazuri ,in care mi-au spus ca nu au asigurari si in caz de accident se intorc in tara.In moment ce ai gewerbe poti obtine asigurare foarte repede ,dar trebuie sa dovedesti ca ai resurse financiare ptr a obtine o asigurare.Cu bani se poate.Pentru a fii voll versichert pe firma costa undeva la 300 sau 400 e poate si mai mult,se mai poate si la Aok Dar ptr cei cu gewerbe cred ca sunt alte preturi.

  • In momentul cand ai Gewerbe TREBUIE sa te asiguri in Germania. Adica esti obligat la aceasta. Si daca nu iti faci asigurarea, se poate sa fie obligat la plata retroactiva a acesteia. Iar asigurarile incep de la un tarif minim si acesta creste in functie de venit.

   • Da din cate stiu trebuie sa ai asigurare in germania daca i-ti deschizi gewerbe,am o cunostinta mai indepartata care lucreaza cu gewerbe pe santier si cativa colegi au patit diferite accidente de munca,toti au trebuit sa plece in tara ,ptr ca nu se uita nimeni la tine aici daca nu ai contribuit cu bani la asigurare.!!!Si cu acel card european nu este bun de nimic nu ti-l recunoaste,in plus acel card este numai ptr urgenta si ptr concediu nici decum ptr accidente de munca!!!Da e de stiut ca in functie de venit se plateste o asigurare.Daca aveti un contabil bun iar cu cel care lucrati lucrati la intelegere si nu trece-ti toate oarele lucrate,se poate dar mare atentie la rechnunguri!!! TRebuie stiut mereu cu ce ore va pontat !!!Nu va obliga sa platiti retroactiv asigurarea,dar la un control mai amanuntit iese la iveala ca nu ave-ti asigurare medicala ve-ti plati o amenda frumoasa.

 200. Referitor la acest subiect,sotul meu presteaza servicii cu gewerbe de trei luni si nu are asigurare de sanatate incheiata in Germania,ci asigurare privata facuta in romania de catre B.C.R.,special pentru munca.Va pot spune ca nu a avut nici o problema pana acum,desi i-au venit de trei ori pana acum diferite acte de completat.Sper ca in continuare sa nu aiba probleme.

 201. Referitor la asigurarea din Romania, at. cand eu am plecat din tara, am fost la casa de asigurari de sanatate si am intrebat acolo daca, avand asigure in Romania la Casa de Asigurari de Sanatate, mai trebuie sa imi fac asigurare si in Germania…Raspunsul lor a fost NU! Mi-au dat in schimb un formular european zic ei…E104 care au zis ei ca e dovada ca sunt asigurat intr-o tara europeana. Acum nu stiu ce sa zic si ce sa cred, ar trebui sa renunt la asigurarea din romania si sa ma asigur aici sau pot sa continui cu ea?…daca stie careva care e treaba cu aceste asigurari…va rog mult sa imi scrieti….Multumesc mult!!!

  • @ovimercea : cititi aici : http://consilierjuridicgermanoroman.com/2011/03/25/formularele-europene-pentru-asigurari-sociale-de-sanatate/
   la postul : Dan Goldis | august 8, 2011 la 10:34 am | Răspunde
   @ pentru dan

   Postul incepe asa : La 01.10.2010, formularul E-104 (valabil in cazul tau) a fost inlocuit cu formularul portabil S1. Daca ai fi venit cu S1 in Germania si ai fi demonstrat cu ajutorul lui ca ai contribuitia platita in Romania, cei de la AOK nu te-ar fi pus sa platesti decit de la data expirarii contractului platit in Romania. Iata ce spune o cititoare …….

   Mai departe cititi acolo. Eu zic ca explica destul de bine Dnul Dan Goldis
   Cred ca sunteti in aceasi situatie mentionata.

   Parerea mea, din Romania, este ca nu mai aveti nevoie sa va faceti alta asigurare de sanatate in Germania, daca indepliniti criterile enumerate in postul Dnului Dan Goldis.

 202. Multumesc pentru raspuns! Sa inteleg ca oricum eu va trebui sa imi fac o asigurare medicala aici in Germania. Dar pot sa raman asigurat in Ro pana cand expira asigurarea de la CAS din Ro? Nu se poate prelungi cea din Romania si sa fie valabila aici in Germania? Daca lucrez cu gewebe, aici in germania nu e valabila cea din Romania? Asigurarea de la CAS imi acopera altceva, in afara de situatiile de urgenta, aici in Germania? Multumesc!!!

  • Va trebui sa va faceti asigurare in Germania obligatoriu, indiferent daca ati platit in Romania asigurarea inainte. Numai ca atat timp cat aveti platita anticipat asigurarea in Romania, sa zicem pe un an, nu va mai trebui sa platiti sa zicem si la AOK, dar totusi va trebui sa mergeti la ei cu formularul S1 si sa le spuneti ca deja ati platit in tara aceasta asigurare. In mod normal nu au de ce sa va mai ceara bani pe anul acela platit deja in Romania. Partea mai ciudata o sa fie, ca toate problemele Dvs de sanatate avute pe teritoriul Germaniei si rezolvate acolo, la va plati statul Roman prin formulare de decontare trimise de catre statul German.

   Da, puteti ramane asigurat in Romania pana expira asigurarea CAS, dar totusi trebuie sa va duceti si al AOK sa va faca un card de sanatate.
   Le oferiti formularul S1 in care se arata ca ati achitata deja in Romania aceasta asigurare medicala pe o perioada anumita.

   Banuiesc ca sigurarea de la CAS asigura, daca ati fost deja la AOK si aveti card la ei, absolut toate situatile, nu numai cele de urgenta.
   Poate nu o sa va asigure in caz de accident, asa cum a reiesit dintr-un post de acum 2 zile. Pt asigurare de accidente in Germania se face o asigurare speciala am inteles. In Romania nu este asa. Dar ficare tara cu legile si particularitatile ei.

   De prelungit asigurarea din Romania ca sa fie valabila in Germania, nu prea cred ca se poate, din moment ce trebuie deja sa mergeti la AOK sau la alta casa de asigurari si sa va faceti card de sanatate la ei.
   Logic ca ei va vor avea nevoie de Formularul S1 in care se vede pana cand ati platit in Romania asigurarea. Nu vad cum ati putea s-o prelungiti pe cea din Romania si in acelasi timp sa-i anuntati si pe cei de la AOK ca mai aveti la asigurare inc un an. Inseamna inca un Formular S1 si nu cunosc daca cei de acolo vor accepta.
   Din partea mea, puteti incerca. Nu stiu in schimb ce va iesi acolo.
   Oricum tot statul Roman ar plati totate problemele de sanatate ale Dvs in Germania. Nu stiu daca ar fi deranjati nemtii de acest lucru.

   • @ David
    Referitor la aspectul dat de d-voastra in legatura cu somajul, si aici exista diferentieri de la tara la tara. Aceste drepturi (ajutorul de somaj) se acorda de fiecare tara potrivit legislatiei propri. Pentru Germania aceasta se poate acorda de regula pentru 3 luni insa dreptul de a decide daca se acorda sau nu revine Arbeitsagentur din Germania.

    http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/A07-Geldleistung/A071-Arbeitslosigkeit/Publikation/pdf/DA-Int-Recht-Alv-SGB3-Absch-VII.pdf

    Este tot in baza principiului echitati drepturilor si obligatiilor. Sa platesc somajul in Romania sau Spania si sa vin apoi sa il primesc in Germania ar insemna o nedreptate facuta celor din Germania.

   • @ David
    La fel este si cu pensia. Intr-adevar poti sa platesti pentru pensia in Romania si sa vi sa o primesti apoi in Germania, insa aceasta se primeste in cuantumul in care ar fi platita in Romania. De fapt are loc un transfer a unor drepturi din Romania in Germania. Casa de pensii din Romania va vira unei case de pensii din Germania echivalentul pensiilor acordate, plata si controlul fiind facute apoi de casa de pensii din Germania.

  • D-le Mercea, d-le David,

   atat timp cat in Germania nu se presteaza nici o activitate asigurarea din Romania ramane valabila.

   In momentul inceperii unei activitati ca si angajat, angajatorul trimite automat la casa de asigurari cererea de a inregistra anngajatul in sistemul social german. Automat se vor vira banii (atat partea angajatului cat si partea angajatorului) la casa de asigurare germana atat pentru asigurarea medicala cat si pentru pensie si somaj. Angajatul are o singura optiune, si anume alegerea casei de asigurare medicala.
   Daca in Romania s-a platit ceva in avans, atunci persoana trebuie sa isi recupereze singura banii. M-as mira insa sa vada vreodata bani inapoi.
   Aceasta plata in avans pentru sanatate este probabil o gaselnita romaneasca, in Germania nu exista asa ceva. Totul se plateste lunar, la sfarsitul lunii cand se plateste salariul.

   In momentul inceperii unei activitati independente, intreprinzatorul trebuie sa anunte el una din casele de asigurare din Germania. Daca nu o face risca sa fie obligat sa plateasca retroactiv asigurarea medicala. Nu are importanta ca are o asigurare din alta tara.

   Legislatia este foarte clara si nu permite nici o exceptie: cine lucreaza in Germania, fie angajat fie independent are obligatia sa plateasca asigurarea medicala si pensia la o casa de asigurare din Germania.

   • @anonim : asa mi se pare si mie corect, lucrezi in Germania, platesti asigurarea si pensia in Germania. Problema este ca aceasta Europa tinde sa devina Unita, adica o singura tara cu mai multe zone in ea.
    Si atunci din cate observ intr-un post mai sus al D-nei Carmen, in care specifica in legatura cu sotul, ca a facut o asigurare la BCR ( BCR este o banca in Romania din cate stiu eu ) si ca este perfect legala in Germania acea asigurare. Nu pot spune daca este sau nu adevarat ce sustine Dna Carmen, dar in legatura cu asigurarea CAS din Romania avem postul Dlui Dan Goldis in care se precizeaza destul de clar ca este valabila pe teritoriul Germaniei. Daca a gresit Domnul Goldis, logic ca am gresit si eu, pt ca am citat din postul acela. Nu am experienta formularelor Europene, deoarece eu nu am avut asa ceva niciodata.
    De fiecare data de cate ori am lucrat in Germania am avut asigurare la AOK si plata pt pensia in Germania.
    In legatura cu plata anticipata la CAS a asigurarii de sanatate, in Romania exista acasta posibilitate pt cei care nu lucreaza sau cei care lucreaza independent, Deci este destul de logic, sa-si poata
    transfera plata din Romania in Germania indiferent pt ce perioada a fost facuta anticipat, o luna sau doi trei ani. La fel este si cu indemnizatia de somaj. Se poate transfera in orice tara din EU, daca ai somaj in Romania. Aceste sunt legile EU, nu le-am facut eu sau Domnul Goldis.
    De aceea inclin sa cred ca exista aceasta posibilitate de a transfera ceva ce ai intrun stat EU in alt stat EU. La fel ca si pensia. Ai muncit 20 de ani in Romania dar iei banii in Germania dupa aia. Este lege EU pt asa ceva. Si Germania trebuie sa respecte si ea la randul ei aceste Legi EU, fie ca-i place, fie ca nu-i place. A intrat in hora EU, acum trebuie sa joace dupa cum ii canta EU, indiferent de logica sau nu.
    Din cate stiu eu, cei care au platit anticipat la CAS aceea asigurare medicala ( in Romania deci ) au dreptul la asigurare in Germania pe perioada platita in Romania ( un an, doi sau chiar trei ) iar diferentele de bani, sunt platite de catre statul Roman, statului German, conform normelor ( legilor ) EU.
    Despre asigurarea prin banca, gen BCR, nu stiu ce sa va spun, BCRul fiind o institutie privata, nu cde stat ( publica ) ca cea de sanatate, CASul.
    Sincer, eu nu locuiesc in Germania si nu ma grabesc sa plec pt a locui sau muncii in Germania, dar imi place sa ajut cum pot, pe cei care au acolo probleme, cu integrarea in societatea Germana.
    Normal era sa aiba Guvernul Romaniei, o reprezentanta la nivelul fiecarui Land din Germania, care sa poata ajuta cetatenii romani in situatii speciale. Din cate stiu, exista niste biroui ale EU, in fiecare tara, poate chiar si in Landuri, ca sa ajute integrarea cetatenilor
    in alta tara EU.
    Din cate cunosc eu, destul de curand, va intra si Turcia in EU, precum si o parte a tarilor din Africa de Nord, cele care au avut acea ” Primavara Araba “. Ele se vor uni mai intai cu Spania, Portuglaia, Italia, Grecia si Cipru, intr-o confederatie a tarior Mediteraniene.
    Asa ca Europa asta unita, va fi un pic mai mare decat credem noi, si va avea propile ei legi, bune sau rele.
    Noi ca romani, tara a EU, putem incerca sa profitam de ele, sau nu.
    Totul depinde doar de noi, cat de bine putem informa pe cei care au nevoie sa cunoasca aeste legi EU.

   • @anonim : PS : doresc sa va spun ca apreciez pozitiv faptul ca ajutati romanii acre au probleme in Germania, chiar si cu un sfat, pt ca de multe ori un sfat bun conteaza foarte mult pt cei care nu au unde apela pt ajutor.
    Am observat ca sunteti un cunoscator foarte bun al situatiei din teren de acolo ( Germania ) si ca sunteti un fin observator al problemelor umane in privinta emigrarii.
    Sincer, din partea mea, aveti numai laude de bine si felicitari, pt munca pe care o desfasurati pe acest site/forum. La fel ca si Dnul IulianS, sau altii, care incearca sa ajute catusi de putin, la rezolvarea problemeleor.
    Din perspectiva mea, acest site, este unul ( poate chiar singurul ) dintre cele mai utile/bune siteuri pt informarea in legatura cu emigrarea in Germania. Pt acest lucru trebuie felicitata si Dna Laura, cat si tatal dansei, Dnul Dan Goldis.
    Sincer, ma rar vezi romani care sa faca ce au facut dansii, sa incerce ajutatrea celorlalti romani, benevol, in rezolvarea problemelor de orice fel, in legatura cu integrarea in societatea Germana a romanilor.
    Deci, sincere felicitari, pt toti cei care participa activ pe acest site/forum.

    Am mai vazut un singur site asemanator, facut de germani, pt a putea emigra cu succes in Suedia. Este facut foarte bine, si plin de informatii pt cei care au nevoie de ele. Deci pana la urma si nemtii emigreaza in alte tari, si ajung si ei in situatia noastra, de a-si parasi tara.
    De fapt chiar este pe VOX, o emisiune cu germani, care au emigrat in toate tarile, in Spania, Canada, Brazilia, USA, etc.

    Da, si apropo, mai exista un site f bun, pt a emigra in Tenerife, facut de niste romani. Pt cine doreste sa emigreze acolo, acesta este siteul :
    http://www.emigrantintenerife.info/

  • @ Mercea, @David

   Incet incet am impresia ca am descoperit unde este problema.
   Asigurarea de care vorbiti d-voastra, care se plateste in avans (pe un an sau alta perioada) si care acopera si cazurile de accident si cele de boala s-ar putea sa fie echivalentul asigurarii de accidente si asigurarii suplimentare de boala din Germania.

