Indemnizatia parintilor pentru cresterea copilului in Germania

                                                                                                     

           Scriam intr-un alt post ca orice salariat din Germania poate solicita un concediu parental destinat cresterii si educatiei copiilor săi. Teoretic, unul din cei doi parinti are dreptul la un concediu parental timp de maxim 3 ani pentru copil, dupa care isi poate relua activitatea iniţială. Aceasta procedura este pur teoretica, fiindca practic, lucrurile se petrec in felul urmator: mama copilului isi ia concediu parental 12 luni, apoi tata 2 luni, apoi ambii merg la lucru( daca au unde ),  fiindca desi acest concediu parental poate dura trei ani, indemnizatia parintilor pentru cresterea copilului se termina dupa …14 luni. Dupa expirarea celor 12+2 luni, unul dintre parinti, fie tatal, fie mama are drept in continuare la concediul parental, dar… fara plata.  De fapt, legiuitorii germani au gindit ca un concediu parental trebuie sa asigure angajatului atit legătura cu activitatea lui productiva de baza, cit si consacrarea unui timp corespunzator pentru cresterea copilului.

Cuantumul concret al indemnizatiei  

Asadar, in primele 12 luni de la nasterea copilului, mama primeste o indemnizatie (Elterngeld ) de 67 la suta din salariul pe care l-a avut. Asa cum am scris mai sus, dupa 12 luni de la nasterea copilului, timp de 2 luni (Vatermonate), aceasta indemnizatie poate fi luata de catre tata  in acelasi cuantum raportat la salariul lui.  

CITESTE MAI DEPARTE 

 

 

Advertisement

695 thoughts on “Indemnizatia parintilor pentru cresterea copilului in Germania”

  1. buna eu sunt in germania de 3ani si 5 luni ,cu anmelduire,am primit unbefristetul,dar nu am lucrat nicaieri,pot beneficia de vreun ajutor din partea statului german? doamna LAURA AS DORI SA IAU LEGATURA CU DUMNEAVOASTRA;;MULTUMESC:

    1. Buna ziua ‘ am si eu o intrebare traiesc in germania de 4 ani si nu am dreptul de munca am fost angajata in mai multe locurii cu .’minigiob’ vreau sa stiu daca pot primi indemnizatia copilului sunt insarcinata in luna 6 concubinul meu avand dreptul de munca si un giob definitiv.astept ras dvs multumesc!

  2. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare. Sotul meu exercita o activitate independenta in Germania de aprox 3 ani de zile (adica lucreaza acolo pe firma). Eu si fetita nostra locuim in Romania, si urmeaza sa mai avem un bebe. Daca luam decizia sa mergem si noi acolo ptr a ne stabili, desi eu inca lucrez in Romania fara intrerupere in campul muncii, care sunt beneficiile noastre din partea statului german, mai ales daca decid sa nasc acolo, eventual sa ne si stabilim?
    Multumesc frumos!

  3. Daca as fi eu in locul tau, as naste in Romania, as intra in concediu de maternitate 2 ani si chiar pe parcursul lor as pleca in Germania,cu cei 600 de lei asigurati din Romania. Nu mai sunt la curent cu indemnizatia pentru cresterea copiilor din Romania. Se plateste 1 an sau 2, fiindca aici se plateste doar 14 luni? Daca ai veni in Germania tu nu ai primi nimic,fiindca nu ai fost angajata sau chiar daca te-ai angaja miine nu faci un an de zile vechime.

  4. E obligatoriu ca viitoarea mama sa fie angajata de cel putin un an sau sunt de ajuns si 9 luni(asa cum este dat la exemplu de calcul) pentru a putea primi indemnizatie de crestere a copilului?

    1. Vechimea generala in cimpul muncii trebuie sa fie de 1 an. Pe timpul gravidiei poti sa ai si mai putin de 9 luni, indemnizatia se diminuiaza proportional cu timpul petrecut in cimpul muncii.Asadar daca tu esti somera si te angajezi in luna 4 de gravidie,cu 1000 de euro vei cumula 5 luni de sarcina pina la nastere. Indemnizatia ta va fi: 67% din salariul cumulat pe 5 luni 5000 euro,impartit la 12 luni, adica 67 la suta din 416 euro.

  5. Buna ziua D-na Laura,as vrea sa va multumesc in rpimul rand pentru munca depusa pe acest site si pentru informatiile pretioase pe care ni le oferiti…E ff greu aici in Germania daca nu cunosti sau nu ai pe cineva care sa te lamureasca cu privire la toate demersurile pe care trebuie sa le faci ca strin.Eu sunt de un an si jumatate aici,sunt casatorita(sotul meu este german),sunt insarcinata si voiam sa va intreb daca eu o sa pot beneficia de banii mamei avand in vedere ca nu am lucrat pana in prezent pe tertoriul Germaniei(in prezent fac cursurile de integrare),si sotul este singurul care lucreaza avand un salariu brut de 2300E.Va multumesc!Mult succes in continuare!!

  6. buna ziua
    eu primesc indemnizatie in romania
    pot sa ma anmelduiesc in germania si sa locuiesc acolo?
    pierd indemnizatia daca ne mutam in germania?
    mersic

    1. Conform legilor europene, indemnizatia se acorda in baza unei activitati anterioare si nu are nici o legatura cu viitorul. In consecinta, teoretic, nu ar trebui sa pierzi indemnizatia din romania chiar daca te muti in germania. Practic, insa, nu stiu precis cum interpreteaza oficialitatile romane reglementarile europene, mai ales ca in ultimul timp s-au tot scchimbat legile in romania in privinta indemnizatiei. Am inteles ca s-au redus,apoi s-au impozitat,nu stiu bine,trebuie studiat.

      1. sotia mea ar trebui sa nasca zilele acestea. a lucrat in Romania si a platit taxele pana acum. de 3 luni de zile ne-am mutat in Germania, doar eu avand contract de munca.
        Ne-am interesat. In Romania nu are dreptul la indemnizatie. Pe langa a lucra in ultimele 12 luni de zile mai este necesara o conditie pe care, evident, nu o satisface: sa locuiasca pe teritoriu Romaniei in perioada in care primeste aceasta indemnizatie. Nu e suficient ca a lucrat si contribuit cu taxe la statul roman pana acum,..
        Din cate inteleg, din articolele dvs., nici in Germania nu va avea dreptul al o indemnizatie de crestere a copilului, deoarece nu a lucrat in Germania, iar contractul meu in Germania nu este mai vechi de 3-4 luni. AM interpretat corect ? Multumesc.

      2. Buna,
        Uite ce zice legea romana:
        Plata indemnizatiei inceteaza in ziua urmatoare celei in care:
        – beneficiarul a decedat;
        – beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiilor;
        – beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui alt stat cu care Romania nu are incheiata conventie de asigurari sociale;
        – beneficiarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui alt stat cu care Romania are incheiata conventie de asigurari sociale, daca in cadrul acesteia se prevede ca indemnizatiile se platesc de catre celalalt stat.

        Acum nu inteleg cu autoritatile romana afla ca eu m-am instalat in alta tara. Oare Anmeldung-ul se trimite in Romania de catre autoritatile germane sau se bazeaza pe faptul ca tu anunti ca stai in alta tara?

  7. mai am si eu o intrebare…sotul meu lucreaza cu gewerbe,eu lucrez ca si angajata…daca nasc primesc cei 67% din salar chiar daca sotul meu are venituri mari?…am inteles ca este un plafon si ca daca il depaseste mi se taie indemizatia mie…stiti cumva care este plafonul?
    va multumesc din suflet…si ma bucur enorm sa gasesc romani de calitate ca si dumneavoastra…

  8. nu conteaza veniturile sotului,conteaza numai fostele venituri ale celui care isi intrerupe munca pentru cresterea copilului. Cuantumul va fi 67 la suta din fostul salar, dar nu mai mult de 1800 de euro lunar.

  9. Va multumesc frumos pentru raspuns
    Am reusit sa ne mutam in Gremania si este cam greu cu Arbeitserlaubnis ca nu vor sa ni-l dea deloc
    Sa vedem ce mai putem face

  10. Buna ziua,
    Intrebare poate putin cam stupida:
    Pot depune 2 documentatii pt. Arbeitseraubniss in acelasi timp? Sau trebuie mai intai sa depun prima documentatie, sa stau dupa raspuns si abia apoi, daca sunt refuzata sa depun alta?
    N-as vrea sa pierd timpul si nici ofertele. De abia le-am gasit. Imi este teama ca daca astept dupa una le pierd pe amnadoua.

    Multumesc mult, mult de tot.

    Marina

  11. Buna ziua,
    As dori sa va intreb daca sotul este angajat in Germania cu contract de munca pe perioada nedeterminata si sotia il insoteste si nu are loc de munca in Germania si va naste in Germania,sotia va primi indemnizatie de cresterea copilului?
    Mentionez ca sotia lucreaza in Romania cu contract de munca.
    Va multumesc anticipat!
    Silviu

  12. inainte de plecare din Romania, sotia ar trebui sa se duca la Casa judeteana de sanatate si sa ceara un document portabil S1 sau S2 care sa ateste faptul ca este cu contributia la zi si are dreptul de prestatii de maternitate in alta tara. Documentul initial a fost E- 106, dar acum s-a inlocuit cu S1 sau cu S2 , sunt documente portabile,adica ti le da in mina. si le duci la krakencasse. In acelasi timp,daca tot e angajata si platitoare de contributie de CAS sa-si obtina si cardul european de sanatate.

  13. Buna ziua. As vrea sa va spun si eu situatia mea ……….m-am mutat in Germania in iulie 2010 anuntata la primarie cu adresa.Logodnicul meu lucreaza in Germania este cetatean roman ca si mine de altfel si are asigurare privata.Eu sunt insarcinata in 6 luni jumatate si am reusit sa imi primesc dreptul de lucru deabea acum,deci si asigurarea medicala e facuta acum la 6 luni jumatate de sarcina.Intrebarile mele ar fi:
    1.Daca nasc in Germania copilul meu primeste alocatie si cat?
    2.O sa primesc si indemnizatie pentru cresterea copilului?
    3.Dupa cati ani primeste cetatenia?
    4.Daca nasc in Romania si pe urma vin cu copilul in Germania sa locuiasca cu noi,va primi alocatie si/sau indemnizatie pentru cresterea lui?
    Va rog mult de tot daca se poate un raspuns cat mai repede pt ca trebuie sa iau o decizie,eu fiind si studenta in Romania in ultimul an,va multumesc anticipat.

  14. Care sunt conditiile pt primirea indemnizatiei daca am 1 an de cand sunt gewerbe? Indemnizatia este conditonata de una dintre asigurari?care?

  15. Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sotia lucreaza in Germania de mai mult de un an si ar dori sa nasca in Romania. Dupa nastere se va reintoarce din nou in Germania. Va primi Elterngeld din Germania? Ati scris la inceput ca pentru a primi Elterngeld trebuie copilul sa se fi nascut in Germania. Eu nu am gasit asa ceva.
    Multumesc!

  16. buna ziua,
    sunt in germania de 2 luni,cu 2 copii,pt cel mic iau indemnizatie din romania.daca solicit alocatie pt ei imi opreste indemnizatia in tara? am auzit pareri diferite ..unii ca da altii ca nu..va rog cine stie sigur sa imi spuna si mie,multumesc

  17. Buna ziua. Sunt in Germania din aprilie 2010 si am lucrat legal pana acum o luna cand am primit Preaviz. Am fost la Arbeitsamt si am zis ca vreau cursul de intergrare si in timp ce steptam raspuns am aflat ca sunt insarcinata, dar de la 1.03.2012 sunt in somaj. Ce sa fac? Sa incerc sa ma angajez? Stiu ca nu se dau in vant angajatorii dupa femeile insarcinate si cine ma ia acum? Primesc ceva ajutor sau?
    Multumesc pentru orice informatie.

    1. Depinde situatia dumneavoastra de mai multi factori, daca ati primit preaviz iar ei stiau ca sunteti insarcinata, deoarece nu au voie, daca aveti permis de munca limitat sau nu, daca veti naste in Germania.Daca aveti freizugigkeit primiti cel putin alocatia, daca veti lua somaj veti primi o suma corelata cu somajul cred, minim 300,max 1800, dar sunt mai multe lucruri care se iau in considerar.Atat stiu.Bafta

      1. Pai am drept definitv de munca si freizugigkeit, stau in chirie. Sefu nu stia ca sunt insarcinata, azi am aflat si am avut o luna kundigung, dar maine e ultima zi.Somaj iau 517 euro. Am vrut sa stiu cam la ce sa ma astept.
        Mersi de raspuns.

  18. As dori sa stiu si eu cum se procedeaza in cazul gravidelor care au Gewerbe.
    Daca raman insarcinata beneficiez si eu de ceva daca am Gewerbe?
    Daca da de cand trebuie sa am Gewerbe ca sa pot sa raman gravida?
    Multumesc frumos!

  19. Buna ziua,
    Vreau sa va intreb daca si sotul poate sta acasa cu mama in primele luni de la nasterea copilului.Am un coleg neamt care e acasa de cel putin 3 luni fiindca sotia lui a nascut.
    Am inteles ca poti ramane acasa cu sotia pana la trei ani.Este adevarat?Nu prea imi vine sa cred sa stea acasa ambii parinti si pe perioada respectiva si sa primesti si bani.
    Toate cele bune!
    Silviu

    1. Tatal are dreptul la 2 luni de concediu de paternitate timp in care se incaseaza 65% din media venitului net pe ultimele 12 luni.
      Va atasez aici cateva prevederi generale, din pacate platforma tehnica nu imi permite sa atasez brosura completa privind Elternzeit:
      I. Wahlrecht und Verteilung Elternzeit
      Anspruch auf Elternzeit haben Arbeitnehmer/Arbeitnehmerinnen und Auszubildende. Sind beide Elternteile erwerbstätig, steht es den Eltern frei, sich die Elternzeit untereinander aufzuteilen oder auch gemeinsam zu nutzen.
      Der Anspruch auf Elternzeit besteht bis zur Vollendung des 3. Lebensjahres des Kindes. Die Elternzeit kann für die Mutter ab Ende Mutterschutzfrist, für den Vater ab Geburt des Kindes in Anspruch genommen werden.
      Die Elternzeit ist spätestens sieben Wochen vor dem Zeitpunkt zu beantragen, ab dem Elternzeit in Anspruch genommen werden soll.
      Bei der ersten Inanspruchnahme ist der Zeitraum der Elternzeit verbindlich für einen Zeitraum von zwei Jahren mitzuteilen.
      sieben Wochen vor Ablauf dieses Zwei-Jahreszeitraums besteht die Möglichkeit die verbleibenden maximal 12 Monate der Elternzeit bis zum 3. Geburtstag des Kindes in Anspruch zu nehmen bzw. eine Vereinbarung mit dem Arbeitgeber für die Übertragung von max. zwölf Monaten der Elternzeit auf einen Zeitraum bis zum 8. Lebensjahr des Kindes zu treffen.
      In privinta Elterngeld:
      Maßgebend für die Höhe ist das durchschnittliche Nettoeinkommen der letzten zwölf Kalendermonate vor der Geburt des Kindes. Bei der Bestimmung der zwölf Kalendermonate werden Monate mit Bezug von Mutterschaftsgeld oder Elterngeld sowie Monate, in denen aufgrund einer schwangerschaftsbedingten Erkrankung das Einkommen gesunken ist, grundsätzlich nicht mitgezählt. Dies gilt ebenfalls für Monate, in denen auf Grund von Wehr- oder Zivildienstzeiten Einkommen weggefallen ist. Statt dieser Monate werden zusätzlich weiter zurück liegende Monate zugrunde gelegt.

      Das Elterngeld ersetzt das nach der Geburt wegfallende Einkommen bei Voreinkommen zwischen 1.000 und 1.200 Euro zu 67 Prozent, bei Voreinkommen von 1.220 Euro zu 66 Prozent und bei Voreinkommen von 1.240 Euro und mehr zu 65 Prozent. Für Geringverdiener mit einem Einkommen unter 1.000 Euro vor der Geburt des Kindes steigt die Ersatzrate schrittweise auf bis zu 100 Prozent: je geringer das Einkommen, desto höher die Ersatzrate. Das Elterngeld beträgt absolut mindestens 300 Euro und höchstens 1.800 Euro.

      Das Mindestelterngeld von 300 Euro erhalten alle, die nach der Geburt ihr Kind selbst betreuen und höchstens 30 Stunden in der Woche arbeiten, etwa auch Studierende, Hausfrauen und Hausmänner und Eltern, die wegen der Betreuung älterer Kinder nicht gearbeitet haben.

      Das Elterngeld wird beim Arbeitslosengeld II, bei der Sozialhilfe und beim Kinderzuschlag grundsätzlich vollständig als Einkommen angerechnet. Eltern, die vor der Geburt Erwerbseinkünfte hatten, erhalten jedoch einen Elterngeldfreibetrag. Der Elterngeldfreibetrag entspricht dem Einkommen vor der Geburt und beträgt höchstens 300 Euro. Bis zu dieser Höhe ist das Elterngeld beim Arbeitslosengeld II, bei der Sozialhilfe und beim Kinderzuschlag anrechnungsfrei und steht den Familien also zusätzlich zu diesen Leistungen zur Verfügung.

      Entgeltersatzleistungen, wie zum Beispiel Arbeitslosengeld oder Rentenzahlungen, die während des Elterngeldbezugs für das Einkommen vor der Geburt gezahlt werden, mindern den Elterngeldanspruch, soweit dieses den Mindestbetrag von 300 Euro überschreitet. Bei Unterhaltsansprüchen wird das Elterngeld auf beiden Seiten nur berücksichtigt, wenn es den Betrag von 300 Euro monatlich übersteigt.

  20. buna ziua!am si eu o intrebare.daca eu lucrez cu contract de munca limitat pe un an,neavand unbefriestet arbeitserlaubnis,iar tatal copilului ar fi un asilant as avea dreptul la elterngeld si kindergeld sau este posibil sa fiu trimisa eu in romania iar tatal in tara lui natala.mentionez ca eu sunt de 2 ani in germania si am mai lucrat un an jumate pana acum dar tot cu permis de munca limitat.va rog frumos sa imi raspundeti.ne dorim f mult un copil dar ne este frica sa fim trimisi acasa….va multumesc

  21. Buna!
    dar daca dupa ce nasti pleci in Romania pentru o perioada de timp, insa nu renunti la chirie si la toate cele de pe aici, mai beneficiezi de Elterngeld si de Kindergeld?
    Multumesc anticipat!

  22. da,normal,,,totul este sa nu pleci de tot pt k atunci te va pune sa dai banii inapoi din momentul in care ia plecat.

  23. Buna! Mai am si eu o intrebare iau de 1 an si jumatate alocatia pt copil in germania.Dupa tot acest timp pot solicita si cel pt creserea copilui de care nu am stiut pana acum.VA MULTUMESK

  24. Am citit multe intrebari de genul : am dreptul la indemnizatie dc nu am lucrat in Germania, doar sotul lucreaza?
    Vreau sa va spun cum am procedat eu: eu si sotul ne-am mutat in Germania cand eu eram in concediul de crestere a primei fetite (avea atunci 7 luni). Sotul a inceput sa lucreze, eu acasa cu copilul. Dupa 1 luna am ramas insarcinata cu cea de-a doua fetita si am nascut-o in Germania, acum 3 luni. Vreau sa va spun ca desi nu am lucrat nici o luna, am dreptul si primesc indemnizatia minima de 300 euro plus inca 75 euro pt ca am in ingrijire un copil sub 3 ani. Asta timp de un an, apoi depun din nou actele si mai primesc un an tot 300 euro.
    In legatura cu indemnizatia pt prima fetita, pe aia o iau in Romania in continuare, nu m-a intrebat nimeni dc sunt in tara sau nu.
    Asa ca fetelor, nu renuntati asa usor la drepturile voastre, informati-va fff bine inainte. Va pup si mult succes.

    1. poate ca cei din romania nu stiu ca u locuiesti in germania…cand ai depus actele pt alocatie nu a trb sa opresti alocatia care o primeai in ro? pt ca eu asa a trb sa fac si atunci mi-a oprit si indemnizatia.

    2. Buna Raluca,
      In curand o sa fiu in situatia in care ai fost/esti si tu. Din toamna incep lucrul in Germania si sotia o sa vina cu mine, ea fiind in concediu de crestere copil. Din cate am inteles tu iei indemnizatia din romania si inca 300 euro din germania pentru cresterea copilului. Interesant, doar ca nu stiu daca e ok din punct de vedere legal.
      Presupun ca sotul e incadrat la clasa III de salarizare, la sfarsit de an cand faceti declaratiile de venit treceti si venitul din RO?
      Apropo de Clasa III de salarizare, ca sa fie incadrat in aceasta clasa a trebuit sa dovedeasca cu Anmeldung ca tu copiii locuiti cu el acolo.

