Indemnizatia parintilor pentru cresterea copilului in Germania

                                                                                                     

           Scriam intr-un alt post ca orice salariat din Germania poate solicita un concediu parental destinat cresterii si educatiei copiilor săi. Teoretic, unul din cei doi parinti are dreptul la un concediu parental timp de maxim 3 ani pentru copil, dupa care isi poate relua activitatea iniţială. Aceasta procedura este pur teoretica, fiindca practic, lucrurile se petrec in felul urmator: mama copilului isi ia concediu parental 12 luni, apoi tata 2 luni, apoi ambii merg la lucru( daca au unde ),  fiindca desi acest concediu parental poate dura trei ani, indemnizatia parintilor pentru cresterea copilului se termina dupa …14 luni. Dupa expirarea celor 12+2 luni, unul dintre parinti, fie tatal, fie mama are drept in continuare la concediul parental, dar… fara plata.  De fapt, legiuitorii germani au gindit ca un concediu parental trebuie sa asigure angajatului atit legătura cu activitatea lui productiva de baza, cit si consacrarea unui timp corespunzator pentru cresterea copilului.

Cuantumul concret al indemnizatiei  

Asadar, in primele 12 luni de la nasterea copilului, mama primeste o indemnizatie (Elterngeld ) de 67 la suta din salariul pe care l-a avut. Asa cum am scris mai sus, dupa 12 luni de la nasterea copilului, timp de 2 luni (Vatermonate), aceasta indemnizatie poate fi luata de catre tata  in acelasi cuantum raportat la salariul lui. Legea spune ca aceasta indemizatie nu poate fi mai mica de 300 de euro si nu poate fi  mai mare de 1800 de euro. Concret se ia in calcul cistigul salarial mediu pe ultimele 12 luni de munca ale mamei, cu observatia ca nu se socotesc acele venituri care nu au fost impozitate la vremea lor (munca de noapte, cea din zilele de sarbatoare legala, etc).  Exista citeva prevederi legale concrete la acest capitol pentru a nu se incuraja diferite strategii individuale de obtinere  a unor venituri …necuvenite.  Astfel, daca in ultimele 12 luni inainte de nastere, mama nu a lucrat cu contract de munca decit 9 luni, acel venit obtinut in cele 9 luni se imparte la 12 rezultind un total general mai mic si, deci, o indemnizatie mai mica. Daca mama a intrat in somaj  de tip 1 sau de tip 2 cu un an inainte de nastere, atunci nu va primi nici un fel de indemnizatie,  fiindca indemnizatia se acorda persoanelor care si-au intrerupt activitatea din cimpul muncii. Exista insa si diferentieri, care favorizeaza copilul sau familia. De pilda, daca mama a avut un salariu mediu lunar net sub o mie de euro, indemnizatia se  suplimenteaza cu un procent de 0,1 la suta pentru fiecare doi euro lipsa din acea mie de euro. N-ati inteles nimic, nu-i asa? Sa luam un exemplu concret. O mama incaseaza inainte de nastere 1000 de euro lunar net. Indemnizatia dupa nastere ar trebui sa fie 670 de euro. Bun, sa presupunem acum ca o mama incaseaza inainte de nastere 900 de euro. Daca regula procentului de 67 la suta s-ar respecta, mama ar trebui sa incaseze o indemnizatie de 603 euro. Ei bine, statul suplimenteaza aceasta indemnizatie in felul urmator. Intre plafonul de 1000 si cei 900 de euro, diferenta este 100 care se imparte in 50 de grupe de cite 2 euro fiecare si pentru fiecare astfel de grupa se suplimenteaza indemnizatia cu 0,1%, adica 50 x 0,1  inseamna 5 la suta pe total, in consecinta ajungem la 67+5 la suta, 72 la suta care aplicindu-se la 900 de euro, rezulta o indemnizatie de 648 de euro, fata de cea de 603 euro. Si uite asa s-au cistigat 45 de euro. Am incercat sa va explic babeste cum se fac aceste socoteli, ca Dvs. sa puteti calcula singuri valoarea indemnizatiei pentru salarii de 600 si un pic, 750 si tot asa mai departe. Cert este ca cu cit salariul e mai mic cu atit procentul alocat creste.

Situatii particulare  

 1. Mama care a avut venitul mai mic de 300 de euro pe luna, va obtine o alocatie parentala de 300 de euro.

2.  Daca, in scopul cresterii copilului,  un parinte si-a redus numarul de ore de munca de la 40 la 20 va primi 67% din suma cuvenita pentru cele 20 de ore, dar nu mai putin de 300 de euro. 

3.  Daca un parinte a desfasurat activităţi independente inainte de intrarea in concediu parental, va primi o indeminzatie in cuantum de 67% din veniturile pierdute (după deducerea impozitului aplicabil), dar aceasta indemnizatie se va plafona la 1.800 EUR. 

4.  Daca se nasc 2 gemeni,  pentru primul copil se incaseaza 67 la suta din veniturile nete anterioare si 300 de euro, suma fixa pentru al doilea copil. In cazul tripletilor se aplica aceeasi procedura, asadar pentru al doilea si al treilea copil se incaseaza doar cite 300 de euro  de fiecare. 

5.   Dacă mama mai are un copil sub 3 ani sau doi copii sub 6 ani, va  obţine  un premiu bonus, adica o indemnizatie cu 10 la suta mai mare decit ar fi fost normal. Aceast bonus este valabil pina cind fratele mai mare implineste 3 ani sau respectiv 6 ani.

6.  In cazul in care familia traieste  exclusiv din  ajutorul de şomaj  sau în cazul în care venitul familiei este atât de mic, dar cu alocatia de baza pentru copii depaseste 800 de euro, suplimentarea nu se mai acorda.

