Cine stie sa raspunda?

 

  O CITITOARE INTREABA:

” Eu și soțul meu , ambii pensionari în România, am stat tot anul 2020 în Germania , la fiica noastră.
Ea are trei copiii, de 7 ani, 5,5 ani și 4 ani și este salariată.
Ginerele meu urmează o scoală de maiștri , din februarie 2020.
Noi avem in Romania rată pt. masină și cheltuieli cu impozite, taxe , întreținerea locuinței de domiciliu.
Multe cheltuieli pt. șederea noastra în Germania sunt suportate de fiica mea . Putem fi considerați în întreținerea ei și în ce condiții? Ce facilități poate avea? (Deducere la impozit….)”

Cine stie sa raspunda la aceasta intrebare? Ati trecut printr-o situatie similara sau apropiata de cea prezentata?

In plus, se pune problema lipsei dreptului de sedere in Germania ( s-au depasit cele 183 de zile) si, in acest caz, personal nu cred ca mai poate fi depus un  dosar pentru obtinerea unor facilitati Oricum toti cititorii care au o opinie pe aceasta tema sunt rugate sa o materializeze la comentarii. Toti vom avea de cistigat din aceasta dezbatere. 

8 thoughts on “Cine stie sa raspunda?”

 1. Ma tem ca din pacate guvernul German nu o sa va plateasca nimic, mai mult, sunteti serios in afara legii. Daca scopul este sa obtineti ceva banuti de la statul German, puteti sa va oprit cu cititul aici, daca doriti sa stati mai mult la copii in Germania cititi mai departe, sunt proceduri si acte care trbuie facute sau va expuneti la amenzi usturatoare si chiar o posibila expulzare.

  Pe scurt, in primele 180 de zile, cum a zis si dl. Goldis, sunteti vizitatori care au venit sa isi ajute copii sa creasca nepotii. In princpiu ar trebui sa va inregistrati (Anmeldung) dupa doua saptamani de sedere, dar nimeni nu se omoara cu asta.

  Dar daca doriti sa stati pe termen lung, se schimba treaba, trebuie sa va inregistrati si sa cereti un permis de sedere, detaliile complete sunt la:

  https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/residence-rights/index_ro.htm#pensioners

  https://www.germany-visa.org/immigration-residence-permit/germany-residence-permit-family-reunion/

  capitolul: “Residence Permit for the Family Members of the EU/EEA Citizens”
  (deepl.com sau google translate vor traduce aprope perfect)

  Aici veti vedea ca trebuie sa depuneti o cerere, sa platiti o taxa de procesare intre 10-28EUR, in functie de Land si sa produceti documente din care sa reiasa ca detineti o asigurare de sanatate valabila pe teritoriul Germaniei si mijloace de subsistenta. Astea sunt doar cele mai importante documente din cele multe pe care trebuie sa le produceti ca sa obtineti un permis de sedere valabil max. 5 ani.

  Pe scurt, acel Kindergeld si Elterngeld pe care-i da statul German ar trebui sa va fie de ajuns pentru a creste copii, nu vor sponsoriza “bone”, fie membri de familie sau nu.

  1. Un scurt amendament: de la 1 Ian. 2013, Germania nu mai cere permis de sedere/rezidenta, pentru cetatenii EU. Rezidenta reiese automat la 183 de zile dupa Anmeldung. Cu stima!

 2. Depinde de foarte multe variabile, dar in principiu cred ca nu puteti fi considerati oficial in intretinerea fiicei dv. Daca nu aveti un Anmeldung facut de la sosirea dv acolo, nici nu se pune problema. Nu e vorba de drept de sedere, este vorba de a fi considerati cetateni romani rezidenti in Germania. Apoi, aveti venituri, respectiv pensiile. Un Anmeldung va poate oferi posibilitatea de a incepe demersurile pentru un ajutor social, sau o deducere de venituri pt fiica dv. Dar si aici apar complicatii. Fiscul german va va cere sa dovediti ce proprietati aveti pe numele dv. in Germania sau Romania. Cand veti declara ca aveti un apartament sau casa pe numele dv., in Romania, atunci iar se termina toata povestea. O minciuna nu va absolva, caci Fiscul ar putea face investigatii. Parerea mea personala este ca ar trebui intai de toate sa consultati un avocat roman din Germania, care stie bine legislatia referitoare la conditiile de acordare a ajutorului social. Succes!

 3. Logic nu pt ca statul nu are de ce sa suporte cheltuielile cu musafirii. Dar completind ”testul” de mai jos fiica doamnei poate afla ce deduceri sau alte drepturi are. La unul dintre pasi va fi intrebata daca are persoane in ingrijire, pe linga copii. Pe masura completarii datelor cerute, in coloana din dreapta apar (cu verde) aspectele de care poate beneficia.
  https://familienportal.de/familienportal/rechner-antraege/infotool-familienleistungen#

 4. Permis de sedere in Germania?
  Daca esti înregistrat pe o adresă, nu mai trebuie sa umbli pt sedere. Automat ce te înregistrează pe o adresă vin alte cheltuieli cu Asigurare de sanatae, GEZ – dar se va inregistra pe persoana care plateste, si vor creste cheltuieli de utilități.

 5. Din cate stiu eu exista doua situatii:
  1. Persoane aflate in întreținere in Germania
  2. Persoane aflate in intretinere in afara Germaniei.
  1. Pentru cei aflati in Germania este nevoie de: înregistrare la evidenta populatiei (Anmeldung) pe perioada in care se află in Germania, asigurare medicala atașată unei asigurări medicale a celui care are persoana in intretinere, acte doveditoare că persoana întreținută se poate întreține singur (certificat de naștere sau act de identitate/pasaport pt copii sub 18 ani, certificat de invaliditate sau incapacitate de muncă, documente care sa dovedească veniturile pasive din alte surse: ajutoare sociale, alocații, pensii, închirierii etc. (chiar si din alte țări daca e cazul), declarație pe proprie răspundere a celui care ia în întreținere că va asigura toate cele necesare (mancare, cazare, îmbrăcăminte….etc).
  2. Pentru cei aflați in afara Germaniei pe lângă actele deja enumerate mai este nevoie si de un raport de evaluare socială de la primaria de care aparține persoana întreținută care sa dovedească faptul ca persoana se află în necesitatea de a fi întreținută si nu are alte mijloace de întreținere.
  In ambele situații este nevoie de un calcul si o evidență foarte amănunțite si documente doveditoare pentru orice cheltuială care se face pentru întreținerea persoanei sau sumele virate sau depuse in contul persoanelor întreținute.
  Toate aceste date se calculeaza și se înscriu in formularele pentru calculul impozitului anual (Einkommenssteuererklerum) iar in urma depunerii acestor formulare de impozit se calculeaza sumele care se pot restitui celor care au persoane în întreținere.
  Sper că informațiile acestea vă răspund la o parte din problemă.

  Dacă am omis sau am transmis ceva greșit rog cititorii sau cei cu mai multe cunoștințe legale să completeze ca să nu dăm informație greșită.

  Vă salut din orașul izvorului Dunării, Donaueschingen, cu stimă și respect pentru munca dumneavoastra domnule Goldiș.
  Un an nou mai bun, cu multa sănătate si liniște sufletească dumneavoastră si cititorilor dumneavoastră.
  La mulți ani!
  Cătălin

 6. Vă mulțumesc tuturor pt. răspunsuri.
  Mă simt mai bogată deja cu acest bagaj de cunoștințe , recomandări, informații.
  Un an bun tuturor și mulțumesc și d-lui Goldiș pt. implicare , sprijin..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.