REZULTATE FINALE LA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014

Rezultatele  finale la alegeri europarlamentare 2014:

  • Alianța PSD – UNPR – PC – 37,60%
  • PNL – 15,00%
  • PDL – 12,23%
  • Mircea Diaconu – 6,81%
  • UDMR – 6,30%
  • Partidul Mișcare Populară – 6,21%

Prezența a fost estimată la 32,44%, iar numărul voturilor anulate se ridică la 5,83%. Forța Civică a obținut 2,60%, PNȚCD – 0,89% și Noua Republică – 0,27%.

Cine ne reprezinta la Bruxelles ?

Candidatul independent Mircea Diaconu  -1 mandat 

mircea diaconuMircea Diaconu s-a nascut la  24 decembrie 1949  in Vladesti, judetul  Arges. Este  actor si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale din Bucuresti. Pana in noiembrie 2011 a fost directorul Teatrului “Nottara” din Bucuresti , cand a demisionat, in urma actiunii penale a Agentiei Nationale de Integritate cu care a pierdut procesul, fiind declarat ca aflat in “conflict de interese”, deoarece era in acelasi timp senator P.N.L.(  functie din care si-a dat demisia, de asemenea).

Mircea Diaconu a fost inscris pe lista P.N.L. pentru Parlamentul European, dar conducerea P.N.L. l-a eliminat din lista datorita incompatibilitatii stabilite de ANI.  Datorita acestui fapt, Mircea Diaconu a demisionat din PNL si si-a anuntat intentia de a candida ca independent.  A reusit sa adune cele 100 de mii de semnaturi necesare inscrierii in cursa electorala si au urmat alte procese cu ANI si Biroul Electoral Central care ii respinsese intre timp candidatura  Mircea Diaconu cistiga in justitie dreptul de a candida  si incepe un turneu prin tara in care isi propune sa cunoasca personal semnatarii listelor de sustinere.  In aceasta campanie de contact cu sustinatorii a strabatut mii de kilometri cu un Aro si s-a intilnit cu 10-20 de cetateni in fiecare localitate in care s-a oprit. Pe timpul  acestei campanii electorale nu a avut panotaj, sponsori, aparat organizatoric. A fost ajutat de familie si de citiva prieteni. 

Votul masiv pentru Mircea Diaconu se explica si prin dezgustul unei mari parti a populatiei fata de partidele politice. Asadar, votul este in mare proportie unul antisistem, un vot de blam pentru clasa politica, dar si pentru un candidat cu mult bun simt care a reusit sa-I scoata pe nonvotantii traditionali din casa si sa-i aduca la urne.

Alianţa PSD-PC-UNPR – 16 mandate

corina cretu1. Corina Creţu – vicepreşedinte PSD, în Parlamentul European din 2005. Corina Creţu a fost purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale în mandatul lui Ion Iliescu, 2000-2004, fiind aleasă senator la alegerile din 2004. În prezent este la al doilea mandat de europarlamentar. Nota personala D.C.GOLDIS :Acestei doamne i-am adresat o scrisoare deschisa in data de 14.02 2014  pe care o gasiti aiciNu a binevoit sa-mi raspunda, desi am instiintat-o pe blogul ei personal.

Andronescu_Ecaterina 2. Ecaterina Andronescu – vicepreşedinte PSD, fost ministru al Educaţiei, în parlament aleasă pentru a cincea legislatură consecutiv. Între 1996 -2008 a fost deputat, iar începând cu 2008 până în prezent este senator. Nota personala D.C.GOLDIS : Tot respectul pentru Dvs, doamna senator, dar nu stiu ce cautati pe aici. Sunteti pe post de “locomotiva”? Chiar asa de “greoaie” sunt vagoanele din coada? Va linistesc eu! Sunt extrem de “usoare”. Nu prea au incarcatura consistenta…

ivan--150x150 (1)3. Cătălin Ivan – europarlamentar ales în 2009, este purtător de cuvânt al PSD şi preşedinte al organizaţiei PSD sector 1 .În trecut a fost preşedinte al Preşedinte al Organizaţiei Judeţene TSD Iaşi.

