Vesti bune de pe piata germana a muncii

Este clar pentru toata lumea ca viitoarea conducere S.C.E. Consgero mbH va trebui sa tina seama de cerintele concrete ale pietii muncii din Germania. Tocmai de aceea, mi-am permis sa reproduc partial un articol aparut in 05.02.2013 in Deutsche Welle:

DW“Muncitorii calificaţi, la mare căutare

Una dintre marile probleme pe piaţa germană a muncii rămâne lipsa specialiştilor în diverse domenii. Pare greu de imaginat, dar conform ministrul federal al Muncii, Ursula von der Leyen. Germania are 850.000 de locuri de muncă neocupate, deşi numărul şomerilor a depăşit pragul de trei milioane de persoane. Conform sursei citate, cei mai căutaţi sunt pe moment specialiştii în branşele mecanică, electrotehnică, construcţii de maşini, transport şi logistică, vânzări şi sănătate.
Aşa cum Germania a liberalizat în iunie 2011 piaţa muncii pentru est- europenii cu studii superioare, trebuie să arate o deschidere şi pentru muncitorii calificaţi, au declarat la Berlin reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). „Numai în acest fel poate scădea şomajul, ca urmare a schimbărilor demografice”, a precizat Yves Leterme, directorul adjunct al OECD Berlin.
Legislaţia se modifică din vară
Ministrul von der Leyen a anunţat modificări concrete ale regulilor de acordare a dreptului de muncă pentru străini, începând cu iunie 2013. Sunt vizate în special acele branşe din economia germană în care lipsesc specialişti. Von der Leyen a reacţionat pozitiv şi la propunerea OECD, de înfiinţare a unor cursuri speciale de limbă germană pentru angajaţii veniţi din alte ţări.
Şi Agenţia de ocupare a forţei de muncă a luat deja o serie de măsuri concrete, prin care să motiveze angajatorii germani să-şi găsească personal în străinătate. În cadrul Conferinţei europene pentru tineret de la Berlin, BA a invitat şi reprezentanţi ai unor firme din UE şi din Germania pentru a discuta şi promova mobilitatea tinerilor pe piaţa europeană a muncii. În urma acestei întruniri, 40 de companii germane au pus la dispoziţie în jur de 400 de locuri de formare profesională, cu scopul angajării ulterioare, pentru tinerii din alte ţări.
„În primul rând”, a precizat Raimund Becker, membru în conducerea BA, „vrem să ne asigurăm, prin această iniţiativă, că tinerii din UE pot primi un loc de studiu sau formare profesională în Germania, dar să ne adresăm şi specialiştilor care au obţinut deja o diplomă.”
Sursa

Asadar, dupa umila mea parere, ar trebui ca viitoarea conducere a Consgero-ului sa aiba in vedere posibila relaxare pe piata muncii germane si sa-si ia inca de acum masuri pentru recrutarea muncitorilor calificati din bransele mai sus mentionate. Totodata, ar trebui aflat care sunt cele 40 de companii germane care au pus la dispozitie cele 400 de locuri de formare profesionala. Si acum tac, mai am 10 zile de conducere efectiva si, dupa aceea, voi intra in opozitie.

                                             Dan Constantin Goldis

Advertisements

70 responses to “Vesti bune de pe piata germana a muncii

 1. As dori si eu sa aflu de acele companii,ma intereseaza un loc de munca in Logistica in Munchen….
  Interesant subiect.
  Multumim!

  • Buna Izabela
   Sper sa-ti foloseasca:
   – Sachbearbeiter/in für den euronationalen Eingang (Kaufmann/-frau – Spedition und Logistikdienstleistung)
   Dachser GmbH & Co KG Niederlassung München
   81677 München

   – Kaufmann/-frau – Spedition und Logistikdienstleistung
   Transmaritim international GmbH
   85356 München-Flughafen (Freising)

   – Mitarbeiter Logistik Automotive (m/w) (Betriebswirt/in (Hochschule) – Logistik)
   Computerhansa Gesellschaft für Prozeß- und Datentechnik mbH
   80999 München
   07.11.2012

   http://www.cardosystems.com
   http://www.kraft-baustoffe.de
   http://www.thermotraffic.de

   http://www.logistic-people.de : este intermediar. Logistica la multe companii este externalizata.
   SUCCES MULT!

 2. INCA O NOUTATE, daca pot sa o numesc asa. Din 1 feb 2013 NU mai este nevoie de DREPTUL DE SEDERE. Autoritatile au scos acest document.

