Un nou inceput in Germania – fragment de viata

         Vali, un cititor al blogului nostru, a scris un comentariu lung pe pagina- „Din experienta Dvs.” Deoarece am considerat ca materialul este  instructiv si mobilizator pentru toti cetatenii romani i-am cerut aprobarea sa il afisez pe prima pagina. Vali mi-a dat incuviintarea si eu il redau acum mai jos. Sper sa va placa si Dvs. la fel de mult ca mie. Iata postarea lui Vali:

 Un nou inceput in Germania – fragment de viata

 „Fiindca am citit pe aceasta pagina citeva experiente emotionante de viata, am decis sa va scriu povestea mea si a sotiei mele. Acum 9 luni ne-am gandit sa ne “bagam picioarele” in Romania si sa ne mutam definitiv in Germania. Inainte de Craciunul 2010 am facut o vizita matusii noastre din Germania si dupa ce am discutat cu ea pe aceasta tema ne-am si facut anmeldung la primarie pe adresa ei. Fac mentiunea ca sotia mea este persoana cu handicap grav (amputatie la picior si mari probleme de vedere) si se deplaseaza in scaun cu rotile. Dupa ce ne-am facut anmeldung in urmatoarea zi am mers cu matusa la Auslanderbehorde (biroul pentru straini) cu scopul de a ne interesa ce documente ne sunt necesare pt a primi Freizügigkeitsbescheinigung. Spre surprinderea noastra, doamna de acolo ne-a spus ca cetatenii U.E. nu au nevoie de asa ceva. Eu, fiind informat, i-am spus (prin matusa mea, ca eu nu stiam o boaba germana) ca mie imi trebuie acel document pentru a aplica la un Integrationskurs. Atunci doamna a zis ca ne trebuie pasaportul , cate o poza si un formular de completat. In holul primariei era un automat de facut poze asa ca am facut fotografiile, iar tot acolo la o masa ne-am asezat sa completam formularul in care se cerea dreptul de sedere si pe verso se solicita documentele doveditoare, contract de munca, asigurare medicala, etc. Am mers si am spus doamnei ca nu avem documentele respective, iar doamna a zis ca nu e nevoie. Fac mentiunea ca matusa i-a spus inainte ca noi o sa locuim la ea si ca ea are grija de noi pana facem cursul si gasim de lucru, dar nu a semnat nimic in aces sens. Tind sa cred ca in cazul nostru s-a aplicat intocmai litera legii care din cate stiu eu spune ca Freizügigkeitsbescheinigung se elibereaza din oficiu cetatenilor UE. La plecarea din Romania stiam conditiile in care se elibereaza acest document si de aceea am ramas surprins ca in maxim 5 minute de la inmanarea documentelor am primit Freizügigkeitsbescheinigung. Deci toate acestea s-au intimplat inainte de Craciun.
Si au trecut sarbatorile, ne-am intors in Romania pentru a lichida tot ce mai aveam pe acolo. Cu acel anmeldung tradus,  am mers la casa de sanatate si am cerut pentru sotia mea formularul portabil european S1 care ii da dreptul sotiei mele de a beneficia de asigurare medicala in statul de resedinta, platita de statul roman, sotia mea fiind pensionara de invaliditate. In cateva zile de la depunerea cererii am obtinut acel formular de la casa de sanatate, ne-am inchiat socotelile cu Romania si de la inceputul lui februarie suntem aici, sper definitiv. Vreau sa mai completez ca inainte de a pleca din Romania, sotia mea fiind de etnie maghiara, a solicitat cetatenia maghiara, iar acum 2 saptamani a primit-o, deci este cetatean cu dubla cetatenie romana si maghiara lucru care sper sa ne ajute enorm in gasirea unui job. Dar sa continui firul povestirii: eu m-am informat foarte mult pe internet si daca nu am gasit o informatie am solicitat-o de la Serviciul de orientare pt cetateni al Comisiei Europene http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/index_ro.htm
care raspunde foarte prompt in limba romana si este de mare ajutor (am pus linkul sa va folositi si voi de el).
Astfel, in prima saptamana am inceput sa cautam un apartament barrierefrei cu chirie pentru sotia mea care merge cu rollstuhl si spre surprinderea mea, cu ajutorul matusii am gasit un astfel de apartament intr-un bloc nou nout, construit special pe persoane in rollstuhl sau cu probleme de deplasare. Chiria este un pic mai mare fata de pretul zonei, dar face toti banii avand in vedere ca pe sotia mea nu trebuie sa o mai car in brate daca trebuie sa iesim undeva asa cum faceam in Romania. Acum este independenta de mine si se poate duce si singura pana la supermarket daca nu sunt acasa, fara sa mai pun la socoteala ca este o constructie noua dotata la cele mai moderne standarde. Deci am gasit locuinta si de la 1 martie ne-am mutat in ea. Am schimbat anmeldungul pe noua adresa si imediat dupa mutare am fost la Auslanderbehorde si am schimbat Freizügigkeitsbescheinigung pe noua adresa. A fost la fel de simplu, doar o poza, pasaportul si noul anmeldung fara alte formulare. Imediat dupa aceea, am mers la Volkshochschule si am cerut informatii despre un Integrationskurs subventionat (adica sa platesti doar 100 euro, nu 285 euro). Am primit o cerere pe care am completat-o si domnul de la secretariat a zis sa o lasam acolo ca mai departe se ocupa ei si o sa primesc raspuns daca s-a aprobat. Eu in decursul informarilor mele pe internet, inca din Romania, am fost sfatuit de alti conationali de-ai nostri stabilii aici in DE, sa nu las acel formular acolo si sa-l iau cu mine si sa-l duc la Bundesamt fur Migration ca sa mearga treburile mai repede. Motiv pentru care va sfatuiesc si pe voi sa faceti la fel, nu asteptati dupa ei ca poate dura si 2 luni pana primiti un raspuns. Zis si facut, am luat formularul de solicitare curs si ne-am dus la BAMF, am atasat la el Freizügigkeitsbescheinigung care de fapt a fost primul document de care ne-au intrebat, copie dupa pasaport si le-am depus. L-am rugat pe domnul de acolo daca se poate rezolva mai repede ca aveam informatia de la VHS ca era un curs care incepea saptamana urmatoare cu modulul 1. Asta era intr-o vineri si va rog sa ma credeti ca a doua zi, sambata aveam plicurile in cutia postala (pentru mine si sotia mea) cu aprobare de a participa la Integrationskurs cu plata surventionata… nu mi-a venit sa cred. Cu acele documente am mers la scoala, dupa 2 zile am fost programati la un test de evaluare iar la inceputul lunii martie am inceput cursul cu modulul 1. Acum deja suntem la jumatatea modului 3 si zic eu, dar si profesoara noastra, ce ne descurcam bine, pentru nici 3 luni de cand ne-am apucat de limba germana. Alta treaba n-avem deocamdata.
In timpul cat m-am ocupat de obtinerea aprobarii pentru Integrationskurs am rezolvat si problemele sotiei mele: am mers cu acel formular S1 la AOK, am depus acel formular si in 10 zile sotia mea avea card de asigurare medicala prin AOK. Acum are dreptul la asigurare ca orice cetatean asigurat, iar toate chletuielile se deconteaza conform legislatiei europene semestrial intre state. (Din informatiile adunate de pe net, Romania plateste tarilor din U.E. servicii medicale pentru cel putin 30.000 de pensionari asigurati prin acest sistem, pensionari „fugiti“ din Romania la copii sau rude, de bine ce le era acolo.)

