Informare privind atestarea dreptului de sedere – Freizügigkeitsbescheinigung

Informatii privind incetarea utilizarii documentului de certificare a dreptului de libera circulatie – Freizügigkeitsbescheinigung

Eliberarea si utilizarea documentului de atestare a dreptului de libera circulatie pentru cetatenii Uniunii Europene si din Spatiun Economic European Extins a fost suspendata incepand cu data de 29.01.2013 (Artikel 1 Nr. 5 b des Gesetzes zur Änderung des Freizügigkeitsgesetzes/EU und weiterer aufenthaltsrechtlicher Vorschriften)

freizuegigkeitsbescheinigung-entfaelltPrin urmare, atestarea dreptului de sedere prin Freizügigkeitsbescheinigung nu mai este necesara, acest lucru facandu-se acum exclusiv pe baza pasaportului/cartii de identitate si a  documentului de inregistrare a resedintei in Germania – Anmeldung.

Incepand cu aceasta data se interzice angajatorilor sa solicite angajatilor/potentialilor angajati documentul de atestare a dreptului de sedere – Freizügigkeitsbescheinigung.
Scopul eliminarii Freizügigkeitsbescheinigung reprezinta incercarea legiuitorului, impreuna cu alte masuri financiare din partea autoritatilor locale, de a reduce cheltuielile administrative si procedurile birocratice.

Pentru cetatenii Uniunii Europene exista in continuarea posibilitatea de a aplica dupa 5 ani pentru certificatul de rezidenta permanenta – Daueraufenthaltsbescheinigung – cu conditia demonstrarii detinerii in aceasta perioada a dreptului de libera circulatie, garantat pentru:
– lucratori, persoane aflate in cautarea unui loc de munca, completarea studiilor/competentelor profesionale
– lucratori independenti
– beneficiari de servicii
– persoanele inactive cu asigurare de sănătate adecvate și resurse suficiente
– membrii familiei, atunci cand insotesc un cetatean al uniunii europene sau membrilor familiei cu drept permanent de sedere.

De asemenea, pentru aprobarea reducerii tarifului de participare la cursul de integrare, incepand cu 29.01.2013 nu mai este necesara atasarea atestarii dreptului de sedere – Freizügigkeitsbescheinigung.

Accesul si libera circulatie a cetatenilor UE și tarilor din Spatiul Economic Extins și membrilor de familie ai acestora

Legea generală privind libera circulație a cetățenilor UE prevede dreptul de acces in Germania fără viză sau permis de ședere.
Normele de liberă circulație se aplică cetatenilor din aceste țări:
Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Austria, Polonia, Portugalia, România, Suedia, Elveția, Slovacia, Slovenia, Spania, Republica Cehă, Ungaria și Cipru.

In continuare raman neschimbate reglementarile privind accesul pe piata muncii pentru cetatenii Romania, reglementarile actuale prevad inca termenul de 01.01.2014 pentru eliminarea restrictiilor.

Cu stima, IulianS.

Advertisements

60 responses to “Informare privind atestarea dreptului de sedere – Freizügigkeitsbescheinigung

 1. deci ramane in continuare directiva cu dreptul de sedere pe teritoriul altui stat, membru U.E….? …Directiva 38 din 2004.

  • Directiva ramane neschimbata, tot ce s-a schimbat e doar pe plan local, in Germania, anume faptul ca nu mai e nevoie de hartia in sine care sa certifice dreptul de sedere.

 2. Multumim pentru vestile Bune, D-le Iulian! Anul trecut m-am rugat vreo 6 luni de autoritatile adminitrative din Germania sa-mi acorde Freizügigkeitsbescheinigung… si m-au tot plimbat, dar tot nu l-au acordat!

 3. As dori sa aflu..ce schimbari aduce anume.. Care va fi situatia cu cetatenii romani, care stau mai mult de 3 luni.. Eu astept acuma permisiunea de munca, insa termenul de 3 luni a trecut.. Stiu ca o permisul va ajunge in aproximativ citeva saptamini.. Pot sa ramin aceasta perioada in Germania si sa astept documentele..sau trebuie sa ma adresez undeva?