  • Ar fi perfect daca ne-ati comunica sursa oficiala sau mediatica a acestei informatii

   • Am fost chiar eu, luni, 4 feb 2013 la autoritatile privind cetatenii straini (Auslanderbehorden) din Nurnberg, unde de altfel domiciliez din 1. ian 2013 si pentru ca sunt la inceput de drum,ma interesez in fiecare zi ce si cum, referitor la tot ce tine de situatia mea legala in Germania. La informatii am primit raspuns, ca tocmai s-a scos din 1 feb 2013 si deci nu mai este nevoie de el. Si pentru ca nu toata lumea este inca la curent, am primit un fel de informare pe o coala A4, pe care sa o prezint tuturor autoritatilor, daca mi se va solicita dreptul de sedere. Din pacate in acest moment nu pot sa v-o scanez pentru ca nu am inca scaner, dar de sapt. viitoare voi intra in posesia unei imprimante multifunctionale si voi incerca orice informatie sa o introduc cu dovezi clare. Mentionez ca sunt traducator autorizat pe limbile germana,engleza,romana si pentru ca vreau sa fiu recunoscuta si autorizata cu toate in regula si pe Germania, ma informez chiar de la autoriati. Asa ca, linistit informatiile sunt corecte. Nu-mi permit sa induc in eroare romanii nostri,care si asa se descurca greu din lipsa necunoasterii limbii si a dezinformarii. Voi revenii si cu alte noutati. Numai bine!

  • @Barbura Anca
   Nu de la aceasta data nu mai este nevoie de dreptul de sedere. Pentru romani si bulgari nu mai este nevoie de dreptul de sedere de la data de 01.01.2007, adica de peste 6 ani.
   Spre conformitate cititi §2 alineatul (4) din “Gesetz über die allgemeine Freizügigkeit von Unionsbürgern”

   Probabil ca ati primit un document care spune ca nu se mai elibereaza certificatul “Freizügigkeitbescheinigung”. Acest insa tocmai acest rol il avea, sa certifice ca aveti drept de circulatie si sedere.

  • multumim de informatie,ce bine cand mai e cineva care ne poate informa
   de una alta,

   mersi ,succes

 3. in IT m-ar interesa care-i treaba……
  Va multumesc!

  • Piata IT a fost totdeauna “libera”, permisul de munca, atunci cand s-a cerut, a fost o simpla formalitate. Ba chiar prin 2010 era si procedura accelerata de eliberare a permisului (la mine a durat 4 zile, cu tot cu timpul necesar expedierii postale). Din 2012 nu se mai solicita permis de munca absolventilor de studii superioare incadrati pe locuri de munca in conformitate cu calificarea avuta.

   Dar pt IT majoritatea firmelor cer limba Germana, sunt destul de putine cele ce accepta engleza.
   Succes!

   • Mersi Iulian,

    Eu o sa am nevoie de permis , ptr ca nu am diploma de IT-ist ci de economist. Dar am lucrat doar ca IT-ist de 8-9 ani.
    Deci acum sa inteleg ca nu mai e procedura accelerata, nu?
    Mersi.

    ps: Oricum invat germana serios.

   • Specialistii IT sunt la mare cautare, obtinerea permisului nu e o problema, posibil doar sa dureze mai mult acum, luati in calcul 4-6 saptamani pentru aprobare.
    succes!

   • Cristina Taflan

    Am 45 de ani, sunt de 4 luni in Germania,stiu engleza la perfectie si invat germana, am terminat chimia si am lucrat 11 ani in cercetare si 15 ani vanzari aparatura diagnostic si reactivi. Va rog sa ma indrumati catre o persoana sau firma care ma poate ajuta in gasirea unui loc de munca. Va multumesc,

 4. Domnule Dan Goldis asta cu “intratul in opozitie” nu prea imi miroase bine, vreti sa elaborati? Poate in vre-un topic viitor.

  • Misiunea mea a fost sa va adun,misiunea voastra este sa continuati, cunteti tineri,destepti,scoliti. Eu nu cumpar banane verzi fiindca nu am timp ca ele sa se coaca. (asta-i vorba lui gaza, dar e valabila si pentru mine)

   • STIMATE DOMN GOLDIS , INTR-O ORGANIZATIE PUTERNICA E NEVOIE ATAT DE TINERI CAT SI DE CEI MAI PUTIN TINERI , DEOARECE EUFORIA TINERETII SI EVENTUALELE IESIRI PE ARATURA CU GHILIMELE DE RIGOARE TREBUIE SA FIE STOPATE DE EXPERIENTA SI CHIBZUINTA CELOR CU EXPERIENTA .ABIA ASTEPT SA VAD CE SE INTAMPLA LA INTALNIREA DIN 16.

 5. Ce inseamna “tineri” ?Care este varsta limita. Eu am 45 de ani si pentru Romania sunt “batrana”.

  • In Germania conditiile sunt si mai grele. De obicei se pretinde de la viitorii angajati sa aiba in jur de 25 ani, sa aiba daca se poate 2-3 pregatiri (facultati, specializari), cel putin 15 ani de experienta profesionala, stapanirea a cel putin 3 limbi straine, dispusi sa lucreze gratuit peste program, cel putin 24 ore pe zi, plus ceva in schimbul de noapte, (in multe firme angajatii nici nu mai “ponteaza”), si bineinteles sa fie dispusi sa presteze si ceva munca voluntara.

