De vreo 2 decenii, in lumea occidentala a aparut o teorie: prosperitatea scade natalitatea. Este valabila si reala. Cind guvernele vest europene au inteles pericolul ca populatiile lor ar putea sa scada si sa imbatrineasca in acelasi timp, au incercat sa stimuleze cresterea natalitatii pe mai multe cai. Se pare ca englezii si francezii au avut un oarecare succes si natalitatile si-au revenit incet incet. Astfel, în Marea Britanie o femeie naşte, în medie, 1,98 copii, iar in Franţa 2,03. In Romania insa, rata de fertilitate a femeilor a scăzut în România de la 1,8 copii în 1990 la 1,3 copii în 2011.
Ceea ce nu se spune insa este ca foarte multi copii romani se nasc in strainatate. Chiar si Consulatul Romaniei din Bonn certifica, indirect, acest adevar ( mai multe detalii aici). Zilnic, pe acest site, luam cunostiinta de tot felul de situatii nefericite cu copii romani nascuti in strainatate, care o data intrati in tara, nu o mai pot parasi din lipsa de documente… romanesti. Dincolo de ignoranta parintilor si, uneori, de incompetenta oficialitatilor locale care habar nu au de hotaririle centrale, exista si un fapt care ar trebui sa ne atraga atentia: o mare parte din populatia fertila a Romaniei traieste in afara tarii.
Haideti sa explicam!
Zilele acestea au aparut rezultatele oficiale ale recensamintului din 2011. Analizindu-le, rind cu rind si coloana cu coloana, ( http://www.recensamantromania.ro/) aflam ca 1.113.323 de cetateni romani sunt plecati temporar sau pe o perioada mai indelungata din tara, in urmatoarele tari: Italia 511.062 persoane , Spania 242.265 , Germania 62.167, Anglia 53442 , fiind urmate de Franta, Irlanda, Grecia, Belgia,Ungaria, Austria si tot asa mai departe.
Aprofundind analiza noastra in zona Germaniei aflam ca din cele 62.167 de persoane stabilite in Germania 3172 sunt minori, 1728 sunt pensionari si 57267 sunt persoane active din care 40404 au sub 40 de ani, ceea ce inseamna ca sunt inca la virsta normala a fertilitatii. Opinia mea personala ca aceste cifre sunt mult sub 50 la suta din cifrele reale, dar daca totusi le-am da crezare, vom constata, in urma unor socoteli simple ca mamele din Romania vor spori populatia Germaniei cu peste 5000 de copii in urmatorul deceniu. Cifrele sunt mai mari in Italia, Spania si Anglia, mai mici in celelalte tari ale Uniunii Europene, dar daca adunam toata aceasta populatie viitoare din Diaspora si apoi o scadem din populatia totala a Romaniei vom ajunge la concluzia ca peste 20 de ani nu va mai acea cine sa munceasca in Romania pentru plata viitorilor pensionari. Problema nu este stresanta pentru mine, fiindca eu va voi veghea la acea vreme din ceruri, dar poate fi stresanta pentru toti cetatenii romani care au acum 40 de ani.
Se mai vorbeste prin ziarele de specialitate ca in anul 2050 ponderea persoanelor de 65 de ani şi peste ar creşte de peste două ori faţă de nivelul de 16,1% înregistrat la recensământul din 2011. Dacă se adaugă copiii care trebuie întreţinuţi de populaţia activă rezultă un raport de dependenţă de 82%, asadar vor munci 2 ca sa hraneasca 10 guri, 2 ale persoanelor active si 8 ale persoanelor inactive.
Cum si rezultatele de la ultimul bacalaureat sunt ” demne de toata lauda” , certificind o departare tot mai mare a tinerei generatii de scoala, putem ajunge la concluzia ca singura sansa a Romaniei viitoare sunt pensionarii de astazi. Pare exagerat, dar asta e! Asadar, bunicilor treceti astazi la munca.! Altfel va vor muri miine nepotii de foame!
Dar ce ar putea face un pensionar roman in ziua de astazi? O, da, acesta este o tema larga de discutie pe care va invitam sa o dezbatem impreuna. Pina ne mai vin idei,
Va saluta cu drag,
pensionarul Dan Constantin Goldis– Consgero S.C.E.