   Aceasta asigurare este una incheiata de multi cetateni germani (sau cu domiciliul in Germania) in scopul imbunatatirii asigurarii de baza. Se incheie in mod separat pentru Germania si pentru strainatate. Cea pentru Germania este de regula pentru 1 an de zile si se plateste lunar. Daca nu se beneficiaza de servicii, prima de asigurare nu se restituie.

   Asigurarea pentru strainatate (accidente sau diverse alte cazuri de boala, chiar care nu sunt urgente) se incheie de regula tot pentru un an prima de asigurare este mult mai mica si se plateste in avans. La fel, daca nu se beneficiaza de ea, prima nu se restituie. Nu se poate insa nici renunta la ea dupa 2 sau 7 luni, contractul dureaza exact 1 an.
   De regula in baza acestei asigurari, persoanele beneficiaza de tratamentul gratuit de sanatate si accidente, pentru riscurile pentru care s-a incheiat, de foarte multe ori insa beneficiarul trebuie sa plateasca in avans facturile, urmand a face decontarea la intoarcerea in tara. Daca sumele de platit sunt mai mari atunci de obicei se ia contactul cu asigurarea din Germania iar aceasta reglementeaza direct cu spitalele sau medicii din strainatate.

   Cred ca aceasta este explicatia. Mai ales ca se mentioneaza ca asigurarea afost facuta la BCR sau alte banci sau asigurari din Romania.
   Daca este asa, atunci nu trebuie confundata aceasta asigurare cu asigurarea de sanatate de baza care exista in fiecare tara. La acestea se aplica principiul locului unde domiciliaza persoana. Obligatiile de plata se executa in tara de domiciliu. Analog drepturilor in UE, acestea se platesc (de regula) potrivit legislatiei din tara in care persoana este domiciliata, precum este cazul alocatiei pentru copii.

   Sau poate considera unii ca drepturile trebuie primite din tara in care sunt cele mai mari iar obligatiile trebuie platite in tara in care sunt cele mai mici?

   • @anonim : CASul reprezinta : Casa Nationala de Asigurari de Sanatate,
    http://www.cnas.ro/
    Asa cum am precizat, traiesc in Romania, muncesc in Romania, si iau salariul si sunt asigurat in Romania. Nu am legatura cu Germania decat prin prisma faptului ca am lucrat acolo si am fost asigurat acolo la AOK.
    CASul Roman este un fel de AOK German. Cei care platesc CASul in Romania pe o anumita perioada in avans pot sa transfere aceste drepturi de sanatate in orice tara EU, iar acolo din cate stiu eu, vor fi platite de catre statul Roman statului respectiv toate politele de achitat pe cetateanul roman care si-a transferat drepturile.
    Chiar nu doresc sa intru in polemica bazata pe legile EU si ce rau fac romanii nemtilor pt ca respecta aceste legi ale EU.
    Daca pot ajuta vre-un roman din Germania cu vreu sfat sau o idee, o fac cu placere, dar sa intru in polemica pe aceste teme chiar nu-mi doresc.

    In legatura cu somajul, stiu ca nu este acceptat momentan de Germania pt romani, fiindca nu au inca dreptul de a lucra definitiv fara permis de lucru, asa cum au dreptul cei care au intrat in EU in 2004.

    Despre pensie, nici nu mai vorbesc, este un domeniu, pt care eu mai am de asteptat, si se pare ca pana voi iesi eu la pensie, Uniunea Europeana va adopta modelul Chinei, in care nu exista nici un fel de pensie, ci doar muncesti pana crapi. Sau daca ai copii, sunt obligati prin lege sa te intretina pana sucombezi.

    Deci inca o data, reliefez, ca nu doresc sa intru in polemica cu nimeni care scrie pe acest site, ci doar incerc sa ajut romanii aflati in dificultate in Germania, in vederea unei cat mai bune integrari in societatea Germana multicultural dezvoltata.

    Sincer, este de datoria birourilor EU, sa raspunda clar si raspicat, ce si cum, cu pensia, cu ajutorul de somaj, cu asigurarea de sanatate efectuata anticipat in tara in care te-ai nascut si apoi ce faci cu ea cand emigrezi, etc, etc.

    Cel mai bine ar fi sa luam in calcul si sfaturile celor care au plecat din Romania de curand si s-au angajat in Germania, pt ca ei pot descrie siutatia de acolo pe viu.

    Sincer, daca mi-as doari sa plec in Germania, mi-as plati anticipat la CASul Roman, pe 5 ani inainte minim, deoarece nu costa asa mult, apoi m-as duce la AOK sa-mi transfere aceasta asigurare de sanatate.
    A nu se confunda cu cardul european de sanatate, care este valabil doar 6 luni si este pt cei care viziteaza EU, si nu vor sa emigreze intr-o tara a EU.
    Eu zic sa nu ne facem probleme ca deranjeaza cu ceva Romanii ca profita de legile EU. Ganditi-va, va rog, doar ce inseamna pt EU, intarea Turciei in Europa. Ce mai spuneti atunci va rog ?
    Ceea ce au incercat sa faca de mult sultanii Turciei, reusesc sa faca acum comisarii EU. Cat de mult vor scadea salarile in EU, dupa ce va intra Turcia cu cele 100 de milioane de locuitori ai sai in EU ?
    Tema de mediatat, pt cei care cred ca Romanii deranjeaza cu ceva in EU. Sa vedem atunci Spania cum va bloca dreptul turcilor de a munci acolo.
    Numai bine si la o deschidere si intindere a EU cat mai departe, poate pana in Australia si de ce nu, toata Africa.

   • D-l David, nu este vorba de a intra intr-o polemica asupra legislatiei din UE.
    Aceste comentarii sunt bune intrucat asa se pot eventual unele confuzi pentru multi.

    De exemplu d-voastra credeti ca CAS din Ro este un echivalent al AOK. Acest lucru nu cred ca este corect.
    Din cate stiu, in Ro exista o singura casa nationala de asigurari de sanatate. Corectati-ma daca gresesc.
    In Germania nu exista asa ceva, o casa nationala unica. Exista o multime de case de asigurari de sanatate (Gesetzliche Krankankasse) cum ar fi AOK, DAK, Techniker Krankankasse si altele, plus numeroasse BKK (Betriebskrankenkasse) adica case de asigurare a unor firme mari (Siemens, ExxonMobil samd) la care se pot asigura totusi si persoane care nu lucreaza in aceste firme.

    Datorita legislatiei proprii in Germania exista obligatia asigurarii persoanelor ce lucreaza la una din casele de asigurare din Germania.
    In contextul legislatiei uniunii imi pot inchipui ca exista o singura posibilitate de a transfera platile efectuate in alta tara. Si anume se va transfera cotizatia din tara in care s-a platit in avans catre una din casele de asigurare germane, iar aici se va plati diferenta pana la nivelul asigurarii obligatorii din Germania.

    Prima de asigurare medicala in Germania este procentuala din venit (ca de altfel si in Ro). Insa veniturile in Germania sunt mai mari decat in Romania, inclusiv ale medicilor care sunt platiti din aceste prime.
    Daca consideram venitul mediu din Ro (probabil echivalentul a 800 € brut) si il comparam cu venitul mediu brut de ca.2400 € rezulta o diferenta foarte mare intre primele platite in Ro si cele din Ge.
    Considerati ca este posibil ca vreo lege european sa permita asa ceva? Daca ar fi asa, s-ar duce toti cetatenii din Germania in astfel de tari, ar plati anticipat aceste prime de 2-4 ori mai mici si ar beneficia de asistenta medicala in Germania.
    Prima de asigurare in Ge. este de 15,5% (partea angajatului si a angajatorului) si este limitata in sus in 2012 la 50800 €. Deci asigurarea totala pe an nu va depasi 7900 € adica ca 660 €/luna.
    Pentru cineva din Romania care lucreaza intr-o pozitie echivalenta, sa zicem un inginer cu ceva experienta, venitul lunar ar fi mult mai mic deci si prima de asigurare. Credeti ca este posibil ca acest inginer sa plateasca in Ro in avans pentru un venit anual sa zicem de 24000 € o prima de doar 350 €/luna si apoi sa vina in Germania unde sa primeasca un salar de poate 45000 anual fara sa se mai plateasca asigurarile medicale?

    Aceste discutii sunt foarte bune, cred ca au totusi un folos pentru cei care pot intelege mecanismul legislatiei europene.
    Nici birourile de care amintiti nu vor putea raspunde intotdeauna mai bine, intrucat foarte multi functionari (mai ales in Ro. dar si in Ge. sau in alte tari) nu inteleg nici ei legislatia cum trebuie, sau chiar mai mult incearca sa apere tara si nu cetateanul.

    Nu se pune problema ca romanii ar deranja pe cineva daca isi solicita drepturile ce le au. Precum am zis, alocatia pentru copii este un drept care este acordat in Ge. tuturor strainilor (inclusiv romanilor)
    ce vin aici daca indeplinesc conditiile legale de aici. Insa la fel exista si obligatiile care revin strainilor cand merg in alta tara.

    In fond legislatia europeana nu poate face decat un singur lucru, atat timp cat drepturile si obligatiile sunt diferite de la tara la tara. Si anume sa impuna ca si unui strain care merge in alta tara sa beneficieze de aceleasi drepturi si obligatii ca si autohtonii.

 203. Apreciez foarte mult ca ne oferiti informatii extrem de importante, insa am o rugamine la domnul David si Anonim(pentru ca imi dau seama ca sunt documentati) daca tot se discuta de legislatie, puteti sa ne dati si nou indicatii unde gasim pararafele de lege care reglementeaza situatia cu sigurarile medicale…asta pentru ca noi cei care nu suntem prea in tema cu legislatia dar care suntem pusi fata in fata cu o situatie ce nu suporta amanare, vrem ca sa fim documentati at. cand trebuie sa incheiem o asigurare medicala si sa nu patim ca
  si…primarul…semnam fara sa stim ce si apoi scoatem o “graza” de bani din buzunar. Multumesc mult!!!

  • @ mercea (si altii)
   Precum va dati seama, pe acest site obtineti gratuit multe informatii. V-ati pus vreodata insa problema cat timp inseamna aceasta? Sa afli unde gasesti aceste lucruri, sa le traduci, sa intelegi sensul corect al lor?

   Initiatorii acestui site au inceput treaba, iar acum se pare ca au abandonat activitatea. Si pe buna dreptate, cine este dispus sa faca munca voluntara, pentru ca altii sa aiba totul mokka?
   Din pacate, informatiile oferite de persoane care au trecut prin diverse situatii sunt adeseori eronate, incomplete, intelese gresit. De aceea nu te poti baza intotdeauna pe ele. Si faptul ca sunt gratuite inseamna ca aceste persoane nu isi asuma nici o raspundere pentru ele. In momentul in care ati platit pentru o informatie atunci aveti si dreptul la despagubiri daca acestea v-au fost cauzate.

   Functionarii din birouri sunt si ei platiti pentru ca va dau d-voastra informatii, care uneori sunt gratuite alte ori le platiti. In fond le platiti oricum, indirect prin impozitele platite.
   Insa dupa ce ati primit informatia, aceasta mai trebuie si corect inteleasa. Pentru ca multi inteleg doar ce vor ei sa inteleaga, de foarte multe ori gresit.

   Pentru informatii de genul “de la ce peron pleaca trenul” sau “am dreptul sa beneficiez de alocatie pentru copil in alta tara” bineinteles nu va pretinde nimeni vreo plata (cum se plangea cineva pe acest site). Insa pentru informatia “in ce conditii pot sa primesc alocatia” trebuie sa frunzaresti prin multe documente, site-uri si altele, si apoi sa intelegi corect ceea ce ai aflat. Si acesta inseamna timp, aceasta este totusi o munca.

  • @ovimercea : parerea mea cea mai simpla, ar fi sa va asigurati in Germania. Este cel mai bine si cel mai avantajos deocamdata.
   Dar daca tot ati platit la CAS anticipat pe o perioada de x luni/ani etc,
   puteti citi aici despre formularele europene : http://www.casmb.ro/formulare.php?c=1 , iar legea care specifica ce si cum, aici :
   http://www.aopsnaj.ro/?action=FormE
   Acestea ar fi legile ( normele ) din Romania si Eu :
   “Ordinul nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 883/2004 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 987/2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 883/2004, precizează la SECŢIUNEA a 6 – a,
   Formularul E 106 ” Atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent”
   Puteti citi aici : http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_148399/Formular-E106.html
   Sincer, nu sunt un cunoscator al legislatiei EU si nici nu ma incanta sa vad cum isi pierd toate tarile suveranitatea pt EU, dar imi place sa ma informez cu ajutorul Google. Este un instrument destul de bun pt a gasi informatii.

   @anonim : am specificat, de cateva ori, ca, aceste diferente de bani, sunt platite de catre statul Roman catre statul German.
   Deci cei care pierd sunt romanii din Romania si nu nemtii din Germania.
   Doctorilor, le este platita factura integral, de catre statul German, care apoi cere diferenta de bani statului Roman, prin acel Formular European S1. Nu este nici o smecherie la mijloc, este pur si simpu legislatia EU pusa in practica. De obicei nici naiba nu se asigura in Romania pe 3 -4 ani inainte, asa ca statul Roman mai scapa de platit. Sunt rari cei care se asigura anticipat la CAS. Eu avand servici, si fiindu-mi platit de catre serviciu aceasta cotizatie, nu am cum sa ma asigur anticipat, pt ca se plateste lunar de catre angajator.
   Dar, daca voi dori sa plec in Germania, logic, ca imi voi da demisia de la jobul actual si atunci fara servici voi fi obligat sa-mi platesc din mana cotizatia la CAS. O pot face lunar, sau anticipat. Totul depinde de mine, de cum doresc eu sa platesc.
   Apoi logic, ca daca voi pleca sa emigrez in Germania, voi lua un Formular European S1 de la CAS dupa mine, in care sa le arat autoritatilor germane in speta sa zicem AOK, ca mi-am platit CASul pe o perioada de 5 ani inainte si nu mai trebuie sa platesc la ei lunar nici un ban, pt ca am platit deja pe 5 ani inainte la alt stat european ( din EU )
   Daca o sa existe vre-o diferenta de plata, aceea nu va fi platita de catre Germania, va sigur, ci va fi paltita de catre statul Roman, pt ca la el a fost platita asigurarea anticipat pe 5 ani, si tot statul Roman a emis acel Formular European S1. Sincer, m-as bucura sa plateasca Germania diferenta de bani, dar nu cred ca este posibil asa ceva.
   Am citit destul de clar ca ei trimit lunar facturile spre decontare in Romania, pe baza acelui Formular European S1.
   In cazul in care Romania uita sa plateasca acele diferente, si statul German se hotaraste sa nu le mai obtina, nici pe cale juridica, pt ca oricum nici el nu ne-a platit inca cele 50 de milioane de Euro, pt reparatile din cel de al doilea razboi mondial, aceea este alta poveste.
   Este treaba statului German, ce face mai departe cu chitantele.
   Poate le declara nule, in baza reciprocitatii de neplata a sumei mai sus anumite. Cine poate sti. Dar cred ca ne-am abatut prea mult deja de la subiect in sine.

