Nasterea, cresterea si educarea copiilor in Germania

         In aceasta subpagina am scris o lista de subiecte care v-ar putea interesa. Parcurgeti lista si cititi numai ce va intereseaza cu adevarat!

     1.Problemele cu care va veti confrunta la nasterea unui copil pe teritoriul Germaniei, precum si facilitatile oferite de stat pentru cresterea si intretinerea copiilor  se gasesc  aici. 

     2. Am scris aici un post despre unde este mai convenabil sa nasti in Germania sau in Romania.

  3. Am scris aici un post despre modul in care se poate obtine un certificat de nastere pentru un nou nascut in Germania.

  4. Am scris aici cum se poate obtine o alocatie europeana pentru un copil roman, aflat in Romania la bunici sau in Germania cu parintii.

5. Am scris aici un post despre modul in care familiile cu venituri mici din Gemania pot primi o alocatie suplimentara pentru cresterea copilului.

6. Am scris aici un post despre indemnizatia parintilor pentru cresterea copilului in Germania.

7. Despre  modul in care se pregatesc copiii romani pentru admiterea in sistemul de invatamant german am scris aici.

8. Am scis aici un post despre modul de organizare a scolii germane.

9. Iar aici  gasim citeva probleme concrete pe tema custodiei copiilor in caz de divort.

10. Modul concret in care au procedat mamele pentru inscrierea copiilor lor la scoala se gaseste in mai multe comentarii inscrise aici .

11. Citeva impresii culese de o mamica din Romania in prima zi de scoala a copilului ei gasiti aici.

 

944 responses to “Nasterea, cresterea si educarea copiilor in Germania

 1. Io tot nu inteleg ce inseamna intrerupere,io nu am avut deschissa si inchisa nici o asigurare,ce inseamna ca am avut intrerupere?Multumesc…..Si daca nu o sa ma asigure,factura care o sa o primesc de la spital stiti cumva as putea-o achita in rate lunar ??

  • de cand a-ti deschis gewerbele ,de atunci ,macar , erati obligat sa va faceti asiurare.Daca a-ti platit in Ro si dovediti poate aveti norucul sa va inscrie in sistemul public,dar urgent.

   • Ar fi un mic siretlic dar nu garantez ca va functiona: se merge in Romania la CNAS, se poate plati acolo retroactiv asigurarea din urma pana la zi, se cere formularul european cu care rapid la asigurarea din germania – exista continuitate si exista posibilitatea de a fi asigurat in sistem public.

   • eu nu m-am gandit deloc la siretlic ; nu ma pricep la asa ceva.Am scris gandinduma ca are platite asigurarile in ro.

   • Eu personal vad asta ca singura metoda de rezolvare, din moment ce nu mai locuieste/lucreaza in Romania e greu de crezut ca cineva isi mai plateste asigurarea acolo.

   • din cate inteleg are doar o luna in germania si poate gasi ingaduinta la ceva functionar justificandu-se de scurtul timp …etc.Eu cred ca in viitor s-ar putea schimba situatia in privinta nasterilor in spatiul UE,daca s-ar gasi cine sa reclame si cine sa asculte .

   • Nu e nimic de reclamat deoarece nasterea nu e urgenta medicala, simplu si clar!

   • Am omis faptul ca are doar o luna, fuga in Romania la CNAS sa luati formularul, platiti 1 luna in pluis ca sa fie la zi si apoi veniti cu formularul la un asigurator german (AOK nu este singurul, e poate asiguratorul cu oferta cea mai restrictiva).
    Succes!

   • dimpotriva eu zic ca, daca o marfa circula prin UE fara sa fie taxata deoarece s-a platit sau se va plati TVA-ul poate cu cat mai mult o nastere este prioritara in UE mai ales daca ai platite taxele in tara ta de basina din UE; dar fara sa vrei ,,nasti pe drum,,.in alt stat si mai este si langa familie.Nici nu-i de mirare unde am ajuns cand familia nu-i mai familie ca pe vremuri.

   • Aici vorbim de asigurare medicala nu de circulatia marfurilor, e cu totul alta poveste. Nu pot sa ma asigur intr-o tara, la un pret de nimic (cat costa in Romania asigurarea facultativa, 7-8 euro) si sa am pretentia sa imi fie decontate cheltuielile de nastere la nivelul Germaniei unde asigurarea este de aproape 20 de ori mai mare.
    Reglementarile europene pevad ca asigurarea de sanatate va deconta urgentele survenite in timpul calatoriei in strainatate (doar spatiul UE) dar nasterea in schimb nu este urgenta, se stie foarte bine ca va naste si nu se poate justifica urgenta in acest caz. In schimb daca nasterea intervine prematur, in luna a 7-a sa spunem, atunci cheltuielile sunt decontate de CNAS.
    Din octombrie va intra in vigoare un nou regulament european prin care un asigurat poate alege sa fie tratat in orice tara din spatiul UE iar asigurarea din tara unde plateste asigurarea medicala ii va deconta cheltuielile medicale dar la nivelul tarii unde este platita asigurarea. Cu alte cuvinte, o persoana asigurata in Romania poate alege sa nasca in Germania, dar CNAS ii va deconta undeva pe la 700 Euro din totalul costurilor.

   • societatea TKK am inteles ca este printre cele mai prfesioniste in sistemul public de asigurari

   • nu ati inteles.eu am spus lucrurile din perspectiva unui cetatean ue si e chiar normal daca sotul are o mica afacere in ue sa fie si sotia langa el daca acesta nu poate fi langa ea la o nastere. Depinde mult aici de principiile care le ai la baza. Legile se vor mai schimba sper spre imbunatatire si-n acest caz..

   • Trebuie intai cautat principiul asigurarilor, nu e gratuita si trebuie platita. ce si cum platesti asa ai, simplu, fara plata nu poti sa ai pretentii.

   • nu vreau sa am o conzrazicere cu d-voastra ,dar viata primeaza inaintea banului, ca sistemul capitalist de multe ori le inverseaza asta se vede,dar la fel mai sant si cazuri cand se judeca cu inima nu doar cu capul. Legile trebuie respectate , dar daca se rectifica mereu arata lacunele ei si daca se gandeste si altfel,pozitiv si constructiv in folosul cetateanului nu trebuie blocate gandurile cum se facea odiniora in asa zisul crestinism apusean.Ar trebui totusi de vazut si meditat cazul bulgaroicei care neasigurata a nascut in germania si a castigat in instanta procesul referitir la asigurari. Nu incurajez siretlicuri; dar sant situatii si situatii in care unii ajug nevinovati sau neintentionait sub sa zicem incidenta legii si poti ajunge tortionar cu legea si nicidecum aplicator al ei.Eu zic sa incheiem subiectul ca nu ati intelas subiectul.O zi buna

   • Florin detaileaza cazul cu bulgaroaica am mai citit pe undeva da nu i-am dat atentie,sau unde as putea sa-l gasesc…Mersi…si io gindesc exact ca si tine,ca mai presus de bani primeaza OMENIA!!!Dar stii ca datorita sistemului oamenii au devenit inumani…

   • In 2010 o femeie din bulgaria, insarcinata in luna a 8-a a venit in Germania la prietenul ei. A incercat sa se asigure dar nu a fost acceptata pentru ca nu a avut documentele de la asiguratorul bulgar, unde de asemenea nu mai platise asigurarea.
    In urma nasterii a primit o factura de ~2500 Euro pentru nastere si 3 zile spitalizare, pentru ca nu a putut plati a fost trimisa in judecata pentru frauda.
    Ei, nu a castigat procesul, dar judecatorul a hotarat ca plata sa se faca in rate lunare de 100 de Euro, luand in considerare vina clinicii medicale la inregistrarea pentru nastere – femeia respectiva nu vorbea germana absolut deloc, o rusoaica angajata a clinicii a facut pe translatora. Judecatorul a considerat clinica in culpa din acest motiv (justificarea clinicii a fost ca limbile slave sunt asemanatoare) dar nu a scutit-o pe femeia respectiva de plata.
    Cam asta e povestea.

  • Intrerupere inseamna o perioada in care nu ati avut asigurare medicala, asta deoarece in Germania asigurarea medicala este obligatorie.
   Daca nu reusiti cu nicio casa sa rezolvati, plata depinde de unitatea medicala – in primul rand posibil sa nu va accepte decat depunand o garantie, din moment ce nu are asigurare medicala, iar daca incheiati una si nu va acoperi costurile, veti primi prin posta factura. De aici incolo tine de negocierea directa cu unitatea medicala, daca va accepta sau nu plata in rate, dar exisa riscul ca factura sa fie data spe executare la o firma de recuperare debite, unde se vor plati si costurile de recuperare, si scaderea scorului Schufa – asta inseamna ca niciun abonament de telefon nu veti putea face.
   Incercati rapid sa ii faceti sotiei asigurarea in Romania, dupa cum am precizat in postarea anterioara.

 2. Societatea sotului este un GBR!!!

 3. Nu lucrează cu Gewerbe!astept răspuns!Danke!

 4. Iulian,am inteles situatia cu plata retroactiva la CNAS.Eu si sotia suntem cu dubla cetatenie Moldo-Romana,eu am resedinta in Romania ,ea nu are,cind am aflat ca asteptam un copil,am mers la un medic de familie in localitatea unde am eu resedinta, medicul a luat-o la evidenta apoi am facut asigurare dar nu am platit nimic cica pentru gravide e gratis.Acum daca ma adresez la CAS ce ar trebui sa le spun,tinind cont de faptul ca ea nu are resedinta in Romania doar pasaport fara buletin.Daca este luata in evidenta la medicul de familie dar cum am zis nu are resedinta am putea plati retroactiv,apoi sa cerem formularul e 104.Scuze poate de nestiinta de care dau dovada….

  • Faceti acest lucru pentru dumneavoastra, oricum va trebui sa va asigurati. Si incheind asigurarea in Germania, sotia si ulterior copilul vor fi coasigurati.

   • Am uitat sa mentionez,in Romania ea a fost asigurata de stat pentru ca a fost studenta,si mai are asigurarea valabila pina pe 1 octombrie,apoi daca prezinta adeverinta de student se prelungeste inca un an,daca nu trebuie sa achite din buzunarul propriu.De la CAS as putea face rost de formular doar ca in el o sa fie trecut ca asigurarea a fost platita de la stat.Vreau sa stiu daca cunoasteti cazul ca cei de la AOK ar putea refuza coasigurarea daca or sa vada ca a fost platita de sta…..sper sa ma intelegeti..mersi

   • Din cate stiu in acest caz nu va primi formularul european deoarece a fost asigurata implicit, fara plata.

   • Iulian,eu sunt in Germania din Mai anu asta,pe 16 mi-am deschis Gewerbe,am muncit pina pe 3 iunie si apoi l-am inchis fara sa-mi fac asigurare.(Am inchis gewerbul din cauza ca unde am lucrat nu mai faceam fata mi sa promis una si faceam alta.)Apoi pe 4 iunie am plecat acasa,m-am reintors impreuna cu sotia pe 22 august,Azi am fost la primarie si ne-am facut Anmeldung,si mi-am redeschis gewerbul(il astept sa imi vina in 5-8 zile),apoi vrea sa merg la AOK sa fac asigurare,credeti ca o sa reusesc sa inchei asigurarea cu ei?Va fi nevoie si de sotie(as prefera sa nu o iau sa nu observe ca e gravida.)Daca o sa ma respinga sa ma asigure ce sanse sunt ca sa pot incheia o alta asigurare si la ce companie daca stiti?

   • Incercati, dar nu numai la AOK, luati din poarta in poarta. E recomandat sa mergeti si cu sotia (oricum va trebui si dansa sa semneze formularele) si intrebati clar daca acopera si nasterea. Exista riscul sa va asigurati dar asigurarea sa respinga plata nasterii, chiar daca aveti cardul de asigurat, atunci primiti factura de la clinica medicala si nu ati rezolvat nimic.
    Mai exista riscul totusi ca unele companii de asigurare sa va ceara si dovada platii asigurarii in Romania (pe formularul de asigurare este o rubrica – data incheierii asigurarii medicale anterioare, unii asiguratori cer altii nu dovada).

   • Ca sa imi fac eu asigurare in Germania,imi mai trebuie formularul cela e 104?Dar daca eu abia mi-am redeschis gewerbul pe ce criterii o sa-mi calculeze ei cit am de platit pe luna ?

   • Cititi acest articol http://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/03/01/asigurarea-medicala-pentru-lucratori-independenti/
    Veti plati initial considerandu-se plafonul maxim de plata a asigurarii 3937,50 Euro (14,9 sau 15,5 % din aceasta suma) urmand ca ulterior, dovedint prin acte – declaratia de venit, sa platiti la venitul lunar realizat efectiv.

  • In Romania exista un program de stimulare a natalitatii prin care controalele si nasterile sunt gratuite.

 5. Multumesc !!! Dar eu vad normal”…..si poate suficient .,sa vin cu hârtie ” din România precum ca in toată aceasta perioada am plătit in România asigurările ….de care beneficiez încă….iar. Atunci cand ma stabilesc in “realitate” in Germania ….pt ca încă locuiesc inca România pana la Iunie 2014 sa depun …si sa ma asigur acolo!!sotul meu un an de zile trebuie sa fie asigurat aici..in România .cat mai stam …ar trebui sa plateAsca si aici si acolo!?!?!dar legea….!!!!spune ce spuneti Dvs!!va multumesc…si pt ca mi ati explicat nu o sa mai fac aceiasi greșeală si cu actele mele din Ianuarie 2014!

 6. Iulian,si daca consideram ca ma asigura cei de la AOK platind 15,5% din 3937.5 initial,apoi din salariu,sunt sanse sa imi coasigur si sotia care este insarcinata in luna a 8-a,inclusiv ca asigurarea o sa acopere costul nasterii?

 7. si referitor la situatia mea cum ca am avut gwwerbe deschis si inchis(3 saptamini),fara a-mi face asigurare,exista sanse sa fiu asigurat in sistem public?Sau trebuie sa prezint formularul cela despre care tot vorbim.

 8. Un tribunal german a decis ca romanii si bulgarii sunt indreptatiti sa primeasca ingrijire medicala si asistenta sociala in Germania, chiar fara sa detina un permis de munca valid.

  Decizia ar putea da peste cap restrictiile solicitate de guvernul german referitoare la ajutoarele sociale, noteaza EU Observer. Hotararea vine dupa cazul unei tinere din Bulgaria, Lazarinka R., in varsta de 24 de ani, care a sosit in Germania sa locuiasca cu prietenul ei, un grec cu rezidenta germana, care a parasit-o in momentul in care tanara a ramas insarcinata.

  Femeia a aplicat apoi pentru un permis de munca, dar a fost respinsa si, implicit, i s-a refuzat ingrijirea medicala pentru sarcina. Cu toate acestea, in urma deciziei instantei de judecata, femeia nu a fost exclusa, in calitate de cetatean bulgar, de la dreptul de a primi ajutoare sociale.

  Hotararea instantei nemtesti este definitiva si poate fi contestata doar la Curtea Constitutionala a Germaniei.

  Situatia romanilor si bulgarilor, cetatenii celor mai noi state membre UE, constituie subiectul unor restrictii pe piata muncii din Germania si din alte state UE, inclusiv in Regatul Unit, acolo unde Guvernul britanic isi propune restrictionarea accesului la sistemul national de sanatate.

  Potrivit unor date referitoare la imigratia in Germania, aproximativ un milion de oameni au ajuns in aceasta tara in 2011, dintre care 43 la suta proveneau din noi state membre – Romania, Bulgaria si Polonia.

  Cazul tinerei din Bulgaria reprezinta un precedent pentru spete similare, in care cetatenilor Uniunii Europene li s-a refuzat dreptul la ajutoare sociale sau au fost sfatuiti sa nu le ceara, in absenta unor reglementari legale.

  Guvernul german a incercat limitarea accesului la ajutoare pentru cetatenii noilor state membre, sub motivatia ca aceste tari nu au fost semnatare ale Conventiei Europene pe Asistenta Sociala si Medicala, in anul 1953.

 9. NU: In primul rand i-a fost respinsa ingrijirea medicala.Apoi a primit si drepurile sociale cuvenite.Cititi mai atent: Subiectul era nasterea si asigurarile.Asa ar trebui gandit primadata viata este prioritara ca ai ,ca n-ai bani. o zi buna

  • Procesul a avut la baza respingerea aplicatiei pentru permisul de munca si incadrarea in SGB II – Hartz IV, nu asigurarea medicala.

  • Cititi datele procesului nu articolele scrise pe genunchi in diferite ziare, inclusiv romanesti.

  • Si inca ceva in plus, care face diferenta fata de alte cazuri: dansa locuia in Germania de 18 luni, lucrase la negru o buna perioada. Scopul procesului a fost de a se aproba incadrarea in Hartz IV (se acorda celor ce sunt de mai bine de 12 luni fara munca).

 10. dupa legile germane nici un roman si nici un bulgar nu are drepturi la asigurari medicale sau sociale numai daca sant asigurati sau contribuitori.Chiar si d-voastra ati afirmat-o :,,cat platesti atat beneficiezi,, , ,, nu ai nici un drept la ajutoare sociale daca nu ai contribuit,, .In plus munca la negru este pedepsita conform legii.Atunci cum de d-ra din bulgaria cu multe buline negre a castigat si asigurarea medicala care i-a fost respinsa si asigurari sociale ?Dupa legile germana clar ca nu..Eu cred ca s-a avut in vedere legislatia UE care este deasupra , deaceea intrun alt caz renumit Germania a fost data in judecata la consiliul de justitie european si a pierdut intr-un caz referitor la ajutoarele sociale .Departe de a incuraja nemunca sau cersitul fiecare caz trebuie judecat in parte ..Legea trebuie gandita in mod pozitiv chiar daca unii sant profitori sau vor fenta legea.Drepturile nu sant in fct. de bani.: La nivel UE s-a facut un sondaj si s-a constat ca putini cetateni UE isi cunosc drepturile , multe cazuri s-au semnalat in scris la Bruxelles in care aceste drepturi au fost incalcate de autoritatile din anumite state UE: Acum s-a facut un proiect pe anumite teme la Bruxelles in directia aceasta.N-ar fi rau daca si aici pe site s-ar dezbate astfel de teme si nu dat in cap ,prostul obicei al romanului, cand vine vorba daca vrei sa mergi in somaj sau altele impins de anumite situatii sau motive.

 11. august 24, 2013 la 8:50 pm | Răspunde

  cum poate beneficia cineva de acest ajutor social in conditiile in care lucreaza la negru?in aceasta situatie fiind credca multi romani si care si-ar dori sa invete limba si incet-incet sa isi poata face o viata normala aici?

  IulianS | august 25, 2013 la 9:22 am | Răspunde

  Nu se poate beneficia de ajutor social fara sa fi lucrat si contribuit la sistemul de asigurari sociale in prealabil. Puteti beneficia doar de subventionarea cursului de integrare, platind 1,2 euro pe ora.

  • Vorbim de cadrul legal aflat in vigoare, asta conteza acum pt persoanele in cauza.
   Credeti ca daca 1 caz din cateva sute de mii a castigat un proces, care nici nu este definitiv (este pe cale de a fi atacat la Curtea Suprema de Justitie germana), reprezinta o regula? Sau credeti ca e asa usor sa deschizi un proces de genul acesta, astfel incat este la indemana fiecaruia sa o faca? Cred ca ati citit faptul ca in primul proces instanta nu i-a dat dreptate. E cale lunga pana la o schimbare iar ideile dumneavoastra filosofice despre viata nu tin de foame nimanui aflat in dificultate.
   Si in plus mai cititi si justificarea deciziei judecatorului pt a vedea ca situatia nu este similara cu a persoanelor ce vin aici (instanta a justificat faptul ca persoana era de mult timp in Germania = trecusera mai bine de 18 luni de sedere – astfel a constatat faptul ca perioada de sedere elimina caracterul temporar de sedere in Germania – ei bine nu e aceeasi situatie ca a unei persoane ce pica azi in Germania.
   Si cred ca bine stiti, acest proces va fi atacat pe considerentul dreptului de sedere – acesta fiind garantat, conform tratatelor de aderare UE, pe o perioada dupa 3 luni, in cazul in care persoana are asigurare medicala si resurse pentru a se intretine (bani suficienti intr-un cont sau venituri salariale).

