Somer roman european

socinro foarte mic

 paginile 62-65 din

“Ghidul practic  pentru cetatenii romani care doresc sa munceasca si sa traiasca in Germania” 

Operatiunea nr 18.1. Exportati-va indemnizatia de somaj

  ( Aceasta operatiune este valabila numai pentru cetatenii romani aflati deja in somaj in Italia, Spania, Austria, Romania, etc.)  

  Transferul prestatiilor de somaj este o facilitate a Uniunii Europene prea putin cunoscuta de catre cetatenii romani. Pe parcursul activitatii noastre am avut contact cu multe persoane din Spania, Italia, Austria, Romania care afirmau: ”astept sa mi se termine somajul in Spania si apoi vin in Germania sa-mi caut un loc de munca”.  Strategia acestora este gresita, fiindca, prin aceasta asteptare, se pierde un timp pretios si se risipesc astfel si putinele resurse materiale aflate la dispozitie.  Si cind o persoana sau o familie incepe sa alunece pe o panta financiara descendenta, viteza de coborire creste cu fiecare zi: facturile la utilitati par a fi mai mari, minutele gratuite la telefon se epuizeaza, hainele copiilor se uzeaza mai repede, hrana din frigider se imputineaza,  s.a.m.d.  In consecinta, consideram ca asteptarea pentru terminarea somajului intr-o tara si, la finalul lui, plecarea intr-o alta tara este o varianta destul de nefericita.

La nivelul conducerii Uniunii Europene s-a analizat aceasta problema si pentru eliminarea efectelor  negative,  s-a elaborat un cadru legal pe baza caruia  s-a stabilit o procedura standard de export a indemnizatiei de somaj si a celorlalte drepturi ale somerului.  Concret, un cetatean roman care a intrat recent in somaj  in Romania, Italia, Spania, Austria sau in oricare alta tara din Uniunea Europeana si doreste sa isi incerce norocul in Germania poate sa-si transfere atit drepturile banesti cuvenite din plata indemnizatiei de somaj cit, mai ales, statutul sau de somer european.

Daca in Romania indemnizatia de somaj este mica ( 75% din salariul de baza minim brut pe economie) si, in consecinta, transferul ei in Germania nu inseamna mare lucru, pentru cetatenii romani care au devenit someri in Spania, Italia, Austria, etc. aceasta suma este de un real folos in cazul in care este cheltuita cu grija pe teritoriul Germaniei sau chiar al Romaniei.

Dar, in aceasta operatiune,  mai important decit transferul indemnizatiei de somaj este  transferul statutului de somer european, in sensul ca imediat dupa ajungerea in tara de destinatie somerul roman aflat in cautarea unui loc de munca poate beneficia de un ajutor calificat,  de o asistenta consistenta din partea oficiului de forta de munca din tara respectiva. Astfel, somerului roman ajuns in Germania i se va repartiza un consilier personal care il va ghida pas cu pas pentru recunoasterea calificarilor in meserie, pentru inscrierea in cursurile de calificare- recalificare, pentru obtinerea unui loc de munca, intocmirea unor documente personale, etc.

Este clar ca ajutorul acesta acordat cu titlul gratuit este foarte important pentru orice cetatean roman. Pentru a-l putea obtine insa in Germania trebuie sa parcurgem  procedura standard  care incepe in Romania, Spania, Italia, etc.

Astfel,  in faza initiala, cetateanul roman ajuns somer,  trebuie sa stea timp de cel putin 4 saptamini  in evidenta oficiului de ocupare a forţei de muncă din ultima tara in care a lucrat si, in aceasta perioada, trebuie sa coopereze activ cu functionarii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania si similarele acesteia din Spania,Italia, etc. pentru gasirea unui loc de munca in zona sa de resedinta.

