Impozite platite de un angajat roman in Germania

    

 Inca de la aparitia istorica a statului, cetatenii sai au platit impozite. In antichitate, la Atena si Roma se plateau impozite pe imobilele detinute, pe comertul cu marfuri, pe sclavii aflati in proprietate. In evul mediu, in tarile romane se plateau oieritul, fumaritul, mestesugitul si cite si mai cite. Sigur ca in capitalism toate aceste forme de impozitare au evoluat  si in toate societatile moderne de astazi sistemul de impozite si taxe  este atit de crud si nemilos ca depaseste insasi… Moartea. Exista si un proverb, pe care bineinteles ca il cunoateti, ” de moarte si de impozite nu se poate scapa”

   In Germania este la fel. Toti cei care muncesc, au o posesiune sau opereaza pe piata comunitatii in vreun fel anume…platesc impozite.  Impozitele sunt directe si indirecte, pe venit, pe profit, pe avere, pe capital si asa mai departe, incit daca le luam la rind, pe fiecare in parte, ne zapacim cu totul. Tocmai de aceea, in postarea de fata ne vom ocupa numai de impozitele pe care trebuie sa le plateasca  in Germania  cetatenii romani care au calitatea de angajat, liber-profesionist sau angajator. Astfel, contributiile  pe care le plateste un angajat roman in Germania sunt:

    1.impozitul pe salar- Lohnsteuer;

Citeste mai departe Advertisement

768 thoughts on “Impozite platite de un angajat roman in Germania”

 1. Buna ziua,
  Am un job Teilzeit cu 20-25 de ore pe saptamana si 2 Minijob-uri sau Neben job-uri, nu stiu exact cum se cheama, (mai exact Zusteller). Intrebarea mea daca este in regula si daca as putea sa imi mai iau un job Teilzeit? Pentru cele 2 Minijob-uri eu trebuie sa platesc ceva?
  Va multumesc!

  1. Buna seara Maria, pt Monijob nu se plateste nimic, dar daca-ti mai iei un Teilzeitjob, ti se va trage si din el tot ca din primul, si ramai cu f putin in mana, adica nu se renteaza. Toate joburile trebuie declarate, iar patronul tau de la Teilzeit trebuie sa stie si de celelalte Minijoburi, esti obligata dpdv. al sanatatii, sa-i spui.

  2. Buna seara ,m-ar interesa dk am un mini job ,si mai i-mi iau încă un minijob ,cu ce bani mai ramân?,dar la primul minijob plătesc in jur la 17 euro pt pensie ,am mai găsit încă unul si vreu sa știu dk imi rentează ,mulțumesc !!!

 2. Buna ziua.
  Am o rugaminte, lucrez la o firma, prin alta firma de intermediere ( leitfirma).
  Am primit fluturasul dar la orele lucrate nu cred ca am primit banii care trebuia.Am sa trec aici datele, in cazul in care aveti timp si imi puteti raspunde.
  Am lucrat ”
  15 zile de Luni – Vineri ….8 ore ( 9 zile din ele am lucrat tura de dimineata de la ora 05 – 13.30, orele de la 5 la 6 dimineata stiu ca se platesc altfel )
  2 Sambete de 6 ore fiecare
  si 1 ora 30 dupa ora 22.00
  Mentionez ca am 8.50 / brut
  mi_au oprit 14 ore arbeitszeitkonto
  am steuerklasse 1
  Fara copii
  Salariul ce l_am primit pe fluturas era de …….
  995.58 euro brut
  741,24 euro net
  Pe fluturas scrie ca am nachtzuschlag doar 2,50 ore la care mi_au platit 5,33 euro
  Imi puteti spune cum calculez tariful net pe ora si daca sambetele mi se platesc zile normale de lucru sau 150% ca la orice angajat…mentionez, lucrez prin leitfirma sau zeitarbeit cum se numeste.
  Si inca ceva, la inceput mi_au spus ca imi platesc benzina daca este de la 8 km in sus si defapt nu mi_o platesc.Am avut incredere si am semnat…Pot recupera banii de benzina cumva la sfarsit de an deoarece merg cu masina 13 km dus , 13 km intors, in total 26 km zi de zi.
  Va multumesc si astept raspuns de la dv.Daca se poate sa primesc raspunsul de la dv pe adresa de e_mail
  monika_eu38@yahoo.com
  Multumesc

 3. Buna ziua,
  Am avut un contract de sezonier pe 6 luni in Germania in perioada decembrie 2011-mai 2012. Am inteles ca exista posibilitatea sa mi se ramburseze o parte din inpozitul platit . Puteti sa-mi recomandati o firma serioasa din Romania careia sa ma adresez? Menzionez ca sunt din Timisoara.
  Multumesc!

  1. Buna D-na Valentina. Intai trebuie sa stiti daca ati lucrat cu contract sau la negru. Daca ati lucrat cu contract, trebuie sa trimiteti scrisoare la fiscul din orasul unde ati lucrat.

  2. global tax refund…..cautai pe facebook si iei tel sau adresa de acolo…eu am recuperat taxele din uk cu ei si sunt ok…au tarife mici…dar nu stiu sigur daca recupereaza di germania…salutari!

  3. Bună seara .Mă numesc Popa Cristina și lucrez în Berlin de 6ani
   MĂ puteți ajuta sa recuperez impozitul .Multumesc

   1. @Popa
    Uita chestia asta cu recuperat impozitul.
    Insa o sa te ajute la pensie. Daca pastrezi hartiile!

   2. Puteti depune Steuererklärung pentru ultimii 4 ani(2016,2015,2014,2013) si daca ati platit mai mult impozit decat trebuia o sa primiti diferenta inapoi. Sau daca ati platit mai putin decat trebuia, atunci o sa trebuiasca sa mai platiti ceva in plus. Va puteti adresa unui Steuerberater, dar e o pierdere de bani din punctul meu de vedere. Va recomand sa descarcati programul Elster. Este gratuit si foarte simplu de folosit. In plus programul va arata direct daca mai primiti ceva inapoi. Asa vedeti daca se merita sa mai depuneti o declaratie de impozit.

 4. A
  Bunaziua as dori citeva informati cu privire la stabilirea clasei de impozitare deoarece la finatele din koln am depus certficatele de nastere a 3 copii si de casatori traduse. Si cu apostila si am prmit clasa a6 de impozitare si a m cerut sa mi se schimbe si nu mi sa schimbat ce as putea face

 5. Bună ziua! Am și eu o curiozitate, sper să primesc un răspuns de la dumneavoastră! Eu și tatăl copilului meu suntem în Germania de aproximativ 6ani! In luna august mergem în România pentru a ne căsători, știu că după căsătorie ni se schimbă clasa de impozitare! Intrebarea mea este dacă diferența de impozitva fi calculată și pe o perioada din urma sau numai din momentul în care se schimbă clasa? Soțul a muncit toată această perioadă, iar eu am avut întreruperi în timpul sarcinii și după! Vă mulțumesc și va doresc o zi bună!

 6. buna ziua,am o intrebare,daca locuiesc in gazda in germania,platesc separat de propietar,alti 53,98 euro pt radio si tv?

   1. Taxa se plătește per locuință individuală. Daca locuiti in gazda nu trebuie sa plătiți din nou taxa dacă proprietarul o plătește deja si spatiul dumnevoastră nu este unul individual delimitat – ex apartament separat in casă. In orice caz nu ignorați scrisorile primite. Trimiteti notifcare in care sa cuprindeti numele persoanei ce plateste deja taxa si numărul de client al acesteia. Succes

   2. da,dar problema este ca aici unde locuiesc si lucrez ,adica este firma deschisa pe aceasta adresa este un fel de club,

 7. Buna ziua,

  Lucrez in Germania din data de 03. martie. 2014. In ultima perioada am constatat ca am ceva probleme de sanatate (cred ca este vorba despre un inceput de hernie inghinala). In cazul in care ma voi opera, aceasta operatie va implica o perioada de repaus. Doresc sa-mi spuneti:
  1.Pe parcursul operatiei si perioadei de repaus voi mai primi salariu? 2.Aceasta interventie chirurgicala+ eventualele zile de spitalizare(daca este cazul) sunt acoperite integral de asigurarea mea medicala?(detin card de asigurare medicala- BARMER) Mentionez ca in contractul de munca am o perioada de proba (primele 6 luni), ulterior transformandu-se in contract permanent.

  Multumesc anticipat!

  1. Buna D-l Alexandru, pana la 6 saptamani spitalizare va va veni salariul in continuare, de la 6 saptamani in sus va plati casa de sanatate. Cat, nu stiu. Chestia cu contractul pe 6 luni, cu prelungire automata nelimitata, nu e chiar 100% sigura, cunosc cazuri care au incetat lucrul dupa cele 6 luni de proba. Nimic nu se prelungeste automat, doar a 2-a oara dupa proba. Angajatorul are dreptul doar de 2 ori sa prelungeasca un contract pe perioada limitata. Spitalizarea va va fi integral preluata de casa de sanatate.

 8. Buna ziua! sam hotarat de curand sa plec acasa si as dori cateva informatii in legatura cu recuperarea taxelor platite pana in luna septembrie ptr anul acesta.ce as putea face!Ar trebui sa ma inscriu la un contabil privat sa imi recupereze sau trebuie sa astept pana la anu in martie e sa ma intorc si sa merg la contabil?

 9. as putea sa o depun daca nu mai figurez ca cetatean inregistrat la primarie?!nu e nici o problema!sau trebuie sa fac altceva

 10. Buna seara, sotul meu lucreaza de un an la Munchen, cu acte in regula, insa bineinteles ca la angajare a fost inclus in clasa I de impozitare. In conditiile in care el ma intretine pe mine in Ro si din ianuarie o sa avem un bebelus, poate sa modifice clasa de impozitare atata timp cat eu si copilul nu locuim in Germania? Si daca da, e nevoie de acte suplimentare (certificat de casatorie, c. de nastere a copilului) sau trebuie doar modificat formularul pentru impozit? De asemenea, poate fi recuperat o parte din impozitul platit pe parcursul anului 2014? Va multumesc! O seara buna!

  1. Sant si eu interesata de un raspuns cat mai urgent in acest sens, sotul lucreaza de curand in DE cu ctr de munca, eu si copilul santem in RO, eu sant salariata in Ro. Poate beneficia de o clasa e impozitare mai avantajoasa decat clasa 1?

 11. Buna.Sotul meu lucreaza de 10 ani in Germania, cu contract de munca facut de o firma din Romania.In Germania, lui i se trage , din fluturas, doar impozitul. Intrebarea mea este: poate beneficia fata noastra de kindergeld? Precizez faptul ca am locuit cu chirie acolo timp de 3 ani, impreuna cu fetita.Sotul lucreaza in continuare acolo. Multumesc mult.

 12. Buna ziua,am o cunostinta care lucreaza in germania cu un salar de 9,31 pe ora , lucreaza circa 170-180 ore pe luna apoi duminicile toate care se plateste cu 75 % pe ora ajunge la un salar de 1400-1450 pe luna,,Este casatorit dar nu a depus nici un document in aceasta privinta,A fost incadrat cu cota de impozitare 1.in luna noiembrie 2014 (luna trecuta) la trecut cu cota de impozitare 6 ,tot acum a recalculat salariu si pe luna octombrie tot cu cota de impozitare 6 si ia retras bani din salar ,Intrebarea este cum si cine stabileste aceasta cota de impozitare si de ce sa schimbat de la 1 la 6,Ce ar putea sa faca si la cine sa se adreseze mai departe?

  1. Trebuie sa mearga la Finanzamt cu certificatul de casatorie. Daca sotia este in Romania, atunci are nevoie de formularul de certificare fiscala ue din romania.
   Succes!

  1. @Danyela. Raspunsul l-ati primit, unde este neclaritatea!?
   Numai Finanzamt-ul de care apartine ii stabileste clasa de impozitare. Deci ,trebuie personal sa se prezinte acolo cu certificatul de casatorie ( copie si original), precum si ale copiilor sai ( daca sunt).
   Are astfel sansa reala sa primeasca clasa de impozitare 3. unde impozitul este mai mic. Cele bune!

   1. @Huidu. Pentru trecerea de la clasa 1 la 3 este corect.
    Insa trecerea de la clasa 1 la clasa 6 a fost facuta din alte motive, nu din cauza lipsei certificatului de casatorie.

 13. Buna ziua,

  Sotia mea munceste 80 de ore pe saptamana cu un salariu de 8,5 ore pe ora. Suntem casatoriti, dar nu stiu in ce clasa de impozitare e incadrata, inca. Imi poate spune cineva estimativ care ar fi salariul net? Brutul ar fi 8,5 x 80 de ore=680 de euro lunar.

