Cum se obtine pensia romano-germana (episodul 2)

socinro foarte micEpisodul 1 al serialului se gaseste aici

 Viata cotidiana a domnului Iohann Wagner

 Pina nu de mult domnul Iohann Wagner avea o viata linistita. Se ducea 12 ore la slujba, ziua sau noaptea, depinde cum ii cadea tura, cara cu motostivuitorul coletele postale dintr-o parte in alta a depozitului si le stivuia in functie de destinatie, volum si mijlocul de transport  care urma a fi folosit: avion, masina sau tren. Seara sau dimineata, cind iesea din tura, venea acasa, minca, dormea, bea cite o bere cu sotia sau mergea la cumparaturi. In weekend muncea in gradina sau facea cite un gratar la care isi invita copii. O viata linistita, monotona pe care o traia la fel de multi, foarte multi ani. Nu era foarte multumit de viata lui, dar nici nu era prea suparat.  Nu intrezarea nicio schimbare apropiata a programului sau zilnic, a vietii sale cotidiene. Nu se prea gindea la viitor. Pensia era un vis frumos dar era un lucru indepartat care avea sa vina peste 4-5 ani de zile. Daca Iohann va fi sanatos si va trai pina atunci.. Stia ca in Germania visele se infaptuiesc destul de rar in viata si tocmai de aceea renuntase sa viseze. Asa ca isi ducea in continuare traiul sau linistit, monoton, dar lipsit de griji…  Pina intr-o zi,  cind…doamna Merkel i-a facut o surpriza…

 Un vis prea frumos sa fie adevarat

 La 1 iulie 2014 au intrat în vigoare mai multe acte normative care vizeaza asa zisa reforma a pensiilor in Germania. Sintetic, aceste legi vor permite pensionarea la 63 de ani pentru cei care au cotizat 45 de ani la sistemul de asigurări obligatorii, majorarea pensiilor pentru mame cu mai multi copii si cresteri de pensii pentru cetatenii  germani cu pensii mici.  Au aparut mai multe pareri contoversate pe aceasta tema. S-a spus ca  Angela Merkel nu a respectat  programul cu care a venit la guvernare in 2005, ca aceste legi vor afecta generatiile viitoare, ca sunt un exemplu prost pentru celelalte natiuni europene care maresc progresiv virsta de pensionare, ca vor exista si prejudicii eonomice nationale, etc.

Pe Iohann Wagner, cetatean german nascut in Romania,  nu-l intereseaza  argumentele acestea economice, politice, sociale.  El a vazut “luminita de la capatul tunelului” si acum doreste sa plece cit mai grabnic  spre ea. Pina nu de mult stia ca se va pensiona la 67 de ani si acum, dintr-o data,  afla ca se poate pensiona la 63.  Iohann poate cistiga 4 ani de viata si aceasta ar fi cea mai mare afacere din intreaga sa existenta. Iohann nu are avere, sta si acum in chirie, intr-o casa prea mare pentru familia lui, dar  pe care a luat-o in urma cu 24 de ani cind a venit in Germania cu 2 copii minori.  Atunci era buna, intre timp, copiii s-au casatorit, au plecat pe la alte case si el, Iohann, impreuna cu sotia, au ramas sa platesca mai departe  cei 800 de euro pe luna fara cheltuielile de intretinere.  Va fi o problema chiria casei dupa pensionare, dar deocamdata nu se gindeste la ea… Acum se gindeste doar la pensie. Si i se pare ca visul lui  de a cistiga 4 ani de viata este prea frumos sa fie adevarat…

  Aseara, dupa ploaie, a scos-o pe Eva pe terasa casei si au baut cite o bere. Au discutat despre trecutul lor din Romania, despre prezentul lor din Germania si despre viitorul lor incert, populat cu multe necunoscute. Dupa vreo doua pahare  baute in tihna, ardeleanul Iohann Wagner din marginimile Sibiului, devine filozof si ii spune sotiei sale: “ Eva, stii care este singura avere pe care am dobindit-o noi in Germania?” … Fiindca femeia nu stia sa raspunda si se gindea la masina, mobila, frigider, electrocasnice, Iohann i-a spus, intr-un tirziu, cu multa tristete in glas : ” Anii nostri de munca, Eva! Aceasta este singura noastra avere dobindita in Germania !”