4. Dan Nica – deputat PSD la al cincilea mandat, a fost ministru al dan nicaComunicaţiilor în guvernele Ponta şi Năstase. Dan Nica a fost ministru de Interne în 2008, când a fost prezentat de preşedintele Traian Băsescu ca fiind omul care a pus serviciul secret al MAI (fostul “Doi şi-un sfert”) la dispoziţia lui Marian Vanghelie şi a lui Cătălin Voicu. El a pierdut mandatul de la Interne după ce a declarat, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009 că “autocarele sunt pregătite”, referindu-se la fraudarea alegerilor de către PDL. Nica a fost cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul Poşta Română, însă nu a fost pus sub urmărire penală.

damian draghici5. Damian Drăghici – senator UNPR, a fost în 2012 consilier de statpe problemele romilor în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta. Artistul de etnie roma este singurul muzician român care a câştigat un premiu Grammy.

Maria-Grapini-1-150x1506. Maria Grapini a fost al doilea lider PC care, alături de ministrul Agriculturii, a fost ministru IMM-urilor, Turismului şi Mediului de Afaceri în guvernul Ponta II.  

daciana-sarbu17. Daciana Sârbu – soţia premierului Victor Ponta, este în Parlamentul   European din 2005 când a fost desemnată observator din partea României. între 2003 şi 2004 a fost secretar de Stat, Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi secretar de Stat, Direcţia Programe pentru Tineret, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

PascuIoanMircea-150x1508. Ioan Mircea Paşcu – este europarlamentar la al doilea mandat din partea PSD. A fost deputat în Parlamentul României. În primii doi ani după Revoluţie a fost consilier prezidenţial al preşedintelui Ion Iliescu şi ulterior secretar de stat la Ministerul Apărării Naţionale. Între 2000 şi 2004 a fost ministru al apărării în Guvernul Năstase.

Viorica-Dancila_6-134x1659. Viorica Dăncilă – europarlamentar la primul mandat, este în PSD din 1996. A fost preşedinta Organizaţiei de Femei PSD Videle şi consilier local în aceeaşi localitate. Din 2005 pâna în 2009 a fost preşedinta Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Teleorman şi membră în Consiliul Naţional al PSD.

10. Sorin Moisa – este şef de cabinet al comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Victor-bostinaru11. Victor Boştinaru – europarlamentar la al doilea mandat. Între 1990 şi 2000 a fost deputat PD. În 2001 s-a înscris în PSD, fiind consilier pentru politică externă şi relaţii internaţionale al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu (martie 2001- octombrie 2004 şi ianuarie 2005 – aprilie 2006). În ultimele luni ale lui 2004 a fost secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe.

claudiu tanasescu

12. Ciprian Tănăsescu – este fiul fostului senator PRM Dan Claudiu Tănăsescu. Este la al doilea mandat de europarlamentar. Este de profesie medic.     

 

tapardel13. Claudia Ţapardel – este vicepreşedinte al TSD.  Candidat nou. 

 

   14. Laurenţiu Rebega – preşedinte PC Prahova şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.  

15. Doru Frunzulică – fost deputat PSD, este secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

cristea16. Cristea Andi Lucian – consilier parlamentar

PNL – 6 mandate

norica-nicolai_landscape-small

1. Norica Nicolai – a fost procuror, avocat şi lector universitar. A fost secretar de stat la Ministerul Muncii şi Solidarătăţii Sociale în perioada 1997 – 2000. Ulterior, a fost senator, în perioada 2004 – 2008, din partea PNL. La sfârşitul anului 2007 a fost desemnată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat, însă, numirea invocând „mapa profesională” a Noricăi Nicolai de pe vremea când era procuror. Din 2009 este membru al Parlamentului European, din partea PNL.