  Multumesc anticipat pentru ajutor!

   1. @ Ciprian: Raspunsul tau este fals. Va ramane cu mai mult.
    Documenteaza-te inainte sa vorbesti! Nu are rost sa incerci din nou sa spui ca nu este corect.

  1. @ gicu, poate ne lamuresti tu care ar fi raspunsul corect. E usor sa spui la orice ca nu e corect fara sa argumentezi. 540 e doar o aproximare avand in vedere ca nu stim clasa de impozitare, daca plateste taxa de biserica, daca are copii etc.

   1. @ciprian
    La acest venit nu platesti absolut nici un impozit. Nu are importanta nici biserica, taxa este tot zero, iar Kinderfreibetrag nu are nici o importanta in cazul ca impozitul este zero. Asa ca documenteaza-te inainte de a face afirmatii.

   2. @gicu, cred ca ar trebui sa citesti mai bine ce a intrebat Leonard. Intrebarea era CARE VA FI SALARIUL NET? Intr-adevar nu trebuie sa platesti Lohnsteuer la acest venit. Totusi lunar iti este calculat si Lohnsteuer, iar la sfarsit, cand faci Lohnsteuererklaerung, iti este restituit Dar e obligatoriu sa platesti contributiile pt. Sozialversicherungen( pensie, asigurarea de sanatate, somaj etc). Si cand tragi linie ajungi la suma de mai sus.

   3. Venitul net la clasele 1 si 3 va fi de 560 euro, la clasa 5 va fi 492 euro.
    Diferenta fata de ce ati calculat dumneavoastra este data de faptul ca pentru veniturile salariale sub 850 de euro, contributiile sociale sunt diminuate.

 14. buna ziua,am lucrat anul aceste timp de 4 luni la o firma nemteasca de curatenie si am platit impozit aproape 2000 euro pentru k am steuerklasse nr 1,imi mai pot recupera o parte din bani,pentru ca am intrebat pe cineva si a spus k nu mai am nici o sansa,imi puteti spune va rog exact sa stiu

 15. Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns. Detalile le scriu mai in jos, poate pare putin mai lung dar e interesant. Va multumesc.

  Lucrez in Germania de 10 luni la un restaurant, ne-am inteles ca voi fi platit 600 prima luna pe urma 700 si 800 in continuare celelalte luni, munca care trebuie sa prestez e in bucatarie, pun vase in masina de spalat, pregatesc pentru bucatari, fac salate, ajut bucatarii, si altele…
  Lucru incepe la ora 9 dimineata pina la ora 15:00, pe urma avem 2 ore pauza si continuam munca de la 17:00 la 22:30. Luni e zi libera.

  Intampin urmatoarele probleme si nu stiu cum sa procedez.

  1. Trebuie sa am pauza de la 15:00 la 17:00 , 2 ore, asta nu se intampla, sefu ma ia la cumparaturi pentru restaurant in fiecare miercuri joi si vineri, cam cate 1 ora din pauza de dupamasa. La fel se intampla si lunea cand ma cheama sa merg cu el cate 2 ore la cumparaturi pentru restaurant.
  Pentru toate astea nu plateste nimic in plus.

  2. In ultimile 3 luni ma mutat la bar,cu acelasi salar, pentru mutare nu ma intrebat daca vreau sa sa vorbim de alti bani, imi tot zicea ca saptamana asta trebuie sa lucrez in bar ca colega e bolnava si tot asa cate o saptamana cate o saptamana s-au facut 3 luni. Acuma trebuie sa pun bauturi in pahare, dimineata aspir, trebuie sa curat baia, trebuie sa sterg saloanele de praf si sa asez mesele, scaunele in pozitie corecta.
  La fel munca trebuie sa se termine la ora 15:00 sa am pauza 2 ore, dar stau si lucrez in toate zilele peste program pina la 15:30 , 15:40 chiar si o ora din pauza. Pentru asta nu plateste nimic in plus.

  3. Eu am luat in plic la sfarsitul lunii pina acuma 800 de euro cum ne-am inteles, dar pe foaia de salar scrie asa.

  BMG Kammer laufender Monat 660,50

  Brutto-berzuge

  Festlohn, gewerlich 550,00
  Sonstiger Sachbezug 110,00

  Gesamt-Brutto 660,50
  SV-rechtliche Abzuge 114,62

  Netto-Verdienst 545,88

  Pe urma mai jos scrie

  Gesamt-Brutto 6.340,80
  SV-Brutto 5.850

  La final. Auszahlungsbetrag 434,39

  E corect fluturasu de salar daca eu primesc 800 euro?

  Precizez ca sefii mi-au spus ca in cazul in care vine un control eu sa le zic la inspectori ca lucrez 16 ore pe saptamana.
  Adevarul e ca lucrez 13-14 ore pe zi !!

  Se face cumva evaziune fiscala de catre eii? As fi indreptatit sa fac o autodenuntie la politia zoll?

  Daca eu mai lucrez, 1 an, aici sau in alta parte, atunci deja am probabil beneficii, somaj, si altele, de asemenea o suma de bani merge pentru pensie, sau as putea sa cer inapoi o parte din impozitu pe salar, dar in cazul in care ei fac manevre cu actele mele de salar , atunci eu pierd.

  Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti care este cea mai buna abordare cu aceste detalii.

  Va multumesc, BAD

 16. Buna ziua.am o intrebare la dumneavoastra:pentru perioada in care am fost in somaj aprilie- decembeie 2014 primesc steuer?va multumesc

 17. Buna as vrea sa va intreb daca eu sunt in germania si ii trimit fiicei mele bani iar ea este tot in germania bani astia se impoziteaza trebuie sa ii declare sa ii opreasca impozit

 18. Buna ziua
  Ma numesc VIOREL
  Am citit pe saitul dv.si am vazut ca dezbateti probleme importante si deaceea am hotarat sa va scriu in speranta ca ma veti putea indruma sau juta.Am si eu cateva probleme
  1 Am intrat in somaj,dupa 1 saptamana am gasit de lucru mai precis de la data de 1 ale lunii.contract de munca cu 6 luni proba.dupa 2 saptamani,adica pe 15 mam hitarat ca voi ramane la acest loc de munca si in acelasi timp adica pe 15 am scris Email la arbaitamt ca eu am gadit un loc de munca la firma..cu contract de munca.toate bune pana aici.in aceste 3 saptamani de cand eu ramasesem fara loc de munca si pana la data de15 a lunii urmatoare agentura de arbaitamt mia virat banii in cont.eu am observat abia la sf lunii cand banka mia dat documentu de sfarsit de luna cu plati intrari esiri s.a.m.a.d Intrebarea mea este oare imi va cere agentura de arbaitamt vreodata acesti bani inapoi?
  2.La angajare mi sa cerut o serie de documente pe care leam inmanat sefului personal.printre care si documentul de la finamtamt din care rezulta clasa de stoier 3/2. Pe data de 23 ale lunii urmatoare imi vine un plic de la munca cu Lohnabrehnung(salariu) in care scria ca eu am stoierklasse1.
  M-am adresat sefului si mia zis ca sa ma duc din nou la Finamtamt.
  Considerati ca se poate corecta greseala sau va ramane asa?
  Va multumesc ca ati avut amabilitatea sa cititi anuntul meu si astept sfaturile dumneaviastra
  Cu stima si respect
  VIOREL

  1. 1. Aveati obligatia de a informa imediat AA despre noul loc de munca, daca nu ati facut-o, va trebui sa o faceti urgent. Banii vor trebui returnati, nu total, vi se va recalcula dreptul la somaj strict pentru perioada in care nu ati avut un loc de munca – calculele exacte le vor face cei de la AA functie de documentatia pusa la dispozitie.
   2. Mergeti la finanzamt pentru schimbarea clasei de impozitare – depunti Antrag auf Steuerklassenwechsel si primiti un Bestatigung ce il prezentati angajatorului, din acel moment angajatorul va va putea calcula salarul luand in calcul clasa dorita/corecta/alocata.

 19. Buna seara
  Ma numesc IOAN si as vrea sa ma lamuriti si pe mine, daca se poate :
  -taxa pentru radio si televiziune trebuie sa o platim obligatoriu ,amandoi?
  mentionez ca locuim 2 persoane ,angajati ai aceleasi firme ,intr-un apartament oferit de firma angajatoare.
  Sunt casatorit,sotia si copiii [2] locuiesc in tara ,sunt angajat legal in Germania;ce trebuie sa fac pentru incadrarea in clasa de impozitare III ? asa am inteles eu ca ar fi corect in situatia mea.
  in lunile :(august,septembrie,octombrie si noiembrie pe fluturas mi-a aparut clasa de impozitare IV ,in decembrie mi-a aparut clasa I )
  Pentru declaratia de venit anual ,sau asa ceva ii spune,trebuie sa merg la finanzamt sau primesc acasa formularul,sau firma face asta ?
  Multumesc anticipat !

  1. Nu, per locuinta se plateste o singura taxa.
   Pentru clasa 3 – formular de rezidenta fiscala UE din Romania de la Administratia financiara cu care mergeti la finanzamt.
   Formularul il luati de pe internet sau de la finanzamt, declaratia fiscala o puteti face dumneavoastra sau o persoana autorizata.
   Cele bune!

 20. Buna seara, citesc aici informatii extrem de utile,sper ca si in situatia mea sa fiti la fel de precisi ,lucrez incepand cu iulie 2014 la o firma in Linthe,langa Berlin,tot aud invartindu ma pe aici,printre diverse nationalitati,ca e posibil sa recuperam acele taxe platite statului german din salariul brut,nimeni nu spune cum s ar recupera acesti bani,ci doar ca se pot recupera…a little bit of help!!!!va rog…care sunt pas cu pas aceste proceduri ptr recuperarea banilor?si eventual ,in cazul meu,pot recupera acei bani ,pe anul 2014,daca lucrez in continuare la aceasta firma?mentionez ca lucrez legal,contractul reinoindu se o data la cateva luni,2sau chiar 3.As aprecia in mod deosebit o informatie utila din partea dumneavoastra.Care sunt pasii care trebuiesc parcursi pentru a ajunge la un rezultat?unde trebuie sa ma duc,ce trebuie sa fac….etc?Va multumesc anticipat!:)

  1. Pai ptr recuperarea impozitului nu conteaza daca lucrati la o alta firma
   Pe anul 2014 actele se pot depune numai in 2015 intre lunile ianuarie si mai am inteles dar eu le am depus si in august in uni ani…la inceputul fiecarui an se primeste un document care arata totalul de impozit care poate fi recuperat ptr anul precedent
   Daca angajatorul nu va plateste transportul daca va cumparati o masina , daca va cupmsrati un laptop daca platiti Monatskarte daca intretineti pe cineva in tara , daca aveti asigurari pe numele dumneavoastra , daca aveti bausparkonto…ar mai fi documente dar atata imi vine pe moment cu TOATE hartiile va puteti duce la un Lohnsteuerklaerung unde platiti(in frankfurt suma variaza de la 50 de persoana pana la 250 ) de preferinta intrebati si pe alti romani care si au recuperat impozitul…cert este ca in primul an chiar daca faceti dumneavoastra pe calculator(este programul de lohnsteuer pe care il puteti gasi prin media markt sau alte magazine de acest fel) ideea este ca trebuie sa stiti germana cat de cat…sper ca informatiile sa va fie de folos si daca am gresit cu ceva in cele mentionate imi cer sincer scuze…

  1. Buna seara,rectific intrebarea. Am lucrat in ultimi 3 ani, la un taran cite 8-9luni pe an, dar acum ma sunat si a zis ca nu mai are nevoie de mine in acest an. Acum am dreptul la somaj. Va multumesc

   1. Aveti dreptul la somaj cat timp indepliniti conditia sa fi cotizat, prin contributii sociale – asigurare de somaj – minim 12 luni in ultimele 24. Daca indepliniti conditia aceasta, atunci puteti beneficia de ajutor de somaj prin formularele U2 – 3 luni de zile, ulterior prin U1 (nu este posibila eliberarea ambelor formulare simultan).
    Cele bune!

 21. Buna seara am si eu o intrebare lucrez de un an la o frizerie si sunt inregistrata cu 100 euro pe luna(cate 1 zi pe saptamana)iar la o firma de curatenie cu 300 euro pe luna(30 de ore pe luna )pana acum nu mi-a spus nimeni nimic azi unul din sefi a zis ca nu pot lucra asa ca sunt 2 mini job si unul tebuie impozitat dar eu nu depasesc 450 astept o parere daca se poate lucra in 2 pt un mini job.multumesc

 22. Buna ziua!

  Am si eu urmatoarea intrebare. De unde imi pot solicita o situatie fiscala pe anul 2014, in care sa vad exact sumele platite pentru mine de catre angajator catre stat (impozite, asigurari, taxe), salalriile incasate etc. Deoarece nu primesc fluturasi de salariu de la angajator.

