Consultanta pentru integrare


IMG_9097 Ma numesc Iulian Sacara, am 30 de ani, sunt licentiat in Informatica, locuiesc si lucrez in Munchen. De mai bine de 2 ani de zile intretin zilnic, impreuna cu dl. Goldis, acest site cu informatiile puse la dispozitia cititorilor in mod gratuit.

 Pentru rezolvarea diverselor probleme personale legate de integrarea si viata de zi cu zi in Germania, va pot oferi servicii de consultanta online, pentru persoanele din Romania si Germania si “face to face”  in Munchen, in ceea ce priveste urmatoarele teme:
 • Consiliere pentru relocare
 • Asistenta de relocare personal medical – doar medici. 
 • Problemele muncii: permis de munca, contracte de munca, conditii de munca, drepturi/obligatii, conflicte de munca, restantele salariale, etc.
 • Asigurari medicale: problemele legate de incheierea unei asigurari medicale in Germania.
 • Problemele intampinate de viitoarele mamici in Germania, asigurarea medicala pentru viitoarele mamici neasigurate;
 • Protectia femeii gravide la locul de munca;
 • Drepturile proaspetilor parinti in Germania: consiliere privind drepturile ce pot fi solicitate la nasterea unui copil sau la mutarea din Romania: alocatie, indemnizatie de maternitate, fond de pensie precum si alte beneficii acordate copiilor in ingrijire;
 • Completarea corecta a formularelor si depunerea documentatiei complete pentru diferite solicitari: drepturi parinti, ajutoare sociale, etc.
 • Drepturile pensionarilor in Germania
 • Cursul de integrare
 • Achizitia unui autoturism in Germania, atat pentru cei din Germania, cat si pentru cei din Romania ( in parteneriat cu un Autohaus romanesc din Munchen putem oferi suport in tot ce inseamna decizia de achizitie a unui autoturism,  verificari tehnice, documente, inspectii auto, inmatriculari, etc.)
 • Importule/exportul de autoturisme.
 • Consiliere privind inchirierea unei locuinte, probleme legate de contractul de inchiriere , 

precum si orice alta problema pe care  o intampinati in Germania. 

Functie de specificul si tema problemei, fie veti gasi o rezolvare rapida direct, fie veti fi pusi in legatura cu diversi parteneri din Germania, specializati pe specificul solicitat.

Desigur, rezolvarea acestor probleme implica si un anumit tarif, dar cu siguranta il veti gasi foarte atractiv comparativ cu ceea ce va ofera firmele de consultanta germane si mai ales comparativ cu beneficiile obtinute.  De aceea rog a se folosi formularul de contact de mai jos doar pentru solicitari de consultanta si NU pentru intrebari diverse, gasirea unui loc de munca, etc (pentru aceasta aveti la dispozitie paginile acestui site).

Important: in formularul de contact de mai jos, asigurati-va ca adresa de email este valida si corecta, contrar fiind imposibila contactarea dumneavoastra!

 Multumesc!

      Cu stima,  IulianS.

 
                                                       
Advertisements

645 responses to “Consultanta pentru integrare

 1. Ana Maria Bloos

  Buna! In data de 09.07 .2015 am solicittat din spania eu find an somaj in spania adreptul de a ami transfera somajul pe 3 luni an Germania .Din spania mi a dat un formular :autorizatie de a ma deplasa in orice tara din uniunea europeana cu dreptul la somaj.Astazi an Germania la Agentur fur Arbait Siegen mi au spus ca ami treb un formular PDU 2 .Din Spania mi au spus ca totul e ok trb sa ma prezint an Germania timp de 7 zile cu aceat formular . Acum nu mai antelg nimic .Trebuie de aici din germania de la somaj sa se puna an contact cu spania?Daca nu am acest PDU 2 pot sa pierd somajul ? MULTUMESC!

 2. multumesc CUCUL VERDE!,,

  deci, nu trebuie sa i se restituie nici un ban, caci acei bani 50euro sunt de fapt „Asigurarea de sanatate„ ce o plateste in Romania, adica „Cardul European„ in fine..complicata situatia cred.
  …si sa vorbim de aceste 6luni drept legale, dar cum trebuie procedat legal, acte, ce trebuie sa faca? explicati-mi va rog..! mentionez ca ea este anmelduita, fiul batranei a anuntat-o ca „Ingrijitoare„(Betreuerin,-ung) si e familie de incredere , chiar fiul doamnei i-a spus mamei mele ca nu poate sta mai mult de 6luni. i-au venit mamei mele ceva hartii dela finante, cum ca daca depaseste 4000-6000euro, trebuie sa plateasca atat-si-atata!

  ati spus ca si daca ar avea firma (PFA? ) si ar lucra cu detasare ar fi tot asa de complicat,.. dar ar fi o sansa sa fie cu activitate legala in germania daca ar face firma? si cu aceste 6 luni pare complicat, cel putin pt mine ca nu stiu toate datele legale. va rpg, poate aveti amabilitatea sa-mi explicati aceste 2 moduri,sanse,posibilitati..sau daca sunt si altele. vreau ca mama mea sa lucreze legal acesti ani care ii mai are pana la pensie , si nici nu vreau sa-i piarda. ea isi plateste sanatatea si pensia in romania..ASTA AM UITAT SA SPUN.

  Multumesc, astept un raspuns. daca nu de la Dl.Iulian, poate cineva care stie legile, sau chiar poate Dl.Cucul Verde are amabilitatea sa o faca din nou 🙂
  cu respect, o seara buna!

  • @Paul Imi pare rau ca nu am avut vesti mai bune sa va dau, dar va rog sa tineti minte ca ce va zic este din punct de vedere legal, situatia pe teren evident este diferita, si incerc sa va explic mai in detaliu ce si cum, din cate stiu eu evident.
   In primul rand vorbim de o tara in care ABOSULT TOTUL este reglementat, ca sa vinzi paine intr-un magazin iti trebuie un curs de 3 ani si nu glumesc.

   De ce situatia cu ingrijirea persoanelor in varsta este complicata:
   A fi ingrijitor de batrani in Germania ( Altenpflegehelfer/in) este o meserie recunoscuta si repectata si pentru care instruirea se face pe o perioada lunga si este destul de complicata. In plus acestia trebuie sa plateasca personal (sau angajatorul lor daca lucreaza pentru o institutie, camin, etc. ) o asigurare de raspundere si riscuri profesionale foarte mare, de ex. ce te faci cand batranul aflat in ingrijirea ta, cade sau are o criza de dementa, se raneste sau moare, sau cand incerci sa il ridici pateste ceva ca nu stii cum sa il apuci in situatia respectiva, sau ai tu insuti probleme de sanatate, iti distrugi spatele de cat il ridici sa il schimbi si nu mai poti munci si asa mai departe. Aceste riscuri exista si nu pot fi ignorate cu “vedem noi..”
   In plus trebuie sa poti administra medicamente si sa dai primul ajutor, sa poti suna la spital si sa comunici cu serviciul de urgenta in caz de ceva, evident asta presupune cunoasterea limbii germane acceptabil.
   In plus peste toate astea trebuie sa fii inregistrat ca rezident in Germania, cu drepturile si obligatiile de rigoare, la obligatii ar fi declararea si plata impozitului pe venit ( care de fapt este destul de mic ) dar mai sunt si asigurarile sociale: pensia, somaj, taxa de ingrijire la batrnete si asa mai departe, care desi sunt mici trebuie platite in regula de cineva care sta si munceste in mod legal in Germania.
   Problema cu romanii care se duc la munca in Germania este dubla:
   – in primul rand nu stiu si nu vor sa stie ce drepturi si obligatii au (doar daca si cand primesc “ajutoare”), cunosterea si interesul pentru limba si societatea Germana tinde spre zero si au o mentalitate de zilieri flamanzi: “bine, bine, sefu’, da’ mie cat imi dai bani in mana…”, ceea ce este o prostie imensa, deoarece cei ce muncesc in mod legal in Germania au o protectie sociala de exceptie, realmente “se merita” sa iti platesti si pensia si somajul deoarece primesti mult mai mult pentru banii investiti decat in Romania.
   – in al doilea rand aceasta protectie sociala nu pica din cer ci este platita in mare parte si de catre angajatori, dar care profita ca porcii de necunoasterea si neincrederea romanilor in institutiile statului si de aici apar tot felul de “scheme” ca sa fraudeze si sa ocoleasca aceste plati si ceea ce e mai trist e ca-i conving si pe ceilalti din jurul lor ca e o idee buna. Evident ca e o idee buna dar doar pentru ei, nu pentru cel care munceste, in final acesta va avea intodeauna de pierdut dar din pacate pentru cativa eur “in mana” acum multi isi primejduiesc viitorul si batranetea.

   Din motivele expuse mai sus mama dvs. nu v-a putea sa fie ingrijitoare de batrani in mod legal, pentru ca nu are calificarea necesara si nici nu cred ca isi doreste sa o aiba, dar poate sa fie angajata de familia repectiva ca Haushelferin, adica ingrijitoare in casa, aceasta o va degreva oficial de raspunderea ingrijirii de batrani dar familia ca angajator v-a trebui sa-i platesca partea dansei care trebuie platita de catre angajator din cheltuielile sociale, in plus tariful minim este de 8,50EUR/h.
   Desigur ca ei o pot angaja imediat ca si persoane fizice dar plata repectivelor cheltuieli si salariul minim ii face sa strambe din nas si sa vina cu povesti SF paguboase pentru angajat: respectiv infiintarea de PFA (Gewerbe) in Germania unde trebuie ca TU sa iti platesti toate asigurarile si cheltuielile sociale care le-ar fi platit ei, si alte avioane cu firma in Romania si detasare sau 6 luni in Germania / 6 luni in tara care merg pentru muncitori in constructii si zilieri in agricultura dar cam atat, plus evident munca 100% la negru, celebra situatia a “badantelor” din Italia.

   Daca ati ajuns sa cititi pana aici concluzia este asta: cea mai buna solutie este ca mama dvs. sa fie angajata cu contract de munca legal ca Haushelferin de catre familia la care lucreaza cu plata tuturor taxelor, a pensiei si a somajului in Germania, acesti bani NU SUNT pierduti, timpul lucrat si contributia la pensie SE TRANSFERA 100% in Romania iar de somaj poate beneficia in caz ca cei care o angajeaza nu mai pot sa o tina.
   Nu mai zic daca doamne-fereste are o problema de sanatate ce conditii v-a avea cu o asigurare germana legala de sanatate.
   Evident acest lucru presupune cheltuieli mai mari pentru cei care o angajeaza si acestia vor cauta sa o convinga ca nu se poate, nu e bine, “sa zica mersi ca are munca ca altii abia asteapta”, etc.
   Toate celelalte optiuni sunt piezatoare pentru dansa si o pot baga in probleme mai mari decat situatia de acum in care practic lucreaza la negru dar asta e, uneori autoritatile mai inchid ochii si “banii in mana” sunt greu de dovedit dar trebuie sa aibe grija daca ramane in aceasta situatie ca sa nu atraga atentia autoritatilor.

 3. As avea si eu o intrebare : ce baza legala are in Germania un contract verbal(oral ) mai exact telefonic. Exista asa ceva ? I -MI PUTETI DA , VA ROG , DETALII?

  • Mai bine detaliati ce ati patit.
   Un contract poate fi si incheiat la distanta, e perfect valabil. Pentru aceasta aveti termenul de reziliere – widerrufsrecht – de 14 zile.
   Dar daca nu l-ati folosit, atunci e un contract valabil.

 4. Multumiri dle.Cucul Verde

  Pentru tot ce mi-ati descris aici, e suficient, nu trebuie sa va para rau, va apreciez efortul, spre deosebire de altii care practic se ocupa aici,de asa ceva..in fine.

  Ultimele chestiuni vreau sa le mai adaug,3 la numar :D, si anume ca:
  1.
  – mama are diploma de ingrijitoare de batrani, a facut un curs de 6luni in Romania.
  – curs de germana axat si pe latura de ingrijitori batrani.
  – administrarea medicamentelor nu este o problema, deoarece in fiecare saptamana ii sunt aduse de asistente, fiind impartite cu exactitate pt fiecare zi.

  2. – atunci cand mama mea era venita cu firma din Romania, i s-a spus ca e anuntata ca „Betreuer„. de 1 an si ceva a lasat firma si a ramas pe cont propriu la respectiva familie.
  – acum, fiul batranei i-a spus mamei mele ca poate „sa stea doar 6 luni„ , fara sa plateasca nimic, nici o taxa. E ADEVARAT ASTA?

  3. – AS VREA SA comentez din nou, aceasta metoda cu 6 luni:
  – ca asta vad ca e mai prezenta, pe langa angajarea probabila de catre angajatorul german…, deci: solutia asta cu 6 luni, inteleg ca are ,sa zicem, 2 ramuri: a) firma in ROMANIA,(PFA? ) si vii cu detasare in GERMANIA la ingrijit batrani! cum se procedeaza mai exact?plateste toate taxele in Romania iar aici in Germania nimic?
  b) acest punct se repeta si la pct.2, dar mai exact, poate fi angajata de fiul babei pentru 6 luni?si facem legatura cu faptul ca nu ar plati nici o taxa,cum zice el!? cum se poate explica si proceda legal?

  ..atat a mai fost de comentat 🙂

  Referitor la angajare legala, ca Haushelferin, fiul batranei i-a raspuns mamei mele acum 10 zile poate, ca e greu pentru el sa ii ofere asa ceva deoarece chiar e mult de platit la stat, si pt el si pentru mama mea..acum, sincer, cat ar avea de platit ambii, la un salar de 8,80euro pe ora?
  Deci varianta asta sau cea de sus, cu 6 luni.

  Va multumesc dle.Cucul Verde pentru atata amabilitate si va doresc sanatate dvs si familiei.

  Cu respect, va salut 🙂

  • @Paul Puteam sa pun pariu pe 2 lazi de bere Rothaus Weizen rece de la gheata contra un pahar cu apa de ploaie ca “angajatorul” o sa urle ca din gura de sarpe la angajarea legala 😉

   Evident asta pentru ca este un imbecil (Imbezil), nu de altceva, cheltuielile lui cu angajarea mamei dvs. ca ajutor pentru batrani sunt 100% deductibile din venituri (pana intr-o anumita limita la care sunt sigur ca nu se ajunge, o Pflegehelferina 100% atestata si certificata care sta 24/7 cu pacientul poate pretinde si primi pana la 3000EUR pe luna) si cand isi va face taxele si le declara va primi bani inapoi, acum sunt 100% nedeductibile sau face vreo manarie cu Steuerberater-ul lui cu un contract fals ca sa fie si cu cascavalul in pod si cu sufletul in rai.