Sunt de acord cu dvs.Eu ,m-am pensionat saptamana trecuta dupa 30 ani de munca.As mai fi ramas daca nu as fi vazut ca ,daca nu plecam eu trebuia sa plece o tanara de 30 ani de varsta baiatului meu.Asta este problema.Eu as munci.Dar unde sa ma duc?Am reinceput sa invat limba germana cu gandul ca poate obtin un job chiar si necalificat ,cu toate ca eu am studii superioare.As face orice sa mai pot castiga un ban si totodata sa raman activa.O zi buna!
Aici, in Germania, doi dintre colegii mei sunt trecuti de 70 ani, si n-au avut nicio problema in a se angaja, probabil cu jumatate de norma … dar in tara nicidecum nu vor avea aceasta sansa, deoarece dupa varsta de 50 ani, sunt prea batrani pt.a mai lucra …
Va dau un caz concret: la varsta de 50 ani mama mea si-a pierdut locul de munca, s-au facut restructurari si iau tinut pe cei mai tineri, oarecum normal.
A cautat de lucru in mai multe locuri, dar raspunsul a fost acelasi de fiecare data …. ne pare rau …dar sunteti prea batrana sa lucrati la noi.
Nici macar … femeie de servici nu s-a putut angaja, deoarece varsta era prea ,inaintata,,pt.a mai lucra!!! NO COMMENT!
Concluzia sa fie aceea ca trebuie sa plecam in Germania,nu-i asa?
N-am spus acest lucru!
Concluzia ar fi urmatoarea: guvernul nostru in frunte cu Baselu , sa stimuleze cumva firmele nostre, in a angaja si persoane trecute de prima tinerete, sau chiar pt.pensionarii care inca amai pot sa lucreze!
aveti dreptate!Dar pana atunci…
Stiu ca din 2011 (cand mama mea avea nevoie de loc de munca), exista o lege care faciliteaza angajarea persoanelor peste 45 de ani sau 50 de ani, nu sunt sigura care este limita. Adica practic statul acorda niste bani patronului care angajeaza persoane mai in varsta, dar care legal nu au varsta necesara pentru a iesi la pensie. Exemplul concret este mama, care este angajata ca vanzatoare la un magazin (are 55 de ani si a fost angajata prin metoda aceasta in 2011). Patronul magazinului plateste din acesti bani o parte din taxe. si nu are voie ca timp de un an sa o concedieze, sub niciun pretext. Oricum, este o nimica toata suma acordata de stat, daca stai sa te gandesti – in jur de 500 de lei – evident salariul este unul mizer, dar e o sursa de venit fara de care unii oameni chiar nu pot supravietui. E pacat!
Pensionarii din Romania, daca mai sunt apti de lucru, muncesc la negru ingrjind copii sau muncesc in casele bogatanilor. Cat priveste persoanele “tinere”, e suficient sa implinesti 40 de ani pentru a fi declarat “batran”. Eu sunt in aceasta situatie si am fost obligata sa-mi iau soarta-n maini.
Despre natalitatea din Romania si despre raportul deficitar nasteri/decese va pot spune ca si saracia sau lipsa de perspectiva are ca efect scaderea natalitatii. In fiecare an dispare din Romania un “oras” de 30-35.000 locuitori prin acest raport deficitar. Mai trist este ca estimarile pentru anul 2050, daca se merge in acest ritm, sunt ca tara noastra sa ajunga doar la 8 milioane de locuitori. Se pune firesc intrebarea: cat vom mai rezista ca natzie in aceste conditii? La 8 milioane de locuitori vor munci maximum 500 de mii, iar restul…nici nu vreau sa ma gandesc. Am spus si spun: fara o administrare federala a Romaniei, adica fara un sistem eficient care sa aiba profit 1 leu, vom pieri ca natzie si social si teritorial.
“Iubirea de tzara” nu mai are rabdare. Daca istoria nu se intampla in timpul vietzii tale, parca nu mai are valoare. Fug romanii cat vad cu ochii ca sa scape cu viatza.
