Pensionarul roman in Germania

                Situatia generala a pensionarilor in Europa

pensionari 1Calcule recente facute la nivelul Uniunii Europene atesta faptul ca pina in anul 2030, ponderea populatiei de peste 65 de ani va creste treptat de la 17,4% la 23,6%.  In acelasi timp, raportul dintre populatia de peste 65 de ani si cea activa (18-65 ani) creste de la 21,3% la 30,3%. Citeste mai departe…

Advertisements

82 responses to “Pensionarul roman in Germania

 1. A facut cineva rate in Gernania (ma refer de la magazine)? Daca da, cum ati procedat? Va multumesc!!!

 2. Un articol excelent. Multumesc mult!

 3. interesant de stiut. vreau mai multe informatii, daca cineva le are.
  si este urgent fiindca pe 15.04 plec spre germania.
  multumesc

 4. ce se stie despre situatia pensionarilor militari romani in germania

  • sunt pensionari europeni ca si oricare alta categorie de pensionari romani.Avantajul lor este ca au iesit ceva mai devreme la pensie si pot sa isi faca si un stagiu de vreo 10 ani de munca in Germania sau in oricare alta tara europeana.

 5. Stimati domni
  Va multumesc pentru articolul dvs.interesant.
  Unde si cind va pot prezenta personal cazul nostru in cadrul unei intilniri in Landul Nordrhein-Westfalen (categoria 1, mama pensionara de virsta in Romania dorind sa vina sa se stabileasca definitiv la mine in Germania)?

  • Acum suntem in procesul de organizare si autorizare a societatii cooperative europene Consgero, proces care mai dureaza vreo doua luni. Imediat dupa aceea , vom comunica toate adresele noastre din Germania, pe acest site. Va multumim pentru incredere.

  • Bravo ! Excelnta idee cu consgero! Multzumim
   M ar interesa si p mine unde vor exista puncte ale sediului! Si eu vreau sa o aduc p mama la mine.Exista posibilitatea pe motivul k eu sunt singurul ei intretinator, deoarece pensia ei e de 150 eu in romania , atunci cand vine aici sa mi se reduca mie din impozit?(mentzionez k nu am cetatenie nemtzeasca, ,sotul e neamt)ce fel de asigurare trebuie sa isi faca pentru a beneficia aici de medic de familie.mzltzumesc mult

 6. ROMICA MOCANU

  da am dori o adresa,,,in zona AACHENULUI UNDE VA PUTEM GASI::))MULTUMIM

 7. Buna ziua. Interesant articolul si foarte bine argumentat. Cu siguranta Consgero va rezolva multe probleme sau macar va indruma oamenii pe directia buna.
  Ma plec in fata celor care s-au informat si au scris acest articol.
  multumesc

 8. Buna ziua, au trecut 6 saptamani (08.04.2013) de cand am trimis contractul de munca la DUISBURG, dar nu am primit nici un raspuns, stiind ca raspunsul va veni la angajator. Este posibil ca raspunsul sa intarzie si sa se depaseasca periaoda de 4-6 saptamani SI CARE AR FI MOTIVUL ACESTEI INTARZIERI ?
  Eu pana in prezent nu am primit acasa documentul prin care am dreptul de sedere, dar verbal mi s-a comunicat ca acesta s-a aprobat (la primarie), cerindu-mi pentru dreptul de sedere 2 fotografii, copie dupa certificatul de nastere, casatorie si pasaport spunindu-mi ca toate aceste documente vor fi trimise mai departe la HERFORD.

  • Dreptul de sedere nu se mai elibereaza de la 29 ianuarie 2013.
   In privinta permisului de munca- fie a venit deja la angajator fie e ratacit undeva pe drum. Cel mai bine sunati la ZAV si intrebati asupra stadiului aplicatiei si va vor spune mai multe informatii.
   Succes!

 9. Buna ziua ,
  o cunostinta vrea sa plece definitv in Romania si doreste sa isi retraga banii cu care a cotizat la Renteversicherung. Este acest lucru posibil? Daca da, cum se poate face acest lucru?
  O duminica frumoasa!