   Toate, si subliniez, TOATE, celalte posibilitati legale sunt pierzatoare pentru mama dvs., nu o scutesc nici de asigurarea de sanatate, nici de impozite, nici de cheltuieli sociale, doar ca trebuie sa le plateasca dansa 100%, in plus se complica si cu contabilitate, bilanturi si alte rahaturi ne-necesare.
   Aceste lucruri pot fi facute de o firma de constructii de exemplu care trimite muncitori “afara” pe salariul minim pe economie “pa cartea de munca” si o diurna mizerabila dar care este neimpozitabila, evident ei lunad salariul muncitorului in EUR in intregime in cont.
   Muncitorul pierde somajul MARE pe care l-ar fi avut la salariul respectiv, pensia pe care ar fi avut-o la contributia respectiva ( diurna nu se pune la pensie, se considera acoperirea unei cheltuieli doar) si in general doar pierde, doar firma castiga.
   Dar si asa, trebuie mult efort administrativ sa faci asta ca s-au cam saturat si nemtii de manarelile astea si in mod clar nu merita pentru o singura persoana.

   Daca mama dvs. are ceva calificari si mai ales daca le poate recunoaste legal in Germania merita sa incerce alte optiuni, cererea este ENORMA, de exemplu o agentie:

   http://www.caremaid.net/de/legale-haushaltshilfe/arbeitsvertrag-fuer-eine-legale-haushaltshilfe/

   Va dau aici ceva de citit si de exersat germana sau Google Translate 🙂 si va urez la amandoi numai bine.

 5. Cucul Verde.., ee, nu a „urlat„ „angajatorul„ 🙂 chiar e un om bun. e fiul batranei si cum am mai spus ,este o familie buna. deci ne gandim sa vorbim cu fiul batranei despre angajarea ca Altpflegerin propriu-zisa si poate afla si el ca taxele ce le va plati sunt deductibile,ca isi va primi banii inapoi. da, nu cred nici eu ca acele taxe ajung pana in 3000, nu e el bogat dar nu cred ca ar fi o avere mai ales ca sunt deductibili.si mama mea chiar sta 24/7 cu batrana dar m-as mira ca el sa nu stie ca sunt deductibili.
  DAR PUTETI VA ROG SA-MI EXPLICATI MAI IN DETALIU ACEASTA MODALITATE CU TAXE DEDUCTIBILE? el de ce nu s-ar fi gandit la asta?

  Sunt totusi in ceata cu acele 6luni, de ce i-a spus el ca nu poate sta mai mult de 6 luni?pe ce baza zice asta?si daca sta, sta legal sau e la negru totusi?

 6. Lucrez in Germania de 1 an cu contract de munca la o firma germana , am obtinut Anmeldung, sunt macaragiu si muncesc in imprejurimile din Landul unde se afla sediul firmei, deci nu lucrez la sediul firmei , legal este vreo reglementare in Germania pentru acordarea unei diune?

  • @Gabi Cand va faceti taxele puteti deduce cheltuielie cu transportul in anumite limite daca nu primiti diurna care sa le acopere.

   Daca lucrati in constructii, sindicatele au impus niste conditii de diurna pentru cei care lucreaza pe santier, cu naveta zilnica sau cazare in organizarea de santier, care sunt insa n-as putea sa va spun poate stie altcineva.

 7. Am si eu o nelamurire, anul trecut dupa ce am facut declaratia de impozit am avut de platit 1660 de euro , anul acesta am iar de platit 1240. Cind trebuie sa ii platesti pe toti gramada e totusi o suma care te dezechilibreaza. Mentionez ca sotul are clasa 3 si eu am clasa 5.. Ce nu inteleg este de ce avem totusi de plata sume asa de mari, sa nu fi ales corect totusi clasele de impozitare pentru veniturile noastre? Ma poate ajuta cineva cu o metodologie de intocmire a declaratiilor fiscale tradusa in limba romana?
  Astept raspuns si va multumesc mult

  • @Nicu In cazul in care dvs. si sotul sunteti salariati “normali” ( Angestellte) si nu lucrati in regim transfrontalier (de exemplu din Germania in Elvetia sau Austria) nu trebuie sa intocmiti declaratii fiscale decat daca obtineti venituri suplimentare din chirii sau alte activitati.

   Nu stiu cine si cum v-a intocmit declaratiile, dar un Seurerberater care isi merita banii va poate consilia in deplina cunostinta de cauza ce deduceri se pot face conform cu legislatia actuala si din regiunea unde locuiti( Germania este o republica federala, respectiv landurile au o anumita independenta legislativa). In nici un caz un Seuerberater bun nu o sa va faca sa platiti mai mult decat minimul necesar sa fie OK si se va interesa de situatia dvs. familiala si profesionala astfel incat sa poata extrage tot ce este de dedus.
   Cel la care duceti doar actele si nu mai auziti de el pana nu e gata totul nu e un Steuerberater adevarat, e doar un contabil (Rechner) cu ifose si preturi mai mari.

   Personal daca trebuie sa depuneti declaratii fiscale de impozitare eu am ales intodeauna un Steuerberater cu referinte care mi-a explicat line cu linie despre ce este vorba in acele formulare, ce se poate deduce si ce nu. Cei approx 200EUR platiti au fost INTODEAUNA compensati de cel putin 1-2000EUR sau mai mult returnati de Finantzamt.

   Cat despre ideea cu “metodologia in romana de facut taxele in Germania” am ras cu lacrimi, inchipuiti-va un neamt care zice “vreau si eu o medodologie in germana de facut taxele in Romania”, cred ca ati rade si dvs.

   Si in sfarsit, puneti si dvs. deoparte 150EUR pe luna pana dupa taxe, daca nu trebuie sa-i platiti e un cadou de Craciun de la Tante Merkel ;), daca da, macar nu-i dati pe toti odata.

 8. Buna ziua!Am o problema foarte mare!De doua luni mi-am adus cei trei copii (o fata de 15 ani si doi băieți de 12,respectiv 6 ani) in Germania. De curând Am reușit sa luam alocația si sa le facem ameldung.Inca nu i-am înscris la școala.Fata a avut rezultate foarte bune in cursul anilor trecuți.La examene,romană matematica a luat 9,90 respectiv 10.Este posibil sa o înscriu la Realschule sau la gymnsium?Precizez ca nu știe deloc limba germana.Imi puteți spune de ce acte avem nevoie,ce diferențe trebuie sa dea?

 9. Mare pacat ca nu ati inscris copiii pana acum la scoala. Se poate sa inscrieti fata direct la Gymnasium dar trebuie sa va luptati pentru asta. Mergeti si vorbiti cu directorul scolii si insistati ca aveti copii buni, cu rezultate exceptionale in Romania si sigur veti rezolva. Veti castiga cel putin un an de proba. Dar depinde de dumneavoastra!
  Ma si mir cum de ati primit dreptul la alocatie din moment ce nu aveati copiii inscrisi la scoala. Mai mult ca sigur, pentru alocatie ati declarat adresa din Romania pentru dumneavoastra si copiii, altfel nu-mi explic.
  Daca ati declarat domiciliul copiilor in Germania si nu i-ati inscris la scoala, asteptati-va in zilele urmatoare la o vizita a celor de la protectia copilului. In Germania este obligatoriu sa va dati copiii la scoala!
  Pentru actele necesare intrebati la secretariatul scolii. Fiecare scoala are regulile ei.
  Va recomand ca macar pentru copiii mari sa cautati ceva cursuri de limba germana in particular. Nu mizati ca o vor invata din mers. Este o limba foarte grea si este necesar un efort suplimentar.
  Mult succes!
  Sa intrati sa ne povestiti ce ati rezolvat. 🙂

  • Pentru copiii sub 18 ani ce locuiesc pe teritoriul germaniei, nu se cere nicio dovada privind scoala pentru dosarul de alocatie. De asta se va ocupa Jugendamt-ul si politia, vor bate la usa curand.

   • Mie mi-a trebuit. Am dus o adeverinta de la scoala, din care reiesea data pana la care copilul invata in aceasta institutie (…2018). Mi-a fost ceruta extra, dupa ce am trimis dosarul cu actele ce am crezut eu ca sunt necesare.

 10. Buna as dori sa stiu daca as putea accesa Bafoeg pentru inceperea unui Ausbildung?! 🙂

 11. Bună ziua,
  După consultarea “Ghidului practic”, încă am rămas cu o nelămurire.
  Sunt o viitoare mămică, am lucrat mai mult de 2 ani jumate fără întrerupere cu venituri intre 900-1300€, acum sunt în Beschäftigungsverbot. Vreau sa știu clar cine plătește, paronul m-asigurat că sistemul de asigurare mă plătește integral până în a 6-a săpt.înainte de naștere, iar după va plăti el , în broșură scrie diferit.
  Și as mai vrea sa știu, dacă este adevărat, ca o mama poate primi pe lângă cei 67% + alocația micuțului de 184, suma de 600€ un fel de ajutor de creștere sau educare a copilului pe o perioada de doi ani. Un coleg de munca neamț l-a asigurat ca el primește acea sumă pt micuțul lor. Nu știu dacă e valabilă pentru toate mămicile, iar dacă este as vrea să știu la ce instituție să mă adresez.
  Mulțumesc anticipat

  • Pentru perioada de Beschaftigungsverbot primiti salarul integral, 100% – firma trebuie sa il plateasca, pe lohn veti vedea chiar mentiunea Beschaftigungsverbot. Mai departe angajatorul isi va recupera platile facute.
   Alocatia este acum 188 euro, urmand de la 1 ianuarie sa fie 190 euro lunar.
   Acel ajutor de 600 euro nu este unul standard, nu este un beneficiu pentru parinti. Stiti cu ce titlu i se acorda? Poate fi cu titlu de ajutor social, etc, dar nu este un ajutor standard.
   Cele bune!

   • Bună seara,
    Am aflat Cum se numește acel ajutor de care am auzit: “Erziehungsgeld”
    http://www.bmfsfj.de › Pdf-Anlagen la aceasta adresa explică în detaliu ce și cum. Dacă cunoașteți despre ce e vorba as dori sa îmi expirați. ( germana mea nu e încă atât de bună am încercat să traduc Cum am putut dar nu am înțeles mare lucru).

   • Sa-i spunem asa – e bunicul Elterngeld-ului de acum – a fost in vigoare cam din 1986 si pana la sfarsitul lui 2006 – apoi a fost inlocuit de Elterngeld si Landeserziehungsgeld.

 12. Am nevoie de ajutor.eu si familia mea suntem de 3 Ani in Germania si caut Apartament de 1 jumate des am gasit dar mau refuzat toti.astazi am fost la agentie si am spus ça doresc apartamentul respectiv,dar miam dat seama ça nu créa sa mil DEA mie .ce as putea face unde as putea cere ajutor?va Rog ast un rasp.mentionez ça sotul Meu lucreza eu sunt in social

  • Trebuie sa intelegeti ca nu e suficient sa spuneti ca doriti acel apartament. Proprietarul are anumite criterii de selectie, mai ales cum ati spus dumneavoastra ca sunteti pe social, posibil ca proprietarul sa nu accepte acest lucru, din punctul lui de vedere posibil sa va vada ca nu aveti puterea financiara de a plati.
   Evident puteti veni cu o oferta imbunatatita, sa ii propuneti o plata in avans pentru cateva luni, etc, dar asta nu inseamna mita, amestecati notiunile.
   Ati mentionat ca doriti sa il reclamati: care ar fi motivul reclamatiei? Nu puteti obliga sa va inchirieze dumneavoastra.
   Cele bune!

   • Va multumesc ptr răspuns,da aveti dreptate.deci as putea vb cu proprietarul si sa mă inteleg cu el? Apartamentul este dat prin agenție de către proprietarul,desi am fost la agentie si ei nu vor sa mil dea,deci as putea sa merg direct. La proprietar sa vb cu el? Va mulțumesc pentru tot

 13. Buna ziua. As avea si eu o rugaminte la dumneavoastra. Daca ma puteti ajuta cu un model de “cerere de demisie” in limba germana. Sotul meu lucreaza la livrarea coletelor pe contract de proba. Si ar vrea sa-si dea demisia. Va rog mult , daca ne puteti ajuta. Mersi!!!

  • @Tatiana G.
   Daca sotul este inca in perioada de proba, termenul de preaviz pe care trebuie sa il respecte este de doua sapatamani.
   Preavizul se da pe 1 sau 15 ale lunii, de exemplu poate sa depuna cererea de demisie pe 15 luna aceasta.
   ATENTIE: Prin demisie voluntara, sotul pierde dreptul la ajutor de somaj timp de 3 luni de la incheierea relatiilor de munca.
   Model de cerere de demisie, completati dvs. unde sunt paranteze [] cu numele, adresa, etc. reale. Intre paranteze() sunt explicatii, acestea evident nu trebuie trecute pe cerere.

   [Nume demisionar]
   [Adresa completa demisionar]

   [Nume si adresa firma] Datum [ data: zz.ll.aaaa]
   [Nume persona de contact]
                                          
   Kündigung des Arbeitsverhältnisses

   Sehr geehrte/r Frau/Her [nume persoana de contact],
   (la doamne e geehrte Frau …, la domni e geehrter Herr …)

   hiermit kündige ich das mit Ihnen bestehende Arbeitsverhältnis ordentlich und fristgerecht zum nächstmöglichen Zeitpunkt. Dies ist nach meiner Berechnung der [data demisiei, ex 15.11.2015]

   Bitte bestätigen Sie mir den Erhalt dieser Kündigung und das Aufhebungsdatum des Arbeitsvertrages schriftlich.
   (aici se cere confirmarea in scris a primirii cererii de demisie, trebuie sa v-o dea)

   Ich bitte Sie, mir ein qualifiziertes berufsförderndes Arbeitszeugnis auszustellen.
   (aici se cere recomandarea de la locul de munca, sunt obligati sa o dea si e obligatoriu sa fie pozitiva)

   Für die Zusammenarbeit bedanke ich mich recht herzlich und verbleibe
   (O multumire de ochii lumii, nu strica)

   Mit freundlichen Grüßen
   [Nume demisionar]

  • Multumesc mult pentru ajutor si pentru informatie. Dar as mai avea o intrebare, daca ma puteti ajuta. Ce va fi in cazul in care ar depune cererea in oricare alta data, sau este obligat de lege?

   • Am o rugaminte.Daca este cineva care si-a facut asigurare de asistenta juridica si a fost multumit ,sa-mi recomande si mie o firma de asigurari.Mi-as dori foarte mult sa inchei o astfel de asigurare deoarece ne-am lovit de cateva situatii dificile.in care nu ne-am putut permite avocat. In primul rand ne-am trezit dupa mai bine de 4 luni cu o scrisoare de la avocatul fostului nostru proprietar in care ne cere niste bani in mod nejustificat motivand ba ca nu l-am anuntat ca plecam ( ceea ce noi am facut verbal cu cateva luni inainte),ba ca trebuie sa-i platim si luna in plus pentru ca el nu a gasit chiriasi si a stat cu camera goala,ba a inventat niste plati de acu 2 ani ( ceea ce e dificil de demonstrat pentru noi ca i-am platit,deoarece toata lumea ii plateste chiria lui personal si nu prin banca),asa incat stam si acum si ne gandim cum am putea iesi din aceasta situatie.
    In al doilea rand sotul meu s-a trezit cu kundigung dat pe data de 5 a lunii trecute cu specificarea ca trebuie sa plece in concediu de odihna obligatoriu.La refuzul lui i s-a spus ca poate veni la munca in continuare, sa nu i-a in considerare acel kudingug (practica frecventa la seful lui de a te da afara si apoi de a anula tot).Apoi pe 27 luna trecuta i s-a spus ca este ultima lui zi de munca,ca pana pe 5 noiembrie este in concediu de odihna dupa care contractul lui de munca se incheie.Degeaba am vorbit la arbeitsamt.cu avocati era prea tarziu sa mai facem ceva.N-am stiut ca aveam doar 3 saptamani la dispozitie sa contestam decizia angajatorului,mai ales ca a fost dat afara nici o motivatie, ca kudigung nu se da in 5 ale lunii pentru ca nu asa prevede legea.Asa incat ne-am hotarat sa ne facem o asigurare de asistenta juridica atat pe raporturile de munca cat si pe dreptul inchirierilor pentru a nu mai pati a doua oara acelasi lucru.Am invatat de altfel ca nu tot neamtul e corect,ca tot ce se spune trebuie si in scris specificat si ca avem aici nu doar obligatii ci si drepturi.

