Cum se obtine pensia romano-germana (episodul 1)

socinro foarte micExpunere de motive

Acum 20-25 de ani, imediat dupa revolutie,  multi cetateni romani de nationalitate germana au lichidat gospodariile din Romania si s-au relocat in vestul Europei stabilindu-se cu precadere in Austria si Germania. Pe vremea aceea, acele persoane aveau 35- 40 de ani, iar acum, dupa ce au muncit doua decenii prin strainatate se apropie de virsta de pensionare.

De asemenea, de vreo 10 ani incoace, multi cetateni romani de nationalitate romana, cu state vechi de plata in Romania, muncesc prin Germania, Austria sau alte tari. Au fost angajati cu contract de munca si-au platit taxele legale la statul german si incet-incet au indeplinit stagiul minim de cotizare. Persoanele nascute in anii 1949- 1953 se pot pensiona déjà. Cei care sunt ceva mai tineri incep sa se gindeasca  serios la pensie, se apuca sa caute acte doveditoare si sa faca calcule preliminare…

Pornind de la aceasta procupare majora a celor doua categorii de oameni de virsta a doua, vom incerca, pe parcursul unei intregi serii de materiale informative sa descifram toate problemele cu care se confrunta un cetatean aflat in aceasta situatie in momentul in care se hotaraste sa-si depuna  dosarul personal in vederea pensionarii.

     Situatii concrete, personificate

Asa cum am procedat si altadata, ne vom imagina doua cazuri concrete, personificate, cu inalt grad de generalizare,  care sa ne faciliteze, in final, intelegerea unor situatii similare.

Cazul 1. Familia Wagner

pensionari 1 Iohann Wagner s-a nascut in mai 1951 intr-un sat din judetul Sibiu. Tinarul  nostru s-a  incadrat in munca la 18 ani la S.M.A.-ul din comuna ca mecanic auto si de intretinere. La  22 de ani s-a casatorit cu Eva, o consateana de 19 ani si, impreuna, au facut 2 copii.  De-a lungul timpului, Iohann a schimbat mai multe locuri de munca in Romania,dar nu a avut nici o intrerupere in activitate.  In 1990, hotaraste sa-si lichideze gospodaria  si emigreaza impreuna cu familia in Germania. Din pacate pentru el, la acea data, problema pensionarii nu il preocupa prea mult si a neglijat-o din necunoastere. ..

Ajuns in Germania, dupa sase luni de sedere in lagar, se incadreaza la Deutsche Post pe postul de manipulant pachete unde lucreaza si in prezent. In momentul de fata are 63 de ani si isi doreste sa iasa cit mai curind la pensie. S-a interesat la slujba, apoi la Casa de pensii din Germania despre modul de intocmire a dosarului de pensie si a aflat ca trebuie sa-si aduca documente doveditoare ale anilor de vechime in munca din Romania…Iohann Wagner nu are insa  toate  documente cerute  si nici nu stie cum sa faca rost de ele…

Eva Wagner, sotia lui Iohann,  s-a nascut in iulie 1954 in acelasi sat, s-a casatorit in 1972,  a nascut in 1974 si 1976 doi baieti si in perioada 1980-1991 a lucrat la o fabrica de confectii din Sibiu.  Din fericire pentru ea,  a muncit in acelasi loc de munca in aceeasi intreprindere a carei arhiva …mai exista.  Dupa relocarea in Germania  a lucrat neintrerupt incepind din 1992 si pina in prezent dar… numai cu jumatate de norma, adica 4 ore pe zi , bucatareasa la o firma de catering. Acum o doare spatele nu mai poate munci atit de bine, nici acasa, nici la serviciu si este silita sa-si ia mai des concedii medicale, chestie care nu place nici colegelor de munca si nici sefilor directi.  Ar dori sa se pensioneze cit mai repede dar are o mare problema:  nu are casa proprietate si nu stie daca va putea sa se intretina si sa plateasca si chiria unei locuinte din pensia ei si a lui Iohann. Cei doi baieti sunt in Germania, dar au si ei problemele lor. Oare n-ar fi mai bine pentru ei sa se intoarca in Romania dupa pensionare? S-au mai vazut cazuri…

Cazul 2. Familia Popescu

Ion Popescu s-a nascut in mai 1952 intr-o comuna din judetul Brasov. pensionar 3.Personajul  nostru s-a  incadrat in munca la 18 ani la Tractorul Brasov ca muncitor calificat unde a fost angajat pina in anul 2002 cind a inceput restructurarea uzinei. In perioada 2002- 2007 si-a facut o intreprindere particulara, un S.R.L., care s-a limitat la functionarea unui magazin comunal. In 2007 a dat faliment cu magazinul ( timp de 5 ani nu si-a platit contributia la pensie) si incepind din 2008 a lucrat in Germania la inceput cu Gewerbe, apoi ca angajat al unei firme germane de constructii.  Atit ca Gewerb-ist, cit si ca angajat  si-a platit  impozitele datorate statului german inclusiv contributia la pensie. Fiindca in 2013 s-a imbolnavit de diabet si are si probleme cu inima  a revenit in Romania si  a incearcat sa se angajeze.  Nimeni nu l-a  angajat insa si a inceput  sa se gindeasca la pensionare…

Ion Popescu este casatorit cu Ioana Popescu din anul 1982 cu care a avut un singur copil, o fata. Fata s-a casatorit in 2007 cu un sas plecat din Romania in Germania in anii 1990 . La rindul ei, fata are in prezent un copil si din aceasta cauza solicita prezenta mamei ei, adica a doamnei Ioana Popescu in Germania (cea mai ieftina bona este mama, bineinteles!).  Deci , doamna Ioana Popescu este nascuta in iunie 1955, a lucrat 32 de ani ca functionara la primaria din comuna  – secretara si contabila-  nu a parasit niciodata Romania datorita serviciului si acum mai are citeva luni pina la pensie.  Din aceasta cauza, acum cind fiica ei o cheama insistent in Germania,  Ioana Popescu are o mare dilema.  Sa se pensioneze anticipat sau nu? Ce pierde si ce cistiga in cazul in care  va adopta aceasta varianta? Care este solutia cea mai buna ?  Bineinteles ca in ecuatia rezolvarii acestei probleme intervin mai multe necunoscute variabile:  situatia sotului, a gospodariei familiale, a parasirii Romaniei si integrarii intr-o  noua colectivitate, absolut necunoscuta pentru ea.

