Dreptul de sedere in Germania

 Articol Updatat la 28.06.2011 cu concursul corespondentului nostru Mara.

Pasul 9 din Strategia de integrare a cetatenilor romani in Germania

 Începând cu 01.01.2007, data intrarii României in Uniunea Europeana, cetatenii români au statut de cetateni ai Uniunii Europene. Datorita acestui fapt ei pot beneficia de prevederile Directivei 38 din 2004 a Parlamentului European care cuprinde reglementarile privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii Europene si membrii familiilor acestora. Fiindca libera circulatie a cetatenilor in spatiul european este unul dintre fundamentele U.E., directiva stabileste ca acestia au dreptul de sedere pe teritoriul altui stat membru timp de 6 luni in fiecare an calendaristic, dar in doua perioade diferite, prima de 90 de zile si cea de-a doua, alte 90 de zile. Asadar, aveti dreptul la doua sederi pe an. Socoteala se face pe zile, incepind  cu ziua primei inregistrari oficiale. Practic, sa zicem ca tatal meu care este pensionar in Timisoara, vine la data de 1 mai sa ma viziteze. Are  dreptul legal de a sta fara nici o conditie, timp de 90 de zile,  dupa care la 30 iulie este obligat sa plece in tara, sa stea acolo 92 de zile si sa revina in Germania la inceputul lui noiembrie, ca apoi dupa trecerea altor 3 luni, prin februarie, sa plece din nou in tara. Aceasta nu este o procedura speciala pentru romani, ci pentru cetatenii din toate tarile. Si un italian sau un american trebuie sa procedeze la fel pe teritoriul Germaniei, asa cum un german care vrea sa stea in Italia este obligat sa stea cele 180 de zile in 2 reprize diferite.  Si Romania are aceleasi reguli. Am citit recent  ca un mafiot din Sicilia, criminal si traficant de droguri, se ascundea de vreun an pe la Sibiu in casa unei romance. Un vecin i-a facut plingere s-a dus politia la adresa romancei si i-a cerut italianului dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei. Nu avea. L-au retinut pentru acest fapt si, numai  dupa aceea,in urma verifivarilor, au aflat ca este si criminal si traficant. Politia romana a fost apreciata ca a descoperit un interlop international, dar nimeni nu a remarcat ca intreaga demascare a mafiotului  fost facuta datorita unui banal act numit drept de sedere. Sa-i lasam insa pe traficanti si sa revenim la textul de lege. Va sa zica un roman poate sta pe teritoriul german 89 de zile. Acum intelegeti de ce femeile care vin la ingrijire batrini   sau chiar constructorii sunt  grupati (grupate) in echipe de cite 2: o femeie in Germania, alta in Romania si la fiecare trei luni se schimba intre ele. Este clar ca aceste persoane eludeaza legea si fenteaza impozitele, facind pe turistele de 2 ori pe an cite 90 de zile, dar adevarul este ca nu femeile sunt principalele vinovate, ele habar nu au de chestia aceasta, ci chiar angajatorii germani,  acei batrinii ingrijitii  care sunt sfatuiti sa procedeze astfel ca sa iasa mai ieftin. Este o solutie legala gri,care s-a transformat de multe ori in negru,nu atit pentru femeile care ingrijeau batrini ci, mai ales, pentru muncitorii constructori sau sezonieri.

       Multi vor intreba: Cum stie statul german cind a intrat un roman in tara, fiindca intra cu buletinul, nu este oprit la  vama si, asadar, nu exista nici o evidenta ? Ei bine stie, fiindca cetateanul roman este obligat ca intr-o saptamina ( in unele landuri), maxim  in doua saptamini ( in altele)  sa se inregistreze la Einwohnermeldeamt- Biroul de evidenta a populatiei. Practic de la aceasta prima inregistrare curg cele 90 de zile in care ai dreptul sa stai in Germania, fara nici o restrictie.   Altii vor intreba: “Ce se intimpla daca trec 3 luni de la inregistrare si n-ai plecat in tara?” Raspunsul este: oficialitatile germane te vor chema la ele si te vor intreba cu ce te ocupi…Daca tu prezinti un contract de munca sau o autorizatie de lucrator independent te vor lasa in pace, daca insa nu ai nici un document la mina care sa justifice posibilitatea obtinerii unor venituri in Germania te vor invita politicos sa te intorci in tara din care ai venit…. 

  Mai exista si varianta neinregistrarii la biroul de evidenta. Multi o fac si stau cu anii prin Germania, fara sa fie stiuti de autoritati. Stau pe la rude, pe la prieteni, pe la concubini si concubine.  E o varianta parsiva sa nu te inregistrezi, dar credeti ca nemtii nu cunosc aceasta varianta? Stiu tot ce fac  romanii, bulgarii, polonezi si toate celelalte neamuri. Si au contraacarat aceasta procedura tot printr-o varianta…parsiva. Au inventat o regula valabila pentru toti strainii: “Nu se aproba nici un permis de munca decit dupa ce a trecut perioada de turist, adica 90 de zile de la anmeldungul acela celebru  ( in germana cuvintul acesta inseamna instiintare, notificare ) prin care un roman demonstreaza autoritatilor ca are o locuinta in care sa stea. Parsivenia consta in faptul ca romanul timp de trei luni va trebui sa cheltuiasca in Germania. Cumpara lapte, piine, tigari, plateste chirie pe 2-3 luni, benzina, etc, incap multe in etcetera-ul asta si contribuie astfel la cresterea PIB –ului german. Pe deasupra,atita vreme cit este ilegal,nu are dreptul sa apeleze la nici un ajutor din partea statului german. Cred ca acum intelegeti mai bine cum merg treburile pe aici…. 

Bun, acum sa revenim! In primele 90 de zile ale sederii noastre in Germania, avem niste sarcini concrete : inregistrarea la oficiul de evidenta a populatiei, cautarea unei locuinte si inchirierea ei, inregistrarea inchirierii ( anmeldung-ul)cautarea si gasirea unui loc de munca… In cazul ca am gasit locul de munca este clar ca sederea noastra in Germania se va prelungi peste cele 90 de zile de …turist. In aceste conditii, trebuie obtinut dreptul de sedere.  Legile care reglementeaza aceasta problema sunt: Aufenthaltsgesetz (Legea privind sederea) si Freizügigkeitsgesetz/EU  (Regimul liberei circulaţii/UE). Conform prevederilor lor, cetateanul roman va solicita de la Oficiul pentru straini (Auslenderbehörde) din jurisdictia in care  domiciliaza un act numit „adeverinta privind dreptul la libera circulatie U.E”  , in limba germana Freizügigkeitsbescheinigung-EU. Situatia este destul de ciudata, cel putin din punct de vedere lexical si logic: „ca sa obtii dreptul sa stai, iti trebuie o adeverinta privind dreptul de a…circula”.  Acestea sunt insa legile europene!

Fac o paranteza care mi se pare extrem de importanta. Pe parcursul operatiunii de obtinere a dreptului de sedere, un cetatean roman trebuie sa se legitimeze de citeva ori. Culmea este ca in ultima etapa la OFICIUL PENTRU STRAINI se intocmeste o cerere unde este absolut obligatoriu pasaportul individual. Asadar toti cei care au de gind sa aplice pentru o sedere care depaseste 90 de zile trebuie sa vina din tara cu pasaportul, fiindca cartea de identitate nu este suficienta. (Am scris aici un articol complet despre modul in care se poate obtine pasaportul electronic romanesc).  Daca ati inteles aceasta chestiune sa parcurgem algoritmic, ordinea normala a operatiunilor pe care le efecueaza un angajat roman pentru stabilirea in Germania pentru o durata mai mare de 3 luni :

1. Obtinerea sau verificarea valabilitatii unui PASAPORT INDIVIDUAL la plecarea din ROMANIA. Tot la plecarea din Romania este bine sa  va vizati si apostilati toate actele de studii care va pot ajuta la gasirea unul loc de munca si actele de stare civila( detalii despre aceasta operatiune gasiti aici);

2. La sosirea in Germania, in termen de maxim 1-2 saptamini, in functie de land, trebuie sa va inregistrati la Einwohnermeldeamt- Biroul de evidenta a populatiei.

3. Obtinerea unui CONTRACT DE INCHIRIERE pentru o locuinta de la un PROPRIETAR sau firma de imobiliare;( mai multe detalii despre aceasta operatiune  gasiti aici)

4. Inregistrarea CONTRACTULUI DE INCHIRIERE la PRIMARIA din jurisdictia unde se gaseste locuinta si obtinerea acelei notificari stampilate (Anmeldung).

5.Obtinerea unei ASIGURARI MEDICALE valabile (Gesetzlischekrankenversicherung, la una din societatile de asigurare cum ar fi  AOK, IKK; Bkk, TK, etc.) Mai multe detalii despre aceasta operatiune  gasiti  aici.

6. Obtinerea unui CONTRACT DE MUNCA de la un ANGAJATOR GERMAN; Mai multe detalii despre aceasta operatiune  gasiti  aici.

7. Obtinerea unui PERMIS DE MUNCA de la Z.A.V., pentru obtinerea caruia este necesar ca angajatorul sa completeze doua formulare care se procura de la Z.A.V. unul fiind cererea pentru permisul de munca UE (Antrag auf Arbeitserlaubnis-EU) si celalalt descrierea locului de munca. Cele 2 documente, impreuna cu pasaportul si Anmeldung-ul se depun la Z.A.V., biroul de care apartineti ( Bonn, Frankfurt, Duisburg sau Munchen) apoi se asteapta 4-6 saptamani pana veti primi raspuns prin posta. Mai multe detalii despre aceasta operatiune  gasiti  aici.

8.Obtinerea Dreptului de sedere (FREIZÜGIGKEITSBESCHEINIGUNG)  de la OFICIUL PENTRU STRAINI (AUSLENDERBEHÖRDE). Actele necesare sunt  pasaportul, anmeldung, poze care se fac acolo,  asigurarea medicala si cererea . Un formular pentru cererea dreptului de sedere gasiti aici. Fiindca este redactat in 3 limbi de circulatie europeana, altele decit limba germana, am gasit de cuviinta sa nu-l traduc.

Parcurgerea tuturor acestor etape a fost necesara  fiindca  la Oficiul pentru Evidenta Populatiei, autoritatea care iti aproba dreptul de sedere, cetateanului roman i se cere sa demonstreze cu acte ca: 

1.are un loc de munca sau desfăsoara o activitate privata;

 2.dispune de suficiente resurse pentru a se întreţine atit el, cit si membrii familiei lui cu care a venit  din tara ( aceasta demonstratie e valabila doar pentru cei care doresc dreptul de sedere dar nu au nevoie de dreptul de munca);

 3.poseda o asigurare medicală valabilă pentru  el si membrii de familie care il însoţesc (cerinta valabila pentru toata lumea: intreprinzatori, angajati, neangajati);

 4.urmeaza cursurile unei instituţii de învăţământ recunoscute din Germania (inclusiv cursuri de formare profesională)  cu asigurarea medicală  corespunzatoare ( valabil doar pentru studenti);

 5. insoteste un cetăţean din Romania care îndeplineşte una sau mai multe din condiţiile prevăzute la punctele 1, 2 sau 4.

In concluzie, conform legii, dreptul de sedere  se solicită pentru o şedere de peste trei luni în Germania, dar se acordă tuturor cetăţenilor Uniunii Europene cu drept de liberă circulaţie şi membrilor de familie ai acestora care locuiesc cu ei de către autoritatea pentru străini competentă la nivel local. Aceasta acordare a dreptului de sedere nu este din oficiu asa cum mentioneaza unele documente oficiale, fiindca toti solicitantii trebuie sa prezinte dovezi cu privire la asigurarea mijloacelor de subzistenta pentru Germania precum si o asigurare de sanatate suficienta pentru respectiva perioada. Daca vreti sa ramineti o perioada mai lunga in Germania si detineti asemenea dovezi nu aveti nici o emotie. Daca nu le detineti, ginditi-va cum sa va faceti rost de ele.

Sedere permanenta

 Dar sunt si persoane care nu trebuie sa treaca prin acest proces complicat pentru obtinerea dreptului de sedere. De la 1 ianuarie 2005, cetatenii romani cu calificare inalta (cum ar fi inginerii mecanici, de telecomunicatii, I.T., chimistii, oamenii de stiinta, etc. ) au primit  dreptul de “sedere permanenta”.  Membrii de familie care insotesc aceste persoane au, de asemenea, dreptul de sedere permanenta si, in consecinta, pot sa primeasca o slujba in Germania . Dreptul de sedere permanenta se poate obtine si dupa o sedere legala de 5 ani in Germania.

Si studentii sunt o categorie privilegiata. Studentii care au urmat cursuri in Germania au dreptul de a ramane in Deutschland timp de un an dupa absolvire in scopul gasirii unui loc de munca. In timpul studiilor, studentii, au voie sa munceasca fara permis de munca pe o perioada de 3 luni fool-time sau 6 luni part-time.

                                                        Cu simpatie, Laura Fuss

1,283 thoughts on “Dreptul de sedere in Germania”

 1. @ Marian.Simplu! Te duci cat mai repede exact la acelasi birou unde ai facut Gew. si functionarul respectiv il inchide pe loc si nici nu il intereseaza din ce motiv! Platesti aceiasi suma in numerar ca atunci cand l-ai deschis.
  Ca sa nu mai apara ulterior adrese de la diverse institutii,cand il inchizi,daca nu te intreaba cu ce data vrei,e bine sa-i spui functionarului ca vrei cu DATA DESCHIDERII (sau o data cat mai din urma),e legal si se poate!
  Totul dureaza 5 minute.

 2. Domnule Iulian va multumesc pt raspuns.NU inteles la care cerere atasez actele?LA ANTRAG AUF ARBEITSGENEMIGUNG EU?Daca esta asta atunci depind de sefa pt la pozitia 22 trebuie pusa stampila firmei si semnatura ei.Daca este o alta cerere va rog sa mi spune ti .VA MULTUMESC DIN NOU PT AJUTOR SI VA DORESC MULTA SANATATE!

  1. Eu v-am sfatuit sa citit aici pe site despre permisul de munca, in folosul dumneavoastra nu al meu, sa va faceti o idee pe scurt ce inseamna si cum se obtine, dar dumneavoastra va incapatanati sa nu o faceti.
   Inca odata: permisul unbefristet se obtine fara implicarea angajatorului. Pe cererea ce ati mentionat-o trebuie completate doar rubricile 1-14 si 23, 24, atat. Detaliile legate de angajator si locul de munca nu se completeaza.
   Cititi putin si va lamuriti cum sta treaba.
   Succes!

 3. VA MULTUMESC MULT!AVETI DREPTATE NU AM CITIT ATENTA TOATE INFORMATIILE DUMNEAVOASTRA….VA DORESC TOATE CELE BUNE..DOAMNE CA MULTA RABDARE MAI AVETI CU NOI….