   • Va recomand sa apelati la un broker. Puteti sa va faceti o idee de acoperire si servicii pe check25.de dar o sa vedeti ca obtineti o oferta mult mai buna de la un broker. In plus acesta va poate da si anumite sfaturi cu privire la seriozitatea firmei (unele firme reziliaza foarte repede contractul de asigurare, daca se deschide mai mult de 1 caz in primul an).
    Cele bune!

   • @Tatiana Puteti sa o depuneti pe ce data doriti, preavizul in mod legal incepe sa curga de la 1 sau 15 ale lunii, care vine prima.

   • Tatiana, roaga-l pe Cucul Verde sa mai studieze un pic care sunt conditiile de reziliere a contractului in perioada de proba. Informatiile furnizate sunt doar pe jumatate corecte.

   • @Gicu Cine vrea sa fie convins de veridicitatea informatiei, la sigur ca consulta mai multe surse.Lucru pe care te-as sfatui si tu sa-l faci, in caz ca ai nevoie. Succese!

 14. @Gicu Cine vrea sa fie convins de veridicitatea informatiei, la sigur ca consulta mai multe surse. Lucru pe care te-as sfatui si pe tine sa-l faci, in caz ca ai nevoie.Succese!!!

  • Tatiana, personal am consultat sursa, si stiu despre ce vorbesc. In fond nu mie imi trebuie informatia exacta si corecta.
   Oricum diferenta nu este prea mare, e voarba doar de cateva zile pana la maxim o luna.

 15. Buna seara! Am si eu o problema. Am venit in germania printr-o firma din romania cu care am semnat un contract in care zice ca sunt obligata sa lucrez 2 ani unde ma plaseaza ei si doar ei au dreptul in perioada asta sa ma plaseze la un loc de munca oriunde pe teritoriul germaniei. Insa firma din romania m-a plasat la o firma din Germania care la randul ei ma obliga sa lucrez doar unde ma plaseaza ei si in plus ma obliga sa nu demisionez de pe postul unde m-au plasat. Am lucrat 2 luni la postul pe care mi l-a oferit firma nemteasca si apoi am cerut sa fiu mutata ca erau prea grele conditiile pentru mine. Firma nemteasca m-a tot amanat si mi-a tot zis ca nu are altceva mai bun asa ca am sunat la firma romaneasca si acestia m-au mutat. Acum firma nemteasca vrea sa ma dea in judecata ca am plecat de la ei si imi cer peste 8000 de euro taxe pentru recunoasterea diplomei, curs de germana si asigurarea locului de munca. Mentionez ca recunoasterea si cursul de germana le platesc la firma romaneasca cate 100 euro/luna timp de 2 ani ca asa mi-a fost constractul de la inceput. Este posibil ca firma nemteasca sa aiba castig de cauza? Ar fi ceva de facut pana sa ma dea in judecata sau sa astept pana primesc citatie? Va multumesc anticipat!

  • @Simi
   Da ar fi ceva de facut: sa incepi sa strangi banii pentru a despagubi firma germana fata de care nu ti-ai respectat obligatiile contractuale.
   Apoi sa strangi banii pentru cheltuielile de judecata plus avocatul partii adverse. Socoteste inca vreo 5-6000 de Euro. In plus, pentru avocatul propriu.

   • Bun gasit,
    Spuneti-mi va rog,ce sanse as avea sa demonstrez ca fostul meu proprietar incearca sa obtina de la mine niste bani in mod nejustificat,atata timp cat noi i-am platit intotdeauna chiria lui personal,in mana, si nu prin cont bancar ( asa a fost dorinta lui si pentru noi era mai usor neavand timp sa ajungem la banca)?Chiar ar putea instanta sa ii dea lui dreptate, bazandu-se doar pe cuvantul lui?

  • Urgent la un avocat. De preferinta unul roman din Germania, pentru ca aici avem implicate relatii contractuale cu o firma din Romania si una din Germania.
   Nu ma pot pronunta in lipsa actelor, dar pare sa aveti o sansa deoarece ati mentionat ca in contract sunteti obligata sa lucrati 2 ani, insa dreptul la munca nu poate fi ingradit, aveti posibilitatea sa reziliati, in conditiile codului civil/codului muncii contractele in vigoare.
   Ex. in Germania conditiile de reziliere a unui contract de munca sunt reglementate de BGB iar prevederile din contracte nu pot fi mai restrictive decat acestea.
   E necesar sa mergeti la un avocat pentru ca acesta sa studieze toate actele semnate de dumneavoastra si doar in urma acestui fapt se poate pronunta. Dar cum vi s-a spus mai sus, daca nu aveti o asigurare de avocat, pregatiti cateva mii de euro doar pentru studiul actelor.
   Cele bune!

   • In relatiile intre comerciati actiunile judecatoresi nu sunt inaintate impotriva persoanei care executa contractul ci impotriva partenerului contractual. Cu siguranta avocatul firmei germane stie acest lucru.

    De asemenea sanse mai mari are impotriva unui partener comercial. Fata de un angajat obisnuit conditiile de succes sunt oricum mai mici, datorita protectiei sociale de care se bucura angajatii in Germania.

   • Cu firma din germania am semnat doar un “Verpflichtungserklärung” in care zice asa: “hiermit verpflichte ich mich, nach einer erfolgten Vermittlung durch XXX un im Falle einer Lösung meines Arbeitsvertrag innerhalb der ersten sechs Monate nach Dienstantritt beim Kundenbetrieb mich exklusiv für einen Zeitraum von drei Monaten ausschließlich von der Firma XXX an einen alternativen Arbeitgeber vermitteln zu lassen.
    Im Falle einer Eigenkündigung durch mich beim Kundenbetrieb und beim Nicht-Vorliegen einer Bindungs- und Rückzahlungsklausel im betreffenden Arbeitsvertrag verpflichte ich mich zudem zur Zahlung von EUR 7500 an die Firma XXX als Kompensation für sprachliche Qualifizierung, Anerkennung und Vermittlung in den deutschen Arbeitsmarkt.

   • Un contract ce va obliga la despagubiri deci ati semnat, ramane ca un avocat sa se pronunte cat este de legal.

   • Unde as putea sa imi fac o “asigurare de avocat” si cat ar costa aceasta? Va multumesc frumos pentru lamuriri!

   • Functie de optiunile de acoperire alese, singur sau pe familie, se poate situa intre ~250-400 euro anual.
    Dar deja e un moment tardiv de asigurare, evenimentele anterioare sunt excluse. Sunt foarte putine tipuri de asigurare ce acopera anumite evenimente survenite anterior asigurarii, iar cele care o fac aplica o serie de restrictii.
    O astfel de asigurare – rechtschutzversicherung – se poate incheia fie online fie apeland la un broker specializat.
    Cele bune!

   • Domnule Iulian chiar nu ma vedeți si pe mine pe aici?

 16. Bun gasit,
  Spuneti-mi va rog,ce sanse as avea sa demonstrez ca fostul meu proprietar incearca sa obtina de la mine niste bani in mod nejustificat,atata timp cat noi i-am platit intotdeauna chiria lui personal,in mana, si nu prin cont bancar ( asa a fost dorinta lui si pentru noi era mai usor neavand timp sa ajungem la banca)?Chiar ar putea instanta sa ii dea lui dreptate, bazandu-se doar pe cuvantul lui?

  • @Catalina Dati detalii complete: ati avut contract scris cu proprietarul, la primirea chiriei va dadea chitanta (chiar daca plateati in numerar era obligat sa va dea chitanta, fie ea si scrisa de mana), in ce consta litigiul, ce cere proprietarul, ce vreti dvs. de fapt sa demonstrati si asa mai departe.

   Problemele pe relatia chirias-proprietar sunt deosebit de complexe in Germania, dar in general chiriasii sunt avantajati.
   Pe viitor incercati sa aveti un contract scris si sa platiti chiria prin banca cum este legal si normal, bani in mana = frauda si tentativa de inselaciune.
   In 2015 nu mai exista banci care sa nu aiba e-banking, platiti prin PC sau de pe telefon cand aveti timp si nu va mai bateti cuie in talpa.

   • Bun gasit,
    Noi am plecat din fosta locuinta in urma unor dispute cu fostul proprietar. Camera in care stateam avea mucegai,geamul de la balcon nu se inchidea si pe sub usa de la intrare batea vantul, iar proprietarul refuza sistematic sa faca reparatiile necesare. Motiva mereu ca asta inseamna cheltuieli pe care el nu le recupera asa usor, desi in contract era prevazuta o suma lunara pentru reparatii.Am incercat sa rezolvam noi cumva cu mucegaiul,dar usile nu mai puteau fi reparate si insemnau o investitie destul de mare,lucru pe care noi nu ni-l permiteam.De aceea i-am cerut in nenumarate randuri sa faca el aceste reparatii.Si nevand intelegerea lui ne-am mutat anuntandu-l verbal cu vreo 3 luni inainte.Banii toata lumea ii plateste lui personal ,nu prin banca .Si am primit uneori chitante,alteori nu, sau le primeam pe 2-3 luni odata.Acum prin intermediul avocatului lui mi-a transmis ca trebuie sa-i dau vreo 1000 E motivand ca aceasta ar fi o diferenta la chirii plus vreo doua luni la intamplare din urma de plata.La refuzul meu de a-i plati si la insistentele mele sa-mi trimita o dovada ca eu datorez banii astia ,mi-a spus ca de vreme ce el a ridicat aceste obiectii eu trebuie sa demonstrez ca el nu are dreptate,altfel sunt buna de plata.Este posibil asa ceva?Ma pot trezi cu astfel de pretentii absurde?Acest individ nu are nici o chitanta semnata de mine,nici o copie dupa chitantele pe care ar fi trebuit sa mi le de-a mie.Ma pot trezi ca-mi cere cine stie ce sa mai platesc motivand ca eu sunt cea care trebuie sa demonstreze ca el n-are dreptate.Stiti cumva vreun avocat roman care ar putea sa-mi de-a un sfat?Va multumesc.

   • E foarte greu de demonstrat, sunteti in situatia in care sunteti acuzata ca nu ati platit chiria. Cum demonstrati? Chitante nu aveti pe toate lunile. Si sunteti in situatia in care trebuie sa demonstrati ca ati platit – exista martori?
    Sincer nu pot intelege in general cum pot oamenii fi asa de naivi. O intelegere verbala e foarte greu de demonstrat in practica, dumneavoastra trebuie sa respectati obligatiile legale si contractuale – ex. cum demonstrati ca ati dat preaviz cu minim 3 luni inainte? In situatia in care proprietarul neaga acest fapt, ce faceti? Trebuie sa platiti lunile scurse si sa dati un nou preaviz de 3 luni.
    Ei, orice intelegere trebuie incheiata in scris – acum ati fi scos din dosar dovada tuturor platilor, a previzului, etc.
    Pe site-ul nostru gasiti o lista cu avocati vorbitori de limba romana, dar sa nu va asteptati la sfaturi gratis, serviciile specializate costa – sincer un tarif 5-700 de euro pentru analiza situatiei, studiul actelor si trimiterea unei eventuale notificari catre proprietar nu este unul mare.
    Mult succes, sper sa rezolvati cu bine situatia, si grija mare pe viitor!
    Cele bune!

   • Stimate Domnule Iulian,
    Am stat 3 ani in acea camera. Nimeni niciodata nu a platit banii altfel decat in mana proprietarului,toti care s-au perindat acolo (si au fost foarte multi credeti-ma) au plecat fara sa anunte proprietarul in scris.Asa s-a impamantenit obiceiul acolo.Oricum in contract este prevazut termenul de 30 de zile pentru a-l anunta si nu de 3 luni Noi am mers pe incredere pentru ca devenidem amici,ne intelegeam bine si nu ne-am gandit ca am putea avea asemenea probleme.Ce mi se pare mie ciudat este faptul ca desi a apelat la avocatul sau,a spus ca el nu vrea sa ajunga in instanta. Mi se pare normal de vreme ce nu a avut niciodata un duplicat la chitante cum ar putea sa demonstreze ca nu face evaziune fiscala. Si acum doreste sa mai obtina niste bani pentru a spus ca are datorii la banca.Si oare noi chiar nu putem face nimic?Va multumesc pentru informatii.

  • Eu banuiesc din faptul ca vorbim de fostul si nu de actualul proprietar, ca nu vorbim de chirie restanta ci de o diferenta la cheltuielile de intretinere – Nebenkostenabrechnung.
   Detaliati putin ca sa intelegem mai bine situatia.

   • Si revin cu o precizare: nici una din chitantele date noua sau altcuiva nu are numar de inregistrare,nu am semnat pentru ele, nimic.Sunt doar niste hartii cu semnatura lui si o stampila pe care scrie data,numarul camerei si semnatura lui. De-asta nici nu au prezentat interes prea mare pentru noi,pentru ca asemenea hartii putem scoate si noi la imprimanta.Vroiam doar sa precizez asta ,poate are vreo relevanta.Va multumesc.

   • Nu are absolut nicio relevanta situatia prezentata.

 17. Buna Ziua,mA puteti lamuri si pe Mine ce vrea Sa zică textul de mai jos…

  Hiermit beantrage ich die Befreiung von der Versicherungspflicht in der Renteversicherung in Rahmen meiner geringfügig entlohnten Bescheäftigung und verzichte damit auf den Erwerb von Pflichtbeitragszeiten.Ich habe die Hinweise auf dem “Merkblatt über die möglichen Folgen einer Befreiung von der Renteversicherungspflicht” zur Kenntnis genommen .Mir ist bekannt dass der Befreiung für alle von mir zeitgleich ausgeübten geringfügig entlohnten Beschäftigungen gilt und für die Dauer der Beschäftigung bindend ist;eine Rücknahme ist nicht möglich.Ich verpflichte mich ,alle weiteren Arbeitgeber,bei denen ich eine geringfügig entlohnte Beschäftigung ausübe über diesen Befreiungsantrag zu informieren…..Va multumesc anticipat

 18. Alooo ma aude si pe mine cineva?

 19. Buna ziua.

  Cand fac Einkommensteuererklärung pot sa mentionez si de chitantele limba in romana/engleza?