 6. Barbura Anca esti o comoara! Multumesc mult!

 7. Acum am vorbit cu cineva care locuieste in Germania de mai multa vreme si imi spunea ca exista aceasta prevedere din 01.01.2007, cu doua conditii: spatiu locativ si asigurare de sanatate. Spune-mi te rog, nu se mai solicita dovada unui spatiu locativ?

  • Intr-adevar, de la 01.01.2007 romanii si bulgarii nu mai au nevoie de obtinerea dreptului de sedere.
   Adevarul este ca nu aveti nevoie de dovada. Aveti nevoie de spatiu de locuit.

 8. Poi treaba e in felul urmator. Eu azi, 6. feb 2013 am fost sa ma interesez pentru Kindergeld (alocatie copii) si Elterngeld (maternitate, in traducere libera) si pentru intocmirea acestor dosare mi s-a cerut contractul de inchiriere (Mietvertrag) si inregistrarea la Evidenta Populatiei (Anmeldung) si inca alte acte. Dar ca raspuns la intrebarea pentru dovada unui spatiu locativ, cred ca se cere peste tot dovada spatiului, doar ca prin alte documente, gen: contract de inchiriere etc. Oricum pentru mine un lucru e clar, oricate acte si hartogaraie mi s-ar cere, fara comentarii ma prezint cu toate, deoarece numai BENEFICII POT SA-TI ADUCA TOATE ACESTE ACTE si prin urmare eu IUBESC ACEASTA TARA. Nu mi-a oferit ROMANIA , in 31 de ani, cate imi ofera GERMANIA in 31 de zile, decand sunt aici.Dupa cum se spune la noi in Maramures: E tare fain aici si bine!

  Cu drag,
  Anca

  • Esti tare entuziasmata… Nu uita, aceste “bebeficii” trag dupa ele si destule responsabilitati. Abia dupa ce vei intelege si acest lucru sa vii sa ne spui ca e “tare fain”.
   Numai bine!

   • Nicio grija. Am lucrat in Romania in sistem si ca si angajat si ca si angajator si aveam numai responsabilitati peste tot. In Germania lucrurile sunt foarte clare, muncesti,cotizezi , ai drepturi. Ia vezi in Romania, cat muncesti si cate drepturi ai? Eu vorbesc de situatia mea. Pana sa vin incoace m-am stresat si enervat cu tot sistemul romanesc pe toate partile. Satula sa prestez munca numai in folosul statului , oricum te-ai invarti , m-am decis sa-mi acord mie si familiei o alta sansa. Nu regret nimic. In Romania ma pot intoarce oricand. Depinde fiecare cum vede lucrurile. Numai bine!

 9. Eu nu mai inteleg nimic.

  • @haitchi E foarte simplu: ai ajuns in Germania, nu mai e nevoie de nici un “drept de sedere” ( cine a apucat sa vina inainte de 2007 stie ce stres era si cu asta) dar… autoritatile germane ar vrea sa nu ne infigem direct la cascavalul asigurarilor sociale asa ca pentru a va permite sederea de lunga durata trebuie sa dovediti ca aveti unde locui si o asigurare de sanatate. Cu locuinta e clara, ori va ia cineva in spatiu ( vine cu dvs. la primarie, dovedeste ca are drepturi la spatiul in care va ia, adica ori e proprietar ori are contract de inchiriere ) ori va inchiriati personal ( mai dificil ca va trebuie cont bancar, platit Kaution si alte chestii). Cu asiurarea o mai puteti trage 3 luni pana cand incep sa se agite serios, in timpul asta ori v-ati gasit ceva de lucru si va asigura angajatorul ori faceti o asigurare “freiwilig” adica voluntara, recomandat la AOK ca atunci cand gasiti ceva de lucru se comuta automat pe ce de la angajator si nu trebuie sa faceti nimic. Cu gasitul de lucru e lunga discutie, multi din pacate incep cu stangul, se reped la primul angajator si nu le pasa ca nu le cere permis de munca sau si mai rau , isi fac pfa ( ghewerbe) si se infunda in probleme. Aveti grija si bafta.

 10. Am si eu o mare rugaminte pentru Barbura Anca!Spunemi si mie ce ai rezolvat in legatura cu alocatia pentru copii! Eu vin de 7 ani in germania la lucru ,ca sezonier ,cate 6 luni pe an si am inteles de la autoritatile din Romania ca pot sa primesc alocatia de copil din Germania pe perioada contractului.mentionez ca am venit la lucru cu acte in regula ,contract de munca.
  Te rog ajuta-ma!
  Cu respect Claudia
  P:S adresa mea de e-mail :bondoc_claudia@yahoo.com

 11. Si informarea oficiala – incepand de pe 29 Ianuarie nu se mai solicita/elibereaza Freizügigkeitsbescheinigung pentru cetatenii UE + EWR.

