Cum se obtine cazierul fiscal in Romania?

Dupa cum se stie, orice persoana fizica care doreste sa participe la infiintarea unei persoane juridice din Romania este obligata sa ataseze in dosarul de infiintare al societatii respective si cazierul fiscal propriu. Mai concret, daca vreti sa infiintati un S.R.L., sau un P.F.A., daca sunteti membru fondator intr-o societate pe actiuni, o cooperativa,  o asociatie sau o fundatie, daca administrati o societate fiind numiti chiar si prin actul constitutiv  trebuie sa mergeti la ANAF si sa va soliciti cazierul fiscal. Baza legala a acestei operatiuni este Legea 410 / 2002, cu modificarile ulterioare, lege care incearca astfel sa previna si sa combata evaziunea fiscala, interzicind intrarea in sistem a celor care au savarsit pina atunci fapte sanctionate de legile financiare.

Am trecut recent prin aceasta procedura si va pot relata pas cu pas modul ei de derulare. Am citit intii legea, e scurta, o puteti citi si dvs in jumatate de ora, apoi m-am deplasat la sediul Administratiei Finantelor Publice din Timisoara si la biroul de informatii si relatii publice am cerut formularul 502. Am completat formularul se completeaza simplu, banal, cu nume prenume, adresa, CNP, etc, m-am dus apoi la casierie, am depus suma de 20 de lei in contul trezoreriei, ( casiera stie contul), am facut o copie dupa buletin si, inarmat cu cele 3 documente ( cerere, copie dupa C.I. si chitanta) m-am prezentat la ghiseu. Functionara de acolo mi-a luat documentele si m-a trimis sa fumez o tigara. Eu am baut si o cafea intre timp si dupa jumatate de ora m-am dus sa scot documentul. Am primit, dupa ce am semnat bineinteles formularul 504 pe care scrie ca subsemnatul nu are fapte inscrise in cazierul fiscal. Simplu, nu?

Totusi, din studiile mele referitoare la aceasta problema, am  constatat ca exista si citeva observatii concrete care trebuie mentionate:

 1. Cazierul fiscal are valabilitate limitata in timp – 30 de zile – asa ca trebuie solicitate aproximativ in aceeasi perioada si destul de aproape de data preconizata pentru infiintarea asociatiei, S.R.L, etc., pentru a evita riscul ca intre timp sa expire.
 2. Aceasta procedura trebuie indeplinita si de catre persoanele juridice care doresc sa infiinteze o alta persoana juridica numai ca in acest caz cazierul fiscal se numeste certificat fiscal si se obtine depunind urmatoarele documente: cerere tip, actul constitutiv al persoanei juridice, imputernicire data de persoana juridica pentru deponent si chitanta cu taxa de 20 de lei;
 3. Cind o societate comerciala isi schimba administratorii, la atestarea administratorilor noi se cere cazierul fiscal al acestora.
 4.  Persoanele fizice si juridice straine care nu sunt inregistrate fiscal in Romania  nu au obligatia sa prezinte certificatul de cazier fiscal, fiind suficienta declaratia autentica pe propria raspundere a persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice, dupa caz, din care sa rezulte ca nu au datorii fiscale in tara din care vine.
 5. In baza acordurilor fiscale internationale Ministerul Finantelor Publice poate furniza autoritatilor fiscale competente din statele partenere, la cerere, informatii din cazierul fiscal al contribuabililor.
 6. Cazierul fiscal apartinid unei persoane plecate in strainatate poate fi scos de o persoana din Romania, dar in acest caz, imputernicitul are nevoie de o procura semnata de un notar din strainatate si apostilata conform regulilor Conventiei de la Haga. Totusi aceasta procedura poate fi driblata in cazul infiintarii unor societati comerciale a caror inregistrare se face la Registrul Comertului, in sensul ca actionarul sau membrul fondator, apare pe lista actului constitutiv si judecatorul delegat, comisia de inmatriculare, executa aceasta operatiune de verificare automat, incasind, bineinteles, 20 de lei de fiecare membru verificat. Atentie ! Exista avocati care vor 50 de lei de membru verificat, dar Dvs. sunteti o persoana informata si nu veti accepta un asemnea tarif.
 7. Sunt persoane fizice autorizate sau chiar societati comerciale care au diferite emotii la eliberarea acestui certificat fiscal, fiindca sunt in urma cu plata unor contributii la stat. Nu este cazul sa aveti asemenea emotii. In cazierul fiscal se trec numai faptele, adica acele hotariri judecatoresti care se incheie cu condamnari, executare, insolventa, amenzi penale.