  O zi buna!

  1. Chiar de la firma – sunt obligati sa va dea fluturasii lunari si fisa fiscala anuala- Lohnsteuerbescheinigung. Trimiteti o scrisoare firmei prin care le solicitati prezentarea documentelor, contrar ii reclamati.

 23. Buna ziua,as dori sa stiu ce pasi trebuie sa urmez pentru obtinerea clasei de impozitare2,mentionez ca sunt divortat si copilul prin hotarare judecatoreasca imi este incredintat mie.Sunt angajat in Germania cu acte in regula si momentan am grupa de impozitare 1.Multumesc!

  1. Clasa de impozitare se schimba prin depunrea unui Antrag auf Steuerklassenwechsel la Finanzamt.Dar daca copilul nu locuieste in Germania cu dumneavoastra, nu veti reusi acest lucru.

 24. Buna ziua ! Ma numesc Andreea si lucrez Teilzeit momentan , clasa 5 de impozitare . As dori sa stiu , daca imi gasesc si un Basis pe langa Teil , va fi impozitat Basis ul sau nu !? Va multumesc anticipat

   1. multumesc pentru raspuns . Depasesc , Teil ul e de ca 1200 brut – 23 h pe saptamana (90 h pe luna ) iar Basisul ar fi de 200 euro – 4 h pe sapt ( 16 h pe saptaman)

   2. Salariul obtinut din mini Job nu va fi impozitat. Probabil Cucul verde se referea la cumularea a 2 mini joburi care se impoziteaza daca impreuna depasesc 450 euro.

  1. Trebuie sa gasiti o asigurare ce permite rezilierea in acest interval sau in cazul motivelor extraordinare – mutarea din tara. Cel mai bine va adresati unui broker de asigurari, dar grija mare la conditiile contractuale.
   Cele bune!

 25. As dori sa stiu cum pot sa imi scad clasa de impozitare.. lucrez din decembrie 2014 am 9 euro pe ora brut si am primit clasa 6.. nu sunt casatorit si nici nu am copii.. vreau sa stiu daca se poate pentru ca imi opreste foarte mult.. lucrez 8 orr pr zi si ajung sa primesc 970 euro in mana..

 26. Peste 17900 euro brut pe an se percepe impozit 42 % la care se adauga un plus de 5,5 % nu se poate. ! 17900 euro: 12 luni =1491 euro/luna din care plateste 708 euro/luna ? Plus sanatate,pensie te c etc nu se poate ,au salariu asa mic nemtii ? Din 1491-708 euro=783 euro/luna ? din care se mai scad altele ? Hai,dlor ca e o mare eroare…

 27. Buna ziua,
  ce acte trebuie sa pregatesc pentru declaratia de impozit din Germania ptr situatia urmatoare : primele 4 luni din 2014 am lucrat in Romania (contract romanesc) si incepand cu luna Mai 2014 am fost angajat cu contract german?

  Multumesc de ajutor!

 28. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Daca sotul meu lucreaza in Germania legal si eu cu copilul suntem in Romania, la ce grupa de impozitare se incadreaza? Va multumesc!

   1. Compeltare: clasa 3, cu conditia respectarii propoprtiei veniturilor – 90% din venitul familiei sa fie realizat in GErmania. Evident totul se certifica cu acte, de la finantele romanesti. Daca situatia este alta si totusi se obtine clasa 3, acest lucru va avea un impact financiar puternic la sfarsitul anului, cand odata cu declaratia de impozit va trebui returnata statului german si o diferenta de impozit, ce in unele cazuri poate fi destul de consistenta.
    Cele bune!

 29. Buna seara , ma numesc Ioan
  In primul rand vreau sa multumesc pentru raspunsurile primite din partea d-nului IULIAN, apoi as mai vrea sa intreb ce se intampla in ceea ce priveste “Kirchensteur”……suntem obligati sa-l platim ? poate sa ni-l ia automat din contul bancar ? ce trebuie sau ce putem face sa nu platim ?

  1. @Ioan. Kirchensteur platesc doar cei de religie catolica. Cei de religie ortodoxa,musulmana,etc., nu platesc absolut deloc!
   Este posibil ca la angajare seful tau sa-ti fi completat in fisa ca platesti si aceasta taxa.
   Sunt convins ca printr-o simpla discutie cu seful tau se rezolva aceasta problema. In cel mai rau caz faci si o adresa catre el ca sa aiba drept justificare ceva scris.

  2. @Ioan Cand v-ati facut Anmeldung trebuia sa ve declarati crestin ortodox sau ateu, in aceste cazuri nu platiti taxa pentru biserica. Daca nu ati facut asa ceva, rectificati acest lucru unde v-ati inregistrat si anunati Finanzamt, veti primi taxa inapoi.

 30. Buna ziua , sunt Constantin Am o intrebare la dv. lucrez la o firma de transport din 8 sept 2014.unde am fost incadrat la casa a-6-a, In ianuarie pe 20 am fost la finante am aratat documente,,certificat casat si buletin copil, au zis caci totul e ok, o sa fiu trecut la clasa 3,dar pe 15 februarie la salariu m-am trezit cu aceeasi clasa 6.Finantele au zis ca o sa trimita fax firmei iar angajatorul imi spune ca la el nu e nimic , ca nu e problema lui,daca ma puteti ajuta cu un sfat…VA MULTUMESC!

 31. IOAN pentru CUCU VERDE
  cand am facut Anmeldung m-am declarat ortodox. Daca e asa , nu v-a trebui sa platesc ? ,nu am platit deocamdata nimic ….

  1. @Ioan Nu, BOR nu a incheiat (inca) un parteneriat cu statul german, si numai acele culte care au facut-o au acea taxa colectata. Deocamdata nu trebuie sa platit nimic.

 32. Buna ziua. Acum lucrez pe Basis 4 ore e saptamana ( 16 pe luna ) cu 160 euro. Pot sa imi mai iau un Mini job cu 450 de euro pe luna ? Care din cele 2 se impoziteaza daca impreuna depesesc 450 de euro ? Daca castig doar 160 e luna pot sa imi gasesc un Teilzeit ? Cat pot sa castig maxim daca imi gasec un job Teilzeit ? Multumesc tuturor celor care pot sa imi ofere un raspuns concret.

  1. pt ce este sub 200 euro pe luna(nu stiu suma exacta) nu aveti nevoie de hartii si nici nu trebuie declarat niciunde(asa am lucrat si eu ). Minijobul are contract si este complet separat.Teilzeit este impozitabil si are contract.Puteti sa lucrati Teilzeit(impozitabil) + Minijob(neimpozitabil)+ 160 eur. Aveti dreptul doar la un Minijob.

 33. buna ziua …..vreau sa fac scoala de soferi in germania …as putea sa dau examenul pt obtinerea permisului in limba romana ….nu cunosc limba germana decat 40 % ….va multumesc anticipat

  1. @Cosmin84 Examenul teoretic se poate da in vreo 12 limbi, inclusiv romana.
   La examenul practic o sa trebuiasca sa-l dati in germana, dar daca nu cunosteti cateva cuvine ( examinatorul isi va da seama ca sunteti strain si va simplifica la maximum) simple de tipul: Porneste, Opreste, vireaza, franeaza, parcheaza, atunci sincer n-aveti ce cauta pe strada in Germania.
   Ajuncem la cazuri in care oamenii intra pe fundaturi ca nu stiu ca Umleitung inseamna Ocolire.
   Oricum, in timpul orelor practice obligatorii puteti sa-l rugati pe intructor sa va faca 1-2 simulari de examen si sa va scrie pe o hartie frazele cele mai des folosite de examinatori.
   Atentie, in Germania examinatorul NU are voie sa va intinda capcane, respectiv sa va zica sa o luati pe interzis sau ceva asemanator, dar nici nu va va avertiza daca o veti lua gresit si instructorul nu are voie sa vorbeasca in timpul examenului, doar poate sa repete indicatiile examinatorului. In general se stabileste un protocol cu elevul prin semne daca instructorul e de treaba.
   Bafta ca nu e mare lucru si mandria de a avea un perimis de conducere german e cool tare :).

 34. Buna ziua.As avea o intrebare.Suntem de mai multi ani in Germania,avem un copil ,al doilea este pe drum ,intentionam sa mai stam in DE inca cativa ani poate 3-4,dar dupa aceea vrem sa ne mutam acasa in Ro.Intrebarea ar fi :noi o sa primim de la statul german pensie(suntem inca tineri),findca am cotizat destul de mult (sotia medic etc).intrebam doar de curiozitate….mai avem multi ani pana la pensionare….s-au e conditionat pensia din DE de a avea domiciliul aici in tara? va multumesc pentru un eventual raspuns. O zi buna va doresc!!!

  1. @Levente Contributia la pensie platita in Germania (si in resul EU) se adauga la pensia pe care o veti primi in tara, ca stagiu de cotizare si ca valoare.
   Inainte de EU, la plecarea definitiva din Germania suma platita de angajat se restituia, acum acest lucru este posibil doar pentru Elvetia.

 35. Va multumesc pentru raspunsul prompt,doar inca o intrebare. banii cotizati in DE se transforma in lei si Romania plateste,sau Germania va plati pensia la momentul potrivit? Cu stima

 36. Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Sotul meu lucreaza in Germania cu Gewerbe de cativa ani. Acum a primit de la banca o scrisoare prin care i se cere sa plateasca pt culte 1 900 euro. Este taxa de culte obligatorie? Multumesc!

  1. @Maria Nu, doar daca s-a inregistrat ca si catolic sau protestant, aceste culte au contract cu statul german ca sa le colecteze o taxa (Kirchensteuer).
   Cand s-a inregistrat (Anmeldung) la primaria orasului unde locuieste a trebuit sa specifice carui cult apartine, daca a bifat “acolo ceva” pe formular acum din pacate trebuie sa faca cereri la Finanzamt ca sa-i anuleze aceasta taxa si la primarie sa-i schimbe incadrarea religioasa.
   Din cate stiu organizatorii acestui site ofereau ajutor in aceste probleme (vedeti rubrica “Consultanta pentru integrare”) si poate va pot ajuta.

   Daca insa chiar este catolic sau crestin de rit evanghelig (protestant) in evidenta vreounei parohii de acest rit atunci nu are ce face si trebuie sa plateasca.

   1. Multumesc frumos pt raspuns! Nu este catolic. Suntem ortodocsi. Nu stiu, insa, daca n-a gresit ceva la completare…

  2. De preferat ca un contabil sa se uite in actele lui. Bancile au trimis anul acesta o scrisoare prin care informau despre retinerea Kirchensteuer-ului pentru anumite tipuri de castiguri, nu este exclus ca suma impusa sa fie rezultatul completarii in necunostinta de cauza sau a limbii germane.
   Cele bune!

 37. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati sa inteleg cand trebuie sau daca este obligatorie declaratia anuala la fisc, si cum se completeaza sau ce se completeaza mai exact. Mentionez ca atat eu cat si sotul meu lucram din nov, respectiv dec 2014 cu contract de munca. Este optionala si doar daca vrem sa deducem ceva din cheltuieli ? Unde as putea gasi mai multe informatii ? Multumesc anticipat pentru amabilitatea de a ma lamuri !

 38. Buna ziua,
  Postez si eu doua intrebari si v-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde !
  1.Daca pe fluturasul de salariu figureaza ca mi se opresc bani pt biserica, desi la primarie sunt inregistrat ca ortodox, pot sa anunt firma sa modifice si primesc inapoi banii retinuti ?
  2.Pe fluturasul de salariul al sotiei este mentionat pe langa denumirea de salariu (1014 euro) si cheltuieli de calatorie (200 euro). Ce reprezinta si daca ii va afecta la netul final luat in calcul pentru indemnizatia de crestere copil ?

  Inca o data va multumesc si o zi buna va doresc !

 39. Buna ziua tuturor.locuiesc in Germania de de 3 ani. La inceput am lucrat 3 luni cu gewerbe.seful la care ulterior m a angajat nu a putut sa mi trimita de acte pentru ca nu aveam 3 luni de stat in germania in momentul in care a trimis celorlalti colegi. Ulteror anul viitor in 2013 la 1 ian mi a venit dreptul de lucru.intrebarea mea este daca pentru steuerklaerung din 2012 in care am lucrat 3 luni in gewerbe treb dus la contabil ceva deoarece am pierdut toate facturile care le aveam stocate in calculator.multumesc.

  1. Absolut, trebuie sa va clarificati situatia fiscala pe fiecare an. ati facut Gewerbeabmeldung? Daca nu, atunci aveti “codite” de care trebuie sa va ingrijiti, indiferent ca ati avut sau nu activitate.
   cele bune!