   • Dl David!
    sunt de 3 ani in germania!In primul rand,In romania nu putem plati anticipat pe 5 ani!!am fost eu anul trecut in romania si nu am putut plati decat pentru 6 luni adica pana la sfarsitul anului 2011!!!Am facut acest lucru numai ca sa arat celor de la Aok ca eu sunt asigurata in romania.Iar ca sa primesti acel formular e 104 sau 106 trebuie sa fi somer al statului roman ,ca altfel nu-l vei obtine!!!Ptr ca statul roman nu vrea sa iasa in pierdere…In plus acea asigurare este doar in cazuri de urgenta maxima si nici decum nu se compara cu AOK.La Aok se plateste 160 euro pe luna iar in romania se plateste doar 20 euro pe luna!!!!Deci nu se potriveste!!!!Acele formulare e 104 este poate sa te schimbi depe asigurarea romaneasca pe cea din germania!!!

   • @irina : Va contraziceti singura Dna Irinia. Spuneti mai intai ca sunteti de 3 ani in Germania, apoi ca ati fost anul trecut sa va asigurati in Romania !!! Cine inghite o asa o gogoasa, sincer ? Daca sunteti de 3 ani in Germania, ce treaba mai aveti cu asigurarea din Romania ?? nu vad sensul, rostul ?? Sa le demonstrati celor de la AOK ?? ce anume ?? Ca locuiti in Germania si platiti in Romania ??

    Eu am explicat clar, ca acest lucru se poate face numai la inceputul emigrarii in Germania, si nu la mijlocul ei ( sau poate la sfarsitul ei ).
    Este ilogic ce sustineti Dvs.
    Dar, daca intradevar, ai lucrat in Romania, si pt un motiv anume, nu mai lucrezi si iti platesti singur CASul, poti transfera aceste drepturi in tara in care vrei sa emigrezi ( din EU ma refer ).
    Si nu este pt situatii de urgenta, pt asta aveti Cardul European de Sanatate, valabil 6 luni.

    CASul, este si ramane CAS, nu este Card de sanatate sau alta aberatie.
    Este vorba de inceputul emigrarii in alta tara a EU, nu la mijlocul emigrarii. Logic ar fi atunci deja sa fiti asigurata in Sistemul German de sanatate, nu in cel Roman. Eu am vorbit foarte clar, ca este pt cei care au plecat de putin timp, sau se pregatesc sa plece.
    Daca cineva are deja un an sau doi in Germania, atunci adio.

    Pt a va edifica, cititi postul Dlui Dan Goldis aici :
    http://consilierjuridicgermanoroman.com/2011/03/25/formularele-europene-pentru-asigurari-sociale-de-sanatate/
    Dan Goldis | august 8, 2011 la 10:34 am | Răspunde
    @ pentru dan
    La 01.10.2010, formularul E-104 (valabil in cazul tau) a fost inlocuit cu formularul portabil S1. Daca ai fi venit cu S1 in Germania si ai fi demonstrat cu ajutorul lui ca ai contribuitia platita in Romania, cei de la AOK nu te-ar fi pus sa platesti decit de la data expirarii contractului platit in Romania. Iata ce spune o cititoare in postul de la cardul de sanatate: “ma numesc MARIA, va multumesc ptr. raspuns. asigurarea de sanatate mi-a fost achitata pe tot anul in romania.de acolo mi sa eliberat formularul e106 .aici in germania mia fost valabil;mam inscris la AOK mia venit cardul de sanatate. acum vreau sa ma intorc acasa.cind mi sa eliberat formularu din tara de la CAS miau dat 2 exemplare.unul lam dat la AOK unul a ramas la mine.trebuie sal duc inapoi la CAS pe acesta ramas,ca sami fie recunoscuta asigurarea si in tara.cardul in caz de ceva il voi putea folosi.va multumesc” .Nota noastra: Rezulta, in consecinta, ca se poate achita contributia in tara pe o perioada de un an de zile si se poate face astfel o economie substantiala in Germania. Dar nimeni nu stie chestia aceasta. Si omul invata acum despre legislatia europeana pe banii lui. Cam scumpa lectia aceasta! Ce este de facut in cazul tau? Da un telefon in tara si trimite pe cineva la Casa de Sanatate sa explice situatia ta si sa solicite un formular S1. E posibil sa fie nevoie de o imputernicire, dar si aia se poate face…Oricum functionarii de la CNS trebuie sa stie mai mult despre chestia asta decit noi, ei,in fond, pentru asta sunt platiti. Te rugam sa ne tii la curent, fiindca vrem ca in viitor sa incercam sa eliminam aceste disfunctionalitati.

    @ovimercea : va multumesc pt urari si sincer va doresc si Dvs sa va ajute Dumnezeu, in a reusi cat mai bine sa va integrati in societatea Germana. Stiu ca nu este deloc usor, si de aceea incerc sa ajut cum pot. Cand eram in Germania, si soseau Romani noi, eram singurul care mergeam cu ei sa-si deschida un cont in banca, sa-si prelungeasca viza de lucru, sa le arate unde sunt doctorii Romani, ( care fie vorba intre noi, iti mai dadeau un medical cand aveai nevoie ca erai prea rupt de munca, ca de la doctorii nemti nu primeai nimic ), le explicam cum sa-si cumpere abonament pt transportul in comun, si care abonament, pt ca erau tot felul de abonamente, si fiecare lucra in alta parte, etc si iar etc. Chestia asta nu a disparut din mine, si nici nu va avea cum sa dispara. Mi se pare logic si normal sa ajuti pe cineva, chiar si cu un sfat atunci cand are nevoie.
    Chiar daca ar trebui sa platesc, eu tot as accepta un sfat de la cineva competent.
    A fost o situatie, intr-o perioada cand o colega a furat dintr-un magazin si a avut nevoie de un avocat. M-am dat peste cap, i-am gasit avocat, a platit o amenda si a ramas in continuare la munca, si nu a fost trimisa in tara. Fara avocat, nemtii o faceau pachet si o trimiteau in tara cu tot cu interdictie pe 5 ani.
    Asa, a platit avocatul, amenda si s-a lecuit de furat, si a venit si anii urmatori la munca, fara sa aibe interdictie. N-am cerut nici un ban, pt acest ajutor, am facut-o benevol, ca asa este normal.
    Nu spun ca nu sunt si servicii care trebuie platite, cum a fost cel al avocatului ( Roman ), care oricum a fost la jumate de pret fata de un avocat neamt, fara nici un fel de minciuna.
    Era logic si normal sa plateasca acest serviciu, pt cineva care se ocupa de acest fapt ( mai ales ca platea si mai ieftin ).

    Stiu ce inseamna sa nu ai unde sa dormi in Germania, sa dormi intr-o gara, sau sa stai la hotel-pensiune pana gasesti cu chirie, daca gasesti vre-o data de la cineva. Poate printr-un miracol, dar se mai intampla. De aceea spun, mi se pare normal sa ajuti cum poti pe oricine este intr-o situatie delicata, si mai ales iti sta in putere sa-l ajuti.

    Eu personal, am spus si ma repet acum, daca as pleca din Romania intr-o luna, doua, primul lucru pe care l-as face, ar fi sa platesc CASul acela, pe o perioada cu cat mai mult posibil anticipata, si 5 ani daca as putea. Apoi as merge direct la AOK, le-as baga in fata formularele europene si le-as cere cardul lor, sa stiu ca sunt asigurat pana imi voi gasi de lucru, si nu platesc nimic, pana cand nu sunt angajat sau persoana fizica autorizata si sa incep sa fac niste bani. Este calea, zic eu, cea mai normala pe care o poate face cineva care vrea sa emigreze in Germania.
    Spre exemplu, pt Spania nu ai nevoie de nimic. Trebuie doar sa locuiesti in Spania, sa te inscri la primarie si esti asigurat medical de catre statul spaniol direct. Asta mai zic si eu tara capitalista, care ofera gratuitate pt toti cetatenii ei, pana si pt emigranti, din prima zi.
    Dar cu Germania sta treaba altfel, si atunci, trebuie jucat altfel decat cu Spania. Fiecare tara are particularitatile ei, si e bine sa te informezi din timp, ce si cum este acolo, si ce poti face acolo.
    La fel si cu Spania. Cand am fost acolo, am plecat 20 de Romani, si nici unul in afara de mine nu stia cum sa ajunga la destinatie, in afar de aeroport. De acolo au mers pe mana mea. Credeti ca eu mai fusesem vre-o data acolo ? Niciodata. Dar bunul meu prieten Google, mi-a aratat care este traseul, ce mijloace de legatura aveam din aeroport, pana unde, la ce ora si cat costa fiecare, ca sa ies cat mai ieftin. Am scris totul pe hartie si exact asa am facut. Si a iesit perfect.
    Si la intoarcere, la fel am procedat. Tot cu Google, tot cu ruta, orar de transport, costul transportului, si totul a iesit super ok.
    Nu spun asta ca sa ma laud, ci o spun ca sa arat cat de usor se poate informa cineva, care doreste sa reuseasca intr-un domeniu sau activitate/actiune.
    Sincer, si eu ma uit pe acest site, pt a ma pregati cu suficiente informatii despre plecarea definitiva in Germnia si integrarea in societatea de acolo. Citesc si eu zilnic acest site, imi notez ceea ce ma intereseaza pe mine, si stiu ca-mi va fi folositor la emigrare, tocmai pt a nu ma trezi apoi intr-o situatie critica. Deasta incerc sa ajut si eu pe cat pot, pt ca fiecare care este ajutat si reuseste, inseamna ca ( poate ) va reusi si urmatorul care ii va calca pe urme.
    Cand mergi pe munte, intodeauna calci pe o un drum batatorit de altii inaintea ta, si sti ca acel drum este sigur. Asa ar trebui sa fie si acest site, sa fie drumul ( poteca ) batatorita a celor care emigreaza in Germnia si vor sa reuseasca acolo.
    Cel putin eu asa il vad.
    O seara buna, multe multumiri inca o data pt urarile Dvs, si va doresc multa bafta si cat mai multe reusite in tot ce intreprindeti si veti intreprinde in Germania. Dumnezeu sa va ajute si sa va acorde tot sprijinul sau. Si sa speram ca si comunitatea Romaneasca sa va ajute, si pe Dvs, cat si pe toti care au nevoie.
    Numai bine, cu stima David H.

  • Transcriu inca o data, ce am scris, pt ca observ ca nu a aparut deloc raspunsul meu. O fi vre-un bug de sistem, cine stie.
   Daca se dubleaza postoul, cred ca este destul de usor de sters, unul dintre ele, find gemene amandoua.

   @ovimercea : parerea mea cea mai simpla, ar fi sa va asigurati in Germania. Este cel mai bine si cel mai avantajos deocamdata.
   Dar daca tot ati platit la CAS anticipat pe o perioada de x luni/ani etc,
   puteti citi aici despre formularele europene : http://www.casmb.ro/formulare.php?c=1 , iar legea care specifica ce si cum, aici :
   http://www.aopsnaj.ro/?action=FormE
   Acestea ar fi legile ( normele ) din Romania si Eu :
   “Ordinul nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România a formularelor emise în aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 883/2004 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi, cu lucrătorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi a Regulamentului (CEE) nr. 987/2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 883/2004, precizează la SECŢIUNEA a 6 – a,
   Formularul E 106 ” Atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent”
   Puteti citi aici : http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_148399/Formular-E106.html
   Sincer, nu sunt un cunoscator al legislatiei EU si nici nu ma incanta sa vad cum isi pierd toate tarile suveranitatea pt EU, dar imi place sa ma informez cu ajutorul Google. Este un instrument destul de bun pt a gasi informatii.

   @anonim : am specificat, de cateva ori, ca, aceste diferente de bani, sunt platite de catre statul Roman catre statul German.
   Deci cei care pierd sunt romanii din Romania si nu nemtii din Germania.
   Doctorilor, le este platita factura integral, de catre statul German, care apoi cere diferenta de bani statului Roman, prin acel Formular European S1. Nu este nici o smecherie la mijloc, este pur si simpu legislatia EU pusa in practica. De obicei nici naiba nu se asigura in Romania pe 3 -4 ani inainte, asa ca statul Roman mai scapa de platit. Sunt rari cei care se asigura anticipat la CAS. Eu avand servici, si fiindu-mi platit de catre serviciu aceasta cotizatie, nu am cum sa ma asigur anticipat, pt ca se plateste lunar de catre angajator.
   Dar, daca voi dori sa plec in Germania, logic, ca imi voi da demisia de la jobul actual si atunci fara servici voi fi obligat sa-mi platesc din mana cotizatia la CAS. O pot face lunar, sau anticipat. Totul depinde de mine, de cum doresc eu sa platesc.
   Apoi logic, ca daca voi pleca sa emigrez in Germania, voi lua un Formular European S1 de la CAS dupa mine, in care sa le arat autoritatilor germane in speta sa zicem AOK, ca mi-am platit CASul pe o perioada de 5 ani inainte si nu mai trebuie sa platesc la ei lunar nici un ban, pt ca am platit deja pe 5 ani inainte la alt stat european ( din EU )
   Daca o sa existe vre-o diferenta de plata, aceea nu va fi platita de catre Germania, va sigur, ci va fi paltita de catre statul Roman, pt ca la el a fost platita asigurarea anticipat pe 5 ani, si tot statul Roman a emis acel Formular European S1. Sincer, m-as bucura sa plateasca Germania diferenta de bani, dar nu cred ca este posibil asa ceva.
   Am citit destul de clar ca ei trimit lunar facturile spre decontare in Romania, pe baza acelui Formular European S1.
   In cazul in care Romania uita sa plateasca acele diferente, si statul German se hotaraste sa nu le mai obtina, nici pe cale juridica, pt ca oricum nici el nu ne-a platit inca cele 50 de milioane de Euro, pt reparatile din cel de al doilea razboi mondial, aceea este alta poveste.
   Este treaba statului German, ce face mai departe cu chitantele.
   Poate le declara nule, in baza reciprocitatii de neplata a sumei mai sus anumite. Cine poate sti. Dar cred ca ne-am abatut prea mult deja de la subiect in sine.

   • Multumesc mult d-le David pentru informatiile dumnavostra. Pot sa va spun ca sunt extrem de utile si apreciez efortul si daruirea cu care a-ti scris si ca nu v-ati poticnit sa ne oferiti aceste informatii in mod gratuit. Inteleg ca dumneavostra, desi nu sunteti in situatia noastra(a celor care cautam sa ne integram in Germania), aveti o inima mare si faceti acest lucru pentru ca ii pretuiti pe romani…Felicitari si Dumnezeu sa va rasplateasca!!!

   • @ David H
    Regret ca trebuie sa va spun dar rationamentul d-voastra este eronat.
    Daca d-voastra doriti sa veniti in Germania pur si simplu ca sa locuiti aici, fara sa fiti activ pe piata muncii, varianta cu plata asigurarii in Ro sta in picioare.
    Am postat aici la cererea d-lui mercea si legislatia care reglementeaza acest lucru. Insa constat ca aceasta postare nu apare aici (probabil ca si la d-voastra. Il redau din nou:

    § 4 Nicht erwerbstätige Freizügigkeitsberechtigte (Persoane cu dreptul de libera circulatie, neangajate pe piata muncii)

    “Nicht erwerbstätige Unionsbürger, ihre Familienangehörigen und ihre Lebenspartner, die den Unionsbürger begleiten oder ihm nachziehen, haben das Recht nach § 2 Abs. 1, wenn sie über ausreichenden Krankenversicherungsschutz und ausreichende Existenzmittel verfügen. Hält sich der Unionsbürger als Student im Bundesgebiet auf, haben dieses Recht nur sein Ehegatte, Lebenspartner und seine Kinder, denen Unterhalt gewährt wird.”

