Cum se obtine pensia romano-germana (episodul 5)

socinro foarte mic

NOTA:  Daca nu le-ati citit pina acum, ar fi bine sa lecturati episoadele anterioare.

Ieri, familia Wagner a ajuns in Romania cu gindul de a face rost de documentele care sa ateste vechimea lor in munca. Astazi, dis de dimineata, plini desperante si de energie au apucat  taurul de coarne. Numai ca taurul, asa cum se va vedea mai departe, este greu de invins. Dar sa  descriem lupta aceasta acerba in toate fazele ei.…

Primul drum l-au facut la Casa Judeteana de Pensii. Un roman din Germania ii sfatuise ca acesta este primul pas. I-am insotit si eu din curtuazie ca sa pot scrie mai bine acest post. La casa judeteana de pensii la care am fost , exista un ghiseu special care se ocupa de pensii internationale. Acest fapt m-a bucurat fiindca am scapat de numere de ordine si asteptarea prelungita care exista la ghiseele de pensii nationale. Deci, la acest ghiseu nu era nimeni si functionarul era amabil. Domnul Iohann Wagner  si-a spus povestea :  nu are carte de munca, ca atunci cind a plecat din Romania in 1990 nu i s-a dat, ca acum vrea sa se pensioneze si Casa de Pensii din Germania i-a cerut sa aduca dovada anilor munciti in Romania…

Functionarul de la ghiseu l-a ascultat amabil si i-a spus in final: “ Conform legislatiei in vigoare, dovada vechimii in munca realizata de fostii asigurati pana la data de 1 aprilie 2001 se face de catre persoanele interesate cu carnetul de munca, de asigurari sociale sau cu alte acte prevazute de lege sau cu adeverinte de vechime in munca eliberate de fostele unitati angajatoare. Casa Nationala de Pensii si  casele judetene nu detin informatii anterioare datei de 1 aprilie 2001 privind fostele unitati angajatoare sau alte date legate de calcularea drepturilor de pensie in Romania. De la 1 aprilie 2001  evidenta perioadelor de asigurare in sistemul public de pensii este detinuta in format electronic de casele teritoriale de pensii si la nivel central de catre C.N.P.P.”

  Asadar nicio sansa sa obtii vechimea de munca de la Casa de Pensii.  Sfatul romanului din Germania a fost prost… Totusi functionarul de la acest ghiseu i-a facut lui Iohann o recomandare: sa se duca la Inspectoratul Teritorial al Muncii si sa incerce acolo.  Zis si facut!  Iohann Wagner s-a urcat in masina si dupa vreo ora a ajuns  la I.T.M.  Acolo, a descoperit un fapt pozitiv: 5 ghisee, niciun solicitant la ora 11, luni dimineata. Cind Iohann si sotia lui au inceput sa vorbeasca toate functionarele s-au strins in dreptul lor si au incercat sa ii lamureasca. Prima a zis: “ Este adevarat, in 1990 era interzis ca un cetatean care emigreaza sa primeasca cartea de munca romaneasca. Asa erau legile atunci.  Dar treaba aceasta s-a reglementat mai tirziu, prin 2009 printr-o   lege care a stabilit ca unitatile detinatoare  ale cartilor de munca sa le predea  titularilor pe baza unui proces verbal  pina la data de 30.12.2011. Unde ati fost domnul Iohann in perioada 2010-2011? “

Iohann Wagner fusese in perioada respectiva in Germania si habar n-avea  de legile date in Romania. Dar, pina la urma, care este solutia?

DSC_2371A consemnat,  reporter de la fata locului,

Dan Constantin Goldis – presedinte Socinro

16 thoughts on “Cum se obtine pensia romano-germana (episodul 5)”

 1. OK, astept continuarea cu nerabdare! Super interesant! Inca odata felicitari d-le Goldis! Ciudat este ca, se pare, nu sunt alti curiosi afara de mine la comentarii? Oare nu sunt interesati de conditiile de pensionare? Pacat daca e asa, totusi sper intr-un dialog constructiv aici!

   1. La mine cum am mai spus s-au ingrijit cei de la pensii berlin sa ma introduca cu datele romanesti in sistemul lor fara sa dau un ban sau un telefon. Sper sa nu se mai schimbe ceva pana la pensie , daca o fi, ca pe pamantul asta totul este schimbator si nimic sigur.

  1. ceva oficial:

   IW-Chef Michael Hüther wies zudem darauf hin, dass Zuwanderer im Schnitt meist jünger seien als die Deutschen und damit dem demografischen Wandel zumindest zum Teil entgegengewirkt werden könne. Nach Angaben des IW waren im Jahr 2009 nur knapp vier Prozent der in den vergangenen zehn Jahren Zugewanderten älter als 65 Jahre.

  2. deci rezulta putin interes din lipsa de interesati, dar bun efortul si pentru acestia putin care sant in pragul pensionarii si sa se bucure de ea cat de mult, ca peste alti 20 sau 30 sau 40 ani vor mai schimba regulile .

   1. Regulile pentru pensionare vor ramane in linii mari aceleasi, legile in domeniu sunt in general date pe termen lung, modificarile intervenite in timp fiind minore. In orice caz, orice persoana, indiferent de varsta, trebuie sa se ingrijeasca de acest aspect al pensionarii, procedurile indeplinite fiind de folos si acum dar mai ales peste 20-30 de ani cand va interveni pensionarea, la acel moment avand toate documentele pregatite.