        Imediat dupa ce am obtinut cardul de asigurat al sotiei mele ne-am inscris la un medic de familie (din fericire roman pentru a ne putea intelege cu el) si apoi am mers la Landratsamt sa intrebam cum poate sotia mea sa obtina certificat de persoana cu handicap. Am primit un formular cu care ne-am plimbat pe la mai multi medici. L-am depus si in 2 saptamani sotia mea a primit Schwerbehindertenausweis cu valabilitate 2 ani si cu drept de insotitor. De aici curg o alta serie de avantaje, gratuitati si reduceri de tot felul la transport in comun, pe caile ferate si aeriene, reduceri sau scutiri la diferite taxe si impozite. Ce m-a amuzat foarte tare a fost o reducere de genul: daca sotia merge cu avionul in interiorul Germaniei ea plateste bilet iar insotitorul (eu) merge gratis, la fel si pe tren ICE la distante lungi. Oriunde este o manifestatie organizata de primarie sau de autoritatile federale sau ale landului sau care trebue platita ori la muzee, stranduri, gradini botanice si zoologice sotia plateste bilet redus iar insotitorul intra gratis. Sunt foarte impresionat de protectia care o ofera statul german persoanelor cu dizabilitati, nu ca in Romania unde nu erau rampe nici macar la primarie si politie si unde primea 300 lei pe luna. Aici numai scutirea in urma Schwerbehindertenparkausweis (permis de parcare) se ridica la o suma lunara mai mare, tinand cont ca pe aici locul de parcare e 2 euro /ora in zone centrale si 1 euro / ora la periferie. De curand ne-am achizitionat si o masina pe numele sotiei si este scutita de impozit.

Cand am plecat din Romania am venit cu masina noastra cu numere romanesti si in toata nebunia asta am amanat schimbarea numerelor. Acum 3 saptamani am fost oprit de politie si mi-au verificat actele, m-au verificat vreo 10 min prin statie, nu stiu cu cine au vorbit, dar mi-au spus ca trebuia sa-mi schimb numerele la masina. Mi-au dat drumul si mi-au spus ca o sa primesc o scrisoare prin posta. La cateva zile am primit scrisoare cu o amenda de 50 euro + 20 euro cheltuieli de procesare + 3.5 euro cheltuilei postale = 73.50 euro pe motiv ca am cirulat cu masina cu numere romanesti si la 5 luni dupa stabilirea domiciliului aici. N-am vrut sa fac valva si sa starnesc atentia prea mult asupra mea asa ca am platit amenda, binenteles dupa ce m-am informat ca aveau dreptate. Imediat dupa aceea am trimis masina in Romania si am vandut-o ca oricum voiam sa o vand si mi-am luat alta aici cu numere nemtesti si am rezolvat si problema asta.  Permisul de conducere model vechi sau nou (dupa 2008, cu drapelul U.E. pe el) se poate schimba in Germania cu unul nemtesc: categoria B costa 35 euro+poza+pasaport si se elibereaza pe loc. Permisul pentru categoria de profesionisti (C.E.,D.E.) se obtine numai in baza unor analize medicale + taxa de 35 euro, pasaport si poza si dureaza 3-4 saptamani.  Informatia este sigura pentru ca de curand am solicitat eu schimbarea permisului cat BCE. Am primit niste formulare cu care am mers la medicul de familie si medicul de ochi iar cand am avut formularele completate le-am depus la Führerscheinstelle. Mi-au spus ca documentele vor fi trimise la Berlin si in 3-4 saptamani voi fi anuntat prin posta sa vin sa ridic permisul. Am primit in schimbul permisului romanesc o adeverinta prin care se dovedeste ca am permisul la preschimbat. Mi-au spus ca daca voiam numai categoria B se putea rezolva pe loc. Atentie permisul de conducere romanesc este valabil DOAR 6 luni de la stabilirea domiciliului (Anmeldung) in Germania. Dupa cum spuneam mai sus sotia mea a primit de curand cetatenia maghiara, iar cetatenii maghiari de la 1 Mai 2011 nu mai au restrictii pe piata muncii din Germania. Saptamana viitoare o sa depunem actele pentru obtinerea pasaportului maghiar si sper ca dupa primirea lui (max 1 luna) sa pot si eu sa-mi caut ceva de lucru de dupa amiaza ca dimineata suntem la curs. Pana acum nu am cautat nimic pentru ca stiam pataniile altor romani cu obtinerea permisului de munca . Acum ca sotia este cetatean maghiar cu drept de munca, conform legislatiei europene si sotul are drept de munca. De ce nu, la cat de bine protejate sunt peroanele cu dizabilitati aici poate si sotia mea o sa gaseasca ceva de lucru mai ales ca ea isi doreste sa fie activa… acolo 3-4 ore pe zi sa iasa macar banii de chirie.

OK asta a fost povestea noastra de pana acum, tot ce ne-a mai ramas de facut este gasirea unui loc de munca pentru care o sa aplic cat de curand… sper sa gasesc ceva dupa amiaza ca nu vreau sub nicio forma sa renunt la curs. Norocul nostru este ca avem rude aici care sa ne ajute, inclusiv moral si material si asa am reusit tot ce v-am povestit mai sus. Sper sa-i tina Dumnezeu in viata cat mai mult pe unchiul si matusa ca sa le pot intoarce in fiecare zi binele care ni l-au facut. Bineinteles ca oricine este binevenit cu un sfat si de ce nu cu un tipp sau un ajutor oricat de mic. Va doresc succes tuturor celor care cititi aceasta poveste si mult noroc in Germania!

                                                                       Vali

Advertisements

103 responses to “Un nou inceput in Germania – fragment de viata

 1. “Atentie permisul de conducere romanesc este valabil DOAR 6 luni de la stabilirea domiciliului (Anmeldung) in Germania”
  acest lucru este valabil daca ai domiciliul in Germania sau doar resedinta?

  • Este reglementat de prevederile legale care decurg din dreptul de sedere,in consecinta atit pentru sedere cit si pentru domiciliu.

  • Buna ziua.Am un baiat de 11 ani, anul trecut in martie a facut un infarct cerebral ,are un grad de invaliditate de 70% obtinut in Spania. Sotul lucreaza acum in Germania cu contract de munca si vrem sa ne mutam si noi in Germania. I-mi puteti spune este recunoscut certificatul de invaliditate sau trebui sal vada o comisie in Germania?Multumesc

 2. Daca ai un drept de sedere cu o valabilitate mai mare de 6 luni.
  Doamna Fuss a explicat mai detaliat in articolul despre preschimbarea permisului de conducere

  • Ana Maria Zinica

   Vali, spune-mi te rog cum pot lua legatura CU TINE, SOTUL MEU MUNCESTE IN GERMANIA si am vrea sa ne mutam cu totii acolo, mentionez ca sunt persoana cu handicap si as vrea sa stiu daca statul german ma ajuta sa ma integrez, te rog din suflet intra pe adresa mea de e-mail mia2_2004@yahoo.com si lasa-mi nr de telefon al tau sau o alta modalitate de a comunica. MULTUMESC MULT
   DOAMNE AJUTA!

  • Domnu Vali, cum as putea sa iau legatura cu Dvs vreau sa ma mut in germania si am nevoie de niste sfaturi si eventual un mic ajutor cu actele va platesc pentru ajutor!

 3. Berescu Ioana

  Buna ziua!!
  Sunt si eu de o luna in Germania, impreuna cu sotul, la sora mea in Munchen. Aveam cateva intrebari pentru domnul Vali, daca doreste sa ma ajute cu niste rapsunsuri, il rog sa imi scrie pe adresa de mail : ioana_berescu@yahoo.com
  Multumesc

 4. Doamna Fuss va rog daca puteti edita textul de mai sus, sa scoateti urmatoarea propozitie: “permisul de conducere model vechi (pana in 2008) se schimba numai in Romania. ” pt ca am constatat de curand ca un prieten de-al meu a putut schimba permisul fara steagul UE. Deci: “Permisul de conducere (cu drapelul U.E. sau fara) se poate schimba in Germania cu unul nemtesc: categoria B costa 35 euro+poza+pasaport si se elibereaza in 3 saptamani…”
  Multumesc.

 5. violeta.iovescu@yahoo.com

  Foarte interesant ceea ce ati postat aici.Si pe noi ne ajuta cateva dintre cele prezentate de dumneavoastra.Nu stiam ca trebuie sa ne schimbam permisul,Dar de unde a stiut politia de aici de cand ati venit dumneavoastra cu masina in Germania?

  • CAND INTRI IN GERMANIA FIE CU AVIONUL SAU CU MASINA PREZINTI BULETINUL SAU PASAPORTUL. IN MOMENTUL RESPECTIV TE INREGISTREAZA CAND AI INTRAT IN TARA LOR SI CAND IESI.

