O minciuna sfruntata ridicata la rangul de adevar ?

                     Observ ca multi oficiali occidentali si citiva jurnalisti vorbesc si scriu astazi despre “ turismul pentru beneficiile sociale”. Pe toate canalele media se afirma ca romanii si bulgarii practica in prezent acest turism si il vor practica si mai mult in viitor, mai ales dupa 2014. Pina acum nu am vrut sa ma implic in aceasta problema  politica, strict electorala si de conjunctura, dar  acum cind vad lipsa de reactie a oficialilor romani nu mai pot sa tac. Ba mai mult! Am auzit de curind un german cultivat spunind : “Minciuna cu turismul social s-a raspindit atit de mult incit are mari sanse sa devina …adevar.” Se pare ca invataturile lui Goebbels, seful propagandei naziste sunt valabile si astazi. Mai ales in Germania, tara din care a pornit in Europa aceasta minciuna sfruntata.

          In consecinta, imi voi spune raspicat parerea si as vrea ca persoane avizate, cunoscatoare a fenomenului migrationist din Europa sa ma combata daca gasesc argumente. Fiindca opinia mea certificata in ani de documentare pe aceasta tema este ca TURISMUL PENTRU BENEFICII SOCIALE NU EXISTA pentru cetatenii romani din Germania.

         Pot sa va dau si exemple. In primul rind, trebuie spus ca in Germania exista o regula clara: pentru a beneficia de ajutoarele sociale trebuie sa intri mai intii in sistemul lor de asigurari sociale. Adica, intii cotizezi cu sume serioase si, dupa aceea, daca mai apuci, primesti cite ceva in schimb. Nu este nici o pomana in Germania asa cum se afirma prin ziare. Cetateanul roman care ajunge la Primarie nu primeste nici un euro. Ciinii care circulau cu colacii in coada prin Germania au fost eutanasiati de multa vreme…

      Asadar, ca prim exemplu, pentru a primi ajutorul de somaj, un cetatean roman trebuie sa lucreze mai intii 360 de zile  si sa cotizeze in acest timp cu 3,5 la suta din salarul brut, la care se adauga si cota platita de angajator. Foarte putini romani indeplinesc conditiile pentru obtinerea somajului. Celor mai multi angajati le trebuie inca permis de munca, altii lucreaza pe contracte sezoniere scurte, altii isi dau demisia ca urmare a relatiilor cu patronii germani care nu sunt niste sfinti, mai recent a aparut moda Leihfirma (Zeitarbeit) in care  se lucreaza cu personal inchiriat pe perioade scurte si foarte scurte, apoi daca ajunge cumva somer,  cetateanul roman trebuie sa stea la dispozitia Arbeitsamt-ului pe durata somajului, etc. Asadar, poate sa ne precizeze ministrul federal al muncii citi someri de cetatenie romana incaseaza ajutorul de somaj in Germania? Cifra este nesemnificativa: nici 0,05 la suta din totalul somerilor la nivel de stat. Daca luam insa in calcul cit se stringe din contributia la somaj a tuturor angajatilor romani din Germania ajungem la sume astronomice. Fiindca un medic roman, un inginer sau un IT din Germania plateste ajutorul de somaj 130-150 de euro pe luna, fara sa beneficieze niciodata de el, fiindca intotdeauna va fi salariat.

muncitori   Somajul este doar un exemplu. La fel se intimpla si in cazul celorlati 4 piloni ai sistemului de securitate sociala pe care il invoca astazi oficialii germani: pensii, sanatate, boala, accidente. Putem sa demonstram fiecare speta in parte si demonstratia noastra nu va putea fi combatuta de nimeni. Toate intrarile posibile in sistemul de beneficii sociale sunt conditionate de angajarea prealabila in munca, de obtinerea unei locuinte de domiciliu si ,mai cu seama, de obtinerea permisului de munca. Ori aici este tristetea mare. Un roman obisnuit, fara studii superioare, care se duce sa se angajeze in Germania cheltuie vreo 3000-4000 de euro, fiindca trebuie sa locuiasca undeva, sa plateasca garantii imobiliare, sa manince si sa se imbrace timp de 3 luni, cit actualele legi germane il tin pe bara, in asteptare, pina ii elibereaza un permis de munca. Dar s-ar putea sa nu-i elibereze, adeseori se intimpla asa si cetateanul roman pleaca cu coada intre picioare dupa ce a subventionat economia alemanda, direct sau indirect, cu o suma indecenta pentru el.

       Sigur ca atunci cind vor face socoteala germanii cit cistiga de pe urma romanilor care vin in tara lor sa contribuie la cresterea PIB s-ar putea sa nu mai fie atit de coltosi.  Desigur, ca vor incerca sa scape din corzile ringului,  afirmind ca alocatiile pentru copii, ajutoarele parintilor si suplimentarea lor sunt mai mari decit in Romania. Asa este, dar toate acestea sunt acordate la fel peste tot in Uniunea Europeana, cuantumul difera putin de la o tara la alta si, in consecinta,  acest beneficiu social nu il acorda doar… Germania. Si copilul angajatului roman din Franta, Irlanda sau Italia il ia la fel. Daca insa credeti ca un copil in Germania se poate creste cu sumele obtinute de la stat prin aceste indemnizatii va inselati amarnic. Sumele primite se intorc imediat, direct sau indirect, acolo de unde au venit, fiindca acel copil trebuie hranit, imbracat, vindecat, instruit si nici macar gradinita nu e gratuita. E adevarat ca este interzis sa te duci cu flori la medic sau la scoala, dar este absolut obligatoriu sa te duci cu cardul de credit. Primesti chitanta pentru orice cheltuiala, dar a facut vreun ministru federal balanta intre ce primeste un copil roman in Germania si ce se cheltuieste pentru el. La fel de adevarat este ca turcii din Germania traiesc din alocatiile si ajutoarele primite de pe urma copiilor, dar va rugam sa nu ne confundati cu turcii. Ei au cite 7-8 copii si toti maninca din aceeasi oala. Sigur ca in cazul lor cu 8 x 195 de euro pe luna se poate umple o oala de ciorba atit pentru ei, cit si pentru parintii lor prolifici, dar nu este si cazul romanilor care nu au decit unul, maxim 2 copii in intretinere.

     Uneori, in Germania, romanii sunt confundati cu tiganii. Alteori, tiganii, la rindul lor sunt confundati cu irakieni, iranieni, egipteni si alte natii originale de prin Africa sau Asia. Invirtiti-va in jurul garii din Munchen si vedeti ce limbi vorbesc acei oameni tuciurii. Exact ca la Turnul Babel. Dar germanii nu fac diferenta, fiindca ei nu stiu nici romaneste si nici tiganeste. Orice limba pe care domniile lor nu o cunosc o percep ca fiind tiganeasca si, pe deasupra, orice tigan veritabil pentru ei  are originea… in Romania. Germanii de rind nu au auzit nici de Bosnia, nici de Croatia sau Muntenegru. Aceste trei tari nu sunt in Uniunea Europeana, dar tiganii lor sunt fiindca marsaluiesc prin Germania spunind ca sunt din… Romania. Stralucitii jurnalisti de la ziarele nemtesti stiu un singur lucru: romanii sunt plaga Uniunii Europene si acestia trebuie impiedicati sa vina in Germania peste 9 luni, atunci cind se vor ridica restrictiile. Asa s-au alarmat si acum doi ani asteptind marele val imigrationist polonezo-ungaro-slovac.  Care nu a mai venit pina la urma.