 4. Buna ziua, ma numesc Andreea, sunt in Germania de aproximativ 1 an si am încercat sa obțin si eu acest act si din pacate nu l’am primit. Am dat examenul pt B1 si l’am luat cu brio. Cursul nu l’am putut face deoarece nu am deținut acel act. Dacă nu se mai cere actul, înseamnă ca acum as putea sa ma înscriu la următorul curs, respectiv B2? Cursul e sponsorizat de ue sau va trebui sa îl plătesc? Si as mai avea o întrebare. In romania am terminat facultatea de științe si întrebarea e dacă trebuie Apostola de la Haga sau o pot traduce direct in Germania fără apostila? Va mulțumesc

  • Doar Integrationskurs e subventionat de stat. Ce urmeaza dupa(B2,C1,C2) trebuie platit din buzunarul propriu. Va puteati inscrie si inainte la B2. Freizuegigkeitsbescheinigung era necesar pentru obtinerea subventiei de la BAMF. Un traducator nu va cere apostila la documente ca sa le traduca.

 5. Cred ca multi din functionari inca nu stiu de modificarile legislative.
  Puteti scoate la imprimanta legea noua de aici pentru a le dovedi cand va loviti de cazul asta:
  http://www.gesetze-im-internet.de/freiz_gg_eu_2004/__2.html
  si modificarile de aici:
  http://www.kok-buero.de/fileadmin/user_upload/medien/KOK_informiert/AEnderung_FreizuegigEU_21_1_2013.pdf

 6. 🙂 , astazi am primit o scrisoare de la Einwohnermeldeamt sa ma duc la ei de urgenta cu copia de buletin, o foto, contract de munca , asigurare si mai multe , pentru a dreptul de sedere…, care e valabila : scrisoarea care am primito sau articolul de mai sus? azi 26.februarie 2013. poimane merg la ei.

  • luati si legea cu dumneavoastra, posibil scrisoarea sa fi fost trimisa demult sa functionarul in cauza sa nu fie la curent (sa fi amestecat borcanele cu cetatenii din afara statelor Spatiului Economic European Extins).

 7. Buna sunt Iulian sint in spania de 8 ani cred ca actele mele nu sint valabile cu drept de munca in germania chiar daca aici in spania am dreptul de munca… asa ca prin urmare vreau sa ajung in germania la fratele meu mai este necesar acea foaie de la primarie cum ca stau la el acel ameldung sau nu mai este nevoie ?? ca eu intr-o luna jumate vreau sa demarez catre germania,doar vreau sa stiu daca mai e necesara foaia aceea multumesc anticipat

  • Anmeldung-ul e una, dreptul de sedere alta.
   Anmeldung-ul aveti obligatia sa il faceti in maxim 7 zile. Dreptul de sedere nu mai e nevoie sa il certificati.
   Succes!

 8. Aveti dreptate , scrisoarea a fost in format “”vechi”” Freizügigkeitsbescheinigung, dar acolo mi s-a cerut doar cartea de indentitate si …numai daca am cumva…un contract de munca si sau asigurare medicala …in limba germana. Toate astea pt inregistrare. Am anmeldug, contract de inchiriere,,contract de munca, ghewerbweanmeldung, asigurare “”romaneasca””-apropo de asigurari- este acceptata peste tot. Cel putin mie nu mi-a comentat nimeni ca nu e buna.Doar ca in timp de 5 luni decand sunt in acest oras nu mi-am facut prezenta la Landkreis. In rest toate bune. Multumesc.

 9. Multumim mult de informatii…

 10. Pentru ca eu am primit scrisoarea de la Biroul pentru straini ,inainte de intrarea in vigoare a acestei modificari legislative,am fost la acest birou si urmeaza sa primesc in cateva zile certificatele de sedere.Am prezentat un dosar,am aratat ca am fonduri suficiente pentru plata utilitatilor si pentru a trai,pana la angajare,si mi-a aprobat certificatul de sedere!

 11. Buna ziua
  Prezentare concreta: astazi sotului meu ia fost cerut de catre angajator AUFENTHALTSERLAUBNIS ( AUFENTHALTSTITEL) – desigur stiti ca este vorba despre maretul card de rezidenta, In urma mailului adresat Conulatului din Bonn am primit un telefon de un lucrator de acolo care a spus exact asa: Domana ascultati-ma cu atentie : De la 1 ianuraie 2013 nu se mai emite AUFENTHALTSERLAUBNIS ( AUFENTHALTSTITEL) si ca nu poate sa imi dea asta in scris pentru ca este vorba de legea germana si este de competenta lor.

  • Gasiti pe site un articol cu prevederile legale – prezentati angajatorului modificarile legislative, probabil nu este la curent cu acestea.
   Este clar ca incepand cu 29 ianuarie modificarile legislative chiar interzis angajatorilor sa solicite astfel de documente, de certificare a dreptului de sedere.

