Intelepciunea multimii

intelepciunea multimii „Intelepciunea multimii” (Wisdom  of  the  Crowd),  este un serial american care se difuzeaza pe postul romanesc Digi Film. Multi dintre telespectatorii din Romania il urmaresc cu consecventa mai ales ca este un serial supernou. Pentru cei care nu stiu despre ce este vorba va voi face o prezentare succincta. Filmul se bazeaza pe ideea ca un milion de minti gandesc mai bine decat una singura. Astfel,  Jeffrey Tanner, un antreprenor din Silicon Valley,  a dezvoltat o platforma de ultima generatie, numita Sophi, prin intermediul careia oameni din intreaga comunitate locala, nationala sau chiar mondiala  contribuie cu dovezi de natura penala in scopul de a gasi  ucigasi, sinucigasi, drogati si tilhari  rezolvind in acest mod cazurile  de crima din San Francisco.  Serialul e plin de suspans si are un success imens in Statele Unite. Dupa cum vedeti,  are succes si in Romania si va avea si in alte tari.

De ce am facut aceasta lunga introducere? Raspunsul este putin mai complicat.Dupa cum ati observant cu totii pe internet se gasesc o multime de site-uri si forumuri care ofera consultanta pe diferite probleme. Un cititor intreaba si alti cititori raspund. In esenta si aici este vorba despre intelepciunea multimii. Singura deosebire fata de film este ca in serial se urmaresc persoane, tilhari sau victime locale, in timp ce pe actualele forumuri se urmaresc idei. Si cele 2 site-uri care ne apartin sunt construite in acelasi scop: am urmarit rezolvarea unor problem individuale cu ajutorul intelepciunii colaboratorilor. Desigur ca s-ar fi putut incerca si urmarirea unor persoane sau firme. Informatiile despre tepari sunt uneori foarte utile, dar adevarul este ca pentru a urmari persoane sau firme ar  fi nevoie de o colaborare cu politia, cu o masa mare de cititori si cu o platforma performanta gen Sophi care sa-ti pemita folosirea GPS, algoritmilor de cercetare, simularea de situatii. Chestiunile acestea se pot obtine  insa cu investitii mari si echipe costisitoare de profesionisti, ceea ce bineinteles este peste putinta noastra actuala.

Raminem asadar la ideea de a folosi intelepciunea multimii pentru rezolvarea punctuala a unor probleme care impiedica integrarea corespunzatoare a cetatenilor romani in comunitatile din tarile europene. Ce va fi deosebit fata de activitatea de pina acum? Vom incerca sa oferim un grad sporit de interactivitate cu cititorii nostri, vom atribui stelute de bonitate pentru comentatorii cei mai competenti, vom permite afisarea tuturor ideilor indiferent cit de nastrusnice vor fi. De fapt, vom face ceea ce face si Jeffrey Tanner. Accepta orice idée, iar multimea va hotari, in intelepcinea ei, daca este buna sau rea.  Oamenii, vorba lui Tanner, doresc sa participle la ceva important.

Acestea fiind zise, sa pornim la actiune. Si prima etapa in aceasta operatiune este alegerea problemelor care trebuie puse in discutie pentru a fi dezbatute de dvs.  Noi ne-am gindit la citeva, dumneavoastra ne puteti sufera si altele. Inserati-le jos la comentarii, le cumulam apoi si initiem un sondaj. Cele care depasesc 5 la suta din voturile dvs vor deveni subiecte tematice.

               Iata temele la care ne-am gindit noi:

                    „Intelepciunea multimii”- probleme derivate din contractul de munca;

                    „Intelepciunea multimii”- probleme derivate din contractul de inchiriere a unei locuinte;

                    „Intelepciunea multimii”- probleme derivate din contractile de asigurari sociale;

                   „Intelepciunea multimii”-probleme derivate din necunoasterea limbii locale;

Advertisements

10 responses to “Intelepciunea multimii

 1. Foarte bune idei aveți !

 2. De acord cu domnul bbogdanmircea!!!!

 3. Ce părere aveți de faptul că toți românii plecați peste hotare, începând de anul viitor vor fi obligați să plătească în România contribuții sociale??? Pentru mine unul, este revoltător! Nu sunt de acord!

  • Sunteti prost informat. Vor plati contributii in Romania numai cei care muncesc la negru sau nu muncesc de loc in strainatate. Cei care sunt salariati cu forme legale in tarile Uniunii Europene vor plati, ca si pina acum, la institutiile statului in care obtin venituri,

   • Sunteți sigur de acest lucru? Cunosc foarte mulți români care lucrează cu forme legale (contracte de muncă) și, se pare, noua lege, dată de Guvernul Tudose, care va fi aplicată începând de anul viitor, chiar asta reglementează. Toți românii care lucrează în străinătate să plătească un fel de impozit. Rămâne de văzut dacă sunt prost informat!!!

   • Nu urmăresc să sperii lumea cinstită, dar, eu, însămi, sunt speriat de acest lucru, că trebuie să plătesc niște bani doar pentru că lucrez în străinătate!

 4. Buna seara!

  Spuneti-mi va rog daca stiti cumva un Steuerberater vorbitor de limba romana, in Offenbach, Frankfurt pe Main sau in apropiere!

  Multumesc anticipat!

 5. Dar de ce musai Steuerberater?!
  Vedeti ca de multe ori e suficient sa apelezi la un contabil sau chiar ajutor de contabil.. De regula un Steuerberater costa scump, pentru ca documentele ce le primeste le da unui contabil pe care-l plateste.

 6. @Valy
  “CONVENŢIA între România şi Republica Federală Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital”, este baza de lucru.
  Si la fel exista aceste conventii incheiate de Romania cu peste 100 de state in lume. Conventiile nu sunt vorbe in vant,
  Deci, o sa fie cum a scris Dl.Dan Goldis.

  • Știu și eu despre această convenție. Îmi doresc să fiu doar eu puțin speriat, astfel încât să nu plătim doar pentru că parlamentarii așa au ei chef, promulgând legi tâmpite. Acum am o întrebare, mai mult retorică: ”Câți dintre românii care lucrează în străinătate au făcut înainte de plecarea din România- Convenția/acord pentru evitarea dublei impuneri.”???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s