  Cele 6 milioane de locuri disponibile pe care le aveti in prezent, pentru cine le pastrati domnilor politicieni, daca puneti bariere in calea romanilor. Sperati oare ca vin finlandezii, olandezii sau danezii sa munceasca pe ogoarele, santierele si in fabricile dumneavoastra? Nici gind. Credeti oare ca romanii va vor acoperi necesitatile viitoare de forta de munca? In niciun caz. Nu exista in Romania si Bulgaria la un loc 6 milioane de muncitori calificati in domeniile in care aveti deficit. Ca sa nu mai spunem ca Germania nu va fi singura destinatie posibila. Mai sunt si alte 8 destinatii cu limbi mai usoare…

      Domnilor politicieni germani, va propun sa ginditi mai profund si sa nu mai faceti afirmatii care va vor face de risul lumii in viitor. Specialistii Dvs. au afirmat ca in aceasta vara, deci cu sase luni inainte de termenul fixat, se vor ridica restrictiile pentru muncitorii calificati. Nu credeti? Cititi-va ziarele proprii! Credeti ca acei specialisti in munca ridica restrictiile pentru romani de dragul romanilor? Nu suntem noi atit de iubiti in Europa! Ba dimpotriva! Dar angajatorii germani au cerut imperativ chestia asta fiindca nu au gasit in Germania atitia muncitori calificati. Eu  sunt obisnuit cu politicienii, astazi zic una miine alta, in functie de punctele cistigate in alegeri de o idee sau alta. Numai ca, uneori si consultantii de imagine care vin cu asemenea idei perimate s-ar putea sa dea gres. Minciuna aceasta internationala cu valurile de migratori romani nu se poate repeta la nesfirsit. Nu va contoriza niciodata un milion de unitati. Iar stralucitul Dvs. inaintas a spus-o clar: “ o minciuna repetata de o mie de ori ramine o minciuna…”  Nu continui citatul, fiindca il cunoastem cu totii. Ma marginesc insa sa afirm ca minciuna de care v-am povestit nu va ajunge niciodata la rangul de… adevar.

                                   Cu mihnire,  Dan Constantin Goldis                            –                                                              S.C.E. Consgero mbH

Advertisements

52 responses to “O minciuna sfruntata ridicata la rangul de adevar ?

 1. valentino elia

  Buna ziua tuturor,
  Problema cea mai mare este ca ne luptam cu morile de vant stiti cum e: “cainii latra hotul trece” !!!! Noi cam suntem ingenuncheati de toti din Europa, din motivul ca NICIODATA NU AM AVUT personalitatea necesara sa faem ceva ( in primul rand pe plan politic!!!… social si pe alte planuri !!!) ca sa fim egali cu ceilalti din Europa !!! Am oferit lumii ( si oferim !!!) capete luminate de oameni talentati si capabili dar.. paradoxal NIMENI NU VEDE ASTA !!! Ma consum enorm cand vad cum suntem noi romanii perceputi in Europa, ca cersetorii, ca tiganii Europei, ca oameni de ” mana a 2-a ” caci “pestele de la cap sa impute ” domnilor, dar politica noastra lasa si a lasat MULT DE DORIT dupa ’89 incoace !!! S-a vorbit mult si fiecare care a intrat in politica a urmarit sa-si umple buzunarele in loc sa ne ridice in ochii Europei ca o natiune demna capabila, MÄNDRÄ, ( cum nemtii sunt !!!) adevarati oameni de calitate si priceputi in toate !!! Vom avea mult de tras cu aceasta optica proasta pe care am lasat-o in urma ca o pata de petrol pe care toti aluneca si cad !!! De aceea ne ocolesc toti si-si pun mainile in cap cand aud de Romania, caci era de datoria politicienilor s-o ridice !! De aceea nu am intrat in Schengen !!! Unde-s politicienii de valoarea unui: Iorga, Bratianu, Radulescu, Magheru, Rosetti ???? Pacat ca avem o tara bogata, frumoasa si plina de oameni capabili, dar ca este condusa de oameni care nu au nimic cu politica !! Sunt afoni antitalent si conduc dupa ureche !!! Vom avea mult de suferit de pe urma lor !! Ne trebuie o mana forte care sa aduca Romänia la cele mai inalte cote a adevaratelor VALORI cu legi adevarate si Justitie puternica si necorupta !!!
  CAT OM MAI AVEA OARE DE ASTEPTAT ???…
  Dumnezeu sa ne ajute !!

  • Domnule Elia, veti vedea ca incet incet ne vom destepta. Nu suntem noi de talia lui Iorga si Bratianu, dar nu semanam nici cu Pacala. Cind isi vor da seama ca nu vor avea din ce sa plateasca pensiile germanilor octogenari ne vor chema pe toti romanii sa cotizam in …Germania. Atunci nu va mai conta nici Schengen, nici Basescu, nici Ponta, va conta doar frica de …colaps financiar. Iar momentul acela nu e atit de departe.

   • valentino elia

    Buna dimineata,
    Este pacat ca desteptarea noastra este F. LENTA !!!
    Atunci cand ne vor chema nemtii, ar trebui k noi romanii sa le intoarcem spatele !!! sa fie dependenti de noi !! sa vada si ei cat de greu este sa “atärni” de hotararea unui stat !!.. cum noi de intrarea in Schengen !!! O zi buna va doresc.

  • Buna ziua D-l Goldis, nici nu-mi pot exprima sentimentul de recunostinta citind acest articol al Dvs. Eu sunt de mult aici stabilita, am cetatenia dubla si tot ma lupt cu morile de vant. Am urmat intre timp o Ausbildung si acum sunt la al 2-lea studiu. Toate sunt recunoscute legal, DAR un patron german are alte legi decat statul german. Si sper sa citeasca multi romani ceea ce scriu eu aici. Strainul e aici tot strain, oricate facultati ar avea. Politica externa e enorm de mincinoasa, asa atrage Germania mana de munca ieftina, oameni calificati si cu studii lucreaza pe bani de nimica. Plus de asta, cine incearca sa-si deschida firma, e calcat cu toate mijloacele posibile in picioare, din toate partile unde intreaba si incearca sa se informeze, i se pun pietre in drum. Multi romani au destinul asta in Germania.Germania e construita pe minciuna, hotie si falsitate. Cine stie fura subtil si minti si mai subtil, ajunge sus.Patronii germani au o nerusinare rar intalnita. Incearca cu toate mijloacele sa te plateasca prost, subjuge, minta ca n-au bani, se milogesc ca ultimul om de pe pamant sa-i crezi si sa-i ierti ca n-au sa-ti dea mai mult si ei au casa, masina noua, si-si tine copiii in facultate. Toate astea le-am trait si mi-i acru de-atata prostie omeneasca si falsitate. Romani de pretutindeni, nu va lasati inselati de oameni sub nivelul vostru, ca eu cuvantul “civilizatie” altfel il definesc.
   Si fatul ca orice roman e confundat cu un tigan, asta dovedeste lipsa de cultura al celui care are nerusinarea sa faca aceasta comparatie nepotrivita. Habar n-au de cultura, confunda Romania cu Bulgaia, am patit-o personal, mi-au returnat actele in Bulgaria, un circ de zile mari, noroc cu cei din Bulgaria, care simtiti, le-au trimis inapoi si de-acolo mi le-au trimis corect. Mi-au “pierdut” Lohnsteuer in ultimul an cand se mai tipareau si acela trebuia tinut ca ochii din cap, m-a costat pe mine sa-mi procur un fel de copie care sa dovedeasca faptul ca Lohnsteuer nu mai e de gasit. Uneori ma gandesc, de faptt sunt mai mult decat 50% sigura, ca-n spatele acestor lucruri misere se ascunde un sistem nerusinat care-si permite sa se joace cu destinele oamenilor. Nici cetatenii germani nu-s scutit de multe lucruri nerusinate, si mai ales cei care se-mbolnavesc psihic si mai pot lucra. Ce destin au si cum se lupta sa-si capete banii Hatz4, foarte putini si aia, din care nu se poate trai un trai decent, numai ei stiu. Petitii peste petitii sunt depuse la camera deputatilor si pe nimeni nu-i intereseaza de ei. Si-s de-ai lor, vorba aia.
   Poate cade candva gunoiul asta de sistem, care nu avantajeaza pe nimeni, decat pe cei de sus.