      1. Am mai citit cate ceva despre subiectul asta si pe alte forumuri si am ajuns la urmatoarea concluzie:
        – e ilegal sa iei indemnizatia din 2 tari. La sfarsit de an o sa trebuiasca sa depuneti declaratia de venit si o va ceara certificat fiscal din Romania cu veniturile pe ultimul an si o sa se vada ca primiti indemnizatia pt copil
        – autoritatile Romane vor vedea ca aveti resedinta in alta tara (din moment ce ati facut anmeldung si aveti clasa 3 de salarizare) si o sa va ceara banii inapoi din momentul in care ati facut anmeldung.

        Si eu analizez acum care e cea mai buna varianta pentru situatia asta in care vine sotia cu mine in DE. Cred ca o sa merg pe varianta in care cer cei 300eur/un an si alocatia copilului184 eur tot pe DE.

        Daca aveti si alte pareri vis-a-vis de acest subiect va rog sa postati poate ne lamurim cum e mai bine de facut.

      2. buna ciprian,
        din cate stiu eu cei 300 de euro se dau numai dak nasti in germania,deci respectiv in situatia in care sotia se muta aici si mai faceti un bb.dar nu cred k puteti primi pt cel nascut in romania.

    3. Cazul meu e similar cu al tau soțul a plecat in Germania desfășoară o activitate independența, eu sunt însărcinată in 4 luni si as vrea sa plec si eu acolo sa nasc si apoi sa ramanem toți 4 pe teritoriul Germaniei. Mentionez ca sunt in indemnizatie creștere copil 1 in România si fetița nu face 2 ani pana nasc al 2 lea copil. Îmi poți spune si mie cum ai procedat pt a primi indemnizatie in Germania?
      Multumesv

  25. Pentru Geo
    Si daca ti-a oprit indemnizatia crestere copil tu mai figurai angajat la locul tau de munca sau a trebuit sa pleci?

  26. nu stiu nimic despre asta…mi-a oprit indemnizatia si am venit in germania de fapt eram in germania deja de vro 3 luni dar atunci m-am dus sa opresc alocatia si mi-a oprit si indemnizatia si mai m-a pus sa dau banii inapoi p cele trei luni in care am primit indemnizatie si am fost in germania..

    1. Buna Geo,am inteles bine?ai dat inapoi banii de indemnizatie..?Dar nu gasesc corect acest lucru,doar ai muncit

  27. O sa sun zilele astea la casa de asigurari sa ma interesez de formularul S1. Am inteles ca poti primi indemnizatia de maternitate chiar daca stai in alta tara in mod legal cu ajutorul acestui formular.

    Text luat de pe acest forum:
    ” Formularul S1 se elibereaza la cererea solicitantului de catre Casa judeteana de Asigurari de Sanatate din Romania pentru ca acesta, impreuna cu membrii familiei sale sa beneficieze de prestatiile in natura de asigurare de boala sau maternitate in… Germania. Cine poate fi solicitantul? Conform reglementarilor europene poate fi un lucrator, un somer sau un student . Acestia trebuie sa depuna la sediul CAS, o serie de documente, cum ar fi :
    -copie de pe cartea de identitate sau de pe certificatul de nastere;
    -dovada resedintei in Germania (anmeldung) . Pentru persoanele care nu pot face dovada resedintei anterior plecarii, se pot lua in considerare contractul de munca, documentul de detasare, ordinul emis de ministru sau orice document care face dovada sederii obisnuite pe teritoriul Germaniei, iar in cazul studentului dovada ca urmeaza o forma de invatamant in statul de resedinta,
    – dovada ca solicitantul nu este asigurat potrivit legislatiei statului de resedinta. ”
    Ultima cerinta ma da peste cap un pic. Daca eu lucrez cu contract legal in DE automat si sotia si bebe sunt asigurati. In aceste conditii mai poate fi aplicat formularul S1.
    In principiu eu incerc sa gasesc o solutie pentru ca sotia sa vina in DE cu mine fara sa piarda indemnizatia de maternitate si totul sa fie legal.

    1. CAS (formularul S1) se refera la plati facute din bugetul asigurarilor de sanatate – in speta concediu de materniate (cele 142 de zile inainte si dupa nastere).
      Indemnizatia pentru cresterea copilului (popular zis indemnizatia de maternitate) este acoperita de bugetul CASS, e cu totul alta mancare de peste.

  28. Multumesc pentru raspuns,
    Am obosit citind atat de multe pareri diferite.
    Spune-mi te rog Iulian am vreo sansa ca sotia sa primeasca indemnizatia cat timp este in Germania?
    Multumesc inca o data,
    Ciprian

    1. Ce interesant ceea ce scrieti aici.nu cred ca este vreo problema sa primesti indemnizatie din Romania.Daca stai in Germania si primesti indemnizatie pana face copilul 2 ani si te duci dupa aceea si opresti alocatia pentru transfer ce se poate intampla?multumesc

    2. ciprian nu stiu dak o sa reusesti sa faci cv .in lege scrie destul de clar ca trb sa locuiesti cu copilul in romania pentru a primi indemnizatia.asta e… nu avem ce face asta-i romania..

  29. Am trimis un mail la CAS pe tema asta, sa vad si punctul lor de vedere. O sa postez raspunsul aici.

  30. Ciprian,nu puteti decat ca sotia sa nu-si declare domiciliul in Germania,doar asa puteti lua indemnizatia.

  31. Buna,
    Am trimis mail in mai multe directi dar niciun raspuns pana acum.
    Daca nu isi declara domiciuliul in germania nu pot lua clasa 3 de salarizare. Practic trebuie sa aleg intre clasa 3 si indemnizatie.
    Daca as reusi sa iau clasa 3 fara sa fie ea inregistrata acolo ar fi ideal, dar nu stiu daca se poate. Stiti cumva ce spune in lege despre conditiile pentru clasa 3? Trebuie sa fi doar casatorit, sau casatorit si cu domiciliul ambilor soti in DE.

    1. 1. Pentru a primi clasa 3 (4 sau 5) ajunge sa faceti dovada la evidenta populatiei sau la financiar ca sunteti casatorit.
      2. Nu stiu cat este in Romania aceasta indemnizatie, dar s-ar putea ca impreuna cu alocatia sa nu depaseasca 184 €. Iar in Germania alocatia este 184 € si o primiti in mod normal daca domiciliati cel putin 6 luni in Germania, si chiar retroactiv, incepand cu data de la care aveti Anmeldung. Si in anumite conditii poate puteti primi suplimentar chiar si “Elterngeld” adica tot un fel de indemnizatie.

      1. pe ce baza s-ar da acel elterngeld? cumva pe baza continuitatii acelei indemnizatii din ro?si unde ar trb sa ne adresam?la familienkasse cumva,unde am bagat si actele pt alocatie?

  32. Buna, ma ajutati si pe mine cu asa problema: sunt de 4 luni in germania am venit din R. Moldova am facut reintregire cu sotul care este cetatean romin, am dat actele pt asigurare la AOK ca angajata in firma sotului insa pot fi refuzata fiindca ma suspecta ca o fac formal, fiind insarcinata in luna a 7-a. Pot fi asiguarata la AOk cu 150 Euro va plati sotul, Dupa nastere voi primi indemnizatea de 300 euro si alocatia de 184 pt beby, avind asa asigurare? multumesc

    1. @Cip…nu sstiu daca intelege cineva ce vreti sa spuneti prin reintregire, eu sunt romanca cu sot sarb si nu am facut nici o reintregire a familiei…pana ajunge domnul Iulian ….alocatia o vei primi sigur, cred ca si indemnizatia de 300, iar pt asigurare nici macar nu trebuie sa lucrezi…Daca lucrezi cu adevarat ar trebui sa iti faca asigurare, iar daca nu lucrezi trebuia sa apari ca si co-asigurata pe asigurarea sotului, numai daca nu are privata, iar asta nu are legatura cu indemnizatia sau alocatia, daca nu reusesti sa te asiguri va trebui sa iti platetesti nasterea

    2. Daca sotul este lucrator independent, aproape sigur are asigurare privata. Asta inseamna ca fiecare membru al familiei, inclusiv copii trebuie asigurati separat.
      In ce priveste situatia angajarii membrilor de familie in firma inttreprinzatorului, situatia este tratata in mod deosebit. De exemplu trebuie respectate anumite salarizari tocmai pentru a nu se fenta statul si asigurarile. Un salariu mult sub media pe economie in bransa in care se lucreaza este un indiciu clar de formalism si va duce la refuzarea asigurarii in casele de asigurare publice, sau asigurarea va fi posibila doar pentru o prima de asigurare corespunzatoare unui salar “normal”
      Alocatia o veti primi oricum, nu conteaza asigurarea. Insa cu indemnizatia este mai grreu, depinde din cat mai stiu si de venitul pe familie.

  33. Buna tuturor,

    Dupa cum am promis revin cu informatii despre indemnizatia de crestere a copilului. Am sunat la AJPS Ilfov si am vb cu o doamna foarte draguta ca mi-a explicat urmatoarele:

    1. Pentru alocatia copilului, cei 184 Euro, formularele E401 si E411 pot fi obtinute fie din Ro, completate o parte si restul in DE, fie invers. Depinde de unde incepi procedura. Spunea ca e mai bine sa incep din DE ca sa imi spuna ei ce documente au nevoie. Cei de la AJPS Ilfov stiu ce au de facut cu formularele. Mi-au spus sa trec pe la ei sa imi explice mai pe indelete. Poate veni oricine sa le ridice daca eu nu sunt in tara. Ca sa grabesc procedura e bine ca sa iau personal documentele din DE si sa la aduc in RO si apoi iar in DE. Merge mult mai repede.

    2. Indemnizatia de crestere a copilului nu se sisteaza daca mama locuieste in alta tara. Spuneau ca e dreptul ei pentru care a cotizat. Acest lucru ma bucura intrucat ii pot face anmeldung sotiei si copilului si pot obtine clasa 3 de impozitare pastrand in acelasi timp si indemnizatia din RO.

    3. Mi-au mai spus ca sa ma interesez si de o indemnizatie care se da din DE pentru cresterea copilului. S-a mai scris si pe forum despre ea. Sa merg la prestatii sociale din DE si ma ma interesez de ce alte ajutoare pentru copii se mai dau. Incepuse doamna sa imi povesteasca de cazuri din Spania in care mama incasa indemnizatie din RO + indemnizatie/ajutor social din ES + alocatie din ES.

    Cam atat am aflat pana acum. Am ramas placut surprins de amabilitatea personalului AJPS Ilfov. O sa marg pe la ei cand imi fac timp.

    O zi buna,
    Cip

    1. Buna Ziua,
      Se pare ca eu am fost mai norocoasa cu alocatia. Parerea mea este ca trebuie mai intai aici sa mergeti, e bine de stiut si ce zic cei din RO. La mine asa a fost : Ne-am interesat la Familienkasse, personal, nu la telefon, mai ales ca germana vorbesc, dar nu bine, ce acte ne trebuie. Sunt independenta, deci gewerbeanmeldung, anmeldung de la primarie, copie dupa buletin, copie dupa asigurarea medicala,copie dupa certificat nastere,un formular parca E 401, inca un formular de la Familienkasse, pe care l-am dus la primarie ca cei de acolo sa certifice ca acest copil este cel anmelduit dupa data de nastere(desi cred ca s-ar fii rezolvat cu copia dupa pasaportul copilului, dar nu ma gandisem pe moment la asta).Mentionez ca NU ni s-a cerut Freizugigkeit.Domnul de acolo stia exact ce are de facut. A contactat prin internet pe cei de la Bucurest (eu sunt din Brasov), iar cei de acolo au transmis actele la Brasov cu ajutorul copiei mele dupa buletin, si totul a durat 2 saptamani. Am inceput actele in 29 aprilie parca,iar pe 14 mai au intrat banii incepand din octombrie 2011.Eu apartin de Familienkasse in Helmstedt,Niedersachsen. Va doresc succes!!!

  34. Salut,

    As dori sa dezvoltam urmatorul subiect. In Germania se acorda o indemnizatia minima de 300 euro pentru mamele care au in ingrijire copil mai mic de 1 an chiar daca nu au venituri in DE. Va atasez niste linkuri pe subiectul asta:

    http://www.bmfsfj.de/Elterngeldrechner/
    http://www.familien-wegweiser.de/wegweiser/service,did=75670.html

    Eu am tradus cu google translate si am inteles ca pot primi acesti banuti. Acum ii rog pe cei care inteleg mai bine limba Germana sa ne traduca macar conditiile de acordare pentru aceasta indemnizatie minima.

    Intr-un post de mai sus avem o confirmare ca se poate lua:

    ” Raluca | mai 26, 2012 la 10:17 pm | Răspunde
    Am citit multe intrebari de genul : am dreptul la indemnizatie dc nu am lucrat in Germania, doar sotul lucreaza?
    Vreau sa va spun cum am procedat eu: eu si sotul ne-am mutat in Germania cand eu eram in concediul de crestere a primei fetite (avea atunci 7 luni). Sotul a inceput sa lucreze, eu acasa cu copilul. Dupa 1 luna am ramas insarcinata cu cea de-a doua fetita si am nascut-o in Germania, acum 3 luni. Vreau sa va spun ca desi nu am lucrat nici o luna, am dreptul si primesc indemnizatia minima de 300 euro plus inca 75 euro pt ca am in ingrijire un copil sub 3 ani. Asta timp de un an, apoi depun din nou actele si mai primesc un an tot 300 euro.
    In legatura cu indemnizatia pt prima fetita, pe aia o iau in Romania in continuare, nu m-a intrebat nimeni dc sunt in tara sau nu.
    Asa ca fetelor, nu renuntati asa usor la drepturile voastre, informati-va fff bine inainte. Va pup si mult succes.”

    Ii rog pe cei care au obtinut aceasta indemnizatie sa scrie cateva randuri despre subiect.

    Multumesc
    Cip

    1. BUNA CIPRIAN,…
      raman placut surprinsa ca cei de la AJPS ilfov ti-a spus ca nu o sa-i opreasca indemnizatia sotiei dak se muta in germania.eu nu am avut acelasi noroc…mie cei de la AJPS giurgiu mi-au oprit-o,ba mai mult m-au pus si sa dau banii inapoi pe cele 3 luni de cand eram in germania si primisem indemnizatie,am pierdut indemnizatia pt copil pe 1 an si 4 luni..as vrea sa stiu dak esti informat si tu in baza a carei legi,sau cv scris in monitorul oficial,care spune ca acest lucru este posibil.eu iti spun sincer k am cautat si una dintre cele 3 sau 4 conditii este ca mama sa locuiasca impreuna cu copilul in romania si sa se ocupe de cresterea acestuia.
      astept raspuns ,…..multumesc

      1. am bagat si eu doasrul pt entergeld (indemnizatie pt cerstere copil) aici in germania.mi-au cerut printre mai multe acte o adeverinta care sa specifice ce bani am luat din romania si pt cat timp.am depus toate catele cerute si acum astept sa vad ce va fii.o sa va tin la curent.

  35. Pentru mamele avand copii cu varsta sub 3 ani:

    In cazul in care o mama a unui copil sub 3 ani de zile nu are un loc de munca, exista posibilitatea de a opta pentru ingrijirea copilului cu varsta pana la 3 ani, in acest caz statul platind contributia la pensie, calculata la un venit de 2700 de Euro.

    In mod normal, la scurt moment dupa nastere (2-3 saptamani dupa inregistrarea nasterii), Deutche Rentenversicherung va trimite mamei o scrisoare de informare asupra conditiilor si documentelor necesare. Cei de la asigurari sunt automat informati despre nastere in momentul in care depuneti documentele la clinica unde s-a nascut copilul pentru inregistrarea nasterii.

    O sa revin curand cu informatii detaliate asupra acestui subiect!

    1. buna ziua d-le iulian,
      nu stiam chestia asta dar nu cred k este valabil si pt mamele care nu au apucat sa munceasca in germania.

      1. Este valabil, cum si mamele ce nu au lucrat in Germania (Hausfrau) sunt indreptatite la a primi Elterngeld in cuantumul minim de 300 de euro.
        Va spun asta pt ca avem un copil mic si sotia a primit actele prin posta pentru acest lucru. Sotia nu avea numar de asigurare, acum a primit inclusiv numar de asigurare de la Deutchen Rentenversicherung.
        Inca nu am avut timp sa aprofundez prea mult problema, stiam de mult de aceasta facilitate (in anii trecuti facilitatea era parca pana la 7 ani) dar promit sa revin in weekendul acesta cu detalii, acum facem si noi actele.

      2. va multumim pt aceste informatii.
        m-am informat si eu dar de chestia asta cu contributia la pensie nu am auzit,o sa astept sa vad ce mai scrieti dvs..intr-timp o sa mai caut si eu sa vad daca mai gasesc ceva pe internet……

  36. d-le iulian stiti cumva entergeld-ul de cand se acorda in cazu in care faci cererea mai tarziu?
    din momentul in care ai anlmendung-ul aici sau doar cu 3 luni ianintea cererii?
    de ex eu nu am stiut ca pot beneficia de acest entergeld am aflat tarziu.sunt din ianuarie aici si am depus actele in iulie.

  37. Elterngeld-ul se plateste retroactiv pentru maxim 3 luni, considerand data postei/ depunerii actelor ca si referinta, ce e peste aceasta perioada e pierdut.

    1. Inca o precizare: cuantumul minim este de 300 de Euro pentru 12 luni – se poate opta si pentru 150 de Euro/24 luni – e favorabil celor cu venituri mai crescute, pentru a nu creste foarte mult venitul anual total al familiei si a plati mult impozit suplimentar.

  38. Buna ziua,ma numesc Maria si as avea si eu o nelamurire.Eu nu lucrez in Germania decat concubinul meu.Nu suntem casatoriti in acte ,dar stam impreuna si urmeaza ca luna asta sa avem un copil impreuna pe care il voi naste in Germania.Concubinul meu a stat in Germania 2 ani cu intreruperi iar eu de 1 an.El nu are permis de sedere,de aceea intrebarile mele sunt urmatoarele:Copilul meu va avea cetatenie germana la nastere,sau dubla cetatenie?Care sunt drepturile si beneficiile care le va avea copilul meu?Astept raspuns!
    Va multumesc!

  39. Buna ziua! Sunt in Germania de un an si nu am lucrat, urmeaza sa nasc in luna octombrie. Sunt casatorita si sotul meu lucreaza aici. As dori sa stiu ce drepturi mi se cuvin dupa nasterea copilului si ce demersuri sunt necesare pt a obtine ceva. Multumesc!

    1. In mare:
      – alocatie pentru copil 184 Euro
      – Elterngeld 300 Euro timp de un an (daca e mai convenabil pentru dumneavoastra din punct de vedere a taxelor, puteti opta pentru 6 luni 600 de euro sau 2 ani 150 de euro).
      – Celalalt parinte poate benficia de 2 luni Elternzeit (cu plata a 67% din venitul net, dar nu mai mult de 1800 de Euro)
      – plata contributiei la pensie pe o perioada de 3 ani (cu posibilitatea extinderii la 10 ani) pentru parintele ce se ocupa in principal de cresterea copilului (Kindererziehungszeit).
      – tatal, salariat, beneficiaza de deduceri suplimentare in calculul taxei de solidaritate / taxei de biserica oprite din salar (trebuie trecut copilul pe Lohnsteuerkarte)

      Detalii gasiti in articolul dedicat cresterii copiilor (e in curs de actualizare, sper pana in octombrie sa fie complet cu toate procedurile).
      Succes!