 Sa fie adevarata teoria lui Iohann, sa nu fie? Va las sa judecati singuri daca vechimea in munca este o avere

DSC_2371                          Cu stima,

               Dan Constantin Goldis- presedinte Socinro

P.S.  Retineti un fapt concret: va puteti pensiona la 63 de ani daca sunteti barbat, aveti 45 de ani de vechime in munca, ati muncit in 2 tari si, la data pensionarii, aveti domiciliul in Germania. 

23 thoughts on “Cum se obtine pensia romano-germana (episodul 2)”

  1. Cazul descris este autentic. Familia Wagner chiar exista, vine la mine duminica si luni incepem demersurile pentru obtinerea adeverintelor de vechime in munca. Am studiat dosarul si am constatat ca, la aceasta ora, gospodaria mea din Romania este mai valoroasa decit a lor . Dar eu nu am platit chirie cite 700-1000 euro pe luna timp de 24 de ani… Cei care sunteti in Germania si aveti situatii stabile, luati-va masuri in consecinta!

   1. Ce vreti sa spuneti prin commentul de mai sus ?
    Ce masuri sa luam ?
    Din ce am studiat piata imobiliara din Germania, aceasta are niste preturi mentinute la acelasi nivel de foarte multi ani, lucru care nu e neaparat rau.
    Problema este insa, ca spre deosebire de Romania, in Germania nu se merita sa investesti ca sa-ti cumperi propria ta casa.
    Pentru ca la ei intre a fi proprietar si a fi chirias nu exista mare diferenta ca si cheltuieli, ca si proprietar trebuie sa dai hausgeld care e vreo 3 euro/mp pe luna apoi alte diferite taxe la care trebuie sa contribui, deci chiar daca sa zicem ca ai face un efort si ti-ai cumpara propriul apartament in Germania, tot trebuie sa dai vreo 500 de euro lunar, asta pe langa ratele la credit.
    Situatia si mai nasoala insa e cand ai vrea sa vinzi, in Germania dureaza foarte mult si e foarte greu sa vinzi un apartament sau casa, asa ca mai mult iti faci probleme decat le rezolvi.
    Asa ca astept raspunsul referitor la cum sa ne asiguram viitorul dar nici sa mai platim chirie degeaba.

 1. Buna ziua ,daca avem varsta,ce vechime in munca trebuie sa avem,avand in vedere ca sotul meu a lucrat 24 de ani in Romania si in Spania 12 ani.
  Va doresc multa sanatate si o zi buna,
  Carmen.

  1. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani atat pentru femei cat si pentru barbati . Dar vedeti ca nu aveti virsta… Sotul dvs se pensioneaza in Romania si virsta standard de pensionare este 65 de ani pentru pensie DE VIRSTA, nediminuata.

 2. Povestea este pe cat de frumos scrisa, pe atat de adevarata. Desi am doar 45 de ani, si muncesc de doar 2 ani in Germania, stiu deja ca cel mai mare castig este eventuala pensie dobandita prin anii munciti aici. Demersurile le-am facut deja, am deja toate actele la zi, cum s-ar spune, mai ramane puterea de munca si sanatatea.
  Felicitari pentru initiativa de a discuta mai pe larg si despre dreptul la pensie.

 3. Felicitari pentru faptul ca ai documente!
  Daca mai apuci sa muncesti 20 de ani in Germania ( eu iti doresc!) vei avea o pensie frumoasa… pentru Romania.Ideea este sa nu vinzi proprietatile din Romania daca le ai… Inchiriaza-le! Poate chiar la actualii pensionari germani…

 4. ce-mi place aici este ca la mine m-au chemat ei pe mine pe aceasta tema la primarie si cu un localnic ajutor si amabilitate a trimis doamna de la birou actele(datele) cerute in scrisoare ,prin calculator la Berlin.

 5. Buna ziua,
  am si eu o intrebare: sotul meu lucreaza legal cu contract de munca in Germania de 1 an de zile. Iar mai trebui 5 ani de zile vechime pentru a iesi la pensie in Romania . Acesti 5 ani de lucru in Germania se pot transfera in Romania pentru a se cumula cu anii lucrati in tara sa iasa la pensie sau trebuie sa lucreze in tara acei 5 ani? Va multumesc.

  1. nu-i vorba de transferat pensia ci anii lucrati in tara sa-i cumuleze cu cei din De. si sa obtina aici pensia care banuiesc ca o depaseste pe cea din Ro. si apoi s-o transfere daca se intoarce in Ro.