  • PE DEPARTE CEL MAI BUN ARTICOL CITIT IN VIATA MEA!
   Mass-media din Germania ne face pe toti din Romania tigani, hoti, putori, samd. Cand zic la radio de hoti, zic de cel putin de 3ori ca-s din Romania, dar cand se mai “pierde” o piesa roamneasca de muzica, “uita” sa spuna ca-i din Romania. De cultura, arta, teatru, trofee luate nici vorba. Deci numai ce-i negativ se mentioneaza si cel putin de 3 ori sa-auda toti, iar lucrurile pozitive sunt maturate sub pres. Asta se numeste manipularea populatiei contra strainilor si in cazul asta contra romanilor. Nu-i de mirarare ca suntem tratati in consecinta.

 2. Dau un exemplu: nu poti beneficia de acel Gutschein de la Agentür für Arbeit, fie ca e Vermittlungsgutschein fie Bildungsgutschein, daca nu ai lucrat legal in Germania. Aceste asa-zise Gutschein reprezinta de fapt plata comisionului de intermediere de catre Agentür für Arbeit catre o agentie privata de intermediere, sau in cazul Bildungsgutschein a platii cursului de calificare unde e cazul. Deci pomana, nu merge! Trebuie prima oara cotizat, apoi vin beneficii!

 3. Buna ziua va rog frumos sa-mi dati si mie un sfat am avut contract 5 ani in Germania din 1996 pana in 2001 si am optinut viza permanenta(unbefristet) am platit toate darile la stat si in 2001 am ramas fara munca si am primit somaj 1an ALG1. Dupa ce a trecut 1 an am plecat in Romania si m-am intors in Germania in 01-10-2012 si m-am stabilit aici.Am cautat de munca si nu am gasit. Vreau sa stiu si eu daca pot beneficia de ALG2 Hartz4 . Am fost la Jobcenter si am vrut sa obtin acel ajutor si mi s-a spus ca nu primesc nimic 3 luni sa-mi caut singur de munca.Am depus dosarul dupa cele 3 luni dar nu am primit nici un raspuns. Ce trebuie sa fac in continuare sa obtin acel ajutor pana i-mi gasesc de munca deoarece copii sunt aici la scoala in Germania iar eu si sotia nu avem de munca ? A primit de curand o instiintare acasa precum in anul 2035 primesc pensie pe care am cotizato in acei ani de munca.

 4. Buna ziua.Aveti f mare dreptate domnule Goldis.Eu am lucrat 9 ani cu contract sezonier si de 2 ani sunt stabilita in Germania.Am platit taxe si impozite in toata aceasta perioada si cand a fost nevoie sa stau in somaj nu am primit nici macar ajutorul social pt ca nu aveam cele 360 de zile lucrate in 24 de luni.Pt cateva zile,mai precis 14,nu am beneficiat de nici un ajutor din partea statului german.si asta nu din vina mea,ci a patroanei care a facut actele de angajare.In concluzie,asa cum ati spus,de unde atata turism pt pbeneficierea de asistenta sociala??Aici trebuie sa muncesti ca sa beneficiezi de tot ce iti ofera statul german.o zi buna tututror

 5. Am citit aricolul pe nerasuflate, ca si roman care locuieste in Germania de un an jumate, am trecut si eu peste toti pasii acestia si bineinteles am contribuit cu bani grei la bugetul german. Recent a fost o emisiune in ZDF despre intrarea romanilor si a bulgarilor in 2014, si grija cea mai mare a politicienilor este ce vor face cu cei care cer ajutoare, pentru cei calificati care vor intradevar sa munceasca ,, cica,, deschid bratele. M-am simtit pur si simplu umilita, la gandul ca aceasta emisiune va avea un impact destul de mare asupra angajatorilor germani, credeti-ma sunt foarte atenti in alegerea angajatilor de calitate, ( trebuie sa vii cu dovezi clare pentru specializarea pe care o ai). In acelasi timp si ziarele si diverse publicatii dezbat aceasta problema. Daca ne vom apara demnitatea,prin organizatii bine definite, nu asa pur si simplu discutand, ridicand problema in ranguri inalte, vom avea sanse sa le dovedim ca meritam atentie. Ma bucur enorm de mult ca sunt oamenii care fac acest lucru, si tin sa va multumesc ca luptati pentru noi.
  Cu respect,

  • Discutam si noi aici, fiindca nu suntem invitati pe nici un platou de televiziune. Dezbaterile noastre aici nu se termina insa intr-o ora atit cit dureaza o emisiune si va garantez eu ca numarul de citiri al acestui articol va fi mai mare decit numarul de telespectatori ocazionali de la o emisiune. Asa ca facem si noi ce putem. Opiniile noastre, spuse pe la colturi de internet, se vor auzi mai mult decit s-au auzit parerile neavenitilor din platou.

 6. uber ales deutschland!
  romanians nine!

  • “Deutschland, Deutschland über alles, /über alles in der Welt”
   Ei isi iubesc mai mult “Vaterland”-ul decit noi. Noi nu am strigat niciodata: “Heim ins Reich!”, dar acum, dupa ce am vazut propaganda aceasta nenorocita impotriva noastra, nu stiu ce sa mai cred.

