Un specialist in sistemul fiscal german

articol actualizat la 06.10.2016.

In acest material vom prezenta  raspunsurile la cele mai frecvente intrebari puse de cititorii nostri privind sistemul fiscal german. Interlocutorul la care ne-am adresat pentru raspunsuri este domnul Paul Gaza, unul din managerii Paul Gazafirmei Contabilis din Munchen.

  

Tema: Clasele de impozitare 

Intrebarea lui Marius S, Munchen: As avea o problema legata de clasele de salarizare 3/5. Eu locuiesc si lucrez in Germania de un an si jumatate, iar in decembrie 2014 m-am casatorit. In aceste conditii, as putea beneficia de schimbarea clasei de salarizare de la 1 la 3? Functionarii de la Finazamt imi spun ca acest lucru nu este posibil decat daca sotia isi declara domiciliul in  Germania ( respectiv, daca isi face Anmendung aici), desi ea nu locuieste si nici nu intentioneaza sa locuiasca aici. Intrebarea este : Are sau nu nevoie sotia de Anmeldung pentru ca eu sa beneficiez de schimbarea clasei de impozitare ?

Raspuns: Pentru cetatenii din tarile EU e posibila acordarea clasei 3 pentru ambele tipuri de impunere (beschränkt sau unbeschränkt). In cazul celui beschränkt trebuie sa mai demonstrati ca sotia nu cistiga mai putin de 10% din venitul familiar. Mergeti pur si simplu inca o data la FA si poate dati peste alt functionar, care sa speram ca stie mai bine. Problema este ca legea initiala prevedea pentru clasa 3 ca ambii soti sa aiba domiciliul in De, dar atunci inca nu exista EU. Azi aplicarea intr-o astfel de forma ar insemna discriminare, de aceea legea a fost adaptata, dar nu toti  functionarii o stiu.

Tema: Munca ca persoana fizica autorizata

 Intrebarea lui  Vlaicu Irinel: Imi puteti spune va rog ce se poate intampla daca am firma inregistrata de 4 luni fara activitate tot de 4 luni sunt inregistrat si la primarie si mi a venit un plic cu multe hartii de completat de la finanzamt cu termin de 3 saptamani. Nu am asigurare medicala. Ce mi se poate intampla daca nu completez hartiile, cat pot sa stau cu firma fara activitate fara sa platesc ceva sau sa fie inchisa?Multumesc mult!

Raspuns : In mod normal ar trebui sa faceti declaratiile TVA cu valoare zero incepind din luna urmatoare de la infiintare. (considerind ca sinteti platitor tva). Altfel, ar trebui cel putin sa raspundeti la adresa  prin care s-au trimis formularele de taxe, daca sau de ce nu le mai faceti. Astfel evitati corespondenta si somatiile neplacute. Taxe nu platiti atita timp cit nu aveti rulaj. La asigurare medicala sinteti obligat si cind o sa va puneti in ordine veti plati din urma!

Intrebarea Ecaterinei I. din  Stuttgart: Imi puteti spune, va rog, care ar fi taxele pe care ar trebui sa le platesc in calitate de PFA (desfasor activitati IT) pentru un venit lunar brut de 8000 euro ? Va multumesc anticipat.

Raspuns: Daca luati tabela baza pe 2013 vedeti la 96 mii venit, taxele impreuna cu cota de solidaritate sunt de ca 34 mii. Dar valoarea definitiva depinde de foarte multi factori. Asa privit, aceasta ar fi suma maxima. Fiind casatorita, de ex., va raportati deja la o alta tabela, iar multe cheltuieli se pot deduce.

Tema: Cum se poate  profesa in meseria de contabil in Germania?

Intrebarea Danielei V., Koln:  Va rog sa ma ajutati cu o informatie: cum si in ce conditii pot profesa contabilitatea in germania, ma intereseaza ce cursuri si alte specializari trebuiesc facute pentru a putea profeasa. Mentionez ca sunt de 3 luni in germania am 35 de ani, vorbesc engleza la nivel avansat, germana nivel de conversatie, dar vreau sa fac cursuri de limba germana si in Romania am lucrat 10 ani intr-o firma de contabilitate si audit financiar…

Raspuns: Ca sa lucrati in contabilitate trebuie sa o luati de la inceput. Cind stiti bine germana, puteti sa faceti cursuri de Finanzbuchhalter (la IHK, de ex.) care costa citeva  mii de euro. Puteti incerca ca si contabila simpla (Debitoren- Kreditorenbuchhalter/in) si dupa aceea incet, incet sa va formati. Daca deveniti valoroasa pentru angajator, s-ar putea ca el sa va finanteze cursuri de Finanzbuchhaltung (dar pe linga serviciu!). Punctul Dvs de plecare este bun, dar nu si suficient.

Intrebarea Liliana Pestritu, Bucuresti: Ma numesc Liliana, am 42 de ani, in luna iulie a acestui an ma voi muta in Germania la Stuttgart, pentru a locui cu prietenul meu. As dori sa stiu ce ar trebui sa fac pentru a putea lucra in contabilitate. Mentionez ca am absolvit ASE si ca as dori ca si in Germania sa pot ajunge sa profesez. Dar nu cunosc o informatie esentiala: diploma de licenta in specializarea contabilitate si informatica de gestiune obtinuta la ASE este recunoscuta de catre statul german? Daca nu, ce alte cursuri sau studii ar trebui sa mai fac?

.Raspuns:  Sa invatati in primul rind germana foarte bine. Pentru aproape toate diplomele exista o recunoastere formala care insa nu are greutate. Nu cheltuiti bani multi pentru recunoastere chiar daca “unii” va ofera servicii scumpe de intermediere! Daca va uitati pe pagina http://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/de/berater/list/page/1  veti putea citi: “Für den ausgewählten Beruf gibt es kein Gleichwertigkeitsverfahren.Sie haben die Möglichkeit eine individuelle Zeugnisbewertung durch die Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen anzufordern. Diese Zeugnisbewertung ist ein offizielles Dokument, mit dem eine ausländische Hochschulqualifikation beschrieben wird und mit der die beruflichen und akademischen Verwendungsmöglichkeiten bescheinigt werden. Es ist speziell für die Bewerbung auf dem Arbeitsmarkt gedacht “
Tradus si simplificat inseamna: diploma nu va fi corelata/identificata la/cu vreo diploma similara in De. Actul acesta insa poate dovedi un efort de studiu, care in functie de angajator e aproape sau departe de o recunoastere definitiva. Foarte mult conteaza modul in care fiecare persoana se implica in procesul de munca. In toate experientele de succes ale romanilor, pe care le cunosc eu, au fost harnicia si creativitatea elementele esentiale ale succesului. Va doresc toate cele bune!

Continuarea acestui material se gaseste aici  

Domnul Paul Gaza si doamna Cristina Dinu (asociata dinsului) pot fi contactati la: CONTABILIS.de, Kistlerhofstr. 168, 81379 München, Tel. 089-90546276  Mobil: +49 (0)151 569 23807 Mobil: +49 (0)176 819 08375, E-mail:   gaza-dinu-contabil@gmx.de sau va puteti ajuta de aceasta harta:

Legenda:

Pe „Harta europeana a serviciilor romanesti” simbolul folosit pentru categoria de interes ” contabili si firmele de contabilitate” este simbolul euro pe fond albastru.     simbol contabil

 

1,335 thoughts on “Un specialist in sistemul fiscal german”

 1. Buna ziua! Si eu, la fel ca marea majoritate a romanilor veniti in Germania ma confrunt cu probleme, am f multe intrebari la care nu am gasit si raspuns, motiv pt care va rog domnule Paul Gaza (dar ii rog si pe cei care citesc acest site si au informatii care mi-ar fi de ajutor sa-mi raspunda) daca puteti sa ma sfatuiti cu ce as avea de facut.
  sunt casatorita, sotul lucreaza si el ca si mine in Germania, el sofer pe un camion iar eu mi-am facut un Gewerbe in domeniul curatenie dar de fapt ingrijesc o batrana 24 de ore din 24.In noiembrie 2012 am depus actele pt Gewerbe in Troisdorf(langa Köln) la primarie, mentionand ca voi incepe activitatea din 01.12 2012.Cererea de infiintare a firmei mi-a fost acceptata, pe la sf lunii ianuarie mi-au venit niste documente(formular) de la finante Siegburg pe care le-am completat si le-am trimis in cursul lunii februarie, dar nu am primit inca nici un steuernummer.
  — sunt obligata sa-mi fac asigurare de sanatate chiar daca sunt asigurata de pe sotul meu laAOK, sau pot sa stau asa?
  — pana acum nu am platit nimic pt somaj, pensie, unde pot rezolva situatia asta si o pot face din urma?
  –completand actele ca sunt neplatitor de impozit- in sensul asta cand tai chitanta pe o suma de 1000-1200 euro/ luna ma pot astepta la ceva surprize?
  — pot sa tai chitanta daca eu nu am Steuernummer?
  –imi vor mai veni apoi ceva formulare de la Finanzamt dupa ce-mi va veni Steuernummer sau va trebui sa trimit la ei ceva copii dupa chitantele taiate?

  Va multumesc din suflet tuturor si va doresc numai bine.

  1. Ceea ce faceti dumneavoastra acum va va crea mari neplaceri pe viitor. Dumneavoastra lucrati cu Gewerbe – lucrator independent – dar in fapt prestati o activitate 100% dependenta. La un moment dat toate se vor intoarce impotriva dumneavoastra, cu un anumit factor de multiplicare. Autoritatile sunt destul de pornite in combaterea acestor situatii, ceea ce faceti acum e doar evitarea platii impozitelor si asigurarilor sociale (platiti doar partea angajatului, contributiile angajatorului sunt sarite) si evitati obtinerea unui permis de munca, fiind incadrata ca lucrator la negru. Va zis asta spre binele dumneavoastra, sunt multi patiti.

   In privinta asigurarii medicale – da, sunteti obligata sa incheiati asigurare medicala separata – aveti 2 optiuni, asigurare voluntara in sistemul public sau asigurare privata, trebuie sa verificati in ce situatie va puteti incadra (cel mai probabil veti fi acceptata in sistemul public) – pentru informatii detaliate va recomand sa cititi asrticolul de pe site dedicat – Asigurarea medicala pentru lucratori independenti.

   Succes!

 2. Multumesc pt raspuns IulianS. Trebuie sa mentionez faptul ca exprimarea ” ingrijesc o batrana 24 de ore din 24″ este incompleta si destul de inexacta, deoarece o data la doua zile mai am doua fam la care doua ore dimineata si doua seara fac efectiv curatenie in locuinta si ajut la igiena corporala a doi batrani. Dar ,……mi-as fi dorit din suflet raspunsuri la cele punctate de mine, acolo nu stiu ce am de facut, situatia deloc roz in care ma aflu o cunosc. Vreau ca activitatea mea sa fie perfect legala daca nu vroiam asta nu ma mai incurcam cu gewerbe si de asta imi bat capul cu toate problemele ce apar; am nevoie de putin ajutor, ajutor pe care nu-l gasesc nicaieri. Am primit deja 4 respingeri pt dr de munca .Cand am zis ca ingrijesc o batrana 24 din 24 a fost si datorita faptului ca batrana pe care o ingrijesc mi-a oferit cazare si masa fara nici un cent cu conditia de a a-i face curatenie in casa si de a petrece cu ea putin timp, ea ramanand vaduva de curand .Astfel de la cele trei familii incasez in total 1000-1200 euro.

  Astept cu mare interes raspuns la intrebarile mele.

 3. Buna ziua.Am găsit primul meu loc de munca in Germania,urmează sa semnez contractul de angajare si am câteva întrebări la care nu găsesc răspuns.Mi s-a spus ca angajatorul îmi va plăti taxele(mai puțin cele de asigurare medicală):Cum pot beneficia de deduceri personale,la ce sunt aplicate acestea si cui mă adresez?
  Dacă soțul meu este momentan șomer in România si vrea sa vina alături de mine in Germania beneficiez de o deducere de impozit ?ce demersuri trebuie sa fac si in ce grila de salarizare m-as putea incadra?Multumesc!

 4. Salut Mirela, si bineinteles iniatiatorii acestui site, care momentan pana la punctul care sunt , am reusit datorita lor. Eu sunt de o luna de zile in Germania si la fel, inca nu lucrez. Am anmeldung…etc…okay. Ca acte ce le detin sunt diploma de liceu al liceului industrial absolvit cu calificarea de mecanic in mecanica fina, certoficat de absolvire mecanic auto dar nu am desfacut decat motorul de la dacie, si diploma de licenta a facultatii de drept .pot spune ca am subscris mai tuturor site+urilor cu joburi si etc dar nimic,,,desigur cv si scrisori de intentie…iar toate actele le am traduse in limba germana de acasa…si eu sunt putin in aer..ca limbi straine, engleza foarte bine, limba germana la nivel mediu si inca studiez pe DW. Mentionez ca am lucrat doua sezoane 2011 si 2012 la un carusel.mi_a placut tara si m_am intors.sunt casatorit iar familia este acasa…momentan…sper sa reusec.si zona unde ma aflu este plina de fabrici dar.nimic inca…. cu stima,
  marius ….Zulpich.
  mariousml@yahoo.de

 5. Buna ziua
  O intrebare despre conturi bancare: Se poate anula un uberweisung??Am facut un transfer eronat cu o suma mai mare…cum pot proceda sa imi recupereze banii ??

  1. Nu, din pacate puteti numai sa-l rugati sa va trimita banii inapoi, ceeace se si face intre persoane cu caracter. Daca insa ati trimis la o institutie puteti cere rambursarea (partiala).

   1. Am trimis la o insititutie!Cum pot cere rambursarea partiala?Merg la banca sau la institutia respectiva??

   2. Cereti la Institutie, banca nu va face nimic. Daca e Finanzamt puteti telefona si rugati sa va faca rambursarea si in cazul ca nu aveti alte datorii fata de ei primiti banii in citeva zile. Chiar si intreprinderi private va ramburseaza in general fara nici o problema (daca nu aveti de-a face tocmai cu necinstiti!). Vorbiti cu contabilitatea, si sa aveti la indemina datele respective, Kundennummer, Rechnungsnummer, Banca si Contul pe care ati facut plata, etc.

   3. Mergeti la banca. Eu asa am procedat,dar eram in extrema cealalta.M-am trezit cu vreo 800 de euro in cont ,virati de o persoana pe care nu o cunosteam.M-am dus la banca si le-am explicat si ei s-au ocupat de tot.

   4. Va multumesc frumos!E vorba de VHS am virat o suma mai mare…a fost o neintelegere.La inceput mi-au tras ei din cont o suma prea mare am fost la Banca am primit suma inapoi toata si am facut eu virament la ei insa nici de data asta suma nu e buna…

 6. buna ziua sunt o femeie divortata cu 2 copii din anul 2011 am venit an germania an anul 2012 am reusit sa lucrez cu acte an regula,antrebarea mea este,daca am un salariu pe hartie de 800 de euro cu toate ca pe hartiile mele scrie 800 de euro iar pe ale patronului scrie 900 de euro cati euro ar trebui sa iau an mana mi se pare o nedreptate si an plus ieu am an contract doar curatenie in bucatarie dar pe langa asta sunt nevoita sa curat si 5 camere de pensiune de la 100 de ore cate sunt trecute an contract ajung si la 200 acum care ar fi adevarul? va multumesc

 7. buna ziua d-nul Paul,

  ma bucur din suflet ca am dat de saitul dumneavoastra.
  bun, cazul meu..eu am venit din 2006 cu un contract de munca de 3 luni prin ambasada. de atunci am ramas cu contract de munca folzeit pina in ziua de azi. in 2006 eram divortata cu 2 copii in scoala unul de 19 ani altul de 15 ani (amindoi fiindu-mi incredintati mie) si bineinteles au ramas in casa mea si eu le trimite-am banii pentru intretinere. problema mea este urmatoare. – am fost prinsa aici ca fiind necasatorita si fara copii clasa de impozitare1. -nu am primit pina in ziua de azi alocatie . nu am avut pe nimeni care sa ma informeze i-mi pare sincer rau am pierdut mult. spuneti-mi va rog ce se mai poate recupera in cazul meu? mentionez ca fata a urmat cursurile unei facultatii.
  cu stima Dorina Popescu

  1. Din mai multe unghiuri privita problema:
   – alocatia se poate solicita retroactiv pentru o perioada de 4 ani
   – alocatia se primeste pana la varsta copilului de 25 de ani, cu conditia continuarii studiilor. Din ce spuneti presupunem ca fata dumneavoastra a fost studenta in perioada 2006-2010, avand respectiv 19-23 de ani. Aplicand regula celor 4 ani, ati putea solicita alocatia pentru fata dumneavoastra pentru perioada martie 2009 – pana la finalizarea studiilor.
   – baiatul a implinit 18 ani in 2009, puteti solicita alocatia doar pentru perioada martie 2009 – implinirea varstei de 18 ani sau pana la finalizarea studiilor.

   Un aspect foarte important este situatia lor domiciliara la acel moment. Ati mentionat faptul ca ei au ramas in Romania. Tocmai acest aspect NU va da dreptul la alocatie, aceasta deoarece din perspectiva legilor Germane, copiii nu s-au aflat in intretinerea dumnevoastra (cresterea copilului nu inseamna a detine o hotarare judecatoreasca de incredintare a custodiei sau neaparat implicarea financiara, ci efectiv grija de zi cu zi a copiilor). Din acest punct de vedere se considera faptul ca in perioada in care ati fi fost indreptatita a primi alocatie pentru cei 2 copiii acestia au fost de fapt in grija unei terte persoane, aceasta fiind persoana indreptatita a primi alocatia. Indiciul clar pentru autoritati il reprezinta faptul ca in perioada respectiva copiii nu au avut anmeldung in Germania la aceeasi adresa cu dumneavoastra.

   Succes!

   1. Intrebare fulger:
    Eu sotul si fiica nostra locuim in Germania si avem Anmeldung de 2 ani fara 3 luni.
    Sotul lucreza in Germania prin detasare cu contract de munca romanesc, eu inca caut de lucru.
    Fetita pentru ca traieste in Germania , merge si la gradinita are drept de alocatie germana?
    Pot sa ader la alocatia germana si s arenunt la cea din tara?

   2. Din momentul in care a fost anmelduita are dreptul la alocatia germana. Va trebui sa completati o serie de formulare, alocatia primita in Ro va fi detrasa, si probabil ca procedeul va dura mai multe saptamani. Totul e valabil, cu conditia ca sotul nu a are contract de munca sezoniera! Cereti formularele de alocatie la Familienkasse sau le luati pe Net la Arbeitsagentur.

 8. Doamna Maria sau Maria daca doar la atat va puteti gandi la lipsa de respect va compatimesc sincer pentru lipsa de perspectiva. Mesajul incearca sa fie promt si obiectiv sigur ca urma si conventionalele ” va rog” si “multumesc”. Suneti exact ca acele persoane care vin la biserica ca sa aiba ce sa critice … pierd esenta si incep sa te judece pentru ca nu ai batic si ca nu faci metanii ( clar fara asa foloseasca forma corecta ” de ce nu faci matanii”?) . Cu toata stima domana Maria sau Maria ” Omul cat traieste invata” si asta este pt dvs. nu pentru mine pentru ca repeziti asa din exes de zel si din nevoia de a va face remarcata … daca vreti sa faceti fapte bune indreptati-va atentia catre altceva.
  Pe de-o parte v-as fi inteles “sfatul” daca ati fi avut inteligenta sau buna intentie de a ma corecta intr-un mod ortodox , pentru ca atunci cand faci asta o faci cu un scop nu? sa invete omul ala ceva , nu sa ne dam noi mari si tari si ne satisfacem nevoia de a critica.
  Va doresc liniste sufteasca fara atatea framantari ( care atentieeee astea vin din adancuri). Am sa va dau o plida sa va ganditi la ea.
  Intr-o zi, un om bogat i-a daruit unui sarac un cos plin cu gunoi, ca isi bata joc de el. Omul zambi si pleca tinand in mana cosuletul primit. Ajuns acasa, a inceput sa-l curete, sa-l spele si apoi la umplut cu cele mai frumoase flori. S-a intors la omul bogat si i-a inmanat acestuia cosuletul. Omul ramase surprins si-l intreba?
  “De ce mi-ai dat atatea flori frumoase, cand eu ti-am dat numai gunoi?”
  Omul sarac raspunse: “ Orice persoana daruieste ceea ce are in inima”

 9. da,alexandra,ai dreptate si anume in faptul ca eu fac parte dintre cei care ofera din cunostintele acumulate spre folosul celorlalti(nu e vina mea ca tu nu stii asta)in timp ce tu vii cu un rechizitoriu formulat in niste termeni cel putin incoerenti….ma abtin in a desemna care din noi doua daruieste flori si care gunoi

  1. Sa acceptam ca eu am daruit gunoi dar dvs. ce ati facut? Mi-ati dat cu tomberonul in cap! Nu cred ca aveti 20 de ani si nu ati stiut cum sa gestionati problema, cred doar ca “ Orice persoana daruieste ceea ce are in inima”.

 10. Buna știu ca a mai fost pusă aceasta întrebare dar nu mai găsesc exact unde a fost.Ce formular îmi tb din România de la casa de pensii care indica ,ca mama are o pensie mică si care va tb depusă la declarația de taxe.Este de ajuns sa atasez extrasul de cont care indica ca o ajut financiar pe mama mea din România??Multumesc.

 11. Daca luati tabela baza pe 2013 vedeti la 96 mii venit, taxe impreuna cu cota de solidaritate de ca 34 mii. Dar valoarea definitiva depinde de foarte multi factori. Asa privit, aceasta ar fi suma maxima. Fiind casatorita, de ex., va rapotati deja la o alta tabela, iar multe cheltuieli se pot detrage.

 12. Buna ziua,
  In anul 2012 ne-am mutat in Romania si acum a sosit timpul pt declararea taxelor.imi puteti spune daca:
  1.Pot deduce de la taxe dobanda unui credit decasa( am achizitionat in 2009 un ap in ro care acum nu este inchiriat)?
  2. cum pot deduce banii dati parintilor in tara?

  Multumesc,
  Oana

  1. Dobinzile la finantare imobile, le puteti detrage numai daca aveti venituri din chirii.
   Nu am voie sa va raspund la intrebarea a 2-a. Trebuie sa intrebati un Steuerberater. Imi pare rau.

 13. Imi puteti spune va rog nume de firme de incredere unde se poate plati pt pensie si somaj in Germania? Va multumesc.

 14. Buna ziua,
  sunt o romanca , contabila de meserie , care ar vrea sa stie cum recupereaza o firma din germania taxa pe valoare adaugata de rambursat , de la statul german. Intentionam sa facem achizitii si sa vindem in romania produsele. In romania se aplica taxarea inversa , dar in germania? si totodata , poate ma ajutati si cu sistemul de impozitare in germania, pe profit si contributii sociale.
  Va multumesc !

  1. Merialul poate fi tratat intr-un semestru la Universitate… Redus la un mic scenariu: Banuiesc ca faceti o livrare intracomunitara, furnizor si destinatar au codul de identitate european declarat in textul facturii. Facturare fara TVA. Nimeni nu are de platit, nimeni de rambursat, asa cum se procedeaza si in Romania, dar cu mentiunea obligatorie a motivului scutirii de taxe.
   Cam la fel cu impozitul pe profit (cred ca nu este vorba de impozitul pe salariu?). Tema nu se poate reduce la esenta pentru ca prin generalizare se risca erori complexe. Specificati cel putin ce tip de intreprindere (GmbH, AG, etc).

   1. GmbH o sa fie . Intrebarea mea este cum se procedeaza in cazul tva-ului, in situatia in care eu , firma germana cumpar de la furnizori din germania, deduc tva-ul? Vand in romania, nimeni nu are de platit, nimeni de rambursat.Tva -ul acela pe care eu il deduc in momentul achizitiei de la furnizori germani pot sa il recuperez vreodata de la statul german?
    Poate ma ajutati cu o baza legala (in limba romana ) sau o monografie contabila .
    Va multumesc!
    Cu stima , Mihaela

   2. Fa germana face declaratia tva pina in 10 a lunii succesive. Acolo insumeaza tva-ul pe care l-a facturat in luna respectiva, din valoarea asta detrage tva-ul continut in facturile creditori (Vorsteuer) iar diferenta o plateste la Fisc.

 15. Am si eu o rugaminte daca ma poate ajuta cineva!Trebuie sa depun bani in numerar intr-un cont german.Cat de mare este comisionul pt acest lucru la ghiseul unei banci???

  1. Daca platiti direct la banca la care e contul – nimic. Daca o faceti prin intermediul unei alte banci, depinde de tarifele acelei banci. Nu cred ca o face vre-una pe gratis!

   1. Din pacate banca la care trebuie sa fac plata nu are filiala in oraselul in care locuiesc eu.E vorba de Landesbank Berlin…
    Banuiam ca se precepe un comision dar nu ma gandeam ca atat de mare adica 10 euro mi se pare destul de mult.
    Stie cumva careva ce banci au cele mai bune comisioane?
    Va multumesc frumos pt informatii!

   2. @eduard. Fiecare situatie se poate rezolva pe multe cai! Daca as fi eu eduard, m-ar deranja si pe mine sa platesc 10 euro pentru ca sa-mi sting o datorie la cineva, de ex. – de 4o euro. Atunci: eu sau am acasa Online, trimit banii prin Onlineüberweisung si nu ma costa nimic, sau nu am online, dar am un prieten/cunostinta/ care are, ai pun 40 euro in mana si il rog sa-mi faca plata.

 16. BUNA ZIUA,
  DL paul va aduc la cunostinta cazul tatalui meu ….A lucrat la o firma in constructii din munchen (era angajat romania)dar nici paana acuma pe ultimele 2 luni nu a luat nici un ban.A primit banii de concediu si urmeaza sa primeasca si banii adica impozitul retinut de statul german.Intrebarea mea este cum isi poate recupera banii pe ultimele 2 luni ..sau unde poate sa denunte firma care ia lucrari in acest oras

  1. Se adreseaza la Verdi sau DGB din orasul lui. Ei au birouri specializate care se ocupa de astfel de cazuri. I se rezolva pe gratis, daca se face membru de sindicat la ei, si merita!

 17. “ela | aprilie 3, 2013 la 11:44 pm | Răspunde
  Imi puteti spune va rog nume de firme de incredere unde se poate plati pt pensie si somaj in Germania? Va multumesc.”

  Nu imi poate da nimeni nici un nume ? Nu as plictisi pe nimeni cu astfel de intrebari dar am mare nevoie si nu ma descurc cu limba germana,ca altfel as cauta pe net. Va multumesc.

 18. Sa invatati in primul rind germana foarte bine. Apoi sa faceti impreuna cu prietenul “Bewerbungsunterlagen” asa cum scrie la carte si aplicati, aplicati, aplicati! Daca nu sinteti sigura, incercati sau sa faceti niste cursuri sau sa studiati din nou.

  1. Va multumesc mult de tot;as dori sa ma mai ajutati cu anumite informatii, daca sunteti dragut;in situatia mea, diploma de licenta in specializarea contabilitate si informatica de gestiune obtinuta la ASE este recunoscuta de catre statul german?daca nu, ce alte cursuri sau studii ar trebui sa mai fac?apreciez promptitudinea si ajutorul dumneavoastra.

   1. Pentru aproape toate diplomele exista o recunoastere formala care insa nu are greutate. Nu cheltuiti bani multi pentru recunoastere chiar daca “unii” va ofera servicii scumpe de intermediere! Daca va uitati pe pagina aceasta: http://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/de/berater/list/page/1 o sa puteti citi: Für den ausgewählten Beruf gibt es kein Gleichwertigkeitsverfahren.
    Sie haben die Möglichkeit eine individuelle Zeugnisbewertung durch die Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen anzufordern.
    Diese Zeugnisbewertung ist ein offizielles Dokument, mit dem eine ausländische Hochschulqualifikation beschrieben wird und mit der die beruflichen und akademischen Verwendungsmöglichkeiten bescheinigt werden. Es ist speziell für die Bewerbung auf dem Arbeitsmarkt gedacht
    Tradus si simplificat inseamna: diploma nu va fi corelata/identificata la/cu vre-o diploma similara in De. Actul acesta insa poate dovedi un efort de studiu, care in functie de angajator e aproape sau departe de o recunoastere definitiva. Foarte mult conteaza modul in care fiecare persoana se implica in procesul de munca. In toate experientele de succes ale romanilor, pe care le cunosc eu, au fost harnicia si creativitatea elementele esentiale ale succesului. Va doresc toate cele bune!

 19. Buna seara,domnule Paul, as dori un sfat de la dumneavoastra.Ma numesc Ciprian si am 24 ani,lucrez in prezent in comert de 3 ani.Datorita lipsei unei locuinte decente si faptului ca este imposibil sa imi iau o locuinta in tara(exceptand cazul in care ma fac dator la banca pentru urmatorii 30 ani)In luna Iulie merg la sora mea in Ludwigsburg, deci locul unde voi sta este asigurat.Cu limba germana ma descurc bine(conversational).Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: credeti din propria experienta si din auzite, ca va fi posibil sa imi gasesc de lucru odata ce voi ajunge acolo sau sa nu risc si sa astept sa vina libertatea de care se vorbeste odata cu noul an(1 ianuarie 2014).Va multumesc si va doresc multa sanatate.

  1. Relativ usor gasiti lucru ca si inginer, informatician, medic, asistent sanitar si ati avea dreptul la lucru imediat. La toate celelalte meserii e foarte greu sa va angajati si sa primiti aprobarea de lucru. In principiu nu se da aprobare la o plata mai mica de 10 euro/ora pt. ca se considera munca necalificata. Un apartament insa nu-l cumpara nici aici fiecare. Cunosc persoane care cistiga bine, dar nu au locuinta proprietate personala!

 20. Eu m-am referit sa revin in tara si aici sa imi iau apartament.Din pacate nu am studii superioare sau calificare in domeniile pe care le pomeniti.Doar experienta in vanzari.

  1. Daca vreti sa lucrati in comert, un lucru pe care in rarele mele vizite in Romania nu am avut ocazia sa-l traiesc (nici macar ca si exceptie), e ca un vinzator/casier trebuie sa sa uite in ochii clientului si cind il saluta si cind ai inapoiaza restul/bonul. Un “buna ziua” sau “la revedere” spuse pe furatelea nu fac bine nici comerciantului nici clientului…
   Dorinta cumpararii unui apartament nu vroiam sa o ironizez, dimpotriva o vad ca o virtute. Stiu numai ca se poate face numai nu sacrificii, pe care nu fiecare le accepta.
   Ca sa va gasiti un loc de munca fara o calificare solida aici, e ca un joc de lotto. Dar daca aveti multi ingeri si oase solide, succesul nu e interzis nimanui.

 21. Domnule Paul nu am luat nimic ca o ironie, eu am gresit in exprimarea mea din primul post.Am vrut sa spun ca nu imi pot lua o locuinta in tara cu banii castigati aici.Imi doresc, avand in vedere varsta mea frageda sa lucrez vreo 10 ani in Germania dupa care cu banii strinsi sa vin in tara si sa imi iau o locuinta.(din fericire nu am vicii alcol,tutun sau cluburi)Prietena mea are facultate si masters in inginerie deci nu sunt singur).Cred ca voi risca si in Iulie voi merge la sora mea poate cu putin noroc imi voi gasi de lucru.Dealtfel nu prea am de ales.Va multumesc.

 22. Buna ziua Domnule Paul Gaza !!!!!! Numele meu este Lucia si lucrez aici in Germania cu gewerbe . Trebuie sa depun situatia pe anul trecut pentru impozit , este primul an si nu stiu cum sa procedez . Daca puteti sa ma ajutati contra-cost . Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns . Va multumesc !!!!

 23. Buna ziua D-ul Pau. Ma numesc Golisevschi Vitalie 31ani sunt casatorit si am un copil de 3ani 8luni care are gradul 1 de handicap. Cum se stie in romania nu are copilu niciun vitor as dori sa ne mutam in germania nevasta cetateanca romana eu dubla cetatenit Romana/Moldova copilu Roman.
  As dori sa stiu daca copilu o sa aiba vriun ajutor pe vitor peste 10-15ani noi parinti nu suntemi vesnici find boala lui Amiotrofia spinala, cunoscuta si ca SMA(din engleza, Spinal Muscular Atrophy) nu se poate misca este imobilizat la pat.
  Va multumesc.

  1. Imi pare rau, nu stiu cine si cum va poate ajuta intr-un astfel de caz. Nu am auzit nici de situatii similare. Sper ca un ajutor va veni din partea numerosilor cititori, cunostintele si experienta lor fac de fapt valoarea mare a forumului.

 24. Buna ziua Domnule Paul.Ma numesc Daniela si am si eu o intrebare .Sotul meu are gewerbe inca de anul trecut din 2012 ,insa nu a lucrat de loc pe el,in acesta situatie trebuie sa depuna vre-o declaratie undeva?As dori mai multe informatii despre acest gewerbe.De ex:cum se impoziteaza,cum se depun declaratiile ptr impozitare,(lunar ,trimestrial,la incheierea anului calndaristic)?si pe un gheverbe pot lucra mai multe persoane,sau este individual?Va multumesc .