 4. Fiica mea locuieste de la 1 oct 2008 la Munchen unde studiaza la Technische Universität, Tehnologie- und Managementorientierte Betriebswirtschaftslehre. Acum este in ultimul semestru la master (scrie Masterarbeit si lucreaza ca Werkstudent 20 ore pe saptamana)
  As dori sa aflu informatii despre demersurile pe care trebuie sa le faca, astfel incat dupa terminarea studiilor (1 oct 2013) sa obtina un permis de munca si rezidenta permanente, ca ulterior sa poata obtine cetatenia germana.(Din cate am citit pe internet studentii care au absolvit o facultate in Germania au drept de sedere inca un an in vederea gasirii unui loc de munca)
  Mai este necesar sa urmeze acele cursuri de integrare, avand in vedere ca la venirea in Germania poseda un Sprachdiplom eliberat de statul german si ca daca a stat 5 ani acolo probabil ca deja s-a integrat?
  Va multumesc pentru informatiile pe care sper ca le voi primi de la dvs
  Cu stima
  Manuela Cismas

  1. Dreptul de sedere in sine nu trebuie sa il obtina, de la 29.01.2013 nu se mai cere si nici nu se mai elibereaza.
   Pentru dreptul de sedere – ce se obtine dupa 5 ani – trebuie luat in calcul faptul ca perioada de studentie se calculeaza doar jumatate.

   1. Nu inteleg de ce perioada de studentie este luata in calcul doar pe jumatate pentru dreptul de sedere permanent.Nu vad logica.Atata timp cat ai Anmeldung ar trebui sa se calculeze cei 5 ani din prima zi de la Anmeldung.Atasati va rog un link cu prevederea respectiva.

   2. Permisul permanent de sedere – Daueraufenthalt-EG nu se acorda doar din prisma unui simplu anmeldung de 5 ani in Germania.

    condiii de eligibilitate: Daueraufenthalt-EG gesetz

    § 9
    (2) Unui cetatean strain i se elibereaza dreptul de sedere permanent daca:
    1. Are rezidenta in Germania de cel putin 5 ani.
    2. Are asigurate conditiile de trai de zi cu zi.
    3. a contribuit cel putin 60 de luni la schema public de pensii sau a incheiat o polita de asigurare de pensie privata, in conditii ehcivalente.
    4. In timpul sederii nu a intreprins actiuni de atingere a sigurantei publice.
    7. Are cunostinte suficiente de limba Germana.
    8. Are cunostinte despre legile si conditiile de viata in Germania.
    9. Spatiul de locuit este adecvat si suficient pentru persoana in cauza si membrii familiei in cauza.

    Pe moment nu am la indemana exact paragraful din lege, dar am luat la intamplare cerintele din Munchen pentru eliberare:
    Voraussetzungen:
    fünf Jahre rechtmäßiger Aufenthalt in Deutschland (frühere Studiums- und Ausbildungszeiten werden zu 50 Prozent angerechnet.)
    ein gültiger Aufenthaltstitel (, der nicht zu einem vorübergehenden Zweck (Studium) oder aus humanitären Gründen erteilt wurde
    gesicherter Lebensunterhalt
    ausreichende Kenntnisse der deutschen Sprache und Grundkenntnisse der Rechts- und Gesellschaftsordnung in Deutschland
    ausreichender Wohnraum für Sie und Ihre Familienangehörigen

   3. Dar in orice caz, din ianuarie 2014 nu mai foloseste nimanui ca cetatean roman acest document.
    S-a eliberat pentru cetatenii Romani in periaoda anterioara aderaii in UE (pentru cetateni ue nu se mai elibereaza) pentru conservarea drepturilor dobandite (ex. pastrarea dreptului de munca in cazul parasirii tarii pentru o periaoda mai mare de 1 an).

   4. Cunosc celelalte conditii necesare emiterii unui permis permanent de sedere,dar chestiunea cu perioada studiului imi e total straina. Pornind de la acelasi principiu este posibil ca perioada de studiu sa nu fie luata in calculul celor 8 ani necesari pentru obtinerea cetateniei germane.

 5. Nu mi se pare corect ca pentru studenti sa se ia in calcul doar jumatate din timp.
  Fiica mea a venit in Romania cumulat max 6 saptamani pe an (de Craciun, de Paste si vara), in rest a stat in Munchen si in vacante pentru a face practica sau a lucra ca werkstudent
  Iar in ceea ce priveste cei 8 ani necesari pentru obtinerea cetateniei germane, daca a facut toate studiile acolo si ramane sa munceasca acolo, corect ar fi sa se ia in calcul si perioada studiilor

  1. Cititi legea si conditiile de acordare a permisului permanent de sedere – ca student nu exista contributie la pensie platita, cel putin din acest punct de vedere chiar si faptul ca se ia in calcul jumatate din perioada, este un favor.

  2. Allerdings gilt für Ausländer, die sich mit einer Aufenthaltserlaubnis zum Zweck des Studiums in Deutschland aufgehalten haben, gemäß § 9 Abs. 4 Nr. 3 AufenthG die Einschränkung, dass Aufenthalte in Deutschland zum Zweck des Studiums nur zur Hälfte auf die Fünf-Jahres-Frist angerechnet werden.
   Acesta este raspunsul unui avocat. Problema este destul de confuza si cred ca legea respectiva afecteaza doar studentii din afara spatiului UE. Doar acestia trebuie sa obtina un permis de sedere avand ca scop studiul in Germania. Cetatenii UE nu au nevoie de obtinerea unui permis de sedere pentru a studia intr-o alta tara UE. Spre exemplu, eu locuiesc de aproape 2 ani in Germania si posed unbefristete Freizuegigkeitsbescheinigung .Vreau sa studiez si logic ar fi sa- mi fie luati in calcul anii de studiu deoarece eliberarea pe timp nelimitat a Freizuegigkeitsbescheinigung nu a fost conditionata de calitatea mea de student.

   1. Pentru cetatenii romani nu mai este de interes, a fost in trecut in vederea pastrarii drepturilor dobandite in cazul parasirii tarii pe o perioada mai mare de 1 an (fara acest drept, permisul de munca, chiar si unbefristet, isi pierdea valabilitatea).

 6. eu lucrez ca si bundesfreifillig nu stiu sigur am arbeit erlaubnis sau cum pot obtine multumesc

 7. Buna ziua!Stie cineva daca pot schimba pasaportul aici in Germania?Unde se schimba?Va multumesc!

 8. am 19 ani si recent m-am mutat in germania la mama ea e casatorita aici de 18 ani si lucreaza de 5 ani si as dori sa stiu daca sunt in drept sa primesc alocatie aici in germania din urma:D?

  1. pentru a primi un raspuns va trebui sa detaliati mai multe – situatia familiala, tatal, in grija cui ati fost, parintii sunt divortati, exista o hotarare judecatoreasca de custodie, toata povestea…

 9. buna am si eu o intrebare,eu am freizuggkeitsbescheinigung dar nu imi apare daca este permanent sau nu,cum as putea sa aflu,eu lucrez impreuna cu prietenu la o gelaterie unde lucram numa pe sezon dar nea facut patronu toate actele avem si asigurare,ce benefici avem?

  1. Uitati de acest document, de la 29 ianuarie nu se mai elibereaza si nu se mai solicita. Proba dreptului de sedere se face prin alte metode acum.

 10. Buna seara Domnule IulianS,

  Va deranez cu inca o intrebare: urmeaza sa semnez un contract pe perioada de proba (6 luni) cu un angajator german. Pot aparea probleme la eliberarea Permisului de munca ce va fi solicitat de catre angajator din cauza faptului ca momentan nu locuiesc in Germania? (urmeaza sa inchiriez o casa dupa ce imi iese dreptul de munca, normal..). Multumiri,
  FDI

  1. 2 Mentiuni:
   – nu puteti incepe lucrul pana nu aveti fizic permisul de munca
   – daca primiti permisul, acesta va fi valabil pe maxim 6 luni – nu poate depasi perioada contractului. Trebuie sa aveti grija de permisul nou pentru a putea lucra in continuare pe noul contract, practic pe noul contract va trebuie un permis nou.

   Permisul nu se aproba daca nu aveti minim 3 luni de sedere in Germania doar in cazul meseriilor considerate necalificate (ce necesita minim 2 ani de pregatire), depinde acum de pozitia pe care urmeaza sa fiti incadrat.
   Succes!

   1. Va salut dle Iulian S . Sotia mea termina anul acesta un curs postliceal de asistenta medicala generala in Romania, de 3 ani. Doreste sa lucreze in Germania. Avem ceva promisiuni de angajare , dar din raspunsul dat lui Ionescu Florin inteleg ca trebuie sa aiba minim 3 luni de sedere in Germania pentru a obtine permisul de munca? Daca nu e nevoie de astea 3 luni se poate angaja sau trebuie sa asteptam 01.01.2014 ? Va multumesc.

   2. Urmeaza sa fiu incadrat ca si mecanic auto; scoala de mecanici am terminat-o in 1998 si a durat 1 an si jumatate. Imi sugerati sa incerc sa semnez un contract pe o perioada nedeterminata si pe deasupra sa ma si mut deja acolo? Sau ce tip de contract ar trebui sa semnez, care este sfatul Dvs. Mentionez ca am experienta de peste 15 de ani in auto. Va pot ruga sa ma sfatuiti? Am 2 copii mici si trebuie sa iau decizia potrivita pentru viitorul familiei. Cu multe multumiri,

   3. Ideal asa ar fi, contract pe perioada nedeterminata din prima.
    Dar oricum ar fi, prin lege perioada de proba este de 6 luni oricum. Daca aveti contract pe 6 luni apoi urmeaza altul nedeterminat, aveti practic 1 an de proba plus problema cu obtinerea permisului de munca de care v-am mentionat.
    Va sfatuiesc sa veniti singur pana in momentul in care va clarificati situatia contractuala, nu va avantati la cheltuieli foarte mari in perioada de proba.
    Succes!

   4. Mai am inca o informatie; pe Diploma scrie “Muncitor Calificat in meseria reparator electromecanic auto”, pe traducerea legalizata si apostilata scrie” Qualifizierte Arbeitskrafte in dem Beruf Elecktromechanischer Fahrzeugzimmerarbeiter”. M-as incadra la calificati? Cu stima,

   5. Inca o informatie; pe Diploma scrie “Muncitor Calificat in meseria reparator electromecanic auto”, pe traducerea legalizata si apostilata scrie” Qualifizierte Arbeitskrafte in dem Beruf Elecktromechanischer Fahrzeugzimmerarbeiter”. Cu stima,

 11. Buna dimineata, am cunoscut printr-o prietena de a mea o prietena de-al ei si m-am mutat aici , In Germania , acum 2 ani si jumatate, anul acesta la sfarsitul lunii Ianuarie ne-am casatorit si am obtinut permisul de munca unbefriested , m-a anuntat la Krankenhause si acum dupa cateva luni incearca sa caute motive banale de despartire , de ce….pentru ca eu am avut actiuni in valoare de 40 000 de euro cand am sosoit aici , ea stia deja asta , si dupa ce am sosit a inceput ea si familia ei care locuiesc toti intr-o casa mare ,dar separati, sa spuna ca trebuie renovata casa , schimbate ferestrele, terasa noua , mobila in bucatarie noua , auto si asmd.
  Dupa ce am cheltuit toti banii si au facut cu banii mei foarte multe aici ,m-am trezit ca cumnatul ,care e neamt, s-a trecut pe facturele de la un pod si de la terasa ce s-au facut in gradina , valoare e de 7500 de Euro in total doar pe aceste doua lucruri, iar Doamna mea se trecuse pe factura de la mobila de bucatarie care a costat 12 de Euro , acestea sunt doar cateva lucruri din ce am patit cu ei. Acum ea vrea sa ma scoata cu domiciliul de aici inainte de divort ca sa imi faca rau si sa ma faca sa plec mai repede de la ei . Intrebarile mele sunt :
  – se poate sa ma scoata cu domiciliul de aici? ( casa e trecuta pe numel ei si al surorii ei )
  -lucrurile ce le am inainte de casatorie cu factura pe numele meu se impart la divort?
  – se poate sa ma scoata afara din casa inainte de divort?
  P:S: Sunt cu numarul 5 aici in casa lor si am patit si eu ca si ceilalti, se pare ca aceasta persoana isi face o situatie pe spatele altora . Va multumesc.

  1. Urgent mergeti la un avocat specializat pe dreptul familiei. Putem sa ne dam cu parerea pe aici dar nu are rost, speta e destul de complicata, nu e un divort simplu, cel mai bine urgent la un avocat.
   succes!

 12. Buna ziua domul iulian am si eu mai multe necunoscute…poate ma ajutati…..sunt in germanis din 26 noiembrie 2012…am un contract de munca,si am aflat acum de pe internet despre permisul de munca si cel de sedere permanenta in germania ceea ce vreau…acum intrebarea mea e:am nevoie de permis de munca? Mai e nevoie de vreo cerere pt sede permanenta in germania? De o luna mai e si familia cu mine,pe care iam inregistrat….ce ar trebui sa stiu?

  1. 1. Permisul de munca: despre ce fel de contract este vorba? Detaliati putin – studii, loc de munca, etc, oferiti toate detaliile pentru a primi un raspuns corect si complet.
   2. Certificarea dreptului de sedere nu se mai elibereaza si nici nu se mai solicita incepand cu ianuarie 2013.

 13. Buna ziua,

  Lucrez pentru o firma slovena. Am rezidenta in Slovenia, acolo platesc toate taxele si tot de acolo imi iau salariul. Firma m-a detasat sa muncesc in Germania o perioada foarte lunga, mi-a comunicat ca nu am nevoie de niciun permis. Imi pletesc si locuinta in care stau.
  Cum trebuie sa procedez ca sa stau legal aici o perioada indelungata? Fiind vorba de o perioada lunga, doresc sa-mi aduc si prietena sa stea cu mine. Ea nu are rezidenta in Slovenia. Ce trebuie sa fac in cazul ei? Ea va sta doar aici cu mine, nu va munci.

  Va multumesc anticipat.

 14. Buna ziua,

  Sunt intr-o situatie mai speciala. Lucrez pentru o firma slovena, am si resedinta in Slovenia, de acolo imi iau salariul si platesc toate darile. Firma slovena m-a detasat pentru o perioada foarte lunga aici in Germania. Firma mi-a inchiriat aici si o locuinta. Mi-au spus ca angajatii sloveni nu au nevoie de nicun permis de munca in Germania. Cum am mai spus nu sunt angajat in Germania insa probabil si eu am nevoie de o hirtie ca stau in Germania. Care ar fi procedura in cazul meu?
  A doua problema este ca vine si partenera mea de viata cu mine, insa ea nu are rezidenta slovena. Care ar fi procedura in cazul ei? Vom avea nevoie si de pasaport? Momentan nu detin pasaport, in Slovenia mi-a fost suficient peste tot cartea de identitate romaneasca.