 7. Ah, doamne, din pacate dl. Goldis aveti mare dreptate. DAR, nu ma pot abtine sa nu spun, suntem o natie fara niciun pic de respect de sine. Si de aici si rezultatele. Cand trebuie sa ne impunem, plecam capul, cand trebuie sa tacem, strigam in gura mare, fara rost. Nici acum dupa atatea tratamente dure aplicate romanilor si dupa atatea discutii, romanii nu se invata minte. Inca se mai joaca rolul romanului amarat si sarac, dispus sa lucreze pentru oricat de putini bani si oricat de mult timp, egal cu acte sau fara. Ieftin ne vindem, ieftin suntem tratati. Majoritatea care vin aici, am impresia,ca depun foarte putin efort de-a se incadra in sistem. Daca li se ofera un curs de limba, frecventeaza cand si cand, daca li se intercaleaza cu concediul renunta din start. Daca nu stii limba, macar nivel incepator nu ai cum sa prinzi un loc bun. Nu prinzi loc la neamt, lucrezi prin intermediari romani, la negru care fac ce vor si dau cat vor. Aduni ani de zile de munca grea si-ti dai seama,ca tu ai consumat aici si contribuit la PIB, dar ca de fapt tu ai profitat prea putin de sistemul german,cu adevarat. Apoi ca exemplu din anturajul meu: firma condusa de patron roman, stabilit de 30de ani in Germania, nr. angajati 100, dintre care 40 sunt romani, restul rusi,nemti, turci,etc. Toti in-afara de romani, lucreaza pentru un salar de peste 2500 brut, romanul a acceptat si1800 brut. Rusul se revolta pe roman, ca fugareste piata, ca el lucreaza in firma de multi ani si ca decand au venit romanii, patronul se atinge si la salarul lor. Rusii uniti se aduna pentru o sedinta, concluzioneaza si pleaca, el stie limba, isi permite, patronul ramane fara oameni, tot nu mareste salarul romanului, ba dimpotriva avertizeaza ca vin alti romani din spate pentru si mai putini bani. Romanii ramasi, fiecare se da cu parerea, nu au niciun aparator al drepturilor sale, accepta conditiile patronului, si in plus se milojesc pentru a-si pastra locul de munca. In prima faza de inteles, oamenii sunt cu familiile, copiii trebuie crescuti. Sotia nu lucreaza, ca nu are unde sa plaseze copiii si nu stie limba. Pana la urma romanul muncitor si harnic, ajunge la concluzia rusului, ca nu poti trai in Germania pentru minim de salar, singur intretinator de familie si incearca sa schimbe locul, dar unde mai bine, ca nu stie limba, care atunci cand a avut ocazia sa o invete,a gasit o mie de motive, sa nu o faca. Si tot asa se adanceste , in loc sa iasa la suprafata. Se duce peste tot unde poate solicita ajutor social,ca tre sa traiasca cumva si autoritatile daca te vad ca nu cunosti nici limba, nici legea te incadreaza cum vor. Daca neamtul e racit, isi cere foaie de boala, daca romanul e la un pas de operatie, nu cunoaste legea,nu stie cat si cum poate fi suportat din salar, ajunge la concluzia patronului, cum a muncit pana acum, mai poate sa traga si cand ajunge la epuizare si nu mai are cale de iesire, cedeaza oricum. Sarmanii de noi, atat pot sa spun. In emisiunea,amintita de Doinita, antecomentatoarea mea, daca e vorba de aceiasi emisiune, tiganii, bulgarii si nemtii aveau fiecare reprezentantii sai in platou, numai romanii nu erau aparati de nimeni. Si evident, intotdeauna se barfeste mai mult persoana care nu e de fata. Dar de ce sa-i critic pe nemti, cand nesimtitul de Ponta si cu ai sai luminati din Romania, s-au spalat pe maini, cu intrarea in Schengen?

 8. foarte adevarat…felicitari!

 9. Felicitari pt articol si luarea de pozitie ( atitudine ) prompta impotriva minciunilor si blamarilor de tot felul adresate Romanilor si Romaniei. Se stie ca orice tara are uscaturile ei, dar asta nu inseamna ca uscaturile ar reprezenta cumva Romania sau pe Romani in general.
  Ceea ce doresc sa va spun inca o data ( am mai spus-o si in trecut ) si chiar sa va rog de fapt, ar fi ideea de a participa pt un post de Europarlamentar, Dvs si Domnul IulianS. Eu am scris si data trecuta tot intr-un post, ca v-as alege pe Dvs si Domnul IulianS cu cea mai mare placere, pt ca puteti reprezenta interesele si doleantele Romanilor mai bine decat ceilalti Europarlamentari. Nu stiu daca ar trebui sa fiti in cadrul vre-unui partid politic sau daca puteti candida independent. Cert este ca ar fi o sansa pt Romanii din Germania sa fie reprezentati de o personalitate puternica si hotarata, dornica sa le rezolve toate problemele. Daca exista o sansa cat de mica sa candidati, ar fi bine sa deschidem o pagina sau sa cream un articol pe aceasta tema. Sunt convins ca vom gasi sustinatori pt aceasta idee ( daca sunteti de acord si Dvs ) si sper ca toata lumea va intelege repede ca a trimite pe cineva priceput si scolit in Parlamentul European, care sa le reprezinte interesele in raport cu Germania ( si alta tara ), va fi in interesul lor propiu. Pana acum n-am vazut nici un Europarlamentar Roman care sa ia pozitie si atitudine la ceea ce se spune in presa Germana despre Romani. Sau poate ca le este si rusine acolo de faptul ca sunt Romani si ca reprezinta Romania. Cine poate sti.
  In speranta ca va veti ganditi la aceasta idee ( s-o aprofundati ) si poate o veti accepta, va doresc multa sanatate si putere de munca pt a putea ajuta si in viitor Romanii din Germania.
  Inca o data, sincere felicitari si multumiri pt articol si luarea de pozitie fata de aberatile spuse de politicienii si ziaristii germani.
  Cu stima,
  David H.

  • Multumesc pentru incredere, dar…
   La europarlamentarele din 2014, alegerile sunt pe lista. Locul ocupat pe lista se plateste. Cu cit ai o pozitie mai avansata cu atit dai mai mult. Tarifele sunt si in functie de credibilitate si notorietate, dar pentru oamenii obisnuiti ca mine contributia individuala este undeva intre 10.000 si 50.000 de euro plus campania pe care o platesti din propriul buzunar- vreo 20.000. Cum nu am banii astia, nu am de gind sa ma inregimentrez in nici un partid politic.
   Daca insa candidez ca independent imi trebuie 200.000 de voturi. In 12 luni de cind am introdus contorul galben de sus am 101.000 de cititori unici din Romania , 46.000 din germania, 4000 din italia, 3000 din spania si tot asa mai departe pina ajung la 170.000 in Uniunea Europeana. Din pacate, numai 30 la suta din cei aflati in Romania voteaza la europarlamentare, asadar presupunind ca vor VOTA cu mine, (presupunere absurda fiindca independentii nu sunt votati APROAPE DE LOC), din Romania string 30.000 de voturi. Din strainatate recolta va fi si mai slaba, fiindca doar 1 la suta din cei 70.000 se prezinta la vot, adica 700. In consecinta, pierd cu 37.000 de voturi, cifra la care a pierdut si generalul Abraham cel care a participat ca independent la ultimele alegeri parlamentare. Elena Basescu insa a cistigat. Si eu pot cistiga daca ma casatoresc cu Crin Antonescu sau ma infiiaza Ponta. Ambele lucruri sunt insa imposibile, fiindca Crin s-a casatorit recent si Ponta este mai tinar ca mine. Asadar, nici o sansa…Sunt realist si stau in banca mea.

 10. D-le Goldis,faceti o scrisoare publica de protest,argumentata in toate limbile UE,deschideti o lista sa semnam cu totii si trimiteti-o tuturor parlamentelor nationale,Parlamentului European si celorlalte foruri de decizie si administrare a UE!!!!

 11. Chiar va rugam domnule Goldis sa transmiteti acest articol spre traducere unor cunoscatori foarte buni de german, si eu personal ma voi ocupa de “spam”-ul tuturor redactiilor ziarelor, radiourilor si televiziunilor din Germania.

 12. Sincere aprecieri d-le Goldis,atitudine de lider,si informat fiind merita sa faceti anumite demersuri care parafate de noi toti sustinatorii dv.,sa fie inaintate acelor organizatii,ziare si televiziuni care sunt incorect informate pentru ca adevarul documentat cu cifre exacte din statistici sa reflecte realitatea pura si exacta a romanilor aflati pe teritoriul Germaniei si beneficiile lor in comparatie cu ponderea aportului financiar din partea tuturor romanilor care contribuie la PIB-ul intern al Germaniei.