  1. Gewerbele ai da voie sa lucreze. Daca face un lucru poate scrie o factura si primeste bani; daca a scris una, trebuie sa o declare la fisc. Daca nu e platitor tva, trebuie numai la sfarsitul anului sa faca o incheiere la un contabil si plateste taxe pentru ceeace a cistigat. Pe gewerbe poate lucra numai cel care e inscris acolo (ca si patron), dar poate angaja si altii respectind bineinteles legile cu privire la angajare si la plata impozitelor si a asigurarilor sociale. Statele de plata le poate face tot numai un contabil.

 25. buna ziua, eu sunt Dana si de 5 luni caut sa gasesc de munca in germania( sere, fabrici etc) insa cand eram gata de plecare am gasit sute de persoane care fusesera pacalite de firmele cu care trebuia sa plec(firme de intermediere si plasare forte de munca in strainatate) ;
  va rog mult de tot ma puteti ajuta cu informatii in sensul acesta?????????????
  va multumesc frumos!!!

 26. Singurul ajutor pe care il puteti primi, e sfatul sa va feriti de anumite firme de intermediere (ceeace ati si facut – felicitari!). Nu lasati cautarea unui loc de munca in mana altora mai ales cind se promit lucruri atragatoare. Probabil ca mai sint si firme serioase dar nu stiu cum sa le descoperiti.

 27. Buna seara. Va multumesc ptr raspuns.Deci sotul meu daca nu a scris nici macar o factura pe 1012 nu trebuie sa faca nici incheierea de an la un contabil ,sau trebuie facuta pe 0? Si as mai avea o intrebare.Care este cifra maxima neimpozabila admisa pe an ,ptr o persoana care lucreaza pe gewerbe?Si cam care ar fi impozitul in cazul in care este depasita aceasta cifra.?Adica se merita sa lucrezi pe gewerbe sau e de preferat sa lucrezi pe firma (Societate Comerciala cu raspudere limitata.)?Va multumesc anticipat.

  1. Nu a facut nici o factura pe 2012, ar trebui cel putin sa instiinteze fiscul si sa-si inchida gewerbele. In 2013 suma neimpozabila e de 8124 pe an, aceiasi pentru lucrator independent ca si pt. angajat. Numai ca angajatul plateste in fiecare luna taxe si asigurari sociale, asadar are si contributii la casa de pensii. Nu e (aproape) nici o diferenta ca PFA sau SRL. Si unul si altul plateste taxa pe profit la fel. SRL are insa o taxa in plus si trebuie sa depuna bilant. Eu nu as cauta sa cistig numai atit cit sa nu platesc taxe ci dimpotriva, as fi fericit sa platesc cit mai multe taxe. Asa mi-ar merge si mie bine!

 28. Buna seara Dl. Gaza,

  As avea si eu o intrebare…si nu stiu unde sa apelez:).
  Detin o societate inregistrata in romania care presteaza servicii de silvicultura in Germania…incepand cu anul 2012.
  Activitatea consta in prestarea de lucrari silvice contractate cu diverse societati in domeniu din germania.
  Am auzit abia acum…ca daca intr-un an fiscal(2012) se depasesc 183de zile lucrative in Germania(cumulativ, nu intrerupt), trebuia sa imi fac un sediu permanent in Germainia si sa platesc acolo impozite.
  Intrebarea mea este…daca stiti ceva despre acest subiect …si ce declaratii s-au depus in Germania de catre o firma de acolo legate de colaborarea cu firma mea…incat sa se sesizeze autoritatile Germane ca societatea din Romania nu s-a inregistrat acolo si nu a platit impozit.

  Multumesc mult,

  1. Dupa trecerea celei de a 184-a zi, deveniti retroactiv platitor de impozit pe venit pentru toti salariatii! Trebuie sa va hotariti o zi inainte daca merita! Nu stiu!

 29. Buna seara dl Paul Gaza . Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu 3 probleme . Am depus actele pentru permisul de munca si astept raspunsul de la zav sper afirmativ .Cand am fost la firma pentru angajare si completarea actelor ,am lasat copii dupa toate actele ce le aveam la mine ,inclusiv date despre sotie ,ca lucreaza in germania si locuim impreuna . 1 , In caz de angajare cum alege firma clasa de impozitare pentru mine , pe baza spuselor mele sau ei hotaresc din oficiu ? ma gandesc ca clasa 3 ar fi de recomandat . 2 Sa le spun la angajare ca sunt ortodox , am o sansa de a evita taxa pentru biserica ? Si ultima nelamurire ; urmeaza sa lucrez intro firma care face circuite turistice in europa , pe cereea pentru permisul de munca ca loc de munca este trecut Europa , cum este legea referitoare la diurna de deplasare in germania , ce drepturi se acorda ? In lipsa permisului de munca contractul de munca nu a fost definitivat urmand sa mai discutam si doresc in caz de raspuns pozitiv de la zav cand ne asezam la masa sa stiu ce pot discuta sau negocia . Multumesc

  1. Sotia are deja o clasa, probabil 4 sau 1. E oricum egal. Dvs. o sa primiti din oficiu 4 (daca va declarati casatorit). Pt. a primi 3 e mai complicat, trebuie sa mergeti personal la FA. Daca declarati o religie o sa va retina o cota. Daca declarati “keine” ramane asa. Diurna are o cota fixa care depinde de tara. Daca firma care va angajeaza e serioasa va comunica de la inceput conditiile pt “Dienstreisen”. Tabela cu valori o gasiti in net sub “Verpflegungsmehraufwand” – “Auslandstagegelder 2013”.

 30. Buna ziua,
  Va rog frumos sa imi spuneti ce se intampla daca o persoana cu dubla cetatenie si mai exact a iesit la pensie pe caz de boala in Germania vrea sa se mute in Romania, mai beneficiaza de acea pensie?
  Multumesc.

  1. In Bescheidul mare pe care l-a primit scrie daca pensia are valoare numai in DE. Aceasta se intampla in cazul ca perioadele de timp luate ca baza de calcul, cuprind si contributii din alte surse decit cele de munca salariata prestata pe teritoriul De. Cel mai sigur e sa faceti o scrisoare oficiala in care sa intrebati ce repercursiuni “ar avea!” mutarea intro alta tara EU. Numai dupa ce primiti o instiintare tot oficiala, va recomand sa comunicati schimbarea de domiciliu. In general o sa pierdeti dreptul la asigurarea medicala in DE.

 31. Buna ziua,
  sotul meu lucreaza cu Gewerbe pentru Hermes, contractul il are incheiat cu o firma intermediara. Pana acuma primea banii in fiecare luna in contul deschis la Postbank(cont personal). Luna aceasta au intrat banii in cont si in aceeasi zi s-au returnat platitorului. Am sunat la banca si ne-au spus ca firma respectiva nu are voie sa trimita banii firmei noastre in acel cont(am spus ca nu este prima data cand banii vin asa si ne-au raspuns ca pana acuma nu s-a observat aceasta greseala).
  Dupa cum am spus sotul meu nu are firma ci Gewerbe. Angajatorul zice ca face totul ca la carte si nu vrea sa scrie doar numele(fara Fa) pe ordinul de plata, iar banca o sa-i returneze de fiecare data(asa ne-au spus).
  Aveti vreo solutie pentru cazul nostru?
  Va multumesc frumos.

  1. Asa cum zice Maria, aveti un cont pentru privati pe care vreti sa-l folositi ca si firma. Bancile au tarife diferite pentru sectorul privat si firme si cind cineva incearca totusi sa-i pacaleasca fac astfel de “glume”. Cautati alta banca, sint multe care ofera “Firmenkonto” la preturi mai bune decit Postbank! Si pt. ca au returnat banii fara sa va preavizeze, schimbati-va si conturile private de la ei. Pe piata sint o multime de banci care ofera conturi private gratuite! O banca buna e una care va respecta pe. dvs. si banii dvs. Posta isi poate permite sa trateze clientii asa pt. ca nu este o institutie privata.

 32. Buna ziua Domnule Paul. In primul rand va multumim din suflet pentru sfaturile utile si precise pe care ni le dati. Am cateva probleme pe care din tot sufletul as dori sa mi le lamuriti.
  PRIMA PROBLEMA.

  In anul 2012, in perioada 01.iunie-31 octombrie, sotia mea a lucrat intr-un spital din Frankfurt avand clasa de impozitare I. Precizez ca sunt casatorit din anul 2006 si avem un copil in varsta de 6 ani. Desi la angajare, sotia a prezentat actul de nastere al copilului si certificatul de casatorie al nostru, a ramas tot cu clasa de impozitare I. Specific faptul ca sotia a stat in casa spitalului neputand sa ne faca Anmeldung.(nu stiu daca acest lucru are o importanta in ceea ce vreau sa va intreb). Incepand cu data de 12 noiembrie, sotia s-a mutat cu serviciul in Essen, iar pentru lunile noiembrie si decembrie are tot clasa de impozitare I. In anul 2013, in luna Martie am mers cu sotia la FINANZAMT si am reusit ca incepand cu luna martie ca sotia sa aiba clasa de impozitare 3, iar eu 5. Cu o luna in urma, adica in luna februarie atat eu cat si copilul avem ANMELDUNG.
  De la FINANZAMT, ne-a spus doamna de acolo sa luam niste formulare pe 2012. Si am asa:
  ANLEITUNG
  ANLAGE KIND
  ANLAGE N
  ANLAGE VORSORGEAUFWAND
  2012EST1A011.

  Intrebare?
  Noi trebuie sa completam toate aceste formulare si sa le depunem la Finanzamt?
  Sau doar sotia trebuie sa completeze unul din formulare si sa le depuna?
  Precizez ca eu lucrez in tara cu un venit net de cca 400 de euro. Este necesar sa merg la Directia de Taxe si IMPOZITE Bucuresti sa imi scot o adeverinta de impozitare pentru anul 2012.
  De ce va intreb aceste lucruri?
  O colega de a sotiei mele lucreaza aici ca si asistenta medicala iar sotul ei lucreaza in Romania in MAI. Pentru anul 2011, sotul a scos o adeverinta de impozitare din Romania, a tradus-o si cu actele sotiei a mers la FINANZAMT si i s-a dat pentru tot anul 2011 cca 1700 de euro.
  Nu exista posibilitatea ca statul german sa ceara aceste informatii(in cazul in care este nevoie) in ceea ce priveste situatia mea salariala?
  As dori daca se poate sa imi scrieti o adresa de maill sau un numar de telefon pe Robert_Auras@yahoo.com.
  Eu, ca parere personala, cred ca doar sotia trebuIEsa completeze Stuererklerung, deoarece dansa trebuie sa recupereze banii de la clasa I la clasa 3.
  A doua problema.
  Daca acum are clasa de impozitare 3 si daca eu in viitor am sa ma angajez cum ne sfatuiti sa facem cu clasele de impozitare? Am inteles ca cifra insumata pt o familie trebuie sa fie de 8, si ca cea mai avantajoasa pt o familie ar fi 4-4. Cum aven noi acum clasa 3-5, clasa 3 o avantajeaza pe sotie, dar in cazul meu daca efectuez cca 250 de ore de munca pe luna*8,50/ora as lua net 1100(caz concret al unei familii)

  Si ultima problema.
  Este adevarat ca cel mai bine pentru clasa 3 de impozitare ca nu trebuie sa depasesti 2200 de euro brut pe luna? Din auzite, am inteles ca daca depasesti 2200 de euro brut, ce depaseste se impoziteaza altfel, adica din 8 ore muncite pe zi tie iti revin cam 2 ore de munca nete. M-as bucura din suflet daca ati putea sa ne dati o mana de ajutor.
  VA MULTUMIM DIN SUFLET.

  1. Dnul Parlea, aveti o avalansa de intrebari!
   Am mai spus-o si o repet, clasa de impunere nu are absolut nici o influenta asupra impozitului anual care se calculeaza dupa depunerea declaratiei de taxe. Ce face clasa? La calcularea salariului lunar te pune la un procent mai mare sau mai mic de taxare, asa ramane mai mult sau mai putin netto (in mana). Dar la sfirsitul anului clasa nu are nici o importanta, impozitul se plateste pe cit ai cistigat, se detrage ce se poate detrage la fiecare si se face diferenta intre suma totala de platit si cea pe care deja ai platit-o prin statele de plata (in fiecare luna). Ai platit prea mult (clasa4), primesti diferenta inapoi, ai platit prea putin (clasa 3) trebuie sa achiti diferenta.

   Bineinteles ca daca faceti declaratia impreuna aveti numai avantaje, de aceea faceti sa primiti fisa fiscala din Ro (care nu trebuie tradusa, decit daca vrei sa arunci banii pe fereastra). Statul german nu are nici un motiv sa ceara fisa fiscala din Ro, el nu vrea nimic de la dvs! Eu zic asa: daca ei o vor, si pentru asta eu pot sa primesc bani inapoi, de ce sa nu o fac!?
   Ce vreti alta invatatura mai buna decit cea primita de la colega sotiei? Declaratia nu o puteti face singur, dar lasati sa o faca un consultant fiscal.

   Cind va angajati nu va bateti prea mult capul cu clasele. Cautati sa va faceti declaratiile bine si la timp, Luati asa cum face toata lumea clasele 4/4 si inscrieti si copiii (daca aveti) la Finanzamt.

   Nu va luati dupa socoteli babesti sau zvonuri! Nu exista nici o treapta de unde taxele sar in sus. La fiecare cent cistigat taxa creste pe o linie continua si nu face nici un fel de salturi. Ajungeti sa platiti mult, mult la impozit – felicitari, inseamna ca ati cistigat bine si va merge bine!
   Daca vreti as face aici o parafraza: “arata-mi cit impozit ai platit ca sa-ti spun cit de multumit esti!”

 33. Maria multumesc pentru raspuns, banuiesc ca esti contabila/economista si ai cunostinta despre functionarea conturilor, ma gandesc si la comisioane dar si la modul in care poti utiliza banii incasati in acel cont. Nu e nici o diferenta in afara de comisioane(pentru intretinere si operatiuni) mai mari?

 34. nu sunt economista,vorbesc din experienta personala…intretinerea contului costa la fel de mult,singura problema e ca trebuie sa primesti lunar in cont o suma minima pe care o declari la deschiderea contului.Banii din cont ii utilizezi cum vrei

 35. Buna dimineata Domnule Gaza , ma numesc Lucia , lucrez aici in Munchen cu gewerbe de un an si as avea si eu o intrebare :
  daca in Romania am o pensie de boala gradul 3 cu drept de munca , trebuie sa declar acest venit si cum trebuie sa procedez ? Va multumesc ! O Dumineca placuta !

  1. Ar fi bine sa intrebati pe Steuerberaterul care va face declaratia de taxe. In mod normal veniturile din Ro sint luate ca neimpozabile in De dar ca Progression influentind numai procentul de taxare al veniturilor din De.

 36. Buna ziua! Elisabeta ma numesc si in ultimii 6 ani am lucrat in Germania cate 4 luni pe an in agricultura. Cu contract de munca. Sa inteleg ca si in acest caz se poate recupera impozitul platit? Mentionez ca niciodata patronul nu mi-a dat vreun stat de plata sau ceva document la momentul in care m-a platit.
  Va multumesc anticipat!

  1. Nu puteti primi nimic inapoi ce nu ati platit. Nu puteti depune declaratie de impozite atita timp cit nu ati cistigat, pt ca oficial nu ati cistigat nimic. Daca totusi o faceti e ca si o autodenuntare. Incercati macar de acum inainte sa lucrati oficial, cu contract legal.

 37. Buna ziua dn Paul.Va multumesc inca o data ptr raspunsurile anterioare.Va mai deranjez cu o intrebare,pe care o adresez atit dv cit si tuturor celor care citesc acest sait si care-mi pot da un raspuns.Stie cineva cam cit dureaza sa obtii permisele de munca la Studgard?Ma poate ajuta cineva cu completarea actelor ptr obtinerea acestor permise? bineinteles contracost. De preferat ar fi o persoana care locuieste in Studgard si cunoaste si limba Romana,ptr ca sotul meu cunoaste Germana dar numai cit sa poata tine o conversatie.VA multumesc.

  1. Nu stiu bine ce s-a raspuns deja. Dar mi se pare ca in situatia dvs. nu trebuie sa aveti permise de munca. Sunteti o firma romanesca care face lucrari in DE, nu? Atunci nu va trebuie nici un permis, oamenii lucreaza in detasare. Nu puteti insa depasi cele 183 zile!

 38. Buna seara. Domnule Paul, revin din nou, cu rugamintea, daca se poate sa imi raspundeti la ceea ce v-am rugat, daca, bineinteles, stiti cum ar tb procedat.

  Pentru depunerea actelor la FINANZAMT, daca sotia a lucrat 6 luni in anul 2012 si atat eu cat si copilul nu am avut Anmeldung, nu am lucrat in Germania ci in tara, pt Steurerklerung trebuie depus doar dosarul sotiei?
  Sau trebui sa le completam si noi?
  Mentionez, ca desi suntem casatoriti din 2007, sotia anul trecut a avut clasa I de impozitare si nu clasa 3. De aceea, doamna de la FINANZAMT i-a spus ca trebuie depuse actele in vederea recuperarii impozitului.

  1. Daca o depuneti impreuna aveti mari avantaje, dar trebuie sa prezentati si veniturile din Ro. Nu va bateti capul cu clasa de impunere, nu are la sfirsitul anului nici o importanta; atita doar, cum va sfatuia doamna de la FA, daca a avut clasa 1 a platit mult, de aceea aveti ce cere inapoi!

 39. Buna dimineata.Revin cu o completare ,in privinta intrebarii mele despre permisele de munca.Trebuie sa mentionez faptul ca eu sunt administratorul unei societati comerciale cu sediul in Rominia si am obtinut un contract in domeniul constructiilor in Germania.Permisele de munca le obtin eu ca firma ptr muncitorii care vor venii acaolo .Termenul pina la inceperea lucrarii este prea scurt (06-05-2013) si nu sunt sigura ca vor iesi permisele pina atunci..Nici nu stiu ce sa fac sa refuz contractul sau sa accept si daca nu ies permisele atunci sa cer o aminare a termenului de incepere a lucrarii.?Ce sfat mi-ati da?

  1. Daniela, cred ca faci o confuzie majora!
   Eu inteleg din postarea ta ca muncitorii vor fi angajati pe firma din Romania si vor fi detasati in Germania. In cazul acesta, nu vor avea nevoie de permis de munca ci de formularul A1 pe care trebuie sa-l obtii din Romania. Oricum, acest formular se obtine la fel de greu ca permisul de munca…Mult succes!

 40. Elena ,Formularul A1 il am ,insa firmele Romaine sunt obligate sa obtina contingent si permise de munca ptr muncitorii care vor lucra in Germania.,Aceasta restrictie este pina in ianuarie 2014.

 41. Formularul A1 reprezinta practic permisul de munca!
  Despre ceea ce spui tu eu n-am mai auzit pana acum. Cunosc pe cineva care lucreaza cu muncitori detasati din Romania si inafara de acest formular nu mai prezinta nimic atunci cand au control de la zoll. Si se intampla destul de des sa fie controlati, lucrand intr-un domeniu destul de expus.

 42. Buna ziua D-l Gaza,

  Ma numesc Pecheanu Emil. Anul trecut,in perioada 12 martie-30 august am lucrat in Germania cu contract de munca. Am aflat,de curand , ca se poate returna impozitul pe salar pentru aceasta perioada.Va rog sa-mi spuneti care este procedura….ce acte,cui si cum…..trebuiesc intocmite.
  Va multumesc si va doresc o seara frumoasa.

  1. Ati lucrat aproape 6 luni in De. Ati primit o fisa fiscala “Lohnsteuerbescheinigung” in care puteti vedea cit impozit ati platit (rindurile 4,5 si 6). In principiu puteti sa primiti inapoi numai ceeace v-i s-a tras, nu? Daca faceti o declaratie de taxe pe 2012, trebuie sa prezentati fisele fiscale din Ro pentru perioada 01.01-20-03 si apoi pt. 31.08-31.12.12. sau formularul EU/EWR de la Ministerul de finante romanesc (f. scump). Calculati cam cit va costa primirea acestor acte, adunati pretul unei Declaratii fiscale in De (ca. 200-400 eur) si vedeti daca impozitele retinute in De acopera cheltuielile. In cazul cel mai fericit, puteti conta ca primiti valoarea integrala a impunerii. Dar calculati si ca a intalni cazul fericit e o sansa destul de rara…
   Daca nu ma intelegeti intrebati inca o data, nu ma supar.

 43. Elena ,poate nu lucreaza in constructii.?Aceasta derogare este doar ptr muncitorii din constructii.Eu asa am avut si anul trecut ,permise de munca si contingent.Oricum iti multumesc,ptr detalii.

 44. Dl. Gaza, va multumesc pentru raspuns ( desi l-am citit putin cu intarziere). As vrea sa va mentionez ca am fost la 2 centre Finazamt diferite, si am vorbit cu 3 functionari diferiti.. Si toti sustin acelasi lucru, ca sotia trebuie sa isi faca Anmeldung aici, pentru ca eu sa imi pot schimba clasa de salarizare de la 1 la 3. Mentionati in comentariul dumnevoastra ca legea a fost modificata.. Daca ati avea mai multe informatii despre acest amendament ( nr/data ), l-as putea prezenta ca argument functionarilor de la Finazamt.
  In orice caz, de vreme ce suntem aproape la jumatatea anului, ma intrebam daca este posibil ca la depunerea declaratiei de venit pe anul in curs ( pe care o voi depune in 2014 ) sa pot beneficia de restituirea acestei diferente datorita clasei de salarizare ? Intentionez sa untilizez bineinteles serviciile unui Stauerberater in acest scop, insa ma intrebam doar daca este posibil.
  Daca nu este posibil, probabil solutia va fi inca un drum la Finazamt, inarmat eventual cu articolul exact al legii, cu care sper sa ma puteti ajuta.
  Va multumesc inca o data,
  MariusS

 45. Buna ziua ,numele meu este Mihaela si am o rugaminte pentru D-l Paul daca ma puteti ajuta cu un raspuns referitoar la declaratiile de impozit .Eu lucrez cu contract de munca din 1.08.2012 cu Steuerklasse 1 pana in 30.08.2012 (aceste doua luni am lucrat la Firma Heinritzi -adica pe scurt Mc.donald;s ) dupa care m-am angajat la o alta firma tot cu conract doar ca aici am avut Steuerklasse 4 deoarece a venit si sotul meu in Germania cu acte in regula .
  deci 1.08.2012 -30.09.2012 Steuerklasse 1
  1.10.2012 -31.12.2012 Steuerklasse 4
  iar sotul meu angajat din 1.12.2012 Steuerklasse 4
  Pentru mine
  .Impozit tras din salar -184 €(doua luni ) +350.16 €(Trei luni )=534.16€
  penrtu sotul meu 91 €
  In total 625.16€ impreuna
  Intrebarea mea este daca posibil sa primesc inapoi din impozit atat cat sa acopere cheluielile pentru completarea formularelor (De o firma in domeniu ). penru ca sa le comletez singura mi se pare imposibil la cate formulare am in fata date de cei de la Finanzamt pentru completare .
  Mulumesc anticipat

  1. La prima privire, am motive sa cred ca merita, dar conteaza de multe alte conditii. In primul rind trebuie ambii soti sa prezentati dovezi pentru celelalte perioade din an (fisele fiscale din Ro). Daca acolo ati cistigat f. bine, aceasta influenteaza procentul de taxare in De prin fenomenul de progresie. Incercati sa gasiti un consilier de taxe bun dar nu scump. Stiu ca imi puteti raspunde “vorbesti usor, dar de unde sa-l iau!”. Prieteni, cunostinte, net, etc., e totusi posibil, si nu va duceti la cel mai luxos din centrul Stuttgartului (de ex)

   1. Buna ziua,
    Vreau sa locuiesc in Munchen si sa-mi mut afacerea de comert acolo de ce acte am nevoie si daca este posibila?
    Daca marfa din Romania o pot vinde acolo?
    Multumesc

 46. Buna ziua ,

  Fiti amabili , as vrea sa stiu,daca este cu putinta, de ce se sterg intrebarile?…Ieri am scris o intrebare D-lui Paul Gaza si astazi nu mai vad intrebarea pe site.
  Va multumesc.

 47. @miloelectric. NU STERGE NIMENI intrebarile sau comentariile,doar cele cu injurii.La Dvs.nu e cazul.
  Periodic insa,ele se trec “in spate” .
  Dvs. si cei interesati,apasa mai jos pe “Older Comments” si afla comentariile pe o anumita perioada din urma. Si tot asa pana ajungeti la cele 861 de intrebari si raspunsuri date pe acest topic.

 48. Ok,in cazul asta imi cer scuze……………Nu stiam…….destul de greu am reusit si sa scriu un comentariu pe care sa-l si vad ulterior……………..Multumesc,o zi frumoasa la toti

 49. buna ziua, numele meu este dana si locuiesc in Backnang, am gasit un loc de munca si angajatorul mi-a spus sa pregatesc o serie de acte printre care si -gesundheitszeugnis-, va rog sa imi spuneti unde se face acesta si cat dureaza si care sunt taxele. Va multumesc din suflet si va doresc un week-end linistit.

  1. Trebuie sa mergeti la o clinica medicala sa faceti o serie de examinari medicale, specifice locului de munca (industria alimentara, gastronomie) in urma caruia trebuie sa obtineti un certificat medical.
   Costurile difera de la o clinica medicala la alta dar nu ar trebui sa fie prea mari, 1-200 de euro maxim.
   Succes!

  2. Se obtine de la Gesundheitsamt.Cautati pe google adresa din localitatea d-voastra,mergeti acolo si faceti un termin. O sa fiti invitata la o discutie despre bolile care s-ar putea raspandi prin alimente,gen hepatita C.Vi se vor aduce la cunostinta aceste boli,simptome etc, La discutie o sa fie mai multi participanti,iar la sfarsit fiecare participant este invitat separat in camera si ii sunt puse intrebari din tema respectiva,fiind astfel verificat daca a inteles. Pretul e in jur de 20-30 de euro.

   1. In acest domeniu am lucrat si eu acum un an si nu a fost nevoie de analize. Documentul respectiv se elibereaza doar de Gesundheitsamt. Daca e nevoie de analize iti vor spune functionarii de acolo. Pe mine m-au intrebat doar daca sufar sau am suferit de una din respectivele boli. Probabil o adeverinta de la medicul de familie ar evita cheltuirea a sute de euro pentru niste analize. Oricum problema se rezolva la Gesundheitsamt.

 50. BUNA SEARA.. As avea unele neclaritati cu sistemul german. Eu locuies in ITALIA akum si sunt fara lucru,as vrea sa vin in germania impreuna cu fam. fetita de 5 ani si nevasta care este gravida si ar trebui sa nasca in august. EU AS INCERCA SA MA PRIVATIZEZ IN GERMANIA IN LUCRARI INTERIOARE,(DACA NE ACCEPTA STATU GERMAN). CE SE INTAMPLA DACA VENIM IN GERMANIA SI NEVASTA NASTE ACOLO TINAND CONT CA NOI AICI IN ITALIA AVEM TOATE ACTELE DAR NAVEM DE MUNCA 😦 SI CE PUTEM SA FACEM CU ACTELE DE DE SANATATE PT CA SA NU PLATESTI NASTEREA IN GERMANIA.NOI AM AVEA DOMICILIUL LA O VERISOARA. DACA NU REUSESC PRIVATIZAREA AM DREPTUL LA MUNCA?CE DREPTURI AM DACA NASTE ACOLO? CE ACTE TREBUIE FACUTE IN GERMANIA? AVANTAJE ,DEZAVANTAJE?

  1. 1. “Privatizarea” (probabil va referiti la Gewerbe) nu va ajuta sa obtineti permisul de munca. O sa figurati ca firma(cu obligatiile care decurg de aici),urmand sa va cautati d-voastra clientii, care poate fi destul de complicat daca nu aveti cunostinte de germana.
   2. Daca sotia nu are asigurare in Germania o sa platiti din buzunarul propriu nasterea-luati in seama o suma de cel putin 2000 de euro.
   3. Nasterea in Germania nu va aduce drepturi importante,cum ati fi tentati sa credeti-nu cetatenie(cel putin nu imediata), nu drept de munca etc.

   Un sfat: daca aveti asigurarea medicala in Italia,lasati sotia sa nasca acolo. “Privatizarea” asta e un joc la loterie daca nu aveti cunostinte de germana sau habar de legislatia germana. Daca ar fi dupa mine,eu as veni in Germania dupa 1 ianuarie 2014.cand nu se va mai cere permis de munca pentru romani.Pana atunci as mai avea timp sa invat un pic limba.

 51. PRIMESC DOMICILIUL IN GERMANIA,NE FACEM ASIGURAREA MEDICALA PE FAM. CARE AM INTELES CA ESTE CAM 100-200 EURO. M-AI TREBUIE SA PLATIM NASTEREA? ESTE ADEVARAT CA DUPA NASTERE STATU OFERA PLATA PENSIEI(TAXELE LA SALARUL MEDIU) SI O SUMA LUNARA LA MAMA DE 300 EURO PE LUNA TIMP DE 3 ANI PT NELUCRATORI. EU CU DOMICILIU NU POT GASI DE MUNCA CA MUNCITOR? FARA SA MAI DESCHIZI GEWERBE.? MULTUMESC PT RASPUNS…

  1. @Mario. Citeste -mai ales la “probleme umane” pe acest site,materialele de fond precum si raspunsuri,si ai deja clara ideea ce se intampla in cazul vostru ulterior.
   Nu putem acum sa-ti explicam toate aceste lucruri cand sunt deja expuse. Pentru binele tau,citeste tot siteul in 2 zile,inclusiv despre contracte de munca,lucrator independent,inchirierea unei locuinte,etc. Abia apoi poti reveni cu intrebari punctuale,daca mai e cazul.

  2. Asigurarea medicala pe familie o puteti face doar prin asigurarea voluntara in sistem public:
   – daca nu sunteti inca autorizat ca independent: 133,85 Euro
   – din momentul in care va autorizati: 587 Euro.
   Si doar daca aveti continuitate in asigurarea in sistem public (veniti cu formularle europene din italia). Daca in italia nu aveti acum asigurare medicala atunci va trebui sa platiti costurile nasterii.

 52. o asigurare de familie nu are cum sa va coste 100-200 de euro.Daca va asigurati privat,va costa cel putin 150 de euro pe fiecare,iar nasterea nu va va fi decontata,intrucat sarcina sotiei este anterioara incheierii asigurarii.La asigurarea de stat,ca intreprinzator privat veti plati cel putin in primul an la venitul mediu,in jur de 330 euro lunar,Asadar calculele dv in directia asta sunt gresite.In ceea ce priveste pensia sau indemnizatia mamei…sunteti total dezinformat,nu va primi nimic,atata vreme cat nu a cotizat vreodata in sistem.Inchipuiti-va ca trei sferturi din europa s-ar muta aici daca cele spuse de dv ar fi adevarate!Subscriu sfatului dat de dl. Ciprian,ramaneti in Italia daca acolo aveti asigurare!

  1. Cea mai buna solutie este ca sotia sa incheie o asigurare voluntra in sistemul public, neavand venituri va fi incadrata la venitul minim de 898,33 Euro – asigurarea fiind in acest caz 133,85 Euro (15,5% din venitul minim). Conditia este ca sotia sa aiba continuitate in asigurarea in sistem public – va avea nevoie din italia de formularele S040 si S041.
   Ca si lucrator independent asigurarea voluntara in sistem public se va calcula la venitul maxim lunar considerat de lege – 3973,5 Euro – cunatumul asigurarii fiind 587 Euro, putand fi coasigurati toti membrii familiei. Dar si aici, pentru a va putea inscrie in sistemul public, aveti nevoie de continuitate in asigurare.

   In lipsa asigurarii medicale trebuie luate in calcul 3-6000 Euro cheltuieli de nastere – caz de nastere simpla, 6-9000 Euro pentru nastere gemelara sau cezariana. Plus cheltuielile medicale din timpul urmaririi sarcinii (ecografii, analize, teste specifice).

  1. Si in Romania este aceeasi regula, dar exista flexibilitate, depinde doar de angajator. PErsonal am avut concediu in prima saptamana de la angajare.

 53. Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa imi specificati daca la Declaratiile fiscale pentru Gewerbe (GbR), kleinunternehmen care va continua sa fie kleinunternehmen, exista vreunul din formulare la care se depun si copiile facturilor? Va multumesc.

  1. Pt. GBR depuneti la declaratia fiscala si o EÜR. Nu e obligatoriu sa trimiteti si facturile in copie, dar daca nu doare, e mai bine. Tot asa cu diferitele chitante de cheltuieli (se intelege, daca nu sint prea multe). Asa evitati intrebari ulterioare, demonstrati transparenta si poate in final evitati controale. Jocul cu cartile deschise se merita, daca nu aveti nimic de ascuns.