  Pana sa ma angajez in Germania am facut o serie de drumuri la interviuri, iar biletele sunt in limba romana sau engleza. De asemenea am mai platit o taxa la o institutie din Germania prin serviciul homebank, iar chitanta e tot in romana.

  Tin sa mentionez ca pentru fiecare bilet/chitanta am cate o “adeverinta” in germana in care se stipuleaza ca trebuie sa platesc suma X la institutia Y sau ca sunt invitat la interviu in data X, in cazul biletelor.

  Cum e procesul de Einkommensteuererklärung? L-as putea face singur pe elster.de de exemplu sau ar fi indicat sa apelez la un Steuerberater?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 20. Domnule Iulian v-am rugat si eu ceva mai sus…..la toată lumea răspundeți numai mie nu,v-am deranjat cu ceva?

 21. Bună ziua,
  Fiți va rog amabil, am auzit de la mai multe persoane atât nemți cât și români, că există un ajutor financiar de 1000-1500€ care se oferă viitoarei mămici, înainte de a naște copilul cu aproximativ o lună, în vederea creării unui mediu benefic pt copil ( mobilarea camerei copilului, cărucior.etc.) Aș dori să știu dacă acest ajutor există, dacă are un termen în care să fac cererea și la ce instituție ar trebui să mă adresez.
  Mulțumesc anticipat.

 22. buna ziua ce drepturi ar avea familia din romania in cazul unui deces la locul de munca

  • Depinde foarte mult daca vorbim de deces in urma unui accident de munca sau nu.
   Daca vorbim de un deces survenit doar prin conjunctura la locul de munca, atunci drepturile sunt limitate – putem vorbi aici de o pensie de urmas pentru apartinatori.
   Daca vorbim de un accident de munca, atunci v-as sfatui sa mergeti urgent la un avocat.
   Cele bune!

 23. Buna , am si eu o problema daca ma puteti ajuta cu un sfat: eu am lucrat 1 an si 2 luni la o firma de cabluri , iar acum am ramas insarcinata , cand am aflat am fost la doctor si mi.a dat o foaie in care scria ca nasc pe 11.07.2016 si ca pot sa mai lucrez pana pe 29.05.2016. Eu am dat foaia patronului si a zis ca trb sa se intereseze el nu stiu unde cat pot sa mai stau si pe urma “vechi”. La munca am fost in continuare , am mai stat si acasa ca e mai putin de munca si azi i.a dat la un coleg un plic sa mi.l dea si in el era concedierea mea dar nu scrie motivul. Are dreptul sa ma dea afara asa pur si simplu dupa un an ptr ca am ramas insarcinata? Daca nu unde as putea sa ma duc si ce trb sa fac? Va multumesc.

  • Ce fel de contract de munca ati avut, ce scrie mai exact pe preaviz?
   Trimiteti o copie scanata dupa preaviz la office@consgero.com
   Concedierea unei femei insarcinate este interzisa, cu unele mici exceptii (dar si aici e necesara o aprobare mai intai).
   In orice caz, urgent la Arbeitsgericht deschideti un conflict de munca, aveti 3 saptamani la dispozitie. Este discutabila si masura prin care vi se aduce la cunostinta preavizul – fie trebuie sa semnati de primire, fie vi se trimite prin posta cu confirmare de primire. Asa sa va trimita printr-un coleg, sunt povesti.
   Urgent actionati, contrar va vor fi afectate drepturile financiare pentru perioada de crestere a copilului precum si asigurarea medicala, foarte importanta pe perioada sarcinii. Aveti obligatia sa informati imediat Arbeitsamt-ul – aveti 3 zile la dispozitie din momentul in care ati luat la cunostinta de concediere, contrar puteti primi un Sperrzeit la plata suportului social la care aveti dreptul.
   Cele bune!

   • Buna Ziua,mA puteti lamuri si pe Mine ce vrea Sa zică textul de mai jos…

    Hiermit beantrage ich die Befreiung von der Versicherungspflicht in der Renteversicherung in Rahmen meiner geringfügig entlohnten Bescheäftigung und verzichte damit auf den Erwerb von Pflichtbeitragszeiten.Ich habe die Hinweise auf dem “Merkblatt über die möglichen Folgen einer Befreiung von der Renteversicherungspflicht” zur Kenntnis genommen .Mir ist bekannt dass der Befreiung für alle von mir zeitgleich ausgeübten geringfügig entlohnten Beschäftigungen gilt und für die Dauer der Beschäftigung bindend ist;eine Rücknahme ist nicht möglich.Ich verpflichte mich ,alle weiteren Arbeitgeber,bei denen ich eine geringfügig entlohnte Beschäftigung ausübe über diesen Befreiungsantrag zu informieren…..Va multumesc anticipat

   • Este o cerere de scutire la contributiile de pensie, motivul fiind venitul redus.
    Cele bune!

   • Va multumesc o Zi buna

  • Am vazut preavizul dumneavoastra si va recomand sa mergeti urgent la Arbeitsgericht pentru deschiderea unui conflictde munca.
   2 motive:
   – perioada de preaviz – vi se acorda o perioada de preaviz de 2 saptamani, in mod normal ar fi 4 fata de sfarsitul lunii. Pe 15 noiembrie ati fost notificata de concedierea cu efect incepand de la 1 dec. Angajatorul totusi mentioneaza faptul ca 1 dec sau urmatoarea data posibila, aceasta fiind 31 ianuarie, Dar:
   – concedierea invoca motive operationale – reducerea comenzilor. In practica e greu de demonstrat. In plus angajatorul ar fi avut nevoie de o aprobare speciala pentru concedierea unai angajate insarcinate din motive operationale – Behördliche Ausnahmegenehmigung. In practica singurele motive operationale ce stau in picioare ar fi in cazurile de insolventa.
   Cele bune si urgent la tribunal! Ar fi totusi indicat sa vorbiti cu angajatorul inainte de a actiona, sa ii puneti in vedere aceste lucruri, dar nu intarziati, vorbim de 1-2 zile maxim (o intuitie personala judecand dupa antetul firmei :)). Intre timp treceti si pe la Arbeitsamt sa notificati concedierea.

   • Chiar va rog sa ne scrieti cum decurg lucrurile. Cele bune!

   • Buna ziua , eu am mai scris la dvs in decembrie si v.am intrebat ce pot sa fac deoarece patronul unde munceam m.a dat afara dupa ce I. Am zis ca sunt insarcinata. Vreau sa va zic ca am fost la tribunal , iar pe 9 martie am termin. Acum as vrea sa va intreb este posibil , ca de la tribunal sa imi zica ca trebuie sa ma intorc la munca si sa stau cum era normal pana pe 29 mai?

 24. Buna seara , am si eu o problema : am lucrat 1 an si 2 luni la o firma de cabluri iar acum am aflat ca sunt insarcinata , am fost la doctor si mi.a dat o foaie ca sa o duc la munca in care scria cand trb sa nasc si pana cand pOt sa lucrez. Dar azi patronu mi.a trm printr.un coleg un plic in care era concedierea mea dar nu scrie pe ce Motiv. Poate dupa un an sa ma dea afara pur si simplu ptr ca am ramas insarcinata?

  • Concedierea este ilegala. Daca ati anuntat ca sunteti insarcinata, nu va poate da afara. Mergeti urgent la Arbeitsamt si povestiti-le ce ati patit si cu siguranta patronul va fi pus la punct.

 25. Buna ziua , am si eu o problema: am lucrat la o firma de cabluri 1 an si 2 luni , am aflat ca sunt insarcinata si cand am fost la control , doctoru mi.a dat o foaie sa o dau la munca in care scria data cand o sa nasc si data pana cand mai pot sa lucrez. Acum noi nu prea avem de munca si stam mai mult acasa si ieri m.am trezit ca Mi. A trm patronu concedierea print. Un coleg. Poate sa ma dea afara asa pur si simplu dupa un an ptr ca am ramas insarcinata? Si ce pot sa fac unde sa ma duc? Va multumesc!

 26. Buna ziua , am si eu o problema: lucrez de 1 an si 2 luni la o fabrica de cabluri , acum 3 saptamani am aflat ca sunt insarcinata am fost la doctor la control si doctorul mi.a dat o foaie in care scrie cand ar trb sa nasc si pana cand pOt lucra , si aceea foaie mi.a zis sa o duc la Patron. Eu I. Am dat foaia I. Am zis ca sunt insarcinata si el a zis ca trb sa se intereseze cat pot sa mai lucrez si pe urma “vechi”. Acum find mai putin de munca mai mult stam acasa si ieri m.am trezit ca Mi. A trm concedierea printr.un coleg. Este normal sa ma dea afara asa pur si simplu dupa un an ca am ramas insarcinata? Ce trb sa fac si unde sa ma duc? Va multumesc!

 27. Suntem un cuplu stabilit aici in Germania din august si luna aceasta ne expira la amandoi contractul de munca cu zeitarbeitsfirma. Intrebarea mea este urmatoarea : ce trebuie sa facem pentru a nu plati asigurarea medicala? Mentionez faptul ca am renuntat amandoi la jobcenter si la arbeitsamt la recomandarea unora deoarece inainte de stabilirea definitiva aici am lucrat fara acte si am declarat aceste lucruri nestiind de ce consecinte vor urma. Am dori sa plecam in tara de sarbatori si sa revenim la anul. Este valabila o asigurare de sanatate incheiata in Ro fara a face abmelden aici in Germania?

  • @Lazar Marcela Cand credeam ca am vazut toate agerimile pe care le fac romanii am observat (din nou) ca m-am inselat.
   Cand cereti sfaturi dati si dvs. mai multe detalii: cui, ce si cand ati declarat ca ati muncit la negru ?
   Daca ati avut contract legal pe macar 12luni in ultimele 24 atunci puteti merge la Arbeitsamt si cere somaj, ei va vor plati si asigurarile de sanatate, nu conteaza ce ati facut inainte.
   Daca nu ati avut cele de mai sus si aveti inregistrarea (Anmeldung) doar din august anul acesta, atunci nimeni nu o sa va plateasca nici o asigurare sau somaj, trebuie sa dati dvs. din buzunar minimum de contributie voluntara de 135EUR/luna sau pe acolo pentru asigurarea de sanatate.
   Deoarece nu mai conteaza prea mult cata perioada ati fost inregistrati in Germania, cum conta inainte la obtinerea permiselor de munca, puteti face Abmeldung la primarie ca nu mai sunteti rezidenti in Germania, anuntati IN SCRIS casa de asigurari de sanatate germana ca sa inchida asigurarea existenta, mergeti in Romania si va faceti o asigurare de sanatate in sistemul public si la primavara sau cand gasiti de munca reveniti, faceti din nou Anmeldung si reluati asigurarea germana.
   La plecarea din Romania nu uitati sa ridicati formularul S2 de la casa de asigurari de sanatate cand va inchideti asigurarea ca sa va puteti reinscrie in Germania.

   • Lazar Marcela

    In luna august a acesti an am hotarat sa ne stabilim definitiv aici, deci nu avem inca 12 luni lucrate . A declarat altcineva in locul nostru ca noi nu stim sa vorbim foarte bine nestiind legile de aici la Arbeitsamt si la jobcenter faptul ca am lucrat inainte fara nici un fel contract la ei in tara. Drept urmare cand am anuntat la Arbeitsamt ca mi se incheie contractul de munca cu zeitarbeitsfirma ei mi-au cerut acte de la jobul anterior pe care l-am declarat in necunostinta de cauza si nestiind ca urmarile sunt grave. Asa ca am fost sfatuita sa renunt la ei si sa merg pe cont propriu sa imi caut de lucru. Dar cum se apropie sarbatorile toti spun ca nu au nevoie acum ci din ianuarie. Pot sa fac abmelden doar pentru o luna? Precizez faptul ca si casa de sanatate s-a sesizat imediat si mi-a cerut dovada ca am avut asigurare aici sau in Ro pentru perioada pe care am declarat-o ca am lucrat in Germania. Asa ca au zis ca voi fii buna de plata pentru perioada anterioara. Din acest motiv am intrebat ce trebuie facut.Si cum foarte greu se obtine o locuinta aici in Germania nu stiu care ar fii calea cea mai buna.Multumesc!

 28. Buna ziua.locuiesc si muncesc in Germania din 28 Noiembrie 2014.in luna iunie 2015 am acasa in concediu si am adus cu mine sotul si baiatul in varsta de 15 ani,la sf.lunii iulie am depus actele pt alocatie.nu am primit nici un raspuns de la ei pana azi 9 dec.Am primit o scrisoare in care imi cer “eine Kopie der Festsetzung des Kindergeldes in Rumanien”.Problema este ca eu nu inteleg exact ce imi cer si nici nu mai am nici un act original in afara de ce am trimis.Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce trebuie sa fac.Multumesc

 29. Buna seara! Suntem o familie stabilita in Germania din 2014 luna iunie(sotul) respectiv septembrie (sotia si copilul).La inceput a lucrat sotul la o ruda cu salar bazic 450€ teoretic caci practic lua undeva 1000€ (550 ii lua in negru) si alocatia copilului de aici nu prea aveam cum sa ne descarcam asa ca am mers la Job Center si ni s-a acordat sansa de a primi niste banuti(noiembrie 2014) doar ca noi intre timp sa ne cautam de munca. De la 5 ianuarie 2015 am fost angajati amadoi la o firma de curatenie cu contract nedeterminat toate bune si frumoase (ne-am mutat intr-un apartment mai mare caci locuiam intr-unul foarte mic) pana in luna septembrie cand am aflat ca sunt insarcinata si ca nu mai am voie sa lucrez tin sa mentioned ca am lucrat pana pe 27 septembrie plus 2 saptamani de medical pana la 10 octombrie. Concediata inca nu am fost si nu stiu cum e cu asigurarea medicala daca eu nu mai lucrez si daca dupa nasterea voi beneficia de ceva banuti!!! Iar cheltuielile pe care le avem iarasi nu le putem acoperi cu un singur salar. Imi puteti da o parere,un sfat !!!

 30. Va salut cu mult respect.Va rog sa ma ajutati cu privire la modul si dreptul pe care il am de a ma stabilii pt. o vreme in Germania.Mentionez faptul ca baiatul meu cu familia e stabilit in Germania,are loc de munca nedeterminat si detine casa lui proprie unde locuieste impreuna cu familia .Am 61 ani si as fi dispus sa imi gasesc un loc de munca,dar nu stiu germana,meseria mea e in domeniul conf. imbracaminte.As locui pt. o vreme cu baiatul meu pana imi gasesc un job pt. a ma descurca singur.Va multumesc si astept cu nerabdare sfatul dv.Va doresc multa sanatate.

 31. Buna ziua,si va multumim ca aveti timp sa ne raspunde-ti.Avem un an de cand suntem in germania cu intreaga familie,eu ,sotul si copii.Ma gandesc sa o aducsi pe mama mea fiindca mi-e greu sa stiu ca a ramas pustiita fara noi acolo .Va intreb daca are drept de asigurare pentru sanatate ,sau trebuie sa platim ceva noi, ea are pensie de urmas,credeti ca daca i se recalculeaza pensia .?va doresc o zi frumoasa si sa stiti ca datorita informatiilor dv-stra am reusit sa urmam un drum sigur pentru a fi astazi aici.

