Copilul tau in Germania

 Motto:

Copiii mici nu te lasa sa dormi, cei mari nu te lasa sa respiri.

                                  Proverb rusesc

          Romanii sunt cetateni europeni.  Au drept de libera circulatie si stabilire oriunde in celelalte 27 de  tari ale U.E. Odata insa cu circulatia lor ca persoane fizice a aparut si un fenomen firesc: libera circulatie a problemelor lor familiale. Astfel, casatoria intre cetateni romani si cetateni straini, divortul, nasterea si cresterea copiiilor in strainatate, invatarea limbii, integrarea  in noul mediu social, asigurarile de sanatate au devenit probleme importante cu valente necunoscute pentru majoritatea celor care au plecat temporar sa munceasca in strainatate.  In paginile urmatoare, ne vom ocupa de  tema copilului in strainatate, cu multiplele ei aspecte statutul parintilor, posibilitatile financiare ale familiei, nasterea copilului, cetatenia noului nascut, scoala in strainatate, etc. Pe parcursul acestui material vom incerca sa raspundem celor 2500 de intrebari care ni s-au pus pe site-ul consilierjuridicgermanoroman.com de la parinti aflati in diverse situatii. Incercam, in consecinta, sa prezentam sintetic cele mai generale situatii si sa explicam fiecare caz in parte cu citeva exemple particulare pe care le avem la dispozitie.    

 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ORICIND si ORIUNDE

telefon-cu-aplic-finalDaca doriti sa retineti informatii detaliate despre nasterea si cresterea copilului roman in Germania si daca aveti la dispozitie un telefon cu sistem de operare Android, produs dupa 2012, va recomandam sa incarcati GRATUIT aplicatia ”Servicii romanesti in U.E.” din magazinul Google Play. Procedind astfel, veti putea studia linistit toate capitolele prezentate direct de pe telefon sau tableta, oricind si oriunde aveti conexiune la internet.

”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’

1.Nasterea copilului tau  in strainatate

           In cei trei ani de cind am pus in functiune acest site am fost intrebat de multe ori “unde este mai bine sa nasc in Romania sau in Germania”, unde este mai rentabil, ce primesc la o nastere in Romania si ce primesc la una din Germania, care este locul cel mai bun pentru nasterea unui copil, unde se poate intretine mai usor, cum se adapteaza la noul mediu, cum se poate inscrie la gradinita sau scoala…Raspunsurile la toate aceste intrebari sunt multiple, diferite de la caz la caz. Opinia mea este ca inainte de a incepe sa raspundem tuturor intrebarilor ar trebui sa analizam putin statutul parintilor. Fiindca intr-un fel se pune problema pentru doi parinti, incadrati, cu mai mult de un an vechime in munca si in alt fel se pune problema pentru doi tineri fara resurse, loc de munca si asigurari. Daca ar fi sa judecam rational,  in cel de-al doilea caz, decizia parintilor de a avea copii este foarte proasta. Germania nu este un stat social. Securitatea sociala este finantata nu din impozite platite statului, ci din contributiile angajatilor si angajatorilor la fondurile autonome de asigurari. Securitatea sociala se bazeaza pe principiul caselor de ajutor reciproc de la noi. Daca un roman nu contribuie cu nimic la acest sistem, sistemul de asigurari sociale il va ajuta foarte putin, uneori de loc. Asadar, ii sfatuiesc pe toti cei care au statut incert in Germania sa nu faca copii! Din nefericire, viata concreta nu tine seama de sfaturile batrinilor. Sa lasam insa filozofia si sa trecem la lucruri concrete.  Citeste mai departe 

689 thoughts on “Copilul tau in Germania”

 1. buna seara vreau si eu un raspuns daca ami puteti trimite vreau sa ne mutam toata familia an berlin si nu stim aca cum o sa ne descurcam cu copiii care au varste de 5,7 ,9 ani daca ai putem anscrie la o scoala romaneasca an berlin va rog sa ne ajutati cu sfaturi daca puteti.MONICA

 2. Nu cred ca gasesti scoala romaneasca, si chiar daca ai gasi…de ce sa-i dai acolo? Daca te ingrijoreaza faptul ca ei nu stiu limba germana…….ei bine nu te ingrijora. Ei vor invata incredibil de repede limba daca ii dai scoala. Sunt o multime de exemple in acest sens.

 3. Buna ziua,

  locuiesc in Bade-Wurtemberg si atat eu cat si sotul meu lucram cu contract de munca, avem salarii multumitoare insa trebuie sa platim la gradinita unde v-a merge fetita noastra o suma considerabila in functie de salariile noastre (brute) insumate. Intrebarea mea este: exista posiilitatea ca la sfarsit de an aceasta cheltuiala cu gradinita sa fie trecuta in declaratia pentru calculul impozitelor si o parte din ea sa fie recuperata? Multumesc frumos

 4. despre inscrierea copilului la gradinita

  Buna ziua,

  Doresc sa va impartasesc experienta mea in legatura cu inscrierea copilului la gradinita.

  Pentru a reusi in demersurile legate de inscriere trebuie luate in calcul mai intai urmatoarele aspecte:
  – Ce tip de gradinita se doreste pentru cel mic: cu program redus, cu program prelungit
  – Ce gen de munca presteaza parintii (respectiv cu program redus sau prelungit)
  – Actele care trebuie depuse

  In primul rand trebuie sa stiti ca in Germania exista in principiu doua tipuri de gradinite de stat: cele cu program redus (intre orele 07:00 si 13:00 sau cu program intre 08:00 si 12:00 sau 14:00 si 16:00) si cu program prelungit (intre orele 07:00 si 17:00) si gradinitele particulare (una dintre cele mai cunoscute este Waldorf Kindergarten), destul de greu de gasit pentru ca sunt rare (cel putin in regiunea Baden Wurtemberg).
  Copilul trebuie anmelduit (inregistrat) la primaria orasului in care locuiti, la departamentul care se ocupa de ingrijirea copiilor (Kindertagesbetreuung), in principiu cam cu un an inainte de a merge efectiv la gradinita. Exista si exceptii insa, in orasele mai mici, unde este relativ usor sa gasesti un loc in gradinita daca inregistrezi copilul pe lista de asteptare cu aprox cu cateva luni inainte ca acesta sa implineasca 3 ani.

  Asta s-a intamplat si cu fetita mea pe care am inscris-o la gardinita in iulie si a inceput sa mearga efectiv in colectiv din septembrie.

  De regula se gasesc in fiecare oras mai multe gradinite cu program redus si macar una cu program prelungit (Ganztagesbetreuung sau Kinderhaus).

  Gradinitele cu program redus:

  Particularitati: Copilul nu beneficiaza de mancare, respectiv pauza de somn. Este necesar un adult care sa preia copilul dupa incheierea programului si sa se ocupe de acesta pana la sosirea parintilor de la servici. In acest sens de regula exista o Tagesmutter (relativ greu de gasit) care se va ocupa de ingrijirea copilului dupa programul de la gradinita.
  Mentionez ca in Germania copilul pana la majorat nu are voie sa ramana nesupravegheat.
  Costuri: relativ usor de suportat (in Baden Wurtemberg_Kreis Sindelfingen, un loc la gradinita costa 182 Euro pe luna pentru copii care nu au implinit inca 3 ani, si 91 Euro pentru copii care au deja 3 ani)
  Dezavantaj: trebuie ca unul dintre parinti sa fie dispus sa accepte o slujba cu program redus sau sa stea acasa, sau trebuie angajata o Tagesmutter deloc costisitoare (costuri: 5-10 Euro pe ora)

  Exemplu de calcul:
  gradinita=91 Euro
  Tagesmutter (aprox 66 de ore pe luna) 66xminim 5Euro/maxim 10 Euro/ora=330 Euro – 660 Euro
  Costuri totale: intre 421 Euro si 781 Euro pe luna

  Pentru plata persoanei denumita Tagesmutter se mai pot obtine niste bani de la stat, dosarul pentru Tagesmutter Geld contine multe documente:
  ● hartie de la gradinita in care se specifica ca copilul nu poate ramane acolo
  ● copii contracte de munca (unde este specificat cate ore trebuie sa lucreze parintii)
  ● copii dupa actele de identitate ale parintilor
  ● Anmeldebestatigung (de la Rathaus)
  ● certificatul de nastere al copilului (de preferat si traducerea in germana)
  ● adeverintele de venit (fluturasii cu venitul net)
  ● dovada de la pediatru ca micutzul are nevoie sa stea mai mult cu persoane vorbitoare de germana/ respectiv copii germani
  Aceste acte se depun la Bezirksamt (Fachamt Jugend u. Familienhilfe -Tagespflegeboerse) dupa ce ati gasit o Tagesmutter si ati semnat un contract cu aceasta.

  Un functionar de la aceasta institutie v-a verifica de cat timp aveti nevoie pentru deplasarea intre slujba si gradinita, eventual v-a cronometra acest proces si in functie de veniturile parintilor se vor putea obtine o parte din banii pe care ii platiti acestei bone.

  Gradinitele cu program prelungit:

  Particularitati: Copilul beneficiaza de mancare, respectiv pauza de somn.
  Cu toate ca pare visul oricarui parinte dornic sa isi stie copilul intr-un singur loc pana la sosirea lui de la servici exista doua motive pentru care majoritatea parintilor nu opteaza pentru aceasta institutie:

  1. Costurile cu gradinita: se ridica intre 250 si 630 Euro in functie de veniturile insumate ale parintilor (ma refer la veniturile brute ale acestora)
  2. Gasirea unui loc in aceste gradinite…dureaza aproximativ un an ca sa obtii un loc la o astfel de gradinita
  Din pacate cheltuielile cu gradinita in acest caz se pot trece in fisa pentru calculul impozitului la finante si eventual obtine o parte din acestea, insa altfel ele sunt suportate integral de catre parinti.

  Pentru a inscrie copilul la oricare dintre aceste doua tipuri de gradinite aveti nevoie de urmatoarele acte:
  Fisele de inregistrare de la gradinita, care se obtin prin posta de la Primarie in momentul in care departamentul care se ocupa de repartizarea copiilor are un loc liber intr-o gradinita, sau direct de la gradinita tot prin posta (le veti primi acasa deindata ce se elibereaza un loc si copilul Dvs poate merge in colectivitate).
  De asemenea veti fi instiintati fie via Email fie telefonic despre acesta.
  Copilul trebuie sa efectueze un control medical (Untersuchung KIGA) la un medic pediatru, unde trebuie sa va prezentati cu fisa de vaccinuri din Romania. Vi se va completa un carnetel de vaccinuri international si copilul va fi examinat de catre medic si veti primi o parafa pe una dintre fisele continute de dosarul pentru gradinita. In unele cazuri gradinitele au un fel de carticica care trebuie completata de parinti, respectiv medic.
  Acest gen de consult costa aproximativ 20 Euro.
  Observatie: sistemul medical romanesc prevede o lista mai mica de vaccinuri ca fiind obligatorii deci s-ar putea sa faceti o ulterior din nou o vizita medicului pentru a vaccina copilul cu vaccinurile care lipsesc (obligatorii in Germania).

  Dupa completarea fiselor si dupa vizita la medic, acestea trebuie depuse la gradinita in cadrul unei vizite de cunoastere a gradinitei respectiv a educatoarelor care se va desfasura inainte de inceperea efectiva a gardinitei.
  Pentru a organiza aceasta sesiune de cunoastere fie veti fi anuntati de catre personalul gradinitei care este data la care sunteti asteptati cu documentele si copilul, fie v-a fi necesar sa sunati la gradinita si sa stabiliti impreuna o data convenabila.

  Desigur, vorbesc din experienta unei mame care locuieste in Landul baden Wurtemberg, drept urmare se poate ca in alte Landuri procesul sa fie diferit.

  Sper insa ca aceste informatii sa va fie de folos…si multe felicitari pentru site-ul Dvs!

  Cu respect,

  Cristina

  1. Fiindca consider ca acest material este valoros,il voi pune pe prima pagina. In acest fel va fi lecturat de mai multi parinti interesati si va beneficia si de o indexare buna din partea lui Google. As fi incintat, desi nu este obligatoriu, sa-mi dati numele intreg si eventual o poza, deoarece un material semnat cu nume real prezinta mai multa credibilitate. In aceasta eventualitate,va dau adresa mea de mail: auris53@yahoo.co.uk.

   1. Buna ziua, ma numesc Marciuc Andreea-Adelina 22 ani, locuiesc in Germania( Freiburg) din 2009 impreuna cu prietenul meu (26ani). Va rog daca ma puteti ajuta prin a ma indruma in ceea ce pot face in situatia mea actuala si va multumesc anticipat. Sunt graviduta in luna 6 dar nu am asigurare medicala nici in Germania nici in Romania, nu sunt casatorita si nu am lucrat cu contract de munca si nici prietenul meu (tatal copilului) nu a lucrat cu carte de munca in Germania decat in Romania in urma cu 3 ani. Acum si-a gasit in sfarsit loc de munca cu acte in regula dar ii cam tarziu deoarece eu nu sunt casatorita cu el si de aceea nu pot beneficia de asigurarea lui, noi stam impreuna intr-o camera de hotel , nu avem bucatarie si baia este comuna pentru toti. Stiu ca a fost cel mai prost moment pentru a ramane gravida dar pur si simplu nu am putut sa recurg la un avort, nici nu vroiam sa aud de asa ceva. Intrebarea mea este ce pot sa fac acum pentru ca mai am 3 luni pana vine bebele. Si in legatura cu certificatul de nastere pentru copil , ce cetatenie primeste copilul daca nasc in Germania si de ce acte am nevoie. Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi si va multumesc.

 5. As dori unele informatii legate de scolarizarea copiilor in Germania. Sotul meul lucreaza legal, cu contract de munca si as vrea sa merg si eu cu copilul meu de 9 ani in Germania dar ma ingrijoreaza felul in care va fi tratat si modul in care se va face trecerea de la studiul in lb.romana la studiul in lb.germana. Multumesc.

  1. buna ziua, ma numesc duta alina si vreau sa va spun cum a fost la mine cu inscrierea copilului la scoala in clasa intii. sotul meu lucreaza aici legal,cu contract de munca si pe 25august2012 am venit si eu cu baietelul,in virsta de 7 ani. am facut anmeldung la primarie,apoi am fost la scoala din localitatea unde locuim,am intrebat daca ni-l primeste pe copil,in clasa intii,am dat fisa cu vaccinarile si adeverinta ca a facut grupa pregatitoare in tara,traduse in limba germana,si mi s-a spus ca a doua zi incepe scoala. copilul s-a acomodat f bine,face separat de ceilalti copii citeva ore de germana pe saptamina,nu este tratat diferit fata de ceilalti copii,vreau sa spun ca nu stia nici un cuvint in germana,iar acum deja stie f multe.
   intr-un cuvint nu va faceti griji,pt ca nu este greu deloc,cel putin asa consider eu,acesta este unu din cele mai usoare lucruri de realizat aici.
   va doresc bafta si o sa vedeti ca o sa fie bine
   daca vreti sa vorbim va las id meu d_alina200479

 6. buna ziua,ma numesc adina…si am o intrebare la dumneavoastra…eu sunt insarcinata in 8 luni..sotul meu lucreaza in germania angajat legal de 1 an jumate…intrebarea mea este…atunci cand voi naste..sotul meu beneficeaza de ceva zile libere sau ceva de genu???va multumesc anticipat

  1. In Germania nu exista nicio prevedere legala privind acordarea de zile libere cu ocazia nasterii copilului (similar prevederilor din Romania unde se acorda 5 zile + 10 zile in cazul absolvirii unui curs de puericultura).
   Tatal poate beneficia de 2 luni de concediu de crestere a copilului (Elternzeit).

   1. Sotul primeste doar 1 zi libera de la servici cand se naste copilul; se completeaza doar un formular special la servici (secretara companiei va da detalii).

   2. @as
    Sotul nu primeste. Sotul poate primi, daca firma doreste sa acorde aceasta zi. Adica este o treaba benevola, nu impusa prin lege.

 7. Buna ziua, Sunt insarcinata in 4 luni si in luna martie am termenul de nastere. Sunt casatorita angajata si cu taxele la zi, as vrea sa stiu cum as putea sa nasc in Germania si cam cat ar fi costurile? Va multumesc anticipat.

  1. Nasterea nu este considerata o urgenta medicala acoperita de Cardul European de asigurare de sanatate, deci practic va trebui sa achitati toate costurile aferente (transport, cazare, spitalizare, nastere/operatie cezariana).
   In medie, referindu-ma doar la costul nasterii si spitalizarii, costurile sunt de ~3.000 euro pentru nastere naturala si 6-9000 pentru cezariana.

   Dar in fapt, daca nu locuiti si nu lucrati in Germania, de ce doriti sa nasteti in aici? Din experienta familiei va pot spune ca sunt clinici private cu conditii similare ca aici iar preturile sunt mult mai mici.

 8. Buna ziua, as dori sa cer niste informatii legate de costurile nasterii in Germania.
  Situatia mea este urmatoarea: Locuiesc langa Munchen de 2 ani jumate cu sotul meu, am lucrat amandoi, eu pana in martie anul acesta de cand am intrat in somaj. Avem amandoi asigurare la AOK, numai ca, prin diferite circumstante, eu am ajuns in ultima luna de somaj si nu am mai putut sa ma angajez (ba mi-a fost refuzat un post ca au uitat de mine, ba am ramas insarcinata si mi-a recomandat medicul sa nu lucrez deoarece de curand am mai pierdut o sarcina). M-au chemat de la Arbeitsamt pt informatii despre Ajutorul social. Eu le-am explicat ca nu am vrut sa se ajunga in situatia data si ca nu-mi doresc sa apelez la Ajutor social, dar daca vor fi cheltuielile prea mari, ce pot face? Iar cand le-am spus ca initial am incercat sa ma reangajez iar apoi nu m-am reangajat la recomandarea medicului si ca sunt insarcinata, acum in 3 luni, mi-au spus ca eu de fapt am dreptul la un ajutor financiar pentru ca urmeaza sa avem un copil, deci altfel decat ajutorul social (asa am inteles eu). Urmeaza sa ma intalnesc cu ei cu contractul de apartament sa ne faca un calcul. Dar pana atunci, as dori sa stiu, in situatia mea cam cat ar costa nasterea? Nici nu intra in calcul sa nasc in Romania deoarece eu de cand am venit am contribuit la asigurarile si toate darile care trebuiesc platite la statul german. Am inteles ca ar trebui sa facem o asigurare de familie acum, dar daca ne ajuta statul in continuare cred ca-mi platesc si ei asigurarea mea de sanatate, asa cum a fost platita pana acum de Arbeitsamt. Nu stiu ce sa fac.
  Si mai sunt si anumite analize care se fac si nu sunt acoperite de casa de asigurari, cum ar fi cele de malformatii genetice din trim I de sarcina care cost 160 de euro sau toxoplasmoza 40 euro. Acestea sunt si ele foarte importante si le-am platit din buzunar.Eu stiu cat mai costa celelalte?
  As dori sa stiu ce drepturi am si la ce cheltuieli sa ma astept. Daca mai pot primi ceva reduceri in situatia mea.
  Va rog frumos, daca se poate sa-mi raspundeti cat mai rapid.
  Va multumesc!

  1. In privinta cheltuielilor medicale in timpul sarcinii: casa de asigurari nu acopera standard decat 3 ecografii si cateva teste de sange, restul trebuie sa le platiti.
   Dar se pare ca nu ati ales medicul care trebuie: majoritatea ofera pachetele suplimentare la un pret pausal: toate testele suplimentare (cum ati mentionat toxoplasmoza si triplu test) si restul ecografiilor, la maxim 200 de euro pausal (doar triplul test costa 90 de euro).

   E singura modalitate de a obtine reducerea costurilor, sunt considerate servicii medicale la cerere si trebuiesc acoperite de dumneavoastra.
   Succes!

   1. Medicul mi-a oferit un pachet cu 300 de euro. Eu insa am platit pt toxoplasmoza deja 40 euro. Cealalta cu 160 urmeaza sa o fac saptamana asta. Sa iau pachetul acela? Eu nu stiu costurile separat pe analize. Si nu am idee cat vor mai costa in continuare.
    Sincer, nu vreau sa par prost informata sau indiferenta, dar fiind prima sarcina nici nu stiu exact ce presupune fiecare analiza inainte sa-mi spuna medicul. Oricat ar costa voi face tot posibilul sa le fac pentru linistea si siguranta mea si a copilului.
    Va multumesc pentru raspuns.

   2. Pretul e decent, depinde de medic – noi de ex. am primit un pachet pausal de 200 de euro (cam acesta este pretul in Munchen).
    Totusi 160 pentru triplu test e cam mult – costa maxim 100.
    Ganditi-va la diferenta de bani prin faptul ca un ecograf standard costa minim 30-40 de Euro si in ultimele saptamani va trebui sa mergeti la 2 saptamani apoi saptamanal la control.
    Daca aveti alte probleme (RH negativ) si necesitati investigatii suplimentare, analize, vaccinari – atunci acestea sunt acoperite de casa.
    Casa de asigurari deconteaza doar 3 ecografii.

   3. Eu nu inteleg de ce cu asigurare medicala se platesc testele de toxoplasmoza. Doar cele speciale pt sindrom Down (triplu test) se platesc max. 150E. Toate ecografiile (aprox.7-8 adica in fiecare luna) trebuie sa fie platite de asigurarea medicala. Vorbesc din proprie experienta. Cel mai important este ca banii aceia pt cresterea copilului se calculeaza din salariul pe ultimele 12 luni. Din somaj nu se ia nimic. Asa daca ati lucrat 1 luna si ati fost in somaj 11 luni in ultimul an, luati 65% din a 12-a parte a salariului pe 1 luna. Adica foarte, foarte putin….max. 300E pe luna. Fara asigurare medicala mai bine nasteti in Romania. Am inteles (nu stiu sigur) ca acolo se calculeaza la banii pt cresterea copilului si lunile de somaj.

   4. Asigurarea medicala nu acopera toate cheltuielile investigatiilor medicale din timpul sarcinii. Sunt acoperite doar investigatiile ce formeaza pachetul de baza: 3 ecografii (controale semestriale) si analizele de baza plus analize speciale daca medicul recomanda (diferenta de RH inclusiv vaccinarea, etc). Desigur, in caz de urgenta ecografiile si investigatiile suplimentare nu se platesc. Cei 10 Euro plata pausal pe servicii medicale pe semestru se platesc si pentru sarcina (pentru nasterea efectiva nu se solicita)!

    Testele speciale: triplu test, toxoplasmoza- trebuiesc platite integral. Ce spuneti dumneavoastra cu 7-8 ecografii e foarte mult, o sarcina normala necesita maxim 1 ecografie / luna (la 2 saptamani in utlima perioada a sarcinii, chiar saptamanal). Cum am precizat, casele de asigurari acopera doar 3 ecografii, cate una pe semestru + ecografia morfofetala. De obicei medicii ofera diferenta de ecografii necesare la un pachet de ~100 Euro (exista si cazuri, foarte rare e drept, cand nu se solicita plata investigatiilor suplimentare).

    Legat de nasterea in Romania: este de luat in calcul pentru cazurile in care nu exista asigurare medicala in Germania (in Romania la o clinica privata tariful este de 6-700 de Euro) in schimb nu contati pe indemnizatia de maternitate – mamele inregistrate in Germania pierd dreptul la indemnizatia de maternitate din Romania, indiferent de stagiul de cotizare avut, in schimb au dreptul la cel putin la cuantumul minim al Elterngeld-ului – 300 de Euro.

 9. Pai eu pe planul de analize tot asa am vazut ca numai 3 ecografii acopera casa, desi eu pana acum am facut deja 3 pe care nu le-am platit, poate din cauza ca am fost cu risc de pierdere. La fel a fost si in martie cand am pierdut o sarcina. Ma gandesc ca de acum incolo vor costa, dar nu stiu nici unde sa caut un medic mai ieftin. Am fost dupa pierdere la altul ca era posibilitate de sarcina si mi-a zis ca la ei costa eco 37 de euro parca si aici stiu sigur ca pretul e de 35.
  Deci pachetul acesta cuprinde analizele care trebuie sa le facem insa fara eco? Pe langa pachet ati mai considerat necesare si altele?
  Si nasterea, daca as fi asigurata pe sot sau am avea asigurare de familie cam cat costa?
  Ca pretul de 3000 de euro presupun ca este pentru cineva care nu are asigurare sau?
  Sper sa nu fiu cicalitoare.

 10. Ce bani se primesc inainte cu 6 saptamani de nastere si ce bani se primesc la 8 saptamani dupa nastere?,daca am fost angajata cu norma plina in germania? de ex eu am primit 550 euro(de la AOK) pentru 6 sapt. inaintea nasteri. poate sa imi explice cineva cum e calculata aceasta suma. va rog

 11. Buna ziua!
  As avea si eu cateva nelamuriri. In primul rand va voi explica situatia noastra: Sotia mea e medic si trebuie sa nasca in curand. Are drept de munca nelimitat, asigurare medicala avem de familie pentru ca eu inca nu lucrez. Citind mai sus despre formularul V800 (Antrag auf Festellung von Kindererziehungszeiten), nu am inteles exact daca acesta se poate aplica si in cazul meu (de sot care inca nu lucreaza). Dupa nastere sotia va ramane cu copilul un an acasa, are vreo legatura sederea ei acasa cu acest formular? Se poate completa acest formular cu numele sotiei, pentru o perioada de un an si restul perioadei de 2 ani, cu numele meu? Cand trebuie depus acest formular?
  Multumesc anticipat!

  1. In plus pentru Kindererziehungszeit mai aveti nevoie de V805 si V820 (V810 cuprinde informatii si instructiuni de complatare pentru V800, celelalte 2 sunt pentru a se determina parintele indreptatit).
   Puteti aplica oricand (evident dupa nasterea copilului) – cu mentiunea ca plata in contul de pensie se face retroactiv doar pentru doua luni.
   De aceasta beneficiaza parintele ce se ocupa mai mult de cresterea copilului – parintele aflat in Elternzeit este cel indreptatit.
   Pentru informatii privind schimbarea dupa un an a beneficiarului va trebui sa va adresati unui consultant de la Deutche Rentenversicherung (tema este documentata destul de subtirel).
   Perioada de acordare este de pana la implinirea varstei copilului de 3 ani cu posibilitatea extinderii pana la 10 ani.

   Succes!

   1. Aceasta Rentenversicherung este valabila si pentru o familie in care tatal are Gewerbe iar sotia sta acasa impreuna cu cei doi copii ?

   2. Este valabila pentru oricare dintre parinti (parintele indreptatit este cel ce are in proportie majoritara meritul ingrijirii copilului – unul din formulare are rolul de a determina persoana indreptatita, mama sau tatal, se folosete in special pentru parinti ce nu formeaza o familie – necasatoriti, cu domicilii diferite). Conditia principala e ca parintele indreptatit sa nu lucreze, practic plata contibutiei le pensie (in contul de pensie se vireaza contributia, sper sa nu inteleaga nimeni ca ar beneficia de cash lunar) se stopeaza in care apare o plata de contributie ca urmare a prestarii unei activitati salariale.

 12. O informatie de actualitate: in landul Baden Wurttemberg autoritatile au hotarat terminarea beneficiului acordat cu titlu de Landeserziehungsgeld incepand cu 01.10.2012 – mai pot beneficia de aceasta doar copii nascuti/adoptati pana la 30.09.2012.

  Cel mai probabil masura va fi extinsa cat de curand si in celelalte landuri.

  Der Ministerrat hat in einer Sitzung am 25.09.2012 beschlossen, die Anspruchsberechtigung auf Landeserziehungsgeld in Baden-Württemberg für alle Geburten / Adoptionen ab dem 01.10.2012 zu beenden.

  Für Geburten / Adoptionen bis 30.09.2012 können Sie im Anschluss an das Bundeselterngeld vom Land Baden-Württemberg Landeserziehungsgeld erhalten.

 13. Buna ziua! As avea si eu o intrebare: am contract de munca in germania incepand cu data de 25 mai 2012, contract de munca facut pt un an,jumatate de norma, cu tot cu asigurare AOK. Sunt casatorita, insa sotul meu lucreaza in Romania. astazi am aflat k sunt insarcinata. cel mai probabil o sa nasc prin luna iunie, anul viitor. o sa primesc, indemnizatie, bani, in aceasta situatie? ma incadrez? ce posibilitati as avea?Astept raspunsul dumneavoastra. va multumesc anticipat!

  1. Puteti beneficia de alocatia copilului in cuantum de 184 de euro si Elterngeld – 67% din media venitului net pe ultimele 12 luni.
   La fel de bine poate veni sotul si sa fie dansul in Elternzeit si beneficiaza de 300 de Euro lunar si dumneavoastra puteti continua munca.
   Succes!

   1. Elterngeld este redus la 65% din 2010. Daca are contract doar 1 an o sa fie complicata situatia….poate in somaj? Asa ca lunile de somaj se calculeaza cu 0 din contributia pe ultimele 12 luni. Mai bine ar incerca la servici prelungirea contractului. Cred ca are dreptul sa nu spuna oficial la servici de sarcina pana in luna a 5-a , daca nu lucreaza in conditii periculoase pt bebe. Femeile gravide pot primi informatii (chiar si in engleza) la PROFAMILIA . E gratuit tot…au medic, avocat, etc….gaseste adresa pe net.

   2. Buna!Urmeaza sa nasc in ianuarie, si vreau sa stiu daca am dreptul la Elterngeld dupa 9 luni de munca in Germania,

   3. Aveti dreptul la Elterngeld chiar daca nu ati fi lucrat (in acest caz se acorda cuantumul minim de 300 de Euro).
    Cuantumul pentru Elterngeld este 67% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii (pentru lunile in care nu ati lucrat considerati 0 in calculul mediei veniturilor).
    Elterngeld se acorda pentru 12 luni.
    Succes!

  1. Aveti dreptul de a primi alocatia copilului chiar daca acesta este in Romania, e suficient ca unul dintre parinti sa lucreze in GErmania, copilul isi poate continua viata linistit in Romania.
   Succes!

 14. Aplicarea pentru Elterngeld se poate face foarte usor utilizand aplicatiile online puse la dispozitie de autoritati in acest scop.

  De ex, in bayern accesati https://www.elterngeld.bayern.de (incerc sa gasesc link-urile si pentru celelalte landuri)
  – faceti un cont online.
  – exista un mini chestionar, usor de completat, nu dureaza mai mult de 10 minute totul.

  Rezultatul acestui chestionar va fi faptul ca se aplica online pentru Elterngeld, sunt generate automat formularele, este generat un numar de dosar iar procesarea dosarului se face mult mai rapid deoarece autoritatile au deja datele dumneavoastra in format electronic.

  Dupa momentul aplicarii, formularele generate trebuiesc tiparite, semnate si trimise prin posta in maxim 4 saptamani.

  Obligatoriu trebuie atasate urmatoarele:
  – copie dupa pasaport / drept de sedere
  – certificat Mutterschaftsgeld – se obtine de la asigurarea de sanatate – e necesar chiar daca mama in cauza nu a beneficiat de aceasta facilitate.
  – Geburtsbescheinigung – exemplarul Beantragung von Elterngeld – in original.

  Tot aici se poate aplica si pentru Landeserziehungsgeld.

  Succes!

 15. O mică informaţie legată de vaccinarea copiilor:
  Există posibilitatea de a face vaccinările în afara schemei obligatorii şi de a beneficia de plata parţială sau totala a costului vaccinului respectiv.

  Pentru vaccinurile din afara schemei obligatorii, casele de asigurări practică decontarea unui anumit procent din costul acestuia (ex. pentru Rotavirus, vaccinul Rotarix este acoperit in proporţie de 70% – costul integral este de 2 doze x 67 Euro doza).

  Aveţi nevoie de chitanţa de la cabinetul medical (daca vaccinul a fost cumparat direct de la medicul pediatru) sau reţeta, chitanţa de la farmacie si carnetul de vaccinări (ca dovadă a efectuării vaccinului). Actele se depun la casa de asigurări şi în aproximativ o săptămână banii vor fi rambursaţi.

  Lista completă a vaccinurilor şi a procentului de compensare poate fi consultata la casele de asigurări.

  Succes!

  1. Buna ziua,cu privire la vaccinari si controale….eu am nascut aici cu 2 saptamini in urma,de la maternitate mi-au dat Kinder-untersuchungsheft.Este deajuns sa urmez U3,U4…….U9,sau ar mai trebui sa mai merg si la alte controale,vaccinari.