   EMI

   • Nu te verifica nimeni la act de identitate sau pasaport la intrarea in Germania. Controlul se face la intrarea in spatiul Schengen, in rest controalele nu exista intre tari membre ale spatiului Schengen.
    In concluzie singurul control este fie pe aeroportul din Romania fie la granita romano-maghiara.

 6. probabil au luat in considerare data de la care am primit dreptul de sedere Freizügigkeitsbescheinigung

 7. Buna seara,
  Emotionant si interesant fragmentul de viata al domnului Vali, in legatura cu permisul de conducere categ B ,chiar pe 27 iunie am depus actele pentru schimbare, 35 euro, poza biometrica,buletin, *(doar l/a studiat 1 minut ,,nu ne/a solicitat pasaport!!!)Il ridic in 2 saptamini!
  Succes!

 8. Buna ziua,
  As vrea sa stiu care sunt conditiile pentru a urma un Integrationkurs subventionat. Eu am ajuns de cateva zile in Germania si acum merg la un curs de germana de pregatire pentru Integrationkurs ul, care va incepe in septembrie. Mentionez ca nu am fost la primarie pentru Anmeldung si cand m-am inscris ls curs au zis ca nu am nevoie de nici o hartie. Sper sa nu am probleme mai incolo. Va sunt recunoscatoare pentru raspuns.
  Multumesc frumos

 9. Detalii despre tot ce trebuie sa faci pt a urma un Integrationskurs gasesti tot aici pe blog in articolul acesta
  https://consilierjuridicgermanoroman.com/2011/04/07/cursuri-de-integrare-in-germania/
  Ceva detalii am mai dat si eu in articolul de mai sus.
  Daca mai aveti intrebari nu ezitati sa le puneti.
  Totusi nu inteleg ce e acela “curs de germana de pregatire pentru Integrationkurs”? … ca eu n-am auzit de asa ceva.

 10. Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Sunt casatorit si am un baietel de 4 luni.
  Eu voi pleca in Germania la munca peste o luna. As vrea sa stiu daca sotia mea care are dubla cetatenie romana maghiara va primi permis de munca in Germania si ce drepturi ar mai putea avea?….Iar daca ea primeste am si eu acest drept fiind casatoriti?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 11. suntem veniti in germani de 2 luni,avem cetatanie portugeza,dar de origine suntem moldoveni,avem 2 copii .traim la fratele meu,apartamentul ecu 2camere si traim 4persoane intro camera suntem in cautare unui apartament cu 3odai dar nici intrun mod nul putem gasi peste tot ne cer venitul la3luni , dar nu putem sal aratam pentru ca nu lucram , va rog din tot sufletul daca ne puteti da un sfat , va multumesc

  • problema dvs nu este atit de grava, ba chiar mai buna decit a cetatenilor romani. Fiind cetateni portughezi dvs nu mai aveti nevoie de permis de lucru si drept de sedere. Asadar,problema dvs se reduce la a gasi un angajator care sa va semneze un contract. Daca angajatorul a semnat contractul, atunci totul pare mai simplu. Vor veni si banii si va veti gasi si locuinte in chirie

 12. va multumesc

 13. Buna ziua. Am o intrebare pentru dl. Vali daca nu deranjez. Am un copil in varsta de 3 ani cu paralizie cerebrala, grad de handicap grav. Visul familiei mele este de a emigra in Germania tocmai din cauza problemei de sanatate a copilului.Am vrea ca acolo sa frecventeze un centru de recuperare la standardul lor ridicat, insa pt a fi primit intr-un astfel de centru este nevoie ca unul dintre parinti sa lucreze legal si sa-si plateasca toate asigurarile la zi.Din ce povestiti dvs reiese ca sotia dvs pt a fi asigurata si a beneficia de toate facilitatile care decurg de aici, nu a trebuit decat sa-si procure din tara un formular portabil european St pe care ulterior l-ati depus la AOK si in baza caruia i s-a facut asigurare de sanatate, asigurare de care se poate folosi fara restrictii. Mi se pare formidabil de simplu, dvs. credeti ca pt copii exista alt fel de procedura sau aceasta procedura este valabila in cazul tuturor persoanelor cu handicap?Va rog mult daca stiti sa-mi dati un raspuns in acest sens si as mai dori daca nu deranjez foarte mult sa ma lamuriti si in problema insotitorului. Credeti ca as avea sanse sa fiu declarata insotitor pentru copilul meu cu retributie lunara si alte beneficii care decurg de aici? V-as fi extrem de indatorata daca m-ati putea ajuta cu niste raspunsuri pt ca data fiind situatia cu copilul cu dizabilitati nimeni nu stie sa ma indrume. Va multumesc anticipat!

  • formularul S1 este valabil doar in cazul pensionarilor.. in cazul nostru sotia mea este pensionara de invaliditate
   in cazul copilului dvs pt a primi asigurare medicala si toate avantajele care decurg de aici trebuie neaparat ca unul din parinti sa lucreze cu contract de munca legal
   dreptul de insotitor in Germania nu inseamna o suma de bani ca si in romania
   am explicat mai jos ce beneficii sunt in cazul sotiei mele.
   DAR, e posibil totusi sa fie o sansa in cazul dvs deoarece e vorba de un copil pt ca copii sunt foarte bine protejati aici, mai ales cei cu handicap si e posibil sa primti diverse ajutoare de la institutii cum ar fi Jungenamt sau Socialamt…insa toate astea doar dupa ce unul din parinti lucreaza cu contract legal.
   Nu-i usor dar nici imposibil.
   Va doresc numai bine si mult succes

 14. Sant diagnosticat cu schizofrenie paranoida si incadrat in gradul 2 de handicap(accentuat).Puteti va rog sa-mi spuneti ce ajutor social(pensie) asi primi daca m-asi hotari sa locuiesc in Germania?

 15. Domnul Vali , am aceeasi situatie cu a dvs…in cazul ns sotul meu are handicap grav(fara ambele maini). Avem si 3 copiii minori…de cateva luni am hotarat sa ne stabilim in Germania…iar sambata acum mergem sa ne facem Anmeldung. Dupa cele scrise mai sus am inteles ca primiti ajutorul de insotitor fara sa fi avut un contract de munca….este corect? Vrem sa stim dk amandoi aveti deja acest ajutor banesc ??Ne-am bucura sa ne puteti da mai multe informatii…noi va lasam adresa de mail…si asteptam dk doriti sa ne contactati. Adresa este: ligia_se2000@yahoo.com

  • eu nu am scris nicaieri ca primesc vreun ban ca ajutor sau ca insotitor
   dreptul de insotitor nu e ca in Romania unde primesti o suma de bani ci iti da dreptul sa insotesti persoana cu handicap peste tot gratuit
   deci ca sa fiu mai clar, in urma faptului ca sotia mea primit certificat de handicap grav 100% nu primim niciun ban
   sunt diverse avantaje fiscale si tot felul de alte gratuitati si scutiri dar o suma de bani cash lunar nu aveti cum sa primti daca nu ati fost contribuabil
   si ca sa va spun ce reduceri si gratuitati a primti sotia mea va enumar mai jos:
   – permis de parcare gratuita in toate parcarile de suparafata din Germania si UE (e o mina de aur la cat costa parcarile aici) – se da doar la persoanele imobilizate in scaun cu rotile.
   – scutire la plata impozitului pe masina care pt acest motiv am inmatriculat-o pe numele sotiei
   – in baza pensiei de invaliditate din Romania, cu formularul S1 a primit asigurare medicala gratuita si datorita faptului ca are venit mic a primti si scutire de la coplati
   – gratuitate pe toate mijolacele de transport in comun din Germania (pt sotie si insotitor) cu exceptia trenurilor Intercity si a avioanelor. Pe trenurile Intercity si avioanele companiei nationale sotia plateste bilet intreg dar insotitorul merge gratuit. (insotitorul pot fi eu sau orice alta persoana)
   – intrari gratuite sau cu reduceri la diverse spectacole, muzee, evenimente, stranduri, bai termale etc … aici insotitorul intra gratuit.
   Oricum pe parte medicala avantajele in comparatie cu Romania sunt imense si pe noi acest lucru ne multumeste.
   Deci cam asta e si e foarte bine din punctul nostru de vedere.