  • Si-i va putea retrage sub forma de pensie odata ce se va retrage din campul muncii, cand va avea statut de pensionar. Odata cu intrarea Romaniei in UE contributiile la fondul de pensii nu se returneaza.

 10. In cazul in care am lucrat mai putin de 60 de luni (respectiv 20), nu am dreptul la pensie din cate am inteles. Daca iau hotararea de a ma muta in Romania definitiv, voi primi acesti bani inapoi (Arbeitnehmeranteil RV) sau acesti bani reprezinta ó donatie pentru bunastarea statului in care am avut onoarea sa locuiesc ? 🙂

  Cu stima!

  • Odata cu intrarea in UE plata contributiei la sistemul de pensii nu e mai returneaza, in schimb veti beneficia, conform contributiei, de pensie atunci cand va fi cazul.

 11. Daca in curand o sa lucrez in Germania, ce se intampla cu contributia la fondul de pensii din Romania?
  Se va adauga la el si contributia din Germania?
  Sunt sincronizate sau sunt independente aceste 2 fonduri?

  • CAS din Romania reprezinta o taxa, nu o asigurare. Eu, ca si platitor de taxe in Romania, spun ca NU, dar sunt foarte curioasa de raspunsul din Germania. Abia astept.

  • Nu se pierde absolut nimic , cunosc personal un roman stabilit de 20 de ani in germania si i sa recunoscut vechimea si cotizatile din romania , sa pastrati cartea de munca intacta si o sa primiti toate drepturile .

   • Cristian, te anunt ca incepand din iulie 2010, ITM NU mai tine evidenta cartilor de munca pentru ca NU mai exista carti de munca! Evidenta lor e pana la aceasta data.Serviciul a fost externalizat! Stiu eu o multime de oameni care au anii de pensie si trebuie sa vina la ITM cu “dovezi”! Spun clar si cu voce tare: Romania isi bate joc de cetatenii sai! Recomand tuturor ca dupa ce au plecat de la un angajator, sa-i ceara acestuia o adeverinta cu perioada in care a fost angajat, salariul cu toate specificatiile necesare, precum si dovada ca nu este dator cu viramente pe salarii. Aceasta este de fapt, “noua carte de munca”, aceste adeverinte! Daca NU faceti acest lucru, riscati sa ramaneti fara pensie in Romania!
    Si-am sa spun asa: cele 2 sisteme de pensii, din Romania si din Germania, nu au nici o legatura! In Germania se va primi pensia la anii de pensie in functie de sumele platite. In Romania nu-i nimic sigur!
    Romania doreste sa plateasca pensii doar pensionarilor activi dupa un “algoritm” ales in functie de performantele economice ale tarii din momentul respectiv. Pentru cei ca noi, nascuti dupa 1966, pensia se va rezuma doar la “pensia de cetatean european” (daca vom mai fi cetateni europeni pana atunci). Stiu ca nu stiti, dar asta se are in vedere. Asadar, atentie mare la “ingineriile” statului roman!

 12. In urma lucrului pe 400 € Basis cu forme legale( drept de munca, de sedere, etc), contributia la fondul de pensii Renteversicherung il face angajatorul, dar este minimal, resp. pausal? Cum se insumeaza asta la anii de pensie, resp. valoarea pensiei? Multumesc.

  • Daca este minijob, nicicum. Pe minijob se ia doar impozit.

   • Doamna haitchi , cunosc faptul ca nu se mai tine evidenta manual pe cartea de munca .acum este electronic . Si cartea mea de munca este marcata precum a fost inregistrata electronic si este la mine . Persoana de care vorbesc a plecat din tara in ani 90 in germania , si are cartea de munca aici,acasa ,ca si mine de altfel . Acum lucreaza la actele pentru pensie si i sa cerut acea carte , plus din romania dovezi si situatia clara a cotizatilor . Eu nu am spus altceva decat ca este recunoscuta vechimea din romania .Daca doriti date suplimentare pot intreba persoana respectiva pentru dvs . In cartea de munca acum are atasat din romania si situtia anilor cotizati ca si suma de bani ! , asta a reusit sa o scoata anul acesta de la itm la cererea lui pentru pensionarea in germania , plus ca a depus o copie si aici in germania ca dovada de pe cartea de munca . Actele cu vechimea in munca trebuie pastrate ,eu am in cartea de munca , puse de mine evident toate actele din norvegia ,unde am lucrat si am ceva vechime pentru ca este recunoascuta vechimea de munca din toata europa acum . Ca o curiozitate sau informare pentru dvs , nemtii l au pus pe el sa aduca o gramada de acte din romania si nu au solicitat ei de la itm , de ce nu stiu ! dar si aici este o problema cu birocratia , vedeti pe forum o multime de cazuri . Daca mai aveti nelamuriri va stau la dispozitie