 40. Buna , am vazut cum se dau tot felul de raspunsuri aici pe site ,ma intrebam daca am putea verifica undeva online daca ne sunt platite inpozitele de catre angajator

  1. @Misu Nu se poate asa ceva in Germania, singura posibilitate este sa faceti o cerere la casa de pensii (RK) si oricum va vor trimite raspunsul prin posta.
   In general odata inscrisi la RK si celelate impozite sunt platite.
   Daca primiti salariul “bani in mana” lucrati la negru si nu va plateste nimeni nimic.

  2. Nu e problema dumneavoastra daca firma isi plateste sau nu impozitele sau contributiile sociale, esential este ca acestea sa fie corect declarate. Cel mai usor este sa verificati la casa de sanatate daca va sunt platite contributiile si la ce nivel lunar. Afland cat se plateste lunar pentru dumneavoastra, puteti afla venitul brut cu care sunteti inregistrat.
   Cele bune!

 41. Am o intrebare care nu are legatura cu postul asta, ci cu dreptul de a circula cu numere romanesti in Germania.
  Am venit in Germania anul trecut in iulie. Am circulat cu ea la servici bineinteles cu numere romanesti. Am aflat aici si ca poti circula pe o perioada de 6 luni fara probleme. Am locuit in pensiuni si nu am facut anmeldung. Masina e pe numele sotiei. In decembrie 2014 am reusit sa inchiriez o locuinta, apoi m-am dus impreuna cu sotia la Primarie si am facut anmeldung. Pana sa fac anmeldung politia m-a oprit doar o data si au facut doar verificari de rutina: serie motor, trusa, triunghi. Marti m-a oprit politia, mi-au verificat actele si mi-au adus la cunostinta ca nu am dreptul sa circul cu ea pentru ca nu platesc impozit la Finante in Germania. Am incercat sa ii explic ca am dreptul sa circul 6 luni de la momentul anmeldungului, dar a zis ca nu e adevarat si ca pot doar 2-3 sapamani, ceva in genu Urlaub in DE.
  Eu sunt constient ca am circulat inca 5 luni cu ea inainte sa apuc sa fac anmeldung, dar pot ei dovedi lucru asta? Mi-a spus ca va comunica toate datele la Finantz si ca voi primi amenda. Cunoaste cineva un avocat roman in Stuttgart? Am nevoie de un Steuerberater? Nici eu nu stiu ce e de facut.
  Multumesc.

  1. Adrian baietelule, probabil ca inca nu ai aflat acest lucru, insa il poti nota mare sa il vezi zilnic.

   Hotelurile si pensiunile sunt obligate prin lege sa anunte (Anmeldung) fiecare persoana care inopteaza inaceste unitati. Fie ca este german, fie ca este strain.

 42. Buna ziua. Dupa cautari exhaustive nu am reusit sa aflu ce fel de asigurare de sanatate pot sau trebuie sa am daca sunt angajat cu minijob in Germania. Este valabil Cardul de sanatate European eliberat de Romania? (il am). Este valabil doar pt urgente? Nu mai este valabil daca lucrez legal in Germania? Angajatorul german trebuie sa imi plateasca asigurarea pt accidente de munca si boli profesionale? Va multumesc

  1. Cardul European este valabil strict pentru urgente, dar si acolo s-ar putea sa primiti o factura, deoarece statul roman are un prost obicei… acela de a nu plati facturile.
   Dar pentru a putea lucra in GErmania, trebuie sa aveti o asigurare medicala germana si sa comunicati angajatorului acest lucru. In cazul minijob-ului nu beneficiati de asigurare medicala, chiar daca angajatorul plateste anumite contributii pentru aceasta. Deci ramane de rezolvat problema asigurarii: fie una de familie (pe perioada limitata, fara a se depasi plafonul de venit pentru coasigurati) fie una voluntara.
   cele bune!

 43. Va multumesc pentru raspuns dar trebuie sa va spun ca tot nu mi-e clar cum sta treaba. Dvs spuneti ca pentru urgente ESTE valabil Cardul European. Asta inseamna ca PT URGENTE sunt acoperit, chiar daca lucrez legal ca angajat cu minijob al unei firme germane, fara a avea un alt fel de asigurare.. Totodata spuneti ca pentru a lucra in Germania TREBUIE sa am asigurare medicala germana (banuiesc ca aceasta asigurare mi-ar acoperi mai mult decat urgentele). Dar daca doresc doar asigurare pt urgente, inseamna ca acest card European ar fi sufficient, nu? (chiar daca ar trebui sa platesc din buzunar in prima faza). Ma puteti lamuri? Multumesc!

  1. In principiu fiecare cetatean european care locuieste in Germania are dreptul si obligatia sa se asigure medical(chiar daca are loc de munca sau nu ). Puteti face o asigurare privata sau o asigurare de stat(Gesetzliche Krankenversicherung) care incepe de la minim 143,64 eur + circa 25 eur Pflegeversicherung. Daca munciti pe minijob puteti sa va platiti asigurarea minima la o casa de asigurari pe care o preferati dvs. Cand ati gasit de munca teilzeit sau vollzeit sunteti automat obligat sa cotizati la sanatate. Multe firme va indruma ei spre o anumita casa de asigurari sau cum am spus mai sus puteti alege singur casa de asigurari.
   Cardul European va acopera doar urgentele si din pacate in majoritatea cazurilor pacientul primeste factura urmand ca pe urma sa va bateti dvs. capul sa recuperati banii din Romania.

 44. Buna,

  a trimis cineva Steuerklärung prin Elster folosind insa un program gen WisoSparbuch?
  stiti cuma cum pot sa verific daca formularele au ajuns la Finanzamt, caci in Elster imi scrie ca nu am nici un Auftrag 😦
  Multumesc anticipat

 45. O intrebare:
  Doua luni am fost trecut de angajator la clasa 1 de impozitare. Am reusit si din mai sunt la clasa 3 de impozitare. Voi primi diferenta inapoi pentru cele doua luni in care am fost la clasa 1?

  1. La anul dupa ce depui Steuererklärung pt anul 2015 o sa primesti diferenta de bani daca este

 46. Buna ziua,

  Lucrez in Germania de vreo doua luni si am fost la finante iar acestia m-au trecut in clasa de impozitare 1. Le-am comunicat si aratat certificatul de casarotie.
  Intrebarea este, pot sa trec in catergoria 3 de taxare chiar daca sotia mea inca locuieste in Romania (de mentionat ca inca are un job in RO)?

  Multumesc!

   1. In anumite conditii de proportie de venit (90% din venitul familiei sa fie realizat in Germania) se poate si clasa 3 in cazul in care restul familiei se afla in Romania.

 47. Buna ziua
  As avea nevoie de o lamurire sau o clarificare. Eu si sotul meu lucram in Germania din nov 2014. Pana azi am avut clasele de impozitare 3 (el) cu 5 (eu). Azi primeste la job o adresa de la finante ca i s-a schimbat clasa in 4 din ianuarie si ca i se opreste din salariul de luna asta tot. Luna trecuta am sesizat ca plateste pentru biserica si a solicitat rectificare. Intrebarile mele sunt de ce abia acum, de ce doar din Ianuarie si nu de la inceput si de ce tot o data ? Suntem casatoriti si fara copii. Va multumesc din suflet pentru ajutor

  1. Nu vreau sa te induc in eroare dar fiecare isi alege singur clasa de impozitare. Adica cei casatoriti 3-5 sau 4-4 si cei necasatoriti (sau cu familia in Romania) la clasa 1. Nu am auzit pe nimeni sa fie in situatia descrisa de tine(adica sa schimbe finantele clasa de impozitare cum le convine lor).Cel mai bine mergeti la finante si clarificati problema. Probabil este o neintelegere la mijloc

 48. Am aflat intre timp de unde a aparut problema : angajatorul meu mi-a trecut clasa 4, desi eu ii spusesem clasa 5 (sotul meu avand deja 3). Banuiesc ca finantele s-au sesizat si au crezut de cuviinta sa modifice clasa lui din 3 in 4, probabil fiind in favoarea lor. Am cerut modificarea la mine, pentru ca am salariul mai mic. Sper sa o rezolv pe cale amiabila. Multumesc oricum pentru raspuns Ramona. A fost intr-adevar o neintelegere (mi-ar placea sa cred 🙂 ).

 49. Buna ziua!!
  Am si eu o nelamurire.Sotul meu lucreaza in Germania de doi ani si pana acum nu si-a depus declaratia pt impozitul pe profit.
  Mentionez ca din acte reiese ca munceste ca liber profesionost si nu stiu clasa de incadrare.Nu primeste fluturas in momemtul primirii salariului dar semneaza stat de plata.Tocmai ce a cerut toate facturile pt anul trecut pt a le duce contabilului sa isi descopere situatia financiara pe anul trecut.Angajatorul ia spus ca nu le mai are ca iau fost luate de fisc.Acum ce solutii are sotul meu sa prezinte cererea pt impozitul pe anul trecut??
  Va multumesc!

 50. Buna seara,
  Am si eu o nelamurire sunt angajat in Germania si am un salar brut de vreo 2500 euro de ce primesc un salar net de 1600 euro sunt necasatorit si am 27 de ani . Sper sa ma lamureasca careva.

  1. Pentru ca trebuie sa platiti impozit si taxa de solidaritate de 341 euro, 234 euro pensie, 37,5 asigurare de somaj, 205 asigurare medicala si 35,5 asigurare de accidente, rezultand un netto de 1646 euro.

 51. Buna ziua lucrez in Germania ca muncitor sezonier circa 9 luni pe an,as dori sa îmi fac si eu steuererklarung.Eu sunt înregistrat in Germania dar cei doi copii ai mei sunt înregistrați in România.Primesc alocație din România,problema mea este ca la rubrica PTR copii nu știu ce sa completez deoarece copii sunt in România.Ma poate ajuta cineva?Va mulțumesc

 52. Buna ziua! As dori sa stiu daca sporurile de noapte sunt impozabile in Germania(pe Abrechnung-ul meu imi arata ca sunt) si cum sunt calculate,in cazul in care prestez doar munca de noapte? 25% din toate orele de munca?
  Va multumesc!

 53. buna ziua , am primit o oferta ptun job de 8,50 brut pe ora cu asigurare medicala si sociala incluse , asta inseamna ca nu platesc aceste asigurari?sunt casatorit cu 3 copii (voi lucra si ture de noapte)

  1. Din cei 8,5 vi se vor retine platile lunare pentru impozit, asigurare de sanatate, pensie, somaj, urmand a lua in mana un netto la un nivel inferior.
   Cele bune!

 54. Buna ziua! Puteti va rog sa imi spunet cum pot afla daca am contract de munca si daca au fost platite taxele? Multumesc mult!

 55. De circa 3 saptamani am inceput munca intr-o komanditengeselchaft.Va rugam sa ne spuneti care sunt taxele pe care trebuie sa le platim.Va multumim.Nicu M.

 56. Buna Ziua!! Lucrez in Germania, pentru obtinerea clasei III de impozit am nevoie de o adeverinta de la Universitate unde invata fata mea. Cum se numeste acest Formular…sau care EU Formular tipizat este?? Multumesc.

  1. Aveti nevoie de la administratia financiara de formular de rezidenta fiscala UE, precum si de actul de casatorie si certificatul de nastere al copilului. Avand varsta majora, evident trebuie sa justificati, prin adeverinta de la universitate, faptul ca inca se afla in intretinerea dumneavoastra.
   Atentie la calcule – daca venitul familiei nu este minim 90% realizat in Germania, clasa 3 nu este alegerea cea buna, la sfarsitul anului cel mai probabil va trebui sa returnati o diferenta de impozit.
   Cele bune!

 57. buna.lucrez la o firma germana ca timplar.am 12,5euro pe ora.lucrez 8 ore pe zi.am grupa1.care ar fi salariul netto pe luna .va multumesc.

 58. Salut.Lucrez la o firma Germana cu patron Roman.Nu am vazut niciodata fluturas de,salariu,la care adaugam 40 de ore numai de noapte.luna de luna salariul fluctueaza,mentionez ca lucram peste 190 de ore lunar,ce putem face……,in aceasta situatie ne aflam cam 150 de persoane cu un salariu de 1200-1400eur.

  1. Puteti deschide un conflict de munca la Arbeitsgericht. Dar pana la acest punct, este recomandata o mediere a situatiei, incercati sa rezolvati lucrurile pe cale amiabila.