    Link-urile urmatoare va lamureste asupra obligativitatii incheierii asigurarii in Germania pentru angajati si independenti.

    http://www.1a.net/krankenversicherung/krankenversicherungspflicht

    http://www.sozialgesetzbuch.de/gesetze/05/index.php?norm_ID=0500500

    § 5 Versicherungspflicht (Obligatia asigurarii medicale) Cititi la paragraful (1) care persoane sunt obligate sa se asigure in Germania si la (11) obligatia strainilor de a se asigura (sau a fi scutiti de aceasta)

    Aceasta este legislatia care trebuie respectata in Germania pentru oricine care este activ pe piata muncii. Si legislatia europeana nu se aplica peste legislatia nationala.
    Va asigur ca daca veniti sa lucrati aici ca si angajat, angajatorul va plati asigurarea medicala integral, iar AOK nu va va restitui nici un ban pentru asigurarea incheiata in avans in Romania.
    Iar in cazul ca ati lucra ca si independent, aveti obligatia sa anuntati d-voastra casa de asigurari. Daca nu o faceti, poate scapati o vreme, insa eventual veti fi obligat la plata retroactiva a asigurarii.
    http://www.existenzgruender.de/selbstaendigkeit/vorbereitung/gruendungswissen/versicherung/0lucreaza in afara.care 3425/index.php (site al ministerului economiei)

    Nu se pune nici o problema de plata a Romaniei pentru asigurarile medicale. Nu Romania va plati, ci fiecare cetatean in parte

    Am mai spus si inainte nu exista o legislatie europeana pentru aceste lucruri. Legislatia europeana nu face decat sa apere drepturile unui cetatean din UE in alta tara din UE. Atat timp cat fiecare stat are o legislatie diferita in ce priveste impozitul, iesirea la pensie, alocatia pentru copii, TVA, si multe altele nu se poate vorbi de legislatie europeana armonizata. Singurul lucru ce se face este acela ca strainii sa beneficieze de un tratament egal cu autohtonii ( in Germania respectindu-se legislatia in vigoare, toti beneficiaza de aceasi alocatie pentru copii).

    Si nu doresc sa va dezamagesc inca o data, insa cu formularul S1 nu veti realiza nimic. Aveti aici un link care precizeaza cui ii foloseste acest formular.
    http://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_de.htm

    “Bescheinigung über den Anspruch auf Gesundheitsleistungen, wenn Sie nicht in dem Land leben, in dem Sie versichert sind. Nützlich für Grenzgänger, Rentner oder Beamte und ihre Angehörigen.”
    Acest formular certifica drepturile pentru serviciile medicala cand nu se traieste in tara unde sunteti asigurat. Folositor pentru Pensionari, Functionari publici sau navetistii peste granita.
    Deci puteti sa le aratati d-voastra ca ati platit cat in luna si in stele, daca veti lucra veti plati obligat in Germania aceste asigurari.

   • @David H (se pare ca sunt multe postari ce dispar)
    Incerc sa va dau doar cateva link-uri si legi care poate va clarifica ca modul d-voastra de interpretare a legislatiei este un pic eronat.

    § 4 Nicht erwerbstätige Freizügigkeitsberechtigte (Persoane cu dreptul de libera circulatie, neangajate pe piata muncii)
    “Nicht erwerbstätige Unionsbürger, ihre Familienangehörigen und ihre Lebenspartner, die den Unionsbürger begleiten oder ihm nachziehen, haben das Recht nach § 2 Abs. 1, wenn sie über ausreichenden Krankenversicherungsschutz und ausreichende Existenzmittel verfügen. Hält sich der Unionsbürger als Student im Bundesgebiet auf, haben dieses Recht nur sein Ehegatte, Lebenspartner und seine Kinder, denen Unterhalt gewährt wird.”

    http://www.1a.net/krankenversicherung/krankenversicherungspflicht
    http://www.sozialgesetzbuch.de/gesetze/05/index.php?norm_ID=0500500

    § 5 Versicherungspflicht (Obligatia asigurarii medicale) Cititi la paragraful (1) care persoane sunt obligate sa se asigure in Germania si la (11) obligatia strainilor de a se asigura (sau a fi scutiti de aceasta)

    http://www.existenzgruender.de/selbstaendigkeit/vorbereitung/gruendungswissen/versicherung/0lucreaza in afara.care 3425/index.php (site al ministerului economiei)

    http://europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_de.htm
    Formularul S1 ““Bescheinigung über den Anspruch auf Gesundheitsleistungen, wenn Sie nicht in dem Land leben, in dem Sie versichert sind. Nützlich für Grenzgänger, Rentner oder Beamte und ihre Angehörigen.”

    Eu nu interpretez legea. Va arat doar care este legea.

   • Aveti perfecta dreptate dl anonim!!! Nu-i asa simplu !!Vii din romania cu o asicgurare care costa 100 e pe an aici in germania si credem ca primim totul pe tava!!!Gresit!!!Eu nu am primit dreptul de sadere in germania pana nu am fost asigurata aici!!!In plus am primit mereu drept de sadere cate 3 luni apoi am, primit pe 6 luni apoi pe un an acel freizugigkeitbescheinigung EU.Cel putin asa a fost la mine.Acel freizugigkeitbescheinigung il primesti numai daca indeplinesti doua conditii clare .Trebuie sa ai asigurare aici si nu din romania!!!In plus cu greu am putut sa ma asigura aici aveam resurse financiare si nu vroiau !!!M-au intrebat deasemeni unde am fost ultima oara asigurata! Am fost in tara si am facut un card european si am platit in romania pe ultimele 6 luni din urma apoi pe inca un an ca sa arat aici la Aok ca aceasta a fost si este asigurarea din romania si ca doresc sa ma mut pe asigurarea din germania!!!! Cand am fost la Ausländerbhorde si le-am artat acel card european ,mi-au spus ca ,eu locuesc aici si ca acel card nu e valabil si ca ei nu stiu ….cu toate ca acel card are putine beneficii mi-au spus ca ei nu au mai vazut un asemenea card de sanatate!!!IN plus sotul meu a semnat un contract intre el si auländerbehorde ca el raspunde de mine si ca el ma intretie cu tot ce am nevoie si ca i-mi va face asigurae medicala.El a semnat acel contract dar eu nu am primit acel drept de sadere adica acel freizugigkeitbescheinigung,.Si ma tot plimbat cei de la auselnderbehorde,cum au vrut ei si nu-mi spuneu nimic concret.Apoi sotul meu ma trimes cu un avocat la ausländerbehorde si asa am primit imediat drept de sadere pe 3 luni,in astea 3 luni avand drept de sadere am gasit de munca !!!Cei de la Zav sau cam strambat putin,dar am reusit ptr ca aveam freitzugigkeitbescheinigung pe 3 luni .Daca nu aveam acel freizugigkeitbescheinigung pe trei luni macar ,mi se refuza contractul de munca!!!!Sunt multe de povestit pe aceasta tema.Apoi am primit drept de munca pe 6 luni.Va doresc mult curaj si succes in toate .Daca aveti intrebari ,va raspund cu placere.

   • @anonim : nu cred ca este eronat rationamentul. Ganditiva numai la romanii care vin sa lucreze in Germania, dar primele 3 luni trebuie sa stea pe tusa. Acum citesc ac ar fi vorba deja de 4 luni, din 1 Aprilie.
    Daca mai pui si cateva luni pana iti gasesti de munca, se pot face lejer cel putin 6 luni in Germania fara sa ai un salariu si totul te costa din buzunarul propiu. Daca ai dreptul ca in acest timp sa ai AOK, pe baza CASului din Romania, nu vad de ce sa nu profit de acest fapt.
    Ar trebui paltit din buzunar 300 de euro lunar la AOK, doar ca nu cunosc o informatie ?
    Am spus si ma repet, pt cei care incep serviciul ca si angajati in Germania, logic ca nu se mai poate aplica acest fapt.
    Este valabil si pt cei care lucreaza independent, mai ales ca acolo trebuie sa se asigure singuri.
    Sa fiu si mai clar, sunt persoane care urmeaza cand ajung in Germania prima oara un curs de limba germana 6 luni, fara sa aibe serviciu.
    Pt ei este foarte benefic aceasta transfer al CASului din Romania la AOKul din Germania, pana vor avea un job ca sa-si plateasca apoi AOKul. Este perfect logic si nu vad despre ce eroare vorbiti.
    Va recomand sa cititi inca o data postul Dnului Dan Goldis.
    Nu este scris de mine si acolo prezinta lucrurile destul de clar.
    Cine are ochi de vazut sa vada, cine are urechi de auzit sa auda, iar si mai bine, cine are creier cu care poate gandi si il foloseste, macar un gram din el, poate trai bine in timp ce altii sufera in jurul sau.
    Am zis.

    @irina : n-am citit un post asa de aiuritor in viata mea pana acum.
    Nici macar de la cei care dau bani ca sa ia teapa. Cine zice ca-ti da ceva sau cineva pe tava in Germania ? Trebuie sa fi paranoic, ca sa ai asemenea idei, si sa pleci cu ele din tara in Germania.
    Va contraziceti din doua in doua vorbe la absolut tot ce scrieti acolo.
    Sfatul meu, lasati Romania unde este acum si n-o mai amestecati cu Germania, ca faceti un mare ghiveci. Alt sfat, tot gratuit : daca munciti in Germania, veti avea si asigurare tot in Germania, nu trebuie sa va duceti in Romania la 6 luni sa va asigurati acolo, sa veniti cu asigurarea din Romania in Germania. Locuiti deja in Germania nu in Romania.
    Incercati sa va integrati in Germania, nu in Romania. Unii chiar au reusit.

 204. si inca ceva,daca stiti,ma pot incadra la credite pentru casa?sau altceva?cu aceste permis permanent?!multumesc!

 205. Bua ziua!
  Va rog mult sa ma sfatuiti ,cei care poate cunoasteti o situatie asemanatoare.Sotul meu presteaza servicii cu Gewerbe din luna martie,2012.Are incheiata o asigurare de sanatate privata pentru munca in Ro.Urmeaza sa plec cu copiii in Germania la sfarsitul lunii si as dorii sa stiu cum am putea sa ne asiguram acolo toti.Copiilor le-am solicitat deocamdata Cardul european de sanatate,eu nu sunt asigurata pentru ca nu mai am un loc de munca de ceva timp.Care ar fi varianta cea mai buna pentru toti?Exista o asigurare de stat pentru toata familia in Germania?
  Cu speranta ca cineva ma poate sfatui,va multumesc!

  • Cea mai buna solutie e sa se asigure acolo la una din Casele de asigurari:AOK,IKK,etc. Va face asigurare numai pe numele lui , fiind valabila pentru toata familia,el fiind cap de familie.

   • Buna ziua,
    Care ar fi procedura in cazul in care cineva nu are job, dar vrea o asigurare de sanatate minima (in caz de accidente, probleme etc.)? Stiu ca exista un soi de asigurare minima care se poate face la una din case, de ex. AOK. Era undeva la 140 – 160 de euro pe luna.
    Imi poate spune cineva care e procedura pentru a obtine aceasta asigurare si cum se numeste exact asigurarea in germana? Cei de la AOK nu sunt foarte darnici cu informartiile pe aceasta tema, probabil fiind o valoare mai mica, e mai putin importanta pentru ei etc.
    Si evident asigurarea e necesara pentru acel permis de “rezidenta/libera circulatie” asa cum este mentionat mai sus intr-un post si pentru un permis de munca, in cazul in care reuseste sa gaseasca un job. Pentru acel permis de libera circulatie, are cine sa dovedeasca ca ii asigura chetuielile pana la gasirea jobului, deci nu va fi o problema sa-l obtina in final, odata ce are asigurarea.
    Trebuie sa mentionez ca persoana care vrea sa isi ia aceasta asigurare nu este casatorita, nu are cine sa o ia pe asigurarea proprie. Este doar intr-o relatie normala, si nu merge sa extinzi asigurarea daca nu e o relatie formala, recunoscuta printr-o hartie. Evident persoana are anmeldung din noiembrie 2011.
    Deci concluzia este ca trebuie sa faca o asigurare independenta la una din case. Daca nu se poate face asa, exista alte posibilitati? Asigurare privata? Aveti idee ce se poate face?
    Si mai aveti idee, in momentul in care gaseste jobul, cum se trece la o asigurare normala platita din salariu? Se face automat?
    Multumesc de ajutor, e aiuritor tare sistemul aici.

   • Nu doresc sa va dau raspunsuri eronate pt ca nu mai locuiesc in Germania de ceva vreme si nu mai sunt la curent cu noile reglementari.Sfatul meu ar fi sa mergeti la IKK sa cereti informatii.Sunt mult mai binevoitori si , in acelasi timp, mai ieftini decat AOK-ul,Cat despre trecerea de la un anumit fel de asigurare la altul , sunt sigura ca dumneavoastra trebuie sa va sesizati la Casa de Asigurari.Exista Berater (consilieri)ai Casei de Asigurari , care va pot consilia gratuit, sau mergeti, pur si simplu, la ghiseu .

   • Corect spus ar fi: sotul face o asigurare in nume propriu iar restul familiei sunt co-asigurati sau apartinatori, neavand venituri – in momentul incheierii asigurarii va trebui sa solicite asiguratorului formularul – Information for the Purposes of reviewing family insurance (am formularul in engleza, denumirea in Germana imi scapa pe moment).

  • Din nefericire d-na Carmen, posibilitatea de asigurare voluntara intr-una din casele publice de asigurare (GKV- Gesetzliche Krankenversicherung) este redusa, aceasta este posibila de regula doar persoanelor care au fost si inainte asigurate la aceste case (AOK, IKK, TK etc), fie 24 de luni in ultimi 5 ani, fie ultimele 12 luni. Dar se poate incerca se mai fac si exceptii, mai ales daca este la inceputul activitatii.

   De aceea ramane posibila asigurarea in PKV (Private Krankenversicherung) adica asigurarile private.

   In ce priveste asigurarea membrilor familiei in GKV exista posibilitatea asigurarii gratuite, conditiile exacte se pot afla direct de la aceste case (AOK, IKK, etc)

   In asigurarea privata (PKV) primele sunt ceva mai mici decat in GKV, insa fiecare persoana trebuie asigurata separat. Conditiile sunt diferite de la casa la casa, asa ca se recomanda si in acest caz contactarea directa a mai multor case si obtinerea si compararea mai multor oferte.

 206. Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.Totusi am o nedumerire,sa coste aceasta asigurare doar 160 euro,mi se pare putin.Este posibil sa-l puna sa plateasca din urma,din momentul de cand are incheiat anmeldung?