 13. Merita ca acum mai mult ca oricand sa spalam rusinea cu date concrete si cred ca sunteti in masura sa contribuiti in mod pozitiv la demascarea adevarului.
  Inca o data, tot respectul pentru implicarea dv.activa in tot ceea ce faceti…
  PS.Vocea dv.va fi mai puternica atunci cand Consgero ca rasuna ca un ecou pentru multi din cei care incalca legile cu buna stiinta si sfideaza unele drepturi ale omului indiferent de cetatenie

 14. Un exemplu concret: in orasul unde stau eu sunt vreo 65.000 locuitori. In imensul spital din aceasta localitate lucreaza 8 medici rezidenti romani. Au acelasi salariu ca si cei nemti, existand grile clare in acest domeniu. Nemtii au dat o sansa mare acestor tineri, cel putin 6 dintre ei au venit cu o germana de A2-B1, nemtii au investit in cazare, cursuri, masa o perioada scurta de timp, romanii nostrii au mai recuperat din marele ecart al comunicarii si acum, dupa vreun an, toti sunt bine, inca merg la cursuri o parte dintre ei, dar platite de ei. In acest caz eu sunt in balanta, consider ca au primit o sansa foarte foarte mare, lucrand la un nivel profesional de invidiat in comparatie cu RO, dar ce-i drept si volumul de munca este mare bazate pe o motivatie in aceeasi masura: salariu arhisuficient. Nu prea se spune in presa cati medici romani lucreaza in DE. Ce ar fi daca , spun eu, peste 2000-3000 de romani medici ar pleca toti odata inapoi in RO, sa vedeti atunci ce imagine pozitiva ar primi RO. Ce este rau iese la iveala, aproape intotdeauna!!

 15. Din pacate minciuna este un adevar incomplet spus…..Ponta a facut mari greseli impreuna cu “presedintele interimar” atunci cand au criticat Germania si s-a ajuns la acele declaratii penibile despre d-na Merkel. Iata cum 2 iresponsabili au distrus si distrug in continuare imaginea Romaniei . Ce credibilitate poate avea un guvern format dintr-o alianta cam “contra naturii” si in plus cu puscariabili si plagiatori ? Cum credeti ca vad si celelalte state care s-au opus intrarii in Shengen aceste aspecte extrem de negative ? Noi ca traitori in Romania ne-am cam obisnuit cu minciuna ipocrizia si inconsecventza. Ce incredere poti avea in cineva care minte la tot pasul si chiar dovedita minciuna nu s-a luat nici o masura si in plus s-au mai strans in guvern si altzi puscariabili ca Fenechiu si Dragnea …Din pacate asta este rezultatul…deocamdata nu ne vor in Shengen, iar cand ne vor vrea nu se va tine cont de nerealizari.Nemtzii nu vor romani si bulgari. Vor doar oameni care au un grad inalt de instruire ,cu alte cuvinte cam culeg ce n-au semanat pe de o parte iar pe de alta nu-i platesc cum ar fi normal pt. ce munca fac.Desigur lupta Romaniei cu Germania se poate asemana cu lupta lui David cu Golliat si sa nu uitam ca Goliat fost invins ,trebuie sa avem insa rabdare. Germania nu este puternica din cauza ca nemtii lucreaza, Germania este puternica din cauza amaratilor care lucreaza pentru germani pe salarii indecente.Germania se scufunda, mergeti prin tara sa vedeti cum media de varsta a celor care lucreaza (sa zicem in comertz ) este mult mai mare decat in Romania de ex. Ce se va intampla cand acestia vor iesi la pensie ? cine le va plati pensia ? turcii care au f multi copii si nu lucreaza nicaieri sau alte categorii de profitori de asigurari sociale ? In nici un caz romanii nu sunt profitori in Germania … daca nu lucrezi nu iti vei putea plati chiria si in consecintza trebuie sa te intorci in tzara daca ai mai putin de un an de munca neintrerupta la o firma. Sunt numeroase cazurile cand muncitorul roman s-a imbolnavit si a fost dat afara abuziv de patronul neamtz. Pentru acesti oameni ar trebui facut ceva , ei au nevoie de un mare ajutor , cel putin pentru a fi indrumati ce trebuie facut.Asa cum am mai scris anterior patronii abuzeaza de faptul ca romanii sunt cam fara aparare si cam fac ce vor cu angajatul.De aceea, fiind si eu in cam acceasi situatie, am primit sfatul de a ma inscrie intr-un sindicat , in functie de ramura de activitate, care sa-ti reprezinte interesele. Cu aceasta ocazie as propune infiintarea unui birou de consiliere pt. cei ce au probleme de munca ,pentru Romani ,iar pentro o plata nu f. mare sau printr-un abonament platit pe an sa primesti o consiliere documentata si clara in ceea ce priveste ce trebuie facut in continuare ,eventual initiate demersurile ce se impun. Daca se comite un abuz asupra ta ca angajat de ex. f. putini stiu unde sa se adresez iar firma scapa nepedepsita.Cel care pierde este romanul nostru care , dupa mintea neamtului , a venit sa traiasca din ajutoarele sociale.Cine spune asta nu stie ce vorbeste,sau minte cu nerusinare…ceea ce vad ca se intampla.Minciuna are deci radacini politice nemtesti si romanesti…politica este cel mai mare vinovat din pacate.

  • Dl. Pop, as dori sa ma contactati pe Email in legatura cateva lucruri care le-ati scris mai sus. Avem cateva ganduri comune pe care as dori sa le dezvoltam impreuna dar si cu/in sprijinul Consgero. Dl. Goldis va poate confirma increderea si seriozitatea.

   Bis dann,
   Christian Klinkmann
   Bonn, NRW

 16. Zilele trecute am citit atat in presa romaneasca cat si in cea germana pozitia oficiala a ambasadorului Romaniei in Germania, dl.Lazar Comanescu,care in esenta a spus cam asa;”Nu stiu de unde au scos ei(nemtii) prezenta exploziva,a romanilor in Germania care au solicitat ajutor social pentru ca situatia nu este reala.In Germania la sfarsitul anului 2012 ,erau din datele statistice de la Ministerul de Interne Federal ,inregistrati cca 220000 de romani din care doar 0,23 0/0 adica 13450 romani , beneficiau de ajutoare sociale de la statul german.”Stau si ma intreb, daca este pozitia oficiala a unui reprezentant al statului roman,iar aceasta pozitie spune dl.ambasador a fost prezentata Cancelariei Federale de unde si cine are interesul sa denigreze o natie si in ce scop?Eu nu spun ca nu au aparut si derapaje iar unii dintre romanii nostri si-au facut “din plin simtita prezenta”aici in Germania insa de la niste cazuri izolate pana la a discrimina o natiune,care pe langa faptul ca este membru al UE mai are si drepturi,este cale lunga si din pacate acest lucru se intampla!

 17. IATA POZITIA OFICIALA A MINISTRULUI DE INTERNE ROMAN,RADU STROE DUPA CONSILIUL JAI;
  Corespondență de la Bruxelles
  Ştiți cine suntem noi? Cetățeni europeni… și nu avem drepturi
  Acasă » Politica

  Ştiți cine suntem noi? Cetățeni europeni… și nu avem drepturi

  Germania nu a făcut niciun compromis, dar a compromis politica aderării la Schengen

  Consiliul JAI de joi nu a adus nicio formă de compromis în ceea ce privește poziția obstinată a actualei guvernări din Germania de a ne ține în afara spațiului Schengen. Prezent la Consiliul JAI de la Bruxelles, ministrul de interne Radu Stroe nu a făcut decât să constate acest lucru. «Ceea ce s-a decis astăzi este să se reia subiectul Schengen până la sfârşitului anului 2013 în vederea stabilirii căilor de urmat pe baza abordării în două etape. Această soluţie practic reconfirmă continuarea procedurilor privind aderarea României la Schengen. Aceasta a fost soluţia de compromis pe care a acceptat-o toată lumea şi ca urmare, cum se spune, mergem înainte», a anunțat Radu Stroe la conferinţă de presă.

