Numele meu este Loredana Butuza si doresc sa va prezint scris, procedura folosita de mine pentru realizarea Bewerbungsmappe. Sunt stabilita aici de putin timp, doi ani, insa pot spune ca sunt informata indeajuns ca sa pot vorbi despre acest subiect. Am 29 de ani si am inceput sa muncesc in Germania din anul 2012. Am inceput cu joburi sezoniere si fara prea multe cunostinte de limba germana. Din dorinta de a progresa, in luna septembrie 2013 am hotarat sa ma mut intr-un oras mai mare si am ales Nuernberg. Avand trei prieteni acolo, am incercat sa ma integrez cat mai bine, iar intentia mea este sa sa ma stabilesc definitiv in Germania.
Pasii elementari in realizarea scopului propus au fost:
- inregistrarea la Einwohnermeldeamnt cu adresa si data de sosire;
- anuntarea(inscrierea) la Arbeitsamt ca si cautator de job;
- inceperea cursurilor de limba germana.
Elaborarea Bewerbung-ului este un pas foarte important in operatiunea de gasire a unui loc de munca pe viitor. Mai jos as dori sa detaliez pasii urmati de mine. Sunt convinsa ca informatiile va vor fi de folos.
Inscrierea la Arbeitsamt
Se face pe baza buletinului si a foii primite de la Einwohnermeldeamnt. Se realizeaza un profil de jobsuchender (cautator de job), se primeste un cod cu parola de acces pe site-ul oficial al Arbeitsamtului (http://jobboerse.arbeitsagentur.de/). In decursul acestui proces de cautare, tu, vei primi oferte de munca la care trebuie sa aplici/sa te prezinti (obligatoriu). Consilierul tau, pe baza informatiilor existente in baza de date a Arbeitamtului iti cauta job in paralel cu tine.Intre timp trebuie sa lucrezi la Bewerbungsunterlagen, informatiile se gasesc atat pe internet cat si la Arbeitsamt direct, prin consiliere pe aceasta tema. Modelele sunt diversificate depinde pentru ce joburi vrei sa aplici, daca ai deja o meserie si vrei sa o continui sau doresti ceva nou.
Bewerbungsunterlagen contine:
Deckblatt (prima pagina) Numele si prenumele, adresa completa, undeva sus, apoi poza in centru paginii deasupra careia se scrie titlul adica Bewerbung als……….si scrii pentru ce aplici (vanzator, secretar etc.) apoi in partea de jos, sub poza Inhalt:-adica ce contine dosarul si anume: Lebenslauf, Zeugnisse, (Zertifikate)
Lebenslauf (CV) ca si titlul si apoi efectiv CV-ul, care trebuie sa fie concret, la subiect, in ordine cronologica Berufserfarungen (adica locurile de munca) apoi studii, calificari, cunostinte. Se gasesc pe internet diverse modele, nu e neaparat nevoie sa folosesti Europass, modelul clasic. La biblioteca de asemenea este o sectiune doar pentru Bewerbung si se gasesc informatii foarte bune, modele care chiar ajuta. Aici poti adauga si Relevante nebentatigkeiten in cazul meu, practica din timpul Facultatii, voluntariat si alte activitati de munca si studii.
Zeugnis (in traducere germana, daca lb. in care sunt scrise nu este una oficiala precum lb.engleza apoi, diplome, certificari) aici se incadreaza atat diplomele de studii, cursuri cat si adeverintele de la joburile precedente pe care angajatorul german este obligat sa le scrie. Daca nu ai lucrat in Germania poti obtine de la joburile precedente, ca o scrisoare de recomandare (nu este neaparat echivalentul a ceea ce in Germania este Zeugnis de la locul de munca, dar e bine sa sustina informatiile etalate in C.V.)
In legatura cu diplomele sau certificatele obtinute in Romania, informatii se pot obtine la Arbeitsamt sau Auslaenderamt (AWOMigrationssozialdienst). Acolo mergi cu documente tale in original si ei te consiliaza particular/individual. Cauta aceasta institutie in orasul tau!
Scrisorea de intentie: Ca si titlul, Bewerbung als (meseria,postul) bei(numele firmei). Se personalizeaza pentru fiecare firma la care aplici! Se face munca de cercetare despre firma X si obligatoriu se scot in evidenta aprecierea si cateva informatii ce releva munca ta de documentare cu privire la X.; aduci in discutie de ce te intereseaza aceasta firma, ce beneficii poti aduce tu firmei respective si incepi sa detaliezi fapte clare din cariera ta de studiu si cea profesionala, care sa sustina infoarmatiile tale.
