Copii crescuti prin…telefon

copil disperatSe stie ca astazi in Romania exista multi copii crescuti …prin telefon sau skype. De vina pentru aceasta situatie ar fi parintii plecati la… munca in strainatate. Exista  consecinţe mai grave sau mai putin grave ale acestei stari de lucruri. S-au constatat multe cazuri de bunici mai grijulii decit parintii lor naturali, dar au existat si cazuri de rude mai indepartate care nu le-a prea pasat de ingrijirea si securitatea copiilor lasati in grija lor, i-au folosit abuziv in treburile gospodaresti sau chiar i-au orientat  spre abandonul scolar din motive meschine( trimis la pascut cu vacile, oile).

Pentru a preveni in viitor situatiile dramatice care pot aparea in astfel de situatii, precum si numeroasele accidente casnice semnalate in ultima vreme la care victime au fost copii, s-a adoptat Legea nr. 257/2013 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Potrivit  dispozitiilor ei, parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii acasa sunt obligati sa desemneze o persoana care sa se ocupe de intretinerea acestora, pe toata perioada absentei lor.

Astfel, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara, parintii au obligatia de a anunta serviciul public de asistenta sociala de la domiciliu, specificind in grija cui isi vor lasa copilul (copii). Mai précis, acestia vor trebui sa desemneze o persoana din familia extinsa ( rudele pana la gradul IV inclusiv) care sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil. In cazul in care aceasta notificare nu se face, parintii risca o amenda intre 500 si 1000 de lei.

Dar procedura nu s-a incheiat aici, continua la tribunal, unde instanta se va pronunta in termen de 3 zile printr-o hotarare care va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea, dar nu mai mult de un an.

Apoi, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in relatia cu minorul. Instanta de judecata va comunica  totodata o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Aceasta este legea. Nu  este clar inca cine asigura programul de consiliere, ce se intimpla dupa un an de zile cind probabil va trebui prelungita perioada de delegare, nu stim inca ce se intimpla cu copii ramasi in prezent acasa a caror parinti sunt de mai multa vreme in strainatate si pe deasupra nu am auzit de nicio amenda primita de parintii care nu au facut notificarea serviciului public de asistenta sociala.  Este posibil ca si aceasta lege sa ramina fara efecte si, in continuare, cresterea si educatia copiilor sa continuie pe …Skype. 

socinro foarte mic
Dan Constantin Goldis – Socinro 

6 thoughts on “Copii crescuti prin…telefon”