  Va multumesc,
  FZ

 15. Revin cu detali la comentariul meu si multumesc pt raspuns domnul iulian…deci e un contract de munca incheiat intre mine si o firma de demolari,in contract nu e precizata nici o calificare…..perioada de proba expira maine…..sunt intro foarte buna relatie cu seful si e dispus sa ma ajute….mie nu mia spus nimeni de nici un permis de munca…..si lucrez de 6 luni…..as vrea sa stiu ce tre sa fac pt acel permis de munca…..

  1. Deci momentan sunteti lucrator la negru deoarece aveti nevoie de permis de munca.
   Cititi mai multe detalii in cele 2 sectiuni dedicate permisului de munca – Permisul de munca si Permisul de munca in Germania, pentru a va face o idee despre ce inseamna permisul de munca si cum se obtine.l

   In principiu aveti nevoie de un contract nou (din pacate vine cu o noua perioada de proba de 6 luni), cererea si formularul Stellenbeschreibung de la angajator si celelalte documente necesare – le trimiteti la ZAV si asteptati circa 4-6 saptamani raspunsul. Pana la primirea permisului nu aveti drept de lucru, sunteti lucrator la negru.
   Succes!

  1. Nu aveti voie sa lucrati fara permis de lucru, exceptie contracte sezoniere, studii superioare, ausbildung si daca aveti minim 3 ani de sedere in germania.

   Permisul de munca se acorda pe perioada maxima a contractului, pentru prelungirea contractului aveti nevoie de alt permis.

 16. Si inca ceva….sotia mea si fiul meu de 1 an si 7 luni sunt aici cu mine de o luna…..pot sa stea cu mine atata timp cat sunt si eu dupa ce iam inregistrat?

  1. Familia poate sta fara probleme. Cereti de la casa de asigurare de sanatate de care aparitneti formularele de adaugare apartinatori pe asigurare, obtineti astfel asigurare medicala pentru familie.

 17. Contractele sezoniere de munca se pot prelungi?
  Avand in vedere ca contrctul meu in care scrie perioada de proba 6 luni se incheie maine se poate prelungi fara a fi nevoie de permis de munca cel putin pana in decembrie cand no sa mai fie nevoie de permis?

  1. Faptul ca un contract e doar pe 6 luni nu inseamna automat ca e si sezonier. Pe contractul dumneavoastra scrie clar sezonier?
   – este limitat doar la anumite domenii
   – angajatorul trebuie sa fie inregistrat la AA cu o perioada de 8 luni din an in care foloseste sezonieri (nu se aplica pentru gastronomie)
   – minim 6 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.

   Un contract sezonier nu se poate prelungi, este limitat la maxim 6 luni pe an calendaristic.

 18. Nu e sezonier,dar problema e ca pe contract nu scrie pana cand e vaabil contractul ci doar perioada de proba…….deci sa inteleg ca eu pana acum am muncit la negru?….. dar cum e posibil cand eu lunar platesc asigurari la stat si toate cele?

  1. Aveti contract pe perioada nedeterminata.
   Dar sunteti lucrator la negru – e posibil pt ca sunteti strain si nu v-ati ingrijit de a obtine autorizatia de munca pe teritoriul germaniei, indiferent de faptul ca ati platit sau nu impozitele si asigurarile sociale.

 19. Pot sa muncesc in continuare si sa stau linistit cu familia mea pana obtin permisul de munca? Sau cel putin sa stau linistit pana la 1 ianuarie 2014? Sau ce ar trebui sa fac? Oricum maine o sa vb cu seful meu sa vad ce zice

  1. Linistit nu, in lipsa permisului de munca nici macar o ora nu aveti drept sa lucrati, oricand puteti fi depistat si amendat.
   Amenda pentru angajat e de pana la 5000 Euro, pentru angajator de pana la 500.000 Euro.

 20. Inca un lucru…ce este un gewerbe…..am inteles ca daca am asa ceva nu am nevoie de permis de munca?

  1. Gewerbe este echivalentul PFA-ului romanesc, lucrator independent. Nu se solicita permis de munca dar trebuie sa lucrati independent, contrar puteti fi acuzat de chestiuni serioase, pornind de la aceeasi problema – lipsa permisului, prin mascarea unei activitati dependente de salariat intr-un gewerbe, pentru a evita obtinerea permisului de munca, mergand pana la fraudarea bugetelor de asigurari si impozite.
   Un sfat prietenesc: nu va bagati pe gewerbe fara sa studiati foarte bine ce inseamna lucru cu gewerbe, va prindeti singur intr-o capcana cu multe consecinte neplacute.
   Succes!

 21. Salut. Sunt in germania de 5 luni impreuna cu sotia. Urmez cursul de integrare, merge si totul e bine. Sotia lucreaza ca medic si iar eu sunt inginer. Intrebarea mea este: pot obtine permisul de munca pe baza sotiei daca nu imi gasesc un post de inginer? Daca da, imi puteti spune de unde? Si unde trebuiesc depuse actele pentru inregistrarea mea ca somer? Locuiesc in zona Rottweil si am 25 de ani. Multumesc

  1. Sotia fiind medic, atat dansa cat si familia nu au nevoie de permis de munca. Dar ca sa demonstrati acest lucru trebuie sa cereti de la ZAV un document explicativ ce il inmanati, in copie, potentialilor angajatori. Trimiteti cererea de permis de munca insotita de certificatul de casatorie si contractul sotiei si primiti in maxim 2 saptamani prin posta acel document. Dupa sunteti liber sa va angajati oriunde.
   Succes!

 22. Buna ziua.
  As dorii sa stiu daca in perioada de sedere de turist ( de 90 de zile ) poti sa achizitionezi o masina second hand si daca poti circula cu ea in continuare pe teritoriul Germaniei. Cu ce numere de inamtriculare?? Presununand ca esti in perioada de 90 de zile, stai la un prieten , iti cauti de munca si nu ai inca dreptul de sedere sau contract de inchiriat.
  Multumesc

 23. doamne mi-a venit azi scrisoare de la ZAV
  desi nu stiu foarte bine germana,am reusit sa descifrez ca nu sunt disponibile momentan conditiile de acordare a permisului
  i-am spus gazdei,el zice intruna ca nu ii negativ,nici pozitiv,numai asa scrie la toti probabil ii greseala..is foarte nervoasa acuma plang de nervi..el ii asa pasiv imi toarna minciuni pe gat,asa ca am suat-o pe femeia de la servici sa ma duc eu cu ea,maine la sef sa vedem daca ei eu primit ceva
  dupa aia l-am pus sa sune la munchen,si mi-a spus dupa aia ca femeia i-a zis sa verificam si ce a primit firma
  nu mai stiu ce sa cred..mai sunt sperante ca firma sa fi primit pozitiv arbeitsgenehmigung completat ,daca pe hartie scrie clar cum ca nu l-as fi primit?dupa aia el imi zice din nou,ca firma l-a primit precis deja,si ca l-a trimis la arbeitsamt pentru inregistrare si ca ma va sua maine
  io nu mai am rabdare sa astept,cred ca turb de nervi
  am sa transcriu o propozitie din ce am primit daca poate cineva sa isi dea cu parerea
  ” Die Prufung des Arbeitsmarktes durch den zustandigen Arbeitsvermittler der Agentur fur Arbeit ………………(orasul unde sunt eu) hat jedoch ergeben,dass fur die von Ihnen beabsichtigte Beschaftigung deutche und ihnen gleichgestellte auslandische arbeitsnehmer(bevorrechtige Arbeitsnehmer) zur verfugung stehen.Die voraussetzungen fur die erteilung einer arbeitserlaubnis -eu liegen daher nicht vor.
  grunde fur die erteilung der arbeitsgenehmigung eu uter hartegesichtpunkten wurden nicht vorgetragen waren icht erkennbar.”

 24. Buna ziua! Pentru domnul IulianS va rog sa-mi dati si mie un sfat! Tatal meu este in Germania ,la luat defapt un roman ,a spus ca ii face acte, dar acolo l a lasat balta . A gasit de lucru dar ii trebuie o adresa unde sa arate la primarie, ca acolo locuieste (sa il ia cineva in spatiu) este adevarat ,avand in vedere ca nu are nici un ban? Ce ar trebui sa faca va rog mult!

 25. Buna ziua. Din nou eu va scriu referitor la emigrarea noastra din acest an. Asa cum am mentionat intr-un alt comment, dorim sa ne stabilim definitiv in germania in acest an. pentru aceasta normal ca ne-am interesat despre legiile de acolo. Acum insa avem urmatoarea situatie. Sotul meu este inginer ( cu diploma in domeniu IT). Am aplicat pe internet la mai multe job-uri iar ieri ne-a contactat o firma de recrutare de personal si ne-a dat de stiinta ce sunt 2 firme interesate in angajarea sotului meu. Doresc astfel sa va intreb, sotul meu va putea fi angajat ? asta in cazul in care noi inca suntem in Ro , nu avem anmeldung si din pacate nici drept de munca in germania. Care ar fi procedura pentru el ( ma refer la faptul ca el are studii superioare cu diploma de inginer IT ).
  Va multumesc mult si va rog daca se poate sa ne dati un raspuns cit mai repede. O zi cit mai placuta in continuare.

 26. buna ziua am locuit an germania aproape un an de zile am ameldung am deschis o firma am lucrat 6 luni dar din cauza unor persoane care ma amenitau si ami cereau bani am plecat an decembrie ,am venit an romania cum procedez acum cu firma mai am si la lumina de platit si asigurarea la firma care am deschiso cum procedez ….va rog sa ma ajutati 0768302003 acesta este nr meu de tf daca ma poate ajuta cineva ?

 27. Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare la dvs., dl Iulian. Locuiesc in München din luna februarie si lucrez ca asistenta medicala, cu toate actele in regula. As dori sa imi aduc familia, fetita de 8 ani care va incepe scoala aici din toamna, precum si tatal copilului. Mentionez ca suntem impreuna de 15 ani dar nu suntem casatoriti. Am inchiriat un apartament unde vom locui toti trei incepand cu 1.08.13. Problema mea este urmatoarea: tatal copilului este avocat si nu poate lucra aici, diploma din Romania nefiind recunoscuta aici. Cu toate astea, trebuie sa locuiasca aici cu noi, pentru ca formam o familie, desi nu avem act de casatorie. Intrebarea este: el poate locui aici cu noi permanent, fara sa fie nevoit sa se intoarca dupa 3 luni in RO? Mentionez ca este si el parte din contractul de inchiriere, si va avea anmeldung la adresa din contract.
  Va multumesc mult.
  Cu stima

  1. Buna ziua dna. Marcela,
   cu siguranta veti primii un raspuns competent de la membrii forumului, insa eu vreau sa va intreb cum ati procedat cu recunoasterea diplomei si profesiei dvs. in Germania. Ma intereseaza pt. sotia mea tot traseul pe care l-ati urmat, din Romania, de la secretariat, adeverinte, inspectorat, vizare etc. si mai ales ce a trebuit sa trimiteti la Ministerul Sanatatii si ce document ati primit de la ei. Si ce ati tradus si apostilat. Sotia e in faza in care si-a vizat certificatul si foaia matricola la inspectorat, iar mai departe pare destul de complicat si as vrea sa aflu de la cineva care lucreaza in Germania ca asistent, cum a procedat exact. Multumesc foarte mult.

 28. Dl Tomi, mie nu mi s-a parut deloc complicat, poate a fost si un pic de noroc. Avand in vedere ca eu am urmat studiile facultatii de medicina pentru asistente, pe durata a 4 ani, pur si simplu am trimis diploma tradusa (nici macar apostilata) si suplimentul de diploma, impreuna cu actul de identitate, anmeldung, iar dupa 2 saptamani am primit permisul de munca, valabil pana la sfarsitul anului. In Romania nu am vizat nimic nicaieri. Doar am tradus diploma eliberata de la facultate.
  Sper sa reusiti si dvs. Mult succes!

  1. Probabil depinde si de rigurozitatea angajatorului. Apropo, unde lucrati, in sistemul de stat sau la privat?
   Sotia a terminat in 2002 Postliceala la stat, de as. med. generalisti, are Certificat de competente profesionale si peste 10 ani vechime la un singur angajator, fara intrerupere, iar acum, interesandu-se de necesarul de documente necesare pt. recunoasterea diplomei, de la DSP a primit o lista consistenta, cu o gramada de acte ce trebuiesc, legalizate, altele doar traduse etc., urmand sa rpimeasca de la minister un soi de adeverinta sau atestat, dar asta cam in 4 – 5 luni… 🙂
   E posibil totusi sa fi mers mai usor la dvs. deoarece ati terminat invatamant superior, iar aceste institutii sunt incluse in baza de date ANABIN; se poate verifica acolo statutul institutiei care a emis diploma.
   Multumesc pt. lamurire si succes!

   1. Si eu cred ca de aceea a mers mai usor, datorita studiilor superioare. Initial intelesesem ca pentru absolventii se studii superioare nici nu ar fi nevoie de permis de munca. Dar eu am trimis ceea ce v-am spus si am primit destul de repede raspuns. Citisem si eu inainte aici pe forum despre numeroasele drumuri de facut pe la institutiile din RO. Nu stiu ce sa va spun in afara de ceea ce am facut eu. Eu lucrez in privat dar cred ca procedura de recunoastere e aceeasi, pentru ca ne adresam aceleiasi institutii. Va doresc mult succes si curaj mai departe! Eu raman cu problema care ma framanta acum, poate ma ajuta cineva cu un raspuns…

 29. Buna ,am o intebare dupa ce am obtinut o adresa si merg la primarie sa ma anunt ,cu hatiile care le primesc de la primarie ca am o adresa unde stau din momentul pot sa imi caut de lucru legal?sau trebuie sa astept 3 luni ?

  1. Perioada de asteptare de 3 luni este necesara doar in cadrul anumitor categorii de meserii considerate necalificate (nu necesita o pregatire de minim 2 ani)

   1. eu lucrez in domeniul auto .nu cred ca trebuie 3 luni este o care intra in categoria calificata ….nu?

   2. sunt vopsitor auto calificare ,cursuri de specializare am ezperienta de 17 ani si ultimi 5 ani tehnician Standox.

   3. azi am mi-am facut adresa si am vost la primarie…..trebuie sa treaca cele 90 de zile ca sa ma pot angaja sau pot si mai repede in functie de cat imi gasesc de lucru ? multumesc

   4. Perioada de asteptare de 3 luni inainte de a putea cere permis de munca este necesara pentru anumite categorii de meserii considerate necalificate (meserii ce nu necesita o perioada minima de 2 ani de formare). Pentru restul cazurilor se poate aplica imediat pentru permis, in cazul contractelor sezoniere, ausbildung sau studii superioare se poate incepe munca imediat.
    Succes!