Pai nu e prea bine ce spuneti aici… Exista o carte “DRAMA NOASTRA DEMOGRAFICA. Populatia Romaniei la recensamantul din octombrie 2011 – VASILE GHETAU” unde se explica clar ca acest recensamint a fost facut cu piciorul sting, deci datele reflecta fix nimic. Acum, puteti spune ca nu e corect ce scrie in carte, dar eu plec de la ideea ca autoritatile romane habar-n-au de capul lor si cum zi de zi isi dovedesc prostia si incapacitatea de a gindi – nu mai zic de a lucra, de a face ceva cu cap si coada – deci… acest recensamint nu trebuie luat in seama, ca de altfel tot ce face statul roman.
Pensionarii se pling ca nu au de lucru, pentru ca STATUL nu face ceva. Ei asteapta statul daca poate sa si traiasca in locul lor.
De exemplu, nu se pot face conserve pentru iarna pe care sa le vinda (?) sau nu pot invata sa lucreze la computer (?) (o sa fiti surprinsi dar nu sint scumpe cursurile !!!!) sau nu pot sa impleteasca lucruri pe care sa le vinda in afara tarii (?) sau nu pot invata pe altii sa impleteasca, gateasca, etc. (?) sau nu pot creste si vinde gaini, rate, animalute de curte sau alte chestii (?). Toate de mai sus inseamna munca.
Eu am stat de vorba cu doamne din Romania, capabile sa impleteasca minunat (curat artiste, fara gluma), doamne care imi explicau ce greu este sa MUNCESTI la asa ceva, si mai bine nu mai fac, ca de… e greu. Anii trecuti s-au stricat rosiile si alte legume in sant, dar nu am vazut pensionar in putere care sa le cumpere (pentru ca erau foarte ieftine) si sa le faca bulion pentru iarna – de… asta inseamna munca. Eu sint din sudul tarii si am cautat pe cineva sa imi faca bulion de mi-au sarit ochii din cap (pe bani, nu gratis !). MAJORITATEA CELOR IN VIRSTA, cu timp la indemina si putere de lucru, PREFERAU SA STEA IN LOC SA FACA CEVA.
Am facut cadou un calculator la o pensionara si m-am oferit sa o ajut sa invete sa lucreze gratis – nici nu s-a miscat.
Pe de alta parte, majoritatea celor care au virsta de pensionare acum, sint oameni invatati sa stea si sa primeasca salariu – este si normal sa nu vrea nimeni sa-i angajeze. Nu sint capabili sa munceasca sustinut si serios, sa invete (ca de… lucrurile nu mai sint la fel ca acum 20 de ani), nu stiu ce inseamna RESPONSABILITATEA.
Ce scriu aici nu sint rautati, sint realitati, pe care daca sinteti corecti, le recunoasteti.
Nu plingeti pensionarii din Romania, ca daca vor cu adevarat sa munceasca gasesc ceva de facut in Romania sau in alta parte. Ei singuri trebuie sa rupa cordonul care ii leaga de STAT si sa inteleaga cum e treaba cu MUNCA. Nu ii mai plingeti nici pe cei tineri. Iresponsabilitatea celor tineri nu vine de la Sfintul Duh. Ei au fost educati (ghici de cine !!) sa fie iresponsabili, ca asta au vazut in jurul lor. Si uite cum ne invirtim in jurul propriei cozi !!!
Domnul cu site-ul – este pensionar si uite ca da din labute la computer.
Noi nu plingem pensionarii din Romania fiindca marea lor majoritate muncesc. Cei din mediu rural sunt muncitori in gospodaria proprie, cei din mediul urban sunt administratori de bloc, taximetristi, guvernante de copii,etc. De curind mi-am renovat apartamentul si toti meseriasii care i-am gasit in ziar si i-am angajat erau pensionari: si zugravii si instalatorii si tapiterii si electricienii. La apelurile mele telefonice nu a raspuns nici un tinar, nici un somer. De ce oare?
Mi-a placut chestia cu “labutele”. Pentru gluma asta iti fac 10 litri de bulion gratis. Sa-mi spui unde sa ti le trimit!
Imi pare rau, dar tonul articolului mie asta imi sugereaza – saracii pensionari, a picat totul peste ei si ei nu stiu ce sa faca pentru ca nimeni nu ii ajuta. Sa stiti ca ma bucura sa citesc ca pensionarii fac treaba in alta parte de tara. Experienta mea de ani buni cu pensionarii este una tragica.