   • Eu nu va contrazic, va spuneam ca evidentele sunt pana in 2010. Daca a reusit, mare noroc.

 13. Așadar ce acte sa solicit de la actualul loc de munca atunci când se va încheia contractul?
  Sa cer o dovada a contribuțiilor pentru anii de munca din România eventual și o listare a contribuțiilor lunare?
  Dacă eu vreau pot sa plătesc în continuare CASul din România chiar dacă nu o să mai lucrez în speranța că mă voi întoarce cândva?
  Acum contribuțiile mele sunt administrate de ING, poate ar trebui să le adresez lor aceste întrebări?

 14. Buna ziua as vrea sa stiu la cate zile de concediu prenatal am dreptul avand in vedere ca sunt in luna 10 a contractului de munca si mai am doua luni de contract dupa care ia sfarsit…la sfarsitul lui septembrie mi se incheie cotractul iar la sfarsitul lui octombrie voi naste…as putea sa imi i-au tot concediu prenatal si postnatal inainte de a naste?Si daca imi i-au acest concediu voi mai avea un an lucrat,deoarece am auzit ca nu se impoziteaza plata acestui concediu?

  • Nu va ajuta faptul ca nu se impoziteaza deoarece primiti in timpul Mutterschutz-ului salarul net egal cu media venitului net din ultimele 3 luni.

 15. Buna ziua! Locuiesc si muncesc in Germania.Mama mea locuieste cu mine si a iesit la pensie anticipat de putin timp. Ea nu lucreaza. As vrea sa i fac asigurare medicala in Germania (AOK) . Cum procedez si care sunt documentele de care am nevoie?

  • Pentru pernsionari, avand deja asigurare medicala in Romania, exista posibilitatea de a se asigura in Germania prin formularul E104 (transferul asigurarii medicale in alt stat membru UE) – aceasta se realizeaza prin formularul E104. Astfel nu va trebui sa platiti nimic pentru asigurare.
   PS: dar de ce AOK? Ganditi-va bine cand alegeti casa de asigurari, o persoana in varsta are nevoie de servicii medicale mai complexe iar daca alegeti gresit asigurarea, veti suporta costuri destul de consistente.

  • Doamna Ramona, indraznesc o intrebare: in Romania NU se mai iese anticipat la pensie de 3 ani! Cum a reusit mama dvs acest lucru?

   • Exista categoria de pensie anticipata si pensie anticipata partiala, prevazute in Legea nr. 263/2010. Legea poate fi gasita pe internet. La depunerea dosarului de pensie, printre alte documente, se anexeaza Carnetul de munca si Cererea pentru eliberarea adeverintei cu stagiul de cotizare (care cuprinde perioada 01.04.2001 – data solicitarii pensiei). Aceste informatii precum si altele legate de sistemul de pensii din Romania precum si cele referitoare la regulamentele comunitare in domeniul coordonarii sistemelor de securitate socialade le puteti obtine pe orice pagina web a caselor judetene de pensii. In cazul in sunt indeplinite conditiile de pensionare in Romania (inclusiv pensie anticipata sau anticipata partiala), actele se depun in Romania in cazul in care persoana a lucrat numai acolo sau in tara din UE unde domiciliaza, in cazul in care a lucrat si in aceasta tara. Stagiile de cotizare (vechimea in munca) se recunosc reciproc intre statele membre in vederea deschiderii drepturilor la pensie.

   • Va doresc succes!