  • Daca are statut de pensionar in Romania, atunci poate proceda la transferul asigurarii de sanatate prin intermediul formularului european S3, in Germania.
   Cele bune!

 32. Buna ziua! Lucrez de un an in Germania, Baden-Württemberg, in baza unui contract de munca pe perioada determinata ce va expira la data de 31 ianuarie 2016.Angajatorul doreste prelungirea contractului de munca, insa eu nu mai doresc acest lucru.M-am inscris la cursurile de limba germana B1 si B2 la Volkshochschule si am depus documentele pentru recunoasterea diplomei de bacalaureat la Regierungspräsidium Stuttgart, urmand sa fac si demersurile pentru recunoasterea diplomei de licenta.La final doresc sa fac Ausbildung.Intrebarea mea este daca pot beneficia de ajutor de somaj in urmatoarea perioada , pana la finalizarea cursurilor de limbar; avand in vedere faptul ca eu nu mai doresc prelungirea contractului de munca.Angajatorul a achitat toate contributiile.Multumesc!

 33. Bună ziua tuturor!
  Am o problema mai delicata. In urma divortului in Romania am o sentința definitiva, irevocabila si cu titlu executoriu. Copilul este inca la tatăl sau in Germania. Pe ce motiv ar putea fi respinsă cererea de executare in Germania?

 34. Buna ziua!As vrea sa imi depun demisia de la actualul loc de munca unde lucrez de peste un an si jumatate si nu stiu daca pot beneficia de somaj in cazul in care imi depun demisia si nu sunt concediata.
  Multumesc!!!

 35. buna seara. si eu la rand cu o intrebare: copiilor mei minori le-a expirat pasapoartele romanesti,as putea sa le fac altceva valabil doar pt.teritoriul Germaniei? Nu dispun de 500 euro acum si ma gandeam sa le fac ceva la Gemainde … Stiti ceva amanunte? Cum s-ar numi asa ceva?
  Va multumesc mult !

 36. Buna ma numesc Ioan M si am cateva intrebari pt dvs.Am muncit la o firma in germania la care nu mi s a platit concediul pe 2014 -2015 ,peste 300 de ore de munca neplatite am mers la un advocat dupa indrumarea unora in iulie 2015 si procesul a avut loc acuma la care mi sa spus ca nu se mai poate rezolva nimic ca e prea tarziu.Daca se mai poate face ceva in rezolvarea problemei. Va multumesc anticipat.

 37. Buna ziua,
  Nu stiu daca s-a primit emailul trimis mai devreme,Revin cu intrebarea ,daca puteti sa-mi spuneti daca exista o lege a incapacitatii de plata sau a insolventei in germania ,pt o firma germana care nu-si plateste facturile in totalitate pentru serviciile executate,in baza unui contract .Stiu ca exista o perioada de 15 zile maxim pt plata facturilor recunoscute.Daca nu sunt platite este caz penal.Va multumesc anticipat

  • @Peter
   Daca o factura nu este platita este caz penal? De unde le scoti tataie?

   • Nu , daca nu declari incapacitatea de plata sau insolventa in 15 zile este penal.Plata facturilor se rezolva comercial.Culmea este ca a platit partial din toate facturile.

 38. Buna ziua.
  Am si eu o intrebare si sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns:
  Eu lucrez in Germania de un an si 5 luni cu contract de munca legal si cu toate taxele platite la zi, din data de 08.01.2016 sunt in germania impreuna cu familia si locuiesc cu chirie , sotia mea este insarcinata in 8 saptamani si nu a lucrat in germania aici a realizat ca este insarcinata. Dorim sa stim cum putem sa platim asigurare medicala in germania , care sunt pasii de urmat si cat ar costa nasterea tinand cont ca eu lucrez in continuare fara intrerupere cu acte inregula

  • Va duceti urgent la casa de asigurari unde sunteti dumneavoastra asigurat si va coasigurati restul familiei – conditie ca acestia sa aiba anmeldung in aceeasi locuinta unde sunteti inregistrat si dumneavoastra. Nu va costa nimic in plus, dar mergeti urgent.
   Cele bune!

 39. Popa Madalina Geanina

  Buna seara! As dori sa sa va adreseaz o intrebare. Lucrez de 8 luni la o firma de cabluri si am ramas in sarcinat nu am fost la doctor pana acum pentru ca nu am avut posibilitatea dar seful meu nu stie inca in aceasi fabrica lucreaza si sotul meu. As vrea sa stiu daca ma da afara eu am vreun drap? Are dreptul sa ma dea afara pentru simplu motiv ca sunt insarcinata?

  • Popa Madalina Geanina

   Buna seara! Ma numesc Madalina si sunt in germania de 8 luni si lucrez la o fabrica de cabluti din 06.06.2015 si sunt insarcinata in 5 luni patronul unde lucrez si eu si sotul meu este turc si as vrea sa stiu daca ma da afara am vreun drept dupa 8 luni de lucru? Va multumec!

   • Dupa doar 8 luni drepturile la asistenta sociala sunt destul de limitate, dreptul la somaj este conditionat de un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 iar pentru ajutorul social – Hartz IV – este luat in calcul si venitul sotului.
    Dar totusi, fiind insarcinata, nu puteti fi concediata. Dar nu confundati concedierea cu expirarea la termen a contractului de munca – ex. contract de munca determinat pe 12 luni – angajatorul nu poate fi obligat sa va ofere un nou contract de munca.
    Este esential sa va cunoasteti drepturile, informati-va de tot ce inseamna sarcina si nasterea, pornind de la situatia dumneavoastra – protectia angajatei gravide la locul de munca.
    Cele bune si mult succes!

 40. Buna ziua! Doresc o indrumare in legatura cu asigurarea de sanatate in germania.Am inchiriat o locuinta de 3 sap si dupa care am inceput sa caut de lucru,inca nu am gasit deoarece cere sa sti germana.Mai nou am auzit ca trebuie sa platesc asigurarea de sanatate chiar daca nu mi-am gasit job.Ma gandesc sa plec din Germania acum ,dar nu vreau sa ma trezesc cu datorii la asigurari cu toate ca nu m-am asigurat in aceste 3 sapt.Ce trebuie sa fac :Doresc o indrumare

  • @mili In Germania asigurarea de sanatate este obligatorie, indiferent daca aveti sau nu de lucru. Daca nu lucrati si sunteti beneficiar de asigurari sociale atunci costul asigurarii este preluat de acestia, dar dvs. sunteti de prea putina vreme aici pentru a fi cazul.
   Oricum, asigurarea de sanatate din Romania (cardul european /asigurare turistica) este valabila in Germania pentru o perioada de maxim 90 de zile dupa care primaria unde v-ati inregistrat o sa va ceara sa dovediti ca aveti o asigurare germana precum si sursele de subzistenta (venituri).
   Pe scurt, inca puteti sta pe asigurarea de sanatate din Romania ca mai sus daca o aveti, daca nu, e problema mare si va recomand sa nu va jucati cu asta, nemtii sunt foarte stricti.
   Mai mult, daca aveti bani puteti sa va faceti o asigurare voluntara in casele de asigurari publice sau private, dar va costa peste 160EUR/luna.
   Ati ales un moment nepotrivit sa veniti in iarna, slujbele sunt greu de gasit si cheltuielile mari, in orice caz, daca va hotarati sa va intoarceti nu uitati sub nici o forma sa faceti Abmeldung (dez-inregistrare) de la primaria unde v-ati inregistrat (Anmeldung) sau situatia se va inrautati cand va veti intoarce, trebuind sa platiti din urma.
   Abmeldung este gratuit, nu trebuie decat sa va duceti la primarie si sa declarati, eventual completand un formulat unde veti fi ajutat dar nu neglijati.

 41. buna ziua ! va rog sa-mi spuna cineva care a avut astfel de situatii , sau cunoaste consecintele imposibilitatii de a ma prezenta la o invitatie la Arbeitsagentur , in situatia in care ma aflu in somaj , si daca pot decala cu circa 2 saptamani , avand probleme personale care ma impiedica sa dau curs acestei invitatii . multumesc si va urez o duminica placuta !

  • @Doru Degeratu Spre binele dvs. sper ca sunteti in Germania si nu ati plecat fara sa-i anuntati stand pe banii Arbeitsamt iarna in Romania cum fac multi. Ocazia asta a cam zburat odata cu sosirea milionelor de refugiati care vor bani.
   Pentru ca daca da si va prind, adio ajutor de somaj + restituirea ajutorului primit deja + amenda.
   Daca ati ratat un termen de intalnire dar sunteti in Germania si va prezentati la urmatoarea programare doar se reduce ajutorul primit.
   Ratarea trebuie anuntata inainte, nu ulterior, si motivata serios (ex. certificat medical, chemare la job interviu, citatie la politie sau tribunal).
   Nu cred ca fara a suna si vorbi direct cu ei puteti decala cu 2 saptamani, deoarece nici cei de la AA nu sint chiar militieni ca sa nu intelega ca sunteti plecat din tara, ca nici un somer nu e asa de “ocupat” cat sa nu poata lua autobuzul pana la AA timp de doua saptamani.
   EXCEPTII: Spitalizare cu imposibilitatea de deplasare, Asistare medicala ruda de gradul I (trebuie o tona de hartii) dovedit ca nu are pe nimeni sa o ajute s.a.m.d.
   Trebuie sa intelegeti ca treaba cu ajutorul de somaj in Germania e cam asa: sunteti ANGAJAT al AA cu sarcina de a va cauta de lucru pe banii lor, ei va platesc “salariul” si au dreptul sa va controleze si sa va “concedieze”, aveti 21 de zile lucratoare pe an de concediu daca aveti nevoie si ca la orice slujba trebuie anuntat cu 2 sapt inainte cat si cand vreti acel concediu. Drepturile vin si cu obligatii si desi aceste obligatii nu erau controlate cine stie ce, fiind traditie ca romanii sa-si petreaca iarna pe banii AA, acum Germania are mult prea multe guri de hranit ca sa mai inchida ochii.

  • Daca nu va prezentati, vi se va sista somajul pe o anumita perioada. In functie de gravitate poate fi intre 3-12 saptamani. Se poate evita lucrul acesta avand un motiv intemeiat. Luati legatura cu cei de la Arbeitsamt si vedeti daca puteti reprograma intalnirea.

 42. cum pot lua legatura cu domnul iulian sacara urgent stie cineva? an legatura cu alocatia copiilor an Germania,dosar refuzat, am termen o luna de zile sa mai pot face ceva, va rog.

 43. BUNA!Am cateva nelamuriri in legatura cu certificatele de nastere si casatorie,am completat actele pt schimbarea clasei de impozitare a sotului ca din noiembrie am venit si eu cu fata in Germania cand ne-am dus sa depunem actele ne-a spus ca actul nostru de casatorie nu e bun deoarece numele nostru nu-i la fel(PRECIZEZ eu mi-am pastrat numele de fata si sotul pe-al lui)si samergem in tara sa ne trecem amandoi pe acelasi nume ca aici in germania nu-i valabil,totusi e un document international (ne-am casatorit in 2011) ce ma sfatuiti mie mi se pare abuz avand in vedere ca am ami avut o experienta de genul la AOK am mers cu sotul sa ne treaca pe asigurare era una mai invarsta care se vedea ca nu avea chef de noi si ne-a trimis ca nu avem actele traduse in germana,am mers peste o saptamana inapoi cu aceleasi acte am picat la un baiat ok la ala nu i-a trebuit acte traduse sine-am inregistrat.de aceea ma poate lamuri cineva cu actul de casatorie ca nu mai inteleg nimic sa apelez la un avocat ca de acum nu moi marita din nou.LAND KREFELD DUISBURG

  • Luati din tara un extras multilingv al certificatului de casatorie, are statut de formular european, nu trebuie tradus sau apostilat.
   Ati nimerit cel mai probabil la un functionar fara chef de munca.
   Cele bune!

 44. Popa Madalina Geanina

  Buna seara! Eu si sotul meu am lucrat la o fabrica de cabluri,sotul meu si-a gasit in alta parte de munca am anuntat la fostul loc de munca sa isi dea demisia si ma chemat si pe mine cu el sa imi semnez si eu demisia dar nu inteleg un lucru ne-a zis ca trebuie sa mai lucram 2 saptamni la el ca daca nu o sa ne opreasca din salariu pentru ca nu ne-am bagat preaviz. Eu nu am vrut sa plec dar el ma concediaza din cauza ca pleaca sotul meu de acolo. E normal sa ma concedie si pe mine din cauza ca sotul si-a cerut demisia??

  • Perioada de preaviz este una normala, timp de 2 saptamani trebuie sa mai lucrati cu titlu de perioada de preaviz. Daca nu va respectati aceasta obligatie atunci angajatorul este indreptatit a face anumite retine cu titlu de daune.
   In privinta dumneavoastra nu ati inteles un lucru: nu sunteti concediata ci ati fost pusa sa va semnati demisia. Daca ati semnat deja atunci 2 saptamani aveti preaviz dupa care nu aveti dreptul nici la somaj. Daca nu ati semnat atunci sfatul meu este sa nu semnati, lasati angajatorul sa faca prima mutare.
   Cele bune!

 45. Popa Madalina Geanina

  Va-a scris acum cateva seri in legatura cu licul de munca si cu demisia. Sotul meu in aceasta seara a mers sa isi semneze demisia dar seful nostru ma cgemat si pe mine pentru am semna demisia. Eu vroiam sa merg la munca in cele doua saptamani de preaviz dar el ne-a zis ca nu ne opreste din bani si ca eu sa nu mai vin. Dar a spevificat i caz de nu gasesc de munca ca ma pot intoarce inapoi la el la firma. Va multumesc pentru sfat!

 46. Buna ziua, sunt din Bistrita si am 8 copii si vreau sa plec in Germani . Cum as putea sa-mi gasesc o locuinta sa stau cu copii ! Si ce ar trebui sa fac ,cu cine as putea sa iau legatura .?

 47. buna ziua am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva …Am lucrat un an si 3 luni la un hotel cu contract de munca dar din luna august nu mi sa mai dat adeverinta de salariu …..i am cerut sefei mele si mereu imi spune o sa ti le dau si au trecut 6 luni in care nu mi le a mai dat ……SI IN PLUS FATA DE ASTA SUNT INCADRATA CU 4 ATATA TIMP CAT SUNT MARITATA SI AM SI UN COPIL DIN CE STIU EU AR FII TREBUIT SA FIU INCADRATA CU NR 3…..UNDE MA POT ADRESA VA ROG DACA MA POATE AJUTA CINEVA…..VA MULTUMESC MULT DE TOT.

