Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012

stampila-de-vot        

In Colegiul 1 Diaspora pentru Camera Deputatilor ( colegiu din care face parte si Germania, alaturi de celelalte tari din Vestul Europei) s-au prezentat la urne 40.152 de alegatori, care au avut urmatoarele optiuni: Wiliam Brinza (A.R.D) 11787 de voturi, Victor Socaciu,12347 de voturi, Graban Attila ( UDMR) 913 voturi, Mihai Aurelian PP-DD,12682 de voturi, Molnar Stefan Silviu (PRM) 867 de voturi. Colegiul a fost adjudecat de Mihai Aurelian PP-DD.

         In Colegiul 1 Diaspora pentru Senat ( colegiu din care face parte si Germania, alaturi de tarile din toata Europa si citeva tari din Asia ) s-au prezentat la urne 54.874 de alegatori care au avut urmatoarele optiuni:Riceard Badea ( A.R.D) 21.272 de voturi, David Cristian (U.S.L.) 14.811 voturi, Nagy Levente (U.D.M.R.) 705 voturi, Savoiu Ion( P.E.R.) 1895 de voturi, Mihalache Eugen, 13423 de voturi, Hantz Peter (PPMT) 371 voturi, Mihaela Mihai (P.R.M) 1187 de voturi. Colegiul a fost adjudecat de Riceard Badea ( A.R.D).

          Au mai fost alesi: la Camera Deputatilor: Eugen Tomac (A.R.D) in colegiul 2 Diaspora, Lubanovici Mircea ( A.R.D..) in colegiul 3 Diaspora, Raetchi Ovidiu ( U.S.L) in Colegiul 4 Diaspora, iar la Senat , Anghel Adrian (U.S.L) in colegiul 2 Diaspora.

In concluzie, Mihai Aurelian (PP-DD) este deputatul si Riceard Badea ( A.R.D)este senatorul care vor reprezenta interesele romanilor din Germania in Parlamentul Romaniei.

Citi cetateni romani au votat in Germania?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, am cercetat procesele verbale scanate din fiecare sectie de votare si am aflat: in sectia de la Berlin s-au prezentat 268 de alegatori, la Bonn 222, la Hamburg 121, la Sttutgart 249 si la Munchen 523. Asadar, au votat doar 1238 de cetateni romani din cei 300.000 care, se banuieste ca, ar locui pe teritoriul Germaniei. Procentajul de prezenta la vot este sub 1 la suta ( 4 la mie). Analizind principalele cauze ale absenteismului la vot, am ajuns la urmatoarele concluzii:

– votul in Germania costa; fiind numai 5 sectii de votare la un teritoriu atit de mare, o deplasare la cea mai apropiata sectia a costat peste 100 de euro pentru benzina si vreo 5-6 ore pierdute pentru fiecare alegator;

– alegatorii romani au avut nevoie de documente care sa ateste domiciliul sau rezidenta lor pe teritoriul german; asadar, pe linga cartea de identitate cu care a plecat fiecare roman din tara sa natala, i-au mai trebuit unul din urmatoarele documente: a) adeverinţa privind dreptul la liberă circulaţie şi la alegerea domiciliului/UE (Freizügigkeitsbescheinigung);b) permisiune de şedere pe durată determinată (Aufenthaltstitel/ Aufenthaltserlaubnis);c) permisiune de stabilire permanentă (Aufenthaltstitel/ Niederlassungserlaubnis);d) permisiune de şedere permanentă UE (Bescheinigung des Daueraufenthalts);e) permisiunea de şedere temporară (Fiktionsbescheinigung);f) adeverinţă privind domiciliul permanent sau reşedinţa (Meldebestätigung/ Meldebescheinigung);g) permis de muncă (Arbeitserlaubnis); se pare ca multi romani nu poseda unul din aceste documente;

– M.A.E. a comunicat locatia sectiilor de votare din Germania in timp util, dar… nu a comunicat si actele necesare in baza carora cetatenii romani isi pot exercita dreptul de vot; astfel, in fiecare tara din Uniunea Europeana a fost nevoie de un alt document individual de domiciliu sau rezidenta;

candidatii la functia de deputat sau senator din strainatate nu si-au facut campanie electorala,deoarece nu au avut la indemina nici mijloace media, nici echipe profesioniste, nici suficiente resurse pentru a face deplasari; din informatiile pe care le am doar cei doi membrii ai PP-DD de la C.D. si de la SENAT si-au facut o campanie electorala profesionista in Spania si acest lucru s-a vazut chiar in rezultatele obtinute;  

– au existat sectii in care s-a stat la coada pentru a se exercita dreptul de vot, dar cred ca sectiile acestea au fost numai in Munchen si, eventual, in Stuttgart fiindca nu cred ca la Hamburg unde s-au prezentat doar 121 de alegatori a fost coada;

– de fapt, adevarul gol-golut, este ca pe prea putini cetateni romani din strainatate ii intereseaza cine este deputatul sau senatorul lor in Parlamentul Romaniei; este o concluzie trista, dar cit se poate de reala.  

      Documentar realizat de Dan Constantin Goldis 

Advertisements

3 responses to “Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012

  1. As adauga la motivele absenteismului:
    – experienta neplacuta pentru cei ce au mai votat in trecut: timp foarte mare de asteptare.

  2. Da, ai dreptate, o voi adauga mai sus, dar cred ca a fost valabil numai la Munchen si poate Stuttgard, fiindca la Hamburg la cei 121 de votanti pe intreaga zi nu cred ca s-a stat la coada. Si apoi, te intreb cum s-a votat la Paris, la prezidentialele din 2009, cind s-au inregistrat 5000 de voturi intr-o sectie?

  3. 5000 e o cifra total aberanta, mai mult de 1500-1700 de votanti la un consulat e aberant, si asta in conditii de stat la coada minim 3-4 ore.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.