Cetatean roman cu domiciliul in strainatate

SOCINRO va informeaza:

Conform prevederilor art. 2 din Legea nr. 248/ 2005 si a Normelor Metodologice de aplicare a  legii (liberei circulatie a cetatenilor romani in strainatate), prin cetăţeni români cu domiciliul în străinătate (CRDS) se intelege:

1.persoanele care poseda pasapoarte simple in care s-a efectuat mentiunea privind domiciliul in strainatate,

2.fostii cetateni romani care au redobindit cetatenia romana cu mentiunea domiciliului in strainatate,

3 persoanele care au plecat legal sau ilegal din Romania inainte de 1989 si au refuzat inapoierea in tara.

Cererile se depun personal, în străinătate, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României, iar în ţarã, la serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple pe a cãror razã titularul a avut ultimul domiciliu sau, dupã caz, reşedinţa. Documentele necesare sunt:

1.paşaportul anterior, dacã acesta existã;
2.dovada achitãrii taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului prevãzute de lege, completatã pe numele titularului, în original;
3.certificate de stare civilã, în original;
4.documente eliberate de autoritãţile statului de domiciliu, în original, împreunã cu traducerea în limba românã, dupã caz,din care sa rezulte INDEPLINIREA  uneia din urmatoarele 

CONDITII

1. a dobândit un drept de şedere pentru o perioadã de cel puţin un an sau, dupã caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv, 

  2. a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificãrii familiale cu o persoanã care domiciliazã pe teritoriul acelui stat,  

3 a dobândit un drept de lungã şedere sau, dupã caz, un drept de şedere permanentã pe teritoriul statului respectiv, 

4.a dobândit şi cetãţenia statului respectiv, 

5. a dobândit un certificat de înregistrare sau document care atestã rezidenţa într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European.

NOTA: o parte din conditiile impuse sunt depasite si desuete pentru inregistrarile cetatenilor romani in tarile U.E. , dar ele isi pastreaza valabilitatea pentru tari ca S.U.A., Canada , Australia, etc, unde romanii nu au dreptul de sedere asigurat automat…

Citi C.R.D.S. exista astazi pe mapamond?

Ultimele informatii pe care le avem dateaza de la alegerile din 2012 pentru colegiile din Diaspora. A existat atunci un scandal enorm cu privire la numarul de semnaturi necesare unui candidat independent in colegiile din diaspora. Aceasta este alta problema, nu o discutam acum, dar cu acel prilej am aflat ca in Colegiul 1 care cuprinde cele mai multe tari din Uniunea Europeana exista 204.998 cetateni  români cu domiciliul în străinătate, in colegiul 2 ( mai multe tari din Europa si Asia) exista 105.551 români cu domiciliul în străinătate, in colegiul 3 ( Australia si tarile de pe continententele americane) exista 94.730, iar in colegiul 4 ( tarile africane si Orientul Mijlociu)  exista 27.643. 

 Dreptul de restabilire in Romania 

Toti C.R.D.S. au dreptul sa isi restabilească domiciliul în România.  In acest scop  se adresează personal la serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa persoanelor pe raza căruia locuiesc, intocmesc o cerere ( formular tipizat care se găseşte la ghiseu),  însoţită de următoarele documente:

-3 fotografii recente color 3,5/4,5 cm;

– copie a documentului care atestă că solicitantul a avut ori mai are încă dreptul de şedere în ţara în care a avut domiciliul;

– copii (xerocopii) ale paginilor 1, 2, 3 şi 4 ale paşaportului şi ale celor pe care sunt aplicate ştampile şi vize de intrare în ţara de domiciliu şi ultima intrare în România;

– adeverinţă de (re)dobândire a cetăţeniei române;

– copii legalizate ale certificatului de naştere şi de căsătorie(dacăeste cazul);

– copie (xerocopie) a contractului de vânzare-cumpărare al locuinţei unde urmează să domicilieze solicitantul sau după contractul de închiriere vizat de Administraţia Financiarăde la locul de domiciliu;

– chitanţă CEC sau trezorerie privind achitarea taxei consulare corespunzătoare.

22 thoughts on “Cetatean roman cu domiciliul in strainatate”

  1. Buna serara, cât este de legal sa locuiești in străinătate (Germania) fără sa existe mențiunea pe pașaport a domiciliului in străinătate? Anmeldung-ul a fost făcut din prima zi de ședere, există și Freizügigkeitbescheinigung. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    1. Cat timp aveti o carte de identitate romaneasca valabila, lipsa mentiunii este absolut legala, fara nicio problema. De fapt nici nu le puteti avea pe amandoua – si mentiunea si CI romaneasca.
      Grija dumneavoastra trebuie sa fie sa aveti permanent un act de identitate valabil, fie CI, fie pasaport.

    1. Diana, CRDS nu mai este necesar. Nu mai este nevoie de mentiunea in pasaport.

      Ai nevoie de o declaratie data autoritatilor romane la ultimul domiciliu din Romania. Eventual cu inscrierea resedintei in locul domiciliului

      Domiciliul in strainatate se inscrie DOAR la autoritatile din strainatate. Documentul obtinut se ataseaza DECLARATIEI facute autoritatilor romane.

      Acestea sunt prevederile Legilor in vigoare, inclusiv al OUG.

      Functionarii Romani sunt obligati prin lege sa accepte acest lucru.

      1. Buna ziua,

        Exista cumva un articol oficial referitor la declaratie data autoritatilor romane la ultimul domiciliu din Romania?
        Practic, trebuie sa scriu la Primarie sau evidenta populatiei? Probabil ca eyista un formular tip.