 12. din pricina ca nu-mi place atacul la persoana nu doresc sa continu. NUMA BINE

 13. dar totusi ma asteptam la o minima decenta din partea d-voastra d.ke iulian

 14. Sozialgesetzbuch (SGB) Zwölftes Buch (XII) –
  Sozialhilfe – (Artikel 1 des Gesetzes vom 27.
  Dezember 2003, BGBl. I S. 3022) § 23 Sozialhilfe für Ausländerinnen und Ausländer
  (1) Ausländern, die sich im Inland tatsächlich aufhalten, ist Hilfe zum Lebensunterhalt, Hilfe bei Krankheit, Hilfe
  bei Schwangerschaft und Mutterschaft sowie Hilfe zur Pflege nach diesem Buch zu leisten. Die Vorschriften
  des Vierten Kapitels bleiben unberührt. Im Übrigen kann Sozialhilfe geleistet werden, soweit dies im
  Einzelfall gerechtfertigt ist. Die Einschränkungen nach Satz 1 gelten nicht für Ausländer, die im Besitz einer
  Niederlassungserlaubnis oder eines befristeten Aufenthaltstitels sind und sich voraussichtlich dauerhaft im
  Bundesgebiet aufhalten. Rechtsvorschriften, nach denen außer den in Satz 1 genannten Leistungen auch
  sonstige Sozialhilfe zu leisten ist oder geleistet werden soll, bleiben unberührt

 15. Lazar Alexandru Mircea

  Buna ziua d-le Iulian. Am o nelamurarire. Sper sa ma puteti ajuta. Sotia mea este insarcinata. Eu lucrez aici si sotia este asigurata conform asigurarii mele, ea nu lucreaza deloc aici. As dori sa va intreb doua intrebari:

  – ce indemnizatia o sa luam noi, si unde trebuie sa ma prezint.
  – eu beneficiez de concediu paternal? Imediat dupa nastere beneficiez de ceva zile libere sau nu?

  Va multumesc anticipat.
  O zi buna,
  Mircea

  • Puteti beneficia de perioada de crestere a copilului 12 luni un parinte si 2 luni celalalt, sau combinat, conditie ca unul din parinti sa aiba un calup de minim 2 luni.
   Ca indemnizatie – Elterngeld:
   – sotia va primi minimum legal, 300 de euro
   – dumneavoastra primiti ~65% din media brutului pe ultimele 12 luni anterioare nasterii (din ultimul an fiscal daca aveti gewerbe), din care se mai scad 21% pentru asigurari sociale si de sanatate. Grosso-modo ramaneti cam cu 65% din media venitului net, plus minus 50 euro, dar nu mai mult de 1800 de euro lunar.
   In plus sotia poate beneficia de plata contributiei la pensie pentru o perioada de pana la 3 ani. Mai puteti beneficia de alocatia pentru copii – Kindergeld.

   In lege nu sunt mentionate zile libere suplimentare pentru acest eveniment, depinde de regulamentul intern al angajatorului (ex. marile companii din IG Metal acorda 1 zi libera pentru acest eveniment).
   Va recomand sa va faceti bine calculele sa vedeti daca banii ce va revin dumneavoastra prin Elterngeld va sunt suficienti si apoi sa luati decizia de a lua sau nu concediu de paternitate, nu este obligatoriu, puteti renunta la cele 2 luni si atunci ramane sotia cu cele 12.
   Succes!

 16. Lazar Alexandru Mircea

  Multumesc mult. O zi cat mai buna!

 17. Lazar Alexandru Mircea

  Vream sa va intreb, daca sotia mea oricum nu lucreaza, ea va fi intotdeauna acasa dupa nastere, tot pot benefica de acele 2 luni, nu?

 18. Lazar Alexandru Mircea

  Inca o data multumesc. O zi cat mai buna!

 19. Buna ziua,as vrea sa stiu eu si sotul meu suntem de 2 luni in Germania,el lucreaza cu gewerbe,si-a facut asigurare la DAK,eu in 2 saptamini ar trebui sa nasc,cardul propriu zis de la asigurare inca nu l-am primit,vine in 2 saptamini,el si-a facut afigurare pe familie,adica ma inclus si pe mine,si ia dat la mina niste formulare copii la ce a complectat el acolo.Stiti cumva sunt valabile acelea la spital in cazul in care nu ii vine cardul si io doamne fereste nasc,sau la un medic de familie sa ma adresez?Si inca ceva,asigurareacare si-a facut-o el acopera costurile nasterii daca stie cineva concret astia de la DAK sunt seriosi ?

  • Cei de la DAK ar fi trebuit sa va dea un card provizoriu de asigurat – cel putin asa procedeaza majoritatea caselor de asigurari, printeaza un card cartonat, identic cu cel de plastic ce urmeaza sa vina.
   Esential, atunci cand mergeti la doctor, sa aiba numarul de identificare al asigurarii dumnevoastra.
   Dar pana nu primiti efectiv acasa decizia si cardurile, nu sunteti siguri ca sunteti asigurat. Va recomand sa contactati urgent firma de asigurari, sa va dea cel putin o dovada scrisa a calitatii de asigurat.
   Daca sunteti sigura ca e asigurare in sistem public, Familienversicherung, si nu asigurare privata individuala si pentru sot si dumneavoastra, atunci costurile sunt acoperite. In cazurile asigurarii private nu e sigur, trebuie sa intrebati asiguratorul, de cele mai multe ori evenimentele medicale anterioare incheierii politei sunt excluse.

 20. M-am uitat prin copiile care i le-a dat si am vazut un formular cu datele mele,iar sus scria BEITRAGSFREIE FAMILIENVERSICHERUNG FUR MEINEN EHEGATTEN.Poate sa fie asta afigurare de stat pe familie?

  • Verificati asigurarea sotului nu ce aveti dumneavoastra. Posbil ca firma sa aiba o asigurare privata cu componenta de asigurare suplimentara, contra unei sume de plata suplimentara.

 21. Cind si-a facut asigurare a intrebat daca pe viitor o sa avem copii o sa fie acoperita nasterea,si doamna de acolo ia raspuns ca da.Stiti io tot sunt cu gindul ca la noi,ca sa te ademeneasca iti zic tot felu de avantaje.O fi si la ei asa?Nu de asta da mii teama sa ma duc sa-i intreb exact ca nu cumva sa-i anuleze sotului asigurarea,el are doar 2 luni contribuite si hop io tre sa nasc,apoi ei tre sa acopere cheltuielile.

 22. Multumesc frumos domnule IulianS

 23. Buna ziua in primul rind vreau sa va spun ca sunt foarte fericita,ieri am devenit pentru prima oara mamica.Acum incepe “distractia” adevarata.Vreau sa stiu cum si ce acte trebuie sa-i fac copilului si unde mai exact,daca m-ar putea cineva ajuta cu aceasta informatie,precizez ca nu sunt cunoscatoare tarea buna de limba germana dar ma descurc.

 24. @iulian. undeva am intalnit pe site ca fara permisul de munca nu ai ce cauta la jobcenter. Va rog cititi aceasta informatie gasita Sper ca nu o stergeti Wer darf keinen ALG II Antrag stellen?

  Keinen Antrag auf das Arbeitslosengeld II dürfen Anspruchsberechtigte der Sozialhilfe stellen. Bislang waren auch Ausländer sowie deren Familienanghörige während der ersten drei Monate nach Einreise in die Bundesrepublik Deutschland von einem Bezugsrecht im Grundsatz ausgeschlossen. Achtung: Das Bundessozialgericht hat jedoch geurteilt (Az: B 4 AS 37/12 R), dass das Jobcenter im Grundsatz ersteinmal zuständig ist, wenn bei einem Familiennachzug zu Deutschen in den ersten 3 Monaten das ALG II gezahlt werden soll. Kinder oder bei Personen, die keine Arbeitserlaubnis haben, besteht ein Anspruch auf das Sozialgeld. Dennoch wird es bei der Antragstellung Probleme geben, weshalb die Konsultierung einer Beratungsstelle oder Rechtsanwaltes angeraten ist.

 25. Si inca ceva in plus si cei care lucreaza ca independenti pot aplica la hartz 4 daca indeplinesc conditiile cerute.SURSA: http://www.gegen-hartz.de

 26. buna ziua,spuneti-mi de unde pot sa iau formularele pt Elterngeld si Kindergeld?sunt din regiunea Hessen.Multumesc!

 27. scuzati-mi ignoranta..dar care sunt formularele ce trebuie descarcate?

 28. am nascut la sf lunii august..sotul e selbstending.un singur copil,iar eu casnica..

 29. am nascut aici …ar mai fi alt ajutor inafara de Kindergelg si Elterngeld? si formularul pt Elterngeld il gasesc tot pe link-ul dat?

 30. si cum as putea afla acele posibilitati?ne-ati putea ajuta?

 31. buna dle IulianS sunt DOREL si va rog sami explicati Putin cum se aplica pentru plata contributiei la pensie? ce acte trebuie si de la ce institutie se solicita? si care din parinti ar fi mai indicat sa beneficieze de plata asta in urma nasteri? cu respect Dorel

 32. Lazar Alexandru Mircea

  Buna ziua d-le Iulian.

  As dori pentru inceput sa va spun ca am citit pe Site despre Kindergeld, si nu sunt foarte sigur de un aspect. Poate puteti sa ma elucidati. Aceasta alocatia din partea statului german se da doar dupa ce copilul implineste o anumita varsta? De la nastere incepand am inteles ca vom primi Elterngeld pentru o perioada de maxim 14 luni, dupa aceea trebuie aplicat pentru Kindergeld sau se aplica doar spre exemplu de cand copilul a implinit 2 ani, sau un an?

  Multumesc anticipat

 33. Lazar Alexandru Mircea

  Multumesc pentru raspuns. Aici scrie: ” Demarati procesul tot la Burgerburo-ul primariei unde va prezentati cu copilul si toate documentele de stare civila a familiei, plus contract de munca, de inchiriere, drept de sedere,etc. si raspundeti la o serie de intrebari ale oficiantei de acolo.” Daca se acorda din prima zi de la nastere, chiar trebuie sa mergem cu cel mic la primarie, chiar daca este mic mic….sau e de ajuns cu un act ce atesta ca cel mic exista….

  • Probabil primaria are un birou de nasteri unde va poate ajuta cu formularele. In mod normal de acolo luati doar certificatul de nastere si cele 3 adeverinte ce se elibereaza la nastere si apoi aplicati online/prin posta, nu trebuie sa fiti prezent fizic nicaieri.
   De Kindergeld se ocupa Familienkasse ce nu are legatura cu primaria – ex. locuiesc in Munchen, Familienkasse responsabila pt noi este in Passau, sa fiu nebun sa bat 400 de km dus intors pana la ei.

 34. Lazar Alexandru Mircea

  Ai am uitat sa va mai intreb ceva: aceasta alocatie are legatura cu venitul familiei sau nu?

 35. sunteti dragut,

  eu am obtinut alocatia pentru fetita fara sa ma prezint cu ea nicaieri. Am trimis toate actele prin posta, intr-un dosar mare de tot si am primit acasa tot via posta decizia prin care mi se acorda alocatia.

 36. Lazar Alexandru Mircea

  Multumesc Criss,

  O sa caut atuncea sa vad unde si cum pot sa fac totul prin posta….Sper ca se poate prin posta si in zona in care locuim noi,

 37. Lazar Alexandru Mircea

  Multumesc D-Le Iulian,

  din “fericire” si eu tot in München locuiesc, si am vazut chiar azi ca tre buie sa ma duc pana in Passau, deci bine am vazut…
  Atuncea cred ca pot rezolva totul prin posta.

  • Atunci de la biroul de nastere luati-va doar actele si formularle pentru Elterngeld si atat, restul prin posta.
   Pentru Elterngeld puteti aplica si online in Bayern, e mai simplu asa, va creaza numar de dosar, e un un fel de chestionar in urma caruia se completeaza automat formularele, tipariti, semnati si la posta cu ele.

  • Atunci de la biroul de nastere luati-va doar actele si formularle pentru Elterngeld si atat, restul prin posta.
   Pentru Elterngeld puteti aplica si online in Bayern, e mai simplu asa, va creaza numar de dosar, e un un fel de chestionar in urma caruia se completeaza automat formularele, tipariti, semnati si la posta cu ele.

 38. Lazar Alexandru Mircea

  Inca o data voie buna si va multumesc. O zi cat mai buna!

 39. buna dle IulianS sunt DOREL si va rog sami explicati Putin cum se aplica pentru plata contributiei la pensie? ce acte trebuie si de la ce institutie se solicita? si care din parinti ar fi mai indicat sa beneficieze de plata asta in urma nasteri? cu respect DOREL

 40. buna ziua ..ma numesc ramona si locuiesc in germania de un an ..sunt insarcinata in luna 8 dar nu am lucrat deloccu acte in schimb am gewerba.castigul este foarte mic pana in 200…beneficiez de asigurare dupa sotul meu.care lucreaza cu acte din martie 2013….vroiam sa va intreb daca pot beneficia de social sau de orice alt ajutor social din partea statului?poate ma ajuta cineva…va multumesc frumos

  • Sotul ce tip de asigurare are? Miscati-va urgent cu asigurarea, sa fiti coasigurata, contrar apar complicatii financiare pentru dumneavoastra.
   In privinta celeilalte probleme trebuie facuta o analiza a situatiei dumneavoastra, venituri, cheltuieli si vazut in ce va incadrati.
   Succes!

 41. buna ziua am si o intrebare;
  sunt insarcinata in 4 luni si vreau sa ma mut in germania si vreau sa mi scot asigurarea medicala pt nastere s nasc acoloo,vreau sa stiu ce trebui sa fac si dac imi da asigurarea dac am 4 luni de sarcina va rog sami rasp va multumesc

 42. nu stiu dac ati primit comentariul meu dar va rog sami rasp, ce trebui sa fac cu asigurarea si dac imi fac o asigurare imi acopera costurile nasterii desi sotul meu lucreaza d 2 ani in germania si el are asigurare medicala
  ””””””””””””

 43. E angajat cu o firma de la targu mures (macelar) si are contract si asigurare privata parca cu card ,,dar eu vreau sa stiu dac imi fac asigurarea acum imi foloseste la cv cand o sa nasc?…
  va multumesc multt

  • In cazul acesta trebuie sa va faceti si d-voastra separat asigurare medicala si sunt slabe sanse sa va fie decontate cheltuielile de nastere,pentru ca evenimentul a avut loc inainte de incheierea asigurarii. In aceasta situatie fie nasteti in Romania,fie platiti in Germania 3000-6000 euro pt. nastere.

 44. Sigur are contract? curios de ce are asigurare privata. Sa nu aiba Gewerbe, sau sa fie doar detasat. Daca avea asigurare in sistem public in Germania, va putea trece ca si coasigurata (dar trebuie sa locuiti la aceeasi adresa) si nu era nicio problema, puteati naste in Germania.

  • Detasare inseamna ca are contract direct cu angajatorul German. Angajare in Romania si lucru in Germania inseamna delegare (foarte probabil la negru, neavand permis de lucru), asigurarea germana de sanatate e inexistenta in acest caz, probabil angajatorul a facut o polita de grup, suplimentar fata de cardul european de asigurat.

 45. Nu stiu sigur cum e dar stiu ca are actelee in regula si cred ca detasat e dac angajarea e facuta la targu mures si cu asigurarea o sal intreb cum o are ca el acum e la lucru si nu stiu sigur, si cu locuinta o sa ne mutam la aceasi adresa,,si dac asigurarea lui este in sistem public eu trec ca si coasigurata? sau trebui s ami mai fac alta asiguarea?

  • Doar daca e asigurat in sistemul public puteti trece ca si coasigurata.

  • Sotul este deci delegat si nu are asigurare in Germania, poate ceva privat facut extra de firma, dar aceasta formula nu va acopera costurile nasterii. Asigurarea lui de baza este in Romania si nu va acopera costurile nasterii in GErmania.

 46. ok am inteles si va multumesc dar vreau sa stiu dac imi fac asigurare eu acopera costurile nasteri ?

  • Din pacate sansele tind spre 0 deoarece este un eveniment deja existent, exclus de majoritatea asiguratorilor.
   In Romania aveti asigurare medicala? Care e situatia dumneavoastra in acest moment?

 47. nu am o asigurarea medicala dar docamndata nu am platit nici o analiza din care am facut in timpul nasteri
  Ca aici sti cum e platim medicu cu care nastem
  Dar ce ma sfatuiti sa fac este vro posibilitate sa nasc in germania si sa nu platesc asa mult ca eu sapt vitoare vreau sa plec

  • Nu de asta nu ati platit, in romania este un program de stimulare a maternitatii, costurile de urmarire a sarcinii si nasterea sunt acoperite de casa de asigurari – costurile oficiale, desigur, nu foloasele necuvenite solicitate!
   Exista o singura solutie, riscanta si negarantata – va platiti privat in Romania la CNAS asigurarea, 6 luni retroactiv si 2 luni dupa, scoateti formularul S1 si cu el incercati sa faceti o asigurare voluntara in sistem public in Germania.

 48. am inteles o sa vb cu sotu meu .azi urma sa duca la casa de asigurari din germania sa vada cei zice acolo..
  Multumesc mult pt rasp

 49. buna ziua!puteti sa ma ajutati cu un raspuns,va rog!urmeaza sa nasc in 2 saptamani.intrebarea mea este,daca certificatul de nastere al copilului trebuie transcris obligatoriu? in tara sunt inca stundenta si mi s-a spus ca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.sunt casatorita de 5 luni cu un cetatean german…va multumesc

  • Nu puteti beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in Romania atat timp cat locuiti in Germania. In schimb puteti beneficia de indemnizatia similara din Germania.
   Fara transcrierea nasterii copilul NU exista pentru statul roman. Dar in situatia dumneavoastra copilul are cetatenie germana si nu este necesara transcrierea.
   Va sfatuiesc sa faceti transcrierea, doamne fereste mai tarziu in cazul unui divort, va va folosi foarte mult!
   Succes!

 50. multumesc frumos pt raspuns.locuiesc in Germania,dar domiciliul il am inca in Romania,am inca,cartea de identitate si adresa de acolo.cei de la facultate mi-au spus ca pot beneficia de acea indemnizatie

  • Nu cei de la facultate va acorda indemnizatia!
   Pur teoretic, ca studenta, puteti primi indemnizatia – facultatea se considera stagiu de cotizare. Problema e ca aveti anmeldung in Germania, locuiti in Germania, legal nu mai aveti dreptul la indemnizatia de maternitate ca prestatie sociala. Si e mai bine pt dumneavoastra, financiar, sa o cereti in Germania. Plus celelalte beneficii financiare pt copil din Germania.
   In Romania veti lua 800 RON si pace…

 51. multumesc frumos pt raspuns.locuiesc in Germania,dar domiciliul il am inca in Romania,am inca,cartea de identitate si adresa de acolo.cei de la facultate mi-au spus ca pot beneficia de acea indemnizatie…..la indemnizatia din Germania,va referiti la Elterngeld?

 52. draga Elena, cu siguranta indemnizatia de care “ai beneficia” in Romania nu este in cuantum de 300 de euro ca cea de aici.
  Eu zic ca Dl IulianS te-a sfatuit foarte bine si drept urmare spun si eu ca ar trebui sa te gandesti sa faci demersurile pentru a primi indemnizatia aici, in Germania.

 53. bunaziua,as avea nevoie de un consiliu…eu impreuna cu sotul si cei 3 copii suntem in Italia de mai mult timp,cumnata mea este in Germania ,de curand a gasit un post de lucru la o gelaterie,bar..si ar mai avea nevoie,,mi-a spus sa venim acolo cu totii ca patronul ne poate ajuta cu casa si ne face acte…eu stau putin in dubii avand 3 copii la care trebuie sa le intrerup scoala aici,nu stiu cum va fi acolo…pot intra imediat la scoala,tre sa astept pana in august…etc..voi putea lua alocatii?sau treaba asta cu permisul pe care nu o prea inteleg….ca imi spuneti?multumesc

  • Daca imi permiteti un sfat, ar fi mai bine sa cantariti bine aceasta decizie.
   Odata cu venirea in Germania, trebuie sa luati in calcul urmatoarele:
   – ocuparea unui post de lucru la o gelaterie presupune implicit obtinerea unui permis de munca
   – permisul de munca se acorda dupa o sedere de 3 luni
   – e adevarat ca din 1 ianuarie 2013 nu v-a mai exista obligativitatea obtinerii acestui permis, insa pana atunci mai sunt 3 luni in care nu aveti voie sa prestati aici nici un fel de activitate fara permis…decat daca sunteti absolventa cu studii superioare si ati gasit munca in domeniu sau daca vi se v-a face un contract sezonier, sau daca alegeti sa lucrati cu gewerbe
   – trebuie sa luati in calcul asigurarile de sanatate pentru familie, fara de care copii (din cate stiu eu) nu pot fi incadrati in sistemul scolar.
   – desigur, mai intervine si problema limbii germane, fara de care nu o sa va descurcati, din pacate.