 59. Buna ziua!As dori si eu cateva lamuriri,si anume:Sunt angajata cu minijob 450€ si as dori sa intreb daca este bine sa platesc pentru pensie la valoarea aceasta,adica pot avea sperante la pensie si cat ar trebui minim sa cotizez (ca durata de timp) pentru a-mi putea transfera in tara perioada lucrata? Angajatorul plateste o asigurare de sanatate de 43€ pe luna,la Klemmer,pot avea dreptul la ingrijire ca si cei cu salarii mari?Multumesc anticipat.

 60. Lucrez in Germania cu gewerbe si am 3 angajati care locuiesc la 30 de km de locul de munca. Sunt angajati cu 1360 euro. Care este suma care pot sa o dau pentru deplasare?

  1. In mod normal numai 0,30 centi/km. Adica 0,30 c/km * 30 km = 9 euro.
   La Finazamt se considera numai drumul catre locul de munca, nu si cel catre domiciliu. Practic doar suma aceea se poate recupera de la Finanzamt.

  2. Corect, se deduce. Dar sa ramanem pe acelasi ton, prin aceasta deducere, se “recupereaza” o parte din cheltuieli. Corect? 🙂

   1. In primul rand omul va intelege prin recuperare faptul ca Finanzamt-ul ii va restitui lui banii de transport. Fals, se vor deduce, rezultand un anumit procent, nu integral.
    Apoi alta conditie sa se poate face aceasta deducere este … sa fi platit impozit. De ex in cazul unui salar de 1796 lunar brutto, clasa 3, impozitul e 0. Deci orice deducere e inutila daca nu a platit impozit.

 61. cine poate sa ma lamureasca daca e posibil asa ceva. Sotul lucreaza de o luna la o firma di germania si seful io propus sa cumpere tipa telefon aifon pe contract de 2 ani ca sa plateasca sotul lunar 20 euro restul firma. Telefonul asa si no mai venit la domiciliu cum lo anuntat dat deja chitanta de olatit 60 euro o venit la adresa unde sta la gazda. sotul io dat chitanta sefului si lo intrebat ce inseamna asta….telefonul nui dar mie imi vine sa platesc seful o spus ca firma o sa plateasca.
  Acuma so dublat suma iar io venit pe numele sotului la adresa unde sta…. Ce poate sa fie aceasta o amageala ……o scurgere de bani dai salariu.Va rog sa ma lamuriti daca cunoasteti asa ceva…
  Multumesc anticipat

 62. Buna ziua, am si eu o întrebare. Daca mi s-a propus salariul brut 2300 euro, cat voi avea nett( eu nu stiu care clasa de impozitare voi avea, caci nu sunt căsătorit, sunt in concubinaj, avem o fetita si stam la aceeasi adresa in Germania)?? Care clasa de impozitare se aplica pentru concubini cu copii? Va multumesc anticipat

 63. Buna ziua! Mama mea, pensionara in Germania se repatriaza si as vrea sa stiu daca isi poate recupera Pflegegeld si cum trebuie procedat. Multumesc frumos.

  1. @Margadan Daca dansa a iesit la pensie in Germania si se repatriaza va primi ajutor de ingrijirie atunci cand poate dovedi (certificat medical) ca are nevoie de ingrijitor permanent sau temporar sau pentru plata azilului de batrani daca necesita internare la azil, din pacate ultimele evolutii au fost in sensul reducerii acestei sume pentru persoanele care aleg sa fie ingrijite in afara Germaniei, cred ca pana la maxim 800EUR.
   Procedura este deosebit de stufoasa pentru a dovedi necesitatea ingrijirii si stabilirea cuantumul sumei de plata si aici realmente va trebuie un specialist deoarece sunt diferente de la caz la caz.
   Bani nu se restituie pensionarului ci doar se plateste ingrijitorului sau insitutiei acceptate.
   Legislatia este noua, din 2012, si inca nu e pusa la punct aplicarea, doar avocatii specializati pot intocmi un dosar corect, nu e ceva sa gasiti pe forumuri de genul “mergi si completeaza formularele , si si gata, incep sa curga banii”.
   Oricum, daca rezolvati, poate reveniti si ne spuneti si noua cum ati facut, asta evident cand e totul gata si va sunt platiti primii bani.
   Daca aveti cititori de germana:

   Click to access eugh_urteil_c_562_10_komvsd_pflegesachleistungsexport_2012_07_12.pdf

 64. Buna ziua, felicitari pentru site. Sunt in Germania din sept 2014 si avem acte din aceesi luna. As vrea sa stiu este sau nu obligatoriu sa facem lohnsteuererklaerung. In Nuernberg un contabil roman sau firma de consultanta . Va multumesc

 65. Bună seara.Aș dori ,dacă puteți să îmi spuneți la minijob în îngrijire în Germania ce taxe(valoare)plătește angajatul și angajatorul.Va mulțumesc!

 66. Bună seara.Am și eu o întrebare,se pot recupera bani de la Aok.Am cotizat la statul german un an jumate, și nu am folosit cardul de la Aok,nu a fost nevoie,cineva nea spus ca ne putem lua bani înapoi,sau macar o parte din ei.Momentan lucram cu o firma românească.Am vrea sa știm dacă putem face ceva.Mulțumesc frumos.O seara plăcută va dorim.

  1. @Bucaloiu Felicia Este foarte simplu de stiut de unde se pot lua banii inapoi in Germania: daca are pe undeva “…versicherung” in denumire, nu se pot lua.
   Sau pe romaneste daca e vreo asigurare, atunci banii dati sunt buni dati.
   Singura exceptie este asigurarea auto daca a fost platita in avans pe o perioada si ati vandut/radiat/distrus masina atunci perioada ramasa se restituie.
   In plus daca cineva a fost atat de naiv (ca sa nu zic altfel), sau de rau intentionat, ca sa va zica ca va puteti lua banii inapoi de la asigurari de sanatate, eu as zice sa nu mai luati de bun ce zice, ca mananca ce nu trebuie.

 67. Buna ziua.

  DOAMNELOR, DOMNILOR, va rog sa ma lamuriti cu o chestie!
  Am tot citit pe aici si in alte locuri ca pentru incadrarea in clasa de impozitare 3 trebuie acel formular de rezidenta fiscala UE din Romania, cerificat de casatorie si eventual certificat nastere la copil.
  Exact acestea le-am trimis la o ruda care de o luna lucreaza in Germania. MAREA surpriza este ca a mers azi la Finanzamt (undeva in Bayern) pt. chestiunea acesta si nu i-a cerut NICI UN ACT (din cele mentionate mai sus). M-am straduit cu interventii peste interventii la finante in RO pt. acel formular de rezidenta, dat fiind ca persona nu era in RO, plus alti 50 euro la curier sa ajunga actele cat mai repede sa-l poata incadra in clasa 3 inainte de ai vira primul salar…dar se pare ca le-am facut degeaba!!! Ma poate lamuri si pe mine cineva daca in anul 2015 mai trebuie astea? Sau, sunt Land-uri unde nu-ti cere actele astea? In total (apostile, traduceri, legalizari, curier) au costat peste 100 de euro!!! Acuma la cumnatul meu faptul este consumat! Le poate pune in tablou si sa le aiba amintire, dar macar sa nu mai arunce si altii cu 100 de euro in aer!

  Danke im Voraus!

 68. Buna ziua. Multumesc pentru raspuns!

  Revin cu un update! Doresc totusi ca ‘povestile’ astea de mai sus sa fie de folos si pentru altii, si sa nu duca pe nimeni in eroare. Din fericire nu a intrat nici in clasa 1, nici in 6.
  A fost o mica neintelegere cand ruda mea a mers la Finanzamt pt. problema detaliata mai sus. Dat fiind ca nu intelege germana decat f.f. putin, a revenit inca o data cu o persoana care vb. germana sa clarifice situatia. Pana la urma, DOAR cerificatul de casatorie i l-a cerut (bineinteles apostilat, tradus si legalizat). Formularul de rezidenta NU a fost necesar.. nici nu s-a uitat la el. Deci l-am facut degeaba! De incadrat, l-a incadrat in clasa 3 (stim in urma unui scurt calcul a banilor intrati pe card). Deci pana la urma: happy end.
  In urma acestei experiente, recomand celor care se afla in situatii asemanatoare, SA INTREBE PERSONAL la Finanzamt-ul de care apartine ce acte anume sa prezinte pt. clasa de impozitare 3 (vb. de cei care se incadreaza aici).
  Numai bine!

  1. Salut,

   Eu pot sa confirm ca la pentru clarificarea clasei de impozitare la Finanzamt nu este nevoie de certificatul de casatorie apostilat sau legalizat. Sunt casatorit din 2011 si din acea perioada certificatele de casatorie sunt disponibile in 3 limbi (Romana, Engleza, franceza). In zona Koblenz nu a fost nevoie de nici o traducere. Poate alte landuri nu accepta documentul in engleza sau alte limbi ci doar in germana. Personal nu am primit nici o indicatie de la Finanzamt daca documentul trebuie sa fie tradus sau nu in germana.

   1. Salut. Tocmai din acest motiv subliniez faptul ca cel mai bine este sa intrebi la fata locului care sunt cerintele. Germania este mare, functionarii sunt multi.. Pentru unii este suficinet asa, fara traducere.. alti mai caposi vor actele traduse si legalizate. Din cate am mai citit pe-aici, se pare ca ‘regula jocului’ difera de la un Land la altul.

 69. Bună ziua. Am lucrat sezonier în Germania câte 4 luni pe an (mai-august) și am fost asigurat la AOK,restul anului am fost în România . Anul acesta din data de 26 august mi-am făcut Anmeldung pentru prima data și lucrez de la 1.10.2015. Ieri am primit înștiințare de la AOK ca nu am plătit asigurarea din 2013 până în mai 2015 (lunile în care am fost în tara) și am de plătit 4125€. Ce pot face sa nu plătesc menționez ca în România

  1. Trebuie sa demonstrati la AOk faptul ca nu ati locuit in Germania pe perioada respectiva.
   E o lectie buna, in Germania nimic nu se lasa la voia intamplarii. Ati terminat munca, ati luat banii si ati plecat. Dar nu ati avut grija de aspecte importante, ca acesta al asigurarii. Din momentul incheierii relatiilor de munca, sarcina platii asigurarii va revine dumneavoastra. Era de datoria dumneavoastra sa reziliati asigurarea din motivul plecarii din tara. Acum trebuie sa le demonstrati, destul de urgent, faptul ca nu ati locuit in Germania. Contrar AOK-ul va trimite destul de repede plata spre executare silita.

 70. Buna ziua. As avea o curiozitate. Din cate stiu salariul pana in 450 de euro nu ar fi impozabil.
  pentru O persoana care are salariul de 400 de euro,angajatorul plăteste vreun impozit?

 71. se cere un fel de formular B pentru a scimba steuerklase de la 1 la 3 am nevasta si copii in Ro ,probléma este ca nu xunoste acél formular la Primarie ,este borba de un fel de document cu care dovedesti ca incl esti casatorit cu certificatul de casatorie nu ajungi departe Poti fi divortat probléma este unde se gaseste acél formular tip B

  1. steuerklase se schimba la Finanzamt nu la primarie. Mergeti la Finanzamt si primiti acolo informatia si formularul de care aveti nevoie

  2. Schimbarea clasei este viabila si acceptata de Finanzamt, in cazul in care celalalt sot locuieste in alta tara UE, doar daca 90% din venitul familiei este realizat in Germania. Pentru schimbare aveti nevoie de formularul de stabilire a resedintei fiscale UE – varianta romano-germana – il primiti de la Finanzamt, il completati la finante in Romania si il returnati in Germania la Finanzamt impreuna cu certificatul de casatorie.
   Cele bune!

 72. In mod normal pentru a schimba clasa (in special clasa 3) ar trebui ca familia sa fie cu dv in Germania. Cel putin asa ar trebui sa functioneze (poate in alte zone se accepta si fara ca familia sa fie dv in Germania). De regula cei de la Finanzamt va vor ajuta cu actele de trebuinta.
  Un amanunt, schimbarea la clasa 3 presupune ca in fiecare an sa depuneti Steuererklarung, este obligatie (un amanunt pe care de cel mai multe ori multi conationali il uita). Va rog sa tineti minte acest amanunt.
  Cu stima.

 73. steuerkalse se scimba la Finanzamt cu dovada de la primarie din romania care dovedesti ca incl sant casatorit .Cu certificatul de casatorie nu ajungi departe in München Poti fi divortat sí nu trebuie sa fie familia in germania asta nu arr importanta sí de la finate din romania nu a ce primi ! la Mine cél Putin se cere ő dovada care dovedesti ca sant casatorit si se numese un fel de formular B pentru care nu cunoaste nimeni la női in Ro la primarie asta e probléma sí nu pot schimba

  1. Cel mai probabil ati inteles gresit cerintele celor de la Finanzamt, lor le trebuie copie dupa certificat si formularul de stabilire a resedintei fiscale.
   Puteti lua de la evidenta populatiei din Romania un extras multilingv dupa certificatul de casatorie.
   Cele bune!