 30. buna seara
  am si eu doua intrebari daca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri: perioada de aflare pe teritoriul germaniei poate fi mai mare de 90 zile???? daca un prieten de familie mi-a propus sa merg in germania fiindca el imi face viza de resedinta, sau ceva de genul acesta, in apartamentul pe care il inchiriaza acolo,
  si, eu am absolvit universitatea, mi-am luat licenta in drept, pot lucra dupa specialitatea data in germania? sau cel putin care ar fi procedura pentru a putea cu timpul lucra pe specialitatea data…
  va multumesc anticipat
  p.s. v-as fi recunascator daca m-ati putea contacta pe email

 31. @Nicolae. Ca sa fii contactat pe email trebuie sa-l si scrii!
  Ai voie sa stai pe teritoriul Germaniei cat doresti,adica cat timp ai bani. Nu mai este nici cea mai mica restrictie. Ultima s-a eliminat pe 29 ianuarie a.c.
  Iar cu Dreptul…”drept” sa spun nu o sa faci nimic! Trebuie sa cunosti germana perfect,iar Codurile sunt total diferite,asa ca…
  Cam toti avocatii de nationalitate romana au facut aici facultatea din nou!
  Dar incearca,insa prevad ca intr-o luna maxim te convingi si o sa te bucuri daca prinzi un loc de munca ca sezonier in legumicultura pe camp!

  1. pentru HUIDU
   am si eu o intrebare. la ce restrictie eliminata pe 29 ianuarie 2013 v-ati referit? adica daca am bani sa imi inchirie casa si justifica ca am bani din ce sa traiesc, chiar daca nu am job pot sta legal mai mult de 90 de zile? daca da , ce fel de cate im tb si unde tb sa merg pt a intra in legalitate?
   va multumesc, Simona

 32. As dori sa va impartasesc din experienta mea ca proapspat in Germania.
  Ma refer la inregistrarea la primarie si la taxa pentru biserica.
  Deci dupa ce aveti contractul de munca si cel de inchirier trebuie sa va prezentati la biroul zonei de care apartineti pentru a va inregistra.
  La un moment dat va va intreba ce religie aveti, spuneti NO RELIGION!
  Altfel chiar daca spuneti ortodox o sa va inscrie la catolica sau alta si veti plati lunar 8% din salriu.

  1. Gresit, a fi ortodox nu implica a fi trecut catolic, doar poate din neglijenta izolata a vreunui functionar.
   Religiile pentru care se plateste Kirchensteuer sunt bine definite iar pentru restul se va trece Keine religion.(nicht Kirchensteuerpflichtig).

   1. Va salut, va mai deranjez inca odata. Sotia mea termina scoala sanitara postliceala de asistenta medicala generalist. in august. Va primi o adeverinta care tine loc de diploma . Pe langa aceea adeverinta ii mai trebuie alte acte din Romania pentru a se putea angaja in Germania? Mentionez ca a fost la interviu si angajatorul ( azil de batrani particular ) i-a spus sa se intoarca cu adeverinta ca o angajeaza. Pentru permisul de munca este de ajuns aceasta adeverinta? Va multumesc Alexie Toader

 33. Buna ziua,
  Sunt impreuna cu prietenul in Germania, si ne gandeam la posibilitatea oficierii casatoriei aici. Acest lucru din cate stim se poate face doar la consulat, insa am dubii in legatura cu actele de care avem nevoie:
  1. ce acte sunt necesare
  2. trebuie acestea traduse?
  3. certificatul de casatorie emis , va necesita ulterior traducere in Romania (nu stiu la ce pot sa ma astept din partea autoritatilor din Romania).
  4. momentan, fiind ledig, este o anume clasa de impozitare. Ulterior, catre cine trebuie sa adresam schimbarea statului, pentru a se schimba si clasa de impozitare ?

  O alta intrebare care nu are legatura cu aceste aspecte, este urmatoarea:
  Daca eu doresc sa imi schimb resedinta (sa ma mut), care este procedura in anuntarea tuturor institutiilor si firmelor care aveau adresa anterioara, de faptul ca eu mi-am schimbat adresa?
  Sunt totusi o multime de lucruri care functioneaza Postweg.. si o schimbare in acest sens cred ca poate conduce la pierdere de informatii.
  Este adevarat?

 34. buna ziua ,vreau sa stiu daca imi pot face pasaport in Germania pt ca am nevoie si nu pot merge in Romania detin doar carte de identitate si certificat de nastere multumesc

 35. Buna ziua,
  As fi interesata daca se poate totusi inchiria o locuinta si fara a avea un contract de munca dinainte. Vrem sa ne mutam la anul in Germania si suntem dispusi sa platim cele 2-3 chirii in avans cerute de proprietar.

  Multumesc

  1. @Toma Mihaela.Sanse aproape de zero.
   In primul rand propietarul vrea sa te vada si sa stie sigur ca ai un venit bun in Germania,si constant,din care sa poti platia chiria si cheltuielile aferente.
   Noi cei din Germania umblam luni de zile pana convingem pe cineva. Asta si datorita faptului ca sunt mai multe cereri fata de oferta. Apoi,sa zicem ca gasiti o locuinta,dar de unde sunteti sigura ca o sa gasiti si un loc de munca acolo?
   Regula este invers!
   Plus ca 90% din locuinte sunt nemobilate nu ca in Romania!
   Ca sfat ,intai gasiti servici,apoi in zona sigur gasiti o pensiune care ofera contra 15-20 euro/zi o camera cu bucatarie comuna,insa platiti camera,chiar daca sunteti doua persoane si un copil spre exemplu.
   Si nici nu purtati grija mobilei,TV,garantie,etc. In acest timp si lucrati si cautati in ziare si pe net o viitoare locuinta.

 36. am si eu o intrebare va rog, sunt in germania de cateva luni si ca sa pot sa ma angajez am nevoie de anmeldebescheinigung, am anmeldung din iulie, cum fac sa obtin acel act si de unde?

 37. Buna ziua,
  Daca imi cumpar o casa, un apartament in Germania, pot sa locuiesc in aceasta tara mai mult de 90 de zile fara permis de sedere si ne prestand nici o activitate? Mentionez ca am un venit din Romania.

  1. Nu va faceti griji in privinta dreptului de sedere, nu va da nimeni afara dupa cele 90 de zile – ca cetateni UE avem dreptul de sedere din 2007.
   Incepand cu ianuarie 2013 nu va mai trebuie nici macar documentul ce atesta acel drept de sedere.

 38. Buna ziua! Eu daca sunt student in romania am dreptul sa lucrez 3 luni full zeit sau 6 luni part time?? Sau doar cei ce studiaza in Germania? Si inca ceva orice angajator poate angaja un lucrator ca sezonier arbeit? Eu am un contract de munca de la un angajator si scrie ca sunt angajat ca Pachveinigev…. e o firma de curatenie.Oare ma poate angaja sezonier ???

  1. Daca sunteti student in Romania nu aveti niciun drept de munca in Germania.
   Doar angajatorii din anumite domenii pot folosi munca sezoniera – in firma de curatenie este exclusa aceasta posibilitate – deci daca acum nu aveti permis de munca atunci sunteti lucrator la negru.

 39. Sunt inginer energetician si am fost selectat in urma unui interviu sa lucrez in Germania pe o perioada nedeterminata la o firma din Furth ca sef de santier. O sa incep activitatea in luna septembrie 2013. Va rog sa imi spuneti ce acte imi trebuie sa aduc din Romania si ce acte sa solicit angajatorului pentru a putea sa imi desfasor activitatea legal ? Va multumesc.

 40. Buna ziua,
  Ma numesc Raluca si am venit in Germania pe 31 iulie 2013. Locuiesc la Berlin impreuna cu un barbat german cu care urmeaza sa ma casatoresc. Meseria mea este de inginer mecanic si am lucrat 17 ani intr-un santier naval din Mangalia, Romania. As dori sa muncesc in Germania chiar in Berlin daca este posibil. Trebuie sa aastept 3 luni sau pot cere chiar acum permis de munca?

  1. Depinde de ce loc de munca ocupati:
   – daca veti lucra pe un post conform studiilor superioare absolvite, atunci nu mai aveti nevoie de permis de munca.
   – sezonier – nu aveti nevoie de permis de munca
   – necalificat – trebuie sa asteptati minim 3 luni inainte de a putea aplica pentru permis de munca
   – meserie calificata dar nu sezonier sau conform studiilor superioare – puteti aplica pentru permis de munca imediat – dar numai prin intermediul unui angajator.

   Imediat dupa casatorie nu mai aveti nevoie de permis de munca, deoarece sotul are cetatenie germana.
   Succes!

   1. Daca este posibil as dori sa lucrez in acelasi domeniu, conform studiilor mele. Pentru asta ce ar trebui sa fac? Unde trebuie sa merg si ce acte imi sunt necesare? Va multumesc pentru amabilitate.

 41. la 6 luni dupa ce o ruda de-a mea a fost acceptata in social,este data afara in strada.A avut minijob 3 luni dupa care patronul nu a mai avut nevoie de el.A reinceput munca in urma cu o luna doar 10 ore pe saptamana la sortat colete noaptea(atat au nevoie de el).Acum asteapta iar arbeiterlaubnisul.Problema e ca cei care l-au ospitat si l-au facut sa mearga practic in acel oras,niste romani,i-au facut abmeldungul incepand cu data de 1 septembrie(se asteptau sa se imbogateasca de pe urma facerii de bine).Ruda mea are si contractul cu primaria in care este programat sa inceapa cursurile de perfectionare a limbii.Ce poate sa faca??/Este disperat ca va fi dat afara in strada.Cei de la social nu se baga.Unde sa mearga??E legal sa i se faca abmeldung daca el este totusi intrat in ajutor social?E normal ca acestia de la social sa nu ii dea o camera unde sa locuiasca?L-au trimis in 4 luni sa vada 3 case si nu i-a dat-o pe nici una.Au zis ca altii au fost mai urgenti decat el.Sa fie vorba doar de rautate din partea lor intentionata pentru a-l determina sa se intoarca in romania??Va rog sugestii.

  1. E absolut normal să i se facă abmedung dacă nu mai locuieşte acolo unde era înregistrat.
   Acum în lipsa permisului de muncă este lucrător la negru.
   Dreptul la prestaţii sociale se obţine după minim 12 luni de cotizare în sistem, concluzia o trageti singură – nu sunt obligaţi să îi asigure prestaţii sociale precum nici dânsul nu este obligat să stea în Germania, e doar imigrant într-o ţară străină, drepturile se dobandesc în timp.
   Cursul de integrare vă costă 1,2 euro pe ora.

 42. Inca mai locuieste acolo unde este inregistrat.Permisul de munca pentru actualul loc de munca urmeaza sa ii vina zilele acestea.A fost personal la Bonn impreuna cu angajatoarea.Cursurile le va face gratuit.Si nu e vina lui ca nu are un an continuu de munca.A luat doar 1/3 din banii ce i se cuveneau de la un loc de munca cu contract in regula,prin tribunalul de munca.Mersi pentru raspuns.Cam rece,totusi.Am simtit din ton.

  1. Si ce voiati acum sa fac, daca nu va convine situatia, sa va dau un raspuns sa va unga la suflet? Asta e realitatea, cred ca aveti varsta la care sa dati piept cu realitatile, dure uneori, ale vietii.
   Trebuie sa intelegeti ca este un musafir intr-un stat strain si faptul ca nu are de munca nu e problema statului respectiv, cel putin nu mai aratati cu degetul in stanga si in drepata, nu au nimic nemtii cu el in special, inca a beneficiat de ajutor FARA A AVEA DREPTUL. A dat peste un functionar mai indulgent, a avut noroc, ganditi-va ca pana nu demult in astfel de situatii se cerea parasirea imediata a tarii.

  2. Ganditi-va iarasi ca sunt sanse foarte mari ca permisul sa vina respins – este munca necalificata iar dansul nu mai are anmeldung in Germania (la aplicare se solicita un Meldebescheinigung cu dovada ca a locuit in Germania minim 3 luni, fara intrerupere, inaintea aplicarii). Legal dansul nu mai locuieste in Germania.
   Va spun acest lucru sa nu ramaneti dezamagiti la primirea raspunsului. Nu ma luati rau intentionat, nu asta e intentia mea, dar asta e realitatea.
   Succes!

   1. Multumesc de raspuns.Are domiciliul stabilit la unul dintre dormitoare acum.Si de lucrat a lucrat legal mai mult de 6 luni in 2002 dar,a reusit sa ia doar un sfert din bani cu tribunalul de munca.Dupa care a fost chemat de acei romani binevoitori in scopul de a-l ajuta(asa ziceau ei).Nu intentionam sa primesc un raspuns care sa ma unga la suflet,incercam doar sa ajut o persoana care desi are munca,urmeaza de la inceputul saptamanii viitoare sa doarma intr-o masina in curtea dormitorului.Inca o data multumesc si iertati-ma daca v-am deranjat cu ceva.

   2. Nu ati deranjat pe nimeni, dimpotriva, cei de aici incercam sa ajutam, pe cat putem, pe toata lumea, dar trebuie sa intelegeti si dumneavoastra ca drepturile dansului, ca imigrant intr-o tara straina, sunt limitate.

 43. Buna ziua …de scurt timp mai exact de doua saptamani m-am casatorit cu un cetatean german ,trecand pe numele lui,Acuma nu stiu cum sa procedez cu schimbarea actelor este mai bine la Bonn sau mai bine sa merg in Ro ? trebuie sa imi predau Ci ,pasaport nu am ?Habar nu am ce si cum si in cat timp trebuie sa imi schimb actele…Multumesc anticipat ppentru un eventual raspuns

 44. sunt venit din 2011-10-12 in germania pe un contract care am vorbit la telefon. Aici am dat proba in tot ce au vrut si am ramas sa continui.La cateva zile am cerut sa semnaz contractul, ce credeti ca mi-sa zis: uitate si tu pe net si vei gasi o copie sa vezi cum arata. am muncit 3 luni au fost corecti cu banii, dar dupa ce au inceput patronii sa nu se mai inteleaga, am ramas la celalalt angajator fiind turc. Am cautat zilnic venind de la munca o casa sa stau singur si poate pe parcurs sa sa fie bine. Am muncit si cu turcul un an. Tot la fel a facut si acesta cu contractul.Momentan am casa mea din 2012-01-06 am facut gewerbe si anmeldung 012-05-07 si incerc sa muncesc si nimeni nu ma primeste: de ce? pe unde am fost apreciat si toti au zis ca se rezolva, dar nimic. toate taxele le platesc, dar nici un raspuns de munca, cum pot sa procedez sa fie bine? va rog un raspuns

 45. Buna ziua,am citit undeva aici ca romanilor cu studii superioare in citeva domenii(inginerie ca in acest domeniu ma aflu si io)li se elibereaza permis de sedere permanenta automat.E adevarat asta?