   1. Va multumesc.
    V-as ruga sa ma contactati in privat daca oferiti steuerberatung.
    Cred ca aveti emailul meu in panoul de administrare al site-ului.
    Toate cele bune.

   2. Nu sunt Steuerberater, sunt contabil si diferenta consta tocmai si in limitarea unor activitati de consiliere.

   3. Inteleg. Ma intereseaza doar un ochi avizat asupra documentelor pe care incerc sa le intocmesc si depun singura, in nume propriu. Un steuerberater propriu care sa depuna actele in numele meu m-ar costa mult prea mult fata de cat imi permit. Daca sunteti dispus la o astfel de conlucrare, in care sa ma indrumati cu actele, va rog sa imi transmiteti un tarif pentru un astfel de serviciu (Gbr cu Umsatz pana in 10000 eur, circa 70 Invoices pe 2012). Cu stima.

   4. Nu trebuie atasat “formularul EÜR” (sub 17500) dar calcularea profitului se face prin “metoda EÜR”. Sint doua lucruri diferite chiar daca se cheama (aproape) la fel!

   5. Va multumesc, domnule Paul Gaza, pentru amabilitate si raspunsurile oferite mai sus. In incercarea mea de a completa formulare, am dat peste optiunea de a completa si formularul UR (la Umsatzsteuererklärung). Din cate am inteles, acesta se completeaza doar pentru vanzari si livrari intracomunitare. In cazul in care am avut o livrare in Romania, pentru aceasta eu trebuie sa completez si un Anlage UR, chiar daca beneficiez de scutire de TVA ca si Kleinunternehmen?

   6. Puteti sa ma indrumati un pic, va rog, nu stiu daca ar tb sa trec in declaratii toate pachetele trimite prin UPS, fiindca contul este deschis pentru firma (geschäftkonto), dar unele pachete au fost trimise cu caracter privat? Multumesc inca odata.

   7. In declaratie trebuie sa puneti ca venit tot ce ati facturat si bineinteles incasat. Pachete private nu au nimic cu firma.

   8. Dl. Paul,
    V-am trimis un email zilele trecute, de pe adresa mea de email, nu stiu sigur daca a intrat la dvs in casuta de email. Puteti verifica? Sa trimit de pe alta adresa? Multumesc.

 54. am si eu o antrebare pentru domnul paul daca se poate sa ma ajute eu lucrez an germania de 5 ani si anul trecut am primit harti pentru stoer eu si sotul meu avem clasa 1 suntem casatoriti va rogsami spuneti care clasa e mai buna pentru noi 4 cu 4 sau 3 5

  1. 1/1 sau 4/4 e la fel. 3/5 primiti numai cu anumite conditii, dar repet: clasa nu are nici o influenta la calculul de la sfirsitul anului. Daca in timpul anului ati avut de ex. clasa 3, ati platit putin impozit, la sfirsitul anului se poate ca sa mai terbuiasca sa platiti. Daca ati avut 4/4 veti primi probabil rambursari cind faceti declaratia. Eu personal prefer sa platesc ceva mai mult in fiecare luna, dar la urma iau de-odata citeva sute sau mii. Si asta imi aduce mai multe bucurii decit daca ar trebui sa platesc pentru anul trecut…
   Asaca: lasati clasele cum sint 4/4 sau 1/1 si faceti declaratia de taxe!

 55. buna ziua. am urmatoarea situatie si va rog daca cineva ma poate ajuta cu un sfat. eu si sotul meu am fost acceptati la mc donalds cu un contract sezonier pe 6 luni, sotul meu are un gewerbe si lucreaza.
  – daca sotul meu merge la mc donalds ce face cu gewerbe, il inchide
  – daca sotul meu ramane cu gewerbe poate beneficia de asig mea medicala
  – stie cineva daca dupa 6 luni la mc donalds exista posibilitatea de prelungire.
  Nu stim daca sa acceptam amandoi sa mergem la mc donalds sau sotul meu sa lucreze in continuare cu gewerbe. Va multumesc pentru orice sfat sau raspuns.

  1. Ca angajat e intotdeauna mai bine, pt. ca si daca cistigati poate mai putin, platiti contributii la toate asigurarile sociale inclusiv la pensie. Gewerbele il puteti lasa de-ocamdata. Nu va obliga imediat la nimic, dar daca ramine cu angajare trebuie sa-l inchida si sa faca incheierea anului la un contabil (daca a scris facturi). Daca in contractul de munca nu v-i se interzice, puteti in acelasi timp lucra in principiu si pe gewerbe dar daca cistigati mai mult, vor fi niste probleme cu asigurarea medicala.
   Nu va ginditi mult, luati ocazia de munca, iar mai tarziu cind aveti bani destui, puteti sa va ginditi si la alte solutii.

   1. Depinde de ce fel de asigurare medicala avem in discutie:
    asigurare privata: cuantumul primei de plata nu este influentat de veniturile realizate, criteriile de stabilire sunt varsta, istoricul medical, etc, implicit nu aveti cum modifica prima lunara de plata.
    asigurare voluntara in sistem public: legea prevede plata ca procent 15,5% cu optiunea de indemnizatie de boala, 14,9 fara optiunea de indemnizatie de boala, considerand implicit pentru gewerbe pragul maxim lunar de plata, anume 3937,50 Euro, prima fiind astfel 610,31Euro / luna cu optiunea de indemnizatie sau 586 Euro fara.
    In general pentru lucratorii independenti se considera ca veniturile acestora sunt peste limita maxima stabilita, anume 3,937,50 Euro, implicit aceasta categorie de asigurati trebuie sa plateasca asigurarea voluntara la cuantumul maxim stabilit prin lege. Dar prin demonstrarea veniturilor, lucratorii independenti pot obtine o reducere a contributiei la asigurarea de sanatate, corespunzator cu veniturile reale realizate, dar nu mai putin de pragul minim de asigurare considerat ca procentul de asigurare la venitul minim de 898,33 Euro – prima fiind 130,38 Euro / 133,85 Euro.

    Succes!

  2. – sotul poate lucra si in acelasi timp pastreaza si gewerbe, e optiunea personala doar, decideti daca il inchideti sau nu functie daca mai aveti intentii sa desfasurati contracte pe el sau nu.
   – doar in anumite conditii – nu poate fi coasigurat daca are venituri peste un anumit prag (365 Euro lunar) avand nevoie de asigurare separata. Pentru a primi un raspuns complet va trebui sa detaliati situatia actuala a asigurarii medicale.
   – exista posibilitatea de prelungire dar sub alta forma, nu se poate continua tot cu contract sezonier – contractele sezoniere sunt limitate la 6 luni pe an. Va trebui in timpul celor 6 luni de sezonier sa aplicati pentru permis de munca (luati in calcul o perioada de minim 4-6 saptamani pentru raspunsul aplicatiei la permisul de munca, ce poate fi si negativ).
   Succes!

 56. Bună seara,

  Sunt cetățean Român, cu domiciliul înscris pe Cartea de Identitate în România, lucrez cu drept de muncă definitiv în Germania la o firmă germană de mai bine de doi ani. Intenționez să îmi deschid o firma (SRL) în România (magazin Online cu deschidere pe piața Românească), dar doresc să îmi păstrez și locul de muncă de aici, să încerc să le fac pe amândouă, cel puțin o perioadă în care să testez eficiența Site-ului.

  Am luat legatura cu unul dintre colegii dumneavoastră în legătură cu aceste lucruri, cu domnul IulianS, care m-a sfătuit să apelez la dumneavoastră pentru nelămuririile mele.

  Eram curios să aflu în ce fel sau dacă se va modifica ceva la plata de impozite în Germania, în momentul în care dețin și o firmă în România?

  V-aș ruga dacă se poate să îmi lăsați o adresă de e-mail unde vă pot contacta cu mai multe detalii.

  Mulțumesc!

  1. Considerind ca sinteti in De platitor de impozite neconditionat, faceti aici declaratia de taxe. Va trebui sa declarati si veniturile din Ro care au fost acolo deja supuse la o impunere. Bineinteles ca nu veti plati din nou taxe si in De pentru ele (vezi acordul de evitare a dublei impuneri), dar ele se insumeaza la veniturile de aici si influenteaza prin clauza de progresie procentul de impunere in De. Nu e insa o valoare asa de mare!

 57. Dupa o experienta nu tocmai placuta cu niste angajatori asiatico-germani am decis sa ma intorc in tara.
  Am lucrat aici cu acte in regula pentru 3 luni in IT si as dorii sa stiu cam care ar fi pasii sa-i urmez astfel incat lucrurile sa fie cat mai ok facute.
  Practic, la sfarsitul lunii, nu mai sunt angajatul astora si ma intorc in tara.
  Cam care ar fi pasii de urmat pentru a nu ramane cu vreo datorie sau cont deschis pe aici?
  Eu ma gandeam asa:
  – televiziunea publica
  – dezabonare de la primarie
  – notificare finantzamt
  – cont banca
  – nu stiu daca nu trebuie contactat si cei cu sanatatea – TK
  E corect? E recomandabila alta ordine/abordare?

  Legat de Finantamt primele doua luni am fost pe clasa 1 iar ultima pe clasa 3. Avand in vedere ca ptr. clasa 3 am declarat-o pe sotie ca muncind in RO urmand ca sa-i aduc fisa fiscala… ma intrebam daca as putea face ceva pentru regularizare inca de pe acum a.i. sa nu mai fiu nevoit sa schimb documente anul viitor.
  Se poate face ceva?

  1. Regularizarea cu Finanzamt se face doar la sfarsitul anului, aceasta deoarece sunt luate in considerare si veniturile realizate in Romania, atat de dumneavoastra cat si de sotie. Aceste venituri nu vor fi reimpozitate dar in schimb vor conta in calculul progresiei (germania foloseste sistemul progresiv de impozitare).

   Pentru celelalte: trebuie sa anulati practic orice contract avut pe numele dumneavoastra – internet, telefon, membru in diferite cluburi auto, sport, etc. Nu lasati nimic deschis, va vor urmari.
   Succes!

   1. Cum as putea face regularizarea impozitului daca eu voi fi in Romania si foarte probabil curand nu voi reveni? Se poate comunica prin posta?
    Care e perioada de regularizare? Se intinde cumva pana in luna mai a anului viitor?

    Ce as putea face legat de televizionea publica? Le-am dat contul meu ca raspuns la inscriere, ieri am dat email de notificare ca plec si ca-i rog sa retraga banii si inca nu s-a intamplat nimic iar saptamana viitoare imi voi inchide contul bancar din DE.

   2. – declaratia de impozit o trimiteti prin posta, nu e nicio problema, aveti la dispozitie perioada 01.01.2014 – 31.05.2014.
    – pentru taxa GEZ: cel mai bine le luati dreptul de direct debit din cont (direct din online-banking) si faceti transferul manual.
    Dar la GEZ nu e suficient un mail pentru notificare, in general nu functioneaza prin mail, trebuie sa anulati contractele in scris si in perioada in care puteti (de ex contractele merg pe o anumita perioada, 2 ani, puteti renunta cu minim 3 luni inainte de expirarea contractului, contrar se prelungeste automat).
    Pentru GEZ – completati si trimiteti prin posta, cu confirmare de primire, formularul de abmeldung:
    https://service.rundfunkbeitrag.de/anmelden_und_aendern/buergerinnen_und_buerger/
    cautati Abmeldung der Wohnung.

    Succes!

  2. Tot legat de declaratiile de impozit pe anul viitor, faptul ca n-as mai sta in Germania si as trimite la anul fisa fiscala a sotiei (eu avand o luna clasa 3 si 1 pentru doua luni) vroiam sa va intreb daca mai e nevoie de vreun steuerberater sau doar trimit aceea hartie. Eu mai trebuie sa trimit ceva documente? Sau pot lasa de pe acum hartia cu clasa de impozitare la Finanzamt?
   Cel mai bine ar ajuta daca as stii o lista de harti necesare pentru declaratia de anul viitor.

   1. Fisa fiscala nu e suficienta, e doar un document atasat la formularele declaratiei de impozit.
    Inca odata: nu puteti lasa de pe acum actele deoarece declaratia se face la sfarsitul anului, trebuind declarate veniturile din toate sursele de pe tot anul. Declaratiile le puteti face si singur – puteti folosi un program specific de declaratii.

 58. Buna ziua,

  Ma adresez din nou cu rugamintea de a ma indruma in legatura cu asigurarea medicala in Germania. Deoarece ar fi posibila schimbarea statutului meu actual in acela de Angajat cu contract de munca, as vrea sa stiu daca stii in ce masura, in momentul in care ma angajez in Germania, mi se va cere dovada asigurarii anterioare.

  Multumesc.

  1. Daca va angajati atunci nu vi se mai cer formularele europene, veti fi asigurata in sistemul public, implicit veti beneficia de asigurare si acoperirea costurilor nasterii + Mutterschutz si Mutteschaftsgeld.
   Succes!

   1. Va multumesc pentru raspunsul prompt. Prin urmare, sper ca inteleg corect ca nu mi se cer nici un fel de dovezi pentru nici un fel de asigurare anterioara angajarii si ca asigurarea se va face doar din momentul angajarii, indiferent de statutul meu anterior in Germania.

   2. Daca aveti sub 55 de ani nu are importanta daca inainte de momentul angajarii ati avut asigurare privata sau nu, momentul angajarii se considera moment de reangajare si puteti fi reasigurata in sistemul public (similar cei din sistem privat pot trece inapoi in sistemul public, dar cu anumite exceptii: ex. persoanele doar sub 55 de ani).
    Succes!

 59. buna ziua,doresc sa stiu cum putem lua legatura cu d-ul Paul pentru completarea declaratiilor de taxe pentru anul anterior,si doresc sa stiu daca exista o data limita pentru depunerea lor si daca da,care ar fi aceea.Va multumesc.

  1. Nu am voie sa completez declaratii de taxe. Trebuie sa va adresati la un Steuerberater sau la un Lohnsteuerhilfeverein. In principiu trebuie sa faceti declaratia pina la sfirsitul lui mai. Daca o faceti mai tarziu si va trebui sa mai platiti impozite in plus, veti avea si o mica penalizare.

   1. multumesc mult pentru raspuns si as mai avea o intrebare,daca sunt obligatorii declaratiile sau nu.

 60. buna seara domnul paul anca o rugaminte eu si sotul meu am avut clasa 1 amandoi desi noi suntem casatoriti dar problema e an felul urmator noi am dat actele la calculat si nea calculat si avem de primit 954 eur dupa clasa 1 la sotul meu ai tragea lunar stoer 150 180 eur an functie de salar dar mie adica sotia ami tragea foarte putin 15 eur 20 macxim dar noi neam schimbat clasa marti si am facuto 3-5 cei de facut va rog sami spuneti si mie daca se poate

  1. Acuma ati facut-o 3/5 mergeti asa inainte. Probabil ca sotul cistiga mult mai bine. In cazul asta e normal sa faceti 3/5.

 61. Lucrez din 1 martie in germania-munchen si sant impozitat cu clasa 1,cu toate ca sant casatorit si am 2 copii as vrea sa stiu daca pot sami schimb clasa avand in vedere ca sotia si copii sant in romania daca da unde in munchen si ce acte as avea nevoie. Multumesc!

 62. va multumesc mult domnul paul deraspuns dar mai am o rugaminte an legatura cu alocatia daca stiti cumva daca noi romani avem dreptul la alocati cu toate ca firma noastra e romaneasca noi suntem detasati an germania avem dreptul sau nu va rog daca puteti sami raspundeti multumim mult

 63. Buna seara,
  m-ar putea lamuri cineva care are internet banking de la Sparkasse cum se face transfer de bani, tot catre un cont in euro, dar din Romania? In campul Konto des Begünstigten nu pot baga IBAN-ul, deoarece accepta doar 10 caractere; sa fie ultimele 10 cactere ale IBAN-ului? BLZ este acelasi cu codul SWIFT al bancii din Romania? Desi BLZ in Germania este format numai din cifre, iar SWIFT este numai din litere.

  Multumesc.

  1. Nu am SPK dar incepeti gresit incercind sa faceti operatia pentru transferuri in De. Clicati SEPA-Überweisung, acolo puneti IBAN (fara spatii) si BIC si are sa mearga;-).

   1. Problema e ca in meniu am simplu überweisung, fara SEPA. E posibil sa nu am aceasta optiune, desi am specificat clar cand am deschis contul, ca imi trebuie generatorul de coduri pt. on-line banking, pt. a trimite bani in alta tara?
    Multumesc pt. ajutor.

  2. La Banking folosesti EU-/SEPA-Überweisung. Introduci, numele, IBAN-ul, SWIFT-ul banci si suma la Betrag. In rest e foarte simplu…

   1. @ Silviu:
    De acord, totul e foarte simplu, am mai folosit astfel de servicii, insa problema mea consta in faptul ca nu am EU-/SEPA-Überweisung in meniu, ci doar Überweisung, astfel incat nu pot introduce IBAN, ci doar un nr. scurt de cont pt. plati in teritoriu.
    Inca nu am bani in cont, peste vreo saptamana primesc si eu primul salar. Ar fi posibil sa se activeze abia atunci restul optiunilor de Internet Banking? Mi se pare ciudat…
    Multumesc.

  1. Nici. Le-am trimis o adresa pe mail despre problema mea.
   Cum accesati serviciul, cu generator de coduri (tanJack), sau de pe smartphone… ?
   Ce comisioane se percep la aceste transferuri?
   Multumesc pt. raspuns.

  1. Am inteles, asa am si eu, generatorul, ce functioneaza impreuna cu cardul inserat. Trebuie oare Visa sau Master Card pt. SEPA-überweisung? Eu am primit un card Maestro. Dv?
   Multumesc.

 64. si eu tot Maestro am,efectiv nu pot sa inteleg de ce nu puteti efectua tranzactia,meniul nu e influentat de tipul cardului,atata vreme cat aveti cont online ar trebui sa aveti toate serviciile disponibile.Dar nu sunt specialista,nu va pot decat impartasi experienta mea.La deschiderea contului eu nu am cerut in mod expres acces la tranzactii peste hotare,nici nu stiam ca trebuie sa fac asta,dar beneficiez de servicii complete,tranzactii de tot felul,incarcare telefon,extrase de cont,etc

  1. In meniul Banking am exact urmatoarele: Überweisung, Umbuchung, Empfängerdaten, Sammler-Vorlagen, Lastschrift, Dauerauftrag, DTA-Übertrag, Datei-Freigabe, Handy aufladen. In nici un alt meniu nu am SEPA.
   Ma mai gandesc ca poate nu sunt deocamdata toate serviciile active deoarece acest generator nu este inca platit; el se va deconta odata cu intrarea primului salar, probabil peste vreo saptamana.
   Multumesc pt. raspunsuri si imi cer scuze daca am devenit deja plictisitor cu acest subiect.

   1. Umbuchung
    EU-/SEPA-Überweisung
    Auslandsüberweisung
    Empfängerdaten
    Sammler-Vorlagen
    Lastschrift
    Dauerauftrag
    DTA-Übertrag
    Handy aufladen
    Abo-Laden
    acestea sunt optiunile mele pe überweisung
    dar nu inteleg de ce sa platiti generatorul,la mine a fost gratuit.In plus ma indoiesc totusi ca lista serviciilor are ceva de-a face cu plata generatorului
    cel mai bine e sa luati legatura cu cei de la banca,dar telefonic v-ar putea salva ceva timp
    succes!

   2. Generatorul a trebuit sa mi-l rezerv singur de pe pagina Sparkasse-ului, dar este furnizat de catre o firma terta (Reiner SCT), a sosit la domiciliu pe curierat DPD si costa aprox. 17 euro ce vor fi retrasi in momentul in care foi avea fonduri pe card.
    Deocamdata nu ma descurc destul de bine cu germana, asa ca le-am facut o adresa prin email. Daca nu primesc raspuns, o sa ma duc peste ei 🙂
    Multumesc. O zi frumoasa!

   3. Daca in Meniul de onlinebanking nu aveti Banking-> EU Uberweisung atunci e o eroare de setare a contului, contactati imediat banca, se rezolva imediat.
    Nu are importanta tipul de card atasat contului.

   4. Revin cu solutionarea problemei mele, pt. a pune in garda viitorii clienti Sparkasse. Am apucat sa trimit un mail catre banca vineri seara, asa ca am asteptat raspunsul lor, care a venit astazi pe mail si am fost anuntat ca voi primi prin posta noul contract ce prevede adaugarea noilor (sau probabil tuturor) optiuni dorite de mine. Asa ca cei care vor vrea servicii SEPA de la Sparkasse, ar fi bine sa le ceara de 3 ori, ca se le primeasca din prima. Ajutati-i sa-si vanda serviciile :). Glumesc; probabil e un caz izolat, angajatul ce s-a ocupat de mine parea cam proaspat iesit din bancile liceului.
    Si inca un amanunt care va poate face sa va alegeti alta banca: generatorul de coduri pt. internet banking costa cam 17 Euro, la altii s-ar putea sa fie gratis.

   5. Nu toate bancile folosesc generator de coduri, a mea (una dintre ele) de ex. imi trimite cu sms codul, si eu o gasesc cea mai practica, nu trebuie sa port cu mine lista de pin ca la unele, nu trebuie nici sa am “cheita” la mine ca la ceilalti s.a.m.d.. Asa am orientat operatiile mai mult la cea care mi-a facut viata mai simpla. Celelalte au pierdut…

   6. Sunteti nou in Germania? Locuitorii acestei tari nu doresc sa isi vanda cu orice pret serviciile, asa cum poate va asteptati din tara, ci sa ofere un serviciu in bune conditii. Doar ca fiecare isi executa sarcinile pe masura inteligentei si capacitatii lui, ceea ce nu este un lucru reprosabil.

   7. Buna seara,
    da sunt de foarte putin timp in Germania.
    Aveti dreptate, sunt si lucruri care nu se pot reprosa. Eu am vrut doar sa ofer cateva informatii care, poate le pot fi si altora de folos. Este unul din scopurile acestui forum.
    Serviciul nu a fost oferit in bune conditii din moment ce toti cei care mi-au mai raspuns pe aceasta tema au beneficiat “by default” de optiuni complete pt. contul lor si nu au fost nevoiti sa mai astepte modificari si anexe la contract. Mie nu mi-a generat nici o problema aceasta situatie pt. ca doar voiam sa ma familiarizez cu pagina de banking, deci una peste alta e o chestie mai mult hazlie, sa zicem.
    Le multumesc inca o data celor care au raspuns la postarea mea si m-au ajutat sa elucidez problema.

 65. Buna ziua d-le Gaza !Ma numesc Iuliana si locuiesc cu sotul meu in Duisburg. El are gewerbe, lucreaza ca faiantar, are din 15 martie anul acesta si steuer nr , anmeldungul il are de anul trecut, contract de inchiriere pe locuinta unde stam, tot ce trebuie. S-a prezentat la Sparkasse cu toate aceste documente ca sa isi faca cont si cei de acolo i-au raspuns ca nu sunt interesati sa il aiba de client. ce e de facut in aceasta situatie? Va multumim anticipat!!!!

  1. Poate nu ati inteles bine, nu-mi vine sa cred ca o banca are asa o atitudine rasista. Dar nu va consumati nervii, mergeti la alta banca, de ex. Postbank. Si mai sint citeva zeci de banci in Duisburg, puteti incerca la cea mai apropiata de casa.

 66. Buna seara d-le Gaza. Numele meu este Daniel, sunt fondator al unei organizatii ce promoveaza bicicleta ca mijloc alternativ de deplasare urbana si sunt in cautarea unui sprijin referitor la legislatia germana in domeniul ciclismului. Ma refer aici la:
  1.legislatie de facilitati fiscale acordate, prin programe guvernamentale, angajatilor si/sau angajatorilor, pe un sistem “cycle to work gouvernamental scheme”;
  2.modalitatea prin care se inregistreaza o bicicleta in evidentele politiei germane si eliberarea unei “carti de identitate” a acesteia;
  3.daca exista un sistem de asigurari tip RCA sau casco pentru biciclete insotita de una pentru biciclisti si modul cum e reglementat acest produs de asigurari.
  Organizatia are in vedere crearea unor pachete legislative care sa permita o dezvoltare a ciclismului urban pe modelele consacrate din Germania, Olanda sau Danemarca. In speranta ca ma puteti sprijini va invit la o colaborare in acest sens.

 67. Buna ziua. Dn Paul imi puteti recomanda pe cineva care sa se ocupe de tot ceea ce tine Gheverbe, adica de la infiintare si pina la contabilitate ,declaratii fiscale,cont in banca si absolut tot ce este necesar ptr a functiona legal?As mai avea o rugaminte, de unde pot obtine lista cu orasele declarate inchise ptr muncitorii strainii,ptr ca chiar astazi am pierdut un contract in KOLN datorita faptului ca trebuia sa obtinem o derogare de la primarie ,si abia apoI permisele de munca de la Sttudgart.(mentionez faptul ca eu am o SC cu sediul in Romania si [pina in prezent asa am lucrat )Am inteles ca este mult mai usor sa lucrezi pe GEVERBE semnezi contractul si a doua zi poti incepe lucrarea.desi sincer nu-mi vine sa cred asa ceva. adica pentru SC straine orasul este Inchis iar ptr cei care lucreaza cu acest Geverbe este liber?VA MULTUMESC ANTICIPAT.

  1. Nu am auzit inca despre orase “inchise” cum spuneti dvs., su nu pot sa-mi inchipui ca exista asa ceva in europa, pt. ca ar contrazice carta uniunii europene. Cred mai degraba ca ati inteles dvs. ceva gresit. Dar daca totusi exista o astfel de notiune o vom afla de la alte persoane din forum.
   Pentru Gewerbele dvs. va fi o posibilitate cind incepe sa functioneze Consgero-ul. Acolo sunt prevazuti tutori in principalele landuri.

 68. @Daniela. Aveti o confuzie intre notiuni. Cu Gewerbe rezolvati urgent. Luati legatura cu D-na Ghinea,este in deplina cunostiinta sa va explice.

 69. Buna ziua! Ma numesc Iuliana , sotul meu lucreaza cu Gewerbe (a primit nr de steuer de anul acesta din martie) . El este subcontractant(faiantar de meserie) si nu are batai de cap cu achizitii de materiale, transport sau alte cheltuieli atunci cand are o lucrare. El este sunat , se duce , executa lucrarea si la sfarsit face factura si incaseaza banii. Am si eu unele nelamuriri si as dori sa ma ajutati:
  1) El lucreaza numai cu romani, turci, bulgari etc(nu are treaba cu nemtii). Acestia din urma prefera sa ii achite facturile cu banii in mana. Noi ne-am deschis cont la banca de curand si acolo ne-au spus ca pana sa ne dea plasticul aferent contului, trebuie ca cei cu care lucreaza sa ii faca plata prin depunere sau transfer bancar timp de trei luni consecutiv (probabil ca ei sa vada ca e miscare in cont) si apoi sa vina sa faca cerere si sa ii elibereze plasticul. Acum va intreb , e vreo problema daca noi depunem banii incasati de el numerar in cont luna de luna ?Daca da, cum ar trebui sa procedam?
  2) Avand in vedere cele spuse mai sus , cum ar trebui sa procedam la sfarsitul anului cand trebuie sa depunem bilantul. E vreo problema daca cei de la finante nu or sa vada prea multe facturi de cheltuieli(poate o sa fie ceva bonuri fiscale doar ptr scule si consumabile ptr acestea)?
  Va multumim si asteptam un raspuns!!!!

  1. Banca nu o sa fie convinsa de banii depusi de dv direct in cont,ea vrea sa vada ca intr-adevar aveti venituri din incasari si pentru aceasta trebuie ca beneficiarul sa va vireze banii in acest cont.Altfel se poate foarte bine ca ati imprumutat banii,i-ati depus in cont si apoi i-ati returnat.
   Daca pe facturile eliberate de dv nu figureaza cheltuieli cu materiale,nu veti avea probleme la financiar.Aveti tot dreptul sa lucrati cu materialul clientului.

  2. @Iuliana Felicitari, sotul dvs. este printre putinii pentru care un Gewerbe are sens. In ceea ce priveste plata in numerar a facturilor, este foarte OK sa incaseze numerar daca elibereaza chitanta, nu este o practica neobisnuita in Germania printre meseriasi. Tot astfel la banca sunt formulare gratuite de depunere a banilor in cont, la motivul depunerii se trece “Contravaloare fact din , evident in Germana :).
   Desi o sa fie o “lupta interna” intre cat bagam in buzunar si cat depunem la banca, daca nu castiga extraordinar de mult este bine sa depuna totul in banca, face bine la scorul de bonitate financiara Schufa ( util pentru abonamente, credite, cumparari in rate, etc. ) si in Germania mai toate se platesc prin banca, chirie, electricitate, telefon, intretinere si asa mai departe. In ceea ce priveste cheltuielile inregistrate, Finanzamt-ul se bucura daca nu sunt multe sau chiar deloc, ca tot ce nu e cheltuiala e venit impozabil 😉 dar sfatul meu final este sa va gasit un consultant finaciar si de taxe – Steuerberater sau macar un contabil care o sa va ajute cu documentele necesare si sfaturi utile precum si cu deducerile, un Steureberater care isi merita numele v-a va obtine reduceri de impozite si restituri care vor depasi semnificativ onorariul lui. De exemplu mai tot se poate deduce la un meserias, de la biletele de tren si autobuz, scule, imbracaminte de lucru, asigurari de sanatate si de risc profesional, cursuri de calificare si limba si asa mai departe. Mult succes.

   1. Aveti dreptate,doamna Petre,in ce priveste depunerea directa la banca,doar ca cel care face depunerea trebuie sa fie beneficiarul si nu detinatorul contului,altfel banca nu va fi convinsa ca banii provin cu adevarat din prestarea serviciilor.Pe doamna Liliana o intereseaza sa obtina un credit,banca i-l va acorda doar daca este convinsa ca detinatorul contului castiga bani in mod regulat.
    Referitor la cheltuielile inregistrate,materialele au un regim special.Daca exista chitante pentru ele sunt trecute si in factura.Nu influenteaza marimea impozitului pe venit pentru ca figureaza atat la intrari cat si la iesiri asadar se anuleaza,doar ca valoarea tva platita pentru materiale se returneaza.La fel ca si tva platit pentru combustibil.

   2. va multumim tuturor ptr raspunsuri si implicit ajutor…., un week-end placut va dorim….!!!!

 70. buna ziua,

  incepand cu luna septembrie 2011 si pana in luna august 2012 am facut la VHS curs de limba germana nivel B1.Examen promovat,curs de orientare promovat si jumatate din bani platiti pt curs ,i-am primit anul acesta.Din septembrie 2012 lucrez cu acte in regula.Acum completez formularul pentru Steuererklärung 2012 si am ajund la rubrica Fortbildungskosten unde spune ca pot fi luate in calcul cursurile de la VHS.Eu mai pot face asta daca deja am primit jumatate din bani inapoi?si daca da…trebuie sa declar in totalitate costul cursului sau numai cat am platit efectiv? ( jumatate pentru ca jumatate mi-a platit statul german )

  1. E o lista cam complicata. Mai bine formulati intrebarea asa: am venituri din…, am clasa de impunere X, am lucrat din… pina la… in De, etc., sunt obligat sa fac declaratia? Sa vedeti cita lume va poate raspunde!

 71. buna ziua.va rog sa-mi spuneti daca stie cineva , cu gbr se poate face contract in belgia cu o echipa de,constructii si lucra iar taxele platite in germania

 72. Pentru dl. Paul Gaza
  Buna ziua, am citit articolul dumneavoastră si as avea si eu niște întrebări. Am terminat Liceul Economic si apoi la Facultatea Lucian Blaga din Sibiu Colegiul Economic, pentru mai mulți ani am lucrat ca si contabil la Sibiu iar din Octombrie 2011 m-am mutat împreuna cu familia la München. Din Decembrie 2011 si pana in prezent lucrez ca si camerista la un hotel din München dar doresc sa îmi caut un job ca si contabil deoarece acum vorbesc germana la un nivel mediu si cred ca as putea sa mă integreze foarte ușor. Ați putea sa îmi spuneau daca diplomele mele din România sunt valabile si aici? As putea sa lucrez ca contabil in acest moment in Germania sau am nevoie de alte cursuri după sistemul contabil german? Cum ar trebui sa procedez pentru a obține un astfel de post? Va multumesc pentru timpul acordat! Cu stima Diana

  1. Diploma va fi recunoscuna formal dar nu va ajuta la (aproape) nimic. Impotant e sa dovediti cunostinte si mai ales experienta de contabiltate. Cititi raspunsuri la intrebari asemanatoare.

