Si totusi… cetatenii romani din Germania voteaza…

alegeri europeneIn conformitate cu art. 13 al Directivei nr. 93/109/CE, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, domiciliati in alte state membre  decat in statul a carei cetatenie o detin, au dreptul sa voteze la alegerile pentru P.E. in statul de domiciliu. Asadar, cetatenii romani din Germania pot opta sa aleaga la 25 mai  fie candidatii romani de pe liste, fie candidatii tarii de resedinta.

Tocmai de aceea, in zilele acestea, cetatenii romani stabiliti in Germania primesc invitatii din partea oficialitatilor locale de a se inscrie in registrele electorale locale si, deci, de a-si mentiona optiunea pentru  una din cele 2 variante posibile:  candidati din Romania sau candidati din Germania ( in finalul materialului fasiti invitatia autoritatilor germane).

Asa cum am aratat in articolele anterioare, votul cetatenilor romani pentru candidatii romani fiind costisitor si greu de exercitat (doar in 3 orase germane se pot vota candidatii Romaniei) este de presupus ca romanii domiciliati in Germania vor opta pentru votul candidatilor de pe listele partidelor germane.

In temeiul tratatelor U.E. care stabilesc ca locurile în Parlament sunt repartizate pe baza principiului “proporționalității degresive”, Germania are 96 de locuri rezervate in P.E., in timp ce Romania ( stat cu populatie mai mica) are numai 32 ( cu unul mai putin decit in sesiunea actuala datorita intrarii Croatiei in U.E.).

Ce partide  vor vota insa romanii domiciliati in Germania?

La aceasta intrebare , raspunsul este ceva mai complex.  Noutatea absoluta este ca in urma  rezultatelor  obtinute la 25 mai, in toamna  va fi ales si  preşedintele Comisiei Europene,  adica europarlamentarii alesi acum vor vota pentru aceasta functie reprezentantul partidului din familia lor politica.

Pina in prezent se cunosc 5 nominalizari:
1. P.P.E. l-a nominalizat pe Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului şi fost preşedinte al Eurogrup( pozitia 3 in poza);

2. P.S.E. l-a nominalizat pe Martin Schulz, actualul preşedinte al Parlamentului European ( pozitia 1 in poza);

3 Liberalii şi Democraţii l-au nominalizat  pe Guy Verhofstadt, fost premier belgian şi actual lider al grupului liberal din PE( pozitia 4 in poza);

 4.Verzii au nominalizat  2 deputaţii europeni José Bové (Franţa) şi Ska Keller (Germania)( pozitia 2 in poza);

 5. Stânga Europeană l-a nominalizat pe Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza din Grecia.

debat-euronews-presidence-commission-2604433-jpg_2243033

Lupta se va da insa intre cele trei mari familii politice europene, PPE, PSE si ALDE. Observam, de altfel, ca acesti 3 candidati  sunt si cei mai activi in  campanie electorala europarlamentara. Circula prin Europa la lansarea candidatilor din familia lor politica, acorda interviuri la ziarele si televiziunile  locale  si, pe deasupra, sunt curtenitori  cu natiunile  carora le cer votul. Chiar si alegatorii romani sunt tratati cu mare atentie.  Intr-o dezbatere desfasurata recent la Bruxelles si Martin Schulz si Jean-Claude Juncker au sustinut ca Romania a indeplinit criteriile pentru admiterea in Schengen, iar  Guy Verhofstadt a abordat chestiunea mobilităţii lucrătorilor şi a criticat acele state care trag semnalul de alarmă că românii şi bulgarii vin în ţările lor pentru a profita de sistemele lor de asigurări sociale.  Interesanta a fost si pozitia lui Ska Keller, candidata verzilor, care a  subliniat că austeritatea nu duce Europa nicăieri, nu creează locuri de muncă şi creştere şi că trebuie să i se pună capăt, “revigorând visul european al solidarităţii”.