 46. buna seara lucrez cu contract de munca sezioner in gelaterie sunt inregistrata la primarie stau in casa cu patroana urmeaza sa semnez contrarct pe perioada de 1 an ce acte trebuie sa imi fac inainte de a semna contractu pe perioada de 1 an ,mai am nevoie de dreptu de sedere si dupa cat timp pot sa imi iau dreptu de munca .vreau sa imi aduc familia aici cu mine .pot sa imi inregistrez fetia la gradinita are 6 ani?multumes frumos ptraspuns

  1. Nu aveti nevoie de nimic pentru a semna contractul respectiv, dar pentru a putea lucra pe contract aveti nevoie de permis de munca, inainte de a incepe efectiv munca. Fara permis sunteti lucratoare la negru.
   De permisul de munca aveti nevoie pana pe 31 decembrie 2013.

 47. Buna seara.Sotul meu lucreaza in Germania din aprilie 2009 cu contrac de munca,cu toate actele legale.Daca in acceasta perioada a lucrat angajat de o firma germana iar dupa aproximativ 2 ani si jumatate,l-au trecut pe firma romaneasca,cand se fac cei 5 ani de sedere in Germania,va putea sa obtina sederea permanenta in aceasta tara? Noi am dori,sa ne stabilim cu toata familia in Germania,deci sotul eu si cei doi copii cu varstele de 9 si 4 ani, ar fi posibil acest lucru?
  Multumesc .

 48. Daca vreau sa imi Depun plecarea Definitiva DIN germania ünde Stau si muncesc de ceva Timp, ce Trebuie sa fac, ünde sa ma adresez si de ce beneficiez daca plec definitiv de aicea? Multumesc , l.g Claudiu

  1. De beneficiat nu aveti de ce beneficia, doar de pensie atunci cand plecati,
   In primul rand trebuie sa va anuntati demisia in timp, sa anulati toate contractele ce le aveti in vigoare: chirie, telefon, curent electric, GEZ, cont bancar, etc. Nu lasati nimic la voia intamplarii deoarece contractele va vor urmari si in Romania si va trebui sa platiti. Trebuie verificat in parte conditiile de anulare (in special termenul de preaviz).

   Daca aveti copii atunci luati formularele europene de aici de la Familienkasse, pentru a putea aplica in Romania.
   Nu uitati la plecare abmeldung-ul de la primarie iar la sfarsitul anului declaratia de impozit anuala (mai puteti recupera ceva din impozitul platit anul acesta).
   Succes!

 49. Buna ziua.As avea o intrebare,lucrez in Germania de aproximativ 5 ani si locuiesc in Bossel,am permis de munca unbefristet si as vrea sa imi aduc familia aici.Intrebarea mea este ,daca deja alocatia copiilor o primesc de aici,mai este necesar sa cer anumite acte de la Agentia de Prestari Sociale .

   1. Da ,cand am cerut alocatia am depus formulare europene si la alocatia din tara am renuntat.
    Am uitat sa intreb,daca pentru cel mai mare ditre copii care este la scoala, trebuie sa cer un act sau adeverinta de la scoala?

   2. Daca formularele europene le aveti deja atunci nu trebuie sa mai faceti nimic in aceata privinta, trebuie doar sa anuntati Familienkasse despre schimbarea domiciliului copiilor – le trimiteti anmeldung-ul, obligatoriu trebuie sa fie la aceeasi adresa cu a dumneavoastra. E doar o formalitate!

   3. Care sunt formularele europene care le ati TRIMIS pt alocatie ? Si unde se pot gasi ? Multumesc frumos

 50. Buna ziua! Lucrez de 5 luni de zile intr-un hotel din Germania impreuna cu prietenul meu.la inceput erm doar sezonieri, apoi seful ne-a prelungit contractul.este legal asa ceva? nu am depus nici un act pt permis de munca,stiam k romanii nu au voie nelimitat in Germania.inca o intrebare: momentan lucrez in restaurant,am cunostinte medii de limba germana,dar sunt foarte nemultumita pt k am facultatea terminata,ma poate ajuta cineva cu un sfat,unde mai pot lucra? in magazine gen lidl,muller se poate? daca da,imi trebuie permis? va rog sa ma ajute cineva cu un raspuns,trece timpul si eu nu reusesc sa fac nimic mai bun pt mine,oare e normal sa am facultate si sa lustruiesc pahare? Va multumesc!

  1. – Romanii au nevoie de permis de munca in germania, exista doar cateva exceptii, nu va incadrati in ele. Deci dupa contractul sezonier, sunteti lucratori la negru in lipsa permisului de munca.
   – ce facultate ati terminat, la ce universitate?

  2. De lucrat puteti lucra oriunde, doar sa va gasiti un angajator si sa vi se aprobe permisul de munca. Doar daca lucrati pe domeniul studiilor superioare absolvite (locul de munca trebuie sa fie conform studiilor) nu mai aveti nevoie de permis.
   Succes!

  3. Madalina, scuza-ma ca iti zic, dar de ce mai spui ca ai terminat o facultate daca tu vrei sa cauti un job la Lidl sau Mueller (ca ma gandesc ca nu cauti un post de director, contabil, sef, etc.)?
   Si da, este normal sa ai facultate si sa lustruiesti pahare, atata timp cat tu vrei sa pleci de la lustruit pahare la sters rafturi si aranjat produse, si nu sa iti cauti ceva apropiat de profilul de studii finalizat.
   Poate sunt prea dur, dar vad zilnic numai intrebari (si pareri) care te lasa masca (majoritatea vor sa afle ce drepturi au, ce ajutoare, dar aproape nimeni nu intreaba de OBLIGATII … aici sunt si obligatii, nu numai drepturi), nu mai vorbesc de topicul cu Tzeputi… e jale … oamenii astia care au site-ul (pe care ii apreciez foarte mult), va explica de vreo 2 ani cum sta treaba cu locurile de munca in Germania, si zilnic apar tzepuiti, care se plang ca au pierdut banii, pe un contract semnat pe care nu l-au citit (auzi scuze la ei… nu mi-a dat voie sa-l citesc… pai mai nene… cum draq semnezi ceva fara (macar) sa-l citesti o singura data).

 51. Buna seara. V-as ruga frumos sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Sunt muzician de profesie, violonist, pana in septembrie anul trecut am fost colaborator permanent al operei din Barcelona. Din octombrie 2012, prietena mea, tot romanca, urmeaza un master la Augsburg, si ne-am mutat impreuna acolo. Apartamentul e inregistrat pe numele ei, numele meu apare doar pe cutia postala, pentru corespondenta etc. Eu nu m-am inregistrat nicaieri, primarie, asigurare, inca imi platesc taxele in Spania, nu am nici macar cont in Germnaia, desi am colaborat cu cateva teatre din Germania de anul trecut pana acum. Urmeaza sa primesc un post la o companie de opera din landul Hessen, insa nu stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez. Angajatorul se va ocupa de tot ce inseamna actele mele de sedere, asigurare, drept de munca, etc? Sau ce trebuie sa stiu (sau trebuia sa stiu) si sa fac? Va rog cu respect sa ma ajutati. Va multumesc. O seara buna.

  1. Depinde sub ce forma veti colabora cu opera respectiva.
   Daca vorbim de contract de munca atunci impreuna cu firma trebuie sa va ocupati de permisul de munca (nu cunosc exact daca postul respectiv are ca cerinte studii superioare, ex. conservator, daca da si daca ati absolvit conservatorul ,atunci nu mai aveti nevoie de permis de munca).
   Apoi dumneavoastra trebuie sa va ocupati de toate celelalte aspecte: trebuie sa incheiati o asigurare medicala si sa ii dati angajatorului documentul de apartenenta la o casa de asigurari, cont bancar, numar de asigurari sociale, card de taxe. Toate informatiile acestea cad in sarcina angajatului, acesta trebuie sa furnizeze angajatorului aceste informatii.
   Mentionati ca nu aveti anmeldung – va trebui sa mergeti la primarie sa va faceti anmeldung.
   Pentru dreptul de sedere nu trebuie sa mai faceti nimic – incepand cu 29 ianuarie nu se mai elibereaza si nu se mai solicita documentul de certificare a dreptului de sedere – freizügigkeitsbescheinigung – cititi acest material pentru informare https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/02/08/informare-privind-atestarea-dreptului-de-sedere-freizugigkeitsbescheinigung/

   Daca veti colabora sub forma de independent, atunci situatia se complica putin.
   Succes!

   1. Buna ziua. Va multumesc pentru raspuns. M-am mai linistit. Mentionez ca am conservatorul terminat si din cate am inteles este vorba de un contract pe un an intial, cu posibilitate de prelungire pe termen nelimitat. Sa vedem. Daca mai am nelamuriri sper sa va pot contacta. Multumesc.m

 52. @Alexander Dan.Dar cred ca ati luat in calcul si distanta foarte mare intre locul unde acum locuiti si unde o sa lucrati. Naveta este imposibila,si ca timp si ca bani cheltuiti!
  Acest lucru este la fel de important ca cel de a va angaja.

 53. Buna ziua, astazi am fost la Einwohnermeldeamt sa ma inregistrez, eu stand in Nurenberg , si la ghiseu nu am completat nici un formular, m-au intrebat adresa unde stau fara sa arat contractul de chirie si mi-au eliberat o foaie format A4 pe care scrie Anmeldung bei der Meldebehorde. I-am intrebat ce trebuie sa fac mai departe si ei au zis ca gata nu am nevoie de nimic si pot sta cat vreau pe teritoriul Germaniei. Dar nu inteleg..nu au cerut contract chirie, nimic…. Ce trebuie sa mai fac ca sa am resedinta in Germania? Ajutati-ma va rog!!!

 54. Buna ziua,
  Eu si sotia mea am venit de la 18.07.2013 in Germania pentru a ne stabili definitiv aici. Am gasit locuinta de inchiriat, ne-am facut Anmeldung si am intrat in contact cu Job Center-ul din Oranienburg pentru obtinerea de eventuale ajutoare: pentru chirie, decontarea costurilor legate de integrationkurs, fahrkarte, ajutor social. Ne-au trimis si am fost luati in evidenta la: Arbeit Agentur, Renteversischerung. Am fost si la IKK pentru asigurari de sanatate iar acestia ne-au spus ca trebuie ca Job Center-ul sa spuna cat suporta din costuri. Iar JC nu ne-a dat nimic si ne-a trimis din nou la IKK sa obtinem oferta cea mai avantajoasa. Ne-am facut conturi la Deutsche Bank pentru a ne fi monitorizate veniturile. Suntem in continuare in contact cu JC pentru rezolvarea problemei legata de eventuale ajutoare. Integrationkurs l-am inceput la 30.09.2013 si dorim sa invatam cat mai repede germana pentru a ne gasi un job adecvat.
  Intrebarea noastra este:
  Mai este valabila prevederea postata de Dumenavoastra: “De la 1 ianuarie 2005, cetatenii romani cu calificare inalta (cum ar fi inginerii mecanici, de telecomunicatii, I.T., chimistii, oamenii de stiinta, etc. ) au primit dreptul de “sedere permanenta”. Membrii de familie care insotesc aceste persoane au, de asemenea, dreptul de sedere permanenta si, in consecinta, pot sa primeasca o slujba in Germania”?
  Eu sunt inginer de aeronave iar sotia este psiholog.
  Cu stima,
  Viorel

  1. Persoanele cu studii superioare ce lucreaza pe un loc de munca conform studiilor superioare absolvite nu mai au nevoie de permis de munca.
   In privinta dreptului de sedere, cititi acest articol – https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/02/08/informare-privind-atestarea-dreptului-de-sedere-freizugigkeitsbescheinigung/
   In privinta ajutoarelor solicitate, nici pentru chirie nici pt sanatate si niciun alt fel de ajutor – nu veti primi nimic deoarece nu ati cotizat nimic in Germania – cititi reglementarile UE, dreptul de sedere este garantat pentru cetatenii UE in conditiile in care acestia au un loc de munca sau au resurse suficiente resurse pentru a se intretine si asigurare medicala (contrar, pana nu demult, se cerea parasirea tarii).

  1. Nimic, e suficient sa aveti un contract de munca (desigur, pana la 1 ianuarie si permis de munca va este necesar, trebuie sa il obtineti inainte de a incepe munca).

 55. Va multumesc pentru raspunsul Dumneavoastra prompt si lamuritor.
  Apreciez ajutorul pe care ni-l acordati.
  Am citit pe site-ul Dumneavoastra despre miniGMBh. Mi se pare o varianta acoperitoare pentru atingerea tuturor cerintelor de integrare in Germania infiintarea unui miniGMBh la care eu si sotia sa fim proprii nostri angajati. Astfel:
  1. am avea contracte de munca si am deveni eligibili chiar si pentru credit bancar;
  2. am contribui la sistemul de pensii si de sanatate germane;
  3. am rezolva aspectele legate de sedere.
  Mentionez ca beneficiem de ceva economii pe care am putea sa le folosim pentru creditarea capitalului acestui miniGMBh pe care dorim sa-l infiintam.
  Intrebarea noastra este:
  Putem declara la inffintarea unui miniGMBh, ca sediul social, locuinta oin care locuim acum cu chirie?
  Cu stima,
  Viorel

  1. Trebuie sa intrebati autoritatile locale daca accepta acest lucru, in multe cazuri acest lucru nu este posibil (aceasta deoarece exista reglementari stricte in ceea ce priveste spatiul cu destinatie de locuinta). Nu ar fi o problema pentru gewerbe, dar pt miniGmbh lucrurile se schimba.
   Exista asa numitele firme de office-Sharing, unde pentru o suma pornind de la ~120 de euro lunar aveti sediu, telefon, cutie postala, etc.