 73. Stimate Domnule Gaza,
  As dori sa va intreb ce fel de cursuri ar trebui sa urmez ( eventual daca stiti si ce firme organizeaza cursuri) pentru a lucra in domeniul contabil – financiar in Germania. Locuiesc deja in Germania, am ebsolvit Academia de Studii Economice in Bucuresti si am o experienta de circa 10 ani in acest domeniu in Romania. Am cautat deja pe internet cursuri, dar inca sunt cam nelamurita. De aceea apelez la ajutorul dumneavostra.
  Cu stima,
  Andrei Iulia

  1. Raspund aici la mai multe intrebari pe aceasta tema.
   Depinde unde vreti sa ajungeti?! Vreti sa o luati “de jos” – faceti un curs de contabilitate la IHK sau asemanator. Nu cred ca puteti incepe direct cu “Finanzbuchhaltung” care presupune experienta solida in Buchhaltung (nu va fi niciodata acoperita de experienta in Ro.!) si care cursuri costa mai multe mii de euro. Vreti direct la virful piramidei, trebuie sa studiati din nou in De. Suna mai imposibil decit e, stiu persoane care au facut-o!
   Pt. clarificarea notiunilor: 1. “Buchhalter” legat deobicei de notiu ca: Kreditoren, Debitoren, Banken, Kassen, etc) e nivelul de baza cu calificare medie – in general o scoala postliceala de contabilitate.
   2. “Finanzbuchhalter” (aproape sinonim cu Bilanzbuchhalter) poate fi un Buchhalter cu mai multi ani de experienta, care apoi a avut forta de a face acel curs de 2-3 ani – in general pe linga serviciu, foarte greu, foarte scump. Sau, un absolvent de Facultate (pe cale mai directa).
   Ambele nivele presupun bune, respectiv foarte bune cunostinte in legislatia fiscala (nationala), de aceea – atit de grea o raportare la o experienta in Ro sau in orice alta tara din lume! O alta piedica, si nu minora, e limba germana. O contabila/un contabil trebuie (pe linga intelegerea bilantului) sa scrie scrisori, sa formuleze Berichte, sa stapineasca notiuni fiscale complexe, sa explice fenomene contabile unui sef “necontabil” etc.. Daca vreti sa ma credeti, invatati amindoua! O sa vedeti ca nu e greu. Neuronii nostri sunt planificati pentru munca grea si asta le face bine.

   1. Multumesc foarte mult. Tocmai pentru ca si eu am practicat aceasta meserie in Romania, inteleg ca este nevoie de o pregatire, fiecare tara avind propriiul sistem legislativ fiscal. Acesta era drumul pe care vreau sa il parcurg, in cele 8 luni decind locuiesc in Germania, am reusit deja sa ajung la nivelul B1 de cunostere a limbii. Acum ce doresc este sa fac curs de contabilitate, acea “scoala postliceala” de care a-ti vorbit dumneavoastra. Nu am gasit inca, pe internet aceasta scoala, iar la Arbeitsamt am fost,incercind sa gasesc o orientare. Dar, pentru ca nu am inca drept de munca, evident nu am avut acces la consilierea si orientarea celor de la Arbeitsamt!
    Inca o data va multesc pentru lamuriri!

   2. Cautati cu notiunile “buchhaltungsfachkraft – studium / schule” sau “rechnungswesen”, “buchführung” etc tot cu “schule”. La AA trebuie sa insistati pt. un curs – dar nu batind cu pumnul in masa!

 74. Buna ziua. Asi dori sa intru in contact cu dvs. Sunt un tanar de 27 de ani cu 4 ani de experienta ca manager intr o alta tara EU si doresc sa ma stabilesc in Munchen. Va multumesc. Cu deosebit respect.

 75. Buna ziua, va multumesc pentru răspunsurile date, am luat deja legătura cu cei de la IHK Munchen si sper sa mă pot înscrie la un astfel de curs. Cu stima Diana

 76. Buna ziua,

  pentru prima data cand se face Steuererklärung se cere si ceva documente de la Fisc din Romania in vederea evitarii dublei impozitari?
  Multumesc!

  1. Daca in anul respectiv nu ati lucrat toate lunile in De, trebuie sa prezentati sau fisa fiscala sau formularul EUR/EWR. Veniturile din Ro va modifica prin progresie procentul de impunere aici.

 77. Atunci intreb asa:mai am nevoie de acel formular EUR/EWR daca eu am ultima luna ca angajat in Romania in iulie 2011,sunt in Germania din august 2011 ( cu Anmeldung )si din sept 2012 lucrez in Germania si fac Steuererklärung pentru 2012?
  Multumesc anticipat pt raspuns!
  O seara placuta!
  Maria

  1. Atunci va intreb si eu ce va intreba FA: ce ati facut intre 1 ian si sept 2012? Daca ati facut cursuri de limba sau ati fost casnica, etc. e in ordine, faceti declaratia si primiti apoape toate taxele platite inapoi.

   1. Intrebare pt dl. Gaza.
    Daca cumpar o masina pe o firma in germania,achit suma integrala, iar in scurt timp imi primesc TVA-ul inapoi,. Firma este activa. Dar nu inregistreaza nici un profit.
    Se plateste un impozit pausal sau ceva de genu” Pentru ca firma nu inregistreaza profit??? Sau care sunt taxele???. Astept mesaj urgent.
    Cu stima!!.

   2. Daca nu aveti facturari nu vor accepta nici returnarea de TVA. Acea returnare functioneaza de fapt ca si compensare; se calculeaza diferenta intre TVA-ul datorat si cel de primit. Impozit pausal pe firma nu exista.

 78. Da,de la 26 sept 2011 pana la 19 sept 2012 am facut Integrationkurs+Orientierungskurs.
  Multumesc din suflet pentru raspuns.Acum pot merge mai departe cu documentatia.
  O saptamana frumoasa va doresc!
  Maria

 79. buna seara,am si eu o intrebare pt. dn.PAUL GAZA.In fluturasul de salariu cei de la munca mi-au trecut steuerklasse 1,iar cei de la finante 4,eu lucrez intr-un hotel impreuna cu sotul,avand aceeasi clasa,este acest lucru corect?Am fost la cei de la finante si am intrebat iar ei mi-au zis ca este aceeasi suma de impozitare si la 1 si la 4,nu ma afecteaza cu numic
  Inca ceva,am fost la contabil si mi-a facut acele hartii pt. finante,iar pe anul 2011 ,lucrand din 10.06 am primit impreuna cu sotul 1200E,insa pe anul 2012 nu am primit decat 103E,IN CONDITIILE IN CARE NU MI SE DAU BANI DE DRUM,SOTUL LUCREAZA CU PAUZA SI FACE 4 DRUMURI PE ZII,avem un copil,iar salariul meu si al sotului este de 1490e brut.Intrebarea mea este urm. credeti ca a gresit contabilul,eu m-am dus la el si am intrebat dar mi s-a zis ca este corect,este adevarat?
  multumesc anticipat

  1. Clasa 1 si 4 sunt egale, doar ca optica se stie ca 4 e pentru casatoriti iar 1 pentru singles. Ca sa aveti clasa corecta e de ajuns sa prezentati o copie a certificatului de casatorie la salarizare si mai ales – certficatul de nastere al copilului. Altfel mai platiti o contributie suplimentara pt. familii fara copii.
   Intr-un an incomplet se detrage intotdeauna mai mult de la taxe. Daca valoarea drumurilor la serviciu nu depasaste suma de 1000 euro e normal sa aveti rambursari mai mici. Dar in detaliu o poate spune numai un Steuerberater.

   1. Buna ziua, Dl Paul!

    Lucrez in Germania de 7 luni, cu clasa 1. M-am casatorit si am trimis actele pentru schimbare in clasa 3.

    Sotia mea o sa nasca saptamana viitoare.

    Tocmai am citit mai sus ca trebuie sa trimit si certificatul de nastere al copilului, pentru ca altfel voi imi vor retine mai multi bani.

    Este vreo diferenta in ceea ce priveste taxele retinute, pentru clasa 3, daca ai copil sau nu?

    Sotia nu a lucrat in Germania pana acum.

    Va multumesc.

   2. Nu, copilul sau copiii nu influenteaza in mod direct impunerea. La clasa 3 aveti asadar acelasi netto cu copil sau fara. Situatia se schimba doar la declaratia anuala unde va vor acorda din cele doua variante – cea favorabila pt. dvs. Concluzie: copilul e bine sa-l anuntati la finante si la angajator pt. ca asa va fi inregistrat in ELSTAM.

   3. Copiii sunt luati in calcul doar la calculul taxei de solidaritate si a taxei pentru biserica, se obtine o anumita deducere dar in cuantum aproape nesemnificativ.

 80. Intrebare pt dl. Gaza.
  Daca cumpar o masina pe o firma in germania,achit suma integrala, iar in scurt timp imi primesc TVA-ul inapoi,. Firma este activa. Dar nu inregistreaza nici un profit.
  Se plateste un impozit pausal sau ceva de genu” Pentru ca firma nu inregistreaza profit??? Sau care sunt taxele???. Astept mesaj urgent.
  Cu stima!!.

  1. @mihai.. Cumpararea unei masini “pe firma” si folosirea ei in scopuri personale e o afacere necastigatoare in Germania, nu se compara cu Romania.
   Detalii aveti aici:
   http://de.wikipedia.org/wiki/Dienstwagen
   inclusiv cu exemple de calcul, pe scurt daca va coafeaza sa dati 1% lunar din valoarea de catalog NOUA + foi de parcurs care sa justifice cat ati facut in interes de serviciu si cat personal, plus asigurarea mai scumpa si mai dificil de obtinut puteti sa o faceti, dar pierdeti daca nu aveti profit pe firma sa-l scadeti cu amortizarea masinii. Mai bine va poate explica dl. Gaza daca va dori.

 81. Buna domnu Gaza..ma numesc Robert am 23 de ani si de 3 ani locuiesc in Germania.Tot de atata timp lucrez pe gewerbe la pakete la Hermes mai exact.Saptamana trecuta am primit o amenda de la Zoll de aproape 500 cum ca am lucrat fara drept de munca in tot acest timp desi nu ti-l trebuie pt asa ceva.Este adevarat ca nu am prestat servicii pt alte firme si ca nu am asigurare de pensie dar nu scria nimic in amenda de aceste 2.Cu ce ma puteti sfatui?Zilele astea vreau sa imi dobandesc dreptul de munca,este adevarat ca il primesc nelimitat dupa acesti 3 ani?Pot sa il scot din Wolfratshausen de la Agentur fur Arbeit,sau trebuie neaparat sa ma duc in Munchen?Nu am platit impozit deloc,tva e la zi,s-ar putea cumva sa fac acest gewerbe in insolventa sau ceva de genu?M-ar scuti de vreo 7000.Problema e ca nu mai vreau nicio asigurare pt ca vreau sa ma angajez din septembrie.Noi cu gewerbe beneficiem de vreun ajutor din partea statului daca ajungem in situatia sa nu ne mai putem plati chiria?V-as multumi foarte frumos daca o sa imi rasp la toate intrebarileVa multumesc pt timpul acordat Numai bine

  1. Din pacate ati cazut ca si altii in capcana cu gewerbele. Daca ramine numai cu amenda de 500 e destul de bine. Incercati sa va luati un loc de munca cu un contract legal. Numai asa va putei bucura de toate asigurarile sociale si sa nu mai tremurati de frica Zoll-ului.
   Despre dreptul de munca dupa trei ani nu stiu bine, va vor consilia alti participanti la forum. Oricum daca vreti sa cereti dreptul la lucru, trebuie sa aveti in primul rind un contract de munca in baza caruia se face cererea la ZAV.
   Ar trebui sa va inchideti gewerbele (daca nu mai lucrati) si sa faceti acel EÜR (bilant redus) altfel veti avea alte probleme cu finantele. Cu insolventa nu va jucati pt. ca statul nu va iarta pentru datoriile fata de el. Nu puteti sti ca aveti de platit 7000, poate e mult mai putin, va platiti taxele si dormiti linistit. Puteti cere de exemplu plata in rate.
   Daca nu ati platit contributii pentru somaj, nu veti primi bani de somaj.
   Ajungeti intr-adevar in situatia ca nu puteti plati chiria, mai aveti posibilitatea sa cereti SGBII. Va puteti adresa la birourile pentru imigranti de la Caritas sau Arbeiter Wolfahrt, dar nu asteptati sa primiti bani, ci va vor ajuta sa va faceti documentatia pentru ajutoare sociale!

   1. O completare la cele spuse de dl. Gaza: Dupa 3 ani de sedere nu mai aveti nevoie de permis de munca – pentru a demonstra acest lucru va trebui sa trimiteti la ZAV un Meldebescheinigung din care sa reiasa cei 3 ani de sedere si primiti in schimb un document explicativ pentru a fi inmanat unui eventual angajator. Aceeasi situatie se aplica si membrilor familiei dumneavoastra.

 82. Buna ziua domnule Paul.va rog daca se poate sa mi spune ti si mie ce trebuie sa fac ,ce acte imi sunt necesare pentru diferenta de alocatie din germania,unde urmeaza sa plec pe 5 iunie cu contract pe 2 ani . Specific ca am 3 copiii.

  1. Sa va traiasca! Va trebui sa depuneti o cerere (sau mai multe) la Familienkasse. Dar eu nu sunt asa la curent cu aceasta tema. Veti avea cu siguranta informatii de la persoane competente.

  1. Daca aveti certificate de nastere de tip international nu trebuie nici sa traduceti nici sa apstilati nimic.
   Va trebui sa luati din Romania formularele europene pentru alocatie – E401 si E411 de la Agentia Judeteana pentru prestatii sociale, in momentul acela se va sista si alocatia din Romania, si depuneti documentele impreuna cu Antrag auf Kindergeld pentru straini. Functie de situatia particulara (varsta copiilor, situatia familiala) va vor fi solicitate formulare suplimentare.
   ATENTIE: daca ambii parinti vor veni in Germania iar copiii raman in Romania, nu aveti dreptul la alocatia germana.
   Succes!

  2. spre deosebire de alte autoritati,la Familienkasse nu trebuie sa prezentati acte traduse ori legalizate.Au traducatori proprii,care se ocupa de documentele necesare,indiferent ca sunt sau nu in formatul nou,european.

 83. Buna ziua Dl Paul Gaza ma numesc Bartolomeu Cristina sunt casatorita iar sotul meu lucreaza de aproape un an de zile(sofer pe tir) la o firma din grossmering langa Ingolstadt iar noi(mentionez,avem 3 copii:cea mare are 17 ani,cea mijlocie are 16 ani iar cel mic are 7 ani in august i implineste)suntem in Romania si vrem dupa ce gata ei scoala aici sa ne mutam si noi la Ingolstdt.ceea ce vreau sa va intrebeste ca noi nu stim deloc germana si nu stim nimic ce trebuie facut pentru mutarea noastra acolo…ma refer ce acte trebuie pentru stabilirea noastra acolo,ma refer alocatiia copiilor,scoala unde sa i inscriu.va rog mult sa ma ajutati.va multumesc:)

  1. In primul rand trebuie sa faceti Anmeldung la biroul populatiei (probabil Landratsamt Ingolstadt). Apoi cititi ce raspunde dl. Julian despre alocatia pentru copii – tocmai azi pe forum! Dupa aceea ginditi-va din timp sa inscrieti copiii la scoli. Intrebati la comunitatea de romani din Ingolstadt (la biserica romana intalniti intotdeauna persoane care au experienta). Vedeti la Caritas sau la institutiile comunale unde sunt birouri de indrumare pentru copii si tineri si o sa gasiti nenumarate posibilitati. Mai ginditi-va sa faceti si dvs. cursuri de integrare ca sa va descurcati cu limba, etc. Pe forum sunt inca multe persoane care va vor da sfaturi din proprie experienta.

  2. Informati-va,asa cum va sfatuieste dl Gaza,din timp si cu atentie in privinta scolilor pentru copii.Daca nu stapanesc acceptabil limba germana,va trebui sa cautati scoli speciale pentru imigranti,unde copiii primesc lectii intensive de limba.Deasemenea trebuie avut in vedere ca aici sistemul de invatamant e altfel structurat decat la noi iar legea spune ca nu poate accede in Oberstuffe daca nu cunoaste foarte bine germana si nici daca a implinit deja 19 ani!Oberstuffe incepe aici cu clasa a zecea.

 84. Stimate domnule Gaza, referitor la depunerea de Steuererklärung am aflat intamplator faptul ca se pot deduce si banii trimiti acasa parintilor pentru intretinerea lor. Parintii mei sunt pensionari si au nevoie lunar de ajutorul meu. As dori sa stiu care sunt actele necesare pentru Steuererklärung care sa ateste acest lucru pe care sa le depun.

  Va multumec anticipat!

  1. Se poate dar trebuie sa aveti dovada de la primaria de acolo cu cit cistiga parintii, si trebuie sa dovediti cu acte ca ati trimis banii. (extras de cont)

   1. Va trebuie formularul Declaraţie de întreţinere pentru anul calendaristic 20__ / Unterhaltserklärung für das Kalenderjahr 20____ completat si semnat de Administratia Financiara din Romania – cuprinde veniurile si proprietatile persoanei intretinute; plus, asa cum v-a mentionat si dl. Gaza, dovada platilor. Sumele deductibile sunt delimitate functie de datele din formularul din Romania despre persoana in cauza si grupa de tara stabilita de Finanzamt.
    Succes!

 85. Buna ziua,
  Suntem o familie modesta din Cluj-Napoca, dorim sa cumparam din Germania un volkswagen jetta 2007-2008 ne puteti spune ce taxe avem de achitat la statul german?, eventual situ-uri (ziare on line)de vanzari autotorisme de la cetateni privati germani.

  1. Imi pare rau, nu stiu cum functioneaza! Dar vor fi cu siguranta persoane pe Forum care pot sa va spuna.

 86. Buna ziua,vreau sa înfiintez un GBR,locuiesc in STuttgart,imi puteți recomanda un contabil roman aici sau aproape?va multumesc anticipat

 87. Buna ziua,suntem o familie cu 3 copii(17,16 si 7ani),sotul lucreaza deja in germania si luna viitoare vom pleca si noi.Ce acte necesare ar trebui sa am pt a nu fii nevoita sa vin inapoi pt studiile copiilor si care ar fii primii pasi pe care ar trebui sa-i urmez odata ajunsi acolo (mentionez ca nici eu nici copii nu stim lb germana).Va multumesc!

 88. Ca acte pentru inscrierea la scoala a sunt suficiente cele emise in mod normal de scolile romanest,pe care nu e rau sa le si traduceti in tara,aici e foarte scump.Oricum,nu toate scolile germane vor cere aceste acte traduse,dar e bine sa fiti asigurata.Odata ajunsi aici cautati in zona scoli cu clase internationale,unde copii vor invata limba germana de la zero.Dumneavoastra ar fi bine sa va inscrieti la un Integrationskurs cat de repede posibil,altfel nu veti putea tine legatura cu scoala.Ca sa nu mai vorbim ca nu va puteti descurca in viata de zi cu zi altfel.
  Mult succes!

 89. buna.doresc sa cer drept de lucru in germania si nu am nici o idee cum procedez .in iulie avem 2 ani de cand locuim aici.va multumesc

  1. @gabriela gulin La 2 ani sedere nu puteti cere personal nici un fel de drept de munca. Dupa 3 ani primiti dreptul de munca nelimitat dar nu mai e cazul, de la 01.01.2014 se desfiinteaza necesitatea permisului de munca pentru romani. Intre timp daca va gasiti un potential angajator acesta poate cere permisul de munca pentru dvs. si acesta se va aproba sau nu in functie de cati someri sunt in regiune sau daca angajatorul este intr-un domeniu in care se accepta lucrul sezonier puteti lucra 6 luni pe an doar in baza contractului de munca inregistrat. Asta va acopera pana la sfarsitul anului. Succes.

   1. Ne Juraţi că aşa va fi:

    >>> de la 01.01.2014 se desfiinteaza necesitatea permisului de munca pentru romani.
    ???

    Eu aş zice: vom trăi şi vom vedea!

 90. Multumesc mult!Inca ceva…fiica cea mare termina clasa 10 aici si am fost ”sfatuita” sa-i fac cerere de retragere ,e ok sau sa ii iau doar adeverinta?

  1. Uf- cum vrei răspuns la asemenea întrebare incompletă? De ce nu spui DE CE s-au făcut propunerile/ sfaturile s.au dat – de ce? Nu face faţă probabil- dar pot fi şi alte motive- şi soluţii- se poate repeta anul, se pot da examene de diferenţe, schimba tipoul de şcoală, dacă-s la mijloc cauze / motive de sănătate/ medicale, etc. Săracul dl. Gaza- e Dzeu., ca să le ştie pe toate, inclusiv cele nespuse????

 91. Buna ziua domnule Paul Gaza ,imi puteti spune va rog daca se poate face contract verbal de inchiriere a unei case si ce se intampla daca a fost incalcat acest contract? Locuiesc in Frankfurt am Main, va multumesc.

  1. @Toma Daniel Contractele verbale nu au nici un fel de insemnatate juridica in Germania, la fel si discutiile telefonice, mailurile si in cele mai multe cazuri si faxurile. Daca aveti ceva important INTOTDEAUNA puneti in scris.

   1. iAR FALS- DOAMNE, DE CE DAŢI SFATURI ŞI RĂSPUNSURI DACĂ HABAR N-AVEŢI??? mai LĂSAŢI OBICEIUL ACESTA MIZERABIL, LUAT DIN România- ŞI INFORMAŢI-VĂ ÎNAINTE DE A DESCHIDE GURA!

    Faxurile sunt acte scrise recunoscute de orice instanţă- deoarece ai chiar şi data şi nora exactă a transmiterii, datele exp. şi dest., în SCRIS! Sunt mai bune decât simple scrisori, care se pot pierde!

    Evident, dacă n-ai primit răspunsul prin fax al celeilalte părţi, cu semnătura ei şi acordul la acea învoială/ acord/ contract, atunci NU AI CONTRACT, ci doar o ciornă, în mână – lucru la mintea cocoşului! Iar ceea ce ai vorbit la telefon, e drept, fără martori e ca şi cum n-ar fi fost; ba chiar, instanţele nu acceptă adesea/ de regulă chiar nici convorbiri înregistrate, pe robot etc., drept dovezi. Mă rog. aici: tertipuri de jurişti- dar, se şi pot falsifica probabil prea uşor, e vorba şi de dreptul / Legea telecomunicaţiilor în RFG, de drepturile omului, protecţia datelor etc.- un şir întreg de motive. .-

    E-mailurile la fel au cam început să fie recunoscute în instanţe.

 92. Buna seara, domnule Paul Gaza.
  In primul rand multumim pentru ajutorul oferit. Pentru a nu va retine vreau sa va intreb in ce clasa de impozitare intra cineva cu 2500 de euro brut, casatorit, urmand insa ca sotul si copilul sa se mute in Germania. Fac mentiunea ca celalalt sot nu lucreaza, iar copilul are pana in 2 ani. Trebuie sa fie cu totii pentru a se face trecerea de la o clasa de impozitare la alta? Se poate trece de la una la alta?
  Multumesc

   1. pardon, TOCMAI Mi-A SUNAT TELEFONUL ŞI AM GREŞIT:
    fără DISCUŢII, clasă trei ESTE OPTIMĂ AICI, DUPĂ CÂTE ŞTIU, PENTRU ACEST CAZ CONCRET!

 93. Multumesc mult Petre Liliana. Sunt c-am ingrijorat cu asa zisul contract, dar sa va zic in mare despre ce este vorba. Am lucrat cu gewerbe pt o firma timp de aproape 3 ani, si in acelasi timp am si inchiriat o garsoniera de la ei pt a locui in ea ,de la inceputul anului 2013 ei nu mi-au mai platit facturile si tot de atunci eu nu am mai platit chiria asta pana in in luna Mai cand m-am mutat , specific ca nu am facut nici un contract de chirie decat asa zisul contract verbal , firma este patronata de ROMANI cum cred ca v-ati dat seama, si am predat cheile in luna MAI si totul a fost normal. Dupa ce m-am mutat am primit scrisoare de la ei ca daca nu platesc ma dau in judecata , si ca am avut contract verbal si ei pot face asta….ei se bazeaza pe faptul ca sunt 2 firme cu aceiasi administratori dar una la care am locuit si una pt care am lucrat…am renuntat si la bani numai sa scap de asemenea gunoaie de oameni dar ei nu se lasa , crede-ti ca ma pot da in judecata? Va multumesc mult pentru ajutor.

  1. De ce nu va adresati la Verdi sau DGB, pt. bani putini sau deloc, va rezolva treaba avocatul lor. In ce oras sunteti?

   1. Intrucit lucrez voluntar si la sindicatele din München, vad multe cazuri cu oameni trasi pe sfoara in diferite variante. Sindicatele au birouri in toate orasele mari si au angajat juristi care sa reprezinte astfel de cazuri. In ultimul timp sint cetateni romani si bulgari care din necunostinta sau/si din lipsa dreptului de lucru sint exploatati mai ales de catre conationali.
    Asa cum stiti, munca la negru se pedepseste cu amenzi in Germania, dar mult mai mult de suferit au angajatorii la negru.
    In general va puteti face membru la acel sindicat (Verdi sau DGB – poate mai sunt si altele) si ei incearca sa va recupereze pe cale legala drepturile.

   2. Scuzati, am uitat sa va spun ca in Frankfurt este la Verdi un domn care vorbeste romaneste.

   3. Din experienta personala,cei de la Verdi sau DGB va pot ajuta cu conditia sa deveniti mai intai membru.Referitor la contractul dv verbal,nu are nici o relevanta.Ma ocup in prezent de un caz parca tras la indigo,oameni care au muncit pentru o firma condusa de romani,au locuit intr-un apartament inchiriata de angajator pentru care au doar o intelegere verbala,angajatorul se tot fofileaza in a le plati salariile dar,culmea,ii tot scoate datori pe muncitori pentru chirie.Cazul nostru a ajuns deja la avocat,asadar va pot spune in cunostinta de cauza,doar documentele semnate prezinta valoare in fata legii

   4. Ei, nici la sindicatele VERDI, nici la DGB nu ţi se rezolvă treburile fără să fii membru! Sau- au ajuns s-o facă pe dai boş???? dar din ce trăiesc şi-şi plătesc salariaţii, acţiunile, chiriile, avocaţii, etc.etc.???

    Pe germană:

    “Es wird ăberall mit Wasser gekocht” (adică, TOŢI au aceleaşi probleme, în realitate: trebuie să facă venituri, mai întâi, ca spă-şi plătească cheltuielile! Doar sponzorizaţii şi statul le pot face …. invers!

    Sau. aţi crezut îcă în germania zboară puii prăjiţi, cu cuţit şi furculiţă gata înfipte în ei, şi vă pică-n poală???

  2. Nu-i adevărat că înţelegerile verbale nu au nicio relevanţă- Maria greşeşte în răspunsul ei, sau, de fapt- cum se întâmplă atât de des, îl dă inexact, incomplet:
   Un contract verbal are relevanţă, dar trebuie să poţi dovedi că el există. deci, să ai martori.
   Iar dacă vin ei cu martori mincinoşi care afirmă contrariul, se cam încurcă lucrurile- trebuie consultat un avocat!

   Rău ai făcut că ai plătit ba banii la acele “gunoaie”, cum le spui- că banii tăi, pt. munca prestată, s-ar putea să nu-i mai vezi niciodată! De exemplu, firma aceea dă faliment, etc.
   Faptul că-s 2 firme diferite, cu acelaşi administrator- nu cred că-i scapă- dar, fără cunoştinţe jur. de avocat, e greu să descurci iţele!

   Oameni buni, NU LUCRAŢI NICIODATĂ MAI MULT DE 1 LUNĂ FĂRĂ SĂ PRIMIŢI BANI! Pe voi nu vă privesc sau interesează problemele şi dificultăţile- ADESEA DOAR VERBALE, INVENTATE, PT. A VĂ INFLUENŢA, MANIPULA, PRIN CÂŞTIGARE DE MILĂ, COMPĂTIMIRE ETC..- ALE PATRONULUI! VGă interesează NUMAI ŞI NUMAI INTERESELE VOASTRE PERSONALE, ALE FAMILIEI VOASTRE- abia după aceea puteţi asculta ce probl. are patronul- ceea ce nici pe departe nu înseamnă să-i satisfaceţi dorinţele de jecmănire! Vedeţi doar că ulterior aceşti patroni vă dau în cap, de regulă!

   S.-au dus , şi cu nemţi la conducere etc., de râpă atâtea firme, prin prostirea salariaţilor, prin acoperirea greşelilor şi prostiilor menajerilor- sau prin reavoinţa etc. a lor! În CUR îi doare, pe majoritatea, de salariaţi! —

   Un patron serios te va plăti la timp, ca să-i prestezi muncă de calitate, la timp. Din păcate, românii şi italienii veniţi în Germania sunt adesea de părere contrară- DAR NU VĂ LĂSAŢI PROSTIŢI DE EI- CĂ EVENTUAL FUG CU BANII, ŞI VOI RĂMÂNEŢI CU BUZA UMFLATĂ, sau chiar cu datirorii- dacă v-aţi lăsat prostiţi să le deveniţi “asociaţi” “patron asociat”- uf, vorbele astea de prostire!!!!!!!!

   Doamne, te iei cu mâinile de cap când vezi cât de naivi, de încrezători, de … proşti (scuze!) pot fi oamenii- după ce au luat ţepe peste ţepe deja în România, că altfel nu veneau doar aici, în străinezia! PARCĂ AR CREDE CĂ RECHINII ŞI CORBII ŞI-AU SCHIMBAT NĂRAVUL , ODATĂ CU VENIREA LOR ÎN VEST! Cum se poate aşa ceva?????? Mi-e de neînţeles! Mai ales în ziua de azi, când există internetului, când pe acest blog poţi afla detalii înfricoşătoare CU DUIUMUL, diDIN CARE AI PUTEA SĂ ÎNVEŢI – dar unii – MAJORITATEA ACELORA CARE AU PRIMIT ȚEPE UMBLĂ CU OCHELARI DE CAL, SE VEDE, NU CITESC, NU SE INFORMEAZĂ DINAINTE, DIN TIMP- CI DOAR ŢIPĂ ŞI CER AJUTOR ATUNCI CÂND AU PĂŢIT-O!

   N-aţi auzit niciodată de Stan pățitul?? pe LA Ion creangă, CRED CĂ ERA!

   1. Va multumesc dl pentru raspuns , aveti dreptate ca nu m-am documentat mai mult , accept si ironiile pentru ca aveti dreptate.
    O zi buna sa aveti.

   2. Ma intreb cum de avezi timp sa mai dati si aici consultatii,domnule Berndt!In conditiile in care detineti adevarul absolut,cum de nu e coada la usa dumneaoastra?Desigur aveti cunostintele necesare sa puneti pe roate un sistem infailibil
    Eu,cu experienta mea umila,am postat doar despre ce stiu exact.Aocatul meu,care e neamt si in care am mai multa incredere decat in dv,mi-a spus ca o intelegere verbala nu sta in picioare la un proces.
    In rest eu nu inteleg ce anume din ilustra dv. personalitate va da dreptul sa jigniti in stanga si in dreapta,dar fiecare cu cei 7 ani de acasa

  1. Refuzaţi să vă faceţi “Gewerbe” Asta-i o “căutare” / solicitare de colaboratori NEANGAJAŢI, care să-i pice PAtronului aşa cum şi-i doreşte: pleașcă, să lucreze pt. el la condiţiile impouse de el, extrem de neprotejaţi, şi la venit inuman de mic!

   Este TIPIC pt. “firmele” care vor să tragă țepe!

   Iar dacă nu vrei să tragi țepe, Ilie, atunci JUSTIFICĂ aici de ce vrei numai oameni cu Gewerbe, şi NU CU CONTRACT DE MUNCĂ- PE TERMEN LIMITAT SAU NELIMITAT!!!!

   DACĂ VII CU EXPLICAŢII PLAUZIBILE, O SĂ-ŢI CER SCUZE, aici în public, CĂ TE-AM ATACAT PE NEDREPT! Dar NU MĂ AŞTEPT DE LOC S-O FACI- MAI REPEDE MĂ ÎNJURI, EVENTUAL ŞI AICI, ÎN PUBLIC- CAZ BUN PT. PROCURATURĂ! Deci, dă-i drumul , procuratura aşteaptă!

   1. @berndt. Postarea lui “Ilie” este corecta si de bun simt!
    Chiar specifica “Caut colaboratori cu Gewerbe din zona… pentru amenajeri interioare”
    De ce banuiesc ca face acest lucru (la fel procedeaza si Mercedes,Boch,etc.in anumite perioade.).
    Are sa presupunen 5 salariati permanenti la firma. Periodic,mai ales in perioada calda a anului,patronul gaseste mai multe oferte bune in zona si in domeniu. Daca ar angaja temporar inca 5 oameni,ar trebui sa le trimita actele la ZAV,unde asteapta 4-6 saptamani permisele temporare de munca ale acestora,dar care pot veni si respinse.

    Iar el pierde lucrarea si mai plateste si daune ca a contractat-o si nu a realizat-o. Asa ca mai bine apeleaza la cei care au DEJA Gewerbe (deci nu-i pacaleste sa le faca el Gewerbe,sa nu le plateasca darile etc). Acestia fiind si meseriasi si posesori de Gew o sa stie sa-si negocieze munca in functie de ce taxe au de platit la stat si zic “doamne-ajuta” ca au avut de lucru si nu au stat acasa cu Gew in mana neavand oferte.
    De ce oare sunt peste 9 milioane de posesori de Gewerbe in Germania? Iar majoritatea sunt nemti si polonezi?
    A,cu siguranta,din acestia 2-3 miloane sunt ca si sclavi,si nu stiu nimic despre ce “i-au sfatuit” sefii lor,e adevarat!