Ei bine, cetateni romani din Germania, cunoscindu-va foarte bine interesele si avind in vedere  experientele traite de Dvs. pe teritoriul german, cu ce partid ar fi mai bine sa votati? Aceasta este intrebarea si asteptam raspunsul argumentat al unor oameni care au avut o oarecare tangenta cu sistemul politic german. 

socinro foarte mic Cu respect, Dan-Constantin Goldis – presedinte Socinro

 

updatare ora 19.00- multumita unui colaborator am primit textul invitatiei germane. O redam integral mai jos:

În ziua de 25 mai 2014 vor avea loc alegerile europarlamentare. Sunteţi cetăţean comunitar,adică cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene? Contribuiţi la trasarea viitorului Europei! Exercitaţi-vă dreptul de vot! Parlamentul European constituie reprezentanţadumneavoastră în Europa şi singurul organ al Uniunii Europene ales prin vot direct.  Deputaţii săi decid asupra problemelor importante ale politicii – şi în domenii care vă privesc personal.

Să vă folosiţi şansele, prezentându-vă la vot!

 Ce posibiliăţi de participare există?

În cazul în care locuiţi ca cetăţean comunitar în Germania, puteţi să vă decideţi dacă participaţi la alegerile pentru Parlamentul European în statul dumneavoastră de origine sau aici, în Germania, alegând deputaţii desemnaţi aici. În cazul în care vă decideţi pentru o participare la alegeri în Germania, trebuie să respectaţi următoarele:

 Cine poate exercita dreptul de vot?

Dreptul de vot poate fi exercitat de orice cetăţean comunitar cu domiciliul în Germania, care în ziua alegerilor

• a împlinit deja 18 ani,

• trăieşte de cel puţin trei luni în Republica Federală Germania sau în celelalte state membre ale Uniunii Europene,

• nu este exclus de la dreptul de vot în Republica Federală Germania sau în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ce trebuie făcut?

 Pentru a vă putea exercita dreptul de vot în Germania, trebuie să fiţi înscris pe listele electorale la administraţia localităţii germane în care domiciliaţi. Dacă aţi participat deja în 2009 în Germania la alegerile europene, sunteţi deja înscris pe listele electorale ale domiciliului dumneavoastră şi nu trebuie să depuneţi o nouă cerere de înscriere. În cazul în care nu aţi primit nicio înştiinţare de alegere până în 4 mai 2014, ar trebui să luaţi legătură cu administraţia localităţii de care aparţineţi.

• Toţi ceilalţi cetăţeni comunitari trebuie să prezinte până cel târziu 4 mai 2014 la administraţia localităţii de care aparţineţi o cerere de înscriere pe listele electorale. (Vă rugăm să ţineţi cont în acest context de programul general cu publicul respectiv de timpulnecesar pentru transmiterea actelor prin poştă.)

 Unde se găsesc formularele de înscriere şi informaţii suplimentare?

Puteţi obţine formularul de înscriere şi foaia informativă la administraţia localităţii de care aparţineţi sau în internet la  www.bundeswahlleiter.de/de/europawahlen/EU_BUND_14/unionsbuerger/

 Ce trebuie făcut în momentul în care nu vreţi să vă exercitaţi dreptul de vot în Germania, ci în ţara dumneavoastră de origine?

Dacă aţi participat în Germania la alegerile europene 2009, trebuie să depuneţi până la data de 4 mai 2014 la administraţia localităţii de care aparţineţi o cerere de ştergere din listele electorale. În ceea ce priveşte modalităţile de participare la alegeri în ţara dumneavoastră de origine, vă rugăm să vă adresaţi autorităţilor de acolo sau reprezentanţei dumneavoastră diplomatice în străinătate.

Advertisements

9 responses to “Si totusi… cetatenii romani din Germania voteaza…

 1. Si eu am primit invitatii ptr inregistrarea in Registrul Electoral,iar cand am ajuns acolo mi s-a spus ca deja sunt inregistrat si ca pe 25 Mai vom putea merge cu pasaportul si cu adresele primite,in care se indica data,locul si nr sectiei de votare la care suntem arondati.Am fost intrebati daca dorim sa votam candidatii germani sau pe cei romani.Am raspuns ca numai candidatii germani si nu a mai fost necesara inscrierea in Registrul Electoral.Sub nici o forma nu ne vom deplasa pana la Munchen sa-i votez pe aia care nu au facut absolut nimic pentru mine.Faptul ca,la alegerile trecute au facut o sectie de votare si la Stuttgart,acu’ ne trimit la peste 200 km.Iar de votat eu cel putin voi vota candidatii CDU pentru Parlamentul European.