  Weniger Bürokratie – Freizügigkeitsbescheinigung ab 29. Januar nicht mehr notwendig

  Ab Dienstag, 29. Januar, werden durch die Ausländerbehörde keine Freizügigkeitsbescheinigungen mehr ausgestellt. Die Änderung wurde vom Gesetzgeber am 24. Oktober 2012 beschlossen. Sie gilt für Unionsbürgerinnen und Unionsbürger sowie für Staatsangehörige aus den sogenannten EWR-Staaten (Norwegen, Island und Liechtenstein). Durch die Abschaffung der Freizügigkeitsbescheinigung soll vor allem eine Verringerung des Bürokratieaufwandes erreicht werden.
  Eine Freizügigkeitsbescheinigung war eine amtliche Bestätigung über das Bestehen des Aufenthaltsrechts in Deutschland. Die Freizügigkeitsbescheinigung war kein Aufenthaltstitel nach dem Aufenthaltsgesetz, sondern hatte nur deklaratorischen Charakter.
  Freizügig sind alle Unionsbürgerinnen und Unionsbürger sowie Staatsangehörige aus den EWR-Staaten in den ersten drei Monaten ihres Aufenthalts und auch darüber hinaus, sofern sie einer Erwerbstätigkeit nachgehen, arbeitssuchend sind oder studieren. Ansonsten besteht Freizügigkeit dann, wenn der Lebensunterhalt gesichert werden kann.

 12. Doamne ajuta Anca .Sunt perfect de acord cu tine .De aceea am fugit si eu din tara dar nu in`,, Comunism ,,ci anul trecut pentru ca a inceput sa ma sufoce tot sistemul.Mi-am mutat familia cu toate actele in regula in doua zile .ei ce zici este ca in ROMANIA nu?

  • Nici nu are rost sa discutam. Eu tot ce scriu aici este din experienta mea. In Romania am de toate, casa mea cu gradina, masina , cam tot ce-si doreste orice om normal (Nimic nu am mostenit, totul este cumparat din banii mei si ai sotului). Am muncit inca din timpul facultatii, deci nu sunt straina de munca sau sistem. Dar atunci cand apar copiii si vezi ca lucrurile nu se schimba si pentru munca pe care o prestezi,in cazul meu traduceri autorizate, esti platita cu bani de mizerie, atunci te intrebi daca in ciuda starii materiale bune, totusi merita sa ramai? Pentru sistem sunt aici inprimul rand, nu pentru bunuri materiale. Cine vrea sa inteleaga si sa accepte sistemul german are numai de castigat. O zi buna!

 13. Referitor la specialisti/muncitori calificati, la 07.02.2013 exista disponibile 691.521Stellen si 259.283 Ausbildungsstellen.
  Ca helfer – doar in 3 zile (5,6 si azi 7feb) doar in BadenW- sunt ofertate peste 200 joburi (de la Lidl, Aldi, Hornbach pana la ingrijitor cai sau montator ferestre…)
  Pana in 2025 , Germania are nevoie doar de 6 milioane de specialisti/calificati: sa pornim Consgerom, avem „ceva” de lucru .
  O ZI RODNICA TUTUROR

 14. D.le G. Dan, as vrea sa-mi permiteti sa va scriu parerea mea si mai mult ca sigur a mai multora dintre noi. Deci: nu va mai faceti iluzii ca “veti scapa”, pentru ca dupa umila mea parere, nu veti putea trece in opozitie, fiindca nu cred ca veti primi aprobarea adunarii generale.. Inclin sa cred ca votul majoritar al AG va fi sa faceti parte din viitoarea conducere, asta insemnind ca nu veti avea parte de multa vacanta… O sa va acordam una mica asa de respiro, dar nu prea mult, ca statul pe dreapta la soare, dauneaza… AMR 9 zile pina pe 16 februrie la Munchen, numai bine tuturor! !

  • Imi scapa ceva? Credeam ca la intalnirea de la München nu se voteaza nimic. Credeam ca e o intalnire de socializare si de brainstorming… de unde toata chestia asta cu AMR, intrare in “opozitie” si asa mai departe?

  • Stima si pretuire fam.Rusu si pot spune ca sunt in asentimentul dumneavoastra!Nu numai o functie de conducere merita acest inimos roman,Herr Dan Goldis,ci dupa parerea mea trebuie sa fie primul Presedinte-director al acestei societati.Indiferent cine si ce ar spune initiativa de constituire a acestei societati ii apartine in totalitate si atunci merita si onoarea de a o conduce!