  40. buna ziua d-le Iulian s

    Am si o o intrebare la D-voastra legata de inscrierea la Kindergeld,sau cineva daca stie sa-mi raspunda ce fel de acte i-mi sunt necesare,copilul locuieste cu mine din august acest an l-am adus in germania ,este amelduit aici la primarie,la scoala.Am fost la familiekasse si mi-au cerut o gruaza de acte pe care u nu le detin pentru ca locuim in apartamentul firmei si nu platim chirie.Eu lucrez teilzeit sunt cu actele la zii adica drept de sadere permanent si drept de munca,cu toate aste mi-au cerut sa merg cu contractul de vanzare cumparare al apartamentului de unde locuiesc cu ultimele 3 chitante nebenkosturi apa curentt etc,Oare este corect ce mi se cere?Cand copilul este trecut aici in germania la intretinere eu lafel,nu stiu de ce i-mi cere mie aceste acte ptr ca nu este propietatea mea aici unde locuiesc.Am vb cu angajatorul meu ,iar el mi-a dat un bescheinigung prin care se adevereste ca eu nu platesc chirie si ca locuiesc gratis aici.Ce ar trebui sa fac in aceasta situatie?

    cu mult respect pentru Iulian.s

    1. Familienkasse trebuie sa verifice existenta domiciliului in Germania.
      Dovada ca locuiti la o anumita adresa se face prin contractul de chirie pentru o locuinta. Nu are importanta ca platiti sau nu chiria sau Nebenkosten, curent sau alte utilitati.
      Bescheinigung de la angajator ca nu platiti chirie nu foloseste la nimic fara dovada existentei apartamentului, respectiv a platii Nebenkosten sau utilitatilor.
      De acea trebuie dupuse aceste documente la Familienkasse: copia actului de proprietate a locuintei, copia platii Nebenkosturilor de catre proprietar, respectiv copia platii utilitatilor (curent, gaz) de catre proprietar. Aceste documente vor dovedi ca apartamentul exista si este folosit. Suplimentar trebuie acea certificare (Bescheinigung) de la firma, care sa ateste ca toate costurile, chiria rece, Nebenkosten, utilitatile sunt suportate de catre angajator.
      Insa va fi nevoie probabil si de contractul de lucru in care sa fie specificat acest lucru, preluarea chiriei si a tuturor costurilor de catre angajator, precum si eventual de fluturasul de salariu din care sa rezulte ca a fost retrasa chiria si costurile din salar. Aceasta pentru ca pe fluturasul de salar este obligatoriu sa apara toate avantajele materiale pe care le primiti (masina, locuinta servici, bonuri de masa, etc)

    2. Situatia aceasta se numeste “erklärung über die haushaltszugehörigkeit ” – vi se cer explicatii despre prezenta copilului in Germania, adica sa demonstrati ca impartiti aceeasi locuinta. Aceasta procedura se aplica in cazul existentei unor dubii din partea celor de la Familienkasse (in cazul dumneavoastra copilul a venit ulterior in Germania, ati inregistrat dreptul de sedere a copilului?). V-au cerut formularele europene pentru alocatie? Puteti cere alocatia de cand lucrati dumneavoastra aici nu de cand a venit copilul in Germania.

      Pentru aceste clarificari nu se cer naeaparat aceste documente ci trebuie sa furnizati dovezi ca locuieste cu dumneavoastra (ce pot fi documentele din lista enumerata). Mai departe v-a raspuns dl. anonim.

      succes!

  41. ce trebuie sa fac pt a primi o indemnizatie.tb sa nasc in februarie.am contract e munca ,dar e cu minimum adica 360 euro pe luna.am dreptul la indemnizatie?cum tb sa procedez si ce acte imi trebuiesc.va rog sa imi raspundeti.va multumesc

    1. Indemnizatia se acorda pentru 12 luni in cuantum de 67% din media venitului brut pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, dar minim 300 de Euro. La venitul dumneavoastra va incadrati la minimum de 300. In plus mai beneficiati de alocatia copilului si plata contributiei la pensii pe o perioada intre 3 si 10 ani.

      Trebuie sa aveti rabdare, dupa nastere va trebui sa depuneti la clinica documentele necesare pentru inregistrarea nasterii. Apoi in termen de 10 zile va trebui sa mergeti la administratia locala la biroul de nasteri de unde veti primi certificatul de nastere german si inca 3 adeverinte pentru casa de sanatate, elterneld si alocatie, impreuna cu formularele necesare pentru a aplica pentru indemnizatie.

      Pentru indemnizatie puteti aplica doar dupa nastere, plata contributiei facandu-se retroactiv doar pentru maxim 3 luni, in cazul contributiilor la pensie doar pentru 2 luni.

      Succes!

  42. Buna!

    In luna urmatoare(noiembrie) o sa plec pentru un job permanent in Germania. Sotia este insarcinata in luna a 5-a si inca mai munceste in Romania. Noi dorim sa mergem impreuna in noiembrie in Germania, insa in acest caz cred ca va pierde indemnizatia pentru mama. As vrea sa stiu cum ne sfatuiti sa procedam: sa stea sotia si sa munceasca in Romania pana intra in concediu de maternitate si apoi sa vina in Germania si sa nasca? insa nu stiu daca poate primi indemnizatia din Romania in acest caz.
    Sau sa vina impreuna cu mine in noiembrie in Germania renuntand la job-ul actual? as vrea sa stiu daca in ultimul caz va putea primi Elterngeld-ul in Germania?
    Sau poate ne sfautiti altfel sa facem?

    Merci!

    1. In situatia in care ea va fi inregistrata in Germania, nu va beneficia de indemnizatie de crestere a copilului dar in schimb va beneficia de Elterngeld in cuantumul minim de 300 de Euro pentru 12 luni + plata contributiilor la sistemul de pensii German.

      Succes si felicitari!

      1. iar apoi dupa cei 300 de euro dak nu depaseti o anumita suma anual (25000 de euro) veti mai primi inca 6 luni 150 de euro,asta in cazul in care aveti un singur copil…dak mai aveti un alt copil veti primi 200 de euro un an…dupa anul in care primiti 300.,.
        deci in concluzie dak sotia nu a avut un salariu asa mare veti iesi mai bn sa luati entergeld-ul in germania decat indemnizatie pt crestere copil in romania.
        si chiar dak sta in romania pana intra in indemnizatie tot nu va beneficia de ea pt k va parasi tara.
        dar in legatura cu nasterea va fi mai bn sa nasca in romania deoarece aici in germania neavand asigurare va costa foarte muti bani o nastere…

      2. @GEO: sumele mentionate de dumneavoastra nu sunt oferite cu titlu de Elterngeld. Elterngeld-ul este standard 12 + 2 luni cu formula de calcul 67% din venitul net pe ultimele 12 luni, minim 300 de Euro.
        Puteti da mai multe detalii in privinta sumelor mentionate?
        Multumesc!

  43. Merci mult pentru informatie is urari. In legatura cu Elterngeld-ul am inteles ca sotia ar fi trebuit sa munceasca cel putin 1 an in Germania ca sa primeasca bani.
    Iar legat de nastearea in Germania, eu am sa fiu asigurat, si din cate stiu si sotia poate fi asigurata in baza mea.
    Dar as vrea sa stiu cam cat dureaza obtinerea asigurarii medicale, ca nu am vrea sa stam neasigurati pana primim asigurarea? Poate pentru aceasta perioada sa ne facem o asigurare de calatorie de 2-3 saptamani, caci drept la cardul european nu il avem (cei 5 ani ne lipsesc).

    1. E recomandat la venirea in Germania sa aveti macar o asigurare de calatorie, nu e foarte scumpa. Odata ajuns aici puteti obtine aproape imediat asigurarea de sanatate dar e bine sa nu aveti perioade descoperite, mai ales ca va asteapta si un drum lung.

      Cu contractul de munca mergeti la o firma de asigurari de sanatate si completati formularele (inclusiv pentru co-asigurati) si primiti pe loc o dovada a asigurarii, cardurile vor veni ulterior prin posta.

      In privinta Eltergeld-ului, sotia poate beneficia de cuantumul minim de 300 de Euro + nu uitati de alocatia copilului de 184 de Euro.

      Succes!

  44. Buna ziua!Am si eu o problema la care v-as ruga sa imi raspundeti daca se poate!Sunt de 4ani in Germania,Am lucrat aproximativ un an si 3luni,am ramas insarcinata,iar in a 3luna de sarcina seful mi-a spus ca nu mai pot continua munca tinand cont ca lucram intr-un abator.Am ramas acasa si primeam 300euro lunar,nu prea stiu sa va zic ce bani erau,sefu mi-i aducea lunar,timp de 4luni.In luna iulie 2010am nascut,am primit timp de 1an cate 300euro pe luna,nu prea ne descurcam cu banii si in luna februarie am decis sa continui munca deoarece sotul avea un salariu de maxim 1000euro.Am lucrat 7luni,sefu a pierdut acel contract de munca dar ne-a spus sa nu ne facem griji ca are un nou contract care incepe pe data de 1octombrie.Am hotarat impreuna cu sotul sa continuam cu el,am luat o luna somaj.Iar pe data de 1:10:2012 am mers la munca.Dupa o saptamana muncita seful de echipa m-a trimis acasa fara motiv, am sperat sa ma contacteze sa revin la munca,dar nu acum il ameninta si pe sotul ca in aceasta saptamana va termina munca in acel abator.Cu seful cel mare nu am reusit sa luam legatura.Pana pe data de 28oct. nu am nici o sansa sa o fac.Atunci va veni cu salariile si am sa vorbesc cu dansul.Ce ma sfatuiti sa fac?Sunt disperata nu mai am nici un venit,decat alocatia copilului de 184euro.Casa in care locuiesc este data de la firma,locuim 3familii aici.Intr-un apartament,Daca ma va da in strada cu copilul?Am vreun drept aici in GErmania?Copilul l-am nascut aici,nu a parasit Germania deloc.
    Va multumesc si va rog din suflet sa imi raspundeti!!!

  45. Buna ziua!
    As aprecia daca mi-ati putea oferi niste detalii legate de elterngeld. Am inteles in principiu cum functioneaza treaba cu cele 12 luni legale pe care le voi incasa eu, insa ma intreb daca in cazul in care sotul opteaza si el pentru cele 2 luni atunci mai are dreptul legal sa munceasca cel putin part time pe langa cei 67% pe care ii va incasa din venitul sau?
    Multumesc!

    1. Legea prevede posibilitatea ca parintele aflat in Elternzeit sa lucreze part-time intre 15-30 ore saptamanal.
      Acest lucru are implicatii in ceea ce priveste impozitul anual al familiei in sensul ca Elterngeld-ul se va aduna la venitul total anual al familiei, rezultand o cota de impozitare mai mare, implicit un impozit suplimentar de platit la sfarsitul anului.

      Posibilitatea de continuare part-time a activitatii este posibila in urmatoarele conditii:
      – firma trebuie sa aiba minim 15 angajati
      – persoana in cauza este angajata de mai mult de 6 luni in firma respectiva
      – angajatul trebuie sa notifice in scris angajatorul cu cel putin 7 saptamani inainte de inceputul activitatii
      – sunt acceptate perioade part-time de cel putin 2 luni ca durata

      Angajatorul poate refuza cererea de reducere a programului de lucru prin invocarea de motive operationale, notificand in scris angajatul cu cel putin 4 saptamani inainte. In acest caz sau daca firma nu poate oferi decat un program part-time sub 15h saptamanal, persoana in cauza poate benficia de ajutor de somaj pe perioada Elternzeit-ului.

      Doar cu acordul scris al angajatorului curent, angajatul poate desfasura munca part-time in perioada de Elternzeit in alta firma, respectand aceleasi reguli (minim 15 angajati, minim 15 ore saptamanal.)
      Angajatii firmelor ce au sub 15 angajati sau care sunt angajati part-time sub 15h saptamanal nu pot beneficia de aceasta facilitate.
      Succes!

      1. Multumesc tare mult pentru răspuns. Sa inteleg ca e posibil sa incaseze elterngeld si sa si primeasca salariu partial de la institutia unde lucreaza?
        Totuși, încă o mică nelamurire. Sotul meu lucrează in cadrul unui mic colegiu International care mă tem are undeva la 13 sau 14 angajați dacă știu bine…de unde rezulta ca nu îndeplinește o condiție de baza. Se parte face vreo excepție? Contează domeniul de activitate? Credeți ca învățământul face vreo excepție?
        Multumesc frumos pentru explicatiile Dvs.
        O zi plăcută!

      2. Din pacate prevederile legale nu prevad nicio exceptie de la regulile clare: minim 15 angajati. minim 6 luni vechime in munca si timp de lucru normal minim 15 ore.
        In fapt legea prevede clar ca cine nu cumuleaza conditiile acestea nu poate beneficia de aceasta facilitate.

  46. buna ziua. eu sunt in germania din ianuarie cu prietenul meu.avem dubla cetatenie si romana si maghiara.prietenul meu lucreaza din septembrie dar eu nu lucrez si nu am lucrat de cand sunt in germania.am depus actele pt somaj si nu am primit nici un raspuns pana acum. acum am ramas insarcinata si nu stiu dc beneficiez de ceva ajutor de la stat . nu sunt asigurata am card de sanatate european.va rog sa-mi spuneti dc pot beneficia de ceva ajutor… multumesc mult

    1. Atat timp cat nu ati lucrat/cotizat deloc in Germania, nu aveti drept la asigurari sociale (prin definitie, a fi somer inseamna sa fi pierdut un loc de munca, ceea ce nu e cazul dumneavoastra).
      Iar in ceea ce priveste nasterea, trebuie sa stiti ca toate cheltuielile privind sarcina/nasterea nu sunt acoperite de Cardul European de asigurare de sanatate (prin acesta se acopera doar urgentele iar nasterea nu este considerata urgenta).
      Succes!

      1. as dori sa mai stiu dc ne casatorim inaintea de nasterea copilului pot beneficia de asigurarea prietenului meu de sanatate ? si dc statul ma ajuta cu bani pt alocatia copilului sau cu elterngeld .

      2. Daca va casatoriti atunci puteti fi coasigurata ca membru de familie pe asigurarea sotului (nu implicit, sotul trebuie sa ceara asta la casa de asigurari).
        dupa nastere aveti dreptul la alocatia de 184 de euro, Elterngeld in cuantumul minim de 300 de Euro pentru 12 luni si plata contributiei la pensie pe o perioada de pana la 10 ani (Kirndererziehungszeit)
        Suplimentar, functie de venitul total al familiei mai puteti beneficia de alte ajutoare sociale pentru copil (Kinderzuschlag, Landeserziehungsgeld).

        succes!

      3. Se poate incerca incheierea unei asigurari “freiwilige GKV” , poate sunteti acceptata daca indepliniti conditiile. Costa cam 147 euro.
        Daca sunteti casatoriti veti fi asigurata familiar, sotul trebuie sa faca o cerere. Asigurarea va fi gratuita.

  47. De asigurarea de sanatate veti beneficia,chiar si de alocatie mai ales daca viitorul sot lucreaza cu contract de munca,de altceva nu stiu ce sa zic,si eu am nascut in germania dar nu am beneficiat de nimic,decat de alocatie.Dar totul din prostia mea,k mi-am pus increderea in sufe meu ca imi va face el toate actele pentru obtinerea acestor drepturi,acte am tot semnat dar nu am beneficiat de nimic.probabil a dat un alt nr de cont nicidecum al meu.Te sfatuiesc sa faci tu toate demersurile necesare este mai greu dar e sigur.

      1. Da sunt sigura ca as fi avut drepturi mai ales ca am si lucrat un an si jumatate,munca am intrerupt-o din cauza sarcinii,dar seful m-a asigurat ca imi va face el toate actele necesare deoarece eu nu vorbeam si nici nu intelegeam destul de bine limba.Dar asta e acum e tarziu pentru regrete.Sper ca alte mamici sa fie mai destepte decat mine,si sa nu faca prostia ce am facut-o eu!

      2. Ati fost usor naiva, seful cu siguranta s-a referit la actele legate de munca (cererea pentru Elternzeit) dar pentru toate celelalte drepturi numai dumneavoastra puteti aplica (sau puteti mandata). Imi pare rau dar din pacate nu se mai poate face nimic acum.

      3. Posibil nu va contrazic deoarece nu ma pricep la asta,dar totusi in a patra luna dupa nastere a venit si i-a dat sotului 645euro,spunand ca aceia sunt bani mei! Specificand ca sunt Elterngeld !Si doar atat….

      4. In primul rand totul a plecat de la faptul ca nu va cunoasteti drepturile, ati fi stiut atunci ce bani si cu ce titlu puteti primi.

  48. Buna Seara! o intrebare pentru cine stie,unde sau pe ce site se pot gasi locuri de munca bune si sigure in Germania?scz ca nu sunt la rubrica pentru asa ceva.

  49. Buna seara,sunt insarcinata in 7 saptamani(si am ramas acasa deoarece lucram in abator si dr. mi-a dat bescheinigung über schwangerschaft pt serviciu) si am o nelamurire: lucrez in Germania de 2 ani, am toate actele necesare(asigurare medicala,contract de munca pe perioada nedeterminata, drept de sedere permanent) dar este o problema firma la care lucrez a fost data in insolventa si maine e ultima zi de insolventa si se presupune ca toti colegii mei vor fi dati in somaj. Eu ce voi face? Cine ma va plati acum daca stau acasa? Astept un raspuns, va multumesc.

      1. Cu adeverinta aceea trebuia sa se duca la medic pentru ca nu mai este lasata sa lucreze din cauza conditiilor de lucru daunatoare copilului. Medicul ii dadea alta adeverinta ce trebuie depusa la casa de asigurari medicale de unde se primeste salariul pana la nastere. Sa intrebe casa de asigurari medicale cum trebuie procedat. S-ar putea sa fie de ajuns numai adeverinta sefului dar nu stiu…

      2. Buna seara! Ma intereseaza urmatorul caz: persoana independenta naste un copil, si primeste Elterngeld. In ce conditii se pot incasa in continuare acesti bani, daca lucrez pt diferiti clienti de acasa? Este o suma maxima permisa, nu e permis deloc, sau altfel? Va multumesc

      3. In Elternzeit este permis sa lucrati partial, cu o norma cuprinsa intre 15 si 30 de ore saptamanal. Pentru a putea lucra trebuie sa anuntati autoritatile iar cuantumul Elternzeit-ului va fi diminuat functie de venitul realizat.

      4. Ca sa fiu mai exact, Elterngeld-ul in cazul in care lucrati in timpul Elternzeit-ului se calculeaza ca fiind 67% din diferenta dintre media veniturilor nete pe ultimele 12 luni (dar nu mai mult de 2700 de euro) si suma castigata lunar din lucrul in timpul elternzeit-ului.
        Practic din suma de baza de calcul pentru Elterngeld (media veniturilor pe ultimele 12 luni) se scade venitul lunar realizat iar din ce ramane 67% va reprezenta Elterngeld.
        Succes!

  50. buna seara
    haideti sa va spun si eu cum a fost trb la mn cu entergeldul poate,cn stie aceste informatii pot fi de ajutor cuiva…
    am pus foarte multe intrebari chiar si aici pe sait iar unele raspunsuri au fost corecte iar altele nu…dak cedam si nu mergeam mai departe as fi pierdut multi bani..
    cand am venit in germnaia copilul meu avea 8 luni,mi-a fost oprita indemnizatia din romania pe motiv ca nu mai locuiesc pe teritoriul romaniei ..atunci am inceput sa ma interesez in germania la cateva luni de la venirea mea aici..
    in ultima zi cand copilul meu ar fi implinit 14 luni am reusit sa depun cererea pt entergeld..
    dupa 4 luni timp in care mi-au mai fost cerute niste acte si dupa ce mi-a fost acordata si alocatia am primit si raspunsul de la entergeld si anume :
    de la 3 luni (cat avea bebelusul cand a venit sotul in germania) mi-a fost scazuta indemnizatia de 140 de euro din romania si mi s-a dat diferenta pana la 300 de euro pana in luna ianuarie adica 800 de euro
    din ianuarie 300 de euro intregi deoarece eram in germnaia si nu mai primeam in romania,pana in mai cand a facut copilul 1 an ( 3 mai) adica 1200 de euro
    pana la implinirea varstei de 1 an a copilului am mai primit o prima de 75 de euro lunar deoarece am mai avut alt copil in ingrijire sub 3 ani adica 675 de euro.
    apoi deoarece am mai facut o cerere pt Landeserziehungsgeld,cerere primita tot de la cei de la entergeld si nu am depasit 25.000 de mii venit anual mi-a fost aprobati 200 de euro inca un an,am primit respectiv 1400 de euro (3 mai -3 noiembrie) si urmeaza sa iau 200 de euro lunar pana la implinirea varstei de 2 ani ai copilului.
    in concluzie nu trb sa muncesti neaparat in germania pt a primi entergeldul ba mai mult iti da si pt cand ai fost in romania daca celalant sot a muncit aici…
    va doresc bafta la toti si daca aveti cv intrebari legat de acest subiect va raspund cu mare drag…

    1. Cei 75 de Euro primiti sunt oferiti cu titlu de Geschwister Bonus.
      Acesta se acorda daca persoana indreptatita pentru Elterngeld:
      – mai are in intretinere un copil cu varsta maxima de 3 ani
      – mai are in intretinere 2 copii cu varsta de maxim 6 ani.

      Geschwister Bonus este in cuantum de 10% din valoarea Elterngeld-ului, minim 75Euro.
      Se acorda pe aceeasi perioada ca si Elterngeld-ul, cu conditia ca varsta copiilor sa respecte cerintele (maxim 3/6 ani).