   1. Un calendar al controalelor am primit acel Kinder-untersuchungsheft,unde sunt mentionate numarul controalelor si perioada lor,dar carnet de vaccinari nu am primit nimik,stiti cumva cum se numeste,si daca tot la ei trebuie sa ma adresez pentru a-l ridica.Multumesc frumos!!

   2. La plecarea din spital ar fi trebuit sa platiti carnetul de controale (U) si carnetul de vaccinari, asta deoarece in spital deja s-au facut vaccinari.
    Ma uit pe calendar si va trimit calendarul de vaccinari – carnetul, daca l-ati pierdut, il solicitati la pediatru la prima vizita, rugati-l sa verifice (pe cardul de asigurat) ce vaccinari s-au facut deja.

   3. La iesirea din spital am primit doar carnetul asta de controale U si material informativ,in rest nu am primit nimica.Ar trebui sa merg inapoi la ei sa il cer?Si o rugaminte as avea,controalele astea U3,U4….la ce medic se fac?De famile,pediatru,sau….kiar nu stiu,va multumesc

   4. Controalele U le faceti la medicul pediatru, gasiti unul in zona dumneavoastra, de preferat sa mergeti la acelasi, e important deoarece va va cunoaste copilul si va va fi usor pe parcurs.
    Cel mai probabil carnetul de vaccinari e pierdut, ar fi o posibilitate sa mergeti la spital sa cereti un duplicat in care acestia sa va treaca pe carnet si vaccinarile facute in spital.
    Raman dator cu listele, cum ajung acasa va scanez calendarul, daca uit va rog sa imi amintiti.
    Important: pe langa vaccinarile obligatorii mai exista vaccinarile optionale: gripa, Rotavirus, capuse, etc. Acestea le discutati cu medicul pediatru cand este momentul oportun pentru a le face. Unele vaccinari optionale trebuie platite, functie de casa de asigurari la care aveti asigurare (SBK si TK le deconteaza in proportie de 75%, daca aveti AOK….succes).

   5. Am inteles,o sa merg la clinica sa cer un alt carnet pentru vaccinari,noi avem asigurare la DAK,o sa incercam sa gasim un medic pediatru in zona noastra (Rosenheim).Am dori foarte mult unul vorbitor de limba romana daca este sa gesesc la Munchen vin acolo ,cunoasteti pe cineva ??Imiputeti recomanda pe cineva?Sincere multumiri!!!

   6. Va multumim foarte frumos domnule Iulian,i-am trimis un e-mail doamnei doctor astept o confirmare din partea ei dupa care o sa o sunam,doar o singura intrebare mai am,dupa cite am inteles stati in Munchen,daca obtin o programare la doamna doctor as vrea sa ma consult si cu dumneavoastra cu privire la completarea formularelor pentru Elterngeld,Kindergeld si pentru pensie,nu prea ma descurc cu termenii astia ai lor.Scrieti-mi pe adresa de mail un raspuns si o sa vorbim acolo.Sincere multumiri!!!

   7. Dr. ce vi l-am recomandat e barbat, Gerhard Duldner, plecat din Medias pe la 12 ani dar vorbeste foarte bine limba Romana.
    Va trimit email cu datele mele de contact – daca doriti ajutor in completarea formularelor se poate rezolva si la distanta, chiar daca nu veniti in Munchen.
    succes!

 16. Buna Ziua! am si eu o intrebare. Pana la ce varsta pot lasa copilul nesupravegheat in germania? Eu si sotul meu lucram in acelasi loc de munca,si de multe ori nu vor sa ne puna in ture separate din lipsa de personal.Am facut o cerere scrisa si multe altele verbal cu rugaminti de a ne schimba turele.Copilul are 10 ani,fapt pentru care ni se tot aduce aminte ca poate sta singur in casa,As dori sa stiu daca exista vreo lege sau articol unde pot citi mai multe despre acest subiect cat si despre consecintele ce le putem platii din cauza angajatorului si a neintelegerilor.Multumesc frumos

 17. buna ziua!Un copil de 1 an si 4 luni operat la inima de tetralogie fallot ce drepturi are in Germania,mentionez ca numai tatal copilului lucreaza ,mama inca e in crestere copil pina la 2 ani.Multumesc antipicat

  1. Detaliati putin problema: unde domiciliaza copilulu, sotul lucreaza cu contract de munca sau nu, etc.
   In cazul in care copilul locuieste in Germania iar tatal lucreaza cu contract de munca, copilul poate fi coasigurat pe asigurarea tatalui si poate beneficia de tratamentele medicale.
   O mica remarca: daca mama locuieste in Germania, aceasta nu mai este indreptatita a fi in concediu de crestere a copilului, cel putin dreptul la indemnizatia de maternitate se pierde din momentul anmeldung-ului.

 18. Buna ziua!Sotul lucreaza ca persoana fizica .Noi vrem sa ne mutam si noi ( adica mama si copilul),dar nu pot sa renunt la indeminizatia din Romania ,la alocatie da ,dar la indemnizatie de ce sa renunt ?Imi da statul German indeminizatie?Fetita nu are nevoie de tratamente medicale posibil peste 10 ani de o noua interventie chirurgicala.va multumesc

 19. Buna ziua îmi poate spune si mie cineva cum e cu prenatalu in Germania lucrez de 2 ani cu contract ,cu cât timp înainte sa inas intru in prenatal si cum ma plateste

 20. buna. am si eu o intrebare va rog daca ma puteti ajuta. sotul lucreaza in germania cu acte, totul e in regula si urmeaza sa plecam si noi la el. noi fiind eu si baietelul meu de 4 ani, problema e urmatoarea, eu sunt insarcinata, sotul lucreaza pe tir si nu prea da pe acasa si nu avem pe nimeni acolo sa ne ajute. vreau sa stiu cand va fi sa nasc daca sotul nu e acasa ce se va intampla cu baietelul meu, am inteles ca nu am voie sa il iau cu mine la maternitate si ca l-ar lua protectia copilului pana ies din maternitate sau vine sotul de la lucru. va rog daca stiti ceva despre asta sa ma ajutati. va multumesc anticipat.

 21. Buna ziua,ma numesx radu jean sunt de aprox 5 ani in germania lucrez la un abator cu o firma romaneasca,deci eu practic sunt angajat in romania si detasat in germania,ce vreau sa va intreb,sotia mea a lucrat cu mine 2 ani,fiind in aceeasi situatie,acum este gravida si vrem sa nasca aici,chestia e ca asigurarea nu acopera nasterea aici,e o asigurare doar in caz de accident de munca,am incercat sa-i fac asigurare privata la a.o.k dar fara succes,e vreo sansa sa obtin un social sau ceva sa ne ajute u nasterea?

  1. Niciun ajutor social nu va acopera costurile nasterii – pentru aceasta aveti nevoie de o asigurare medicala dar incheiata inainte de sarcina. Singura modalitate prin care costurile pot fi acoperite acum este ca dumneavoastra sa va angajati cu contract de munca in germania si atunci sotia va putea fi coasigurata.
   PS: sunteti de 5 ani detasat, sunteti sigur ca sunteti in legalitate?

   1. Da,chestia e ca la 2 ani se reinoieste A1se ia o pauza de 2 luni si gata …totul este perfect legal,lucrez in industria carnii iar la aceasta firma sunt peste 1500 de romani angajati,eu insumi sunt unul din vorearbeiteri(sper ca am scris corect) si am in grija mea 80 de romani in zona niedersachsen….pot sa va mai pun o intrebare off topic….am venit la inceput cu ganduri romanesti…stau ce stau si pacalesc tot ce pot,asa am facut cateva contracte care nu le-am respectat si am ajuns pe lista schufa….imi pare f rau si as vrea sa stiu daca pot sa fac ceva sa schimb asta…va multumesc pentru promptitudine…

   2. Din pacate in privinta Schufa nu puteti face prea multe – doar sa va achitati debitele restante si sa asteptati sa treaca timpul.
    In privinta detasarii: dumneavoastra pareti a fi in regula cu detasarea dar firma ma indoiesc, ar fi necesar un minim de activitate de 25% in tara ceea ce ma indoiesc a fi posibil. Dar asta nu e problema dumneavoastra si tine de bucataria interna a firmei, e responsabilitatea lor.
    Succes!

  1. Similar Biroului de Credit din Romania, dar mult mai extinsa.
   Fiecare persoana are asociat un scor Schufa ce este influentat in primul rand de debite restante – toate restantele ce le aveti (facturi utilitati, contracte, rate banci, etc) sunt inregistrate in Schufa si, functie de acestea, odata la 3 luni scorul este recalculat.

   Daca doriti sa initiati noi contracte: telefon, imprumut bancar. etc – institutia contractanta va verifica scorul Schufa si un scor mic va diminueaza semnificativ sansele de aprobare (in practica, daca aveti debite restante nici macar un abonament la telefon nu veti putea face).
   Scorul este diminuat chiar si de incercari succesive de contractare a unui imprumut – practic fiecare interogare a scorului de catre o institutie contractanta are ca rezultat o mica scadere a acestuia, exceptie fiind vizualizarea propriului scoring. Raportul Schufa este cerut si de catre foarte multi proprietari in cazul inchirierii de imobile, ca dovada a bonitatii.

   Sper sa nu ma insel: inregistrarea unui debit restant se pierde dupa 3 ani de la stingerea debitului.

 22. Buna ziua, suntem o familie care locuieste in Germania si suntem in asteptarea celui de-al doilea copil, primul are deja 2 ani. Sotul are contract de munca pe perioada nelimitata din iunie a.c.. Eu si fetita suntem asigurati pe contractul lui. Din ceea ce am citit aici am inteles ca la nasterea unui copil as putea beneficia de o asigurare pentru pensie pe o perioada de 3 ani, dar nu inteleg daca eu trebuie sa platesc retroacativ 2 luni o suma care reprezinta asigurarea la pensie la un venit mediu? In caz ca da aceasta suma trebuie sa o platesc in continuare in urmatorii 3 ani?
  Mai am o nelamurire legata de acele controale facute bebelusilor numerotate U1,2,3… adica daca nu efectuez unul din aceste controale mai precis U3 care am vazut ca scrie ca este foarte important, ce consecinte pot avea Nu o sa mai primesc alocatia pentru copil? Exista posibilitatea ca o perioada de 3 luni dupa nastere sa fiu nevoita sa plec in tara cu amandoua fetitele si as vrea sa ma lamuresc daca acest lucru ar avea consecinte in privinta alocatiei sau a acelor 300 de euro care am inteles ca i-as primi pentru o perioada de 1 an desi nu am lucrat in Germania.
  Multumesc foarte mult si apreciez ajutorul acordat.

  1. Cititi punctul 3.d din articolul de pe aceasta pagina – facilitatea se numeste Rentenversicherungspflicht wegen Kindererziehung.
   Pe scurt: nu trebuie sa platiti nimic, pe o perioada de pana la 3 ani (se poate prelungi pana la 10 in cazul in care nu aveti loc de munca) parintele ce are in principal in responsabilitate ingrijirea si cresterea copilului poate beneficia de plata contributiei la pensie raportat la venitul mediu brut lunar al tuturor asiguratilor din sistem – pentru 2012 suma este 2700 Euro.
   Facilitatea nu se ofera automat, trebuie sa depuneti formularele de aplicare (~25 de pagini).

   Controalele respective trebuie facute pentru binele copilului dumnevoastra, lipsa controalelor respective, in special U6 (10 -12 luni) si U7 (23-24 luni), va anuleaza o eventuala sansa de aprobare la o aplicatie pentru Landeserziehungsgeld. Alocatia normala (Kindergeld) nu este influentata de aceste controale.

   Daca alegeti sa plecati in tara pe o perioada mai indelungata atunci totul depinde daca va pastrati sau nu anmeldung-ul.
   Daca pastrati anmeldung-ul aici nu exista riscul de a pierde din beneficii dar daca faceti abmeldung atunci nu mai aveti dreptul la Elterngeld si plata contributiei la pensie.

 23. Buna ziua , as avea si eu o intrebare, am primit de la primarie din Germania urmatorul document ,, WOHNBERECHTIGUNGSSCHEIN,, am inteles ca daca am acest document ma pot muta intr-un apartament de la stat, dar nu stiu unde anume sa merg si daca ma mut intr-un apartament de stat plata chiriei ar fi mai mica sau cum ???

 24. Buna ziua.
  Am si eu niste intrebari, daca poate cineva sa-mi raspunda.
  Sunt in Germania de 2 ani cu sotul meu si fetita noastra. Eu sunt insarcinata acum in 8 luni, la mijlocul lui februarie trebuie sa nasc, iar sotul este intretinatorul familiei. Eu nu am lucrat aici in germania, doar in tara pana cand am plecat, iar sotul nu are permis de munca. Pana acum sotul a lucrat cu propria firma si pentru venitul obtinut lunar nu s-a calculat si platit impozit sau asigurari sociale, singura taxa care s-a virat a fost cea pentru asigurarea de sanatate. In aceste conditii intrebarile mele sunt: Ce drepturi avem dupa nasterea copilului, la ce venituri se calculeaza aceste drepturi, in cazul in care ele exista, cand ar trebui sa incepem procedurile de demarare a acestora, si la ce institutii trebuie sa ne prezentam pentru a obtine documentele necesare?
  Va multumesc, astept un raspuns.

  1. Dumneavoastra aveti asigurare medicala? Daca nu, pregatiti-va sa suportati costurile nasterii.
   Aveti dreptul la
   – Kindergeld 184Euro/luna- se obtine de la Familienkasse
   – Elterngeld in cuantumul minim de 300 de Euro – se aplica in maxim 3 luni de la nasterea copilului
   – plata contributiei la pensie pana la implinirea varstei de 3 ani (10 daca nu aveti loc de munca) – la Deutsche Rentenversicherung – se aplica in maxim 2 luni de la nastere.

   Pentru Elterngeld – cuantumul este calculat 67% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 300 de Euro – acum trebuie sa va hotarati daca dumneavoastra sau sotul veti opta pentru Elternzeit.

 25. Buna ziua,
  sunteti, va rog, amabili sa ma ajutati cu un raspuns?
  Urmeaza sa ma casatoresc in Germania, peste cateva luni. In momentul de fata sunt vaduva si am o fetita de 15 ani. Fetita poate primi alocatie? Daca DA, in ce conditii, va rog?!
  Va multumesc.

  1. Daca fetita sta cu dumneavoastra in Germania si urmeaza cursurile unei scoli de aici, da, primeste alocatie. Dar asta de la data anmeldungului dumneavoastra, nu de la data casatoriei…
   Daca ati lasat-o in Romania in ingrijirea unei rude nu.

   1. Fetita va veni cu mine.
    Va multumesc mult… deocamdata doar atat pot face. 🙂
    Toate cele bune tuturor!

 26. Sotul meu are contract de lucru in germania de 3 luni si vrem sa plecam si noi adica,eu si fiul nostru de 11 ani, cum trebuie sa facem sal inscriem la o scoala si ce acte ne trebuie ,putem sa cerem si alocatie daca el ea si in romania

 27. buna ziua!eu tocmai am nascut,datorita site ului dvs am vazut ce facilitati avem.Situatia noastra e urmatoarea : sotul lucreaza ,eu nu…avem toate actele in regula,ma refer la adresa(augsburg) ,asigurare aok….am citit ceva despre Antrag auf Festellung von Kindererziehungszeiten ,dupa completarea acestui formular v800 unde trebuie depus sau trimis?
  Exista un termen in care trebuie depus?mentionez ca eu tocmai am nascut 19.01,asteptam sa iasa certificatul de nastere.
  De ce alte facilitati mai pot beneficia avand in vedere situatia in care ma aflu?Va multumesc anticipat!

  1. Felicitari!
   Pe langa V800 mai trebuiesc completate si celelalte: V805, V820 0 actele trebuiesc trimise la Deusche Rentenversicherung – contributia la pensie va va fi platita retroactiv maxim pentru 3 luni (considerand data postei).
   Despre Kindergeld, Elterngeld stiti deja?

   1. nu stiu mai nimic!la deusche rentenversicherung?si o adresa unde gasesc?nu stiu nimic despre Kindergeld si Elterngeld!

   2. Kindergeld – alocatia pentru copii, 184 Euro/lunar pana la 18 ani sau pana la 26, daca urmeaza o forma de invatamant.
    Elternzeit – indemnizatia de materniate – functie de cat ati lucrat, dar puteti beneficia cel putin de minim 300 Euro / luna, timp de 12 luni.

   3. Salut,
    Am completat formularele v800, v805, V810, le-am trimis si acum cei de la casa de pensii imi cer sa aduc pe un formular european E-xxx(nu il am la mine acum) toate vechimea in munca a sotiei. Nu am apucat sa ma ocup de dosar intrucat am plecat din tara(DE) dar cand ma intorc iau toata stiva de acte trimise de ei si ma duc sa vorbesc direct cu un funcitonar de la ei. Poate am completat gresit formularele… nu stiu. Voua, cei care ati aplicat, v-au mai cerut hartii aditionale de prin Ro?

   4. In mod normal nu cer asa ceva decat in cazul in care copilul s-a nascut in Romania si v-ati mutat ulterior in Germania, solicitand aceasta plata. Formularele respective vi se solciita pentru a se evita o plata dubla atat din partea statului roman cat si de aici.
    Eu am aplicat pentu copil nascut in Germania si s-a aprobat doar pe baza formularelor trimise.

   5. Multumesc,
    Intradevar copilul e nascut in Ro. O sa completez formularele europene si o sa le trimit catre casa de pensii sa vedem ce zic.
    O zi buna!

   1. v805,v8200 …ala pt pensie l am luat de aici!celelalte formulare sunt pentru altceva?si fiecare formulr trebuie trimis in plicul lui,separat cred,nu?va multumesc si imi cer scuze dar nu stiu cum stau lucrurile,ce si cum trebuie sa fac!

   2. Formularele:

    V800
    V805
    V810
    V820

    V810 cuprinde instructiuni detaliate de completare pentru V800.
    Le completati, tipariti, semnati – le puneti toate intr-un plic impreuna cu copie dupa anmeldung, drept de sedere, copie act de identitate si le trimiteti la sediul Deutsche Rentenversicherung din zona dumneavoastra.

    Succes!

   3. nu mai am copii,de pe 10.11.2012,deci 2 luni si un pic.va multumesc mult!si prin trimiterea acestora am rezolvat si cu contributia la pensie si cu Kindergeld si Elternzeit?sunt de mare folos informatiile dvs.

  1. Cititi va rog informatiile de aici de pe site, apoi daca mai aveti nelamuriri va pot ajuta.
   Informatiile de care aveti nevoie sunt deja foarte detaliate, trebuie doar sa le cititi.
   Succes!

   1. Pentru Kindergeld este nevoie de prezenta fizica acolo sau se poate prin posta ca si pentru Elterngeld?

 28. Buna ziua. Sotul meu lucreaza in Germania cu acte in regula, eu si fetita mea o sa intram pe asigurarea lui deoarece urmeaza sa ne mutam acolo. Acum sunt din nou insarcinata, si vroiam sa va intreb daca merg in Romania sa nasc, si apoi ma intorc in Germania, pot beneficia de alocatia copilului si de cei 300 de euro, sau trebuie sa nasc in germania ptr a beneficia de cei 300 de euro. Sotul e singurul care lucreaza. Va multumesc.

  1. Dar de ce va duceti in Romania si nu nasteti aici? Conditiile de spitalizare si serviciile medicale sunt incomparabile. atat timp cat sunteti coasigurata pe asigurarea medicala a sotului nu aveti griji.
   Puteti beneficia si daca nasteti in Romania de alocatie si indemnizatie doar ca procedura de aplicare devine mai birocratica: se solicita mai multe documente, timp de asteptare mai mare (ex. pentru kindergeld o sa aveti nevoie de formularele europene si puteti astepta pana la 6 luni aprobarea alocatiei).
   Cel mai sigur si mai simplu e sa nasteti aici si puteti aplica imediat pentru alocatie, Elterngeld si plata contributiei la pensie.
   Succes!

 29. Buna tuturor
  Am si eu cateva intrebari. Noi stam in Germania din aprilie 2012, sotul lucreaza in IT la o firma din Munchen, eu stau acasa cu copii de 5 si respectiv 3 ani. Cand ne-am inregistrat la primarie in aprilie 2012 Alex avea 4 ani jumate iar Ema 2 ani si 1 luna. E prima data cand locuim in Germania, doar sotul lucreaza, amandoi copii sunt nascuti in Romania.
  Sotul meu face acum un curs de integrare si orientare pt a invata limba germana si aici a aflat ca am putea beneficia de Elterngeld din momentul in care ne-am inregistrat si pana Ema face 3 ani (februarie 2013). E adevarat?
  Unde pot sa ma interesez sa aflu exact daca beneficiem sau nu si daca da, care este procedura si ce documente avem nevoie. Am nevoie doar de numele institutiei unde sa ma interesez si ma descurc eu cu restul.
  Multumesc mult si o zi buna tuturor.
  Ioana C.

  1. Nu puteti beneficia de Elterngeld – se acorda doar 12 luni, pana la implinirea varstei de 1 an a copilului.
   Puteti in schimb beneficia de plata contributiei la pensie pana la varsta copilului de 3 ani (10 daca nu aveti loc de munca). Detalii despre modul de aplicare cititi in cadrul site-ului.
   Suplimentar, daca nu ati aplicat deja, aveti dreptul la kindergeld, 184 Euro lunar pentru fiecare copil.
   Succes!

   1. Multumesc mult pt raspuns. Pt Kindergeld am aplicat in aprilie cand ne-am inregistrat, asta e o problema rezolvata 🙂 Am sa ma interesez de plata contributiei la pensie.
    Un an cat mai frumos va doresc tuturor!
    Ioana C.

   2. Ca si pont: scoateti de la primarie un Meldebescheinigung pentru dumneavoastra si pentru copii, costa 5 Euro/bucata.
    Il puneti in plicul cu cele 3 formulare.
    Succes!

 30. Buna ziua!
  Noi ne-am mutat acum din ianuarie in Germania, pentru ca sotul s-a angajat la o firma de aici, cu contract de munca, asigurare, etc. Tot acum am aflat si ca sunt insarcinata. Pentru a putea naste aici trebuie sa fiu coasigurata de mai mult de 9 luni?
  Multumesc!

 31. Buna ziua,
  sotul meu lucreaza in Germania de 2 luni, are gewerbe ,insa nu si-a facut o asigurare medicala pana in momentul de fata. Eu sunt insarcinata in 32 saptamani si as dori sa merg si eu in Germania impreuna cu fiica mea de 4 ani sa locuim impreuna cu sotul . Daca voi naste acolo, voi beneficia de gratuitate la nastere , daca el va incheia o asigurare medicala ?, la AOK ar fi in regula?( avand in vedere ca eu trebuie sa nasc prin cezariana, deoarece mai am o cezariana). Cat timp ar dura incheierea asigurarii?De ce acte este nevoie? De ce drepturi mai pot beneficia dupa nastere?
  Din ce am mai citit aici pe site , am vazut ca e mai dificil ulterior sa beneficiezi de indemnizatie crestere copil , daca as naste in romania si apoi as merge in Germania cu cel mic .Ce ma sfatuiti ? Care ar fi suma pe care as primi-o la indemnizatie si pentru cat timp, daca sotul lucreaza doar de 2 luni in Germania cu Gewerbe?
  Mutumesc anticipat pentru raspunsuri!

  1. Tinand cont ca esti deja insarcinata si abia de acum urmeaza sa-ti faci asigurare medicata, nici o casa de asigurari nu va suporta costurile nasterii, care nu sunt deloc mici.
   Tinand cont ca sotul tau lucreaza cu Gewerbe, eu nu te-as sfatui sa vii cu 2 copii in Germania. In primul rand, nu vei avea asigurare medicala pentru nici unul dintre copii. Prin urmare, 2 asigurari ale copiilor, plus 2 ale voastre…o caruta de bani! Analizeaza bine situatia inainte de a lua o decizie.
   In Germania beneficiezi pentru 12 luni de 300 euro (pentru cel mic) si de alocatie, 184 euro pentru fiecare copil. Nu te gandi ca sunt bani multi, aproape toti se vor duce pe asigurarile medicale.
   Sper sa iei decizia buna!

  2. Daca sotul nu a incheiat deja, luati legatura cu o casa de asigurari pentru a vedea daca in conditiile incheiertii acum a unei asigurari pentru lucratori independenti in sistemul public (gesetzlichen Krankenversicherung ) va acopera costurile nasterii – familia poate fi coasigurata in acest caz.
   Cu siguranta sotul va trebui sa plateasca asigurarea si pentru lunile din urma.

 32. buna ziua am si eu o intrebare …locuiesc in germania impreuna cu sotul meu din 2009.am lucrat 2 ani de zile intr-un loc cu acte in regula,asigurare si tot ce trebuie.dupa cei doi ani mi-am gasit altceva si mi-am schimbat locul de munca dar nu am ramas nici o zi acasa fara servici.acum am 7 luni de zile de cand lucrez aici iar contractul meu urmeaza sa fie prelungit abia in iunie pe inca 12 luni (politica firmei ).intrebarea mea este ….: daca eu raman insarcinata inainte de a-mi fi prelungit contractul credeti ca o sa mai beneficiez de prelungirea acestuia sau nu ???iar daca in luna iunie ,spre exemplu,sunt insarcinata in 3-4 luni iar firma unde lucrez acum nu o sa imi mai prelungeasca contractul cum o sa imi vina calculati banii pt concediul matern ???o sa beneficiez doar de cei 300 de euro sau o sa mi se calculeze 67% din salariul pe ultimele 12 luni ?? va multumesc !

  1. Daca angajatorul are cunostinta la momentul prelungirii ca sunteti insarcinata, sansele sunt foarte mari sa nu mai faca prelungirea. E recomandat, in masura in care puteti, sa informati angajatorul abia dupa prelungire.
   Calculul pentru Elterngeld este 67% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni, dar atentie – 12 luni anterioare nasterii si nu ultimele 12 luni lucrate. Pentru lunile nelucrate luati in considerare 0 la calculul mediei – cuantumul minim pentru Elterngeld este de 300 de Euro.

 33. Buna ziua. Prin bunavointa Dumneavoastra as vrea sa ma ajutati cu un sfat, o sugestie la urmatoarea intrebare sau mai bine zis o dilema ce ne preocupa ca viitori parinti. Suntem casatoriti, stabiliti in Spania, eu am muncit doar sezonier, sotul meu este inginer programator si are contract pe perioada nedeterminata, dar a primit o oferta de munca pentru Germania pe care a acceptat-o, fiind vorba de mai multi bani .Riscul acestui contract este fiind de doar 6 luni( cu posibilitate de prelungire mai tarziu pentru alte 6 luni) si ca liber- profesionist, evident platind doar anumite impozite si asigurarea medicala care, din cate am inteles fiind obligatorie in Germania, i-au propus o asigurare privata cu un pachet minimal. Problema este la mine, fiind insarcinata asigurarea respectiva nu acopera graviditatea si nasterea pentru ca intra la beneficii optionale si intrebandu-i daca putem adauga acest beneficiu ni s-a spus ca putem plati extra, dar nu voi putea beneficia de el decat dupa 11 luni de la incheierea respectivei polite de asigurare. Evident, asta ne-a dat peste cap pt ca se stie de cate consultatii, ecografii are nevoie o femeie gravida pt a fi sigura ca este bine copilasul, dar sunt foarte ingrijorata daca pot beneficia de aceste servicii medicale prin alt tip de asigurare sau va fi totul pe cont propriu? Din cate am inteles nu putem aplica pt asigurarea medicala de stat, fiindca el are alt statut de angajat si eu nu muncesc acolo.
  As fi recunoscatoare pt orice sfat sau informatie,intrucat totul este nou pt noi si nici limba nu este inca un punct forte, abia de cateva luni m-am apucat sa invat singura germana, dar sper din suflet sa ma descurc pt inceput cu alte 3 limbi straine pe care le vorbesc fluent.Va multumesc!

 34. Buna seara!!Am si eu o nelamurire…..muncesc in Germania cu contract legal din martie 2012, sunt divortat,copilul e incredintat cresterii mamei lui ,platesc pensie alimentara,ei locuiesc in Romania si am depus cerere ptr alocatie de copil ptr Germania!!Mi-a venit raspuns negativ!! Pot sa stiu de ce …ca in cerere sunt scrise o multime de paragrafe si sincer nu prea inteleg termenii adica inca nu cunosc asa de bine lb germana!! multumesc anticipat!!!

  1. Mama nu are nicio legatura cu tatal (sunteti divortati) – mama e cea indreptatita sa ceara alocatia copilului si o poate face acolo unde are resedinta, respectiv in Romania.

 35. mai precis in Germania tara corectitudinilor!!!deci daca inteleg bine un copil care are parintii divortati nu beneficieaza de acelasi drept ca celalalt copil care nu are parintii divortati……hmmm asta cred eu se numeste discriminare…..poate gresesc……

  1. Sunteti subiectiv …
   Nu e vorba de nicio discriminare: nu parintii sunt obligatoriu indreptatiti sa primeasca alocatia, ci persoana ce are in ingrijire copilul. Aceasta persoana poate fi: mama, tata precum si o terta persoana: bunici, unchi, etc.

   Pentru un copil se poate incasa o singura alocatie, in cazul copilului dumneavoastra doar mama poate solicita, copilul fiind incredintat acesteia. La fel de bine daca ambii parinti ar fi lucrat in Germania iar copilul ar fi ramas in Romania cu bunicii, alocatia nu se primeste – bunicii sunt cei ce au in ingrijire copilul si sunt indreptatiti sa o ceara acolo unde au rezidenta.

   succes!

 36. Buna seara am si eu o antrebare rog sa ma ajute cineva si pe Mine sunt an Germania de 5Luni cu Nevasta si lucram cu,contract pe un an de zile amandoi suntem asigurati la AOK amandoi Avem o Fata an Tara si Nevasta e ansarcinata an Luna a 4 a Fata e almenduita o Data cu noi vreau sa Stiu ce Drepturi Avem Daca naste aici Si Daca o ajuta statu German Daca are numai 5 Luni lucrate cu contract.Va multumesc Ast raspuns pe Adresa de messenger moaca_cuceritorul@yahoo.com

  1. Nu va va raspunde nimeni pe messenger, cititi raspunsurile aici.
   Pentru nastere va beneficia de:
   – alocatia in cuantum de 184 Euro lunar
   – Elterngeld – 12 luni, in cuantum egal cu 67% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii (pentru veniturile sub 1000 Euro exista cresteri ale procentului de 67%).

   Detalii si informatii pretioase mai puteti citit in cadrul site-ului.
   Succes!

 37. Buna ziua,
  Ma numesc Liviu si as dori un sfat,daca sunteti în cunostinta de cauza, în legatura cu solicitarea alocatiei pentru copii în Germania, avînd în vedere ca situatia mea e diferita de cele relatate mai sus.
  Am venit din Spania(unde sunt rezident permanent),în Germania în luna ian.2013 la cererea unei firme germane(am acte în regula).Sotia si copii deocamdata au ramas în Spania;în Spania primim pentru copilul de 1 an 100 de euro pe luna(se dau pîna la vîrsta de 3 ani), iar pentru copilul de 7 ani nu primim nimic.Mentionez ca în România nu am facut cerere pentru primirea alocatiei pentru niciunul dintr-e copii,desi avem domiciliul permanent la Focsani.Întrebarile mele sunt:
  -trebuie sa le spun functionarilor germani ca famila mea se afla în Spania?(sau îmi complic situatia?)
  -trebuie sa le spun ca în Spania încasez 100 euro/luna pentru copilul mai mic?(sau complic situatia?)
  -unde trebuie sa trimit documentele E-411 si E-401 pentru completare?în România? în Spania? sau în ambele tari?
  -cum si cînd se poate face solicitarea retroactiva a alocatiei(pentru 4 ani în urma)?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns,
  Salutari

  1. Formularele Europene pentru alocatie le duceti pentru completare acolo unde ati avut domiciliul anterior venirii in Germania, respectiv in Spania. Odata cu formularele cei din Spania vor sista platile catre dumneavoastra.
   – sunteti obligat sa furnizati datele reale privind statutul si domiciliul familiei
   – sunteti obligat sa furnizati toate datele privind prestatiile sociale cu titlu de alocatie primite din alte state.
   Succes!