   Daca am gresit in ceva, imi cer scuze anticipat :) si rog corecturi de la cei care au mai multa experienta

 54. Multumesc mult pentru ajutor!credeam insa ca este posibil sa primesc si de acolo,fiind inca studenta si domiciliata acolo.sa aveti o zi placuta!!

  • Cu riscul sa va suparati insa trebuie sa renuntati la acest fel de gandire…eu cred ca va sunt suficienti banutii pe care vi-i pune la dispozitie Germania (adica 300+184 euro plus alte Zuschläge), cei cca 180 de euro pe care ii ravniti din Romania presupune sa inselati institutiile statului…
   As intelege o astfel de gandire de la niste oameni fara prea multa scoala si pretentii
   Cu respect…

 55. ok.am inteles idea!va multumesc pentru informatii.o zi buna va doresc!

  • autoritatile germane anunta pe cele din romania pt.sistarea platilor in mod oficial.asa am primit si eu raspuns

   • Asta la modul pur teoretic. Practic nu va fi nicio informare, asta deoarece autoritatile romane nu au pus la punct un sistem de cooperare cu celelalte tari. Similar cu situatia inmatricularii unui autoturism in Germania: teoretic, autoritatile romane sunt informate despre inmatricularea autoturismului aici, autoritatile romane trebuind sa radieze fiscal autoturismul. In practica nicio informare de acest gen nu a ajuns, sau mai bine zis nu a fost aplicata in practica, tot omul trebuie sa mearca cu bocceluta in spate la Administratiile Financiare pentru radiere.

   • Teoria asta acum cativa ani a functionat fara formulare completate ca acum.Asa a fost la mine.

 56. bunaziua,va deranjez din nou,dar cu acest contract de sezonier,sau cu cel gewerbe,se poate avea asigurare pt familie(copii)?apoi copii vor fi ajutati in ceea ce priveste limba?2 din ei sunt si la scoala..Cu cartea de identitate italiana lucrurile ar sta altfel?in caz ca nu reusesc sa ma descurc acolo pot beneficia de vreun ajutor?multumesc anticipat…

 57. si inca ceva de la 1 ianurie este sigura aceasta decizie cu lucrul fara permis?am inteles caci doar cu asigurare medica copii pot intra la scoala…dar de la 1 ian?multumesc inca o data..

 58. aceasta asigurare voluntara cat costa?cu ea copii pot fi inscrisi la scoala?
  daca am asigurare copii de cand pot merge la scoala trebuie sa astep inceperea unui nou an scolar?vor face ore suplimentere pt invatarea limbii?mentionez unul este clasa a 4-a, iar altul intr-a 2-a.multumesc si scuze pt interventie din nou.daca am cartea de identitate italiana schimba ceva?

 59. de la 1 ian,patronul german poate angaja mai usor un roman?daca am inteles binese face rezidenta si apoi contractul de munca si apoi asigurare este pt toata familia…?!..
  multumesc mult

 60. de la 1 ian,patronul german poate angaja mai usor un roman?daca am inteles binese face rezidenta si apoi contractul de munca si apoi asigurare este pt toata familia…?!..
  multumesc mult

  • De la 1 ianuarie nu o sa mai fie necesara solicitarea unui permis de munca inainte de a incepe munca, Asadar este mult mai usor sa te angajezi.Te intelegi cu patronul,semnezi contractul si poti incepe munca imediat.

  • La asigurarea medicala foarte probabil sa vi se ceara sa platiti din urma, din momentul in care aveti anmeldung in Germania, asta pentru ca asigurarea medicala este Obligatorie!

 61. multumesc mult,dar este sigura treaba asta cu 1 ianuarie?

 62. multumesc si scuzati deranjul

 63. buna ziua ! ma numesc camelia ! sunt divortata in romania de 2 ani de la tatal copiilor nu primesc nimic pentru copii! aici locuiesc cu un barbat de origine germana fara casatorie am un loc de munca cu jumatate de norma doar 400 de euro pe luna ! as vrea sa imi aduc copii aici in varsta de 5 si 7 ani ! ce ajutor primesc de la stat si ce ar trebui practic sa fac aici pentru acesti copii ? va multumesc!!

 64. buna seara,
  As avea o intrebare: certificatul de nastere german trebuie apostilat inainte de a merge cu el la ambasada in vederea transcrierii in romana? Unde se poate apostila?
  Multumesc,
  Irina

 65. Buna Irina,
  Conform Consulatului de la Munchen, da, se apostileaza. Informatii ai aici.
  http://munchen.mae.ro/node/415
  Apostila se obtine de la tribunalul de land.

 66. Buna ziua, am si eu o întrebare pentru dumneavoastra, astăzi am fost sunata de la gradinita la ora 13 sa merg sa iau fetița de 4 ani deoarece nu se simtea bine, era palida si avea febra. Am vorbit cu șefa mea si i-am spus ca trebuie sa plec mai repede deoare fetița e bolnava si nu a vrut sa ma lase sa plec spunând ca mu e problema ei si eu trebuie sa imi termin lucru si numai apoi pot pleca. Eu am plecat totuși pt ca nu mi se pare normal sa lași un copil de 4 ani bolnav la gradinita. Acum probabil voi primi un avertisment la locul de munca. Întrebarea mea este următoarea: este normal ce s-a întâmplat, angajatorulma poate forța sa ramân la lucru in aceste condiții???? Părinții nu sunt Protejați de lege in astfel de condiții??? Va multumesc. Cu stima Diana

 67. Stimate Domn IulianS.,

  Va multumim frumos pentru sprjinul Dvs.

  As mai avea o intrebare; ne-am relocat in Germania de putin timp si prin cunoscuti am aflat ca ar fi bine sa ne incheiem o asigurare care se numeste aici Rechtsschutzversicherung (Asigurare de protectie juridica). Sper ca nu am gresit topic-ul si ca nu deranjez pe pagina aceasta. Am vrea sa stim mai multe despre aceasta asigurare, cat este de utila si ce ar trebui sa asiguram? Am gasit un link unde sunt mai multe informatii si serecomanda acoperirea a 4 segmente, insa ne-ar placea sa stim parerea Dvs.

  http://www.info-germania.com/info-asigurari/asigurare-de-protectie-juridica.html

  Cu multe multumiri si stima,
  Cristina

  • Avand in vedere costurile unui proces in Germania si rata mare de risc de a avea unul, e indicat sa aveti o asigurare care sa acopere cel putin componentele Auto/Inchiriere apartament/Munca.

 68. Lazar Alexandru Mircea

  Buna seara dom’le Iulian,

  imi cer scuze pentru ca nu stiu unde ar trebui sa postez, dar nu cred nici ca ar trebui sa va deranjez cu un mesaj privat. As dori sa va intreb daca exista vreo lege, sau vreo reglementare in Germania, cum ca as putea pe cardul meu normal de asigurare de sanatate sa ii fac mamei mele controale si eventuale tratamente aici. Mama este pensionara. Eu am contract de munca nelimitat si drept de munca.

  O seara cat mai buna,
  Mircea

 69. Lazar Alexandru Mircea

  Mama, este pensionara, locuieste in Romania.

  • Nu puteti sa ii facei controale pe asigurarea dumneavoastra.
   Asigurarea medicala pe familie acopera doar in anumite conditii pe sot/sotie/copii.
   Daca mama vine o perioada in Germania atunci isi poate transfera asigurare amedicala aici, fiind pensionara, si atunci va fi asigurata.

 70. Lazar Alexandru Mircea

  Multumesc de raspuns. Ar trebui sa vina aici si sa isi faca Anmeldung si apoi sa isi trasnfere asigurarea din Romania aici, nu? Numai ca stiti cred ca si d-stra ce inseamna asigurare de sanatate in Romania….ceva egal cu zero…

 71. Domnule Iulian S. Imi puteti spune daca stiti ce pret are o apostila pe o procura la Munchen la Landgericht?Am facut o procura si ne-au zis sa mergem la Regensburg pt apostila dar am avea drum si la Munchen …

 72. Multumesc pt raspouns, imi mai puteti spuen daca ati fost la Landgericht München I sau Landgericht München II. Conteaza unde se face apostila? Notarul ne-a zsi de Regensburg dar avem mai repede drum la Munchen

 73. Buna ziua
  Despre certificatul de nastere romanesc as vrea sa intreb.
  Fetita noastra Lina-Alexa s-a nascut in data de 12.02.2013,si de atunci din lipsa de bani si de timp(locuim la aproximativ 250 km de cel mai apropiat consulat,adica Bonn),nu ne-am putut deplasa sa ii facem certificatul de nastere romanesc.Acum,m-o ajutat Dumnezeu si avem cat de cat posibilitatea sa ne apucam de actele romanesti.Intrebarea e aici:
  Am dori sa mergem sa facem si un mic concediu in tara,si cu aceasta ocazie am dori sa ii facem si certificatul de nastere+pasaport.de la Bonn presupun ca ii pot scoate numai titlul de calatorie,bazat pe certificatul de nastere nemtesc?Si daca mergem in Tara numai o saptamana jumate,se poate scoate ceva foaie cu care sa venim cu fata inapoi,pana se emite pasaportul romanesc?Deoarece as dori sa fie trimis direct la Bonn,si ei sa imi trimita pasaportul direct acasa.
  Si ce amenzi as risca de la statul roman pentru intarzierea actelor?
  Va multumesc anticipat

  • Amenzi nu riscati, doar pt ca a trecut mai mult de 6 luni de la data nasterii, taxa pentru transcrierea nasterii este dubla. Daca mai amanati mult momentul atunci veti putea transcrie nasterea doar prin judecatorie.
   Odata intrat in tara cu copilul nu va mai puteti intoarce in Germania fara a avea un document de calatorie – pasaport! Luati in calcul faptul ca in tara transcrierea nasterii dureaza ~2 saptamani plus timpul necesar obtinerii pasaportului si veti realiza ca drumul dumneavoastra in tara pare imposibil de realizat.
   De asemenea la consulat este foarte aglomerat, certificatul il obtineti in 2 zile dar de ex. la Munchen programarea pentru pasaport dureaza minim 3 luni (programarile curente au trecut de luna Februarie).
   O solutie intre ar fi sa transcrieti nasterea aici, luati titlu de calatorie, urmand in tara a face doar pasaportul, dar orice intarziere in eliberare va da planurile peste cap.
   Succes!

 74. Si noi ne tot chinuim sa ajungem la Bonn pt documentele baietelului (are 3 luni jumătate. ) am sunat la consulat si mi-au zis ca nu e un termen limita pt depunerea actelor si nici programare nu se face.

  • Asta doar pentru certifictul de nastere nu aveti nevoie de programare (nu trebuie sa mergeti cu copilul pentru certificat, e suficient doar unul dintre parinti). tot atunci faceti si programare pentru pasaport.

 75. Buna ziua,

  Am descoperit site-ul dumneaovastra si va scriu pentru ca in ultima vreme am intampinat cateva dificultati si am nevoie de lamuriri. Sper sa pot sa gasesc cateva dintre raspunsuri la dumneavoastra. Ma jos urmeaza o poveste mai lunga, pentru a descrie mai bine situatia din momentul de fata.

  Anul acesta mama mea a fost diagnosticata cu cancer, iar din iulie se afla la unchiul meu, langa Karlsruhe si primeste acolo tratamentul. Mentionez ca mama se afla acolo impreuna cu sora mea, de 13 ani, Adriana.

  Adriana a fost inscrisa la scoala, la cursuri de limba germana, urmand ca de semestrul viitor sa mearga la colegiu, in cazul in care mama va mai putea ramane in Germania in continuare.

  Urmeaza ca de la inceputul anului 2014 mama sa primeasca tratament de mentenanta care nu a fost inca aprobat in Romania nici macar pentru recidive si e foarte important ca ea sa isi continue tratamentul acolo, atat pentru mine, cat si pentru sora mea (tata a murit in urma cu 8 ani).

  Din pacate, incepand cu luna ianuarie, mama si sora mea nu vor mai putea sa stea in casa unchiului meu, vor fi nevoite sa se mute sau sa vina inapoi in tara.

  Vreau sa va intreb ce posibilitati exista, in momentul de fata, ca mama sa ramana in continuare in Germania? Sunt anumite ajutoare sociale de care ar putea beneificia, avand in vedere ca venitul ei lunar este de aproximativ 200 Euro (bani primiti din pensia pe caz de boala)? Exista vreo sansa ca statul german sa le ofere o locuinta cu plata redusa a chiriei?

  Sper din suflet sa ma puteti ajuta cu un raspuns sau cu indrumari catre institutii care ne pot ajuta.

  Multumesc!

  • @cristina121 : un caz foarte trist in care raspunsurile nu vor fi mai fericite.
   Singurul lucru inbucurator pe care-l pot spune, este ca daca mama Dvs se stabiliste in Germania isi poate transfera pensia si asigurarea de sanatate in Germania. Deci , ar fi un punct in plus daca are asigurare medicala in Germania. Din pacate mama Dvs nu poate beneficia de ajutoare sociale in Germania atata timp cat nu a platit in Germania nimic niciodata. De locuinta sociala si mai putin.
   Singura sansa pe care eu o vad si va sfatuiesc s-o faceti este sa mergeti la autoritatile orasului si sa-i rugati/intrebati pe ei daca va pot ajuta ei cumva. Poate au o exceptie cumva, invreun fel. Cine poate sti de unde iese ceva. Si ar mai fi o solutie. Daca mama Dvs se stabileste in Germania, poate cere ajutorul celor de la Caritas. Din cate tin eu minte, ei aveau niste locuinte pt seniori, la preturi destul de avantajoase. Trebuie sa incercati si la autoritati si la societatile de binefacere.
   Va doresc bafta si multa sanatate mamei Dvs.
   Sa scrieti aici ce s-a mai putut rezolva , pt ca este bine de stiut pt toata lumea care are probleme de acest gen.

 76. Buna Ziua,
  Sotia mea are un copil din prima casatorie,l-am adus in Germania dar din pacate nu se acomodeaza si doreste sa merarga inapoi in Romania!sotia are hotarare definitiva si irevocabila asupra copilului,dar in Romania trebuie sa mearga singura cu avionul!poate calatori singura cu avionul ?sau trebuie insotita de mama ei?sau daca o duc eu k masina cum pot face daca nu sunt tatal natural?cum pot trece vama?copilul are 16 ani!
  Multumesc si astept un raspuns!

  • Cu avionul – trebuie sa aveti grija in momentul rezerbarii biletului sa anuntati ca aveti nevoie de serviciul insotire minor.
   Trebuie sa dati o declaratie notariala cum ca parintele este de acord sa calatoreasca insotit de un reprezentant al companiei aeriene.
   Platiti o taxa – la TAROM e 40 de euro.
   Trebuie sa completati un formular – Handling Advice – ce il inmanati companiei aeriene.

   PS: daca incasati alocatie pt copil atunci trebuie sa anuntati familienkasse pt a vi se stopa plata.

 77. Buna seara,am si eu o intrebare.Eu cu sotu meu locuim intr-un apartament de 47 mp de aproape doi ani.In viitoru apropiat vrem sa facem un bebelas,si din anumite surse nesigure,am inteles ca nu o sa putem locui cu copilasu in acest apartament ptr ca este prea mic.Imi puteti spune precis daca este adevarat,sau daca putem locui o perioada(exp. pana face el o anumita varsta?) sau categoric trebe schimbat? va multumesc

 78. Buna seara,ma numesc Alexandra si sunt in germania de 2 ani si jumatate,sunt insarcinata in luna a 5-a ,as avea nevoie de un doctor ginecolog roman daca stie cineva,aproape de Datteln,Dortmund,Recklinhausen sau alte orase din apropiere.Va rog foarte frumos daca stie cineva sa imi spuna un nume si o adresa .Va multumesc

 79. .

  Buna Seara!
  De la 1 decembrie 2013 sunt somer,astazi am primit vestea din pacate,seful meu nu ma mai poate plati,si a decis sa ma dea in somaj!Am avut salariul 1400,luam 1230 pe card,asigurat AOK,am permis de munca permanent,am 2 copii, casatorit,sotia nu lucreaza,stau in chirie,absolut toate platile la zi,vroiam sa stiu cat o sa primesc somaj si daca imi preia fortele de munca asigurarile AOK,cu cati bai raman in mana,sa stiu la ce ma astept,si totusi ultima solutie daca pot aplica pentru social!Am 3 ani pe teritoriul Germaniei munciti cu acte in regula din a 2 luna de cand am sosit aici!
  multumesc si astept un raspuns!
  seara buna!

  • Daca datele mentionate sunt corecte, la 1400 brut ajutorul de somaj este ~735 euro, platibil timp de 15 luni. Asigurarea medicala va fi preluata de jobcenter.

 80. Daca as lucra un mini job sau ceva basis,mi se inchide somajul?sau daca gasesc in alta parte full time si nu merge decat o luna ..doua?pierd somajul sau se revine normal la somaj?
  Multumesc Dnu Iulian!

 81. Spun asta pentru ca in conditiile acestea nu ma ajung cu banii,si ar trebui sa depun si actele pentru social,unde se depun sau ce trebuie sa fac?venitul din somaj nu acopera cheltuielile si pana ma redresez trebuie sa fac si asta!multumesc,si aici astept un raspuns va rog!

  • @mario : din cate tin eu minte, aveti dreptul la somaj plus un minijob de 450 de euro, in cazul in care nu va ajungeti cu bani.
   In felul acesta nu pierdeti nici somajul si puteti adauga un venit in plus lunar.
   Pt social depuneti la Jobcenter. Bani de la somaj plus cei de la social ar trebui sa ajunga pt traiul lunar calculat. Daca nu , ar trebui sa va suplimenteze pana la traiul decent, dar mare grija, uneori ii refuza si pe nemti. Trebuie umblat si discutat cu ei pana inteleg situatia.
   Bafta.

   • Multumesc David H. pentru informatii,nu stiu ce as putea umbla sau discuta cu ei,situatia este destul de clara,si mai ales ca sunt legal dtpdv!

   • @mario : departe de mine sa spun ca nu sunteti legal in Germania. Ceea ce am vrut eu sa mentionez este ca daca aveti ” norocul ” sa dati peste un functionar german idiot sau nu ( poate rau intentionat chiar sau necunascator al legii ) puteti sa va chinuiti mult si bine cu ei.
    Chiar si nemtii au uneori problemele astea, si chiar angajeaza un avocat ca sa poata obtine drepturile lor.
    Eu va doresc bafta si sa obtineti tot ce va doriti , si nu care cumva sa intalniti un functionar prea zelos , care sa-i fie mila de banii statului.
    Uneori, ei ajung sa creada ca sunt chiar ei stapanii la banii statului si incep sa faca figuri si sa strambe din nas la orice persoana.
    Imi aduc aminte ca am citit pe net, cum in Frankfurt am Main au omorat o negresa la Jobcenter numai pt ca isi cerea drepturile. Pur si simplu nu le-a pasat deloc. Tipa s-a enervat ca nu-i dadeau banii care trebuia sa-i primeasaca , functionarii iau ras in nas si au chemat politia, politia a venit si au ganuit-o ( impuscat-o ) pe negresa de parca era o carpa murdara si cu asta s-a incheiat scandalul de la Jobcenter. Asa ca aviz amatorilor de scandal cand isi cer drepturile. Mai simplu este cu avocatul, chiar daca costa ,macar scapati cu viata.
    Am sa caut articolul respectiv si am sa postez linkul daca sunteti interesat.
    Numai bine.

 82. Sa speram ca nu am ghinionul asta,cunosc stilul nemtilor si sunt sigur ca reusesc pe cale amiabila!
  Multam,oricum!

 83. Buna seara!va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare:dupa terminarea concediului de crestere al copilului am dreptul la somaj?stiu doar ca firma la care am lucrat inainte este obligata sa ma angajeze, insa cu un copil de 1 an nu ne-am putea descurca.Va multumesc!

 84. Lazar Alexandru Mircea

  Buna ziua D-le Iulian,

  am o nelamurire. As dori sa va intreb daca sotia este casnica, atunci eu beneficiez oricand de cele 2 luni de concediu paternal? As dori sa mi-i le iau imediat dupa nastere. Se poate, nu?

 85. Lazar Alexandru Mircea

  Multumesc de raspuns. O sa va contactez pentru ca doresc sa ne vedem pentru o consiliere.

  O zi cat mai buna!