 12. Buna ziua
  Din nou am nevoie de parerea dvs. Astazi trebuie de depun actele pentru obtinerea permisului de munca. Pentru ca in urma cu doua luni am pierdut un loc de munca deoarece Arbeitamt a spus NU, nu iti dam permis de munca, am zis ca poate acum a doua oara daca scriu si un memoriu cu situatia mea ar fi mai bine. Ca doar nu cer nimic ilegal, au zis permis de munca asta cer. De la cunostinte am primit pareri si pareri cum ca nu ar fi bine pentru ca nemtii se simt foarte ofensati si alte pareri ca ar fii bine de ce sa nu incerc. Dvs. ce ziceti? daca vreti sa il cititi pe ce adresa sa il trimit?
  Multumesc

  • Ca parere personala bazata pe experientele in dobandirea permisului de munca va zic ca nu va ajuta la nimic.
   Exista legi si regulamente clare pe baza carora se decide asupra aprobarii sau respingerii unui permis de munca. Trebuie inteles ca acele prevederi nu sunt in vigoare doar de flori de mar, au un anumit rol, astfel permisul de munca nu este doar o pura formalitate.

   Succes!

   • Da. Sigur. Eu ma incadrez in aceste prevederi nu cer nimic in plus. Insa ma scoate minti treaba asta cu ajutoare sociale si cum ca vrem bani degeaba m-am saturat sa aud pe la toate colturile ca romanii ( bine si alte natii) vin si profita de legile ajutorului social. In scrisorea accea am demonstrat ca eu si sotul meu am cheltuit pe teritoriul germaniei peste 40000 de euro in mai putin de 2 ani aceasta suma fiind provenita venituri externe ( romanesti si amerciani) si cheltuita aici. Da. sigur stiu este alegerea mea, dar sa nu mai creada ca toata lumea vine aici la pomana.

   • Care a fost motivul primului refuz?

   • Au spus ca au 50 de persoane de originea germana care nu au servici si ca o sa ii trimita pe aia in locul meu. Si in momentul de fata adica la mai bine de 4 luni de la respingerea mea firma nu si-a ocupat locul disponibil. Din cand in cand mai gasesc anuntul lor in ziar , si ultima oara am aplicat din nou la ei insa de data asta m-au refuzat ei, sunt sigura ca nu au vrut sa insiste la Arbeitamt sa nu dea ei prost sau cine stie.

   • Daca studiul de piata spune ca exista persoane din tari prioritare disponibile atunci nicio sansa sa se aprobe astfel permisul (vorbim totusi de munca necalificata).

   • Asa este. Din asta nu putem decat sa intarim faptul ca chiar daca gasesti angajatori care te vor statul german decide conform acestor studii de piata cum ati spus si dvs. daca esti eligibil sau nu.
    Asta este. Aviz celor care cred ca este relativ simplu.
    Am sa va anunt daca mi-a resuit a doua incercare.

 13. Indraznesc sa va cer si eu o parere. Expun pe scurt situatia mea : partenerul meu de viata ( roman de origine) este cetatean german de mai bine de 15 ani si locuieste in nordul Germaniei. Eu lucrez in Romania si invat limba germana, iar cand voi obtine Goethe Zertifkat B2 imi voi cauta un loc de munca si ma voi stabili definitiv acolo.De cca 2 ani, din 2 in 2 luni stau cate 2 sau 3 saptamani , in functie de cum am timp disponibil, in Germania.
  In iulie 2012, cand am stat mai mult, am facut anmeldung, gandind sa nu stau ilegal pe teritoriul Germaniei. In toamna am primit invitatia sa ma prezint cu o serie de documente : pasaport, poze, dovada locului de munca, asigurarea de sanatate s.a. Nu eram in Germania atunci, partenerul meu a sunat la nr de telefon si a prezentat situatia, mentionand ca eu locuiesc temporar in Germania.. I s-a spus ca mai bine fac abmeldung. Desi probabil ca in urmatorul an ma voi muta definitiv in Germania, ma voi prezenta totusi cu ce acte am din ceea ce au solicitat, inclusiv cu cardul european de asigurari de sanatate, care inlcouiest eunul din formularele solicitate in invitatia primita.
  Mi se pare neproductiv sa fac abmeldung, ca apoi sa fac iar anmeldung, dar nici nu as dori sa ma trezesc ca atunci cand va fi cazul sa ma inscriu la o casa de sanatate din Germania, sa mi se solicite sa prezint asigurare de sanatate de la data anmeldung-ului ( asa cum am mai auzit, din surse neconfirmate). In aceasta situatie as putea prezenta doar dovada ca am fost in permanenta asigurata in Romania, tot teritoriu european :).
  M-ar avantaja intr-un fel aceasta noua prevedere cu incetarea utilizarii documentului de atestare a liberei circulatii, in ideea de a nu mi se mai solicita sa fac abmeldung? Multumesc anticipat pentru opinii.