 56. Buna, ma numesc Ramona si sunt stabilita in Germania din octombrie 2012, tot de atunci am si ameldung impreuna cu fiul meu in varsta de 5 ani.Tin sa mentionez ca sunt inregistrata pe adresa iubitului meu, cetatean german, si nu am nici de lucru si nici asigurare de sanatate. Astazi, 15.10.2013 am fost la primaria din comuna in care locuiesc si am sters acest ameldung, din cauza ca trebuie sa ajung in Romania la un proces cu tatal copilului, intrebarea mea este: – Dupa cat timp pot sa vin inapoi in Germania si sa ma inregistrez din nou? Si in cazul in care procesul decurce repede si eu ma intorc aici, am dreptul de sedere(3 luni normal ), iar dupa aceste 3 luni sa ma inregistrez din nou?! Sau daca inainte sa ma inregistrez din nou, ma casatoresc cu respectivul cetatean german, primesc din start drept de sedere si permis de munca? Multumesc anticipat! 🙂

  1. Pai drept de sedere nu mai mai este nevoie chiar daca nu te casatoresti cu cetateanul german… dar de ce ai inchis anmeldungul? ca nu cred ca era necesar. Iar din ianuarie oricum nu mai este nevoie de permis de munca… asa ca…

  2. @Ramona Poti sa te inregistrezi imediat cum te intorci, de fapt legea zice ca daca stai undeva d ela 10 zile in sus, trebuie sa te inregistrezi, 90 de zile ar fi cam maximum acceptat fara inregistrare.
   De permis de munca nu mai aveti nevoie de la 1 Ian 2014, adica in vreo 3 luni, nu are rost sa te mariti pentru atat, dar odata casatorita aveti urmatoarele avantaje:
   – poti sa treci si tu si copilul pe asigurarea de sanatate a sotului daca e asigurat in sistem public ca majoritatea germanilor.
   – poti primi alocatia pentru copil fara probleme.
   – daca se intampla ceva si se anuleaza directiva cu accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii fara permis partenrii germanilor primesc oricum automat permis de munca.
   – in functie de cat castiga acum sotul tau puteti trece pe clasa de impozitare 4 si va ies niste bani din restituirea si reducerea impozitelor.
   – stai fara grija in Germania si in 7-8 ani poti primi cetatenia definitiva,
   Cantareste bine lucrurile si multa bafta pentru tine si copil !!!

 57. Multumesc din suflet pt raspunsurile date, chiar imi sunt de mare ajutor, cei de aici nu sunt interesati sa te ajute, nu-ti spun drepturile, iti dau raspunsuri doar pe jumatate, daca nu faci tot posibilul sa afli singur ceea ce te intereseaza,cei de aici nu te ajuta cu nimic. Trebuie sa vii cu raspunsuri clare, si sa cunosti exact legea si drepturile pe care le ai, apoi sa le pui in fata acestor oameni. Tin sa mentionez ca eu beneficiam de alocatia pt copil, presupun ca acum imi va fii suspendata…Sotul meu e asigurat privat, deoarece are o firma proprie, iar ca sa trec pe asigurarea lui asta ar costa f mult.Plus ca firma nu-i mai merge asa bine, am fost la arbeitsamt, iar cei de acolo mi-au spus ca nu primesc nici un fel de ajutor, dn cauza ca eu am adresa la prietenul meu si el are suficienti bani sa ma intretina, cum ar veni.Oricum e bine de stiut ca ma pot inregistra din nou la primarie si sa stau in Germania fara nici un fel de probleme…Multumesc frumos pt toate raspunsurile si va doresc numai bine! Cu stima si respect, Ramona!

  1. Despre ce sot vorbiti, ati mentionat ca nu sunteti casatorita! Nefiind casatorita atunci nu puteti figura coasigurata.
   Exista o solutie pentru asigurarea dumneavoastra si a copilului, daca doriti sprijin in aceste demersuri atunci contactati asociatia noastra SOCINRO la adresa socinro1@gmail.com – va putem oferi servicii de consultanta pentru rezolvarea acestor probleme.
   Succes!

   1. Cu gandurile la casatorie mai tot timpul, iubitul iti devine sot prin cuvinte…adevatar e doar sot in devenire!Multumesc pt ajutor! O zi frumoasa in continuare! 🙂

 58. Cu tot respectul domnul IulianS. Lucrez in Germania de la 19 ani in prezent 22, respectiv schausteller.Am cazare asigurata de ei (o rulota amarata),si inregistrat in Grob Ippener- Delmenhorst Bremen.,(asa mi-am dat seama cand am trimis bani in Ro de la Deutsche Post fiindca cere adresa ta din Germania).Mi s-a inmanat un Sozialversicherungsausweis si cardul AOK…Intrebarea mea este urmatoarea…Cum pot afla daca am permis de munca, sau daca pot aplica pentru permis de munca,unde pot afla daca acesti 3 ani sunt undeva contabilizati?Exista vre-un site unde cu ajutorul numarului social pot verifica?Am auzit pe multi care lucreaza in acest domeniu de mai bine de 10 ani precum ca ei in loc de 10 ani au trecuti vechime doar 2 sau 3 ani…Multumesc, o seara buna.

  1. Aveti semnat contract cu ei? Ati depus vreodata o declaratie de impozit anual, primiti fluturas de salar?
   Cel mai probabil ati inceput ca sezonier, permis 9 luni pe an calendaristic, dar ar fi trebuit sa aveti contract.
   Datele exacte, daca nu aveti fluturas de salar sau Lohnsteuerbescheinigung anual, doar la Arbeitsamt pot fi aflate.
   Mai e un siretlic pentru a nu va complica situatia, in caz ca sunteti cu probleme (o solicitare la Arbeitsamt e autodenunt) – faceti o solicitare la casa de pensii sa vedeti situatia fondului de pensie acumulat, asa puteti vedea pe ce perioada s-au platit contributii. Sau mergeti la AOK sa intrebati care e situatia dumneavoastra de asigurat, de cand si pe ce luni s-a platit asigurarea (si aici exista riscul daca au existat intreruperi, AOK-ul sa va solicite plata pentru lunile respective – 133,5 Euro pe fiecare luna lipsa).
   Succes!

   1. @IulianS : a scris Maria, o cititoare din Germania, ca cine plateste pana in luna Decembrie la AOK sau alta casa de asigurari, nu mai trebuie sa plateasca din urma , deoarece ar exista o amnistie pt cei care in ultimii ani nu si-au platit asigurarea medicala.
    Amnistia aceasta medicala ar fi data tocmai ca sa-i ajute pe cei care nu au platit pana acum, sa se poata integra in Germania.
    Daca nu vor plati pana in Decembrie anul acesta, din Ianuarie 2014 vor trebui sa plateasca din urma toata perioada care nu au platit-o.
    Precizez ca aceasta amnistie, nu este numai pt cei care lucreaza cu Gewerbe, ci pt toti care nu au paltit asigurarea medicala.
    Am gasit aceste siteuri din Germania in care scrie acest lucru.
    Va rog confirmati-ne daca este asa sau nu.
    Multumesc.
    http://www.sueddeutsche.de/geld/versicherungspflicht-in-deutschland-krankenkassen-erlassen-schulden-bis-jahresende-1.1713896

    http://www.bild.de/geld/wirtschaft/krankenversicherung/ohne-nachzahlung-zurueck-in-die-krankenversicherung-30790488.bild.html

    http://www.n-tv.de/ratgeber/Ohne-Nachzahlungen-in-die-Krankenkasse-article11097976.html

 59. buna ziua,
  Ce conditii trebuie sa fie indeplinite pentru obtinerea dreptului de sedere permanent in cazul unui inginer (am terminat o facultate de 5 ani dar nu profesez)?
  multumesc,
  irina

 60. la multi ani 2014 sa aveti un an mai bun ,inbelsugat,cu multa liniste si fericire.Domnule Iulian,care sunt noile conditii pt 2014?

 61. buna ziua as dori sa stiu actele necesare ptr casatoria unui cetatean roman cu un cetatean spaniol pe teritoriul germaniei

 62. Buna seara,
  Sotul meu lucreaza legal in Germania. Intrebarea este cat timp am voie eu ca sotie sa plec din Germania in Romania, fara ca sotului sa-i fie schimbata clasa de impozitare. Tot in intretinerea lui ramanem eu si fiul nostru, doar ca trebuie sa plecam o perioada in Romania pentru un tratament. Daca am inteles eu gresit, va rog sa-mi spuneti care sunt conditiile in aceasta situatie. Cum se procedeaza. Cat pot sta plecata? Are legatura clasa de impozitare? Se tine cont ca sunt in alt stat pt o perioada atata timp cat situatia este cumva aceeasi? Va multumesc

  1. Depinde de perioada pentru care plecati si ce se va intampla cu anmeldungul din Germania.
   In general, libertatea de miscare fiind garantata, nu sunt probleme la plecari temporare. Dar intr-o astfel de plecare trebuie sa va pastrati domiciliul in Germania.
   Depinde si de perioada plecarii si de ce faceti in aceasta perioada: daca intreprindeti actiuni de genul – cerut ajutoare sociale in alta tara, inscrieti copilul la scoala / gradinita in alta tara, atunci mai devreme sau mai tarziu cineva se va sesiza si apar problemele.
   Chiar daca va stergeti anmeldungul din Germania la plecare, asta nu schimba situatia clasei de impozitare si a alocatiei pentru copil, dar trebuie indeplinite proceduri suplimentare pentru pastrarea lor.

   Dar legat de cealalta problema, a tratamentului: dumneavoastra mergeti pe sensul gresit al autostrazii, toata lumea incearca sa poata face un tratament medical instrainatate iar dumneavoastra plecati in Romania. De ce? Mai aveti asigurare medicala in Romania? Fie este vorba de un tratament foarte special, caz in care imi retrag cele scrise, fie nu cunoasteti indeajuns aria de cuprindere a asigurarii medicale germane.

   1. Buna ziua, din nou!
    Este vorba despre o terapie pe care o platesc in Romania si care aici se plateste de asemenea. Diferenta este si de pret, dar mai ales de rezultate. Va vine sau nu sa credeti, germanii nu pun foarte mult accent pe aceasta iar rezultatele sunt mai slabe. Sau mai bine zis, au o alta abordare. Si oricum…cand este vorba de copilul tau il duci si la capatul pamantului daca tu stii ca acolo e cel mai bine pt el. Sa nu uitam ca medicii buni vin si din Romania. Asta ca raspuns la ceea ce spuneati ca as putea merge in sensul gresit. In cazul meu, cu siguranta nu!
    Nu merg sa cer nimic nici din Romania, cum nu am cerut nimic nici din Germania. Singurul lucru era alocatia de drept a copilului pe care se pare ca o vom primi foarte greu pentru ca nemtii nu pot spune o data si bine de ce acte avem nevoie. Se `trezesc` pe parcurs ca ar mai fi nevoie de una -alta. In fine…ce ma intereseaza acum este cat pot sta plecata si de cate ori pe an pentru a nu mi se schimba situatia de aici. Si daca sunteti dragut sa-mi spuneti de ce acte as avea nevoie pentru a demara procedurile necesare.Nu vreau sa profit decat de ce mi se cuvine de drept atat timp cat platim impozite si asigurari ca orice cetatean. Cum in Romania nu mai figuram nicaieri, mi se pare normal sa ne ocupam de situatia noastra, castigata pe drept, de aici. Ce vreau sa subliniez si cred ca ati inteles deja este ca nu urmaresc nici un subterfugiu pentru a obtine nu stiu ce beneficii.

    Va multumesc inca o data.

   2. Nu v-am judecat in niciun fel, v-am explicat doar care sunt situatiile legate de plecarea in alta tara.
    Daca doriti ajutor specializat pentru intocmirea dosarului pentru alocatie, va rog trimiteti un mesaj la servicii@socinro.com.
    Continutul dosarului variaza functie de situatia specifica familiei, nu exista ceva standard, pana si tipurile de cereri sunt in numar de 6, fiecare pentru o situatie aparte.
    Multumesc!

   3. A…si ce nu am mentionat si este foarte important este faptul ca sotul meu ramane in continuare aici sa lucreze si sa plateasca deci, ca si pana acum, toate darile. Nu se schimba nimic, cu exceptia faptului ca eu si fiul meu vom pleca in Romania pentru o perioada. Domiciliul ramane acelasi. Insist pe aceasta problema pentru ca unii miau spus ca s-au trezit ca trebuie sa plateasa nu stiu ce sume pt ca nu au anuntat ca familiile lor au plecat in tara…Nu vreau sa am probleme cu legea.

 63. buna ziua am nevoie urgenta de raspuns situatia este urmatoarea eu sunt cetateanca spaniola si sunt insarcinata nu am contract de munca nu am asigurare si doresc sa ma casatoresc cu un cetatean roman aici pe teritoriul germaniei .este foarte important sa stiu ce trebuie sa fac atat ptr asigurarea medicala cat si ptr cununia civila .

 64. Buna ziua.
  Am si eu o situatie daca cineva ma poate ajuta cu niste informatii.
  Mentionez ca sunt de 1 an si 3 luni in Germania, sunt inginer angajat pe domeniu, deci nu am avut nevoie de permis de munca. Am toate actele in regula : contract de munca nedeterminat, contract de inchiriere pe numele meu, asigurare medicala AOK, am Anmeldebestaetigung la primarie…
  Nu am fost niciodata la OFICIUL PENTRU STRAINI (AUSLENDERBEHÖRDE) pt obtinerea asa zisului dreptului de sedere (FREIZÜGIGKEITSBESCHEINIGUNG). Nu mi-a zis nimenea de la servici sa fac asta. Dar aici scrie oricum ca de la 1 ianuarie 2005, cetatenii romani cu calificare inalta (cum ar fi inginerii mecanici, de telecomunicatii, I.T., chimistii, oamenii de stiinta, etc. ) au primit dreptul de “sedere permanenta”.
  In curand o sa vina prietena mea aici sa locuiasca impreuna cu mine….ea nu are job, dar v-a cauta.
  Intrebarea mea ce pasi trebuie sa fac pt ea ca o sa inregistrez??
  Aici scrie mai sus la punctul 5 insoteste un cetăţean din Romania care îndeplineşte una sau mai multe din condiţiile prevăzute la punctele 1, 2 sau 4.,,eu ma justific fara probleme la punctele 1 si 2.

  1. Obtinerea certificarii dreptlui de sedere nu mai este de actualitate incepand cu ianuarie 2013, e suficient ca prietena sa aiba anmeldung si asigurare medicala.

 65. Si prin asigurare medicala ce intelegeti? E suficient cardul de sanatate european pe care il poate face in RO?

 66. Buna ziua.Domnule Iulian va rog sa ma ajutati cu o informatie.Eu sunt venita impreuna cu familia de 3ani in Germania avem dreptul la muca nedeterminat,copii sunt la scoala,am cumparat o casa,,,,,,cu alta cuvinte vrem sa ne stabilim definitiv aici.De la 1 ianuarie 2014 inafara de dreptul la munca au mai fost facute si alte avantaje pt romanii din Germania?Pe noi ne interesaeza cum putem obtine cetatenia sau macar pt copii buletine.

 67. Buna seara, Sotia mea va incepe lucrul in germania langa ULM de luna viitoare la o familie ca hausefrau unde va lucra permanent dar in transe de cate 2 luni alternativ cu inca o prietena pe durata nedeterminata.si vor conduce si un autoturism proprietatea gazdelor. Familia a spus ca le vor declara la primaria locala.
  Sotia si prietena au asigurare medicala pentru munca de cate 1 an la AllianzTiriac asigurari de aici din Romania.
  Pentru a fi in totala legalitate ce documente trebuie sa mai faca acolo ?
  cu respect, Alexandru

 68. Buna seara, Sotia mea cu inca o prietena vor lucra la o familie alternativ cate 2 luni ca hausefrau si vor conduce si o masina inmatriculata acolo. Am vrea sa stim de ce acte au nevoie sa fie in legalitate.si costurile aferente (impozit si alte taxe)
  Mentionez ca familia a promis ca la primaria locala vor declara cele 2 persoane
  Cu respect,

 69. Postul nu e adevarat in intregime… dak lucrezi cu un contract de sezonier, intradevar, nu aveai voie mai mult de 6 luni… eu sunt in germania din 2011, am avut anmeldung din prima zi, si nu m-a cautat nimeni sa-mi spuna k nu am voie sa stau mai mult de 6 luni… eu am lucrat tot timpul cu gewerbe anmelden… dupa ce iti faci acest gewerbe primesti un card de la handwerskammer, iar din momentul respectiv ai drept legal de munk si de sedere pe o perioada nedeterminata… asta in cazul in care iti platesti taxele la timp…in caz contrar ai probleme foarte mari cu finantele.