 86. Buna Seara,
  Deja fortele de munca mi=a facut programare pentru gasirea unui nou loc de munca si intr-un timp f scurt,saptamana viitoare,in conditiile in care eu nu am primit nici macar o luna somaj!!cum se procedeaza cu firma intermediara pentru gasirea unui loc de munca??ii pot refuza?pot alege ce job mi se potriveste sau ma obliga sa merg unde vor ei?somajul merge inainte daca refuz ceva care nu mi se potriveste??!
  multumesc si astept un raspuns!

  • Va vor trimite doar pe locuri de munca conform specializarii. Daca refuzati, se inchide robinetul cu prestatii sociale.

   • Multumesc Dnu Iulian,nici nu ma gandesc sa refuz,daca merg undeva la o firma unde sunt probleme cu programul,salariul..etc?ce pot face?pot reveni la somaj?spun asta ca nu imi permit luxul de a sta fara job sau somaj,am casa,am masina,am multe plati de facut si trebuie sa stiu ce ma asteapta!

   • Dnu Iulian impartasiti aceasi parere despre firmele zeitarbeit?sau aveti alta parere?Multumesc!

   • Daca aveam alta parere, v-as fi spus-o pana acum.

  • Refuzul poate exista doar daca aveti ceva temeinic de motivat.Conditiile le aveti stipulate in hartiile inmanate de ATM , precum si nivelul reducerilor (treptat)din somaj. Fugiti de Zeitarbeit daca puteti.

   • Sal Dorin,sa inteleg ca ATM imi pune pe masa absolut toate detaliile despre firma unde voi lucra?conditii?salariu?ore suplimentare..etc?la ce anume va referiti cand spuneti Zeitarbeit?
    Multumesc!

   • @mario : Zeitarbeit sunt firmele de intermediere a fortei de munca, dar care va anagajeaza ei pe Dvs si va inchirieaza la clientii lor, pe o anumita suma. Deci Dvs nu veti lucra la o fabrica ca angajat al fabricii respective, ci ca muncitor al firmei de inchiriat personal ( Zeitarbeitfirma – Leasing de personal ).
    Daca veti munci vre-un an asa , si va place fabrica rerspectiva, poate va angajeaza , dar nu este nimica sigur. Puteti lucra doar o luna – doua la o firma, apoi iar vre-o 2 -3 luni la alta si tot asa.
    Sunt multe inconveniente la firmele de Zeitarbeit. Destul de multe.

 87. DA,am inteles,un fel de sclav pe plantatie!!cred ca de Zeitarbeit este vorba si la mine,numai ca tipa de la ITM a denumit-o firma de intermediere, Westfalia stiu ca a zis ca se numeste firma sau ceva de genul asta,nicidecum Zeitarbeit!deci,clar trebuie sa vad cum fac sau sa imi gasesc eu direct la angajator!
  Multumesc,oricum.

  • Daca cei de la jobcenter va trimit la firma de mediere, atunci solicitati-le si Vertmittlungsgutschein, contrar veti plati din buzunar contravaloarea medierii (poate 2000 euro). GRija mare ce semnati!

   • Doamne cate chestii..,multumesc Dnu Iulian,asta chiar nu stiam,o sa notez deja si o sa vb k ei acest aspect!in cazul in care nu vor sa elibereze acest Vermittlungsgutschein ce se intampla?deocamdata nu am semnat nimic,pe 16.12.2013 am un termin cu aceasta firma,si probabil atunci o sa aduc in discutie aceasta problema!ce anume numiti dumneavoastra jobcenter?biroul din incinta agentur fur arbeit?doar acolo am fost pana acum,am depus actele pentru somaj si am mai primit un dosar cu acte cu calificarile si studiile mele si ce vreu sa lucrez,bani,etc.. pe care trebuie sa le completez sa le trimit la ei.Cand tipa de unde am depus dosarul pentru somaj a spus de numele firmei cu care urmeaza sa ma intalnesc,imediat am intrebat ce este cu firma asta si a spus ca este partenerul lor,firma de intermediere,ceva de genul,probabil ca este exact ce a-ti spus dumneavoastra,dar ,repet nu am semnat nimik nici nu am cerut acest Vermittlungsgutschein,dar am intrebat si a spus ca totul este kostenlos!acum…o fi real..sau nu,ramane de vazut!

 88. Am şi eu întrebare, pt moment lucrez in germania la o cafenea ,zilele trecute am aflat ca sunt însărcinată şi contractul meu de muncă este pe perioada determinată mai exact până pe 31-12-2013.vreau să aflu daca angajatorul este obligat să îmi prelungească contractul de muncă sau nu.mulţumesc

  • De interes pentru dumneavoastra este acest material consilierjuridicgermanoroman.com/2013/10/18/protectia-maternitatii-la-locul-de-munca-mutterschutz
   Femeia insarcinata este protejata impotriva concedierii (exceptie facand motivele disciplinare). Dar in cazul dumneavoastra evident nu e vorba de o concediere, contractul inceteaza de drept, angajatorul nu poate fi obligat in niciun fel sa il prelungeasca.
   Solutia ar fi sa obtineti prelungirea, poate cine stie chiar un nelimitat si apoi se schimba situatia. Amanati cat mai mult momentul informarii despre sarcina.
   Succes!

 89. Buna seara,numele meu este Teodora v.Am si eu o intrebare:la ce institutie ma adresez pentru Elterngeld?

 90. Buna ziua,
  as vrea sa va intreb daca este vreo diferenta intre Casele de Asigurari? Sunt de putin timp in Germania, cu detasare, si urmeaza sa aleg o Casa asigurari (de indata ce va fi gata S1 care sper sa nu mai dureze foarte mult) dar nu am nici o idee care ar fi mai buna.
  Multumesc frumos.
  Liana Chis.

  • Ca sa va faceti o idee, oferta e similara cu cea a pietei de asigurare RCA din Romania: firme serioase, firmei mai dubioase. Toate asigura pachetul de baza, obligatoriu prin lege, diferenta se face la pachetele de beneficii suplimentare.
   Unde locuiti in Germania? Daca sunteti in Munchen, putem discuta, va recomand o casa, un termin rapid la un berater si se rezolva.

 91. Multumesc pentru raspuns. Nu, nu sunt in Munchen, sunt in Haan, langa Duesseldorf. Va veni si sotul meu, care nu va lucra la inceput si care cred ca va intra in concediu fara plata in Romania pentru perioada de detasare. Pentru copil cred ca nu este o problema, cred ca el va fi asigurat alaturi de mine oricum, asa-i?
  Din cate am inteles eu, daca sotul apare pe documentul de rezidenta primit de la primarie odata ce ne gasim un apartament (momentan stau la hotel), atunci el va fi inclus in S1 alaturi de mine si va fi si el asigurat. Dar cred ca acest lucru nu tine de Casa de asigurari aleasa, nu?
  Multumesc mult.

 92. Multumesc.

 93. Buna Seara,
  Urgent va rog daca stiti sau a-ti trecut prin asa ceva,am un copil,are 15 ani,deci are buletin,vrea sa mearga de revelion in Romania,cu avionul(dortmund-bucuresti cu wizz air),vroiam sa stiu daca poate pleca doar cu buletinul???de la compania wizz air a spus ca nu trebuie nimic daca are buletin,ei nu au nicio restrictie,de la aeroport dortmund mi-au zis sa sun la politie,dar cred ca pana vineri este totul inchis acolo,stie cineva daca legislatia din Germania permite unui adult de 15 ani sa mearga neinsotit daca are buletin???sau trebuie sa fac vreun document??
  Multumesc si astept un raspuns!!

  • La 15 ani in niciun caz nu este adult, tot minor este considerat.
   Poate calatori cu buletin dar nu si neinsotit, nu poate calatori singur.

   • Unde ma interesez atunci?unde sa mai sun?Corect,dar pe site unde vreau sa fac rezervarea peste 14 ani este considerat adult,compania de zbor nu are nicio restrictie,cum fac atunci?sa sun la politie din aeroport??compania a spus ca poate calatori singur fara nicio restrictie!

   • V-am citat mai jos conditiile de calatorie.

 94. Corect,dar pe site unde vreau sa fac rezervarea peste 14 ani este considerat adult,compania de zbor nu are nicio restrictie,cum fac atunci?sa sun la politie din aeroport??compania a spus ca poate calatori singur fara nicio restrictie!

  • Adult, din punct de vedere al pretului.
   Nu stiu cu cine ati vorbit, dar ia cititi si aici
   http://wizzair.com/ro-RO/useful_information/booking_children

   ANUNŢ IMPORTANT PENTRU CETĂŢENII ROMÂNI SUB 18 ANI

   Pentru cetăţenii români cu vârsta sub 18 ani se aplică o serie de condiţii speciale.

   Potrivit legislaţiei române (legea nr. 248 din 2005 referitoare la libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate), cetăţeni români sub 18 ani pot călători în străinătate numai însoţiţi de către ambii părinţi sau de către un singur părinte/adult, şi având asupra lor documentele necesare.

   Wizz Air refuză transportul pasagerilor care nu prezintă documentele solicitate.

   Vă rugăm ca înainte de călătorie să vă informaţi în legătură cu formalităţile necesare.

   • Da,D-nu Iulian astea sunt conditiile de zbor atunci cand efectuezi zborul din Romania catre alta tara!am sunat si in Romania la companie si am intrebat!pentru tara de unde pleaca a zis sa intreb la politia tarii din care efectueaza zborul!!Concluzia, compania mi-a zis ca poate pleca singur copilul daca are 15 ani,nu au nicio restrictie!nu stiu ce sa mai inteleg,am sunat si la politie la dortmund si mi-au zis k este ok,poate pleca singur copilul!

   • Da, de acord, aveti dreptate – drumul spre Romania nu reprezinta o problema insa intoarcerea da – copilul va fi “prizonier” in Romania, nu se va putea intoarce din tara neinsotit de ambii parinti, unul din parinti cu procura sau de catre o terta persoana, cu imputernicire de la ambii parinti (aici este inclus si serviciul insotire minori oferit de companiile aeriene, evident contra unei taxe suplimentare).

   • Interesanta problema cu zborul ,bine ca am dezbatut rezolvarea si la problema asta,eu totusi astept sa ajung cu copilul la Dortmund la aeroport sa ma conving ca este asa cum mi s-a spus,o sa revin si o sa anunt daca este asa cum mi s-a spus!Multumesc D-nu Iulian.

 95. inca o intrebare,va rog,am incercat sa fac rezervarea si sa platesc biletul dar nu pot face plata decat prin paypal si nu am atasat cardul la asa ceva,deci nu s-a finalizat comanda,dar a ramas rezervarea facuta,este vreo probl??tre sa ma astept la vreun rechnung acasa?sau se anuleaza tot din oficiu!nu am gasit nimik sa anulez rezervarea!!

  • O rezervare nu va garanteaza locul – va trebui platita pentru a fi confirmata. Cel mai probabil ati primit prin mail detaliile rezervarii – a lega paypal la contul bancar e o chestiune de 2-3 minute.
   Cititi politica de anulare a companiei aeriene.

   • S-a rezolvat,multumesc,am vurt sa atasez cardul la paypal dar nu am nr de pe spatele cardului sa le adaug..tre sa merg la banca sa intreb!?!

   • Pentru germania, e recomandat sa atasati contul normal, nu cardul – IBAN si cod BIC. Paypal-ul este 100% sigur (va permite anularea tranzactiilor ce nu le recunoasteti).

   • O sa incerc sa vad daca merge asa!Multumesc Dnu Iulian,multa sanatate si liniste in noul an va doresc si de asemeni tuturor romanilor de aici!

 96. Din Germania copilul are voie sa plece neinsotit (il va prelua o stewardesa care il va preda persoanei care il preia in Romania).Din Romania copilul nu va putea pleca insa neinsotit,decat daca are un act legalizat care sa redea faptul ca dvs.sunteti de acord sa zboare neinsotit.Din nefericire,am trait aceasta experienta cu firma “Lufthansa”,iar copilul meu care atunci avea 16 ani,a ajuns cu o luna mai tarziu ,ceea ce a cauzat o serie de alte probleme…

 97. Da,a fost totul in ordine,doar cu buletinul s=a prezentat copilul,si a mers in Romania fara probleme!

 98. Buna ziua D-le Goldis.
  Am o intrebare si daca ma puteti ajuta va rog sa mi raspundeti , daca nu poate unul dintre cititori o poate face.
  Am lucrat in Munchen in industria hoteliera impreuna cu sotia, din martie pana la sfarsitul lui Iulie, apoi ne am intors in Romania. La scurt timp dupa ce am ajuns in Ro am aflat ca sotia este insarcinata. In momentul in care am plecat din Germania am anuntat firma la care lucram ca nu mai continuam, din cauza faptului ca luna de luna ne plateau mai putin cu cate 2-3 sute decat ar fi trebuit. Patronul firmei, un afgan, a zis ca ne da afara din firma, ne a pus sa ne dam demisia, dar am refuzat si am plecat. Am pastrat legatura cu secretara lui care ar fi trebuit sa ne trimita actele cum ca nu mai suntem angajati ai firmei, dar din iulie si pana in acest moment nu am primit nimic.
  Acum eu (sotul) ma voi duce din nou in Germania (Hamburg) unde am primit un santier, fiind inginer constructor si as vrea sa o iau cu mine pe sotie ( insarcinata ), doar ca firma pt care lucrez este romana, contractul si celelalte impozite imi vor fi platite in Ro si nu am asigurare in Ger care sa acopere costurile cu nasterea sotiei.
  Si acum vine intrebarea : Credeti ca sunt sanse sa fi ramas inregistrati ca angajati ai firmei din Germania ,si sa putem cere concediu matern , pt ca sotia sa poata naste acolo?
  Sau poate reusesc sa iau legatura cu un avocat care sa se ocupe de caz. Puteti sa mi recomandati pe cineva , pt ca am inteles ca sunt si avocati romani care activeaza in Germania si se ocupa de problemele romanilor.

  • Chiar daca in acte nu s-a procesat concedierea si ati ramas angajati, greu de crezut ca cineva a mai platit contributii sociale ca sa va poata fi de folos acum.
   Rezolvati urgent cu asigurarea medicala pentru a va acoperi costurile nasterii, contrar costurile, deloc de neglijat, le veti suporta din propriul buzunar.
   Sotia poate beneficia, in anumite conditii, de beneficiile oferite in cazul nasterii unui copil, nu aveti nevoie sa platiti sute de euro la un avocat sa va spuna asta.
   Succes!

 99. Buna ziua,am studiat siteul si mi se pare foarte util!Vreau sa va adresez o intrebare la care nu am gasit un raspuns;daca cumva s-a discutat undeva sau exista deja vreun articol imi cer scuze si va rog sa-mi puneti referinta la el.Intentionam sa venim in Germania impreuna cu familia(sotul plus cei doi copii dintre care cel mare are 4 ani si tetrapareza spastica-handicap grav cu insotitor permanent-cel putin asa este incadrarea de pe certificatul de handicap romanesc);asta este si motivul pentru care intentionam sa ne mutam acolo,bineinteles cu contract de munca si cu acte in regula.Intrebarea mea este:care sunt drepturile copilului cu handicap in Germania?Ce fel de indemnizatie primesc copiii cu handicap si cum se procedeaza cu integrarea lor in gradinita/respectiv centre specializate de recuperare?Am speranta ca venind in Germania o sa-i asiguram o viata si un viitor decent,dar nu cunosc legislatia si nici felul in care sunt acesti copii integrati.Multumesc mult pt raspuns.

 100. Buna ziua,
  v-as fi recunoscatoare daca ma ajutati cu un sfat in situatia mea.
  Sunt PFA inregistrat in Germania si prestez servicii pentru o firma din Germania. De cateva luni lucrez insa din Romania. Intre timp am ramas insarcinata si din ce am citit am dreptul ca indemnizatia de parinte si copilul la alocatie, avand in vedere ca voi fi lucrat pana la nastere 12 luni si voi fi platit impozite in Germania. In aceasta situatie cum pot sa primesc acesti bani de la stat? trebuie neaparat sa fiu in Germania sau sa nasc acolo?
  De ce acte am nevoie?

  Multumesc frumos,

  • De indemnizatie de maternitate nu beneficiati decat daca veti locui efectiv in Germania.
   De alocatie puteti beneficia cat timp platiti impozite in Germania.

 101. Ce documente sunt necesare pentru a obtine indemnizatia si care e procedura care trebuie urmata? Multumesc

 102. nu, in August

 103. Imi puteti spune in momentul de fata cum se procedeaza? multumesc frumos

  • Trebuie intocmit un dosar de aplicare in care se trimit actele doveditoare nasterii, actele privind venitul realizat si o serie de formulare. Evident se ataseaza actele personale – certificat casatorie, anmeldung, act identitate.
   Exista o sumedenie de variatii ce determina acte suplimentare: nastere in strainatate, lucru ca independent, casatorit/necasatorit, alti copii in intretinere, etc.

 104. ok. multumesc frumos.eu sunt anmelduita in germania, dar nu sunt mereu acolo, mai mult locuiesc in RO si nasterea ar fi in Ro. credeti ca in acest caz am sanse?

  • Sanse da, dar si sa fiti “desconspirata”. Anmelduirea fictiva in sine este ilegala, pe deasupra consecintele sunt mai grave atunci cand rezulta obtinerea unor beneficii financiare.

 105. ok. multumesc frumos

 106. Buna ziua! Am nascut in Germania acum 5 luni. Intrebarea mea este ce cetatenie trebuia sa i se treaca copilului meu? Eu si sotul meu suntem cetateni romani si locuim in Germania de 3 ani,avem locuri de munca stabile si dreptul de sedere este definitiv.Copilului i s-a dat cetatenie romana, este normal? Nu trebuia sa i se dea dubla cetatenie fiind nascut pe teritoriul lor? Va multumesc!

 107. Stiam ca poate recapata dubla cetatenie daca macar unu din parinti are dreptul de sedere nedeterminat,definitiv.Ati putea sa-mi spuneti care sunt conditiile pentru care ar putea sa-i dea
  copilului si cetatenie germana? Va multumesc pentru raspuns !

 108. Buna seara as avea nevoie de niste informatii va rog frumos cine ma poate indruma, am 26 de ani si sunt insarcinata in luna a5 tatal copilului este in egipt si nu doreste sa recunoasca copilul eu momentan lucrez la un hotel din Munchen dar am o problema peste 3 luni imi expira contractul de munca nimeni de la lucru nu stie ca sunt insarcinata am incercat sa ascund cat mai mult ascest lucru ca sa mi se poata reiînoi contractul de munca dar nu cred ca pot sa ascund inca 3 luni de zile, am anmeldungul de 3 ani de zile , am pasaport cu domiciliul in Germania, nu am lucrat 1 an de zile la acelasi loc de munca, la hotelul la care lucrez acum am peste 6 luni de zile….as dori mai multe informatii ce se va intampla dupa ce imi expira contractul sau daca se afla ca sunt insarcinata ce drepturi am….pt social unde trebuie sa merg ce trebuie sa fac va rog frumos orice informatie imi este de folos va multumes o seara placuta.

  • fara suparare Roberta, si sa sti ca nu te judec absolut deloc dupa ce ai facut sau ai simtit, ci numai din ceea ce ai scris aici acum, dar la intrebarea ta, ce se va intampla dupa ce iti expira contractul, cred ca ar putea sa-ti raspunda numai cineva care poate prevedea viitorul, un astrolog sau o vrajitoare gen mama omida.
   Un om normal nu are de unde sa stie ce se va intampla peste nu stiu cat timp, in viitor. Este imposibil, daca nu cumva nu este paranormal sau securist conserva.

   • Citind printre randuri se intelege clar ca intrebarea domnisoarei Roberta se refera la statusul dansei la finalizarea contractului – ce drepturi are dobandite in urma perioadei lucrate, drepturile unei lucratoare insarcinate si care sunt actiunile optime viitoare in perioada imediat urmatoare incheierii relatiilor de munca pana la nastere.
    @Roberta: cel mai bine e sa ne intalnim in Munchen.

   • Va multumesc Domnul Vasile pentru raspunsul Dvs. dar nu cred ca m ati inteles o zi buna va doresc.

   • dl Vasile: aveti o obsesie cu “securist conserva” – in cazul situatiei drei Roberta este total deplasata si neavenita … daca tot nu ajutati, macar…

 109. Unde si cand ne putem intalni va multumesc anticipat. O zi buna

 110. Bună seara domnul IulianS cand ne putem întâlni pentru a discuta mai multe informații despre problema mea va multumesc o seara placuta.