Asadar toate cele 4 persoane doresc sa se pensioneze.  Ei bine, stimaţi cititori, vă rugăm să analizaţi detaliat cele 4 biografii  prezentate  şi să le comparaţi cu propria dumneavoastra biografie, hotărând în final care  se apropie cel mai mult de situatia dvs. concreta.  După ce aţi realizat cărui model aparţineţi, vă rugăm să intraţi în pielea personajului ales şi să-l urmăriţi pas cu pas în procesul său de obtinere a unei pensii comunitare. Va fi un exerciţiu util pentru Dvs. care vă va ajuta să vă familiarizati cit de cit cu toata procedura de obtinere a pensiei la care aveti dreptul dupa atitia ani de munca. 

PENSIA COMUNITARA 

A. Baza legala:  Uniunea Europeana  a adoptat in 1971 Regulamentul (CEE) nr. 1408 cu privire la aplicarea sistemelor de securitate sociala salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora, care se deplaseaza in interiorul comunitatii. In 1972 a adoptat Regulamentul nr. 574 care stabileşte modalitatile de aplicare a Regulamentului nr. 1408/1971. Aceste doua documente prevad ca persoanele care au lucrat in doua sau mai multe state membre ale UE, sa se pensioneze in tara in care au domiciliul conform conditiilor de pensionare din respectiva tara.

Incepand cu data de 01.01.2007, data aderarii la Uniunea Europeana, Romania aplica  prevederile acestor 2 documente in domeniul coordonarii sistemelor de securitate sociala.  In consecinta, o persoana care a lucrat  atit in Romania cit si in alta tara din Uniunea Europeana, in cazul nostru Germania,  va avea dreptul sa solicite acordarea drepturilor de pensie, daca indeplineste  conditiile privind varsta de pensionare si stagiul minim de cotizare prevăzute in legislatiile nationale în materie de pensii.

DSC_2371

 Cu stima,

                        Dan Constantin Goldis -presedinte Socinro

 

P.S. Episodul 2 al serialului se gaseste aici

7 thoughts on “Cum se obtine pensia romano-germana (episodul 1)”

  1. Subiectul este super interesant! Va felicit pentru alegere! Ar fi bine sa aflam amanunte despre ce inseamna pensionarea aici, in Germania, dupa ce s-a lucrat un nr. de ani in Romania si inca altul in Germania. La fel, e bine de stiut ce inseamna sa te pensionezi in Romania, dupa aceleasi perioade lucrate in Germania si Romania, care ar fi cuantumul de pensie in Germania, in raport cu anii lucrati? Exista perioade minime de lucru care iti permit un anume cuantum de pensie in Germania. Prevad un subiect foarte dezbatut! Asteptam cu viu interes!

  2. Este un subiect foarte asteptat de multi romani. Se doreste discutarea detaliata si cu suport legal pentru mai multe categorii socio-profesionale. Felicitari pentru ” deschiderea ” temei !

  3. Este foarte bine ca exista cineva care poate sa ajute cu informatii foarte multi romani care sunt in prag de pensie si care au lucrat atat in tara cat si in afara granitelor. Eu, de exemplu, am lucrat in tara 30 de ani cu carte de munca si de 4 ani cotizez la sistemul de pensii din Germania. La anul viitor implinesc varsta de pensionare, si conform legii pensiilor din Romania pot sa aplic pentru pensie completa de varsta si vechime.Mi se calculeaza pensia comunitara sau doar pensia pentru anii lucrati in tara cumulati cu cei din Germania (aici nu au fost acoperiti cei cinci ani minim de contributie la sistemul din Germania). Si apoi, daca lucrez in continuare in Germania pana la varsta de 65 de ani, conform legii actuale de pensionare, ce fel de pensie primesc pentru perioada cat am cotizat la sistemul de pensii din Germania? Va multumesc.

  4. Am și eu o întrebare, dacă se poate… Sunt rezident în Lubeck. Am o pensie de boala din Italia și o pensie de boala din Romania. În Germania nu am lucrat nici o zi. Anul acesta urmează să ies la pensie de drept in Romania, peste 2 ani in Italia. Am fost la casa de pensii din Lubeck pentru a întreba cum trebuie să procedez pentru depunerea dosarului pentru pensia europeana, știind că cererea se face in tara de rezidență chiar dacă nu ai lucrat. Mi s-a spus că ei nu pot face asa ceva. Unde este adevarul? Vă mulțumesc anticipat.

    1. Probabil datorita faptului ca nu aveti nicio contributie la pensie in Germania, nu au cum sa va ajute. Cererea va trebui facuta, cred eu, in Italia, acolo unde aveti ultimele contributii. Dar poate va va raspunde cineva mai avizat aici. Totusi cum supravietuiti in Germania, daca nu lucrati?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.