 70. am o nelamurire< eu o sa vin in germania din mai 2014 cu un contract de munca din Romania si detasata in germania(necalificata) pe o perioada nedeterminata.Firma asigura si cazarea.as vrea sa il i-au si pe sotul meu cetatean non european in Germania.As vrea sa stiu daca el prin faptul ca are un permis de sedere temporara ca si membru de familie cetatean roman ar avea dreptul la munca in germania fara permis de munca?si o alta intrebare cardul european poate tine loc asigurarii medicale?

  1. Prin virtutea legilor de intregire a familiei, va beneficia de aceleasi drepturi ca si dumneavoastra.
   Dar cum sunteti detasata, cu A1? In cazul acesta nu aveti asigurare medicala germana iar cardul european nu tine loc de asigurare medicala in germania, acopera doar urgentele medicale.

 71. ps mentionez ca este fotbalist profesionist si peste cateva luni o sa obtina in Romania rezidenta permanenta, o sa il ajute detaliile acestea pt a munci in Germania?

 72. am si io o intrebare. sunt in germania,munchen din iulie 2013,am anmeldung,stoier,gewerbe si lucrez intr-un bar.patronul de aici a spus ca-mi face contract de munca si aok. daca am contract trebuie sa inchid gewerbele? eu vreau sa-mi aduc copilu aici care are 2 ani si 2 luni si pe mama,dar este cam greu cu locuinta aici. limba nu o vb asa bine pt ca nu am reusit sa ajung sa fac cursurile de lb germana ca daca nu am avut contract,si am gewerbe trebuia sa platesc totul din buzunarul meu,si normal ca nu prea imi convine. daca am contract de munca unde as putea sa ma interesez pt o locuinta? pt ca nu vreau sa-mi chinui copilu pe aici cum fac altii,doar ca sa beneficieze de social si casa. vreau mai intai sa stiu unde sa ma duc,ce acte imi trebuiesc,pt ca aici nu prea te indruma nimeni corect. va multumesc si sper sa ma lamuriti cat de cat.

 73. Buna ziua!

  Sunt de o saptamana in Berlin,aici sotul fiind de 3 luni. Lucreaza ca si persoana fizica autorizata in IT la o firma engleza. Mnetionez ca avem si un fiu de 1 an si 7 luni. Abia acum ne chinuim sa ne facem Amendulg ca sa putem sa ne inscriem copilul la cresa, eu sa fac cursuri de integrare, sa ne inscriem la un medic etc. Problema e ca nici eu nici sotul nu vorbim germana si mi se pare un proces destul de dificil. Fara gradinita( am inteles ca mai trebuie si inscris cu timp inainte daca nu s-ar putea sa nu prinda loc) nu pot face nici cursuri de integrare pentru invatarea limbii si fara sa cunsoc limba germana nu pot sa ma angazez. Stiti cumva alta posibilitate de a inscrie copilul la gradinita?

  Multumesc frumos!

  1. @Alina

   Buna Alina,

   Dupa ce faceti Anmeldung la primarie puteti solicita inscrierea la gradinita; nu este nevoie sa dureze luni.. mergi si intreaba. Noi ne-am inscris pe 18 Octombrie 2013 si ni s-a spus ca putem incepe pe 4 Noiembrie 2013.

  2. SSalut,
   Daca v-ati impiedicat de limba germana si nu are cine va ajuta in aceste probleme, puteti incerca sa apelati la ONG-uri cum ar fi AWO, Diakonie s.a., care au si departamente ce se ocupa cu sustinerea emigrantilor. Bineinteles ca ofera suport in mai multe limbi de circulatie intl. si nu va costa nimic. Cautati pe net sau poate chiar la Primarie. La gradi vor cere Anmeldung, cont bancar (german) si Untersuchungsheft pt copilas, pe care il veti obtine de la dr-ul ce il va examina. La acest pas veti mai avea nevoiede o adeverintade la medicul de fam din ro, c. toate vaccinarile, care se vor transcrie in carnetelul de vaccinuri in format intl pe care il veti primi de la medicul (pediatru) din ge.

 74. Buna ziua Domnule Iulian. Ma puteti ajuta si pe mine va rog cu un sfat, locuiesc in Germania de 8 ani impreuna cu copilul meu in varsta de 11 ani. Vreau sa iau singura tutela copilului meu,tatal copilului locuieste in Romania si nu se opune numai ca nu stiu cum se rezolv problema de aici din Germania pt ca lucrez si nu mi permit sa ma plimb din Bremen pana in Bucuresti cat v a dura procesul. Intrebarea este se poate rezolva problema cu un avocat de aici? Multumesc frumos,o zi buna!

  1. Buna ziua,

   In general in Romania procesele de divort si /sau tutela necesita prezenta fizica. De aceea cel mai bine este sa contactati un avocat pentru lamurirea acestor aspecte, sunt teme destul de delicate.

 75. Buna Domnul Iulian am si eu mai multe intrebari. Eu am venit in Germania ca ajutor in casa din Aprilie cu o firma Germana .Am semnat un contract care nu stiu cat de adevarat ,legal sau inregistrat este.Ceia ce nu stiu este daca sunt inregistrata la stat.Mi sa zis ca vom merge inpreuna si nu sa intamplat. Pot fi inregistrata fara sa fiu de fata sa semnez actele .Nu ar trebui sa primesc si eu aceasta inregistrare prin posta la adresa care sunt. Dac au facut acest lucru in lipsa mea sau nu. Si daca am dreptul de a sta la aceiasi familie timp de 6 luni fara intrerupere acum cu noile legi din 2014. Mi sa zis ca daca mai doresc sa stau trebuie sa schimb familia ceia ce mi se pare iarasi o minciuna.Va multumesc.Astept raspunsul Dumneavoastra.

  1. Poate fi. In primul rand este ilegal, dar acest lucru trebuie evident probat. In al doilea rand domiciliul fiscal va ramane in Germania, timp in care datorati impozitul pe veniturile fara retinere la sursa in Germania. De permis de conducere obtinut in Romania in aceasta perioada sanu mai vorbim.

 76. Buna seara,d-le Iulian va rog sa ma ajutati dacă se poate in următoarea problema:Mi-am făcut o asigurare privată de pensie la Debeka,unde la clauza este trecut fiul meu care locuiește in România .Cei de la Debeka îmi solicita pentru fiul meu Steuer-Identificationsnummer(TIN).Din câte am citit pe diverse situri in Ro exista acest NIF care se identifica in CNP,am trimis la Debeka CNP ul fiului meu dar nu este valabil….ce as putea face in acest caz???
  Multumesc !

  1. Acel numar se obtine doar pentru persoanele ce au fost sau sunt inregistrate in Germania, conditie pentru obtinerea acestuia este deci anmeldungul aici. Daca cei de la asigurari nu inteleg asta, atunci faceti anmeldung in Germania copilului, veti primi prin posta – steuerliche Identifikationsnummer – ce ar trebui sa le fie suficient. Dupa faceti abmeldung si gata.

 77. Buna ziua D-le Iulian am asa o intrebare la D-stra, Eu sunt din R. Moldova si detin cetatenie romana, cit timp se poate afla autoturismul inscris pe numele meu, dar inmatriculat in R. Moldva, in Germania? Va multumesc anticipat.

 78. buna seara D-le Iulian!daca nu e cu suparare..si daca ma puteti ajuta cu un sfat..sunt cetateana din Rep.Moldova,casatorita cu un cetatean spaniol ,care traieste si munceste in Germania.Intrebarea mea este:pot si eu ca membra de familie a unui cetatean al UE sa ma stabilesc cu traiul impreuna cu sotul meu?si ce pasi ar urma sa fac?El este inregistrat la Ambasada Spaniei in Germania si se afla acolo de aproape 4 ani.

  1. Pe considerentul reintregirii familiei, aveti dreptul de a va stabili in Germania. Primul pas – va inregistrati la primarie si apoi mergeti la Auslaenderbehorde pentru titlul de sedere in Germania. Succes!

   1. va multumesc foarte mult!!Va doresc succese in continuare si sa puteti ajuta cat mai multi oameni cu consultatiile D-voastre!!

   2. Buna ziua D-le Iulian!V-am mai scris si mi-ati raspuns…Va multumesc!Dar daca nu e cu supărare ,mai am o intrebare..Eu fiind din Rep . Moldova,căsătorită cu un cetățean spaniol care trăiește si muncește de 4ani in Germania,ca si membru de familie a unui cetățean UE,am dreptul la stabilire împreună cu el…dar intrebarea este,copiii mei din prima casatorie pot sa vina si ei cu noi sa se stabileasca cu traiul?cum ar urma sa facem ca sa ii putem aranja si pe ei împreună cu noi?Mulțumesc anticipat!

   3. o luati in pasi marunti. Prima data obtineti permisul de sedere pentru dumneavoastra. Va rezolvati problema cu viza de intrare pentru reunificarea familiei – Familiennachzug (Ehegattennachzug). Exista urmatoare conditie pentru acordarea vizei: Der nachziehende Ehepartner/ Lebenspartner muss sich vor der Einreise auf einfache Art in deutscher Sprache (A1) verständigen können.

    Dupa ce ajungeti in Germania si obtineti titlul de sedere – Aufenthaltskarte – urmati aceeasi procedura si pentru copii – exista restrictia de limita de varsta pentru copii, maxim 21 de ani.

 79. Buna ziua ,
  Am si eu o intrebare la dumneavoastra , in data de 4 decembrie 2014 am sosit in Germania , in aceeasi zi eu impreuna cu sotul am fost pusi la rezidenta aici , sotul detine cetatenie romina , iar eu sunt cu pasaportul biometric.actele pentru cetatenie romina au fost depuse la 11 august 2014. In perioada aflata aici mi s-a oferit de lucru legal , problema este ca sunt doar citeva ore pe saptamina, daca nu ma gresesc auzisem undeva ca in baza contractului de munca pot sta in spatiul schengen cu pasaportul biometric mai mult de 3 luni . Vreau sa stiu intr-adevar ii posibil aceasta sau trebuie neaparat dupa 3 luni sa plec in tara ? sau ce as putea sa fac pentru a sta aici mai mult ? de ce documente am nevoie ?

  1. Se pare ca dumneavoastra ati sarit anumiti pasi – in speta inregistrarea la Auslaenderbehorde, de unde ati fi primit aufenthaltstitel. Mai departe la Agentur fur Arbeit pentru obtinerea dreptului de lucru. Toate in baza reunificarii familiei, fiind casatorita cu un cetatean UE.

   1. mersi mult de ajutor , dar asa inca o intrebare : reunificarea familiei in cit timp se face ? si in cazul in care imi fac permisul de sedere , si termenul de 3 luni expira , eu ai mai am dreptul de a sta aici sau deja reiese ca incalc legile ? trebuie sa ies din tara data si sa revin dupa ce imi vine permisul sau cum ?

 80. Lucrez ca asistenta medicala in Cipru de 9 ani.de 3 luni am inceput in curs de limb a germana.as vrea sa cunosc pasii pe care trebuie sa I urmez pentru a putea munci in Germania.CE nivel de lim ba Germana se cere?EU am auzit la inceput B1 apoi cineva spunea can se pretinde B2.. Astept raspuns multumesc

 81. Buna seara, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o problema.
  Prietenul meu a lucrat in Germania 6 luni de zile dupa care a revenit in tara si nu a declarat la primarie plecarea din tara.
  Acum s-a reintors in Germania si s-a inregistrat din nou la primarie pentru asigurarea medicala.
  A primit card de sanatate, fara poza, iar dupa 3 luni a primit o hartie prin care i se cere sa restituie o suma foarte mare pentru neplata asigurarii medicale.
  Ce se poate face pentru a regla situatia? Si ma mai intereseaza cum au calculat ei aceasta suma din moment ce nu au fost declarate veniturile?
  Multumesc

  1. @Kitty Din punctul de vedere al firmei de asigurare medicala prietenul dvs. este bine mersi in Germania si a beneficiat si beneficiaza in continuare de asigurarea medicala, ei nu stau sa-l urmareasca unde merge si ce face.
   Sumele datorate din urma v-a trebui sa la plateasca in intregime altfel se ajunge la judecata si va fi condamnat si executat silit.
   Daca nu a avut serviciu suma lunara se calculeaza dupa tariful de asigurara voluntara persoana fara venituri, cca 145EUR/luna, daca a avut venituri vor afla de ele si vor ajusta suma in consecinta, se mai adauga si penalitati pentru neplata dar toate astea trebuie sa le aveti descrise clar in documente primite.
   La primarie se fac multe lucruri dar nu si asigurari medicale, probabil cand s-a inregistrat i-au trimis datele la AOK sau unde a avut inainte.
   Pe scurt, trebuie sa plateasca sumele restante si pe viitor cand pleaca din Germania trebuie sa isi inchida toate contractele existente: asigurare sanatate, auto, contracte telefonie/internet si cu alti furnizori de servicii.
   Faptul ca cineva in Germania nu mai plateste un serviciu contractat nu insemana ca se “inchide automat” respectivul contract, din contra, continua in mod nedefinit pana la renuntarea explicita, in scris (nu telefonic, nu “am vorbit”) si cu plata penalitatilor de inchidere, de exemplu cele mai multe contracte de telefonie/internet se fac pe doi ani si se prelungesc automat daca renuntarea nu se anunta cu TREI LUNI inainte de termenul limita.
   Daca ati depasit chiar si cu o zi termenul va trebui sa platiti TOATA suma pana la sfarsitul contractului chiar daca nu mai sunteti in Germania si nu mai beneficiati de serviciile oferite.
   Daca nu platiti veti fi trimis in judecata si condamnat si daca nu vor reusi sa isi recupereze banii veti fi arestat in cele din urma.
   Germania are una din cele mai dure legi din lume vis-a-vis de drepturile beneficiarilor de servicii, atentie mare !!!