   • in ce priveste obtinerea unui loc de munca pt o persoana cu handicap, ce imi puteti spune? Eu intentionez sa plec anul viitor in Germania. Mentionez ca aici in Ro muncesc in administratia publica, cu limba germana ma descurc cat de cat, dar inca invat . Orice sfat mi-ar fi binevenit. Multumesc

 16. va salut .despre permisul de munca stie cineva sau l-a luat cineva recent ,documente necesare,dupa cati ani de stat in germania se acorda,ca familist.va multumesc

 17. Buna ziua!Sunt o vaduva de 54 de ani,ambii copii lucreaza in Germania,eu sunt operata de cancer de san si sunt pensionata pe caz de boala,gradul doi.Ca venit lunar,dupa 29 de ani de munca ca inginer proiectant am 150E pe luna.Aici ,in Romania ,nu o mai am decat pe mama mea care este batrana si bolnava.Eu nu am putere fizica sa o mai ajut,dupa 4 luni in care am mers zi de zi cu ea la spital pentru tratament de cancer.Acum,dupa ce am citit informatiile furnizate de dumneavoastra,ma rog la Dumnezeu sa rezistam pana reusim sa ne mutam la copii.Va voi tine la curent cu toate demersurile pe care le voi face.Mult noroc tuturor !
  Daca aveti o situatie similara,va rog contactati-ma!

 18. daca am dubla cetatenie,. romano-maghiara, am nevoie de ambele pasapoarte, pentru a lucra nelimitat in germania? in prezent detin doar pasaport romanesc. daca obtin contract de munca nelimitat, sotia ,cetatean roman, are dreptul la lucru sau e nevoie de ceva suplimentar? va multumesc.

 19. aveti nevoie de pesaport maghiar ca sa va dovediti cetatenia maghiara
  cu acest pasaport nu mai aveti nevoie de permis de munca
  sotia dvs trebuie sa mearga la Arbeitsamt sa solicite documentele pt eliberarea permisului de munca, le completeaza si le trimite personal la ZAV de care apartine orasul dvs.
  in max 1 luna primeste permis de munca unbefristed
  la fel a fost in cazul nostru: sotia are dubla cetatenie

 20. Buna ziua ! Am ramas impresionat de cele scrise de dv-stra si pt. ca raspunsurile pe care le dati sunt prompte si la obiect, va rog, cu respect, sa-mi raspundeti si mie la cateva intrebari : Sunt licentiat in muzica ( pian,chitara,canto si compozitie ) si in jurnalism .Aici, in Romania, imi castig existenta, destul de greu, din compozitie pt. ca aceasta este profesia mea de baza ( compun: pop, pop-rock, balade rock, dance, pop-dance, coloane sonore pt. film, etc ) si de pe urma concertelor pe care le sustin ca pianist, vocal si chitara, in diverse cluburi sau la evenimente mai cu staif ( nu am prea multe pt. ca aici manelele sunt la mare “cinste”….!?! ) iar din repertoriul meu fac parte: Qeen, Jon Bon Jovi, Aerosmith, Whitesnake, Scorpions, Europe, Eric Clapton, Michael Buble, Michael Bolton, Elton John, Justin Timberlake, Robbie Williams, Frak Sinatra iar daca e cazul si Frederich Shopin, Franz Liszt, etc . plus compozitii de ale mele….. Din ce castig trebuie sa-mi acopar chiria si tot ce tine de traiul unui tanar de 23 de ani, intr-un Bucuresti cu pretentii de metropola ( ca preturi ! ) dar care iti ofera f. putine satisfactii ! Vorbesc f. bine engleza iar germana, as fi dispus sa o invat cat se poate de repede. Desi sunt f. tanar, am o experienta de scena f. mare, am imagine ( lucru esential in show biz ) iar daca as lucra intr-un studiou, cu o casa de productie, m-as descurca absolut normal ! In conditiile date, ce sanse ar avea un tanar, ca mine, sa razbata in lumea muzicala din Germania si care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmeze ? In ceea ce priveste “birocratia”, pt. integrarea in societatea germana, am inteles despre ce ar fi vorba din relatarea dv-stra, care este suficient de explicita . Va multumesc anticipat si va doresc numai bine ! La fel celorlalti forumisti !

 21. fam venite in Germania cu copii cu handicap grav nu primesc decit un ajutor social si ptr insotitor un ajutor iar dupa doi ani lucrati de unul din fam primesc toate drepturile ptr copil dar numai daca aveti contract de munca definitiv este un pic de umblat dar cu multa rabdare si un ajutor din partea cuiva din Germania se rezolval

 22. puteti sa dati informatii mai detaliate daca aveti cunostinta?
  multumesc

 23. eu fac un curs de integrare insa nu platesc deloc, si cred ca cei care sunt cetateni UE si au anmeldun aici in Germania pot aplica pt. un astfel de curs, care dureaza 6 luni si este ff bun, chiar reusesti sa inveti germana – corect- nu cea de pe strada si iti sunt explicate multe aspecte care noua “auslander-ilor” ni se par ciudate sau fara de inteles. In privinta dreptului de munca este mai greu, trebuie sa gasesti un angajator dispus sa te angajeze, sa lucrezi cel putin 1 an neintrerupt si apoi ai surpriza sa gasesti in cutia postala plicul cu dreptul de munca. Dar ca sa fii angajat intai trebuie sa stii germana macar la nivel de conversatie usoara. Si sa va mai dau un Tipp – aici in Germania nimeni nu are voie sa intre in casa ta, nici politia – doar daca au mandat- si sa nu semnati niciodata nimic daca nu stiti sa cititi, daca nu sunteti siguri pe ceea ce semnati, pt. ca si aici sunt destui smecheri care suna la usa si iti spun ca ai castigat o excursie sau orice altceva si te pun sa semnezi si apoi constati ca ai un contract la telefonie de 60 euro/luna si nimeni nu te mai poate ajuta. Si inca ceva – nu faceti contract cu Vodafone pt. nimic fiindca sunt niste nenorociti, aveti sansa sa primiti o scrisoare cum ca aveti de plata sute de euro si descurcate cu ei cand nu stii deloc limba??? Mult succes si multa rabdare ca toate trec.

  • cum ati obtinut cursul complet gratuit?
   multumesc

   • Buna seara, as avea si eu nevoie de niste lamuriri daca se poate. Sunt persoana cu handicap, momentan lucrez aici in Romania, dar as vrea sa plec in Germania, am rude acolo plecate si ele de putin timp. Spuneati ceva de un formular portabil pt asigurarea de sanatate, poate beneficia de ea orice persoana cu handicap, sau doar pensionarii? Va multumesc

   • Daca reusiti sa obtineti formularul E104 – portarea asigurarii medicale – daca sunteti asigurata medical in Romania, puteti sa mutati asigurarea medicala in Germania.

   • multumesc Iulian S
    stiti daca este nevoie neaparat si de pasaport cand te stabilesti in Germania?

   • E suficienta cartea de identitate.

   • multumesc….inca mai am multe de studiat 🙂 …mai ales limba

   • o intrebare pt dl Vali: sotia dvs a fost reexaminata de o comisie pt grad de handicap…sau se ia in considerarea examinarea comisiei din Romania?

 24. Buna Ziua. DE-le Vali as avea catvea lamuriri daca ati putea sa mi le dati adresa mea de email este wusinczkyisa@gmail.com

 25. salagean mihaela

  buna ziua tuturor eu as avea o intrebare la cine se cunoaste
  deci eu sunt in germania de 7 ani casatorita si sora mea lucreaza aici pe negru si ar vrea sa se stabileze aici de tot cu tot ce trebe drept de munca si drept sa tai in germ . ce putem face sau ce ii trebe sau unde sa intreb sa ma interesez pt ia , deci stiu ca pot sa o inscriu fara nici o problema pe adresa mea dar cum putem sa fie si ia la zero cu actele sa poate sa isi gaseasca de lucru sa aiva asigurare medicala si asa mai departe ce ar trebui sa fac sau mai bine zis e posibis sa primeasca drept de lucu ? ca daca are lucru poate sa inceapa viata ei sa isi ia locuita sa faca curs de ger si asa mai departe cine se cunoaste in domeniu asta mas bucura daca miar raspune sau sa ma lamureasca si pe mine
  va multumesc

 26. Cu dreptul la munca e simplu mergeti si o anuntati la primarie cum ca sta la dv si doreste sa munceasca o sa primeasca dreptul de sedere apoi dupa trei luni max primeste dreptul de munca apoi daca ea isi gaseste de munca este bine bineinteles legal dupa care poate face cursul de germana dar macar sa se descurce cu germana ca sa poata munci legal apoi toate vin de la sine mult succes

 27. Buna!!!!!!
  Eu lucrez in germania de aproape 2 ani dar la negru, am anmeldung de cateva luni.Vreau sa imi fac acte si sa imi gasesc alt loc de munca.Am terminat in Romania Facultatea de Biologie si o Postliceala de Asistent de Farmacie, as putea cumva sa imi gasesc in domeniu de lucru daca imi legalizez diplomele?
  Daca poate cineva sa ma ajute …….astept un raspuns.
  Va multumesc mult!!!!!!!