   2. Caut colaboratori cu Gewerbe,stimate domn,pentru ca la fel lucrez si eu,tot pe Gewerbe .Am in prezent multe lucrari si nu le fac fata ,motiv pentru care vreau sa le impart.Cei cu care lucrez in prezent au si ei tot Gewerbe,fiecare ne platim taxele in mod independent si totul e la lumina.Ca sa angajez ar insemna sa transform firma ,sa-m angajez contabil si sa platesc eu toate asigurarile angajatilor.Nu vreau sa-mi asum atatea griji,e dreptul meu.Cei ce lucreaza cu mine semneaza mai intai un protocol in care se arata clar ce anume fac si pentru cati bani.
    Nu am nevoie de scuzele dv.,parerea unor indivizi de calibrul dv. ma lasa rece.

   3. @Ilie.Deci am intuit bine raspunsul…
    De multe ori vedem,din pacate,numai scenarii sumbre!

   4. din pacate sunt printre noi unii care au doar de criticat,fara sa ofere ceva constructiv in loc…Va multumesc insa,domnule Huidu pentru sustinere,eident sunteti unul dintre cei care vor sa FACA ceva aici,nu sa demoleze muca vecinului….

 94. Buna ziua….am si eu o rugaminte ,dacă m-ați putea ajuta…..eu si soțul meu locuim in recklinghausen,soțul meu este asistent medical generalist si as vrea sa știu ce trebuie sa facă sa poată practica si aici același lucru sau cel puțin ceva legat de spitale sau rezidențe….presupun o recunoastere a studiilor?dar nu am idee încotro sa o ia,sa caut,sa întreb …..îmi puteți da vreo idee?va multumesc mult

  1. Sotul are o meserie foarte cautata. Ar fi bine sa faca un curs de germana si cind se simte destul de sigur sa aplice la calificari cit mai apropiate de a lui. Sigur ca trebuie sa puna o copie a diplomei si o traducere Pentru o recunoastere puteti sa cautati pe siteul “Anabin” unde se incadreaza studiul sau scoala lui.

   1. Atenţie! Anabin/ KMK dă informaţii etalşiate numai pt. absolvenţi de studii sup. Dacă aici este cazul unui asistent făr ă asemenea studii (de-abia de câţiva ani există ele), nu va găsi la Anabin!

    În general:
    Este indicat să vă adresaţi oficiilor care fac recunoaşterea studiilor şi vă dau aprobarea de a purta titlurile univ. etc. obţinute în străinătate, în forma uzuală în RFG. La unele titluri NU se dau asemenea aprobări- eu pers. am avut un caz de abs. univ., inginer de ceva gen procese/ tehnologie biologie- unde s-a refuzat clar acordarea titlului de “Ing.” sau “Dipl.- Ing”, pt. că în RFG este încadrat altfel, NU ca ing. – asta acum vreo 10 ani.

    Între timp s-a liberalizat f. mult acordarea acestor echivalări/ recunoaşteri- dar nu 100%, dat fiind că sistemele de învăţământ, evident, diferă, într-o serie de privinţe.

    Dar măcar s-a mai redus, substanţial., protecţionismul pt. absolvenţii proprii, , din RFG/ fostul RDG, practicat înainte de 2007- şi care se practică de fapt în mai toată lumea: şi în Canada, Australia, etc.

    Acele oficii sunt subordonate fie Kultusministerium, fie Regierung (de ex., la Munchen: Regierung von Oberbayerbn)- deci la “Regierung” nu a Landului, ci a unităţii administrative inferioare acesrtuia- ceva gen Q”Departament administrativ”,, dar supoerior judeţului- vedeţi că şi aici, la org. administrativă, există diferenţe profubnde între RO şi RFG, la fel ca şi în sistemele de educaţie, juridic, etc.

   1. Legea privind recunoaşterea diplomelor de la şcolile profesionale etc., în Germania, din 2012

    BQFG (Berufsqualifikationsfeststellungsgesetz – 2012

    [PDF]
    Gesetz zur Verbesserung der Feststellung und Anerkennung im …
    http://www.bmbf.de/pubRD/bqfg.pdf

    Legea reglementează recunoaşterea diplomelor de la şcolile profesionale etc., în Germania. Ea stipulează că cetăţenii străini au DREPTUL , consfinţit prin această lege, să ceară această recunoaştere.

    Cererile se depun, împreună cu documentaţia cerută, la:
    • IHK- camerele de comerţ şi industiere- pt. meseriile care aparţin de ele. Centrala federtală, pt. aceste procediuri de recunoaştere se află la Nürnberg şi. este- v. situl:

    http://www.ihk-fosa.de/

    • Camerele de meşteşugari- Handwerkskammern- pt. meşteşugari.

 95. Buna ziua D-le Gaza,

  Ma numesc Adriana si locuiesc in Baldham, in apropiere de Munchen…sunt in Germania de 4 ani deja si lucrez de aproape un an ca si vanzatoare in Teilzeit…inainte de a veni in Germania am urmat si absolvit Facultatea de Stiinte Economice ,,Vasile Goldis,, din Arad, cu specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune….intrebarile mele ar fi urmatoarele: ce sanse as avea sa pot lucra din nou in contabilitate aici in Germania?….care sunt sansele ca diploma din Romania sa-mi fie recunoscuta si aici?si unde ar trebui sa ma duc cu diploma pentru recunoastere? …vorbesc limba germana destul de bine….

  Va multumesc mult,
  Adriana

  1. @adriana, am mai scris despre aceasta tema. Pe scurt: e un drum greu pt. ca munca de contabilitate are, in afara de cunoastearea tehnicii propriu zise de inregistrare contabila, multiple implicatii cu legislatia nationala si cu softwareul uzual intr-o tara. Daca aveti putere, studiati inca o data aici si sunteti pe drumul cel mai bun. Daca nu, nu va pierdeti timpul cu recunoasterea diplomei e o formalitate inutila, incecati sa aplicati la nivel de baza, Kreditoren, Debitoren, Reisekosten, nu Finanzbuchhaltung, si daca aveti norocul sa intrati in domeniu, cu pasi mici sa recuperati pozitia unei contabile de nivel.
   Depinde mult de experienta pe care o aveti in contabilitate, de capacitatea de a va vinde bine, de flexibilitatea pe care o aratati si poate si de sansa.
   Nu uitati ca Bewerbungul este de importanta primordiala. Nu-l faceti cum credeti, lasati de fiecare data sa v-il corecteze cineva de germana materna si cu o buna cunostinta in materie de personal! Faceti eventual un Bewerbungskurs la AA.
   Scuzati modul dur, nu vreau sa il luati ca negativ, pt. ca am vazut persoane care au reusit. De aceea, nu pierdeti speranta, daca sunteti decisa luati lupta si mergeti inainte!

 96. Buna ziua,

  As avea nevoie de ajutorul dumneavoastra legat de salariu si clasa de impozitare. Sotul meu este medic si i s-a propus un contract de munca 5600 euro in clasa de impozit 3 sau 4 si 1500 in clasa 6. Motivatia fiind doar ca asa ii este cel mai bine sefei de personal. As avea 2 intrebari:
  1. care varianta este mai buna un singur brut sau 2?
  2. Cum poate Finanzamtßul sa schimbe de la sine clasa de impozit din 3 in 4 in conditiile in care si eu lucrez si am clasa de impozit 5?
  Pentru un raspuns cat de repede posibil va multumesc anticipat.

  1. O iau de la coada: Daca aveti 5, sotul are 3, si asta pt. ca ati cerut-o, si e bine asa. (finantamtul nu schimba clasa in principiu singur, dar la inceput o pune pe cea care se potriveste la situatie).
   Va recomand sa fiti mai discreta in ce priveste raporturile de munca si mai ales cu informatiile legate de ele. Mai clar, evitati pe viitor sa citati date concrete; e o datorie si un semn de respect fata de angajator, ca raporturi delicate trebuie sa fie tratate cu grija. Sper sa ma intelegeti bine.
   Scrieti-mi pe adresa: paul.gaza@gmx.de.

 97. Nu sefa de la personal alege clasa de impozitare. Daca sunteti casatoriti si aveti copii unul din soti va avea 3 si celalalt 5. Daca nu aveti copii veti avea ambii 4.
  Uneori se mai fac greseli in ceea ce priveste incadrarea in clasa de impozitare. Vedeti unde va incadrati, trimiteti actele doveditoare si se rezolva.

  1. Combinatiile 3/5 si 4/4 nu depind de faptul ca respectiva familie are copii sau nu. Clasa 4 este similara clasei 1, diferenta fiind data de faptul ca in clasa 4 persoana poate avea copii (clasa 1 este necasatorit, fara copii, clasa 2 – necasatorit, copil) luandu-se in calcul deducerea de baza pentru copii.

 98. Va multumesc mult pentru sfatul dat…sincera sa fiu am mai intrebat cateva persoane in legatura cu ce sanse as avea sa mi se recunoasca diploma aici si mi-au dat acelasi raspuns….am sa incerc sa fac un curs aici pentru Kreditoren,Debitoren…sper ca in cele din urma sa reusesc sa intru din nou in domeniul meu ….contabilitatea…experienta mea este de 3 1/2 ani …

  va multumesc inca o data…

 99. salut domnule ilie
  ma numesc popescu cristi si in romania sint maistru constructor
  am o echipa formata din 5 muncitori specialisti in amenajari interioare,avem experienta ,de peste 15 ani uunul dintre noi are GbR si alucrat in germania 4 ani ,eu am lucrat in italia cu contract,alti doi in tranta tot cu contract,
  sintem disponibili imediat ,avem tranport ,scule etc., si vrem sa ne facem toti GbR..cand ajungem in germania..va rog ,daca sinte-ti interesat de o colaborare cu noi sa na contactati la tel +40736997376, sau e-mail popescucristi61@yahoo.com

 100. Buna ziua
  Ma numesc P.V. si sunt medic stomatolog. urmeaza sa plec in Germania impreuna cu sotia mea si sa preluam un cabinet de medicina dentara. urmeaza sa ii platim o anumita suma medicului de acolo pentru acest transfer.
  am inteles ca exista o formula speciala de calcul a valorii de vanzare a cabinetului (clientela, nu si spatiul) in functie de venitul anual ce il are cabinetul. eram intereasat daca stiti ceva despre asta si daca ma puteti ajuta.
  in mom de fata stiu cam ce venituri anuale are acest cabinet, si vreau sa stiu si care ar fi suma reala de vanzare, astfel sa ma protejez in cazul in care medicul de acolo va cere o suma prea mare.

  va multumesc mult
  (ma iertati daca intrebarea apare postata ed 2 ori, insa am avut o problema de login)

 101. @drvasilepopa. E peste puterile noastre sa va dam un raspuns competent pe aceasta problema particulara.
  Cel mai bine ar stii un avocat roman care locuieste in Germania sau un Unternehmerberater,in cel mai rau caz.
  Daca sunteti din Bucuresti sau pe langa,este o avocata care are birou atat in Munchen cat si in Bucuresti,si printre altele infiinteaza firme si reprezinta firme in litigii comerciale. Poate ar fi o varianta corecta. Mai bine platesti putin acum,dar stai linistit mai tarziu! Cele bune!

 102. Domnule Paul va rog din suflet daca puteti sa ma ajutati macar cu vreun sfat situatia mea este mai complicata de fapt sunt mai multi colrgi in aceasta situatie in 2011 am venit in germania la lucru nestiind sa vorbesc germana doar cateva expresii de santier pt ca in constructii am lucrat cel care a zis ca ne da de lucru ne-a pus sa iscalim niste hartii acolo la el si la banca si a zis ca daca ne intreaba cineva sa spunem ca suntem o echipa si sa ne vedem de treaba ca sa facem productie ca de celelalte se ocupa dansii au spus ca ne dau carduri de la banca sa ne bagam benzina la masini daca avem nevoie sa nu-i deranjem pe ei tot timpul si daca avem nevoie sa ne luam singuri bani ca putem sa facem acest lucru dupa un timp mergeau cu noi la banca si ziceau ca sa scoatem niste bani scoteam banii eu banii si inca un coleg si le dadeam sefilor in mana dar ei nu iscaleau niciunde si le-am zis sa-mi iscaleasca si mie pe un caiet macar mi-au iscalit odata dar s-au infuriat f tare pe mine si si m-au pus sa distrug caietul bineinteles ca nu am facut lucru acesta si nu mau mai chemat la banca insa venea celalalt coleg cand era ziua de salariu si aducea plicurile cu bani si bineinteles cu niste hartii pe care era o suma mai mare decat ce luam noi in mana la inceput ne-au zis ca sa nu ne facem probleme ca o sa semnam pe mai multi bani dar o mare parte din bani or sa ramana in cont pt darile catrestatul german insa acum vreo luna cand am vrut sa bag benzina am crezut ca nu e cardul bun si i-am intrebat mi-au raspuns ca nu sunt bani in cont si i-am intrebat daca au platit dariile catre statul german si mi-au zis cainca nu a venit de la finante nimic si ca atata timp cat de la finante nu a venit nimic nu e nimic de plata neau spus ca sunt actele la finante pt anul 2011 si ca nu sunt gata si i-am intrebat ca de ce pe 2011 ca noi acum suntem in 2013 si ne-au zis ca oricum cand vor venii actele de la finante vor venii si pt 2011 si pt 2012 si pt primul semestru al lui 2013 si atunci i-am dar dumneavoastra cand mi-ati angajat la firma dumneavoastra mi-ati promis ca o sa va platiti la timp si sa nu ne facem probleme noi sa avem treaba sa meargaproductia iar raspunsul lor a fost ca firma e a noastra si ei sunt doar asociati vreau sa va mai spun ca au zis ca sa spunem daca vine vreun control ca eu si celalalt coleg care avem carduri la banca sa spunem ca noi reprezentam pe ceilalti la banca si la contracte ca sa nu mergem totii acolo ca eram intr-un timp si peste 30 in echipa eu acm sunt in romania de o saptamana sa-mi fac nunta si multe cunostiinte cu care am vorbit in saptamana asta mi-au zis sa ies neaparat din treaba asta a-ti puteava rog sa ma ajutati sa-mi spuneti cum asi putea esii din treaba asta ce am uitat sa va mai spun ca ne dadeau niste hartii pe care scria geverbe sa le aratam in caz ca vine vreun control

  1. @mitica stuparu. Din ce ne-ai descris,eu cel putin cred ca banii de iti raman de la nunta s-ar putea sa fie prea putini sa acoperi ce e de platit la statul german!
   Faptul ca lucrezi de mult,ca si sigur esti si platitor de TVA,iar daca ai ridicat periodic acele sume de bani,ele de fapt sunt incasari,asa ca s-ar putea sa ai si vreo cifra de afaceri “babana”. Iar colegul tau care inca ridica,mai bine …emigreaza in Congo de fiscul german!
   Macar asta sa intelegi,ca anual,peste 8000 euro incasati trebuie sa platesti impozit. Rememoreaza cati bani ai scos din cont in timp (nu conteaza ca si pentru colegi,dimpotriva!)si intelegi clar ce te asteapta.Plus amenzi,penalizari,chiar si penal pentru evaziune!

 103. Buna ziua am si eu o intrebare Am facut marea prostie de am semnat un contract cu un vermittlungsvertrag nestiind ca nu este un angajator. dar nu am semnat a 2 hartie gehaltsabtretung si nu am lasat cv Mai pot face ceva ca sa anulez acest contract pe care nu l-am inteles in care se stipuleaza ca trebuie sa platesc comision 2000 de euro Mentionez ca locuiesc in berlin si lucrez cu gewerbe de 1 an si contratul l-am semnat ieri:

  1. Una e bine, alta e rea: bine ca nu ati semnat Gehaltsabtretung. Contractul nu se stie cum e formulata obligatia platii. (de ex. – in cazul angajarii?).

 104. va multumesc d-le Huidiu ca mi-ati citit msj ati putea va rog sa-mi spuneti cum s-si putea lua legatura cu
  D-na avocata din cate am aflat de la un coleg au pus pe altcineva in locul meu

 105. @Mitica Stuparu. E bine ca macar a pus pe altul in locul tau si momentan nu mai apar sume de bani in contul tau. Ce cred ca nu stii este cate facturi sunt taiate de pe gewerberele tau si la ce sume se ridica. Un avocat ,in momentul de fata,in afara de ati lua banii pe consultatia acordata,nu te ajuta cu nimic
  Tu cand mergi inapoi trebuie singur (sau cu un coleg care stie mai bine germana) sa-ti clarifici lucrurile. Adica,de cand ai deschis Gewerbe si pana AZI,ce documente sau emis,ce plati sau facut,ce bani s-au incasat si ce cheltuieli deductibile s-au inregistrat sau nu.
  Apoi stat de vorba cu cel care a tinut contabilitatea si la al tau Gewerbe(daca a tinut!),iar apoi in modul cel mai serios cu “sefii tai” sa-ti spuna cat mai cinstit situatia reala a lucrurilor (desi ma indoiesc!). Abia apoi,cu hartiile in brate cauti un contabil sau ajutor de contabil (nu steuerberater!) care sa te lamureasca ce a foste,ce este si cum vor decurge lucrurile cu actele si impozitele tale. Avocatul in aceasta situatie=O

  1. iti multumesc f m d-le Huidiu sper sa se rezolve cumva Eu nu am facut doar ce mi-au zis SEFII mei si in afara de faptul ca i-am intrebat de ce nu au platit pana acum darile catre statul german si ei mi-au raspuns ca deocamdata nu a venit nimic de la finante de plata asta inseamna ca deocamdata nu suntem datori cu nimic fata de statul german in afara de asta nu am facut doar ce mi-au cerut ei abia acum inteleg ca nu prea e asa simpla treaba cu geverbele asta macar acum stiu ca nu e bine sa intrerup asa pur si simplu si sa-mi caut de lucru in alta parte pana nu sunt cat vde cat pus cu situatia la punct aici va multumesc f m daca mai aveti vreo solutie la problema mea va rog sa-mi scrieti

 106. @Mitica Stuparu. Am pierdut din vedere sa-ti mai precizez cate ceva. Atentie! Nu poti deschide alt Gewerbe in Germania pana nu il inchizi pe acesta. Cum te-a bagat in calculator la alta primarie,cum ii si arata ca ai Gewerbe neinchis,iar doua simultan nu pot functiona!
  Posibil sa nu ai de plata (dar ma indoiesc!),daca sefii tai nu au facut declaratii lunare sau altceva la Finanzamt. Dar daca astia se prind vreodata ca sau emis facturi peste 8000 euro anual si nu ai platit impozit si nici TVA daca facturile au fost taiate cu TVA sau s-a depasit suma pentru care devi automat MINIMUM 5 ani platitor de TVA,atunci o sa fie groasa rau!
  Si un pont! Gewerbele se poate inchide oricand indiferent cate datorii ai. In Germania nu are legatura una cu alta! Caci inchid unii,iar pentru debite te urmaresc altii,inclusiv prin Romania!

  1. Buna,va rog daca puteți sa imi trimiteti un model de contract între membrii unui Gbr. Si poate imi puteți recomanda un contabil roman,eu locuiesc la Stuttgart. Va multumesc anticipat. ( jaksson.o777@yahoo.com,015164623511).

   1. nu am o copie de un contract intre membrii unui GBR nu am insa pot sa-ti dau numarul la un steuerberater nu stiu daca e totuna cu contabil 00491743154640 D-na Tatiana

 107. Buna ziua,
  Va rog,lamuriti-ma :
  1. cum putem verifica daca angajarea,contractul de munca,s-a facut legal,care ar fi elementele de control si unde putem face aceasta verificare? ma refer aici la un contract de 6 ore domeniul gastonomie,max.6 luni fara permis de munca.
  2.Care este statutul concediului de odihna in acest domeniu?
  3.Daca pentru obtinerea,eliberarea formularelor EU, respectiv E104-sanatate,se poate solicita eliberarea printr-o cerere scrisa de mana sau exista cereri tip?
  4.Care sunt dezavantajele unui contract de 6 ore,daca sunt?
  Va multumesc anticipat !
  Cu stima si respect.

  1. Buna, eu am înființat un nou Gbr. Ma poate ajuta cineva cu un model de contract între membri? Si poate știe cineva un contabil sau ajutor in zona Stuttgart. Multumesc mult

 108. luna aceasta fac un an de zile in germania si nu stiu ce acte imi trebuie sami scot permisu de lucru,am contract nedeterminat si am primit si permisu de munca dar pe firma la care lucrez si vreo sal scot pe al meu,astept un raspun sau un nr de tel sa va pot suna,va multumesc

  1. Cititi in topicurile dedicat PErmisul de munca si Permisul de munca in Germania, lista este postata de nenumarate ori – cautati in Older comments.

 109. Buna ziua,
  Va rog,raspundeti-mi daca e posibil cf.al.de calcul la un brut de 1300 x 4 luni,la regularizare sa primesc din impozit doar 38 euro.Mentionez ca sunt necasatorita si am un copil .Cred clasa II. Va multumesc!

  1. Depinde ce venituri ati avut si pt. celelalte 8 luni din an. Nimeni nu va poate aprecia fara o situatie complecta. Dar daca ati facut declaratia si aveti o rambursare de numai 38 euro, exista cu siguranta o explicatie.

  2. LA 1300 euro brut ati platit in 4 luni maxim 135 euro impozit, aceasta este suma maxima ce o puteti recupera (in cazul in care vi s-au retinut cotele respective de impozit in fiecare luna).
   Ce scrie in rubricile 4 si 5 din Lohnsteuerbescheinigung?

 110. @nadia
  Simplist – sub 8000 eur (necasatorit) si 16000 (casatoriti) se recupereaza tot impozitul platit, inclusiv “solidaritatea”. Depinde ce impozit s-a platit pentru salariile tale brute, catre Finanzamt.
  De vazut decizia Finanzamt (Bescheid fur xxxx Jahr) acolo se vad brut, impozit si solidaritatea.
  Copilul la sume sub limite nu trebuie declarat in Declaratie! Ti se retine alocatia! Copilul se introduce functie de venit, daca limitele sunt depasite cu 3.500 se introduce primul copil, la un venit de peste 7000 eur peste limite se introduce al doilea etc. Studentul este de preferat celui sub 18 ani!
  Daca nu ai primit Bescheid de la Finanzamt (avocat ) cere-l si mai vedem.

  P.S. dlui Goldis – a trecut penitenta de 3 luni, v-am avertizat pe emailul vechi, nu am replica, asa ca postez pe site, dar nu mai postez, out!

 111. Buna ziua tuturor,
  Va multumesc domnilor Paul Gaza,Iulian S si ro-lari.
  Dle Paul Gaza ,pentru cele 8 luni am anexat la cerere certificatul EU/CEE adus din Romania,unde inregistrez un venit brut de 900 ron.Cererea a fost completata de catre contabila firmei unde lucrez.Incercam doar o verificare ,s-a intamplat sa greseasca dna de mai multe ori si chiar mi s-a parut cam
  mica suma.
  Dle Iulian S ,nu am niciun document cu mine si nu pot verifica,lucrez de trei ani la aceeasi firma.Pot sa adaug ca anul acesta am acelasi brut si pt.perioada 21,06-30.06.2013,la un steuer Brutto de 433.33 se retine un lohnsteuer de 18,40.
  Poate valoarea nu este mare,dar faptut ca incerc sa fiu informata si sa si reusesc sa recuperez ceva,conteaza foarte mult pentru mine.O consider chiar o realizare
  Sunt din Timisoara,lucrez in fiecare an cate 3-4 luni pt a ne descurca mai usor in Romania,si pot sa va spun ca acesti bani sunt pt ore multe de munca si s.a.
  Oricum daca voi avea posibilitatea de a ma recompensa,macar cu o RACHIE,o voi face cu drag.
  Cu stima,
  Nadia Busoiu

 112. Declaratia de impunere se poate completa singur??Am lucrat doar din 15 noiembrie 2012 si am primit plic acasa sa depun steuererklarung…E dificil de completat formularul??Alocatia copilului nu trebuie trecuta in declaratie????

  1. Oricine are dreptul sa-si faca declaratia singur, formularele le-ati primit prin posta. Daca e dificil? Depinde de Dvs., pentru unii e o jucarie, pentru altti – enorm de greu. Incercati! Va trebui sa treceti si alocatia pt. copil.

   1. Nu am primit in plic decat o singura hartie scrisoarea prin care mi se cere sa depun pana in 26.08 declaratia.O sa incerc sa o completeze singur multumesc pt incurajare!!

   2. Probabil le-ati primit la inceputul anului dar si daca le-ati pierdut puteti lua altele de la Finanzamt si fara nici o problema.

   3. Va multumesc pt raspunsuri d-nule Paul Gaza!!
    Am fost la Finanzamt si am luat formularele am completat formularul pt mine insa am 2 nelamuriri:
    1. Sotia mea nu lucreaza face cursul de integrare deci nu are nici un venit…trebuie sa completeze si ea un formular separat (Anlage N)??
    2. Formularul Anlage Kind trebuie completat ??Copilul este la gradinita si beneficiaza de alocatie?Intreb asta pt ca am auzit varianta chiar si aici la dvs pe site am citit ca daca venitul anual brut pe familie este sub 8000 de euro nu mai trebuie trecuta in declaratie alocatia copilului??Venitul meu este sub 8000 de euro brut pt ca eu lucrez numai din 15.11.2012 deci e vorba de o luna jumate!!!

   4. Sotia si copilul ai treceti in Mantelbogen. Pt ea nu faceti Formular N pt copil faceti K – bineinteles si treceti dreptul la alocatie de 2208. Puteti sa detrageti taxa de gradinita (daca platiti una).

 113. Buna seara! Sunt in Germania de putin timp si ma descurc foarte greu cu actele. Am pe cineva care ma ajuta dar nu imi explica despre ce este vorba. As vrea totusi sa mi se explice mai pe intelesul meu sa stiu si eu ce fel de acte am. Credeti ca ati putea sa ma ajutati? de exemplu tocmai am primit Handwerkskarte si 70euro de plata…imi puteti spune despre ce este vorba? Va multumesc!

 114. @Anca. Pai ai un Gewerbe,adica similar PFA romanesc. Esti luata in evidenta camerei meseriasilor unde esti membru obligatoriu,dar nu te ajuta cu nimic.
  Mai citeste pe acest site “Lucrator independent”,atat materialul de fond cat si diversele intrebari si raspunsuri.
  Atunci te edifici in ce situatie te aflii si poti intreba atunci concret pe …acel cineva!

 115. Buna ziua,
  Va rog,chiar nu ma poate lamuri nimeni referitor la regularizare impozit 2012?
  Am postat mai sus in data de 29.07.2013.
  Va multumesc anticipat
  Cu stima,

  1. Asa cum arata, inseamna ca nu ati platit mai mult steuer. Aveti o lohnsteuerbescheinigung pentru fiecare an, vedeti acolo in rindurile 4,5 cit scrie. Ati platit de exemplu 100 euro la finante, puteti sa recuperati maximum 100 de euro. Bineinteles in teorie – pt. ca si finantele sunt aici ca sa cistige ceva, respectiv ca sa adune banii pentru finantarea statului.
   E bine ca sunteti curioasa si vreti sa invatati, si invit pe toti sa o faca. Dar cu informatii partiale nu va poate nimeni clarifica nedumerirea. Tot asa de la o postare la alta, nimeni din cei dispusi sa va raspunda, nu isi aminteste detalii de la diferite postari anterioare, de aceea va rog sa formulati de fiecare data intrebari concrete si cu referinte explicite. Astfel ne ajutati ca sa va ajutam!

 116. Buna ziua si bine v-am regasit. Spun asta deoarece domnul Paul Gaza m-a mai ajutat si altadata.
  Acum vin cu alta intrebare. Cat se acorda concediul medical in cazul in care se face o intervenie chirurgicala. Mai concret, sotul meu a avut un accident la locul de munca(contract pe perioada nedeterminata) in urma caruia a suferit o interventie chirurgicala (la sfirsitul lunii iunie). A stat trei zile in spital dupa care l-a chemat la controale. Medical are pana pe 12 august cand trb sa mearga si la control dar el s-a dus astazi la spital si de acolo i s-a spus ca are BIG-ul (nu stiu daca-i corect cum am scris, am scris cum am auzit) semnat pana pe 31.08.2013. El ar fi vrut sa se duca de pe 12 la servici dar i s-a spus ca daca nu respecta BIG-ul o sa-l oblige sa plateasca spitalizarea. Este adevarat?
  Va multumesc frumos.

  1. Ce pot sa va spun in privinta concediilor medicale – atat timp cat sotul este in concediu medical, nu are ce cauta la munca sub absolut nicio forma.
   In primul rand este vulnerabil la tot ce inseamna accident – nu va fi asigurat in cazul unui accident de munca iar angajatorul si seful ierarhic direct raspund penal daca angajatul lucreaza in acest timp.
   Pentru a se putea reintoarce la munca va avea nevoie ca medicul ce a emis concediul medical sa il anuleze (in practica nu o sa se intample asta deoarece in momentul in care anuleaza un concediu medical, doctorul devine responsabil de acest lucru si de orice recidiva, nimeni nu isi ia o asemenea responsabilitate).

  2. BIG e casa lui de asigurare medicala. El ar trebui sa clarifice cu ei pina cind are concediu medical si cind poate sa se duca la serviciu. Daca a primit deja un AUB Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (probabil de la spitalul care l-a operat) nu e bine sa se duca la serviciu inainte de scadenta. In mod normal, medicul de familie poate sa-i scrie prelungiri, dar cum spuneam, sau nu cereti zile medicale, si atunci mergeti la lucru, sau daca le aveti sa stea acasa, pt. ca medicul care a scris concediul are raspunderea, iar angajatorul daca lasa la lucru un om bolnav – si el.

 117. buna seara……lucrez impreuna cu sotia de 16 luni in Germania…..vrem sa facem inchiderea anului fiscal pe 2012…..voiam sa intreb daca ratele platite in acest timp(rata la casa,asigurare de viata,credit nevoi personale facute in Romania) in care am lucrat in Germania se pot scadea cumva ca si cheltuieli?Va multumesc anticipat!

 118. buna ziua,va rog sa ma ajutati intrr-o problema .Am lucrat ca sezoniera la o firma din Gebesee in perioada 7.06-12.08.2013 dar cind a fost sa-mi dea bani pt munca prestata am fost inselata.Cui sau unde sa ma adresez?Va rog sa ma ajutati

 119. Buna ziua, domnule Gaza.Eu si prietenul meu locuim in München de 5 respectiv 7 ani, amandoi suntem selbstständig, el muncind foarte mult plateste foarte mult impozit la statul german.Intrebarea mea este se schmba ceva daca urmeaza sa avem un copil, sau ar fi mai bine daca am fi casatoriti?Stiu ca in cazul angajatilor impozitarea se face pe clase , dar ce se intampla in cazul celor care lucreaza Independent,nu conteaza ca ai copil in intretinere daca nu esti casatorit?Va multumesc anticipat.Diana

  1. Copilul are influenta mica la impunere. Casatoria poate aduce economii mai substantiale, dar lucrurile sint in realitate mult mai complicate. Clasele de taxare sint valabile numai la salariati, dar la sfirsitul anului se trage oricum o linie si pentru cei cu clase si pentru cei cu munca independenta. Platiti multe taxe? Va felicit, e lucrul pe care m-il doresc cel mai mult (privitor la cistig), inseamna ca va si ramane mult!

 120. Buna ziua D-nul Gaza,
  Monica Birz ma numesc si doresc sa sa stiu daca un cetatean roman poate sa-si deschida cabinet de stomatologie in Germania si in ce conditii?cam la cat se ridica costurile si unde trebuie sa ma adresez?
  Multumesc anticipat

  1. Imi pare rau, nu am cunostinte in materie. As incerca prin forumurile medicilor, sau intrebind pur si simplu pe un medic dentist cu nume romanesc cum a facut. Stiu ca nu e usor de gasit:-).