 111. Undeva dupa ora 17 daca se poate deoarece lucrez o adresa de e mail personala daca imi puteti da pentru a va lasa nr meu va mulțumesc o zi buna.

 112. Cine stie exact ce este si in ce conditii se acorda landeserziehungsgeld?Multumesc!

 113. Buna seara! Atat eu cat si sotul meu lucram full time si avem nevoie de cineva din familie sa se ocupe de copil pe perioada cat nu suntem acasa.
  Daca vine mama mea (56 ani -pensionara in Romania) si locuieste la noi pentru o perioada (6 luni de ex) ce demersuri trebuie sa fac? Are dreptul sa stea aici 6 luni?

 114. Buna ziua!
  Am o fetita care a terminat in Romania clasa intai la finele anului 2012.In septembrie 2012 a inceput clasa a 2 a. In efbruarie 2013 dupa terminarea primului semestru din clasa a 2 a am venit in germania,iar din luna aprilie am reusit sa o introduc in sistemul de invatamant german dar in clasa a 3 a.In septembrie 2013 fetita a mers mai departe in clasa a 4 a unde este de altfel si acum. Fetita are probleme la matematica, e lesne de inteles de ce. nu are bazele..la scoala am incercat sa clarific situatie fetitei dar fara nici un rezultat.Va rog invatati.ma unde ar trebui sa ma adresez pentru a imi aduce copilul la clasa inferioara.
  Multumesc!

 115. 9. Iar aici gasim citeva probleme concrete pe tema custodiei copiilor in caz de divort. Vreau mai multe detalii sau pe cine pot contacta pentru acest punct.

 116. Este o poveste mai lunga nu este vorba de mine . Este vorba despre prietenul meu .. in primul rand de 6 luni nu a vazut copii si multe alte lucruri pe care nu le poate avea si rezolva . de aceea doresc un numar de contact sau cu cine putem vorbi in privat pentru a ne sfatui . Multumesc

 117. buna ziua,
  As dori sa-mi aduc sora in varsta de 14 ani in Germania. Ce acte as avea nevoie pentru a nu avea probleme aici?

 118. Buna ziua Irina. Ca sa va aduceti sora minora in Germania, aveti in primul rand nevoie de acordul notarial al ambilor parinti. Daca-mi trimiteti un mess. la servicii@socinro.com va pot ajuta cu restul de formalitati.

 119. Buna seara!Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Dupa terminarea perioadei in care am beneficicat de elterngeld mai exista vreo forma de venit de care sa beneficiez si sa stau in continuare acasa?Va multumesc!

  • @adina. Dupa terminarea elterngled, daca nu lucrezi si nu soliciti inscrierea la cresa/gradinita de stat poti solicita betreuungsgeld =, un supliment de ingrijire a copilului (se acorda pana la varsta de 36 de luni). Suma este de 100 Euro/ luna iar din august 2014 va creste la 150 Euro/ luna. Formularul il poti solicita la L Bank.

   • Multumesc frumos!

   • A lucra sau nu – nu resprezinta conditie pentru acordarea Betreeungsgeld. Legat de munca, in general, exista conditia similara ca si la Elterngeld: venitul familiei sa nu depaseasca 500.000 Euro anual (250.000 Euro pentru familiile monoparentale).

  • Plata contributiei la pensie (daca nu ati facut-o deja, o puteti cere acum retroactiv de la nasterea copilului – servicii@socinro.com) si betreeungsgeld, cu conditia sa nu aveti copilul intr-o forma de ingrijire subventionata de stat.

 120. Buna seara. Am inteles ca copiii nascuti in Germania au dreptul la pasaport nemtesc. Eu am nascut in noiembrie 2013, as dori sa stiu la ce institutie ma pot adresa .Ce criterii trebuie respectate ( eu sunt de 3 ani si ceva in Germania, beneficiez de Elterngeld, am Arbeitsberechtigung-EU din 2012 si Aufenthaltsbescheinigung gemas Freizugigkeitsgesetz din 09,2012) . As putea sa fac acest pasaport nemtesc? Va multumesc din suflet

  • Copiii nascuti in Germania nu au dreptul automat la cetatenie, doar daca parintii indeplinesc criteriile de acordare a acesteia (minim 8 ani de sedere permanenta, 7 daca ati facut cursul de integrare).

 121. unde pot solicita formularul pentru Betreeungsgeld?copilul are 2 ani si nu are loc la geradinita!va multumesc!!

 122. Niedersachsen,unde putem face antrag?Multumim!

 123. Plata contribuției la pensie ? Si dupa , se mai poAte locui , munci in Germania ? Cum e cu solicitarea contribuției la pensie ? …. Eu daca muncesc 12 h pe săptămână , mai pot beneficia de Betreuungsgeld? In timpul asta sta cu tatal ! Va mulțumesc

  • Trebuie sa va faceti un dosar de aplicare si sa il trimiteti la casa de pensii. Betreuungsgeld beneficiati doar daca copilul s-a nascut dupa 1 august 2012.

 124. Dupa ce am nascut , mi a venit o foaie de la Deutsche Rentenversicherung precum ca am 3 ani de contribute in valoare de aproximativ 3000 euro. Dar nu înțeleg! Pot primi acei bani acum ? Fara sa ma afecteaze, in sensul ca lucrez si locuiesc în Germania si asta imi doresc in continuare.

  • Acesti bani sunt fictivi Andreea,nu primesti niciun ban in mana,doar se cotizeaza la pensie din aceasta suma in fiecare luna timp de 3 ani!

  • V-am raspuns mai jos, nu se primesc bani fizic in mana, in contul de pensii vi se vireaza o contributie lunara de care beneficiati la pensie.

 125. M am gandit eu ca e imposibil.Atunci la ce s a referit dl Iulian atunci cand a zis ca dupa Elterngeld se poate solicita plata contribuției la pensie ? Va mulțumesc

  • Este absolut logic, plata contributiei la pensie nu inseamna o suma de bani primita in mana, inseamna constituirea si alimentarea lunara a unui fond de pensii de care, evident, nu beneficiati acum ci in momentul iesirii la pensie. Vi se vor plati contributiile la fondul de pensie ca si cum ati lucra si ati avea un venit brut de 2800 de euro.

 126. Buna seara!Am citit articolul d-voastra despre Hartz 4,si este foarte interesant!Dupa elterngeld nu ar fi si asta o solutie pentru intregirea venitului familiei?Va multumesc!

  • Conteaza foarte mult veniturile generale ale familiei. In mod normal dupa Elterngeld se mai poate primi Betreeungsgeld.
   Pentru ajutor social se iau in calcul veniturile totale ale familiei, proprietatile deinute (ex. pt imobil detinut in Romania vi se va solicita o evaluare), cheltuielile totale ale familiei dupa numarul de persoane si cheltuielile cu chiria. Functie de aceasta se decide daca puteti primi sau nu ajutor social.

 127. Bună ziua, sunt însărcinată în 6 luni. Lucrez în spital. 4 ore pe zi. Întrebarea mea este în ce luna pot intra în concediu și cine mi l face? Dr de familie sau ginecologul? Mulțumesc anticipat

  • Concediul de maternitate – Mutterschutz – 6 saptamani inainte de DPN, 8 dupa. In plus medicul ginecolog va poate da, dupa caz, concediu medical sau interzicerea de a mai lucra – Beschaftigungsverbot.
   Succes!

 128. va rog poate cineva sa imi spuna ce se face dupa nasterea unui copil nascut in germania la ce birouri trebuie sa merg si cam ce acte ar fii nevoie…multumesc

  • – trebuie sa obtineti: certificat de nastere german, transcrierea nasterii in registrele de stare civila romanesti, pasaport.
   – pt drepturile parintesti: alocatie, pensie, indemnizatie de maternitate.

 129. buna seara.numele meu este laurentiu.copilul meu beneficiaza de kindergeld decand l-am adus in germania adica februarie 2013 din august 2013 merge la gradinita.nu am intampinat mari probleme constand in depunerea actelor pentru alocatie aici.intrebarea mea este urmatoarea:din aprilie anul aceste fata mea se va intoarce din nou in romania sa locuiasca cu bunica si as dori sa stiu ce acte sau ce pasi sa fac ca fata mea sa primeasca diferenta de alocatie in romania?eu si sotia lucram pe gbr de aproape 3 ani ,alocatia in romania a fost sistata decand am adus fetita aici.

  • Informati Familienkasse despre faptul ca nu va mai locui in Germania, alocatia germana se va sista si de aici luati formularele europene pe baza carora aplicati in Romania.

 130. Dnu Iulian stiti ceva de cum “funktioniert das neue ElterngeldPlus”??
  O zi buna!!

  • Daca parintii, in timpul perioadei in care sunt indreptatiti pentru Elterngeld, se intorc in campul muncii cu norma partiala, atunci perioada de 14 luni de acordare se dubleaza, practic parintii putand beneficia de Elterngeld pe o perioada de pana la 28 de luni. In plus, daca ambii parinti vor lucra cu norma partiala in timpul perioadei de Elternzeit, primesc si o bonificatie de 10%.

   • Buna!Daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns!Daca am beneficiat de mterniatte si am si lucrat ..aushilfe fara sa anunt pe nimeni si mi-au intrat in banca pe lunile sept.oct.si noiembrie 2013 …,60,70 si 24 euro,la ce trebuie sa ma astept….?Cei de la Wohngeld deja m-au depistat si asteapta hartie cu ce am castiat in perioada respectiva(lunile sept.oct si noiembrie),si ma gandesc ca probabil o sa primesc si de la cei care mi-au platit maternitatea :(((. Emotii mari :(

 131. Multumesc!O zi buna!!

 132. buna ziua.as avea si eu o intrebare si anume: sunt in somaj din februarie,primesc pe luna doar 500 euro.de curand am aflat ca sunt insarcinata in 7 saptamani.Cum ar trebui sa procedez?multumesc anticipat

 133. Buna sunt insarcinata si as dori sa inasc in germania ce trebuie sa fac, ce reguli am?prietenul meu daca este asigurat si eu nu am nimic as putea beneficia de asigurarea lui?ma puteti ajuta cu aceste intrebari.multumesc.

  • In primul rand trebuie sa va faceti asigurare medicala. Din pacate in acest moment nu va mai puteti asigura e tardiv – asigurarea in sistem public nu e posibila, in sistem privat veti avea exclusa sarcina.
   Incercati transferul asigurarii din Romania, daca ati avut-o. Daca nu, platiti retroactiv pe minim 12 luni si veniti cu S3 la un asigurator german. Pe asigurarea prietenului nu puteti figura ca apartinator.

 134. Buna seara !!! Am si eu o intrebare la dvs. In iulie nasc si doresc sa raman acasa doar cele 2 luni care sunt obligatorii apoi sa ma intorc la munca pt 20 ore pe saptamana. Am citit un articol din lege care spune ca poti lua Elterngeld plus salariul daca nu depasesti 30 de ore pe saptamana. Vroiam sa va intreb daca cunoateti ceva informatii privind acest lucru. Multumesc anticipat !!!

  • Aveti dreptul la lucru part time, doar in anumite conditii, intre 15 si 30 de ore saptamanal, dar functie de venitul realizat se reduce cuantumul indemnizatiei. Totodata din 2013 a intrat in vigoare Elterngeld plus, o modificare a legii ce va da dreptul la anumite bonificatii de timp si bani (ex. se poate dubla perioada in care primiti Elternzeit, bonificatie de 10% daca ambii parinti presteaza munca part time in timpul perioadei de Elternzeit). Detaliile exacte pot fi vazute in urma unei analize a situatiei actuale a familiei.

 135. Buna ziua!lucrez ca educatoare Cu contract Determination
  Daca ramine Gravida si contractul se Termina pot fi demisa.? Daca da Cine plateste in continuare concediu de maternitate? Rog raspuns avizat! Multa

  • Nu sunteti demisa, contractul inceteaza de drept, fiind pe perioada determinata.
   Concediu de maternitate va fi platit de stat, in pausal de 210 euro pt toata perioada de 14 saptamani. Indemnizatia de crestere a copilului va fi platita tot de stat. Grija mare la asigurarea medicala, din moment ce nu mai aveti loc de munca, asigurarea va trebui preluata imediat de dumneavoastra, contrar va trebui sa platiti costurile nasterii din buzunar.

  • Daca aveti 12 luni de munca la incheerea contractului de munca atunci intrati in somaj si nu trebuie sa platiti asigurarea d-voastra.Trebuie sa aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 luni calendaristice. Daca nu fuguta la jobcenter cu hartiutele .Va asigur ca veti fi preluata daca a-ti incheiat in regula contractul.Aici in De daca nu intrebi sau nu ceri nu ti se va spune nici nu primesti.

 136. Buna Ziua! Aveti idee de ultima dezbatere a cancelarului German din Bundestag despre legea dublei cetatenii??ce anume vor sa faca?sau ce masuri vor lua??!
  Multumesc!

 137. Deci Daca lucrez 12 luni Inainte de nastere. Atunci nu mai trebuie da platesc asigurarea mediale
  Chiar Daca unterior am.somaj? Multumesc

 138. Daca am 12 luni lucrate Inainte de nastere nu mai platesc nimic Chiar Daca apoi am somaj

  • da.exact.dar daca ai mai putine luni de munca te duci la jobcenter si iei somaj 2..bine ar fi sa anunti la airbeitatm inainte de terminarea contractului ca o buna initiativa pt. ei.

 139. Buna ziua!
  Am urmatoarea situatie si nu stiu care ar fi cea mai buna varianta pentru mine si familia mea.

  Am obtinut un contract ca truck driver in Germania si intr-o luna ar trebui sa plec. Sotia mea este gravida in 5 luni fiind angajata in tara si doriiind ca nasterea sa se intample in Ro dupa care sa petreaca concediul postnatal in Germania. Tinand cont ca eu voi fi anagajat de aproximativ 3-4 luni pana la nasterea copilului, care ar fi posibilitatile?
  Pot sa ii inregistrez si pe sotie respectiv copil pe asigurarea mea medicala?
  Exista vreun beneficiu din partea statului german in acest caz, mama casnica ce nu a nascut in Germania dar creste copilul acolo?
  Multumesc anticipat,

  • In aceasta situatie sotia nu mai are dreptul la indemnizatie de maternitate din Romania, beneficiind de echivalentul conform legislatiei germane – elterngeld, alocatie (de plata contributiei la pensie nu, ea fiind in continuare angajata in Romania, beneficiind acolo de un beneficiu echivalent).
   Daca sunteti asigurat medical in sistem public, toata familia poate fi coasigurata.

 140. In cazul in care luam decizia ca nasterea sa aibe loc in Germania cu ce se schimba situatia?
  Va primi indemnizatie?
  Multumesc!

 141. Buna!Am si eu o intrebare.Lucrez la o firma si deocamdata am contractu doar pe un an de zile.In iulie fac un an,am inteles ca o sa primesc mai departe(din surse sigure) dar tot asa doar pe un an de zile.Intrebarea mea este,in caz ca raman gravida (ceva de genu luna decembrie-ianuarie 2014), eu pot opta de a ramane cu copilul acasa 2 ani si binenteles sa primesc bani 2 ani de zile?S-au am dreptu doar la 1 an de a sta acasa?….S-au am inteles ca mai este optiunea de a sta 3 ani acasa cu copilul,dar cred ca ptr 3 ani trebe sa ai contract nelimitat in firma.Va multumesc anticipat.

 142. buna ziua am si eu o intrebare…in germania trebuie sa te inscrii la o maternitate/spital inainte de a naste???multumesc frumos

 143. Buna ziua! Nu pot scoate beblusul din germania doar cu certificat nemtesc? Si sa ii fac certificatul si pasaportul romanesc in Romania! va multumesc!

 144. Buna ziua! Nu pot merge din germania in romania doar cu certificatul nemtesc?si sa fac certificatul si pasaportul romanesc in romania? Va multumesc!

  • se poate, dar aveti nevoie de titlu de calatorie pentru a va putea duce in tara cu copilul. Grija la celelalte acte, sa nu bateti drumul degeaba pana in tara si sa ramaneti blocati acolo.

 145. buna ziua .am si eu o intrebare .nepotul meu un an jum varstalocuieste in germania sin august ii ex pasaportu .parinti lui doar in sept pot sa mearga in romania .ce pot sa faca .multumesc

  • Din pacate timpul este scurt pentru a schimba pasaportul la consulat, pentru calatoria spre Romania vor lua un titlu de calatorie urmand a preschimba in Romania pasaportul pentru a se putea intoarce. Dar daca nu e neaparat nevoie a merge in Romania, se pot programa la consulat pentru preschimbare.

 146. de unde se ia titlu de calatorie .ei merg in ro in concediu

 147. pot sa sun si cer sa mi se tr prin posta sau personal

 148. sunt insarcinata si cand va trebui sa nasc trebuie sa declar tatal copilului?daca nu ne dorim asta?ce cetatenie va avea copilul in cazul in care voi trece doar numele meu in certificat?si ce drepturi voi avea in cal in care eu am lucrat 2 ani cu cotribute platite la zi,deja am arbeitverboten cat la suta din salariu voi primi si cat timp?sunt in 3 luni cu sarcina .va multumesc!

 149. Buna ziua,numele meu este Loredana.Lucrez in Germana din 15.ianuarie anul curent. Contractul de munca imi va expira la sfirsitul luni noiembrie, avind certitudinea ca va fi prelungit. Intrebarea mea este daca raman insarcinata pina in luna noiembrie, daca poate firma sa nu imi prelungeasca contractul doar din cauza sarcini? o alta rugaminte ar fi sa imi spune-ti cati bani as primi de la stat dupa nastere si pe ce perioada.Sunt casatorita, iar sotul lucreaza impreuna cu mine.
  Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
  Va doresc o zi buna!

  • Evident ca o firma nu poate fi obligata sa va prelungeasca contractul de munca. Practica spune ca in momentul in care ei au cunostinta despre faptul ca sunteti insarcinata, nu vor mai prelungi contractul. Si nu sunt obligati sa motiveze acest lucru.
   Elterngeld se primestte timp de 12 luni, ~67% din media venitului pe ultimele 12 luni anterioare nasterii.

 150. Buna D-l.Iulian,as avea cateva intrebari si va rog frumos sa imi raspundeti,lucrez aici in Germania la o ferma de 2 ani de zile angajat cu carte de munca asigurare si tot ce trebuie problema sta in felul urmator eu nu mai rezist nu mai suport (am 22 de ani) si as vrea sa vorbesc cu seful ca sa ma dea in somaj,nu sunt sigur daca el va face acest lucru as vrea sa stiu daca el este obligat sa ma dea in somaj in cazul in care eu renunt si daca acest social il voi putea primi in Romania sau trebuie sa stau neaparat in Germania si cam pe ce durata as primi somaj avand in vedere ca am muncit aproape 2 ani de zile angajat (contribuiam la stat cu 200e lunar).Va multumesc astept raspuns

 151. Buna ziua!Luna trecuta m-am inregistrat la arbaisamt ca sa obtin somaj.Deoarece nu am loc la gradinita pentru fetita mea,am solicitat un loc de munca de 4 ore pe zi.Faptul ca imi caut un mini Job, are vreo importanta asupra sumei pe care urmeaza sa o primesc?Va multumesc!

 152. eva maria Layis

  Asi avea si eu o intrebare eu si sotul meu avem 4 copii.Dintre acesti copii 2 sunt ai sotului meu de mama acestor copii nu stim nimic si dorim sa ii aducem langa noi in Germania.Pe hotararea de la tribunal scrie ca copii sunt incredintati tatalui spre exercitarea drepturilor parintesti.Daca este asa hotararea mai are nevoie sotul meu de semnatura de la fosta lui sotie ca sa scoata acesti copii din tara?va multumesc si astept informatii cat mai repede va multumesc

 153. Ioan Alexandru

  Buna ziua domule Iulian am auzit la stiri pe un pogram tv din germania ca sar dubla perioada de elterngeld de la 12+2 luni la 24+4.
  Intrebarea mea este daca eu am inteles corect si se dubleaza perioada la 24+4 luni ar beneficia si sotia mea de aceasta perioada ?Sotia naste luna aceasta (iunie).
  Va multumim anticipat!

 154. Ioan Alexandru

  Buna ziua as mai avea o intrebare sotia naste luna aceasta iar la sfarsitul luni iulie vrem sa mergem in tara sa botezam copilul ce acte ne trebuie sa putem merge cu copilul in tara.eu incerc de 4 luni sa iau legatura la ambasada am un numar de telefon 004903021239202 dar nu reusesc sa dau de cineva sa pot intreba.va rog daca ma puteti invata dumneavoastra ce trebuue sa fac sa pot merge cu copilul in tara.sau daca imi puteti da un numar de telefon de la ambasada sau consulat unde sa pot suna.
  Si daca sotia merge singura cu copilul in tara ce act de imputernicire trebuie eu sa fac si unde pot sa il fac?
  Multumesc anticipat!