Dupa cel putin 4 saptamini insa, daca oficiul romanesc, italian, spaniol, etc. nu i-a putut asigura un loc corespunzator de munca, somerul roman are dreptul in calitatea sa de persoana aflata in cautarea unui loc de munca sa se adreseze unui oficiu similar din alta tara a Uniunii Europene, in cazul nostru Germania. La Agentia pentru ocuparea fortei de munca din Germania trebuie insa sa prezinte niste documente romanesti prin care sa ateste faptul ca este somer cu acte in regula si ca pe durata care a fost angajat si-a platit contributia la somaj in sistemul national de asigurari romanesc, italian, spaniol, etc.

In consecinta, dupa trecerea acestei perioade minime, somerul roman va solicita de la ANOFM din Romania sau de la institutiile similare din Spania, Italia, etc, urmatoarele formulare europene:

U1 (fostul formular E 301), prin care se atesta perioadele de cotizare la sistemul national de asigurari in statul in care a ramas somer;.

-U2 (fostul formular E 303), prin care se autorizeaza exportul  indemnizaţiei de şomaj din tara  de origine (Spania,  Italia, Romania) spre tara de destinatie (Germania);

Cu aceste 2 documente europene se va deplasa in Germania si, pe baza lor, va solicita inscrierea la Arbeitsamt si obtinerea unui sprijin calificat (aceasta operatiune o vom trata detaliat intr-unul din  capitolele urmatoare, dupa ajungerea cetateanului roman in Germania).

Avind in vedere insa, ca inscrierea la Arbeitsamt trebuie sa se faca in termen de 7 zile de la data la care a devenit indisponibil pentru oficiul din ţara pe care a părăsit-o (Romania, Italia, Spania) cetateanul roman trebuie sa-si calculeze cu multa grija datele in care solicita eliberarea celor 2 documente, mai precis ar trebui sa intre in posesia lor cu o zi sau doua inainte de ziua plecarii (Z.P) din Romania (Italia, Spania).

Niciunul dintre cele 3 personaje nominale din brosura noastra nu este in aceasta situatie, fiindca domnul Popescu Ion a fost persoana fizica autorizata in Romania, domnul Ionescu Eugen a lucrat in ultima perioada la negru, iar doamna Mihaela Ionescu nu poate fi somera in Germania, fiindca ea, conform scenariului, pleaca pe un post deja aranjat.  Daca insa doamna Ionescu nu avea niciun aranjament preliminar desigur ca ar fi putut proceda pentru transferul prestatiilor de somaj si ar fi parcurs operatiunile prezentate mai sus.

In cazul in care  Dumneavoastra sunteti somer provenit din Romania, Italia, Spania, etc si sunteti in perioada primirii indemnizatiei de somaj ar fi util sa aplicati pentru aceasta varianta.

Dan-Constantin Goldis- presedinte Socinro

Advertisement

27 thoughts on “Somer roman european”

  1. O observatie doar, d-le Goldis… Majoritatea cetatenilor nostrii, indiferent aproape unde muncesc, primesc indemnizatia de somaj pe un card bancar! In consecinta, de ce ar fi neaparat nevoie de transferul somajului in noua tara de destinatie? Cu acel card, pot efectua trageri din orice bancomat, in cazul nostru, Germania!

    1. Cum a mentionat dl. Goldis, in romania se cere prezenta fizica pt a semna, in Germania fiecare persoana in plata are 15 zile de concediu anual – nu poate lipsi din localitate fara a anunta. Daca face acest lucru si este depistat (ex. in cazul unui control sau nu raspunde unei solicitari) atunci se considera ca nu mai este la dispozitia pietei muncii, conditie esentiala pentru a primi ajutorul de somaj.