Eeee… intre timp am invatat sa facem bulion. Oricum, multam fain de oferta. Si sa stiti ca “labutele” nu a fost o gluma, am incercat sa subliniez o chestie la modul cel mai serios. Nimeni nu scrie nici un articol de ziar, de exemplu, despre pensionarii care dau din labute, doar despre cei care se pling si merg la demonstratii. Din punctul meu de vedere, faptul ca sinteti pensionar si nu stati si “dormiti in sosoni” toata ziua inseamna foarte mult.
Cifra de 400.000 e cumulata cu cei 250.000 care erau deja pana la inceputul anilor 1990. Vad ca sunteti ironici, vad ca nu mai doriti in veci sa iesiti la pensie. Asa-i cand esti mai tanar, dar vine si vremea aceea cand te dor toate, cand ai vrea, da’ nu mai poti. Una e sa muncesti pe langa casa si alta e sa muncesti pe bani ca angajat.
Din punctul meu de vedere, dreptul la o pensie decenta e o forma de respect pentru munca de-o viatza.Daca nu vor fi pensii, atunci sa nu mai fim obligati sa platim.
Cat priveste “coroborarea”, ea se va realiza, indiferent de ironiile dvs. Sa-mi fie cu iertare, dar un asemenea limbaj sa-l folositi cu cine va permite.
Numai bine tuturor.
Pana in 1990, datele statistice din Germania spuneau ca sunt 250.000 persoane plecate din Romania. Anul trecut numarul lor a ajuns la 400.000. Aceasta este cifra cetatenilor romani (etnici sau nu) plecati in Germania.
Bună ziua,
după o căutare sumară pe google, a reieșit faptul că românii din Germania depășesc 160.000. Cel puțin asta e statistica oficială. Eu tind să cred că în realitate sunt mai mulți.
Iar dacă în Germania pare-se ca sunt mai mult de 200.000 de români, îmi închipui că în Spania sunt mult mai mulți decât o arată recensământul de la noi.
O zi bună în continuare!
Eu am facut aproximarea numarului cetatenilor romani din Germania anul trecut socotind citi enoriasi se aduna la bisericile ortodoxe din landurile vestice. Mi-au iesit atunci peste 220.000 si ,dupa cum stim, nu toti romanii merg la biserica. In concluzie, datele oficiale ale recensamintului romanilor din strainatate sunt diminuate cu buna stiinta si datorita referendumului de anul trecut si datorita alegerilor parlamentare, europarlamentare si prezidentiale. Oho, sunt multe interese politice si economice care se intrepatrund in aceasta problema.
Domnu’ Neacsu, ma scuzati, dar e tardiva treaba. Unui om de peste 60 de ani doriti dvs sa-i faceti educatie? Sa fim seriosi. Pe de alta parte, Romania “uzeaza” oamenii. E suficient sa priviti o persoana de 45 de ani din Romania ca sa va dati seama de acest lucru. In sistemul de pensii, doar 37% au fost contributori intreaga perioada. Restul, ori au fost pensionati anticipat (lichidari de firme de stat-vezi armata), ori au fost agricultori, ori sunt pensionati de boala.
Cat despre “prostia” celor care au organizat acest recensamant, va spun asa: se cunoaste exact numarul persoanelor de pe teritoriul Romaniei precum si al celor din strainatate, cu sau fara forme legale. Mai mult de 18 milioane nu suntem in tara, insa la aceasta cifra, Romania ar pierde voturi in institutiile europene. Asta-i tot şpilu’. Incepand de anul viitor, se va face un recensamant statistic anual, coroborand bazele de date romanesti cu cele din strainatate. Asadar, toate “prostiile” au un sfarsit.
Numai bine tuturor.
Stimata Doamna,
eu nu vreau sa fac educatie la nimeni, dar lucrurile trebuiesc spuse clar. Cred ca Romania “toceste” oamenii (este mai potrivit), iar cei care fac chestia asta sint… sint… ia ghiciti…
Oare de ce atitia oameni tineri, inteligenti, creatori, seriosi sint in afara tarii, si majoritatea parca “infloresc” cind ajung in afara tarii ?