 155. Ioan Alexandru

  Buna ziua din nou eu lociuesc in orasul Rheine 48431 imi puteti spune in ce oras este cea mai apropiata ambasada sau consulat unde as putea merge pentru actele copilului.
  Va multumesc anticipat!

 156. buna seara.ma numesc valentina si locuiesc in germania (buttenwiesen) impreuna cu prietenul meu de aproximativ 2 ani.am lucrat aici dor 2 luni iar apoi am ramas insarcinata .acum platesc asigurare aok separat deoarece nu sunt casatorita cu prietenul meu(el lucreaza cu carte de munca aici) si intentionez sa nasc tot aici.as vrea sa stiu daca pot primi vreun ajutor din partea statului sau macar plata la asigurare sau suma de 300 de euro dupa nastere. si ce avantaje am avea daca ne-am casatori .multumesc

 157. Alexandra Mihai

  Buna ziua! Domnule Iulian S cum se procedeaza in situatia in care o persoana cu asigurarare medicala in Germania (AOK) doreste sa nasca in Romania? Ce formulare sunt necesare?

  • Inainte de a decide ca nasterea sa aiba loc in Romania, contactati asiguratorul pentru a vedea ce servicii si in ce conditii sunt decontate. Aceasta deoarece nasterea nu este urgenta, in acest caz trebuind justificat de ce s-a nascut in Romania.
   Trebuie sa tineti cont si de complicarea procedurilor birocratice pentru beneficiile noilor parinti.
   Succes!

 158. Buna seara,
  In urma cu ceva timp cred ca am citit pe site un articol despre o cerere care o poate face parintele catre statul german in legatura cu un ajutor pe care il poate primi din momentul in care “se termina elterngeld”pana copilul merge la gradinita sau implineste varsta de 3 ani.daca este corect ceea ce spun,imi puteti spune cum se numeste acest act sau unde se poate intreba?multumesc

  • Va referiti cel mai probabil la plata indemnizatiei la pensie – nu se obtin bani fizic in mana, se plateste in fondul de pensie pt parintele ce are in ingrijire copilul pana la 3 ani.
   Suplimentar mai este Betreeungsgeld – de la 15 – 36 luni, 150 euro lunar.

 159. Buna seara,ma numesc Valentina si as avea si eu cateva intrebari ptr cunoscatorii de legi ai Germaniei:
  lucrez ca Haushilfe in privat pe un salariu de ca.320E lunar din data de 23 august 2013,contractul este umbefristet,iar acum sunt insarcinata in luna a 2 si as vrea sa stiu daca angajatorul ma poate da afara pe motiv ca sunt insarcinata???In cazul in care angajatorul nu ma va da afara,este obligat ca dupa naste sa ma primeasca inapoi la munca sau nu?? Stiti cumva ce ajutor primesc din partea statului (ajutor financiar)??Va multumesc frumos

 160. Buna ziua Dl Iulian,
  Scurta intrebare: am nascut acum 7 luni, primesc 300 eur Elterngeld si vreau sa lucrez pentru 400 EUR minijob. Cate ore am voie sa lucrez, ca sa nu pierd Elterngeld?
  Multumesc in avans.

 161. Astăzi la 4:33 PM

  buna ziua. Ma numesc Brisc florin-sebastian,suntem sot si sotie stabiliti in germania cu anmeldung de la 1 ianuarie 2014,lucram cu contract de munca amandoi la aceeasi firma ( sezonier deocamdata,care expira in 1 ianuarie 2015,nu este o problema prelungirea sau obtinerea unui contract nou,patronul stie ca vrem sa lucram mai multi ani in germania si este de acord cu acest lucru) avem stuer nummer,stuer klasse 4 si eu si sotia.Eu am cunostinte de limba germana,sotia foarte putin. Avem cateva neclaritati in cazul nostru :

  1. Daca o sa avem copii peste 2-3 ani si daca avem contracte de sezonier putem obtine banii pt cresterea copillului?

  2. Putem obtine un credit bancar daca avem contract sezonier ?

  3. Unde sa apelam pt primirea inapoi a impozitului platit in Germania?

  Daca puteti sa ne mai ajutati cu niste sfaturi utile. Va multumim !!!!

  • 1. Da
   2. Da, dar va fi destul de greu, avand contract pe perioada determinata. Depinde de banca, suma si perioada.
   3. Impozitul nu se primeste inapoi, se aplica deduceri.

 162. Am lucrat in Italia pana acum 2 sapt,dupa care m-am mutat in Germania,eu lucrez doar de cateva zile,sotia mea e insarcinata si mai are doar doua luni de sarcina. Saptamana urmatoare urmeaza sa o aduc si pe ea aici. cele doua intrebari ale mele sunt:

  1. asigurarea mea acopera nasterea sotiei ?

  2. are dreptul la alocatie copilul 12 luni,sau sotia la “ajutorul de mama”?

  multumesc anticipat !

 163. berechet vasile

  as vrea sa stiu si yo cumas putea sami recuperez copilul de la jugendam ca nu afost drept mi la luat numai prin minciuni si falsificaciuni totul sa intamplat din senin va rog un sfat

 164. buna seara am o intrebare pentru un prieten care lucreaza in germania din 2013 luna aprilie a lucrat in 2013 cu gewerbe iar dinn luna iunie este angajat cu contract de munca.intrebarea noastra este daca poate beneficia de alocatia pentru copil daca mama si fetita sunt in tara si daca poate beneficia ce acte ar avea nevoie.
  va multumim anticipat!

 165. Iorgu Ioana-ramona

  buna ziua,am o fetita de 9 luni,eu nu lucrez si nu am lucrat deloc in Germania doar sotul lucreaza cu acte in regula,
  1.cum este cu ajutorul social/ oare beneficiem ?
  2.dupa varsta de 1 an a fetei mai primim alocatie ceva?
  3.in legatura cu ,clasa de impozitare a sotului, nu se schimba daca avem copil? acum are clasa 3..adica nu scad taxele daca avem copil?
  4.si in legatura cu ajutor pentru chirie? daca am beneficia este valabil doar o singura data? adica daca stam acum la casa asta si in caz ca ne mutam ,mai beneficiem sau este valabil doar pe o singura locuinta? si nu mai este valabila in momentul daca ne mutam?
  5.si daca as beneficia de ceva dintre aceste se da ceva din urma..de ex de la nasterea fetei sau altceva in functie de problema?
  6.sau ce alte beneficii mai putem avea? daca eu nu lucrez?
  Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi in legatura cu aceste probleme si ce formulare si de unde sa le iau si unde sa le depun? se pot lua de pe net si se poate depune tot pe net? daca puteti sa imi spuneti sit-uri ceva…
  Va multumesc pentru intelegere…o zi buna..

 166. Buna seara!
  Am si eu o intrebare, si va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.
  Copilul si sotia au sosit zilele acestea in Germania. Copilul s-a imbolnavit si a trebuit sa merg cu el la spital. Din pacate nu am intrat in posesia cardului pentru copil si sotie, dar am solicitat de la AOK, acolo unde eu sunt asigurat inscrierea copilului si a sotiei si emiterea cardurilor, dar nu au sosit inca.
  Am discutat cu personalul spitalului si mi-a spus ca nu ar fi nicio problema, deoarece eu detin acel card de asigurare. Alte cunostinte mi-au spus ca, cardul meu nu ar fi valabil, deoarece numai cardul emis pe numele copilului este luat in considerare. In acest caz eu va trebui sa platesc zilele de spitalizare sau cardul meu acopera acele cheltuile cu tratamentul si zilele de spitalizare???
  Va multumesc!

  • Intr-un final asigurarea va plati cheltuielile medicale, maxim pot interveni complicatii birocratice in sensul sa platiti dumneavoastra consultatia apoi sa va recuperati banii de la asigurare. Dar din moment ce ati depus actele deja pentru asigurarea de familie, ar trebui sa fie o decontare directa intre institutia medicala si casa de asigurare.
   Succes!

 167. Buna ziua,

  Doresc sa va adresez urmatoarea intrebare:

  Eu lucrez in Germania cu acte in regula. Mama mea locuieste in Romania si nu munceste, doar tatal meu munceste. Pot sa obtin vreun ajutor ptr ea sau sa-i fac asigurare medicala?

  Multumesc anticipat!

 168. Buna.numele meu este diana si am lucrat in germania cu contract un an de zile si mi-a expirat contractul acum in septembrie.dar sunt insarcinata in a 5 luna.sotul mei lucreaza si el si are contract nelimitat.eu nu am stiut ca imi expira contractul acum dupa un an.inainte cu o luna de expurarea cpntractuluii am dus foaie de la doctor ca nu msi puteam lucra din cauza sarcinii.intrebarea mea este daca in perioada asta cat stau acasa pana nasc beneficiez de un ban..si dupa nastere? Cine ma plateste? Si daca dupa ce nasc beneficiez de bani? V-as multumi daca mi-ati raspunde.

 169. Daca am un loc de munca la care am lucrat un an de zile, apoi imi gasesc alt job si voi ramane insarcinata , primesc cei 65 % de la stat ?

  • Indiferent de cati angajatori ati avut si cat ati castigat, primiti ~65% din media veniturilor impozabile pe ultimele 12 luni, minim 300 si maxim 1800 de euro.
   Succes!

 170. Nu stiu daca postez corect aici, dar am o intrebare.. Am krankmeldung pentru o infectie/raceala puternica. Daca in perioada krankmeldungului ma simt bine si vreau sa merg la serviciu este posibil? Care sunt consecintele? Situatia este asta: sunt libera de drept 2 zile, azi am fost la medic si am primit krankmeldungul pentru 3 zile, dupa cele 2 libere. Inca nu am anuntat firma, pentru ca as vrea sa merg la serviciu. Daca nu predau acel krankmeldung si merg la munca.. ce se poate intampla?

 171. Buna ziua d-le Iulian am si eu o intrebare pentru ca am primit elterngeld trebuie sa platim impozit la stat?multumesc frumos

 172. Buna ziua,numele meu este Mirela.As dori sa stiu ce demersuri ar trebui sa fac dupa ce mi se termina Elterngeld-ul?In octombrie copilul meu face un an si mi se incheie si ajutorul pentru copil…deoarece tatal nu si-a luat cele 2 luni de paternal!As dori daca ma puteti informa ce demersuri ar trebui sa urmez!Daca as avea un mini job as mai beneficia de Betreuungsgeld? Sa ma duc la fortele de munca sa solicit un loc de munca sau ma au ei in data de baza?va multumesc anticipat!cu stima Mirela

  • Betreeungsgeld nu este conditionat de venituri (doar daca realizati peste 500.000 euro anual), singura conditie fiind copilul sa nu urmeze o forma de ingrijire de zi finantata de stat (cresa, gradinita, etc).
   La jobcenter trebuie sa va inscrieti dumneavostra, deocamdata figurati indisponibila pentru piata muncii, trebuie sa va inscrieti ca aflandu-va in cautarea unui loc de munca.
   Succes!

 173. buna ziua,
  o intrbare scurta as avea pt cn ma poate ajuta.
  sotia urmeaza sa nasca in 6 zile…am dreptul la zile libere avand in vedere ca mai avem alti 2 copii cu care nu au cine ramane acasa?

 174. Buna Seara,ATENTIE PENTRU MAMICILE CARE DUC COPII LA GRADI PREA DEVREME SI PE MANA CUI II LASA!!!
  Acum 3 luni am facut la primaria unde locuiesc in Germania desigur, inscrierea copilului la gradinita,precaut fiind si stiind ca al meu copil este inca prea mic am intrebat pe dna de la primarie de vreo 4 ori in parcurs de o saptamana, perioada in care tot ii aduceam si completam acte cand pot face abmeldung in cazul in care copilul nu vrea sa mai mearga la gradinita??prima oara mi a zis doar ca pot face,a 2 oara a eviat sa raspunda,a 3 si a 4 oara a zis ca dupa 3 luni!!Copilul a inceput gradinita,cum se obisnuieste aici mama copilului ramane cu copilul in fiecare zi cateva ore pana se obisnuieste,erau 12 copii pana in 3 ani la 3 educaoare,ii reveneau cate 4 copii la fiecare educatoare!!sotia in fiecare zi imi spunea ca sunt reci educaoarele,trecuse o saptamana si inca celelalte 2 educatoare nici macar nu stiau cum il cheama pe copilul meu,si educatoarea lui era deja prea rece,tot timpul ramanea cate o educatoare celelate la cafea interne pe telefon,la tigari si se roteau intre ele,unul dintre copii a a cazut f rau si avea capul tumefiat practic, il ocolea ca de mult posibil pana intr-o zi cand m-am dus acolo si deja am rabufnit la modul frumos si politicos!!Au urmat normal cateva zile frumoase,copilul la cererea lor a ramas singur 2 ore la gradinita,cateva zile a fost ok,cand deodata copilul si-a schimbat total dorinta de a numai merge la gradinita,plangea si se albea la fata, chiar vomita!!nu stiam ce se intampla,si am pus la cale un mic plan, ca sotia sa se intoarca mult mai repede de 2 ore acolo fara ca ele sa stie si sa ne dam seama ce se intampla!!!surpriza mareeee…sotia a auzit cum cele 3 educatoare tipau la copii si le spuneau tot felul de lucruri copiilor la un mod agresiv,nu pot spune ca a tipat la copilul nostru,pentru ca asta nu a vazut,dar sotia a intrat imediat in sala unde erau toti copilasii,bineineles ca al nostru a inceput sa planga,l-a luat in brate si a cerut sa vorbeasca cu sefa gradinitei pentru abmeldung desigur!!
  Suntem oameni crescuti cu frica de DUMNEZEU,nu ne place sa facem rau dar ce au facut aceste doamne educatoare depaseste orice limita a existentei,eu am ramas tumefiat,ptr ele primeaza ziua sa treaca sa vina banii,dar copii niciodata!!
  Surpriza si mai mare si deznodamantul care pe mine personal m-a lasat intr-o mare umbra…..azi am fost la primarie sa fac abmeldung,categoric la aceeasi doamna cu care m-am vazut cel putin de 5 ori pentru demersul inscrierii copilului la gradinita,am batut la usa,m-am prezentat si ce credeti ca raspuns primesc?????!!!!!!!!citez:
  ” EU NU IMI ADUC AMINTE SA VA FI CUNOSCUT SI SA VA FI ZIS ASA CEVA, CA POT eu FACE ABMELDUNG DUPA 3 LUNI””///pur si simplu am crezut ca vorbesc cu o persoana cu probleme medicale grave,am incerca sa ii explic ca am semnatura ei pe hartiile facute impreuna,degeaba mi=a spus ca nu are timp de discutie,mi-a araat o hartie cu variantele exacte de kundigung ,adica la sf lunii decembrie 2014 sau anul viitor in iulie!!!!s-a ridicat in picioare si practic m-a invitat spre usa sa ies!!CAM ASTA A FOST POVESTEA MEA,DACA AVETI TIMP SA CITITI ACESTE RANDURI,PUTETI DA UN SFAT,O IDEE,EU PRACTIC AM RAMAS IN PANA DE ORICE IDEE,TUMEFIAT SI DE EDUCATOARE SI DE PERSOANA DE LA PRIMARIE!!copilul bineinteles ca are o teama de a merge acolo,cand aude ii vine sa vomite si plange daca va vine sa credeti asa ceva!!
  CU SCUZELE DE RIGOARE PTR POVESTEA MEA, O SEARA BUNA VA DORESC SI ASTEPT SA IMPARTASIM IMPREUNA ACEST SUBIECT!!

 175. Buna seara,
  Vin si eu cu o intrebare care cu siguranța multi romani care locuiesc in Germania si-ar fi adresat-o cel putin o data, asta in cazul in care nu au găsit răspunsul in cartea Dvs. Pe care am răsfoit-o si eu in mare sau pe acest site, si anume.
  Ca de exemplu am încercat ieri sa completez o cerere pentru un supliment de alocație a fiului meu (kinderzuschlag), însă am întâmpinat probleme de traducere a textului, întrebarea este daca exista undeva acesta cerere, precum si altele deja traduse in limba romană.

  Va multumesc anticipat,
  Cu respect pentru ceea ce faceti.

 176. Eu am intrat in posesia cereri (antrag Kinderzuschlag) numai in limba germana, sa înțeleg ca la Familienkasse exista aceste formulare si in limba romană?

  Va multumesc pt. răspunsuri!

 177. Am 20 de ani sunt in Germania din 2012 .am avut gewerbe Timp de approximativ 1 an.acum este inchis si platile la zi.Sunt gravida cu un cetatean neamt insa inca nu casatoriti. Asi vrea SA stiu CE ajutoare din partea statului german pot primi.Necasatorita.si neangajata.Locuiesc cu familia .asigurare AOK.Multumesc

 178. din ce stiu eu 300 euro timp de 1 an si plus alocatia copilului,si ti se plateste cotizatia la pensia ta timp de 3 ani pentru batranete!nu primesti bani in mana,doar ti se plateste cotizatia la pensie!este f bine ca ai asigurare AOK costurile unei nasteri aici sunt foarte mari daca nu ai asigurare!!

 179. buna seara imi ziceti va rog cum pot obtine prenatal daca lucrez cu contract de munca din romania si salar pe cartea munca este 950 de lei si 1200 de euro diurna stiti cumva ce suma as putea primi ca indemnizatia de cresterea a copilului de ia si diurna in considerare?

  • Diurna nu este venit impozabil, implicit nu va fi luat in calcul. Pentru concediul de maternitate nu veti primi nimic, pe deasupra veti plati si nasterea. Toate acestea pentru ca nu aveti nicio legatura cu statul german, in afara de faptul ca sunteti aici in “delegatie”. Maximum ce puteti obtine este 300 de euro ca si indemnizatie de maternitate si alocatia copilului.

 180. Buna seara,
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca este posibil!
  Am trimis pana acum toate actele necesare pentru obtinerea alocatiei la Familienkasse Nurnberg inca de anul trecut din octombrie. Am primit un raspuns de la cei de la Nurnberg in data de 14 octombrie 2014 cu specificatia ca imi acorda doar pt. 6 luni alocatia(eu lucrez din aprilie 2013 pana in prezent cu acte in regula) si anume din aprilie 2013 pana in septembrie 2013. Incepand cu luna octombrie 2013 si pana in prezent nu am mai primit nimic. Aici se complica treaba:
  – mi-au cerut dupa aceea sa le trimit o gramada de acte printre care si o adeverinta ca copilul se afla la gradinita…ok pana aici. Am trimis tot ce mi-au cerut si de 2 scrisoari incoace imi tot solicita sa recompletez formularul 411. Prima data mi l-au trimis completat si stamplitat de catre cei de la Nurnberg 14 octombrie (atunci se ocupa de dosar o doamna Kosel, acum dupa ultima scrisoare domna Gotz) acum am primit alta scrisoare chiar astazi 4 noiembrie cu acelasi formular 411, dar de data acesta necompletat si bineinteles stampilat si pe acesta il doresc in format electronic, dar la punctul 2.5 – scriu o tampenie de genul:[ab Januar 2010 bis laufend], de ce spun acest lucru deoarece eu sunt amelduit doar din feb. 2013….
  Nu mai inteleg nimic, imi tot cer de 2 scrisoari sa le recompletez form. 411 o data normal, acum in format electronic!!!
  Pe care din cele 2 ar trebuit sa il trimit??? Ultimul este completat gresit, iar peunltimul cel completat este gresita data de nastere a sotiei…
  Ce ar trebui sa fac…
  P.S. Copilul si sotia se afla in Germania anmelduiti din august 2014. Nu inteleg de ce “intarzie” cu un raspuns favorabil!!!

  Si ca o completare:
  Fratele meu a depus acelasi dosar si la aceeasi data cu mine si in septembrie 2014 a primit raspuns favorabil, iar copilul lui se afla in Romania, nu este aici in Germania cum este copilul meu si cu toate ca el a cerut si sa aprobat pentru 4 ani in urma primirea alocatie!!!

  • La ce va referiti formular 411 electronic? E imposibil acest lucru. Nu ati inteles baza procedurii de solicitare a alocatiei – formularele europene, inclusiv acest e411, trebuie completat si stampilat de catre autoritatile romane, formatul electronic neputand fi utilizat.