 74. buna ziua,in ultima vreme am tot fost bombardat pe diverse canale,unele serioase pana acum,cu informatia ca daca lucrezi in Germania mai mult de 9 ore pe zi depui Steueerklarung-ul vei primi inapoi circa 12 euro pe zi.este adevarat,sau doar o informatie gresit interpretata?

 75. Buna seara. Am si eu o intrebare si sper sa primesc raspuns. Care e diferenta dintre teilzeit si vollzeit . Ma refer la impozit,pensie,drepturi si restul.. am auzit ca la teilzeit la 2 ani munciti ai doar 1 pe cartea de munca. Vreau sa stiu daca e asa sau daca nu cum se calculeaza. Si ce alte dejavantaje mai are un job teil fata de unul voll. Multumesc

 76. Buna seara. Am urmatoarea situatie: La 1 noiembrie 2015 am semnat un contract cu o companie germana pe 38 ore/saptamana cu un salariu brut de 4666 euro, servicii de consultanta.
  Momentan contractul este pe 6 luni, perioada de proba, iar acum imi cer transferarea taxelor in Romania. Am fost la finante si se pare ca daca lucrez mai putin de 183 zile in Germania nu se pot transfera taxele.
  pe luna noiembrie mi-au virat 2478 euro dar acum imi spun ca sunt cu tot cu taxe.
  Va rog mult sa-mi spuneti daca se pot transfera taxele si care este procedura pentru aceasta. de asemenea, care ar fi salariul net la brutul mentionat mai sus?
  Multumesc anticipat
  va rog daca se poate sa-mi trimiteti raspunsul la email mariabondoc_2005@yahoo.com

  1. @Maria
   Ce situatie comica:

   Sub 183 de zile in Germania nu se pot transfera taxele in Romania.

   Iar peste 183 de in Germania inseamna ca esti contribuabil deplin si ai obligatia sa platesti toate taxele in Germania.

   In realitate pentru orice activitate economica prestata (munca ca si angajat, intreprinzator) taxele trebuie platite in tara in care se efectueaza.

   @ch
   Poate nu ai remarcat ce a zis Maria la inceput. Are un salariu brut de 4666 deci nu vrea sa isi stie brutul.

 77. Imi este neclar ce explici tu aici.
  Tu locuiesti in Romania si lucrezi pentru o firma din Germania? Altfel nu vad necesitatea transferului acestor taxe in Romania.
  Spui ca pe noiembrie ai un salariu net de 2478 euro si vrei sa stii brutul? Cam greu sa stim noi acest lucru. Depinde de clasa de impozitare la care ai fost incadrata.

  1. Da, lucrez pentru o firma de consultanta din Germania, dar de aici din Romania. Salariul brut il stiu deja, conform contractului.
   Intrebarea mea se referea la procedura de transfer a taxelor din Germania in RO. De asemenea cum pot identifica la ce clasa de impozitare am fost incadrata? Exista undeva mentionate criteriile?

   Si va rog mult, fara comentarii inutile, nu ajuta nimanui.

   Multumesc.
   Maria

 78. Buna seara, ma numsc Radu, vreau sa va intreb ce este de facut in privinta mea eu lucrez ca instalator la o firma aici in germania, nu am semnat nici un contract de munca, nu mi se platesc orele suplimentare, nu am primit echipament de lucru, doar am stabilit pretul pe ora cat trebui sa primesc. Imi spuneti va rog frumos care este adevarul si cum ar trebui sa stea lucrurile intre mine si angajator? Si eventual carei institutii ar trebui sa ma adreses ptr a face o plangere ptr orele suplimentare neplatite. Etc . Va multumesc. Cu stima. Radu

 79. @Radu Cand am ajuns la “nu am semnat nici un contract de munca” am banuit intreaga poveste si am avut dreptate din pacate.

  Am obosit repetand aici pe site si altora personal:
  NU incepti niciodata lucrul fara sa aveti un contract de munca clar, cu drepturi si obligatii vis-a-vis de toate lucrurile importante: plata, concediul, echipamentul de lucru si asa mai departe. Daca nu intelegeti germana, luati-l acasa INAINTE sa il semnati, dati niste bani unui specialist sa vi-l traduca si sa il explice (gasiti chiar aici pe site persoane calificate sa o faca), banii cheltuiti de vor intoarce inzecit si insutit.

  In Germania ca salariat si in general, daca nu aveti nimc scris si semnat, nu aveti de fapt nimic, pentru ca este cuvantul dvs. impotriva cuvantului lor si ei vor avea intodeauna castig de cauza iar colegii brusc nu vor avea chef de depus marturii si mers prin tribunale asa ca veti ramane si “iubit” si cu banii luati.

  Salariatul in Germania are EXTRAORDINAR de multe drepturi si protectie din partea statului cu o singura conditie: sa aveti contract de munca in care sunt specificate conditiile, contractele nu sunt pentru cand totul merge bine, atunci au valoare zero, sunt doar hartie murdara, dar cand apare un conflict sau o nedreptate atunci fac mai mult decat aurul, ca sunt singura dvs. aparare si protectie, altceva nu aveti ca nu o sa-si riste nimeni locul de munca sa puna marturie pt dvs.

  Cand vrei sa va angajati undeva si angajatorul o da scaldata cu contractul de munca si hartiile, ca “n-are timp”, ca “ce vrei atatea hartii, tu vrei bani sau hartii” si asa mai departe, atunci plecati imediat si nu mai stati de vorba, in 99 dintr-o 100 de cazuri vrea sa va insele, si nu numai la ore platite, ci si la asigurari de pensie, boala, somaj si altele care trebuie platite statului, precum si la concediu si asa mai departe. Exista posibilitatea sa faca in asa fel sa iesiti dvs. dator statului german si astia nu va iarta si nu le pasa ca nu ati stiut ce semnati sau ce n-ati semnat.

  Un alt semn de inselaciune este plata cu “bani in mana”, Bargeld, daca va plateste cu bani in mana e 100% sigur ca inseala si statul si pe dvs., NU EXISTA in Germania cazuri in care e mai simplu pentru un patron CINSTIT sa plateasca in numerar decat prin banca, e intreaga tevatura sa scoti lunar zeci de mii de EUR pentru salarii, oricat v-ar bucura ca “nu va mai complicati cu bancile” si poate luati si ceva in plus, sau asa va minte, banii aia in mana insemna bani pierduti, acum sau mai tarziu.

  Pe scurt, luati-o ca o experienta de viata, n-aveti ce face ca sa va recuperati banii, cautati-va de munca in alta parte si luati legatura cu cei de pe site cand aveti un contract de munca ca sa vi-l verifice, altfel nu te descurci in Germania.

  1. Cucule ai perfecta dreptate. Pana la un punct:
   Romanul nu vrea sa plateasca nimic altora din salariul lui.

   Nici unui traducator, nici unui specialist, nici macar statului sau asigurarilor sociale.

   Aceasta este optica romanului care nu se va schimba niciodata. Nu are importanta ca banii se vor intoarce (poate) peste o vreme inapoi de doua sau de zece ori. Cei in mana nu-i minciuna.

 80. @Gicu Domnia si prostia se platesc, mai devreme sau mai tarziu, nestiinta si lipsa de informare o inteleg, si acest site si in mica masura si eu, incercam sa o combatem.
  Pe de alta parte, prostia si zgarcenia nu pot fi vindecate si aici n-ai ce face, nu poti sa-i faci bine omului cu forta, ca si asa facerea de bine e o afacere riscanta pentru mama celui ce face bine (proverb pe care nu l-am mai intalnit la alte popoare).
  Cand oamenii veniti la munca in Germania vor intelege ca daca ai hartii la mana il iei tu la suturi pe patron, daca nu, te ia el la suturi, atunci o sa fie bine, dar mai e mult pana cand chestia asta patrunde.

 81. Da asa este ,pentru a schimba steuerklase de la 1 la 3 am nevoie de un extras multilingv dupa certificatul de casatorie care se cere de la perfect ura nu de la primaria

 82. Buna ziua,am o intrebare pentr dnul.Iulian,va rog.Pentru un contract Vollzeit cate ore trebuie prevazute in contract,banuiesc ca trebuie inclusa si pauza? V amultumesc si astept un raspuns!

  1. In mod normal un contract Vollzeit prevede un program de lucru de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in zilele lucratoare.
   Dar functie de firma, contractul colectiv de munca prevede standard un program de 7 ore pentru norma intreaga (ex. IgMetal), extensia la 8 ore fiind facuta printr-un act aditional.
   Pauza de masa nu este inclusa in programul de lucru, numarul de ore zilnice prevazute in program referindu-se strict la orele efectiv lucrate.
   Cele bune!

 83. Am lucrat anul trecut in perioada 1.06.2015 pana in 18.09.2015 in Germania la o firma betoane firma se numește Westerwelle element aus beton ca sudor in argon am cotizat la stat am avut lucrat intr-o luna 280 ore eram plătit cu 10€ pe ora si mi-a tras statul 950€ cu tot cu taxe 2 luni am lucrat același program la final de an ,pot beneficia de recalculare sa mi se ramburseze bani de impozit pe lunile ce le am lucrat si cum a-și putea sa iau legatura cu statul german eu acum sunt in România ,nu stiu când m-a voi întoarce deoarece nu mai am de munca in Germania

  1. Puteti face declaratia de impozit anuala in urma careia puteti deduce anumite cheltuieli. Practic, functie de venitul realizat pe tot anul, din toate sursele, ati avea posibilitatea sa recuperati o anumita parte din impozitul platit.

   1. Daca nu stiti despre ce este vorba, apelati la o persoana specializata – gasiti aici pe site dl. Paul Gaza, contabil roman in Munchen.
    Cele bune!

 84. Buna ziua, lucrez in Germania din 2014 , contract de munca de 80 de ore /luna / 8,8€ ora , sunt înscrisa in steuerklasse 1, întrebarea mea este:Pot recupera măcar o parte din banii impozitati?

  1. In cazul dumneavoastra nu e cazul, cat timp la veniturile specificate nu ati platit impozit ci doar contributii sociale.
   Uitati-va la rubricile 3 si 4 in Lohnsteuerbescheinigung si daca cele 2 rubrici sunt mai mari decat 0 atunci puteti face declaratia. Contrar nu aveti de ce.

   1. Va multumesc pentru raspunsul prompt . In Abrechnung sunt trecute cele 80 ore ca si Normalstunden, iar celelalte ore sunt trecute ca si Plusstunden sau Auszahlung ,adica la 1.597€ cei 410€ trasi din cont sunt doar contributiile sociale? :(Din pacate nu pot verifica acum Lonhnsteuerbescheiningung , am fost sfatuita sa l predau la un contabil impreuna cu copia dupa Anmeldung.

 85. Buna ziua ,intrebarea mea este daca transfer o suma de peste 10.000 euro in contul din germania ,cat trebuie sa platesc impozit ? Daca suma depusa este cheltuita pentru avansul unei case ,mai este impozitat ?Multumesc

 86. buna ziua, incerc si eu o intreba . In fuecare luna trimit mamei mele in Romania o suma de bani dar fara vreun document special. Am inteles ca exista un astfel de formular care ma ajuta la deducerea sumei respective din impozitul anual pe care il platesc in Germania. Imi puteti spune, va rog, ce fel de formular este si de unde il pot procura? Va multumesc!

 87. multumesc pentru promptitudine, as vrea sa va mai intreb daca formularul il obtin de-aici si-l completez in Romania sau il obtin direct de acolo.

   1. multumesc mult, il cautasem deja, pana la urma l-am gasit, e clar ca lumina zilei doar ca nu cred ca mai pot face nimic pentru 2015…e bine de stiut pentru viitor. multumesc tuturor.

   2. Daca aveti dovada platilor pentru 2015, nu e tardiv. Completati in Romania formularul respectiv si retineti: pentru a fi luate in calcul trebuie sa prezentati dovada platilor.
    Cele bune!