   • In RO se iese la pensie anticipata partiala si anticipata. Sunt pensionara de o luna

 16. Domnul Iulian, nu-mi da pace o intrebare: In Germania vor beneficia doar de serviciile care se acorda in Romania sau serviciile sunt la nivelul unui cetatean german asigurat in sistemul medical de sanatate din Germania?

 17. Încep să înţeleg de ce se doreşte ca salariile cadrelor medicale din România să NU mai fie bugetate.

  • Pai tocmai ca nu se doreste.
   Daca s-ar dori, atunci s-ar liberaliza piata asigurarilor de sanatate (monopolul CNAS nu duce la nimic) iar fiecare spital/clinica sa functioneze independent si sa isi plateasca angajatii functie de realizari si veniturile aduse.
   Dar monopolul CNAS nu va fi prea curand desfiintat atat timp cat e o vaca de muls, marii asiguratori de pe piata, in cazul in care vor ajunge in Romania, vor impune standarde de cost, in veci nu vor deconta o seringa 3 lei.

   • Pai, tocmai ca se doreste, dar nu asa cum credeti dumneavoastra, ci platind tot noi, suplimentar, ca un tarif aceste servicii, ca si cum nu am fi asigurati. Oricum, nimeni nu stie pentru ce servicii suntem asigurati nici acum, asa ca, statul intr-un mod foarte josnic ar scapa de niste cheltuieli, castigand impozite prin salarii mai mari platite de noi toti. Asigurari adevarate de sanatate nu cred ca vor fi curand. Si asa suntem prea multi.

  • Mi sa trecut gresit data nasteri in contractul de munca din germania,si am lucrat asa cam zece ani,platindumise la casa de pensi.Ce pot sa fac?

 18. Buna seara,
  La ce institutie din Germania pot sa aflu ani de munca (cotizare)?Sau unde se pot depune actele de pensie? Pentru zona BW.

 19. Daca cineva a intalnit aceasta situatie ,va rog mult sa ma informati si pe mine :ma mut pentru 6-10 luni in Germania la fiul meu pentru a avea grija de nepotica mea.Sunt pensionata cu pensie anticipata -partial de 3 ani si implinesc in ianuarie vartsta de 59 ani.Intrebarea mea este : Pot sa folosesc Formularul E 104 pe perioada cat voi locui in Germania?

 20. Va multumesc pentru promtitudinea raspunsului.

 21. Vreau sa ma stabilesc cu domiciliu in germania la copii,ce trebuie sa fac sa obtin asigurare de boala in germania,sint pensionara am 69 de ani.

  • @madalin elena : pt asigurarea de sanatate in Germania , va trebui sa va transferati asigurarea de sanatate din Romania. E gratuit si nu va costa nimic.

  • @madalin elena : la fel si pensia. O puteti transfera si pe aceasta , ca s-o primiti in Germania.

 22. Buna ziua tuturor.
  Si multe, multe multumiri acelora care prin stradania lor ne ajuta sa intelegem cum trebuie (si cum nu trebuie) sa procedam in situatia in care am decis sa traim in Germania.
  Intrebarea mea este:cum se poate obtine acel formular E 104 ? De catre cine trebuie completat si cum se procedeaza.
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

  • Buna ziua Elinika. Obtinerea formularului 104 depinde de CJAS la care sunteti in RO si de intocmirea unui dosar. Sunteti in acest moment in RO sau in Germania?

 23. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Locuiesc in Germania iar mama mea pensionara anticipat in Ro locuieste cu mine. Am facut demersurile necesare sa i fac(sa i transfer drepturile aici) aigurare de sanatate aici (am luat formularul S1 din Ro si am depus actele acum astept 2 saptamani sa i vina cardul sper sa fie asa) . S- a ivit o ocazie si am gasit un mic job de curatenie cateva ore pe luna si probabil cativa bani cca 200 euro insa acest job nu i la negru ci cu acte asemanatoare minijobului. Daca ar lucra ce consecinte ar avea asura asigurarii ei de pensionar auslender , ce taxe ar trebui sa plateasca pt banii astia si unde?