 28. Buna!
  povestea mea e urmatoarea:
  sunt din sept 2009 in germania .Am trecut prin fel si fel de peripetii insa cel mai important lucru este ca am primit dr de munca umbefrist in luna martie.
  Din cauza unei boli care s-a agravat am fost nevoita sa stau in medical 3 sapt.fapt pt. care am fost data afara de la locul de munca pt motivul ca angajatorul nu vrea sa patesc ceva si sa trebuiasca sa imi plateasca pensie.
  Am acceptat ideea si am cazut de comun acord sa imi faca angajatorul concedierea.
  Aici vine marea problema:
  -din cauza ca nu stiu prea bine lb germana am refuzat sa semnez foaia care el sustinea ca este concedierea mea
  Am facut acest lucru deoarece mi s-a parut suspect faptul ca, atunci cand am intrebat ce se v-a intampla cu zilele mele de concediu el a sustinut ca nu mai am din cauza ca am primit zile libere cand nu era de munca ,insa acestea nu au fost platite.
  Dupa o lunga discutie am hotarat sa plec si l-am rugat sa imi trimita concedierea prin posta deoarece asa stiu ca se face legal.
  Intre timp am trecut si pe la un avocat si i-am explicat situatia ,acesta sustinand ca am facut foarte bine deoarece daca semnam imi pierdeam toate drepturile.
  Momentan sunt 2 sapt de la acest incident insa nu am primit nici un raspuns.
  -1) d-voastra credeti ca am procedat corect?La ce sa ma astept in continoare?

  Acum ca sunt din nou in cautarea unui loc de munca am hotarat sa incep in cariera mea Stiu ca nu va fi usor insa voi incerca sa dau tot ce e mai bun din mine.
  Pt inceput am hotarat sa fac un curs de limba germana si unul de contabilitate pt a-mi reaminti ce am facut la facultate si pt a vedea diferentele intre RO si DE si cel de lb pt a intelege exact tot ce am de citit si invatat.
  Pt acest pas am nevoie de cateva sfaturi si recomandari:
  -2) unde pot gasi aceste cursuri si cat ar costa aprox.?
  -3) exista vreo posibilitate sa platesc partial aceste cursuri?
  -4) ar fi mai indicat sa fac doar practica undeva?
  -5) sau un ausbildung?
  Nu stiu exact care ar fi varianta cea mai convenabila atat din punct de vedere al banilor cat si al timpului si a sanselor pe viitor.
  Orice sfat sau sugestie este bine-venita!Multumesc anticipat!

  Mentionez ca am terminat Facultatea de st. economice :contabilitate si informatica de gestiune si Master :buget public, piete financiare si banci in 2011, insa nu am deloc experienta.Diplomele le am traduse, insa cea de master nu mi s-a eliberat ,urmeaza in scurt timp.
  -6) credeti ca ar fi o varianta buna daca as trimite diplomele la egalizat cu mentiunea ca voi atasa si diploma de master prin toamna?
  Momentan lucrez un 400basis.Sunt in regiunea NRW.

 29. @Alina : ai facut foarte bine ca ai procedat asa. Ti-a spus acest lucru si avocatul. Suntem fiinte umane nu roboti, si de aceea avem si drepturi, nu numai obligatii, asa ca este normal daca ne imbolnavim sa avem si concedii medicale. Este treaba patronului daca nu-si poate tine afacerea cat timp esti tu bolnava. Si apropo, eu stiam ca-ti plateste casa de sanatate pensia, in caz ca nu mai poti lucra, nu el. Presupun ca aveai asigurare medicala in timp ce lucrai. Nu vad de ce sa ai probleme.
  1) pt cursul de lb germana poti face cursul de integrare, care am inteles ca este platit de statul german. Poate fi facut si gratuit in anumite conditii, daca nu, platesti un euro pe ora, ceea ce cred eu ca nu este mult.
  2) pt cursul de contabilitate, nu stiu ce sa-ti spun. Ambele variante sunt bune, si cea cu practica la o firma, dar si cea cu un curs platit de catre tine.
  Chiar nu stiu sigur ce sa-ti recomand dintre aceste doua.
  Eventual poti intreba aici : http://germania.blogs.lsrs.ro/ unde este liga studentilor romani din germania. Poate au ei o idee mai buna asupra sistemului de acolo.
  Da, este foarte buna idee sa mentionezi ca vei atasa si diploma de master.

 30. buna ziua.eu si sotia locuim de 5 luni in germania.ea are un handicap ,se foloseste de o proteza pentru a putea merge.am dori sa-si faca o proteza aici ptr ca cele din romania nu sunt bune, ca sa citez un doctorul neamt care a vazut-o (nu am mai vazut niciodata asa ceva,unde a fost facuta…?in padure),singura problema este ca proteza costa 12000 de euro si nu avem atatia bani.exista vreo posibilitate prin care sa putem plati mai putin.si daca ma ajuta faptul ca ea si-a gasit un angajator o poate ajuta la ceva.daca ma poate ajuta cineva cu informatii,rog a-mi scrie la adresa de mail keep_walking_in@yahoo.com.va multumesc anticipat

 31. Buna ziua ,
  As vrea sa va intreb cat de greu se gaseste un loc de munca in Germania . Mi-as dori sa lucrez acola , desi nu stiu germana si nici nu am pe nimeni acolo sa ma ajute , macar la inceput . Multumesc anticipat!

 32. APEL UMANITAR: eu ma numesc mihai feraru de 55 ani ,sunt un om f f bolnav cu multe boli f incurabile cum ar fi.. infarct miocardic antero-septal suferit de 2 ori, si tot de 2 ori am suferit accidente vasculare din trunchiul cerebral,, partial sunt paralizat,, zic asta ca am ajuns sa mai pot merge un pic adica merg cam 20-30m apoi fac o pauza si tot asa. am diabet f complicat eu imi fac singur injectii cu insulina de 4 ori pe zi, numai eu si cu bunul dumnezeu stiu de chinul meu zi de zi, duc lipsa de medicamente si alimente, stiu ca voi muri in curand ptr ca asa-s bolile astea, dar cred-ca voi muri flamand tare greu mai este cand nu ai de mancare, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi si care il iubeste pe bunul dumnezeu, sa ma ajute si pe mine, cu putin din putinul lor ptr ca dumnezeu ii va rasplati inzecit pe fiecare, va rog din suflet sa ma iertati daca deranjez si vas ruga sa nu ma judecati voi lasatil pe dumnezeu sa judece pe fiecare ptr faptele bune sau rele,. eu nu pot efectua nici o activitate. .ma aflu in spania unde urmeaza sa fiu supus unei inerventii chirurgicale la creer unde am 2 cheaguri de sange, am cont la banca.. CAIXA in spania are nr. ES6321002701100110648088/CAIXESBBXXX. .. pe nume mihai feraru.. va rog nu ma lasati ajutati-ma tel 0034642624824 Doamne ajuta A-R

  yaaaaaaa.JPGyaaaaaaa.JPG
  yaaaaaa22222.JPGyaaaaaa22222.JPG
  yaaaaaa11111.JPGyaaaaaa11111.JPG,, oare va ganditi macar o clipa la ce scrie in biblie,, bate si ti-se-va deschide, cere si ti-se-va da,etc etc,, .draga frate eu am si cont paypal pe adresa de email,, cordeni1@yahoo.com ,tel 0034642624824,,mihai feraru