  1. Buna,

   este destul de vag ce vi s-a recomandat pana acum. Pacat ca nu primiti informatii complete.
   Cu rectificari:
   – Unterhaltsbescheinigung trebuie semnat de Primarie in Romania
   – parintii daca sunt pensionari sau daca lucreaza trebuie sa isi dovedeasca veniturile.Practic ori sa mearga la oficiul serviciului de pensi sau oficiul fortelor de munca si sa li se dea dovada pensiei lunare sau dovada salariului lunar. Eu cum am parintii pensionari, nu pot sa spun daca in cazul in care parintii lucreaza se aplica. Dar sa tinem cont ca este un ajutor si daca parintii au un venit sub limita de existenta poate este acceptat ajutorul de Finantele din Germania.
   – trebuie sa mergeti la Oficiul de asistenta sociala din Romania sa obtineti un act prin care sa dovediti ca parintii/parintele nu este asistat social
   – trebuie sa prezentati dovada proprietatilor din posesia parintelui. Exemplu : daca apartamentul este proprietate personala, sau aveti terenuri, se cere un document prin care sa se ateste valoarea acelor bunuri. Daca parintii au terenuri sau proprietati in posesie care depasesc o suma ridicata este posibil ca Finazamt sa zica ca parinti nu au nevoie de ajutor pentru ca ei in principiu pot vinde bunurile sa supravietuiasca. Inca o data pot sa gresesc si la acest subiesc.
   – dupa ce aveti aceste documente puteti sa dati documenul catre semnare la Primarie
   – cred ca toate aceste informatii sunt necesare si cerute in acest document catre semnare
   – Pentru depunerea actelor la Steuererklarung :trebuie sa dovediti platile catre parinte. Un exemplu : daca ati calatorit in Romania si inaintea calatoriei ati scos o suma mare de bani din cont, puteti sa atasati la Steuererklarung o declaratie semnata de mama si tata cum ca le-ati inmanat o suma de bani in timpul clatorie dumneavoastra. Trebuie sa atasati dovada retragerii din cont a sumei de bani inaintea calatoriei si sa atasati si dovada de calatorie (bilet de tren. avion, autobuz)
   – dovada platilor prin cont curent : exemplu – parintii mei au un cont deschis in Euro in care virez lunar suma de bani. Desigur ca si ei trebuie sa faca dovada acestor plati la banca de primire. Eu am atasat si dovada platilor din contul din Romania (de siguranta)
   – documentele din romania trebuie traduse : cele de la oficiul fortelor de munca / pensii, oficiul de asistenta sociala, documentul care atesta proprietatile in posesie.

   Dupa ce aveti toate aceste documente, ele se pot atasa catre deducere.

   Din pacate este un proces lung, desigur trebuie investiti bani si timp, mai ales in Romania si in ultimul rand trebuie sa aveti rabdare cu autoritaile din Romania sa va emita aceste documente.

   Sper ca este de ajutor.
   Desigur puteti sa aduceti completari la acest comentariu.

   Procesul pentru mine asa se deruleaza, deci spun din experienta.
   Cu stima.

   1. Informatiile au fost detaliate in mai multe randuri in cadrul site-ului, chiar nu e posibil la fiecare utilizator sa repostam totul.
    Informatiile nu sunt vagi, nu sunt incomplete, sunt disponibile aici pentru cine are ochi sa le citeasca.

   2. Domnule administrator,

    fara suparare, dar chiar aveti un obicei de a RASPUNDE foarte neconstructiv la orice postare. Probabil veti raspunde in acelasi mod si la urmatorul “Reply”

    Daca exista aceste informatii detaliate, unde sunt, te rog sa dai un link. Eu persoanal am cautat aceasta informatie acum doi ani si PAUZA. Nimic pe frontul acestui site de buna vointa.
    Apreciez ajutorul oferit, dar de multe ori este foarte vag. Un fel de, ia de aici un document si fa ce crezi cu el.
    Daca administrezi acest site de cativa ani, eu cred ca ai deja o idee generala cu ce se confrunta oamenii in 90% din cazuri si poti sa postezi pas cu pas ce trebuie facut in cazurile respective.

    Sa va spun cu ce se confrunta oamenii in cele mai multe cazuri : cu Steuererklarung si calculul salariului, plata indemnizatiei de copil in Romania, conditiile contractuale etc.
    Ati putea fi de ajutor cu oferirea detaliilor in cazul unui contract. Exemple de contracte in Germania exista o gramada, dar detaliile la care trebuie sa ne uitam nu le stim. Poate va ganditi sa faceti ceva separat in cazul asta.

    Daca vreti intradevar ca numai dumneavoastra sa dati raspunsuri, de ce nu blocati butonul de REPLY. Sincer. Mie personal, raspunsul dumneavoastra mi se pare un fel de a ma pune la colt pe mine si pe domnisoara care nu a avut ochi sa citeasca.

    Eu am cerut comentarii si adaugiri la comentariul meu din experienta fiecaruia si NU punerea la colt ca nu avem ochi sa citim.

    Salutari, ca stima am lasat-o deoparte.

   3. Silviule, daca ai fi citit link-ul cu formularul de completat, ai fi vazut ca acolo este mentionat tot ce ai spus tu:
    – trebuie completate veniturile
    …..
    – stampila si semnatura autoritatilor romane
    – semnatura celui ce primeste ajutorul

    O dovada in plus ca romanul nu vrea sa citeasca, si de foarte multe ori cand citeste nu intelege nimic din ce “citeste”

 88. Gicu-le, daca tot ne tutuim, daca nu ai citit bine, am precizat deja in ceea ce am scris ca toate informatiile se gasesc si in formular.
  Eu am mai dat si informatii in plus, ceea ce nu se scrie in acel formular, dar poate pe tine nu te intereseaza, poate pe altii ii intereseaza.
  Dar deh, se pare ca nici tu nu prea citesti bine.

  1. Silviu | January 29, 2016 at 10:58 am | Reply
   Buna,

   este destul de vag ce vi s-a recomandat pana acum. Pacat ca nu primiti informatii complete.
   Cu rectificari:
   – Unterhaltsbescheinigung trebuie semnat de Primarie in Romania…..

   Asta este prima rectificare facuta de tine!!!
   Iar pe formularul respectiv scrie chiar pe prima pagina “stampila si Semnatura”

   Oare ce ai vrut sa rectifici de fapt? A spus cineva ca formularul nu trebui sa fie semnat de autoritati? Lipseste pe formular remarca respectiva?

 89. Buna ziua eu cu alta rugaminte nu shtie cineva ceva de lucru in Frankfurt am Main sunt un baiat de 26 ani am permis rom. cu toate categoriile shi buletin rom. Ajutatima va rog

 90. Bunaseara ma numescGeorge pana anul trecut in decembrie am lucrat in germania la un leit firma al carui sef era roman mentionez firma germana
  Eram intelesi la un salar de 6.5 net
  Putin adica 230 ore lucrate x6.5
  Msm wngajat de curand la un leit firma in Regensburg davsi ajutor electrician
  Am primit primul fluturas de salar pe care spare ca sunt in clasa 6 de impozitare
  Mentionez sunt de 31 ani necasatorit si fsra copii dupa cunostintele mele trebuie sa fiu in clasa 1 de impozitare
  Ce trebuie sa fac ca sa schimb clasa de impozitare la firma mi sa spus ca sunt automat bagst la aceasta clasa de impozitare dar ca ulterior vine de la finanzsamt confirmarea cu clasa mea de impozitare va rog frumos sa imi spuneti am motive sa ma ingrijorez

 91. Buna ziua . Am si eu o rugaminte . As vrea sa stiu si eu mai exact ce inseamna ” Arbeitszeitkonto”. O sa primesc tot salariu, sau ce se va intampla ?

  1. Este contul dumneavoastra de ore lucrate – daca este negativ, atunci aveti ore lipsa – ore ce au fost platite dar nelucrate, daca este pozitiv atunci vorbim de ore lucrate, de obicei suplimentare, ce nu au fost compensate in bani sau timp liber.
   Acestea se compenseaza de obicei prin timp liber, majoritatea angajatorilor facand o compensare in bani doar odata pe an sau in conditii exceptionale.
   Cele bune!

 92. Buna seara ,
  Va rog sa ma ajutati cu o informatie . Am fost la finamzamt sa schimb clasa de impozitare , sotul 3 eu 5 pentru ca nu lucrez , avand in vedere ca ne-am casatorit in decembrie , am depus formularul si certificatul de casatorie personal in ianuarie , acolo mi s-a spus ca voi primi acasa prin posta o hartie prin care se atesta schimbarea clasei de impozitare in 3-4 saptamani si restul se face automat , adica se anunta de catre ei si la locul de munca . , au trecut 6 si acasa nu am primit nimic . iar Fluturasul de salariul a sotului arata ca clasa de impozitare a ramas 1 . Este normal sa dureze atat de mult sau functionarul in cauza nu a schimbat clasa de impozitare ?

  1. Schimbarea de clasa survine luna viitoare depunerii cererii. Daca d-voastra ati depus actele in ianuarie , schimbare intra in vigoare incepand cu februarie. Este si normal ca pe fluturasul din februarie sa apara clasa 1,deoarece acesta reprezinta situatia salariala pe luna ianuarie. Abia pe fluturasul din martie ar trebui sa vedeti schimbarea de clasa. In mod normal nu primiti nici o instiintare. Este anuntat doar angajatorul.

   1. Foarte bine precizat!
    E bine de stiut ca salarizarea se face undeva la mijlocul lunii curente. Deci pentru luna ianuarie salarizarea se face la mijlocul lunii ianuarie, cu datele din momentul respectiv, iar salarul efectiv se va primi in luna februarie.

 93. Bună. , dacă am o casă închiriată în România cu contract anuntat la finante și eu nu lucrez doar soțul meu ne afectează acest contract la recuperarea impozitului de sfârșit de an? Mulțumesc anticipat.

  1. Aceste venituri trebuie sa le declarati. Impozitul il platiti dupa legea romaneasca, in Romania, dar va influenteaza in Germania cota progresiva pentru impozitele realizate si impozitate in Germania.
   cele bune!

 94. Buna seara !!! Ma puteti ajuta cu o informație? Sunt stabilit in Germania de 10 luni, sunt salariat. Masina care o conduc aici e înmatriculată in Ro si e pe numele tatălui meu . As putea sa o trec aici la impozit, chiar daca nu e pe numele meu? Multumesc mult !!!

  1. Fara inmatriculare, nu. Urgent solutionati problema – fie o trimiteti in Romania, fie o cumparati si o inmatriculati in Germania. Puteti fi acuzat in orice moment de evaziune fiscala.
   Cele bune!

 95. buna ziua…!!!Am o problema am fost inregistrat cu adresa la fosta soacra si momentan nu mai am adresa…am un loc nou de munca de o luna si cei de la taxe si impozite nu vor sa le dea numaru firmei care lucrez momentan deoarece nu mai am adresa…ce pot face???va salut cu respect Ioan Rosu..Straelen..Germania..!!

 96. buna ziua…!!nu mai am adresa de cateva zile..lucrez la o firma noua de o luna si am fost anuntat de cei de la birou ca cei de la Finanzamt nu vor sa le dea numaru de impozitare…ce pot face..????

  1. Pai tu nu locuiesti undeva? Stai in aceeasi localitate, adica depinzi tot de vechiul Finanzamt? Daca da, atunci numarul de impozitare nu s-a modificat si il poti gasi pe vechile fluturase de salarii sau ar trebui sa-l stii tu deja, deoarece la un moment dat cei de la Finanzamt ti-au comunicat numarul printr-o scrisoare.

 97. Buna ziua, am o intrebare….., sotul meu munceste in germania, cu contract, totul in regula, asigurarea este la aok…si, as vrea sa stiu daca se pot recupera ceva banuti, daca nu a beneficiat de nici un serviciu medical, niciodata… ..

 98. Buna ziua! Am si eu o nelamurile. Sunt cu sotul meu in germania de 2ani unde lucreaza de 3 ani si abia acum a reusit sa schimbe clasa 4 cu 3 deoarece eu nu lucrez. Problema este ca si seful lui a dus acte cu an inaine si noi cand am fost la Finanzamt ne-au spus ca era modificat dar ca nu sa actualizat, timp in care el a primit fluturasele cu casa 4 si trebuiau cu 3.
  Intrebarea mea este cum recuperam impozitul pe care lam platit 13 luni? Fara cele 6 luni dinnaintea lor decand ne-am casatorit! Multumesc

 99. Bună ziua ,

  As dori și eu o informație în legătură cu mini job în germania . Lucrez în doua părți cu contract de mini job , în ambele am de 450e , din câte am auzit nu o sa câștig chiar 450e din ambele părți , as vrea sa știu cât îmi va lua impozit ? Sunt căsătorit și vreau sa aflu cât voi câștiga într-un final cu aceste 2 mini joburi . Mulțumesc

  1. Nu puteti avea 2 minijob-uri. Sau mai bine spus puteti avea mai multe dar acestea insumate ca renumeratie salariala nu trebuie sa depaseasca 450 euro.
   In cazul dumneavoastra doar unul va fi minijob, din celalalt vi se vor opri contributii sociale – impozit nu, deoarece suma anuala incasata este sub nivelul Gtundfreibetrag-ului de cca. 8600 euro.
   Cele bune!