    2. Buna seara Geo!Te rog frumos sa ma ajuti si pe mine cu ceva informatii referitoare la indemnizatia pentru copil oferita de statul German.Eu am lucrat legal in Romania si am indeplinit toate conditiile pentru a beneficia de acest drept dar mi s-a respins dosarul deoarece am declarat ca am resedinta in Germania.Imi poti da o adresa de mail unde as putea sa-ti scriu

  51. Buna ziua!As avea si eu o intrebare daca imi puteti raspunde va rog frumos!In luna iulie 2010 am nascut un baietel aici in germania,am stat acasa pana in luna februarie 2012, nu am apucat sa lucrez decat vreo 8luni deoarece s-a inchis firma unde lucram!Imi poate spune cineva ce drepturi as avea?Somajul il pot lua?tinand cont ca nu am lucra decat 8luni dupa nastere?Sau o indemnizatie de crestere a copilului?Nu stiu un ajutor ceva cat de mic ar fi….Acum nu iau decat alocatia copilului…Iar in perioada stata acasa am luat numai 300euro timp de un an!Precizez ca inainte de a ramane insarcinata am lucrat 2ani cu aproximatie!Va multumesc si va rog sa imi spuneti cam ce variante as avea!

    1. Indemnizatia de maternitate (Elterngeld) – ati beneficiat deja de ea, cei 300 de euro timp de 1 an.
      Totusi, ce venit ati avut in cele 12 luni anterioare nasterii? Spuneti ca ati lucrat totusi inainte de nastere dar ati beneficiat de cuantumul minim pentru Elterngeld. Oricum e tardiv acum, calculul retroactiv pentru Elterngeld se face maxim 3 luni retroactiv.

      1. Sincer nici nu prea stiu sa va spun,in cntract aveam 7euro la ora,eram platita la ora,dar nu am luat niciodata acei 7euro,am luat maxim 6euro….niciodata nu am vazut vreo dovata a platii,si nici cat mi s-ar fi cuvenit de fapt….mereu eram trecuta cu ore mai putine decat aveam eu notate…dar maximul banilor luati au fost 920euro…
        Dar pe mine m-ar interesa acum daca am vreun drept,tinand cont ca dupa ce am stat cei 2ani acasa am mai lucrat 8luni…

      2. Elterngeld-ul e in cuantum de 67% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, procentul crescand pentru veniturile sub 1000 Euro.
        Perioada de Elternzeit este asimilata ca perioada in care s-au platit contributiile sociale, astfel puteti beneficia de ajutor de somaj.

      3. domnule iulian
        tin sa va contrazic un pic si anume ca indemnizatie nu se acorda doar cu 3 luni retroactiv…
        eu am depus actele cu o zi inainte ca copilul meu sa implinesca 14 luni si nu am luat doar pe 3 luni retroactiv ci pe 9 luni (cand avea copilul 3 luni) asta pt k atunci a venit sotul in germania dak ar fi venit cand s-ar fi nascut copilul as fi luat chiar de la inceput…
        3 luni retroactiv se da pt
        landserziehungsgeld,sau cel putin asa scria in actele primite de mine

      4. @ Geo

        Beachten Sie, dass Elterngeld rückwirkend nur für drei (Lebens-)Monate vor Beginn des Monats gezahlt wird, in dem der Antrag eingegangen ist.

        Beispiel für die Rückrechnung:

        Das Kind ist am 10.03. geboren. Daraus ergeben sich die Lebensmonate des Kindes:
        1. Lebensmonat: 10.03. bis 09.04.
        2. Lebensmonat: 10.04. bis 09.05.
        3. Lebensmonat: 10.05. bis 09.06.
        4. Lebensmonat: 10.06. bis 09.07.
        5. Lebensmonat: 10.07. bis 09.08.
        6. Lebensmonat: 10.08. bis 09.09.
        7. Lebensmonat: 10.09. bis 09.10.
        usw.

        Der Antrag auf Elterngeld geht am 25.08. und damit im sechsten Lebensmonat des Kindes bei der Behörde ein. Rückwirkend kann Elterngeld nur für die Zeit des dritten, vierten und fünften Lebensmonats und damit für die Zeit ab dem 10.05. gezahlt werden.

        Aceasta este legislatia, precizarile sunt de pe site-ul zbfs.bayern.de, adica Zentrum Bayern Familie und Soziales (site oficial) aflat in subordinea ministerului familiei si socialului.
        Daca acesta spune prosti, atunci dl. IulianS nu a facut decat sa le transmita mai departe. M-as mira insa sa fie asa.
        Cred mai degraba este vorba de altceva si nu ati inteles despre ce este vorba.

    1. Auszug aus dem vom Bundestag beschlossenen Bundeselterngeld- und Elternzeitgesetz (BEEG):
      § 7 Antragstellung
      (1) Das Elterngeld ist schriftlich zu beantragen. Es wird rückwirkend nur für die letzten drei Monate vor Beginn des Monats geleistet, in dem der Antrag auf Elterngeld eingegangen ist.

      Deci la primul audit va puteti astepta sa vi se ceara restituirea sumelor primite in afara celor 3 luni, chiar daca a fost greseala functionarului ce a procesat dosarul.

      1. ar fi o gresala imensa va dati seama,dak legea spune clar 3 luni la ce s-ar fi dus el 9 luni in spate?
        chiar nu stiu ce sa zic………….oricum nu pun la indoiala cele spuse de dvs,dar in situatia asta ce as putea face?

      2. Am mai intalnit cazuri de genul acesta, neglijenta functionarului.
        Ca sa fiti 100% in regula puteti clarifica cu ei, mergeti si lamuriti problema, neaparat cu o finalitate scrisa.
        In caz contrar puteti sa va asteptati oricand sa vi se ceara restituirea sumelor – cel putin pana la prescrierea fiscala (5 ani cred).

    2. Buna ziua,

      Am gasit in timp ce cautam pe google, un forum cu intrebari si raspunsuri/

      Sunt cu sotia mea de 8 luni in germania, impreuna cu cele 2 fetite ale noastre, sotia mea munceste la o sera de legume, iar eu stau cu cei doi copii acasa.
      Am auzit si eu la alte persoane ca eu pot primi un ajutor de la stat ca stau cu copii acasa si nu am loc de munca, este adevarat?

      Va rog mult sa imi raspundeti daca stiti acest lucru

      Multumesc mult

      1. Buna ziua,
        Adresati va celor de la Jobcenter (Arbeitsamt), veti primi de acolo formularele necesare.

  52. domnule iulian
    va scriu chiar dupa hartia care mi-a venit acasa impreuna cu calculele indemnizatiei,si anume o hartie care se spune in ce conditii se acorda entergeldul.
    printre multe altele spun asa:
    Die Bezugszeit des Elterngeldes muss für einen Elternteil mindestens zwei und kann längstens zwölf Lebensmonate betragen.
    deci se pare,din fericire ,k este in regula…

    1. Sunteti in eroare aici: paragraful respectiv se refera la faptul ca oricare dintre parinti poate beneficia de Elterngeld pe o perioada minima de 2 luni si maxim 12 (se refera strict la perioada de desfasurare, nu de plata efectiv).
      Dupa cum deja stiti cred, perioada de Elterngeld este de 12 luni + 2 luni pentru celalalt parinte (14 luni in cazul parintilor singuri). Parintii pot alterna perioadele de Elterngeld (se pot face 3 schimbari in decursul celor 14 luni) perioada minima pentru fiecare fiind de 2 luni si maxim 12 luni. Perioadele se iau in blocuri de minim 1 luna.

    2. V-am redat mai sus informati de pe site-ul oficial.
      Se pare ca este o gresala a functionarilor.
      Daca ati completat actele corect, nu m-as grabi sa merg la autoritati. Insa fiti pregatita ca poate trebuie sa restituiti banii.
      Daca ati completat actele gresit, si ati primit banii, atunci sunteti pasibila de amenda pana la 2000 Euro si restituirea banilor.
      Verificati cum ati completat formularele. Daca nu puteti si sunteti nesigura, atunci de urgenta la autoritati.

  53. Buna! poate ma ajuta si pe mine cineva cu o parere…sotul munceste la o firma romaneasca, adica este lucrator detasat, eu doar ce terminasem studiile in Romania si am ramas gravida, am nascut in Germania, avand asigurare AOK, nu lucrasem inainte, am depus actele pt elterngeld si am primit din februarie (ca atunci nascusem) pana in septembrie deoarece aveam freizügigkeit pe 6 luni, pe hartie scria ca in sept sa duc continuarea de sedere, am obtinut pe un an acum, dar cand am trimis nu mi s-a acceptat sa primesc in continuare banii pana in februarie 2013, pe motivul ca sotul lucra la firma romaneasca si ca s-a dat o lege si ca a fost o greseala ca am primit elterngeld si pana in sept. chiar s-a dat o lege? sa mai incerc inca o data sau este adevarat ce mi-au zis? nu inteleg atunci de ce mi-au dat de la inceput banii si nu s-au legat de serviciul sotului. va multumesc! macar o parere mi-ar fi de folos, sa stiu ce sa fac mai departe.

    1. daca ar fi fost o gresala ar fi trb sa va ceara banii inapoi chiar dak ar fi fost gresala functionarului..din cate stiu eu toate mamicile care nasc in germania si au almendung primesc entergeld timp de un an de zile 300 de euro..eu am primit pt copilul meu desi este nascut in romania,avea 8 luni cand am venit. si mi-a dat ndemnizatie si pe cele 8 luni dupa ce mi-a fost scazuta cea din romania mi-a dat diferenta pana la 300 de euro.sotul lucra insa aici,ma gandesc ca poate de aceea mi-a dat si p perioada in care am fost in romania.

      1. multumesc mult pentru raspuns, chiar aveam nevoie de orice parere, sunt si eu f confuza cu multe lucruri,pe care nu le inteleg, si daca nici nu te ajuta nimeni, dar ce sa facem. oricum vreau sa mai incerc o data. o seara buna va doresc!

  54. buna ziua! Am si eu nevoie de un raspuns, daca ma poate ajuta cineva. Eu si sotul meu suntem in Germania din ianuarie 2012 si in iulie am adus si copilul de 7 ani. Eu lucrez din luna iunie cu norma intreaga, sotul la fel. Acum sunt insarcinata in a 3 a luna si inca lucrez, dar nu fac un an vechime pana nasc. ar trebui sa nasc pe 12 iunie 2013. Credeti ca pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului de la statul german? sau macar de cei 300 euro? Astept raspuns. va multumesc!

    1. Nu trebuie sa aveti un an intreg lucrat pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului: cuantumul se calculeaza ca fiind 67% din media venitului net pe ultimele 12 luni, minim 300 de Euro (pentru lunile lipsa in care nu ati lucrat in Germania luati 0 in calcul pentru luna respectiva ca venit net).
      Succes!

      1. D-nul Iulian as dori sa ma informati unde pot sa gasesc ce documente am nevoie pentru a beneficia de indemnizatie de crestere a copilului in Germania daca nu am lucrat in Germania ci in Romania.Am nascut in Germania deoarece sotul a fost angajat aici chiar cu o luna inainte de a naste.Din discutiile de mai sus am inteles ca pot beneficia de acest drept(minim 300 euro) chiar daca nu am lucrat in Germania,va intreb pentru ca nu pot sa beneficiez in Romania de indemnizatie deoarece stau cu copilul pe teritoriul Germaniei si nu in Romania.

      2. Obligatoriu trebuie sa aveti anmeldung.
        Aveti nevoie de formularul Antrag auf Elterngeld, copie act identitate, Geburtsurkunde, copie certificat casatorie. Alocatia iar nu va mai complicati sa o cereti in Romania, cel mai simplu e sa o cereti direct aici.
        Succes!

  55. multumesc pentru raspuns.
    Va cer din nou ajutorul, daca se poate sa imi raspundeti.
    V-am scris mai sus ca sunt angajata din luna iunie. I-am spus sefului ca sunt insarcinata si el mi-a scos contractul si mi-a aratat ca pe 26 decembrie imi expira perioada de proba si ca el nu imi mai prelungeste contractul pe motiv ca sunt insarcinata. Mi-a sugerat sa merg la Arbeitzam sa intreb daca pot beneficia de somaj. Intrebarile mele sunt: pot beneficia de somaj daca am doar 6 luni lucrate? Si el are voie sa ma dea afara pe motivul asta?
    Inca o intrebare: pot beneficia de asigurare medicala dupa sotul sau trebuie sa imi platesc singura?
    Va multumesc mult!

    1. Imi permit sa fac un copy-paste si sa va dau urmatoarea informatie:

      Rezilierea contractului in perioada de proba nu este posibila in timpul sarcinii. In cazul in care a fost comunicata rezilierea contractului, femeia insarcinata are timp inca 2 saptamani pentru a comunica acest lucru (ca este insarcinata). Spre conformitate:

      § 9 des Mutterschutzgesetzes lautet wie folgt:
      (1) Die Kündigung gegenüber einer Frau während der Schwangerschaft und bis zum Ablauf von vier Monaten nach der Entbindung ist unzulässig, wenn dem Arbeitgeber zur Zeit der Kündigung die Schwangerschaft oder Entbindung bekannt war oder innerhalb zweier Wochen nach Zugang der Kündigung mitgeteilt wird; das Überschreiten dieser Frist ist unschädlich, wenn es auf einem von der Frau nicht zu vertretenden Grund beruht und die Mitteilung unverzüglich nachgeholt wird. Die Vorschrift des Satzes 1 gilt für Frauen, die den in Heimarbeit Beschäftigten gleichgestellt sind, nur, wenn sich die Gleichstellung auch auf den Neunten Abschnitt – Kündigung des Heimarbeitsgesetzes vom 14. März 1951 erstreckt.

      In anumite cazuri, comunicarea faptului ca sunteti insarcinata se poate face chiar mai tarziu decat cele 2 saptamani.

      Insa aveti obligatia sa comunicati si sa ii inmanati un atest al medicului.

    2. Nu ati precizat clar situatia actuala: mentionati ca seful nu doreste prelungirea contractului.
      Sa intelegem ca aveti contract pentru perioada determinata pana pe 26 decembrie? Daca da atunci nu aveti ce face, o firma nu poate fi obligata sa va prelungeasca un contract detemrinat din motiv ca sunteti insarcinata.

      Daca aveti contract pe perioada nedeterminata (cu perioada standard de 6 luni) atunci angajatorul nu trebuie sa va prelungeasca contractul, in lipsa unei notificari in timpul perioadei de proba acesta devine nedeterminat (trebuie sa primiti o decizie in acest sens) – dar in acelasi timp angajatorului ii este interzis sa va intrerupa contractul in timpul sarcinii. In aceasta situatie va sfatuiesc sa nu va lasati, prezentati sefului respectiv pozitia dumneavoastra clara de a intenta un proces, aveti sanse foarte mari de reusita, spre 100% (va inteleg foarte bine pt ca am trecut prin asta cu sotia, in 2008 in Romania: a fost concediata disciplinar pentru lipsa de la locul de munca, in conditiile in care era insarcinata si internata in spital – problema s-a solutionat la primul termen de judecata, chiar daca a durat 14 luni pana atunci).
      In plus, asemenea actiuni impotriva unei angajate insarcinate sunt considerate acte de discriminare (discriminarea femeii la locul de munca) cu consecinte nu prea placute pentru cei vinovati (aici, in Romania amenda e 500 RON).

      Succes!

      1. Cel putin din ce a scris Andreea, rezulta ca in decembrie s-ar termina perioada de proba. Iar un contract de lucru nu necesita prelungirea lui sau un alt contract, dupa perioada de proba. Contractul se deruleaza pur si simplu mai departe.

        Daca este corect, atunci ar trebui sa se grabeasca cu atestul de la medic, chiar daca are inca 2 saptamani dupa data la care a luat oficial in scris la cunostinta ca va fi concediata..

        Foarte multi intreprinzatori in Germania fie nu cunosc ei insisi legislatia si drepturile, fie incearca sa ii intimideze pe angajati, mai ales daca isi dau seama ca angajatii nu isi cunosc drepturile.

      2. Sincer, eu altfel vad situatia…Ea e in perioada de proba, iar angajatorul considera ca nu corespunde cerintelor postului. De ca s-o tina pe post, doar pentru ca e insarcinata? Daca nu era in perioada de proba putea fi considerata descriminare, dar in situatia data eu nu cred.

      3. Nu confundati corespunderea profesionala cu faptul ca persoana in cauza este insarcinata. O astfel de gandire este discriminare in cel mai pur sens si destul de aspru pedepsita.
        Pe acelasi principiu incadrati si o persoana ce se inbolnaveste in perioada de proba, nu?

        Cerintele postului nu pot cuprinde criterii discriminatorii: rasa, etnie, religie, sex, doar criterii profesionale.
        Aceasta restrictie, de a nu putea desface contractul unei angajate insarcinate, este introdusa pentru a preveni abuzurile angajatorilor in aceste situatii – practic sunt impiedicati sa gaseasca “nod in papura” pentru a scapa de angajata respectiva (sunt exceptate totusi situatiile de forta – lipsa de la locul de munca, furt, etc.) – contrar nicio femeie insarcinata nu ar mai avea de lucru.

      4. va multumesc pentru sfaturi.
        Sa va explic mai clar situatia mea.
        Am primit pe 26 iunie dreptul de lucru pe un an de zile. cand am semnat contractul cu angajatorul mi-a spus ca e pe 2 ani si o perioada de proba de 6 luni. perioada de proba expira pe 26 decembrie si e si ultima mea zi de munca. in aceste 6 luni a fost foarte multumit de munca pe care am prestat-o, ba chiar dupa 3 luni mi-a marit salariul. din intamplare in septembrie am ramas insarcinata si ne-am hotarat sa pastram copilul, dar nu am spus nimic angajatorului. am fost la doctor de 2 ori. si ieri i-am spus ca sunt insarcinata. el initial mi-a zis sa ii aduc dovada de la medic. dupa vreo jumatate de ora mi-a luat dosarul si m-a chemat la el si mi-a spus ca imi expira perioada de 6 luni de proba si ca nu imi mai poate prelungi contractul pt ca mai am voie sa lucrez o luna sau doua ca sunt insarcinata si oricum nu ma ajuta cu nimic ca nu pot lua indemnizatie pt cresterea copilului, pt ca nu am 12 luni lucrate.
        Mentionez ca nu am lipsit nici macar o zi de la munca chiar daca sunt insarcinata. am lucrat 5 zile si 2 liber. mai lucrez pana pe 26 si trebuie sa plec. am toate ecografele si mutterpass-ul de la medicul ginecolog cu toate analizele si datele despre bebelus.
        astept sfaturi.
        va multumesc!

      5. Intrebare: de ce trebuie sa plecati pe 26 decembrie, in conditiile in care contractul dumneavoastra este pe 2 ani?
        Dupa cum v-a mentionat si dl. anonim (chiar v-a citat paragraful din lege) angajatorului ii este interzis sa va desfaca contractul de munca in conditiile in care sunteti insarcinata.

        Dupa cum vi s-a mentionat, la incheierea perioadei de proba nu este necesara prelungirea contractului, acesta este prelungit automat.
        Din cate se apare seful dumneavoastra mizeaza pe faptul ca nu cunoasteti legea si nu va cunoasteti drepturile (cel mai probabil nici el nu le cunoaste).

        Indemnizatia de maternitate o primiti chiar daca nu ati lucrat deloc – cuantumul se calculeaza ca media veniturilor nete pe utlimele 12 luni, luati 0 in calculul mediei pentru lunile nelucrate.
        Ce puteti mentiona respectivului e faptul ca, in mod normal, aveti voie sa lucrati pana cu ~8 saptamani inainte de data probabila a nasterii, iar chiar in cazul in care lipsiti, cat si in perioada de nastere (Mutterschaftsgeld) cat si in perioada de Elterngeld, veniturile dumneavoastra sunt acoperite de asigurarea de sanatate / statul German, nu de catre firma.

        Spuneti-i sefului despre faptul ca va cunoasteti drepturile si ca in caz contrar veti intenta proces, cu siguranta se va linisti.

        Succes!

      6. @elena
        De ce sa o tina pe post? Simplu: pentru ca acesta este dreptul ei stabilit prin lege. Am redat paragraful din lege, si acesta nu poate fi incalcat. Doar daca angajatul se lasa dus de nas si intimidat.

    3. Concluzia ar fi urmatoarea: de urgenta mergeti la medicul specialist pentru a obtine dovada faptului ca sunteti insarcinata si inmanati-o, in scris, angajatorului.
      In plus mare grija ce semnati (nu cumva sa semnati fara sa vreti demisia).

      Mult succes!

      1. Un sfat pentru gravidele care au contract de munca nesigur si limitat: NU INFORMATI angajatorul decat OFICIAL ca sunteti gravide (cu act de la doctor in care scrie data probabila a nasterii). In plus nu sunteti obligata prin lege sa spuneti angajatorului decat in luna a 5-a. In timpul acesta puteti sa va informati si sa alegeti ce e mai bine. Apoi aveti o multime de drepturi: scaderea programului de lucru, lipsa de la servici cat timp sunteti la dr. etc. Puteti primi orice informatii gratuit despre sarcina, drepturi si bani la Profamilia daca stiti engleza sau germana (au avocati, doctori, etc.).