  • Aveti dreptate dl.Rusu,crede Herr Dan ca scapa chiar atat de simplu?Este adevarat ca “unii”foarte infocati,au ridicat din sprancene si au spus ca “ramolitii”sa treaca deoparte.Nu este cazul lui Herr Goldis,in primul rand ca nu il vad “ramolit”ci puternic ca un brad de altfel pe nimeni nu vad in acest fel indiferent de varsta,in al doilea rand tineretul asta revolutionar sa nu uite ca SCE CONSGERO este “copilul de suflet”a lui Herr Goldis!Noi despre ce vorbim?

 15. Buna ziua,
  Ma numesc Lili. Locuiesc in Germania in apropiere de Dusseldorf impreuna cu sotul meu inca din luna decembrie. Sotul meu este inginer electromecanic si in ultimii 6 ani a lucrat pe nave ca ofiter mecanic iar eu sunt inginer economist in domeniul naval si portuar insa fara experienta. Am avea rugamintea de a ne indruma spre o persoana de contact sau o companie care ar putea sa ne ajute in gasirea unui loc de munca. Precizez faptul ca nu cunoastem inca limba germana bine, insa ne-am inscris la cursul de limba si am cauta un loc de munca in limba engleza pentru inceput.
  Va multumesc.

 16. BUNA ZIUA.
  Ma numesc CONSTANTIN .Am muncit anul trecut in germania 6 luni in domeniul hotelier si as vrea sa stiu
  ce se intimpla cu platile facute acolo la stat pe perioada mentionata.se vor restitui sau nu.
  Cite luni pot munci cetetenii romani in germania?pt ca patronul meu a spus ca doar 6 pe an dar sunt putin suspicios de ce a spus el.
  am lucrat in domeniul panificatie 10 ani in PORTUGALIA daca stiti pe cineva care are nevoie de un Brutar va rog sa ma ajutati sau sa-mi da-ti o adresa de contact
  VA MULTUMESC.ID MEU E CONSTANTINMUCEA@YAHOO.COM

 17. buna, numele meu este Anca, am terminat asistenta sociala, stie cineva daca se cauta aceasta calificare??

 18. Buna,numele meu este Simona,suntem un cuplu de maseuri,avem sanse sa ne gasim ceva in acest domeniu in Germania? Din nefericire deocamdata stam cam prost cu limba germana dar ne descurcam binisor in engleza.

 19. @ Simona Sansele sunt mici,ca sa nu spun nule! Cerinte sunt foarte mari,exact ca la asistentele medicale. Cum crezi insa ca te vei intelege cu un client sau un bolnav? Sunt si in Romania cursuri de germana. Invatati ceva acolo si mult acasa,iar apoi puteti lucra o viata in Germania. Practic doar in agricultura se accepta fara cunosti germana,in sensul ca se lucreaza in grup,si cel putin unul stie germana incat sa le transmita clar celorlalti ce vrea patronul sau e de facut.

 20. Revin cu textul care atesta suspendarea adeverintei de libera circulatie si imediat o traducere rapida, facuta intre pauze de scutece si biberoane

  Information zum Wegfall der Freizügigkeitsbescheinigung

  Die Freizügigkeitsbescheinigung ist ersatzlos entfallen. Aufgrund dieser Änderung des Freizügigkeitsgesetzes / EU werden ab sofort keine Bescheinigungen über das Aufenthaltsrecht mehr ausgestellt. Die Ausländerbehörde kann und darf auch keine anderen Bescheinigungen über ein vorliegendes Freizügigkeitsrecht ausstellen. Sollten Sie aufgefordert werden, eine Bestätigung der Ausländerbehörde über ein bestehendes Freizügigkeitsrecht vorzulegen, so verweisen Sie bitte auf diesen Hinweis.

  Die Freizügigkeitsrechte von Unionsbürgern und Angehörigen der EWR – Staaten bleiben aber unberührt. Die Aufnahme einer Beschäftigung war und ist allen Unionsbürgern und Angehörigen der EWR – Staaten auch ohne Freizügigkeitsbescheinigung gestattet. Bulgarische und rumänische Staatsangehörige benötigen für die Aufnahme einer Beschäftigung noch bis 31.12.2013 in der Regel eine Arbeitserlaubnis – EU von der Bundesagentur für Arbeit, aber keine Freizügigkeitsbescheinigung.
  Zur Ausübung von Rechten oder zur Erledigung von Verwaltungsformalitäten war die Freizügigkeitsbescheinigung im Übrigen schon bisher nicht erforderlich. Bereits vor dem Wegfall der Freizügigkeitsbescheinigung oblag es somit den jeweils zuständigen Behörden, bei der Bearbeitung von Anträgen selbst festzustellen, ob ein Freizügigkeitsrecht vorliegt.
  Hierzu wird auf die sogenannte ‘Unionsbürgerrichtlinie “ des Europäischen Parlaments und des Rates vom 29.04.2004 (Richtlinie 2004 / 38 / EG ) hingewiesen. Diese Rechtlinie regelt die Bedingungen für das Recht auf Freizügigkeit und Aufenthalt innerhalb der Europäischen Union. Artikel 25 dieser Rechtlinie bestimmt, dass die Ausübung eines Rechtes oder die Erledigung von Verwaltungsformalitäten unter keinen Umständen vom Besitz einer Freizügigkeitsbescheinigung abhängig gemacht werden darf, wenn das Recht durch ein anderes Beweismittel (z.B. Arbeitsvertrag oder Belege über selbständige Tätigkeit oder Nachweise über ausreichende Existenzmittel und Krankenversicherung) nachgewiesen werden kann.