  2. Explicatia este urmatoarea: atit timp cit esti somer nu poti parasi tara, trebuie sa ramii la dispozitia ANOFM.
    SOMERUL trebuie sa se prezinte lunar la agentia pentru ocuparea fortelor de munca unde este inregistrat in vederea obtinerii unui loc de munca, sa ii comunice agentiei orice modificare a conditiilor care au dus la acordarea drepturilor, sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si formarii profesionale oferite de agentie, sa caute activ un loc de munca.daca incalci regulile se suspenda ajutorul national.
    prin solicitarea celor 2 formulare europene,somerul iese din evidenta statului in care a muncit si intra in evidenta statului in care ajunge. Germania plateste indemnizatia romaneasca de somaj dar recupereaza banii de la sistemul romanesc asa cum este si in cazul asigurarilor de sanatate…

  3. Am trecut si noi printr-o asemenea procedura, sotul fiind portughez, si transferandu-si drepturile in Germania. As putea spune ca in afara faptului ca este inscris la Arbeitsamt nu a beneficiat de nici un fel de sprijin calificat din partea functionarilor, trebuind singur sa se descurce in cautarea unui eventual loc de munca. Limba germana este o bariera puternica, si functionarii germani nu sunt deloc flexibili in a ajuta persoanele care nu vorbesc limba germana. Noi am avut sprijinul unui prieten vorbitor de limba germana, pe parcursul derularii procesului de inregistrare in baza de date ca si somer, in Germania, dar nimic mai mult.

    1. Daca este somer in plata, atunci dreptul la ajutorul de somaj se poate transfera temporar timp de 3 luni in noul stat gazda. Similar, perioada de stagiu de cotizare din cadrul tarilor UE se pot transfera in noul stat gazda, fiind luate in calcul in momentul stabilirii eligibilitatii de ex. pt ajutorul de somaj.

  4. buna ziua am si eu o intrebare dar e in legatura cu optinerea pasaportului  german.Eu sunt de un jumate  in germania si luna viitoare trebe sa nasc  iar sotul are 2 ani aici si are rezidenta pe o perioadea de 5 ani (sotul e din republica moldova)  si as dori sa stiu daca copilu meu poate sa optina pasaport german  si daca da  ce acte sunt necesare si unde  trebe depuse .? Multumesc

    El Sábado 3 de Mayo de 2014 18:31, consilier juridic germano-roman escribió: WordPress.com consilierjuridicgermanoroman posted: ”  paginile 62-65 din “Ghidul practic  pentru cetatenii romani care doresc sa munceasca si sa traiasca in Germania”  Operatiunea nr 18.1. Exportati-va indemnizatia de somaj   ( Aceasta operatiune este valabila numai pentru cetatenii romani afla”

  5. Urmaresc si primesc cu interes postarile dvs online,D-le Godis.Inca o data felicitari!Am si eu mai mute interbari:Se pare ca pot sa iau alocatie pt copil pe perioada lucrata in Germania und evin ca sezonier din 1998 in domeniul gastronomiei.Daca da,cui sa ma adresez si de ce documente e nevoie?Ce steuerklasse am ca nu mai inteleg nimic.Sun casatorit,sotia si copilul sunt acasa in Romania si pana acu’ vreo 2 ani eram trecut la steuerklasse 1 iar acum vad ca mi-au tercut steuerklasse 3.Ma puteti lamuri, va rog frumos?Va multumesc anticipat!

    1. Termenul maxim pentru care se poate acorda alocatia retroactiv este de 4 ani, Procedura este destul de complicata acum si va recomand sa va adresati consultantului nostru in domeniu, respectiv domnului Sacara. acum e in concediu dar il gasiti dupa 18 iunie aici .

  6. Va multumesc pentru informatiile postate si de bun augur. As dori sa imi dati cateva sfaturi. Momentan lucrez in Germania, din aprilie 2014, cu forme legale. Ma intereseaza daca e necesar sa mai cotizez la pensii si in Romania si care ar fi procedura ? Mentionez ca am deja 37 de ani lucrati in Romania. Va multumesc !

    1. Daca munciti cu forme legale acum in Germania, va platiti contributia la pensie in Germania. La implinirea virstei de pensionare, cele doua perioade de cotizare ( romania+ germania) se aduna. Mai exista o varianta si mai buna, dar trebuie studiata in functie de virsta dvs.