  • Daca sotul dumneavoastra are Gewerbe, cu siguranta are si un Steuerberater.Cel mai bine ar fi sa il consulte inainte de a merge la Casa de Asigurari.Ei au interesul sa va faca o asigurare cat mai convenabila pentru ei.De aceea e bine sa aveti ceva idee cand incheiati asigurarea.

 207. Buna -Seara.ptr cine stie, cu permisul permanent de munca poti accesa credite bancare sau altele in germania?

 208. buna am o intrebare daca poate cineva sa ma ajute acum in 26 mai fac un an de cand sunt angajat si tot odata imi expira dreptu de lucru cu pot sa solicit cel definitiv? si ce acte imi trebe ? va multumesc

  • Cititi postarile anterioare, sunt postate exact documentele de care aveti nevoie de catre persoane ce au mai facut asta.
   – permis de munca vechi
   – cerere permis de munca
   – copii fluturasi salar pe ultimele 12 luni
   – copie anmeldung, drept de sedere

   In cererea pentru noul permis nu completati rubricile legate de noul loc de munca – doar ultimul angajator (completati doar rubricile 1-13 si 23,24).

   Va recomand sa pastrati obligatoriu originalul permisului de munca si sa dati angajatorului doar o copie.
   Succes!

 209. scuze 26 iunie expira dreptu de munca

 210. Maria Cristina

  Si eu tin sa multumesc celor care raspund la intrebarile “nestiutorilor!”E un ajutor de mare pret!Respect! Acum vin si eu cu cateva intrebari:Baiatul meu vrea sa vina la mine aici in Germania,dar in Romania nu a avut o asigurare de sanatate la CAS, pentru ca n-a lucrat intr-o firma.A incheiat doar o asigurare de sanatate la Generalii si ce ar trebui sa faca el(si eu) pentru a-l asigura medical la AOK,IKK,etc.Este prea putin daca-si face o asigurare de turist pe 3 sau 6 luni pentru Germania?Stiu ca in cazul ca va gasi ceva de lucru vafi asigurat medical prin intremediul angajatorului.Eu sant asigurata la AOK dar pe el nu pot sa-l asigur la AOK pentru ca n-are formularul E104 sau cum a-l cheama mai nou.Deci cum ar trebui sa procedez?Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc numai bine.

 211. BUNA SEARA.SUNT IN GERMANIA DE 1 AN DE ZILE INPREUNA CU FAMILIA.SOTUL LUCREAZA LA UN RESTAURANT SI I SE EXPIRA DREPTU DE LUCRU PESTE 1 luna.Doresc sa imi deschid propriu restaurant.Ce acte imi trebuie?Pot lucra cu Gewerbe?VA MULTUMESC ,IN SPERANTA CA IMI VETI RASPUNDETI REPEDE.

 212. ilisei cornel

  buna ziua …numele meu este cornel…sunt in germania de 2 ani …dar am ameldung de 2 luni numai …am lucrat ca pizzer tot acest timp ….am plecat de la patronul respectiv care ma tinut 2 ani fara sa mi faca acte …mi a zis tot felul de baliverne precum nu se poate face nimic pt romani pt a obtine acte ….mi am facut ameldung la primarie si mi am gasit un patron care vrea sa mi faca acte…am completat impreuna contractul dupa care lam trimis la duisburg pt aprobare ….vreau sa precizez ..eu am o diploma de bucatar-pizzer ..cursurile le am facut in tara pe o perioada de 6 luni …am liceul facut in industria alimentara …mi am tradus toate actele in limba germana si le am trimsi la duisburg sperand ca ma va ajuta intrun fel toat calificarile astea ….acum am 2 saptamani de cand am depus actele pt obtinerea permisului de munca …stiu ca trebuie sa astept de la 4 la 6 sapt …asa e procedura….intrebarea me ar fi urmatoarae …..ma poate afecta chestia ca nu am inca 3 luni de ameldung de cand sunt in germania si eu am depus deja actele pt permisul de munca chiar daca am aceste calificari?….intreb deoarece cunosc persoane care au primit drept de munca chiar daca nu au avut deja 3 luni de ameldung …dar au dovedit ca sunt calificati in meseria respectiva …aceeasi treaba ca si in cazu meu …..precizez ca patronul mi a scris in contract ca are nevoei de mine precum pizza becher –gelerne…nu stiu daca am scris bine …..si eu am dovedit ca sunt calificat in meseria aceasta …..va multumesc si astept un raspuns din partea dumneavoastra …o zi frumoasa va doresc

  • Gelernte Baecker .Nu exista niciun impediment,numai daca nu ar dori sa iti bage bete in roate , se stie,inca mai dau dovada de rasism(unii din ei). In orice caz, daca a insistat seful tau, nu vor fi probleme,de obicei tin cont de asta.

 213. ilisei cornel

  va multumesc pt raspuns si sper sa nu am probleme …..va doresc o zi cat mai frumoasa

 214. salutare
  am 6 luni de cind muncesc intr.o firma (transport colete), totul bine si frumos si cu gindul ca seful meu a trimis actele ca sa obtin dreptul la munca. A achitat pt mine pina acuma toate taxele dar nu a expediat la ZAV pachetul cu acte.
  Astazi am primit o scrisoare prin care ma informeaza ca pina pe data de 16 iunie sa prezint actul care dovedeste dreptul meu la munca, dar eu nu il am.
  Cum sa procedez si ce probleme ma astepta?
  Mersi anticipat

  • Cine va cere asta, sefu’ sau ZAV-ul?
   Daca e sefu – clar vrea sa va concedieze.
   Daca e ZAV-ul atunci nasol – legea zice amenda pana la 5000 Euro angajatul, 100.000 Euro angajatorul si se va constata nulitatea contractului de munca.
   Suna dur dar mare parte e si vina dumneavoastra, ar fi trebuit sa va interesati mai mult de acest subiect cu atat mai mult cu cat nu aveati voie sa incepeti munca fara a avea permisul de munca.
   Succes, sper sa scapati fara probleme majore si va astept cu o postare aici despre cum decurg lucrurile, sunt multi ce pot invata din patania dumneavoastra (fie ea si o mica avertizare).

  • Scuze, acum am vazut ca ati postat expeditorul Kreis Mettmann
   Der Landrat.
   E de la Agentur für Arbeit Düsseldorf – Geschäftsstelle Mettmann – bine nu e!

 215. Nu inteleg, de la cine ai primit scrisoarea? Daca lucrezi fara permis de munca, inseamna munca la negru, chiar daca tu ai platit toate taxele catre statul german. Specifica cine-ti cere acum acest permissa vedem cam care sunt consecintele. Daca ti-l cer cei de la Zoll e jale!

 216. Kreis Mettmann
  Der Landrat
  Frau Wirtz
  astea sunt datele persoanei de la care am primit scrisoarea.
  daca cunoasteti vri-o modalitate ca sa rezolv anuntati-ma va rog.

 217. D-nl anonim vad ca te-ai inbatat cu apa rece! Teai basicat tare rau !!! Ha h ha ha ha ha h Nu mai critica oamenii!!!!Ce tot vre-ti sa demonstrati pe acest site!!!!Nu e traba ta ,de ce am incercat s-mi fac asicurare in ro!!!Integreaza-te tu si aratane cine esti .Vede-ti de treburile tale Ioane,Si lasa -ne cu romania si cu asigrarile alea din ro!! Spor la intrebari si raspunsuri

 218. ma gindesc si eu ca nu e bine dar aveti vrio idee cum sa rezolv?
  eu ma gindeam sa merg luni si sa imi fac un gewerbe.
  posibil sa mearga asa ceva?

  • Puteti incerca sa va faceti Gewerbe. Acesta insa nu va putea fi folosit retroactiv.
   Trebuie sa clarificati oricum situatia, chiar daca nu este tocmai bine. Cu putin noroc, fiind cooperativ, s-ar putea sa scapati usor.

 219. buna ziua, eu am un contract din 01.04.2012 la o Moara ca mitarbeiter, durata contractului este pe 2 ani, am trimis actele la ZAV mi-a venit respins, am drept de recurs 30 zile, luni trimit recursul, intrebarea mea e daca de acum incolo trebuie sa-mi platesc singur asigurarea la AOK si restul taxelor care le platea seful pana acum.. am lucrat 2 luni la negru pot sa spun… e aiurea

 220. buna ziua! stie cineva din momentul in care ai permisul permanent de munca,ai acces la credite bancare sau finantare auto? multumesc!

 221. mersi ptr raspuns!

 222. Apropo, de experienta d-lui Turlas Ioan, conform careia fiica dansului a intrat sub incidenta noii prevederi conform careia nu mai este necesar permis de munca pentru persoanele cu studii superioare…

  Am citit despre acest subiect si pana acum nu prea e clar cat de greu/repede merge acest proces, de verificare a conditiilor in care un roman cu studii superioare are sau nu nevoie de un permis de munca.

  Exista un formular: http://www.arbeitsagentur.de/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/Downloads/AMZ/amz-ae-verfahren-fuer-rumaenien-bulgarien-merkblatt.pdf&usg=ALkJrhjXNYKwQ64YXHdcC_13VWlDaN , in care se specifica ce documente sunt necesare. Prin februarie imi aduc aminte ca erau trecute mai multe documente decat acum, lucru confirmat si de alte persoane pe alt forum.

  Mai precis formular apare acum exact asa:
  • Vollständig ausgefüllter Antrag auf Arbeitsgenehmigung-EU
  • Stellenbeschreibung (bitte verwenden Sie hierzu den als Anlage beigefügten Vordruck)
  • Entwurf des Arbeitsvertrages
  • Kopie der Freizügigkeitsbescheinigung oder Personalienseite eines amtlichen Ausweises

  Si traducerea in Engleza de pe bing:
  • Completely filled in application for permission to work-EU
  • Job description (please use for this purpose the form annexed as attachment)
  • Draft of the employment contract
  • Copy of the certificate of freedom of movement or personal page of an official ID card

  Sa inteleg ca nu mai sunt necesare diplomele si nici CV (care erau pe formular in februarie, dar acum nu mai sunt)… Atunci cum se mai verifica necesitatea studiilor superioare pentru jobul respectiv?

  O varianta ar fi ca se simplifica mai mult procesul (ca tot are nevoie Germania de oameni cu inalta calificare) si se iau in considerare cerintele angajatorului, verificandu-se bifa din formularul Stellenbeschreibung conform careia jobul presupune studii superioare (si evident corelandu-se cu domeniulde munca, care apare la punctele 2 si 3 din formular).

  Ce parere aveti?

  • Actele necesare date de d-voastra se refera nu pentru cei cu diploma de facultate.

   Aceste acte sunt necesare pentru acele munci care necesita doar o perioada de 2 ani de formare profesională.
   Este necesara acelor care li se poate acorda dreptul de lucru in conditiile neverificarii situatiei pietei munci (daca exista sau nu cetateni germani indreptatiti sa lucreze) in conditiile angajarii cu drepturi egale (retributie, conditii de lucru) ca si restul angajatilor.

 223. am o nedumerire… in caz k pierd statele de plata… pe care le`am primit la sfarsit de luna…. cum le pot recupera?!??

 224. İntrebare.1.aici exista medici de familie?sau asigurarea permite şa te duci la spital cand ai probleme?exemplu : vreau şa fac niste analize generale.2.toata lumea vorbeste de aok.cei veniti anul acesta ce firma de asigurari mai recomanda?3.daca prietenul meu are studii superioare si Master in constructii ,firma germana Face contract ,este si el obligat şa lucreze la ei 12 luni?

  • Medic de familie impropriu zis, mai degraba medic generalist – se numeste Hausarzt.
   Pentru analize mergeti la un Hausarzt – va va consulta si va decide ce analize trebuie facute si va va da trimiteri (uberweisung).
   La spital mergeti doar cu trimitere sau pentru urgente.
   Succes!

 225. okay … mersi!!!

  • Odata ce aveti 12 luni lucrate pe baza unui permis de munca limitat, obtinerea permisului de munca unbefristet nu va poate fi refuzata – legea mentioneaza clar acest drept.
   Daca va duceti direct la sediul ZAV de obicei permisul unbefristet se acorda pe loc (cu conditia sa aveti toate documentele necesare).
   Succes!

   • Was ist neu seit dem 01.01.2012 für Staatsangehörige aus Bulgarien und Rumänien?
    Unionsbürger aus Bulgarien und Rumänien genießen ein eingeschränktes Freizügigkeitsrecht. Sie dürfen eine unselbstständige Erwerbstätigkeit (Beschäftigung) noch bis 31.12.2013 in der Regel nur mit Genehmigung der Bundesagentur für Arbeit ausüben.
    Seit dem 01.01.2012 ist aber bei bestimmten Beschäftigungen oder bei einem längeren, durchgehenden Voraufenthalt in der Bundesrepublik Deutschland keine Arbeitsgenehmigung-EU mehr erforderlich. Nähere Erläuterungen finden Sie im Hinweisblatt für Staatsangehörige Bulgariens und Rumäniens.

    Bereits seit seit dem 01.05.2011 genießen Staatsangehörige aus Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slowakische Republik, Slowenien, Tschechische Republik und Ungarn und deren Familienangehörige uneingeschränkten Zugang zum deutschen Arbeitsmarkt?

    Für alle Unionsbürger, auch aus Bulgarien und Rumänien gilt: Kann eine Beschäftigung ohne Arbeitsgenehmigung-EU aufgenommen werden, ist weder eine Streichung von rechtlichen Hinweisen (wie z.B. “Arbeitserlaubnis-EU erforderlich”) auf einer bereits vorhandenen Freizügigkeitsbescheinigung erforderlich noch eine Neuausstellung. Entsprechende Vorsprachen bei der Ausländerbehörde erübrigen sich deshalb. Unser Merkblatt “Hinweis zur Beschäftigung von Unionsbürgern” informiert Sie.

   • Din pacate n-ati nimerit-o, vorbim de Arbeitsberechtigung-EU nu de Arbeitserlaubnis
    In plus fata de ce ati citat mai este o lege ce prevede acordarea permisului de munca unbefristet, dar va las placerea sa o descoperiti.

 226. bejan marius paul

  buna..ma numesc Paul Bejan,ma aflu in germania din iunie anul trecut.Am lucrat la inceput timp de o 2 luni la o firma din Mannheim unde nici acum nu stiu ce acte pt munca am avut ,in afara de dreptul de sedere.din data de 1 noiembrie 2011 lucrez la alta firma ,firma care mi-a obtinut si dreptul de munca pt un an de zile.accum locuiesc impreuna cu familia in germania(sotia si doi copii).copii merg la scoala si la gradinita aici.acum va intreb:exista posibilitatea ca dupa expirarea dreptului de munca sa mi se refuze dreptul pe perioada nedeterminata,asta insemnand ca trebuie sa ma intorc in tara si va dati seama ca am dat peste cap scoala copilului meu?nu mai zic ca sotia e insarcinata si trebuie sa nasca in decembrie .oricum ar fi un dezastru total.va multumesc si imi cer scuze daca am gresit cu ceva.