 121. Buna ziua,
  anul acesta, undeva la inceputul lunii februarie am ajuns in Germania – dupa lungi discuti am hotarat sa raman aici ( sa nu ma intorc inapoi in Londra unde am stat si lucrat aprox. 5 ani ) la prietena mea – ea este “deutsche”. Procesul de integrare a fost si este foarte greu.
  Acum merg la scoala VHS si fac Integration Kurs ( B1) urmand ca de la anul, in martie 2014 sa incep B2.
  Cu locul de munca este foarte greu pentru ca ceea ce fac eu – web si graphic design – necesita limba germana avansat + business language.
  Asa ca am hotarat sa’mi deschid un mic gewerbe – nici nu stiu ce este ptr ca doar ce am primit actele de la Finanzamt Fuerth, – 1 euro gewerbe / klein gewerbe / nebengewerbe / gewerbe etc. – am stat nopti intregi cautand pe internet si am gasit diferite informatii din diferiti ani – ceea ce este real si actual acum … Dumnezeu cu mila!
  Nu stiu ce urmeaza sa fac – asigurare medicala, vreau ca firma sa aiba un nume specific, cand pot sa’mi deschid contul in banca ptr gewerbe daca eu vreau alt nume ptr gewerbe si nu numele meu, ptr ca eu imi gasesc singur contractele pe internet nu am un venit fix ( intr’o luna pot sa fie 200 Euro iar in cealalta 5000 Euro ).
  Cum ma inregistrez si unde ? Cat trebuie sa platesc asigurarea ? Cat trebuie sa platesc taxe ? Cat % ? Imi trebuie contabil sa’mi faca toate documentele in fiecare luna sau se face o data la sfarsitul anului financiar !? – Asa era in Anglia.
  As mai avea 2013 intrebari, pentru ca aici NIMENI nu te informeaza concret, NIMENI nu stie sigur de unde pot afla raspunsurile de care am nevoie.
  Am fost pe drumuri intre “Amt’uri” de mi s’au tocit pantofii !
  Asa ceva nu am pomenit in viata mea….
  Peste tot unde am fost am platit pentru niste hartii – nici nu stiu daca sunt bune de ceva – si habar nu am ce sunt ! Asemenea idiotenie, rasism si ignoranta nu am intalnit nicaieri in lume !!!
  As aprecia enorm daca ma pute’ti contacta pe adresa mea de email si eventual sa comunicam telefonic.

  Va multumesc anticipat,
  Christian.

  1. Va inteleg amaraciunea si deruta! Fiecare dintre noi, cei care odata “am luat-o din loc” ne-am lovit la inceput de aceleasi probleme. Apoi e clar ca nu exista o institutie care sa te ia de mana, sa-ti spuna ce ai de facut; n-a fost nici in Anglia nu?. In afara de asta veniti cu prea multe intrebari, asa riscind sa nu primiti nici un raspuns. Incercati sa va adunati gindurile, sa va clarificati in primul rind ce vreti sa faceti si sa o luati cu pasi mici. Aveti intrebari, e omenesc?! Inainte de a scrie cititi articole mai vechi, die experientele altora se poate invata mult; intrebati pe forum, o sa vedeti cita lume va poate ajuta, dar una cite una! Si mai ales sa nu degradati in injurii, nu ajuta la nimeni.
   In general, daca vreti sa fondati o activitate economica, trebuie sa va faceti un Gewerbeschein, dar daca faceti anumite activitati intelectuale, se poate si fara acel Gewerbeschein. E un exemplu referitor la relativitatea informatiilor!

 122. Pentru Dl. Paul Gaza

  Buna ziua, am 23 de ani sunt din Romania dar as vrea sa ma stabilesc in Germania, Munchen. Am terminat Contabilitate si Informatica de Gestiune de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, urmez cursurile de master la specializarea Contabilitate, expertiza si audit si am experienta in domeniu de 1 an. Imi puteti oferi cateva informatii cu privire la posibilitatea de a-mi gasi un loc de munca in domeniu? In ce masura sunt recunoscute studiile mele in strainatate si daca este necesar sa urmez si alte cursuri. Va multumesc!

  1. @Ana Maria. Ma bag si eu ca musca in ciorba,cata germana stii!?
   Daca stii spre foarte bine,abia atunci sa te interesezi de recunoasterea acestor studii in strainatate!
   In Germania in contabilitate si avocatura numai cine stie germana foarte bine pricepe notiunile,termenii specifici,plus ca e total diferita de ce inveti in Romania.
   Ia-o ca un sfat si nu ca un afront!

  2. Adevarul spus direct, un pic brutal, dar din inima – @huidu D/Manta… Dar sa o clarificam: studiile sint bune, desi nu le recunoaste nimeni ca si titlu si nu ajuta la nimic. Munca in contabilitate presupune insa in afara de cunostintele de specialitate, asa cum spune si Huidu, foarte bune cunostinte de limba, de legislatie, si o lunga experienta in Germania. Pe scurt, un contabil, nu face numai contabilitate, trebuie sa scrie la, si sa telefoneze cu, o multime de institutii, sa consilieze si sa contrazica sefi, subalterni, colegi, clienti, sa poata explica si argumenta mecanisme economice/contabile complexe, si nu chiar la urma – sa raspunda pentru legalitatea operatiilor pe care le face. De intrat in “club” e foarte greu dar nu imposibil, dar, am sfatuit intotdeauna: daca va duc oasele, studiati din nou in Germania, dupa mine e drumul cel mai usor…

   1. buna ,ma numesc Ani Nemes sunt din Constanta am 51 ani
    sunt expert contabil membru CECCAR as vrea sa e mutam in Germania eu si sotul meu nu stim deloc germana ,credeti ca ar fi posibil sa gasim ceva de lucru..eu in contabilitate sau nu stiu de unde sa incep sa invat aici in Romania germana si acolo sa studiez ceva de contabilitate …as vrea daca se poate sa ma sfatuti in directia aceasta
    va multumesc

   2. Pai exact ce se discuta mai sus : fara limba germana la un nivel foarte bun, sansele in acest domeniu sunt aproape de 0. Iar ca sa ajungeti la un nivel bun, va trebuie o gramada de munca, studiu si foarte mult timp (este vorba de ani de zile, nu de luni ca sa ajungeti la un nivel bun).

 123. buna…am nevoie urgent de un contabil…locuiesc in trier….va rog daca se poate ajutati-ma!!!! astept mesajul dunmeavoatra….!

  1. @Andreea. Un contabil in germania poate lucra la sute de Km,nu e nevoie ca in Romania sa fie cu tine in birou.
   Eu iti dau telefonul d-lui Zaharia din Ludwigshafen,insa e plecat pana pe 8 sept in concediu si nu stiu daca raspunde acum la telefon sau sa dea sfaturi. 0160-494543. Nu uita insa ca orice consiliere din partea unui contabil trebuie platita,nu mult ca la un avocat dar trebuie (50-100 euro)
   Dar de ce nu vorbesti cu dl.Paul Gaza? Insa daca nu lasi nr de telefon sau e-mail cum sa te contacteze cineva!?

   1. Va rog frumos sa mai dati o data numarul de telefon al d-lui Zaharia! Si sotul meu are neaparat nevoie de un contabil (locuim chiar in Ludwigshafen) si a incercat sa-l contacteze, dar se pare ca nu este corect numarul.
    Multumesc!

 124. Buna ziua ,
  Ma numesc Felicia sunt din Sibiu si suntem stabiliti in Germania Eggenfelden din iulie sotul meu a lucrat aici din noiembrie 2012 am trecut toate etapele locuinta ,inregistrare la primarie,inscriere avem 2 copii cel mare l-am inregistrat la scoala cel mic merge la cresa din 16 sept eu incep cursul de germana in 20 sept am avea o rugaminte si o intrebare pentru Domnul Gaza .Am vrea si noi sa avem un contabil care sa se ocupe de impozitul pe an si daca se poate sa apelam la servicile dumneavoastra contra cost binenteles daca nu sa ne recomandati pe cineva.Va mai deranjez cu o problema sotul meu lucreaza ca mecanic auto LKW si utilaje hidraulice din 26 noiembrie 2012 cind i-a facut patronul contractul a scris 10euro pe ora a fost refuzat de fortele de munca pentru-ca e putin ia facut alt contract pe care a trecut 14.40 euro ora a fost aceeptat si a inceput serviciul .Mentionez ca este un om care munceste dar nu se lupta pt drepturile lui am observat ca salariul nu e corect el lucreaza de la 6 dimineata pina la 18:00 seara are o oara masa la amiaza si simbata de la 7 dim pina la 17:00 si salariul nu depasea 1380 pe luna cind am venit noi in iulie l-am rugat sa ceara si el exemplarul dupa contractul de munca care era la patron motivind ca acolo trebuie sa ramina abia atunci am aflat ca el a scris pe contract 14.40 euro dar il plateste cu 10euro ora din iulie a trecut la clasa de impozitare 3 si a luat 1850 nu vrem sa ii creem probleme dar fluturasi nu a primit niciodata de fiecare data motivind ceva acuma avem nevoie de fluturasi pt reducerea de la cresa si de fiecare data motiveaza ceva ,ba e stricat xeroxu ,nu merge programul,nu are timp stiu ca la finalul anului avem nevoie de fluturasi nu stiu de ce nu vrea sa ne dea fluturasi care ne trebuie pt impozit .Mentionez ca sotul meu vorbeste bine germana e limba lui materna dar e zice ca orcum o ducem mai bine ca in Romania si nu vrea probleme .Va rog sa ne sfatuiti cum sa procedam mai are pina in noiembrie sa poata obtine permisul definitiv de munca si inca ceva concediu nu a avut pina acum.Va multumesc mult .Felicia

  1. buna Felicia,
   Am trecut si eu impreuna cu sotul prin ceva asemanator,dar pina nu am obtinut acel drept de munca nu am facut nimic,dupa aceea am inceput sa ne cerem drepturile,de teama sa nu pierdem ce castigasem pina atunci.Insa fluturasii i-am avut din prima luna,iar contractul la fel.De concediu noi nu am beneficiat in primele 6 luni,pt. ca asa a vrut al nostru sef,insa legea spune clar ca avem acest drept,2 zile pe luna de concediu
   Te sfatuiesc sa mai ai un pic de rabdare referitor la sal.,pina ce obtine dreptul de munca,insa cu fluturasii de sal.insista ,pt. ca iti vor trebui cand ceri acel drept de munca,mie mi-au trebuit,altii zic ca nu .Iar sotul sa vb personal si sa faca macar o intrebare referitoare la zilele lui de concediu,macar asa afla de ce seful nu-i acorda concediu,pe ce motiv,legal are tot dreptul
   o zii buna si bafta.

   1. Tocmai asta e problema, ca nu puteti merge sa cereti permisul unbefristet (aici va sunt folositori fluturasii de salar) daca nu aveti permis de munca temporar, nu faceti decat un autodenunt.

  2. Ce gresiti in calcule: 1850 de euro, din ce spuneti dumneavoastra, este venitul net pentru clasa 3 (ati precizat ca nu a vazut fluturasii de salar, deci nu stiti venitul brut, de aceea intuitia imi spune ca cei 1850 sunt bani in mana). asta inseamna venit brut de ~2500 euro lunar, adica ~14,4 euro pe ora brut, calculat la un program normal de 40 de ore saptamanal. Din venitul brut se retin asigurari sociale si de sanatate (~21%) plus impozitul corespunzator clasei de impozitare in care este incadrat. Deci problema nu pare a fi plata pe ora, pare a fi corect, ci neplata orelor suplimentare.
   Angajatorul este obligat sa va inmaneze fluturasul de salar si la sfarsitul anului documentul numit Lohnsteuer Abrechnung, pe baza caruia veti face declaratia anuala de impozit.
   Succes!

  3. @Felicia.Eu zic sa nu va mai agitati daca sotul considera ca este bine asa. In afara de reducere la cresa nu mai sunteti afectata cu nimic.
   Are rost sa tulburati apele pentru o luna? Ca practic vreti sa obtina permis Unbefristet pentru decembrie,ca din ianuarie nu mai este nevoie. Sincer,aveti dreptate,dar mai bine lasati-o asa,iar din ianuarie….schimbati macazul!

  4. Parerea mea: el vroia sa-l plateasca pe sotul cu 10 euro/ora dar pt. a avea dreptul de munca a trebuit sa-i creasca in mod artificial salariul. Angajatorul nu poate plati 14,40 pe ora (sau nu vrea) dar atunci il face pe sotul sa lucreze mai multe ore ca sa compenseze diferenta. Bineinteles ca nu e legal. Dar va spun acum, eu am lucrat ani de zile si cite 50 ore pe saptamana fara sa am ore suplimentare sau alte avantaje financiare. E o practica normala la intreprinderile private ca salariatii, din proprie initiativa, sa lucreze mult peste program. Eu o faceam pentru ca pe de-o parte imi placea munca ce faceam, pe de alta, nu vroiam sa-mi pun in joc un serviciu si un cistig bun cind aveam de intretinut o familie.
   Referitor la situatia dvs.: sau acceptati sa lucrati in continuare (sigur e un sacrifiu foarte mare) sau va razvratiti si riscati sa pierdeti un loc de munca bun. Salariul net de 1850,00 (cum spune si @iulian) corespunde unui brut de 2500! Daca as fi eu in pielea sotului, as prefera sa lucrez pina la sase seara, decit sa ramin somer. Altfel ar fi, daca ar avea permis definitiv de munca, si/sau a gasit un serviciu si mai bun.
   Privitor la lipsa statelor de plata: el e obligat sa-l faca lunar, si eu imi pot greu imagina ca el il face pe sotul sa lucreze la negru, pentru ca ar risca prea mult. Mai degraba, el ai ascunde statele de plata din acelasi motiv, si anume ca acolo a scris sau calculeaza la tarif orar de 10 euro. Ar fi bine ca sotul sa vorbeasca deschis cu el, sa-i explice ca stie, ca statul de plata nu trebuie copiat, ca este un document obligatoriu pentru orice firma, ca nu numai la urma, pina in 10 alle lunii firma trebuie sa vireze la Finanzamt impozitele pentru toti salariatii si 5 zile inainte de sfirsitul lunii – contributille la asigurarile sociale. Eu sint convins ca a facut state de plata dar nu vrea sau ai e frica sa le arate…

 125. Pentru domnul Gaza,
  Sunt educatoare ,lucrez de un an aici un Germania.Am lucrat Puna acuma in doua gradinite unde mi a fast recunoscuta vechimea ,DIN rominia,care e de 16 ani,fiind in Stufe 4.acuma lucrez la o allta gradinita ,am intrebat o PE directoare cit cistig,EA a Senat la personal,si bineinteles tot in Stufe 4 er am si ERA foarte revoltata ca cistig cam ca EA.dupa Putin timp m a chemat in birou si mi a dat 2 posibilitati,ori am aceelasi contract si s ar putea SA ma concedieze in 2 saptamini,ori facem un lt contract,in care nu mi e recunoscuta vechimea,deci in Stufe 3 SA fiu.CE SA FAC? Normal ca am alles a 2 posibilitate,deci SA cistig Mai Putin ,fiind in Stufe 3. Doar sunt in petiada de proba,dar dupa aceea pot SA Mai FAC ceva? Mentionez ca Mai trebuie SA FAC un Referat SA l trimit la Stuttgart, si atunci voi fi educatoare,deci ca alt Statut,acum sunt Kinderplaegerin, dar mi a spus de ja ca si atunci voi in epe de la zero
  Deci CE SA FAC? VA multumesc

  1. Nu stiu ce sa va raspund. Institutiile statale au regulile lor pe care eu nu le cunosc. Nr. 1. E o lectie dura pt. dvs., dar trebuie sa invete de acolo si altii: salariul e TABU, nu se discuta absolut cu nimeni! Vedeti cum a provocat imediat un atac de invidie. (tot asa, religia si orientarea politica!)
   Nr. 2 (ce faceti?). Daca sinteti tare pe picioare, nu schimbati nici un contract. Ea poate eventual sa va dea afara in perioada de proba, si eventual poate sa va faca un Zeugnis rau pe care bineinteles ca trebuie sa-l contestati. cautati alt loc de munca si ramaneti in Stufe 4, sau nu gasiti altul!? nu stiu cum e piata muncii la educatoare. Daca nu sinteti tare pe picioare, acceptati degradarea voluntara care o propune ea si o sa va faca in continuare o viata mizerabila la locul de munca. Pt. mine cert e ca ea nu va iubeste, si ca nu e o persoana de caracter. Eu nu m-as pune in mainile unui astfel de om. Dvs. trebuie insa sa judecati avind in vedere conditiile in care va aflati, ce sprijin sau ce riscuri familiare aveti. Dormiti citeva nopti “deasupra”, cum se zice aici si nu luati o hotatire pripita. As incerca in locul dvs. sa iau contact si cu cei de la Stuttgart (Schulreferat?), si daca gasiti o persoana potrivita sa cereti un sfat. Niciodata nu o prezentati ca o plangere, reclamatie ci in mod pozitiv! (Si de fapt, cit e diferenta intre 3 si 4?)
   Va urez toate cele bune!

  2. buna adina sunt matuschka vrem si noi sa venim cu anto in germania la un club de fotbal dar nu stim cum sa ne gasim chirie poate ne dai o idee multumesc.

 126. Vreu sa lucrez in germania, sint asistent medical, am 38 ani, cunosc bine germana si engleza, dar firmele din romania ofera multe tepe romanilor. Va rog pentru un sfat. Multumesc!

  1. Daca stiti bine germana apelati direct la sursa,implicit la anunturile de pe site-urile germane cu joburi. Aceste site-uri le gasiti pe acest forum,in sectiunea Probleme munca. Intocmiti Bewerbung si incepeti sa aplicati la joburi.

 127. Ptr domnul Gaza
  Diferenta e de 400 de Euro
  EU dupa CE trec de perioada de proba,nu Mai pot atunci SA VB cu cei de la personal care ma incadrasera in Stufe 4 SA revin la contractul anterior.sau atunci cind devin educatoare ,dupa CE trimit un Referat si ASA am Mai multi Bank si pot atunci spune SA mi calculeze cum trebuie
  Da,stiu ca EU am gresit,SA i spun de salariu,dar nu ma asteptam la o astfel de interpretare
  Multumesc frumos

  1. Formal sint recunoscute ca si studii similare celor din Germania, dar nu se poate folosi titlul universitatilor de aici (Diplom Volkswirt, Diplom Kaufmann, etc).
   In afara de asta, recunoasterea nu are nici un impact la angajatori. Am banuiala ca orice ban cheltuit cu recunoasterea este ca si aruncat in lada de gunoi. Din pacate! Daca ati fi facut medicina sau inginerie, sau informatica era cu totul altceva.

 128. Buna ziua!
  Am si eu o problema cu fiscul german care mi-a stabilit impozit desi nu am nimic cu ei. Am o firma in Romania care are ca obiect de activitate inchirierea de autoturisme. Astept raspuns dacama puteti ajuta.
  Mutumesc!

  1. Pentru a primi un raspuns va trebui sa detaliati situatia.
   Cum au ajuns autoritatile la concluzia cuantumului venitului din Romania? Intre Romania si DE exista acord de evitare a dublei taxari, intuitia imi spune ca dumneavoastra ati gresit ceva in declararea venitului.
   Dar repet, intai detaliati pentru a primi un raspuns.

 129. Problema mea a fost ca desi am primit plicuri din Germania de mai multe ori m-am gandit ca este o greseala si se vor opri cu trimisul , pana ce mi-au trimis la finantele din tara iar acestia mi-au blocat contul din banca . Ei au estimat o cifra de afaceri de 9500 euro si mi-au trimis de plata 1800 euro. Ei spun ca este o lege care obliga transportatorii care traverseaza Germania sa plateasca iar ei ma considera transportator pentru ca masinile sunt pe firma. Ei mi-au cerut sa le trimit facturi si contracte de inchiriere, dar persoanele care au inchiriat unele au iesit din tara iar altele nu. Cum pot eu sa stie care a traversat Germaniasi care nu?

   1. Ar trebui sa mergeti la un Steuerberater. Nu cred ca va pot ajuta. Asa cum spune Dl Iulian, e o situatie delicata.

 130. Buna ziua, v-as ruga si eu ma ajutati cu cateva informatii.

  Lucrez ca analist financiar in Romania la o multinationala si mi s-a oferit posibilitatea de a ma muta in Germania, pe acelasi tip de post pentru divizia noastra din Germania. Pot sa aleg intre contract german pe perioada nedeterminata sau relocare timp de 2 ani (adica, cum probabil stiti, voi figura in continuare pe statul de plata din Romania doar cu o prima de relocare).

  Avand in vedere faptul ca nu imi doresc sa ma stabilesc permanent in Germania as alege relocarea dar nu stiu ce drepturi imi ofera in Germania.
  Pentru mine, cel mai important ar fi: copilasul meu, care are 2 ani sa beneficieze de asigurare de sanatate si de un loc intr-o gradinita de stat.

  Va multumesc!

  1. Daca nu doriti sa stati mai mult de 2 ani atunci alegeti ceea ce numiti dumneavoastra relocare – in fapt este detasare pe 2 ani. Contractul din Romania se suspenda si veti avea un contract pe 2 ani cu firma Germana, cu posibilitatea ca asigurarile sociale sa fie platite in Romania.
   In aceasta situatie veti avea asigurare medicala in sistem public german dar in ceea ce priveste gradinita – sansele sunt foarte mici sa gasiti un loc – varsta in primul rand, de la 3 ani va fi primit la gradinita, in primul an va va fi foarte greu sa gasiti loc, depinde foarte mult de localitate. In ce oras veti merge?
   Avantajul detasarii este faptul ca va pastrati locul de munca din tara, dar daca doriti sa stati pe timp mai indelungat cel mai bine ar fi sa aveti un contract de munca direct aici.
   Succes!

   1. Multumesc mult pentru raspuns.
    Firma este in Haan, la aprox. 20 km de Duesseldorf. Dar inca nu stiu unde vom gasi chirie. Probabil in ceva orasel din apropiere pentru ca Haan este cam pustiu. Variante ar fi: Leverkusen, Reimscheid, Gruiten.
    Varianta pe 2 ani este si preferata mea dar s-ar putea sa fie mult inferioara celei din Germania (financiar vorbind) si atunci voi fi nevoita sa aleg varianta cu contract german.
    As vrea sa va mai intreb: in ce clasa de taxare ma incadrez daca sotul meu lucreaza in Romania, nu in Germania? Ma pot incadra la Klasse 3? Sau va fi Klasse 4?
    Multumesc frumos.

   2. Varianta pe 2 ani cu detasare e posibil sa va convina pe ansamblu mai mult: de obicei vi se asigura cazarea, suport pentru relocare in ambele momente ale mutarii cat si suport pentru completarea declaratiei de impozit si eventual diferenta de taxe, daca trebuie sa o platiti. Stiu ce vorbesc, firmele de acest gen de obicei asa procedeaza, personal am fost in aceeasi situatie cu cativa ani in urma, dar am ales contractul permanent, corespundea mai bine nevoilor noastre.
    Succes!

   3. Va multumesc mult, acestea sunt informatii foarte valoroase pentru mine.
    Poate o sa va mai intreb cate ceva pe masura ce aflu detalii sau dupa ce primesc oferta oficiala.
    Numai bine,
    Liana.

   4. Intre timp s-au clarificat si s-au finalizat discutiile si revin cu detalii.
    Va fi in final o a treia optiune: mi-au oferit un Contract de Expat pe 2 ani. Avantajul pe care il vad eu este ca oferta va veni de la sucursala din Germania ceea ce inseamna un pachet mult mai avantajos, care cuprinde, asa cum ati spus si dvs. suport in achitarea taxelor suplimentare, asigurare de sanatate pentru toata familia, suporta cheltuiala cu chiria, si multe altele.
    As vrea sa va intreb daca exista totusi ceva dezavantaje pe care nu le vad eu acum. Singurul dezavantaj pe care il vad e ca baietelul nostru nu cred ca va avea dreptul la loc la gradinita, dar in acest caz, mi-au promis (inca verbal) ca imi vor suporta ei costurile suplimentare pentru o gradinita privata. Aveti dvs. cunostinta de alte dezavantaje?
    Multumesc mult.
    Liana.

   5. Ce denumiti dumneavoastra contract de expat? Pare tot detasare.
    Daca veti avea contract de munca direct cu angajatorul german atunci sunteti platitoare de impozite si aveti tot dreptul la un loc la gradinita. Nu va ganditi la privat, costurile bat spre 1000 de euro lunar si firma va da inapoi.
    Dezavantaje nu ar fi, la o prima vedere, dar luati in calcul acele multe beneficii promise (sunt patit rau cu asa ceva: e o regula in multinationale: ce nu e in scris, nu e valabil!) sa nu aveti surprize. Ex. chiria este beneficiu fiscal, adica trebuie sa platiti impozit pentru cuantumul chiriei, fiind considerat venit supus impozitarii.
    Reveniti cu detalii cand aveti oferta concreta!
    Ce va e benefic, daca vorbim de aceeasi firma, este recunoasterea anilor de vechime, va e de folos la calculul celui de-al 13-lea salar (cu siguranta un angajator de genul acesta plateste asa ceva) – exista anumite capcane ce le puteti prveni: pentru primele 6 luni de contract nu primiti al 13-lea salar apoi pentru 1 an vechime primiti 25%, al 2-lea 35, tot asa pana la maximum de 55%. Daca va recunosc vechimea atunci primiti din primul an 55% – e un proces denumit de firme “Recognition of service” in care sunt luati in considerare anii lucrati la firmei detinute minim 50% de acelasi concern/grup de firme, serviciu militar, NATO, social.
    Succes!

   6. Buna ziua, ma puteți ajuta cu un tip de contract pe care sa i-l fac eu ca Gbr si alți muncitori cu gewerbe? De multe ori eu am contracte prea mari si mai am nevoie de ajutoare. Va multumesc

   7. Buna ziua IulianS. Am vazut in postul de mai sus ca daca firma iti plateste chiria, curentul, cablu TV, adica tot, eu trebuie sa platesc impozit pentru cuantumul acestor sume? Vizavi de acest beneficiu nu avem nimic precizat in contract, este doar ceva verbal. Precizez ca eu nu am contract cu proprietarul…contractul il au ei direct cu proprietarul.

   8. Nu are importanta cine plateste si ca nu aveti contract, chiria este beneficiu fiscal, firma trebuie sa va puna contravaloarea pe fluturasul de salar si sa va retina din salar impozit. Dar nu e problema dumneavoastra ci firmei, ei trebuie sa faca toate astea.

   9. Ok, dar ideea este ca nu imi retine nimic pentru acest lucru. Pe contractul dintre mine si ei este trecuta o suma bruta, care este aceeasi si pe fluturasul de salariu. Nu apare niciunde ca ei platesc pentru mine chiria si mai mult si cursurile de limba germana. Intreb pentru ca nu vreau sa am probleme, si nici ei sa nu aiba, macar sa le spun ce ar trebui sa facem.

   10. Contabilul firmei ar trebui sa stie cel mai bine despre acest lucru, dumneavoastra nu trebuie sa faceti nimic.
    Cursurile de limba sunt in regula, nu trebuie sa platiti impozit pt ele, sunt considerate specializare/training.

  2. Buna ziua, dl Iulian. Am primit in sfarsit scrisoarea de oferta. Ca sa va aduc aminte, este vorba de o relocare pentru 2 ani in cadrul aceleasi firme din Cluj in Haan. As vrea sa va cer parerea in cateva chestiuni:
   – legat de asigurarea medicala mi s-a spus de la HR-ul din Germania ca trebuie obtinut formularul E106 prin care voi fi asigurata eu. Iar pentru sotul, probabil va trebui incheiata o asigurare privata care costa aprox. 150Euro pe luna si va fi asigurat si copilul impreuna cu el.
   Intrebarea mea este: nu sunt asigurati si sotul si copilul impreuna cu mine? (sotul isi va lua concediu fara plata timp de 2 ani ca sa poata veni in Germania cu copilul, deci nu va realiza venituri). Ne-am gandit totusi sa platim individual in tara CAS ca sa nu i se intrerupa vechimea dar asta nu cred ca va face ca el sa nu mai indeplineasca conditia de a nu realiza venituri.
   – legat de taxele pe care le voi plati in Germania, PriceWaterhouseCoopers ma va sustine in completarea declaratiilor de taxe in Germania. Aici nu am inteles foarte bine daca firma va plati in numele meu si isi va recupera banii de la statul roman la intoarcerea mea, sau imi vor retine mie din salariu si ii voi recupera eu la intoarcere. (va trebuie sa semnez un “Acknowledgement of Tax Advance”).
   – legat de gradinita si alocatie. HR-ul din Germania mi-au spus ca odata ce voi avea resedinta in Germania voi avea dreptul la un loc intr-o gradinita de stat fara probleme. Nu stiau inca insa daca vom primi alocatia pentru copil.

   Va multumesc frumos pentru raspuns.
   Liana.

 131. Stimate domn Paul ,am o nelamurire in ce priveste un contract de munca incheiat intre o companie germana si un cetatean roman.Problema este in felul urmator :conform legii romane un contract incheiat intre parti este un document legal si constituie proba,acest contract nu este inregistrat nici in Germania nici in Romania .Angajatul roman nu a avut si nu are ,drept de sedere in Germania si nici permis de munca pentru aceasta tara ,asa cum specifica legea germana a muncii,ca este necesar la ora actuala Nu cunosc insa reprezentarea acestui contract in Germania .As vrea sa va intreb care este formula de inregistrare contabila si juridica in acest caz respectiv firma americana cu punct de lucru in Germania ,angajat roman ,munca prestata in Romania si partial Europa fara a include Germania in traseul muncii.Cu respect va multumesc si astept un raspuns concret de la dumneavoastra.Messer

  1. Imi pare rau, situatia are caracter juridic pur, eu nu sint pe departe calificat pentru un astfel de caz. Poate veti primi totusi ajutor de la alti participanti la forum. Toate cele bune, va urez.

 132. pentru d-l Gaza
  Cum spuneati d-voastra mai sus recunoasterile, traducerile si alte echivalari de studiu sunt bani aruncati la gunoi. Eu am intrebat la Arbeitsamt ce trebuie sa fac cu studiile mele economice si mi-au spus ca prima si prima data trebuie sa le traduc si sa le recunosc. Ca sa fac un Ausbildung pentru Buchhälter (deci sa incep de la zero – lucru care il gasesc mult mai util) un Steuerberater mi-a spus ca e greu pentru ca in mod normal Ausbildung faci dupa ce ai terminat 10 clase sau ai Abitur si eu la 35 de ani putin probabil sa ma ia cineva pentru Ausbildung. Spuneau ei la fel si cu o firma in care sa fac practica – si sunt si mai putine firme care accepta practicanti.
  Mai este ceva ce mai pot face si mi-a scapat?
  Mentionez ca tot ce fac acum este ca sa pot aplica linistita pe viitor cand voi stii limba la nivel de B2-C1

  1. Ar fi intr-adevar util daca AA va da un curs bun. Cu practica dupa mine e timp pierdut pt. ca nimeni nu va ia. Dupa ce terminati cursul faceti un Bewerbungstraining tot la AA si atunci aplicati, aplicati!

 133. Buna ziua lucrez in germania cu actele in regula insa acum vreau sa plec de la acest loc de munca.problema este ca mai am 24 de zile de concediu de odihna.imi voi pierde concediul sau este posibilitatea sa iau bani pentru acele zile??multumesc

  1. Ei trebuie sa va plateasca toate drepturile de concediu maturate pina la data rezilierii contractutului de munca si asta in mod automat. Sint obligati de lege,

  2. Gresiti putin aici: 24 de zile probabil reprezinta zilele restante de concediu pe tot anul, dumneavoastra aveti dreptul la un numarul proportional de zile de concediu functie de numarul de luni lucrate. Concediul nu se pierde, exista fie posibilitatea compensarii in bani, in momentul incheierii relatiilor de munca, fie puteti utiliza zilele de concediu pentru perioada de preaviz necesara, functie si de angajator.
   Succes!

 134. O sansa aveti la sindicate, printr-un jurist al lor sa faceti formele pentru Arbeitsgericht.
  Dar daca stapiniti germana o puteti face si singur. La acest tribunal nu va trebuie reprezentare juridica. Fiecare cetatean poate prezenta documente si introduce o cauza impotriva unui angajator. Cu munca la negru ar fi o problema daca dvs. ati aceptat-o, adica ati primit bani in afara contractului de munca. Dar si atunci merita o autodenuntare. Angajatorul va plati amenzi serioase, daca aduceti dovezi convingatoare, iar dvs. primiti (probabil) restantele de la el.

 135. Buna,ma numesc Cristian si locuiesc in Ibbenburen ( NORD-WESTFALIA) as dori sa stiu daca deschid o firma aici se poate ocupa de partea de contabilitate in alta parte prin corespondenta de ex la firma DM Paul Gaza?

 136. Catre domnul Iulian sau Paul Gaza ! Puteti ca prin intermediul dvs. sa-mi recomandati un contabil ROMAN prin zona KOLN sau prin apropierea acestuia.Tin sa mentionez ca lucrez cu Gewerbe si vreau ca sa fac bilantu.
  MERSI!

  1. Nici eu nu am cunostinta. Dar dupa cum si dl. Gaza a mentionat in diferite postari, nu este obligatoriu sa gasiti un contabil in zona in care locuiti, gasiti in alta parte a germaniei si aveti la dispozitie o multitudine de metode de comunicare.
   Succes!

 137. Buna ziua d-le Gaza ! Ma numesc Iulian , locuiesc in Duisburg , lucrez cu Gewerbe si as dori daca se poate sa colaborez cu dvs in diferitele probleme de contabilitate (intocmire facturi catre clienti, bilant, etc). Va multumesc si astept un raspuns de la dvs. Cu respect , o zi buna in continuare!!!