  Daca vreti si va lasa dumnezeu faceti cum credeti dvs, martor il am pe Dumnezeu

 33. salut…am si eu o problema….Am lucrat cateva luni aici in germania mai exact in munster….si acum patronu rezufa sa imi plateasca restu de bani in jur de 1800 euro…cum as putea sa procedez sa imi recuperez banii???astept un raspuns daca stie cineva…redman_b88@yahoo.com

 34. buna ziua , as dori daca se poate sa ma ajutati cu informatii despre zona sachsen-anhalt , urmeaza sa plec la munca ca infirmiera in zona halle .cand am dat cautare pe goole nu a adus informatii foarte pozitive -nivel de dezvoltare, rata somajului si stau putin sub semnul intrebarii.va multumesc pentru amabilitate

 35. Buna! Va solicit pentru o problema ceva mai ciudata la prima vedere. Am anmelldung in Unterschleissheim aproape de Munchen la un prieten din data de 1. 10. 2012 si inca nu am reusit sa-mi gasesc un job. Momentan sunt in Romania si astept vesti de la prietenul meu care imi cauta de lucru. Specific faptul ca as vrea sa ma stabilesc in Germania alaturi de sotie si fiul nostru de 4 ani dar momentan am nevoie de un job ,daca ma poate ajuta cineva in aceasta privinta? Va multumesc! adresa mea de e-mail: apodariteicristian@yahoo.com

 36. buna ziua daca eu ma casatoresc cu femeie ce are nationalitate germana beneficiez de asigurare medicala si pot primi ceva bani si grad de handicap de la statul german prin faptul ca sunt casatorit cu ia ? sunt bolnav de screloza multipla in placi

  • Asigurarea medicala nu o primit asa, cadou. Puteti fi coasigurat, daca sotia lucreaza, daca nu trebuie sa incheiati fie o asigurare voluntara in sistemul public fie o asigurare privata.
   Succes!

 37. Vasile Buzan

  buna seara,am si eu cateva intrebari sotia mea a lucrat anul trecut ((2012) 5 luni in germania ca sezonier in agricultura vreau sa stiu daca poate primi alocatia pentru ce-i 2 copii ,avem o fetita cu handicap grav si am vrea sa stim daca are si alte drepturi sau nu .Si ce acte avem nevoie in afara de formularele E401,si E411.Va multumesc anticipat .adresa de e-mail buzanvasile@yahoo.com

 38. Buna ziua ! Explozie de intrebari si promtitudine la raspunsuri…foarte nice !
  Acum si intrebarea mea : m-am saturat de Romania ! Am 46 ani si chiar nu o mai vreau decat ca si meleaguri precum si amintiri, atat ! Nu am averi stranse, am o familie sotia de aceeasi varsta cu mine si o fetita, sanatoasa de aproape 7 ani ! Ce sanse as avea pentru Germania si care ar fi pasii spre a ma integra in societate ? ( stiu si presupun ca nu este mai usor un trai in alta tara, ca nu voi gasi cainii cu covrigi in coada, dar as vrea sa-mi gasesc o alta…Romanie , mai putin birocratica, mai putin trai in nesimtire :)) Va multumesc

  • Petre Liliana

   @AlexB Pentru a incepe o viata noua in orce tara EU, dar mai ales in Germania, aveti de urmat un program simplu si eficient in 10 puncte:
   1) Invatati limba.
   2) Invatati si mai mult limba, scris si vorbit.
   3) ……
   7) Continuati sa invatati germana, traduceti FARA GOOGLE tot ce va pica in mana.
   8) Dati un examen la scoala unde ati invatat germana si luati un certificat, B1 e perfect.
   9) Daca considerati ca ati invatat limba uitati-va la TV si cititi ziarele germane online, apoi cautati aici pe site si mergeti la site-urile guvernlui German: agentia de munca, agentia pentru straini si asa mai departe, daca nu aveti nici o problema in a intelege scris si vorbit 95% din ce vedeti in germana trecem la punctul 10, daca nu ne intoarcem la punctul 1.
   10) Acum stiti deja Germana, faceti o excursie in zona care va place, eventual la o cunostinta/prieten, rugati-l sa va gazduiasca contra cost 1-2 sapt. si luati la mana ziarele locale si site-urile de joburi. Daca gasiti ceva care vi-se potriveste, sunati si incercati sa obtineti un interviu, credeti-ma vor fi PLACUT surprinsi ca vorbiti cat de cat si altele vor fi perspectivele.
   Daca aveti oarece calificare puteti face acest lucru si telefonic din tara.

   Sau evident, puteti merge “la plezneala” sau “la munca cu firma X”, este 100% garantat ca veti iesi sifonat din chestia asta, adica si “obosit” si cu banii luati (sau dati).

   Mult succes.

 39. Am uitat sa mai intreb ceva . As renunta chiar si la cetatenia romana in favoarea celei maghiare daca este posibil acest lucru si cum se procedeaza

  • Petre Liliana

   @AlexB Tz,tz,tz, se poaate, asa patriot sunteti ;). Lasind gluma la o parte, in afara de cateva luni in care mai aveti nevoie de permis ca roman, care oricum se acorda usor pentru meserii calificate, mare lucru nu castigati si desi ungurii erau aliatii traditionali ai Germaniei, in ultima vreme lucrurile s-au mai schimbat de cand a venti la putere un fel de Vadim anti-europen, personal va sfatuiesc sa nu o faceti.

 40. Vali Danalache,ma aflu oarecum intr-o situatie asemanatoare cu a ta,esti amabil sa-mi scri pe daranga70adrian@yahoo.com,pentru unele relatii ori sfaturi pe care ai putea sa mi le impartasesti?
  Multumesc!

 41. vinatoru rodica

  Buna ziua .Ma numesc Rodica si sunt venita in Germania de un an inpreuna cu sotu care munceste cu contract de munca aici .Mi-am adus si copii fata e la sc ,si baiatul nu este ca are un handicap nu poate merge .Trebuie sa ne vina si asigurarile de sanatate si daca stie cineva unde trebuie sa ma adresez mai intii ca sa pot inscrie baiatul la o sc ptr copii cu dizabilitati
  ;

 42. Buna ziua .Am si eu cateva intrebari .Sotul meu este plecat in Germania de un an si acuma vreau sa ma duc si eu cu copii o fetita care aterminat clasa 1 si un baiat care aterminat clasa a2 vreau sa stiu copii pot merge acolo la scoala sau trebuie sa faca un an de integrare?Am mari emotii imi este tare teama ca copii nu se vor integra .Multumesc . Astept raspunsuri.

 43. Buna ziua,
  inprimul rand tin sa va felicit pentru site si pentru munca depusa.
  Am gasit aici informatii foarte utile pentru o relocare in Germania.
  De curand am obtinut cetatena maghiara. Copii mei de 8 si 5 ani au primit la fel. Locuim in Romania, copii sunt nascuti aici.
  In momentul de fata au dubla cetatenie : romana si maghiara.
  Am facut demersuri pentru a primi si pasaport maghiar pentru copii.
  Nelamurirea mea este urmatoare: in cazul in care vom dori sa plecam in Germania cu copii, si presupunand ca vom merge separat cu ei, de exemplu eu cu copii si sotul sa vina ulterior, va fi nevoie de o procura speciala de la notar? Sau invers daca pleaca el intai cu copii si eu sa plec la o perioada dupa aceea, va fi nevoie de procura semnata de mine?
  Copii au deocamdata doar pasaport maghiar, sotul fiind de fata la depunerea cererilor si a semnat ca fiind de acord ca copii sa aibe dubla cetatenie si pasaport maghiar. sau va fi nevoie sa le facem separat si pasaport roman?
  Sper ca cineva ma poate lamuri. Va multumesc!

  • Kedves Ilona! Si noi suntem in aceiasi situatie ca dvs,nu o sa intampinati nici un fel de problema daca copii calatoresc doar cu un parinte,reglementarea respectiva se refera doar la cetatenii romani,si dvs si copii avand pasaportul maghiar ,NU sunt probleme.In toata Europa inclusiv DE sa va legitimati cu pasaportul maghiar.Daca doriti pot sa va dau si nr de tel pentru mai multe detalii…..o zi buna si succes.