 14. @Liliana. Pacat ca partenerul tau de viata e de atata timp in Germania si nu a reusit sa afle,eventual sa intrebe,ce implica un Anmeldung.
  Cine este inregistrat mai mult de 183 zile/an,devine platitor de impozit in Germania! Plus celelalte probleme cu amenda si calcularea retroactiva a impozitului daca te prinde conducand masina cu numere RO,plus….
  Nu ai absolut nici un avantaj cu acest Anmeldung,ci numai dejavantaje (atat timp cat nu stai efectiv in Germania).
  Deci ,rapid Abmeldung (o poate face si prietenul tau).

  • am citit si eu aici o chestiune legata de acest Abmeldung si va intreb si eu ce este acesta ,de ce trebuie facut si unde?si mai ales ce acte trebuie depuse?

  • Am facut Abmeldung , personal, cu actul de identitate si fara nicio alta problema. Nu mi-a fost solicitata la acest moment nicio suma de plata. Pot sta fara Anmeldung chiar mai mult de 2 saptamani, atata timp cat nu locuiesc permanent si nu lucrez in Germania sunt turist .Multumesc pentru opinie.

 15. buna ziua suntem an jur de 13 romani lucram la o firma an germania(patron albanez) si avem o problema nu primim salariile la timp mentionam ca suntem angajati cu acte an regula antarzierea salariilor e de peste 2 saptamani,acum avem o intrebare, unde am putea depune o plangere pentru acest lucru?

 16. @mihaela. Dupa ce sunteti siguri ca aveti 100% actele in regula,respectiv permis de munca temporar sau Unbefriestet depuneti o plangere la Arbeitsamt din zona.
  Dar eu m-as gandi de doua ori inainte de a face acest lucru,fiindca apoi riscati sa va dea afara ,ca parca vad ca sunteti inca sub 6 luni in perioada de proba,iar angajatorul poate renunta fara motiv la voi!
  In cazul in care lucrati cu Gewerbe,si cam acesta e stilul albanezilor,nu aveti ce sa cautati la Arbeitsamt,practic sunteti fiecare o firma unde prestati servicii, Riscati astfel sa va autodenuntati ca lucrati ilegal,respectiv dependent de un angajator,adica amenda si pierderea locului de munca.
  O intarziere a salariului de 2 saptamani nu e chiar un capat de tara,daca stai sa te gandesti apoi cat timp trebuie sa cauti un nou loc de munca,cate zile pierdute si fara bani,doar cheltuieli.

 17. Buna ziua,
  Domnule Iulian o intrebare…

  Sotia a plecat in tara de urgenta pentru a rezolva probleme personale.

  Poate sa faca de acolo(posta, fax etc) Abmeldung sau pot sa face acest lucru….sau poate proprietarul locuintei

  va multumesc!

 18. Buna seara. Stiu ca nu are legatura cu tema, dar poate imi da si mie cineva un răspuns. Mi’a expirat buletinul in martie si vreau sa ma duc săptămâna viitoare in România sa mi’l schimb. Credeți ca ar trebui sa ma duc înainte la Ambasada României pentru o adeverinta pentru a trece vama fără probleme sau …. Imi poate spune cineva care poate a mai trecut printr’o problema asemănătoare. Va mulțumesc

 19. Buna ziua,
  Am primit astazi in posta de la Ausländerbehörde o notificare in care mi se cere sa trimit la ei copii de pe CI/pasaport si formularul “Aufenthaltsanzeige gemäß § 5 Abs. 3 FreizügG/EU für EU-/EWR-Bürger sowie deren Familienangehörige”, completat.
  Este cumva vorba aici despre Freizügigkeitsbescheinigung, care nu se mai elibereaza? 🙂
  Multumesc.

 20. In baza acestei notificari trebuie sa mergeti la acest birou pentru straini si sa va inregistrati.asa am facut si noi si doar ne-au inregistrat,ei ne-au facut copiile de pe pasaport iar formularele le-am dus gata completate.

