Testul DaF – examenul cel mai serios din viata mea

Testul DaF este un examen foarte complex din limba germana, care este recunoscut in toata lumea. Cum este examenul Cambridge-ul din engleza. Testul este numai pentru persoanele  straine care vor sa studieze in Germania sau sa faca un Master ( pentru cei ce vor sa faca un Ausbildung au nevoie doar de un certificat B2.) Am terminat in Germania cursul C1 si m-am gandit sa incerc sa dau testul cu toate ca nu prea am fost sigura pe germana mea. M-am interesat la insitutul unde facem cursul C1 cum pot sa ma inscriu la test DaF si am aflat ca inscrierea se face numai pe portalul: http://www.testdaf.de .

. A trebuit sa-mi fac un cont, sa completez diferite date, cum ar fi: nr.pasaport, nume si prenume, tara, oras, etc…chiar si cate ore de germana am terminat pe la cursuri si cate ore m-am pregatit pentru acest examen….(daca ai sub 800 de ore de germana, nici nu te lasa sa te inscrii). Pe langa toate acestea, am mai platit si suma de 175€ pentru participarea la examen. Inscrierea are loc cu o luna inainte de examen, adica intr-o perioada de 2 saptamani trebuie sa te inscrii, cand aceasta perioada a expirat nu mai ai dreptul sa te mai inscrii, chiar daca au mai ramas locuri libere. Acest test se cam da de 4-5 ori pe an, este national si cu subiect unic (cam cum este bacul in Romania) Asa ca m-am pus pe invatat….  

Examenul are 4 parti:

citit (Leseverstehen)
auzit ( Hörverstehen )
scris (Schriftlicher Ausdruck)
oral (Mündlicher Ausdruck)

Cititul si Auzitul, la randul lor se impart in alte 3 parti. Continuarea acestui articol precum si perioadele de desfasurare ale examenului in 2014 se gasesc aici. 

Advertisement

19 thoughts on “Testul DaF – examenul cel mai serios din viata mea”

 1. buna, si mie mi-at trebui certificatul DaF pentru ca am inteles ca orice facultate din germania cere un atestat de cunostinte de limba, eu vreau sa ma transfer de la o facultate din romania la una din germania, am o intrebare pt tine. e neaprat nevoie de certificatul DaF facut la goethe institut? sunt atatea facultati care dau atestate de limba si ma intereseaza daca ele sunt recunoscute sau valabile pentru asa ceva.

  1. Fiecare universitate are regulile ei,conform legislatiei landului in care fiinteaza. Regula generala este urmatoarea:nu conteaza ce studii ai facut pentru invatarea limbii germane, conteaza nivelul de cunoastere. Facultatile te vor examina lingvistic inainte de a te accepta. Daca ai nivelul necesar -te inscriu, daca nu- te trimit la invatat. Daca prezinti, in schimb, un certificat DaF, facultatile renunta la examinare si te inscriu automat.

 2. Ne poti comunica si noua te rog rezultatul acestui test. Eu as vrea sa aflu pentru a-mi evalua sansele daca pot obtine nota 4. Mersi.

 3. Buna! Eu ma pregatesc acum pentru acest test dar sincer, cand am citit ce ai scris ma simt total nepregatita.. Sa inteleg ca va trebui sa iau problema in serios..:(
  Buna intrebarea Ramonei.. si care ar fi nota minima de trecere?

 4. Buna Elena, o nota oficiala de trecere nu exista la acest test deoarece nivelul pe care il obtii (Niveaustufe 2,3,4,5) semnifica anumite capacitati lingvistice ale persoanei care a sustinut testul.

  Mai multe informatii se gasesc chiar pe site-ul lor http://www.testdaf.de/teilnehmer/tn-info_nivea.php

  Din cate stiu pentru cei care vor sa urmeze programe de curs la universitatile din Germania, trebuie sa obtina minim 4 din 5 la toate categoriile:
  – scris
  – citit
  – oral.

  Oricum din sfera examenelor pentru nivel mijlociu si avansat TestDaf este mult mai simplu decat un ZD C1. ZoP, KDS etc. TestDaf este daca vrei, echivalentul mai renumitului examen IELTS pentru limba engleza, avand aceeasi structura, sarcini, etc.