 38. buna eu sunt angajata de 3 luni in germania cu contract pe 6 luni dupa care imi va prelungi acest contract,problema este ca am ramas insarcinata de o luna si as vrea sa stiu daca beneficiey de indemniyatie sau alocatie pentru copil si ce beneficii as avea

  1. – alocatia: 184 euro lunar
   – elterngeld 65-67% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 de euro, timp de 12 luni.

   Trebuie avut grija de asigurarea medicala, in cazul in care nu va mai prelungiti contractul.
   Succes!

   1. problema este ca nu fac anul ,eu ar trebui sa nasc in noiembrie,asta ar insemna ca fac doar 11 luni de munca ,ce beneficii as avea ?

 39. BUNA SEARA va rog ajutatima cu cateva informati ..ma intereseza am fost gravida in 6 sapt aveam contact cu mec donald ,ma almeduise .mi-au iesit actele sifind corecta ii spun am ramas insarcinata a 6 sapt am ast 4 luni dupa acte . si mau refuzat pe Motiv cas Gravida . am platit 300 de e am un contact cu pers care a intermediat ce pot face pt ami primi drepturile -aveau drept sa ma refuze odata ce imi bagasem actele cu 4 luni in urma —acum bebele are 1 Luna si 10 zile . primesc alocatie185 si elterngeld 300 mai am o fetita de 15 ani primesc si pt ea dar cum primi Retro pt ea _deoarece m-am casatorit in 31 ianuarie 2013..si pt ca nu a muncit find refuzata nu am primit alocatie …am inteles ca se poate primi un ajutor de nastere babyerstaustatung cat este acest ajutor si de unde il pot primi ce institutie – specific sotul meu e neamt..si am nascut in germ.multumesc

 40. Buna ziua,

  Suntem o familie curand stabiliata in Germania, Ingolstadt si avem o fetita care de cateva zile a implinit 2 ani. Sotul meu lucreaza din august, anul trecut la un restaurant, ca ajutor in bucatarie. In urma cu cateva saptamani patronul restaurantului i-a aplicat pt dreptul de munca permanent, iar in urma cu cateva zile i-a spus ca s-a interesat si ca raspunsul va fi pozitiv, doar ca mai trebuie trimis un formular. Sotului meu i-a venit drept de sedere permanent. Eu ma ocup de cresterea copilului, pt care pana la 2 ani am primit indemnizatie din Romania. Intrebarea mea este daca in cazul nostru putem beneficia de Asigurarea de pensie pentru creşterea copiilor – Rentenversicherungspflicht wegen Kindererziehung pt care as aplica eu bineinteles. Iar pentru a aplica pt alocatia europeana, sotului trebuie sa i se incheie contract individual de munca? Multumesc. Sunteti de un real ajutor pt toti romanii care sunt in necunostinta, intr-un sistem total diferit fata de cel romanesc. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 41. Buna Ziua,
  Am citit intrebarile si raspunsurile de mai sus dar din pacate nu a fost abordat subiectul care il cautam si de aceea as vrea sa va multumesc anticipat pentru efortul si timpul depus in oferirea raspunsurilor atat de pretioase.
  Eu sunt stabilit in Germania(Stuttgart mai exact),din August 2011,inregistrat cu un PFA (Gewerbe Anmeldung) din aceeasi perioada si angajat la Mc Donald’s cu contract de munca din Februarie 2012.
  In Septembrie 2012 am avut o ”aventura” cu o domnisoara de etnie germana care s-a rezumat la o singura noapte(imi pare rau nu vreau sa fiu vulgar ci doar explicit).Nu am mai avut nici un fel de contact cu ea de atunci in condiitile in care relatia noastra s-a terminat cu o cearta,pana in prezent cand am primit o scrisoare de la Jugendamt prin care mi se aduce la cunostiinta ca domnisoara in cauza este insarcinata in luna a 7-a, eu sunt tatal biologic ”desemnat de ea” si prin care mi se cere sa imi declar venitul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.
  Recunosc ca nu am primit bine vestea dar nu vreau sa se inteleaga gresit,si anume ca nu vreau sub nici o forma sa ma sustrag de la plata indemnizatiei aferente si implicit sa particip in toate felurile posibile la cresterea acestui copil daca sunt intra-devar tatal lui biologic, doar ca sunt ”macinat” de incertitudine.
  Inainte de a lua orice atitudine as vrea sa stiu daca exista o institutie care sa faca lumina in astfel de cazuri(in afara de instanta) sau mai bine zis cum pot sa aflu daca sunt tatal copilului.Chiar nu stiu cui sa ma adresez in condiitile in care intampin inca probleme de comunicare.Daca aveti cunostiinta despre un caz asemanator,orice raspuns,sugestie,sfat sunt binevenite.
  Multa sanatate!

 42. A doua intrebare ar fi,daca se dovedeste ca sunt tatal copilului,exista o suma standard pentru plata indemnizatiei sau aceasta se calculeaza individual in functie de venit?
  Multumesc.

 43. Va impartasesc mica mea experienta in ceea ce priveste transcrierea nasterii si obtinerea pasaportului la consulatul din Munchen:

  – cererile de pe site-ul consulatului nu sunt bune, va obositi degeaba sa le compleati, la consulat primiti altele
  – actele pentru transcrierea nasterii sunt depuse la mijlocul lui decembrie 2012, termen pentru eliberare: 25 martie
  – programarea pentru schimbarea pasapoartelor (pasaport nou pt cel mic, preschimbare pentru celalalt copil): 25 martie, adica un timp de asteptare de ~3 luni si jumatate. Mi s-a comunicat in termen de eliberare de 8 saptamani de la depunerea actelor.

  Ieri am fost la consulat pentru ridicarea certificatului de nastere. Ce credeti, l-am luat? Nuuuuuuuuu. Certificatul a fost scris (cu pixul evident, avem certificate tip internatonal dar nu se oboseste nimeni sa le completeze cum trebuie, cel putin din punct de vedere estetic) dar nu era semnat de 1 dintre cei 3 consuli.

  Credeti ca era vreun consul prezent sau o alta persoana cu drept de semnatura, in conditiile in care mai multe persoane asteptau semnarea actelor (procuri, certificate) iar programul de eliberari acte este de doar 1h pe zi, 4 zile pe saptamana? Nuuuuuuuu – 2 consuli in concediu, 1 plecat cu treburi prin oras in timpul programului de eliberari acte iar o alta persoana cu drept de semnatura a refuzat sa coboare la semnat acte.

  Personal nu am fost afectat(doar dezgustat) asa mult de situatia creata, locuiesc la doar 8km de consulat iar costurile in timp si bani de deplasare au fost minime. Dar persoanele venite din alte localitati? Solutia “oficiala” a fost simpla: reveniti maine, ce daca locuiti la cateva sute de km de consulat, ce daca maine lucrati. Iar taxele consulare sunt ceva de speriat – in conditiile in care o transcriere a unui certificat de nastere costa in Romania maxim 10 Euro, la consulat taxele ajung la 125Euro.

  Astia ne sunt oamenii!

  1. Pasaportul l-ai facut la consulat? eu stiam ca se face doar la ambasada.trebuie sa facem si noi luna viitoare, au trecut deja 3 luni de la nasterea micutului

  2. Noi am fost la Bonn si suntem multumiti! Nu am avut programare iar intr-o ora am primit certificatul de nastere si am mai asteptat inca o ora sa facem poza pentru pasaport la micuta, pe care o sa-l primim prin posta acasa!!! (Nu am platit nimic in plus ca sa-l primim acasa desi locuim la 250 Km de Bonn) A durat o ora pentru ca erau foarte multi romi care nu stiau sa completeze cererile!

   1. Sigur ati fost la ambasada Romaniei? Glumesc evident.
    La certificat, ce sa zic, o ora e vis, am asteptat 3 luni si jumatate, la pasaport probabil ati facut temporar, nu?

   2. Fetita are 5 luni si a reusit sa-i faca poza pentru pasaport biometric, ni s-a spus ca intr-o luna o sa-l avem acasa

 44. Trist dar din pacate adevarat, eu cand ma gandesc ca voi naste in septembrie ma apuca groaza.Pasaportul fetitei cele mari expira in octombrie, noi anul asta nu putem merge in tara asa ca sunt hotarata sa merg la anu in tara cu pasaportul expirat si cu actele ce le primesc dupa ce nasc aici.Credeti ca ma va lasa sa intru in tara cu copiii cu actele asa?

  1. Cu actul expirat nicio sansa, va creati doar neplaceri. Asta daca reusiti sa ajungeti la granita. Va va costa mult mai mult – puteti face macar un titlu de calatorie sau un pasaport temporar, urmand restul de acte sa le faceti in tara. Din pacate si in tara dureaza – transcrierea nasterii cam 2 saptamani, pasaport alte 2-3 saptamani, trebuie sa va programati sederea in tara corespunzator
   Succes!

 45. Deci astazi am fost la consulat penru depunerea actelor pentru pasapoarte: a fost OK, nu am ce sa zic.
  Dar in ritmul melcului grabit, la 2 ghisee, timp de o ora cat am stat, au reusit sa fie preluate doar 6 cereri pentru pasapoarte.

  Ca informatie generala: programarile au ajuns acum tocmai pentru 25 iulie! Durata de eliberare este de 6-8 saptamani (personal mi s-a dat un termen de minim 7, mi s-a spus ca m-as incadra fix in perioada pastelui ortodox cand in Romania, timp de o saptamana, nu se lucreaza).

  Eliberarea unui pasaport simplu temporar se face in 3 zile lucratoare dar din pacate timpul de asteptare pentru programare este acelasi.

  Se poate opta pentru primirea pasapoartelor prin posta sau pentru ridicarea personala (in acest caz se primeste instintare prin posta atunci cand sosesc actele).

  1. Eu reamintesc ca am depus la Bonn actele pentru pasaport biometric (pentru fetita de 5 luni), iar dupa 3 saptamani am primit raspuns ca e gata!

 46. buna am si eu o intrebare eu lucrez cu acte in regula in germania si vreau sa imi aduc si fiul cu familia lui el trebuie sa aiba 3 luni de anmeldung ptr permisul de munca?si ce trebuie facut sa inscriem fetita la scoala aici in germania unde trebuie sa mergem ce trebuie sa facem?va multumesc mult

 47. Buna ziua, Lucrez de o luna in Germania pe un basis de 450 euro, 2 ore pe zi si am ramas insarcinata. Stiu ca se acorda alocatie maternala in cuantum de 300 euro si pentru persoanele nelucratoare dar credeti ca in cazul meu voi lua mai mult? Citeam pe un site ca daca venitul lunar este sub 1000 euro se poate calcula si 100%. Multumesc anticipat

  1. In calcul se iau doar veniturile nete, anume media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii.
   Procentul de calcul pentru Elterngeld este de 65% din media rezultata, cu mentiunea ca pentru media veniturilor mai mica de 1000 Euro/luna, pentru fiecare 2 Euro mai putin fata de 1000 Euro primiti o marire a procentului cu 0,1.

   Ex: media veniturilor nete: 450 Euro – procent de calcul 65%.
   1000 – 450 = 550 / 2 = 275 x 0,1 = 27,5 – procent in plus pentru venitul mai mic de 1000 Euro.

   Elterngeldul se va calcula 65% + 27,5% = 92,5% din 450 = 416,25 Euro.
   Succes!

   1. 67% la venit ce nu depaseste 1200 euro lunar net , si scade la 65% ce depaseste 1240 euro net. dupa cum este scris .

   2. Deja acest calcul a devenit doar o aproximare, formula de calcul a fost schimbata recent – calculele pleaca de la veniturile brute, eliminandu-se astfel jongleriile cu clasele de impozitare.

 48. Buna ziua,sunt si eu insarcinata in aproape 9 luni,sotul lucreaza pe gewerba de 1 an,intrebarea mea este doamna IULIANA poate sotul sa primeasca Elterngeld pentru nou nascut,si mai avem inca 2 copii,DE 5 ani si de 3 ani putem beneficia de elterngeld si pentru acesti 2 copii din ianuarie 2013 sunt inregistrati copii la primarie.MERSI ANTICIPAT

  1. Pentru Elterngeld puteti beneficia doar pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, deci din start este exclus sa beneficiati pentru copii de 3 si 5 ani.
   In cazul noului nascut puteti opta oricare dintre copii pentru Elterngeld pe o perioada de 12 + 2 luni (perioadele pot alterna intre parinti, se accepta 3 schimbari, perioada minima ce se poate lua este de 2 luni).
   Decizia depinde de calculele financiare, despre formula de calcul cititi in cadrul site-ului, am postat de nenumarate ori modalitatea si exemple de calcul.
   PS: Cu asigurarea medicala cum stati?
   Succes!

 49. as mai avea o intrebare,in ianuarie 2013 am facut pachetul de acte si neam inregistrat la job center,adica am solicitat un ajutor social,dar am fost refuzati categoric dupa care ni sa dat posibilitatea sa trimitem o reclamatie in care nea venit raspuns ca va dura o periada de timp mai lunga pina va fi iar analizat cazul,cu aceasta ocazie as dori sa solicitam ajutorul unui avocat daca e posibil sa ne recomandati pe cineva din Hannover.mersi anticipat!

 50. Deci asa mai pe scurt va spun ca am fost angajata pe gewerba sotului si el ne plateste asigurarea mie si celor 2 copii,acum sunt in concediu de maternitate si AOK imi plateste asigurarea si ceva bani timp de 8 saptamini,am fost la clinica si mia zis ca nu vom suporta nici o cheltuiala la nastere daca am acest card de asigurare.

 51. Multumesc IulianS pentru comentariul “exemplificat” 🙂 Chiar mi-a fost de ajutor. Apropos, asigurarea de sanatate este “familienversiherung” de la AOK dupa sotul care lucreaza cu norma intreaga. Pentru concediu pre si postnatal trebuie sa ma adresez casei de sanatate? Este de 14 saptamani?
  Multumesc inca o data.

 52. BUNA ZIUA. As avea nevoie de niste informatii. Eu si cu nevasta locuim in italia de 6 ani de zile am actele de italia (asigurare medicala, carte identitate,etc). De 2 luni sunt fara lucru, am vb cu o verisoara si ma ajuta cu lucru in germania. trebuie sa ma privatizez in lucrari interioare. NOI AVEM O FATA SI NEVASTA ESTE GRAVIDA AKUM. DACA AM MERGE IN GERM CE SURPRIZE AM AVEA (AVANTAJE, DEZAVANTAJE) MULTUMESC!!!

 53. RAMONA

  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Locuiesc impreuna cu sotul de 1 an si 4 luni in Germania, toata aceasta perioada am muncit amandoi cu forme legale. Am obtinut amandoi Arbeitsberechtigung-EU incepand cu 31.12.2012 Unbefristet. Suntem angajati intr-o fabrica de la 1 ian. 2012, avand primul contract pe 1 an de zile, in ian.2013 a fost prelungit pe 6 luni, in iulie il vor mai prelungi 6 luni, iar din decembrie, probabil vom avea contract pe perioada nedeterminata. Dorim si noi sa avem un copil…..sau doi. As dori sa imi spuneti daca as putea sa raman insarcinata acum, sau ar fi mai indicat sa am contract nelimitat cu fabrica. Eu doresc sa stau acasa cu copilul 3 ani si bineinteles sa fiu platita in aceasta perioada. De asemenea va rog sa imi spuneti daca in Germania mamicile sunt platite doar de stat sau primesc bani si de la firma la care lucreaza.

  Va multumesc,
  Ramona Galgau

  1. Avand contract pe perioada determinata, nu exista nicio posibilitate ca firma sa fie fortata sa va prelungeasca contractul de munca. Atunci cand expira, expira. Nu este concediere (angajatorului ii este interzisa concedierea unei angajate insarcinate) este incheierea la termen a unui contract determinat. Cum actionati? Decizia va apartine.

   Perioada platita in care puteti sta acasa cu copilul este de maxim 12 luni – Elternzeit, timp in care primiti indemnizatia de materniate – Elterngeld – functie de veniturile nete realizate in cele 12 luni anterioare nasterii. 3 ani in niciun caz nu sunteti platita iar angajatorul nu contribuie cu nimic la plata, exceptand perioada de Mutterschutz in care va compensa pana la veniturile salariale normale cei 13 Euro/zi platit de casa de asigurari de sanatete.

 54. Buna ziua,
  as dori sa stiu daca fac Anmeldung in Germania(vom locui din 1 Mai acolo) la sotia si la fiica mea de 8 luni,ei beneficiand automat de asigurarea mea de sanatate) trebuie sa renuntam la alocatia si indemnizatia de cresterea copilului din Romania?Nu as dori sa renunt la acestea.
  Daca raspunsul este afirmativ,si nu mai fac anmeldung familiei mele, este valabil cardul de asigurat al sotiei in Romania,in cazul in care am nevoie de un consult la un pediatru,de exemplu?
  Mentionez ca am contract pe o perioada nedeterminata cu o companie din Germania,regiunea Bavaria si voi plati toate contributiile.

  1. sotia si copilul vor putea fi coasigurati doar daca au anmeldung in Germania. Odata cu anmeldung-ul pierdeti dreptul la indemnizatia de materniate. Alocatia e mai bine sa renuntati la ea in orice caz si sa aplicati pentru alocatia Germana – 184 Euro.
   Sotia poate in schimb beneficia de indemnizatia minima de 300 de Euro lunar pana la implinirea varstei de 12 luni a copilului.

   Cardul de asigurare din Romania va fi valabil doar in caz de urgente, de ex. o vizita normala la pediatru va trebui sa o platiti, similar cu vaccinarile si toate controalele obligatorii pentru copil.
   Succes!

 55. Pentru cei ce doresc transcrierea actelor de stare civila in Germania: incepand cu 7 mai este posibila efectuarea transcrierilor prin procedura de urgenta, durata fiind de maxim 2 zile lucratoare.
  Taxa de urgenta este de 15 Euro.

 56. eu am incheiat in luna martie un contract de 6 luni care mi-a fost prelungit pe inca 6 luni. intrebarea mea este daca o sa fiu gravida la incheierea acestui al doilea contract o sa primesc toate beneficiile sau daca angajatorul poate pur si simplu sa nu- mi mai reinnoiasca contractul? iar in aceasta din urma situatie, de ce drepturi mai pot beneficia? inca ceva: daca si eu si sotul meu suntem asigurati, cam la ce costuri ar trebui sa ne asteptam pentru nastere?

  1. Este interzis unui angajator sa inceteze contractul de munca in cazul unei femei gravide si inca 4 luni dupa nastere.
   Dar in cazul dumneavoastra nu poate interveni acest lucru, contractul se incheie de la sine prin incheierea perioadei pentru care a fost incheiat, angajatorul nu poate fi obligat sa va prelungeasca contractul.
   Oricum ar fi situatia beneficiati de toate drepturile unei mamie: Mutterschutz, Mutterschatsgeld, Elterngeld, plata contributiei la pensie.
   Cititi mai multe detalii in cadrul site-ului!
   In privinta costurilor nasterii: daca sunteti asigurata medical atunci costurile sunt 0 (intervin ce-i drept ceva costuri suplimentare in timpul urmaririi sarcinii: casele de asigurari deconteaza doar 1 ecografie pe trimestru, restul trebuiesc platite. Similar pentru testele suplimentare: triplu test, patru test, etc, sunt servicii la cerere si trebuie sa le acoperiti. Dar nu trebuie sa va speriati, majoritatea doctorilor ofera acest “pachet” neacoperit de casa la sume pausale, ex. in Munchen costa maxim 200 de Euro pentru toata sarcina). In ce zona locuiti? In Munchen va pot recomanda o doctorita romanca.
   Succes!

 57. va multumesc pentru raspunsul extrem de prompt. intre timp mi-a mai venit o idee: daca lucrez intr-un mediu periculos pentru sarcina iar medicul imi interzice sa mai muncesc……inainte de incheierea contractului…dar daca spuneti ca oricum ar fi tot beneficiez de toate drepturile atunci nu mai are rost sa-mi framant capul. locuim in Rhein Lahn Pfalz.

 58. buna ziua, locuiesc in regiunea baden württemberg si lucrez de 4 luni, sunt angajata cu contract sezonier urmeaza sa primesc permisul de munca petrnu o perioada limitata de 1 an.Daca raman insarcinata dupa primele 6 luni ce beneficii am ( salariul inainte se nastere, beneficiile la nastere si un an de stat acasa pentru cresterea copilului? nu stiu cat este de relevant dar sotul nu lucreaza ..

  1. Ca si beneficiu:
   – protectia locului de munca – nu puteti fi concediata din momentul in care anuntati ca sunteti insarcinata si timp de 4 luni dupa nastere. Atentie: nu este valabil pentru contractele pe perioada determinata, nu are loc concedierea ci incetarea de drept a contractului, angajatorul nu poate fi obligat sa prelungeasca acel contract.
   – Muttterschutz + Mutterschaftsgeld: perioada de 16 saptamani la nastere in care primiti salarul integral, partial paltit de angajator, partial de casa de asigurari de sanatate.
   – primiti Elterngeld timp de 12 luni in cuantum de 65-67% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii.
   – plata contributiei la pensie pentru o perioada de pana la 3 ani.

   De mentionat faptul ca in cazul dumneavoastra faptul ca perioada de Elternzeit in Germania este de 12 luni un parinte, 2 luni celalalt parinte. Nu este obligatoriu ca mama sa stea acasa 12 luni. Daca situatia va permite, dupa un anumit timp va puteti intoarce la munca iar sotul poate intra in Elternzeit, beneficiind de cuantumul minim de 300 de euro lunar. Perioadele intre parinti se pot schimba de maxim 3 ori si trebuie sa fie in calup-uri de minim 2 luni.
   Succes!

   1. Am uitat sa mentionez ceva : lucrez intr-un mediu in care o insarcinata nu are voie.sa lucreze (in bucatarie ) ce se va intampla in momentul in care raman insarcinata ? stiu din cazul unei colege ca sta acasa si primeste salariul in continuare …dar nu stiu cat la suta sau daca il primeste integral .

   2. Cum ramaneti insarcinata, mergeti la un medic specialist ginecolog, explicati situatia si el va va indruma. Va poate da concediu medical pe o perioada partiala sau totala a sarcinii, timp in care primiti salarul integral. Va sfatuiesc sa va faceti o asigurare de avocat, daca sunteti sigura ca veti fi in aceasta situatie, garantat veti intampina probleme cu angajatorul, va incerca sa scape de dumneavoastra, chiar posibila o concediere abuziva. Un avocat il rezolva imediat!
    Succes!

 59. buna ziua.imi place site-ul dvs ca da multe raspunsuri explicative..
  as avea si eu o intrebare ptr dvs : eu sunt insarcinata ,nu lucrez in schimb sotul lucreaza cu acte si are drept de munca nedeterminat.
  eu voi naste in decembrie 2013…si as dori sa stiu cum se inscrie copilul cu acte..adika cum ii facem certificaul de nastrere si cam ce acte ne trebuie la incscris si cam cat dureaza actele? si la cat timp putem sa coatem copilul din tara, ca noi am vrea sa facem botezul in Romania..va multumesc din suflet si astept raspunsul dvs.

  1. Gasiti informatii foarte detaliate despre procedurile de urma in cadrul site-ului, cititi si reveniti daca mai aveti nelamuriri.
   Pentru a putea iesi din tara aveti nevoie minim de certificatul de nastere romanesc + titlu de calatorie. Luati in calcul minim 10 zile pentru obtinerea certificatului German, minim inca 10 pentru obtinerea certificatului romanesc si titlu de calatorie. In tara va trebui sa obtineti pasaport pentru copil pentru a va putea intoarce (la consulat obtinerea pasaportului dureaza minim 5 luni).
   Succes!

 60. buna fetelor…..sunt in germania de vreo 5 luni si sotul de 8 luni……el lucreaza momentan pe “gewerbe” si urmeaza sa-i vina raspunsul pentru angajare in 2-3 saptamani.. dupa care va fi asigurat si toate alea…eu am gasit un loc de munca ca ajutor de bucatar , am completat foaia aia galbena , a completato si sefa…dupa care am trimiso. sefa mia zis ca un raspuns vine in maxim 1 luna…. dupa care voi fi si eu angajata……Acum intrebarea mea ” PROBLEMA MARE” …..Am facut un test de sarcina acum vreo 2-3 zile si mia iesit ca sunt insarcinata….as putea avea in jur de 2-5 saptamani de sarcina.
  Daca deabea peste 1-2 luni maxim vom fi asigurati eu voi beneficia de toate controalele si nasterea gratuit?

  Specific ca eu voi merge la lucru cam peste 4-5 saptamani….si voi lucra cat voi putea 3,4,5 luni…

  Cine ma poate ajuta?? Va multumesc anticipat!

 61. Buna ma numesc Alina si apreciez foarte mult saitul dumneavoastra.am si eu o problema,dar din tai sa va spun ce sa intinplat.sunt in Germania impreuna cu sotul din 05 ian 2012 tot pe acea data neam si inscris la Rathaus.EU am lucrat doua luni la negru Pina mia facut contractul pe un an LA data de 01ian 2013 am inceput lukru cu acte.Eram insarcinata in prima Luna, am lucrat 4 luni Pina cind sa ivit o problema si miam luat concediu 3 saptamini eram in a 5 Luna de sarcina SI SEFU STIA ASTA .cind mam intors la munca mia zis ca mia stricat contractul…Ce ar trebui sa fac ca sa beneficiez de concediu de maternitate???Si CE DREPTURI ASI PUTEA SA AM??? …..va multumesc mult!!

  1. De concediu de maternitate beneficiati oricum, problema se pune la cuantumul platii (Elterngeld) pentru accea perioada – se calculeaza ca 65-67% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 de euro si maxim 1800 (procentul de calcul al mediei este mai mare in cazul mediei veniturilor mai mici de 1000 de euro).
   In plus mai aveti dreptul la plata contributiei la pensie pana la varsta de 3 ani a copilului si dreptul la Kindergeld (184 Euro lunar).

   Revenind la problema concedierii: cand s-a intamplat asta? Ati informat in scris angajatorul despre faptul ca sutneti insarcinata? Verbal, cu martori?
   Angajatorului ii este interzis sa va concedieze din momentul in care a aflat despre faptul ca sunteti insarcinata, puteti face aceasta informare chiar si la un termen de maxim 2 saptamani de la decizia acestuia. Daca nu e tardiv, luati un avocat si nu-l lasati.

   Alt punct de preocupare pentru dumneavoastra in acest moment este asigurarea medicala – sotul lucreaza, sunteti coasigurata?
   Mult succes si felicitari!

   1. Va Salut si va multumesc ca miati raspuns. Revenind la problema: da si sotul lucreaza are unberfristet…..Iar angajatorul sa rasgindit si ma chemat inapoi la munca ,dar numai 3 ore pe zi lucrez, numai lucrez 6 ca inainte. Da iam inminat decizia aia de la doctor precum sunt insarcinata si acolo scria ca pina in data de 19.07.2013 pot sa mai lukrez…deci asi avea 7luni jum in acea data… Ce ma intereseaza pe mine si nu stiu cum sa procedez incepind cu aceasta data si de aceia va rog tot pe dumneavoastra sa/mi raspundeti si sa ma ajutati cu un sfat,daca se poate si aveti timp. Cum trebuie sa procedez pentru: Muterschaftesgeld, Elterngeld, Kindergeld si contributia la pensie..de la ce institutii se obtin drepturile astea si cum e de procedat??? va MULTUMESCsi va doresc SANATATE

   2. In primul rand angajatorul nu avea dreptul sa va modifice contractul – programul de lucru – dar cel mai probabil ati semnat de bunavoie acea hartie, care este situatia?
    – Mutterschutz: 6 saptamani inainte de nastere si 8 saptamani dupa nastere: perioada obligatorie de concediu de maternitate, timp in care va primiti salarul integral 100% – parte platit de angajator parte platit de casa de asigurari.
    – Elterngeld: dupa nastere aveti timp la dispozitie maxim 3 luni pentru a aplica pentru Elterngeld. Cititi detalii in cadrul site-ului despre modalitatea de aplicare si reveniti la moemntul respectiv pentru informatii suplimentare / clarificari.
    – Similar pentru kindergeld: imediat dupa nastere trebuie sa trimiteti cererea la Familienkasse.
    – procedura de aplicare pentru plata contributiei la pensie o aveti descrisa in acest articol
    3.d. Asigurarea de pensie pentru creşterea copiilor – Rentenversicherungspflicht wegen Kindererziehung

    Imediat dupa nastere sotul va trebui sa se ocupe de documentele de nastere: obtinerea certificatului de nastere german – odata cu acesta veti primi alte 3 adeverinte de nastere: 1 pentru Elterngeld, 1 pentru Kindergeld si 1 pentru Muttershaftsgeld. Aceste documente le trimiteti impreuna cu cererile si actele personale la institutiile abilitate.

    Succes!

   3. Situatia este in felul urmator: Eu lucrez in brutarie program de noapte,inainte lucram de la 2 la 8, iar acum de la 3 la 6 …nu/am semnat nimic in legatura cu modificarea contractului sau programului ,probabil ca nu are el voie sa ma lase sa lucrez mai mult de 3 ore sunt niste riscuri tinind cont ca e noaptea si inca sunt in perioada de proba.

   4. Buna ziua, referitor la cele scrise mai sus: in cazul in care mia redus programul de lucru lucrez 3 ore in loc de 6 din cauza ca e program de noapte cred eu, nu am semnat nimic in legatura cu reducerea orelor d lucru. AM LUCRATE 6 LUNI, 4 LUNI CU 6 ORE DE NOAPTE SI 2 LUNI CU 3 ORE In cazul asta mai primesc mutterschaftesgeld salariul intreg cum e specificat in contractul de munca.?..SAU SEFU ANUME A FACUT ca sami diminueze plata mutterschaftesgeld..?

   5. Se poate spune si asa, seful v-a redus programul pentru a plati mai putin sau chiar deloc Mutteschaftsgeld.
    Spun asata deoarece plata respectiva este in cuantum egal cu media venitului net realizat pe ultimele 3 luni. In media rezultata, calculata pe ziua lucrata, casa de asigurari plateste primii 13 Euro pe zi urmand ca angajatorul sa suporte diferenta pana la media venitului net pe zi calculata.

   6. Ce zice legea privind protectia maternitatii, paragraful 8: Femeile insarcinate si mamele care alapteaza nu trebuie sa lucreze intre orele 20:00 – 06:00, duminica si in sarbatorile legale.
    Puteti contesta decizia de reducere a programului de lucru si fie continuati sa lucrati noaptea fie aveti dreptul de a solicita schimbarea programului de lucru pe timp de zi (se merge pe principiul – nu se reclama, nu se judecat, decizia va apartine).
    Succes!

   7. MAi exact: Mutterschutzgesetz (MuSchG) – Inhaltsübersicht
    § 8 Mehrarbeit, Nacht- und Sonntagsarbeit
    (1) Werdende und stillende Mütter dürfen nicht mit Mehrarbeit, nicht in der Nacht zwischen 20 und 6 Uhr und nicht an Sonn- und Feiertagen beschäftigt werden.

   8. Multumesc pentru raspuns, As mai avea doua saptamini de lucru Pina la Mutterschutz,…in cazul daca no sami plateasca mutterschaftesgeld, la ce institutie asi putea sal Reclam?… Ca presupun ca este vreo lege care il obliga sa-mi plateasca. SI inca ceva daca am 6 luni lucrate am dreptul la bani pe concediu d odihna?

   9. Mergeti la Arbeitsgericht dar intai incercati pe cale amiabila rezolvarea lucrurilor.
    Concediul de odihna nu se compenseaza cu bani decat la incheierea relatiilor de munca, discutati cu angajatorul sa luati concediul de odihna cuvenit acum inainte de a intra in perioada de Mutterschtutz.