 138. Va salut, ma numesc Iulian sunt din Bucuresti …. si un prieten mi-a gasit de lucru in Germania ca sofer pe masina de transport mobila …. problema este ca trebuie sa-mi deschid firma (gewerbe) pentru a putea lucra .Intrebarea mea este ce fel de gewerbe trebuie sa deschid ?, platitor de tva sau neplatitor de tva , si ce trebuie sa mai platesc (taxe, impozite) daca deschid aceasta firma , mentionez ca firma pentru care o sa lucrez plateste ea impozit pe suma pe care mi-o ofera mie.
  Multumesc

  1. Inainte de a deschide gewerbe studiati atent toate aspectele, e recomandat sa mergeti la un consultant fiscal (mai bine pierdeti acum 1-200 de euro decat sa va para rau dupa).
   Va avertizez de pe acum de faptul ca la primul control veti fi amendat pentru munca la negru, aceasta deoarece nu puteti lucra cu gewerbe pe masina firmei, nu este munca independenta. Pentru a fi considerat independent, fie lucrati cu masina proprie, fie o inchiriati de la firma si prestati pentru mai multi clienti, etc, sunt foarte multe aspecte. Spun munca la negru deoarece veti fi incadrat ca lucrator independent aparent, adica salariat mascat sub forma unui gewerbe, in acest caz avand nevoie de permsi de munca, lipsa acestuia incadrandu-va in lucrator la negru.

   In alta ordine de idei: dumneavoastra, pe venitul realizat, sunteti dator sa va platiti asigurare medicala, optional asigurari sociale, impozit, va tineti contabilitate, depuneti declaratii obligatorii, etc, etc….. Firma nu are cum sa va plateasca impozit pe suma ce v-o ofera, dumneavoastra platiti impozitul functie de incasari si cheltuieli deductibile, firma poate doar sa va suplimenteze plata pentru compensarea imopzitului, dar toata suma va fi considerata venit pentru dumneavoastra si implicit supusa regulilor impozitarii.
   Nu e simplu, studiati bine inainte!
   Succes!

 139. ok … ideea e in felul urmator daca eu primesc 70 pe zi net …. firma pentru care as lucra mi-a spus ca daca contabilul imi spune sa tai factura 70 +tva , atunci sa tai asa si ei imi da toata suma si platesc eu tva-ul la stat …. dar atunci inseamna ca trebuie sa deschid ca platitor de tva …. sau nu ?

  1. Ca lucrator independent nu primiti nimic net, ce primiti reprezinta brutul pentru dumneavoastra. Din aceasta suma platiti tVA (daca sunteti platitor de TVA), asigurari sociale, asigurare de sanatate apoi din tot ce ramane, impozit. Dupa ce platiti toate astea, va ramane in mana netul. Banuiesc ca ati facut niste calcule gresite referitor la aceasta oferta, sa nu va ardeti rau. Plus ca e ilegal sa munciti asa.

 140. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii/sfaturi. Sunt in discutii cu un angajator german pentru care lucrez in Romania si mi-a oferit un salariu de 3600 eur brut /luna pentru o pozitie similara (Buyer) in Germania.
  1. Cat va fi net-ul aproximativ in conditiile in care sotia nu o sa munceasca (cel putin o perioada) si am un copil de 1,3 ani?
  2. Copilul o sa primeasca alocatie? Daca da, cat aproximativ?
  3. Ce ar trebui sa negociez cu ei sa-mi asigure in privinta copilului?
  4. Dar a sotiei?
  Mentionez ca job-ul este pentru o perioada determinata si plec de Romania cu demisie/comun acord, desi viitorul angajatorul este aceeasi firma. Multumesc!

  1. 1. 2501,44 Euro net – clasa 3+1, fara taxa de biserica
   2. din prima luna va primi 184 de euro lunar. Care e data exacta a nasterii? Va mai puteti califica pentru beneficii suplimentare.
   3. 4. Depinde de ce loc de munca vorbim, ce domeniu de activitate al firmei, etc. Nu va prinde mai bine o detasare in acest caz?

 141. Multumesc pentru promptitudine!
  2. data exacta este 16.06.2012
  3. angajatorul este Continental AG – producator anvelope (divizia unde merg eu). Cu detasare nu pot pleca dar nici nu as vrea pt ca vrem sa ne stabilm acolo. Posibilitati de prelungire a contractului exista dar nu in scris.
  Consider ca daca o sa confirm ma vor pastra, mai ales ca lucrez de 6 ani pt ei in Romania.
  Copilul si sotia beneficiaza de asigurare de sanatate automat? Ce ar mai trebui sa le cer?
  Multumesc!

  1. Cand va asigurati, solicitati asigurarea pe familie – sotia si copilul vor fi asigurati.
   Firmele de genul nu ofera beneficii pentru familie in general, este interzis prin norme interne si sindicat. Dar puteti incerca sa obtineti un pachet de relocare, il ofera majoritatea firmelor de profil (ex. va pot plati tot ce inseamna mutarea in GErmania – transport, mutare lucruri, etc, cazare la hotel pe 2-3 luni pana va gasiti o locuinta, eventual va suporta costurile pentru comisionul agentului imobiliar, suport pentru acte).

 142. Am uitat un aspect…sotia fiind in concediu de crestere a copilului ar trebui sa renunte la indemnizatia din Romania? …sau exista posibilitatea sa-si pastreze indemniazatia in Romania si copilul sa beneficieze de alocatia din Germania?

  1. Odata cu anmeldungul in germania, sotia nu mai are drept la indemnziatia de maternitate din Romania, va trebui sa anunte AJPS pentru sistarea platii. In germania nu mai primeste indemnizatie – se acorda doar 12 luni. Poate in schimb aplica pentru plata contributiei la fondul de pensii pana la varsta de 3 ani a copilului.
   De asmenea, pentru alocatie va trebui sa luati de la AJPS formularele europene pentru alocatie, veti avea nevoie in GErmania pentru aplicatia pentru alocatie.

 143. Buna ziua,
  poate cineva sa-mi lamureasca anumite aspecte?
  -doresc sa ma stabilesc in Germania
  -am doi copii de 2 respectiv 4 ani pe care as dori sa-i dau acolo la gradinita.Se poate?
  -nu am nevoie de permis de munca deoarece am o mica afacere in Romania din care castig suficient incat sa pot trai in Germania.
  Vorbesc limba germana la nivel de incepator,la fel si sotia dar odata ajunsi acolo intentionama sa ne inscriem la cursuri pentru invatarea limbii.
  Ce alte aspecte mai trebuiesc luate in calcul ?

  va multumesc

 144. am mai întrebat și eu pe acest site: cum se aplică impozitul la gewerbiști? mi s-a răspuns sec : steuerklasse1 ce se depășeste 8200 euro venit se impozitează iar la steuerklasse3 undeva la 16000 , iar ceva mici cheltuieli se deduc din impozit. Am luat de bună informația și la începutul anului m-am dus la un steuerberater să ma ajute cu actele(plătindu-i aproape 300 de euro pe an) , el mi-a și făcut un calcul pe anul ăsta , pentru care trebuie să plătesc undeva la 4500 de euro impozit la un venit probabil pe 2013 de 25,500. Mi-am zis că este ok ,asta fiind legea o respect.
  Dar… de câtva timp am luat contact cu mai mulți români gewerbiști care lucrează de vreo trei patru ani în Germania , 5 au contabil în Emslad , 3 au contabil în Emden , mi-au spus pur și simplu că ori contabilul meu e unul slab ori eu mi-s fraier -mai pe românește , explicându-mi că ei au o limită de impozitare undeva la 25000 .E posibil așa ceva? (chiar dacă ziceți că nu-i posibil , să știți că îi cred că nu au plătit aproape deloc impozit, deoarece am fost curios să verific ce fel de acte au și ce fel de taxe au plătit până în prezent)
  D-l Paul , un sfat , o părere sau chiar ceva concret.

  1. Deducerea anuala (Freibetrag) este de 24.500 Euro – se aplica doar pentru Gewerbe nu si pentru freelanceri (Freiberufler).
   Gewerbesteuergesetz § 11 Steuermesszahl und Steuermessbetrag

   (1) 1Bei der Berechnung der Gewerbesteuer ist von einem Steuermessbetrag auszugehen. 2Dieser ist durch Anwendung eines Prozentsatzes (Steuermesszahl) auf den Gewerbeertrag zu ermitteln. 3Der Gewerbeertrag ist auf volle 100 Euro nach unten abzurunden und
   1.
   bei natürlichen Personen sowie bei Personengesellschaften um einen Freibetrag in Höhe von 24 500 Euro,

   Cum se aplica si modalitatea de calcul a acestei deduceri – Freibertag – in cazul dumneavoastra, e o problema ce o lamuriti cu un consultant fiscal.
   Succes!

  2. Am incercat intotdeauna sa explic ca e foarte riscant ca cineva sa va dea o prognoza pe taxe. Cu colegii va puteti numai atunci compara cind toate detaliile cu privire la venit, la sursa lui, la situatia familiara, la veniturile din alte surse, la numarul si virsta copiilor si a adultilor din familie, la landul in care locuiti, la cheltuielile pe care le-ati validat in declaratia de taxe si multe altele, absolut identice sint. Probabilitatea ca atit de multe elemente sa se suprapuna e 0.
   Ce au incercat alti colegi din forum sa va explice sint toate adevaruri valabile dar cu referinta la un anumit caz simplificat la maximum, sa zicem la un model de platitor de taxe mediu, fara familie, copii, identitate, etc.
   Asa considerind, poate orice persoana sa caute pe net “Einkommensteuertabelle 2013” si sa vada absolut sigur la un venit de: de ex. 25000 – ce taxe corespund. Intorcindu-ma la dvs. – o persoana cu multe caracteristici unice, rezultatul obtinut poate fi aparent surprinzator, cu totul si cu totul diferit de ceeace ati citit in tabela de mai sus.
   In conluzie, daca ati fi intrebat in orice forum de specialisti in taxe, vi s-ar fi raspuns: “nu se poate sti fara un tablou complet!”. Steuerberaterul pe care l-ati intrebat a raspuns iarasi destul de evaziv, dar rezultatul final poate fi un altul. Nu va mai lasati amagit de proiectii. Cind aveti un rezultat concret in mana, faceti comparatii, contestati, intrebati, cautati o solutie mai buna, dar nu va agitati acum auzind ce zice unul si altul!

 145. ok, văd că nu ajung niciunde , ori sunt gewerbist ori freelancer ?
  pt. că acei amici au același fel de acte ca mine acelaș domeniu de lucru doar contabilul este diferit . îndrumați-vă vă rog ce pași trebie să urmez ca să mă încadrez la fel cu impozitul ca și colegii mei ( ei nu prea îmi pot spune prea multe deoarece habar nu au de nimik, )

  1. Intrebati contabilul de ce nu puteti beneficia de acest Freibetrag si va va explica situatia, stie exact ce acte aveti dumneavoastra. Ii aratati paragraful din lege, vi l-am citat.
   Succes!

 146. Buna ziua,

  As dori sa ma lamuriti si pe mine care este procedura in Germania, pentru Gmbh sau UG la importurile din China sau Thailanda. Se procedeaza la fel ca in Romania, adica la totalul facturii de import se adauga factura de transport si se plateste TVA inainte de de-vamare? Sau, mai explicita intrebarea: TVA in Germania, la importurile din afara comunitatii se plateste in vama sau pe masura ce se factureaza si incaseaza produsele importate?

  Va multumesc,
  Stefan

 147. @Stefan. Eu am facut numeroase importuri din China in Romania ,de la Yuwu (YU – cum zicem),dar in Germania cel mai simplu intrebi la Zoll telefonic sau o mica adresa catre ei si primesti sigur raspuns pertinent. E vorba de multi bani,asa ca un sfat pe net nu e indicat! Dar depinde ce iti propui sa aduci,ca si aici arabii si chinezii sunt destui care fac asta. Iar acel CE,care la Constanta se trecea cu vederea,aici cred ca e drastic.

 148. Buna ziua,am o intrebare la dumneavoastra D-le Paul Gaza…eu impreuna cu familia mea locuim in Ingolstadt de 3 luni.Fata mea cea mare trebuie sa sa intoarca in Romania in luna octombrie pentru a-si reinnoii buletinul deoarece in ianuarie anul viitor implineste 18 ani si numai in oct poate ajunge in Romania.Noi cand am plecat din Romania(eu si sotul meu)nu am facut declaratii notariale pentru copii pentru a iesi din Ro fara noi.intrebarea mea este,aici in Ingolstadt putem sa-i facem declaratie notariala pentru a se intoarce fata din Ro inapoi aici fara noi?Fata merge fara noi in Ro si nu stiu daca se poate intoarce in Germania.multumesc de intelegere si as dori un raspuns daca se poate.

  1. Odata ce are impliniti 18 ani este major iar calatoria in strainatate nu mai depinde de acordul parintilor, nu mai aveti nevoie de nicio procura.
   Dar aveti grija, pot aparea complicatii la intoarcerea in tara, in sensul ca in cazul in care minorul se deplaseaza singur, conform legii ce reglementeaza dreptul la libera circulatie a cetatenilor Romani, poate fi considerat abandon. Pentru a nu avea probleme, va recomand sa va adresati consulatului sau politiei de frontiera.
   Succes!

  2. @iulianS are mai multe cunostinte in aceasta directie si cred ca a raspuns la intrebare. In locul dvs. as suna la consulatul romaniei din München.

   1. Va multumesc din suflet pentru răspuns atât dumneavoastră cat si d-lui Iulian.Mai am o rugaminte la dumneavoastră,mă puteți ajuta cu vreun număr de telefon de la ambasada româna din München sau de la consulat?va multumesc mult

 149. Domnului Paul Gaza,va rog mult sa-mi dati cateva informatii.Lucrez in germ eu si sotia de pe 18 iunie 2013 ,si inca nu am reusit sa luom locuinta de aceea am vrea sa bagam si noi actele sa primim diferenta de alocatie(avem 3 copii minori in Rom).O sa-i aducem dupa ce luom locuinta dar sa nu pierdem aceste luni ,se poate ?si cum?

 150. oricum, nu va ingrijorati ca nu pierdeti nici o luna. Deindata ce copii vor fi cu Dvs intocmiiti dosarul pentru alocatii si plata alocatiilor se v-a face inclusiv pentru lunile din urma, adica din data la care ati inceput Dvs sa lucrati cu contract, respectiv 18 iunie 2013.

   1. Persoana care are in grija copiii(bunica,matusa,etc) poate cere alocatia pentru ei.Dosarul in acest caz se depune la Familienkasse Nürenberg.Bineinteles,se va dovedi cu acte ca parintii lucreaza amandoi in Germania.Este bine sa sunati in prealabil ori la Familienkasse Nürenberg ori la cea in raza careia locuiti ca sa primiti integral lista cu documentele necesare.Dupa ce aduceti copiii langa dv anuntati aceasta la Familienkasse si veti primi alocatia copiilor direct dv.,acolo unde locuiti.

   2. Incomplet precizat!

    In cazul in care se cere alocatia trebuie vazut in primul rand cine este indreptatit a face aceasta solicitare – legea previzeaza clar faptul ca nu este un drept exclusiv al parintilor ci persoana ce are in grija crestertea si ingrijirea de zi cu zi a minorului este cea indreptatita a solicita alocatia germana.
    Apoi trebuie vazut daca persoana in cauza indeplineste conditiile legale de a solicita alocatia!

    In acest caz: bunica, matusa din Romania ce are in grija copiii este cea indreptatita a solicita alocatia. Dar respectiva persoana indeplineste conditiile de acordare a alocatiei germane? Daca nu se afla sub incidenta impozitului pe venit in Germania, NU! Simplul fapt ca are in grija copiii uneui familii ce lucreaza in Germania nu le da dreptul la a solicita alocatia germana, trebuie ca persoana respectiva si/sau sotul/sotia acesteia sa aiba venituri impozabile in Germania, doar asa fiind indreptatiti a cere alocatia.

   3. Toate cazurile de Kindergeld pentru Auslaenderi sunt rezolvate de Familienkasse Nuremberg – actele se depun la Familienkasse la care familia in cauza este arondata iar solicitarea este redirectata intern catre centrul din Numreberg, cu competente in rezolvarea solicitarilor in care sunt implicate autoritatile straine (mutarea alocatiei din Romania, solicitarea alocatiei pentru copii sau familii ce nu locuiesc in Germania).

   4. Caz concret: tatal lucreaza in Germania.Mama locuieste si locuieste in Romania.Copilul locuieste cu mama.Parintii sunt divortati,copilul incredintat mamei.
    Cererea de alocatie a fost depusa de mama(direct la Nürenberg!) si copilul primeste alocatia europeana.Mama nu realizeaza venituri impozabile in Germania!

   5. In primul rand divortul este speta diferita de cea in care ambii copii sunt in grija altei persoane.
    In al doilea rand personal sunt sigur ca vorbim de o eroare, fie din partea functionarului ce a aprobat dosarul fie din partea persoanei ce a completat cererile. Conform legii germane in acest caz NU se acorda alocatie!
    Nu am link-ul catre postare, promit ca o sa caut, la un moment dat am postat inclusiv cateva hotarari judecatoresti de referinta in aceasta speta, a divortului.

   6. Am sunat exact acum la Familienkasse!Daca parintii platesc asigurari sociale in Germania,atunci copiii primesc alocatia europeana.Bunica trebuie sa depuna dosarul direct la Nürenberg!

   7. Sincer, fara suparare, v-au dat un raspuns fix sa scape de dumneavoastra.
    Kindergeld nu este legat de asigurarile sociale ci de impozit:
    “in Deutschland entweder unbeschränkt einkommensteuerpflichtig sind, oder so behandelt werden.” – gasiti formularea exacta in Kindergeldgesetz.

 151. Buna ziua, as dori sa ma informati daca in situatia in care eu am anmeldung in Germania incepand cu 01.06, momentan nu lucrez,sunt divortata, iar fiica mea minora (incredintata mie spre crestere si educare) locuieste si studiaza in Romania, exista posibilitatea de a lua Kindergeld?

 152. multumesc mult pentru raspuns, are 17 ani si 3 luni si este eleva a unui colegiu national, profil bilingv,As dori sa mentionez ca eu inca mai am contracte de munca cu timp partial in Romania(fiind contabil),influenteaza situatia intr un fel anume?

 153. buna ziua! ma numesc Emil si sunt din alba Iulia. o cunostinta mi-a gasit de lucru in cermania ca sofer de camion la o firma de transport dar nu angajat direct la aceasta firma ci cu Gewerb iar masinile apartin firmei respective( nu stiu daca e legal asa ceva). problema e ca persoana respectiva a spus ca nu trebuie sa platesc nici un impozit in urma acestei activitati in afara de TVA si plata asigurarii medicale (zicea ca in jur de 100 euro pe luna). A spus ca firma respectiva ma plateste cu 100 euro pe zi +TVA. In cazul in care trebuie sa platesc impozit care ar vi valoarea aproximativa a acestuia la un venit de 2000 de euro pe luna. Si daca trebuie sa platesc si altfel de taxe si asigurari obligatorii( de ex. de pensie). va multumesc. o zi buna!

  1. La ce doriti sa faceti, pana la impozit, ganditi-va la faptul ca este ilegal, adica mascati o activitate dependenta, salariala, intr-un lucrator independent, adica veti fi considerat lucrator independent aparent. Asta deoarece lucrati cu “materialul” clientului, adica masina acestuia. Mai devreme sau mai tarziu vor aparea probleme.

   1. … sau sa incercati sa va angajeze cu contract de munca. Ar fi semnul cel mai clar de seriozitate din partea angajatorului. Iar impozitul aferent celor 2000 pe luna e si el significativ, depinde insa de multe alte conditii familiare. Cel care va povesteste ca nu platiti taxe la 2000 e sau mincinos sau nu stie pe ce lume traieste. In rest, asa cum s-a specificat, munca in aceste conditii depaseste bine limitele legalitatii!

   2. Consecintele le-am enumerat: amenda pentru munca la negru, si pt dumneavoastra si pt firma, amenda si plata diferentelor rezultate din neplata integrala, ca salariat, a tuturor asigurarilor sociale, sanatate si impozit, pt angajat si firma.

  2. Inainte de a va decide exact daca doriti sa lucrati cu Gewerbe, va recomand sa mergeti la un consultant fiscal, cei ~200 de euro platiti pentru consultatie va pot scuti de multe belele ulterior.
   In privinta asigurarii medicale, veti veni si cu familia sau singur? Este important, deoarece la 100 de euro veti gasi doar o asigurare privata cu acoperire minima iar daca veniti cu toata familia atunci aveti nevoie de asigurare pentru fiecare membru al familiei.
   Daca aveti familie atunci cel mai bine este sa va zbateti sa reusiti sa incheiati o asigurare voluntara in sistem public.

 154. multumesc de raspuns.nu vreau sa merg cu familia doar singur. dar daca e ilegal mai bine o las balta. oricum nu stiu bine limba si au toate sansele sa ma prosteasca.. imi mai puteti spune va rog daca trebuie sau nu sa platesc impozit dupa cei aproximativ 2000 de euro pe luna si daca da cam cat ar fi acesta ( doar ca sa verific daca m-a mintit persoana respectiva). si daca trebuie si asigurare de pensie (si cat costa). Multumesc

  1. E decizia cea mai inteleapta, cred ca sunteti primul de aici de pe site, pus in situatia de a lucra cu gewerbe, ce se gandeste si la partea negativa inainte de a lua o astfel de decizie.
   Portite ar fi pana la urma, dar pentru dumneavoastra, necunoscator al limbii si sistemului, totul, aproape sigur, s-ar transforma intr-un drum plin de capcane in care, atunci cand veti cadea, va avea consecinte financiare importante.

 155. Buna ziua,

  Impreuna cu sotul meu am dori sa ne deschidem o firma de constructii in Romania, probabil un SRL care sa presteze lucrari in Germania. Am vrea ca personalul sa fie angajat din Romania. Aici vom plati si taxele si impozitele. V-ar ramane profund indatorata daca ati putea sa ma sfatuiti in ceea ce priveste legislatia pe care trebuie sa o respectam in Germania, daca trebuie sa platim taxe si impozite si acolo, ce documente am avea nevoie pentru a putea presta astfel de lucrari in Germania , care ar fi obligatiile noastre fata de statul germana si fata de angajatii nostri? Orice alta informatie in acest sens este binevenita. Va multumesc anticipat! Cu stima, Georgeta

  1. Cereti informatii foarte complexe. Veti gasi greu pe cineva sa-si asume raspunderea unor raspunsuri coerente intr-un astfel de forum. Vag stiu ceva despre conditiile de detasare pe care le puteti aplica, dar detalii demne de incredere veti primi numai de la un avocat sau un steuerberater bun.

 156. noroc cu acest site ca aveam sanse mari sa fac o prostie . oricum o sa-i contactez sa le refuz “oferta ” ( 2000 de euro minus 100 asigurarea=1900 neimpozabili banii mei in mana). nu era o oferta rea la inceput dar dupa ce afli alte amanunte….n-am aflat cam cat ar fi trebuit sa platesc impozit(probabil vreo 300 de euro) dar nu mai are importanta. oricum va multumesc de informatii si va doresc o zi buna.

 157. buna ziua, as dori o informatie legata de deschiderea unei societati mixte romano-germane. ce conditii trebuie sa indeplineasca persoana fizica germana?…persoanele rezindente germania pot infiinta societate mixta ?

 158. buna ziua va rog ma poate ajuta cineva cu un loc de munca in germania in domeniul constructii si amenajari interioare mentionez ca sint deja aicea dar nu am nici un fel de acte pentru a putea lucra sint in orasul francfurt si as dori sa gasesc un angajator nr meu de telefon este004915166979459 numele meu este emil rog seriozitate va multumesc anticipat

 159. Buna seara,mă numesc Ion Voinea,as dori sa deschid un SRL in Germania,care ar avea activitatea de vânzare/cumparare mașini terestre,agricole si industriale atât noi cât si uzate..poate un roman sa mi explice.

 160. Buna ziua.De aproximativ 2 lunii lucrez ca sofer cat.B cu gewerbe in coletarie…am un singur contract si lucrez pe masina omului de la care am contractul.Din ce am citit pe acest site se pare ca nu sunt tocmai in regula,intrebarea mea ar fi, in situatia in care voi fi corect si voi platii tva ,impozit si toate taxele care trebuiesc platite , ce probleme pot aparea in timp,si ce as putea face pentru a intra in legalitate ..va multumesc anticipat pentru raspuns

  1. Deci sunteti lucrator independent aparent, adica nu aveti permis de munca – puteti lucra ca si gewerbist dar independent de cel ce va ofera contractul, in niciun caz nu cu masina lui. Puteti de exemplu sa oferiti servicii de coletarie, dar lucrati cu “sculele” dumneavoastra: propria masina, retea de distributie, clientii ii luati de la mai multe firme (in aceasta situatia insasi lucrul la o singura firma este ilegal). Firma la fel se face vinovata de fraudarea bugetelor de asigurari sociale (ei platesc o suma fixa pe contract, nu si partea de asigurari sociale si impozit ce i-ar reveni in situatia platii unui salariat pe respectivul loc de munca).

  2. @Anonim 84. Tot ce a precizat dl. Iulian este adevarat.
   Totusi,cu un pic de inteligenta romaneasca si cu masuri de corectare legala a situatiei prezentate, exista.
   Kurierfahrer sau Zusteller,sunt meserii practicate de zeci de mii de oameni in Germania,si clar,mai mult de 50% lucreaza la limita legii sau…dupa ea!
   O stiu si autoritatile,dar tot la fel de bine o stiu ca un neamt nu mai are pofta sa duca marfa la orice ora si pe orice vreme,asa ca o lasa mai moale,daca omul lucreaza cat de cat legal.
   Sunati-ma seara cand sunt mai liber si va sfatuiesc gratis,altfel scriem pe net prea mult! Tel. 0151-71019216.

 161. Va multumesc pentru raspunsul acordat…as mai avea o intrebare..spuneti mai sus ca,ca si ghewerbist trebuie sa iau de lucru de la mai multe firme ,care ar fi numarul minim de firme pentru a nu fi catalogat lucrator aparent,minim 2 sau mai multe..va multumesc

  1. Depinde de situatia in ansamblu: puteti avea 1 singur contract si sa fiti in regula sau puteti avea 5 contracte si sa puteti fi considerat tot independent aparent.
   Esentialul, in toate, este ca dumneavoastra sa lucrati independent fata de firma ce va ofera contract: practic ei va dau o sarcina ce trebuie sa o duceti la indeplinire folosind doar resurse proprii sau independent de ei – exemplul dumneavoastra, folositi masina lor pentru distributie.
   Am colegi in consultanta financiara si IT ce au un singur contract de 7 ani, dar: nu au telefon, nu au birou, cu toate ca vin zi de zi la sediul firmei (in departamentul de 1000 de oameni interni exista o sala mare de 150 de birouri in care stau “contractorii”, dar niciunul nu are biroul propriu – primul venit, primul servit, nu au telefon, lucreaza cu hardware-ul propriu, nu au voie sa faca activitati de mententanta – doar dezvoltare la proiecte, nu au voie sa participe la sedinte pe echipe, evenimente, etc).

   Finanzamt-ul publicase nu demult un ghid in care existau prezentate o lista de ~20 de criterii din care un lucrator independent trebuia sa indeplineasca minim 8 parca.

 162. Buna ziua la toata lumea!
  Ma numesc Daniel,locuiesc in München si am o mare mare dar mare nedumerire:

  GEWERBE-STEUER???
  -ce este?
  -cum se calculeaza?
  -de la ce suma se plateste?
  Multumesc anticipat

  1. E un termen foarte complex, dar in mare: In afara de “freiberufler” (generic!) platesc Gewerbesteuer toti cei care au un profit de peste 24500 euro pe an. Cit se plateste depinde de un Messbetrag care e foarte diferit de la o comuna la alta. Daca aveti cunostinte in impozitare puteti calcula singur, dar pe net exista si multe programe ajutatoare.
   Ca si forma de impozit nu cred ca o sa gasiti ceva asemanator in sistemul fiscal romanesc pt. ca taxa e o gaselnita a politicienilor germani si a fost introdusa de nu asa multi ani. De fapt o noua taxa destinata sa umple buzunarele comunelor. Asa s-a putut usura bugetul federal.

 163. Buna ziua! As avea rugamintea sa-mi spuneti ce sanse as avea in gasirea unui loc de munca in domeniul contabilitatii, avand diploma de studii superioare si experienta in tara de 6 ani. Multumesc

  1. Daca aveti cunostinte foarte bune de limba germana si aveti sansa sa primiti niste cursuri de adaptare sau o practica in specialitate puteti sa incercati sa aplicati. Nu vad insa nici o sansa daca aplicati din Romania si nu aveti nici o experienta in Germania.

 164. Buna seara am o întrebare, din momentul in care încep lucrul in germania cu contract semnat pot sa imi cer banii de alocatie ai copilului? Copilull este in tara cu sotia mea.multumesc.

 165. Buna ziua d-le Gaza! Ma nu mesc Iulian si locuiesc in Duisburg. Acum aprox o luna am postat aici pe consilier un apel de asistenta in materie de contabilitate cu intentia de a colabora cu dv in aceasta problema. Mi-ati afisat aici o adresa de mail si mi-ati spus sa va trimit un mail cu problemele de natura contabila pe care le intampin si urma sa imi raspundeti dar inca nu am primit nici un raspuns. Mentionez ca eu am trimis mail catre dv. pe data de 20 septembrie 2013 de pe valentiniuliangogoncea@yahoo.com
  Va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dv aici sau pe adresa de mai sus.
  Cu respect , o zi buna in continuare!!!

  1. E o situatie prea complicata ca sa o putem clarifica prin scrisori si pe mine ma si depaseste. De fapt nu e o problema de contabilitate ci de Taxe, de relatii cu finantele, etc. Ar fi bine sa va gasiti prin apropriere un steuerberater care sa va ia actele in mana si sa le clarifice pe rind.

 166. Buna ziua dl. Gaza!ma confrunt cu o situatie delicata.Este adevarat daca spre nefericirea mea “adun” 3 amenzi la Sbahn si Ubahn,mi se interzice sa inchiriez alt apartament?!Am olatit amenzile dupa ceva timp!mentionez ca lucrez cu gewerbe din luna iulie,in Berlin!Multumesc anticipat!

  1. Nu e chiar asa, si depinde de la un oras la altul. In general: daca te prinde mai mult de trei ori pe parcursul a doi ani, este posibil ca intreprinderea de transport in comun sa-ti faca “anzeige” la tribunal. Nu e placut pt. ca vin si alte costuri in afara de amenda, dar nimeni nu interzice sa inchiriezi un apartament. Mai degraba poti sa ajungi in banca de date Schufa daca ai mai multe facturi neplatite, sau eliberat cecuri neacoperite si in acest caz un proprietar de apartament nu mai are incredere sa inchirieze. Nu cred totusi ca acum pentru trei amenzi platite la timp veti avea imediat probleme cu tribunalul, dar e bine sa evitati o a patra oara, si chiar daca nu aveti bani pentru un abonament sa va cumparati o bicicleta uzata si faceti doua lucruri bune: e sanatos si nu traiti cu frica!

 167. Buna ziua
  Va rog daca puteti sa ma ajutati cu o informatie…Am inteles ca se poate sa ajuti o ruda din Romania, parinti, bunici, care au o pensie f mica sub 200 euro. Acest ajutor acordat se poate deduce. Ce acte trebuie completate si obtinute pt a fi legal.
  Sotia lucreaza in Germania, eu sunt selbstandig.
  Va multumesc mult!

 168. Buna ziua d-le Gaza,

  Am postat aceasta intrebare pe un alt thread al acestei pagini, mi s-a spus sa va contactez pe dvs, deci am gasit aceasta sectiune si repostez.

  Sunt licentiat in Informatica si am de gand ca de anul viitor de prin Ianuarie sa lucrez ca PFA German pentru un client extern. In mod teoretic am sa lucrez cu ei doar cateva luni pana cand imi gasesc alt client in Germania, zona Dusseldorf, sau chiar angajator. Adica e posibil ca dupa cateva luni de fapt sa ma angajez si sa nu mai lucrez ca PFA, ci ca angajat.

  Ce fel de PFA imi recomandati sa infiintez pentru cazul acesta particular? Urmaresc desigur sa ma impovarez cu cat mai putine plati obligatorii (taxe) in cazul in care PFA-ul va lucra putine luni. Daca in schimb, raman sa lucrez cu acest PFA si in continuare, nu ma deranjeaza, desigur, sa platesc taxele aferente. Acum mai urmeaza o serie de intrebari:

  Gewerbe e acelasi lucru cu Selbstandig? Unde se infiinteaza? Am gasit cel mai apropiat Finanzamt fata de unde stau acum in Erkelenz. Ce am nevoie pentru a putea face asta (mentionez ca am facut Anmeldung, dar nu in Dusseldorf, si inca nu am primit Steuernummer; de asemenea mentionez ca nu ma descurc cu germana la nivelul la care sa ma pot duce intr-o institutie publica si sa ii iau pe unii altii la intrebari in legatura cu ce si cum trebuie sa fac sa infiintez Gewerbe) Pot gasi (stiti dvs) pe cineva care sa ma ajute cu acest proces? (Si poate si in continuare ca steuerberater) chiar si contra cost?