  • D-le Bejan Marius

   Nu va face-ti griji!!!Nu are cum sa va refuze daca angajatorul german va mai trimete actele la zav.de a doua oara,nu cred ca va refuza!Eu sunt la al doilea contract si nu m-a refuzat.Dreptul de sadere il primi-ti daca face-ti dovada ca sunte-ti asigurat aici in germania ,il ve-ti primi sigur acel bescheinigungfreizugikeit Eu5.In cazul in care sunte-ti asigurat ,ausländerbehorde este obligat sa va dea dreptul de sadere!!!
   multa sanatate va doresc ,si nu va panica-ti ,miut curaj.

   • Pentru permisul unbefristet actele se depun personal, nu mai are nicio treaba angajatorul – se obtine independent de acesta.

 227. Stie cineva daca de la 01.01.2014 vom putea lucra fara permis de munca sau va mai trebui sa asteptam inca vreo 2 ani si iarasi 2 si asa mai departe.Multumesc

  • Acordul de aderare prevede ca accesul pe piata muncii se introduce treptat potrivit formulei 3+2+2 ani. Adica restrictiile se ridica treptat de catre fiecare tara, dupa cum considera aceasta ca este posibil.
   Si in Germania s-au ridicat deja unele restrictii, chiar mai devreme decat aceste perioade. Deci potrivit tratatului semnat, de la 01.01.2014 accesul pe piata muncii va fi posibil pentru toti cetatenii din UE.
   La fel s-a intamplat si cu celelate tari care au aderat mai devreme. Din 01.05.2011 pentru acestia nu mai exista restrictii (Polonia, Cehia, etc)

   • Deci accesul pe piata munci va fi posibil si nu sigur? Are vreo legatura daca intram in spatiul Schengen mai repede decat 01.01.2012 cu permisul de munca.Oricum mersi pentru raspuns,Sanatate la toti.

   • scuze 01.01.2014

   • Spatiul Schengen nu are nimic de a face cu dreptul de lucru pe piata muncii.
    Spatiul Schengen delimiteaza zona in care se poate circula fara nici un control la granita. Adica atunci cand veti iesi sau intra in Romania nu veti mai da cu ochii de politia de frontiera si vamesi care sa va intrebe politicos daca aveti ceva si pentru ei.

   • Corect ar fi: nu veti mai da obligatoriu cu ochii de politia de frontiera – controlul / punctul vamal nu se desfinteaza, putand fi oprit pentru control oriunde/oricand in zona granitelor (valabil in orice tara membra Schengen).

   • @IulianS
    Si ca sa fim foarte corecti, controlul nu se face numai in zona granitelor terestre ci si in zonele cu aeroporturi sau gari cu trafic international. In Frankfurt, München, Hamburg sau Köln se efectueaza adesea controale de rutina de politie.

 228. Stiti de ce am intrebat daca avem dreptul la munca 01.01.2014,ca vreau sa-mi iau cetatenia Italian ca sa pot lucra in germania ca cetatean italian fara nici o restrictie Salutari.

 229. Buna seara,am vazut ca dupa 3 ani de Ameldung in Germania poti primi dreptul de munca,in 20 septembrie 2012 implinesc 3 ani de cand am Ameldung aici,eu intre timp m-am casatorit,am vrut sa va intreb ce trebuie facut mai departe pentru a primi dreptul de munca si daca sotul meu va beneficia si el de permisul de munca?Va multumesc si sper din suflet sa primesc un raspuns.O seara placuta.

 230. Citeste si tu pe aici…S-a scris si s-a tot scris pe aceasta tema…

  • Elena,iti multumesc pt raspunsul tau care a fost foarte rapid si la subiect.nu trebuia sa te deranjezi.O zi buna

 231. Ionut Popescu

  Haideti sa va spun si eu ceva: am ajuns, dupa ce am citit un pliant, la o institutie(sau vreun compartiment) care se numeste MBE (ceva cu Migration Beratung…). O tipa de aici m-a ajutat neasteptat cu inf privind dreptul meu de munca. Mentionez ca sotia lucreaza ca medic rezident si are contract pe 5 ani dar numai in august 2012 va face un an de vechime. Eu incercam sa aflu pentru ce tip de job am nevoie de Arbeitserlaubnis, iar ea m-a “linistit”, spunandu-mi ca o sa obtin dreptul de munca automat, contrar celor spuse pe acest site cum ca sotia ar fi trebuit sa aiba parca minim 2-3 ani vechime in campul muncii consecutiv la acelasi angajator, ma rog ceva de genul. Tipa asta s-a interesat la ZAV Frankfurt, a primit de acolo o cerere pentru acest erlaubnis si m-a ajutat sa trimit plicul cu toate actele: ea mi-a scris plicul, lipit timbrul, facut copii dupa originale, etc…Interesant este ca eu nu am cautat nici un job, pt ca inca nu pot, mai am ceva ore de germana ca sa pot termina Integrationskurs, deci s-a completat cerere fara angajator, pur si simplu pt a obtine acest permis. Ce iarasi m-a uimit, este ca as putea sa lucrez in orice domeniu cu acest erlaubnis!!? Acum astept 2 saptamani sa vina raspunsul si sa ii dau bataie cu cautatul unui job. Chiar m-a chemat sa facem impreuna Lebenslauf si ce mai trebuie pt un bun bewerbe. Ei, asa da ajutor! Deci, cautati la voi in oras MBE!

  • Confirm cele spuse de tine,pentru sotii sa sotiile celor care lucreaza in joburi care necesita studii superioare se acorda automat dreptul de lucru.Sunt in aceeasi situatie si am primit fara a avea un loc de munca sau sotia un an lucrat.

  • Nu doar pentru membrii de familie a persoanelor cu pregatire superioara este valabil acest lucru. Pentru orice persoana care are dreptul de lucru este valabil acest lucru:Membrii familiei vor primi si ei dreptul de lucru.

   • Nu cred ca si pentru cei care au dreptul de munca temporar se aplica aceeasi regula,doar pentru cei care au dreptul de munca definitiv.Persoanele cu studii superioare care lucreaza pe un job conform calificarii nu mai au nevoie de dreptul de lucru iar membrii familiilor acestora la fel.In ziarele romanesti era inca un paragraf interpretabil “in aceleasi conditii”- care de fapt cred ca se refera la freizuegigkeitsbescheinigung.

   • In Germania exista principiul uniunii familiale conform caruia un drept dobandit de un membru al familiei este acordat automat si celorlalti membri, cu scopul de a pastra familia unita (de ex, daca un sot are drept de munca atunci si celalalt sot, fiind in Germania, ar trebui sa poata avea dreptul de a munci) si se acorda pe linie ascendenta de la parinti la copii (exista si cazuri speciale de acordare pe linie descendenta).
    Cei cu permis de munca temporar pot obtine pentru sot/sotie drept de munca temporar – acesta se poate cere doar in contextul existentei unui potential angajator si este un drept, nu se cere aprobarea ZAV ci doar documentul in sine ce se aproba fara nicio problema.

   • http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB7-Beschaeftigung-ausl-AN.pdf

    Pag.20
    Familienangehörige von bulgarischen und rumänischen Arbeitnehmern erwerben den Anspruch auf eine Arbeitsberechtigung-EU und somit einen uneingeschränkten Arbeitsmarktzugang, wenn sie mit einem Arbeitnehmer, der eine Arbeitsberechtigung-EU besitzt oder
    Anspruch darauf hat, rechtmäßig einen gemeinsamen Wohnsitz in Deutschland begründet haben

    Adica membri de familie a persoanelor care au Arbeitsberechtigung, si au domiciliul comun in Germania.

  • Da-mi si mie ,te rog, adresa acestui centru, stau deasemenea langa Frankfurt si as avea nevoie, cu stima , George!

 232. buna ziua
  eu lucuiesc in germania de 2anii si jumatate .din prima zi am facut anmeldung m-am angajat la o firma de reinigunservice platesc toate taxele(finante,sanatate,pensie si ce o mai fi)am asigurare medicala dar de ceva timp am aflat ca nu am dreptul de lucru(Arbeitsgenehmigungs)deoarece patronul meu mai nestiutor si prost informat nu stia de el :)(sa fac haz de necaz)dar acum el a cerut formular de la arbeitamt ..la complectat si la tirmis….intrebareai este asa eu lucrind deja 2.5 ani in germania cu toate taxele platite si pe deasupra ma primit un wohnung(locuinta) de la wolkswohnung si firma a avut in fiecare an controale si eu am declarat veniturile mele la primarie …plus drept de libera circulatie DECI ce ati putea sa-mi SPUNETI legat de aceasta.
  Multumesc anticipat

  • Chiar daca ati platit lunar taxele tot lucrator la negru sunteti considerat.
   Sunteti norocos (atat dumneavoastra cat si patronul) deoarece controalele avute nu au fost pe tema combaterii lucrului la negru (cei veniti in control au avut alte competente).
   Trebuie sa mai stiti ca in lipsa permisului contractul dumneavoastra de munca este nul – daca patronul doreste, va puteti pierde locul de munca in orice moment.
   Pe langa formularul de aplicare pentru permisul de munca mai trebuiau atasate o serie de alte documente care daca nu au fost trimise aveti mari sanse ca cererea dumneavoastra pentru permisul de munca sa fie respinsa – iarasi contractul de munca este nul.

   Cel putin teoretic nu ar trebui sa munciti pana nu primiti raspunsul de la ZAV – nu este doar vina patronului, la fel de nestiutor si prost informat ati fost si dumneavoastra, ar fi trebuit sa va intereseze acest aspect al angajarii in Germania deoarece amenda pentru angajat este de pana la 5.000 Euro, pentru angajator pana la 100.000 (practic si angajatul poarta responsabilitatea muncii la negru).

 233. Ce`i defapt freizügigkeitsbescheinigung.. … tradus in limba romana ..
  Bescheinigung des Gesundheitsamtes ce`i???
  Si o alta nelamurire…de ce nu mi`a venit inca Sozialversicherungsausweis

  • Freizügigkeitsbescheinigung e dreptul de sedere (puteti aplica si online, functie de orasul unde locuiti).
   Sozialversicherungsausweis se trimite prin posta de obicei in cateva zile, maxim o saptamana.

 234. iar Bescheinigung des Gesundheitsamte ??? am fost intr`o cladire…ne`o pus un video …. la ce`mi este necesar asta???
  Am intl k e cva de genu protectiei muncii sau??

  • Certificat ce confirma faptul ca sunteti capabil, din punct de vedere medical, sa indepliniti functiile specifice locului de munca – in Romania se numea Medicina Muncii.
   Aici firma trebuie sa va trimita la cabinetul ce se ocupa cu verificarea angajatilor (firmele mari au cabinet propriu) – va trebui sa faceti un examen medical functie de specificul muncii in urma caruia trebuie sa fiti declarat apt de munca – primiti un certificat ce se ataseaza la dosarul personal.

 235. Freizügigkeitsbescheinigung l`am avut sh l`am pierdut… ufff k idiotu`… il mai pot cere??? presupun k tre sa merg la acea cladire pt stranieri … nush cum se cheama exact in germana!!:P
  iar Sozialversicherungsausweis nu mi`a venit ink prin posta… unde`l il pot solicita??? adik unde trebuie sa merg sh sa intreb de ce nu mi`a venit inca…. din cate stiu … prima era o foaie galbena… acum am vazut la un coleg ca ii alba tiplata… probabil k au schimbat`o ….

  • Verificati la Deutchen Rentenversicherung – ei se ocupa cu eliberarea acestui document – trebuie sa depuneti o copie la firma (au nevoie de Versicherungsnummer pentru a varsa contributiile aferente salariului brut al dumneavoastra). Al meu e de aceeasi nuanta ca si certificatul de casatorie romanesc securizat cu filigram (obtinut in 2010).
   Acum imi aduc aminte din 2010: cei de la rentenversicherung trimit certificatul la adresa de inregistrare din momentul aplicarii (banuiesc ca in momentul aplicarii nu aveati anmeldung in Germania). L-am primit la cateva saptamani dupa ce mi-am facut anmeldung (certificatul a fost eliberat pe 27 iulie, l-am primit ~15 august) insotit de o scrisoare in care mi se spunea ca nu au reusit sa gaseasca adresa de domiciliu pentru a-mi trimite scrisoarea.
   Incercati totusi sa sunati la ei sa le trimiteti o copie dupa anmeldung si atunci cu siguranta il veti primit.
   Pentru Freizügigkeitsbescheinigung – solicitati eliberarea unui nou document, in Munchen se poate cere si online si se primeste in cateva zile prin posta. In ce oras locuiti?

 236. In Recklinghausen … eu l`am avut… dar l`am pierdut … nush cum naiba l`am pierdut…..

 237. am urmatoarele documente
  1 anmeldung
  2 bescheinigung gemass si freizug g/eu
  3 socialversicherungsausweis
  4 asigurarea medicala AOK
  si acum sper si astept raspunsul de la ZAV ce alte documente ar mai trebui sa am pt a putea lucra in germania sau (ce documente trebuie trimise la ZAV)pt dreptul de lucru.).Va multumesc datorita d-vs sint si eu la curent cu ce si ce trebuie pt un cetatean strain in Germania .

  • Informatiile le gasiti in articolul de la inceputul paginii.
   Aveti nevoie de urmatoarele documente:

   1. Solicitare pentru eliberarea unui permis de muncă);
   2.Oferta de angajare a angajatorului (contract, propunere de contract)
   3.Chestionarul de completat cu privire la condiţiile de angajare (formular de completat de către angajator).

 238. Pot sa`mi fac pasaport romanesc aici in germania?? m`am uitat pe site`ul consulatului roman la bonn si nu am inteles mai nimic …. multumesc…
  Si care`i diferenta intre pasaport simplu electronic si pasaport simplu pentru cetatenii romani cu domiciliu in strainatate(eu fiind anmeldat aici … figurez k si cum ash avea viza de flotant… adik oarecum domiciliu nu??) multumesc anticipat!!!

  • – Se poate cere eliberarea unui pasaport si la consulat aici in Germania.
   – pasaport simplu electronic = pasaportul normal detinut de cetatenii romania
   – pasaport simplu electronic pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate = pasaportul obtinut de cetatenii romani ce au domiciliul in strainatate de cel putin un an si renunta la domiciliul din Romania (implicit cartea de identitate romaneasca). Pe noul pasaport se va face mentiunea domiciliului in strainatate, acest document urmand a fi documentul de identitate al persoanei respective.
   Succes!

 239. Buna dimineata.
  Numele meu este Alin,sunt detasat aici in Germania (Baden Wurt…..).sunt cu famila aici de 4 ani. Desi sunt angajat si detasat cu firma din Romania ,de aproape 6 luni am reusit de am obtinut dreptul de munca (Unbefristed). Lucrez pe o meserie din care nu detin diploma……asta nu ma deranjeaza pt moment. Deoarece lucrez numai cu romani ma descurc foarte putin cu germana (totusi ma descurc cat de cat). Imi pare rau sa spun asemenea vorbe,,dar romanul este rasa dracu. Desi nimeni nu stie ca detin Unbefristed ,sunt invidiat de multi ::colegi de munca:: deoarece am o locuinta inchiriata, un copil nascut aici, primesc alocatia copilului + ajutorul de crestere al copilului ,si nu locuiesc la comun cu ceilalti colegi detasati. Eu de mult intentionez sa-mi caut de munca direct la firma germana dar tot am spus: sa mai treaca si luna asta,si inca una si inca una.Acum deja nu mai suport (nu am facut rau nimanui ,dar ei s-ar bucura pentru necazul meu) am diploma de mecanic masini si utilaje dar din pacate nu am practicat-o. Stiti cumva care sunt conditiile la Light Firma?Puteti sa-mi dati un sfat ce as putea sa fac pe mai departe? As vrea sa incerc la Audi cu Light Firma . Este adevarat ca contractul se face doar pe 6 luni iar apoi se debaraseaza de tine?
  Va intreb pt…ca am auzit si eu fel si fel de vorbe de la alte persoane.
  In speranta ca voi primi un sfat bun de la d-voastra,va doresc un sfarsit de saptamana cat mai placut.

