Credinta cetateanului german: toti tiganii sunt romani si toti romanii sunt… tigani

 Ridicarea restrictiilor de intrare a muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii germane, prevazuta pentru 1 ianuarie 2014, imagine roman in germaniagenereaza in aceasta perioada multe comentarii si analize, da nastere unor speculatii si previziuni negative, favorizeaza prezentarea in culori cat mai sumbre si dezavantajoase a “noilor veniti”.

Neamtul de rand nu cunoaste Romania si pe romani.  Pentru multi dintre ei, capitala Romaniei este la …Budapesta. De aceea, crede tot ce  i se prezinta si “cumpara” tot ce i se “vinde” la televizor si in ziare.
Opinia publica germana este “prelucrata” sistematic. Recent, intr-o seara, am vazut la stiri, pe SAT 1, la o ora de maxima audienta, inserata printre alte stiri (precum cresterea ratei somajului in Germania!) si stirea privind ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari.  Stirea a fost insotita (ca de fiecare data, de altfel!)  cu imagini ale unor familii de tigani, semidezbracati si murdari. Citeste mai departe…

Advertisements

20 responses to “Credinta cetateanului german: toti tiganii sunt romani si toti romanii sunt… tigani

 1. NEICA GOLDIS AI DREPTATE ESTI UN PARINTE AL NATIUNE ROAMNE DIN GERMANIA SI EUROPA AS DORI SA NE INTALNIM LA UN PAHAR DE VORBA CA SI EU AS LA 10 KM DE TIMISOARA SI LA O DIST DE MIUNHEN FATA DE NURNBERG TINIO TOT ASA AI IN PIEPT 7 VIETII

 2. Asa gandeam si eu la un moment dat, insa nu e chiar asa. In localitatile mici e mai dificil, insa in orasele mai mari lumea gandeste altfel. Am fost surprinsa in mod placut de o abordare foarte realista a lucrurilor din partea unor cetateni germani sadea, care ma linisteau: “stim diferentza dintre tigani si transilvaneni.” Asadar, daca esti din Ardeal, mai ai o sansa. Eu am avut si spun cu voce tare: daca i-ai castigat increderea neamtului prin seriozitate si munca de calitate, nu o sa ai nicio problema. Privitzi la acei romani care nu sunt tzigani, dar care se comporta tziganeste si veti intelege.
  Numai bine, tuturor!

 3. stimate Doamne si Domni de la noasträ Comunitate a Romänilor care träim in Germania si scietatea ;congreso Socirno,, am si sänt profun d impresionat ,.. indignat de . impresinat de luarea de pozitie a ;Asociatiei de Intergrarea cetätenilor romäni si indiganat de subiectul actual de viziunea cetätenului german cum säntem priviti. ,,de acea NOI de aici care säntem si träim intergrati in societatea germanä muncim si contribuim la imp.ozitul statului german cät si la contributiile sociale ca cetäteni Eu trebuie sä fim UNITI;; MAI MULT si sä luptäm demostränd cine si si cum säntem noi romänii sänt destui romäni care muncesc in sectoare cele mai grele al economiei germane cum ar fi FLEISCHEREI IN mÄCELÄRII unde 5 la sutä 5 procente lucrä cetäteni germani . adicä säntem in interesul de a lua un ban cinstit säntem sä suportäm cele mai grele conditii de muncä unde totusi sänt diferente de plata la orä fatä d cetäteni germani am dat u exemplu Vä rog Aveti multe posibilitäti de a le aräta Mess media Exemple Pozitive cä säntem si am venit sä muncim sä luäm banul cinstit CU RESPECT Sa…
  du

 4. Actualm locuiesc In Bremen si mä confrut cä salariul este mic fatä de Sud -ul Germaniei si mä lupt sä sä acoper toate cheltuielele de chirie intretinere masinä impozite si acesti in Bremen sänt amestecati nu sänt corecti de ex. plata la cädurä anul acesta nu a fäcut dupä consumul fiecäruia apartament a fäcut un calcul general pe blok cänd din aceastä scarä eu si un vecin neamt muncim si lpecäm l aore de zi si noapte la muncä schicht arbeit in rest numai sociali arabi marocani atc multi copiii multi bani de la JOB CENTER

 5. Daca un om fie el de orice natie ma judeca dupa cele auzite ,raspandite despre conationalii mei si faptele lor , inseamna ca intelepciunea lui il insojeste sau il descalifica pe el . Doar ce fac eu ma califica sau descalifica restul este pierdere de vreme si batai de cap pt.altii. Sa fii om este un lucru mare si din pacate gasesti foarte rar caractere bune fie la nemti, romani ,tigani etc.Eu nu trebuie sa conving pe nimeni ce natie sant ci ceace sant convinge, restul aduce doar nationalism si ura.