    4. @Andreea
      Cititi cu atentie postarile cu raspunsurile pentru d-voastra. Perioada de proba nu este un contract care se incheie la o anumita data. Contractul d-voastra pe perioada nelimitata sau limitata cuprinde clauza perioadei de proba, timp in care rezilierile se fac in alte conditii.

      Duceti de urgenta angajatorului atestatul de la medic si aratati paragraful §9 din Mutterschutzgesetz (Legea protectiei mamelor). Si informati-l ca veti solicita si ajutorul unui avocat, daca este necesar.

  56. Nu beneficiezi de somaj . Pentru a beneficia trebuie sa ai 12 luni lucrate in ultimile 24.
    Nu cred ca motivul pentru care te va da afara va fi ca esti insarcinata…gaseste el altceva.
    In legatura cu asigurarea, te poti muta pe asigurarea sotului ca si coasigurat.

  57. Ca sa ma mut pe asigurarea sotului trebuie sa merg sa anunt la AOK ca nu mai am loc de munca si ca vreau sa trec pe asigurarea lui?

  58. buna seara!
    Caut un avocat roman in Germania, care sa ma poata ajuta. daca cunoasteti va rog sa imi spuneti.
    va multumesc!

  59. Buna seara,
    Scurt si la obiect am sa fiu. Am un baietel de 1 saptamana si in doua zile trebue sa ii ridic certificatul de nastere german. Intrebarea mea pentru cine ma poate ajuta: ce acte sunt necesare pentru dosarele de obtinere a Elterngeld si Kindergeld? Suntem aici de 1 an de zile, acte in regula amandoi, sotia nu a lucrat pana acum. Va multumesc anticipat!

  60. Buna ziua! Va multumim ca existati si ne luminaţi in multele probleme care sunt in Germania. Locuiesc in Germania de aprox 4luni, cu sotia si cei 2 copii (3ani si respectiv 2ani).Am închiriat o locuinta, avem domiciliul pe aceasta locuinta si acum astept permisul de munca conform contractului ce l am obtinut.Am depus si actele de alocatie al copiilor inca nu am primit raspuns.Intrebarea mea este:DACA SALARIUL MEU ESTE DE 1700 BRUT MAI POT OBTINE VRE-UN Ajutor de la statul german (ajutor chirie sau orice altceva).Va multumesc tuturor anticipat, o zi buna va doresc!

  61. @ Stefan Eu m-am ingrozit cand am citit ca sunteti cu 2 copii mici in Germania de 4 luni si nu lucrati,platiti de atata timp chirie,etc. si asteptati permisul de munca care poate veni – doamne-fereste!,respins! Asa ca de care salariu brut 1700 sa vorbim,cand aveti doar un simplu contract,o hartie!? Abia cand vine permisul de munca,daca vine,puteti cere lamuriri ce bani primesc copii Dvs. din Germania si alte ajutoare. Gasiti insa din abundenta pe acest site lamuriri,plus ca nelucrand Dvs+ sotia,e timp de lecturat destul. Apoi va asteptam cu intrebari punctuale. Nu uitati ca toti care raspundem pe site avem servici,raspundem cand si cum putem.iar, in afara de multumiri sau reprosuri nu primim nici un euro!

    1. Va multumesc mult pt raspuns si-mi cer scuze daca v-am deranjat (nu am vrut in nici un caz lucrul asta) dar vroiam sa stiu ce ma asteapta….referitor la permis sper sa fie ok, am fost la proba de lucru si intr-adevar mi-au facut contractul pt 1 an.Nu cunosc cum stau lucrurile pe aici de aia v-am intrebat pe dumneavoastra.va multumesc si mi cer scuze inca o data!

      1. nu trebuie sa iti ceri scuze , cauta aici pe blog suplimentarea alocatiei la copil si vezi daca te incadrezi ,asteapta sa iti vina alocatia copiilor si contractul de munca si in timpul liber rasfoieste forumul pentru informatii . te ajuta mult !! daca ti se aproba permisul de munca si incepi munca poti intreba si la primarie pentru un ajutor social ,nu costa sa intrebi nici pe acest blog si nici la primarie , stiu ca se da dar nu cunosc conditile …

      2. Va multumesc pt raspunsurile date.Asa o sa fac astept sa mi vina alocatia si permisul apoi o aa ma duc la primarie. In venitul calculat pt obtinerea unui ajutor se ia in calcul si alocatia copiilor? Va multumesc, o zi buna !

      3. Buna ziua!Sunt foarte dezamagit pt ca mi-a venit permisul de munca respins.Va intreb ce pot face pot sa trimit iar? Ma pot duce la jobcentre pt a obtine ajutoare? Sunt cu sotiasi cei doi copii de 2si 3 ani din 1noiembrie in Germania, avem drept de sedere avem o casa inchiriata (platesc 500EURO PE LUNA din banii cu care am venit din romania) mi qm facut un geverbe dar inca nu am gasit nimic de lucru (nici un ban castigat in Germania pana in prezent), am depus actele de alocatie pt copii dar inca nu mi a venit raspuns.Credeti ca ma incadrez la jobcentre la vre un ajutor? Va multumesc anticipat!

      4. Fara drept de munca nu puteti apela la serviciile jobcenter.
        In privinta permisului: care a fost motivul refuzului?

        In privinta alocatiei: alocatia nu se aproba pana nu aveti minim 6 luni de sedere sau macar unul din parinti sa fie angajat cu contract de munca.
        Succes!

      5. Va multumesc pt raspuns.Motivul refuzului a fost ca sunt nemti care pot lucra pe postul meu si sunt prioritari…Dar geverbele nu ma ajuta in nici un fel pt drepturile de aici (pt alocatie sau ajutoare)? Eu am venit in Germania special pt contractul asta care mi a fost refuzat dar…..va multumesc

      6. Buna ziua! V-as ruga sa-mi spuneti daca pot aplica la jobcenter avand gewerbe.mentionez faptul ca nu am realizat niciun venit.ma gandesc sa mai incerc sa depun din nou pt permis de munca si intre ttimp sa depun si la jobcenter.va multumesc !

  62. Buna seara,
    as putea sa gasesc undeva legea sau articolul unde scrie ca si cei care au gewerbe beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului si inca o intrebare de catre cine sunt platita daca nu pot merge pana la cea de-a saptea luna de sarcina (lucrez ca, curier si am pret fix la pachet, salariul difera de la o luna la alta). Multumesc.

    1. Lucrand cu Gewerbe nu va plateste nimeni perioada lipsa de la munca in cazul concediului de boala – singura modalitate prin care puteti primi ceva este daca in asigurarea de sanatate aveti prevazuta optiunea unei indemnizatii pentru zilele de boala (verificati aceste detalii cu asiguratorul, totul depinde de ce tip de asigurare ati facut).

      Daca aveti asigurare voluntara in sistemul public de sanatate primiti doar daca ati ales optiunea de plata de 15,5% din venituri (14,9% e contributia simpla, fara indemnizatie pentru zilele de boala).

      1. Buna seara! Imi puteti spune va rog daca pot sa obtin ajutoare de la jobcenter pe baza unui gewerbe? Actele mi le au primit, ma gandesc ca daca nu corespundeam nu mi primeau actele.poate e cineva in masura sa ma lamureasca….va multumesc mult

  63. Buna ziua.
    Vrem sa facem un copil aici in Germania (stam pana in 2015), sotul lucreaza la o firma cu contract. Eu nu lucrez, primesc ceva bani pentru cresterea copilului?
    Va multumesc.

    1. Dumneavoastra ati citit ceva din cate se tot scriu pe aici?
      Va rog parcurgeti informatiile deja prezente si apoi daca mai aveti nelamuriri va putem lamuri.
      Succes!

  64. Buna seara!
    Am si eu o intrebare in legatura cu Elterngeld. Daca am nascut in ianuarie, si actele le voi depune abia la sf lunii februarie, Elterngeld se va calcula de la data nasterii sau de la data la care eu am depus actele? Stiu ca Kindergeld se calc de la data nasterii bebelusului, dar pt Elterngeld am auzit 2 variante.
    Va multumesc!

    1. Dreptul la Elterngeld decurge de la nasterea copilului si pana la implinirea varstei de 1 an, se plateste doar dupa depunerea documentatiei, retroactiv pentru maxim 3 luni.

  65. buna seara! as vrea sa il incurajez pe stefan. eu si sotul meu suntem din luna ianuarie in germania. sotul a asteptat dreptul de lucru 6 luni si cand a venit i a venit negativ pe acelasi motiv ca nemtii sunt prioritari. apoi am angajat un avocat care ne a costat 100 euro si in 2 saptamani i a venit dreptul de lucru pozitiv. de pe 20 iunie lucreaza si e super ok. asa ca multa bafta stefane! nu renunta asa usor.

    1. Buna ziua! Multumesc mult Andreea..chiar aveam nevoie de asa raspuns.Te rog mult poate imi dai si mie mai multe detalii, un nr tel al avocatului nu stiu orice ce m-ar putea ajuta sa ies din chestia asta(suntem foarte dezorientati).Avocatul este roman sau neamt? Tu in ce O na stai in Germania? Noi suntem in Mönchengladbach Wanlo, daca stiti pe cineva in zona asta care m ar putea ajuta va rog lasa ti un raspuns.Va multumesc mult!

  66. buna stefan!
    am apelat la un avocat neamt. noi stam in Ottobeuren (Memmingen), cam la 100 km de Munchen.nu cunosc pe nimeni care sa locuiasca in zona ta. imi pare rau.am vazut mai sus ziceai de alocatia copiilor. primesti alocatie pt copii atunci cand primesti dreptul de munca ori tu ori sotia. multa bafta!

    1. Multumesc pt raspuns! Oricum o sa fac si eu contestatie pt permis.Maine ma duc si la jobcenter sa depun actele pt ajutor (incerc poate se aproba).Referitor la alocatie am depus actele , mi le au primit si dupa o saptamana qm primit prin posta ca trebuie sa trimit si dreptul de sedere.Am trimis si dreptul de sedere apoi mi au zis ca e ok si sa astept ca mi vine raspuns prin posta, dar nu mi a venit nici acum dupa aproape 6saptamani.Nu mi au cerut permisul de munca sau altceva.Mai asteptam….va mulțumesc

      1. Nu am trimis formularele europene (banuiesc ca sunt E 45 nu sunt sigur ….am citit de ele aici pe site) nu mi a cerut nimeni asa ceva.Ce relevanta au? Va multumesc!

      2. Atunci nu vi se va aproba alocatia – formularele sunt E401 si E411.
        Cititi articolele dedicate pe site pentru a va face o idee care este procedura de aplicare si care sunt documentele necesare.

      3. Va multumesc pt raspuns! Nu vreau sa ma intelegeti gresit(nu va contrazic, nu sunt in masura ca nu cunosc legile) dar vreau sa va spun ca pana sa vin in Germania am lucrat un an in Italia(am fost tot la fel cu sotia si copiii) am beneficiat de alocatia copiilor fara nici un formular european.Sunt alte legi pt Germania? Va multumesc!

      4. Exista un regulament european in acest sens, depinde cat de bine este implementat de fiecare tara in parte.
        Unul din rolurile formularelor Europene este determinarea cuantumului prestatiei sociale din statul de resedinta pentru a determina situatia mai favorabila: ex. indemnizatia de maternitate + alocatia unui copil in Romania, sa zicem 1000 Ron + 200 ROn – ~300 de Euro – este mai favorabila decat alocatia in cuantum de 184 de Euro din Germania.
        Alt rol al acestor formulare este de evitare a incasarii alocatiei simultan din mai multe state.

      5. Buna ziua! Revin si eu cu o intrebare pt permisul de munca.Am gasit un avocat in Frankfurt care mi a garantat 100% ca poate sa imi ia permisul de munca(asta dupa ce mi a venit respins pe motiv ca aunt nemti care pot ocupa postul pt care am depus eu).Mi a cerut595 EUR, 300 inainte si restul dupa ce imi vine permisul de munca.Credeti ca e țeapă? ! Ce sfat dați? Va multumesc mult!

      6. Buna ziua! Azi am primit alocatia copiilor chiar retroactiv din luna noiembrie(data de cand am mutatie in Germania).Nu mi au trebuit nici formularele europene, nu avem nici 6luni de cand suntem in Germania, nu avem permis de munca, am mentionat toate astea pt a informa corect toți romanii care se lovesc de asta si sunt descurajati(voluntar sau involuntar).Va multumesc totusi pt raspunsurile primite

      7. Pariu ca ati completat gresit formularele de aplicare. Nimeni nu a fost informat gresit asupra procedurii aici, printre singurii ce au gresit va numarati si dumneavoastra.
        Va asteapta o surpriza in momentul cand veti fi descoperit ca luati alocatia si din Romania.

        Conditia acordarii alocatiei este sa fiti sub incidenta legii impozitului pe venit in Germania, obligatiile fiscale pentru impozitul pe venit sa le aveti in Germania. Asta se realizeaza fie ca salariat fie dupa 183 de zile de sedere cand are loc mutarea domiciliului fiscal.
        Succes!

  67. Buna ziua,
    Am incercat sa completez formularul pentru Elterngeld pentru copiii nascuti dupa 01.01.2013, dar nu reusesc sa inteleg chiar tot. Exista posibilitatea sa atasati cumva un exemplu de Kindergeldantrag si Elterngeldantrag completat ? Cu Popescu Ixulescu, doar orientativ. Ar fi de mare ajutor si cred ca nu numai mie. Va multumesc!

    1. E destul de greu de realizat acest lucru deoarece fiecare caz e particular, functie de situatia fiecarei familii in parte.
      In plus, necesita un volum foarte mare de lucru si nu cred ca e cineva dispus sa faca asta pro bono. Dar cu siguranta va fi unul din serviciile viitoarei societati Consgerom.
      Dar puteti intreba aici nelamuririle la diferite puncte si puteti primi un raspuns.

  68. buna ziua….
    stiti cumva daca dupa nastere primind bani de la stat (520 euro) se poate lucra si Haushilfe fara sa pierd bani de la stat???

  69. nu cred pe fluturas scrie Mutterschütz …. sa va explic am nascut in 08 ianuarie 2013 am inteles ca primele 3 luni sunt platita de angajator,oricum pana in prezent nu au venit actele de la Aok ca, sa merg sa le depun la Hessichesamt. Daca ar fi cu titlu de Eltergeld as avea voie sa lucrez???
    va multumesc foarte mult pentru ajutor, sa va dea Dumnezeu tot ce va doriti pe lumea asta ca mult bine faceti…

    1. In perioada de mutterschutz nu aveti voie sa lucrati, prin lege sunt definite minim 8 saptamani dupa nastere de repaos pentru proaspata mama (timp in care va primiti salarul integral 100%).

      Iar daca lucrati in timpul Elternzeit-ului, cuantumul Elterngeld va fi diminuat, functie de castigurile suplimentare.
      Succes!

  70. va rog mult daca puteti sa ma lamuriti in problema mea,fetita mea de un an si doua luni este cetatean german dar locuieste cu mn in Romania, vroiam s a stiu daca are drept de alocatie din partea statului German, mentionez ca eu sant romanca insa fetita si tatal sau sant nemti dar nici eu nici tatal nu locuim in Germania. multumesc

  71. Va rog frumos sa imi raspundeti si mie la o intrebare. Copilul meu este nascut aici in germania si deastfel inregistrat si in romania,are pasaport romanesc.poate beneficia si de alocatia din romania?

  72. Buna ziua,
    Sunt insarcinata intr-o luna, lucrez pe 450 Basis de 7-8 luni, sotul meu lucreaza de 2 ani aici in Germania. Intrebarea mea este daca fac ceva gresit daca imi dau demisia ? Pierd alte avantaje sau Elterngeld?
    Multumsc mult,
    Irina

    1. Elterngeld-ul este in cuantum egal cu 65-67% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii, dar minim 300 de Euro. Nu va afecteaza demisia in aceasta privinta, doar sa aveti grija cu asigurarea medicala.

  73. in legatura cu alocatia pentru copilul Irinei. Copilul poate beneficia de alocatia din Romania dar ii scade din cea din Germania si e tot aia. Eu am copilul in Germania de un an si luam alocatie pentru el 174 euro aici si 10 euro in Romania. in Romania i-am facut un card in care se vireaza lunar alocatia 42 lei.

  74. Buna,as vrea sa las si eu un comentariu poate va fi de folos cuiva…Am venit cu sotul meu in Germania exact in urma cu an,pt ca sora mea i-a gasit de lucru sotului meu la hotelul la care lucra ea..zis si facut,l-au luat in proba de lucru (cum se mai face si acum,cred)pt 6 luni,cu norma intreaga.Intre timp am gasit si eu un minijob cu 11 ore pe saptamana(in acte),dar de fapt eu lucrez,cel putin pe timpul verii,cam 6,7 ore pe zi,zilnic.Asadar,dupa ce am gasit si o locuinta,ne-am anmelduit la primarie,ne-am adus si fetita de doi ani jumate..dupa cateva zile dupa ce am adus-o am sunat la famillienkasse si am spus ca sunem veniti din Ro,lucram si locuim in Ge,si avem un minor in intretinere.Ne-au venit actele pt completare cu datele noastre,le-am trimis innapoi cu o copie dupa certificatul de nastere al fetitei si anmeldungul de la primarie.Dupa vreo 2 sapt ne-a mai cerut sa specificam de unde a luat inainte fetita alocatie,si copie dupa Auslanderbehorde,al fiecaruia si nr de autentificare al sotului,primind alocatia in contul lui…zis si facut..deci am sunat in mai iar in august am primit alocatia retroactiv fara vreun formular european.Mai mentionez ca la cea din Ro de 42 de lei am renuntat cand mi-a venit confirmarea ca o voi primii pe cea de aici.La fel cand ne-am facut asigurare la AOKn-am avut nevoie de nici un document european sau din Ro,ci doar am spus unde si ce asigurare am avut innainte..Dreptul de munca dupa 6 luni l-am primit foarte usor,eu,ca la sotul a durat mai mult,adica vreo 3 luni din cauza sefului care nu a avut de lucru si nu i-a trimis actele mai repede.Fetita merge la gradinita,am platit lunar pt ea,iar in decembrie i-am bagat actele pt a primi ajutor de a nu mai platii noi gradinita,nelucrand vreo trei luni nici unul,sotul lucreaza din ianuarie,am trimis si hartii cu salariul ce il primeste,precum si hartii completate de gazda noastra la care stam in chirie,iar dupa trei luni,mai exact azi am primit raspuns afirmativ cum ca nu mai trebuie sa platim pt gradi.Am facut hartii si pt Wohngeld dar inca nu am primit un raspuns.Ceea ce nu stiu e,daca dupa ce ma voi angaja cu minijob,vom mai avea facilitatea asta,de a nu mai platii pt gradinita.A..si inca ceva..pt cei care veniti aici,si lucrati cu norma intreaga,in proba de lucru,iar dupa 6 luni vreti somaj,se poate daca completati niste hartii, pe care le primiti de la Arbeitsamt,in Ro,la ultimul loc de munca…noi am renuntat la asta pt ca mai era vreo luna pana cand il luau innapoi pe sotul meu la lucru…si pt somaj nu va cere dreptul de munca.Sper ca am fost cu ceva de folos,poate ca in alte landuri e diferit,noi stam in zona bayernului…

  75. referitor la ce povestea Maria mai sus.
    Eu am lucrat 6 luni si inainte sa imi expire alea 6 luni seful a aflat ca sunt insarcinata si mi a incetat contractul, am fost la Arbeitsamt si am intrebat de somaj si mi au zis ca trebuie sa lucrez un an intreg pentru a aobtine somaj.acum sunt insarcinata in 6 luni si stau acasa fara nici un ban, ca nu ma primeste nimeni la lucru insarcinata fiind. Am inteles ca dupa ce nasc pot obtine cei 300 euro plus alocatia copilului. intrebarea mea este daca o sa primesc acesti bani, o sa pot sa si lucrez 450 basis?

    1. In primul rand trebuie sa aveti grija de asigurarea medicala in conditiile in care nu lucrati, fara va trebui sa suportati costurile nasterii, deloc de neglijat.
      In timpul perioadei de Elterngeld puteti lucra part time dar in afara perioadei Muttershutz – perioada de repaos obligatorie, din ratiuni medicale. Daca lucrati dupa aceasta perioada atunci cuantumul Elterngeldului se diminueaza, functie de veniturile suplimentare realizate.