  • da din pacate asa se intimpla de multe ori cind se aduna mai multi romini,dar sa trecem peste asta.Iti spun o intimplare si dupa tu tragi concluzia,stiu un barbat care a venit de vreo 6 luni in DE a asteptat ubefristu(sotia lui avea deja,deci ia venit automat)si a dat o proba la un servis mai mic (deci de ce sa nu incerci si tu la un servis mai mic )si la aprobat pt ca nu sint atitea cerinte ca intr-o mare fabrica sau firma(servis precum audi)….Eu iti urez noroc si sanatate.

  • D-le Nicu

   Puteti sa ma i spuneti inca oadata!!Ca romanul,da sunt uni invidiosi cand vede ca te descurci!!!De ce sa-ti fie bine!!!Foarte urat e un mare pacat sa invidiezi pe altii care se descurca,ficare cu norocul lui.Daca ave-ti permis unbefristet de munca sunte-ti bazat!!!Oricum in ultimul timp se obtine mult mai usor un permis de munca!Nu mai este cum eram odata!Va sfatuiesc sa va vede-ti d treaba cu AUDI ptru ca o sa va munceasca tot ce e mai greu ,si sigur nu o sa rezista-ti,asta depinde de dvs,In 6 luni au fost barbati care s-au inbolnavit la audi,Mai alesc ca nu prea vb germana.Sfatul meu este poate gasiti de munca in tr-o fabrica ca anbalator sau alte munci mai usoare.Da prima data va face un contract pe 6 luni de proba!apoi ce-i ce nu prea vb germana ii munceste ca pe sclavi!!!Adevarat se castiga bani multi dar nu se castiga din primele 6 luni de proba!!Va doresc multa sanatate si mult succes,si nu va face-ti griji daca aveti unbefristet este foarte usor ,

  • Nu va suparati, despre ce firma vorbiti? Light Firma? Este numele unei firme din Germania? Sau ati scris gresit si va referiti la Leihfirma, adica o firma care angajeaza personal pe care il inchiriaza altor firme?

   Si aceste firme angajeaza personal ca si oricare alta firma, cu contracte cu perioada limitata (6 luni, 1-5 ani) sau cu contracte cu perioada nelimitata.
   Conractul pe perioada limitata inseamna ca dureaza exact atat cat se prevede in contract, dupa care se poate prelungi (nu este insa obligatoriu) si pot avea o perioada de proba in care pot fi reziliate de oricine fara motiv.
   Contractele pe perioada nelimitata au si ele o perioada de proba in care rezilierea se poate face fara motiv cu preaviz de 2 saptamani, aceasta perioada nu poate depasi insa 6 luni. Dupa aceasta perioada contractul se deruleaza mai departe insa pentru rezilierea lui este necesara motivarea doar de catre angajator, iar preavizul este de 4 saptamani pe 15/30 ale lunii.

   Angajatul este inchiriat altor firme, fie pe o perioada determinata fie pe timp nedeterminat. Intre firme insa nu mai trebuie respectate conditiile de reziliere si preaviz valabile pentru relatia angajator-angajat, ci conditiile contractuale dintre firme.
   Aceasta inseamna ca firma la care lucrati inchiriat, poate comunica firmei unde sunteti angajat cu contract dupa 5 sau 11 luni ca nu mai are nevoie de serviciile d-voastra. Firma unde sunteti angajat va incepe sa caute pentru d-voastra alte firme unde sa prestati munca, iar d-voastra va veti primi in continuare salariul chiar daca nu lucrati nicaieri,pana in momentul in care veti fi concediat de catre firma cu preavizul legal sau cel din contract.

   Firmele nu au de ce sa se debaraseze de tine, este interesul lor sa va inchirieze cat de mult, pentru ca doar asa castiga si ele. Insa daca firma nu reuseste sa gaseasca clienti, atunci dupa o luna sau doua in care va primiti salariul veti fi concediat. Aceasta este si motivatia angajatorului: “situatie economica” proasta.

   Situatia angajatilor cu pregatire superioara este de multe ori la fel de buna sau chiar mai buna decat a personalului de baza din firma unde este dat in chirie, insa pentru personalul cu pregatire medie sau minima situatia este mult mai proasta. Insa de multe ori reprezinta primul pas spre o situatie mai buna, multi dintre acesti “inchiriati” sunt mai devreme sau mai tarziu preluati chiar de firmele unde au fost inchiriati.

 240. Va salut.

  Ma aflu in Berlin de cateva luni, si lucrez ca barman intr-un restaurant. Am facut anmeldung cateva saptamani in urma. Angajatorul mi-a cerut doar Anmeldebestätigung si copie de buletin, mi-a spus ca ma va inregistra ca Mini-job nefiind necesar drept de munca si voi fi si asigurat (pentru urgente).
  Imi puteti confirma acest lucru? Si cam ce acte trebuie sa primesc sa dovedeasca ca m-a inregistrat.

  Si pentru a obtine un drept de sedere permanent se poate aplica si online?

  Va multumesc anticipat.

 241. buna seara imi da si mie cineva nr de la ZAV ;va multumesc o seara placuta

 242. Salutare,
  Pentru cei cu studii superioare, absolventi de facultate care vor mai multe informatii si pasii de urmat pentru a lucra in Germania fara permis de munca, contactati-ma pe email sau scrieti aci, va pot spune ce am facut eu si in 3 zile am avut toate actele necesare pentru a putea incepe sa lucrez.
  Numai bine.

  • Bogdan poti sa imi dai mailul tau te rog?
   sau sa ne oferi mai multe informatii cu ce ai facut pentru a lucra fara permis de munca ?
   multumim

  • Din 2012 cei cu diploma de facultate care lucreaza in domeniu nu mai au nevoie de drept de lucru. Singurul lucru ce trebuie sa il faca este sa aplice la o firma si sa fie acceptat.

  • Buna seara, Bogdan. Numele meu este Teodora si locuiesc in regiunea Bayern. Sunt in aceeasi situatie cu tine, am studii superioare, am gasit angajator. Te rog rog sa imi spui in ce regiune locuiesti tu si care sunt pasii pe care tu i-ai urmat pentru obtinerea “permisului de munca” in 3 zile. Mentionez ca in regiunea noastra, cei de la München inca vor sa vada si sa vizeze contractele de munca ale persoanelor cu studii superioare care lucreaza in domeniul lor. Multumesc mult. O seara frumoasa!

 243. buna bogdan. Ne poti da mai multe detalii sau un mail unde putem sa te intrebam ?
  ms

 244. multumesc mult pentru rasp ,am sunat astazi si mia spus ca sant inregistrata si sa sun peste cateva zile din nou ,dar mai am o nelamurire ,cu permisul de munca pot sa ma duc in alta parte sa lucrez sau este valabil numai aici la firma asta?

 245. Cu contractul de munca semnat, copie dupa acesta, cu o copie dupa pasaport si o copie dupa diploma de studii (daca e posibil si tradusa se scurteaza timpul de eliberare) se trimit la ZAV la un numar de fax in cateva zile (1-2 zile) o sa va elibereze un “Bescheinigung” care adevereste ca pentru postul care sunteti angajat nu va trebuie permis de munca si cei de la ZAV il trimit direct la angajator. Pentru permis de munca inca se mai asteapta intre 1-3 sapt pentru eliberare si din cate stiu eu si am vazut, pe el apare stampila si semnatura firmei la care o sa lucrati, deci cred ca o sa trebuiasca unul nou cand o sa gasiti alt job asta in cazul in care o sa stati 12 luni la jobul curent si dupa aia nu o sa mai fie nevoie!

 246. Buna ziua….2 intrebari … adik mai exact vreau sa ma lamuriti ..
  1)Am inteles k pt romani din acest an numai e nevoie de drept de sedere…
  2)din 2013 mai e nevoie de unbefristete Arbeitserlaubnis …… sau ii la fel … cu permis sezonier 6 luni .. apoi dupa 6 luni alt permis… astepti 12luni/3 ani anmeldat/insurat/a cu un cetatean german???

  • 1. Pentru romanii nu mai este nevoie de dreptul de sedere din 01.01.2007
   2. Din 01.01.2012 nu mai este nevoie de dreptul de lucru pentru cei cu diploma de facultate, pentru muncile sezoniere si pentru o pregatire profesionala (Ausbildung)

   Din 01.01.2014 nu vor mai fi restrictii pentru nici o categorie de meserii.

 247. pai tot nu m`ai lamurit la faza cu sezonier …. … patronu iti baga contractu` pe 6 luni (adik esti sezonier) apoi ti`l baga pe alte 6 ….exemplu gelateriile … sau restaurante!!!

  • d-le anonim!!

   de dreptul de sedere va fi mereu nevoie,numai ca din 2014 vom fi liberi si vom putea munci unde dorim >Nemtzi sunt obligati de EU sa se dea drumul la munca.!!Am si eu o intrebare?Stiti o lege in germania pentru cei fara studii si facultate, Ca nu numai cei cu studii vor sa munceasca d-le anonim?Sau daca sti-ti vro lege petru cei cu drept de sadere permanent in germania?Am inteles ca daca ai un permis de sadere permanent nu mai ai nevoie de permis de munca?Oare este adevarat?Adicca Bescheinigung gemeߧ5Freizüg/Eu ce sti-ti despre acest document mai exact? Acest document la primit prietenul meu recent dar el tot nu are permis de munca doar arbeitserlaubnis de un an ,iar apoi intre timp a primit acest drept de sadere permanent. Daca cineva stie exact?

   multumesc D-le anonim

   • Pe baza dreptului de sedere primiti permis de munca unbefristet dupa 3 ani de zile (exceptie cazurile in care gasiti oferte de munca si puteti aplica pentru permis inainte de acest termen).
    Prietenul dumneavoastra poate aplica pentru permisul de munca unbefristet dupa 1 an de munca cu actualul permis.
    Aici ganditi putin gresit, nu e vorba de faptul ca numai ce cu studii superioare vor sa munceasca ci problema se pune din perspectiva nevoilor statului german/pietiei muncii din germania – daca ei au nevoie de personal inalt calificat atunci e absolut normal sa il absoarba, restul masurilor sunt menite sa protejeze piata interna a muncii.
    Si inca o remarca: UE nu obliga la masuri pe piata muncii interne ci da recomandari, tine de fiecare stat membru ce si cum aplica, au dreptul de a impune anumite restrictii tranzitorii statelor noi membre.

   • D-le Iulian S cu stima si respect.

    Prietenul meu a primit un drept de munca anul tecut in iulie doar pe 6 luni pana in dec 2011 apoi angajatorul german a trimes din nou un alt contract la zav.de apoi din 16ian2012 a mai primit inca odata drept de munca pana in 15ian 2013.Dar numai cu firma respectiva 9 ore pe saptamana este de fapt un minijob la care se platesc toate taxele catre statul german.Deci prietenul meu este de fapt la al doilea arbeitserlaubnis numai ca primul este pe 6 luni al doilea este pe un an.Iar in ianuarie cand a primit aldoilea arbeitserlaubnis a fost la auslenderamt,si cei de la auslenderamt ia dat drepul de sadere nelimitat.cei de la auslederbehörde a spus ca nu trebuie sa mai vina la ei ca ,dreptul de sadere este permanent.Crede-ti ca prietenul meu poate primi acest drept de munca nelimitat?Avand in vedere ca a primit un drept de sadere permanent,?POate primi dreptul de munca avand in veder ca are un minijob?In iulie peste o luna inplineste un an de cand e angajat cu acest minijob,si ca tot omul el i-si doreste sa munceasca dar mereu la inpiedicat acest minijob,ptr ca arbeisamt ia spus ,ca are docamdata de munca.Ce ne sfatui-ti sa facem luna viitoare,sa merg cu el personal la zav.de,sau sa mai astepte pana in decembrie?

    Cu stima ptr dnl IulianS

   • @elena
    Dreptul de sedere permanent il aveti, si il au toti cetatenii romani incepand cu data de 01.01.2007 (doua mii sapte), adica de la aderarea la UE a Romaniei. Deci nu aveti nevoie sa il obtineti, el va este garantat.
    Trebuie respectate insa anumite conditii:
    – sa existe resurse financiare/materiale suficiente
    – sa existe o asigurare medicala de baza.
    Aceasta este valabil pentru toti cetatenii UE
    Prima conditie este indeplinita
    – de cei care au un contract de lucru
    – de cei care lucreaza ca si independenti
    -de cei care dovedesc cu acte ca au o bursa, sau o sponsorizare
    – de cei care au diverese venituri cum ar fi dobanzi, chirii, dividende
    – de cei care cumpara o locuinta
    – de cei care au extrase de cont care sa justifice acoperirea cheltuielilor necesare pentru cateva luni

    A doua conditie este indeplinita automat de cei care au un contract de lucru. Celelalte categorii trebuie sa prezinte (uneori) dovada unei asigurari medicale.

    In ce priveste dreptul de lucru, respectiv accesul pe piata muncii, dl. IulianS va mentionat care este situatia generala. Aici a fost necesar pentru toate tarile, inclusiv cele ce au aderat in 2004 obtinerea dreptului de lucru.

    Tratatul de aderare prevede 3 perioada in care urmeaza sa se acorde drepturile neingradite pe piata muncii, exact ca si celor din tarile care au aderat la UE in 01.05.2004 (Regula 3 +2 +2)
    Astfel tarile din UE au avut posibilitatea sa verifice situatia lor si sa ridice anumite restrictii dupa primi 3 ani, apoi dupa alti 2 ani, urmand ca dupa ultimii 2 ani restrictiile se ridica complet. Unele tari au ridicat chiar inainte de aceste termene multe din restrictii, altele nu.

    Romania va avea de la 01.01.2014 accesul neingradit pe piata muncii pentru toate meseriile.
    De la 01.01.2012, adica dupa 5 ani (3 + 2) de la aderare, s-au ridicat din nou unele restrictii. Astfel cei cu diploma de facultate, dar si sezonierii precum si cei ce fac o pregatire profesionala nu mai au nevoie de obtinerea unui drept de munca. In plus si pentru anumite meserii (in general care au echivalentul unei meserii pentru care este nevoie de cel putin 2 ani de pregatire profesionala) sau usurat conditiile de acces pe piata fortei de munca. Germania a actionat in conformitate cu necesitatile propri si a acordat dupa cum au dictat necesitatile dreptul de lucru cetatenilor romani si bulgari

    Documentul ce il mentionati, Freizügigkeitbescheinigung este, dupa cum se si traduce, o certificare a autoritatilor a dreptului de sedere. Bescheinigung = certificat
    Este un document care se elibereaza “von Amts wegen”, adica autoritatile au obligatia sa il elibereze din oficiu la cererea persoanei.