   10. Domnule IulianS…referitor la problema mea povestita mai sus, chiar ce am banuit am si patit cu angajatorul, Mai am 7 saptamini pina voi naste si am fost eri la AOK sa aplic pentru mutterschaftsgeld ..si din luna mai nu mia mai platit asigurarea, de cind mia redus programul de la 6 la 3 ore pe zi si acum ultimile 2 saptamini pina la Mutterschutz la 2 ore fara sa semnez nimic in legatura cu micsorarea programului. Cei de la AOK miau zis ca numi platesc mutterschaftsgeld si niki angajatorul numi plateste. Ce ar trebui sa fac in cazul asta sa pot beneficia de mutterschaftsgeld…? sau daca aveti alte sfaturi cum ar trebui sa procedez va rog sa ma sfatuiti. cu RESPECT Alina

   11. Banuiesc ca venitul lunar din aceasta perioada a fost mai mic de 450 de euro, astfel ati fost incadrata la minijob – fara asigurare medicala. Ce scrie pe fluturasul lunar de salar?
    2 aspecte:
    – in acest caz nu mai beneficiati de Muttershatsgeld in conditii normale, ci de suma pausala de 210 euro platiti prin Mutterschaftsgeldstelle des Bundesversicherungsamtes (cazul celor cu mini-job si persoanelor a caror relatii de munca au fost incheiate in timpul sarcinii)
    – daca asigurarea medicala nu a fost platita din mai, inseamna ca si costurile nasterii nu vor fi acoperite, aici vor aparea surprize mari cu 3 zero-uri la factura pentru nastere. Contactati casa de asigurari si vedeti ce se poate face (cel mai probabil va trebui sa va asigurati voluntar in sistem public si sa platiti dumnevoastra din luna mai).

    In paralel, pentru a rezolva problema cu angajatorul, mergeti la ARbeitsgericht si discutati cu cei de acolo situatia – veti gasi sprijin pentru deschiderea unui conflict de munca. Din pacate poate dura mai mult decat termenul nasterii, astfel incat trebuie sa va ocupati de aspectele asigurarii medicale mentionate inainte.

   12. Am citit acum in postarile anterioare, ati mentionat un venit brut de 900 de euro pentru program de 6 ore / 30h pe saptamana, 3 ore zi/15h saptamanal = 450 Euro adica minijob, acesta este explicatia pentru Mutterschaftsgeld.
    Sper sa mai puteti rezolva ceva deoarece de la momentul apartiei evenimentului reclamat (reducerea programului de lucru) nu ati reclamat oficial.
    De ex. in Romania un angajat are posibilitatea doar 30 de zile de a deschide un litigiu de munca.

   13. sunt casatorita si sotul e asigurat cred ca nu am a plati nasterea . in cazul cum mia modificat programul dupa a patra luna de lucru, de la 6 la 3 ore fiind si in perioada de proba, avea dreptul sa-mi reduca programul ?. in caz ca rezolv p cale amiabila si plateste asigurarea din urma,primesc mutterschaftsgeld ? sau dumneavoastra dac ati fi in lokul meu cum ati face? cu RESPECT Alina

   14. Daca sotul e asigurat, nu inseamna ca si dumneavoastra sunteti automat asigurata.
    Trebuie ca sotul sa solicite acest lucru casei de asigurari, trimitand formularele necesare si apoi veti primi un nou card de asigurat de la casa de asigurare a sotului.
    Legat de cealalta problema – daca angajatorul va accepta si va plati din urma (foarte putin probabil, deoarece va considera ca nu ati lucrat efectiv orele respective si faptul ca nu ati reclamat pana in acest moment) atunci primiti mutterschaftsgeld, contrar primiti suma pausala de care v-am vorbit in postarea anterioara.
    Personal in secunda 2 eram la Arbeitsgericht si deschideam un conflict de munca – am trecut prin asa ceva in Romania in 2009 – sotia era insarcinata si internata in spital, a fost concediata disciplinar pentru lipsa de la locul de munca, decizia fiind emisa pe 10 octombrie pentru lipsa de la munca in perioada 13-17 octombrie (patronul se credea clarvazator). Ciudatenia a fost ca, prin relatii pe linie politica, ITM Brasov a avizat aceasta concediere si a respins orice reclamatie a noastra ca nefondata, sotia nu s-a prezentat la munca a fost concluzia lor, chiar daca decizia fusese emisa anterior datelor reclamate de angajator si pe perioada respectiva existau concedii medicale, contractul de munca fiind suspendat. A urmat mai bine de 1 an de procese cu ITM-ul si angajatorul ce desigur le-am castigat. Va spun toate acestea ca sa intelegeti pozitia mea ferma, nu i-as ierta pe indivizi de genul asta si le-as solicita si daune morale cat sa nu poata duce.

   15. Da dle Iulians sunt coasigurata am cardul cu numele nou dupa casatorie. EU si nici sotu nu stim bine germana,intrebarea nu stiti cumva vreun avocat care vorbeste romana in landul BADEN WUTTENBERG in apropiere de Crailsheim,sau Schwabisch Hall ?….SAU putem rezolva si vara avocat reclamind problema la arbaitsghericht si ne ajuta ei ?….cu RESPECT Alina

 62. Buna ziua!

  Urmaresc site-ul dvs de cv vreme si tin sa va felicit ca puteti ajuta atatia oameni. Citind des mail-urile de la dvs am primit si raspunsurile de care as fi avut nevoie la un moment dat si nu am fost nevoit sa va adresez personal intrebarile ,insa…. ciudat este faptul ca tocmai a venit si randul meu neputand afla din alte surse ceva concret.Problema care ma apasa suna cam asa: Lucrez de 1 an pe Gewerbe si nu am asigurare datorita unor ganduri de ”bogatie” (daca as putea sa le spun asa) si recent m-am hotarat sa imi chem sotia in Germania si cum o surpriza nu vine niciodata singura tocmai am aflat ca voi fi tatic.Intrebarea mea este DACA PLATESC ASIGURAREA SOTIA POATE PRIMI INGRIJIRI MEDICALE SI TOATE CELE NECESARE NASTERII SI INTRETINERII COPILULUI INDIFERENT IN CE LUNA SE AFLA ACTUAL?

  Va multumesc!

 63. Lucrez in germania cu contract si sotia este gravida in luna a doua si este asigurata in spania as avea dreptu la ceva benefici financiare de catre statul german daca naste in germania?

  1. Doar daca naste in Germania, nu! In schimb, daca va locui in Germania cu nou nascutul, va beneficia de Elterngeld timp de 12 luni si de Kindergeld ( alocatie pt. copil) in valoare de 184 euro.
   Atentie, pentru controalele medicale si pentru nastere ii trebuie neaparat asigurare in Germania!

 64. Buna ziua,

  Copil sau job??

  As avea nevoie de cateva sfaturi referitor la situatia in care ma aflu. Pana in aprilie 2013 am lucrat in Romania, timp de 10 ani si sotul meu la fel. Din aprilie el lucreaza cu acte in regula in Munchen. Eu bineinteles am renuntat la job in Romania si am venit in Munchen. El are asigurare,cred ca la AOK, eu sunt trecuta pe asigurarea lui. Intrebarea mea este, avand deja 33 de ani,ar fi cazul sa ne gandim la un bebe,dar in acelasi timp mi-as continua cariera, (pofes.de lb engleza) deoarecece nu stiu ce sanse am mai tarziu. Daca raman insarcinata,si beneficiez de asig sotului,dupa nastere exista vreun ajutor social pt mine ca mama,sau pt copil sau nu?
  Va multumesc anticipat pt sfaturile ce vor urma.

  1. Buna, Cristina. Fiind asigurata pe asigurarea sotului tau primesti din partea statului german chiar daca nu ai lucrat aici 300 euro Elterngeld timp de 12 luni (sau sotul tau intra 2 luni in Elternzeit primeste 65%-67% din salar si tu primesti 12 luni tot 300 euro lunar) + 184 euro lunar Kindergeld. Ai timp de pe acum sa te informezi despre toate in liniste. Succes.

 65. Buna ziua,
  Locuiesc in Germania de pe 1.mai 2013, si de curand am aflat ca sunt gravida.Nu sunt casatorita, si nu muncesc,urmeaza sa imi vina dreptul de munca de la Munchen.Nu am nici un fel de asigurare.
  Mentionez ca eu ar trebui sa nasc in febr. anul viitor..daca voi mnci pana in ultima luna de sarcina, voi primi vreo alocatie pt. copil?voi putea sta acasa 36 de luni, tinand cont ca eu voi munci numai 9 luni max? Voi suporta eu costurile nasterii(in cazul in care voi avea A.O.K.) si nu voi fi casatorita?
  Astept raspuns.
  Multumesc anticipat.

  1. – veti primi alocatia pentru copii
   – perioada de crestere a copilului este de 12 luni timp in care veti primi 65% din media venitului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 de Euro. Pana la 36 de luni vi se va plati contributia la fondul de pensie.
   – daca sunteti asigurata atunci costurile nasterii sunt preluate de catre asigurator. Trebuie sa aveti grija ca la un moment data sa aduceti la cunostinta, in scris, angajatorului despre faptul ca sunteti insarcinata.
   Despre ce contract vorbim? Pe perioada determinata / nedeterminata, minijob? Detaliati putin, pot fi detalii importante.
   Succes si felicitari!

 66. voi munci si pe tura de noapte asta insemnaind 8 ore, contractul va fi pe perioada de 6 luni. EU cand ar trebui sa ii spun patronului ca sunt gravida peste1-2 luni? Ar trebui sa fac niste acte dp acum pt Kindergeld?

  1. Daca e contract determinat pe 6 luni atunci trebuie sa va asteptati ca acesta sa nu mai fie prelungit – nu veti mai fi asigurata medical si va trebui sa va ingrijiti sa incheiati o asigurare voluntara in sistemul public pentru a beneficia de acoperirea costurilor nasterii si a tuturor problemelor medicale implicate.

  1. Le primit, doar ca lunile fara venituri atarna greu in jos in calculul Elterngeld-ului (se considera 0 Euro in calculul mediei pentru lunile nelucrate).

 67. buna ziua,

  Unde se trimite formularul V800 – (Antrag auf Festellung von Kindererziehungszeiten) – pentru cei care locuiesc in Rheinland-Pfalz.

  Multumesc,

  1. Le trimiteti la cel mai apropiat sediu Deutsche Rentenversicherung – oricum ele vor fi retrimise la Berlin de unde veti primi si raspunsul. Cititi in descrierea despre Kindererziehungsgeld facuta de mine – aveti nevoie si de celelalte 2 formulare.

 68. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare referitor la acest subiect.
  Sunt casatorit si din Februarie 2012 m-am mutat cu sotia in Germania – Mönchengladbach.
  Eu am un contract de munca la o firma privata aici si astfel amandoi beneficiem de asigurari medicale.
  Sotia este insarcinata (in 6 luni) si nu este angajata aici.
  Este posibil ca eu sa raman fara servici la sfarsitul anului 2013 (firma se desfiinteaza)…
  Intrebarea mea este urmatoarea: am dreptul sa depun eu cere de “ingrijire copil” si astfel sa beneficiez de un ajutor financiar in acest sens (cei 67% din salarul net pe o perioada de 12 luni)?
  Sau pt ca sotia nu este angajata se presupune ca ea se poate ocupa de ingrijirea copilului si eu nu sunt indreptatit sa aplic pt un astfel de ajutor.
  Daca aveti alte sugesti pt noi va rog sa le faceti.

  Va multumesc anticipat!
  cu respect,
  Bogdan

  1. Oricare dintre parinti poate opta pentru Elternzeit – 12 luni un parinte, 2 luni celalalt parinte – mai multe, daca in timpul perioadei de Elternzeit va angajati, puteti schimba – sotia va continua Elternzeit-ul in timp ce dumneavoastra mergeti la munca. Se pot face 3 schimbari, conditia este ca un parinte sa stea in calup-uri de minim 2 luni.
   Dar daca dumneavoastra aplicati pentru Elternzeit, vi se va solicita permisul de munca, il aveti?

   1. Multumesc pt raspuns. Da, am contract de munca si permis de munca pe perioada nedeterminata. Din ce spuneti dumneavoastra inteleg ca as avea acest drept chiar daca sotia nu lucreaza. Cand ar trebui sa aplic pt acest lucru? Inainte sau dupa nasterea copilului? Va multumesc din nou! sa aveti o zi frumoasa!

   2. Bogdan, pt Elternzeit aplici dupa nastere dar exact cu 7 saptamani inanite de termenul nasterii trebuie sa instiintezi angajatorul in scris ca doresti Elternzeit si pe ce perioada anume si sa ceri si confirmarea la cererea ta.

 69. Antrag auf Elternzeit
  Sehr geehrte Damen und Herren,
  hiermit beantrage ich zur Betreuung und Erziehung meines Kindes (Name, Vorname, voraussichtliches Geburtsdatum_______) Elternzeit für den Zeitraum vom 1 bis einschließlich 2 Lebensmonat.
  Nach einer 2 monatigen Auszeit werde ich wieder meine volle Arbeitskraft für Sie einsetzen. Für eine schriftliche Bestätigung wäre ich dankbar.
  Mit freundlichen Grü0en Ort, Datum

 70. Buna ziua , , lucrez de 3 luni de zile la o pescarie din landul Buesum Germania , salariul meu in mana este de 1200 de euro. , sunt cu sotia si cu cei doi copii unu de 4 ani , si celalat de 4 luni , am d epus acte pentru alocatie , si pentru cei 300 de euro , mai pot beneficia si de alte ajuitoare avand in vedere ca sunt singurul care lucreaza ? va multumesc anticipat !

  1. Puteti aplica pentru plata contributiei la pensie pentru sotie, pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.
   Alte drepturi la ajutoare sociale nu aveti, exceptie Wohngeld si eventual Kinderzuschlag.
   Succes!

 71. Buna ziua!!! as dori sa stiu daca ,in cazul in care mama la nastere are lucrat doar 8 luni in germania cu asigurare platita si contract de munca,beneficiaza de nastere si controale gratuite…..in princiuiu daca nu are 1 an de zile lucrat cu contract si asigurare. va multumesc

 72. buna ziua! sunt in urmatoarea situatie: eu sunt studenta in Romania, ultimul an. sotul meu munceste cu contract de 6 luni in Germania. Am afla acum ca sunt insarcinata. doresc sa ma mut acolo si sa nasc acolo. eu nu sunt trecuta pe asigurarea lui momentan, insa asta dorim sa facem. crede-ti ca se poate?pot beneficia gratuit de nastere daca sunt trecuta pe asigurrea lui abia acum? Multumesc anticipat pentru raspuns!

 73. Buna dimineata suntem o familie din München lucram de 3 ani aici cu contract acum vine si fetita noastra aici in virsta de 7 ani am facut toate formele pt inscrierea la scoala.Vrem sa stim daca putem obtine alocatia anticipat de la statul german deoarece ea nu a beneficiat decit de alocatia din Romania. VA MULTUMESC

  1. Cred ca va referiti la alocatia retroactiva, nu anticipat.
   Daca fetita a locuit in Romania cu unul dintre parinti atunci puteti cere alocatia din momentul in care celalalt parinte a inceput lucrul in GErmania. Daca ambii parinti au locuit in Germania iar copilul a fost in grija unei terte persoane (ex. bunicii) atunci nu aveti dreptul la alocatie retroactiv, ci doar din momentul in care copilul va fi inregistrata in locuinta dumneavoastra din Germania.
   Succes!

 74. Multumesc pentru raspus Dar pt sora ei in virsta de 4 ani ramasa in romania cu bunica ei pot sa primesc alocatia de la statul german

  1. Tocmai vi s-a raspuns! Pentru fetita ramasa in ingrijirea bunicii in Romania, nu puteti primi alocatie din Germania.

 75. Buna Iulian…sa-mi spun si eu povestea…Sunt in Germania de 2 ani cu sotul meu si fetita de 10 ani.Si eu si sotul avem Unbefristet.Eu am lucrat 1 an si 3 luni iar din aprilie sunt somera.Sotul meu lucreaza in continuare iar eu si fetita suntem coasigurate pe el la SBK.Sunt insarcinata in 2 luni,si din cate mi-a zis medicul urmeaza sa am gemeni.Problema e urmatoarea:in septembrie mi se termina somajul si nu stiu ce sa fac..Ce ma sfatuiesti?As putea sa ma angajez si sa nu zic nimic angajatorului?(ink nu mi se vede burtica)Dar atunci automat imi va face asigurarea de sanatate pe persoana mea!Dar cand o sa observe angajatorul cu siguranta n-o sa-i convina si n-o sa-mi prelungeasca contractul si atunci iar o sa revin la problema ca va trebui sa ma asigur din nou pe sotul meu ..Si ma gandesc ca cei de la SBK n-o sa ma mai asigure pe sotul meu daca ma vede cu burtica mare,nu?Daca n-o sa ma angajez,as putea beneficia mai departe de ajutor de somaj si sa raman in continuare asigurata pe sotul meu la SBK?Ar trebui sa-i anunt pe cei de la somaj ca sunt gravida si sa nu-mi mai trimita prin posta oferte de lucru?Nu stiu cum sa procedez…Te rog da-mi un sfat cum ar trebui sa fac sa fie bine si sa nu platesc costurile de nastere aici..Eu as vrea sa mai lucrez vreo 3-4-5 luni cat mai pot dar mi-e frica ca n-o sa mai pot sa-mi fac asigurarea ulterior…ce ma sfatuiesti Iulian?

  1. Odata ce sotul este asigurat in sistem public nu trebuie sa va faceti griji in privinta asigurarii medicale, puteti ramane coasigurata in continuare iar costurile nasterii vor fi suportate de casa de asigurare iar dupa nastere inclusiv copiii vor fi asigurati.
   Daca va angajati atunci nu veti mai fi coasigurata dar in orice moment daca se intrerup relatiile de munca puteti sa va reasigurati pe asigurarea sotului, nu va faceti griji atat timp cat acesta are asigurare in sistem public si faceti la timp actele de asigurare.

   In privinta celor de la jobCenter – cel mai bine discutati cu ei, parte din obligatiile dumneavoastra ca si beneficiara de prestatii sociale este sa fiti la dispozitia lor in cazul aparitiei eventualelor oferte de locuri de munca. Incercati dupa perioada de somaj, functie de venitul sotului, poate va incadrati la alte tipuri de ajutor social – Hartz IV ?!
   Succes!

 76. Multumesc mult Iulian ptr raspunsul atat de promt(ca de obicei) 🙂 Insa un lucru nu am inteles..daca ma angajez,da,n-o sa mai fiu asigurata pe sotul meu..Sa zicem ca lucrez pana la 7 luni si atunci cu siguranta voi avea burta mare si nu m-ar mai tine angajatorul,atunci raman iarasi neasigurata.Daca ma duc atunci cu 2 luni inainte sa nasc sa-mi fac iarasi asigurare pe sotul meu crezi ca ma vor asigura cand ma vor vedea cu burta mare? Multumesc mult,astept raspuns si nu te voi mai deranja…

  1. Nu are importanta momentul in care va reasigurati, asigurarea va plati nasterea. Ca sa fie totul si mai bine si mai simplu, asigurarea dumneavoastra cand va angajati sa o faceti tot la SBK.

 77. Multumesc mult Iulian…sa-ti de-a D-zeu multa sanatate ptr. ca esti atat de bun si raspunzi la problemele noastre…Numai bine 🙂

 78. Buna ziua!

  Am si eu o problema. Sotul meu este in Germania, acum asteapta sa ii vina contractul de munca pe perioada nedeterminata si sa se angajeze cu forme legale si sa isi faca asigurare medicala.
  Intre timp eu sunt angajata in Romania si sunt insarcinata, am aproape 6 luni. Dupa ce intru in concediu prenatal de la servici as vrea sa plec in Germania sa nasc acolo. Dar nu stiu cum trebuie sa procedam cu concediile medicale de prenatal si postnatal, cine le elibereaza, daca ni le elibereaza in Germania daca vor fi valabile si la firma aici in Romania ca sa pot lua banii pe concedii sau voi lua bani pe concedii in Germania?
  In alta ordine de idei, cum mi se va incheia contractul de munca cu firma din Romania daca nu sunt valabile concediile medicale pre si post natal (in cazul in care acestea imi vor putea fi eliberate in Germania).
  Va multumesc anticipat!

  1. In mod normal este nevoie de prezenta dumneavoastra, fizic vorbind, in Romania, pentru a va incheia situatia in ceea ce priveste locul de munca.
   Niciun medic din Germania nu va poate elibera astfel de concedii deoarece nu vorbim de boala – trebuie sa ridicati in perioada de maternitate concediile medicale de la medicul de familie din Romania (necesita prezenta fizica, cu semnatura, lunar) si trimiterea acestora la angajator.
   In perioada de maternitate si concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani, contractul de munca la firma din Romania se suspenda – trebuie sa faceti din timp cerere in acest sens catre angajator. La terminarea concediului de maternitate (14 saptamani in jurul dpn-ului) trimiteti cererile angajatorului.
   Pentru a putea naste in germania, va trebui sa fiti asigurata medical – coasigurata pe asigurarea sotului, dar pentru aceasta inseamna sa aveti anmeldung in Germania. A avea anmeldung in Germania inseamna ca pierdeti orice drept la indemnizatie de crestere a copilului din partea statului roman, in schimb putand primi Elterngeld in Germania in cuantumul minim de 300 de euro timp de 12 luni.
   Succes!

   1. Eu as vrea sa nasc in Germania. Asta inseamna ca trebuie sa am anmeldung, iar asta inseamna ca la servici situatia mea care va fi? In Germania nu-mi elibereaza nimeni concedii medicale (medicul ginecolog)? Daca am anmeldung in Germania, medicul de familie din Romania nu mai poate sa-mi elibereze certificate de concedii medicale?

 79. buna ziua…poate ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns la o intrebare!lucrez in Germania de aproape doi ani de zile (Luna viitoare se fac doi ani),sunt cu toate actele in ordine,permisul de munca este nelimitat….sunt graviduta si in Luna martie urmeaza sa vina bebita….pt k aici nu am nici un fel de sprijin ,dat fiind faptul k locuiesc doar cu sotul,as dori pe perioada concediului maternal sa merg cu bebe in Romania…intrebarea mea este:mai primesc Elterngeld daca pt un an de zile nu o sa mai am Anmeldung in Germania?(knd timp voi fi plecata vreau sa renunt si la kirie)multumesc mult……astept raspunsul dumneavoastra!

   1. si daca nu renunt la anmeldung,dar totusi un an de zile stau in romania este vreo problema????odata cu inceperea formalitatilor pt Elterngeld respectiv Kindergeld,totul se vireaza in cont….sau este nevoie de vreo semnatura cv lunar (de exemplu cum se procedeaza la noi in cazul celor care primesc somaj)!!!!multumesc…

 80. Din moment ce nu locuiti in Germania trebuie sa va faceti abmeldung! Cum spunea dl Iulian mai sus, nu veti mai avea dreptul la prestatii sociale oferite de statul german.
  Inteleg ca locuiti deja de 2 ani in Germania. Daca nici dupa 2 ani nu reusiti sa scapati de meteahna asta tipic romaneasca, inseamna ca n-ti facut nimic sa va integrati cu adevarat la sistemul german…
  Ceea ce vreti sa faceti dumneavoastra se numeste “inselaciune”. Suna dur, dar neamtul e direct!

  1. draga elena,ms mult de sfaturi!!!!sunt romanca si asa voi muri!:)nu sunt absolut deloc interesata sa preiau mentalitatea nemteasca!!!!era vb de un singur an,apoi obligatoriu ma intorc la servici:)

   1. Dna elena v-a raspuns absolut corect, nu trebuie sa o luati ca o ofensa, ce incercati sa faceti este frauda si daca sunteti descoperita veti suporta consecintele de rigoare.

 81. Buna ziua,

  lucrez in Germania de 1 an si doua luni deja, cu contract unbefristet, la fel si sotul meu, la o companie multinationala, avem asigurari de sanatate individuale in sistemul public de sanatate, incheiate cu Techniker Krankenkasse. As dori sa raman insarcinata intr-un viitor apropiat (as fi la al doilea copil), insemnand ca pana la nastere as putea avea chiar 2 ani de munca legala aici, insa m-ar interesa daca as putea sa revin la serviciul actual la 3-4 luni dupa nastere sau angajatorul poate sa ma concedieze? 😦
  As avea posibilitatea sa apelez la ajutorul mamei mele care ar putea sa stea cu bebe dupa intoarcerea mea la servici.
  Ma intereseaza doar daca angajatorul ma poate concedia daca anunt ca doresc sa revin destul de curand dupa nastere sau se intalnesc si situatii in care se poate ajunge la intelegere 🙂

  Multumesc mult 🙂

  1. La intoarcerea la munca aveti 4 luni perioada de “readaptare”, timp in care angajatorul nu are drept sa va concedieze (exceptie motivele imputabile – disciplinare).
   Perioada de crestere a copilului este de 12 + 2 luni si poate alterna intre parinti (aveti doar obligatia de a nu lucra in periaoda de Mutterschutz iar concediul de crestere – Elternzeit – sa fie luat in calupuri de 2 luni).

 82. Am locuit 12 ani in Grecia dupa care ne-am mutat din cauza crizei economice de acolo in Germania,unde sotul meu si-a facut o mica firma familiara,iar eu sant insarcinata in luna a 8-a.vom plati asigurarea medicala ca sa pot naste in Germania insa intrebarea mea este asigurarea de sanatate de stat din grecia nu este valabila?
  Si inca o problema daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat.Avem o fetita de 16 ani care a facut scoala pana in clasa a 10 in Grecia ceea ce acolo inseamna primul an de liceu si vrem sa-si continuie scoala in Germania.deocamdata am inscris-o la o scoala de limba care se plateste si destul de scump,insa as vrea sa stiu ce alta posibilitate exista sa-si continuie scoala fara sa platim.Stie engleza foarte bine,greaca si bineinteles limba romana.
  astept raspuns daca nu va cer prea mult.

  1. – asigurarea medicala din Grecia nu mai este valabila in primul rand, odata ce locuiti aici si nu o mai platiti in Grecia, plus ca, prin cardul european de asigurare de sanatate vi se asigura doar tratarea urgentelor medicale (nasterea nu este urgenta).
   – este tardiv sa va asigurati acum pentru a va acoperi costurile nasterii, slabe sanse sa gasiti o firma care sa va acopere costurile. In plus ati pierdut momentul pentru a mai putea fi asigurata in sistem public, astfel va ramane doar optiunea unei asigurari private. Singura sansa este ca sotul sa fi incheiat deja o asigurare in sistem public si atunci puteti fi coasigurata.

 83. Buna ziua,as vrea sa va prezint situatia noastra de familie,in speranta ca ma veti lamuri ce va trebui sa facem. eu si sotul meu avem un baietel de 2 ani.eu stau cu cel mic acasa,sotul lucreaza la o firma de confectionat si montat termopane,pvc si aluminiu.eu am un frate care sta in germania de 9 ani,si am vrea sa mergem si noi acolo,in principiu,trebuie sa-si gaseasca sotul de munca,apoi sa venim si noi,fratele meu nu are loc de munca,este in somaj,deci nu putem sta la ei acasa,dar ma gandesc ca odata ce-si gaseste sotul de munca ,vom avea si locuinta.as vrea sa stiu daca va primi cel mic alocatie si cat anume,si daca este obligatoriu sa-l dau la gradinita pe cel mic,exista o data limita cand se fac inscrieri,sau daca e ok sa merg cu cel mic in germania avand in vedere ca el de abia acum incepe sa vorbeasca limba romana si intelege ce vorbim cu el,ma tem ca-l vom bulversa,nu se vor putea intelege cu el la gradinita,mai ales k el a stat tot timpul cu mine.referitor la asigurarea medicala,eu si cel mic vom beneficia de as med a sotului?sau este in functie de salariu?aceasta meserie ,a sotului meu,se gaseste acolo?se poate face treaba?va multumesc mult!

  1. Stimata doamna,

   totul depinde de contractul de munca pe care il semneaza sotul Dvs, si anume: daca v-a avea contract de munca la un angajator v-a putea beneficia de asigurare de sanatate pe care o v-a plati sotul din salar. In situatia aceasta Dvs si copilul puteti fi asigurati in cadrul unei asa zise asigurari de familie pe care sotul o poate solicita la casa de asigurari. Oricum, dumnealui, dupa obtinerea jobului, respectiv semnarea contractului de munca e obligat sa se inscrie la una dintre casele de asigurari de sanatate. Aceasta nu se obtine automat.
   Daca insa v-a activa cu Gewerbe, trebuie sa isi incheie o asigurare in sistem privat, in cazul acesta pt Dvs si copil trebuie incheiate asigurari private separate…deloc ieftine.
   Copilul invata foarte repede limba germana, si e recomandat sa intre in contact cu ceilalti copii daca doriti integrarea Dvs si a familiei in societatea germana. In plus, copii se descurca sa invete concomitant mai multe limbi deoarece asociaza imaginile cu diverse cuvinte (in limbi diferite)…eu una nu mi-as face griji pentru copil, fetita mea a invatat extreme de repede limba germana la gradinita si nu am experimentat anxietatea de despartire cu care ne-am luptat in Romania…aici, s-a integrat foarte repede in pofida tuturor grijilor pe care ni le-am facut noi, parintii. Insa nu este obligatoriu sa il dati la gradinita. Eu va recomand insa sa o faceti.
   Cat despre alocatie, aceasta o puteti obtine numai dupa ce va stabiliti in Germania, adica dupa ce aveti unde locui, si dupa ce faceti anmeldungul la primarie. Pe acest site exista toate informatiile necesare legate de acte si ce va mai trebuie pt a obtine alocatia in Germania. Cuantumul acesteia este 184 euro.

 84. Buna ziua,
  Ma numesc Sorin si as vrea sa va rog sa ma consiliati in legatura cu urmatoarea situatie:
  Eu am semnat un contract de munca si voi incepe lucrul la o firma din Germania la 1 octombrie.
  Din mai multe motive, as prefera sa plec initial singur, urmind ca sotia si cei doi copii (2.5 ani, respectiv 2 luni) sa vina si ei dupa un interval in care voi gasi o locuinta adecvata, ma voi adapta, etc.
  Intrebare: pentru a putea beneficia de clasa de impozitare 3 si de alocatia pentru copii (Kindergeld) este necesar ca sotia si copiii sa faca Anmeldung chiar de la inceput, adica e obligatoriu sa vina si ei odata cu mine in Germania? Exista vreo forma prin care se poate renunta la alocatia de 42 de lei pentru copii astfel incit sa obtin suma intreaga din DE (184 de euro) ? Declaratiile la Burgerburo se fac pe proprie raspundere sau trebuie acte doveditoare, de exemplu cum ca nu mai beneficiaza in tara de acea alocatie?
  Multumesc mult pentru raspuns.

  1. Pentru a beneficia de clasa 3 de impozitare nu este necesar ca familia sa fie aici, este o prevedere ce ofera aceasta posibilitate pentru cetatenii EU.
   Pentru alocatie veti avea nevoie din Romania de formularele europene pentru alocatie de la AJPS, pe baza acestora vi se acorda Kindergeld in Germania iar odata cu eliberarea formularelor se va stopa alocatia in Romania.

  2. Suplimentar: trebuie sa stiti ca sotia va trebui sa anunte AJPS despre mutarea in Germania, deoarece odata cu mutarea in Germania inceteaza dreptul la indemnizatia de maternitate din Romania. Va putea beneficia in schimb in Germania de indemnizatia similara – Elterngeld – in cuantumul minim de 300 de euro, pana la implinirea varstei de 12 luni a copilului. In plus va putea aplica pentru plata contributiei la sistemul public de pensii German, pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.
   Succes!

   1. Spuneti-mi va rog ce inseamna “plata contributiei la sistemul de pensi german pana la implinirea varstei de 3ani a copilului”???

   2. Am explicat de nenumarate ori in cadrul site-ului: vi se plateste la fondul de pensii contributia ca si cum ati lucra, avand un salar brut de 2800 euro lunar (media veniturilor tuturor asiguratilor din sistem).
    Acest drept este al parintelui ce are grija de copil.

   3. Bună ziua, am și eu o întrebare. ? Am născut in germania și îmi doresc sa călătoresc cu bebe în românia, ce documente trebuie sa fac? Sau pașaport. ? Va rog sa îmi dați un răspuns. , menționez că locuiesc în zona Baden wurttemberg.va Mulțumesc

 85. buna ziua . ma numesc Ovidiu D. , as avea nevoie de cateva raspunsuri daca este posibil. Eu lucrez in Germania de 1 an si 6 luni , sunt casatorit avem un copil de 4 ani si anul acesta in noiembrie va veni al doilea copil. Dupa cum am mentionat eu sunt in regula cu tot inclusiv cu asigurarea medicala pentru familie . intrebarea mea este daca sotia nu a lucrat precedent in Germania si acum urmeaza sa nasca , beneficiaza in afara de alocatie si de vreun alt ajutor privind cresterea copiilor? O alta problema , cand copilul va implini 1 an de viata eu voi beneficia oricum de concediul parental chiar daca sotia sa presupunem ca nu va lucra? Va multumesc anticipat

  1. Sotia va beneficia de Elternzeit – concediu de crestere a copilului 1 an, plata in cazul in care nu a lucrat fiind de 300 de euro pe luna, In plus mai poate beneficia de plata contributiei la sistemul de pensii pentru 3 ani.
   Tatal copilului poate beneficia (optional, va faceti calcule de rentabilitate) de concediu de crestere a copilului de 2 luni (puteti avea si mai mult, dar se scade din concediul sotiei) timp in care primiti ~65% din media venitului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii.
   Succes!