7.      Daca mama a lucrat in varianta minijob inainte de nastere, indemnizatia primita va fi de 300 de euro/luna.

Sa vedem acum cine are dreptul sa primeasca aceste indemnizatii parentale:

         In primul rind trebuie subliniat faptul ca legea in baza careia se acorda acest tip de indemnizatie are aplicabilitate din data de 1.ianuarie 2007. Asadar toate mamele care au nascut dupa aceasta data au dreptul la aceasta indeminizatie. Dreptul la plata salariului de înlocuire, il are părintele care se opreşte din munca după naştere să aibă grijă de copil.

 Asadar, au dreptul sa primeasca aceasta indemnizatie:

1. angajatii care au lucrat cu contract de munca anterior nasterii ;

2.persoanele care desfăşoară activităţi independente;

3. mamele din familii cu un singur venit;

4.mamele care beneficiaza de şomaj de tip II;

5.studenţii  primesc o rată de bază lunar de 300 €.

Asadar, familiile de cetatenii romani care pot primi aceasta indemnizatie trebuie sa indeplineasca citeva conditii cumulative:

1 sa fi muncit cel putin un an in Germania inaintea nasterii copilului sau sa fi desfasurat o activitate independenta;

2. sa fi nascut pe teritoriul Germaniei;

3. sa ramina dupa nastere pe teritoriul Germaniei;

4.sa aibe dreptul de sedere obtinut in scopuri de munca sau sa posede dreptul de sedere permanenta (despre modul de obtinere a dreptului de sedere am scris aici ).

Bunicii copilului nu au dreptul  la aceasta indemnizatie, chiar dacă acestia cresc copilul în gospodăria proprie. Este explicabil, indemnizatia este parentala si nu …bunicala.

Uf,am terminat!V-ati lamurit?

Update 3 mai 2011: Daca facem o comparatie cu Romania vom constata ca legislatiile din acest domeniu sunt asemanatoare. Mai precis, in Romania se acorda timp de un an o indemnizatie de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, (67% in Gemania) , iar indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 lei lunar (300 de euro in Germania) si nici mai mare de 3400 lei (1800 de euro in Germania).  Angajatorul nu poate sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu cat mamicile se afla in concediul de crestrea copilului.  In plus, in Romania mai exista stimulentul de intoarcere la lucru (500 lei lunar) si posibilitatea de incasare a indemnizatiei timp de 2 ani, dar plafonata la 600 de lei. Putem afirma ca legislatia romana e chiar mai buna decit a Germaniei, singura problema este nivelul de venituri fiindca 300 de euro din Germania sunt mai multi decit 600 de lei in Romania, si 67 la suta dintr-un salariu de 10 euro pe ora e mai mult decit 75 % dintr-un salariu de 1000 de lei

IMPORTANT!!!       Tot ce trebuie sa stiti despre nasterea, cresterea si educarea copilului tau in Germania gasiti  aici.

                                                                     Cu simpatie, Laura Fuss

 

 

588 responses to “Indemnizatia parintilor pentru cresterea copilului in Germania

 1. Buna ziua,

  Locuiesc in Offenbach de doi an si jumatate, am lucrat cu contract de munca incepand din data de 27.07.2013 pe perioada determinata pana in data de 28.07.2015 dupa aceasta data am primit un contract pe perioada nedeterminata. In luna februarie a acestui an m-am casatorit si si in luna septembie urmeaza sa se nasca si copilul nostru. Sotia mea este inregistrata in germania din data de 01.03.2015 in germania. Momentan ea nu lucreaza, si am dori sa stim daca putem sa aplicam pentru elterngeld!

  • Eu am incercat sa contactez centrul acesta dar mi-au inchis telefonul inainte sa reusesc sa explic
   Poate si mai mult noroc
   Hessisches Amt für Versorgung und Soziales Frankfurt am Main

 2. Buna ziua. Lucrez ca extern intr-o firma de cativa ani si am acum posibilitatea sa devin membru intern. In situatia in care raman insarcinata mai devreme de cateva luni, sa zicem 3, mai am dreptul sa primesc Elterngeld (67%) din salariu? Sunt anumite conditii?
  Care este legea ce defineste lucrutile acestea? Multumesc

 3. hallo. am avut contract pe perioada determinata de 1 an 15/09/14-31/08/15 am nascut pe 13/08/15 firma mi-a trimis scrisoare ca nu imi mai prelungeste contractul de munca. este legal ce au facut???

 4. Buna seara,am o intrebare:in Germania se ia indemnizatie de crestere copil cu handicap.?In Romania se ia pana la 7 ani si pana acum am luat din Romania dar deocamdata ne_am stabilit in Germania si am suspendat tot de-acolo.Unde trebuie sa ne interesam?Multumesc.

 5. Buna ziua, eu am lucrat un an si ceva in germania dupa care am intrat in somaj. in luna in care am intrat in somaj am aflat ca sunt si insarcinata. in decembrie urmeaza sa nasc. Sa inteleg ca nu voi mai primi somaj ar voi primi 67 % din somaj sau din media salariilor pe un an de zile? Elterngelg se primesc imediat dupa nastere? pt ca stiu ca exista si acei Mutterschutz platit de Aok. sunt putin confuza referitor la acest Mutterschutz si elterngeld. va multumesc

 6. buna ziua am si eu o rugaminte,poate cineva sa ma lamureasca?pentru aceasta indemnizatie trebuie procedat special?adica de facut niste documente sau ceva?mai am 2 sapt si trebuie sa nasc si nu stiu ce am de facut?va multumesc daca ma puteti informa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s