Cum se obtine pensia romano-germana ( episodul 3)

socinro foarte mic

Inainte de a incepe lecturarea acestui material va sfatuim sa cititi episodul 1 al serialului care se gaseste aici si episodul 2 de aici.

 

Pentru a deveni pensionar in Romania, Germania, S.U.A. sau… Brazilia trebuie indeplinite doua conditii obligatorii:

1  contributia pe o perioada determinata la un sistem de pensii;

2  implinirea unei anumite virste.

Sa dezbatem impreuna indeplinirea celor doua conditii atit in Romania, cit si in Germania.

                                                   1.Stagiu de cotizare

 Stagiu de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat si platit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii. In functie de durata acestui stadiu de cotizare deosebim:

 1. Stagiu minim de cotizare– perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.
 2. Stagiu complet de cotizare– perioada de timp prevăzută de  lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.
 3. Stagiu incomplet de cotizare -o perioada de timp in care s-a cotizat la sistemul de pensii care este mai mare decit stagiul minim de cotizare, dar mai mica decit stagiul complet de cotizare.

           In majoritatea sistemelor nationale de pensii din Uniunea Europeana, la toate aceste stagii de cotizare se adauga asa-zisele “perioade asimilate” care sunt perioade in care asiguratul nu a contribuit practic la sistemul public de pensii, dar care se socotesc totusi perioade contributive fiindca cetateanul in cauza a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar,  a satisfăcut serviciul militar, a beneficiat de concediu pentru creşterea copilului sau a avut  concediu pentru incapacitate temporară de muncă (accident de muncă, boli profesionale).

            Asa cum am afirmat mai sus, pentru a dobindi o pensie trebuie sa fi contribuit la un sistem national de cotizare un stagiu minim. In Romania, in conformitate cu prevederile Legii 263 din 2010 acest stagiu minim de cotizare este de 15 ani, adica 180 de luni. (pentru persoanele care se pensioneaza astazi, stagiul este ceva mai mic -14 ani si 10 luni- dar acest fapt nu are relevanta prea mare fiindca pina la sfirsitul anului 2014 acest avantaj minim va dispare).

Dar stagiul minim de cotizare difera de la tara la tara. In Germania de pilda, sunt necesare 60 de luni de plata a contributiilor pentru a avea dreptul la pensie.  Cunosc un caz in care o femeie din Romania a platit 5 ani contributii la statul german aferente unui post de ingrijitor batrini si a obtinut la implinirea virstei de pensionare, o pensie in valoare de …39 de euro.  In Italia, stagiul minim de cotizare este tot de 60 de luni si pensia care se obtine in urma lui este tot vreo 40 de euro.

Potivit acestor reglementari toate cele 4 persoane din povestea noastra, indiferent de tara in care au lucrat au dreptul la pensie. Cind  insa pot beneficia de acest drept? Raspunsul este simplu: cind indeplineste …

2. Conditia de virsta

Daca analizam conditia de virsta, descoperim o alta notiune care ne baga in ceata:  varsta standard de pensionare.  Virsta standard de pensionare poate fi definita ca virsta la care ajunge un angajat care a lucrat in conditii normale de munca intr-un sistem economic national si poate obtine o pensie integrala, fara reduceri procentuale.   Principalii parametri care influenteaza aceasta virsta standard sunt sexul angajatului, anul nasterii, stagiul total de cotizare, conditiile de munca si, bineinteles, legislatia respectivului stat corelata cu  speranta de viata din acel stat. Datorita acestei multitudini de variabile virsta standard de pensionare este diferita de la stat la stat.

In Romania, de pilda, virsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea acestei  varstei standard de pensionare se realizeaza insa esalonat pe parcursul mai multor ani. Pentru barbati termenul limita al esalonarii este 1 ianuarie 2015 , iar pentru femei decembrie 2030. Conform acestui grafic in luna septembrie 2014, pot iesi la pensie femeile care au 59 de ani si 11 luni si barbatii care au  64 de ani si 11 luni.

In Germania, virsta standard de pensionare pentru barbati este de 67 de ani, iar pentru femei tot 67. ( Germania si Suedia au cele mai inaintate virste de pensionare din Uniunea Europeana). In Austria, virsta  standard de pensionare  este 65 de ani  pentru barbati si  60 pentru femei. In Grecia, atit barbatii cit si femeile se pensioneaza la 65 de ani, iar in Italia, teoretic, virsta de pensionare este tot de 65 de ani, dar acolo, in functie de durata contributiei la fondul de pensii, se poate diminua serios virsta standard de pensionare daca angajatul are 40 de ani de vechime la plata contributiilor.

Conform unei proceduri asemanatoare cu cea italiana, Iohann Wagner poate beneficia si el de reducerea virstei standard de pensionare din Germania, dar prin recenta lege lui i se cer 45 de ani de plati in sistemul de asigurari sociale. Ori ca sa iesi la 63 de ani si sa ai o vechime in munca de 45 de ani, inseamna sa fi muncit NEINTRERUPT de la virsta de 18 ani, ceea ce este un lucru destul de greu de infaptuit.  Ne vom ocupa de acesta problema detaliat in episodul urmator.

DSC_2371

Cu stima,

               Dan Constantin Goldis- presedinte Socinro

 

3 thoughts on “Cum se obtine pensia romano-germana ( episodul 3)”

 1. buna ziua, Luminita este numele meu si am o intrebare pe subiectul pensii
  locuim in Germania de ceva ani,iar soacra mea a lucrat aici,in Germania, 7 ani ,dupa care ,ajunsa la limita de virsta, s-a pensionat
  odata cu dosarul de pensie de aici autoritatile germane au trimis cerere de pensionare si in Romania pt ca sa primeasca pensie si pentru anii (vre-o 25)lucrati in Romania
  intrebarea este: ii va fi retinuta din pensia primita in germania,suma ce o va primi ca pensie din Romania?sau ii va fi recalculata pensia din Germania functie de suma din Romania?
  au vre-o legatura una cu alta,sau sunt doua sume distincte pentru prestatii in doua tari diferite?
  punem aceste intrebari pt ca din discutia cu autoritatile germane s-a cam inteles ca ar fi afectata pensia primita in Germania si nu stim cum si de ce
  va multumim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.