   1. Nu exista avantaje financiare daca ii va cumula pe cei din Romania in Germania sau pe cei din Germania in Romania. Fiecare tara va plati pensia functie de contributia realizata in fiecare tara, practic persoanele ce au lucrat in Romania si in Germania vor primi 2 pensii – una din Romania si una din Germania. Se cumuleaza de la o tara la alta doar stagiile de cotizare ca ani, in sensul indeplinirii conditiilor de pensionare privind stagiul minim, dar in niciun caz Germania nu va plati pensie pentru anii lucrati in Romania. Aceasta este din pacate situaia trista a lucratorilor detasati, care desi au lucrat ani buni in Germania, nu vor vedea nici macar 1 cent pensie, deoarece contributiile sociale au fost platite in Romania prin formularul A1.

 6. Sunt cetatean roman, casatorita in Austria . Nascuta in 1957, am 34 ani vechime in Romania, sunt angajata “teilzeit”, am contributii la pensii aproape 4 in Austria. Femeile se pensioneaza la 60 ani in Austria. nu stiu cum se va calcula pensia mea,o sa depun actele de pensionare in Austria, daca e diferenta daca o sa cer pensie comunitara, ce variante as avea?

  1. ce spuneam mai sus este ca automat m-au luat cei de la pensii in vizor pt. ca ma apropiu de o varsta si mi-au cerut anii de munca in Ro. si am dat copie dupa cartea de munca.

   1. In mod normal fiecare persoana ce locuieste o perioada mai indelungata pe teritoriul Germaniei ar trebui sa faca procedurile de intregire a perioadelor de cotizare, sunt formulare speciale ce se depun la casele de pensii prin care ei aduna toate informatiile. De ex. cine a mai lucrat in Italia depune cererea la Deutsche Renteversicherung in Augsburg, ei se ocupa de relatile pe partea de pensii cu Italia. Romania era ultima data asignata la Berlin 2 (trebuie verificat care e situatia actuala)

  2. @ SORITA
   Aveti dreptul la pensie comunitara prin cumularea vechimii in munca din cele 2 sisteme. Fiindca sunteti domiciliata in Austria veti face dosarul in Austria deoarece conform legilor actuale va puteti pensiona la implinirea celor 60 de ani in Austria, in timp ce in Romania va trebui sa asteptati implinirea virstei de 60 de ani si 8 luni sau poate 9 sau poate 10 in functie de luna nasterii.Teoretic veti avea o pensie romaneasca conform contributiilor din Romania la care se vor adauga 70-80 de euro.

 7. Buna seara
  Am si eu o problema, si doresc un sfat , deoarece cei de la Renteversicherung Nordbayern imi cer cartea de munca in original, o adeverinta cu o perioada care nu se regaseste in cartea de munca, documente pe care le am in original la mine in Germania. Ce ma sfatuiti sa fac, eu le-as depune la ei , dar daca imi vor mai trebui cum mai fac rost de ele, mi le returneaza ei inapoi dupa ce isi fac treaba cu ele? Cum se procedeaza , nu as vrea sa imi pierd documentele.
  Astept un raspuns , mii de multumiri.

 8. Am 71 de ani, si sunt in Germania de 30 de ani unde am platit contributii 20 de ani si 7 luni. In Romania am lucrat 19 ani. Mi s-a calculat pentru perioada lucrata din Germania si primesc o pensie….de subsistenta…. Din Romania, de la Timisoara, unde Deutsche Bund mi-a trimis adeverintele perioadei lucrate in Ro. mi s-a calculat o pensie de 675 lei incepand din iulie 2019.INTREBARE: primesc pensia din Romania retroactiv, de la implinirea varstei de 65 de ani, sau numai incepand din iulie 2019. Specific ca in octombrie 1990, Statul roman fesenist mi-a ingradit reintoarcerea in Romania (dupa cateva operatii Majore din urma mineriadelor), pentru 10 ani, pana in octombrie 2000. In 2001, am pierdut cetatenia romana si am primit cetatenia germna avand pe toata aceasta perioada statutul de refugiat politic cf. Conventiei de la Geneva. Ce ma sfatuiti sa fac in acest sens?
  Mfg
  Mircea B.

 9. cu cel putin 5 ani pute-ti primi retoro dar tot cu cerere,iar daca ii actionati in judecata puteti primi pensia de când trebuia sa intrati in drepturi,la varsta limita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.