 82. Buna ziua. Zilele trecute am fost cu sora mea la Arbeitsamt pentru inregistrarea la somaj. Nu a lucrat in Germania caci este venita de 4 luni, dar pentru faptul ca fiind cetatean al EU si a lucrat in Romania tot timpul, in baza formularului PDU1 eliberat de la AJOFM va lua aici somajul. La Amt mi s-a cerut si Freizügigkeitbescheinigung. Intrebarea mea este. Am inteles ca de la 29 Sept. 2013 parca, nu se mai elibereaza de la Auslaenderbeoerde adeverinta. Stie cineva exact unde in Änderung des Freizügigkeitsgesetzes este stipulata acesat schimbare, sa pot dovedi la Arbeitsamt aceasta solicitare nejustificata. Multumesc

  1. @tot eu Este exculs ca un functionar de stat sa nu cunoasca aceste legi, mai ales despre romani care sunt zi de zi la AA, oricum ca sa poata scorni alte motive sa nu va dea banii iata legea:
   Freizügigkeitsgesetz/EU
   “13.0.2 […] Diese dritte und letzte Phase läuft für die EU-8 bis zum 30. April 2011. Für die am 1. Januar 2007 beigetretenen Mitgliedstaaten Bulgarien und Rumänien läuft gegenwärtig die zweite Phase. Diese endet am 31. Dezember 2011. Die entsprechende Mitteilung für die zweite Phase zu diesen beiden Mitgliedstaaten wurde der EU-Kommission im Dezember 2008 übermittelt (vgl. BAnz. 2008, S. 4807 f.).”
   Deci respectivul document de sedere in Germania a fost eliminat din 2012 iar permisul de munca sau alte restrictii pe piata muncii s-au eliminat din 2014.
   Obligativitatea asigurarii medicale ramane.

   1. Ma intereseaza practic numai paragraful din lege, ca vreau sa-l trag la imprimanta.

 83. Buna ziua . Am lucrat in germania aproximativ 3 ani dar nu consecutiv avand in vedere ca patronul era roman la fiecare luna veneam acasa inca o luna si tot asa pe durata a 3 ani . Va rog im puteti spune cum pot sa ma scot din evidenta populatiei intrucatn nu mai imi raspunde la telefon patronul respectiv. Eu acolo figurez cu domiciliu si carte de sanatate si cred ca cu toate beneficiile. Va multumes

  1. @Mihaita Mergeti la primaria de care apartineti si intrebati de Abmeldung, le dati numele si adresa unde ati locuit in localitatea respectiva.

   Daca aveti card de asigurat de sanatate in Germania, probabil la AOK trebuie sa sunati si sa vedeti care este situatia altfel se vor strange sume de plata ca ei va stiu tot ca asigurat pana nu anulati IN SCRIS contractul.

   Cel mai bine ar fi sa incercati sa luati legatura cu respectivul patron, poate eventual prin intermediul altor colegi care au ramas in Germania si au lucrat la aceeasi peroana.

 84. Ce se intampla daca iei caters lucruri dintr-o rulota parasita pe autobanda fara numere,dar vine politia si face nu stiu ce acte. Pe loc nu a dat nici o amenda. Are Nevoie de avocat ?multumesc!e

  1. @Ellenna Dumneavoastra nu ati “luat” niste lucruri, ati FURAT niste lucruri care nu va apartineau, nu trebuie sa o dam cotita, in Germania daca nu e lucrul tau sau nu ai voie de la proprietar nu te servesti singur cu ce vezi.
   Si ce gasesti pe jos trebuie ori lasat acolo ori dus la Fundbüro (biroul de obiecte gasite), nu devine al tau ca “l-ai gasit”.

   Politia nu v-a facut “nu stiu ce acte” ci proces verbal de constatare a infractiunii de furt califica, acum cauta proprietarul si daca acesta depune plangere actele vor fi inaintate procuraturii.

   Din fericire politia aici nu te aresteaza pentru maruntisuri, dar daca proprietarul depune plangere sau cere daune, ati cam pus-o, sa fiu iertat.

 85. buna ziua,pentru pasaport cu domicilul in germania ,minor,este valabila devla primarie MELDEBESTÄTIGUNG FAMILIE?unde scrie ca de la data X minorul locuieste cu mine la aceasta adresa?multumim..

 86. Buna ziua , sunt in Germania de aproape 7 luni , sotul meu lucreaza are contract de munca pe perioada nedeterminata . eu urmez un curs de limba si dupa aceea bineinteles intentionez sa ma anjajez si eu . Suntem in regula cu toate actele . Fiul nostru traieste si munceste in Spania numai ca acolo lucrurile nu mai merg asa de bine salariile sunt f. mici ,chiriile mari etc. Ne dorim sa vina aici cu noi , el este frizer de meserie si este foarte bun in meseria lui . Numai ca nu vorbeste germana si sansele sa-si gaseasca repede un loc de munca sunt mici . Poate sa ramana si sa faca un curs de limba daca nu are ica un loc de munca pe teritoriul Germaniei ? Poate primi si el reducerea aceia de plata a cursului acordata de BAMF ? Daca eu sunt asigurata medical prin sot pate beneficia si el ? Mentionez ca sotul meu nu este tatal lui adica fiul meu nu-i poarta numele .Multumesc frumos

  1. @Maria Daca fiul este major nu poate fi pe asigurarea dvs familiala de sanatate. Din acest punct de vedere nu mai conteaza daca este fiul dvs. sau nu, are exact aceleasi drepturi si obligatii ca orice cetatean EU care vine sa munceasca in Germania, deci trebuie sa plateasca asigurare de sanatate, sa aibe un domiciliu si sa-si gaseasca o slujba.
   Se poate inregistra la Arbeitsamt ca fiind in cautare de lucru si poate face o asigurare de sanatate voluntara (freiwillig) in sistemul public unde neavand venituri va plati suma minima.
   De la BAMF are 99% sanse sa primeasca reducerea pentru curs dar trebuie pentru moment sa-l intretineti dvs. ca familie pana gaseste ceva de lucru.
   Daca are sigurare de sanatate si domiciliu si nu solicita ajutor de la statul German, poate sta pana la 6 luni in Germnia fara probleme declarand ca este in cautare de lucru si se intretine din venituri proprii, dupa 6 luni trebuie sa dovedeasca ca are venituri din care sa se intretina sau dvs. si/sau sotul sa declare ca il luati in intretinere.

 87. Buna seara ! Am o ocazia sa plec la munca in Germania. Sunt divortata . vreau sa iau cu miine fiica de 15 ani , care as vrea mult sa invete acolo. Cine imi spune cum fac acest lucru ? si daca e real sa fac acest lucru . Acolo voi fi ajutata de o prietena buna . Dar fiica va putea invata in clasa a 9?

  1. @Vera Totul depinde de cata germana stie fiica pentru a putea asimila materia predata in clasa. La inscrierea la scoala va da testari de limba si cunostinte generale si veti primi recomandare daca va trebui sa faca doar niste cursuri suplimentare de germana sau daca va fi nevoita sa repete un an pentru a ajunge din urma colegii germani.
   In cazuri exceptionale (de obicei etnici germani care vorbesc limba in casa) si daca are rezultate scolare bune poate sa participe direct la clasa corespunzatoare varstei fara alte pregatiri.
   Oricum, un sfat, inainte de a o retrage din scoala unde este, mergeti intai dvs. si vedeti cum e situatia, cat de sigur e serviciul si cu cati bani ramaneti, chiar daca o sa luati o alocatie, nu e mare lucru si e pacat sa-i tulburati viata scolara daca nu e 100% sigur ca situatia dvs. este OK.

 88. Bună ziua ! Am o întrebare : am fost în Germania ,am anmeldung sunt luat în spațiu la cineva ,am venit în țară mam angajat aici și nu mai mă întorc în Germania ,ce vreau să știu este ce trebui să fac în legătură cu luatul în spațiu ?

 89. buna ziua,
  Ma aflu in urmatoarea situatie:locuiesc si am anmeldung la fostul meu prietenul meu, cetatean neamt.Exista vreo reglementara legala cu privire la perioada cat pot sa stau in locuinta lui deaoarece e foarte greu sa imi gasesc locuinta si vreau sa nu fiu pusa in situatia ca ma da afara.Multumesc

  1. Faptul ca aveti anmeldung intr-o locuinta nu va da si drepturi de habitatie. Teoretic puteti sa va asteptati oricand sa va intoarceti si sa gasiti yala schimbata, nu veti avea ce face.
   Doar in situatia in care aveti o intelegere verbala / scrisa si contribuiti financiar la cheltuielile de chirie si intretinere, putem vorbi de anumite drepturi, dar foarte greu de demonstrat si pus in practica.
   Sa o luam asa: sunteti temporar in vizita, turist! Mai mult de atat e foarte greu de demonstrat.
   Cele bune!

   1. Bună ziua! Sunt în Germania din august 2013. De anul trecut , din noiembrie, fac un Ausbildung. Pentru susținere financiara am depus o cerere la Agentur für Arbeit, iar aceștia îmi cer ” DAUERAUFENTHALTSBESCHEINIGUNG “, nu “Freizügigkeitsgesetz”. Am nevoie de asa ceva? Dacă “da”, de unde îl pot procura ( la Auslenderbehörde am fost și au spus ca nu e de competenta lor). Va mulțumesc!

   2. Madalina, DAUERAUFENTHALTSBESCHEINIGUNG se primeste dupa 5 ani locuiti in Germania, astfel ca nu aveti nici o sansa in momentul de fata sa obtineti unul.

 90. Daueraufenthaltbescheinigung se poate obtine (la cerere) dupa 5 ani de munca in Germania, se elibereaza de Ausländerbehörde si costa 8 euro

  1. Sa nu se inteleaga gresit. Se elibereaza dupa 5 ani DE LOCUIT in Germania. Nu te obliga nimeni sa muncesti in acesti 5 ani.

 91. Acest document se obtine dupa 5 ani locuiti in Germania sau dupa 5 ani de lucru in Germania? Sunt 2 informatii total diferite. Stie cineva exact cum e?

  1. Dupa 5 ani locuiti.
   “EU-Bürger, die sich seit fünf Jahren ständig rechtmäßig in Deutschland aufhalten, haben unabhängig vom weiteren Vorliegen der u.g. Freizügigkeitsvoraussetzungen das Recht auf Einreise und Aufenthalt (Daueraufenthaltsrecht), vgl. § 4a FreizügigkeitsG/EU. Ihnen wird auf Antrag von der Ausländerbehörde ihr Daueraufenthaltsrecht bescheinigt.”

 92. Bună seara! Sunt în Germania din august 2013. Dîn noiembrie, anul trecut , am început un Ausbildung. Pentru susținere financiara am depus cerere la Agentur für Arbeit, pentru BAB(Berufsausbildungbeihilfe). Cei de acolo mi-au cerut “Daueraufenthaltbescheinigung “( nu freizügigkeitbescheinigung). Mai am nevoie de asa ceva?
  Va mulțumesc!

 93. Bună ziua ,as avea urgent de câteva informați am un nepot care a venit pe timp de vacanta sa lucreze la mine în germania la firma la care lucrez .El are 17 ani și întrebarea mea este ca pot s-ai fac anmeldung doar pentru o luna și deasemnea vreau s-ai fac abmeldung automat .Contractul deja îl am doar de aceste acte mai am nevoie

 94. Eu nu cred k dupa cinci ani poti optime un pasaport nemtesc.eu am copii nascuti aici unul are 6 ani ear clearlt 4 .dar daca dumnv puteti sami dati un det vas multumi…

  1. Perioada normala de obtinere a cetateniei este de 8 ani, 7 daca persoana in cauza a absolvit un curs de integrare, 6 daca dovedeste o legatura deosebita cu statul german.
   Cele bune!

 95. Bună-ziua eu locuiesc în Germania de 10 ani și as dori un răspuns am născut un copil în 2015 și nu am nici un act la copil romini nu vrea să-mi facă și in germania trece sa aștept trei ani

 96. buna ziua,
  Fiica mea in varsta de 21 de ani a aplicat pentru Bafög dar i s-a cerut Freizügigkeitbescheinigung. Am fost sa-l solicitam de la Ausländerbehörde dar nu il putem obtine pentru ca nu a lucrat 1 an in Germania.Inseamna ca nu poate beneficia de BAFÖG daca nu am acest document?

 97. Stimata Doamna, Stimate Domn,
  Sunt cetatean Roman(deci UE) cu domiciliul stabil de 5 ani in Germania,in orasul Ingolstadt. Fiind vaduva m-am cunoscut cu un domn, tot vaduv, din Germania, cetatean German si in 2013 ianuarie am venit la el, sa petrecem varsta a treia impreuna. In 2015, luna mai, ne-am casatorit legal in Germania. Sunt pensionara din anul 2008, la limita de virsta,dupa 40 ani de munca,in Romania ,de unde primesc si pensia. In luna martie ,2017 am fost chemata la Ausländer Amt, si am fost admonestata ca nu am cautat sa lucrez dupa venirea in Germania si mi s-a adus la cunostinta ca sunt obligata sa particip la un curs intensiv pentru Limba germana, alaturi de imigranti din Asia, Africa si sa ma ” integrarez ca Migrant” in Germania. Sotul meu are 71 de ani si amindoi avem pe langa pensiile noastre un Grundsicherung “de la Sozial Amt. Am primit si un AUFENTHALTSTITEL ca si persoanele din afara UE. Prin casatorie si dupa timpul de sedere in Germania , eu am aceleasi drepturi ca si sotul meu, conform: §2 Abs. 2 FreizügG/EU, § Abs. 2 Nr.1-1a FreizügG/EU, § 2 Abs. 2 Nr.2 FreizügG/EU,§ 2 Abs. 2 Nr.3-4 FrG/EU, § 2 Abs. 2 Nr. 5 FrG/EU, § 4 FreizüG/EU. Sunt considerata IMIGRANTA si nu inteleg unde-i locul meu in UE. . Am putut ramane in Germania, deoarece sotul meu este cetatean german din 1991, conf. § 28 Abs. 1 Satz1AufenthG1.
  Va rog sa ma lamuriti daca autoritatile au procedat corect in cazul meu?
  Cu respect,astept un raspuns si o lamurire,
  Va multumesc frumos !
  Valeria

 98. Este un abuz. Nu esti obligata sa faci acest curs de integrare si nici sa muncesti, atata timp cat nu ceri nimic de la statul german. Daca te mai necajesc cei de la oficiul pentru straini arata-le pe harta unde este Romania si spune-le ca ai aceleasi dreptruri in UE ca orice cetatean european.

 99. Buna seara.Trebuie sa-mi schimb pasaportul cu unul cu domiciul in strainatate, si mi se cere dreptul de sedere.Restul actelor le am,dar nu stiu unde se elibereaza si cum se numeste.Va rog un raspuns competent.O seara buna.

 100. Buna seara.Va rog sa-mi spuneti ce dimensiune de plic si ce valoare de timbru(in euro ?)trebuie sa aiba plicul pentru pe care trebuie sa-l duc la consulat pentru a primi pasaportul nou din tara la adresa de aici.Va multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.