  • La aceasta suma asigurarea medicala nu va fi afectata, dimpotriva o ajuta in sensul ca nu va trebui sa se asigure separat. Pt veniturile de tip minijob mama nu va plati impozit, retinerile vor fi facute direct de angajator.

 24. Marius Patruti

  Fiul meu este stabilit in Germania de 8 ani si asteapta acordarea cetateniei.
  Eu sunt pensionar in Romania si doresc sa ma stabilesc la el.
  In ce conditii pot beneficia de asigurare medicala la Casa lui de asigurari.
  Unde m-as putea informa in acest sens?
  Multumesc anticipat.M.Patruti

 25. Mihaela R. Hamburg .In luna Februarie a cestui an de Festivalul carnavalului din Koeln se faceau glume pe seama romanilor care au venit sau probabil vor da buzna sa le culeaga sparanghelul.Ja ,ja ,ja s-au sparte apoi de ris .Nu stiu si nu am gustat gluma aceea chiar deloc .M-am tot gindit la mai multe sensuri figurative dar tot parca nu ar fi de ris.Poate cineva sa fi auzit si sa poata explica ce ar fi fost de ris ?

 26. Cristina Mezei

  Buna ziua, ma numesc Cristina si am si eu cateva intrebari de pus in speranta ca cineva ma poate ajuta cu raspunsurile.
  Locuiesc In Germania( Bavaria) de cca 3 luni impreuna cu familia.Eu deocamdata sunt in (probezeit) pt o perioada de 3 luni dupa care mi se poate prelungi ctr-ul de munca. Sotul meu sta acasa cu fetita si in baza contractului meu de munca am facut asig. medicala. La sfarsitul lunii trecute a venit si mama mea in Germania pt a ma ajuta cu cresterea fetitei si pt a merge si sotul meu la munca.
  Mamei mele I sa ivit ocazia unui job(450E – basis) pe luna, dimineta pana ia fetita de la gradinita.
  Prima mea intrebare este:
  -daca ii afecteaza pensia din Romania?
  A doua intrebare:
  – cum pot obtine formularul E104?(de sanatate) ea stand aici in Germania?
  A treia intrebare:
  Ce casa de sanatate credeti ca are cele mai bune beneficii, deconteaza tratamentele cel mai bine? Mama mea are diabet dar in vaza usoara(nu face insulin) si mai ia medicamente de inima(probleme cu tensiunea).
  Multumesc anticipat pt raspunsuri si tineti-o tot asa, sunteti de mare ajutor tuturor romanilor.

 27. Buna ziua, lucrez in Germania de 2 ani legal cu contributii platite de angajator si de jumatate de an am ajutor de somaj. Voi beneficia de pensie din partea statului german pentru aceasta perioada? De ex. cand voi implini varsta de pensionare (mai am destul), voi putea primi ceva bani ptr acesti 2 ani chiar daca ma intorc in Romania si nu mai lucrez in Germania vreodata?
  Multumesc

 28. Buna ziua . Am si eu cateva nelamuriri. Am lucrat aproape 5 ani la balceni in Germania impreuna cu prietenul meu , dar am obtinut decat pe anul 2011 elektronischen lohnsteuerbescheinigung per. 15.09-22.12.As mai putea obtine impozitul din Germania?Anul acesta prietenul meu a lucrat in alta parte si a primit in fiecare luna abrechnung iar la sfarsit la fel elektronischen lohnsteuerbescheinigung per. 20.03-31.08. 2014.Aceeasi intrebare daca pot obtine impozitul din Germania si cum trebuie sa procedam?As mai vrea sa aflu daca acest timp se poate adauga pentru pensie. daca da cum trebuie sa procedez. Se mai adauga pentru pensie daca primesc impozitul din Germania? Va multumesc !