  7. Multumesc pentru raspunsul dat. Considerand ca ar mai fi o varianta si mai buna, as dori sa stiu daca este una care sa-mi fie de ajutor, in cazul in care eu am o anumita varsta (56 ani). Unde pot afla informatii despre ea?
    Va doresc sanatate si toate cele bune !

  8. In primul rand, doresc sa va felicit, pe dumneavoastra, care ati daruit si daruiti timp important din timpul propriu pentru ca acest sit sa existe; oferind, astfel, suport si informatii esentiale pentru toti cei interesati. Felicitari!
    Am cateva nedumeriri legate de transferul ajutorului de somaj de tip ii: se poate exporta si acesta sau doar cel de tip i? Cele 7 zile in care trebuie depuse formularele U1 si U2 la Fortele de Munca, in tara-destinatie, sunt calendaristice sau zile lucratoare?
    Intreb, fiindca, desi am lucrat 6 luni aici, in zona Muenchen, si mi s-a acordat dovada de la Arbeitsamt ca beneficiez de dreptul la ajutorul de somaj de tip ii, cei de la Landratsamt m-au privat de acest ajutor, pe motiv ca nu am un contract de chirie.
    In fine, eu vreau sa ma duc in Romania, sa stau cateva luni, apoi sa ma intorc, cumva, in alte conditii.
    Ar mai fi faptul ca fostul meu sef, care este si proprietarul imobilului in care am locuit (locuiesc), mi-a spus sa-mi anulez inregistrarea adresei mele (abmeldung) la primarie, si nu stiu cat de bine ar fi pentru mine sa procedez intocmai…

    Va multumesc pentru informatiile de pe acest sit!
    Cu stima

  9. Din pacate, ajutorul de somaj de tip 2 nu se exporta.
    Cele 7 ziie sunt …calendaristice,
    Solutia cu intoarcerea in Romania este buna,dar va recomand sa faceti efortul de a va gasi grabnic un loc de munca in Germania . Poate ar fi mai bine sa parasiti Bayern-ul si sa va cautati prin N.R,W, sau B.W.

  10. buna seara sotul meu pe nume amariei constantin in varsta de 36 de ani lucreaza in germania din luna mai 2014 ca sofer profesionist in data de 13 noiembrie 2014 ora 02 :30 dimineata sa rasturnat cu tirul firmei care era incarcat cu dulcuri nu au fost victime si nici pagube materiale decat tirul este putn avariat,dar a mers astazi cu el la firma de unde a luat marfa si cand a ajuns la firma ia fos dat afara de la locul de munca el este cu contract de munca determinat credeti ca am putea face ceva , nustiu sa il primeasca inapoi sa iau bani de la firma pt ca era supra solicitat va rog daca se poate lasati un email la adresa de mai sus. va multumesc

    1. Trebuie sa vedeti motivul concedierii – sotul a primit cel mai probabil un kundigung. Sotul are posibilitatea de a contesta motivul concedierii, inclusiv de a deschide un conflict de munca la tribunalul muncii – Arbeitsgericht.
      Succes!

  11. am muncit in germania pentru o agentie intr.un depozit si nu mi0a efectuat plata pe ultima luna din comtract! ce as putea face sa recuperez banii?

  12. Buna ziua,din luna octombrie am sa beneficiez de ajutorul de somaj din romania,dar as vrea sa merg in germania in cautarea unui loc de munca,cum procedez…din momentul in care imi voi depune actele acolo mai pot parasi germania?!

  13. buna ziua…cornel este numele meu…am si eu o nelamurire…daca as fi posesor de somaj in germania ….precizez ca am lucrat 7 ani in germania cu acte si as dori sa ma intorc in tara…..as putea sa beneficiex de somaj in germania dar sa locuiesc in romania…normal doar pe perioada de un an …cat este somajul ….va multumesc frumos
    ?