2. Adina Ioana Vălean – este soţia liderul adina valeanPNL, Crin Antonescu. A fost profesor de matematică, a lucrat ca director în mai multe ONG-uri, a intrat în PNL în anul 1999, iar în anul 2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României. În 2009 a fost aleasă europarlamentar din partea PNL. De asemenea, ea este vice-preşedinte al grupului politic ALDE din Parlamentul European. 

ramona manescu

3. Ramona Mănescu – are o vechime de 23 de ani în PNL, însă cariera sa politică se leagă, în mare parte, de cea a soţului său, Rareş Mănescu, primarul sectorului 6 şi omul de încredere a lui Crin Antonescu. Relaţia privilegiată a lui Rareş Mănescu cu liderul PNL a fost practic oficializată anul trecut la locale când şeful PNL l-a impus drept candidat la primăria sectorului 6, în ciuda opoziţiei aripii Tăriceanu-Chiliman. A fost europarlamentar ales în 2007 şi reconfirmat în 2009. A fost ministru al Transporturilor timp de şase luni, până la ieşirea PNL de la guvernare, la începutul lunii martie 2014.

renate_weber4. Renate Weber – de profesie jurist, s-a implicat activ în apărarea drepturilor omului. A fost avocat, lector universitar, preşedinte al Fundaţiei Soros România şi al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă din România, şi consilieră a lui Traian Băsescu (2004 – 2005). La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL, iar la alegerile din 2009 a câştigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiaşi partid.

5. Cristian Buşoi –  a intrat în politică în 1996, fiind până în 1998 vicepreşedinte fondator al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal (TNL).  În perioada octombrie 2002 – mai 2004, a fost consilier al vicepreşedintelui PNLbusoi-150x150 Călin Popescu-Tăriceanu, iar între decembrie 2004 şi aprilie 2007, deputat. În 2009 a fost ales, din partea PNL, europarlamentar. A ocupat funcţia până în iunie 2013, când a fost numit la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). funcţie din care a demisionat odată cu ieşirea PNL de la guvernare.  

eduard6. Eduard Hellvig – a fost consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu (1999 – 2000) şi deputat în Parlamentul României (2004 – 2008). Timp de un an, 2006 – 2007, a fost ales să facă parte dintre primii europarlamentari ai României. În 2009 a fost coordonatorul campaniei PNL pentru prezidenţiale. A făcut parte din Guvernul Ponta, ca Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, demisionând după un an din cauza unui candal de incompatibilitate. În septembrie 2013 a demisionat din Camera Deputaţilor pentru a prelua unul dintre posturile de europarlamentar rămase libere după demisiile Ramonei Mănescu şi a lui Cristian Buşoi. Este secretar general al PNL.

PDL – 5 mandate

1. Theodor Stolojan – în prezent europarlamentar PDL. A fost premier al României în perioada octombrie 1991-noiembrie 1992. Ulterior, a lucrat pentru Banca Mondială şi pentru Grupul Tofan. În 1996,a susţinut candidatura la Preşedinţie a candidatului PDSR, Ion Iliescu. În iulie 2000, Stolojan a reintrat în politică, candidând la Preşedinţie din partea Partidului Naţional Liberal, iar din august 2002 devine preşedintele PNL. În 2003 a pus bazele Alianţei Dreptate şi Adevăr, alături de Traian Băsescu, fiind anunţat candidat al acesteia la preşedinţie, însă s-a retras. A fost consilier prezidenţial până în octombrie 2006, pentru ca în decembrie să fondeze PLD care a fuzionat cu PD. A fost nominalizat de PDL candidat la funcţia de premier în 2008, însă s-a retras.

monica macovei

2. Monica Macovei – fost procuror şi avocat, este în prezent europarlamentar PDL. În peroada 2004-2007 a fost ministru al Justiţiei, iniţiind o serie de reforme în sistem şi eliminând steguleţele roşii puse de Comisia Europeană. Este considerată „mama” Agenţiei Naţionale de Integritate, militnd pentru transparentizarea funcţiei publice. Anterior poziţiei de ministru al justiţiei a condus Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki.