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 169. buna ziua domnule Gaza! Puteti sa imi spuneti si mie va rog cu aprox. cam care sunt cotizatiile totale(pensii, somaj asig med. etc) la un venit de aprox 500-800 de euro brut pe luna sau daca exista anumite grile de salarizare ( ex intre venitul x si venitul y se plateste o suma s.a.m.d.). Si as dori sa stiu cat este partea angajatorului si cat este a angajatului. Va multumesc, cu respect , o zi buna!!!

 170. Buna ziua,am lucrat in 2013 de pe 01.07- 31.12. Am clasa 1,nu mai sunt anmelduita in Germania,dar pe 2013 tb sa depun decl de taxe pt ca am avut un pauschal pt fahrtkosten plătit de firma, suma care a fost 1200,-.Firma pt care am lucrat se afla in alt oraș de unde am locuit ,iar locul de munca a fost in alt oraș de unde am locuit. Momentan am pasaport românesc si ma gândesc daca sa merg sa imi anunț noul domiciliu,locuiesc la cineva in alt oraș de unde am locuit inainte.
  Întrebarea mea: daca voi rămâne in Germania la cât timp tb sa ma înregistrez cu adresa noua?? Stiu ca pt nemti e MAX o săptămana sa se înregistreze dar pt cetățenii europeni perioada este de 90 zile, așa este?? Ce se întâmpla daca te înregistrezi mai târziu ?? Când voi face decl de taxe pe 2013 odată ce nu mai sunt anmelduita la nemti pot trece domiciliul meu din Romania deoarece nu mai sunt înregistrată aici??
  Unde va tb sa trimit decl de taxe pe 2013??? La FA unde am fost anmelduita inainte in zona unde am locuit,si sa atașez lohnsteuerbescheinigung si orice altceva mai am??

  1. @Konsuella
   1. declaratia se face timp de 4 ani, urmatori anului lucrat.
   2. adresa este mai mult adresa de comunicare a deciziei Finanzamt (Bescheid fur 2013) decat o conditie. Deci poti declara adresa din tara – important este sa intri in posesia deciziei.
   3. declaratia se depune de regula la finanzamt de domiciliu. Exceptie romanii care vin cu firme din romania depun la Finanzamt chemnitz-Sud. Romanii care vin cu firme din Ungaria la Finanzamt Nurnberg.
   4. daca te adresezi gresit Finanzamt primitor va retransmite dosarul la Finanzamt abilitat, care iti va da de stire, prin scris.

   Sfaturi:
   1. Atentie la venitul din R, declarat pe formularul EU/EWR – functionarii romani inca nu stu sa completeze corect, iar sumele raportate sunt impozitate progresiv in G, chiar cu 500-1000 eur !!
   2. Alocatia primita de copilul din R, 120 eur, va fi retinuta de Finanzamt din suma restituita – deci copilul te ajuta sa-l declari doar cand ai venit G+R peste 18.000 eur (am tinut cont ca sotii sunt scutiti Pauschbetrag de 2000 eur!)
   3. naveta este deductibila

 171. Buna seara.
  As avea o intrebare in legatura cu echivalentul PFA-ului aici in Germania (freiberuflichen cred). Cum functioneaza aici? Am fost la Finanzamt, ni s-a dar un formular (Fragebogen zur steuerlichen Erfassung). Aveti idee despre ce este vorba? A mai completat cineva un formlar de “persoana fizica autorizata”? Orice informatie sau sfat ne este foarte folositor. Multumesc.

  1. Daca sunteti un Freiberufler in sensul strict (medic, avocat, artist plastic, inginer, etc.) nu mai e nevoie sa faceti Gewerbe, de aceea probabil ati primit formularul de la finante.
   Pe baza lui primiti numarul fiscal. E foarte important cum il completati, pt. ca sunt niste puncte pe care nu le mai puteti schimba timp de 5 ani. Trebuie sa stabiliti printre altele, daca veti deveni sau nu platitor de tva cu toate consecintele care decurg, si sa estimati cifra de afaceri pentru anul in curs si pentru cel urmator.

 172. buna seara Daniela, am citit anuntul tau pe acest site si as dori sa intru in legatura cu tine. Eu am ajuns in Germania anul trecut in iulie, in zona Kaiserslautern. Am inceput cursuri de limba germana in septembrie si am trecut de nivelul B1. Si eu am absolvit o facultate cu profil economic si as dori aici sa profesez ca si contabil. La fel caut si eu sa lucrez cu cineva, dar este greu. Te rog sa imi raspunzi, daca ai reusit ceva in acest sens sau ce pasi ai urmat. Astept cu nerabdare anuntul tau.

 173. Buna seara

  Am si eu o intrebare,daca iau un credit din germania pt ami face o casa poate banca sa imi dea termen cand sa o termin?cea ce mi se pare anormal

  va multumesc

 174. Buna ziua, domnule Paul Gaza, va rog sa ma ajutati cu un sfat, eu si sotul meu suntem detasati in Germania lucra in abator si desi suntem casatoriti avem grupa 1 la steuer. De ce acte am nevoie pt a schimba grupa? Si cei de la Finantamt stiu ce grupa o sa ne corespunda sau cum o sa stim, este in functie de salarul nostru?

  1. Ca si casatoriti va corespunde clasa 4 care e identica cu clasa 1. Diferenta pentru casatoriti e doar la sfirsitul anului cind depuneti declaratia de taxe, cind ca si familie veti avea unele avantaje la taxare fata de cei necasatoriti.
   Dvs. inrebati probabil daca familia dvs. ar putea beneficia de clasele 3/5, cind unul dintre dvs. cistiguíng mult mai mult decit celalalt, plateste un impozit redus. Nu va recomand asta, pt. ca la sfirsitul anului oricum impozitele se recalculeaza, si il platiti la fel indiferent de clasa care o aveti in timpul anului.
   Toate cele bune va doresc.

 175. salut am 20 de ani si lucrez in germania si numa ce am luat o chirie pe numele meu …ideea e ca eu am pe contract 600 e si chiria e de 380 e pe luna …..ma poate ajuta statu german cu bani chiar daca nam 1 an muncit in germania ? am un prieten italian care primeste de la arbaitsam bani…..da el are 2 ani aici …

 176. buna ziua as dori si eu o informatie daca ma puteti ajuta am lucrat in Germania 3 ani cu acte in regula angajator german iar acum am venit acasa in Romania de tot pot sa imi recuperez banii pt pensie din Germania? astept raspunsul dvs va multumesc

  1. @Coseriu Marius Nicaieri in EU nu se mai recupereaza banii platiti ca si contributie la pensie, evident ei conteaza la pensionare la numarul de ani lucrati, totalul contributiilor si evident la nivelul final al pensiei.

   Deci nu sunt pierduti doar ca trebuie sa aveti un pic de rabdare ;).

 177. Buna seara,muncesc la o firma de curatenie in germania cu un salar brut de 9,31 euro pe ora(minim 120 ore pe luna) cu clasa 1 de impozitare Ma intereseaza cat taxe /impozit/asigurari mi se retrag din salar?Cat net raman?

  1. Calculul salariului depinde de o multime de alti parametri, dar se poate spune ca la un salariu brut de 120×9,31=1117,20 si considerind ca sunteti in landul Bayern, si ca nu aveti copii si sunteti sub 25 ani, veti avea circa 22,00 Euro impozit pe salariu, si circa 228.00 contributii la asigurari sociale. Va ramine in mana ca. 867 euro.

 178. Buna ziua, am si eu o intrebare legata de clasa de impozitare. Am fost sa depunem actele si completarea fisei respective si ni s-a spus ca ambii parteneri si copilul ( sot si sotia) trebuie sa aiba aceeasi adresa in Germania. Ideea este urmatoare, sotul lucreaza sofer pe tir, firma este in Dassendorf si el are adresa acolo, iar eu momentan stau la un var si am adresa in Hannover. Cei de la Finanzamt asa ne-au spus, ca trebuie sa avem aceeasi adresa. Este adevarat? Multumesc

 179. Buna ziua domnule Gaza….o intrebare am sunt casatorit in germania de 4 ani…dar eu acum sunt in romania nu mai sunt impreuna cu fosta sotie….si toate actele au ramas la ea si nu vrea sa mi le mai dea……acum vreau sa vin sa lucrez si ma confrunt cu o problema am nevoie de lohnsteueridnummer……din cate v am zis actele toate sunt la fosta sotie si nu am de unde face rost..am auzit ca asta se da o singura data……e ok dar cum pot afla acel numar de steuer……ca daca vin la munca ma baga pe lohnsteuer 6 …..va rog indrumati ma!!!!!

 180. @Ciobanu Mihai. Precum stii Lohnsteuernummer ti-a fost stabilit la Finanzamt. Ai voie sa schimbi clasa de impozitare doar daca apar lucruri noi in viata ta.
  Cum nu esti despartit oficial de sotie, ai aceiasi clasa. Te duci din nou la Finanzamt si ceri o copie, precizand ca ai pierdut originalul. Nu are rost sa te complici explicand situatia intervenita cu sotia.
  Daca o sa te duci in alt judet sau land, cei de la Finanzamt-ul respectiv o sa te gaseasca inregistrat,fii fara grija!
  Dar tu ti-ai facut Abmeldung cand ai plecat!? Altfel apar si alte complicatii mai mici sau …mai mari!

 181. Buna ziua domul Gaza! am si eu o intrebare. Eu lucrez impreuna cu concubin intr-o Fabrica din germania, si la inceput era impozitata la clasa 1.. ea nu avea inca numarul de impozitare si dupa 3 luni i-a venit fluturasele din urma automat cu clasa nr 6 si din toate salariile i sa oprit mai mult impozit si am fost la primarie si am scos nr de impozitare pt clasa 1 … si sunt alte 4 luni care ii vine tot clasa nr 6 desi are pe fluturas nr de clasa 1… spuneti-mi va rog ce trebuie sa facem ca sa fie trecuta la clasa 1 mai repede si daca isi poate recupera banii opriti in plus de cand sa angajat pana in prezent. si cum trebuie sa procedam? va multumesc anticipat

  1. Mergeti inca o data la finante si depuneti “Antrag auf Steuerklassenwechsel“. Hartia pe care o primiti acolo o prezentati la angajator. Ce s-a incasat mai mult primiti la sfirsitul anului prin declaratia de taxe “Einkommensteurerklärung”.

 182. Buna ziua,

  Am o nelamurire, poate e absurd, dar fiind ca sotul de o luna a trecut de la angajat la Gewerbe, ma gandeam sa schimbam steur klasse la 5 pentru el si 3 pentru mine. Eu muncesc la McDonalds , nu am salariul f mare de accea el avea fiind angajat 3 si eu 5. Daca mi as pune acuma eu 3 as castiga un pic mai binisor, dar pe el ca Gewerbe nu il impoziteaza ca avand steur klasse 5? Sau cei care au Gewerbe, sunt impozitati in mod diferit de un angajat?

  1. Clasele au relevanta intre soti numaiatunci cun sunt amindoi angajati. La sfirsitul anului va trebui sa depuneti declaratia de taxe si atunci se calculeaza impozitul pentru veniturile ambilor soti. Ceeace ati platit prin salariu este ca un avans si va diminueaza asadar datoria fata de stat. Nu cred ca o sa puteti schimba acum clasa. Daca mergeti la finante o sa va puna probabil 4 sau 1 pentru ca sotul nu mai este angajat.

 183. Buna ziua
  Intrebarea mea este referitoare la anumite deduceri fiscale pentru angajati (consumatori) la sfarsitul unui an calendaristic sau fiscal. Ma puteti ajuta cu cateva detalii va rog ? Trebuie pastrate bonurile si facturile fiscale ? Multumesc anticipat pentru raspuns

 184. buna ziua. am si eu o intrebare, cu citeva zile in urma am auzit de la un prieten ca are Steuerklasse frei (care nui german si foarte rau vorbeste germana si nu am inteles cum a obtinut el asta) adica nu plateste impozite. Poate ma poate ajuta cineva sa imi explice daca este posibil asa ceva, daca da cum se poate de obtinut. Eu in prezent lucrez in germania si am steuerklassre 3 sotia este cu mine

 185. Buna ziua

  Va rog frumos ma puteti ajuta, doresc sa fac direct debit cu toate facturile pe care trebuie sa le platesc. dei de la Strom si de internet mi au trimis Lastschriftmandat. Acesta pot sa renunt oricand la el cand doresc?? Si urmatoarea intrebare va rog, pentru a face o plata direct debit( sa mi se retraga corect banii din cont) pentru chiria lunara trebuie sa fac dauervertrag?? O rugaminte in plus va rog, ce asigurari trebuie sa imi fac pentru munca si pierderea cheilor de la munca, pentru casa inchiriata, pentru avocat si etc, sunt in ceata pentru ca nu stiu ce sa aleg si ce companie???

  Va multumesc
  Cu respect
  Ionela

  1. @Ionela Daca vreti sa scapati de grija platilor pentru servicii si salariul va vine in mod regulat in cont folosirea sistemului Lastschrift este foarte utila.
   Romanii sunt de obicei speriati (“…cum sa-mi ia aia bani direct din cont…”) dar multi nu stiu ca in termen de maxim 2 saptamani puteti anula orice plata trasa din cont fara a oferi explicatii bancii si puteti renunta la un Lastschriftmandat de pe o zi pe alta (evident, asta nu va stinge obligatiile de plata catre un furnizor si nu atrage incheierea contractului de utilitati, doar ca nu va mai pot lua banii din cont direct).

   Este FOARTE bine ca va ganditi la asigurari, in Germania sunt foarte utile mai ales pentru straini, din pacate e un subiect foarte stufos si este bine sa consultati un broker de asigurari autorizat, de exemplu dl. IulianS aici pe site ofera aceste servicii, chiar daca costa ceva consultatia, e o singura plata si va poate scuti de multe probleme si cheltuieli pe viitor.
   Daca intelegeti de la acceptabil in sus limba germana puteti intra pe http://www.check24.de acolo se pot alege asigurari de la o multime de firme cu comparatie intre facilitatile oferite si note primite de la utilizatori si de la serviciile specializate de testare.
   De asemenea aveti explicatii despre ce inseamna fiecare facilitate oferita, de la asigurari de pagube produse prin neglijenta si de asistenta juridica pana la asigurari impotriva pierderii cheilor si spargerii ferestrelor, lucruri care in Germania sunt deosebit de scumpe de reparat sau inlocuit.

 186. buna seara,am si eu o intrebare foarte simpla cardul de la postbank este paypal pot scoate bani de pe el si in romania

  1. @Bogdan Nimic din ce ati zis nu are sens, cardurile Postbank nu au nici o legatura cu PayPal si Romania se scrie cu litera mare si la sfarsitul unei intrebari se pune semnul asta dintre paranteze [?].
   Pe scurt, e bine sa gasiti pe cineva care sa va explice detaliat cum sta treaba cu cardurile bancare pentru ca nu aveti minimul necesar de cunostinte ca sa folostiti un asemenea instrument de plata si riscati sa va ardeti rau de tot.

   Ca sa va raspund concret la intrebare, de obicei orice card emis de o banca mare din EU permite scoaterea de numerar si efectuarea de plati in alte tari EU, precum Romania, dar cum se zice prin Germania, “diavolul e in detalii”, respectiv comisioanele percepute la plati si extrageri de numerar difera de la banca la banca si chiar in cadrul aceleiasi banci exista diferite tipuri de carduri cu diferite conditii si comisioane.

  2. cu cardul puteti lua bani de la bancile din lume care au acord cu Postbank, si daca bineinteles, aveti bani pe cont. Paypal e un sistem de plata in baza contului bancar. Visa e o carte de credit ca si Mastercard.
   Daca puteti lua bani in Romania depinde la ce banca incercati acolo. In orice caz cind ridicati bani de la o alta banca, trebuie sa platiti comisioane – chiar destul de mari. As recomanda sa incercati la Banca Tiriac pentru ca ei apartinind UniCredit sunt ca si Postbank in Cash Group. Asta inseamna pentru bancile membre, prelevare de numerar (la automate) fara comisioane.

   MfG

   P. Gaza

 187. Buna ziua , as dori sa va cer un sfat in legatura cu situatia mea din acest moment. Am primit o oferta de angajare in domeniul IT la o firma germana cu un contract de munca si as dori sa ma mut in Germania impreuna cu viitoarea mea sotie. In primul an de zile ea va avea posibilitatea de a lucra remote din Germania pentru firma romaneasca la care este acum angajata cu contract de munca. Nelamuririle mele sunt:

  -daca ne casatorim intainte de a pleca, eu voi fi incadrat in clasa a 3-a de taxare/impozitare chiar daca ea are contract valabil in Romania? Ma gandesc ca inregistrarea Anmeldung este obligatorie…

  -cum se va proceda cu asigurarile sociale si de sanatate in Germania? Va trebui sa plateasca ea o asigurare separata de sanatate desi eu voi fi asigurat in baza contractului meu de munca?

  Va multumesc mult pentru ajutor!

  1. Buna ziua! Numele meu este Valentin si va rog, daca se poate o lamurire. De aproximativ o luna m-am casatorit aici in Germania in Baden-Württemberg.Eu si sotia lucram legal, ambii figurand cu Steuerklasse 1. Pentru schimbarea clasei de impozitare trebuie sa mergem la Finanzamt sa ne inregistram personal sau se face automat schimbarea prin Rathaus. Va multumesc anticipat

   1. Va multumesc pentru raspuns! Tot la dummeavoastra apelez pt. a-mi da un sfat cu privire la alegerea clasei corecte de impozitare. Eu sunt angajat cu norma intreaga, sotia lucreaza in Teilzeit, diferenta salariala dintre noi este de aproximativ 1000 eur.

   2. Salariul meu brut scris in Lohnabrechnung este de 2370 si este fix, cel al sotiei variaza intre 900 si 1100 , avem un baietel nou nascut de 3 saptamani.Eu nu sunt inregistrat cu religie iar sotia este catolica fiind de origine Germana . Eu mai am si un Minijob unde sunt incadrat la clasa de impozitare G

   3. Valentine , indiferent de combinatia aleasa, la sfarsitul anului platesti tot acelasi impozit.
    Nu ai nevoie de nici un specialist sa iti spuna cum este mai avantajos!

    Tu esti singurul care hotaraste cum este mai avantajos!!

    1. Intr-un caz platesti mai putin in timpul anului si platesti restul la sfarsit, cateva sute pana la o mie.
    2. In celalalt caz platesti mai mult in timpul anului si la sfarsitul anului primesti ceva inapoi, cateva sute.

    Si mai ai la dispozitie o a 3-a combinatie unde platesti aproximativ cat trebuie,

    Diverse cheltuieli care sunt deductibile, pot modifica socoteala de mai sus. Acestea le primesti in timpul anului inapoi, daca ai facut cererea in timp util, daca nu le primesti la sfarsit.

    Iar specialistul nu iti va scoate absolut nimic in plus, cel mult iti face un rau daca nu le include in declaratie.

   4. Un avantaj material imediat o sa-l aveti schimbind clasele in 3-sot si 5-sotie.
    Dar asa cum s-a mai scris, la incheierea anului veti fi OBLIGAT sa faceti declaratia de taxe, si cu combinatia 3-5 s-ar putea sa mai aveti de platit,
    Nu aveti dreptul decit la varianta 4-4 sau 3-5 (in situatia pe care ati descris-o)

   5. Potrivit cifrelor date, fara deducerile posibile exista 3 posibilitati:
    1. combinatia 3/5 unde platiti la sfarsitul anului intre 900-1000 Euro
    2. combinatia 4/4 unde primiti inapoi la sfarsit 400-500 Euro
    3. A treia posibilitate, inclusiv dreptul pentru a opta pentru ea, unde contul va fi +/- 10 Euro

 188. Sa incheiat anul si vreau sa recuperz stoerul…bani impozitati… sunt clasa 1 … am primit foaia aceaia cu calculele cati bani am loat si cat trebuie sa primesc inapoi…dar acea foeie este doar din februarie pana in decembrie…am fost la finante aici in germania sa depun pentru a primi acei bani inapoi si mia spus ca imi trebuie si pe luna ianuarie… de unde pot face rost de aceasta…???

 189. buna ziua am si eu o intrebare…lucrez in Germania la un cazino,in primul rand nu primim spor de noapte dar nici in zilele de sarbatori,tot ce primesc este 8.50 euro la ora…in luna ianuarie am facut ceva gresit si am ramas cu 400 euro minus..problema este ca pe fluturas imi sunt trasi 900 euro, este normal asa ceva? ce asi putea sa fac in aceasta situatie? seful meu este foarte revoltat deoarece am zis ca nu mai vreau sa lucrez aici si de aceea vrea sa se razbune..:(

  1. @Dana Ca intodeauna la aparitia unui conflict de munca e necesar un proces si un avocat, daca dvs. credeti ca exista ceva care sa-i convinga pe patroni sa va dea bani fara fie obligati, va inselati.
   Numai tribunalul ii poate obliga si pentru asta trebuie sa aveti dovezi si acte, respectiv ce scrie in contractul de munca semnat vis-a-vis de penalizarile in cazul unor erori (nici in Germania si nici in Romania nu este iesit din comun sa fie prevazute penalizari pentru erori, de exemplu 25% din salariul pe luna respectiva), cum apare acea retinere de 900EUR pe “fluturas”, ce scrie in dreptul ei ca reprezinta si asa mai departe.
   Tribunalul pentru conflicte de munca (Arbeitsgericht) va ofera asistenta juridica gratuita daca aveti venituri reduse, dar trebuie sa mergeti sa faceti plangere si asa mai departe, e singurul fel in care exista posibilitatea sa va recuperati in mod legal banii.
   Avocatul va va spune dupa examinarea documentelor si a declaratiei dvs. daca procesul are sanse de castig pt. dvs.

  2. Cititi contractul de munca. Este trecut in contract acest spor de noapte sau faptul ca in zilele de sarbatoare sunteti platita mai mult? Daca nu sunt specificate aceste lucruri angajatorul nu este obligat sa va plateasca aceste sporuri. Referitor la celalalt aspect, pare a fi ilegal ce a facut seful d-voastra. Trebuie sa va adresati la Arbeitsgericht, unde se va deschide un proces, pe care-l castigati daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale.

 190. Buna ziua dle Gaza,
  Fiti amabil, m-ar interesa si pe mine urmatoarele lucruri:
  1. Pot beneficia de clasa 3 de impozitare (initial fiind 1) daca sotia se afla in Romania, angajata, iar eu am contract de munca in Germania?
  Am schimbat clasa 1 de impozitare in clasa 3 doar prezentand certificatul de casatorie, nu mi s-au cerut alte documente justificative; ulterior am primit instiintarea fizica de la Finanzamt ca (virgula) clasa a fost schimbata,aceasta a fost inmanata angajatorului pentru a se opera in baza de date pentru calcularea salariului, urmand a primi urmatorul salariu calculat pe baza noii incadrari.
  Citesc pe internet diverse scenarii cum ca sotia ar trebui sa fie in Germania, insa sunt o idee confuz in ce priveste usurinta cu care cei de la Finanzamt au acceptat initial cererea mea de schimbare a clasei de impozitare.
  2.Are deasemenea, vreo influenta la calcularea finala a impozitelor,valoarea salariului sotiei din tara?
  Raspunsul dvs.ar fi foarte apreciat, va multumesc anticipat.

  1. Daca ati primit confirmarea de la Finanzamt inseamna ca ceeace ati prezentat acolo a fost pentru ei relevant destul. Se poate foarte bine sa cititi de alt fel de experiente, dar si la Finanzamt unul poate avea noroc sa intalneasca in acel moment o persoana intelegatoare sau dimpotriva un functionar care uraste viata, serviciul, oamenii si atunci se razbuna si el pe cine gaseste in cale.

   Dar o repet de fiecare data: schimbarea clasei nu e un cistig! In urma ei, se plateste mai putin impozit la calculul lunar si asa ramine cava mai mult netto, dar beneficiarul acestei combinatii este obligat sa faca declaratia anuala de taxe unde se recalculeaza totul si in general va trebui sa mai plateasca ceva in plus (daca de ex. nu are multi kilometri la serviciu). Daca insa ramine cu clasele 1/1 sau 4/4, cind face declaratia va primi inapoi bani. Tabela de impozitare anuala e aceiasi si la cel care are clasa 3 si la acela care are 1. Diferenza consta doar in momentul in care se plateste impozitul: cel care are 1 sau 4 o plateste incet, incet cu fiecare salariu si il primeste inapoi deodata, cel care are 3, nu plateste (aproape) nimic in cursul anului dar trebuie sa dea socoteala la urma. Impozitul e oricum acelasi pentru amindoi!

 191. Clasele de impozitare 1 si 3

  La un venit anual V – se plateste impozitul “S” la clasa 1 si “s” la clasa 3 – unde s mic este cam sub jumatatea lui S mare.
  Deci aveti un interes dublu: odata la plata impozit si apoi la recuperare diferenta impozit, de la Finanzamt, daca s-a platit mai mult, sau la plata daca s-a platit mai putin.

  Apoi, conteaza si cine plateste impozit! Dar si cat ai negociat cu Patronul.
  Daca plateste patronul, e bine sa ai clasa 1. Recuperezi mai mult din impozit.
  Daca platesti singur e de preferat clasa 3 – platesti lunar mai putin, dar insa recuperezi mai putin impozit la final an.
  Diferenta de impozit intra de regula in buzunarul tau, dupa declaratia de impozit la Finanzamt.
  Daca esti pus la plata, posibil patronul sa fi platit mai putin, din diverse motive. Unii platesc diferenta. Normal este ca el sa plateasca suma ceruta de Finanzamt. Diferenta de impozit platita mai putin la Finanzamt nu intra in salariul net, al tau, atunci cand ai negociat o suma lunara, ci in buzunarul patronului.

  E de retinut ca cel putin la prima depunere de Declaratie sa apelati la un specialist, dar daca nu aveti istetimea sa pricepeti repede, si sa iscoditi specialistul, ca sa invatati e bine sa apelati la ajutor inca un an. Comisioanele variaza intre 50-250 eur, functie si de cat recuperezi.

  Sunt multe “chichite” care va pot aduce un plus de bani, recuperati din impozite.
  Una – veniturile din Romania, daca sunt declarate doar ca Brut si nu si ca diferenta Brut-Cheltuieli, din prostia celor care lucreaza in Administratiile Financiare din Romania, va aduc un minus in buzunare de 100-1000 eur !!

  1. @ Rolari
   De unde scoti tampeniile astea?
   1. Impozitul se plateste intotdeauna de angajat!!! Nu ai ce sa negociezi.
   2. Impozitul este progresiv in functie de salar si nu se poate spune ca intr-o clasa este jumatate decat in alta clasa!!!
   3. Patronul are obligatia sa vireze el impozitul retinut din salar, in numele si pentru salariat. Si daca el vireaza mai putin suporta niste pedepse de uita sa mai respire!!!
   4. Angajatul nu raspunde pentru ce face sau nu face patronul!!!!!

   Mai Rolari tu ai baut de nu mai stii de tine sau ai alte probleme mai grave?

   1. @Gica

    1. Mai lucreaza la vocabular nu vorbi ca un lopatar.
    2. Acord consultanta de 25 ani – ba sunt primul roman care a lansat asta pentru Germania din 1991, in Bucuresti – am mii de cazuri rezolvate – 5-600 anual.
    3. La creierasul tau exista doar regula invatata de tine – iti spun ca exista si foarte multe particularitati si exceptii ! Tu pui experienta ta ca regula si aici greseti.

    Nu am ce sa-ti raspund, ca prea bati campii – apoi sunt multe explicatii, deja date pe aici – dar argumentez cu un exemplu:

    Romanii care pleaca la munca cu o firma din constructii din Romania (alte tari alte explicatii !) – chit ca au dreptul la salariu (pe stat), concediu (prin Soka Bau), impozit recalculat (prin Finanzamt) negociaza un salariu FIX cu patronul, chit ca ….la ora, etc. – simplific
    Deci nu conteaza cat plateste firma, cui si ce reprezinta. El primeste lunar sa zicem 1500 eur. Adesea nu semneaza nici stat de plata !
    In rest ca sa intelegi fac si eu cum a facut un Finanzamt cu mine, in 1991 – ca sa intelegi trebuie sa citesti o “carte” groasa de vreo 10 cm !
    Eu beau apa, tu?!
    P.S. E treaba site-ului daca lasa sa se creeze confuzii – dupa comentariile unora ca acest neica nimeni !

   2. Dl. Diaconu, pana acum m-am abtinut a intra in polemici cu dumneavoastra, cu toate ca e greu a face lucrul asta.
    V-am mai spus si in trecut – dumneavoastra va limitati absolut la o categorie foarte restransa de persoane, in privinta Steuererklarung-ului, si aici vorbim poate de 1% din cazuri. Nu neg experienta dumneavoastra, dar din ce postati pe aici sincer …. mai bine nu – cunoasteti fenomenul, dar insuficient, limitat la un anuit grup, de aici si confuziile.
    Nu va spun de cate ori clientii au deschis discutii despre situatia dumneavoastra… E o clara scapare de legislatie prin care se permite unei firme/persoane din afara Germaniei sa se ocupe de declaratii, fara o certificare a calificarii, absolut necesara in Germania. Mai mult nu comentez!

 192. Dle Iulian

  Sper ca realizati ce insinuati dar nu si demonstrati!

  Cand lucrurile par doar 1% in favoarea mea, cum sunteti si economist, cum eu sunt si matematician, pe langa drept – exista o regula matematica care ne scoate din impas – metoda reducerii la absurd.

  Hai sa presupunem ca 1% cunosc eu, ca 1% sunt si cei la care se aplica cunostiintele mele de 1%, fara reclamatii ! Nici de la Finanzamten.
  Cum de rezist de 25 ani, lucrand la capacitate maxima, cateva sute de clienti pe an, cu mii de scrisori cu Finanzamt, cu o impresie excelenta la SOKA BAU, care utilizeaza azi un formular creat de mine pentru ei, pentru banii de concedii – cu Fisa Fiscala 1 disparuta prin 2006 in Romania si repusa la presiunea mea (cu argumente) in 2008 acum iar disparuta din 2010/11 etc. – nu cumva deducem ca cu 1% nu ar fi toate astea posibile, deci ca afirmatia dtale este necontrolata?.
  Pe metoda mea, lansata in 1991 si slefuita permanent, lucreaza si avocatii veniti mai tarziu in “breasla” – Weber si Tirone si Hart in Gernia, Naghy pe la Sibiu si altii.

  Raportat la categoria muncitorilor romani, care au lucrat in Germania cu firme din Romania, prin Ungaria sau chiar cu sarbe sau turcesti – eu sunt gata sa dau 100 eur de fiecare afirmatie gresita a mea – daca sunteti convins ca gresesc. Riscati un pariu?
  Eu, si cu pregatire juridica, nu afirm niciodata fara a adauga si argumentul. Sa inteleg ca economistii doar afirma? Ati argumentat vreodata ce gresesc, in afara de simple acuzatii?.
  Sunteti la nivelul lui “Gica” ?

  Facem un pariu, ca sa terminam cu afirmatiile astea belicoase, si complet ilogice?

  La 66 ani stimabile nu m-as hazarda sa spun pe site ceva neexperimentat – si fara plata sau alte satisfactii, decat moral ca fiind primul ce le-am deschis capetele romanilor la recuperari din 1991.

  Aveti ocazia sa clarificati si prin email direct – daca un pariu nu va convine. Alegeti doua subiecte din ce am afirmat si daca suntem amandoi de onoare vom ajunge la clarificari ! Luati eMailul de la dl. Goldis. Nu vreau sa-mi reprosati intentii de reclama pe aici, mai ales ca am iesit la pensie si incet reduc motoarele.

  1. Nu imi doresc polemica, nu am nici timp nici nervi pentru aceasta, dar am o singura propunere: argumentati va rog afirmatiile dumneavoastra cum ca un angajat este influentat de faptul daca un patron plateste sau nu, iar daca plateste – cat anume plateste din impozit. Partea a 2-a a propunerii – de fapt o intrebare – cunoasteti care este procedura in cazul neplatii impozitului si a contributiilor sociale de catre angajator si impactul unui asemenea fapt asupra angajatilor acestuia?

   Ideea este in felul urmator: oricine se poate apuca sa completeze acele declaratii. Dar in lipsa unor temeinice cunostinte si experiente, cum putem fi siguri ca se maximizeaza sumele ce pot fi recuperate? Evident ca nimeni nu reclama nimic, pe de o parte omul e multumit ca a recuperat suma x, in necunostinta de cauza ca s-ar fi putut recupere suma Y > x iar finantele sunt bucuroase ca omul cere suma x < Y, suma reala. Simplu! dupa principiu: ca sa primesti, trebuie mai intai sa ceri!