    2. da,si noi stiam ca trebuie sa ai minim un an lucrat in Germania,dar de la Arbeitsamt ne-au spus ca la aceste 6 luni lucrate aici se poate adauga si perioada de lucru din Romania,fiind in U.E..si acum avem hartiile acasa ca nu le-am folosit…dar toate astea nu se aplica daca aici ati avut un minijob..cat de adevarat este,nu stiu, dar noua asa ni s-a spus…Si inca ceva,pt ceva ajutoare pt nastere puteti incerca la diferite fundatii Profamilia,Caritas..si din cate stiu eu,daca v-a dat afara pe motiv ca sunteti insarcinata e ilegal,la fundatiile de mai sus puteti fi ajutata de un avocat care v-ar ajuta in privinta asta..succes

      1. Nu, intrebam pe dna Andreea ce fel de contract a avut? – perioada determinata, nedeterminata. Exista o sansa sa fi fost concediata ilegal si atunci isi poate recapata drepturile in instanta.

  76. sotul lucreaza si sunt coasigurat. nu cred sa am probleme. ca a mai nascut o prietena acum o luna, in aceeasi situatie si nu a platit nimic.
    in perioada de Mutterschutz pot beneficia de ceva bani? sau dupa aceasta perioada? am inteles ca e sase saptamani. in ultimele 12 luni am lucrat 6 , se i au in calcul? adica se mai adauga ceva la cei 300 euro?

    1. Daca sunteti coasigurata e bine, in prima postare nu ati mentionat ca sotul lucreaza si sunteti coasigurata, doar ati mentionat ca nu mai lucrati, de aceea v-am atras atentia asupra asigurarii medicale.
      In perioada de Mutterschutz se primeste salarul integral – parte platit de angajator, parte de casa de asigurari.
      Dar cum dumneavoastra nu lucrati, nu puteti beneficia de Mutterschutz, pentru dumneavoastra e doar perioada in care nu puteti lucra. De Elterngeld puteti beneficia din prima zi, timp de 12 luni.

    2. Buna, Andreea http://www.mutterschaftsgeld.de/Eingangsseite.htm. Descarca Antrag auf Mutterschaftsgeld als PDF-Datei, completeaza si impreuna cu Bescheinigung über den mutmaßlichen entbindungstermin (adeverinta ce o primesti de la ginecologul tau) trimite cu 7 saptamani inainte de nastere la Bundesversicherungsamt – Mutterschaftsgeldstelle –
      Friedrich-Ebert-Allee 38 ,53113 Bonn. Succes.

  77. Pt cele ce lucreaza plateste Casa de sanatate si angajatorul. Pt cele ce nu lucreaza si sunt asigurate dupa sot plateste Bundesversicherungamt Bonn o singura data 210 euro.

    1. In Merkblatt-ul chiar de pe site-ul al carui link l-ati postat se mentioneaza clar ca nu se acorda pentru femeile ce nu lucreaza – Hausfrauen.
      Detinerea asigurarii medicale e doar una din conditii, nu si suficienta (se acopera cazurile de mini-job in care mama este coasigurata pe asigurarea sotului).

  78. domnul Iulian deci ce sa inteleg? ca dupa ce nasc e perioada de Mutterschutz 6 saptamani in care puteam lua inca ceva bani pe langa alea 300 euro? daca nu lucrez inseamna ca pot lua aia 300 euro si in aceasta perioada de Mutterschutz sau nu?
    Multumesc mult pentru ajutor.

    1. Nu, daca lucrati aveati salarul intreg in perioada de Mutterschutz apoi luati doar Elterngeld (65-67% din media venitului net pe ultimele 12 luni, minim 300 de Euro). Nelucrand intrati direct in Elternzeit & Elterngeld.
      Mutterschutz-ul este pentru mame deoarece sunt dese cazurile in care tatal este cel ce beneficiaza de Elternzeit si Elterngeld.
      Succes!

    1. Elternzeit este perioada de maternitate – ingrijire a copilului pana la implinirea varstei de 1 an. Banii primiti in aceasta perioada poarta denumirea de Elterngeld.

  79. Buna seara. As avea si eu cateva intrebari la care nu m gasit raspunsuri concrete. Sunt in Germania impreuna cu sotul meu de 3 ani de zile aproape ( anul asta in iulie facem 3 ani) avem dreptul de sedere eu am de 1 an si 3 luni dreptul de munca nelimitat iar sotul meu in iulie face si el un an de cand are dreptul de munca.Peste o luna vom fi parinti. Am lucrat impreuna la acelasi restaurant. Momentan eu sunt in concediu de pe data de 28 intru in mutterschutz. Stiu doar ca voi primi 6 saptamani inainte si 8 saptmani dupa nastere salarul intreg casa de asigurari imi plateste 13 euro pe zi iar restul pana la salarul care il am trebuie sa puna seful meu. Nu prea am inteles dupa astea 14 saptamani cum stau lucrurile. Cat timp pot sa stau acasa pentru cresterea copilului? Doar 12 luni? Nu se poate prelungi ? Daca da cine ar trebui sa plateasca? De la ce varsta poti inscrie copilul la gradinita ? Noi locuim in zona Baden-Württemberg.. Copilul daca se naste ce cetatenie o sa aiba chiar daca nu am 8 ani de sedere in Germania? O sa trebuiasca sa ii fac certificat si pasaport roman? Pentru certificat si pasaport trebuie sa merg la consulat? fiind mai aproape cel din Strasbourg as putea face aceste documente acolo? Am citit ceva despre pensii pentru indemnizatia de crestere despre ce e mai exact vorba ca nu prea am inteles. Va multumesc frumos astept cu nerabdare sa imi raspundeti.

    1. – dupa perioada de Mutterschutz, aveti, dumneavoastra si sotul, sa intrati in perioada de Elternzeit: 12 + 2 luni, perioadele se pot combina intre parinti, minim 2 luni pentru un parinte.
      – perioada de Elternzeit pentru un singur parinte este de maxim 12 luni dar nu se poate prelungi
      – copilul poate incepe gradinita la varsta de 3 ani
      – copilul va avea cetatenia romana
      – avand cetatenia romana, va trebui sa faceti transcrierea nasterii in registrele de stare civila romanesti (obtinere certificat de nastere romanesc) si va avea nevoie de un document de calatorie, pentru a putea parasi teritoriul tarii – pasaport
      – actele de stare civila le puteti face la ambasada/consulat sau in tara. Daca mergeti in tara impreuna cu copilul aveti nevoie de titlu de calatorie – de la consulat – urmand a face in tara demersurile pentru transcrierea nasterii si obtinere pasaport
      – trebuie sa contactati consulatul din Strasbourg sa ii intrebati daca puteti face actele la ei, daca da, la depunerea actelor pentru pasaport va trebui sa mergeti impreuna cu sotul dar fara copil – nu are inca document de calatorie si nu poate parasi teritoriul tarii – nu va lasati indusi in eroare de faptul ca nu exista control vamal la granita, consecintele sunt destul de neplacute daca sunteti depistati.
      – pentru Kindererziehungszeit – plata contributiei la pensie – cititi articolul de pe site – https://consilierjuridicgermanoroman.com/2012/07/27/copilul-tau-in-germania/ – sectiunea 3.d. Asigurarea de pensie pentru creşterea copiilor – Rentenversicherungspflicht wegen Kindererziehung – pana la varsta de 3 ani (in anumite conditii pana la 10 ani) atat timp cat unul din parinti nu lucreaza, avand in grija copilul, poate beneficia de plata contributiei la fondul de pensii (nu se primesc bani efectiv in mana, se platesc in contul contributiilor sociale de pensii) pentru un salar echivalent cu media anuala a veniturilor tuturor asiguratilor din sistem – in 2012 cuantumul contributiei la pensie s-a platit considerand media veniturilor brute de 2700 de Euro.
      Succes!

  80. Pentru aAndreea din Ottobeuren: as avea o intrebare pentru tine referitoare la gradinite pentru ca urmeaza sa ne mutam in Ottobeuren. Ai cumva o adresa de mail? Multumesc! (Ramona)

  81. Am o intrebare si v-as ruga frumos daca este posibil sa imi si raspundeti! Vreau sa stiu daca sotul meu ar avea dreptul sa ia indemnizatia atunci cand nasc ,avand in vedere ca lucreaza.eu as vrea dupa nastere sa ramana el cu copilul si eu sa imi continui activitatea la gradinita unde lucrez.este posibil? Adica poate el ca si tata sa ia indemnizatia?

  82. Ce este de fapt Landeserziehungsgeld si in ce conditii poate primi un copil acest ajutor? Va multumesc!

    1. Landeserziehunsgeld:
      – pana la 205 Euro pentru primii 2 copii
      – pana la 240 Euro incepand cu al treilea copil
      – se acorda incepand cu luna a 15-a (13-a pentru parinti singuri)
      – limitele de venit pentru acordare: 25.000 Euro net (22.000 Euro net pentru parinti singuri) – suma se reduce cu cate venitul este mai mare
      – nu se pot cumula cu beneficii din SGB II (Arbeitslosengeld II, Hartz IV), SGB XII (Sozialhilfe) sau Kinderzuschlag.
      – conditie de acordare o reprezinta dovada examinarii medicale U6 si U7, facute in limitele de toleranta (nerespectarea termenului duce la pierderea dreptului de a beneficia de acest ajutor)

      In unele landuri de ceva timp acest ajutor nu se mai acorda.

      1. buna ziua,
        eu stiam asa…
        pt primul copil se acorda 150 de euro timp de 6 luni
        pt al doilea 200 de euro 1 an
        pt al treilea 300 de euro 1an

  83. Deci va rog frumos sa ma ajutati! Sa va explic! Deci copilul nu are tata in acte deci statul imi acorda 135 € si alocatia 185€! Lucrez la o gradinita 4 ore pe zi cu acte in regula bineinteles! Vreau sa stiu daca pot beneficia si eu de acest ajutor? Va multumesc anticipat pt raspuns!

    1. In primul rand trebuie sa vedeti daca in landul in care locuiti se mai acorda, daca respectati conditiile de aplicare (venitul si cumularea altor ajutoare sociale).
      Dar daca trimiteti cererea, oricum ar fi, nu aveti nimic de pierdut.
      Succes!

  84. Sa specific ceva ,copilul are 3ani ! Sunt mama singura! Si nu prea stiu ce drepturi avem noi femeile care nu avem nici un sprijin! Va multumesc oricum domnile iulian ! Dumnezeu sa va ajute in cea ce va propuneti! Sunteti un dragut!

  85. Bnuna ziua ,in primul rand multumesc lui Dumnezeu ca am dat de dumneavoastra si ca existati,fiti binecuvantati de Dumnezeu
    ,sotul meu lucreaza in Germania de mai mult timp adica din 2010 dar in aceasta perioada a mai fost si in Romania deci nu a fost tot timpul aici in Germania ,dar din 4 04.2012. este inregistrat cu casa si geverbe ,as vrea sa stiu daca am dreptul sa primesc alocatia copiilor din urma de cand sotul meu este in Germania ,mentionez ca am 4 copii si acum din 4.02.2013suntem cu toti inpreuna in Germania.daca raspunsul este ‘da’ ,ce acte imi trebuie sa dovedesc ca sotul meu este de atat timp aici , celelalte acte le am .
    va multumesc

  86. buna seara! va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
    am o prietena in Romania care a facut fel de fel de teste si nu mai are incredere in doctorii de acolo. ar vrea sa vina in Germania sa faca niste teste. Si a facut card de asigurare european. Credeti ca il recunosc doctorii de aici? daca nu , credeti ca poate sa faca analize aici si sa si le plateasca?

    1. Cardul european de asigurari poate folosi doar in caz de urgente, in cazul prietenei dumneavoastra nu este de niciun folos.
      Desigur isi va putea face orice analiza doreste insa trebuie sa stiti ca preturile sunt destul de piperate, cel putin comparativ cu Romania.
      Succes!

  87. Buna seara dl. Iulian
    Desi trebuie sa va spun ca am petrecut ceva timp pe acest site, nu am gasit raspunsul la o situatie cu care urmeaza sa ma confrunt, asa ca o sa incerc sa il obtin pe aceasta cale..
    Eu locuiesc de un an si jumatate in Germania ( Hamburg ), m-am casatorit acum 4 luni, iar sotia mea locuieste in Romania si este insarcinata. La nasterea copilului, intentionez sa intru in concediu de ingrijire al copilului ( elternzeit) , insa cel mai probabil, voi petrece majoritatea acestui timp in Romania alaturi de sotie si copil. Intentionez sa imi pastrez anmeldungul in Germania, deoarece la sfasitul acestei perioade ( 6 luni sau 1 an, nu m-am decis inca ) intentionez sa ma intorc in Germania.
    Desi atat mama cat si copilul vor locui in Romania, este cumva nevoie sa le fac anmeldung vreunuia dintre ei in Germania, pentru a demonstra ca locuim impreuna ?
    Noi vom locui oricum impreuna ( dar in Romania ), insa ma intrebam daca totusi exista vreun impediment legal pentru a incasa acest ‘elterngeld’, atata vreme cat anmeldungul meu este in continuare in Germania ?
    Va multumesc anticipat,
    MariusS

    1. Nu exista restrictie privind domiciliul dar in schimb va vor trebui documente suplimentare (dovada ca sotia nu beneficiaza in Romania de concediu de maternitate – daca sotia are deja concediu in Romania nu veti putea beneficia in Germania decat de maxim 2 luni).
      Daca nu va pastrati anmeldungul in Germania in timpul concediului, automat pierdeti si dreptul la orice fel de beneficiu de Elternzeit/Elterngeld.
      Succes!

  88. Buna ziua, am citit multe comentarii dar ceva nu am inteles. Cum se acorda cei 300 euro, Elterngeld? Eu nu lucrez. Am auzit de la alte persoane ca primesti 300 euro pana la un anumit nivel de salariu net apoi cu cat salariul creste si cei 300 de euro scad. Va rog sa ma lamuriti. Primesc alocatia de 184 de euro si dupa ce ma intorc in Romania( stam in Germania doar pana in iunie 2015).
    Multumesc.

    1. Daca parasiti Germania atunci nu mai aveti dreptul la Kindergeld – alocatie – aveti obligatia de a anunta autoritatile despre schimbarile intervenite, veti vedea obligatiile pe decizia de kindergeld.

      Elterngeld-ul se platest in cuantum de 65-67% (functie de nivelul venitului) din media venitului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 de Euro si maxim 1800 pe luna.
      deci daca nu ati lucrat deloc primiti cuantumul minim de 300 de Euro timp de 12 luni. Daca in perioada de Elternzeit decideti sa lucrati (aveti drept de lucru cu norma partiala) atunci cei 300 de euro se dimineaza functie de veniturile realizate (exista formule de calcul functie de venitul salarial realizat).
      Succes!

  89. buna ziua!
    ma confrunt cu o problema la care va cer un raspuns.
    sunt insarcinata si mai am 7 saptamani pana nasc. in ultimul an am lucrat 6 luni si am avut asigurare de sanatate. acum am asigurare dupa sot, ca el lucreaza. Credeti ca pot beneficia de Mutterschutz? adica primesc ceva bani de la AOK pentru alea 6 saptamani inainte de nastere si 8 saptamani dupa nastere?

    1. Banii acordati corespunzator perioadei de Mutterschutz poarta denumirea de Mutterschaftsgeld si se acorda in mod normal mamelor angajate, casa de asigurari platind 13 euro/zi iar angajatorul diferenta pana la salarul integral avut.
      Dumneavoastra nu mai lucrati dar in acest caz, in care relatiile de munca au incetat in timpul sarcinii, aceasta facilitate – efectiv banii – sunt acordati direct de Bundesversicherungsamt
      – Mutterschaftsgeldstell. Aceeasi facilitate se acorda si mamelor a caror angajatori au intrat in insolventa in aceasta perioada.

      PS: aplicatia nu o faceti la AOK ci la Bundesversicherungsamt, ei decid acordarea sumelor.
      Succes!

  90. Buna ziua!

    Sunt insarcinata in 3 luni si sunt in perioada de proba la locul de munca. De fapt, contractul meu este nedeterminat, dar cu perioada de proba de 6 luni.

    Va rog sa ma lamuriti cu raspunsuri la cateva intrebari:

    -dupa ce imi anunt angajatorul de sarcina, sunt protejata de lege impotriva concedierii in perioada de proba?

    -daca angajatorul decide sa termine colaborarea cu mine la 6 luni, pot sa primesc ajutor de somaj? (mentionez ca inainte de acest loc de munca, am lucrat ca pfa si doar 3 luni pe contract)

    -In cazul in care primul ajutor de somaj, mai primesc Elterngeld?

    Va multumesc!

    1. Daca aveti contract nedeterminat, este interzis angajatorului sa va concedieze in timpul sarcinii si 4 luni efectiv dupa nastere.

      § 9 des Mutterschutzgesetzes:

      (1) Die Kündigung gegenüber einer Frau während der Schwangerschaft und bis zum Ablauf von vier Monaten nach der Entbindung ist unzulässig, wenn dem Arbeitgeber zur Zeit der Kündigung die Schwangerschaft oder Entbindung bekannt war oder innerhalb zweier Wochen nach Zugang der Kündigung mitgeteilt wird; das Überschreiten dieser Frist ist unschädlich, wenn es auf einem von der Frau nicht zu vertretenden Grund beruht und die Mitteilung unverzüglich nachgeholt wird.

      Legea nu face diferenta intre a fi sau nu in perioada de proba, protectia angajatei insarcinate curge astfel si in perioada de proba. Conditia principala este ca angajatorul sa fie notificat, de preferat in scris, anterior deciziei de concediere (Kundigung) sau intr-o perioada de maxim 2 saptamani de la primirea deciziei de concediere (in timpul perioadei de preaviz).

      – angajatorul nu va poate concedia. Dar daca renuntati dumneavoastra nu primiti ajutor de somaj. Ajutorul de somaj se primeste dupa 12 luni minim lucrate in ultimele 24.
      – primiti Elterngeld, cuantumul este de 65-67% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 de euro, nu se iau in calcul ajutoarele sociale.

      Daca intampinati probleme cu angajatorul prima destinatie a dumneavoastra este un avocat bun.
      Succes!

      1. Merita precizat, pentru cei interesati, ca toate cele mentionate mai sus nu se aplica in cazul contractelor pe perioada determinata, contractul nu este incheiat de angajator ci expira efectiv termenul contractual, nu are loc efectiv concedierea, angajatorul nu poate fi obligat la prelungirea fortata a contractului.

      2. Buna,

        inteleg ca exista riscul ca dupa 4 luni de la nasterea copilului, in conditiile in care mama se afla in elternzeit, sa fie totusi concediata?
        sau daca aceasta se afla in elternzeit se afla totusi sub Mutterschutz care nu ii permite angajatorului sa o concedieze?
        Multumes

      3. In perioada de Elternzeit nu se poate desface contractul de munca, doar in cazuri exceptionale (ex. faliment) si doar cu anumite aprobari de la diferite autoritati cu responsabilitati in domeniu.
        Dupa revenirea la munca din Elternzeit exista o protectie de 3 luni.

  91. buna ziua,
    am auzit de o noua lege si anume dupa acordarea entergendului si landeserziehungsgeldului se mai acorda ceva un an de zile respectiv de la 2 pana la 3 ani in conditiile in care mama nu incepe munca.stie cineva ceva de noua lege?

    1. Mai exista Betreeungsgeld – bani pentru ingrijirea copilului ce nu face parte dintr-un sistem de educatie finantat public (crese) – de la 15 luni la 36 de luni (varsta copilului), lunar 100 Euro, din August 2014 150Euro (dar se acorda independent de faptul daca parintii lucreaza sau nu, indiferent de venitul realizat).
      Pentru mamele ce nu sunt incadrate in munca dupa nasterea copilului exista posibilitatea de a solicita plata contributiei la sistemul de pensii – pana la varsta copilului de 3 ani – aici nu se primesc bani fizic, se plateste contributia la fondul de pensie.
      Cam atat, alte drepturi nu sunt speciale pentru mame.

    2. buna ziua,
      in cazul in care copilul benficieaza de landeserziehungsgeld mai poate primi totodata si Betreeungsgeld?
      multumsc anticipat

  92. multumesc mult pt raspuns
    stiti cumva de unde trb sa iau cererea,cumva tot de acolo de unde am luat pt entergeld?

    1. In general online gasiti toate cererile.
      Dar Betreuungsgeld este o prevedere noua, aplicabila abia din octombrie 2013 si doar pentru copiii nascuti dupa 1 august 2012.

  93. sint venita de doua luni in Germania ,sotul meu lucreaza de cinci luni aici cu acte in regula ,numai ca lucreaza ca Selbstandig ,peste doua saptamniini sint programata sa nasc ,nu stiu nimik despre situatia din Germania ,sint asigurata la AOK,Care sint conditiile si ce trebuie sa fac inainte si dupa nastere cu privire la indatoririle si facilitatile pe care le am(medic de familie ,suport financiar ,cetatenie copilului)
    Nu am lucrat deloc aici si ce alocatie voi primi la copil,si ajutor social.

