Cum pot fi acoperite costurile unei repatrieri pentru trupul unui decedat roman? 

 

coroana-cruce-garoafe Partea  a doua a interviului cu domnul Alexandru Rus,managerul firmei de servicii funerare Nicolas  din Bucuresti
ghirlanda-2            

Dan Constantin Goldis: Sa discutam acum putin despre modul in care se pot acoperi aceste costuri…

Alexandru Rus: In primul rand, trebuie sa avem in vedere  ca exista ajutorul de deces. Cuantumul acestuia  in Romania se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul  2016, cuantumul ajutorului de deces este de  2681 lei, adica aproximativ 600 de euro. Mai précis orice pensionar roman, beneficiaza de acest ajutor chiar daca moare in strainatate.

 Dan Constantin Goldis: Bun, am inteles. Am auzit insa de cazuri in care salariatii unor firme romanesti mor in strainatate. Ce obligatii au angajatorii in aceasta situatie?

 Alexandru Rus: Este un aspect aproape necunoscut in Romania. In conformitate cu prevederile Codului Muncii, un muncitor roman care moare in strainatate intr-un accidentemblema-2 de munca sau ca urmare a unei boli profesionale are dreptul la decontarea tuturor cheltuielilor de transport pentru repatriere care vor fi suportate de catre angajator. Asadar, daca soferul unei firme de transport romanesti moare intr-un accident de circulatie, firma angajatoare este obligata sa asigure financiar repatrierea trupului, indiferent daca aceasta situatie este prevazuta sau nu in contractul de munca sau daca este asigurata sau nu pentru astfel de evenimente.

Citeste mai departe 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.