Sparanghelul invinge coronavirusul

Statele din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, au introdus controale la frontieră în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului. Un efect secundar al acestei masuri este faptul ca muncitorii sezonieri est-europeni nu mai pot ajunge pe terenurile fermierilor germani pentru culesul recoltei. In consecinta, guvernul de la Berlin s-a razgindit si a relaxat restrictiile de calatorie transfrontaliera.  Asadar, Ministerul german al Agriculturii, cu acordul Ministerul de Interne va permite intrarea in tara a unui număr de 40.000 de muncitori sezonieri în luna aprilie şi a altor 40.000 în luna mai pentru culesul de sparanghel si legume timpurii. In prezent, la cel mai inalt nivel, se studiaza  diferite modalitati de transport pentru aducerea muncitorilor din Romania si Bulgaria, precum si procedurile obligatorii pentru protectia acestora impotriva pandemiei de coronavirus.

In aceste conditii este foarte sigur ca sparanghelul se va scumpi. Eu nu maninc sparanghel si NU SUNT AFECTAT DIRECT  de aceasta crestere de pret.  Dar sunt sigur ca voi  PLATI… INDIRECT  pretul cerut de cultivatorul german de sparanghel, fiindca voi fi nevoit sa suport pretul tuturor masurilor de protectie sanitara la revenirea in tara a muncitorilor romani care pleaca acum. Ma deranjeaza ca posibilele pierderi occidentale se transfera tarilor est-europene.  Daca continua politica aceasta globalista, romanii vor sta in casa pina se termina de cules strugurii in Uniunea Europeana.

Dan Constantin Goldis

 

2 thoughts on “Sparanghelul invinge coronavirusul”

  1. Ar fi bine cu ocazia asta să crească și salariile muncitorilor, precum și condițiile în care aceștia vor locui și vor munci.
    Este o ocazie bună pentru schimbări.

  2. Cel mai probabil acesti muncitori vor ramine in Germania pina la finalul sezonului agricol, pt ca nu cred ca sint specializati unii pe sparanghel, altii pe capsuni iar altii pe pastirnac. Iar pina atunci (sa speram) toata nebunia asta se va termina. Oricum, vazind ce se petrece in Romania, cred ca se considera mega-bucurosi ca Guvernul german va admite muncitori straini (acum citeva zile au refuzat orice plan in aceasta privinta) si vor face in asa fel incit sa nu se intoarca prea devreme in tara. La inceput probabil vor sta in carantina 14 zile, abia dupa aceea vor fi lasati sa lucreze, iar daca intre timp se vor virusa, vor fi tratati local, pe cheltuiala nemtilor. Oricum, cu si fara pandemie, si acesti muncitori (pe linga ceilalti angajati din Germania de origine romana) trimit sume frumusele in tara, din care se acopera (indirect) cheltuielile de carantinare.

    Pe de alta parte nici autoritatile romanesti nu au fost destul de agere (si inteligente) incit sa anticipeze intoarcerea masiva a romanilor de peste granitza si sa organizeze din timp filtre, testari, separari de grupuri, carantinari, etc. Astea trebuiau gindite si organizate INAINTE,cind au primit alarmarea oficiala de la OMS, pe 20 ianuarie. Dar pe vremea aia ii durea de anticipate, de altele…in principiu de ciolan, nu de cetateni. La fel ii doare si azi, mai mult de grija profitului bancilor decit de supravietuirea populatiei.

    Sa raminem sanatosi !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.