  De fapt, compromisul nici nu a existat. Deși au fost peste 15 state care au susținut România și Bulgaria, două state nu au făcut decât cum a vrut actuala guvernare din Germania. Și dacă un compromis din partea Germaniei un a existat, a existat totuși o compromitere din cauza ei: compromiterea procesului de aderare.

  Germania, și niște mici vasali care îi cântă în strună, au făcut în așa fel încât acest proces să apară ca unul perfect compromis. Au oferit clar dovada că, deși un stat respectă aquis-ul Schengen, el poate fi ținut cu cinsim pe margine, după cum i se scoală unui partid sau altul din Europa, unui ministru sau unui cancelar, poate fi modificat după cum bat vânturile schimbărilor politice în cancelariile occidentale, să îl facă dependent de ciclurile electorale, de ifosele unor sinistre personaje politice populiste.

  Radu Stroe ne-a adus vești deja știute. Trei țări (Germania, Olanda și Finlanda) insistă aberant să condiționeze aderarea la Schengen de un raport pozitiv MCV. Ministrului olandez pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, afirmase la începutul Consiliul JAI, că ţara sa se va opune unei decizii privind aderarea României la Schengen, înainte de raportul MCV din decembrie «A fost invocat MVC-ul de către Germania, Finlanda şi Olanda, dar cu acceptul total pozitiv ca, până la sfârşitul anului, să stabilim modalitatea de integrare în Schengen», a precizat Stroe. Surse de la Consiliu spun că este foarte posibil ca în martie 2014 să aderăm la spațiul Schengen la nivel martim și aerian, și undeva prin octombrie 2014 să ni se dea liber în Schengen pe cale terestră.

  Anul aderării la Schengen (martie și octombrie 2014) trebuia să coincidă cu aanul ridicării restricțiilor de pe piața muncii (inaurie 2014).

  Ne-au adus unde au vrut. Au reușit să facă să coincidă anul ridicării restricțiilor de pe piața muncii (2014) cu anul aderării la Schengen (2014). Ca să ajungă aici au invocat în mod pervers tot felul de argumente care nu aveau nimic de a face cu criteriile aquis-ului de aderare la Schengen.

  Dar de ce au vrut ca cele două faze să coincidă? Pentru a păstra controlul asupra liberei noastre circulații. Dacă ne integrau în spațiul Schengen înainte de ridicare oficială a restricțiilor pe piața muncii (1 ianuarie 2014), exista riscul – zic ei – să asiste la un asalt incontrolabil românilor și bulgarilor pe piețele muncii din statele lor, înainte de anularea unor asemenea restricții.

  Prin obstacole impuse cu de-a sila central și est-europenilor, statele puternice din UE au reușit, dacă nu să anuleze, cel puțin să amâne și să tempereze, potrivit intereselor lor politice de moment, aplicarea reală în practică a două principii fondatoare ale UE: principiul liberei circulații a persoanelor, dar și principiul liberei concurențe.

  Nu vor de fapt nici liberă circulație, nici liberă concurență cu ei

  Neprimindu-ne în Schengen, înainte de ridicarea restricțiilor pe piețele muncii de la ei, ci doar odată cu ridicarea restricțiilor sau chiar după eliminarea lor, elitele politice ale statelor vestice din UE s-au asigurat că pot controla totuși valurile de muncitori români și bulgari.

  Odată lăsate România și Bulgaria să intre în Schengen, este extrem de dificil ulterior să le mai restricționezi libertatea de circulație. Aderarea la spatiul Schengen inseamna aderarea la un spatiu in care controalele la frontierele interne intre statele membre au fost eliminate. Aceasta este diferența majoră între statutul de stat Schengen și cel de stat membru al Uniunii Europene, din punctul de vedere al controalelor la frontierele interne.

  Așa că Zidului istoric al Berlinului i-au luat locul alte sute de ziduri invizibile, compuse din norme și reguli inventate de la o zi la alta, schimbate de la o zi la alta, numai și numai pentru a evita ca Estul să își confrunte potențialul cu Vestul. Dacă nu invocau restricțiile, poveștile cu corupția și MCV-ul, cu regulile Schengen schimbate în timpul jocului politic cu plastelina, marota cu țiganii cerșetori, politicieni populiști din state importante și bogate UE, membre Schengen, ar fi fost obligați să accepte, încă din primul minut al aderării noastre, ca votanții lor să fire supuși unei presiuni competiționale extrem de dure.

  Treziți din letargia comodităților lor, masele de votanți din statele occidentale ar fi reacționat, ca orice masă de asistați nevoită să intre în competiție cu o masă de cetățeni estici, egali cu ei în drepturi, dar care sunt de mii de ori mai determinați să le demonstreze că pot fi mai buni din punct de vedere profesional.

  Dorința est-europenilor de a dovedi cu orice preț că sunt capabili de performanță profesională, tocmai în țările unde competența este mult clamată și bine plătită, ar putea genera o răsturnare a valorilor sociale. Te trezești că est-europenii veniți în Belgia sau Olanda devin forța de șoc ocupațională pe piețele muncii din aceste state. Prin impozitele pe care le plătesc, romanii, polonezii și bulgarii devin actorii principali ai sistemelor de asigurări sociale în locul autohtonilor. Drepturile postulate prin Tratatul de aderare și de apartenența la Schengen (dacă s-ar respecta cu adevărat) îți oferă șansa să te instalezi la ei acasă, și să îi concurezi pe propriul lor teren. Este tocmai ceea ce nu vor.

  În Belgia, grație guvernelor socialiste din anii ’80 şi ’90, precum și a presiunilor sindicale, muncitorii belgieni beneficiază de aproape două ore pauză în timpul programului de lucru (între 12 și 13,45). Ajutorul de șomaj era garantat aproape pe viață. O importantă pătură de cetățeni belgieni practică șomajul ca pe un sport național. Fug practic de muncă. Doar criza a mai schimbat un pic regulile. Sistemul de servicii este la pământ. Ceea ce un instalator belgian face în patru ore pe o sumă de 50 de euro, un lucrător din România sau Polonia face într-o oră cu 25. Sindicatele se înfurie că muncitorilor li s-a redus cu 10% al treisperezecelea salariu. Când ceri să ți se instaleze o conexiune internet-telefon-tv, poți aștepta și două luni până să beneficiezi de ea. Când ai conexiune, ai o viteză de 10 ori mai mică decât cea din România, Bulgaria sua Polonia. Exemplele pot continua. Singurul lucru corect pe care am putea să îl mai facem ar fi să ne răzbunăm inteligent pe această alteptare nedreaptă la care am fost supuși, concurându-i, începând din 2014, chair la ei acasă, dovedindu-le că suntem mai buni ca ei și profesional și sufletește, nu cerșindu-le pe străzi.
  Accesări: 8484
  George Bogdan

 18. Dupa parerea mea, “frica” aceasta de romani este reliefata doar la nivelul sistemului politic german, realitatea din pacate este alta.La nivel mai mic patronii germani asimilieaza din ce in ce mai multi romani. De ce ?. Simplu, ei chiar stiu sa cearna prin sita profesionala oamenii. O spun din propria experienta, da suntem mai bine pregatiti profesional (cel putin o parte)decat
  multi dintre ei si avem mai putine pretentii comparativ cu ei. Si n-aveti nici o indoiala ca facem cea mai grea munca pe care ei incearca sa o evite cat mai mult posibil, si intradevar o facem profesionist si in conditiile de respectare a termenelor lucrariilor.
  Si legat de domnul citat de dl Pandrea, “N-aveti grija Domnule Bogdan ca deja incepem sa ii “batem” cu profesionalism si o vom face in continuare mai hotarat ca niciodata.”