traian ung3. Traian Ungureanu – publicist, este europarlamentar la primul mandat din partea PDL. Este membru în  Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale şi în Delegaţia la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova. 

marinescu4. Marian Jean Marinescu – membru PD din 1992, având o serie de funcţii de conducere în organizaţia Dolj, este europarlamentar PDL din 2007 până în prezent. Este vicepreşedintele Grupului PPE-DE din cadrul Parlamentului European. Este membru în Comisia pentru transport şi turism şi în Delegaţia pentru relaţiile cu Albania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru şi Kosovo. Un raport întocmit de Marian-Jean Marinescu ce presupune ca programele de radionavigaţie prin satelit Galileo şi  EGNOS să pună la dispoziţia cetăţenilor o alternativă europeană civilă la semnalul american GPS sau la cel rusesc Glonass, de care utilizatorii GNSS au depins până acum, a fost adoptat de Parlamentul European la sfârşitul lui 2013.

buda5. Daniel Buda – fost deputat, Daniel Buda este liderul PDL Cluj şi a intrat pe lista de europarlamentare pe ultima sută de metri, decizia vizând securizarea voturilor din filiala patronată de Emil Boc, care s-a implicat în susţinerea Miscării Populare.

UDMR – 2 mandate

iuliu1. Iuliu Winkler – este la al doilea mandat de europarlamentar UDMR. A fost  subprefect al judeţului Hunedoara, între 1999 şi 2000, şi ulterior deputat  până în  2004). În perioada 2004 –  2007 a fost ministru delegat pentru Comerţ în Ministerul Economiei şi Comerţului, iar pentru o scurtă perioadă de imp, în 2007, a fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţie.

csaba2. Csaba Sógor, pastor reformat, şi-a început activitatea politică în anul 1990. A fost ales ca senator din partea judeţului Harghita, pe listele partidului UDMR, în legislatura 2000-2004. A fost reales ca senator în aceeaşi circumcripţie electorală, pentru legislatura 2004-2008. În 2007 a fost ales eurodeputat din partea UDMR. Este un apropiat al lui Laszlo Tokes, despre care a dat şi trei declaraţii la Securitate. Este un militant activ al autonomiei Ţinutului Secuiesc. 

 

PMP- 2 mandate

preda

1. Cristian Preda – profesor universitar, este europarlamentar ales pe lista PDL în 2009. A făcut parte din grupul reformiştilor din PDL, alături de Monica Macovei şi Sever Voinescu, fiind ales prim-vicepreşedinte al partiduluiîn 2012. Declaraţiile sale critice la adresa conducerii PDL pe care a acuzat-o de „fesenism” i-au atras suspendarea din partid anul trecut. La începutul acestui an, s-a alăturat Partidului Mişcarea Populară. La sfârşitul anilor 90, a fost consilier al preşedintelui Emil Constantinescu.  Între 2005 şi 2007 a fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, iar ulterior consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu.

muresan2. Siegfried Mureşan – La 33 de ani are o carieră de tehnocrat. El este consilier principal la PPE. De asemenea, a fost consilier al preşedintelui Comisiei pentru Aafceri europene al consilier al preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag

Advertisements

2 responses to “REZULTATE FINALE LA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014

  1. As vrea sa multumesc inca o data autoritatilor romane (acelea care “sprijina legaturile cu romanii din strainatate”, cnf. art. 7 din Constitutie), pentru egala impartire a sectiilor de votare pt. romanii din G., respectiv TREI in Berlin, din CINCI IN TOTAL. Autoritatile de la Bucuresti au idee cat de mare e Germania? Au idee ca aici transportul costa (multisor)? Asa au tinut multi romani din G. departe de participarea la alegerea pentru Europa. Asta imi miroase a sabotaj, fara exagerare…

    • Nu uitati de obligatia de inregistrare prealabila pe listele electorale suplimentare, ce a redus si mai mult numarul potentialilor votanti. Sunt chiar curios cate persoane au votat efectiv, in diaspora in general nu doar in Germania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.