Ajutor financiar judiciar pentru consultanta  juridica avocatiala extrajudiciara in Germania

Stimati concetateni,

constat ca foarte multi dintre cetatenii romani cu domiciliul in Germania au probleme juridice necontencioase sau extrajudiciare, adica care nu trebuie neaparat aduse in fata instantei, dar care necesita interventia unui avocat pentru a fi solutionate. Din pacate,cei mai multi cetateni romani nu isi pot permite sa plateasca un onorariu avocatial. Consecinta este ca problemele se agraveaza uneori cu urmari dramatice si avocatul contactat mult prea tarziu nu mai poate salva situatia aflata in curs de derulare.

In acest sens, va ofer cateva indicii referitor la obtinerea unui ajutor financiar (Beratungshilfe) de la statul german pentru o consultatie din partea unui avocat la alegerea dumenavoastra. Avand in vedere ca un traducator nu poate fi platit de catre stat in chestiuni extrajudiciare, va recomand sa va adresati neaparat unui avocat vorbitor de limba romana.

Persoanele –indiferent de cetatenie- care au venituri mici (Geringes Einkommen), pot solicita asistenta financiara pentru consultanta extrajudiciara, fara sa fie nevoie ca problema sa ajunga in instanta. Persoanele care dispun de asigurare juridica (Rechtsschutzversicherung) trebuie sa clarifice in prealabil cu Asigurarea, daca aceasta le suporta onorariul avocatial pentru consultanta.

Unde trebuie depusa cererea de ajutor judiciar (Antrag auf Beratungshilfe)?

Cererea – formular tip- se obtine de la judecatoria de la domiciliul dumneavoastra si se depune in acelasi loc completata si insortita de urmatoarele acte:

 • Pasaport sau buletin
 • Dovada de venit (dovada ajutor de somaj/ajutor social sau fluturasi de salariu pe ultimile 3 luni)
 • Dovada platii chiriei si cheltuielilor de intretinere, curent etc.
 • Extrase de cont pe ultimile doua luni
 • Dovezi privind alte venituri : alocatie pentru copii, pensii;
 • Dovezi privind rate la credite si alte datorii;
 • Documente sau informatii credibile in problema pentru care solicitati consultatia.

In urma aprobarii veti obtine un Beratungsschein/Berechtigungsschein cu care va prezentati la avocat si, in consecinta, veti suporta doar 15 euro din totalul onorariului cuvenit..Pe baza acestui document, avocatul va poate oferi consultatii in toate domeniile juridice si poate chiar sa intocmeasca unele documente sau inscrisuri in cauza.

Procedura de urgenta

Daca situatia in care va aflati necesita o consultanta urgenta, va puteti adresa direct avocatului care va poate oferi consultanta  contra unui depozit, urmand ca cererea pentru ajutor judiciar sa fie facuta mai tarziu, iar depozitul vi se va restitui la incasarea onorariului de la statul german.

Trebuie sa stiti ca in functie de situatia dumneavoastra financiara cererea poate fi admisa sau respinsa, motiv pentru care in cazul in care nu va puteti permite financiar sa riscati nerestituirea depozitului constituit, este indicat sa lamuriti anticipat indreptatirea dumneavoastra la obtinerea unui Ajutor Judiciar de Stat, respectiv a unui Beratungsschein.

Recomandare

Nu ezitati sa solicitati consultata juridica avocatiala in toate problemele dumenavoastra, chiar daca acest lucru necesita o mica investitie financiara. De cele mai multe ori prin aceasta mica investitie preveniti consecinte ireparabile cu pierderi financiare semnificative si nerecuperabile.

Avocat/Rechtsanwalt Rodica Grimmer LL.M    

 Barou/RAK Freiburg i. Br.

Sediu:Gewerbestr. 18, 79539 Lörrach                                                                                                   sites.google.com/site/avocatgrimmer

avocatgrimmer@gmail.com

Handy: 0049 151 676 236 44

Advertisements

One response to “Ajutor financiar judiciar pentru consultanta  juridica avocatiala extrajudiciara in Germania

 1. Referitor la acest indemn din partea dvs. pentru obținerea unui Beratungsschein, ar fi bine dacă duceți ideea până la capăt, și explicați.. dacă știți, desigur, motivul pentru care statul german insistă să-și recupereze prejudiciul în urma eliberării acestui document, după o perioadă de 3 ani de la verdict (Beschluss)!
  Așadar, statul german presupune că între timp ți-au crescut veniturile lunare (te-ai angajat, ai câștigat la loto, ai pornit o afacere) și poți să înapoiezi o parte dintre cheltuielile legate de procesul încheiat cu ani în urmă!

  Și atunci mă întreb:.. UNDE ESTE AJUTORUL PENTRU CEI CU VENITURI MICI, ALG2? Acest ajutor nu există, este doar o amăgire și un abuz comis de o permisivitate a legii germane, care lovește în cei care primesc, într-o nefericită perioadă a vieții, ajutor Herz IV.

  Și ca să concluzionez, pe lângă faptul de a fi stresat că voi primi în decursul a celor 3 ani măcar 2 înștiințări de la judecătoria în raza căreia mă aflu, pentru recuperarea cheltuielilor realizate de avocatul advers, mai există și riscul enorm ca tocmai avocatul român ales, să fie cel care te îngenuncheze, printr-o decizie nefavorabilă a instanței!
  Pe asta de ce nu o spuneți???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s