  94. Buna ziua,

    Daca primesc Elterngeld, si dau copilul la cresa la varsta de 8 luni, pentru a continua un curs de limba germana, mai primesc banii si in cele 4 luni ramase?
    Va multumesc!

  95. Salut sintem de un an in Germania ,si copii nostri sint in Rominia ,in august ii aducem in Germana,sttul german ne va da indemnuzatii la copii chiar daca nu sint aici nascuti?Multumesc

  96. sint venita de doua luni in Germania ,sotul meu lucreaza de cinci luni aici cu acte in regula ,numai ca lucreaza ca Selbstandig ,peste doua saptamniini sint programata sa nasc ,nu stiu nimik despre situatia din Germania ,sint asigurata la AOK,Care sint conditiile si ce trebuie sa fac inainte si dupa nastere cu privire la indatoririle si facilitatile pe care le am(medic de familie ,suport financiar ,cetatenie copilului)
    Nu am lucrat deloc aici si ce alocatie voi primi la copil,si ajutor social.

  97. nU NU AM CERUT INCA CA MI SA SPUS CA CIND II VOM ADUCE AICI IN GERMANIA O SA FIE MAI USOR PENTR NOI SA BAGAM ACTEL PENTR COPII DEOARECE O SA FIE INREGISTRATI AICI SI NO SA MAI TREBUIASCA SA TIMEATA ACTELE IN ROMINIA SI DE AIA O SABAGAM ACTLE DIN ZIUA IND II VOM ADCE PE COPII IN GERMANIA ,PINA LA CE VIRSTA VOR PRIMI COPII ALOCATIA?MULTUMESC FRUMOS

    1. Oricum ar fi aveti nevoie de formularele europene, fara nu veti primi alocatia.
      Alocatia se plateste pana la 18 ani sau pana 25 de ani daca urmeaza o forma de invatamant.

    2. nU NU AM CERUT INCA CA MI SA SPUS CA CIND….SA BAGAM ACTEL…SI DE AIA O SABAGAM ACTLE DIN ZIUA IND II VOM ADCE PE… actili sabagati siporma vini banii

  98. DAR DACA NU AM NASCUT COPII IN GERMANIA BENFICIEZ DE BANII ASTEA ELTERNGELD SAU PRIMESC DOAR MAMELE CARE NASC IN GERMANIA?

    1. Beneficiati chiar daca nu ati nascut sau nu ati lucrat in Germania de cuantumul minim de 300 de Euro pe luna, pana la implinirea varstei de 12 luni a copilului. Celalalt parinte poate de asemenea solicita 2 luni sau perioadele se pot combina intre parinti (alegerea e functie de parintele care lucreaza). Puteti solicita in plus plata contributiei la fondul de pensii, pana la implinirea varstei de 3 ani.
      Succes!

  99. Ce acte trebuie si unde trebuie depuse pentru obtinerea indemnizatiei si a alocatiei in Germania??? multumim

  100. buna ziua…as vrea sa stiu ce ajutor pot primi pt mine si pt fata mea de 2 ani daca venim luna viitoare in Germania..sotul va lucra sezonier pe 6 luni cu salaruiul in jur de 1000 de euro netto pana in ianuarie cand isi va cauta ceva nelimitat…eu vreau sa ma inscriu la un kurs de integrare…imi puteti spune daca pot primi ceva ajutor pt mine si fetita in acest caz?..unde trebuie sa mergem sa depunem actele?..fata poate lua acei 184 de euro?..va multumim..

    1. nu aveti dreptul la nici un fel de ajutor social , contractul sezonier nu iti da prea multe drepturi .sunteti inconstienta sa veniti cu un copil mic si sa traiti 3 persoane cu 1000 euro si mai vreti si ajutor social si kurs…si … intai asteptati sa isi faca sotul o situatie stabila si clara .

      1. buna Cristian…Sunt Nicoleta_C,multumesc de raspuns..e vorba de sora meairina S,(a trimis intreb de la mn de pe mail)..deci ei oricum o sa vina amandoi aici sa locuiasca la noi,nu mai au de munca in tara,cine sa-i tina cu fata,ce sa manance…ea se referea daca primeste Kindergeld,sau alt ajutor de la stat,avand in vedere contractului lui,sau se da doar daca munceste nelimitat…banii de integrationkurs i-a strans deja,i are,chiria o platim noi pana se stabilesc si ei,deci nu e o problema…asta e singura intrebare daca poate primi ceva ajutor pt ea si fetita,sau abia la anul cand vor fii angajati……multumesc

  101. Buna ziua ,

    am si eu o intrebare,daca am contract limitat pe un an de zile si in aceasta perioada raman insarcinata, dupa nastere beneficiez de ajutorul pentru cresterea copilului de 300 de euro sau procentajul de 67 % din salarul pe care l-am avut ?

      1. beneficiez de 67% din venitul mediu pe ultimele 12 luni chiar daca in periaoda de 12 luni de concediu pentru cresterea copilului contractul de munca imi expira?

      2. Din media venitului net mai exact, minim 300 de euro, maxim 1800, pentru lunile nelucrate luati 0 in calculul mediei.
        Succes!

  102. BUNA.am si eu o intrebare.in ce conditii se poate obtine Wohngeld??? si ce acte tresa faci si unde se depun???? daca,stie cineva … multumesc anticipat

    1. la JobCenter in cazul in care lucrezi si nu ai venit suficient iti va cere acte precum ca lucrezi,in principiu va fi o groaza de hartogarie si umblatura ptr ca in fiecare Luna vei duce fluturasu de salariu..

  103. buna ziua..mai am nevoie de un raspuns va rog din suflet..in septembrie imi voi duce bebelasul la kinderkrippe,va avea 8 luni atunci,dar de muncit nu o sa muncesc pana la sf lui dec,inceputul lunii ianuarie…avand in vedere si perioada lui de acomodare,trebuie sa o luam incet,incet….crede-ti ca o sa-mi taie din elterngeld in acest timp,sau doar cand ma voi duce la lucru..?.acest elterngeld este valabil pana face bebelasul 12 luni,adica in 24 ianuarie,daca depune si tata cerere pt inca 2 luni este obligat sa stea acasa,sau poate merge in continuare la servici…?….va multumesc din suflet,specific ca de data asta este vb despre mine,Nicoleta,Nurnberg

  104. as avea si eu o nelamurire… daca am un Elterngeld in valoare de 574 + alocati 184 si as vrea sa incep munca (copilul are deja 5 luni) Haushilfe mi ar taia din Elterngeld??? si trebuie probabil sa ma duc si sa anunt?? nu am nici o Idee daca m ar putea cineva lamuri… va multumesc anticipat…

  105. Buna ziua,
    Locuim in Germania din toamna anului 2009, pana in 2011 am studiat in cadrul unei scoli private, facand un program de master iar din Noiembrie am devenit părinți de gemeni. Menționez ca soțul meu lucrează din Septembrie 2011, iar in luna Iulie va intra pentru doua luni in elternzeit. De doua zile ni s-a comunicat faptul ca este foarte probabil ca începând cu luna Septembrie soțul meu sa nu mai poată lucra in cadrul acestei instituții din motive financiare. întrebarea mea este daca e o.k ca contractul de munca sa ii fie intrerupt imediat după terminarea perioadei de elternzeit? Exista vreo prevedere legala cu privire la un timp de notifcare in avans (2, 3, 6 luni) in care angajatorul nu are voie sa intrerupa contractul de munca dupa terminarea perioadei de elternzeit? Ii oferă angajatului perioada de elternzeit garantia ca cel putin o perioada de timp după încheierea perioadei respective angajatorul are obligativitatea de a-l oferi garantia locului de munca cel putin inca o perioada de timp. mentionez ca sotul dispune de contract de munca pe perioada nelimitata.
    Aștept răspunsul Dvs cu privire la ceea ce V-am comunicat mai sus. Multumesc tare mult pentru ajutor! Va doresc o zi buna!
    Lacramioara

  106. Buna ziua,
    Locuiesc in De din februarie 2013 impreuna cu sotia mea care in aprilie a nascut. Specific faptul ca am avut asigurare de sanatate platita privat la DAK pana cand m-am angajat tot in aprilie, inaite de nasterea copilului. Acum la solicitarea celor 300 euro, mi s-a cerut permisul de munca. Am facut demersurile pt el dar mi-a fost refuzat. Intrebarea mea este, se pierd cei 300 euro sau nu? Din cate am priceput acesti bani se pot lua si in cazul in care nu s-a muncit..?! Multumesc anticipat pt ajutor, numai bine!

    1. cel mai probabil ati solicitat si dumneavoastra cele 2 luni de Elternzeit si atunci vi se cere si permisul. Daca nu ati fi solicitat si dumneavoastra cele 2 luni atunci era suficient ca sotia sa completeze formularul si dumneavoastra doar sa semnati cererea. Sotia primeste banii respectivi independent de permisul dumneavoastra de munca, banii respectiv nu se pierd dar cel mai probabil mare parte din ei ii veti da pe amenda pentru munca la negru.

  107. Buna ziua la toti, Sunt Mariana si am o rugaminte ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat cu un raspuns mai sigur,am citit mult pe acest sait ,dar nam gasit un ras sigur…. sunt in Luna a 6 de sarcina,lucrez si urmeaza indata MUTTERSCHUTZ si nu stiu modalitatea de aplicare….cu cit timp inainte se aplica pentru MUTTERSCHAFTESGELD ?….de ce acte este nevoie si unde trebuie depuse?…cit dureza Pina vin bani? multumesc anticipat

    1. Buna Mariana…eu nu am facut mare lucru…cu cateva zile inainte sa intru in prenatal am primit o foaie de la ginecolog pe care am dus-o la asiguratorul de sanatate.iar acolo am mai completat o foaie cu ultima zi de lucru,contul din banca,numele ginecologului si atat..am primit banii pe cele 6 sapt dinaintea nasterii si inca pe o luna dupa nastere…banii mi i-au trimis in cont la cateva zile dupa nastere,adica in avans si pe luna respectiva,toti o data…la o saptamana dupa nastere m-am dus la Elterngeld cu o cerere tip completata,o primesti de acolo,copie dupa certificatul de nastere al copilului,si copii dupa toate fluturasele de bani din ultimele 12 luni,chiar si copie de pe mutetrschutz…si atat…luna urmatoare mi-au intrat banii

  108. Buna Nicoleta multumesc pentru raspuns, vreau sa te mai intreb ceva… pentru… Elterngeld si Kindergeld care este modalitatea de aplicare?…de unde iau cererile sau cine tresa mi le dea …?

    1. pentru Kindergeld te duci la Familienkasse de acolo iti da un Formular il completezi si bani 184 intra destul de repede…iar pentru Elterngeld este treaba ce necesita rabdare, tot asa te duci la Hessischesamt de acolo sau de pe Internet descarci contractul iti trebuiesc fluturasi din ultimele 12 luni lucrate si mai trebuie sa iti vina de la casa de sanatate o hartie in care sa iti zica cati bani iti dau la mine a durat foaia de la sanatate cam 2 luni…abia dupa ce ai toate actele astea te duci la Hessichesamt sa le depui inclusiv cu contractul completat… sper sa ai bafta))

  109. Buna ziua,
    Sunt angajata cu contract nedeterminat in Germania incepand cu Septembrie 2012, iar in prezent sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna Decembrie 2013.
    Intentionez sa nasc in Romania si sa petrec acolo primul an din viata copilului, urmand ca dupa aceea sa revin in Germania, cel mai probabil la inceputul lui 2015. Pe perioada cat voi sta in Romania (inclusiv momentul nasterii) voi pastra rezidenta si adresa inregistrata de aici din Germania. Deasemenea, imi voi pastra si locul de munca aici.
    Am discutat cu angajatorul meu si nu exista o restrictie pentru a naste in Romania si a aduce documente emise de un medic roman (adeverinta necesara cu 7 saptamani inaintea nasterii) sau certificat de nastere emis in Romania. Voi putea primi si in aceasta situatie Mutterschaftsgeld. As aprecia daca imi puteti confirma si d-voastra acest lucru.
    In plus, va rog sa ma ajutati cu cateva detalii in legatura cu modul cum pot beneficia de Elterngeld, dupa cele 8 saptamani de Mutterschutz, tinand cont ca eu voi fi in Romania dupa nasterea copilului.
    Trebuie sa vin in Germania sa depun personal documentele? Exista vreo problema daca eu raman inregistrata cu adresa aici, dar locuiesc in Romania in acest timp? Trebuie sa inregistrez cumva si copilul aici sau este suficient sa prezint un certificat de nastere emis in Romania?
    Deasemenea, in aceste conditii, pot aplica si pot primi alocatia pentru copil (184 euro)?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.
    Numai bine!
    AA

  110. Buna ziua,
    Sunt angajata cu contract nedeterminat in Germania incepand cu Septembrie 2012, iar in prezent sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna Decembrie 2013.
    Intentionez sa nasc in Romania si sa petrec acolo primul an din viata copilului, urmand ca dupa aceea sa revin in Germania, cel mai probabil la inceputul lui 2015. Pe perioada cat voi sta in Romania (inclusiv momentul nasterii) voi pastra rezidenta si adresa inregistrata de aici din Germania. Deasemenea, imi voi pastra si locul de munca aici.
    Am discutat cu angajatorul meu si nu exista o restrictie pentru a naste in Romania si a aduce documente emise de un medic roman (adeverinta necesara cu 7 saptamani inaintea nasterii) sau certificat de nastere emis in Romania. Voi putea primi si in aceasta situatie Mutterschaftsgeld. As aprecia daca imi puteti confirma si d-voastra acest lucru.
    In plus, va rog sa ma ajutati cu cateva detalii in legatura cu modul cum pot beneficia de Elterngeld, dupa cele 8 saptamani de Mutterschutz, tinand cont ca eu voi fi in Romania dupa nasterea copilului.
    Trebuie sa vin in Germania sa depun personal documentele? Exista vreo problema daca eu raman inregistrata cu adresa aici, dar locuiesc in Romania in acest timp? Trebuie sa inregistrez cumva si copilul aici sau este suficient sa prezint un certificat de nastere emis in Romania?
    Deasemenea, in aceste conditii, pot aplica si pot primi alocatia pentru copil (184 euro)?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.
    Numai bine,
    AA

    1. Nu poti locui in Romania si sa ai anmeldung in Germania. Prin urmare, nu poti beneficia de Elterngeld. Primesti Kindergeld doar daca tatal copilului lucreaza cu forme legale in Germania si doar daca esti casatorita cu el.
      Copilul il vei inregistra la adresa din Germania (cu certificatul de nastere romanesc) dupa ce va locui practic aici. Doar daca tatal este cetatean german vei face transcrierea certificatului de nastere romanesc.
      Nastere usoara!

  111. Buna ziua.as avea si eu o intrebare.M-am angajat abia la 01.05.2013 fiind deja insarcinata in 4 luni…deci o sa am undeva la 5 luni lucrate in momentul in care voi nastea..si dupa asta as vrea sa continui cu nunca program redus daca se paote…as putea beneficia atunci de ceva ajutor din partea statului german…kindergeld, eltergelg..etc??va multumesc anticipat

    1. – Kindergeld primiti in orice caz.
      – Elterngeld primiti chiar daca nu ati lucrat in Germania, difera doar cuantumul acestuia: daca nu ati lucrat nimic primiti minimul de 300 de euro, daca ati lucrat atunci se calculeaza 65-67% din media venitului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, cu bonus de 0,1% in procentul mediei pentru fiecare 2 euro mai putin de 1000 de euro in media rezultata.
      In perioada de Mutterschutz nu aveti voie sa lucrati (perioada de recuperare medicala obligatorie) in schimb in restul perioadei de Elternzeit aveti voie sa lucrati cu norma partiala, dar trebuie sa stiti ca Elterngeld-ul va fi micsorat functie de veniturile realizate suplimentar. Similar, plata contributiei la pensie va fi micsorata (statul va va plati doar contributia rezultata din venitul realizat si media venitului brut al tuturor angajatilor din sistem – 2200 Euro).
      Succes!

  112. Buna ziua,

    va rog sa-mi spuneti si mie pana la ce varsta a copilului se poate depune dosarul pentru elterngeld? Fetita mea are deja 8 luni si nu am reusit inca, dar as vrea daca se mai poate.

    Imi puteti spune va rog ce inseamna Kinderzuschlag, Elternzeit si Muttershaftsgeld. Va multumec mult!

    1. Elternzeit este perioada de crestere a copilului in care stati acasa si incasati Elterngeld – Elterngeld-ul e plata pentru Elternzeit. Elterngeld-ul se primeste pana la varsta de 12 luni a copilului, plata retriactiva se face pentru maxim 3 luni, deci nu mai pierdeti timpul, ati pierdut deja 5 luni, minim 1500 euro. Suplimentar ati pierdut si 5 luni de plata a contributiei la pensie.
      Muttershaftsgeld – bani ce se acorda in perioada in care mama are concediul obligatoriu de maternitate (14 saptmani in jurul datei nasterii).
      Kinderzuschlag este un supliment de ingrijire a copilului ce se acorda suplimentar Kindergeld-ului, in anumite conditii de venit a familiei.

  113. Va multumesc frumos.
    Stiti cumva mai multe despre Kinderzuschlag (care sunt conditiile, ce acte sunt necesare si la ce institutie se depun actele)

    Multumesc foarte mult.

    1. La Familienkasse – venitul minim sa fie de 600 euro pentru parinti singuri sau 900 pe familie. Limita maxima are o formula complicata de calcul, functie de nevoile specifice familiei.

  114. Imi puteti spune, va rog, daca pentru Kinderzuschlag este necesar ca un parinte sa lucreze? Va multumesc mult.

    1. Una din conditii este ca venitul pe familie sa fie de minim 900 de euro (600 de euro in cazul parintilor singuri), plafonul maxim fiind stabilit functie de nevoile de trai ale familiei.
      Neavand venituri nu va incadrati in conditiile de obtinere a Kinderzuschlag (din considerentul ca obtineti alte ajutoare sociale – ex. Hartz IV).

  115. Nu avem decat kindergeld, sotului nu i s-a dat drept de munca, Hartz IV pentru ca firma are nevoie de serviciile lui dar a fost respinsa cererea, a facut contestatie,

    Nu stiu ce este Hartz IV, daca imi puteti spune, va sunt recunoscatoare.

    Va multumesc mult.

  116. Buna ziua,

    va rog mult sa-mi spuneti si mie care sunt actele pe care trebuie sa le atasez formularului de elterngeld, sau poate sunt trecute undeva?

    Va multumesc mult.

  117. Am o intrebare ,va rog frumos sa imi raspundeti daca este posibil!! Primesti eltengeld si kindergeld chiar daca nu nasti aici? Ce acte iti trebuie ca sa poti bebeficia de banii astia?

    1. Nu are importanta daca nasterea are loc in Germania sau in alt stat atat timp cat indepliniti conditiile legale de acordare.
      Lista de acte o gasiti enumerata in nenumarate postari, cititi putin din urma si va faceti si o idee asupra celorlalte drepturi ce le are o viitoare mama in Germania.
      Succes!

  118. Buna ziua, am o nelamurire daca ma puteti ajuta,.67%se calculeaza la salariul brut?:de ex eu am avut salariul inainte de nastere de 1030e brut, iar acum mi-a venit raspuns de la elterngeld cu 451e pe luna.nu inteleg de ce doar atat?multumesc

    1. Detaliati putin: ce salar ati avut pe ultimele 12 luni anterioare nasterii?
      Elterngeld-ul este 65-67% din media venitului NET pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, cu anumite limite si bonificatii pentru veniturile sub 1000 de euro. Lasati detaliile si va trimit calculul.
      Posibi sa nu aveti toate lunile lucrate si atunci media de calcul este mai scazuta.

  119. Buna ziua,
    Eu si prietenul meu locuim in München de 5 respectiv 8 ani,amandoi muncim ca si persoane fizice autorizate in domenii diferite.Avem asigurari private de sanatate si platim impozit pe venit,fara a plati alte contributii sociale.Prietenul meu muncind foarte mult plateste foarte mult impozit la statul german.Eu sunt insarcinata in patru luni,muncesc in continuare,intrebarea mea este ce drepturi banesti as avea dupa ce nasc in aceste conditii?Unde se depun actele pt a primii acesti bani?
    Va multumesc anticipat!