  • Corect.Ai dreptate Alina. In fond, parafrazand, cine nu respecta pe ceilalti nu se respecta nici pe sine insusi. Avem dreptul de a fi apreciati, judecati, etichetati NUMAI dupa propriile fapte, dupa propria valoare. In articolul meu am dorit sa pun accentul pe ceea ce se difuzeaza si cum sunt prezentati, la momentul acesta – respectiv inainte de ridicarea restrictiilor privind romanii si bulgarii – prin mass media germana, romanii si Romania la modul general. La felul in care este “pregatita” opinia publica germana sa ii primeasca si sa ii priveasca pe romani. De la viitorul vecin pana la viitorul angajator.Si sa imi exprim revolta fata de aceasta stare de lucruri.
   Toti cei care traiesc in acest moment in Germania pot confirma (sunt sigura!) ca nu am exagerat cu nimic, ca au vazut, au auzit si au citit, la fel ca mine, la televizor si in ziare care este imaginea “cultivata”. Si cred ca au simtit acelasi gust amar… cel al nedreptatii.
   Deci, din aceasta perspectiva, chiar si ceea ce spune Ioana, citez:”Asadar, daca esti din Ardeal, mai ai o sansa” este tot trist, reprezinta TOT o prejudecata, un punct de plecare gresit (lipsit de impartialitate, dupa parerea mea, deci lipsit de valoare reala) in evaluarea unui roman, de oriunde o fi el.Eu sunt constanteanca, de exemplu. Eu nu sunt din Ardeal, desi am locuit in inima Ardealului mai bine de 10 ani. Asta inseamna oare ca e normal sa am mai putine sanse decat o ardeleanca? Oare asa gandeste un ROMAN de-al meu? De ce? Numai in Transilvania sunt romani? In rest? Sunt tigani, sau cum? In rest nu sunt tot romani?
   Cunosc parerea unor ardeleni despre…”Mitici” (toti cei de dincolo de Carpati sunt “Mitici”, nu-i asa?), dar nu toti ardelenii gandesc asa, din fericire. Dar asta e, deja, alta poveste, cu alte personaje si alt decor.
   Raman la parerea mea ca avem dreptul la o “judecata” dreapta din partea tuturor natiilor Europei si la tragerea la raspundere (sau cel putin, de maneca) a “alesilor ” nostri. Cei care contribuie, prin pasivitatea lor, prin lipsa de interes fata de interesele reale ale tarii, ale romanilor, la incurajarea unor astfel de atitudini denigratoare la adresa tuturor romanilor. Trebuie sa isi faca datoria – aceea pentru care sunt platiti mult prea bine intr-o tara cu atata saracie!

 6. Ce sa spun?!!! Pai cine iese in evidenta prin centrele oraselor: tiganii nostri si poate ai altora; ce limba vorbesc in afara de a lor? Romana. Si atunci? Noi, cei ce lucram cu studii superioare suntem poate mai putin afectati. Muncim corect si asta se vede.

  • Ioan: Am vazut in ce conditzii se lucreaza. Adevarat, e sclavie, dar daca nu-ti convine, pleci. Stiu ca e usor a vorbi, dar acelea sunt conditiile si n-ai ce sa-i faci. Altele mai bune n-ai sa obtii, indiferent de demersuri. Pretzul pe piatza la carne si produse din carne trebuie sa ramana scazut pentru ca sa nu scada nivelul de trai. Asa ca, ori pleci, ori ramai fara comentarii.

 7. bunä! mai revin cu o opinie referitor la comentariile care se adug la adresa n. ca Romäni care träim in Germania oare de ce nu i-au pozitie Autoritätile miNISTERILE DE EXTERNE PE INIE Europeanä de a aräta si demonstra o ,,opinie,, oae de ce avem asa multi ::,PARLAMENTARI ;; EUROPENI DIN partea Romänei numai de a lua banii sau de ce ?? ja kllar dacä avem parlamentari europeni romäni care nu au nici o egäturä sau interess pt Romänia kllar avem europarlamentari cum ar fi Din familia Bessescu sä i-a banii dar fica lu Basescu ce a fäcut pt. Romänia IN PARALAMENTUL EUROPEAN oARE NE CONFRUTÄM cU ULTIMUL mohichan securist de forma presedintelui SAU FILNUL DER LETZE MOHICHAN:: inteleges ce vreau sä spun ok di opinia mea eu cred cä din trecutul istoric al Tärrii n. Monarhia prin maiestatea sa REGELE MIHAI;; NO I AM avut si avem un vot mare pt. Romänia de aceea s ce eu Perlamentlul Angliei sau anglia a DESCHIS VIZELE PT: MUNCITORII ROMÄNI

  • Ba-i Cornele! Acesti tzigani pe care se bate atata moneta si sa nu uiti nici odata, sunt puradeii lui Iliescu, nu a lui Basescu. Stii bine cam cate voturi a luat TOV. ILIESCU In dumineca ( ORBULUI) din 92. Nustiu bag sama ca si tu esti unul dintre ei. Daca ziceai ceva de monarhie-n acele timpuri, puteai sa te linseze prostimea nu! Asa ca ne cam meritam ce am votat-n acele vremuri de victorie cu semnul( V) cred ca va ma-i aducetzi aminte. O seara buna.

 8. Of, Doamne!

  • Cum asteptati sa fiti apreciati de catre altii cand voi va bateti joc uni de altii aici pa net in vazul tuturor si asta intre noi mandrii de romani.

   • Adelina, faptul ca ne sustinem propriile puncte de vedere, bazate pe propriile noastre experiente, pe care dorim sa le impartasim si altora nu inseamna ca ne batem joc unii de altii! De unde ai tras tu concluzia asta? Orice schimb de opinii este constructiv, imbogateste,inseamna respect pentru parerea celuilalt si sansa de a invata ceva. De ce esti pesimista? Poti fi de acord, sau nu, cu cele afirmate de ceilalti. Daca ai argumente (si neaparat o opinie personala, bazata pe experienta ta si nu a altora) iti poti sustine propriul punct de vedere. Te asteptam.

   • Ai perfecta dreptate, asa suntem no-i de fel: bla,bla si bla. O zi buna.

 9. Ceva tipic si pt. romani si pt. tigani am descoperit azi ca avem C.I. fara data de nastere scrisa in ea si atentie si fara semnatura si mi s-a inchis usa in nas ,daca n-am avut semnatura.Pt.unele servicii ale Deutschepost trebuie semnatura sa ai pe buletin si asta sta oficial la ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.