  Asupra intrebarilor de genul “cat timp te-ai pregatit?” ei bine, as zice atat cat trebuie, fiecare trebuie sa se evalueze singur lucrand modele de texte sa-si afli nivelul si in functie de asta variaza si perioada de pregatire. Mie si profesorii germani mi-au spus ca pentru un examen iti trebuie o pregatire potrivita testului propriu-zis. Mai precis, chiar daca esti fluent in limba respectiva exista riscul sa obtii o nota slaba din cauza nefamiliarizarii cu modalitatea de testare s natura sa.
  Trebuie sa inveti sa citesti rapid si sa intelegi intrebarea si ce anume sa cauti in text, sa scanezi dupa cuvinte cheie, etc. Sa fii foarte atent la testul audio pentru ca uneori materialul audio nu iti furnizeaza raspunsul direct intrebarii de pe foaie….s.a.m.d. Ma voi opri aici pana nu scriu un mesaj kilometric..:)

  Viel Erfolg bei der Pruefung!

 5. Am citit mai sus ce ai scris si sunt curios ce note ai obtinut la acest test- multe din facultatile din Germania accepta nivelul 4, ce nivel ai obtinut tu. Succes in continuare!

 6. Cristina, tu zici ca ai facut si C1 si ti s-a parut testul greu? Pentru ca eu abia am terminat B1 si m-as inscrie si eu la test, aveam impresia ca stiu de-un DAF, dar m-ai speriat 🙂

 7. Buna ziua numele meu este Angela Z… si am o intrebare la dumneavoasta in legatura cu Ausbildung, eu am terminat in Romania liceul teoretic german si la sfarsitul clasei a 12 a am dat un examen de limba ce sa corectat in Viena dupa care am primit o diploma de limba.Diploma se numeste Zertifikat Deutsch iar jus scrie Nach den bestimmungen des Europarats Niveau B1/Threshold este buna aceasta diploma pentru ausbildung sau mai trebuie sa dau alt examen?si unde trebuie sa las sa imi fie recunoscuta diploma de bac pentru ausbildung?Am inteles ca daca reusesti sa faci un ausbildung in Germania nu mai ai nevoie de dreptul de munca.Va rog din suflet sa imi raspundeti

 8. Buna seara! Am si eu o intrebare Facand un ausbildung este de fapt o recalificare? Cum se procedeaza si ce trebuie pentru asta?

  1. Ausbildung e un fel de curs de specializare la locul de munca, platit. Veti face si cursuri si munca. Trebuie sa gasiti un angajator dispus sa va ofere un astfel de loc pt asubildung pentru care nu aveti nevoie de permis de munca.

 9. Buna,Cristina! As dori sa urmez si eu un test daf…dak ai putea sa ma ajuti cu cateva informatii,ar fi minunat pentru mine…te-as ruga dak ai putea sa-mi descri pas cu pas cam ce ai facut dinainte de examen, cat dureaza toata nebunia cu inscrisul,mersul la curs si pana cand obtii diploma etc. Multumesc anticipat

 10. Buna ziua!Am si eu o intrebareFiica mea a sustinut testul DAF si a obtinut la prima proba U3 si la celelalte 3 probe 3.Puteti sa-mi spuneti daca testul este luat si la cel nivel.Am unteles ca testul Daf este de nivel C1.Multumesc mult!

  1. Daca am inteles bn, a luat 3 la toate probele. Acesta e nivelul cel mai de jos al Testului DaF la care candidatul este considerat promovat. La ce ii trebuie fiicei d-voastra testul? Daca e pentru inscrierea la facultate in Germania, nivelul 3 nu e de ajuns.

 11. Buna ziua! Si eu am sustinut TestDaF in noiembrie si am obtinut urmatoarele rezultate: Leseverstehen 3, Hörverstehen U3, Schriftlicher Ausdruck 3, Mündlicher Ausdruck 4. Eu am nevoie de nivelul minim B2 pentru a obtine Approbation-ul (un fel de drept de libera practica), respectiv pentru a lucra. Voi incerca sa ma duc sa vorbesc personal cu cei de la Regierung sa vada ca nu am probleme cu limba germana. Chiar nu pot sa imi imaginez cum am luat U3 la schriftlich. In fine, nu incerc sa ma scuz…poate era mai bine sa nu ma complic cu DaF-ul ci sa sustin un examen B2 simplu care era la un nivel mai scazut.

 12. Chiar nu pot sa imi imaginez cum am luat U3 la Hörverstehen*

  Imi cer scuze pentru double post dar nu este buton de editare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.