  • Parere mea este ca,daca romanii ar sti sa fie putin mai fermi si sa aiba o atitudine de adevarati cetateni europeni,nu cred ca ne-ar sta nimeni inainte.Romanii inca din vremea mult hulitului comunism,au avut parte de calificari si specializari profesionale pentru ca asa ne pregatea societatea din acea vreme.Faptul ca astazi,noi romanii le “dam clasa”din punct de vedere profesional multora din occident,indiferent de specializari se datoreaza faptului ca scoala romaneasca nu a scos “niciodata tampiti”dimpotriva a scos zeci de ani “meseriasi”adevarati!Este foarte adevarat ca vestul se sperie de ceea ce stim sa facem cu adevarat noi romanii,in domeniul muncii si daca privesti numai aici in Germania,indiferent unde muncesc ai nostri,destul de multi muncitori isi cam pierd serviciul.Romanul a fost invatat sa fie policalificat in aproape toate meseriile iar in Germania nu prea este in regula din acest punct de vedere pentru ca aici fiecare muncitor are de lucru doar pe cate o particica si vine romanul care stie sa “faca”tot ansamblul si atunci ceilalti cam trebuie sa plece.Ma gandesc in industria auto,un roman stie sa monteze un motor “cap-coada” si in mod normal la acel motor lucreaza 4-5 muncitori care il monteaza fiecare cate o particica,daca patronul vede ca romanul singur asamblaeaza un motor,ceilalti……….deci de aceea le este teama occidentalilor.In industria IT avem aproape cei mai buni specialisti,in medicina incepand cu asistentele medicale pana la medici avem cei mai buni specialisti,in constructii etc.

 19. DE FAPT EU CRED CA LA ORIGINEA ACESTOR ATITUDINI FATA DE ROMANI SI BULGARI NU SINT IN REALITATE ARGUMENTE DE NATURA SOCIAL-ECONOMICA,ESTE CLAR PENTRU MINE CA SINT TIPUL DE REACTIE FATA DE CEI CE NU AU O ANUMITA ORIGINE GENETICA… SI MAI VEDETI SI DIN CE ZONA POLITICA VIN ACESTE MANIFESTARI. SE PARE CA O ANUMITA MENTALITATE ,PERSISTA CHIAR SI DUPA 68 ANI…CRED CA ACESTE FAPTE AR TREBUI SANCTIONATE DE EU SI CONSIDERATE DERAPAJE DE LA STATUL DE DREPT-EUROPEAN.CIND IN GUVERNUL OLANDEZ AU INTRAT FORTE POLITICE DE EXTREMA DREAPTA CARE A FOST REACTIA DEMOCRATIILOR EUROPENE ? A ORGANISMELOR EUROPENE ? NICI UNA…RASPUNSUL ESTE CA ATIT TIMP CIT FORTELE POLITICE DE EXTREMA DREAPTA SPRIJINA DREAPTA TRADITIONALA , ESTE BINE SI NU SE VOR LUA MASURI IMPOTRIVA EXTREMISMULUI. AR TREBUI SA SE GINDEASCA MAI BINE CEI CE FAC AFIRMATII CA ROMANII AU BENEFICII SOCIALE NECUVENITE IN EUROPA…IN REALITATE SI DIN TAXELE SI IMPOZITELE PLATITE DE ANGAJATII ROMANI, STATELE EUROPENE REUSESC SA-SI INTRETINA ASISTATII SOCIALI(SI AICI MA REFER LA ACEI TINERI CARE PREFERA SA PRIMEASCA AJUTOR DE SOMAJ IN LOC SA ACCEPTE UN LOC DE MUNCA). POATE AR TREBUI SA LE ATRAGEM ATENTIA POLITICIENILOR SI ASUPRA FAPTULUI CA SI IN TARILE CU DEMOCRATII AVANSATE SINT SI FIRME CARE INCALCA CELE MAI ELEMENTARE DREPTURI ALE SALARIATILOR .. ROMANI…

 20. Aveti foarte mare dreptate domnule Dan Goldis,locuim de un an si jumatate aici in Gemania si ne-a fost foarte greu pana am obtinut un contract de munca nu am avut deloc acoperire sociala .Ca daca nu ai contract de munca nimeni nu-ti face asigurare medicala si daca mai te si imbolnavesti platesti totul pana la ultimul cent.Recunosc ca postarile de pe site-ul dvs ne-au fost de multe ori de folos.Sa va dea Dumnezeu sanatate pentu tot ce faceti pentru noi ,romanii din Germania. Cu respect, Gabriela Tanko

  • Doar o precizare: asigurarea medicala se poate face fara nicio problema chiar daca nu aveti contract de munca. Ganditi-va ca sunt atatea persoane ce nu lucreaza/nu doresc sa lucreze, iar in Germania asigurarea medicala este obligatorie.

  • dl.Iulian are dreptate in ceea ce priveste asigurarea medicala;treziti-va oameni buni si intelegeti ca aveti drepturi;cei care doresc sa faca o asigurare medicala,o pot face atat la privat cat si la stat;la privat trebuie sa dovediti ca aveti fonduri prin care sa ‘varsati”lunar in contul casei suma ceruta iar la stat o asigurare medicala o puteti face prin obtinerea Formularului EU 121(S1) de la CNAS din Romania!in acest mod am procedat si eu,am obtinut formularul dupa multe tergiversari si m-am dus la AOK am facut imediat asigurare medicala;obtinerea formularului se poate face si prin email,trimitand actele necesare scanate la Casa Judeteana de Sanatate de care apartineti.Dupa 5 zile lucratoare o sa primiti formularul atat prin email cat si prin posta(originalul).

  • Am citi articolul si din pacate asa este.Sora mea se numara printre acei 88.000 care s-au intors inapoi.
   A venit in Martie 2012.A fost fara intrerupere la cursurile de limba oferite de Integrationsamt 8 luni de zile ,a pus de 2 ori pentru Arbeitserlaubnis si nu i s-a dat.
   In Martie 2013 a renuntat si s-a intors inapoi,avand in vedere ca in Ro nu are absolut nimic.
   1 an de zile a trait aici si s-au cheltuit bani cu scoala,mancare,intretinere a contribuit la PIB-UL nemtilor si de fapt ea ca persoana nu a beneficiat de absolut nimic.
   Si se plang ca suntem o povara?!!!!
   Rusine ,rusine…
   Ei sunt o povara pentru ei insisi, pentru ca stiu cum sa fenteze sistemul si sa traiasca din ajutoare de la sta ani si ani de zile.
   Mi-a ramas un gust amar…

   • Situatia din 2013 nu s-a schimbat nici in 2014 ci s-a tensionat si mai mult datorita faptului ca suntem umiliti si tratati jignitor de institutiile lor. Germania este tara care te pune sa platetsti si pentru aerul care il respiri aici. Bineinteles cind ajungi aici legile statului de impovareaza atit de mult incit te aduce la limita epuizarii. Plateste scoala, chiria, mincarea plus se mai adauga si taxa pentru asigurare medicala. Din putinul venit care il poti dobindi in tara respectiva il intorci inapoi dublu. Nu vreau sa ma jelui, insa situatia mea si altor romani dicteaza realitatea. Iar conditiile de a invata limba germana sut limitate deoarece cursul este platit 120 de euro pe nivel ( care dureaza o luna si citeva saptamini), trebuie frecventat de luni-vineri, cinci ore zilnic,durata cursului este de 8 luni. Am renuntat si eu la curs deoarece nu mai eram in stare sa-l achit. Remunerarea unui roman la un job este departe de sitautia cum este trat un neamt. Nemtii prefera sa existe cu banii de la job centre in cel mai rau caz si sa benificieze de tim liber, decit sa lucrezi in conditiile de a primi o remunerare cum suntem pusi in situatia de a o accepta fara sa mai ai pretentii. Gustul e si mai amar cind te simiti atit de neputincioasa si vulnerabila in raport cu situatia creata, la care se mai adauga si critica dura a statului respectiv sau altor cetateni. Am intilnit situatii cind nemtii rid de noi ca acceptam sa lucram si pentru cei 700 euro sau 400 ca sa putem supravetui si sa contribuim la PIB Germaniei, deoarece ei se simt confortabil de a avea 800 euro job center geld.