Cred ca acest articol va va fi util cind veti dori sa infiintati o societate comerciala sau chiar la o angajare importanta in Romania . Nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul.

Cu stima, Dan Constantin Goldis – Consgero S.C.E.R.L.

About these ads

6 responses to “Cum se obtine cazierul fiscal in Romania?

 1.  bunä ziua!  Stimatä  , Stimate  Consilier  Juridic  Romäno – German.   Am ineput activitatea de muncä legal#ä in Germ. din anul 2008. cu toate  taxele  participante la contributiile sociale ca ori ce cetät. german.  as. de pensii .. asig. medic.  asigurare in caz de ingrijiru la bätränete cred cä este .PlegeVersiecherung, und ArbeitslosVersicherung ,.. und habe ich noch  weiil  wohne in Nord. deutsc.  in Bremen   auf die meine Abrechnung  solid.zuschlag   pt.   nemtii  socialisti   sovietici din est.   eu stiu cä tatäl meu a luptat pt. Germania in al doilea räzb.   sub  genel. Antonescu  si a fäcut   gefägnis   prizioner  5 ani in   Rusland. pt ce  pt. nemtii   ….. ok.   in final   eu acum  anii de muncä din Romänia    comunistä   mi-a scos   Autoritatea de Pensii  Germ- numai 11 ani  si pänä in prezent eu am  5 ani de muncä in Germ.    pinä la final ce drepturi voi avea   pot sä iau numai o penssie din GEM : PT: TOTI ANII LUCRATI ACUMULAT  sau voi  avea dreptul la douä pensii  atit din RO cit si din Germ.. In FINAL EU DACÄ VREAU SÄ MÄ RETRAG IN ROMÄNIA    am dreptul sä obtin retinerile sociale de pe  statele de platä  LohnAbrecungen   sa mi se restituie inapoi din faptul cä nu vreau cetätänia germ. si vreau  la pensie sä ma reintorc in tara mumä   MutterLand. Vä  Multumesc!pt. Atentie .  Cu multe Salutäri  de aici din Germ.  Bremen.   O  Zi pläcutä !   Sandu   Micu   ( klein )  NASCUT  La  23.04.1960

  ________________________________

  • @Sandu Klein : retinerile sociale de pe statele de plata nu se mai pot lua inapoi din momentul in care Romania a aderat la UE. Nu veti avea doua pensii, ci doar una unificata in toata Europa, pt ca suntem in UE si am aderat la sistemul de pensii UE.
   Numai bine.

 2. Buna ziua, am si eu o intrebare, am divortat acum ceva timp in romania, (acum 4 ani), dar din motive personale nu am putut schimba actele, acum merg in romania si vreau sa mi schimb numele, (in urma divortului trebuie sa revin la numele vechi) . ce trebuie sa fac cand ma intorc in germnai ptr a imi schimba toate actele, mentionesz ca am drept de munca in germania si locuiesc aici, am o casa in chirie, un loc de munca, si tot restul. Va multumesc foarte mult.

  • Cand va intoarceti in Germania trebuie sa anuntati toate partile cu care aveti incheiat un contract in forma scrisa despre schimbarea numelui – proprietar apartament, angajator, furnizori utilitati, banca, etc.

 3. Buna seara, as dori si eu sa stiu pentru schimbarea pasaportului la consulatul roman trebuie certificatul de nastere cel tip nou? Sau este valabil si cel vechi. Va multumesc

  2013/8/13 Alex & Mirela

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s