  Stadt Nürnberg
  Einwohneramt
  Ausländerbehörde

 21. Informatii privind anularea adeverintei (certificatului) de libera circulatie

  Adeverinta privind libera circulatie a persoanelor in UE se suspenda fara inlocuire. Pe baza acestei modificari a legii privind libera circulatie a
  persoanelor in UE nu se mai elibereaza de acum inainte nicio adeverinta prind dreptul de sedere (Adeverinta privind libera circulatie a persoanelor in UE). Autoritatea pentru straini nu poate si nici nu are voie sa elibereze alte adeverinte privind un drept de libera circulatie existent. Daca vi se solicita sa prezentati un astfel de document, va rugam sa prezentati aceasta comunicare.( este vorba despre coala A4 cu explicatii, pe care tocmai am tradus-o eu si pe care mi-au inmanat-o autoritatile).
  Drepturile privind libera circulatie a cetatenilor Uniunii si resortisanților statelor SEE raman neafectate. Intrarea pe piata fortei de munca a fost si este permisa tuturor cetatenilor Uniunii si resortisanților statelor SEE si fara adeverinta privind libera circulatie a persoanelor in UE. Cetatenii bulgari si romani necesita de regula pentru intrarea pe piata fortei de munca inca pana in 31.12.2013 un permis de lucru de la Agentia Federala pentru Ocuparea Fortei de Munca,dar nicio adeverinta privind libera circulatie a persoanelor in UE.
  Pentru exercitarea drepturilor sau indeplinirea de formalitati administrative nu a fost necesar in principiu,nici pana acum adeverinta privind libera circulatie a persoanelor in UE. Chiar inainte de suspendarea acestei adeverinte, fiecare autoritate competenta a trebuit sa stabileasca la prelucrarea cererilor, daca exista un drept de libera circulatie. Se face referire aici la asa numita directiva a cetatenilor Uniunii a Parlamentului European și a Consiliului din 29.04.2004 (Directiva 2004/38 / CE).
  Această directiva reglementează condițiile pentru dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul Uniunii Europene. Articolul 25 din această directiva stabileste că exercitarea unui drept sau îndeplinirea unor formalități administrative se poate face fara detinerea unei adeverinte de libera circulatie, daca acest drept poate fi dovedit prin orice alt mijloc (de exemplu contract de munca sau dovezi privind o activitate independenta sau dovezi de resurse de existanta suficiente și asigurarea de sănătate)

  Evidenta Populatiei
  Biroul pentru straini
  Nurnberg

 22. Buna seara doamna Barbura Anca.
  Citindu-va si placindu-mi comentariile dumneavoastra si avind in vedere ca mai nou sintem si concitadini, m-am gindit sa va salut si sa va urez bun venit si indeplinirea viselor in frumosul oras de pe malurile Pegnitz-ului.
  Adrian M

  • Buna seara,

   Credeam ca numai eu mai sunt treaza la ora aceasta. Multumesc de BUN-VENIT! Referitor la indeplinirea viselor, noroc ca am numai din acelea ce se pot indeplini pe pamant, asa ca sa speram la bine.

 23. Buna ziua suntem un cuplu sot si sotie care ar dori sa gaseasca ceva de munca in Germania.Sotul este profesor de sport dar de ceva ani lucreaza ca sofer de tir la o firma din Romania,iar eu sunt inginer.Pentru inceput ar fi bine daca sotul si0ar gasi un post la o firma de transport ceva…
  Multumesc.

 24. @ Anca Problema ar fi cat de mult sau putin cunoasteti lb. germana. Apoi,mai curand Dvs.gasiti usor de munca ca inginer,si nici nu aveti nevoie de permis de munca. Pentru sot e mai complicat. Mai intai sa citeasca postarile de la permisul de conducere,inclusiv raspunsurile mai vechi sau noi ale d-lor Iulian si Cristian.