 44. buna ziua as avea si eu o intrebare sotul lucreaza in germania avem un copil de 4 anisori si o sora cu handicap de gradul 1 vrem sa mergem in germania in vizita imi trbuie ceva acte pentru sora mea?si daca da ce acte va multumesc

 45. Revin cu o intrebare. Eu lucrez cu contract de munca, drept de munca ,asigurare medicala,etc. Sotia mea nu lucreaza dar am vrea sa-si plateasca o asigurare pentru pensie personal. Este posibil acest lucru? Ati putea sa-mi recomandati vreo firma de asigurari sau institutia la care ar putea plati? Va multumesc

 46. daniela calaver

  buna ziua, am si eu o intrebare: eu sunt in germania impreuna cu prietenul meu din septembrie 2013 si nici pana in mementul de fata nu am reusit sa ne facem almendung, am fost pana acum de 5 ori la primarie si de fiecare data ne-au respins. ultima oara ne-au cerut certificat de celibatar din romania, iar toata lumea cu care am discutat mi-a spus ca nu au nevoie de asa ceva pt ca eu am un contract de inchiriere, platesc chiriee iar ei sunt obligati sa ma inregistreze ca locuiesc la adresa respectiva. ce as putea sa fac? Va multumesc anticipat!

  • Trebuie sa insistati la primarie, sa le explicati ca e un abuz ceea ce fac ei, e suficient contractul de inchiriere / declaratie de primire in spatiu in cazul in care nu este inchiriat de dumneavoastra apartamentul. Le explicati ca aveti chiar obligatia de a va inregistra in 7 zile de la mutare.
   Succes!

 47. As vre ca mai intai sa merg eu la cumnca in Germania si mai apoi sa vina si sotia si copilul.Cum as putia sa obtinem drept de sedere si de munca?

 48. Mam gandit sa plec cat mai reped cu un contract de munca iar sotia si copilul sa vin in August.c ca se poaterezi

 49. As dori sa ma mut in germania, cine ma poate ajuta cu niste informatii contra cost despre actele necesare stabilirii acolo si obtinerea rezidentei eventual domnul Vali care are experienta? va rog sa imi scrieti pe adresa tutancamun3@gmail.com

 50. buna ziua va rog sa mi ziceti persoanele cu grad 2 de handicap din Romania care sunt stabilite in Germania au vreun drept acolo si daca se recunoaste certificatul acolo

 51. pentru dl Vali : sunt si eu o persoana cu dizabilitai grad 1 si as dori s atin legatura cu dansul pentru ca nici eu nu mai doresc sa stau aiic in tara ..banii pentru noi sunt atat de putini ,stau in chirie imi este greu si mi-as dori mai multe sfaturi pentru venirea in Germania ptr ca si eu am cunostinte acolo si mi-as dori sa stiu pasii mai exact ,daca ati putea sa ma contactati pe e-mailul meu soulhell_31@yahoo.com ,va multumesc anticipat

 52. Buna ziua, ma nunesc Ovidiu: Locuesc in germania si lucrez cu contract de munca. Am un certificat de handicap, amputatie laba piciorului drept. Intrebarea mea este de ce drepturi pot beneficia ???Multumesc

 53. Buna ziua!
  Domnule Vali, as avea si eu nevoie de cateva sfaturi din partea dumneavoastra in privinta actelor/formularelor pe care ar trebui sa le aiba la plecarea din Romania o persoana incadrata in gradul de handicap accentuat.
  Eu si viitorul meu sot intentionam sa venim din Septembrie intr-un program al Diakoniei, anul de voluntariat social. Acest program ne va oferi si asigurare medicala. El are un picior amputat si am dori sa stim ce acte sa ducem cu noi pe langa cele obisnuite. Mentionez ca in Romania el lucreaza, deci are asigurare sociala si este si proaspat absolvent de facultate.
  Felicitari persoanelor care au creat acest site extrem de util!

 54. ma intreb cum poti sterge lacrimile unui om care plange in tacere si in singuratate?cum sa ma stranga cineva in brate daca sufletul meu s-a inchis in temnita dureri si stau acolo in intuneric? cine poate sa-mi zica vorbe calde cand eu imi astup urechile?cine poate sa treaca de zidurile pe care eu le-am inaltat in jurul meu?Pesemeni ca sufletul omului intinde sa se retraga intr-un coltisor intunecat si rece atunci cand este lovit puternic de viata/stiu ca ajutorul poate aparea de unde nu te astepti.Si uneori e mai bine sa lasi garda jos,si sa te prinzi de firul de speranta care atarna firav deasupra mea.Ma numesc. Pavel florin locuiesc în Iași. În anul 2008 am divorțat de soția mea căzând în depresie spunând viata nu mai are rost pt mine. În anul 2009. Am ajutat o doamnă care avea probleme de sănătate având amândoi rinichi bolnavi m.am hotărât să.i donez un rinichi fără să am pretenții bănești sau materiale.saracuta de ea făcea dializă și se chinuia am ajutato de la un chin. În 2015 a venit coșmarul meu,m.am inbolnavit de Artrită ne având asigurarea plătită nu am putut să mă internez în spital și am făcut o cangrenă a fost nevoit sami amputeze gamba stânga. Am dat pt pensie de handicap fizic și mia făcut o pensie de gr 3 luând pe lună o indemnizație de 39 de lei și cea de boală de 400 lei.greu tare a zis ca sunt bun de muncă fără picior. N.am întins mâna niciodată dacă ași avea o proteza doamne nu costa mult doar 1500euro. Dar am o situație foarte grea stau în chirie platesc 300 lei iar eu trăiesc dor cu 139 de le pe lună. Stat în chirie la un bătrânel eu fiind în spital bătrânetul a adormit cu tigara în mâna și a ars în căsuță cu toate ca au ars și hainile mele nu mia mai rămas nimik.doar ce am pe mine
  De multe ori mă gândeam să renunț la viață nu am nici un ajutor de la nimeni. Pavel Florin țel. 0749941691. Ajutați.ma va rog măcar cu niște hăinuțe am lucrat în viata mea ca barman urăsc băuturile alcoolice m.am îmbrăcat toată viata numai la costum. Va rog ajutați.ma

 55. Buna Vali si celorlalti. Cand ati plecat din Romania (ati schimbat resedinta sau domiciliul), a ramas valabil certificatul de handicap din Romania? Mai primiti beneficiile si din tara (indemnizatie etc). Intentionez sa plec si eu si ma interesezcare e procedura aici si daca mai am drepturi cu certificatul din Romania.
  Multumesc

 56. Buna ziua!Sunt de o luna cu băiețelul meu în Germania,el are pașaport temporar ,care cu greu l-am obținut de la fostul soț, am și procura care mai e valabila încă o luna.As vrea sa știu daca as putea sa-i fac pașaport pe trei ani fără ca tatăl sa fie de fata,doar cu procura. Mulțumesc!

 57. buna ziua , doresc si eu sa ma mut in Germania , oare este tarziu eu am 49 de ani si sotul 51 ani. Oare ne mai angajeaza cineva la varsta asta.Amandoi cunoastem limba germana la nivel de conversatie.
  Multumesc

 58. buna sint ladislau cetatean roman si maghiar ok pina aici dar insa eu am lucul de mubca de saptamina viitoare in germania deja aam casa in chirie mai multe nu stiu inca dar daca o sami placa acolo imi va da si o a treia cetatenie multumesc pentru raspuns

  • Germania permite doar dubla cetatenie. Dar pana sa ajungi la punctul ala in care trebuie sa alegi mai sunt 7-8 ani si mai sunt de indeplinit si alte conditii. Cetatenia nu se acorda doar daca te muti intr-o alta tara.

   • Nici macar dubla cetatenie nu permite Germania, decat in cazul unor exceptii mari gen sportivi de performanta. Cand optezi pt. cetatenia germana, trebuie sa semnezi un document in care-ti dai acordul sa renunti la cealalta sau celelalte cetatenii pe care le detii.

   • Liviu, probabil cunosti legea veche. Cetatenii Uniunii Europene pot avea 2 cetatenii.