   1. Daca eu ca sot lucrez cu gewerbe platesc asigurare medicala,pot beneficia de acel concediu de 2 luni dupa cele 12 ale sotiei,sau doar cei care lucreaza cu contract de munca?Multumesc

   2. Puteti beneficia.
    Ca regula generala, toate persoanele beneficiaza de concediu de crestere a copilului, diferenta consta in cuantumul banilor primiti ca indemnizatie – Elterngeld.

   3. Dar se poate ca sotia sa ia si celelalte 2 luni ale sotului in continuare?Si daca da trebuie sa mentionam de la inceput sau la sfirsitul perioadei de Elterngeld tre sa facem alte completari?

    Multumim frumos

   4. Nu! Perioada standard de Elternzeit este 12 + 2 luni, se pot combina, se poate renunta, dar perioada maxima de Elternzeit pentur un parinte este de 12 luni, singura exceptie fiind cazul parintilor singuri ce pot lua intreaga perioada de 14 luni.
    Succes!

   5. Si ca sa beneficieze sotul de cele 2 luni trebuie mentionat de la inceputul aplicatiei sau ininte de terminarea celor 12 luni ale sotiei?Multumim

   6. Sotul trebuie sa mentioneze de la inceput in formularele de aplicare perioada pentru care opteaza (daca opteaza, poate si renunta la ele atunci cand, financiar vorbind, nu este favorabil). Dar se accepta schimbari pe parcurs, maxim 3: mutarea perioadei, marirea periaodei – ex. unul din parinti doreste sa stea 4 luni iar celalalt 10.
    Important sa retineti faptul ca puteti lua cele 2 luni oricand, nu este obligatoriu la sfarsitul celor 12 luni ale mamei, puteti lua si in paralel, in primele luni de viata – va aranjati perioada functie de cum e mai convenabil pentru dumneavoastra.

   7. Important de retinut este faptul ca trebuie sa anuntati angajatorul cu cel putin 7 saptamani inainte despre intentia dumnevoastra de a beneficia de Elternzeit.

   8. Eu ca sot,lucrez pe gewerbe de 2 luni si sa fiu sincer nu am activitate pe cont,am lucrat citeva zile si unde am lucrat mi sa dat cash in mina ,ca sa-mi iau la inceput acele 2 luni de elterngeld mi se va acorda minimul adica 300 euro am dreptate?Urmeazain citeva saptamini sa-mi vina un raspuns de la un angajator,si ca sa nu ma complic peste 12 luni cu el consider ca e mai bine sa profit acum de aceasta optiune ca apoi sa mearga sotia mai departe.

 86. buna ziua, as dori sa ma lamuriti si pe mine..eu voi naste in decembrie, si as dori sa stiu cum sa procedez in legatura cu actele copilului, vom face botezul in RO in aprile si cum sa procedam cu actele lui..am vrea sa.ii scoatem pasaport in tara..si cam cat dureaza scosul actelor in RO..iar in legatura cu acele 2 luni de concediu ale sotului *(*situatia lui ovidiu de mai sus), acele 2 luni se iau la inceput cand voi naste eu sau se poate lua oricand..eventual atunci cand voi pleca in RO..? multumesc mult..

  1. In tara toata procedura de obtinere a actelor copilului: certificat de naster, pasaport, poate dura cam 1 luna. Aveti optiunea de a scoate certificatul de nastere la consulat in Germania, puteti de asemenea sa faceti si pasaportul aici dar trebuie sa aveti grija sa faceti programare din timp.
   Daca alegeti totusi sa faceti pasaportul in tara atunci aveti nevoie de la consulat de un titlu de calatorie pentru copil, pentru a putea calatori in tara.
   Succes!

  2. In privinta perioadei de Elterngeld: perioada standard este de 12 luni un parinte + 2 luni celalalt, dar se pot combina oricum, de ex. mama poate lua 7 luni iar tatal 7. Faceti-va calcule daca e rentabila aceasta perioada pentru tata, din punct de vedere al venitului pentru perioada de elternzeit.
   Succes!

 87. multumesc mult…mentionez ca eu nu am lucrat si nu lucrez , doar sotul lucreaza, cu acte in regula…adica eu as putea lua 12 luni si tatal 2 luni,iar in cele 2 luni tatal sta acasa? adik nu se duce la munk?.sau cum este procedura..? si deci poate sa ia acele 2 luni in aprilie cand plecam in RO? Sau doar la inceputul perioadei de nastere? multumesc pentru intelegere…sau in cazul in care plecam ce fel de concediu este? normal cel de la firma sau din concediul de Elternegeld? multumesc..

  1. Tatal in cele 2 luni nu va lucra, este perioada de Elternzeit – concediu de crestere a copilului. Trebuie sa anunte din timp angajatorul asupra acestui aspect. Perioada in care tatal poate alege este oricand in intervalul 1-14 luni de varsta a copilului.
   Inca odata va atrag atentia asupra venitului sotului pentru perioada respectiva, va fi drastic redus, faceti-va calculele inainte de a decide asupra acestui aspect!
   Succes!

 88. buna ! in cautarea de informatii , am descoperit aceasta pagina, am citit ce am citit , si m-am decis ca sa intreb direct ! eu locuiesc in spania , acum aiici in 2013 cred ca deja se stie e dezastru cu locurile de munca , doresc sa plec in germania; de ce tocmai germania?! pentru ca acolo locuieste sora mamei mele, si din 2 motive as pleca : ca sa fim impreuna, ( criza financiara ne uneste) si al 2-lea ca ar fi un sprijin la un nedorit esec! bun , care e povestea mea?! deci, locuiesc in spania, am nascut acum 6 luni un baietel aici in spania, locuim de 8 ani aici , dorim sa mergem in germania , ce drepturi avem acolo ? avem vreun ajutor, alocatie pt copil ? fiind nascut in spania ?!parintii, copilului (adica eu si perechiea mea ) santem necasatoriti , , din cate am citit e mai bine daca am fi casatoriti, aici in spania nu ne pune nici o piedica , ba chiar sant care prefera sa stee toata viata asa , iar statul e obisnuit cu ´´las parejas´´.si o ultima intrebare vreo pagina unde se gaseste de munca daca nu sti limba sau doar sti putin , si sa fie de incretdere , ca ulte tepe se pot lua …va multumesc , de moment ! o zi buna !

  1. Faptul ca ati locuit in Spania si ca aveti copii nascuti acolo nu e relevant in aceasta situatie, veti avea acelasi statut ca orice persoana ce se muta din Romania in Germania.
   Kindergeld veti primi doar daca unul din parinti va lucra sau dupa 6 luni de sedere in Germania.
   Statul german nu pune piedici in calea celor ce nu sunt casatoriti dar ofera facilitati fiscale celor ce sunt casatoriti (calcularea impozitului pe venit pe familie si aplicarea deducerilor pentru ambii soti la venitul rezultat).

   1. copilul nascut in afara germniei , nu are nici un ajutor?! alocatie?! numaidacaparintii lucreaza legal, macar 1 din ei,?!

   2. E irelevant unde s-a nascut copilul, este important statutul parintilor privind intrarea sub incidenta legii impozitului pe venit in GErmania – daca lucreaza macar unul din ei atunci beneficiaza de alocatie din prima zi de lucru, daca nu, dupa 6 luni de sedere in Germania a parintilor.

 89. buna ziua io am o intrebare .alocatiile la copii cine le da institutiile protectiei copilului sau primaria in germania..aceasta intrebare mia fost adresata si nu am stiut va rog daca puteti sami spuneti..va multumesc

 90. Buna ziua….din 2010 am muncit sezoniera (2 luni in 2010….2 luni in 2011…iar in 2012…am fost 2 luni cu pauza de 2 luni si am revenit in germania pentru 4 luni.. iar anul acesta 3 luni,dupa care am plecat in Romania si am stat 4 luni ) pe firma germana undeva langa Bremen si de 2 luni m am mutat impreuna cu prietenul meu in landkreis Freising. M am inscris la un curs de integrare insa nu muncesc.Mentionez faptul ca am un copil din casatoria anterioara si as dori sa o aduc aici la scoala.In conditiile in care eu nu lucrez doar prietenul meu ,copilul beneficiaza de alocatie?
  Va multumesc

 91. Buna ziua,
  Ma numesc Dana B. am 6 luni de cand sunt in Germania , de 3 luni de zile lucrez si am asigurare de sanatate.Acum 1 luna am aflat ca sunt insarcinata, contractual pe care il am in momentul de fata imi expira pe 10.10.2013 si apoi se reinoieste pana pe 31.12.2013.Ce se intampla din momentul in care nu o sa mai pot lucra? O sa pot primi concediu de maternitate ? Asigurarea o sa fie valabila pana la nasterea copilului? Mentionez ca tatal copilului munceste de mai mult de 1 an de zile si are drept de munca permanent…problema este ca nu sumtem casatoriti.
  Va multumesc!

  1. Din momentul in care nu mai lucrati asigurarea medicala va inceta si va trebui sa o preluati, adica va trebui sa va faceti incheiati asigurare medicala (recomandat voluntara in sistem public), va va costa ~135 euro lunar. Fara aceasta asigurare medicala costurile nasterii va trebui sa le suportati dumneavoastra.
   Concediul de maternitate – Elternzeit – il primiti, toate mamele il primesc, diferenta constand in cuantumul acestuia – ~65% din media venitului brut realizat in cele 12 luni anterioare nasterii, -21% contributiile sociale.
   Mutterschaftsgeld o sa primiti pausal 210 euro.
   Este irelevant faptul ca tatal copilului lucreaza si are permis de munca atat timp cat nu sunteti casatoriti.
   Succes!

   1. Buna ziua,

    revin la dumneavoaatra cu urmatorul aspect.In data de 10.10.2013 mi-au facut prelungirea de contract pana pe 09.04.2014, in acest caz asigurarea medicala ramane valabila.Problema este ca nu am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata, ce se poate intampla cand ii anunt ? si ce se intampla in momentul in care nu o sa mai pot sa lucrez ? o sa-mi pot lua concediu medical?

   2. Aici pe site am scris un material despre protectia maternitatii la locul de munca, cititi-l, veti gasi informatii de interes pentru situatia dumneavoastra. Vorbim de minijob?
    Daca tot aveti nelamuriri atunci ma puteti contacta si putem sta de vorba pentru clarificarea situatiei.

 92. sotul meu lucreaza de 3 ani in germania cu acte in regula, din iulie am venit si eu cu cei 2 copii , acuma am ramas insarcinata si as vrea sa stiu daca pot naste aici fara sa platesc sotu are asigurare eu inca nu , va multumesc

 93. Buna am nascut de curind in Germania,saptamina aceasta am ridicat certificatul de nastere in original,cel international,plus 3 adeverinte pentru alocatii.Bun,acum urmeaza sa aplic pentru acele beneficii.Dupa ce am rascolit zile si nopti site-ul am concluzionat ca in situatia mea(eu nu am lucrat legal in DE,sotul lucreaza cu gewerbe,are asigurare la DAK,eu sunt co-asigurata)putem beneficia de :
  1)Kindergeld 184 Euro
  2)Elterngeld 300 Euro
  3)Rentenversicherungspflicht wegen Kindererziehung.
  Ar mai fi si alte facilitati,pe care nu le-am enumerat sau cam astea ar fi pentru situatia mea concreta.Nu de alta dar cheltuielile depasesc veniturile familiei noastre asa ca vrem sa profitam de toate facilitatile care ni s-ar acorda,evident ca daca nu dai din coate nimeni nu iti aduce nimic la picioare.

 94. Buna ziua!suntem doi tineri casatoriti veniti recent in Germania, Munchen. Problema noastra este urmatoarea….eu sunt insarcinata in 5 luni iar sotul meu va incepe in curand lucrul, doar ca va avea gewerbe. Ce asigurare ar trebui sa faca astfel incat eu sa fiu coasigurata si practic sa pot sa nasc gratis aici sau mai bn zis am vreo sansa sa nasc aici fara a platii mii de euro?Va multumesc!

   1. Suntem veniti de 2 saptamani iar in urma cu o saptamana ne-am inregistrat la primarie. Eu am 21 de ani si nu am lucrat in romania decat la negru, deci nu am avut asigurare. In schimb , sotul a lucrat legal avand toate contributiile platite la stat.

   2. Sotul sa ia formularul S1 de la CJAS si il depuneti la asiguratorul german, astfel puteti incheia asigurare in sistem public si puteti fi coasigurata, si dumneavoastra si copilul, costurile nasterii fiind astfel acoperite. Nu mai amanati momentul, eventual sotul sa mai plateasca in Romania pentru inca 2 luni (~30 RON pe luna) pentru a fi siguri ca aveti continuitate si sa fiti acceptati.
    Succes!

   3. Toate aspectele astea mi se par foarte complicate. Va rog lasati-mi o adresa de email unde pot sa va gasesc pentru a discuta mai amanuntit problema! Va multumesc mult!

 95. Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu acest subiect. Daca contractual meu de munca se va termina in aprilie si eu voi fi atunci in luna a sasea a sarcinii voi putea beneficia atunci de somaj ? mi se va acorda acest drept chiar daca sunt insarcinata? mentionez ca voi avea in acel moment 1 an si 2 luni lucrate la actualul loc de munca.Va multumesc anticipat !

   1. Deci voi beneficia din luna a sasea pana la nastere de 3 luni de somaj.Si atunci Elterngeld cum se va calcula? se vor lua in considerare doar ultimele 9 luni lucrate si pentru perioada de somaj ,cele 3 luni , venitul luat in calcul va fi 0 ? deci daca voi ramane acasa 1 an cu bebe atunci Elterngeld va fi de 67 % din ultimele 9 luni lucrate impartit la 12 ? va multumesc inca o data pentru ajutor

   2. Pentru Elterngeld se ia in calcul media pe ultimele 12 luni anterioare nasterii din venitul realizat din activitati salariale si activitati independente, ajutorul de somaj este… ajutor, nu este venit. In cazul dumneavoastra Elterngeld-ul se va calcula luand in calcul venitul pe cele 9 luni/12, procentul de baza fiind de 65% + bonificatii functie de situatia familiei (pentru venituri mai mici de 1000 euro, pentru alti copii aflati in intretinere).

   3. Mai exact, incepand cu 2013 modul de calcul s-a schimbat – procentul de 65-67% nu mai este din media venitului net ci din media venitului brut din care se scad 21% pentru asigurari sociale, taxa de biserica si o suma pausala pentru impozit, modelul de calcul din venitul net, ca in trecut, este doar orientativ, dupa formula noua apar de obicei variatii de 50-90 euro (in minus).

   4. Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru rapiditate.Am calculat si la un salariu de 850 de euro lunar voi avea Elterngeld-ul pe o perioada de un an de aproximativ 450 de euro . va doresc o seara placuta in continuare si numai bine

 96. Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru rapiditate.Am calculat si la un salariu de 850 de euro lunar voi avea Elterngeld-ul pe o perioada de un an de aproximativ 450 de euro . va doresc o seara placuta in continuare si numai bine

 97. buna ziua sintem o familie cu 4 copii minori locuim in italia .din cauza unei probleme de sanatate am pierdut tot ce aveam dupa 13 ani de italia. din cauza crizei e imposibil sa mai supravietuim in italia cu familia noastra .avem prieteni care ne sfatuiesc sa plecam in germania .numai ca e e frica de un nou inceput ce ne sfatuiti .in romania nu avem nimic nu avem unde sa ne intoarcem .daca venim in germania ce ne asteapta. care sint problemele cu care ne vom confrunta dar facilitatile.

 98. Buna ziua, ma numesc Veronica B, locuiesc impreuna cu iubitul meu (de origine germana) in Germania reg Baden-Württemberg, am aflat ieri ca sunt insarcinata in 4 sapt. Am o mie de intrebari referitor la situatia noastra. Eu am lucrat 6 luni sezonier, apoi practica la un spital inainte de Ausbildung, am obtinut loc de scoala din aprilie 2014 toate bune si frumoase insa acum in momentul aceste nu am nici un fel de ocupatie deoarece tocmai am aflat de locul de scoala si sunt in cautarea unui job pana in aprilie, insa fiind insarcinata, ce sanse mai am sa mai fiu angajata chiar si pt 4 luni? A doua intrebare, cum e mai bine si avantajos pt noi, fiind casatoriti sau necasatoriti, planuri de nunta am avut si inainte de sarcina insa avand in vedere ca nu am un job acum as vrea sa stiu daca e mai avantajos sa mai asteptam cu eventuala casatorie. Mentionez ca sunt asigurata medical iar prietenul meu este angajat si asigurat cu toate. va rog sa ne ajutati !!
  Va multumesc aniticipat!

  1. Va rog sa ma ajutati. Beneficiez de Elterngeld sau orice altceva avand in vedere ca acum nu lucrez? Daca nu ne casatorim copilul va primi automat numele meu sau se poate optiona pt cel al tatalui?

 99. Daca tatal lucreaza legal in Germania si mama e ilegal (dar cu drept de rezidenta, ca are o casa in proprietate acolo) si naste un bebe, atunci mama poate beneficia de cresterea copilului de 36 de luni?

  1. Ce inseamna ilegal? Detaliati problema pentru a primi un raspuns.
   PS: concediul de crestere a copilului este intr-adevar de maxim 36 de luni dar indemnizatia de maternitate se primeste pt maxim 12.

 100. “Mama e ilegal”, poate nu e un termen tocmai corect; ma refeream ca mama nu a lucrat si nu poate lucra pana nu invata limba germana. Deci mama doar locuieste acolo ca are o casa, naste (nu stiu daca plateste sau nu spitalizarea), iar tatal lucreaza cu contract. Poate primi indemnizatia pt cele 12 luni? E neaparat nevoie sa nasca in Germania? Daca mama locuieste si naste in alta tara din UE si apoi vine in Germania la casa ei(proprietate) si la sotul ei care lucreaza acolo, primeste indemnizatia pt cele 12 luni, iar copilul alocatia?

 101. Buna ziua, Ma numesc Natalia,sunt casatorita si locuiesc de aproape doi ani in Munchen impreuna cu sotul meu.De cand am venit in Germania lucram cu acte in regula,avem asigurare aok, ‘unbefristet’.Acum sunt insarcinata ,am 18 saptamani problema este ca lucrez in curatenie(hotel) cu solutii chimice,microbi,sunt nevoita sa ridic de saltele…am contract pe perioada determinata imi expira in data de 21 februarie 2014 si eu intru in ‘Mutterschutz’ in 8 februarie 2014.termenul de nastere este pe data de 22 martie…am avut trei saptamani concediu medical(mi-a fost rau din cauza solutiilor-varsaturi).La servici am anuntat ca sunt insarcinata dar degeaba nu sunt menajata si sunt expusa riscurilor…intrebarea mea este daca o sa imi iau concediu medical in continuare o sa intampin probleme?sau daca o sa vorbesc cu doctorul specialist ginecolog sa imi elibereze ‘arbeits verbot’ o sa ma afecteze cand o sa imi depun actele pentru ‘Elterngeld'(adica o sa iau mai putin de 65 la suta;angajatorul ma poate da afara din cauza aceasta???)Angajatorul incearca sa imi faca acum probleme din cauza unei fotografii ce am postat-o pe un site de socializare din timpul in care am fost in ‘krank(‘doctorul nu mi-a interzis sa stau in casa). va multumesc frumos…

  1. – Puteti sa aveti concediu medical fara nicio problema, dar banii pe concediul medical nu sunt luati in calcul pentru Elterngeld, nu este consierat venit.
   – Beneficiati, prin lege, de protectie, implicit angajatorul nu va poate concedia decat din motive disciplinare. De aceea se si recomanda mai multa cumpatare in atitudinea dumneavoastra, doctorul nu va recomanda sa stati in casa, dar orice angajator intra la banuieli atunci cand nu veniti la lucru pt ca sunteti bolnava si postati poze din tot felul de locuri si situatii – nasteti astfel conflicte carora pare ca nu le faceti fata. Mai bine le evitati din fasa!
   Succes!

 102. multumesc…mai am doua intrebari:-daca doctorul o sa imi elibereze “arbeits verbot” care este metoda de calcul pt “Elterngeld”? Eu am semnat contract pe 9h\zi (45h\sapt);contractul a fost facut pe 9h,firma sa nu fie nevoita sa plateasca ore suplimentare,in general lucram 8h foarte rar s-a intamplat sa stam 9h.Nu mai vor sa angajeze personal nou si s-ar putea sa fim nevoiti sa lucram 9h cum scrie in contract.eu fiind insarcinata pot fi obligata sa raman cele 9h la lucru sau dupa 8h pot pleca? va multumesc…

 103. Buna ziua!as avea si eu o intrebare.Sunt cu sotul aici in Germania muncim amndoi pe firma nemteasca,sotul de 10 luni dar are contract nelimitat si eu de 6 luni si am contract pe un an .Avem asigurare medicala platita si ne dorim foarte mult un copil.Daca eu raman insarcinata acum si primesc de la medic ca nu pot lucra in mediul acela mai beneficiez de concediu maternal.Va multumesc

 104. Se pun si lunile dinaintea nasteri copilului??doar in luna mai implinesc un an si ne tot gandim ca oare vom primi cei 67 la suta sau nu?eu am fost sfatuita de colegi sa nu raman acum gravida ca nu primesc decat cei 300 daca nu am un am implinit!

  1. Vi se calculeaza procent din media venitului pe ultimele 12 luni, pentru lunile lipsa pana la 1 an se ia in considerare 0 la calculul sumelor pentru acea luna.

   1. Evident, cazul ideal e sa aveti venituri pe fiecare din ultimele 12 luni (atentie, doar venituri, nu ajutoare, sub orice titlu ar fi acordate).

   2. Buna Mihaela,
    ar mai fi o remarca interesanta ( depinde foarte mult de situatia fiecaruia ) Trebuie sa-ti faci un calcul ca sa vezi daca e ok sa nu.
    Indemnizatia de crestere copil este 67 % din venitul net pe ultimele 12 luni, asta inseamna ( virgula ) ca cu cat netul este mai mare si indemnizatia este mai mare. De aceea, inainte sau chiar in prima luna cand sti ca ai ramas insarcinata, da o fuga la Finanzamt sa-ti schimbi clasa de impozitare, intr-o clasa in care venitul net este mai mare 😉

    Cum ziceam la inceput, trebuie sa-ti faci un calcul sa vezi daca este mai bine…

    Toate cele bune !

   3. As mai avea o nelamurire daca nu va deranjez.un exemplu…eu acum raman gravida si am 7 luni lucrate am inteles ca sefi mei vor trebui sa ma plateasca suta la suta pana voi naste daca voi avea de la medic un certificat ca nu pot munci in mediul acela ,este adevarat?Ca daca ea ma va plati pana voi naste atunci voi avea venit normal in fiecare luna si pana voi naste voi avea un an angajata.Se vor pune atunci la calcul si lunile in care ma plateste ea si eu voi in acel concediu de risc maternal ceva de genu.Va multumesc

 105. Buna seara. Sunt in Mutterschutz de pe data de 22.10.2013, am depus Bescheinigung la casa de sanatate pe data de 22 dar inca nu am primit nimic acasa. Este normal sa dureze atat sau ar trebui sa merg acolo? Va multumesc.

 106. Am discutat cu cei de la asigurarai, au zis ca problema este la Arbeitgeber, asteapta Verdienstbescheinigung de la Arbeitgeber si abia apoi trimit banii. Din informatiile de pe acest site, ar trebui sa imi trimita si ceva documente acasa care imi trebuie pentru depunerea actelor la Elterngeld? Vreau sa ma asigur ca am inteles bine..va multumesc foarte mult!
  Oferiti foarte mult sprijin!

  1. Trebuie sa solicitati o adeverinta tip unde este notat cuantumul si perioada pt Mutterschutz si Mutterschaftsgeld, asta pentru ca nu puteti fi in acelasi timp si in Elternzeit si Mutterschutz.

   1. Va multumesc mult de tot pentru ajutor! S-a rezolvat problema, Arbeitgeber a trimis acel Verdienstbescheinigung , am primit doar o parte din bani, cuantumul pt 42 zile (42*13 Eur/zi), restul au zis ca trimit dupa ce le dau Geburtsurkunde. Eu aveam un salariu net de 1015 Eur/luna, ei ma platesc doar cu 13 Eur/zi, diferenta pana la salariul meu net trebuie sa o incasez de la Arbeitgeber?
    Va multumesc! O zi frumoasa !

 107. Buna dimineata !eu lucreaz in germania am familia cu mine si unul din cei doia copi mai exact cel mic e forte racit (bronsolita) mai exact ce pot face nam asigurare

  1. Mergeti la un medic pediatru – veti plati consultatia si medicamentatia.
   Scuzati-mi remarca, e un gest inconstient ce faceti, sa aveti copii fara a avea asigurare medicala.
   Dar cum de lucrati si nu aveti asigurare medicala?

 108. Am o domnisoara din Romania care locuieste in casa noastra aproape de 7luni ca menagera fara contract de munca.Cu stupoare am aflat ca este insarcinata deja in 6-7 luni cu sotul meu sustin amindoi.La aflarea acestei vesti am incercat sa o dau afara dar a fost anuntata politia.Amindoi sustin ca este adevarat si ca in Luna feb. sau martie naste.Intradever burta se vede.Ea nu este casatorita ,nu are asigurare medicala si nici Anmeldung la orimarie.Sotul meu imi spune ca urmeaza sai faca toate demersurile pt. a naste aici si el va deveni tatal.Intrebare:Cum este cu putinta asa ceva?Noi suntem casatoriti de 10 ani amindoi cetat. germani,lucram ,asigurati legal etc.Ea poate naste aici ,Sotul meu poate deveni tatal acelui copil daca noi suntem casatoriti?Imi este rusine de ceea ce sa intimplat.Daca sotul meu recunoaste copilul eu am dret de Mama? Ea, domnisoara poate renunta la dreptul de mama si copilul sa fie al sotului?Indrumati ma si lamuriti ma va rog.Sau mai bine ar fi un divort? Multumesc mult.

  1. Aveti o abordare gresita a problemei.
   Sotul este tatal copilului, daca asa s-a intamplat, indiferent daca este casatorit sau nu. Drept de mama nu aveti cum sa aveti, copilul are o mama, mama ce il va naste.
   Daca veti dori sa il adoptati e alta poveste, dar parintii din certificatul de nastere vor fi sotul dumneavoastra si domnisoara respectiva.

   In concluzie: toate aceste lucru nu au nicio legatura cu faptul ca dumneavoastra sunteti sau nu cetateni germani, ca locuiti sau nu in Germania, ca suntei sa. Ce veti face mai departe tine doar de bucataria interna a familiei, ar fi si gresit ca cineva sa va indemne sa faceti anumite lucruri, astfel de decizii le luati singura.

   1. Domnule Avocat Iulian s. cine sa l adopte eu?cum? ca Mama adoptiva? Dar sotul meu este tatal copilului sustine el.Eu il adoptez de la sotul meu?Ce trebuie sa faca Mama sal pot adopta?Demersurile se fac aici sau in Rom.?

 109. Daca mama copilului lucreaza legal 2 ani in Germania, apoi primeste 6-7 luni somaj, dupa care naste, cum se calculeaza cuantumul Elterngeld?

  1. Beneficiile sociale, de orice fel, nu sunt luate in calculul cuantumului pt Elterngeld – luati in calcul doar veniturile realizate, impozabile, nu si prestatiile sociale.

   1. Exista posibilitatea ca sotia sa beneficieze in continuare de ajutorul de somaj dupa nastere pana incheie perioada de 12 luni si abia apoi sa depunem actele pentru Elterngeld, pentru cele cateva luni ramase urmand ca eu sa lucrez in continuare sau automat la nastere trebuie depuse actele pt Elterngeld?

   2. Dreptul la Elterngeld se pierde dupa 3 luni, deci ce nu cereti, dupa 3 luni s-a pierdut. Perioada standard este de 12 luni + 2 luni celalalt sot, socotite dupa nastere.
    Succes!

 110. Buna,
  Daca dupa 2-3 luni de cand a inceput perioada de “Elterngeld” ne decidem sa ne mutam in Romania si renuntam la apartamentul inchiriat in Germania, se pierde respectivul ajutor financiar pana la finalul celor 12 luni?
  Multumesc,

  1. O alta solutie ar fi sa va inchiriati un apartament in germania de est .(daca locuiti in partea de vest unde chiriile sunt exagerat de mari ) In est chiriile incep de la 150 euro KM , sa zicem ca s-ar gasi la un 300 E lunar cu toate costurile incluse. Eu unul nu m-as intoarce in Romania sa iau parte la marea cianurare.

 111. Buna seara
  Am o intrebare.am lucrat in Munchen martie-august si din cauza ca angajatorul nu a mai avut de lucru pt mine, am fost nevoita sa stau acasa.Din cauza lipsei de munca, am renuntat la chirie(la hostel)si am revenit in Romania,Dar tot in august am ramas insarcinata.care sunt sansele sa pot reveni in germania si sa nasc acolo,sa benefieciez de Elterngeld si Kindergeld?Nu am primit nici un Kundigung,in martie urmand sa primesc dreptul permanent,iar nasterea va fi in aprilie.

 112. Buna sear! as vrea sa va intreb, daca eu cu sotul mergem la munca in Germania, mau exact in Saarsburg, vom fi angajati cu contract de munca, daor ca e problema ca atat eu, cat si sotul vom lucra mai mereu, as vrea sa o duc pe fetita cu noi, are 3 ani si 4 luni, ce modalitate putem gasi, de o da la gradinita cu program prelungit si in wek-end? cum sa procedam, eu voi lucra de dimineata pana seara tarziu. Va multumesc!

 113. am uitat sa mai intreb, sotul este cetatean egiptean cu permis de sedere nelimitat in Italia, eu ceteatean roman, ce acte am avea nevoie in Germania, dl, care ne-a oferit acest servici, se afla in Germania de 35 ani, este cetatean italian, cum putem obtine permis de sedere in Germania?, va rog mult sa imi raspundeti, as vrea tare mult ca fetita sa creasca alaturi de noi si nu impreuna cu bunicii sau cine stie alte rudenii, daor din cauza serviciului mult prea aglomerat. Va multumesc mult!

 114. Buna ziua.As avea o intrebare,daca salariul de incadrare este de 4350 euro brut,si avand mai mult de un an vechime la locul de munca,cat este suma neta pentru Elterngeld.Va multumesc pentru un eventual raspuns…

  1. Undeva intre 1650-1800, depinde de mai multi factori (in trecut se calcula 65% din media venitului net, din 2013 s-a schimbat modul de calcul, dar vechea modalitate de calcul ramane aproximativa).

 115. Buna ziua, cu respect va rog, daca ma puteti indruma spre a gasi cateva informatii privind drepturile mamelor singure in Germania. Am un mini-job momentan, am studiat si vreau sa incep un Ausbildung. In acelasi timp, fiind insarcinata, as dori sa stiu ce cale este cea mai buna de urmat, conform legilor. Multumesc

 116. Buna ziua…am citit articolul dumneavoastră si doream sa va intreb…sotul meu lucreaza cu contract de munca in germania de doi ani de zile…eu si fetita mea de trei ani avem acte legale cu drept de sedere si de munca facute dupa sotul meu…momentan locuim in România dar in aprilie mergem definitiv acolo…in mai eu urmeaza sa nasc si am inteles ca e mai bine acolo si ca pot beneficia de asigurarea sotului pentru asa ceva…intreb: pot beneficia intradevar de asigurarea lui si el cate zile ar avea libere in astfel de cazuri legale?….va mulțumesc mult.

 117. Buna ziua!
  Ma numesc Aureliana, locuiesc de un an in München cu sotul meu. De sase luni sunt angajata cu acte in regula.Ne gandim sa aducem pe lume un copil si as vrea sa stiu ce fel de ajutor monetar as avea dupa nastere, avand in vedere ca am contractul de munca incheiat pe un an de zile si este posibil ca prelungirea sa fie tot pe un an.
  Multumesc anticipat!