Partea cu “prostiile” – as vrea din tot sufletul sa cred ca este corect ce spuneti, ca undeva in Romania exista o baza de date (nu un recensamint facut in 2011) cu niste cifre exacte, la zi (astazi sintem la mijlocul lui 2013). Ma indoiesc profund, ca la vinzoleala si haosul care exista, se poate asa ceva in Romania. Existenta unei baze de date cere seriozitate, angajament, MUNCA si responsabilitate – nu poti avea o baza de date la zi daca oamenii care o intretin nu muncesc la modul adevarat. Nu stiu ce spune “spilu'” dumneavoastra, dar mie realitatea si pregatirea imi spune ca Romania nu este capabila de asa ceva. Vedeti cite probleme si discutii au fost cu un amarit de recensamint, dar cu un recensamint ANUAL si STATISTIC – nici nu ma pot gindi. Cind vad ca scrieti de COROBORARE cu strainatea – se face parul maciuca. Dar… abia astept sa vad sau mai bine zis “sa ma vad intr-un recensamint anual si statistic coroborat cu strainatea”.
Vad ca sinteti foarte sigura pe dumneavoastra – ne puteti spune numele institutiei care “cunoaste EXACT numarul persoanelor de pe teritoriul Romaniei precum si al celor din strainatate, cu sau fara forme legale” ?
Ati pus punctul pe I. Aici au vrut guvernele care sa-u perindat pe la Bucuresti din 89 si pana astazi. Sa nu uitam ca pensionarii sunt Inca o masa de vot p-tru putere, si cu cativa lei voteaza cu orcine-i da. O seara buna.
Intra-adevar datele recensamantului romanesc nu corespund statisticelor straine:
1. Articol din 2013 : http://www.ziare.com/europa/germania/imigrantii-romani-priviti-mai-altfel-de-germani-1234982
“Potrivit datelor oficiale, 116.000 de romani ar fi ajuns in Germania numai in cursul anului trecut, problema fiind insa ca cei mai multi prefera sa se stabileasca in orase, in conditiile in care in mediul rural s-ar simti o oarecare nevoie de specialisti, mai ales de medici.
Statisticienii germani sustin ca, anul trecut, circa 1,08 milioane de persoane si-au stabilit domiciliul in Germania, mai nou, crescand si imigratia din state precum Spania, Grecia si Portugalia. ”
2. Articol din 2012 : http://www.frontpress.ro/2012/05/germania-a-atras-anul-trecut-un-numar-record-de-imigranti.html
“Numărul de imigranţi sosiţi din Bulgaria şi România a crescut cu 29%, până la 146.000 de persoane, după eliminarea restricţiilor de muncă.”
Numai in statisticele noastre se pare ca avem doar cca. 62000 romani in Germania. Nu mai vorbesc de romanii din celalte tari 🙂
Personal, tind sa cred, de asemenea, ca datele furnizate de INS romanesc sunt total “masluite”: nu doar din motive de reprezentare in parlament(romanesc sau european) cat si din cauza unor considerente de imagine in actualul context eurpean( nu e cel mai favorabil moment in conditiile in care Spania se plange de somaj de aproape 30% iar in Anglia/Germania sunt dezbateri daca e o idee buna a deschide granitele muncitorilor romani necalificati). De asemena e un indicator clar al lipsei eficientei/competentei clasei politice din ultimii 20 de ani. Si le-o fi rusinica 🙂
Referitor la pensionarii romani vs. pensionari europeni :
– pe, piata muncii e clar ca e o diferenta majora de mentalitate atat din partea lor cat si al angajatorilor: cei din europa au crescut cu tehnologia, au crescut cu capitalismul, cei din Romania au fost surprinsi de toate astea.
E o diferenta mare de mentalitate in privinta asta: cei din Europa sun obisnuiti in a concura, a se perfectiona ori a se reorienta profesional si li se pare normal; cei din Romania sunt multumiti cu putinul care le asigura traiul zilnic. Plus ca in Romania exista o stransa legatura cu munca agrara: munca fizica, bruta, cu mijloace rudimentare de munca(sapa, harlet, grebla), pline de “productivitate”, si care ii permit sa faca agricultura doar de subzistenta(consum propiu nu si comercializare).
