EVOLUTIE REGRESIVA

În anul 1872 circa 100 de mii de lucratori din New York au demonstrat cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore. Bineinteles ca nu s-a aprobat. Dupa vreo 14 ani insa, in urma unei demonstratii cu bombe si impuscaturi, s-a redus legal timpul de lucru la numai 8 ore zilnic, iar aceasta victorie legislativa a fost incununata de ideea ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. Pe parcursul trecerii timpului, 1 mai a devenit, Ziua Internațională a Muncii, zi nelucratoare in majoritatea statelor de pe mapamond.
Aceste evenimente s-au petrecut acum 150 de ani! In momentul de fata situatia este diferita. Ziua de 1 mai , Ziua Internațională a Muncii, zi nelucratoare pe tot mapamondul, nu se va sarbatori in Germania de catre muncitorii sezonieri romani. Desi tot mapamondul sta acasa, izolat la domiciliu din cauza coronavirusului, lucratorii romani de pe cimpul de sparanghel vor munci pe brinci. Vor incerca sa-si realizeze cota zilnica recoltind 170 de kilograme de sparanghel in 10 ore de munca, dar nu vor reusi, bineinteles, fiindca aceasta norma a fost facuta in asa fel incit un om normal sa nu o poata face. Se vor retrage apoi in baracile in care dorm 4-5 persoane intr-o incapere insalubra, vor minca din traista daca mai au ceva pe acolo si vor dormi pe apucate, fiindca a doua zi, simbata 2 mai, pe la 3-4 dimineata va veni vataful polonez sa-i scoata la munca.

Citeste mai departe

One thought on “EVOLUTIE REGRESIVA”

 1. Buna.
  Situata precedenta ,actuala si viitoare a muncitorilor romani care merg la cules de legume si fructe pe teritorul statelor din UE ne aduce aminte din pacate de perioada sclavagista.
  Doar ca acum vorbim de sclavagism modern care se desfasoara prin firme intermediare si chiar la un nivel mai inalt.
  In cea mai mare masura vina o au autoritatile romane care de-a lungul zecilor de ani de dupa revolutie nu au facut decat sa dea vina unii pe altii in loc sa gaseasca solutii pentru un nivel mai ridicat de trai,lucru care a incurajat si mai mult „sclavagismul modern“
  Cel mai tare ma intristeaza faptul ca oriunde am calatorit despre romani se zice doar ca sunt foarte saraci sau tigani.
  Ce fac alesii nostri? Si in timpuri de pandemie se improasca cu noroi unii pe altii.
  Ultima experienta pe care am avut-o recent in Romania a lasat un gust foarte amar. O tara frumoasa dar profund adancita in coruptie,und legile nu sunt respectate chiar de cei care le-au promulgat si unde drepturile omului nu au nici cea mai mica semnificatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.