  1. Sunt deja descrise: indemnizatie de maternitate, alocatie, contributie la pensie.
   Cuantumul indemnizatiei de maternitate depinde de castigurile avute.
   Ce numiti dumneavoastra acte in regula, aveti permis de munca? Va intreb deoarece in lipsa permisului de munca aveti sanse mari sa nu vi se aproba indemnizatia de maternitate (puteti beneficia doar de cuantumu, minim).
   Succes!

 118. Eu am fost angajata in luna iunie si am primit permisul de munca pana in decembrie, am intrebat conducerea firmei daca trebuie prelungit si mi-au spus ca din ianuarie nu mai trebuie permis de munca.Nu stiu ce se intampla in aceasta siuatie in care nu mai trebuie permis de munca si eu nu am inca “unbefristet”.
  Multumesc mult!

 119. As avea nevoie de ajutorul dvs.Vrem sa ne mutam in germania cu familia(parinti+3 copii:5 ani,2 ani,6 luni).
  1.Sotia mea ia indemnizatie pentru copil de 1200 lei(+200 lei alocatia),a lucrat doar in Romania,si as vrea sa stiu daca va lua ceva indemnizatie(nu ma refer la alocatie)pana cel mic va avea un an.Statul roman ne cere sa declaram plecarea din tara,ceea ce insemna ca acesti bani nu se vor mai primi din Romania.Corect ar fi ca sa primim banii din Germania,dar sa ii trimita statul roman,pt ca aici a contribuit
  2.Nu stim daca vom putea sa mai primim ceva ajutor social macar pentru chirie(la indemnizatie nu prea am mari sperante),nu stiu ce conditii trebuie indeplinite
  Multumesc mult

  1. 1. Poate beneficia de indemnizatia in cuantumul minim + bonus pentru alti copii in intretinere. In plus va mai poate primi supliment pentru ingrijirea copilului si plata contributiei la pensie.
   2. Nu va bazati pe ajutor social – va fi foarte greu de obtinut, cel putin in primele luni ale sosirii in Germania iese din discutie. Fie veti lucra si atunci functie de venit se pot primi anumite ajutoare pentru ingrijirea copiilor sau plata chiriei, fie dupa o anumita perioada demonstrati ca sunteti in cautarea unui loc de munca si puteti primi ajutor social (foarte greu dar nu imposibil).

 120. Situatia noastra este asemanatoare cu cea de mai sus dar as mai avea cateva detalii de adaugat. Sotul meu o sa inceapa serviciul cu contract pe perioada determinata de 6 luni in februarie in Germania.
  Eu ma aflu in concediu de crestere copil pana la 2 ani, copil nascut in Romania. Primesc momentan indemnizatie si alocatie de aici. Insa dorim sa ne mutam in Germania cu sotul. Din cate inteleg in momentul in care plec din tara renunt atat la indemnizatie cat si la alocatie. Copilul are 7 luni, se va primi elterngeld doar pentru perioada 7-12 luni sau si retroactiv? In situatia in care contractul nu se va prelungi si ne vom intoarce in tara eu o sa pot beneficia din nou de indemnizatie si alocatie? Ce documente trebuie sa aduc din Romania pentru a aplica pentru alocatie si elterngeld? In cazul in care ni se accepta si cererea pentru contributia la pensie si se va face plata cateva luni, iar noi vom pleca din Germania, ce se intampla cu aceasta? Mai primim banii acestia vreodata la varsta pensionariii sau o data cu plecarea? Si inca o intrebare. Daca sotul lucreaza nu va fi asigurat automat medical si implicit si noi? Sau trebuie sa faca si alte demersuri?

  1. Nu aveti cum sa primiti indemnizatie de maternitate retroactiv cat timp anterior nu ati locuit in Germania si ati incasat echivalentul din Romania.
   Daca va intoarceti in tara atunci puteti aplica din nou, daca va mai incadrati in conditiile legale de accordare.
   Contributia la pensie nu se returneaza ci vi se constituie ca fond de pensie pentru batranete.
   Asigurarea medicala: depinde ce asigurare va putea alege sotul – daca a avut continuitate in sistem public atunci poate alege sistem public, contrar doar privata. Doar in sistem public pot exista coasigurati membrii familiei.

   1. Multumesc frumos pentru raspuns. Referitor la asigurare, pentru sot e primul job cu contract in Germania, va referiti la continuitate in munca inclusiv in Romania? El are acum o intrerupere de o luna si cateva zile intre jobul din Romania si cel din Germania. Sa inteleg ca poate fi asigurat doar privat?

   2. Nu neaparat continuitate in munca ci continuitate in asigurarea de sanatate.
    Dar fiind vorba de angajare, atunci poate trece din nou in sistem public, singura problema fiind faptul ca in lipsa unor acte doveditoare privind continutiatea, va trebui sa plateasca din urma asigurarea, din momentul inregistrarii in Germania.

 121. Am nevoie de ajutor. Am venit in germania de 6luni cu prietenul meu( lucreaza cu acte in regula) EU nu lucrez,invat prima Luna la o scoala de integrare,noi pregatim actele ne doream tare sa ne casatorim aici. Nu demult am aflat CA sunt insarcinata ,la medic nu am fost deoarece nu am asigurare nustiu cum sa o fac(((( daca ma casatoresc cu el o primesc automat dupa asta ? Si daca aveti idee de un medic romin sau rus in apropierea Frankfurtului va rog sa imi ziceti un numar de telefon.merci anticipat

  1. Daca prietenul este asigurat in sistem public atunci casatoria va rezolva problema asigurarii.
   contrar mai sunt solutii, puteti incheia o asigurare in sistem public, mai greu, dar se poate rezolva.

 122. Buna ziua,
  eu m-am mutat de curand in Germania, acum 1 luna, am un contract de detasare de 2 ani in cadrul unei firme care are sucursala si in Germania si in Romania. Acum am aflat ca sunt insarcinata. Formularul S1 inca nu a sosit pentru ca A1 nu s-a emis inca dar am primit un raspuns de la Bucuresti si cred ca ar terbui sa soseasca in curand.
  As vrea sa va intreb daca asigurarea in acest caz imi va permite sa nasc aici.
  Multumesc frumos.

   1. Dl Iulian, in cazul meu, care legislatie mi se aplica? Cea din Romania sau cea din Germania? Ma refer aici la Concediul de Maternitate: perioada si suma.
    Intre timp am primit si S1 ai urmeaza sa ne inregistram la o Casa de Asigurari 9cel mai probabil vom alege AOK ca am vazut ca e cea mai populara pe aici).
    Multumeswc frumos.

   2. AOK e populara dar nu neaparat cea mai buna alegere, e una din mixiunile de nume/marca facute de romania (masina de teren = Jeep, pantofi sport = adidas, asigurare medicala in Germania = AOK). Lista caselor de asigurare germane e una lunga, aveti optiuni mult mai bune.
    Pentru a va da raspuns la intrebarea legata de Elterngeld, e nevoie de o analiza amanuntita a situatiei.

   3. Multumesc pentru raspuns.
    Nu are rost sa mai scriu detalii despre situatia mea pentru ca cred ca m-am lamurit. In momentul in care am primit S1 de la Casa de Sanatate mi s-a spus ca nu voi mai fi asigurata in Romania din momentul in care ei primesc confirmarea de la casa de sanatate de aici din germania. Asta inseamna ca medicul de familie nu mai poate sa imi prescrie concediul de maternitate – ceea ce inseamna implicit ca voi primi concediu de maternitate din Germania.
    Cum se numeste institutia de unde pot primi informatii legate de concediu de maternitate si Elternzeit? Puteti cumva sa imi dati un website? Noi locuim in Haan, NRW.
    Multumesc.

   4. Faceti diferenta intre concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate, sunt lucruri total diferite.
    Oricum, intr-un final, tot cei din Romania vor plati prin S1 – asta implica decontarea trimestriala a cheltuielilor intre CNAS si casa germana.

   5. Dl Iulian, multumesc pentru raspuns.
    Corectati-ma va rog daca nu am inteles correct: concediul de maternitate (Muttershafts) in Germania are 14 saptamani din care doar cele 8 saptamani de dupa nastere sunt obligatorii. Eu, chiar daca sunt detasata (adica cu contract romanesc) am dreptul la Muttershaftzgeld in functie de salariul meu din Romania (fara prima de detasare pentru ca pentru prima nu se platesc contributii la stat).
    As vrea sa va intreb: cum se calculeaza suma care se primeste in aceasta perioada? Si cum se procedeaza? E ca in ROmania, pe baza de concediu medical?
    Incercam sa gasim raspuns la intrebarile acestea pentru a decide unde e mai bine sa nasc in cazul meu: in Germania sau in Romania?
    Multumesc.

   6. Perioada de concediu de 14 saptamani este obligatorie, toata perioada, din ratiuni medicale.
    Mai deprte – functie de modalitatea de detasare, va supuneti legislatiei romanesti si nu celei germane. Daca veti locui in Germania veti primi cei 300 de euro Elterngeld + alocatia, dar in acelasi timp nu veti primi din Romania indemnizatie de maternitate. Daca va intoarceti in Romania, veti primi indemnizatia conform legilor romanesti, din Germania nu veti mai primi indemnizatia.
    Plus ca modalitatea de detasare, din ce spuneti, pare a nu fi in regula, dar aici trebuie vazute toate detaliile.

 123. buna ziua am copilul inscris la gradinita de un an si jumatate el avand varsta de 4 ani si 3 luni si nu am primit nici un raspuns de nicaieri .eu nu pot sa merg la servici deoarece nu l primeste la gradinita ce pasii mai trebuie facuti pt a merge si el la gradinita .isi doreste foarte mult sa se joace cu copii …sa merg si eu mami la gradinita…sa ma joc si sa invat germana…locuim in wuppertal si sotul munceste cu acte …sotul suna la rathaus aproape zilnic si intreaba ,si ii raspunde ca nu sunt locuri, .am inteles ca sunt obligati sa il scolarizeze de la varsta de 4 ani.pe al meu atunci de ce nu vor sa l primeasca?va multumesc daca mi ati da cateva informatii unde am mai putea intreba.

  1. S/ar putea chiar sa fie adevarat ca nu au locuri disponibile. Eu am 2 colegi nemti cu sotiile insarcinate in luna 5-6 si deja si/au inscris viitorii copii la gradinita. Au facut rezervari chiar la 2 gradinita, in caz ca nu le convine gradinita respectiva. Este o adevarata isterie cu gradinitile in ultimul timp. Pana si cei care planifica sa aiba un copil fac rezervare de loc la gradinita, deci copilul nici macar nu exista, decat in planul de viitor!!!! Este imposibil de crezut, dar asa este!!! Daca nu stiam asta chiar de la nemti, as fi zis ca.s povesti, dar este adevarat! Asa ca, draga Cristina, se pare ca este intr/adevar f greu. Mergi si insista la gradinite, la cat mai multe… Succes!

  2. Procedura inscrierilor la gradinita este diferita de la o localitate la alta. In unele exista o perioada de inscrieri (mijlocul lunii martie) pentru anul scolar urmator, lista celor acceptati stabilindu-se in urma unor criterii de eligibilitate. In alte localitati se practica sistemul primul venit, primul servit, ajungandu-se la situatii stupide in care nasterea este planificata functie de disponibilitatea unui loc la gradinita.
   Obligativitatea de a primi copilul la gradinita curge de la 5 ani, practic 1 an inainte de a incepe scoala, aici nu va pot refuza. E drept ca legea prevede acum faptul ca primariile sunt obligate sa asigure locuri inclusiv de la cresa, de la varsta de 2 ani, dar acest lucru este inca imposibil, introducandu-se ca si compensatie Betreeungsgeld (supliment pentru ingrijirea copiilor ce nu urmeaza o forma de ingrijire finantata de stat).
   De aceea punctul de porninre pt dumneavoastra este sa va interesati la primarie care sunt criteriile de alocare a locurilor la gradinita. Functie de acestea actionati.
   Succes!

 124. Am o intrebare!!De curand am fost concediata si s-ar putea sa fiu insarcinata,am lucrat doar 8 luni si acum as vrea sa stiu daca e sa fiu de ce voi beneficia doar de cei 300 de euro sau se va lua in calcul si cele 8 luni lucrate chiar daca acum nu mai muncesc??Sau daca as gasi alt loc de munca se va pune in continuare lunile muncite sau va trebui un an??Multumesc

  1. Se va lua in calcul venitul din ultimele 12 luni anterioare nasterii. Cand ati fost concediata? Daca nu au trecut 2 saptamani atunci puteti solicita anularea deciziei.

 125. Normal acum sunt in preavizul acela de 4 saptamani mai am pana pe 26…si de sarcina inca nu am nimic sigur de la medic !Saptamana viitoare sau poate pana la sf sapt aflu sigur ca merg la control si daca va fi asa o pot face sa plateasca pana voi naste sau ce pot face,va trebui sa merg in continuare la munca cu taote ca e un mediu toxic acolo???Multumesc

   1. Domnul Iulian va rog sa ma lamuriti intr-o problema. Lucrez intr-o firma din decembrie 2012. In noiembrie 2013 s-a descoperit ca in tot acest timp n-am avut permis de munca, in aceeasi perioada am anuntat ca sunt insarcinata. Neputand sa ma dea afara din cauza sarcinii si bineinteles teama de a nu fi descoperiti de Zoll am lucrat in aceleasi conditii pana in 1 ianuarie 2014 cand am semnat alt contract dar cu perioada de 6 luni, urmand ca apoi sa fie prelungit. Citind comentariile dvs s-ar putea sa ma trezesc fara loc de munca de la 1 iunie 2014, eu ar trebui sa nasc in 30 iunie 2014. Ma framanta gandul ca din 1 iunie raman fara asigurare de sanatate si ca luniile de lucru care se vor calcula pt elterngeld sunt din 1 ianuarie 2014 nu si cele din 2013 chiar daca am platit taxele… Am dreptate? Multumesc

 126. Va multumesc din suflet este un sfat bun dar voi tine cont de el de acum inainte din pacate acum a fost o alarma falsa si nu sunt insarcinata!

 127. Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru problema noastra. Eu sunt detasata in Germania pana in noiembrie 2015. In luna septembrie 2014 voi naste. Sotul lucreaza in tara si am vrea ca dupa ce nasc sa intre el in concediu de ingrijire copil. Sotul si primul copil au anmeldung din 4 feb 2014. Din ce am citit aici pe site inteleg ca daca sotul are anmeldung nu mai poate beneficia de indemnizatie din RO. Poate sa beneficieze timp de 1 an din Germania sau doar mamele au dreptul? Exista vreo varianta sa beneficieze de indemnizatia din RO (pt ca e 2 ani in loc de unul iar suma ar fi aceeasi. In plus, firma ii pastreaza locul de munca, nu stiu daca e la fel si daca primeste din Germania)?
  Legat de asigurare: avem S1 doar eu si copilul.
  Multumesc.

  1. In cazul in care sotul are anmeldung in Germania el nu poate beneficia de indemnizatia din Romania. In schimb poate beneficia in Germania de 1 an Elterngeld 300 de euro.
   Teoretic se poate, practic e foarte greu de realizat.

 128. Buna ziua,
  Sunt impreuna cu sotul meu in Germania de pe 3 dec. 2012.Lucram amandoi, eu am inceput sa lucrez la data de 29 ianuarie 2013 la Burger King ( este inclus in sistemul gastronomic) . La data de 29 ianuarie 2013 am incetat sa mai lucrez deoarece nu mai aveam drept de munca. Situatia a durat ( 3 sapt.) pana la 22 august, atunci am primit dreptul de munca si m-am reangajat la acelas Burger king. In prezent in al doilea contract de munca am 6 luni . Daca raman insarcinata ce se va lua in calcul , ultima perioada de 6 luni sau cat am lucrat in total la aceasta firma? daca se vor lua in calcul doar ultimile 6 luni voi intampina anumite dificultati pe parcurs, daca da care sunt acestea? si o ultima intrebare , datorita faptului ca Burger king este inclus in sistemul gastronomic colegele mele care au ramas insarcinate nu au mai venit la munca dar au luat salariul integral, dar nu au mai venit din luna a doua de sarcina…….e mai bine sa astept doua luni dupa care sa anunt ca sunt insarcinata?
  Multumesc foarte mult.

  1. Vi se va lua in calcul venitul de pe ultimele 12 luni anterioare nasteri.
   Legat de munca & sarcina: depinde foarte mult de tipul de contract, perioada acestuia, functie de aceasta situatie e bine sa actionati cunoscand prevederile legii privind protectia maternitatii la locul de munca.
   Succes!

 129. Buna!
  Ma numesc Sandu C. si locuiesc in Germania de proximativ 5 ani. M-am casatorit in Romania recent. Sotia mea lucreaza inca in Romania si este insarcinata in Luna a 2 a. Ea va fi anmelduita si asigurata pe asigurarea mea de sanatate. Intrebarea mea este, va beneficia de Mutterschaftgeld dupa sau inainte de nasterea, ce va avea loc in Germania? Imi puteti spune ce sa fac si cum sa fac pentru a beneficia de acesti bani. Eu lucrez cu acte si drept de munca si am un contract de munca pe termen nelimitat.
  Va Multumesc anticipat

 130. Buna Ziua!
  As dori sa stiu in ce conditii se primeste ajutorul acela pt gradinita?Noua ne-a recomandat directoarea de la gradinita deja de 2 ori, dar in scurt timp s-au schimbat multe aspecte financiare si vroiam sa stim daca are rost sau nu sa aplicam.Exista un venit minim net? Am inteles ca s/ar uita si la ce cheltuieli lunare exista cu apartamentul, etc?Va multumesc si va doresc numai bine la toti!

  1. Pt gradinita nu se acorda ajutor, se acorda daca NU merge la gradinita sau cresa. Puteti in schimb aplica pentru celelalte beneficii pt copii, daca va incadrati.

 131. Buna ziua,
  Sant insarcinata in 2 luni si lucrez in Romania,iar sotul meu lucreaza de 1 an in Germania cu acte legale si cu asigurare la AOK.El vrea ca peste cateva luni sa merg la el si sa nasc in Germania(din punct de vedere medical,are mai multa incredere).Doresc sa stiu cum pot sa-mi rezolv problema in asa fel,incat daca am intrat in concediu de maternitate 2 ani,sa nu-mi pierd indemnizatia de 1200 lei din Romania.Daca nasc copilul in Germania,se mai primeste ceva de la statul German? Multumesc.

 132. Se acorda si pt gradinita, nu am formularul la mine sa va spun exact cum se numeste, si nu am reusit nici pe internet sa gasesc.Am incercat si eu singura s aincerc sa vad conditiiledar nu am reusit. Am citi undeva si pe site aici de vreo 2-3 ori ca s/a primit. Este multa bataie de cap si nu stiam daca sa ma incumet sau nu. La noi se depune undeva la primarie (posibil Jungendamt), stiu ca se vor lua in considerare toate veniturile si vor si scadea cheltuielile lunare ( chirie,chiar si rate)dupa care vor decide cat procentual din taxa de gradinita se poate prelua de catre stat , care poate merge chiar pana la 100%. S/ar putea acest procent sa nu se aplice si pt mancare. Poate cineva care a aplicat o sa imi spune mai multe.

 133. Buna ziua ,am si eu o intrebare daca cineva poate sa-mi raspunda …. lucrez in germania cu contract in regula de 5 luni mai exact ,doresc sa raman insarcinata si as dori dupa nastere sa pot sta in Romania pt un an, am citit postarile anterioare si am inteles ca nu pot obtine elterngelt daca plec in tara, va intreb atunci, exista vreo sansa sa-mi recuperez macar o parte din taxele platite? Mentionez ca am clasa 1 si platesc destul de mult la stat ,credeam ca acei bani pt cresterea copilului sunt dreptul nostru ca am platit taxe si nu intereseaza pe nimeni unde stam acea perioada. Va sunt recunoscatoare pt orice raspuns .O zi buna in continuare.

  1. Taxele le recalculati in urma depunerii declaratiei anuale de impozit. In momentul in care parasiti tara nu mai aveti dreptul la prestatii sociale, nici alocatie nici indemnizatie de maternitate, indiferent de tara de care vorbim, fie ca e Germania, fie Romania.

   1. Insa in cazul in care plec in Romania pentru cateva luni sau un an, dar imi pastrez locuinta, si raman aici anmelduita…vin la controalele necesare ptr copil, este vro problema? Pot sa beneficiez de Elterngeld?
    Multumesc!

 134. Buna ziua, am citit aproape toate intrebarile si raspunsurile legate de aceasta tema, si am gasit raspuns la multe intrebari. De un lucru nu sunt insa sigura 100%. In momentul de fata lucrez ca Aushilfe, cu contracte scurte, de cate 1 luna, dar fara intreruperi si cu toate taxele platite la zi+ asigurare de sanatate. Daca din luna 6-7 de sarcina nu mi se mai prelungeste contractul, beneficiez totusi si de contributia la pensie pana la varsta de 3 ani a copilului? iar pana la 1 an de cei 65%?
  Multumesc!

  1. 1. Da
   2. Da – cu mentiunea ca nu este din salarul lunar ci din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare nasterii. Si trebuie sa locuiti in Germania.

 135. buna ziua
  Am si eu o nelamurire. Intentionez sa raman insarcinata in urmatoarele luni, insa contractul meu este deocamdata pe 6 luni. Desi am lucrat anterior 1 si 5 luni, acum mi-am schimbat locul de munca. Intrebarea mea este , in cazul in care raman insarcinata, angajatorul nu imi va mai prelungi contractul? In acest caz, dupa nastere voi mai beneficia de Elterngeld? sau cum sa procedez? Multumesc anticipat

 136. Buna ziua,
  Intentionam sa ne mutam in Dusseldorf unde unchiul meu ne ajuta cu loc de munca pe sotul meu, mama si tatal meu, intentionam sa ne mutam la inceputul lunii mai. Eu in tara sunt acum in concediu de crestere copil (acesta are 1 an si 3 luni) si sunt insarcinata din nou in 6 luni. Pot sa nasc acolo cu cardul european? Daca nu avand in vedere ca sunt asigurata aici ce conditii sunt?

  1. In momentul mutarii in Germania, trebuie sa renuntati la indemnizatia din tara. Apoi va coasigurati pe asigurarea medicala a sotului. Va recomand sa va informati temeinic asupra drepturilor si obligatiilor dumneavoastra, contrar riscand sa pierdeti foarte mult.

   1. Eu voi naste inainte ca sotul meu sa apuce sa plateasca asigurare poate doar vreo luna, se poate naste cu cardul european? Daca da apoi copilul beneficiaza de acea alocatie?

 137. buna ziua,sotul meu e in Austria de aproape 1 an,nu a lucrat cu carte de munca si de curand si-a facut firma lui mai exact acum 2 luni.Si-a depus toate actele pt dreptul de sedere,s-a inregistrat cu firma la un contabil,i-a venit si e-cardul,acum intervin eu care sunt insarcinata si automat dupa el contabilul m-a inregistrat si pe mine,suntem casatoriti,mi-a venit si mie e-cardul am facut deja un control in Austria,am anuntat la spital ca intentionez sa nasc aici m-au luat in evideta,am facut si acolo un control.Am depus si actele pt dreptul meu de sedere.Nelamurirea mea este urmatoarea,asigurarea noi o avem la ISVA mai mult nu stiu sa va zic,exista cumva riscul ca asigurare sa nu acopere nasterea?Venitul estimat de sotul meu pe luna este intre 1200 si 1500,contabilul ne-a zis ca e ok,daca nu a mai avut venituri inainte de ce drepturi pot eu beneficia aici,mentionez ca mai am aproximativ 2 saptamani pana nasc si ca am carnetelul gravidei,acel MUTTER KIND PASS.
  Multumesc anticipat,

 138. buna ziua ….sunt insarcinata si tatal copilului nu vrea este polonez, nu roman si m-a parasit ….eu am salariu 1200 de euro cu procente pt ore de noapte …..si o chirie de 550 de euro nu stiu ce sa fac …..cu ce bani m-ar ajuta statul????????am contract nelimitat lukrez de 15 luni….si de 4 ani in germania cu acte drept de munka si drept de sedere

  1. Bună ziua… Va rog sa ma ajutați dacă se poate cu răspunsuri la câteva întrebări. 1. Sunt însărcinată in7 luni și de 2 luni sunt în concediu medical,luna aceasta am primit în cont de la aok suma de 314 euro… Întrebarea mea…. Nu mai sunt plătită de angajator? doar banii ăștia îmi vor intra în cont pana după naștere? 2. Luniile în care am avut concediul medical și o sa mai am de la dr ginecologic pana intru în mutterschutz se ia în calcul după naștere la eltern….? Va mulțumesc

   1. Buna seara.Am si eu o intrebare.Fetita mea e nascuta in Germania si are 6 luni.Am vrea ca calatorim in Spania.Pot sa calatoresc doar cu certificatul de nastere sau am nevoie de pasaport? Si daca mai am nevoie si de acordul tatalui.
    Va rog sa-mi raspundeti daca santeti in masura.
    Va multumesc

   2. Aveti nevoie in mod obligatoriu de un act de calatorie pentru copil. Acesta poate fi pasaport sau, doar pentru drumul spre Romania si atat, titlu de calatorie.

   3. Trebuie sa oferiti mai multe detalii despre: venitul brut si net lunar realizat in ultimele 3 luni anterioare nasterii, ce aveti de la medicul ginecolog: concediu medical sau beschaftigungsverbot? Din ce relatati, pare a fi concediu medical si posibil sa fi intrat pe Krankengeld, adica 65% din venitul net, deoarece in Beschaftigungsverbot ar trebui sa luati salarul 100%.
    Concediul medical ,precum si orice alte prestatii sociale, nu sunt luate in calculul pentru elterngeld, in schimb sumele primite ca urmare a Beschaftigungsverbot sunt luate in calcul.
    Succes!

 139. Pentru copilul minor aveti nevoie de pasaport oriunde vreti sa calatoriti. De acordul celuilalt parinte este nevoie doar la iesirea din Romania.

 140. buna ziua ….sunt insarcinata si tatal copilului nu vrea este polonez, nu roman si m-a parasit ….eu am salariu 1200 de euro cu procente pt ore de noapte …..si o chirie de 550 de euro nu stiu ce sa fac …..cu ce bani m-ar ajuta statul????????am contract nelimitat lukrez de 15 luni….si de 4 ani in germania cu acte drept de munka si drept de sedere
  multumesc frumos

  1. Buna seara!sotu meu lucreaza in munchen de 2luni la aceasta firma,are asigurare la aok.eu sunt insarcinata in 4luni jum am lucrat in romania si is in concediu acum si am venit la el ,intre timp mi-am facut asigurare si eu aici ca prefer sa nasc in Germania!as putea sa iau eu elterngeld aici si sa renunt la indemnizatia din romania??daca sotu meu are un salar de 1800 net cu tot cu stroeklase cat ar putea sa primeasca pt 2 luni elterngeld?va multumesc

   1. – ati incheiat asigurare medicala separata sau v-ati inregistrat coasigurata pe asigurarea de sanatate a sotului?
    – oricum din moment ce locuiti in Germania, in Romania nu mai primiti indemnizatie de maternitate, ci primiti din Germania. In plus mai beneficiati de alocatia germana si plata contributiei la pensie pentru 3 ani.
    – pt Elterngeld sotul primeste, la un calcul grosier, ~65% din media venitului net din ultimele 12 luni anterioare nasterii.
    succes!

  2. – Legea privind protectia maternitatii la locul de munca interzice femeilor insarcinate sa lucreze noaptea, intre orele 20:00 si 06:00, duminica si in sarbatorile legale.
   – Statul, in acest moment, nu va poate ajuta cu nimic, deoarece venitul dumneavoastra este peste necesarul de trai calculat pentru o femeie insarcinata.

 141. buna ziua,ma puteti lamuri si pe mine cu cateva probleme ,sotul meu lucreaza in germania cu contact si in iulie vreau sa merg si eu impreuna cu fiica mea care acum termina clasa a 4-a din cate am inteles ea va face un an pregatitor pentru limba oare nu va pierde prea mult daca ea nu intra in clasa a5-a si pierde un an ,si inca o intrebare ea face gimnastica ritmica de performanta si are rezultate bune acolo in germania pot sa o inscriu la un club de gimnastica cred ca nu exista scolala cu program sporiv ca si in romania?noi vom locui in HELLIBRON

 142. Buna ziua,
  Sotul meu lucreaza in Germania cu contract de proba de 6 luni. Eu sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani in Romania, deci primesc alocatia si indemnizatia din Romania, am venit pentru o perioada in Germania cu copilul pentru a putea merge la niste controale medicale aici. Am mers si am facut anmeldung atat pentru mine cat si pentru copil pentru a beneficia de coasigurarea medicala a tatalui, insa nu am anuntat plecarea din Romania, implicit indemnizatia o primesc in continuare. Fiind aici, tatal a solicitat trecerea de la clasa 4 de impozitare unde fusese incadrat la clasa 3, cerere ce i-a fost aprobata eu semnand ca in cazul angajarii mele aici voi fi impozitata clasa 5. In Germania nu am solicitat niciun fel de bani pentru copil: alocatie, elterngeld sau contributia la pensie, situatia noasra nefiind una clara pe moment. In cazul in care ne intoarcem eu si copilul in tara si facem abmeldung, tatal mai poate ramane incadrat la clasa 3 de impozitare, sau acasta va ramane doar pe perioada cat ne aflam in Germania? Daca ramanem in Germania si nu declaram in Romania, am inteles ca la finalul anului financiar, se va face o declaratie de venit pentru intreaga familie. Pe acea declaratie se solicita ca eu, in calitate de sotie, sa declar ce venituri am in Germania, sau se solicita sa declar veniturile indiferent de tara. Va intreb, pentru a putea lua o decizie, nu as vrea sa renunt la alocatia din Romania si sa renunt implicit la concediul de cresterea copilului pana nu trec cele 6 luni de proba ale sotului pentru a ne asigura in caz de intoarcere acasa existenta, insa nici nu as vrea ca in momentul efectuarii acestei declaratii sa riscam sa fie verificate veniturile si in Romania ( mentionez ca aici nu am solicitat nimic pentru copil).

  1. Sotul poate ramane in continuare la clasa 3, dar in declaratia anuala va trebui sa includeti toate veniturile, din toate sursele, inclusiv alocatia si indemnizatia de maternitate. Autoritatile romane, cand vor sesiza ilegalitatea, va vor solicita returnarea sumelor primite pe perioada sederii in Germania. In schimb puteti cere alocatia aici in Germania, din momentul in care sotul lucreaza.
   Daca nu s-a scurs o perioada prea mare de la anmeldung, atunci faceti abmeldun, ramanand inregistrati doar ca turisti, ramanand in regula in ceea ce priveste relatiile cu statul roman.

   1. Multumesc frumos pentru raspuns. Sa inteleg ca daca facem abmeldung si sotul include pe declaratia anuala veniturile din Romania ale mele, nu o sa fie nicio problema? Chiar daca nu mai locuim aici este necesar sa le mentioneze, nu? Nu o sa afecteze clasa de impozitare si nici pe mine in Romania?

 143. Buna ziua,
  Ma numesc Daniela, am citit pe forum cat am putut de mult si nu pot decat sa va admir pentru ajutorul pe care ni l oferiti neconditionat.
  Am strans toate informatiile care ma privesc din toate discutiile postate pe forum si au ramas cateva mici probleme ramase fara raspuns.
  As aprecia daca mßati putea ajuta in legatura cu subiectul legat de asigurare…am inteles ca sunt multe tipuri si AOK nu este tocmai cea mai buna alegere…
  In cazul meu, am lucrat pana pe 23 aprilie 2014 in romania, angajatorul nu are platita la zi contributia pentru sanatate, am depus la casa de asigurare cerere pt formularul E104 necesar incheierii unei asigurari in Germania dar nu am reusit sa aflu daca mai imi trebuie si alte documente pentru a icnheia asigurarea in Munchen (unde boi ajunge curand) ca si Nichterwerbstätige.
  Sunt insarcinata in 4 luni si vreau sa ajung cat mai repede in Munchen din motive personale, voi face o asigurare cat mai repede pentru a putea fi asigurata in continuare si a mi fi acoperite costurile cu nasterea,cel mai probabil eu si tatal copilului ne vom casatori inainte de a veni in Munchen.
  INTREBAREA ERA: exista oare o asigurare pe care sa o pot face si sa il includa si pe viitorul sot pana-daca ne vom gasi un contract de munca in germania, si care sa acopere costurile nasterii acolo?
  Dupa cate stiu romanii au drept de lucru de la 1 ian 2014.
  Drept de sedere am obtinut in nov. 2012 dar apoi la scurt timp m am reintors in Romania.