– a produce conserve sau a creste diferite oratanii pentru comercializare: sa fim realisti, suna simplu dar nu e o solutie mereu. Ai nevoie de autorizatii, certificate de producator si in plus te lovesti si de scepticismul multora, printre care si eu: de unde stii ce e in acel borcanel pe care nimeni nu il verifica, de unde stii ca exista un minim de igiena in mini-unitatea producatoare etc. ? Ai nevoie de clienti constanti, nu un nene sporadic care vrea 10 kg bulion pe an.
– un al treilea element: asa suntem noi ca natie.
Un profesor ne atragea atentia la un moment dat ca poti spune multe despre caracteristicele unui popor privind la basmele lui. Iar aici suntem plini de exemple: de la un harap alb care e fiu de imparat, nu stie sa faca nika dar e ajutat de tovarasi sa treaca de anumite probe “dificile”(sa manance si sa bea), pana la o ileana cosanzeana, blonda(stiau ce stiau cei din popor) si frumoasa, salvata tot de un print; culmea era si cel mai mic, peseme fratii lui mai aveau grija de imparatie.
– crezi tu ca daca ai cunostinte elementare de operare calculator toti o sa se inghesuie sa te angajeze ? Majoritatea joburilor prezente in tara sunt fie in servicii(de la vanzari pana in constructii) unde nu iti trebuie neaparat cunostinte cat mai mult atitudine/aptitudini, fie intr-o productie slab tehnologizata unde omul sta de dimineata pana seara in picioare pentru ca la final sa incaseze un 800 RON minim legal pentru care sa fie recunascator. Si e greu sa iti faci planuri de vacanta cu doar 800RON lunar, chiar si pentru un pensionar. Iar de banii astia esti muncit bine ca doar trebuie patronul sa isi cumpere BMW cat mai repede.
– iar la final: boala chiar ii macina pe multi (de la alcoolul omniprezent in viata la tara/oras pana la boli cronice).
Sunt multe de spus si nu stiu cat de bine se intelege ce am incercat sa punctez mai sus. Din pacate, batranii nostri sunt mai “batrani” ca ai lor: atat fizic cat si psihic.
Un orizont de 20-30 ani ar putea schimba radical lucrurile in multe directii si e foarte greu sa iti dai cu parerea despre cat de multi bani vom avea la pensie/ cat de mare e nevoie a fi pensia pentru a avea un trai decent/ cine sau ce si cat va munci pentru a intretine clasa non muncitoare. Iar aici vorbesc despre gradul din ce in ce mai ridicat de automatizare a industriei in paralel cu un necesar al factorului uman din ce in ce mai scazut : la ce folosesc ca vor fi 10 tineri la un batran daca nu e nevoie de ei pe piata muncii ? La ce folos zeci de banci cand ai online banking si bancomate? La ce folos vanzatori cand produsele sunt scanate automat la iesirea din magazin? La ce folos tractoristi cand tot ce trebuie e sa ii dai coordonatele terenului unui tractor automat si ara singur? La ce folos soferi cand masinile se conduc singure?
Cel putin asa vad eu lucrurile 🙂
Revin la pensionari: mama are 67 de ani si bunul simtz imi spune ca trebuie sa am grija de ea. Are o pensie de 870 ron. Si daca ar avea 2000 ron, tot asa as proceda. Cum ar fi sa-i spun: “La munca, nu te ajut, nu ma intereseaza ca nu mai poti! Nu mai vreau alte griji!”
Respectul fatza de parinti, fatza de munca si viatza lor, cu bune si cu rele, e o chestiune de educatie. Mainile ei robotesc si astazi suficient de mult pentru nepoti. Atat va spun: respectati ca sa fiti respectati. Daca asa va tratati parintzii, asa veti fi respectati.