 1. In nici un caz nu va avea aceasta lege efecte spectaculoase, dar creeaza cel putin premizele ca – acolo unde cazurile intradevar depasesc limitele de intelegere – sa se poata aplica legea. In lipsa ei nu existau acele parghii de a pune presiune de parinti spre a se achita de obligatiile lor firesti si nici mijloace de sanctionare in caz contrar. Nu vorbim aici de familiile normale unde copii raman intradevar in grija si nu in exploatarea bunicilor, iar, Skype-ul fie vorba intre noi, chiar daca doar intr-o anumita masura, suplineste lipsa parintilor, care parinti, sa nu uitam totusi ca – unii dintre ei – au luat decizia de a-si lasa copii acasa tocmai spre ai proteja si nu de a se descotorosii de ei.
  Eu personal sunt in Germania, fiul meu de 10 ani este inca acasa impreuna cu sotia. Curand a sa-i aduc si pe ei aici, insa …
  … insa, tare ma tem ca pentru fiul meu de 10 ani va fi un adevarat soc relocarea cu tot ce presupune asta. Obisnuit cu colegi de scoala romani, cu prieteni romani, aproape de bunicii la care evada ori de cate ori poftea …
  Iar mai apoi, contractul meu de aici se poate oricand stinge. Posibil dupa cativa ani sa fim nevoiti sa ne intoarcem acasa, acolo unde o sa fie permanent totul pus la punct pentru a ne creea un back-up la o atare situatie. Dar in acest caz …
  … din nou cel mai mult va avea de suferit el. Din nou trebuie sa treaca prin acelasi soc al revenirii acasa , aidoma celui pe care o sa-l sufere cand o sa-l aducem aici. Posibil toata instabilitatea asta sa-l destabilizeze si sa-l afecteze in plan scolar. Din aceasta perspectiva trebuie privit acest fenomen : din perspectiva parintilor care se sacrifica si care fac permanent ceea ce cred de cuviinta ca este mai bine pentru copilul lor, chiar daca din aceasta pricina si ei au de suferit. In esenta eforturile parintilor sunt intru a le asigura propiilor copii un viitor mai bun.
  Nu neaparat trebuie – chiar daca pe alocuri sunt si cazuri precum cele enumerate mai sus – sa le generalizam si sa ne auto-ironizam pe noi insine, de parca am fi noi vinovati cu ceva ca ne-am nascut romani, sau ca – ca si personal cu studii superioare – castigam in propria tara mai putin decat primesc ajutor social putorile aici in Germania!
  Nu cred ca trebuie sa mai avem pretentia sa ne respecte britanicii in tabloidele lor atata vreme cat noi, ca romani in loc sa ne respectam unii pe altii, ne ironizam prin afirmatii de genul : copii crescuti prin telefon ori educati pe skype. Sunt sigur ca cel care duce vacile la pascut nu are skype la pasune ( exceptia care confirma regula fiind chiar celebrul ” Ghita Ciobanul ” ) iar acolo, daca se aplica legea in forma asta, il va lasa pe nenorocitul ala si fara bucatura castigata prin munca lui. Iar cel care are Skype, are si internet, are deci atfel – se presupune – conditii decente asigurate, iar sacrificiul si suferinta psihica a despartirii de parinti sunt in acest caz in parte macar atenuate de apropierea virtuala prin intermediul Skype-ului !!!
  Ne ironizam si ne intepam noi romanii !?! Pai imi pare rau ca nu am nici rabdarea nici timpul sa arat aici cum nu este nici societatea Germana atat de perfecta si de imaculata ( nu cred ca am gasit termenul potrivit aici ) precum apare ea vazuta din afara. Pentru o familie de romani, cu copii alternativele sunt sa aleaga intre : o comunitate mica unde vor fi in vecii vecilor marginalizati si una mare unde sa-si cresca copilul intr-un amalgam de nationalitati si culturi de la marginea civilizatiei spre haos. Fata de ceea ce se vede in afara, e pe alocuri – va spun cu mana pe inima – cu mult mai imperfecta decat ce am lasat noi acasa, in Romania – sunt capitole la care i-am depasit de mult – insa peste toate, societatea de aici, cu toate defectele si imperfectiunile ei este totusi functionala si cel mai important , sociala ! Iar alternativa multora dintre cei care si-au lasat copii acasa, din pacate … lipseste ! Pentru ca statul german – spre exemplu – inainte sa sanctioneze, protejeaza si sprijina familia si copilul in sanul acesteia .
  Mult noroc tuturor romanilor, pe oriunde oti fi !

  1. Parca as fi scris eu comentariul acesta. Ideea de baza e ca aici tre’ sa inveti sa traiesti ca si ei, sa stii cum sa te angajezi nemteste, sa muncesti nemteste si sa castigi nemteste. Altfel ajungi mai rau ca si in RO.

   1. L-am scris cu sufletul. Nu imbrac idei ci dezbrac sentimente, de aia te regasesti in el !
    Stima.

 2. Suntem o familie dib Sibiu la fel am venit cu un copil de 8 ani si cu unul de 3 ani vreau sa va spun ca a fost un dezastru cel mare sa adaptat foarte greu si zilnic imi spunea vreau in Romania de ce am venit aici ? va dati seama 3 luni sa-ti vezi copilul plingind nu e usor dar eu cred ca un parinte responsabil stie ce e mai bine pentru copilul sau .Acuma pot sa va spun ca merge la scoala se descurca cu germana si deocamdata are numai note de 1,2 si cite un 3 ii lipseste bunica prietenii imi iubesc tara mult dar ce au facut guvernantii cu ea ma deprima si pentru mine a fost greu dar noi adultii stim sa ne controlam sentimentele asta e contabil in Rominia femeie de servici in Germania .Va doresc o acomodare usoara si sa nu uitati ce tara frumoasa aveti rominilor.Va doresc numai bine.

 3. Imi dau seama. Trei luni in fiecare zi … inseamna o adevarata trauma , inseamna amputarea unei parti din suflet. Unii trec cu bine, altii pot ramane cu sechele. Nu e usor, nici Germania nu mai e ce era in urma cu 5 – 10 ani, nici macar pentru cetatenii ei. Le scade si lor incet dar sigur nivelul de trai iar ei pun pe seama noastra, a emigrantilor asta, si din pacate au – in parte macar – dreptate. Totul e relativ, inclusiv sederea ta aici. in acest context poate fi o adevarata incercare decizia daca e oportun sa-ti supui copilul la o asemenea incercare gandindu-te totodata ca, in cazul ca dupa cativa ani va veti intoarce in Romania, va trece inca odata prin asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.