    1. Puteti transfera somajul pe o perioada de 3 luni in Romania, apoi sub anumite conditii aceasta perioada se mai poate prelungi cu inca 3 luni.

    2. Nu poti sa faci asta Cornele, somajul nu e un fel de concediu platit la care “ai dreptul”, pe scurt ce vrei tu nu se poate, daca te osteneai sa citesti un pic inainte sa postezi, aflai asta.
      Ce se poate, este sa iti transferi somajul in Romania pe baza formularului U1 dar numai pe o perioada de maximum 3 luni.

  14. buna ziua,sunt in situatia in care dupa circa 2 ani si jumatate lucrati cu contract de munca .am depus cererea de somaj la arbeitseim in germania.
    dupa circa sase saptamani nu mi-am putut permite sa locuiesc acolo si am luat decizia sa ma intorc in tara . m-am inregistrat la AJOFM in vederea exportului prestatiilor de somaj si acestia mi au cerut sa aduc formularul U1 pe care l-am primit de la Arbeitzem. fara sa mi spuna ca este nevoie si de U2. cum trebuie sa procedez!? in tara mi-au spus ca dupa ce obtin U1 de restul se ocupa agentiile intre ele,respectiv U2!!?

  15. Buna seara va rog mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi .Am lucrat 2 ani cu contract de munca si acum sau facut restructurari si am primit Kundigug de la firma la care am lucrat .Cum se procedeaza ?Care sunt pasi pt. somaj ?sunt tare dezorientata si fara prea multe informati. Va rog mult daca puteti sa imi raspundeti .Cu respect va salut si va multumesc.

  16. Buna ziua,
    Am o mare nelamurire,legata de somajul din Germania.In luna August 2018,am fost si m.am inregistrat la agentia fortelor de munca,ca somer.In aceeasi zi,am si parasit tara.Acum,eu le.am explicat domnilor de la agentie situatia mea,adica:din acea zi,prin comun acord cu seful meu,am ramas fara munca,si din aceasta cauza,fara chirie,locuind in casa cu fostul meu sef.Urmand sa ma intorc in Romania,si lucrand in Germania un an si ceva,stiu ca am dreptul la somaj,inregistrandu.ma la agentie,cei de acolo mi.au spus ca pot sa primesc somaj,in Romania,in baza formularului U1,urmand sa imi trimita acest formular acasa.Zilele aceastea,primesc formularul,pentru ca au spus ca dureaza undeva la 4 saptamani pana se emit actele..,sun in Romania la eures,si intreb.Eu cand am ajuns in tara,m.am inregistrat la fortele de munca,ca sunt in cautarea unui loc de munca si somer..etc.Cea de la Eures urla la mine si imi spunea ca nu se poate sub nici o forma transfera somajul din Germania,cu atat mai putin cand eu nu am luat acolo deloc somaj,si nu am formularul U2.Tin sa precizez ca am fost o a doua oara in Germania,la agentie,si am intrebat exact,,spunandu.le ca imi trebuie formularul U2 si etc..ei spunand ca nu,se poate cu formularul U1,pe care il voi primi prin posta.Azi,cu formularul U1 in mana,sun la agentie fortelor de munca din Germania si ii intreb ce sa fac cu el,care sunt pasii urmatori,la care imi spunca il duc la agentia fortelor de munca din Romania,si gata.Sun la la eures la noi,aceeasi veche poveste,nu se poate e imposibil,nemtii au vrut sa se scape de mine.!Este adevarat,tinand cont ca cei din Germania mi.au spus ca se poate,acum eu ce sa cred?Ce pot face?Va mujltumesc!

    1. Aveti nevoie de formularul U2. Mergeti la fortele de munca germane si cereti U2, indiferent de ce va zic ei. Insa somajul va fi transferat doar pentru 3 luni. Exista posibilitatea de a prelungi cu inca 3 luni, dar trebuie indeplinite anumite conditii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.