 29. Buna ziua! Am citeva nelamuriri in legatura cu casele de sigurari ,cu modul de a alege una si cu serviciile pe care le ofera .Eu am locuit in Spania 12 ani si am venit de curind aici.Sint asigurata de catre sotul meu care lucreaza.Asigurarea a facut-o la AOK.Nu stiu ce cuprinde pachetul de baza si eu vad ca el plateste destul de mult infiecare luna ( mai mult de 200 €).Eu am diabet si probleme cu tensiunea.Am observat ca nu mi se deconteaza mare lucru si ma intreb oare de ce¿ In Spania plateam 0,65 de centi pt metformin .Acum am platit 5 €.Nu e vb de 5 € ci de faptul ca nu inteleg cum functioneaza sistemul.Acolo eram acoperita aproape integral.Servicii gratuite.Imi e teama sa nu ma imbolnavesc mai tare si sa nu putem face fata situatiei.Va multumesc !

  • Sistemul medical german presupune in cazul adultilor o coplata in cuantum de 5 euro per reteta si 10 euro per fiecare zi de ingrijire medicala stationara in unitatile sanitare.

 30. Domnule Iulian,
  Mama mea este pensionata de drept si as vrea sa vina sa locuiasca cu mine, Am inteles ca ar putea beneficia aici de servicii medicale pe baza formularului E 104.Imi puteti recomanda o casa de asigurari care sa ofere servicii specifice si complete pentru o persoana de 63 de ani?Am vazut ca parerile sunt impartie si as vrea sa stiu care ar fi cea mai buna asigurare.Va multumesc.

  • Ca parere strict personala, bazata pe experienta proprie, SBK sau TKK.
   Repet, o parere personala, dumneavoastra aveti datoria sa analizati oferta completa de pe piata si sa decideti singur.

 31. Buna ziua, daca lucrez cel putin 5 ani ca muncitor necalificat cam ce pensie minima pot obtine ? va multumesc

 32. Nepoata mea a studiat în spania doi ani la medicina farmaceutica sunt acești doi ani recunoscuti în germania? Poate continua studiul celor trei ani mai departe în germania? Ce acte I sunt necesare ptr acest transfer de continuarea celor trei ani în germania?

  • Raspunsul corect il primiti de la universitatea, pe care nepoata d-voastra a ales-o pentru continuarea studiilor. Este posibil sa-i fie recunoscute anumite examene, asta daca universitatea isi da acceptul pentru transfer, desi la medicina e cam dificil, pentru ca locurile sunt ocupate si sunt liste de asteptare.

 33. Sa presupunem, prin absurd, ca cei doi ani de studii vor fi recunoscuti. In ce limba credeti dumneavoastra ca va studia in continuare?
  Mergeti prea departe cu planurile si uitati esentialul, si anume ca limba germana nu se invata ca limba spaniola, in autobuz 🙂
  Presupunerea de la inceput era una falsa. Nu va recunoaste nimeni cei doi ani din Spania…

 34. Am o pesie anticipata partiala de 120 euro aproximativ, dupa 36 de ani de munca in Romania. Traiesc in Germania de un an si jumatate, la fiul meu , iar in Romania nu mai am pe nimeni. Am 59 de ani si doua luni. As putea beneficia de un ajutor social?

 35. Buna ziua .Ma numesc Ana si locuiesc in orasul Dortmund.Sunt mama singura 1 copil de 5 ani .Lucrez dar iau si Ájutor de la Job Center.Vreau sa imi aduc parintii la mine ,sunt pensionari.cum pot proceda sa le fie si lor bine si legali fara sa ma afecteze pe mine sau sa am vre-o problema de la Job Center ? Astept rasunsul Dumneavoastra.O zi buna va doresc

 36. Buna ziua , felicitari pentru articol… O intrebare as avea. Lucrez in germania de 2 luni in zona Freiburg , este foarte greu sa gasesc o locuinta de inchiriat din aceasta cauza sunt nevoit sa imi dau demisia. Care este termenul legal de preaviz? Nu am semnat un contract ,dar am primit fluturas de salariu. Puteti sa imi dati un model de kundigung. Multumesc anticipat

 37. Buna seara ! As dorii sa intreb : am lucrat 11 ani in Romania iar in 93 am plecat in germania prin casatorie ,unde am primit cetatenia germana cu conditia de a renunta la cea romana ! Ma intereseaza pt. cei 11 ani lucrati primesc pensie ?