  Multumesc si imi cer scuze daca nu am scris destul de coerent.

  1. Pentru asigurarea medicala ma puteti contacta cand ajungeti in Munchen – va rog sa lasati un mesaj aici – consilierjuridicgermanoroman.com/2013/10/28/consultanta-pentru-integrare/
   Daca doriti incheierea cat mai rapida in sistem public, asigurarea trebuie incheiata imediat dupa anmeldung. Tatal copilului lucreaza in Germania? Va rog lasati un mesaj pe link-ul de mai sus in care descrieti situatia cat mai detaliata, astfel putem gasi cea mai buna solutie pentru dumneavoastra.

   1. Buna ziua! Am si eu o problema… sunt in Germania de 5 luni, am lucrat pe gewerbe pana acum, acum nu mai lucru. Am aflat de curand ca sunt insarcinata, am11 saptamani, si m-am angajat pe gewerbele prietenului meu pt asigurare. Din 1 aprilie trebuia sa fiu asigurata, cardul nu a venit, asa ca am fost la AOK sa intreb, sa imi dea macar nr de asigurare. Ei spun ca nu figurez in sistem. Eu sper sa rezolv sapt viitoare si asta. Vreau sa ma casatoresc cu prietenul meu inainte de nastere aici in Germania, el e de 3 ani dar lucra tot pe gewerbe. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac, daca pot beneficia de ajutor social, daca AOK imi va acoperi consultatiile, nasterea, etc. Si tot ce ar trebui sa stiu. Eu sunt si cetatean ungur… Multumesc frumos! Toate cele bune!

 144. Buna ziua! Acum un an eu si sotul meu ne-am casatorit aici in Germania.El lucreaza de 3 ani cu drept de munca nelimitat in orice domeniu.Eu lucrez de aprox.6 luni Küchenhilfe de 2 ori pe saptamana iar acum sunt insarcinata in 6 saptamani,am 21 de ani si am citit undeva ca statul german protejeaza mamele tinere,am cardul meu de asigurare medicala TK .As vrea sa stiu ce ajutor am primii( bani) Va multumesc

 145. Ce acte sunt necesare pentru a face certificatil de nastere al unui nou nascut in germania? Parinti cu anmedung si gewerbe?

 146. Buna ziua! In cazul in care eu primesc indemnizatie din romania si doresc sa onscriu copilul ( locuim in germania acum) pentru alocatia europeana, eu mai pot primii indemnizatia mea din tara avand in vedere ca, copilul va primi alocatie din germania?

  1. Am
   Citit acum alte comentarii ca daca ma inregistrez in germania nu mai primesc indemnizatie din romania. Si cu acel drept al meu ce se intampla? Il pierd pentru ca m am stabilit in germania?

 147. Bun gasit ,
  Va rog sa imi dati cateva informatii pentru mine si pentru celelalte femeie care locuim impreuna aici in zona Hessen.
  1.Sotul lucreaza cu contract nedeterminat si avem asigurare familiala la AOK. In cazul unei sarcini voi fi acoperita pe toata perioada gravidantei cu controalele si analizele sau va trebuie sa mai platesc si ceva in plus?
  2. Costurile nasterii sunt acoperite integral de asigurare?
  3. Daca sarcina este cu probleme, si necesita o perioada de 4-5 luni repaos total la pat,mi se poate asigura un ajutor financiar pentru a plati o persoana sa stea cu mine?
  4.In cazul in care voi fi nevoita sa ma intorc in tara pentru a avea pe cineva permanent care sa aiba grija de mine,avand o situatie medicala mai delicata, si avand recomandarea medicului pentru repaos total la pat, mai pot beneficia in Germania de retenversicherung si banii de mama?
  5.Din ce-am citit de la celelalte persoane care au postat pe site, inainte si dupa nastere se acorda niste bani, altii decat cei pentru mama?
  Va multumim din suflet pentru ca acestea au fost intrebarile adunate de la mai multe mamici care nu au gasit ajutor cu informatiile in alta parte.

  1. 1, Da
   2. Da
   3. Da, cu conditia sa indepliniti anumite conditii, puteti beneficia de plata unuei persoane ca ajutor in casa.
   4. Nu
   5. Inainte de nastere nu

 148. Buna ziua! Ce documente/formulare trebuie trimise si cui pentru a solicita banii aferenti Elternzeit? Locuim in Germania de 2 ani. Doar sotul lucreaza. Copilul se va naste in Romania si apoi ne vom intoarce aici.

 149. buna ziua …asa vea si eu o intrebare lukrez de 3 ani in germania fara intrerupere doar am schimbat firmele ….akum pana pe 30 lukrez la o firma si de pe 1 iulie incep altundeva deja am contractul semnat pe 6 luni ….si am ramas insarcinata …..iubitul meu nu vrea copii eu am 30 de ani …nu stiu ce sa fac …..ma va ajuta statul cu ceva ????chiria costa 550 de euro warm nu stiu cum ma voi descurca singura multumesc

 150. Buna ziua!
  Nu stiu daca am inteles bine, as dori si eu o lamurire.
  Eu si sotia am lucrat in Germania, cu contract la o firma romaneasca timp de 9 luni respectiv 1 si 2 luni, intre timp sotia a ramas insarcinata iar eu m-am angajat la o firma germana. La firma romaneasca aveam contracte dar nu ni s-au dat, sotia nu mai lucreaza la acea firma, dar cred ca contractul inca exista, nu stiu cum sa verific. Acum intrebarea mea, ce drepturi avem aici ? Avem asigurare amandoi, asigurare familiala, in principiu cred ca nasterea nu ar fi o problema aici, problema este ca un singur salariu este prea mic pentru a intretine o familie.
  Va multumesc pentru timpul acordat!

 151. buna ziua,

  voi pleca in curand in Germania impreuna cu fiul meu de 16 ani, mentionez ca sotul lucreaza acolo (Munchen) cu ctr de munca firma germana (sofer autobuz)

  am trei intrebari la care va rog frumos sa-mi raspundeti:

  – ce pasi trebuie sa urmez pentru fiul meu de 16 ani pentru integrare (limba, liceu, el a terminat clasa a 9-a)
  – beneficiaza de alocatie in Romania, cum se procedeaza ca sa o poata lua din Germania ?
  – cum pot gasi o chirie mai ieftina in zona Munchen ?

  va multumesc anticipat
  SimonaB

 152. Buna ziua de cateva zile tot citesc pe acest forum pentru a incerca sa gasesc o solutie pentru mine si sotia mea care este gravida in luna a saptea .problema mea a inceput acum 2 saptamani cand am descoperit ca muncesc la un escroc care mia promis ca sunt angajat cu acte si ca sunt asigurat si care ma pus sa imi aduc si sotia pentru a ne stabili definitiv in germania si a da nastere pruncului aici dar odata ajunsa sotia am inceput sa merg la casele de asigurari pentru a o asigura sau pentru a sti daca poate beneficia de asigurarea mea drept urmare am descoperit ca eu nu sunt luat in evidenta in statul german ca angajat si nici asigurat moment in care am luat legatura cu aceasta persoana la care munceam si in momentul cand iam spus ca am descoperit ca sunt mintit mia aratat usa si mia spus ca nu mai am ce cauta la munca si ca trebuie sa eliberez si casa unde stau la inceputul luni august asa ca sunt intr-o pozitie foarte proasta deoarece nu mai am servici din luna. August nici casa si voi ramane cu sotia cumnata si eu pe drumuri ce pot face in acest moment va multumesc si astept raspuns

  1. Va cautati urgent un loc de munca si alta locuinta. Pt sotie – fie va duceti si platiti asigurarea dumneavoastra, voluntar, fie dansa merge in Romania – se apropie nasterea iar costurile va trebui sa le suportati dumneavoastra in lipsa asigurarii, cam 3-5000 euro.

 153. Buna ziua,ma numesc Diaconu Georgiana,Am o fetita de un am si 9 luni nascuta in Romania.in acest moment sunt insarcinata in a6a luna si suntem in Germania la sot(tata).am o colectie de nelamuriri…sotul este angajat ca sofer pe tir din luna martie cu acte in regula,eu insa sunt in cocediu de maternitate in Romania pana in luna octombrie si intentionez ca al doilea copil sa il nasc in Germania..Ce acte ar trebui sa fac in cel mai scurt timp pentru a beneficia macar de costurile nasterii reduse sau deloc tinand cont ca am contribuit la casa de asigurari de sanatate in Ro(va trebui sa nasc din nou prin cezariana)iar perioadele se suprapun (conceiul se termina in octombrie si eu va trebui sa nasc in septembrie din nou).
  In momentul de fata nu am cautat nici macar doctor ginecolog,ati putea sa imi recomanati dumneavoastra un speecialist ginecolog care sa vorbeasca lb Romana in zona Augsburg.Mentionez ca noi(eu si fetita) suntem in Germania de 4 zile si inca nu m-am documentat in legatura cu actele necesare gen AOK…Ce sfaturi imi puteti da…
  va multumesc

  1. Bun gasit,
   Va rog sa-mi spuneti cui ar trebui sa ma adresez sau cum ar trebui sa procedez ca sa ma inscriu intr-un sindicat care sa-mi apere interesele. Va multumesc.

   1. Bun gasit din nou, Problema este ca nu stiu unde sa ma adresez,sau unde sa caut.La fabrica unde lucrez ( o fabrica de piese de masini ) nu este nimeni membru al vreunui sindicat.Exista poate o entitate locala pe care ar trebui sa o contactez sau la nivel national?Dati-mi va rog o directie unde sa ma indrept pentru ca am cautat pe net dar, sincer,n-am reusit sa ma descurc.Va multumesc mult

 154. Buna ziua.
  Am citit articolul de mai sus. Dar am o singura intrebare. Eu si prietenul meu intentionam sa ne casatorim in Germania, amandoi fiind cetateni romani. Eu nu voi lua numele sotului, ci voi ramane cu numele meu. Ce impact are acest fapt pentru un viitor copil, daca acesta va lua numele sotului la nastere? Sunt probleme in emiterea certificatului de nastere?
  Va multumesc.

 155. Buna ziua!
  V-as ruga sa-mi raspundeti si mie a o intrebare: momentan lucrez cu contracte scurte (dar fara intrerupere) si in Aprilie 2015 urmeaza sa am un copil si stiiu ca voi primi cei 65% din suma ultimelor 12 luni lucrate. Daca in cei 3 ani de indemnizatie nu voi mai lucra si voi mai avea un copil, cum se calculeaza Elterngeld pentru primul an de viata al copilului?o sa fie acesi suma ca si la primul copil?

  Multumesc!

  1. – 65% din media venitului nu din suma
   – indemnizatia este doar 1 an, puteti opta pentru o perioada de pana la 3 ani de concediu de crestere a copilului, dar plata efectiva este maxim 1 an sau 2 ani, daca optati pentru jumatate din suma lunara de plata.
   Indemnizatia se calculeaza din media veniturilor impozabile pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, sumele nu o sa fie identice la cei 2 copii.
   Succes!

 156. Buna ziua!
  Sunt insarcinata in 4 luni, mai trebuie sa merg la munca pana la inceputul lunii decembrie, atunci intru in Mutterschutz. Munca pe care o prestez nu este foarte grea, ceea ce este greu pt mine este sa stau 8 ore in picioare, pentru ca mai am o problema cu sistemul limfatic, drept care picioarele mele sunt umflate si ma dor. Nu cunosc foarte bine legislatia din Germania, tocmai de aceea doresc sa va intreb daca nu exista cumva vreo posibilitate sa muncesc mai putine ore, fara sa fiu dezavantajata la salar.
  Va multumesc!

 157. buna ziua am si eu o intrebare, pot primi alocatii pentru copil de 2 ani, daca sotul lucreaza legal cu acte in regula insa stam in chirie cu stapinii care au si ei copii si beneficiaza de alocatii???

 158. multumesc frumos de raspuns, dar de ce acte am nevoie ca sa primesc alocatiile, le primesc din momentul in care am depus sau de la nasterea copilului. Mentionez ca de curind am venit cu copilul in Germania.

   1. bun ziua mă numesc Nicoleta şi sunt în germania de o luna împreună cu fiica mea de 12ani soţul meu este aici de anul trecut din noiembrie şi lucteaza legal noi n-am înregistrat la primărie am făcut demersurile pentru alocaţie n-am înscris la curysuri care încep din septembrie doar. că. eu vreau să lucrez si-mi găsesc. foarye greu intrebatea me că pot lua ceva ajutor şi dacă primim alocaţia de când e soţul aici doar că el nu s-a înregistrat că şi căsătorit deoarece nu ştia

 159. Buna ziua D-le Iulian.

  De 1 an lucrez cu contracte scurte, de cate o luna. Acum sunt insarcinata si nu stiiu daca angajatorul are dreptul sa nu-mi mai prelungeasca contractul pentru acest motiv, sau e “obligat” sa-mi prelungeasca in continuare pana la nastere?

  Multumesc anticipat!

  1. Nicaieri in lumea aceasta cineva nu poate fi obligat sa semneze un contract. In cazul dumneavoastra consolati-va cu ideea ca e un contract pe perioada determinata.
   Ar exista o solutie mai complicata pentru dumneavoastra, dar depinde de ce lucrati si in ce luna de sarcina sunteti. Va rog sa precizati si venitul lunar si situatia asigurarii medicale.

 160. Angajatorul nu are absolut nici o obligatie fata de tine, chiar daca esti insarcinata. Contractul se termina si gata. Nu trebuie sa invoce un anume motiv pentru a nu ti-l mai prelungi.

 161. Multumesc pentru raspunsuri. Lucrez intr-un depozit de imbracaminte, sunt in luna a 2-a de sarcina, am asigurare medicala (am lucrat Volzeit) iar salariu e in medie 1.100 Euro net.

 162. Buna seara. Am si eu cateva nelamuriri. Sotul meu lucreaza in Berlin cu contract pe perioada nedeterminata cu toate taxele platite si cu asigurare la AOK. Eu sunt gravida in 7 luni si nu am lucrat in Germania pana acum. Saptamana urmatoare plec la el, in Germania si urmeaza sa.mi fac Anmeldung si sotul sa treaca de la asigurarea normala la una familiala ( a vorbit si mai trebuiesc doar depuse actele cu care vin eu din tara, ex.certificat de casatorie tradus, asigurarea mea din tara pe perioada sarcinii, tradusa). As dori sa stiu daca :
  1. asigurarea familiala imi acopera toate cheltuielile( nastere, spitalizare)?
  2.copilul ia dubla cetatenie ( amandoi, si eu si sotul, suntem cetateni romani)
  3.eu beneficiez( in afara alocatiei copilului), de alti bani dupa nastere
  4. Cand trebuie depusa la Familien Kasse, caci acolo stiu ca trebuie, cererea pentru alocatie.
  5. ma pot interesa undeva anume sau pot citi undeva care sunt pasii de urmat dupa Anmeldung si asigurare pana la nastere. Ce anume trebuie sa fac mai exact.
  In speranta ca nu v-am plictisit cu intrebarile, tin sa va multumesc anticipat!

 163. Buna ziua. As avea cateva intrebari daca mi-ati putea raspunde.
  1. In viitorul apropiat planuim un copil. Sotia fiind medic ea facand mai multe garzi (si de noapte,si sambata, duminica). Daca va ramane insarcinata, nu va mai putea face garzi, deci automat va primi mai putin salariu. Intrebarea mea ar fi, daca spitalul este obligat sa compenseze diferenta in salariu conform Mutterschutzgesetz, si daca trebuie depusa undeva cerere priviind aceasta.
  2. Suntem de un an in Germania, avem Anmeldung, asigurari de sanatate etc., in RO. avand cateva proprietati (casa, auto). Am auzit ca nu ar fi legal sa ai 2 resedinte in diferite tari in acelasi timp. Ar trebui renuntat la buletin sau ceva de genul acesta?
  Multumim anticipat pt un eventual raspuns.

 164. buna seara!va rog frumos sa-mi spuneti de ce acte are nevoie copilul meu pentru a fi inscris la scoala in germania..el a terminat clasa I anul acesta in romînia.mentionez ca ajungem cu copilul in germania la sfarsitul lunii septembrie.exista o data limita pt a putea fi inscris?multumesc din suflet.

 165. Buna seara, daca ma poate ajuta cineva cu o informatie. Sunt insarcinata, iar recent a aparut o problema destul de grava, o suspiciune de sindrom. Tocmai din acest motiv am o programare sapt viitoare la o clinica din Heidelberg. Pentru ca nu ma descurc foarte bine cu limba germana, v-as ruga sa-mi spuneti daca cunoasteti un vorbitor sau traducator vorbitor de lb romana in apropiere de Heilbronn sau Heidelberg. Va multumesc anticipat

 166. Buna! Am si eu o intrebare…lucrez in Germania cu contract, am AOK, sunt casatorita si as vrea sa raman insarcinata. Trebuie platita nasterea? E adevarat ca poti sta 3 ani acasa cu copilul? Mai am o fetita de 1 an si 10 luni, dar am nascut in Romania. Mai trebuie ceva acte pentru a putea naste aici? Va multumesc

  1. Daca aveti asigurare in sistem public – ati mentionat AOK – atunci nasterea nu se plateste. Va trebui totusi sa platiti un pausal de consultatii la medicul ginecolog, aceasta deoarece standard sunt acoperite doar 3 ecografii in timp sarcinii.
   Se poate sta pana la 3 ani acasa in perioada de crestere a copilului, dar plata efectiva primiti doar 1 an, existand posibilitatea de a extinde perioada la 2 ani, dar primiti in acest caz doar jumatate din suma lunara calculata ca Elterngeld.
   Succes!

 167. Buna seara!
  Am citit cu mare interes Ghid practic pt cetatenii romani care doresc sa munceasca si sa traiasca in Germania, pe care il consider foarte util si il recomand tuturor,mai ales viitoarelor mamici, categorie in care ma incadrez si eu, fiind insarcinata in 5 luni. Totusi as mai avea cateva intrebari ale caror raspunsuri nu le-am gasit in aceasta Brosura:
  1.In ce conditii pot sa reduc programul de munca de la 8 ore la 6 ore, fara reducerea veniturilor?
  2.Este adevarat ca pot beneficia de 16 ore pe luna pt diferite investigatii si analize daca acestea trebuiesc facute in timpul programului de munca?
  3.Care este diferenta dintre Beschäftigungsverbot si Beschäftigungsarbeit?
  4.Cuantumul indemnizatiei de maternitate este calculat in functie de veniturile impozabile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii, nefiind luate in calcul concediile medicale. Vreau sa precizez, ca pana in prezent am beneficiat de concedii medicale, datorita unor probleme aparute pe parcursul sarcinii; In acest caz puteti sa-mi spuneti ce se va intampla cu aceste zile de concediu medical?
  5.In ce conditii pot beneficia de o persoana abilitata , platita eventual de asigurarea medicala, mai ales daca voi naste prin operatie de cezariana, in primele 3 luni dupa nastere? Daca exista aceasta posibilitate puteti sa-mi spuneti cate ore pe zi pot beneficia de acest ajutor?
  Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

  1. Ma bucur de faptul ca ati gasit in ghid informatii pretioase.
   1. Functie de specificul locului de munca, se aplica legea protectiei maternitatii la locul de munca, aceste prevederi protejand viitoarea mama, mergand pana la intreruperea permanenta a activitatii lucrative.
   2. Articolul 16 din Mutterschutzgesetz este de interes pentru dumneavoastra
   § 16 Freistellung für Untersuchungen

   Der Arbeitgeber hat die Frau für die Zeit freizustellen, die zur Durchführung der Untersuchungen im Rahmen der Leistungen der gesetzlichen Krankenversicherung bei Schwangerschaft und Mutterschaft erforderlich ist. Entsprechendes gilt zugunsten der Frau, die nicht in der gesetzlichen Krankenversicherung versichert ist. Ein Entgeltausfall darf hierdurch nicht eintreten.

   3. Beschaftigungsverbot reprezinta interzicerea desfasurarii unei activitati lucrative.
   4. Perioadele de concediu medical nu vor fi luate in calculul indemnizatiei de crestere a copilului, practic pentru perioadele de concediu medical se va considera venitul 0 atunci cand se va calcula cuantumul Elterngeld-ului.
   5. Pentru o simpla operatie de cezariana, casa de asigurari nu va acoperi aceste costuri. Cel mai bine va adresati imediat dupa operatie casei de asigurari de sanatate. In urma analizei situatiei dumneavoastra medicale de la acel moment, ei pot decide ce fel de ajutor va pot oferi, daca este nevoie. Pe perioada sarcinii si imediat dupa nastere puteti beneficia de ajutorul unei moase – Hebamme, costurile fiind suportate de casa de asigurari de sanatate.

 168. Buna ziua.Am o cunostinta in Romania care este gravida. Ar trebui sa nasca in februarie.Daca vine in Germania si se “anmeld-uieste ” si isi plateste din mana asigurarea de sanatate pana naste, poate sa nasca in Germania? II va acoperi casa de sanatate cheltuielile de spitalizare-nastere? Va beneficia de Elterngeld si Kindergeld? Multumesc anticipat.

 169. Buna seara,
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Astazi am aflat ca sunt insarcinata. Eu sunt inca in perioada de proba. Poate angajatorul sa ma concedieze?

 170. Buna ziua.am si eu o nelămurire.suntem in Germania de cateva luni.ne.am integistrat la primărie.avem asigurare AOK.sotul meu lucreaza cu acte in regula.eu am un mini job de o luna cu acte in regula.(asigurare in caz de accident la locul de munca) si am si asigurare AOK.avem o fetita de 2 ani 8 luni.si ne mai dorim inca un copil.intrebarea mea este: (pt ca am avut cezariana la primul copil,normal ca vreau la fel si la cel de.al doilea.)suporta AOK-ul si cheltuielile privind naștere prin cezariana la cerere? Si o alta întrebare:decide beneficii am putea dispune? Pe cartea deunca sotul meu are 1000€. Iar eu 441(atatia iau in mana ca ceilalți 9€merg la stat probabil). Multumesc!!

 171. Buna ziua! In legatura cu contributia la pensie pentru cresterea copilului, cum se solicita efectiv aceasta facilitate? Am brosura dvs, dar nu gasesc pasii, formularele pe care trebuie sa le completez.

  1. Trebuie intocmit un dosar destul de consistent la casa de pensii. Usor nu e, sunt 2 seturi de formulare plus inca 1 set pentru fiecare copil. Functie de situatia particulara pot trebui a fi trimise documente privind situatia pensiei din celelalte tari in care ati locuit/studiat/lucrat.
   Daca nu va descurcati, puteti apela la ajutor specializat: office@consgero.com

 172. Buna seara!! Am si eu o rugaminte. Am inteles ca dupa nastere exista posibilitatea ca si tata sa aibe 2 luni concediu pt bebe. Puteti sa imi spuneti ce acte trebuie completate si unde trebuie sa le depun. Va mumtumesc!!!

  1. Trebuie sa depuneti dosarul pentru Elternzeit la Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend. Daca sunteti angajat, trebuie sa faceti dovada ca ati notificat cu 7 saptamani inainte angajatorul si aveti confirmarea scrisa a acestuia.
   Cele bune!

 173. As dori sa mai intreb ceva in legatura cu cele 2 luni de concediu pe care poate sa-l ia tata pt cresterea copilului. Eu voi naste in ianuarie 2015, am vrea concediu pt tata in lunile mai si iunie. Cand trebuie sa depun actele – in saptamna in care nasc adica cu 7 saptamani inainte de Elterngeld sau la inceputul lui martie adica cu 7 sapt inainte de perioada in care tata vrea concediu. Am inteles ca prima data trebuie dat un formular la angajator, apoi si acel formular trebuie trimis la L-Bank.

  1. Actele se depun dupa nastere, obligatoriu sa aveti confirmarea de la angajator cu minim 7 saptamani inainte de data inceperi. Fara aceasta confirmare, nu se aproba.

 174. Avand ambele cetatenii (romana-germana) este obligatorie inregistrarea nasterii copilului in Germania la ambasada Romaniei daca ambii parinti au cetatenia germana si doar unul cea romana? Nu am locuit in Romania nici o zi si in pasaportul roman domiciliul este trecut cel din Germania. Sunt cumva obligata de statul Roman sa inregistrez nasterea copilului si in Romania?

  1. La declararea nasterii ce cetateniei ati trecut pentru copil? Daca si cea romana, atunci trebuie sa faceti transcrierea nasterii la unul din consulate sau in Romania (neavand decat pasaport cu domiciliul in Germania, inregistrarea se va face in Bucuresti, sectorul 2).

 175. Buna ziua!!! In 4 ianuarie a venit pe lume fetita noastra, Raissa!!!!! Revin cu cateva intrebari ale caror raspunsuri nu le-am gasit in Ghid.
  1. Trebuie sa anuntam fetita la AOK pt obtinerea cardului ei de sanatate? Daca da, ce acte trebuie sa ducem?
  2. Am inteles ca din 01.01.2015 s-a schimbat legea pt Elterngeld in sensul ca daca pana acum erau 14 luni, incepand cu 2015 va fii 26 luni. Puteti sa-mi spuneti daca este adevarat?
  3. Noi parintii avem cetatenie romana. Am obtinut certificatul de nastere al micutei, dar am inteles ca mai trebuie sa o anuntam si la Ambasada. Mentionez ca in mai vrem sa mergem in concediu in Romania. Mai are nevoie fetita de ceva acte, pasaport sau carnet de calatorie? Daca ajungem in Romania trebuie sa inregistram nasterea si acolo?
  Va multumesc .

  1. Felicitari!
   1. Da – la obtinerea certificatului de nastere ati obtinut 3 adeverinte suplimentare. Una este pentru Krankenkasse. Aceea trebuie sa o duceti la AOK si sa completeze titularul asigurarii de sanatate formularul de Familienversicherung.
   2. Nu s-a schimbat, e in plan de la 01.07.2015. Dumneavoastra ramaneti dupa legislatia veche.
   3. Trebuie sa faceti transcrierea nasterii fie la consulat fie in tara. Pentru calatoria in tara cu copilul aveti nevoie fie de titlu de calatorie fie de pasaport (obtinerea pasaportului nu se poate face fara transcrierea nasterii). Daca mergeti in tara cu titlu de calatorie, nu va puteti intoarce cu copilul pana nu aveti pasaportul facut.
   Cele bune!

 176. Buna ziua!Eu locuiesc in Mecklenburg-Vorpommern,sunt insarcinata si mi s-a dat Beschaftigungverbot de la medicul ginecolog,insa sotul meu a ramas fara loc de munca.In aceasta regiune se gaseste foarte greu de munca si m-ar interesa daca se poate sa ne mutam in Baden-Wurtemberg deoarece acolo avem o cunostinta care il ajuta cu un loc de munca.Daca sunt insarcinata ma pot muta in alta regiune a Germaniei?va multumesc

 177. Bun gasit,
  Domnule Iulian va rog sa-mi spuneti care este diferenta intre Muttersgeld si Elternsgeld si in ce conditii se acorda cele doua.Va multumesc mult de tot pentru timpul dumneavoastra acordat sa raspundeti la intrebari.

  1. Mutterschaftsgeld – indemnizatie de maternitate – se acorda doar mamelor ce lucreaza sau au lucrat in timpul sarcinii – 14 saptamani, salarul integral 100%.
   Elterngeld – indemnizatie de crestere a copilului – se plateste parintilor ce sunt in concediu de crestere a copilului (Elternzeit), 12+2 luni.
   Tot ce tine despre sarcina, nasterea, cresterea si educarea copiilor in Germania gasiti si in acest material https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/06/03/o-solutie-ieftina-si-concreta-de-informare-pentru-relocarea-in-germania/
   Cele bune!

 178. Buna ziua! Vreau sa va intreb daca este vreo problema atunci cand primesti Landeserzieungsgeld si vrei sa iti iei un minijob? Multumesc!

  1. Orice modificare a structurii veniturilor pe baza carora diverse ajutoare sociale au fost aprobate, trebuie declarata imediat. Autoritatile vor face un nou calcul si suma lunara primita cu acest titlu va fi adaptata noilor conditii financiare ale familiei beneficiare.
   Cele bune!

 179. Buna ziua

  sunt angajata cu contract perioada nedeterminata, am propria mea asigurare de sanatate, sotul are si el separat, am nascut de curand si am cateva nelamuriri…poate ma ajutati si pe mine cu niste informatii:
  – in Elternzeit mai sunt asigurata medical sau trebuie sa trec pe asigurarea sotului?
  – daca mai e valabila asigurarea mea de sanatate copilul v-a fi asigurat pe aceasta?
  – la medicul pediatru pot sa ma prezint cu Heft-ul copilului de la spital pt inregistrare sau e nevoie sa astept venirea cardului de sanatate?

  Multumesc mult
  Cu respect,
  Cristina

  1. – in timpul Elternzeit-ului asigurarea este platita de stat.
   – copilul poate fi coasigurat fie pe asigurarea dumneavoastra fie pe a sotului.
   – la medic mergeti cu bestatigung de la casa de asigurari – e valabila pana la venirea cardului. Deci mai intai trebuie sa treceti pe la casa de asigurari.
   Cele bune!

 180. Buna ziua!
  Am nevoie de raspunsul dumneavoastra. Anul trecut pana in august 2014 inclusiv am fost in somaj. Mi s-a spus ca pot merge mai departe la Hartz IV si primesc ajutor in continuare. Insa nu am mai fost deloc. De atunci si pana acum lucrez ca minijob, adica nu am asigurari platite la aok, decat in luna noiembrie cand patronul m-a angajat ca si teilzeit pentru ca aveam nevoie sa merg la doctor. Acum de cateva zile am aflat ca sunt insarcinata si as dori un sfat. Daca m-as duce la aok sa ma asigur din nou si voi plati acele luni din urma pana in prezent ar trebui sa suport tot eu cheltuielile la nastere sau v-a plati aok? cum as putea proceda mai bn? eu cu iubitul meu intentionam sa ne casatorim la anul in 2016.

   1. Iar daca ma voi casatori in timp ce sunt insarcinata voi avea aceleasi drepturi ca si sotul meu (el lucreaza cu acte in regula si are asigurara valabila)? Adica si in aceasta situatie nasterea va fi acoperita de Aok. Multumesc pentru raspunsuri.

 181. Buna ziua,
  va rog daca puteti sa ma ajuati, fata e casatorita , insarcinata in 4 luni.Are anmeldung de cateva zile si sta la tatal ei care lucreaza de 1 an in germania cu contract.Sotul ei lucreaza momentan in italia, urmand sa se mute si el in germania, se poate folosi de asigurarea sotului din italia pentru a naste in germania?Multumesc din suflet pentru ajutor.Putz Mihaela

  1. Cat timp este coasigurata pe asigurarea sotului, in teorie costurile pot fi acoperite de casa de asigurari italiana. Dar…
   Din moment ce are anmeldung in Germania, legal, nu mai poate fi coasigurata pe asigurarea sotului – coasigurata poate fi doar daca au acelasi domiciliu.
   Asigurarea poate accepta o nastere in strainatate daca exista o motivatie pentru acest lucru si daca se anunta casa de asigurari in prealabil. Nasterea nu este acoperita prin cardul european de asigurari – nu este considerata urgenta.
   Cele bune!

 182. Buna ziua!
  Sunt angajata ca detasata in Germania la un punct de lucru al unei firme din Romania, casatorita. Peste o luna fetita nascuta aici va implini un an, insa eu as dori sa-mi prelungesc sederea acasa pentru ingrijirea ei cat mai mult. Desi am optat pentru acordarea indemnizatiei de catre statul german doar pana la implinirea varstei de un an a copilului, ce posibilitati legale as avea de a nu ma intoarce la munca, cel putin inca un an?
  Va multumesc mult pentru ajutor!

  1. Optiunea pentru indemnizatie este 1 an, plata 100% din suma indreptatita sau 2 ani, 50% din suma calculata.
   Dar aveti posibilitatea de a solicita concediu suplimentar pana la varsta de 3 ani, fara plata evident.

