Probleme sociale

      

   V-ati intrebat vreodata care este diferenta dintre emigrare   si imigrare  sau cea dintre emigrant si imigrant?  DEX ul spune ca emigrant este cel care isi paraseste tara de origine, iar imigrant este cel care ajunge in tara de destinatie. Asadar, cind un cetatean pleaca din Romania este emigrant pentru toti cei care ramin in Romania, dar in momentul in care ajunge in Germania devine imigrant pentru toti cei pe care ii gaseste acolo. Este cam aceasi diferenta  ca deosebirea dintre  exterior si interior. Bun, fiindca ne-am lamurit cu chestiunile semantice va propun sa trecem mai departe.

 Este romanul care ajunge in Germania un imigrant? Aici trebuie facuta o distintie clara, de aceasta data …istorica. Pina la data de 1 ianuarie, romanul care ajungea in Germania era imigrant, iar dupa aceasta data… nu. Fiindca cetateanul roman, ca si oricare alt cetatean european, are dreptul de stabilire in oricare stat al Uniunii. Cel putin teoretic. Fiindca odata ajuns in Germania, romanul se confrunta cu numeroase probleme de ordin uman si social.

Tot ce trebuie sa stiti despre conditiile obtinerii cetateniei germane, prin nastere sau naturalizare, gasiti detaliat aici  , iar tot ce trebuie sa stiti despre  cursul de integrare si cursul de orientare pe care trebuie sa-l urmati in Germania gasiti aici.

Am scris aici un articol despre modul in care se poate inchiria o locuinta si  aici un articol despre modul in care se poate cumpara o locuinta.

Despre costurile vietii din Germania gasiti un articol aici.

453 responses to “Probleme sociale

 1. Buna! Ma numesc Victor, si lucrez pe contract de un an si jumate, am un salariu brut de 1.400 euro. Sotia nu lucreaza, a facut cursul de integrare si acum ii in cautare de lucru. Nu avem copii.
  Intrebarea este daca la cu cei 1.400 euro brutto pot sa cer ceva ajutor de la stat?
  Pina in prezent nici eu si nici sotia nu am cerut nici un ajutor si nici somaj nu am primit nici unu din noi.
  Multumesc mult!

 2. salut,am si EU o problema am in prieten in germania dar nu il gasesc are telefonul inchis si nici pe facebook nu a mai intrat de o luna si cred ca e la puscarie pe undeva.cine ma poate ajuta cu in numar de telefon sa vorbesc cu cineva care se poate ocupa de asta?

 3. Buna seara.va rog, daca ma puteti ajuta cu unraspuns.sora mea s-a Stabilit aici acum 2 luni impreuna cu sotul si cei 2 copii(3 respectiv 7ani).Sora si sotul lucreaza in Teilzeit,avand asigurari de sanatate si toate celelalte. Salariul celor doi find de 1600€ (800/per)+alocatia celor doi copii care inca nu Le A venit.exista posibilitatea sa apeleze la ajutorul social, sau am mai auzit de Wohngeld , sau este nevoie de o anumita Perioda de locuit pe teritoriul Germanien Pt a primi aceste ajutoare.?nu au venit in speranta de a primi social.dar cei la care trebuia sa lucreze nu s _au mai tinut de cuvant.multumesc anticipat

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s