Stimata Doamna, dumneavoastra faceti o confuzie majora, ca de fapt majoritatea romanilor. Un pensionar TREBUIE sa munceasca ca sa-si tina activ creierul si corpul, nu pentru ca trebuie sclavizat si batut cu biciul sa munceasca si nu trebuie ajutat. Munca privita ca o activitate necesara vietii de zi cu zi (de noi toti, nu numai de pensionari) inseamana : gindire pozitiva (care de cele mai multe ori rezolva problemele de sanatate, da un tonus psihic senzational, iti da idei despre cum sa-ti organizei viata s.a.m.d.), dezvoltarea perspectivei asupra vietii, un scop clar in viata (pensionarul a terminat o etapa de viata si incepe alta, dar daca sta si se plinge la tv si la colt de strada cu vecinii… scopul pleaca de la el), rezolvarea problemelor de viata si de perceptie a vietii si… putem multe adauga aici. Nimeni nu spune ca pensioanrii nu trebuiesc respectati sau ajutati, dar Stimata Doamna, indiferent de situatie, RESPECTUL SE CISTIGA (!!!!), nu se da asa gratuit. Si de fapt “respectati ca sa fiti respectati” nu este adevarat, ci corect este “respecta-te ca sa fii respectat”.
De asemenea, vad ca tot invirtiti foarte multe cifre atit dumneavoastra cit si altii aici pe site si faceti tot soiul de judecati de fond cu aceste cifre. Aceste cifre nu iau in calcul statisticile medicale, de exemplu – citi oameni mor, sa zicem, de cancer pe an, cancer care este in floare in Romania ? Ii scade cineva din cifrele astea ? Nu. Stie cineva care sint estimarile medicale vis-a-vis de cancer ? Nu. Citi oameni mor din neglijenta doctorilor in Romania ? Se stie ? Nu. Obezitatea este o problema majora, si este una dintre principalele cauze de deces LA NIVEL MONDIAL, iar in Romania este pe primele locuri MAI ALES INTRE TINERI (!!!). Daca adaugam la asta faptul ca nu mai raspundem la antibiotice (ceea ce nimeni nu ne spune, dar se pare ca este de o gravitate maxima) rezulta ca in 10 ani ne injumatatim SIGUR pe toata planeta, nu numai in Romania. Cum nimeni nu este interesat si nu se iau masuri de corectare a situatiilor-problema, tineri se vor stinge pe capete, si uite asa cum calculele dumneavoastra despre pensii/bani/bunici care muncesc pentru tineri… sau mai stiu si eu ce nu au baza reala. Adevarul este ca nu aveti toate “numerele” [Pe linga ce am insirat eu aici, sigur mai sint si alte “numere” de luat in seama si multe altele de spus.] si deci nu puteti “prezice” nimic. Nici macar ce se va intimpla intr-un an. [Ma rog, poate prietenii doamnei de mai sus – cei cu baza de date bine pusa la punct – pot face ceva estimari serioase.]
Eu zic asa … hai sa fim pozitivi, intelepti, gospodari si harnici, si sa lasam pe Mama Omida in pace. SA TRAIM FIECARE ZI PE RIND si sa reinvatam ca “Omul si Munca sfinţeşte locul.” si ca intelepciunea si pozitivismul trebuie sa faca parte din viata noastra. Orice problema are o solutie, dar daca ne incapatinam sa nu o vedem (pe solutie) … [completati dumneavoastra]
:-))) Poate in 5 ani apar extraterestrii si renuntam la bani.
Atunci cand o sa am nevoie de lectiile dvs, va anunt. Pana atunci, incercati sa postati lucruri care intereseaza pe toata lumea.
“…ca majoritatea romanilor”, consider ca romanii needucati stabiliti in Germania sunt cei mai naspha “nemtzi”.
Stimata Doamna,
Va multumesc pentru cuvintele frumoase.
🙂
Domnule draga,
Toata stima si toata consideratia mea pentru tot ceea ce faci, sa ai parte numai de sanatate si tot binele din lumea asta. Nu stiu daca vreodata o sa pot sa iti strang mana, sa ajung sa va vad, dar din partea mea tot respectul.