 183. Buna ziua!Am citit foarte multe dintre informatiile de pe forumul dvs.,in principiu am inteles raspunsurile la multe dintre nelamuririle mele.Doresc sa va expun situatia in care ma aflu,si daca dispuneti de timpul necesar sa imi raspundeti la unele intrebari.
  Sunt venita in Germania din luna august 2014,sotul meu aflandu-se aici din luna mai 2014. Mi-am facut anmeldung la primarie imediat dupa sosire.
  Sotul meu lucreaza cu Gewerbe de la inceputul sosirii aici si nu si-a facut inca asigurare medicala.
  In luna septembrie,spre sfarsit. m-am angajat la un hotel cu contract de munca tip minijob,in cadrul caruia nu aveam platit nici un fel de contributie catre stat.cu acest tip de contract am lucrat si in luna octombrie.
  Incepand cu 1 noiembrie 2014,angajatorul mi-a facut contract pe o perioada de 1 an de zile,pana la data de 31.10.2015,iar primele 6 luni sunt considerate de proba.Contractul poate fi reziliat cu acordul ambelor parti,cu un preaviz de 2 saptamani.Din cate am inteles de la colegii mei,dupa primele 6 luni care sunt considerate de proba,angajatorul ar trebui sa ne prelungeasca contractele cu inca 6 luni,pana la sfasitul perioadei contractuale,in cazul in care doresc acest lucru.
  Eu sunt insarcinata in 15 saptamani,am asigurare medicala la TK.,ar trebui sa nasc in luna august.
  Datorita mediului in care lucrez,am avut nevoie de 15 zile concediu medical luat in 2 randuri,nesimtindu-ma bine din cauza sarcinii.Medicul ginecolog mi-a recomandat sa vb cu directorul meu,poate imi gaseste ceva mai usor de facut in situatia data,acesta spunandu-mi ca pentru moment nu este disponibil nimic.
  Am inteles din relatarile dvs.,ca daca primesc de la medic Beschäftigungsverbot ,nu o sa imi afecteze calculul pt Elterngeld,doar concediile medicale nu se iau in calcul,nefiind considerate venit.
  1. o intrebare ar fi;daca eu am acest Beschäftigungsverbot,angajatorul ma poate concedia ?,avand in vedere ca primele 6 luni ale contractului sunt de proba
  2.in cazul in care nu ma poate concedia,este nevoit sa imi plateasca remuneratia 100%,pana la implinirea primelor 6 luni din contract?
  3.in cazul in care relatiile de munca se incheie la sfarsitul primelor 6 luni de contract,asta insemnand sfarsitul lunii aprilie ,eu urmand sa nasc in august,trebuie sa suport cheltuiala cu asigurarea medicala voluntar,asa am inteles,este corect?
  4..dupa primele 6 luni,se poate obtine somaj,sau orice alt ajutor?,chiar daca de ex.sa spunem ca ultimele 2 luni din cele 6 am Beschäftigungsverbot?-stiu ca somajul nu se ia in calcul pt elerngeld,considerandu-se 0 in lunile primite-din cele 12 luni anterioare nasterii
  5.daca o sa suport cheltuiala cu asig.med. voluntar in continuare(,pana si dupa nastere pe o perioada nedeterminata),copilul va fi asigurat pe asigurarea mea?
  6.daca contractul merge in continuare pana la data expirarii,angajatorul neavand voie sa ma concedieze si trebuie sa il prelungesca neaparat,desi primele 6 luni sunt de proba,atunci beneficiez de toate drepturile?(aici ma refer la cele 6 saptamani inainte de nastere si 8 dupa nastere in care trebuia sa te plateasca 100%)-in conditiile in care am Beschäftigungsverbot
  7.in conditiile unui raspuns pozitiv la intrebarea 6,dupa terminarea perioadei contractuale atunci voi suporta voluntar asig.med.,corect?
  8.in cazul in care contractul se va incheia la sfarsitul primelor 6 luni,si nu mi se va mai prelungi,pentru calculul Elterngeld,o sa se ia in considerare si acea luna si jumatate lucrata cu contract minijob?
  9.de ex.daca se vor lua in calcul si lunile cu minijob,atunci calculul Elterngeld va fi geva de genul;procentul din suma( venitul de pe o luna jumatate cu minijob+venitul de pe cele 6 luni de contract+diferenta de 4 luni si jumatate pana la 12 luni,care este 0),corect?
  10.am inteles din cele citite pana acuma ca procentul pt Elterngeld se calculeaza diferit,in functie de venitul net,-mentionez ca eu am un venit de 800 Euro net,corect?
  11.in cazul in care angajatorul nu ma poate concedia in primele 6 luni,si eu voi avea Beschäftigungsverbot,pe toata perioada sarcinii,atunci cu 6 saptamani inainte de termenul nasterii,sunt obligata sa fac cerere pt Mutterschutz?,sau nu este nevoie?
  12.daca relatiile de munca se incheie in primele 6 luni,eu platindu-mi voluntar asigurarea medicala in continuare,mai trebuie sa fac alte demersuri pana la nastere(de ex,cerere pt Mutterschutz,sau alte lucruri de genul acesta?),sau nu este cazul?
  13.tot am citit pe forumul dvs. lucruri legate de dreptul de sedere in Germania,nu prea stiu multe detalii despre asta,imi puteti explica pe scurt?,este nevoie la eliberarea certificatului de nastere al copilului,vreun act referitor la dreptul de sedere?-Intr-un raspuns de al dvs. catre cineva,parca vazusem ca este nevoie de un astfel de document,dar nu sunt sigura,fiindca citisem mai demult,de asta revin cu aceasta intrebare
  Va multumesc anticipat pt eventualele raspunsuri! am descris totul mai detaliat,pt a va putea face o idee cat mai clara a situatiei si a-mi putea oferi raspunsurile de care am nevoie

  1. 1.O femeie insarcinata nu poate fi concediata, deci nici vorba sa vi se incheie contractul dupa 6 luni
   2. Da, 100% pe toata perioada contractului, inclusiv in perioada de Mutterschutz
   3. Nu e cazul
   4. nu, e nevoie de minim 12 luni de cotizare in ultimele 24. Plus ca dumneavoastra nu sunteti la dispozitia pietei muncii, fiind insarcinata – vorbim aici de Krankengeld.
   5. nu, pe asigurarea voluntara nu pot fi coasigurati
   6. Da, cu mentiunea ca nu se face prelungire, daca aveti contract de 1 an inseamna ca doar primele 6 luni sunt de proba, dupa aceasta perioada contractul decurge asa cum a fost semnat initial.
   7. pe perioada de Elternzeit, nu, va fi achitata de stat.
   8. nu e cazul
   9. Se ia in calcul efectiv venitul impozabil pe ultimele 12 luni, din orice sursa ar fi.
   10. Procentul de baza la dumneavoastra ar fi de 77%, luand in considerare o medie de venit de 800 euro in ultimele 12 luni.
   11. Nu e cerere, ci informare. Angajatorul nu aproba, ia la cunostinta.
   12. nu e cazul
   13. Cat timp lucrati, nu va faceti probleme. Dreptul de sedere este garantat cat timp aveti resurse sa va intretineti si asigurare medicala.
   Cele bune!

 184. Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
  Ca idee generala,cand am vorbit despre plata asigurarii medicale voluntar,m-am referit la plata acesteia tot in sistem public,adica la TK.Nici in cazul acesta copilul nu poate fi coasigurat?sau nu poate fi coasigurat in nici una din situatiile de plata(ma refer public si privat),atata timp cat nu mai ai un contract de munca valabil si doresti in continuare sa fii asigurat?
  Ca rugaminte v-as fi extrem de recunoscatoare daca mi-ati putea da o adresa de mail sau un alt mod de a coresponda.As dori sa va trimit o fotocopie dupa contractul meu de munca,eu am incercat sa il traduc cu google translate,dar dupa cum stiti,nu traduce totul corect.ca sa fiu sigura ca nu ar fii nici o problema in ceea ma priveste,as dori sa va uitati un pic pe el,pentru a fii sigura ca in momentul in care merg la director cu Beschäftigungsverbot,nu ma trezesc cu surprize sau amenintari.
  Va multumesc!

 185. Buna seara ! Sunt insarcinata si merg la un ginecolog care nu cunoaste roma si nici limba rusa. Imi este greu sa ma inteleg cu el pentru ca eu inca nu cunosc germana. Fiind la prima sarcina am nevoie de multe explicatii. Cunoasteti vreun doctor ginecolog vorbitor de romana ori rusa in zona 91550 Dinkelsbühl ori 91555 Feuchtwangen, Bayern ori Crailsheim ?

 186. Buna seara !!!!
  Puteti sa-mi spuneti concret cum se calculeaza Elterngeld? Astazi mi-au venit actele de la L-Bank si e foarte putin. De fapt nu se plateste 12 luni, ci 10,5….adica in primele 2 luni de viata ale copilului este 0 euro, in a treia jumatate din suma….de asemenea trebuie platit Steuern si Sozialabgaben, asa ca am ajuns de la un salar mediu de 1300 euro sa iau in 9 luni cate 606,7 euro si o luna 313,14. Spuneti-mi va rog este corecta modalitatea de calcul sau a intervenit vreo eroare? Multumesc anticipat.

  1. Calculul grosier este 65% din media venitului net pe ultimele 12 luni. Venitul net nu se calculeaza strict din netul de pe lohnuri, ci din suma bruta se aplica anumite deduceri pentru contributii sociale si impozit, rezultand suma neta de calcul.
   Pentru perioada de dupa nastere pentru care primiti Mutterschaftsgeld – in mod normal 8 saptamani, se scade din suma rezultata ca Elterngeld suma incasata cu titlu de Mutterschaftsgeld de la angajator si casa de asigurari de sanatate.
   Cei 1300 au fost salar mediu brut sau net?
   Pentru un raspuns concret trebuie vazuta decizia de la LBank si verificate, nu este exclus sa se fi strecurat si o greseala.

 187. Buna ziua Dl. Iulian,
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns!
  Sunt insarcinata in luna a noua si am un contract de munca pe perioada determinata (1 an), care expira in luna septembrie. In contract scrie ca poate fi reziliat de catre oricare dintre parti cu un preaviz de 2 saptamani. Banuiesc ca angajatorul nu-mi va prelungi contractul….Credeti ca e legal(are dreptul sa rezilieze contractul)? In cazul ca face lucrul asta, ce se intampla cu mine si copilul, cine preia asigurarea de sanatate, chiria si restul cheltuielilor (pana reusesc sa ma angajez din nou)?
  Mentionez ca sunt singura(necasatorita).

  Cu stima,
  Gianina

  1. Faptul ca nu va ofera o prelungire de contract nu inseamna concediere sau reziliere, foarte important, contractul expira de drept si asta e!
   Aveti dreptul la indemnizatie de maternitate, 12+2 luni, functie de situatia familiei, iar daca veniturile realizate nu sunt suficiente atunci puteti obtine un venit suplimentar.
   Dar care este situatia tatalui copilului? La un moment dat autoritatile germane se vor implica si ii vor solicita sa va sprijine financiar.

 188. buna ziua. As avea o nelamurire in ceea ce priveste inscrierea la cresa sau gradinita a copilului. cazul meu este urmatorul: Am o fetita de un an si 3 luni iar pana in pezent , mama sotului meu se ocupa de 6 luni aici in germania , acasa de cresterea ei. datorita unor probleme din romania soacra mea va trebui sa paraseasca statul german, ca atare unul dintre noi suntem obligati sa parasim un loc de munca …intrucat nu ne-am asteptat la asa ceva si locuri la cresa nu se gasesc de pe o zi pe alta,doresc sa stiu daca intradevar suntem obligati sa parasim unu dintre noi doi serviciul …sau statul german si legile cetateanului UE se fac obligati sa ne dea un loc la cresa

  1. Evident daca nu sunt locuri libere, nu au de unde sa va dea un loc. Pentru aceasta exista si Betreeungsgeld.
   Incercati sa va zbateti pentru un loc la cresa, trimiteti cereri la toate cresele, mergeti la primarie. Statul nu va obliga sa parasiti locul de munca dar va obliga sa aveti grija de copil.
   In aceasta perioada s-au facut cererile pentru inscrierea la crese si gradinite, ati depus in timp util cererile? Deja s-au facut alocarile si se trimit raspunsurile.

 189. Prin lege autoritatile sunt obligate sa va ofere un loc la cresa, dar din cauza ca nu sunt suficiente locuri se ajunge la imposibilitatea aplicarii legii. Pentru inceput ar trebui sa va adresati catre Jugendamt. Daca nici prin ei nu se gaseste un loc, atunci aveti posibilitatea sa dati in judecata, cu sprijinul Jugendamt-ului, autoritatile locale. Daca nu primiti un loc la cresa aveti posibilitatea sa angajati o Tagesmutter sau sa gasiti o cresa privata, iar autoritatile sa preia diferenta dintre costul cresei si costul ingrijirii private. Daca refuza sa plateasca, trebuie sa-i actionati in judecata. Daca nici asa nu reusiti si sunteti obligata sa renuntati la job, atunci puteti cere in instanta plata salariului .

  1. In teorie suna bine. Dar pentru a ajunge la aceasta, familia in cauza trebuie sa faca dovada ca au facut tot posibilul pentru aplicaraea la un loc pentru cresa.

 190. Buna ziua,

  multumesc pentru raspuns!
  Totusi nu sunt lamurita cu asigurarea medicala. In prezent este platita de angajator(eu avand un salariu de 480 euro netto). Cand expira contractul de munca, eu trebuie sa platesc asigurarea?
  Legat de tatal copilului, nu mai stiu nimic de el si nici nu mai vreau sa stiu!!!
  A plecat de cand a aflat ca sunt insarcinata!!!

  Cu stima,

  Gianina

 191. Buna ziua!
  Situatia noatra este urmatoarea:Atat eu cat si sotia am lucrat anul trecut ca muncitori sezonieri din aprilie pana in august.In luna august sotia a plecat in tara(insarcinata in luna a 4 a) iar eu am obtinut contract pe perioada nedeterminata.Sotia a nascut pe 30 ianuarie si de atunci eu sunt in tara(dar patronul imi tine contractul valabil) urmand sa ma intorc la munca pe 15 aprilie.
  As vrea sa stiu ce drepturi am daca vin cu sotia si copilul in Germania si de ce acte am nevoie din tara.
  Dar daca ei(mama si copilul) raman in tara…?

  Multumiri anticipate!

  1. Din momentul in care va intoarceti in Germania la lucru primiti alocatie. Daca sotia va veni si ea in Germania cu copilul, atunci poate solicita Elterngeld.
   cele bune!

 192. Buna seara. As vrea sa va spun si eu povestea mea. Inainte de a ma stabili in Germania, tare mult m-a ajutat site-ul acesta. Sotul munceste in Germania de 3 ani cu contract nedeterminat. Avem 2 copii de 7 si 1 an. Anul trecut in 2014 am renuntat la tot in Ro, alocatiile copiilor, indemnizatia de crestere a copilului , serviciul meu (sunt invatatoare de 14 ani)si am venit in DE in iulie. Am primit aici 300 de euro pt cel mic, pana a facut 14 luni. chiar daca eu n-am lucrat niciodata in DE si alocatiile lor. Mi-au primit copilul imediat in scoala pentru o luna in clasa 1,(aici se ia vacanta numai la sf, lui iulie) chiar daca fiul meu trebuia sa inceapa cls 1 numai in septembrie. In septembrie a inceput cls 1. Inv, vroia sa il treaca in clasa a 2, pt ca el cunostea literele, deoarece in Ro terminase clasa pregatitoare. Si germana nu stia nicio boaba. Cand a implinit cel mic un an, l-am dus la cresa aici in localitate. (locuim in comuna, nu la oras). Ma costa 82 euro pe luna plus 2.5 euro masa pe zi. Eu merg la scoala de limba germana din ianuarie, pana in octombrie zilnic de la 8 la 12. Platesc scoala , 120 euro modulul, sunt 6, dar la sfarsit daca imi iau examenele, primesc 50 la suta inapoi. Pana acum totul e ok. Cel mai important e ca suntem unul langa altul si ne putem vedea impreuna copiii crescand. Va pupam, somn usor

 193. Buna ziua,

  revin cu problema mea….Va reamintesc ca sunt insarcinata in luna a noua si sunt necasatorita.
  Nu sunt lamurita cu asigurarea medicala. In prezent este platita de angajator(eu avand un salariu de 480 euro netto). Cand expira contractul de munca(in sept. 2015), eu trebuie sa platesc asigurarea?

  Cu stima,

  Gianina

  1. Beneficiati de asigurare medicala pe toata perioada contractului de munca cat si pe toata perioada de Elternzeit. Daca aveti stagiul de cotizare indeplinit, dupa Elternzeit puteti primi somaj, timp in care asigurarea medicala este preluata de stat.
   Cele bune!

  1. Stagiul de cotizare, din punct de vedere al ajutorului de somaj, inseamna sa fi platit contributiile minim 12 luni intregi in ultimele 24 (mentionez luni intregi deoarece sunt multe cazuri in care persoanele nu au beneficiat de ajutor de somaj pentru lipsa catorva zile – 10,11 zile de ex.).
   Cele bune!

 194. Va multumesc inca o data!
  Sunteti extraordinari!!! Nu stiu de unde aveti atata putere sa raspundeti tuturor!
  Cu ocazia sfintelor sarbatori de Paste va urez multa sanatate, lumina in suflete si tot ce va doriti!

  Gianina

 195. Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: sunt stabilita in Germania/Koblenz de 3 ani de zile. Am locuit cu prietenul meu, necasatoriti, in toata aceasta perioada. Acum am un copil de 5 luni cu el, insa relatia dintre noi nu a mai functionat, drept urmare eu am plecat de acasa cu copilul, pentru a evita certurile zilnice. Acum as vrea sa plec definitiv in Romania, insa tatal copilului nu vrea sa imi dea semnaturile necesare pentru intocmirea actelor. Statul german ma trimite de la o institutie la alta, amagindu-ma ca ma ajuta cu cautarea unei locuinte. Protectia copilului mi-a dat un document, spunandu-mi ca pot pleca din Germania, pe baza acestuia, fara a mai fi nevoie de acordul tatalui, insa Consulatul mi-a spus ca acest document este de fapt nefolositor. Aici nu pot ramane pentru ca nu ma descurc cu cresterea copilului, iar tatal copilului ma urmareste/ameninta, dar nici in tara nu pot pleca din cauza formalitatilor.
  Intrebarea mea este urmatoarea: ce pot face ca sa ajung in tara cat mai repede pentru a-mi creste linistita copilul?
  Va multumesc mult.

 196. buna ziua, lucrez de 3 săptămâni in germania legal si sotia deocamdata in romania insarcinata in 6luni jumate, as vrea sa nasca prin cezariana aici, am vreo sansa sa beneficieze de asigurarea mea?

 197. Buna ziua! Sunt insarcinata in 3 luni si contractul de munca fiind doar pe 1 an va lua sfarsit pe 15 iulie..bebe ar trebui sa vina in decembrie. As avea cateva nelamuriri:
  – Pot beneficia de somaj dupa data de 15 iulie? Daca da..pe perioada somajul am asigurare medicala sau trebuie sa ma trec pe asigurarea sotului ca sa nu suport costurile nasterii?
  – primesc indemnizatia de crestere a copilului chiar daca contractul meu a luat sfarsit pe 15 iulie?

 198. buna ziua,am si eu o intrebare?Lucrez de un an si 2 luni cu acte in regula asigurare medicala tot ce inseamna legal,acum sunt insarcinata in luna a 6-a si nu ma simt prea bine,daca intrerup munca ce drepturi mai am?multumesc!

 199. buna ziua , lucrez in germania cu contract la acceasi firma de 2 ani am aflat ca sunt insarcinata in 2 luni problema e ca fac mult mai mult efort decat ar trebui normal , am inteles ca exista un formular prin care se atesta ca nu mai pot munci fiindca depun efort prea mare alta munca mai usoara sa-mi dea nu are , unde pot gasi acest formular? beruf verbot cv de genu?nu prea ma descurc cu germana
  va multumesc

  1. Aveti nevoie de Beschaftigungsverbot – il obtineti de la angajator, daca are legatura cu conditiile de munca, sau de la medicul ginecolog, daca se impune din motive medicale.
   Cele bune!

 200. Buna ziua. ma numesc Ana-Maria. Am venit in Germania in 1 februarie 2015 si de atunci am adresa aici.Sotul lucreaza de anu trezut din iulie si a contribuit la stat.Eu nu lucrez deoarece avem o fetita de numai 2 anisori cu care stau acasa.Fetita este inscrisa la primarie si beneficiaza de alocatia acordata lunar in valoare de 184 de euro. Eu sunt insarcinata in 2 luni.Asigurare avem de familie. As dori sa stiu in cazul nasteri normale trebuie sa platesc ceva? am inteles ca cardul imi acopera anumite costuri…dar as dori sa stiu cand vine momentul nasteri ce si cat trebuie sa platesc? Noi am locuit in Passau dar ne`am mutat recent doarece asa au fost circumstantele.Acum locuim pe langa Neuhaus.

  1. Nasterea este acoperita de asigurarea de familie. Ce costuri intervin: doar anumite proceduri medicale din timpul sarcinii (anumite analize, ecografii, ce nu sunt acoperite de asigurarea standard – casele de asigurari platesc doar 3 ecografii pe perioada sarcinii). De obicei medicii ginecologi au o suma pausala de plata pe toata perioada sarcinii pentru investigatiile suplimentare.
   Interesant pentru dumneavoastra este acest material:
   https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/06/03/o-solutie-ieftina-si-concreta-de-informare-pentru-relocarea-in-germania/
   Cele bune!

 201. Buna Ziua. As avea si eu o intrebare .Sotul lucreaza cu un salar de 460 de euro pe luna . eu nu lucrez niciunde deoarece am un copil de 2 anisori in crestere. as dori sa stiu si eu daca se poate sa ne ajute si pe noi statu cu ceva pana reusim sa ne gasim un loc de munca mai bine platit….

 202. Buna Ziua ma numesc Andreea. Sunt venita in Germania de 6 luni…si inca nu miam gasit un loc de munca cu contract legal. lucrez la o florarie unde lucrez doar pe sezon…as dori sa stiu daca pot primi un ajutor de la stat dupa ce se incheie sezonu de munca….

  1. Foarte putin probabil, cat timp nu aveti o perioada de contributie.
   si aceasta munca sezoniera este la negru, fara contract?
   Mai intervine problema asigurarii medicale, cine va va plati nasterea, etc? Ganditi-va bine inainte.

 203. Buna ziua asi dori daca se poate niste info!? Deci: am iubita insarcinata in germania , ea (vitoare sotie) nu a lucrat niciodata in Germania numai eu , eu am 10 anii lucratii aici in Germania am fost la AOK (asigurarea mea medicala ) si mam pus sai fac o asigurare privata pe care platesc 170 de euro pe luna . Intrebare este dupa naster ea(viitoare mea sotie ) are dreptul la financiar ? In afara de alocatia copiiil ? Suntem amandoii romanii si suntem in procese de divort amandoi . Va mulltumesc si va rog daca puteti sami rasp .

  1. Nu ati facut asigurare privata ci una voluntara in sistem public.
   Drepturile pt mama nu depind de asigurare in acest caz. Va recomand aceasta lectura https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/06/03/o-solutie-ieftina-si-concreta-de-informare-pentru-relocarea-in-germania/
   Va recomand sa urgentati procedurile de divort, in special pt mama, va fi foarte foarte complicat sa rezolvati actele copilului – conform legii romanesti, copilul va fi considerat ca fiind al sotului, daca nasterea intervine pana la un interval de timp de 9 luni de la divort. In aceasta situatie, pentru a putea fi trecut ca tata, va trebui sa faceti recunoasterea de paternitate – dumneavoastra declarati ca sunteti tatal copilului, mama confirma. De asemenea sotul sau fostul sot va trebui si el sa dea o declaratie la unul din consulatele Germaniei sau ambasada Germaniei, cum ca nu el este tatal copilului. Complicat si foarte foarte costisitor, mai ales in situatia in care exista o stare conflictuala intre mama copilului si fostul sot.
   Cele bune!

 204. Buna ziua, am si eu o intrebare, eu si prietenul meu lucram in germania de 4 ani legal la aceeasi firma, nu suntem casatoriti dar eu sunt insarcinata urmeaza sa avem un copil, este vreo problema daca nu suntem casatoriti , care este diferenta in a fi si a nu fi casatotit cu un copil care e pe drum.

  1. Diferenta se va face la inregistrarea copilului, unde va trebui sa va prezentati ambii parinti si sa faceti recunoasterea de paternitate – vaterschaftsanerkennung – dansul declara ca e copilul lui, dumneavoastra confirmati.
   Cele bune!

 205. Buna , va rog sa ma ajutati ca nu mai stiu ce sa fac, lucrez in germania cu contract de munca asigurare totul legal, am ramas insar inata si nu mai pot sa muncesc fiindca stau in picioare cate 12-14 ore pe zi, depun efort foarte mult etc, alta munca nu are ce sa-mi dea seful decat sa faca Beschaftigungsverbot, unele persoane mi-au zis ca acest act tre sa mi-l dea doctorul ginecolog, doctorul zice ca nu el ca seful, seful zice ca nu el ca nu stie ce sa faca, toti dau vina unul pe celalalt , va rog sa ma ajutati si va multumesc

  1. Atat doctorul ginecolog, cat si seful pot da un Beschaeftigungsverbot. Daca doctorul d-voastra nu stie ce e acela un Beschaeftigungsverbot, ar fi cazul sa apelati la alt ginecolog!

 206. Ionela si eu am intrat in Beschaftigungsverbot de la 2 luni de sarcina pt ca am avut probleme si mi s-a recomandat repaus total de catre doctori. Hartia in sine am primit-o de la doctorul ginecolog…

 207. Va multumesc pentru ajutor dar eu sm fost si ieri la doctorul ginecolog si sustine incontinuare ca el nu poate sa-mi dea acea hartie doar daca era sarcina cu probleme sau erau complicatii atunci da intervenea el, dar asa ca nu mai pot munci seful tre sa faca acea hartie, nici la ora actuala nu stiu cine trebuie sa faca acea hartie

  1. Intr-adevar, acest Beschaeftigungsverbot va este dat daca doctorul considera ca babelusul este pus in pericol din cauza conditiilor de munca. Asadar cum doctorul d-voastra nu ia in calcul acest lucru, fie va adresati sefului sa va faca el un Beschaeftigunsverbot, fie schimbati doctorul. Puteti deasemenea sa cereti de la doctorul de familie un Beschaeftigungsverbot. Chestia e ca unii doctori se feresc sa va dea un Beschaeftigungsverbot, deoarece, in cazul in care d-voastra nu respectati acest BV, ei pot fi trasi la raspundere.

   1. Stiti cumva la ce se refera noua lege pt copii nascuti dupa 1 iulie, elterngeld plus? Va multumesc frumos

 208. @Anca Concret se mareste perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului si creste cuantumul acesteia, exista mai multe metode de impartire intre parinti dar daca vreti un calcul rapid puteti merge pe aceasta pagina:
  http://www.familien-wegweiser.de/Elterngeldrechner

  trebuie sa introduceti 4 informatii, vi-le zic in ordine, de sus in jos, in caz ca nu vorbiti germana:

  1) Cati copii asteptati ( de obicei 1 dar pot fi si gemeni sau tripleti). Selectati din lista.
  2) Aveti deja in ingrijire un copil sub 3 ani sau 2 sau mai multi copii sub 6 ani ?
  Alegeti Ja(Da) sau Nein(nu)
  3) Inainte de nastere cat ati avut venitul lunar net pe ultimele 12 luni (faceti o medie). Introduceti cifra (va trebui dovedita cu acte).
  4) Daca veti lucra dupa nastere, cat veti castiga ( daca nu veti lucra puneti 0)

  Calcularea nu e perfecta zic ei, dar va da o impresie despe cat ati pute primi.

  Detalii complete in acest PDF:

  Click to access broschuere_elterngeldplus.pdf

  E in germna dar are poze explicative.

 209. Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 saptamani si lucrez la un hotel in Germania, cu contract, de un an de zile, am asigurare AOK. Problema mea este ca lucrez foarte greu, am de ridicat, trebuie sa stau toata ziua in picioare. Facand camere presupune multe aplecari si ridicari. Am anuntat sefii, dar nimeni nu zice nimic. Intrebarea mea e ce este de facut in cazul meu? Va multumesc anticipat, o zi buna!

 210. Buna ziua. Mi-as dori foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns. Lucrez la o firma de curatenie si sunt insarcinata in 6 saptamani. Mi-am anuntat seful si am fost la ginecolog la control. Cu sarcina nu ma simt bine si i-am spus ginecologului ce muncesc. Mi-a interzis sa ma duc la lucru. Mi-a dat foaie de boala si am intrebat-o daca ea imi poate da vertratigungverbot si a spus ca ea nu imi poate da. Mi-a dat becheftigung schwangerschaft si mi-a spus sa ma duc la sef cu foaia si ca el trebuie sa imi dea. Seful se da lovit ca nu stie ce e de facut si ca sa ma duc la ginecolog sa imi dea vetratigungverbot. Intrebarea mea este : ce ii de facut in situatii de acestea ? Seful nu ar avea altceva de lucru pt mine , deoarece mereu am de lucrat cu solutii si sa fac efort iar eu nu ma sumt capabila sa lucru deoarece ma simt foarte rau. Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra. Va multumesc. O zi buna

 211. Buna ziua! Am nevoie de niste informtii va rog! Locuiesc cu prIetenul meu in germania,eu nu lucrez ,lucreaza doar el ( cu acte in regula) si sunt insarcinata in luna a3-a … Am fost casatorita si momentan sunt in divort ( procedura care dureaza inca cateva luni bune) motiv care ma impiedica sa pot sa ma recastoresc pt a beneficia de asigurarea prietenului meu! Intrebarea mea este: se poate ca prietenul meu sa ma treaca pe asiguarrea lui fara a fi casatoriti? Va multumesc !!

 212. Buna as dori și eu un sfat în legătură cu situația mea eu lucrez de 1 an și 2 luni în germania am contract nedeterminat soțul meu este de aproape 4 ani în germania de aproape 2 ani lucrează independent de curând am aflat ca sunt însărcinată noi mai avem 2 copii care momental sunt în romania .nu știu dacă ar fi bine sa țin sarcina aceasta sau nu

 213. Buna ziua,

  As vrea sa infiintez o firma (Gbr sau GmbH), cu obiect de activitate ”ingrijire medicala la domiciliu” (Pflegeheim). Puteti, va rog, sa-mi dati ceva informatii, detalii, sfaturi?!

  Cu stima,

  Gianina Casariu

 214. Buna ziua,

  Revin cu o precizare: obiectul principal de activitate al firmei este : ” Ambulante Intensive Krankenpflege”

  Multumesc anticipat!

  Cu stima,

  Gianina Casariu

 215. buna ziua ma numesc botofei ramona si am o poblema am un copil de 4 luni si inca nu are certificat de nastere.lacuiesc in germania(KARLSRUHE),eu sunt maritata in romania si despartita de sot neoficial de 1 an 6 luni copilul nu este al lui logic dar cum pot sa ii fac certificat copilului cu numele actualului meu barbat?va rog sa imi da ti o solutie am fost si la consulat la münchen sa fac cerere ptr.certificatul de casatorie in original pentru ca cei de la standamt mi au cerut acest act in original. va multumesc,vreau sa va spun ca mie mi sa refuzat cererea pentru eltergeld pe motiv ca nu sunt asigurata medical nici in germania nici in romania.va multumesc

 216. buna ziua,sotul meu lucreaza cu acte in recula de un an si jumatate,avem amandoi aok doar k eu nu am lucrat deloc de cand am venit in Germania,mai avem o fetita de trei ani care este la gradinita,iar eu sunt insarcinata in ultima luna(RH negativ)as vrea sa stiu daca platesc nastereasi daca este sa nasc prin cerzaiana cat platesc? as vrea sa imi recomandati un spital bun in care pot naste,daca de poate in münster! am cautat pe internet maternitati in münster dar nu am gasit nimic! Va rog sa ma ajutati daca puteti! Multumesc!

  1. Fiind coasigurata pe asigurarea sotului, nu platiti nimic, nici la cezariana, doar ca de mentionat faptul ca operatia de cezariana nu se face la cerere, ci doar la recomandarea medicului specialist, in baza unui fundament medical.

 217. Buna. Soțul meu lucrează in Germania de o luna, iar eu sunt in Romania si in momentul de fata sunt pe risc maternal. Deoarece la prima naștere a fost cezariana, ginecologul mi-a zis ca si la a doua tot prin cezariana o sa nasc. Daca merg in Germania trebuie sa plătesc sau nu nașterea? Eu lucrez in învățământ. Mulțumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s