   2. La mine cum am mai spus s-au ingrijit cei de la pensii berlin sa ma introduca cu datele romanesti in sistemul lor fara sa dau un ban sau un telefon. Sper sa nu se mai schimbe ceva pana la pensie , daca o fi, ca pe pamantul asta totul este schimbator si nimic sigur.

 2. Probabil ca sunt prea tineri. Dar nu face nimic , eu voi continua fiindca e un subiect de maxim interes. Acum, cind am inceput sa-l prezint, mi-am dat seama ca acesta este TEMA cea mai importanta pentru 100.000 de romani, poate mai multi in urmatorii zece ani.

  1. Alta explicatie este si cultura romanilor: nimeni nu se gandeste la perioada de pensionare decat dupa o anumita varsta. Dau exemplul mamelor: din experienta proprie, mai mult de jumatate din mamele romance din Germania nu isi cer drepturile de la casa de pensii germana deoarece nu doresc sa treaca prin procedura birocratica destul de complicata a obtinerii platii contributiei la pensie, eforturile necesare neaducandu-le un beneficiu financiar imediat (multe familii compara acest proces cu alocatia si indemnizatia de crestere a copilului, unde se obtin beneficii financiare imediate).
   Trist, dar aceste familii vor regreta mai tarziu oportunitatea ratata. Acestor familii li se vor alatura si toti gewerbistii si lucratorii detasati cu formularul A1 din Germania.Cunosc multe persoane ce lucreaza de 10 ani detasati in Germania, dar nu au platit niciun cent contributie la fondul de pensie in Germania. Chiar un domn aflat in pragul pensionari doreste sa actioneze in judecata casa de pensii deoarece nu ii ofera pensie pentru perioada lucrata in Germania, evident detasat cu A1.

 3. Buna,
  poate imi este permis sa va sugerez cum s-ar putea rezolva problema domnului Wagner. In primul rand legislatia din Romania prevede faptul ca dosarele de personal si toate documentele referitoare la platile efectuate de catre angajator si angajat sa fie pastrate in arhiva pentru cel putin 50 de ani. Aici bineinteles intervine partea oarecum mai complicata si anume cautarea arhivei unei companii care a fost fie de stat si nu mai exista sau a fost vanduta si exista sub alta denmire. Anagajatorii au obligatia de a intocmi la cererea fostilor angajati documentele care sa ateste vechimea si contributiile achitate. Deci domnul Wagner trebuie sa mearga la fostul angajator si sa vada daca nu cumva carnetul de munca este acolo, daca nu mai este sa ceara adeverinte care sa-i ateste vechimea. Cu aceste adeverinte poate merge la ITM sa ii fie autentificate documentele (fie prin intocmirea unui duplicat la carnetul de munca fie doar prin stampila si semnatura). Chiar daca carnetele de munca nu mai exista din 2012 se mai pot gasi exemplare pt duplicate,
  Sper ca informatiile mele sa va fie de ajutor.

 4. Buna,
  ma bucur sincer ca problema domnului Wagner s-au rezolvat. Datorita faptului ca Romania este o tara destul de bine reglementata legal in ceea ce priveste contributiile salariatilor procedura de a obtine anumite documente este greoaie dar nu imposibila. Nu degeaba se depuneau contractele de munca in exemplare multiple la ITM si se efectuau verificari cu semnatura si stampila, dar ca orice lucru in viata si aceste proceduri s-au modificat. Ce v-a fi pe viitor o sa vedem…
  Succes in continuare!

 5. Buna,sunt Gabriela, eu lucrez legal cu acte de mai bine de 3 ani, platesc toate legal,dar daca in 2 ani plec definitiv in Romania pot primi ceva bani din fondul de pensii inapoi,deoarece pana la virsta de pensionare mai este ceva timp.Va multumesc pentru tot ce faceti pt. noi.

  1. @souca Nu, nu primiti inapoi nici un cent, de la intrarea in EU in zona economica comuna contributtile la fondul de pensii nu se mai restitue cetatenilor comunitari ci se vireaza casei de pensii unde acesta are cetatenia.
   In trecut cand cineva declara ca nu va mai lucra niciodata in Germania primea inapoi contributia sa (nu si a angajatorului). Oricum acest lucru v-ar fi interzis pentru todeauna sa mai lucrati in Germania vreodata.
   In prezent acest lucru nu mai este posibil pentru Germania si mai este posibil doar in Elvetia care nu e membra EU.

 6. Buna, sunt Alina. As avea si eu o intrebare. Daca lucrez in Germania 2-3- 5 ani de zile cu carte de munca si ma intorc in Romania pentru a ramane in tara definitiv, mi se recunosc, la pensie, anii lucrati in Germania? daca nu, cum as putea face ca acest lucru sa fie posibil? se poate sa mi se faca retineri si pentru contributia la statul roman, in acelasi timp?

  1. Da, anii din Germania sunt recunoscuti. E bine sa aveti, pentru dovada, un extras de la Deutsche Rentenversicherung atunci cand va intoarceti in Romania.
   In Romania puteti sa va platiti voluntar asigurarea de pensie, dar sincer nu are sens in timp ce sunteti asigurat in Germania, beneficiul de pe urma platii in Romania e irelevant, poate 1-2 lei in plus la pensie?!?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.