Probleme mari de logistica in statele U.E. pentru alegerile presedintelui Romaniei

Ambasadorii si consulii romani din strainatate au avut recent o intilnire cu reprezentantii MAE, AEP si STS pe tema alegerilor prezidentiale din noiembrie.  Din discutiile purtate s-a relevant ideea  ca spatiile necesare votului anticipat sunt foarte scumpe si foarte greu de gasit, pentru simplul fapt ca la acest scrutin nu sunt suficiente 3 zile pentru închirierea unei locatii, ci 7 zile, in unele cazuri chiar 8, aceasta perioada de timp  fiind necesara pentru instalarea cabinelor  de vot, pregatirea urnelor, instruirea  personalui, desfasurarea propriu-zisa a alegerilor,  numaratoarea voturilor  si, in final, efectuarea curateniei.

În afara de problema gasirii locatiei, a fost discutata si problema gasirii personalului. Si acesta va fi dificil de  gasit, fiindca cei care vor face parte din comisiile de votare vor trebui sa isi ia concediu cel putin 8 zile pentru a putea acoperi activitatile obligatorii legate de procesul electoral.

Datorita acestor cauze, cheltuielile cu alegerile din strainatate vor creste exponential, costul total ajungind la peste 35 de milioane de euro, in timp ce in anii anteriori costul total al votului din strainatate a fost in jur de 4 milioane.

Avind in vedere perioada prelungita de vot si numarul mai mare de sectii de votare, Guvernul Romaniei considera ca la scrutinele din 10 si 24 noiembrie 2019 nu vor mai exista nemultumiri si scandaluri asa cum s-au produs in anii anteriori.

Nota: Opinia mea personala, numitul Dan Constantin Goldis, este ca la scrutinul din 10 noiembrie nu se vor prezenta mai mult de 700.000 de alegatori  din strainatate, iar la scrutinul din 24 noiembrie numarul de voturi valabil exprimate va fi sub un milion.  Sunt in stare sa pariez cu oricine pe aceste cifre. Dvs ce parere aveti?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.