 181. Buna seara am si eu o intrebare.Am nascut in germania si am primit geburtsurkunde ptr copila, intrebarea este pot calatorii cu fetita si sotul in romania, ne lasa sa trecem granita cu certificatul de aici? vrem sa ii facem cerificatul romanesc si pasaportul in romania si dupa aceea sa ne intoarcem

 182. suntem sot si sotie romani,stabiliti in germania cu anmeldung de 1 an si 2 luni,anul viitor o sa avem un copil, este posibil ca copilul sa dobandeasca cetatenia germana? daca nu este posibil ,va rog sa ne spuneti care sunt conditiile! multumim anticipat

 183. Buna seara!As avea o intrebare.Lucrez intr-ofabrica cu contract limitat pe 1 an,contractul urmeaza sa expire la sf lunii iunie 2015.Problema este ca sunt insarcinata in 7 saptamani,data nasterii probabila,sfarsitul lunii iulie.As vrea sa stiu daca in conditiile astea o sa mai primesc indemnizatia normala,67% din salariu,sau doar ajutorul de 300 euro?

 184. buna seara, am si eu o nelamurire,va rog sa ma ajutati. luna trecuta am avut o saptamana de concediu medical dar din pacate firma nu mi-a platit acest concediu,este posibil sa plateasca AOK ( la ei am asigurare) ? Mentionez ca lucrez cu forme legale de munca.Au mai fost colegi care au fost in aceeasi situatie,nu au primit nimic. Cei de la Aok au zis ca numai dupa 6 saptamani plateste AOK,va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie! multumesc anticipat!

 185. Buna Ziua,
  am facut inchidere de contract copilului de la gradinita,pur si simplu nu vrea sa mai mearga din cauza educatoarelor,sunt rele si tipa la ei…!
  contractul era pe aproape 1 an facut,dar am aflat acum ca nu pot face decat dupa 6 luni kundigung??!este normal asa ceva??persoana de la primarie mi-a spus la inceput ca pot face oricand si acum mi-a spus altceva??acum trebuie sa platim pana in martie chiar daca copilul este acasa!aveti vreo idee??
  multumesc

 186. Buna seara!!
  Un amic a fost cu o tipa…. au stat cateva luni .. s`au despartit iar apoi la cateva zile ea ii spune k e gravida cu el …
  El nu a crezut`o ….
  In fine …. apoi tipa a facut o fetitza si acum i`a venit o scrisoare acasa de sa Jungendamt pe care trebuie sa o completeze cu ce venit are si asa mai departe…
  Cum se procedeaza in asemenea situatii ….
  Ce ar trebui el sa faca

 187. Buna ziua tuturor!am si eu o nelamurire si poate ma puteti ajuta iara d-voastra.sunt insarcinata in 11 saptamani :) si doctorul mi-a zis ca de saptamana viitoare cand am urmatorul termin imi va da Beschäftigungsverbot.subliniez ca de cand am ramas insarcinata,mai exact de la 4 saptamani ,mi-a zis doctorul sa raman acasa.deci nu am mai mers la lucru.astazi am fost la Arbeitsamt ptr a ma inregistra ptr arbeitslosgeld,deoarece am contractul de munca pana pe 31 martie,si ei mi-au spus ca nu primesc somaj ptr ca dupa mai mult de 6 saptamani de concediu medical,si tinand cont ca nu mai am voie sa lucrez in continuare din cauza sarcinii,casa mea de sanatate,Aok,trebuie sa imi plateasca ea krankengeld.si deci voi primi scesti bani si nu de la Arbeitsamt.pana in acest moment nu am mai auzit de acesti krankengeld.stiti cumva mai multe detalii d-voastra despre asta?am inteles ca Aok plateste pana la 3 ani krankengeld.dar vcum va functiona la mine?imi vor fi platiti pana cand voi naste?pana voi primi mutterschaftgeld? Si cum va fi calculat ?la fel ca si banii de somaj?Si cum se va calcula atunci si mutterschaft geld ptr mine daca timp de 4 luni, pana voi naste,eu nu voi mai avea salariu de la locul de munca actual?sunt atat de multe intrebari la care nu stiu inca raspunsul…sper sa ma puteti ajuta.Va multumesc

  • Krankengeld sunt de fapt bani de concediu medical. Diferenta dintre concediu medical obisnuit si Beschaftigungsverbot este faptul ca sumele primite la Beschaftigungsverbot sunt luate in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.
   E normal ce se intampla, Arbeitsamt-ul nu va poate lua in “grija” deoarece nu sunteti apta de munca, nu sunteti la dispozitia pietei muncii.
   Veti primi Krankengeld de la AOK pana veti intra in Mutterschutz.

   O lectura utila pt dumneavoastra este aceasta http://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/06/03/o-solutie-ieftina-si-concreta-de-informare-pentru-relocarea-in-germania/

   • Dl IulianS va multumesc inca o data ptr ajutor.Joi voi merge la Aok si voi reveni cu un comment in legatura cu ce am rezolvat acolo.Sunt curioasa cu cat este platit Krankengeld-ul lunar.Dar tot este un plus ptr mine faptul ca este luat in considerare ptr Mutterschutz.
    O zi buna va doresc.

   • Pana pe 31 martie veti lua salarul 100%, apoi pana la Mutterschutz primiti 65% din media netului pe ultimele 3 luni.
    Dar nu aveti dumneavoastra treaba cu AOK-ul acum. Doar duceti la firma Beschaftigungsverbot. Perioada lipsa de pana acum cum ati justificat-o fata de angajator?

   • Sunt luate in calcul doar ce primiti ca venituri pana la incetarea contractului de munca, Krankengeld din aprilie nu va fi luat in calcul.

   • Aaaaa.ok.intelesesem altceva.pana acum am avut concediu medical,respectiv 2,3 si 3 saptamani.asa a hotarat medicul.am fost la Arbeitsamt ptr inscrierea la somaj si cei de acolo m-au trimis la Aok.de fapt mi-au zis sa ma duc de indata ce voi primi Beschäftigungsverbot ptr ca,nemaifiind apta de munca din punct de vedere medical, ei ma vor plati mai departe.firma nu poate plati concediul medical decat pe o perioada de 6 saptamani . Si cum acestea au trecut tr sa intervina casa de sanatate.
    Deci d-voastra spuneti ca nu este necesara o deplasare la AOK acum.duc hartia la locul de munca si la Aok merg pe 1 aprilie?tot cu acest Beschäftigungsverbot?

   • Certificatul de Beschaftigungsverbot il dati firmei iar pana la terminarea contractului de munca va vor plati salarul integral – e treaba lor sa isi regleze conturile cu asigurarea de sanatate (vor primi banii integral). Intre timp trimiteti notificarea de incheiere a contractului si copie dupa Beschaftigungsverbot la AOK, ei vor plati din momentul incheierii contractului si pana la Mutteschutz concediu medical – Krankengeld.
    Daca intampinati probleme atunci ma puteti contacta la office@consgero.com – sunt in contact cu persoana responsabila de la AOK pentru astfel de cazuri (AOK Bayern) si rezolvam situatia.

 188. Buna ziua, daca sotul meu este inca in perioada de proba la o firma .(perioada care va dura aprox 5 luni si e prima data cand e angajat cu acte in germania,pana acum a lucrat la negru)si eu am aflat ca sunt insarcinata (Sunt coasigurata dupa el la aok) putem primi bani pt copil indemnizatia si alocatia aici in germania. ? Si ma gandesc ca el trebuie sa isi pastreze locul de munca si dupa perioada de proba ca sa putem face acte pt a primii banii. Eu nu lucrez si nu am lucrat cu acte in Germania. Ce ar trebui sa facem ca sa primim alocatia si i demnizatia?multumesc

  • Si in leg cu nasterea…este suportata de aok sau va trebui sa platim noi?multumesc

  • – da, puteti primi indemnizatia de crestere a copilului, daca nu ati lucrat atunci primiti cuantumul minim de 300 de euro.
   Toate procedurile privind alocatia si indemnziatia se fac dupa nastere.

 189. Sunt in luna a 9 de sarcina.traiesc cu tatal copilului care este neamt insa nu am ajuns SA ne casatorim.dorinta mea este ca copilul cand VA veni SA primeasca doar numele neu de Familie SA nu-l amestec PE tatal deloc.M-ar interesa daca la Spital SE scrie fatal sau la primarie cum sunt procedurile.Multumesc…

 190. Daca am sase luni si nu am asigurare dar ne-am casatorit in romania si spuneau ca dupa pot intra pe asigurarea lui el are contractde 12 luni
  Se asigura si costul nasteri ? Cum pot sa fac acolo cu doctorul?Cum se procedeeaza

  • Puteti fi coasigurata pe asigurarea sotului, conditie sa nu depasiti un anumit plafon anual al veniturilor. Daca sunteti coasigurata, atunci nu platiti absolut nimic, nici macar plata pauschala pe zi de spitalizare de 10 euro.
   Dar mare grija ce faceti in momentul incetarii contractului de munca al sotului – preluati imediat asigurarea (in situatia in care sotul nu va primi ajutor de somaj).

 191. Sotul meu lucreaza si va lucra doar daca vor fi problema la el atunci nu? Daca vreau cezariana se poate cere si acolo ?

  • Cat timp sotul are asigurarea valida, nu va faceti griji.
   In privinta cezarienei – nici in Romania nu e asa usor de obtinut, trebuie sa existe un motiv intemeiat pentru aceasta.
   De obicei medicul ginecolo ce urmareste sarcina poate face o astfel de recomandare, argumentand.

   Ex – daca exista riscul agravarii unei miopii, aveti nevoie de un certificat de la medicul oftalmolog, impreuna cu recomandarea medicului ginecolog. La cerere este foarte greu de obtinut si cel mai probabil asigurarea de sanatate va va cere sa platiti diferenta dintre o nastere normala si cezariana, aceasta deoarece e serviciu la cerere si nu impus din motive medicale.
   Cele bune!

   • la noi e la ,, moda ,, cezariana ca se fac niste banuti.Deci daca vrei cezariana dai bani ,daca nu vrei ,,trebuie,, spune doctorul cu cine-i merge.Altele femei fug de chinul durerilor la aceasta solutie .

   • In 2009 in Brasov sotiei i s-a cerut certificat medico-legal pentru a putea naste prin cezariana, si asta la clinica privata unde banuiesc ca nu ar fi avut nicio greata sa-mi ia banii.

 192. mi-a spus de certificatul de casatorie trebuie pusa apostila tradus si legalizat banuiesc ca trebuie la casa de asigura acolo AOK …..Eu nasc in aprilie si a venit aici pt cununie si plec inapoi trebuie cum aj sa merg la casa de asigurari

  • Daca aveti cununia acum, luati extras multiling si e suficient, nu mai trebuie nici sa traduceti nici sa apostilati certificatul de casatorie.
   Cele bune!

 193. imi trebuie si fisa medicala tradusa dar trebuie si legalizata si la sotu ii trebuie trebuie certificat de nastere european sau numai mi-e ca nasc acolo

 194. Buna ziua
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea.
  Lucrez in Germania de 2 ani cu contract permanent de lucru,am locuinta pe numele meu. Sotia si copii sunt in Romania.In acest caz copii mei beneficiaza de asigurare medicala in germania? Mai exact: fiul cel mic are unele probleme congenitale la inima. Am facut control in Romania si mi sa spus ca nu e grav,dar as vrea totusi sa-mi duc copilul la un control in Germania pe asigurarea mea. Se poate asa sau trebuie ca copilul sa fie inscris si el la primarie in Germania ?
  Va multumesc !

 195. Buna ziua! Am si eu o intrebare, de la 1 ianuarie mi-a fost modificat contractul de munca de la vollzeit la teilzeitbeschäftigt cu 33 de ore saptamanal. Doresc sa stiu daca primesc maternitate in acest caz, cum voi fi afectata? Va multumesc

  • Un contract mai mic implica venituri mai mici, implicit beneficiile de maternitate si crestere a copilului vor fi reduse. Cat anume? trebuie facute calcule.
   Cele bune!

 196. buna ! din luna ianuarie mai precis 1.01.2014 lucrez la o firma, in ianuarie 2015 am reinoit contractul de munca dar din pacate tot pe o perioada de un an de zile ,la fel a fost si primul doar ca cel dintai a avut perioada de proba ,intrebara mea este daca o sa raman insarcinata o sa beneficiez ce maternitate ,si daca da ,am drepturile la fel ca orice femeia sau doar numai pana la finele contractului…
  va multumesc
  va mentionez ca si sotul meu lucreaza dar din pacate la fel ca si mine un nou contract pe o perioada de un an.

 197. Buna ma numesc Nicoleta si sunt in germania de 10 luni.am 2 copii care sunt in romania,sunt la soacra mea si vreau sa mo aduc aici dar nu mi-am gasit o locuinta am doar o camera.Daca ami aduc copii aici ma ajuta statul german cu o locuinta. Sotul meu lucreaza cu contract si eu lucrez avem asigurare,avem toate actele.

  • Uitati de acest gand, de unde sa aiba statul german atatea locuinte? Va trebui sa va gasiti pe piata libera un apartament, sansele de a primi o locuinta de la statul german sunt infime, cereri sunt foarte multe iar timpul de asteptare este foarte mare, de ordinul anilor.

   • Uitati de acest gand, de unde sa aiba statul german atatea locuinte? Ce raspuns, asta-i oficial sau juridic?

   • Doamna (Karl) Busuioc – raspunsul este unul 100% realist. Dumneavoastra aveti o solutie pentru cazul de fata sau e asa o postare, doar de amorul artei?
    Sa invatati odata ca postarile cu o compresie semantica de 100% in care doar dati din taste pentru a va lua de viata unuia sau altuia, nu folosesc la nimic si nici nu intereseaza pe nimeni.

  • Sigur ca poti incerca.Dar trebuie sa vorbesti unde trebuie si cu cine trebuie.

  • PENTRU TEMERI NEFONDATE CITITI:
   Românii și bulgarii pot lucra fără niciun fel de restricții în Germania de la 1 ianuarie 2014. În ciuda acuzațiilor exprimate de mulți naționaliști privind luarea cu asalt de către aceștia a serviciilor sociale, un studiu realizat de Prof. Dr. Herbert Brücker de la Universitatea din Bamberg respinge toate aceste temeri.

   “De la anularea restricțiilor, cota românilor și bulgarilor cu loc de muncă a crescut cu 14%. Numărul românilor și bulgarilor care și-au găsit de lucru este mai mare decât al celor care au sosit în Germania de atunci. Așa ceva nu a mai existat în istoria economică a Germaniei. În acest fel, pentru piața muncii, dar și pentru sistemele sociale anularea restricțiilor a fost un real succes. Cine lucrează, plătește taxe și impozite. Partea negativă este că a crescut de asemenea de la 10 la 14 procente numărul românilor și bulgarilor care solicită ajutorul de șomaj Hartz IV și alte mijloace de sprijin asemănătoare de la stat. Cota este în continuare mai mică decât media populației de origine străină, dar ne-ar plăcea desigur să scadă, nu să crească”, a declarat Brücker pentru Deutsche Welle.

   Germania

   “Românii fac parte dintre cele mai bine integrate grupuri etnice din Germania. Sunt mult mai bine integrați decât toate etniile din celelalte țări care au aderat în 2004 la UE. Sunt chiar mai bine integrați decât spaniolii și italienii. Sunt comparabili cu americanii, francezii și britanicii care trăiesc în Republica Federală. În rândul românilor, rata șomajului este mai mică decât în rândul germanilor. De fapt, nu am găsit probleme în ceea ce-i privește pe români. La bulgari, rata șomajului este de două ori mai mare decât în rândul românilor. Cota bulgarilor care primesc ajutoare sociale este de trei ori mai mare decât cea a românilor. Avem 195 de cazuri suspicioase în această speță. Cota e mai mică decât în rândul germanilor care apelează la ajutoare sociale. Ceea ce înseamnă că, la aceste cifre mici, nu se poate vorbi în niciun caz de abuzarea în masă a sistemului social german. Și mai e ceva ce majoritatea oamenilor nu știu: bulgarii și românii primesc mai puține alocații pentru copii decât media din Germania. Deci nici vorbă de abuz”, a mai spus Brücker.

  • Die Entscheidungsfindung darüber, ob man einen Wohnberechtigungsschein erhalten kann, ist verschiedenen Vorschriften und Voraussetzungen des Antragstellers entsprechend zu vollziehen. So richten sich die Behörden zunächst nach dem Wohnungsbindungsgesetz, bei dem insbesondere der Paragraph §5 von Bedeutung ist. Des Weiteren ist die Erteilung des WBS davon abhängig, ob die Einkommensgrenzen eingehalten werden. Hierbei sind Unterschiede zwischen den Bundesländern möglich. Nicht zuletzt hängt der Anspruch auf den Wohnberechtigungsschein auch davon ab, zu welchem Personenkreis man gehört. Es macht beispielsweise einen Unterschied, ob man alleinerziehend oder alleinstehend ist.

   • Pt. asa ceva nu se intreaba pe site ci la autoritati.Poate femeia se incadreaza sau nu .Bine este sa cereti raspuns in scris autoritatilor la cererea unei locuinte sociale.Nu peste tot este la fel cu cererile la coada.

 198. Pot pierde alocatia pentru cresterea copilului in Germania daca acesta este plecat in Romania pentru cateva luni ?Trebuiesc anuntate autoritatile pentru acest lucru ?Mentionez ca ,este vorba de un bebelus de 11 luni ,nascut in Germania ,eu si sotul meu vom ramane in continuare aici pentru a lucra.

 199. Buna ziua!Pentru obtinerea de Geburtsurkunde trebuie dreptul de sedere(romanii mai au nevoie de asa ceva,fiind in UE?)de unde il obtinem?Suntem de 2 ani jumate stabiliti in Germania.O zi buna,Sorina Paveliuc.

 200. Multumesc pentru raspunsul rapid!Stiti cumva daca pentru demersul obtinerii certificatului de nastere al copilului,trebuie ca noi parintii sa avem certificate de nastere europene?Ale noastre sunt ambele din perioada comunista.O zi buna!

  • Depinde de la oras la oras: in unele locuri sunt acceptate cele romanesti format nou, preschimbate, accepta si cele comuniste cu traducere in Germana. Intrebati cel mai bine direct la biroul de nasteri din localitatea dumneavoastra.

 201. Buna ziua .Se poate pierde alocatia pentru cresterea copilului in Germania daca acesta este plecat in Romania pentru cateva luni ?Trebuiesc anuntate autoritatile pentru acest lucru ?Mentionez ca ,este vorba de un bebelus de 11 luni ,nascut in Germania ,eu si sotul meu vom ramane in continuare aici pentru a lucra.Va multumesc !

  • Aveti obligatia sa notificati Familienkasse atunci cand intervin schimbari in structura familiei (parte din obligatiile asumate la primirea alocatiei). Alocatia se va intrerupe si va fi reluata in momentul intoarcerii in GErmania.

 202. Delia Dumitru

  Buna ziua. Care sunt drepturile,din punct de vedere financiar,in cazul in care raman insarcinata pe timpul unui Ausbildung? inainte avand deja un an de munca cu contract dar ca minijob.Merci :)

 203. Buna ziua domnule Iulian ! Va rog din suflet daca se poate sa ma lamuriti ce inseamna, daca in contractul de munca scrie ca in salariul brut sunt inclusi banii de concediu si prime de craciun si pasti ? Asta ar insemna ca sunt platit 11 luni din an, iar cand i- au concediul anual in acea luna nu primesc salariu ? Sau cat este mai exact valoarea concediului de odihna (in bani) ? Astept cu mare interes parerea dumneavoastra ! Multumesc anticipat !
  Cu stima Petronela !

 204. Buna ziua daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu numele unui medic ginecolog vorbitor de limba romana in zona Villingen-Schwenningen ,Rottweil sau prin zona asi fi recunoscatoare. Va multumesc.

 205. Buna seara !Poate sa imi dea cineva un raspuns..Sunt in Germania aproximativ 1 an, Sunt insarcinata in 3 luni,lucrez pt o agentie de 8 luni dar problema ii ca imi expira contractul in 27 martie. Poate agentie sa nu imi mai prelungeasca contractul ?
  Daca nu imi prelungeste contractul ,am dreptul indemnizatia de copil? Va multumesc

 206. În momentul acesta am 7 luni de contract cu acte în regula pe teritoriul germanie (adică contract la firma nemteasca), (plus inca 1an jumate inainte dar fara contract nemtesc erea detasat) asigurare AOK. Dacă am rămas însărcinată primesc indemnizație?