    Spezielle Regelung für EU-Bürger

    Die Einbürgerungsvoraussetzung, dass die Staatsangehörigkeit aufgegeben werden muss, gilt nicht bei der Einbürgerung von Staatsangehörigen eines Mitgliedstaates der Europäischen Union. Es kann jedoch passieren, dass diese Bürger durch die Einbürgerung in Deutschland nach dem Recht des anderen Staates ihre bisherige Staatsangehörigkeit verlieren. Weitere Auskünfte erteilen die jeweiligen Botschaften der EU-Staaten.

   • Pentru Ciprian: OK, multumesc de precizari! Intr-adevar legislatia a fost modificata in relatie cu statutul de cetatean european. Insa pentru restul, ramane la fel.

 59. Ridic o problema de larg interes pentru romanii din Germania care lucreaza cu forme legale: care este regimul orelor suplimentare? Se platesc sau se compenseaza cu timp liber? Cu siguranta ca majoritatea dumneavoastra a lucrat deja in plus diverse ore, fata de programul normal de lucru, care este definit in diferite moduri, prin contractul de munca. De exemplu, eu am citit ca in lipsa unei clauze in contract, orele suplimentare se platesc obligatoriu de catre angajator. Dar daca in contract (sau anexa lui) este stipulata o clauza care spune ca in schimbul orelor suplimentare se pot acorda nu numai plati dar si timp liber corespunzator numarului acestora, atunci se poate si aceasta varianta. Seful meu pana acum, plateste maxim 20 ore suplimentare pe luna, iar daca ai mai multe, te obliga sa-ti iei liber, ceea ce consider ca este un abuz. Dumneavoastra ce parere aveti? As fi curios sa cunosc si o parere avizata. Oricum am de gand sa caut articolul de lege care stipuleaza clar regimul de obligativitate a platii orelor suplimentare, dar nu stiu ce numar are.

 60. Buna tuturor! Sunt mama unei fetite minunate care s-a nascut cu un picior mai scurt. Medicii din Romania mi-au propus amputarea sau tehnici foarte vechi. Asa ca am ajuns sa cer si parerea medicilor din Germania care mi-au spus ca pot prin multiple operatii pe parcursul a 14 ani sa o ajute sa aiba picioarele identice. M-am hotarat sa ma mut in Germania cu toata familia. Va rog sa imi spuneti ce fel de asigurare medicala ar acoperi costurile operatiilor si daca prin asigurare se acopera sedintele de fizioterapie. Daca mai este cineva intr-o situatie similara, sau care ma poate ajuta cu mai multe detalii, rog sa ma contacteze pe ioana_tip@yahoo.com. Multumesc!

 61. Astfel de operatii se fac si in Romania. Acum cativa ani era un medic din Republica Moldova care facea asemenea operatii la spitalul din Mangalia.

  • Am fost la medicul din Mangalia. Ne-a propus sa asteptam pana la 6 ani si abia dupa aceasta varsta sa vada ce poate face. Dar el e batran. Si cand fetita mea va avea 6 ani e foarte posibil sa nu mai traiasca. Si un alt motiv pentru care doresc sa plecam, este ca nu gasim un tehnician ortoped care sa faca o proteza\orteza functionala. Fetita are acum 1 an si nici o sansa sa mearga.

 62. Selejan Gabriela

  Buna seara doresc si eu sa vin in Germania impreuna cu parintii sotului meu si am si doi copii minori din care socrul meu e la pat credeti ca am sanse sa vin si sa ma stabilesc acolo? Multumesc.

 63. si eu am luat handicap in rom si acu stau aici pot sa imi fac aici si ce-mi trebuie…

  • Toate bune dar chestia cu permisul romanesc valabil doar 6 luni, e falsa. Se poate circula cu el pana la expirare, apoi trebuje solicitat unul german.

 64. Foarte frumoasă poveste si foarte usor merge totul aici in De ceea ce in Ro nici gand de asa ceva pt persoanele cu handicap.Suntem si noi de 4 ani aici,iar acum ne-am cumparat casa si asteptam sa ne mutam.
  Vreau sa il aduc pe fratele meu aici .El are 30 de ani si de 3 ani,are amputata palma dreapta.El a lucrat in Ro pana acum,iar acum a ramas fara servici si as vrea sa il aduc la noi sa isi gaseasca ceva de munca.
  Primul lucru e Anmeldung pt el ,clar,dar stiti cumva daca poate primi un ajutor ceva pt ca are palma dreapta amputata???unde sa ma interesez??el vrea sa isi gaseasca de munca normal si sa lucreze,dar din cate am auzit poate primi si o pensie de handicap aici.Va multumesc din suflet daca ma puteti ajuta cu un raspuns.Sanatate multa sotiei si bafta tuturor!

 65. Vreau si eu o solutie la problema mea, daca se poate. Unul dintre copii, impreuna cu sotia lui s-au stabilit de curand in Germania. Au domiciliu, stabil, amandoi incadrati in munca. Avem o nepotica si tare am vrea sa ne mutam alaturi de ei.Eu sunt pensionara, sotul meu va fi peste cateva luni. Pensiile nu sunt grozave la nici unul. Avem un apartament proprietate pe care o sa-l vindem. Putem spera ca ne vom reintregi familia in vreun fel? Nu vream sa depindem de nimeni si nu vrem sa devenim povara pentru copii.Sunt solutii pentru acest caz?

  • Depinde de foarte multe variante reusita dv. in Germania, pentru reintregirea familiei, mai ales ca sunteti sau veti deveni, cazul sotului, pensionari. Suma obtinuta pe apartamentul din Romania, va va permite poate, sa cumparati o garsoniera, repet, poate, dar nu in orase mari si scumpe precum München, Hamburg , Frankfurt, etc. In felul acesta veti evita plata chiriei care este destul de piperata ca si pret, functie de zona unde va veti stabili. Apoi, va vor fi necesare asigurari medicale de sanatate private, destul de scumpe, fara de care nu puteti intra in legalitate. Sumele se ridica pt amandoi la circa min. 500 euro lunar. Apoi va trebui sa tineti cont de plata costurilor suplimentare pentru locuinta, unde intra apa, gunoi, caldura, suma variaza functie de gradul de eficienta energetica a locuintei undeva intre 100-150 EUR lunar pt o garsoniera, dar si fondul de rulment care se ridica la circa 150-200 Euro lunar. Veti plati obligatoriu taxa radio-tv (GEZ), circa 57 EUR la fiecare 3 luni. Veti avea nevoie de conturi bancare, unde sa vi se livreze lunar pensia, si de unde vi se vor trage lunar sau trimestrial, dupa caz, diferite plati, precum, GEZ-ul mai sus mentionat, un abonament TV sau internet, apropos, internetul in Germania e f. scump, comparativ cu Romania, si altele. Va trebui sa va ganditi si pentru viitor, la ingrijirea dv., daca veti fi in ipostaza sa nu va puteti ingriji singuri. In Germania, pe langa asig. de sanatate se plateste sau se retine lunar, si o taxa de ingrijire, pentru aceste situatii, cand intrati in pensie. Desigur suma nu este de ajuns, si va trebui ca dv. sau si cu ajutorul copiilor, sa va platiti diferenta din mana, pe langa pensia care intra automat toata la acest capitol, daca va fi aceasta situatie. Daca insa veti locui intr-o locuinta mai mare, impreuna cu copiii, atunci va fi ceva mai simplu, impartind costurile. Ceea ce v-am explicat , sunt in mare, principalele cheltuieli si griji, ne mai vorbind despre banii pt mancare si altele. Oricum, nu va va fi deloc simplu, eu personal va sfatuiesc sa va ganditi de 3 ori inainte sa faceti pasul, dar va doresc succes, in caz ca-l veti face!

 66. Buna seara,sunt un barbat in varsat de 26 ani care locuieste in Germania de 3 ani ,am contract de munca permanent si vreau sã imi aduc fratele minor in varsta de 16 ani. Cu procura din partea mamei ce anume imi mai trebuie. Multumesc anticipat

  • Buna ziua! Cred ca in acest caz, procura nu va ajuta cu nimic. Va trebuie un act oficial din partea unui Tribunal din Romania, care va insarcineaza cu responsabilitatea asupra minorului. Apoi aceasta hotarare, va trebui tradusa in limba germana, si apostilata. Poate ca expertul acestui forum, dl. Iulian S. , va face mai multe precizari in acest sens. Succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.