Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari din domeniul contabilitatii germane

 

In acest material vom prezenta  raspunsurile la cele mai frecvente intrebari puse de cititorii nostri privind sistemul fiscal german. Interlocutorul la care ne-am adresat pentru raspunsuri este domnul Paul Gaza, unul din managerii Paul Gazafirmei Contabilis din Munchen.

  

Tema: Clasele de impozitare 

Prevederi legale: Un angajat al unei firme germane, indiferent de nationalitate ( german, austriac, roman etc), este remunerat in functie de situatia sa familiala  In consecinta, s-au stabilit urmatoarele clase de impozitare:

Clasa I este clasa pentru angajaţii necăsătoriţi,

Clasa II este clasa de impozitare pentru angajaţii care cresc singuri unul sau mai mulţi copii( divortati sau necasatoriti),

Clasa III este clasa de impozitare avantajoasă pentru angajaţii căsătoriţi cu copii, partenerul urmând să fie clasificat în clasa V de impozitare, (de obicei clasa 3 se stabileste pentru sotul cu veniturile mai mari, acolo unde exista diferente majore intre venituri)

Clasa IV este pentru angajaţii căsătoriţi, fiind perfect identică cu clasa I, dar in cazul acesta şi partenerul obţine clasa IV

Clasa V este clasa de impozitare dezavantajoasă pentru căsătoriţi în cazul în care partenerul se află în clasa III,

Clasa VI este clasa de impozitare pentru angajaţii care obţin mai mult de un salariu brut peste 400 de euro lunar.

Avantajul acestui sistem este ca angajaţii căsătoriţi pot stabili în funcţie de salariul pe care îl câstigă  ce clasă de impozitare este recomandată partenerilor lor de viata.  In general, romanii aflati la munca pe teritoriul german sunt incadrati in clasa I de impozitare (necasatoriti, fara persoane in ingrijire),  incadrare dezavanatajoasa,  dar multi romanii  nu cunosc prevederele legale in momentul angajarii si lasa problema aceasta la cheremul angajatorului, pierzind uneori pina la 150-200 de euro lunar.

INTREBARI SI RASPUNSURI

Intrebarea lui Marius S, Munchen: As avea o problema legata de clasele de salarizare 3/5. Eu locuiesc si lucrez in Germania de un an si jumatate, iar in decembrie 2014 m-am casatorit. In aceste conditii, as putea beneficia de schimbarea clasei de salarizare de la 1 la 3? Functionarii de la Finazamt imi spun ca acest lucru nu este posibil decat daca sotia isi declara domiciliul in  Germania ( respectiv, daca isi face Anmendung aici), desi ea nu locuieste si nici nu intentioneaza sa locuiasca aici. Intrebarea este : Are sau nu nevoie sotia de Anmeldung pentru ca eu sa beneficiez de schimbarea clasei de impozitare ?

Raspuns: Pentru cetatenii din tarile EU e posibila acordarea clasei 3 pentru ambele tipuri de impunere (beschränkt sau unbeschränkt). In cazul celui beschränkt trebuie sa mai demonstrati ca sotia nu cistiga mai putin de 10% din venitul familiar. Mergeti pur si simplu inca o data la FA si poate dati peste alt functionar, care sa speram ca stie mai bine. Problema este ca legea initiala prevedea pentru clasa 3 ca ambii soti sa aiba domiciliul in De, dar atunci inca nu exista EU. Azi aplicarea intr-o astfel de forma ar insemna discriminare, de aceea legea a fost adaptata, dar nu toti  functionarii o stiu.

 Citeste mai departe

Advertisements

3 responses to “Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari din domeniul contabilitatii germane

 1. Buna ziua !
  Se poate schimba clasa de impozitare de la 1 la 3 ,(ptr. persoanele casatorite)chiar daca unul din parteneri nu locuieste in Germania.Se merge la primaria de care apartineti aici in Germania si spuneti ca vreti sa schimbati clasa de impozitare.Trebuie sa aveti asupra dv-stra,certificatul de casatorie (original si tradus) ,primaria va trimite cu cateva hartii la Finanzamt la Lohnsteuer si cam asta e tot.Eu mi-am schimbat clasa de impozitare acum 2 ani cred ca prin Aprilie,in urmatoarea luna am primit de la firma la care lucrez,fluturasele de munca de la inceputul anului cu corecturi si fireste pe luna Mai am primit diferenta de bani(de la inceputul anului) …Si ca sa fiu clar: SUNTEM CETATENI EUROPENI…..Avem aceleasi drepturi ca oricare persoana de origine germana..si asta se aplica atat timp cat muncesti legal si esti in ordine cu actele…Sper ca v-am fost de ajutor.
  Cu respect ! Baxter – Iasi

 2. Bună ziua
  Lucrez Germania de 2 ani și trimit bani în fiecare luna la familie, sotia nu lucreaza iar fata este la scoala în clasa a 6 a, am înțeles că o parte din acești bani trimiși acasă se pot recupera dar nu știu cum. Va rog sa mă ajutați în aceasta problema.
  Va mulțumesc
  Cu respect Marius

 3. Buna seara! As avea si eu doua intrebari, daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Daca barbatul lucreaza in Germania si sotia este in Romania, cu copii, barbatul poate obtine steuer klasse 3? SI poate primi bani pentru copii (Kindergeld)?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.