 38. Buna seara! Locuiesc in Germania de aprox. 18 ani, am numai cetatenie romana; am studiat si am lucrat si in Romania si in Germania, unde inca mai lucrez. Anul acesta am dreptul sa ma pensionez in Romania la limita de virsta (60 ani), dar inca nu in Germania (65 ani). Cum sa procedez? Sa ma pensionez acum in Romania sau e mai avantajos sa astept pina la 65 de ani (din cauza mai multor ani de studii pensia e mica si in Romania si in Germania)? Are vreo importanta daca am sau nu si cetatenie germana?

  • in primul rind femeile nu se pensioneaza in Romania la 60 de ani ci la 60 de ani si citeva luni, in functie de data nasterii. Gasiti un tabel cu aceste informatii la https://socinro.me/2015/01/23/raspunsuri-la-intrebari-privind-pensia-comunitara/
   In al doilea rind, perioada studiilor superioare sunt asimilate cu o perioada echivalenta de vechime in munca, asadar este posibil sa aveti vechime mai mare in Romania decit stiti.
   In al treilea rind, va puteti pensiona in Romania si veti obtine acum o pensie romaneasca iar peste 5-7 ani va veti putea pensiona si in Germania si atunci veti obtine o pensie comunitara, care va fi mai mare fireste proportionala intr-o anumita rata cu contributiile la pensie platite in Germania.
   Cetatenia nu are nicio importanta.

   • Puteti sa verificati conditiile de obtinere a pensiei pe site-ul http://www.lapensie.com “varsta de pensionare”. Introduceti datele si veti afla data indeplunirii conditiilor de pensionare. Perioda studiilor superioare – forma de zi este perioada asimilata stagiului de cotizare si se ia in considerare doar la pensia limita de varsta. Stagiile de cotizare se recunosc reciproc de statele UE dar fiecare tara calculeaza cate o pensie proportional cu perioada lucrata in tara respectiva si conform legislatiei in vigoare. Actele de pensie se depun in tara de domiciliu daca persoana a lucrat in mai multe tari.

 39. Nu conteaza ce cetatenie ai. Conteaza unde ai domiciliul. Locuiesti in Germania, te pensionezi dupa legile din Germania.

 40. Multumesc tuturor ce au raspuns. Stiu exact cind am dreptul sa ma pensionez: la limita de virsta in Ro (60 de ani si 4 luni) si la limita de virsta in D (2021). Aceasta inseamna, ca anul acesta depun actele de pensionare in Ro, cu toate ca locuiesc in Germania si voi primi pensia calculata in Ro. In 2021 voi cere pensia la limita de virsta si in D, cind mi se va calcula pensia comunitara, banuiesc in D.
  Am dreptate au ba?
  In legatura cu cetatenia: persoanelor care au dobindit cetatenia germana, li s-au recunoscut anii lucrati in Ro si lor li se calculeaza altfel pensia. Dar acest lucru banuiesc ca a fost valabil numai inainte de intrarea in EU.
  Am dreptate au ba?
  As avea inca o intrebare in ceea ce priveste asigurarea de sanatate:
  Daca, de exemplu, m-as intoarce in Ro ca pensionara (deci, cu domiciliul stabil) in caz de boala, as putea beneficia in Germania de asistenta medicala, inclusiv Pflege, spital, etc.?
  De fapt cum se socoteste unde ai domiciliul (ca pensionar in ambele tari), daca am 2 locuinte, una in D si una in Ro? (Buletin de Ro nu mai am.) Banuiesc ca totusi este mai avantajos, in ceea ce priveste asigurarea medicala, sa ai domiciliul stabil in D. De altfel, in D daca ai pensia mica (ma refer la cea comunitara 2021), mai poti primi si ceva ajutor social.
  Am dreptate au ba?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

 41. Buna seara ! Eu lucrez in Germania si mama locuieste cu mine. Are o pensie de 250euro iin Romania . Intrebarea mea este daca poate primi aici un ajutor social?

 42. Buna ziua! Daca o persoana a lucrat in Germania timp de 7 ani cu contract de munca si acum a revenit in Romania din cauza unui accident de munca poate lua pensie de invaliditate de la statul German?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.