 207. Buna ziua,as dori sa stiu daca am dreptul la somaj,avand in vedere ca am lucrat un an inainte de a naste si am stat cu copilul acasa pana acuma,copilul are un an jumate si stiu ca as putea sa stau cu el acasa pana la 3 ani fiindu-mi platita pensia,dar as dori sa merg la serviciu,adica sa imi gaseasca job centerul un loc de munca si intre timp pana imi gasesc as dori sa stiu daca as avea dreptul la somaj!va multumesc anticipat,cu stima Mirela.

 208. Buna ziua…. eu am un contract de munca pe 8 luni de zile……daca raman gravida in timpul contractului am inteles ca nu au voie sa ma dea afara…dupa ce trec de perioada de proba in septembrie ar fii aceasta si apoi renunt sa mai merg pentru a imi vedea de sarcina in continuare beneficiez de elterngeld? . mentionez ca locul de munca este destul de solicitant pentru cand v-a avansa sarcina si am citit ca iti trebuie minim 6 luni de vechime..va rog sa imi mentionati beneficiile si timpul in care se acorda..deasemenea cum se primeste si kindergeld..de cand se naste bebe ? va multumesc frumos!

  • Vechime nu va trebuie pentru Elterngeld. De aceasta indemnizatie beneficiati indiferent de situatie, doar cuantumul difera, acesta fiind calculat functie de veniturile impozabile realizate anterior nasterii. Dar daca nu veti putea lucra, exista alte mecanisme, nu trebuie sa va dati demisia – pentru aceasta exista protectia maternitatii la locul de munca.
   In privinta contractului de munca: angajatorul nu va poate concedia decat in anumite conditii speciale, si cu aprobari speciale, dar nu confundati expirarea de drept a unui contract de munca cu concedierea, sunt lucruri total diferite, dupa 8 luni contractul expira si gata,nimeni nu poate fi obligat sa il prelungeasca.
   Cele bune!

 209. Buna ziua.Sia daca contractul de munca expira in Mutterschutz si binenteles nu va mai fi prelungit,asta inseamna ca trebuie sa te inregistrezi la Arbeitsamt ca si arbeitlos?Ca doar apta de munca nu esti fiind insarcinata…Care sunt pasii ce trebuie facuti in asa un caz?
  Multumim!

  • Da, trebuie facuta inregistrarea la care evident se ataseaza atestarea medicala a sarcinii. Dupa caz ei vor trimite viitoarea mama la Sozialamt.
   Cele bune!

 210. Buna ziua ! Am o intrebare si daca puteti sa imi raspundeti, am nascut in Germania de 3 luni copilul e cetatean roman iar actele nu sunt gata inca si am dorii sa mergem in vacanta in Franta as putea sa merg cu copilul fara pasaport in caz de control vamal ce ar fi riscant Nu? Va multumesc

  • Cat timp nu aveti un document de calatorie valabil pentru copil (pasaport sau titlu de calatorie – valabil doar pentru drumul spre Romania) nu parasiti teritoriul Germaniei. Daca sunteti depistati pe drum, puteti fi retinuti (a nu se intelege arestati) pana la identificarea minorului, puteti incasa o amenda consistenta si veti fi condusi la primul consulat romanesc pentru a obtine titlul de calatorie, dupa care veti fi trimisi in tara pentru a obtine actele copilului (informatie furnizata de un angajat al consulatului roman din Munchen, sectia acte de stare civila).
   Cele bune!

 211. Va multumesc mult pentru raspuns ! O zi buna va doresc

 212. Buna seara,
  sunt divortata de sotul meu am o fetita, locuiesc in land ul Baden Württemberg iar fostul sot locuieste in Romania. Tatal nu ii plateste pensie alimentara desi exista o hotarare judecatoreasca in acest sens de 40 euro pe luna. Daca voi cere ajutor de pensie alimentara de la Jugendamt , exista riscul ca statul german sa l caute si sa l faca sa plateasca pensie alimentara?

  • Statul german in analiza cererii va lua in calcul toate posibilitatile de venit pentru dumneavoastra, inclusiv pensia alimentara. Nu vor fugi ei dupa sot in Romania sa ii ia banii, dar va vor socoti cei 40 de euro ca venit.

 213. Buna seara , am o intrebare daca imi puteti raspunde va rog…am lucrat cu contract in germania pana la sfarsitul lunii martie cand am demisionat. Dupa care in acest timp am ramas insarcinata , momentan sunt in 5 sapt.Recent am primit o oferta de munca si nu stiu cum sa procedez.Am obligativitatea sa il anunt pe angajator ca sunt insarcinata sau o pot face mai tarziu? Mi-e teama ca nu ma va mai angaja daca ii voi spune de la inceput.
  Sper sa ma ajutati cu un sfat .
  Va multumesc!

 214. Buna ziua,
  Eu locuiesc in Germania de 2 ani de zile, sotul meu este neamt, suntem casatoriti cu acte, in curand o sa vina pe pe lume copilul nostru, intrebarile mele sunt urmatoarele: Ce cetatenie o sa aiba copilul? De unde trebuie sa ii scot certificatul de nastere?
  Va multmesc mult!

 215. Buna ziua.

  Am depus actele pentru kindergeld si am primit o scrisoare de la ei. Credeti ca ma puteti ajuta sa o traduc ?
  Va multumesc in avans.

  “aufgrund der Neueorganisation der Familienkassen und der damit einhergehenden Zentralisierung der Bearbeitung bei der Familienkasse Bayern Nord kann angesichts des Umfangs der hiervon betroffenen Berechtigten Ihr Vorgang leider nicht zeitnah bearbeiten werden.
  Ich bestatige dahr heute den Eingang Ihrer Antragsunterlagen und bitte Sie, sich noch etwas zu gedulden und zwischenzeitlich von weiteren Ruckfragen abzusehen. Sie erhalten so bald wie moglich Nachricht.
  Ich bedauere die Ihnen entstandenen Unannehmilchkeiten sehr hoffe auf Ihr Verstandnis”

  • Buna Cristi,

   Prin traducerea automata de pe https://translate.google.ro/, s-a tradus asa:
   “Am primit documentele voastre, dar datorita noii organizari avem foarte mult de lucru si va rugam sa mai asteptati pana primiti raspunsul nostru fara sa ne mai sunati sau sa ne mai scrieti. Va multumim pentru intelegere.”

   Mult succes,

  • Din cauza fraudelor numeroase constatate in dosarele strainilor, Familienkasse se reorganizeaza. Dosarele romanilor in situatia in care copilul nu locuieste in Germania, ajung obligatoriu la Nurnberg.
   Din cauza numarului mare de dosare si pentru eficientizarea verificarii dosarelor, Familienkasse se reorganizeaza. Neoficial pana in Septembrie nu se mai rezolva dosarele. Estiemz o intarziere de cel putin 4-5 luni la dosare.
   Cele bune!

 216. Va multumesc din suflet.

 217. Buna…am si eu o intrebare! Lucrez in Germania de aproape 3 ani …de 8 luni lucrez cu contract tot legal. Sotia mea peste o luna trebuie s inasca. Ea nu a lucrat in Germania niciodata. Vreau sa stiu ce ajutor poate avea de la stat? Multumesc pentru raspuns anticipat!

 218. Bună seara, am și eu cateva nelămuriri. Sunt angajată din 01.08.2014, (120 ore lunar)contractul îmi expira 17.07.2015. Exact perioada limita când ar trebui sa intru în prenatal, ce am de făcut și unde anume trebuie să merg pentru a nu avea probleme cu casa de asigurări. Soțul este și el angajat tot din august anul trecut cu diferența ca are un contract nelimitat. A lucrat din 2011 noiembrie până în august 2014 cu gewerbe ,plătitor de tva. Mulțumesc anticipat.

 219. Buna ziua,mă numesc Loredana,sotul meu o sa înceapă sa lucreze in Germania de la 1 august 2015 .Avem un baietel de 7 luni eu primesc prenatal in Romania deoarece sunt masteranta as dorii sa stiu daca o sa primesc si in Germania de akolo prenatal daca ma mut cu sotul si copilul in Germania si ce trebuie sa fac . mă poate ajuta cineva?Va multumesc!

 220. buna ziua! vreau sa va intreb in legatura cu asigurarea medicala AOK daca este valabila si in Romania. deci eu sunt insarcinata in 4 luni si mai am un baietel de 2 anisori aici. lucreaza doar sotul si avem asigurare de fam la AOK. daca ma duc in romania sa nasc este valabila aceasta asigurare? va multumesc!

 221. Buna ziua,
  Cunoaste cineva un medic roman sau vorbitor de limba romana care este specializat in obstretica- ginecologie si profeseaza in Heilbronn( Baden Wurttemberg) sau in apropiere de orasul acesta?

 222. Buna ziua,
  Cunoaste cineva un medic roman sau vorbitor de limba romana care este specializat in obstretica-ginecologie si profeseaza in Heilbronn( Baden Wurttemberg) sau in apropiere de acest oras?

 223. Eu stiu in Backnang nu este foarte departe.,daca va ajuta.Dr. med. Yaser Trautmann-El-Reshaidat.este vorbitor de limba romana ,iar la programare cereți sa vb cu D na care vorbește lb romana.lLa dansul in mica clinica găsiți si ce va interesează si pe Dvs.Gasiti pe nett toate datele!

 224. Multumesc pentru raspuns!

 225. Buna ziua, foarte util situl, felicitatari. As dori niste informatii daca poate cineva sa ma ajute, eu am o sora stabilita in germania cu toata familia sa legal de 5 ani.si eu doresc sa plec la anul viitor in germania (pt inceput numai eu, urmand ulterior si familia:sotia si ci 2 copii( 1 an si 4 ani). Ei se ofera sa ma ajute , (sa ma ia in spatiu(ceva de genul acesta), sa imi caute de lucru), ce ar trebui exact sa faca, in legatura cu actele. pt a nu avea probleme ?Multumesc anticipat pt informati

 226. Buna seara. Fratele meu a terminat 8 ani de scoala in Romania, dupa care a venit aici. A facut un an de gimnaziu in Garmisch dar pentru ca nu stia deloc limba, a trebuit sa fie “gastschüler”, adica sa ia parte la toate orele, fara sa fie notat in timpul anului cu exceptia testelor finale. Au fost mai multe materii pe care le a trecut, dar a avut probleme la un obiect unde nu a reusit sa ia nota de trecere. De aceea, el este nevoit sa faca clasa a 9a din nou, fara ca sa fie gastschüler, primind note ca un elev obisnuit.
  Intrebarea mea este: este posibil sa l mut la un liceu din Nuernberg in clasa a 9a, fara ca sa fie nevoit sa fie inca un an gastschüler? Tin sa mentionez ca fratele meu, in momentul de fata, are un nivel intermediar de germana.
  Multumesc anticipat si orice informatie legata de acest subiect este binevenita!

 227. Domnule Iulian,
  Puteti sa-mi clarificati putin ce inseamna Elterngeld,Elterngeld-Plus si Partenerschaftsbonus?Si daca se poate opta pentru toate cele 3 variante odata?Va multumesc

 228. Buna seara!Am si eu o intrebare…lucrez in Germania si am la actualul loc de munca 2 ani si o luna,dintre care o luna si jumatate a fost de somaj anul trecut.Am incercat cu sotul sa facem un bebelus,pana acum nimic….dar este posibil in noiembrie sa ne lase iarasi in somaj.Intrebarea mea este urmatoarea: daca voi ramane insarcinata in timpul somajului de o luna si jumatate sau inainte de a intra in somaj si nu am aflat inca sarcina fiind prea mica si fara simptome ce se intampla cu mine?Si inca o intrbare…daca nu raman insarcinata doar imediat dupa somaj,va trebui sa am neintrerupt de ex o perioada de timp?Va rog din suflet ajutati-ma cu un raspuns!Va multumesc.

 229. Buna ziua,

  am divortat in Germania si din urma casniciei avem o fetita de 4 ani. Custodia copilului este impartita dar cu domiciliul la mine. As dori sa ma intorc in Romania insa fostul sot nu este de acord. Eu pot iesi din tara fara semnatura lui insa nu stiu ce va decurge din urma hotararii mele. In romania as dori sa intentez proces pt custodia totala a copilului.

  Va multumesc

 230. Buna seara,sunt insarcinata in 15 saptamani,locuiesc cu sotul de 3 ani in germania si lucram impreuna intr.o bucatarie greceasca tot de 3 ani.Avem toate actele in regula,asigurari aok separate (ma refer aici ca nu sunt asigurata prin sotul meu).Daca se poate sa ma informeze cineva ce drepturi am ca femeie insarcinata,la cate saptamani pot ramane in prenatal si de ce bani o sa dispun dupa ce o sa nasc…aaa si cat timp o sa pot sta cu bebelusul acasa,adica pana la ce varsta.Multumesc frumos

 231. 1)Buna ziua,suntem mutati in germania din martie 2015,eu sotul si cei trei copii ,cu varste de: un an si cinci luni,,trei ani si jumate si inclusiv al trei-lea, 16 ani..Vroiam sa stiu ce drepturi au ei si eu ca mama.,consider ca-s prea mici sa plec la lucru.Mentionez ca lucreaza doar sotul pe 1500,euro. 2).Si inca ceva copilul de 16 ani,este din prima mea casatorie si este in custoadia mea,ea nu este trecuta pe numele sotului actual ,poate avea drept monoparental. .

 232. am o intrebare va rog cine ma poate ajuta sunt in concediu prenatal am nascut o fetita pot pleca in concediu prenatal in romania si pentru cit timp daca plec mai plrimesc ondemnizatia si alocati pentru copil.va multumesc anticipat!!

 233. Buna ziua,
  As dori niste informatii daca se poate referitoare la inscrierea copilului la scoala.Locuiesc in Berlin, Germania,iar din luna august ma chinui sa imi inscriu fetita la scoala.A facut clasa 1 in Romania, iar cand am vrut sa o inscriu la scoala aici m-am lovit de foarte multa birocratie.Acum o luna si o saptamana am reusit sa duc dosarul la o scoala din zona in care locuiesc, secretara de acolo ne-a spus ca a bagat dosarul in sistem si ca trebuie sa asteptam sa vina repartitia acasa prin posta, atunci cand ii va fi gasit un loc la o scoala.Aceasta repartitie intarzie sa vina, iar astazi cand am intrebata din nou la scoala ce se intampla mi s-a spus ca pot astepta pana la 3 luni si ca nu se stie daca fetita va mai fi prinsa in acest an scolar.As vrea sa stiu ce este de facut in acest caz, unde pot obtine mai multe informatii ( la ce institutie ) sau cum se pot grabi aceste proceduri, pentru a nu pierde totusi un an scolar.
  Va multumesc anticipat!

 234. Buna ziua,

  Eu locuiesc si muncesc in Germania.Fiica mea este nascuta aici dar nu a obtinut inca cetatenia germana deoarece nici eu nici tatal nu aveam opt ani in Germania.Tatal este de origine ceha si noi nu am fost casatoriti dar am locuit impreuna.Acum la un an si 8 luni de la nasterea fiicei noastre ne-am despartit iar eu am facut inca din Sept. 2015 o cerere Judecatorie ca nu doresc drepturi comune cu tatal fetitei asupra fiicei noastre. Eu am nevoie de la el in fiecare an de aceea procura sa imi pot aduce iar fata din Romania in Germania.Iar el a dat semne ca nu ar dori sa mai faca acest lucru. Atunci cand am facut cererea la Judecatoria nu am stiu dar am fost informata de un Negativ Bescheinigung pe care l- am primit de la Landratsamt, deoarece tatal dupa nasterea fetitei nu a facut o cerere de drepturi comune sau cel putin asa am inteles eu. Intrebarea mea este urmatoarea: luna aceasta trebuie sa ne prezentam iar la Judecatorie si vreau sa stiu daca acest Negativ Bescheinigung ma poate ajuta ca eu sa nu mai am nevoie de procura semnata de la el sau ce eventuale beneficii imi poate aduce incaz de imi retrag cererea de la Judecatorie.

 235. Buna am si eu o intrebare, sant in germania de 2 ani si lucrez 5 ore la o Firma de curatenie contract nedeterminat ,sant insarcinata in 5 saptamani si nu stim daca o sa am drepturi la prenatal. Inca nu am anuntat la firma pt ca nu stiu cum va proceda, cine poate sa ma ajute cu o informatie.Va multumesc

 236. Bună ziua. Am și eu o întrebare pot beneficia de alocatie pentru bebe tin sa precizez nu lucrez dar soțul lucrează are contract nedeterminat locuim în Germania mai bine de 6 luni, am ameldung asigurare A-OK tot ce trebuie. Incep sa muncesc dar am deja o luna de sarcina. Am citit ceva ca trebuie sa muncesc cu 6 luni înainte de concepție. Va rog sa ma ajutați cu informații. Va mulțumesc

 237. Buna sunt Flori si am si eu o intrebare.Am un baietel de 5 ani cu gradul 2 de handicap are sindrom de intestin scurt.Luam pflegegeld dar acesti bani nu stiu daca sunt pentru micut sau pentru mine ca eu nu pot lucra trebuie sa stau cu el tot timpul ,nu merge la gradinita are probleme grave de sanatate.Am vrut sa stau eu cu el ca il cunosc cel mai bine decat sa vina cineva
  de la Pflegedienst sa stea cu el.Normal trebuie si copilul sa primeasca bani pentru ingrijire si eu ca stau cu el si nu ma pot duce la munca.Va rog frumos sa -mi raspunda cineva ca vad ca lucrurile astea despre drepturile copiilor cu handicap nu se discuta.Normal daca vine cineva de la Pflegedienst este platit eu de ce nu ?Locuim in Germania de 5 ani si de un an primim pflegegeld.Va multumesc.

  • Nu e chiar asa, copilul primeste Pflegegeld pentru ingrijire specializata iar dumneavoastra va incadrati in munca. Greu sa fiti platita pentru a fi insotitor, cat timp nu aveti o calificare specializata. Insotitorul/ingrijitorul nu este neaparat un membru al familiei, in special parintii, ci o persoana specializata.
   In cazul in care optati pentru a ramane cu copilul si dumneavoastra, va adresati serviciilor sociale.
   Cele bune!

 238. Buna ziua am o intrebare locuim in Germania si sotia vrea sa mearga cu fetita in Romania in vacanta se poate face amputernicirea si la un notar neamt sau numa la consulatul romaniei??

 239. Buna ziua ! Am si eu o intrebare, sotul meu a primit un job in germania ,pe un salariu bunicel cu acte in regula ,asigurare medicala, intrebarea mea este ma poate lua si pe mn pe asigurarea lui si daca ar fi sa nasc in germania ce beneficii as avea! Multumesc !

  • Daca va avea asigurare in sistem public, da, puteti fi coasigurata. Beneficii: alocatie pt copii si indemnizatie de maternitate 300 euro pt 12 luni. In plus vi se constituie un fond de pensii.
   Informatii detaliate gasiti aici pe site.
   Cele bune!

 240. Buna! Am si eu o întrebare, sunt însărcinată in 34 de saptamâni, am avut probleme cu coloana, am avut concediu medical din Noiembrie, întâi am fost cu gripa, apoi, fiindcă am lucrat la un hotel si eram toată ziua in picioare a început sa ma doară burta si am primit concediu medical de la medicul ginecolog. Dupa am început cu dureri groaznice de coloana, am probleme de când cel puțin 10 ani cu coloana si am primit concediu medical de la medicul de familie. Luna aceasta când am primit salariul am avut parte de o surpriza, daca o pot numi asa, nu am primit decât 55-60 la suta din salar, asta fără sa primesc vreo Înștiințare cum ca imi taie din salariu. Șeful are dreptul sa imi taie din salariu fiindcă sunt in concediu medical? Menționez ca lucrez cu acte in regula de peste un an de zile, am asigurare medicală. Va mulțumesc mult

  • Dumneavoastra pare ca sunteti in necunostinta de cauza cu ce se “mananca” aceasta perioada de sarcina si imediat dupa, Elternzeit.
   In perioada concediului medical angajatorul va plateste 100% timp de 6 saptamani per eveniment medical. Dupa aceasta perioada intervine casa de asigurari de santate, plata concediului medical este preluata sub forma de Krankengeld iar cuantumule este ~65% dn media venitului pe ultimele luni. Lamuriti acest aspect cu angajatorul.
   Mai departe, dumneavoastra sunteti deja in Mutterschutz si nu mai primiti Krankengeld si Mutterschaftsgeld. Ati facut informarea catre angajator si Krankenkasse, depunand adeverinta medicala?
   Informati-va, este spre binele dumneavoastra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s