 48. Buna ziua va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu o informatie .Lucrez la un hotel din luna octombrie 2014 din luna August sefa mea nu mai vrea sa mi dea longtetel ……unde ma pot adresa pentru a mi le scoate singura …..SI inca o problema clasa de incadrare mi a trecut o nr 4 atata timp cat sunt maritata si am si un copil din cate stiu ma incadram la nr 3……unde pot face o plangere pt asa ceva….Va multumesc

  • Clasa de incadrare nu e problema angajatorului, acesta face calculele cu “datele clientului”, daca vreti o modificare a clasei atunci va duceti la finanzamt si aveti grija sa va modificati clasa.
   In privinta fluturasilor de salar – Lohnabrehnung – angajatorul are obligatia de a va inmana lunar calculul salarial. Va puteti adresa la Zoll de ex.
   Cele bune!

 49. VA MULTUMESC MULT DE TOT PT INFORMATIE.TOATE CELE BUNE.

 50. Va multumesc frumos pt raspun …toate cele bune.

 51. Buna ziua , eu am scris in luna noiembrie si decembrie la dvs , dupa ce patronu m.a dat afara cand l.am anuntat ca sunt insarcinata si mi.ati zis sa ma duc la tribunal sa deschid un conflict de munca. Vreau sa zic ca am fost ieri la tribunal si nu I. A zis absolut nimic procuroru decat ca sa ma plateasca pe luna decembrie si sa fim de acord ca pe 31 decembrie sa se Termine tot din ambele parti si sa imi de.a o recomandare pozitiva. Eu am intr daca refuz si merg mai departe ce se intampla si mi s.a zis ca nu se stie daca am castig de cauza pe lunile urmatoare . Este corect asa ceva? Va multumesc

  • Legea prevede clar, este interzisa concedierea femeilor insarcinate (cu o mica exceptie – aprobarea de la Agentur fur Arbeit).
   Mi-e greu sa cred ca ati vorbit cu un procuror, cel mai probabil cu un grefier. Deschideti conflict de munca si solicitati suport pentru plata unui avocat.
   Cele bune!

 52. BUNA ZIUA , MA INTERESEAZA UN APARTAMENT IN AUGSBURG/ OBERHAUSEN , SOTUL LUCREAZA IN AUGSBURG NU STIE LIMBA
  GERMANA , VA LAS NR. TEL. AL SOTULUI 004915163942824 DACA NE PUTETI AJUTA , MULTUMESC

 53. Am o problema de natura juridica la care caut un raspuns. Acum 3 saptamani s-a spart caloriferul din dormitor si a inundat camera pe o portiune de 2 metri patrati. Parchetul pe respectiva suprafata s-a umflat si trebuie schimbat. Asta s-a intamplat noaptea,iar eu am observat dimineata cand m-am trezit. Am anuntat imediat proprietarul ca din calorifer curge apa. Abia dupa 3 saptamani, 7 telefoane,o scrisoare oficiala si un email a schimbat caloriferul. Intre timp eu stateam cu ligheanul sub calorifer si ma trezeam noaptea din 3 in 3 ore sa vars apa. Acum se pune problema repararii parchetului. Eu nu am Hausratversicherung, iar proprietarul nu vrea sa plateasca inlocuirea parchetului,motivand ca aceste costuri ar trebui preluate de asigurarea mea. Nu mi se pare corect, deoarece eu nu sunt vinovat de stricarea parchetului, ci cauza o reprezinta caloriferul stricat. Are dreptate proprietarul`? Cum ar trebui sa procedez?

 54. Doresc sa cumpar o masina de la o persoana privata din Germania.Cum se procedeaza,ce acte sunt necesare? Mentionez ca vreau s-o trec pe numele meu tot aici in Germania si nu cunosc pasii.Multumesc!!!

  • Presupunem ca sunteti absolut sigura in privinta masinii.
   Nu cumparati decat daca respectivul vanzator este si proprietarul in acte al masinii.
   In primul rand faceti un contract de vanzare al masinii in care sa apara obligatoriu datele masinii – in special VIN-ul, data primei inmatriculari si obligatoriu numarul de kilometri al masinii in momentul vanzarii. E de preferat ca respectivul sa confirme pe respectivul contract primirea banilor pentru autoturism.
   Preluati masina, cele 2 chei, cartea masinii – Brief-ul mare – si certificatul de inmatriculare – Brief-ul mic.
   Va faceti o asigurare si mergeti la inmatriculari. Masina trebuie sa aiba inspectia tehnica valabila la momentul inmatricularii – nici nu e recomandat sa o achizitionati daca inspectia nu mai este valabila, e un bun semn ca masina are ceva probleme asunse.
   Cele bune!

 55. Fiica mea e studenta in Germania.Studenti romani din strainatate nu mai beneficiaza de cardul european de sanatate deoarece cf reg european883/2004 statul roman le spune sa se asigure in tara de rezidenta,Consider ca e un abuz deoarece in acest regulament se precizeaza la principii pct16 ca in interiorul Comunitatii asig de securitate nu trebuie sa depinda de locul de rezidenta.Am platit asigurari pentru fiica mea pana in iunie2016(ca persoana fara venit)Statul roman a refuzat emiterea cardului european de sanatate,iar in Germania cand a vrut sa se asigure i sa spus ca nu se poate deoarece e asigurata intr-un stat membru UE(nici macar privat cf reg 883 art14)Pana la urma i s-a emis un certificat provizoriu de inlocuire a cardului de sanatate,Acum fiica mea si-a rupt piciorul si a suportat o interventie chirurgicala (astazi). Spitatul a spus ca e bun acest certificat si a pus-o sa-si aleaga o firma de asigurari de sanatate germana(din cate am inteles sa o reprezinte)Intrebarea si rugamintea mea este daca eu va trebui sa achit ceva?(avem un singur salariu romanesc si inca o fetita care se pregateste pt facultate,deci ne-ar fii f greu)Multumesc.

  • Folosirea cardului european de asigurat e o inventie pur romaneasca, deoarece doar in Romania se elibereaza dupa ureche si nimeni nu verifica actele, se poate plati asigurarea retroactiv, etc. Dar se pare ca de la 1 ianuarie 2016 s-au schimbat multe in aceasta privinta.
   Pentru studenti exista in germania asigurarea medicala voluntara – Freiwillige Krankenversicherung, 75,04 Euro + Zusatzbeitrag-ul casei alese, pe luna.
   Cele bune!

 56. Mirela Floricel

  Buna ziua!
  Ma numesc Mirela Floricel, locuiesc in Furth, langa Nuremberg impreuna cu sotul meu. Am doi copii, ambii locuiesc impreuna cu parintii mei in romania. Parintii mei nu beneficiaza de nici un venit, nici macar pensie pentru ca nu au varsta necesara. Noi trebuie sa-i intretinem pe toti. Lucrez in germania de anul trecut din luna martie. Vreau sa stiu daca pot beneficia de alocatie pentru copii si cum o pot obtine. Va multumesc.

 57. Bună ziua. Mă numesc Cristi. Vă deranjez cu o întrebare.
  Locuiesc cu chirie de un an. La închirierea apartamentului mi s-a spus că am și Keller-ul ,care nu e trecut pe contract ca spatiu inchiriat, dar e trecut pe contract că mi-a fost inmanata cheia de la Keller. Între timp s-a schimbat proprietarul (frate cu cel anterior). Cel din urmă cere acum după un an o taxă pt a mai folosii în continuare Keller-ul.

  Întrebarea mea este : sa plătesc această taxă sau nu ?

  Mulțumesc anticipat și sper să-mi raspundeti.

  Cristi.

  • Sfatul meu direct: NU.
   Aveti asigurare de avocat? V-as recomanda una urgent, fara perioada de asteptare.
   Cele bune!

   • Mulțumesc pentru răspuns. Puteți să-mi dați detalii în ce constă o asigurare de avocat și cât costă această asigurare. Adresa mea de mail esta :borhidancristi@yahoo.com.

    Stimă. Cristi

   • Rechtsschutzversicherung – o asigurare buna este undeva intre 250-500 euro anual, depinzand de ce componente de asigurare alegeti (munca, locuinta, privat, trafic, lucrator independent), daca optati pentru o fransiza per eveniment, daca vorbim de asigurare individuala sau pe familie, etc.

 58. BUn gasit,
  Stimate Domnule Iulian,puteti va rog sa-mi explicati pe scurt ce inseamna Pflegegeld?Va multumesc

 59. Domnule Iulian,
  As fi si eu interesata de o asigurare de avocat.Am auzit de firma Deurag. Ati auzit cumva si dumneavoastra de ei?Ati putea sa-mi recomandat eventual o firma fara perioada de asteptare?Va doresc toate cele bune

 60. Buna ziua,se aude vorbind ca romanii care lucrează în Germania dar își cresc copiii în România,nu vor mai beneficia de alocațiile de stat date de Germania ,este adevărat?
  Dacă dosarul nostru este depus deja de 4luni,ptr a lua si din urmă ,din 2014 de când a început să lucreze cu gewerbe,în cazul aprobării acestei legi,mă intreb oare vom primi banii din urma?
  Va mulțumesc

  • Va rog frumos sa ma ajutati cu un br de telefon / Nume al unui Notar care stie legiile ambelor tari ( Ro -Germ ) , sau al unui notar care roman din Germania .Ma intereseaza exact zona Bayern Nu am gasit , poate stie careva , daca nu si alt land in apropiere de Bayern .
   Multumesc anticipat

 61. Va rog , daca stie cineva unde fasesc un NOTAR care vb romana in Bayern sau landurile din apropiere
  Multumes. anticipat

  • Pentru ce va trebuie notar?
   In functie de ce act doriti sa intocmiti, va adresati la notar sau la consulat.

   • Doresc sa intru in contact cu un notar in leg cu un Trennung – Scheidungvereinbarung .Stiti va rog un Notar care vb / citeste romaneste in Germ in apropiere de Bayern ?

 62. Slabe sanse sa gasiti asa ceva.
  Povestiti putin situatia dumneavoastra. Parerea mea este ca ceea ce aveti nevoie nu se rezolva la notar in Germania.

 63. Buna ziua, as vrea si eu sa stiu cum ar trebui sa procedez daca vreau sa trec de la asigurarea mea , care o am la KKH si care este platita acum de arbeitsamt deoarece sunt in somaj, pe asigurarea sotului la AOK , deoarece eu sunt insarcinata in 6 luni si am inteles ca asigurarea care o am acum nu imi asigura nasterea. Si daca trec pe asigurarea lui imi mai plateste Mutterschutz pe urma dupa ce termin somaju? Ca acum normal asa mi.au zis iau somaj pana pe 29 mai sI dupa aceea 6 saptamani Mutterschutz de la KKH . Imi platesc cei de la AOK pe urma? Va multumesc.

  • Mutterschaftsgeld nu primiti de la nimeni, doar de la Bundesversicherung puteti primi un pausal de cca. 250 euro doar in anumite conditii. Mutterschaftsgeld pentru perioada de Mutterschutz este doar pentru persoanele angajate.
   Pentru schimbarea asigurarii – contactati AOK-ul direct.
   Cele bune!

   • Pai eu am lucrat un an si doua luni si m.a dat afara si acum sunt in somaj si de la somaj asa mi.au zis ca iau 6 saptamani Mutterschutz Geld. Va multumesc mult ptr raspuns.

 64. Buna seara! Sunt insarcinata cu al doilea copil in 28 saptamani,primul copil are 2 anisori si 5 luni, sotul lucreaza iar eu sunt in Elternzeit. Am auzit ca de la Jobcenter se da un ajutor “Einmalige Leistungen” pentru copilasii nou-nascuti dar si pentru gravide (bani pentru hainute,pentru patut, pentru haine de gravide…). Actele necesare sunt: Mutterpass, contract apartament si banii care intra in casa. Intrebarea mea este: De acest ajutor beneficeaza doar persoanele care sunt pe banii statului? Va multumesc!

 65. Buna ziua!
  Eu am urmatoarea problema, sunt in somaj Arbeitslogeld I pentru 8 luni de zile, somajul fiind de 700 de euro banii nu imi ajung sa ma intretin, chiria ma costa 450 euro si am apelat si la Jobcenter pentru a ma sustine cu bani de chirie. Am avut al doilea termin la Agentur für Arbeit si Berater-ul meu care ma prezint la el de fiecare data pe langa faptul ca nu vrea deloc sa-mi dea un curs de limba sa pot sa-mi fac recunoasterea diplomelor mele de studii, vrea sa ma trimita din nou la munca in Lager. Am si probleme de sanatate si i-am spus dar tot insista si nu ma ajuta deloc. Cum de alti auslanderi li s-au dat acest curs de integrare si mie nu vrea sa-mi dea, acuma la ultimul termin a spus ca daca am apelat la Jobcenter vrea sa raman la Jobcenter dar daca eu sunt Arbeitslogeld I cum este posibil asa ceva. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi ce sa fac, se poate sa renunt la Berater-ul asta si sa-mi dea altul cum pot sa procedez.
  Va multumesc!

 66. Buna ziua, eu am o istorie mai complicata si sper ca cineva sa ma poata lamuri si pe mine.
  Plecata din 2005 din tara, in Italia ca badanta, unde am lucrat pana in 2011, si unde in total am acumulat cam 2.5 ani de lucru legal( pana in 2007, la intrarea noastra in comunitate acest lucru era aproape imposibil, dar nici dupa, prea multi nu iti faceau contract)
  La pierderea ultimului loc , nemaigasind altul legal, am decis sa vin in Germania, unde era fiul meu, mai precis Hamburg. Acesta lucra in domeniul hotelier, ca mai toti romanii cu GEWERBE,Eu am sosit in aprilie 2012, putin timp dupa, iunie mai precis, firma l-a detasat definitiv la Dusseldorf, unde am primit un apartament cu 3 camere, ulterior am deschis si eu Gewerbe si am lucrat alaturi de el pana in februarie 2013, cand am renuntat, dat fiind ca acea munca era pentru mine, femeie de 50 de ani foarte obositoare.Din februarie pana in decembrie nu am mai gasit nimic potrivit pentru mine, si mentionez ca in tot acest timp nu am avut nici un fel de asigurare, mai ales ca pentru femei trecute de 50 de ani, preturile la asigurarile medicale sunt foarte mari(cele private)iar de stat nu se punea problema avand gewerbe.In decembrie 2013 am gasit sa lucrez la o familie de italieni, in ianuarie 2014 dupa cum stiti s-a primit dreptul la munca, deci am inchis gewerbe, si am mai gasit o alta familie unde mergeam asa ca am incheiat cu amandoua un contract de minijob de 450 euro, fara sa stiu ca acest contract de fapt nu acoperea nici un fel de asigurare medicala…precizez ca am fost la AOK pentru a deschide eu contract de asigurare si am avut surpriza sa mi se spuna ca trebuie sa platesc retroactiv toata perioada de cand stateam in germania , adica in total vreo 3.800 de euro , impartiti lunar ar fi venit 160 din urma plus 160 curenti, in total un 320 de euro lunar, lucru imposibil eu castigand doar 450.
  Nenorocirea a venit in octombrie 2014, cand am facut o criza puternica acasa la angajator, fapt care m-a purtat de urgenta la spital, unde nu mi-au facut nimic pana nu a venit cineva sa plateasca 2000 de euro( la iesirea di spital factura s-a ridicat la 2800)aceasta nefiind ultima interventie care ar fi trebuit sa o fac.Cineva din spital ne-a trimis la job center sa cer ajutor social…eu as fi vrut doar ajutor pentru asugurarea medicala, dar din pacate acolo nu mi-au dat nimic, exact pentru ca nu aveam asigurare medicala.
  acum , precizez ca in tot acest timp din 2005 pana in 2014 asigurarea mea din tara incetase, nefiind nimeni care sa o plateasca
  Intoarsa in februarie 2015 la control, am aflat ca interventia care trebuia sa o fac nu mai putea fi amanata, deci am decis sa o fac in Romania, in Germania fiind imposibil di cauza pretului…am redeschis asigurarile , am platit ultimile 6 luni deci ar veni cam august 2014 si de atunci trimit bani la cineva care se ocupa de plata lor, sperand ca fiind asigurata acasa as fi putut transfera aceasta asigurare in germania, dar din pacate intervine din nou plata intregii perioade retroactive , de la sosirea in germania.
  Intre timp, necazurile nu s-au terminat, ba au culminat cu caderea mea acum 3 saptamani, si ruperea mainii stangi….5 saptamani de ghips cu stare acasa fara un loc de munca, si fara asigurare..cred ca va dati seama ce inseamna asta…am mers pentru a treia oara la job center pentru a solicita un ajutor, am fost si la arbeitcenter, de unde mi s-a raspuns ca nu pot beneficia de nici un fel de ajutor pentru ca nu am platit in tot acest timp nici un fel de taxe statului german….nici macar pentru a urma cursurile de inegrare, cursuri care ar trebui sa le platesc di buzunar , si nu pot, pentru ca intre timp din cele 2 locuri de munca am ramas doar cu unul.
  Acum , dupa toata istoria asta, vin si intreb pe cineva, cardul de sanatate european ,care mai nou am inteles ca s-a prelungit la 12 luni, mi-ar putea ajuta in conditiile mele de rezident de atatia ani in germania?
  Si daca nu, ce ma puteti sfatui sa fac, pentru am ajuns la o varsta in care am nevoie de medic mai des, si sincer sunt disperata…sau macar sa reusesc sa fac cursurile de limba si sa-mi gasesc de lucru cu contract intreg si taxe platite la zi, pentru fara limba nu pot face nimic, iar de una singura oricat am incercat, am invatat foarte putin.