 25. Multumesc mult pentru raspuns.Limba nu o stapanim foarte bine si de aceea pentru inceput am fi dispusi sa muncim cam orice am gasi.Daca aveti ceva cunostinte care au nevoie de oameni muncitori sa stiti ca suntem dispusi.Sa aveti o zi buna.Anca

 26. Marcel Gheorghe
  Buna seara , santem un cuplu care locuim efectiv in Bayern de 3ani si urmarim de ceva vreme postarile de aici care ni se par foarte interesante si folositoare.Santem complet de acord cu Dna traducator care a plecat din RO satula si sufocata de SISTEM.
  Tot din acest motiv am plecat si noi din tara , cu toate ca aveam acolo o situatie bunicica zicem noi , avand un mic magazin de piese auto si ne mai ocupam si de tractari auto.Tot respectul si stima fata de cei care au curajul sa faca pasul asta indiferent de varsta sau pozitie sociala.
  Va dorim un parcurs de succes in ceea ce vreti sa intreprindeti , sa gasiti oameni sinceri dezinteresati si devotati care sa va reprezinte cu cinste si succes in teritoriu.
  Sa auzim numai de bine !

 27. Stimate Domnule Goldis,
  Daca aveti vreo firma sau persoana de contact care sa ma indrume in gasirea unui loc de munca. Stau la 15 km de Aachen, am terminat Chimia si scoala de balneo fizio terapie, stiu engleza la perfectie si germana incepator si sunt dispusa sa fac orice pana voi invata germana. Va multumesc si va urez mult succes.

 28. Buna seara Dl. Goldis,
  Buna seara tuturor celor care pot citi acest mail.

  Trebuie sa recunosc ca urmaresc de ceva timp evolutia acestei intreprinderi a Dvs. si desi la inceput am fost sceptic, ma vad nevoit sa va felicit pentru acest inceput promitator. Ma numesc Ionescu Florin si atunci cand viata de familie si cea de dupa serviciu imi permite, citesc postarile Dvs si reusesc oarecum sa ma tin la curent cu ce se intampla printre voi, cei curajosi ce ati facut deja acest pas.
  Azi, vazand pasajul:

  “Muncitorii calificaţi, la mare căutare
  Una dintre marile probleme pe piaţa germană a muncii rămâne lipsa specialiştilor în diverse domenii. Pare greu de imaginat, dar conform ministrul federal al Muncii, Ursula von der Leyen. Germania are 850.000 de locuri de muncă neocupate, deşi numărul şomerilor a depăşit pragul de trei milioane de persoane. Conform sursei citate, cei mai căutaţi sunt pe moment specialiştii în branşele mecanică, electrotehnică, construcţii de maşini, transport şi logistică, vânzări şi sănătate…..”,

  am hotarat sa va scriu, in speranta ca veti putea sa ma ajutati in gasirea unui loc de munca.
  Lucrez de mai bine de 25 de ani in industria auto si nu sunt strain de lucrul in Germania, limba germana sau stilul de viata, avand o experienta ca mecanic auto in Hannover in anii 90, Israel si Italia.
  Scopul meu este ca acest an sa ma mut cu familia definitiv in Germania si poate, cu ajutorul unuia din Dvs voi putea gasi un job in domeniul auto, ca prim pas spre stabilire.
  Cu respect, astept din partea Dvs sugestii, idei, propuneri, ponturi si orice ne-ar putea ajuta sa ne atingem scopul.

  Cu stima, Familia Ionescu.

  • Draga Dle Ionescu,

   1. Intradevar in Germania sunt foarte multe locuri de munca pentru calificati si chiar daca sunt 3 mil someri locurile nu se ocupa pentru simplu fapt ca acei someri nu corespund cerintelor joburilor respective fiind necalificati sau calificati in alte domenii deci sansele ca Dvs(calificata pe un domeniu la cautare) sa va gasiti ceva sunt mari.
   2. Ma amuz de fiecare data cand citesc postari de genul “sotul inginer sotia economist …..cautam de lucru in Germania ….va rog sa ne ajutati\sa ne dati de lucru”, stiind ca nu vor primi niodata ajutor de la cineva de pe blog. Cred ca si Dvs stiti asta dar ati zis sa incercati totusi.
   Ceea ce va pot spune eu din experienta reusita de altfel a emigrarii este sa va faceti planul de emigrare de la A la Z fara ajutorul nimanui. De la gasirea unui job, chirie, acte , etc sa le puteti face singur. Daca pe parcursul procesului de emigrare primiti un ajutor de la cineva de pe vreun forum sau prieten sau altceva este binevenit, dar nu va bazati pe asta.
   Primul pas in realizarea emigrarii este sa cititi acest forum cap coada si apoi sa va decideti ca intradevar vreti sa emigrati. Daca sunteti pe deplin hotarat sa emigrati atunci aveti toate sansele sa si reusiti.
   Cel mai important pas in procesul de emigrare este gasirea unui job. Restul hartiilor ce trebuie facute,gasirea unei chirii se rezolva fara efort in cateva luni.
   Dar pentru a gasi un job trebuie sa aplicati (luati-va gandul ca o sa va dea cineva de lucru peste noapte) la cat mai multe firme. Solutia aplicata de mine este postarea pe situri cu joburi din germania (de ex: monster.de, dar mai sunt multe altele, le gasiti pe google) la cat mai multe firme cu putinta. CV ul trebuie sa fie in lb germ dar nici daca e in lb. en nu e o tragedie mai ales daca se aplica la firme mari. Ca sa aveti o sansa cat de cat trebuie sa aplicati cam la vreo 100 firme(nu e gluma) din care vreo 10 o sa va sune din care poate o sa aveti vreo 2-3 oferte. Daca stiti lb germana la un nivel cat de cat sa puteti purta o conversatie, fie ea si la nivel de incepator, atunci aveti sansa foarte mari sa reusiti.
   Tot ce va trebuie este determinare si va mai repet o data : nu mai asteptati sa vina cineva sa va dea …ca nu vine.