   • Din pacate va victimizati inutil. Exista un set de reguli ce se aplica tuturor, nu puteti spune de ex. ca unui roman i se cere asigurare medicala si unei persoane de alta nationalitate nu.
    Diferenta intre romani si natiile enumerate de dumneavoastra o reprezinta faptul ca respectivii nu accepta conditii umilitoare de munca, in schimb la prima strigare se aduna cateva zeci de conationali disponibili. Sub justificarea disperarii accepta conditii umilitoare de munca si nu constientizeaza de fapt ca nu fac decat sa supravietuiasca de pe azi pe maine cu pretul incurajarii unui fenomen periculos daunator propriei persoane cat si altor zeci de mii de oameni.
    Nu am intalnit roman nedreptatit de jobcenter sau alta institutie a statului, dar toata lumea trebuie sa isi puna intrebarea: am dreptul sau nu? Care sunt obligatiile mele la venirea in GErmania? Asa este, obligatii, toata lumea pune inainte drepturile dar trebuie constientizat odata faptul ca, venind musafir intr-o tara straina, trebuie sa te adaptezi regulilor casei. Nu statul GErman v-a chemat aici si e obligat sa va plateasca cei 120 de euro (ca o paranteza, acest pret este subventionat deja de statul german). Dumneavoastra venind intr-o tara straina trebuie sa invatati limba si sa cunoasteti drepturile si obligatiile ce va revin. Fara un bagaj minim de cunostinte de limba germana veti fi mereu in aceasta situatie, dar repet, nu aruncati vina pe nemti ca nu va primesc. Nu am nimic cu dumneavoastra, nu ma intelegeti gresit, luati-o ca pe o critica constructiva, e doar in folosul dumneavoastra, ganditi si actionati pozitiv, eliminati barierele lingvistice, faceti un efort pentru echivalarea studiilor si veti simti diferenta.
    Mult succes!

   • @Mariana
    Si atunci de ce mai veniti sa traiti aici in Germania???
    Du-te cucoana in alta parte, incearca in Grecia, Italia, Franta, Spania, Anglia!!!! Ca acolo sunt locuri libere de munca si de trait!!! Acum ca atatia greci, spanioli, portughezi sau alte natii vin inca in Germania sa munceasca se ofera o sansa mare carcotasilor de orice fel.

    Nu tu esti in masura sa judeci legislatia sau cetatenii autohtoni sau cu origine straina din Germania!!!!!
    Nu am auzit nici un spaniol, grec sau alte natii, in afara de romani (nu toti, este drept) se se jeluiasca si sa se lege de acest sistem german.
    Toti sunt multumiti ca au posibilitatea sa castige o paine in aceasta tara, intrucat in tara lor nu pot sa castige nici macar atat!!!

   • O reacție tipica românească la care era și de așteptat. Cu o satisfacție mare as fi contribuit la pib-ul statului nostru dacă era posibilitatea respectiva. Dar nu sunt in măsură nici ordinari de nemți sa ne critice și să ne umilească in media ca am venit sa cersim sau sa avem pomene. In cazul italienilor, spaniolilor nu au curajul să îi arate cu degetul pentru ca sunt ei cine sunt. Românii sunt fila neagră a istorii mai in toate timpurile. Vorbesc in cunoștință de cauză ca sunt si chiar englezi care beneficiază de ajutoare sociale ne mai fiind vorba de greci, italieni sau spanioli. Pina in momentul de față am contribuit pentru tara respectiva și lupt sa croiesc calea mai departe. Si toți cei care contribuie direct sau indirect pentru sistemul lor social au dreptul sa judece legile lor. As vrea sa vad reacția ta cum îți ride neamțul in față si iti zice ca el prefera sa nu muncească pentru banii care ii cistig lunar ca sunt putini. Dar el are viața liniștita și supraviețuiește cu bani sociali deja de 3 ani. Ei trăiesc din taxele tuturor însă arată cu degetul spre noi si bulgari ca cerșim bani. Subiectivismul instituțiilor cu care tratează fiecare caz unde apare o familie de români si de modul ipocrit este unul discriminatoriu. Plus la toate suntem abuzați in drepturile noastre de angajat de nemți, italieni, iranieni, alți români care se dau patroni mari. Ne lăsăm păgubași deoarece venitul care il avem nu ne permite sa apelam la asistență profesionala care costă. In cazul cind denunti ilegalitățile cu care te confrunți ,instituțiile lor tergiversează termenele, după care scade termenul si s-a sfirsit si cu rezolvarea problemei. Nu suntem aparati si protejați de nimeni am realizat din momentul cind m-am confruntat cu astfel de situații. Spor la muncă pentru toți românii care muncesc si contribuții cit mai consistent pentru prosperitatea statului german. Si nu cumva sa indrazniti sa apelați la sistemul lor social ca sunteți imediat catologat ,, rom” care cereți pomene.

 21. Un articol interesant, pe aceasta tema, aparut in Agerpres: http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/180778-Ministrul-Friedrich-criticat-de-colegii-de-guvernare-romanii-nu-sunt-o-povara-pentru-sistemul-german-de-asigurari-sociale.html
  Va doresc tuturor o duminica frumoasa! In Niedersachsen ninge ca in povesti!

 22. Tante Merkel vrea să reinstaureze “doctrina Brejnev”. Aşa a învăţat-o Honecker că-i bine şi corect politic.

 23. Buna ziua,as avea si eu o intrebare in legatura cu Vermittlungsgutschein,am primit zilele trecute un Email de la Berlin(arbeit und beratung) in care imi spunea sa imi fac o astfel de cerere dar trebuie sa locuiesc in Germania timp de 6 saptamani in care voi primi acest ,,schein”.Am cautat multe informatii despre asta dar inca nu sunt convinsa ca as putea sa merg sa locuiesc acolo si sa am siguranta ca o sa primesc un job,pentru ca despre asta e vorba.Deci intrebarea mea ar fi,daca ma puteti informa mai bine despre acest Vermittlungsgutschein si daca il voi putea primi atata timp cat nu am drept de munca in Germania,desi am lucrat pe contract de 6 luni anul trecut.Va multumesc si sper ca am fost destul de explicita in nelamurirea mea.

 24. Sunt roman,sunt de acord cu ceea ce s-a scris aici dar din pacate romanii au comportamentul tiganilor si daca suntem chiar asa de buni de ce nu facem ceva in Romania ?si sa nu ne mai ascundem dupa degete suntem o natie de hoti .oriunde am muncii daca se poate sterpelii ceva, fara stres isi administreaza romanul .si aici degeaba vorbim,e ca si cum vorbim in punga .

  • Asta e parea ta despre tine? Si eu sunt roman si nu am comportamentul tiganilor, nu ma gandesc sa ma imbogatesc prin furturi. Hai sa nu generalizam atata din cauza unor “uscaturi” din “padure”.

 25. Cam multe uscaturi avem

 26. ….da da da

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.