 67. Dna. Manuela, asigurarile alea de sanatate se platesc cand sunteti sanatoasa ca sa nu platiti cand sunteti bolnava si aveti nevoie de medic, nu le platiti “degeaba” cum zic unii.
  Cine e bogat nu-i pasa de asigurare, ca are e bani sa-si plateasca ce operatie si tratament are nevoie.
  Cine e sarac si nu-si plateste asigurarile de sanatate intr-o tara cu medicina asa scumpa cum e Germania, este de o neglijenta criminala fata de el insusi.
  Dvs. ati ales sa fentati sistemul si sa nu platiti, acum trageti consecintele, aviz amatorilor.

 68. Manuela Carmen

  D-le Viorel, a spune cuiva care are nevoie de ajutor fara sa-i cunoasca realitatea, ca a fentat sistemul e o aberatie …nici macar nu ma cunoasteti , dar mi-ati pus repede stampila in frunte , de una una care umbla sa pacaleasca…multumesc mult!!! ma tem ca nu ati inteles nimic din ceea ce am scris….si imi confirmati total de ceea ce se spune despre noi in occident..

  • Dna. Manuela, ATI FENTAT CAT DE MULT ATI PUTUT SISTEMUL DIN GERMANIA din primul moment in care ati pus piciorul in Germania si pana cand nu a mai tinut ulciorul, in continuare cereti sfaturi cum sa fentati si sa pacaliti sistemul german de asigurari de sanatate si mai departe, prin incercare de transfer a asigurarii de 2 lei (atata dai, atata face) din Romania unde se stie ca mori cu zile in spitale, ca dezinfectantii cu care se spala pe maini medicii si instrumentele sunt apa chioara. De banii astia vreti ingrijire la standarde germane, in spitale germane, ca ceilati care au platit ani de zile sute de euro lunar.
   Nu eu, ci dumneavoastra confirmati ce se spune despre romani in Germania si in occident, eu am fost “fraier” si mi-am platit la timp darile si asigurarile necesare de la primul salariu si ma bucur mult ca Germania a inceput sa inchida robinetul profitorilor si agerilor care “se descurcau ca tot romanul” si ranjeau dispretutor in nasul celor care incearca sa duca o viata corecta si normala. Evident porcariile lor tot oamenii cinstiti le plateau prin cresterea preturilor la asigurari si a dificultatii de a obtine un ajutor cand chiar ai nevoie.
   Hai la revedere si sanatate, ca aveti nevoie.

  • Din pacate pentru dumneavoastra, domnul Viorel are dreptate!
   Ati invatat pe propria piele ca Germania nu-i Italia. Dar stati linistita, nu sunteti singura.
   In Germania asigurarea medicala este obligatorie. Trebuia sa stiti asta cand ati venit aici si sa va faceti calculele in asa fel incat s-o includeti in calcule. Nimic pe lumea asta nu e gratis!
   Apropo de cursul de integrare. Este subventionat. La final, daca va luati examenele ajungeti sa platiti doar 450 de euro, asta cu tot cu manuale, care nu-s tocmai ieftine. Trebuie doar sa vreti!

 69. buna as vre sa va cer ajutoru cu o problema sunt angajat fest de mai bine de un an si am avut accident si mi-am rup mainile mometan sunt in medical din 19 decembrie pana in 16 06 2016 cand am terminu la doctor pt operatie sa im i scoata placuta de metal
  DAR acum miau trimis kündigung Arbeitsverhältnis de pedata 15 06 16 cad mi se termina concediu medica da atunci ma opereaza si normal mi se prelungeste medicalu si am vb cu un sub sef si mi zis ca motivul ar fi ca ii prea mult medical si ca le trebuie inlocuitor in locul meu deoare ce ei nu stiu cat mai dureaza se poate asa ii corect
  SA imi trimita kündigung in medica

  • Nu, nu este corect daca aveti contract permanent (Unbefristed) si IN NICI UN CAZ NU SEMNATI NIMIC !!!
   Este problema firmei sa angajejeze pe cineva temporar in locul dvs., au cadrul legal sa o faca, daca acceptati demisia impusa de ei PIERDETI TOTUL, asigurare, bani de medical, somaj, tot !!!
   Vorbiti imediat cu Arbeitsgericht, ca-i busesc de nu se vad daca nu sunteti in perioada de proba, dar si asa nu pot sa va dea afara in concediu medical.

 70. Bună ziua,vă rog să mă lămuriți la o problemă.Am lucrat aproape 3 ani la o firmă de transport,mi-am băgat demisia pentru că mi-am găsit de lucru în altă parte.Am trimis demisia prin poștă,în ea am precizat că stau in preaviz o lună.Șeful m-a sunat imediat și a zis că nu mai are nevoie de mine și să nu mai vin la muncă.Pentru a începe munca in cealaltă parte îmi trebuie o foaie de la ei,specifică acolo că nu mai am treabă cu ei.Șeful a zis ca mi-o trimite dar nu a facut-o, și nici salariul pe care trebuia să mi-l dea tot nu l-am primit.Tot zice ca trebuie sa semnez niște foi.Ce mă sfătuiți să fac?Mulțumesc.

  • @Ovidiu Ar fi bine concret sa sa ne spuneti niste detalii:
   – In contractul dvs. de munca cat este perioada de preaviz (Kündigungfrist), in putine cazuri este doar de o luna, de obicei este de trei luni si trebuie respectata de ambele parti (angajat si angajator). Exceptii exista dar sunt rare.
   – Faptul ca seful dumneavoastra a zis verbal ca nu mai are nevoie de dumneavoastra si sa stati acasa sau sa faceti ce vreti dar sa nu veniti la munca, are exact ZERO valoare in Germania (si oriunde), daca nu aveti in mana confirmarea scrisa a demisiei (Kündigungsbestätigung) cu data clara a incetarii raporturilor de munca, sunteti absent nemotivat, asa veti fi si dat afara si ca urmare NU veti primi nici un fel de salariu restant si bani de concediu ( motivul retinerii va fi ca prin absente nemotivate le-ati produs pagube ).
   In plus daca semnati “niste foi” probabil va si asumati raspunderea pentru chestiile astea ca sa fie clar ca nu veti mai primi vreodata nimic si nici sa-i dati in judecata nu puteti.
   Pe scurt: daca nu vorbiti si nu intelegeti cat de cat legislatia germana, luati-va avocat, daca respectivul sef nu v-a explicat clar si precis ce trebuie sa faceti sau nu intelegeti ce vrea, o sa pierdeti mai mult decat banii dati pe avocat.

 71. Sa vezi ce foi ai de semnat 🙂

 72. Buna seara , as avea si eu o intrebare : am gasit pe net o chirie, pe imobiliare dar era de la privat . Am trimis email am vorbit cu propietaru , mi.a zis ce si cum si a zis ca el este plecat in Londra ca sta acolo si are aici in Germania si acest apartament pe care il inchiriaza. A zis ca sa fie totul in regula o sa fie intre noi agentia Airbnb care se va ocupa de tot. Mi.a trm agentia o foaie in care zicea sa platesc 1590 euro (adica chiria plus cautiune ) , mi.a dat un cont , nume tot. A zis ca dupa ce trm banii imi trm cheile si contractu. Am bagat banii in acel cont , iar a doua zi cei de la agentie mi.au zis sa anulez tranzactia ca acel cont s.a blocat si ca agentu nu mai poate sa se ocupe de livrare. Si cand o sa puna un alt agent o sa ma anunte. Acum eu cand am fost la banca era deja tarziu banii intrasera in acel cont. I.am anuntat si le.am zis ca trb sa imi trm banii inapoi in cont. Ei au zis ca banii trb sa intre automat in contul meu , dar nimic. Si acum nu mai rsp la email. Acum intr mea este ce as putea sa fac ca sa recupez banii , pot sa fac o reclamatie ceva? Si unde as putea sa ma duc? Va multumesc!

  • Ati fost victima unei escrocherii. La un simplu search pe google o sa gasiti destule asemenea cazuri. Ma indoiesc ca o sa va mai revedeti vreodata banii.

 73. Buna ziua, locuiesc in germania si am lucrat 1 an de zile cu contract de munca. Am nascut in urma cu 1 luna si nu stiu cum voi beneficia si cat de indemnizatie. Ma puteti ajuta cu noile legi din germania? Multumesc

 74. Buna ziua! Nepotul meu de 16 ani a venit sa locuiasca cu mine,sa faca un kurs de integrare apoi un ausbildung,problema este ca nustiu cum sa procedez cu asigurarea medicala el fiind nepotul meu banuiesc ca nu poate beneficia de asigurarea mea de sanatate(coasigurat) eu am Aok si o alta intrebare beneficiaza de alocatie aici facand curs de integrare ulterior ausbildung?multumesc anticipat ptr orice sfat si felicitari ptr site e de mare ajutor!

 75. Buna domnul IULIAN,va rog daca se poate sa-mi dati telefonul dvs. pana la sfarsitul luni ajung si eu in germania,multumesc

 76. Bună ziua ! Lucrez în Germania de 5 ani la aceeași firma fără sa am probleme sau plângeri. În urma cu o săptămână,mai exact intr-o marți, am fost la lucru prestând 9 ore de munca, țin sa precizez ca lucrez în domeniul transporturilor de marfa ,după care disponentul ma amenințat ca dacă nu mai fac încă o tura ,următoarea zi nu îmi va da tura , ceea ce sa și întâmplat, urmând ca toată saptamână sa nu primesc de lucru .
  Ce pot face în situația respectiva ,ținând cont ca nu am fost anunțat de faptul ca am fost dat afara sau nu ?
  Va mulțumesc!

 77. Buna ziua. Am o intrebare scurta. Poate stie cineva. In urma cu cateva luni aproximativ 5, am ramas fara anmeldung pentru ca proprietarul nu a vrut sa imi dea semnatura pentru ca locuiesc acolo. Acum am facut tot posibilul sacaut alta chirie si am reusit. Problema este ca acum am din nou anmeldung dar lipsesc cele 4-5 luni in care am ramas fara anmeldung si fara lucru bine inteles. Este vre-o problema acele luni fara anmeldung?

 78. Hai ca esti simpatic! Doar nu insinuezi ca din cauza ca nu ai avut adresa ti-ai pierdut locul de munca?

  • Locul de munca din cauza ca nu platea salariile doar dupa 2-3 saptamani sau mai mult si casa unde stateam era a lui seful meu. Ma dus cu barca ca face, face si nimic. Deci e vre-o problema stie cineva? Multumesc

 79. Buna, am si eu o problema cu AOK, anul trecut am muncit 2 luni in Germania a vand asigurare la AOK, cat timp am fost in DE am platit asigurarea apoi am parasit DE fara a anunta la AOK cand am ramas fara loc de munca.Am locuit acolo fara Abmeldung.De cateva saptamani am primit in Germania scrisoare de la AOK ca am de platit cateva mii de euro la el.Eu dupa ce m-am intors in tara nu am muncit aprox 3 luni dupa care am venit in Anglia unde sunt si acum si lucrez cu toate actele in regula.Intrebarea mea este ce as putea face cu AOK?La nevoie post sa platesc pentru serviciile unui consultant.Multumesc

 80. Buna, am si eu o problema cu AOK, anul trecut am muncit In DE 2 luni fiind asigurat la AOK.Dupa aceea am parasit DE fara a anunta la AOK iar In urma cu cateva saptamani am primit o scrisoare ca am de platit cateva mii de E la AOK.Dupa ce am parasit DE in tara nu am muncit urmatoarele 3 luni pana cand am venit in Anglia unde Muncesc si locuiesc si acum cu acte in regula.Ce as putea face acum cu asigurarea la AOK?la nevoie pot sa platesc pentru serviciile unui consultant.Multumesc

  • Trebuie sa demonstrati celor de la AOK ca nu ati mai locuit in Germania. Pentru perioada petrecuta in Anglia e simplu, avand in vedere ca le puteti trimite o copie dupa inregistrarea din Anglia. Mai ramane de acoperit perioada petrecuta in Romania. Din cate stiu si in Romania asigurarea e obligatorie. Daca in cele 3 luni petrecute in Romania ati fi platit asigurarea atunci era si in acest caz simplu de demonstrat.

 81. In tara am fost si inca sunt inscris la cursuri seral postliceal tocmai am verificat pe site-ul CNAS(casa nationala de asigurari de sanatate) si apar ca persoana asigurata.

  • Nu puteti fi asigurat in 2 tari. Daca acum locuiti in Anglia, atunci trebuie sa fiti asigurat acolo. Atunci cereti de la CNAS dovada ca ati fost asigurat in Romania in cele 3 luni, apoi cu dovezile din Anglia redactati o scrisoare catre AOK in care le cereti sa va stearga datoria.