   • Ionescu Florin

    Domnule Ciprian.
    Va multumesc pentru ca ati raspuns postarii mele.Tin sa spun ca exact asa cum ati sugerat s-au petrecut lucrurile, am aplicat la mii de job-uri (fara exagerare) si am fost contactat de 8-10 firme si intalnire am avut doar cu 2. Deabia m-am intors ieri din Germania unde am obtinut atat o experienta remarcabila in privinta pietei muncii si a sistemului de recrutare, am vazut pe piele proprie ca trebuie avuta foarte mare grija cu (si spun asta ca sa foloseasca si celorlati care citesc) FIRMELE DE LEASING DE PERSONAL !!! Nu riscati nimic cu ele decat daca chiar nu aveti nimic de pierdut. Intr-adevar cele 2 firme care m-au chemat la interviu au dovedit profesionalism si una chiar imi va deconata din cheltuieli (am inteles ca face parte din sistem). In schimb am avut surpriza ca una din aplicatiile pe internet sa dea roade neasteptate.Urmeaza sa dezvoltam relatia.Ce am aflat in aceasta calatorie este ca nemtii duc lipsa de personal CALIFICAT, SERIOS SI MUNCITOR!!! Sfatul meu pentru cei care cauta de lucru acum in D este sa nu renunte, pana la urma cineva care are nevoie de un om potrivit la locul potrivit, va va observa!!! Mult succes tuturor.

   • D-le Ionescu,
    In primul rand va felicit pentru situatia in care ati ajuns si anume cu un pas mai aproape de Germania. Sper ca si conationalii nostri care citesc aceste randuri sa invete ceva din experienta noastra si pun mana pe treaba renuntand la a mai cersi ajutor in stanga si in dreapta fara niciun rezultat.
    Acum, cu firmele de leasing de personal intradevar trebuie avut grija. Pe langa faptul ca platesc sub piata TOATE CONTRACTELE au o clauza cum ca nu te poti angaja direct la firma pentru care de fapt lucrezi. Ex: daca lucrezi pentru Mercedes prin firma de leasing nu te poti angaja la Mercedes in veci. Fac acest lucru tocmai pentru ca tu vrei realiza la un moment dat ca e teapa si vei dori sa lucrezi la firma Mercedes direct pe un salariu si cu 50% mai mare facand acelasi job. Pe langa faptul ca nu poti lucra direct la Mercedes mai pot pune clauze si pentru alte companii din zona tocmai sa nu mai ai sanse sa pleci de la ei. Mare atentie!
    Rog pe cineva care lucreaza ca inginer in De prin firma de leasing sa confirme sau infirme ce am spus mai sus.
    In firma unde lucrez 10% sunt leasing si stiu de la ei cat de rau e. Toti viseaza sa se angajeze direct la firma mama dar nu au voie.
    Firma de leasing este ultima solutie pentru venirea aici!
    Si ma repet ca poate se prinde de cineva: Postati CV-ul pe internet pe toate siturile si chiar si direct pe situl companiilor. Nu stii niciodata de unde sare iepurele.
    Succes!

 29. Buna seara domnule Dan Constantin Goldis,
  Va scriu pentru a va reaminti de mesajul meu din data de 7 februarie cu privirea la persoana plecata pe Rin care ar putea sa ne ajute. O adresa de mail la care ne puteti contacta este nicolae.stoica.eng@gmail.com sau la numarul de telefon +491747752734. Va multumesc
  Cu stima Stoica LIliana

  • @Stoica Liliana : v-am trimis un mail cu niste informatii legate de domeniul naval. Sper sa va ajute catusi de putin in ocuparea unui job in acest domeniu.

 30. stroe alina si. catalin

  Sunt un cuplu din romania si am vrea sa lucram in germania in zootehnie sau agricultura.sotu este tehnician veterinar iar eu operator data
  .ajutatine va rig sa ne gasim un loc de munca acolo dar fara intermediari….vrem sa discutam direct cu sngajatorul.stim foqrte bine lb engleza dar o sa invatam si germana.ajutatine va rog am cheltuit deja destui bani.va multumim

 31. Am auzit de la colegi k la firma TERMOTRAFFIC GERMANIA nu este tot adevarat ce se promite.oare este adevarat ca salarul este de 1500 e?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.