Multi pensionari au in grija nepotii ,pentru ca parintii acestora sunt plecati in stainatati la munca ,sau in unele cazuri chiar ,un bunic este plecat impreuna cu copiii si nepotii ,pentru ai ajuta si a nu fii nevoiti sa plateasca babysitter.Cei de la tara muncesc de prea muncesc ,am vazut cu ochii mei ,pentru ei trezirea la 6 dimineata e o ora tarzie iar culcarea la 10 seara e devreme .Ce-i de la oras traiesc mai lejer dar se plang ca nu le ajunge pensia de mizerie pe care o primesc..Ce ar putea sa faca pensionarii care mai au cate putin timp liber si somerii pentru a castiga un ban ,..femeile ar putea sa coase bluze IIA romaneasca traditionala ca tot e in trend si care s-ar vinde cu bani frumusei, dantele din macrameu care au fost scumpe si apreciate dintodeauna,(vad ca au aparut dantele de plastic ca nu sunt femei care sa croseteze,) ,ciorapi din lana ,caciulite …etc ,barbatii pot face cosulete impletite ,cutii de pastrat painea impletite,, cosuri mari impletite pentru rufe murdare ce-i ce se pricep la tamplarie jucarii de lemn pt. copii,( au aparut legi noi in privinta restrictiilor jucariilor periculoase ) ,bastoane pentru schiopi , ce-i care se pricep la fierarie diferite cuiere mici ,,cate nu se pot face ,din gura doar,, ,daca nu sunt bani pentru materia prima si unelte …cam greu. Unii ar spune si ce sa facem cu ele ? unde sa le vindem? Se gasesc cumparatori ,cei care deja fac aceste lucruri le vand ,si inca cu bani frumosi ,trebuie doar sa intrebi , sa te informezi .Daca mai stau si nepotii pe langa ei sa-i invete si pe ei un handmale ,,doamne ce bucurie !
Vad ca va pricepeti de minune la sfaturi. Propun sa veniti in Romania sa vedeti la propriu ce unseamna handmane, adica lucru manual.
Da, nu e usor ,si eu am trait in Romania 42 de ani ,si am crosetat haine pentru copiii mei seara pana la ore tarzii, am cusut fete de masa ,draperii, dantele ,pentru casa nu pentru vanzare , e greu nu zice nimeni ca e usor dar fara pic de vointa si sudoare nu se face nimic.De fapt e greu pana inveti apoi devine o ocupatie placuta si chiar relaxanta .In Moldova fac aceste lucruri si se vand si in strainatate ,si la targuri .Si va rog sa ma credeti eu chiar daca locuiesc in strainatate crosetez si aici ,am facut caciulite pentru copiii prietenelor si pentru nepotica mea ,o fac de placere cand am timp .
Doamna, eu va cred si va felicit ca ati reusit in felul dumneavoastra sa o scoateti cumva la capat. As vrea doar sa va amintesc ca aprox. 3,5 milioane de romani au plecat din Romania, multi dintre ei cu tot cu copii, iar pensionarii de boala n-au bani de facturi. Nu sunt bani pe piatza, doamna, si daca sunt, nu sunt pentru noi, ci pentru cateva buzunare mafiote. Nu dau sfaturi si nu va doresc sa ajungeti astazi sa crosetati in Romania pentru un banutz in plus.
Numai bine.
nu stiu ce sa zic, ramin uimit unii chiar cred ce scriu,una e sa fii pensionar si a muncesti ca sa ramii cit de cit in forma sa nu te ramolesti ,sa ai o activitate si alta e sa nu i-ti ajunga pensia si sa fi nevoit sa bagi ca popa
banuiesc ca cei de aici care vorbesc de impletituri,crosetat,borcane cu conserve ,gaini si alte aberatii stau in germania si iau bine mersi pensii pe acolo sau au lucrat pe la armata si n-au facut nimic pensionindu-se la 50 de ani si sint fff.odihniti si cu putere de munca pot baga vre-o 12 ore de taxi pe zi sa mai faca cite un milion in plus la pensie.nimeni nu vede realitatea din romania?
ce sa crosetezi? la cine sa vinzi bulion? sa fim seriosi lumea aici nu are bani de aruncat in stinga si in dreapta apoi mai exista si noile supermarketuri
venite tot din vest,unde bulionul e ieftin si bun si e tot anul!
e o mare diferenta intre un colonel de politie pensionat la 50 de ani care nu a muncit nimic cu pensie de 2000 si un muncitor dintr-o fabrica de confectii care a calcat sacouri timp de 37 de ani in picioare caldura si in aburi cu pensie de 800 zic eu
da la munca trintorilor
ca asa zice si neamtul catre mine
ba voi de aia nu aveti ca nu vreti sa munciti
asa o fi….