 100. Buna ziua.
  Va rog sa-mi explicati: sunt angajat la o leit-firma din 30 martie ca Helfer Elektro. Nu am mai lucrat in Germania. Timp de o luna am lucrat la 2 santiere in 2 orase diferite, am locuit in 3 pensiuni si, respectiv, nu am Anmeldung.
  In fluturasul pentru cele 2 zile din martie am vazut ca sunt impozitat cu Steuerklasse 6.
  Care sunt pasii, ce trebuie sa-i urmez, pentru a obtine Steuerklasse 1?
  Multumesc mult.

 101. Buna ziua am si eu o întrebare soțul lucrează in Germania legal eu si copilul suntem in România a avut grad 3 la finanțe iar când a fost sa facă declarația de venit contabilul a întrebat unde sunt soția si copilul a spus ca trebuie sa treacă la gradul 1 si ca nu o sa primească alocație deoarece noi suntem in România este adevărat

 102. am lucrat 6 luni am luat adeverina de venit pt primarie pt alocatia de sustinere a copiilor -3.acum primaria imi spune ca trebuie sa dau niste bani inapoi pt ca angajatorul mia dat adeverinta cu salariul net fara sa specifice si orele suplimentare la care am fost nefiind platite nici alea toate.ce trebuie sa fac.asa mia dat firma angajatoare adeverinta eu cui ma adresez acum,tin sa mentionez ca nu mai lucrez acolo de 4luni jumate,multumesc ca cititi mesajul meu

  1. Vorbim de o forma de ajutor social pentru copii, ajutor calculat functie de venit. Vina este a dumneavoastra, desigur, ar fi trebuit sa sesizati ca datele nu sunt conforme cu realitatea. Pentru regularizare prezentati celor de la primarie copii dupa fluturasii de salar. Dar daca ati incasat anumite sume fara sa aveti dreptul, fara discutii trebuie sa returnati sumele in cauza.
   Cele bune!

 103. Mesajul tau e haotic. Nu primaria plateste Kindergeld.
  Despre ce bani vorbesti ca trebuie sa-i dai inapoi? Alocatia pentru copii o primesti egal de venitul pe care-l obtii, deci trebuie sa fie vorba despre altceva…

 104. Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu o informatie! Am lucrat cativa ani cu Gewerbe si am platit impozit ca fiind casatorit, aducand dovada venitului meu si al sotiei din tara, de la finante, pt declaratia de venit. (Sotia este angajata in Romania.) Acum m-am angajat la o firma si platesc impozit ca fiind necasatorit. Angajatorul mi-a spus ca asta este procedura, ca nu se poate altfel. Este posibil?
  Va multumesc!

  1. Angajatorul lucreaza cu clasa dumneavoastra de impozitare – lucrand cu Gewerbe foarte sigur nu ati schimbat-o din clasa 1. Mergeti la finanzamt si schimbati clasa de impozitare din 1 in 3 – evident facand calcule in prealabil, functie de venitul sotiei, daca este rentabil sau nu – functie de venitul sotiei la sfarsitul anului va trebui, foarte probabil, sa mai platiti o diferenta de impozit. La clasa 1 platiti impozit mai mult dar aveti de recuperat la sfarsitul anului.
   Cele bune!

 105. Buna ziua doresc sa stiu daca am de platit impozitul pe 2 ani an germania pe doi ani ce pot sa fac sa ca nu am bagat nici o hartie ls finantam si mia venit acasa de platit sunt stoier 3si sotia nu lucreaza an romania si am si doi copii multumesc

 106. buna ziua! imi puteti spune de unde pot sa scot o dovada ,ceva la mana precum ca platesc impozit la biserica? vreau sa-mi botez copilu in ro si imi trebuie aceasta dovada. trebuie de la primarie? multumesc!

 107. Buna ziua.
  Va rog sa ne ajutati cu o informatie. In cateva zile voi pleca cu sotia in Germania. Ambii am primit un loc de munca. Avem nevoie de ceva acte legalizate (gen. certificat casatorie) pentru incadrarea intr-o clasa de impozitare avantagoasa?
  P.S. Nu am mai lucrat in Germania, nu avem copii nici alte venituri in RO!
  Vielen Dank und einen schönen Tag noch!

  1. Cel mai simplu este sa luati un extras multilingv al certificatelor de nastere si de casatorie, acestea nu trebuiesc nici traduse nici apostilate.
   E recomandat, dar nu obligatoriu, sa aveti si pasapoarte valabile – sunt diferite situatii (ex. deschiderea unui cont bancar la distanta) in care aveti nevoie de identificarea cu un act de identitate ce are semnatura – CI romaneasca nu are semnatura si nu este acceptata pt POSTIDENT, de ex.
   Cele bune!

 108. Buna ziua,
  Daca am un job cu norma intreaga si un nebenjob de peste 400 de euro atunci trec la clasa de impozitare 6?
  Va multumesc

 109. Bună ziua, am o întrebare va rog sa ma ajutați. Lucrez în Germania cu salar de 1450 euro pe luna și patronii imi spun mereu ca plateSC peste 4000 de euro la stat pentru mine. Se poate asa ceva??

  1. @ Iulia
   Ce spune unul sau altul nu are valoare.
   Ce scrie in hartiile pe care le primesti?
   Citeste aceste hartii si ai raspunsul.

   Fac pariu insa ca nu primesti nici o hartie. Este vina ta daca accepti acest lucru.

  2. Iulia, bat campii cu gratie, platesc si patronii o parte din cheltuielile sociale si va retin impozitul, dar la 1450 chiar si netto nu se ajunge la 4000 platit de catre angajator sub nici o forma.

 110. buna ziua.am o intrebare pt dvs sper sa pot avea un raspuns concret.mama mea locuieste si traieste in Germania de 5/6 ani,in urma cu 2 ani s-a pensionat in Romania iar acum si-a depus actele de pensionare in Germania a fost chemata cerandui-se diferite acte din Romania pe care trebuie sa le prezinte printre care si certificatul de nastere a celor 3 copiii pe care ii are specific ca noi nu suntem in intretinerea mamei noastre si suntem toti 3 majori fiecare cu veniturile lui.este posibil sa i se ceara certificatele noastre de nastere ?si daca da de ce?.multumesc pt atentie

 111. Buna ,am si eu o intrebare ! am lucrat in germania 13 luni cu acte in regula ..am si ultimile 2 fluturase ..Pot sa imi recuperez taxele ? Multumesc !

   1. Depinde ce intelege el prin “taxe”.
    Intai sa vada daca are ce primi, sa nu se trezeasca dupa aia ca are de dat. N-ar fi singurul!

   2. Nu iti recuperezi taxe.
    Iti faci declaratia de impozit anuala.
    Si fie s-a platit in timpul anului mai mult, si se primeste inapoi o parte din impozit, fie s-a platit mai putin si mai trebuie platit.
    Iar daca cineva are de platit si nu isi depune declaratia la timp, urmeaza penalizarile si dobanzile aferente.
    Iar fiscul german a inceput sa le execute silit si in Romania, cu ajutorul fiscului roman.

 112. Bunä! Mä numesc Dorin, locuiesc in Germania de 6 luni! Doresc sä stiu ce este SCHUFA?
  Desi nu am datorii sau alte probleme in Germania nu reusesc sä fac un credit auto datoritä faptului cä SCHUFA imi dä vitezä!
  Mentionez cä am contract no limit! Sunt sofer tir salariu de 1900 net+380 alocatia copiilor, deci undeva la 2280 pe lunä! Financiar eu consider cä mä incadrez ; dar SCHUFA mä uräste!
  Lämuri-ti-mä vä rog SCHUFA se ocupä doar de datorii sau si de timpul de sedere in DE?

  1. Dorin, cel mai simplu, scrieti pe Google : Was ist das Schufa?
   Atunci o sa apara zeci de materiale cu aceasta Schuha. Dai pe traducerea automata din dreptul uneia si te lamuresti.
   Inclusiv, poti cere anual contra 18,50€ un extras pentru tine. De multe ori se pot strecura si greseli.
   Cerand Schufa de la ei, ai si dreptul sa corectezi creselile strecurate.
   In mod normal, in Germania un credit auto se obtine foarte usor, deoarece documentele masinii (Briful mare) raman la banca, iar pana la achitarea in totalitate a creditului masina este in propietatea bancii.

  2. Banca iti calculeaza fiecare banut,ce cheltuieli ai,membrii familiei,cat costa chiria,ce datorii mai ai etc.Schufa e motivul diplomat si elegant al unui refuz.
   Si un abonament de telefon neplatit,”te baga” in Schufa,amenzi,facturi samd
   Tu trebuie sa stii ce ai acolo(nu conteaza ca datoriile sunt vechi),in mod normal ar fi trebuit sa-ti accepte imprumutul.Doar daca n-ai avut pretentii la Ferrari 🙂

 113. Buna Ziua! Sunt in Germania de doi ani nu am lucrat niciodata decat tatăl copilului meu(nu suntem casatoriti) am gasit teilzeit de munca si sunt intrebata ce steuerklasse am…va rog sa ma ajutati! Tatăl copilului are 3.

  1. @Daradici
   Eu cred ca Steuerklasse 2 ar fi, deoarece nu sunteti casatorita, respectiv aveti un copil si puteti fi asimilata cu o femeie despartita.
   Cel mai corect adresati intrebarea pe acest Site , direct D-lui Paul Gaza.
   Clasa 5 este un dezastru, clasa 2 impozit mic.

 114. Buna ziua in contractual de munca imi e scris numele corect iar in actele ce vin de la DATEV.DE nu e corect ce trebuie sa fac?va multumesc

 115. Ceau! Sotul meu lucreaza minijob, iar eu fulltime. Ce clase ar trebui sa avem? ce clasa are un minijob? Merci!!

 116. Buna ziua ma numesc Claudia am si eu o intrebare cine poate Sa ma ajute….sotul meu a lucrat Intro Firma germana cu 2 colegi Ei aveau Gewerbe si seful de la Firma unde lucrau toti ea zis Sa faca numai un Rechnung numai pe sotul meu egzemp!u 3000€ ii inparteau la 3 si Ei Rechnung Isi faceau singuri…. si sotul a akitat pe überweisen si baram la baeti…acum am avut un control de Zoll si la intrebat pe sotul meu de ce nu a achitat el Versicherung la baeti 2 ani poate cineva Sa ma ajute cum Pot Sa procedez Sami Eau un avocat aicea ii foarte acum si Nici bani nu avem acum sal achitam

  1. Claudia, sotul tau a fost pacalit si tepuit la greu de acel asa-zis angajator, nu numai ca ala a scutit banii de asigurari sociale cu dansul, dar l-a bagat in belea mare, ca are de platit si cheltuielile sociale cu pensiile si somajul ale celor doi “angajati” ai lui, nu exista nici o cale legala de de a scapa de acele plati, invocarea necunoasterii legii nu te scuteste de consecinte, “da’ ce-am facut sefu’, ca am muncit, n-am furat, n-am dat in cap…” nu e o scuza valida, Germania e o tara EXTREM de scumpa la cheltuielile sociale, e nevoie de multi bani pentru refugiati si primitorii de ajutor social Hartz IV (printre care o gramada de romani care “stau pe social” ) asa ca cine vrea sa munceasca legal, in mana ramane cu 40-50% din banii primiti, daca si aia.
   Asa ca 3000 pe factura insemana de fapt cel mult 1200 in mana dupa toate angaralele, la o persoana cu Gewerbe, iar 3000 pe factura impartiti la 3 salariati, inseamna ca mai aveti 3000 de dat din buzunar, lunar. Pe mai multe luni, se strange o suma frumusica. Contactati un avocat sa incerce o re-esalonare a platilor catre autoritati in rate si incepeti sa va ganditi ce puteti vinde din casa: terenuri, masina, telefoane, televizor, etc ca sa faceti rost de bani.

   Sfat pentru sotul dvs. si cine mai citeste: daca va mai propune cineva sa lucrati pe Gewerbe, fara alte discutii, stanga-imprejur si fugiti cat puteti de repede la un restaurant si tratati-va cu o masa buna, tocmai ati evitat o teapa URIASA.

 117. Buna ziua.Care clasa de impozitare se aplica pentru concubini care locuiesc la aceiasi adresa,fara copii,(lucreaza doar barbatul)
  .

 118. buna seara
  ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns la urmatoarea intrebare ?
  cum se impoziteaza orele suplimentare?
  am muncit 9 luni full 172 ore pe luna dar in fiecare luna am depasit cu 50 de ore am facut cca 225 de ore pe luna cum se impoziteaza ce le 50 de ore facute in plus ??? multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.