  • Mergeti la biroul respectiv cu lega in mana – informatiile le aveti in cuprinsul articolului – si dati-le peste nas dosarul cu foile! In ce localitate se intampla asta?

   • Le-am pus deja pe posta, nu cred sa ma afecteze cu ceva. Locuiesc in Dinkelsbuehl, insa notificarea venit de la Landkreis Ansbach. Multumesc.

 21. Dl.Iulian,si mie mi-a venit astfe de notificare prin februarie,dupa ce ,anterior, imi venise scrisoare pentru obtinerea dreptul de sedere.La acea data stiind ca nu mai este necesar pentru ca se modificase legislatia,m-am dus la Biroul pentru straini,imi facusem deja dosarul si intr-adevar,nu au facut altceva decat sa ma inregistreze.Am intrebat ,la acea data daca mai trebuie sa depun toate actele pentru obtinerea acestui drept si oamenii,mi-au raspuns ca doar trebuie sa ne inregistram si numai daca cerem noi aceste hartii atunci ei ni le elibereaza.Mentionez ca m-am dus pregatit inclusiv cu modificarea legislativa in germana si asa cum am putut in acel moment mi-am si tradus aceasta modificare.Sincer eu spun ca am avut norocul sa dau peste niste oameni binevoitori si le-a placut ca le-am prezentat dosarul complet si pentru mine si pentru sotie.Am atasat in dosar,pasaportul(copii),acele formulare pe care le-am completat cu ajutorul unui traducator autorizat,apoi copii de pe certificatele de nastere si casatorie,copii de pe actele de studii si inclusiv aveam traduse cazierele judiciare valabile.Vreau sa va spun ca doar atat ne-au intrebat daca avem locuri de munca,le-am spus ca suntem in cautare,insa avem cu ce ne intretine,pana cand gasim de lucru.Au vazut ca avem deschise conturi la banca,nu i-au interesat cati bani avem si in vreo 15 minute am scapat.La final am inteles de la seful acestui birou,ca daca toti straini ar proceda ca si noi,nu ar mai fi probleme.Iacata ca de atunci au trecut aproape 6 luni si viata merge mai departe.Nu trebuie sa ii consideram bau bau trebuie sa fim deschisi pentru ca,acelasi lucru se intampla si in Romania,cu strainii care se stabilesc acolo.

  • Eu nu ii consider bau bau din punctul acesta de vedere, sunt permanent uimit de neuniformitatea modului de lucru in diferite localitati. Dar experienta infiintarii Consgero m-a pus in multe situatii de a explica diferitor “bastinasi” aflati in pozitii cheie diferite prevederi legale.

 22. Acum nu este mai putin adevarat ca,mergand pe la diferite institutii,unde am avut nevoie,am constatat ca,oamenii acestia stau foarte prost la capitolul legislatie si mai apoi la capitolul servicii.Si eu in acea perioada,am luat si de aici dar si de pe internet,legislatia privind dreptul de sedere si pe care am prezentat-o.Ei nu prea stiu,ori nu sunt informati,ori nu-i intereseaza,habar nu am,insa am constatat ca nu sunt reticenti daca vii pregatit la ei si le arati ca ai dreptate.Asta mi s-a intamplat mie aici,insa am vazut ca in alte parti nu este chiar in regula.Daca ar intelege cu totii,sa se intereseze de pe acest forum,asupra tuturor problemelor,cred ca viata multor romani din Germania si nu numai ,ar fi putin mai usoara.Cititi oameni buni ,inainte de a avea contact cu autoritatile sau institutii ale statului german,si informati-va de aici pentru a putea sa mergeti pregatiti,oriunde aveti nevoie.Sincer va spun,inainte de a ne stabili aici,din tara am citit aproape in totalitate acest site si mi-a usurat intr-un procent foarte mare viata aici.

 23. Pentru obtinerea Daueraufenthaltsbescheinigung , ati putea sa imi spuneti ce documente trebuiesc si unde se depun acestea? Mentionez ca am 5 ani de cand sunt in Germania, si am loc de munca, am drept de libera circulatie, am toate documentele in regula pana acum. Va multumesc , mult.