 82. In Anglia platesc lunar Asigurare, in Romania am verificat pe site-ul CNAS si apar ca asigurat. (Din aceasta cauza am presupus ca sunt asigurat din motiv ca am sub 26ani si sunt student chiar daca nu la zi)

 83. Din pacate doar pe site apar ca asigurat insa am scos is toric la CAS si nu apare.Deci ramane doar munca in Anglia.Ce acte doveditoare pot sa trimit?Cererea pt insurance este ok insotit de fluturasul de salar din prima luna cu asigurare provizorie,?toate copiile banuiesc ca trebuie legalizate si traduse.

 84. D-le Iulian aș dori să putem vorbi măcar 5minute la telefon,eu lucrez iar firma germana vrea să mă angajeze din septembrie și aș fi vrut să vb. la telefon s-au mîine vin pînă la Munchen la aeroport la 9,30 . știu că totul se plătește și este ok.Mulțumesc pt. Promptitudine . Cu stimă Ioan

 85. Buna ziua,

  Sunt asigurata la TK din 2012 de cand am venit in Germania.
  Am inteles ca beneficiem anual de niste analize standard gratuite.
  Daca este adevarat, poate cineva sa-mi dea detalii?

  Va multumesc,
  Madalina

 86. Buna ziua.am si eu o problema.am lucrat in gernania sezonier…si am nevoie de un act de incetarea activitatii…iar sefa de acolo nu vrea sa ne elibereze.ce pot face sa il obtin? Multumesc!

 87. Dar o dovada ca ati lucrat cu acte in regula aveti? Sefa stie ea de ce nu vrea sa va elibereze acea hartie…Mai mult ca sigur, voi nici n-ati lucrat pe acolo 🙂

 88. Buna ziua,
  nu stiu daca aici este locul penrru intrebarea mea,dar sper ca voi primi un raspuns. Am facut o reclmatie le politie impotriva fostului meu proprietar ,cat inca mai locuiam acolo, pentru ca el si fiul sau au fost agresivi verbali cu mine,m- au jignit ,etc.Iar cand m-am mutat si am predat cheile ei au insistat sa le dau noua adresa sub diverse pretexte:ba ca daca sunt stricaciuni sa trimita factura,etc. Am refuza si ei au zis ca oricum obtin adresa mea de la politie pentru ca au pe cineva acolo.Eu le-am zis ca daca au ceva de comunicat s-o faca prin intermediul avocatelor pe care si ei si eu le avem.Au refuzat. Si au sunat la politie,au vorbit cu un domn si aceasta a insistat sa le dau adresa ,amenintandu-ma ca vine cu duba acolo.Am refuzat si i-am zis politistului ca ce face el este un abuz,ca nimeni nu ma poate obliga sa dau adresa unor persoane impotriva carora am facut plangere pentru agresivitate verbala,jigniri si umilinte. Bineinteles ca politistul a zis ca le da el adresa si le-a dat-o.A doua zi acestia 2 au fost in fata noii mele locuinte. Am sunat politista la care am depus plangerea si i-am spus ce s-a intamplat si ca vreau sa depun plangere impotriva politistului si ca l-am inregistrat cu telefonul tot ce mi-a zis. Ea mi-a zis ca nu pot sa depun plangere ca politistul n-a incalcat legea si ca nu ma pot folosi de inregistrare. I -am replicat ca pot folosi inregistrarea,pentru ca,conform legii, este o inregistrare care priveste viata,integritatea mea fizica si psihica ,iar legea interzice doar inregistrarile privind viata privata a altei persoane facute fara acordul acesteia. M-am saturat de bataia de joc a anumitor indivizi sau functionari nemtii doar pentru ca suntem romani si ei presupun ca noi suntem neinformati si nepriceputi.Se plang atat de ce fac strainii si mai ales romanii,dar ei sunt mult mai rai si mai rasisti. Vreau sa va intreb unde as putea depune o plangere pentru ca am fost supusa la umilinte si injosori de catre acesti doi indivizi si impotriva potistului care i- a ajutat? Aici pe plan local,fiind un orasel foarte mic nu reusesc sa ma apar nici cu avocata ,dar as vrea sa ma duc mai departe ,la un organ central.Va multumesc pentru sprijin.

  • Eu zic sa iesi repede din balacareala asta. Atata timp cat o vei alimenta, vei avea la randul tau parte de acelasi tratament. Nu poti pur si simplu sa-ti continui viata?

 89. Stimate Ich,
  sunt o persoana educata ,cu coloana vertebrala.Am venit aici pentru ceva mai bun.Nu am venit sa fiu umilita,batjocorita….Nu cer aprobarea nimanui pentru actiunile mele.Daca cineva imi poate oferi o informatie,apreciez enorm.Enormitatea si gravitatea situatiei o cunosc doar eu si cei implicati.Si credeti-ma sunt destui care cunosc situatia,inclusiv unele institutii ale statului care m-au sprijinit.Un domn neamt,care a asistat la cuvintele si atitudinea umilitoare a lor mi-a spus ca daca eram cetatean neamt nu ar fi avut niciodata curajul sa faca asa ceva. Imi pare rau,dar daca plecam capul de cate ori suntem umiliti,vom fi mereu umiliti.Nu acesta e exmplul pe care vreau sa-l dau fetitei mele.Demnitatea,corectitudinea sunt esentiale pentru mine ca om.Imi voi invata fetita sa-si asume greselile,dar si sa-si caute dreptatea atunci cand stie ca o are.Asta inseamna sa traiesti cu demnitate. Nu exista alte repercursiuni asa cum ati spus.Daca esti cinstit,dreptatea exista intotdeauna.

 90. @Catalina. Cu parere de rau, clar ramai o “tata” romaneasca!
  Trebuie sa retinem ca pana la urma oricit de scoliti am fi, suntem doar niste tolerati in Germania.
  Dumneata pui prea multa patima pe lucruri de nimic. Astea iti marcheaza viata si sanatatea.
  “Ich” are dreptate. Incearca sa uit isi concentreaza-te pe viitor pe ce este mai frumos, pe ce este mai drag sufletului tau.
  Serios. Ce rost are sa te enervezi pentru anumite lucruri marunte. Treci peste ele si o sa fie bine pentru tine, fie si numai mental!
  Bafta multa in viata!

  • Ce nu inteleg eu de cand tot citesc comentariile de pe acest site,de ce simt unii nevoia sa-i jigneasca cumva pe ceilalti. Stimate Domnule HUIDU, chiar nu puteati posta un comentariu fara a ma numi tata? As fi apreciat mult mai mult doua proprozitii politicoase si la obiect decat sa incepeti comentariul asa. Dar apreciez oricum ca ati pierdut timp pretios raspunzandu-mi la postarea mea.

 91. Buna ziua, locuiesc in Germania impreuna cu sotul meu. Eu nu lucrez si nici nu am lucrat anul acesta deoarece am ramas insarcinata. Sunt in 5 luni si din cate am auzit se ofera mamicilor un anumit ajutor (suma de bani, ajutor pentru achizitionarea caruciorului , patului ,etc) . Noi nu avem o situatie financiara prea buna , sotul castiga intre 1200 -1300 euro . Daca ma puteti ajuta cu niste informatii , ce drepturi am in germania ca si viitoare mama , unde trebuie sa ma adresez , la ce institutie si ce documente trebuie sa detin pentru a obtine un ajutor financiar sau material. Va multumesc frumos pentru atentie , astept raspunsul dvs.

  • Neagu Andrea, acest ajutor de care mentionati(bani pt haine copil, patut. carucior etc) se poate cere de la Pro Familia, Caritas sau Diakonie in cazul in care nu aveti venituri mai mari de 1100 euro+chiria. Trebuie sa faceti un Termin si o sa aveti nevoie de copii dupa fluturasii de salariu din ultimele 3 luni, Meldebescheinigung, contractul de inchiriere, extrasuri de cont cu dovada platii chiriei in ultimele 3 luni, Mutterpass si act de identitate. Acest ajutor este acordat de Fundatia Mutter und Kind, dar cererea trebuie depusa la Pro Familia, Caritas etc.

   • Neagu Andreea

    Va rog frumos , imi puteti trimite un link , pagina ,sau adresa acestei Pro familia. Eu locuiesc in Goch 47574 , Kleve si nu cred ca in orasul meu este aceasta institutie.

   • Cel mai apropiat centru Pro Familia de d-voastra este in Krefeld: Mühlenstr. 42,47798 Krefeld
    02151 24834, krefeld@profamilia.de.
    Dar cred ca trebuie sa locuiti in Krefeld. Insa nu trebuie neaparat sa mergeti la un centru Pro Familia. Cererea o puteti depune si la Caritas, care exista in Goch si Kleve. Sunati la ei si spuneti-le ca vreti sa faceti o cerere pentru “Geld für die Erstaustattung für das Baby”, iar ei o sa stie ce e de facut mai departe.

 92. Stimate Domnule Iulian,
  am rugamintea de-a ma lamuri si pe mine cu un aspect legat de asigurarea medicala. Am citit aici pe site cu mult timp in urma,ce ar trebui sa faca pensionarii romani care vor sa locuiasca o perioada mai lunga aici,pentru a avea o asigurare medicala. Asa ca, eu avand un copil mic si mama mea pensionara ,singura,dorind sa vina sa ma ajute pentru 1-2 ani,pana m-ai creste copilul,am purces la treaba. A venit mama inarmata cu fromularul S1, l-am trimis la AOK. In prealabil vorbisem cu o functionara care mi-a confirmat ce citisem aici : ce formular am nevoie si cum trebuie sa procedez. Surpriza a venit insa 2 saptamani mai tarziu. Am primit acasa un formular cu cateva intrebari, printre care daca primeste pensie in Germania,daca a aplicat pentru ajutor social,etc. Sunand la AOK o alta functionara mi-a zis ca nu isi poate transfera asigurarea medicala in Germania pentru ca nu ia pensia de aici. Ba mai mult mi- a zis ca voi avea si eu probleme ca sta la mine pentru ca pensia mamei e mica,si ea nu poate aplica pentru ajutor la statul German si ca ar finmai bine sa plece inapoi in tara,altfel va trebui sa platesc eu pentru ea ,etc. Lucruri de genul acesta. De geaba i-am explicat ca mama nu vrea sa se stabileasca definitiv aici,cel putin nu s-a gandit la asta pana acum, a zis ca nu si nu. Domnule Iulian ,va rog sa ma lamuriti daca exista ceva adevar in spusele acestei femei. E posibil sa nu poate face o asigurare medicala sau sa fie trimisa inapoi in tara ,doar pentru ca isi ea pensia de la statul roman si sta la mine? Nu pot sa cred ca ar putea fi asa. Va multumesc mult .

 93. Domnule Iulian, as dori sa va cer o opinie puteti sa-mi trimiteti o adresa de contact ? As prefera sa nu scriu aici problema .

 94. Buna ziua…as dori să mă ajutați dacă puteți va rog…eu am doi copiii sunt căsătorit și locuiesc în Germania, soacră-mea a venit să ne ajute pentru că amândoi lucrăm…as dori să știu dacă pot să o pun pe soacră-mea la întreținere la soția mea…plătim asigurare la Aok dar ea nu are nici un venit…nici pensie in Romania

 95. Buna ziua! As avea mai multe nelămuriri referitoare la drepturile mele ca viitoare mămica in Germania: sunt de aproape 2ani in Germania împreuna cu soțul meu ,suntem angajați cu carte de munca și asigurați medical , urmează sa avem un copil peste 3luni și nu știu ce drepturi avem ,și anume prenatal ,maternitate,alocație pt copil și dacă mai sunt și altele .. ce acte îmi trebuie,de unde sau cine mi le da ,unde sa le depun și cu cât timp înainte de naștere se fac lucrurile astea? Menționez ca nu știu deloc germana . Va mulțumesc !

 96. Lucrez cu contract si am.ore an taiknto si iam zis directorului sa mi le plateasca si mia zus ca mi le pune an fluturas si impozitate 50 la suta e corect ??

 97. Buna ziua..as avea si eu o intrebare daca se poate.am lucrat in olanda dar locuiam in germania la granita cu olanda..am avut asigurare din olanda,am rămas însărcinată am cerut foaia “106”schimbat asigurarea din olanda cu cea din germania (aok)prietenul meu imi platea asigurarea din olanda de la aceasi firma ..la control la ginecologie imi cereau cardul aok nu a zis niciodată ca e vreo problema..dupa 6 luni de munca am ramas in prenatal..dupa ce am nascut a stat copilul o săptămâna la spital ca avea probleme cu respirația.. am fost să îi fac si lui asigurare si mi-a cerut iar foaia 106..am cerut foaia de la munca dar cd am adus-o la aok ci ca era expirată..iar acum mi-a venit de plata spitalizarea baiatului foarte mult(7250€) nu am de unde platii atat ..ce se poate face..tin sa precizez ca nu am decat prenatalul si salariul prietenului( nu suntem cununati)in rest nici un ajutor nimic..cum putem rezolva problema asta?mulțumesc frumos

  • V-a venit factura acasa deoarece copillul nu era asigurat in momentul spitalizarii. Dupa ce veti face asigurarea copilului, mergeti cu factura la asigurator si ei vor prelua costurile spitalizarii. Daca nu reusiti sa treceti copilul pe asigurarea d-voastra, treceti-l pe asigurarea tatalui.

   • Buna ziua,

    am si eu o intrebare. Am lucrat un an si jumatate la o firma de constructii, intr-un post de conducere. In urma unei restructurari am fost dat afara. Intrebarea mea este daca primesc ajutor de somaj pana imi gasesc alt loc de munca?

    Multumesc anticipat!

    Cu stima,

    Emil

    Pe 22 ianuarie 2018, 08:41, consilier juridic germano-roman a scris:

    > Ciprian commented: “V-a venit factura acasa deoarece copillul nu era > asigurat in momentul spitalizarii. Dupa ce veti face asigurarea copilului, > mergeti cu factura la asigurator si ei vor prelua costurile spitalizarii. > Daca nu reusiti sa treceti copilul pe asigurarea d-voastr” >

 98. @Olimpia
  Ati facut amandoi o mare greseala/prostie!
  Trebuia mai intai sa va informati, pentru ca Germania nu este Romania, unde chiar daca nu ai servici poti sa nasti fara costuri!
  Aici, chiar dati ati venit prin “transfer” cum ziceti, dar ma indoiesc ( poate Dvs ati crezut ca este transfer), nicio casa de asigurare nu va baga in seama la nastere daca nu sunteti asigurata inainte de a ramane insarcinata.
  Pun pariu ca suma aceasta foarte mare nu este doar pentru o saptamana cat a stat copilul Dvs in plus in spital ci, pentru cheltuielile totale cu nasterea Dvs, de la internare pana la externare.
  Nu exista rezolvare, doar puteti cere o esalonare.

 99. Buna ziua.. Stam în Goch eu prietenul meu și bebele nostru. Doar prietenul meu lucrează în Olanda. Am lucrat și eu tot în Olanda 6 luni după am intrat în prenatal din Olanda 6 luni.. Eu din Germania i-au etergeld și kindergeld. Stăm cu chirie de 750€.pot să-mi fac ptr ajutor social? Astept răspuns.. Multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.