   • @kkk: in cazul prezentat de dumneavoastra, incepand cu luna iulie 2012 prietenul dumneavoastra poate solicita eliberarea unui permis de munca unbefristet. Acesta nu se elibereaza datorita existentei dreptului de sedere nelimitat ci datorita celor 12 luni lucrate (intr-adevar exista o intrerupere in perioada 1-15 ianuarie, dar a lucrat jumatate de luna in ianuarie).
    Conform reglementarilor legale, acordarea dreptului de munca in acest caz nu este la aprecierea functionarului, legea precizand clar acest drept ce se poate dobandi dupa 12 luni de munca.
    Recomandarea este ca respectiva persoana sa mearga cu legea tiparita in mana (impreuna cu toate celelalte acte) la ZAV, in persoana, si va putea obtine permisul pe loc – nu exista niciun motiv de respingere a acestuia – legislatia nu exclude munca cu minijob pentru acordarea acestui drept.
    Faptul ca pe moment are sau nu de munca nu reprezinta un criteriu de decizie privind acordarea (asa cum ati mentionat ca ar fi spusele celor de la ZAV).
    succes!

   • buna ziua,
    as dori sa stiu si eu daca exista posibilitatea dupa 12 luni lucrate cu Gewerbe si factura,pot sa cer Arbeiterlaubnis?
    Va multumesc

  • 3. Zustimmung zu Beschäftigungen, die keine qualifizierte Berufsausbildung voraussetzen
   Die BA kann der Erteilung einer Aufenthaltserlaubnis zur Ausübung einer Beschäftigung, die
   nicht eine mindestens 2-jährige Berufsausbildung voraussetzt, zustimmen für
   • eine Saisonbeschäftigung von mindestens 30 Stunden wöchentlich bei durchschnittlich
   mindestens 6 Stunden Arbeit täglich bis zu insgesamt 6 Monate im Kalenderjahr, wenn
   der ausländische Arbeitnehmer von der BA aufgrund einer Absprache mit der Arbeitsverwaltung des Herkunftslandes vermittelt wurde. Auf dieser Grundlage können kroatische
   Saisonarbeitnehmer eine Zustimmung zum Aufenthaltstitel erhalten.
   Die Vermittlung ist auf die Beschäftigung in der Land- und Forstwirtschaft, im Hotel- und
   Gaststättengewerbe, in der Obst- und Gemüseverarbeitung sowie in Sägewerken beschränkt.
   Der Zeitraum für die Beschäftigung von Saisonarbeitnehmern ist für den Betrieb kalenderjährlich auf 8 Monate begrenzt. Die Begrenzung gilt nicht für Betriebe des Obst-, Gemüse-,
   Wein-, Hopfen- und Tabakanbaus.
   Rumänische und bulgarische Saisonarbeitnehmer sind ab 1.Januar 2012 von der Arbeitserlaubnispflicht befreit.

   Deci sunt reglementate urmatoarele:
   1. Se poate lucra sezonier cel mult 6 luni pe an. Nu este reglementat la cati angajatori, ci este reglementata perioada ce se poate lucra. Deci asta ar fi definirea muncii sezoniere, maxim 6 luni.

   2. Romanii si bulgarii nu mai au nevoie de obtinerea dreptului de lucru pentru muncile sezoniere.
   AA/ZAV va primi de la orice angajator un formular cu numele data de nastere, cetatenia si perioada de lucru, deci fiecare angajat va aparea cat timp a lucrat in total la unul sau mai multi angajatori. Nu este o cerere pentru drept de lucru, este doar o instiintare.
   Probabil ca la prima angajare prin care se depasesc cele 6 luni permise, angajatorul va fi informat ca pentru acel angajat se atinge limita de timp admisa, si fie vor respinge angajarea, fie vor atrage atentia asupra perioadei maxime posibile.

   Asta inseamna ca teoretic 6 luni se poate lucra sezonier, iar 6 luni trebuie sa stai, adica sa nu lucrezi.

   • Aufnahme einer Beschäftigung ohne Einschaltung der BA
    2.1 Beschäftigung ohne Zustimmung der ZAV
    Zur Aufnahme einer Beschäftigung ohne Zustimmung der ZAV sind berechtigt:
    • Staatsgehörige aus Ländern der EU/des EWR sowie der Schweiz (Ziffer 1.2);
    (Ausnahmen gelten während einer Übergangszeit für bulgarische und rumänische Staats-angehörige– siehe Kapitel 8),
    • Ausländische Arbeitnehmer, die kraft Gesetzes zur Ausübung einer Beschäftigung berech-tigt sind, zum Beispiel Ausländer mit einer Niederlassungserlaubnis (Ziffer 1.3).
    2.2 Erteilung eines Aufenthaltstitels ohne Zustimmung der ZAV
    Die Erteilung eines Aufenthaltstitels zum Zweck der Beschäftigung bedarf keiner Zustimmung der ZAV für
    • Praktika
    – während eines Aufenthalts zur schulischen Ausbildung oder zum Studium, die vorge-schriebener Bestandteil der Ausbildung / des Studiums oder zur Erreichung des Ausbil-dungsziels / Studienziels nachweislich erforderlich sind,
    – im Rahmen eines von der EU finanziell geförderten Programms,
    – im Rahmen eines Praktikums bis zu einem Jahr im Rahmen eines nachgewiesenen internationalen Austauschprogramms von Verbänden und öffentlich-rechtlichen Einrichtungen oder studentischen Organisationen im Einvernehmen mit der Bundesagen-tur für Arbeit,
    – von Fach- und Führungskräften, die ein Stipendium aus öffentlichen deutschen Mitteln oder Mitteln der EU erhalten (Regierungspraktikanten),
    • im Ausland beschäftigte Fachkräfte eines international tätigen Konzerns oder Unter-nehmens zum Zweck der betrieblichen Weiterbildung im inländischen Konzern- oder Un-ternehmensteil für bis zu drei Monate innerhalb eines Zeitraums von zwölf Monaten,
    • Absolventen deutscher Auslandsschulen zum Zweck einer qualifizierten betrieblichen Ausbildung in einem staatlich anerkannten oder vergleichbar geregelten Ausbildungsberuf,
    [§ 2 BeschV]
    • Hochqualifizierte ausländische Arbeitnehmer, denen eine Niederlassungserlaubnis erteilt wird;
    [§ 3 BeschV]
    • Führungskräfte, die als leitende Angestellte mit Generalvollmacht oder Prokura ausge-stattet sind sowie Gesellschafter von Handelsgesellschaften und leitende Angestellte eines auch außerhalb Deutschlands tätigen Unternehmens auf Vorstands-, Direktions- und Geschäftsleitungsebene;

   • @kkk
    Ceea ce ati redat corespunde legii. Insa ce are de a face aceasta cu angajarea sezoniere care este reglementata in capitolul 3 (Intocmai cum ati redat in cealalta postare?)
    Nimic din ce este descris la punctul 2.1 nu arata ca romanii si bulgarii pot lucra in orice domeniu.

    In postarea d-voastra anterioara sunt insa descrise corect cazurile pentru care nu mai este nevoie de drept de lucru (3 situatii) Iar o a 4-a cea pentru “qualifizierte Berufsausbildung” este in anumite conditi posibila insa nu exista automat dreptul de lucru.
    Postarile mele au redat doar cele strict referitoare la tema si au fost si traduse.

    Daca doar faceti “copy-paste” fara sa traduceti macar partial esentialul nu prea ajutati pe nimeni. Cine stie germana isi da seama imediat ca postarea nu este la tema, cine nu stie germana se uita ca si pisica in calendar.

    Asadar afirmatia d-voastra ca nu mai este nevoie de drept de lucru, (N.B redau textul scris de KKK “Deci este foarte clar stipulat mai sus!!! Cum gasesti de munca te angajezi fara probleme!!Fie ca-i munca mai grea fie ca-i ptr oameni cu studii nu mai trebuie permis de munca,cat si petru alte munci.Daca ai un bescheinigung gemäß §5 FreizügigG/Eu unbeschrenkt berechtigt nu mai este nevoie de permis de munca.”) este destul de departe de realitate, si duce doar la incurcarea celor care vor sa se informeze.

 248. Arbeitsgenehmigungsverfahren für Staatsangehörige aus den neuen EU-Mitgliedstaaten Bulgarien und Rumänien
  • Bulgarische und rumänische Arbeitnehmer (siehe Ziffer 1.2), benötigen für eine Über-gangszeit – längsten bis 31. Dezember 2013 – weiterhin eine Arbeitsgenehmigung, die als Arbeitserlaubnis-EU oder Arbeitsberechtigung-EU erteilt wird.
   Für die Erteilung einer Arbeitsgenehmigung-EU ist die ZAV zuständig. Die Ausländerbe-hörden werden nicht beteiligt.
   Keine Arbeitsgenehmigung-EU bedürfen Hochschulabsolventen für eine der Qualifikation entsprechenden Beschäftigung sowie deren Familienangehörige.
   Neu einreisenden bulgarischen und rumänischen Arbeitnehmern kann eine Arbeitserlaub-nis-EU grundsätzlich für alle Beschäftigungen, die eine qualifizierte Berufsausbildung vo-raussetzen, erteilt werden. Ihnen wird die Arbeitserlaubnis-EU unter erleichterten Bedin-gungen (ohne Vorrangprüfung) erteilt, wenn die Arbeitsbedingungen denen vergleichbarer inländischer Arbeitnehmer entsprechen. Andere Beschäftigungen können unter den in Ka-pitel 3 genannten Voraussetzungen zugelassen werden.
  • Staatsangehörige der EU-Mitgliedstaaten können ohne Visum nach Deutschland einreisen. Sie benötigen keinen Aufenthaltstitel. Sie halten sich berechtigt in Deutschland auf, wenn sie sich durch einen Pass oder amtlichen Personalausweis ausweisen.
  • Eine “Bescheinigung über das gemeinschaftliche Aufenthaltsrecht“ stellt die Ausländerbe-hörde von Amts wegen aus.
  • Für die Erteilung der Arbeitserlaubnis-EU gelten die Ausführungen dieses Merkblattes sinngemäß.
  • Arbeitnehmer, die zwölf Monate zum deutschen Arbeitsmarkt zugelassen waren, haben An-spruch auf eine Arbeitsberechtigung-EU, die unbeschränkt und unbefristet erteilt wird.
  • Familienangehörige von bulgarischen und rumänischen Arbeitnehmern erwerben den An-spruch auf eine Arbeitsberechtigung-EU und somit einen uneingeschränkten Arbeitsmarkt-zugang, wenn sie mit einem Arbeitnehmer, der eine Arbeitsberechtigung-EU besitzt oder Anspruch darauf hat, rechtmäßig einen gemeinsamen Wohnsitz in Deutschland begründet haben.
  [§ 284 SGB III und § 12a ArGV]
  • Fachkräfte, die eine Hochschulausbildung oder eine vergleichbare Qualifikation be-sitzen, bedürfen zur Ausübung einer der beruflichen Qualifikation entsprechenden Beschäftigung keiner Arbeitsgenehmigung-EU. Ihre freizügigkeitsberechtigten Fami-lienangehörige bedürfen ebenfalls keiner Arbeitsgenehmigung-EU
  • Fachkräfte erhalten für Beschäftigungen, die eine qualifizierte Berufsausbildung vo-raussetzen, eine Arbeitserlaubnis-EU ohne Vorrangprüfung. Ihre freizügigkeitsbe-rechtigten Familienangehörigen erhalten die Arbeitserlaubnis-EU ebenfalls ohne Vor-rangprüfung.
  [§ 284 SGB III und § 12b ArGV]
  • Bulgarische und rumänische Staatsangehörige, die eine Ausbildung aufnehmen möchten, benötigen dafür keine Arbeitsgenehmigung – EU.
  [§ 284 SGB III und § 12c ArGV]
  Weitere Auskünfte erteilt die ZAV bzw. sind im Internet abrufbar unter http://www.zav.de >Ar-beitsmarktzulassung

 249. Deci este foarte clar stipulat mai sus!!! Cum gasesti de munca te angajezi fara probleme!!Fie ca-i munca mai grea fie ca-i ptr oameni cu studii nu mai trebuie permis de munca,cat si petru alte munci.Daca ai un bescheinigung gemäß §5 FreizügigG/Eu unbeschrenkt berechtigt nu mai este nevoie de permis de munca.

  • Chiar asa simplu nu este.
   Pentru cei cu diploma de facultate este clar.
   Pentru cei ce fac Ausbildung este din nou clar.
   Pentru muncile descrise la capitolul 3 (adica muncile sezoniere) este din nou corect.

   Precum ati redat :
    Neu einreisenden bulgarischen und rumänischen Arbeitnehmern kann eine Arbeitserlaub-nis-EU grundsätzlich für alle Beschäftigungen, die eine qualifizierte Berufsausbildung vo-raussetzen, erteilt werden. Ihnen wird die Arbeitserlaubnis-EU unter erleichterten Bedin-gungen (ohne Vorrangprüfung) erteilt, wenn die Arbeitsbedingungen denen vergleichbarer inländischer Arbeitnehmer entsprechen. Andere Beschäftigungen können unter den in Ka-pitel 3 genannten Voraussetzungen zugelassen werden.

   Adica pentru meseriile ce necesita o calificare profesionala exista conditii care usureaza o angajare, nu o permite. Iar ce se intelege prin calificare profesionala este definit in capitolul 4 al brosurii de unde ati redat cele de mai sus:

   “4. Zustimmung zu Beschäftigungen, die eine qualifizierte Beschäftigung voraussetzen
   Die BA kann der Erteilung eines Aufenthaltstitels zum Zweck einer Beschäftigung, die eine mindestens 2-jährige Berufsausbildung voraussetzt, zustimmen für”

   Restul il puteti citi pe link-ul:

   http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB7-Beschaeftigung-ausl-AN.pdf/

   Deci inca sunt multe meserii pentru care nu se acorda automat dreptul de lucru. O acordare este posibila insa nu este obligatorie. Adica sta la latitudinea functionarului daca sa acorde sau nu dreptul de lucru.

  • Iar prin “mindestens 2-jährige Berufsausbildung” adica cel putin 2 ani de pregatire profesionala se face compararea cu necesarul unei pregatiri profesionale in Germania. Pentru unele meserii este nevoie de 2 ani, pentru altele 3 sau chiar mai mult.
   Deci cine vine din Romania trebuie intati sa aiba calificarea echivalenta. O meserie calificata care in Ro se obtine in 2 ani, iar in Germania doar in 3 ani, nu va permite accesul la acel loc de munca in Germania.

 250. D-nle anonim este gut moglich foate adevarat ce spune-ti,cine vrea cu adevarat sa lupte ptr un loc de munca ,se poate macar ca incepe cu un ausbildung si tot obtine un loc de munca in germania.Daca acum suna-ti la Zav.de si intreba-ti in legatura cu noi romani si bulgari ,sigur uni din cei ce lucreaza la Zav.de nu stiu ce raspuns in legatura cu noi romani sau cu bulgari,Adica nu ne informeaza concret!!!Dar totusi nu mai este asa geru cum era in anii trecuti.Ce sa facem astia suntem tot romani suntem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s