        Va multumesc anticipat

  2. Din cate am inteles, citind pe site-ul consulatului Romaniei, odata ce mi-am stabilit domiciliul in Germania trebuie sa predau Cartea de Identitate actuala si in plus sa imi schimb pasaportul cu altul nou unde e specificat domiciliul din strainatate. Ma intereseaza personal aceasta tema pentru ca intentionez sa achizitionez o locuinta in Germania (pana acum am locuit in chirie).
    Intrebarea mea este, raman fara Carte de Identitate iar singurul document cu care ma mai pot legitima este pasaportul? Sau se poate obtine un Personalausweis nemtesc? Varianta de a folosi doar pasaportul e destul de neplacuta pentru ca e mai incomod de avut la indemana si mai trebuie si schimbat la 5 ani.
    Multumesc pentru raspuns.

    1. La depunerea cererii pentru pasaportul CRDS trebuie sa predati CI. In perioada dintre depunerea actelor si primirea pasaportului CRDS nu veti avea niciun act de identitate. Dupa va legitimati cu pasaportul.
      Personalausweiss nemtesc nu primiti decat daca aveti si cetatenia germana.
      Cele bune!

  3. Buna ziua,

    Numele meu este Manuel Niagu si locuiesc in Mannheim. Pana in 02.2016 am avut un apartament in Romania care l-am vandut. Intrebarea mea este : Ce se intampla in cazul in care nu mai am nici o posibilitate de a imi face un C.I. nou la o alta adresa din Romania ?

    Cu stima

    1. @Manuel Vorbiti cu o ruda sa va ia in spatiu sau inchiriati cateva luni o locuinta, gasiti pe net persoane care se ocupa cu asta special in scopul obtinerii C.I.

      1. @Cucule Verde, din nou dai puternic cu bata in balta.

        In cazul in care nu mai exista nici o adresa de domiciliu in Romania, cetateanului roman i se elibereaza un alt document in locul CI.

        Documentul se numeste Pasaport si se obtine de cetatenii romani care au domiciliul in strainatate.

        Ce documente trebuie prezentate pentru a obtine actul respectiv se gaseste pe site-urile mae sau a ambasadelor Romaniei din strainatate.

        Deci nu trebuie sa te “De-inmatriculezi” sau “Re-Inmatriculezi” in Romania. Da ce e cu tine pe aici, ca te-ai jurat ca nu mai dai raspunsuri pe acest site. Si uite ca iara dai pe aici cu “soparlite”

      2. Mai draga Gicule, nu te supara dar bati campii ca o caprioara sprintara.
        Adica e adevarat ca poti sa-ti faci ciudatenia aia de pasaport cu rezidenta in strainatate, dar ghici ce:
        Incearca sa te duci cu el la posta sa iei un pachet sau o recomandata, la administratia financiara, la banca, peste tot unde iti cere buletinul si vezi cum se vor uita la tine cu ochi bovini si mari:
        “Nu e valabil domnu’, ne trebuie CI ca asa vrea programu’, regulamentu’, whatever…”
        Sfatul lui cucu e mai valid, ca macar te poti folosi de CI si in pus primesti si corespndenta la adresa declarata, daca e si la o ruda e perfect.

      3. Aici sfatul lui gicu e mult mai puternic. De ce? Simplu – CI romaneasca nu are semnatura, legitimarea cu aceasta in germania e aproape imposibila sau foarte rar acceptata. De la simpla ridicare a unei recomandate de la posta pana la PostIdent, Western Union, pasaportul nu ridica nicio problema, contine semnatura titularului si este luat in considerare peste tot.

  4. Buna seara. Se poate trece mentiunea de domiciliu in strainatate in pasaport fara ca acesta sa fie schimbat? Pasaportul este valabil pana in 2020. Multumesc.

  5. Buna ziua ! Va rog ,sa ma ajutati ! locuiesc in Germania si mi-am pierdut buletinul pe care mi l-am facut anul acesta .NU detin pasaport.Cum pot optine un nou buletin ? va multumesc anticipat !

  6. Buna seara ! Locuesc în R.Moldova.Dispun și de cetățenie română.Strabuneii mei au fost ofiteri in armata Română câte 25 ani.Pot să profit de „Drepturile persoanelor cu dizabilități” din România?

  7. Buna ziua,

    locuiesc de 2 ani si jumatate in Germania si lucrez cu contract de munca. Sotul la fel, iar copilul merge inca la scoala in Germania.
    Detinem toti 3 carti de identitate romanest, dar avem Anmeldung in Germaniai.

    Trebuie sa incasez niste bani de la asigurarea de viata din Romania, insa este necesar sa completez cateva formulare si declaratii.
    In aceste declaratii mi se solicita sa declar daca sunt rezident fiscal in Romania, iar daca declar ca nu sunt , trebuie sa completez pentru mine si copilul meu Numarul de Identificare Fiscala ( NIF ).

    Intrebarile mele sunt :
    1 ) Sunt rezident fiscal in Germania, deoarece aici platesc impozit din salariu, iar la copil declar la fel ca este rezident fiscal in Germania ?
    2) Numarul de identificare fiscala din Germania este acelasi cu Personalidentifikationsnummer , pe care l-am primit fiecare dintre noi ?
    Va multumesc anticipat !

    1. 1. Sunteti rezident fiscal in Germania deoarece aici ati locuit mai mult de 183 de zile in ultimele 365, drept urmare impozitele pe veniturile fara retinere la sursa le datorati statului german.
      2. Este Steueridentifikationsnummer – se primeste la prima inregistrare in Germania si este unic, pe viata.
      Cele bune!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.