 24. Buna seara,
  in august 2012 am mers impreuna cu prietenul meu la Landratsamt Ebersberg ( Munchen) sa obtin dreptul de sedere.Am mers impreuna, deoarece eu la acea data nu aveam un job si nu puteam obtine pe cont propriu acest act.In cele din urma am obtinut acest drept nelimitat,dar impreuna cu o declaratie de responsabilitate data de prietenul meu pentru mine : Verpflichtungserklärung, tot pe o perioada nelimitata.In momentul de fata, sunt angajata cu acte in regula de un an si doua luni si as dori sa anulez aceasta declaratie de responsabilitate,deoarece acum ma pot intretine singura.Exista aceasta posibilitate? Va redau mai jos continutul declaratiei cu privire la valabilitatea acesteia:
  ”die aus der Verpflichtungserklärung resultierende Verpflichtung erstreckt sich unabhängig von der Dauer des zugrunde liegenden Aufenthaltstites auf den gesamten sich der Einreise anschließenden Aufenthalt , auch auf Zeiträume eines möglichen illegalen Aufenthalts.Im Regelfall endet die Verpflichtung mit dem Ende des vorgesehenen Gesamtaufenthaltes oder dann,wenn der ursprüngliche Aufenthaltszweck durch einen anderen ersetzt und dafür ein neuer Aufenthaltstitel erteilt wurde.”
  Multumesc anticipat pentru raspuns!
  O seara placuta!
  Maria

 25. Buna seara,

  imi poate spune cineva de unde trebuie sa cer EU-Aufenthaltserlaubnis pt. intreaga familie, in cazul in care asa ceva se mai emite? Tot aici pe site, am gasit ca este un permis de sedere pt. perioada de timp limitata. In cazul in care este o eroare/necunoastere a celor de la landratsamt, imi puteti da paragraful de lege referitor la chestiunea asta?
  Documentul mi-a fost cerut de catre Amt für Jugend und Familie in cadrul unei aplicatii de cerere de scutire a taxei pt. gradinita.
  Multumesc. O seara buna!

  Cu stima,
  Tomi

  • Respectivul permis in niciun caz nu este pt dumneavoastra. De cand locuiti in Germania? In ce localitate vi s-a cerut asta?
   Ati dat peste niste functionari batuti in cap ce nu fac diferenta intre tari membre UE si non UE.

   • Banuiam. Stiti cumva ce lege reglementeaza folosirea acestui document? Mai caut si eu intre timp.
    Eu sunt din nov. 2012, iar familia din iulie 2013.
    In Kreis-ul Ansbach se cere asta. Si cam la toate capitolele am intampinat probleme, la schimbarea clasei de impozitare, Kindergeld etc.
    Multumesc. Stima.

   • Deoarece sunteti in Germania dinainte de Ianuarie 2013, va trebui sa le trimiteti certificarea dreptului de sedere – Freizuegigkeitsbescheinigung, daca nu il aveti atunci il obtineti de la Auslaenderbehorde.

 26. Buna ziua am ajuns in germania fara sa avem unde sa stam ce trebuie facut ptr cautarea unui loc de munca

 27. BUNA ZIUA.. am o intrebare va rog..locuiesc in grecia de 15 ani rezident.si doresc sa ma mut in germania..rezidenta de grecia imi este de folos ,sau ce trebuie sa fac ca sa fiu legal acolo?

 28. Buna seara.Sunt cetatean albanez,sunt in Germania, am loc de munca,contract, asigurare,ameldung,numar personal..pentru a avea dreptul la munca mi sa spus ca trebuie sa ma duc in Albania la ambasada Germana pentru a obtine dreptul de şedere. Dar acum am viza de 3 luni expirată..posibil a avea probleme?multumesc!

  • Este posibil. Conform legii, in sitatia in care nu ai dobindit inca dreptul de munca ( cazul tau), ai dreptul de sedere numai 180 de zile pe an. Daca depasirea de viza este mare, s-ar putea sa nu-ti acorde dreptul de sedere solicitat. Inainte de a merge, fa rost de un act din partea angajatoului viitor care sa certifice intr-un fel angajarea ta sigura cind vei indeplini conditiile. Poate ca ajuta, dar nu poti fi sigura.

 29. Stie cineva, Daueraufenthaltsbescheinigung se mai elibereaza? Mai este necesar la ceva daca-l obtinem?

  Eu am primit scrisoare de la oficiul pentru straini din orasul meu, in care imi se cere sa duc copie dupa noul pasaport (deoarece cel vechi a expirat) si poza biometrica recenta pentru a-mi elibera eAT, adica elektronische Aufenthaltstiiel.
  O fi acelasi lucru cu Daueraufenthaltsbescheinigung?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.