Trebuie obligatoriu adresata unei persoane anume. Afli aceasta informatie din anuntul publicat sau suni direct la firma sa intrebi in atentia cui trebuie sa trimiti Bewerbungsmappe pentru postul X. Scrisoarea trebuie semnata si datata, se trimite online sau prin posta, depinde de cererea din anunt.
Odata adunate toate documentele, se pun intr-o mapa speciala, daca aceasta necesita trimiterea prin posta. Pentru online, se realizeaza la fel, un document, cu toate informatiile in ordine: scrisoare de intentie, deckblatt, CV-ul propriu-zis, recomandarile de la locurile de munca, diplome ce sustin anumite calificari si diplomele de studiu traduse si autentificate. Autentificarea se face la primarie, printr-o stampila care costa 5 euro.
Aceasta este sugesia mea, nu este neaparata nevoie sa urmati acesti pasi, dar din documentarea mea acestia sunt pasii pentru elaborarea corecta a Bewerbung-ului. Puteti apela oricand la consilierul dumneavoastra de la Arbeitsamt pentru alte informatii si chiar training pentru Bewerbung.
Va rog sa luati in considerare ca sunt unele aspecte ce difera de la oras la oras, respectiv de la land la land.Sper ca informatiile scrise mai sus sa va fie de folos Este scris d.p.d.v. a unei persoane care incearca sa fie cat mai bine integrata in Germania. Va multumesc pentru atentie, Loredana Butuza
Buna d-na Butuza, dv.spuneti: Pasii elementari in realizarea scopului propus au fost:
1.inregistrarea la Einwohnermeldeamnt cu adresa si data de sosire;
2.anuntarea(inscrierea) la Arbeitsamt ca si cautator de job;
3.inceperea cursurilor de limba germana.
Intrebari: Pasul 1 este gratuit ?
Adresa si data de sosire unde locuiesti contracost ?
Da este gratuit,este vorba de anmeldung,adica “flotant” adresa unde locuiesti in Germania,nu trebuie sa prezinti nici o dovada ca platesti sau nu,e nevoie de contract de inchiriere ( asta daca platesti ) sau de confirmarea scrisa a persoanei care te primeste in locuinta.
Dna Loredana, dvs ati avut diplomele apostilate si legalizate din Romania?
Inscrierea la Arbeitsamt ajuta??
Si eu sunt in cautare de job dar am auzit diverse pareri…La fel am mai auzit ca te poti declara Arbeitsucher sau Arbeitlos…stiti cumva care e mai avatajos???
Delia,sigur ca ajuta,ei iti fac un profit pe baza caruia primesti oferte de job unde aplici,asta in paralel cu cautarile tale e un plus .In momentul in care devi client Arbeitsamt ca si cautator de job intri in sistemul lor,consiliere si eventual aflii de programe organizate de ei,e cea mai corecta si cred si cea mai usoara metoda de a gasi un loc de munca sigur.
Am din Romania diplomele in limba romana in original,cautati in orasul in care locuiti unde este sediul Auslanderamt si mergeti acolo cu ele ,difera de la regiune la alta,ei o sa va indrume,sau in cadrul Arbeitsamt cu ajutorul consilierului Dumneavoastra.
Foarte bine descris Loredana! As face numai o recomandare in plus: pt. ca in Bewerbungsmappe greseli ortografice, de formatare, de exprimare, de stil, etc. ein NO GO sind, lasati fara exceptie sa va corecteze un vorbitor nativ de germana, si nu va lasati pe intuitie! (O spun din experienta ca si “Personaler”, citeam in viteza sute de Bewerbunguri si asta era primul criteriu de sortare. Numai cele perfecte ca forma faceau pasul urmator!)
Buna ziua, ma numesc Gigi si am in Stuttgart un Gbr, o firma cu profil interioare-exterioare. Daca ma poate ajuta cineva sa imi zica pe care site-URI pot găsi firme care subinchiriaza lucrări , si unde pot posta anunțuri pentru a găsi beneficiari. Va multumesc
Multumesc Loredana pentru raspuns, asi mai avea o intrebare:
Anmeldung-ul este obligatoriu in cautarea si obtinerea din Germania a unui job ?
Da.ai dreptate.bewerbungul meu l-a verificat profa mea de germana 🙂
Anmeldung ai nevoie pentru a putea locui legal in Germania.e primul pas si unul de care depind toate celelalte pentru integrarea sau orice alta activitate din De.
Buna,am si eu o intrebare,daca trimit bewerbung pe e-mail ce trebuie sa mai atasez e-mailului?Multumesc
Toate documentele care tin de un Bewerbung: scrisoare de intentie, CV, diplome care atesta calificarile d-voastra, recomandari de la fostele job-uri.