  • Fiindca iti cunosc capacitatile, te rog sa ne explici ceva mai detaliat argumentele care te-au determinat sa votezi C.D.U. Vreau si eu sa ma luminez.

   • Vasile Ion

    Sa traiasca domnul Goldis si domnul Pandrea. Bine v-am gasit pe cel mai citit forum din Romania si diaspora.
    Vreau sa adaug, ca eu ii voi vota pe cei de la SPD ( Germania ) iar motivele sunt urmatoarele : 1) au fost primii care au obligat Statul German sa renunte la plata facultatii de stat ( nu cele private ), singurul care mai cere taxe de studiu fiind Bayernul ( Bavaria ), dar va renunta si el de anul acesta la taxe, aviz amatorilor care vor sa faca o facultate buna si gratuita in Germania, 2) SPD-ul se lupta sa faca PENSIA MINIMA de 1.000 de euro, pt toti cetatenii tari ( deci trebuie cetatenie Germana, dureaza 7 ani pana o poti obtine), deci, eu zic ca e ceva de viitor cel putin.
    Am aceste doua mari motive sa cred ca sunt drepti si vor sa faca ceva foarte bun pt poulatia tarii ( inclusiv pt imigrantii ).
    Al 3 lea motiv ar fi, pt ca se lupta pt salariul minim pe ora, care va fi de 8,50 euro din 2015, asta ca sa nu mai poata fii inselati imigrantii cand ajung in Germania, si sa aiba si ei un salariu cat de cat decent.
    Daca nici aceste 3 motive nu sunt bune, va rog dati-mi alte motive mai bune ale altor partide din Germania si eu va jur cu mana pe inima ca-i votez fara cracnire. Dar asa cum am spus, imi trebuie exemplele, si nu locale ( pe Land-uri ) pt ca nu ma atrag. Vreau exemple pt toata Germania, pt toata populatia, inclusa aici si cea de origina romana.
    Deci, va salut cordial cu cel mai adanc respect, si va urez alegeri cat mai placute,
    Cu stima, Vasile Ion.

 2. M-ar interesa cati ar vota cu desfiintarea poverilor administrative cu domnii de la Strasbourg, Bruxelles, Haaga, Maastrich, Frankfurt s.a. ?Cat se cheltuie anual cu birocratia aceasta? Merita sau este o dare de seama?Oare cati stiu unde si de catre cine s-a dorit aceasta constelatie europeana?

 3. Mirabela Annemarie

  Stimate domnule Vasile Ion,

  8,50 euro/ora este foarte, foarte putin.
  Nu stiu cina ai merge la munca in Germania, stabilit aici fiind, cu 8,50 pe ora.
  Scuzati-mi interventia. Mi se pare o suma atat de mica…..De mult timp se lucreaza cu 9 euro respectiv 10 euro netto /ora.

  Barbatii? 1500-1700 netto / luna castiga emigrantii din Romania, soferi pe LKV.
  Deci? mi se pare foarte putin 8,50 bruto / ora
  Nu este un argument ca sa-i votam

  • Stimata Mirabela,
   din pacate esti complet in afara cu interventia ta.
   In primul rand, 8,5 € este brut si nu net. Deci se retin asigurarile sociale si eventual impozitul.
   In al 2-lea rand in multe branse nu este asigurat nici acest minim. Exista reglementari doar pentru anumite branse. In Germania nu exista un minim general asa cum este in Ro sau alte tari.
   In al 3-lea rand in multe alte tari minimul este mai mic decat 8.5 €/ora.
   In al 4-lea rand acest minim nu este impus pentru a proteja pe cei ce merg intr-o alta tara, ci pentru a proteja angajatii din aceste tari impotriva noilor veniti care sunt angajati la salarii de dumping de catre angajatori.

 4. Am gasit acest link, e un bun miljloc de a vedea ce partid ”vi se potriveste” sau daca ceea ce credeti ca vi s-ar potrivi corespunde, in realitate, cu ceea asteptarile dvs. https://www.wahl-o-mat.de/europawahl2014/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.