Asigurarea medicală de stat din Germania

thomas

.

Asigurarea de sănătate este OBLIGATORIE pentru toți angajații din Germania, contribuția fiind dedusă din salariul brut. Din anul 1996, orice cetatean german este liber să aleagă între diferitele sisteme ale Asigurărilor de Stat Germane. Incepind din anul 2007, aceasta prevedere legala se aplica si cetatenilor romani care muncesc legal in Germania.

In consecinta, asigurarea de sănătate este oferită de diferite case de Asigurare națională medicală. Una dintre cele mai mari societăți de asigurare legală de sănătate este Kaufmannische Krankenkasse care protejează peste 1,8 milioane de asigurați, avînd 110 centre de service la nivel național. KKH face parte integrantă din sistemul de asigurări sociale (pensie, șomaj) și garantează protecția necesară atât pentru Dvs. cât și pentru familia Dvs. în caz de boală. In situatia in care nu este asigurat in Romania, soţul / soţia ramas(a) acasa este acoperit(a) de asigurarea persoanei care munceste in Germania cu condiţia ca venitul personal din Romania sa nu depăşească suma de 340 € lunar. Citeste mai departe.

16 thoughts on “Asigurarea medicală de stat din Germania”

 1. Salut.Am cumparat o masina din Germania acum 2luni Toyota Avensis acum o luna am promit un plic ca datorez un impozit de 308 euro acum o saptamina am mai primit unul cu inca 25 euro ambele dr la Zoll.de nu inteleg de ce eu trebui sa platesc impozit sau ce o fi in contul vinzatorului daca el nu a platit taxele la el in tara .Multumesc anticipat.

  1. Cel mai probabil ati avut numere rosii, de export, pentru o luna. Ei, pentru aceasta luna datorati impozit statului german, cei 25 de euro. Taxa de 308 euro (cel mai probabil vorbim de un diesel motor 2000)este taxa anuala. Trebuie sa vorbiti cu cei de la Zoll de ce v-au trimis si impozitul anual, asta daca nu ati primit o scrisoare separata prin care se anula prima impunere de 308 euro.
   Impozitul nu il platiti in contul vanzatorului ci in contul dumneavoastra, pentru perioada in care ati avut masina inmatriculata in Germania cu numere rosii, numere purtatoare de impozit.
   Cele bune!

 2. Buna ziua.Sunt in Germania de 4 luni, caut loc de munca dar se găseşte greu nestiind limba.Pot avea dreptul la ajutor social pana gasesc ceva de munca? Mulumesc

  1. Fara o cotizare prealabila, sansele sunt extrem de mici, dimpotriva exista sanse mari sa fiti trimis acasa, in virtutea neindeplinirii conditiilor dreptului de sedere (sa aveti resurse suficiente pentru a va intretine si asigurare medicala). In ultimul timp asa se intampla din ce in ce mai des. Dupa ce lucrati o perioada si contribuiti la sistme, atunci se discuta altfel.
   Cele bune!

 3. Ma puteți ajuta și pe mine cu o informație va rog! Acum ceva timp am rămas fără muncă, când mi s-a terminat șomajul am mers la IKK și am spus că momentan nu am nici un venit. Doamna aceea a luat cardul și a pus pe tatăl copilului meu sa semneze o hârtie cim că ia copilul pe asigurarea lui, mie mi-a oprit cardul și nu m-a informat cum că in Germania trebuie musai să fii asigurat, iar după ceva timp am primit un plic cu o sumă fabuloasa de plată. Am mers am vb. Cu ei si am cerut sa mi se fixeze o rată, au spus că e ok si sa aștept sa primesc un plic. Plic nu am primit si nici cardul timp de vreo 6 luni, timp in care am wmers de f multe ori la ikk.Saptamana trecuta a venit la mine acasă un domn care a spus că este avocat mi-a pus ceva întrebări, eu am spus ca voi plăti dar in rate, si a spus si dansul sa aștept un plic de la ei, după o săptămână a venit un llic in care suma crescuse cu 900euro, dar nu specifica nimic de nici o rată, iar acum am mers la banca sa scot bani si văd ca am cardul blocat, ce mă sfătuiți să fac?!

 4. Buna.Am si eu o problema cu cei de la AOK.Am muncit o perioada pe teritoriul Germaniei angajata,iar din motive personale am lipsit 3 luni(am fost plecata in Romania).Dupa aceasta perioada m.am intors si m.am reangajat la aceeasi firma(se specifica foarte clar data cand a incetat contributia si cand a reinceput).Am primit un plic de la asigurari cu o suma imensa pentru acele luni in care am lipsit.Din cate stiu asigurarea este una optionala
  Nu platesti nu beneficiezi de ea.De ce imi baga mana in gat si ma obliga sa platesc acea suma?E legal?Prevede legea o asa brutalitate si libertate pentru casele de asigurari?

  1. Gresit, asigurarea medicala este obligatorie. Plata cade in sarcina asiguratului, fiind preluata de angajator pe perioada relatiilor de munca.
   In momentul in care relatiile de munca au incetat, responsabilitatea platii va revine.
   Dar daca totusi puteti dovedi ca ati fost plecata din tara – cu abmeldung desigur, contrar sunteti considerata turista – atunci puteti fi scutita de platile respective, contrar nu. Dar totusi sumele respective nu ar trebui sa fie mai mari de 540 euro principal plus ceva penalizari. Ce sume v-au cerut si ce reprezinta acestea?

 5. Salut, poate cineva sa imi zica si mie cat dureaza sa imi inchid asigurarea de sanatate? Is asigurat la kkh
  multumesc mult

  1. Depinde de situatie si care este motivul pentru reziliere. In mod normal aveti o perioada de apartenenta minima de 18 luni, putand rezilia doar in situatii speciale – ex. plecarea din Germania.

 6. Buna seara! Cumnatul meu s-a angajat la o firma. A lucrat putin timp pentru ca a avut un accident(s- a taiat la mana la munca). A mers la spital a primit ingrijirile necesare plus o gramada de terapii, a fost platit de asigurare.La sfarsitul lunii ianuarie inteprinderea s a inchis , deci el a primit preavizul, iar de la 1 februarie nu mai este angajat. Problema este ca el a mai primit terapie pana la sfarsitul lui februarie. (trebuie sa faca). Mentionez ca toate terapiile astea au fost facute la Berufsgenossenschaftliches Unfallkrankenhaus Hamburg. Intrebarile mele sunt: cine plateste terapia pana la sfarsitul lui februarie? (si cine stie daca nu o mai trebui), Mai primeste bani de la asigurare? Ce este BG ul (asa am auzit) in Germania ? Multumesc anticipat de raspuns!

 7. Buna seara! Problema mea este urmatoarea: Cumnatul meu s a angajat la o firma. A lucrat foarte putin si apoi a avut un accident( s a taiat la mana la munca) . A primit ingrijirile necesare, o gramada de terapii (inca nu a terminat). A fost de asemenea platit de asigurare in timpul asta .Insa la sfarsitul lunii ianuarie inteprinderea s a inchis si normal dupa preaviz , nu mai este angajat de la 1 februarie. De la spital (Berufsgenossenschaftliches
  Unfallkrankenhaus Hamburg) a primit terapie pana la sfarsitul lunii februarie .( si nu se stie ce va fi apoi) Intrebarile mele sunt: Cine plateste terapia asta din luna februarie daca el nu mai este angajat? Va mai primi bani de la asigurare? (nu are drept de somaj) Ce este BG ul (asa am auzit ca se numesc cei ce au platit pentru el). Multumesc anticipat de raspuns!

  1. Costurile pentru accidentele de munca sunt preluate de asigurarea de accidente de munca a angajatorului, oferite in principal prin intermediul asociatiilor profesionale – Berufgenosenschaft.
   Terapia va trebui platita de berufgenosenschaft pe toata perioada recuperarii, deoarece ei au oferit asigurarea de accidente la momentul producerii acestui incident. Dar nu confundati BG-ul cu asigurarea medicala, odata cu finalizarea contractului de munca, plata asigurarii medicale trebuie preluata de asigurat – va trebui sa isi plateasca Freiwillige 170 euro lunar.
   Cele bune !

 8. Buna ziua! Am si eu o problema cu A.O.K. din decembrie anul trecut am ramas fara job pana in prezent. Demisia mi am dat o singura din cauza ca m am mutat la o distanta de 200 de km de Stuttgart cu iubitul meu. Mi a venit de plata peste 4000 de euro pt aok…plus un card nou…nu inteleg de ce? De ce am atat de mult de platit? De ce card nou si in special de ce imi face automat fara a semna sau a fi eu de acord, asigurare privata? Ce as putea face in privita asta? Unde sa ma duc sau?… sunt disperata…a trecut cineva prin asa ceva? Multumesc anticipat!

  1. Nu cunoasteti sistemul – asigurarea medicala este obligatorie in Germania si nu trebuie sa ii solicitati asiguratorului un nou card sau nu. Pe momentul in care lucrati, contributiile sunt preluate de angajator. Din momentul incheierii relatiilor de munca, asigurarea este preluata de persoana in sine – adica de dumneavoastra. Lunar aveti obligatia de a plati, de aici vi se cere suma. Dar exista 2 situatii – in cazul in care nu lucrati atunci trebuie sa platiti cca. 172 euro lunar, daca lucrati ca lucrator independent atunci trebuie sa platiti cca. 750 euro lunar. AOK-ul a presupus ca sunteti lucrator independent. Trebuie sa mergeti urgent la ei sa lamuriti situatia, sa vi se calculeze doar suma de 172 euro lunar si sa ii platiti.
   Cele bune!

 9. Bună ma numesc George și lucrez an Germania adică mai bine zis sunt an concediu medical după 3saptamani de lucru mi-am rupt mana am fost la spital unde mi-au dat concediu medical 1luna numai ca angajatoru după o săptămână de concediu medical mia trimis prin posta kundingum. Ce pot face

 10. Sunt angajat in Germania si am card de sanatate la KKH. Ce Nu inteleg este de ce nu pot sa l iau pe asigurare mea de sanatate pe sotul meu? Specific faptul ca el este pensionar Militär in Romania.ultumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.