    1. Perioada de maternitate este definita 12 luni unul din parinti si 2 luni celalalt parinte.
      Plata indemnizatiei de materniatate – Elterngeld – se calculeaza ca 65% din media venitului net din ultimele 12 luni lucrate anterior nasterii (se iau in considerare doar veniturile taxabile in Germania). In plus mai puteti beneficia de alocatie si plata contributiei la pensie pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.
      Daca va continuati activitatea ca lucrator independent in timpul perioadei de crestere a copilului (este posibil part time) atunci cuantumul Elterngeld-ului va fi diminuat functie de veniturile realizate.
      Informatii detaliate precum si modul de aplicare gasiti in cadrul site-ului.
      Succes!

  120. Buna ziua,

    Va multumesc pentru ajutorul pe care ni-l acordati prin lamurirea neclaritatilor pe care le avem.

    O sa fiu scurt.

    Lucrez in Germania de 6 luni, cu contract de munca nelimitat. Sotia nu a lucrat niciodata in Germania si va naste aici peste 2 saptamani. Amandoi sunten inregistrati la primarie. Nu am drept de munca pentru ca mi s-a spus ca nu am nevoie. Lucrez in IT.

    In cazul nostru, avand in vedere ca nu am un an de munca inaintea nasterii copilului, va primi sotia acea indemnizatie minima de 300 Euro pe luna, timp de un an?

    Am inteles ca ar fi fost posibil sa primeasca un ajutor de la AOK, unde suntem asigurati, dar mi-au trimis o scrisoare in care au scris ca nu va primi nimic deoarece a ramas insarcinata inainte ca eu sa ma angajez in Germania.

    Va multumesc pentru timpul acordat.

    Cu respect!

  121. buna seara ,sotia a nascut de curand iar pentru contributia la casa de pensie unde trebuie sa depun actele sau ce formulare trebuie sa cer,si de unde?va multumesc,am fost la primarie si Mia dat v800,v410,v100,ma puteti indruma corect ?

    1. Formularele completate – ce vi le-am mai enumerat astazi odata – le trimiteti la Deutsche Rentenversicherung. Primaria nu are nicio treaba cu aceasta facilitate, probabil au si ei un stoc de formulare diverse, oricum cititi in ele, cel putin v100 nu are nimic de a face cu Kindererziehungszeit.

      1. Buna ziua! Suntem in Germania din anul 2012. Sotul lucreaza ca si Gewerbe iar eu am stat acasa pt ingrijire copil o perioada (pana la varsta de 2 ani si jumatate). Nu am stiut ca trebuie sa anunt Deutsche Rentenversicherung cu privire la Kindererziehungszeit.-dar nici nu am primit vreun anunt de la ei. Mai pot face ceva acum?

  122. Buna ziua!

    Sper sa ma puteti ajuta.

    Locuiesc in Bayern cu sotul meu care lucreaza de 7 luni si are contract permanent. Eu nu am lucrat niciodata aici. Voi naste saptamana viitoare si as vrea sa nasc in Austria. Cei de la AOK au spus ca vor suporta cheltuielile.

    As vrea sa stiu daca voi primi Elterngeld, daca nu nasc in Germania.

    Deasemenea, am vazut ca ati mentionat si alte ajutoare posibile, cum ar fi: Kindererziehungszeit si Landeserziehungsgeld.

    Imi puteti spune in ce conditii se pot obtine?

    Va multumesc frumos.

    Teo

  123. Buna seara. Am citit tot felul de informatii pe acest Site si mi-au fost foarte folositoare. EU locuiesc in Rastatt, landul BW, lucrez cu contract de munca de un an si jumatate, am drept de munca, de sedere etc. Sunt insarcinata in 36 de saptamani, urmand dupa cum este logic si normal sa nasc aici. Intrebarea mea este: daca aleg sa stau in concediu pt cresterea copilulul timp de 2 sau 3 ani, acei 65-67% se impart pe toata perioada sau nu? Consider ca un copil este prea mic la un an sa mearga la cresa… Daca mai pui si faptul ca este cu atat mai scump, cu cat copilul este mai mic, iar odata ajuns in contact cu alti copii creste riscul de imbolnavire, sunt putin reticenta in aceasta privinta. De cateva zile mi-am facut si Rentenversicherung si o sa primesc acei 300€ pt bebe si 154€ pt mine cat timp stau acasa, dar abia dupa un an, avand in vedere ca abia acum incep sa cotizez. Va multumesc anticipat pt atentie si astept rasp.
    Roxana

    1. Daca alegeti Elternzeit pentru 3 ani, Elterngeld veti primi maxim 12 luni plus 2 luni eventual tatal, daca opteaza pentru 2 cele 2 luni de Elternzeit.
      Despre ce Rentenversicherung vorbiti?

  124. buna ziua.am rugamintea de a ma indruma in situatia urmatoare.
    sotului meu i sa propus sa plece la munca in germania, cu acte in regula. eu sunt insarcinata in 4 luni, muncesc in romania de 13 ani si mai avem inca 2 copilasi. intrebarea mea este urmatoarea – daca pleaca sotul si isi face toate asigurarile necesare si vin si eu cu copii, cu doua luni inainte sa nasc, voi beneficia de dreptul la indemnizatie?
    noi ne dorim sa ramanem pe termen lung in tara si cu toate actele in regula.
    va multumesc, monica

      1. va multumesc pentru raspuns.
        daca copilasul se va naste la termen, adica in februarie 2014, va beneficia si de Betreuungsgeld – stimulent financiar pentru ingrijirea copiilor?
        va multumesc, monica

      2. chiar daca nu am cotizat nimic la buget? in romania daca nu ai muncite macar 12 luni, nu primesti nimic:(. se tine cont de cei 13 ani munciti in romania? se vor recunoaste in germania? sau daca sotul plateste asigurare, eu am dreptul la indemnizatie.
        ne trebuie o asigurare speciala? in situatia noastra?
        va multumesc moica

      3. Nu are importanta daca ati lucrat sau cotizat, legea acorda in orice caz un minim de 300 de euro, valabil daca persoana in cauza nu a lucrat deloc sau a avut un venit lunar mai mic.

      4. sotul cum va lucra, salariat cu contract de munca, gewerve? E foarte important sa va ingrijiti de asigurarea medicala, sa puteti fi coasigurata.

  125. Daca sotul va avea un salariu de 1100 de euro, eu casnica deoarece astept sa nasc(in germania) cei 2 copii nascuti, vor primi si supliment de alocatie?
    mentionez ca eu acum vreau sa ma informez temeinic asupra tuturor drepturilor noastre, sa stim daca cu salariul si cu alocatiile, ne vom descurca binisor.
    daca vom fi 5 persoane putem sa locuim inntr-un apartament cu 2 camere? chiria ar fi rezonabila.

    1. In privinta apartamentuluii: sansele de a va inchiria cineva 2 camere la 5 persoane sunt minime, aproape inexistente. Luati in calcul cel putin o chirie de 3 camere.
      Asa e politica inchirierilor in Germania, ei considera ca veti constata ca nu aveti spatiu suficient si veti pleca repede, de aceea multi dintre proprietari nici macar nu se vor obosi sa va arate locuinta.

    2. Primiti Elterngeld 300 de euro lunar si functie de varsta celorlalti copii (daca unul are mai putin de 3 sau ambii au mai putin de 6) mai primiti un bonus de 75 euro lunar.

      1. primul copil are 4 ani jumate si al doilea are 3 ani.
        stiu ca exista si un supliment de alocatie de 140 euro de copil, noi avem acest drept?
        va multumesc, monica

      2. Se poate, trebuie vazuta situatia in ansamblu (venitul total pe familie) si cheltuielile (chirie, intretinere, cheltuieli dupa numarul de persoane). Exista si alte beneficii de care puteti beneficia pt copii, functie de veniturile lunare.

    3. dupa date stiu, sotul va fi angajat cu contract de munca. nu stiu daca exista si alt fel de contracte :(. totul va fi cu acte in regula.

      1. ce inseamna gewerbe?
        ce asigurare medicala recomandati, una de care sa putem beneficia: el ca angajat, eu ca femeie insarcinata si copii? ne puteti recomanda ceva?
        merci

  126. Buna domnule Iulians, sunt Dorel si am nevoie de ajutorul dumneavoastra, nu ma descurc sa completez formularele pentru elterngeld si Kindergeld ,aveti vreun link de atasat cu Formulare gata completate sau traduse ? cu respect DOREL

    1. Sunt atat de multe situatii diferite incat e greu sa ai exemple pentru fiecare, de obicei trebuie sa studiati instructiunile de completare (destul de complicate uneori). Daca nu va descurcati, apelati la ajutor pentru intocmirea dosarelor.

  127. Buna seara. Sunt insarcinata in 24 sapt, si as dori o lamurire in cazul calcularii Elterngeldului in situatia mea deoarece am tot citit si rascitit commenturile, flyere si tot nu reusesc sa calculez cum tb… In anul dinaintea nasterii copilului am muncit in felul urmator: 4 luni venit net 1200 euro, 5 luni venit net sub 1000 euro, am beneficiat 1 luna si de Hartz IV si in octombrie o sa mi se incheie contractul de munca, care nu va fi prelungit, deci o sa raman iar in Hartz IV 2 luni pana la nasterea copilului. Precizez ca mai am inca o fetita sub 3 ani, deci procentul de calculare ar fi mai mare cu 10 procente in acest caz. Va multumesc anticipat pentru răspuns 🙂

    1. Hartz IV nu se ia in calcul ca si venit pentru Elterngeld.
      Ce inseamna exact venit sub 1000 euro?
      Mentionati exact venitul pe luni, brut, nu net. De la 1 ianuarie s-a schimba modalitatea de calcul a Elterngeld-ului si punctul de plecare acum este brut-ul nu net-ul.

      1. Multumesc pt raspuns. Nu stiam ca s-a schimbat modul de calcul .4 luni au fost 1680 euro , o luna 615, una 301, una 798, iar pt luna aceasta si octombrie va fi iar un venit sub 500 euro brutto. Din noiembrie pana in ianuarie Hartz Iv bănuiesc. ..

      2. Nu am disponibilitatea ca timp sa va fac un calcul exact dar sunt sigur ca am facut un calcul cu o marja de eroare minima, functie de corectitudinea datelor furnizate de dumneavoastra – am luat in considerare pentru luna curenta 500 de euro brut.
        Elterngeld-ul va fi pt dumneavoastra ~440 euro lunar plus bonus 75 euro pana cand primul copil va implini varsta de 3 ani, dar nu mai mult de perioada Elternzeit-ului.
        Succes!

      3. Multumesc mult. Cand aveti timp va rog sa imi spuneti unde gasesc informatiile actualizate pt calcularea elterngeldului. O zi buna va doresc!

      4. Pe scurt: calculati media venitului brut pe ultimele 12 luni anterioare nasterii. Din aceasta medie scadeti 21% pentru contributii sociale si se mai deduce o suma pentru taxe. Din ce ramane baza de calcul pentru Elterngeld este de 67%. Pentru veniturile mai mici de 1000 euro se aplica un factor de multiplicare de 0,1 euro pentru fiecare unitate mai mica de 2 euro, pentru venituri mai mari de 1200 procentul scade cu 0,1% pentru fiecare grupa de 2 euro in plus, dar nu mai putin de 65%.
        Cam asta e! Partea complicata este cu calculul deducerii taxelor.
        Succes!

  128. Buna ziua,sunt in proces de completare a formularelor pentru elterngeld si kindergeld,vreau sa stiu sigur daca pot completa (cimpul cu detaliile contului) cu datele de pe cardul sotului sau trebuie sa-mi deschid eu un card aparte?

    1. Puneti datele sotului, nu e nicio problema atat timp cat dumneavoastra va dati acordul. Personal am procedat intr-un mod similar, nu are rost sa platesc taxe de intretinere cont doar pentru acest lucru.
      Succes!

  129. Buna Seara,
    Numele meu este Corina Chiorean. Din Aprilie anul acesta ne-am mutat cu familia in Germania, Lampertheim, Hessen. (Sotul e angajat cu contract de munca permanent si suntem coasigurati dpvd al asigurarii)
    Cu scuzele de rigoare ca deranjez nu stiu exact, in contextul in care copilul cel mare are 5.3 ani iar cel mic 1.4 ani adica nascut in 11 iunie 2012, daca pot sa aplic la arbeit agentur cerere pentru Betreuungeld si Geschwistergeld sau altceva.
    Cand am venit aici copilul cel mic avea 8 luni si la fel cei din Ro mi-au taiat indemnizatia in momentul in care am renuntat la alocatie.
    Ma intalnesc cu romani aici in DE si imi tot spun ca pot primi pe langa Kindergeld si alti bani de la Agentia din Darmstadt si nu stiu exact despre ce e vorba.
    Multumesc

    1. Din pacate nu va mai incadrati – Betreuungsgeld se acorda doar copiilor nascuti dupa 1 august 2012.
      Ati ratat momentul pt a solicita Elterngeld – ati fi avut dreptul cel putin 4 luni dumneavoastra si 2 sotul, dar din pacate retroactiv se acorda doar 3 luni, tot ce puteti face acum daca trimiteti sa mai primiti pe 1 luna, e bun si asta, 300 de euro.
      MAi puteti primi (nu fizic bani in mana) plata contributiilor la pensie pana la varsta de 3 ani a copilului.
      Succes!

  130. erziehungsgeld? am mai gasit pe site-uri asta – dar nu stiu exact ce e sau daca ma incadrez. Nu stiu daca primesc informatii daca merg la Arbeitagentur. Nu stiu daca Arbeitsagentur are autoritate sa imi dea aceste informatii sau daca acolo trebuie fac cereri (cerere) in cazul in care sunt eligibila.
    MUltumesc

  131. Buna ziua! Am si eu o intrebare legata de concediu de maternitate. Lucrez in Germania de un an si 5 luni dar acum se pare ca ar trebui sa renunt la serviciu pentru a-i continua studiile de masterat. Intre timp am ramas si insarcinata. Din cite stiu eu, daca renunt eu la serviciu nu primesc nici un ajutor de somaj, daca ma dau ei afara, primesc alocatia de somaj. As vrea sa stiu cum as putea benificia de banii pentru concediu de maternitate in aceste conditii. Multumesc!

    1. Daca renuntati la servici de bunavoie atunci primiti ajutor de somaj, dar aveti o penalizare de 3 luni. In aceste 3 luni dumneavoastra trebuie sa va platiti asigurarea medicala, e f important pt nastere.
      De indemnizatia pt concediul de maternitate beneficiati oricum, cuantumul se calculeaza dupa o formula aproximativa 65% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii – nu se iau in calcul ca venit ajutoarele sociale – in speta dumneavoastra ajutorul de somaj, doar venituri salariale si din activitati independente, doar venituri fiscalizabile, pt care platiti impozit.

  132. Va rog frumos sa_mi spuneți si mie cum pot obține Aufenthaltserlaubnis sau Niederlassungserlaubnis, care mi-au fost solicitate pentru dosarul de eterngeld, sau care este legea pe care ar trebui sa le_o arat, precum ca aceste hârtii nu se mai eliberează pentru noi. Va multumesc frumos.

      1. Locuim de 1 an si 1 luna, anmeldungul este din 1 oct 2012, am depus cererea pt eterngeld la L-Bank, din 29 iul 2013, fetita împlinește 1 an pe 5 noiembrie, iar ei ne_au respins dosarul și ne_au spus ca am putea depune contestație daca am avea unul din aceste documente. Va multumesc tare mult.

      2. Legea noua spune ca de la 29 ianuarie 2013 nu mai e necesar dreptul de sedere, pentru cei veniti inainte inca e necesar.
        Mergeti la Auslaenderbehorde si cereti freizuegigkeitsbescheinigung, dosarul de elterngeld a fost refuzat in lipsa documentului ce va atesta dreptul de sedere.

  133. Va multumesc mult de raspund dl. Iulian, insa va rog sa-mi spuneti care sunt aceste conditii.Nu stiu la ce se refera sa va pot da detalii.IDe la firma am primit atat pe perioada sarcinii cat si dupa (8 sapt)toate drepturile salariale ce mi se cuveneau.Si cu 1 copil de 1 an mi-e foarte greu sa ma reintorc la serviciu.

  134. Buna ziua,
    voi deveni tatic anul urmator, lucrez in Germania de aproape 2 ani legal cu contract pe perioada nedeterminata, sotia locuieste si va naste in Romania. Doresc sa stiu daca legal eu pot sa aplic pentru Vatermonate.
    Nu cunosc limba germana si doresc sa stiu de unde sa incep si unde sa termin si care este procedura. De ce anume beneficiaza copilul in conditiile in care el el se naste si locuieste cu mama lui in Romania, iar eu tatal lucrez in Germania legal. Ce procedura trebuie sa urmez in Germania si respectiv in Romania. Cu stima si consideratie Gabriel R.

  135. Buna seara dle IULIANS,am si eu o problema si nustiu cum sa o rezolv. Angajatorul meu nu vrea sa-mi completeze formularele pentru Elterngeld care mi lea trimis L-Bank, pentru completare si care trebuie trimise inapoi .Sunt aproape 3 luni de cind am nascut , si vreo doua de cind iam dus formularele pentru completare angajatorului. Am sunat la l-bank si numi da elterngeld Pina nu trimit formularele care tresa le completeze angajatorul, CUM AS PUTEA SAL OBLIG CA SA-MI COMPLETEZE formularele alea o data ? tinind cont ca lam dat in judecata pentru ca dupa ce lam anuntat ca sunt insarcinata idiotul mia schimbat programul in Minijob si nu am beneficiat nici de mutterschaftesgeld si ultimile 2 luni Pina la muterschutz am lucrat cu 3 ore zi si nici asigurarea aok nu mia platit . va rog DATIMI O SOLUTIE sa nu pierd si elterngeldul . MULTUMESC

      1. relatia nu e buna findca am fost la Arbaitsghericht si am scos un beratungshilfe cu care am fost la un avocat unde am platit 10 euro si mia dat o hartie pe care scrie Berechtigungsschein

      2. Il reclamati la Arbeitsamt si in paralel il actionati in judecata pentru acest lucru, solicitand plata eventualelor daune cauzate de pierderea Elterngeld-ului din cauza dansului.

      3. Multumesc pentru raspunsul prompt. Da, stiu ca 3 luni nu voi beneficia de ajutor de somaj. Dar daca beneficiez si dupa 3 luni, tot e bine. Ati putea sa imi spuneti unde trebuie sa ma adresez pentru concediul de maternitate?
        Salutari,
        Doina

  136. formularele care lea trimis l-bank spre completare,RÜCKSENDEFORMULAR ELTERNGELD: 1 Ergänzende angeben für den beantragten betugszeitraum, 2 Arbeitgeberbescheinigung Zuschuss/Dienstbezüge si 3 Arbeitgeberbescheinigung nach Geburt .astea 2 si 3 i leam dus de doua luni sa mile completeze si sa le stampileze fara ele numi da Elterngeld

    1. Pana la judecata ii trimiteti si un Mahnung in care ii datiun termen de 7 zile sa raspunda solicitarii, contrar il informati despre pasii urmatori: actionarea in instanta si solicitarea daunelor.

    2. Buna ziua! Am si eu o intrebare legata de alocatia de somaj. Am lucrat in Germania timp de un an si 5 luni, dar am hotarit sa renunt la serviciu pentru a-mi continua studiile. Incetarea contractului de munca a fost cu acordul partilor. Angajatorul stie ca am renuntat la serviciu in favoarea studiilor. Un alt aspect important este ca sint si insarcinata. Ieri am fost la Arbeitsamt pentru a ma inregistra, ei mi-au dat un set de formulare pe care trebuie sa le completez si sa le trimit inapoi. Intrebarea mea este, daca este bine sa spun ca am renuntat la seviciu in favoarea studiilor si daca pot beneficia de ajutorul de somaj, mai tirziu de concediu de maternitate in aceste conditii. Sint niste formulare in care trebuie sa explic de ce sint somer, si nu prea stiu ce ar trebui sa scriu ca sa ies in avantaj si sa beneficiez de acesti bani. Va multumesc si astept un raspuns promt.

      Salutari,
      Doina

      1. Indiferent de ce veti scrie in acele formulare, 3 luni nu beneficiati de nimic, e perioada de penalizare pt ca ati renuntat la locul de munca.
        Pt concediul de maternitate e iar egal, somajul nefiind venit impozabil ci ajutor social.

  137. Buna seara, am si eu o problema legata de Elterngeld. Pe scurt povestea mea e asa: sotul lucreaza aici din 1.03.2011 cu permis de munca si toate celelalte acte in regula. Eu in ianuarie 2013 am primit si eu permisul de munca si am inceput sa lucrez la o doamna la curatenie cu minijob (dansa mi-a facut actele, deci lucrez in mediu privat sa ii spun asa). Am ramas insarcinata si in ianurie 2014 trebuie sa nasc. Acum angajatoarea mea mi-a facut actele pentru Mutterschaftgeld si mi-a cerut sa imi dau demisia din data de 31.12.2013. Intrebarea mea este daca imi dau demisia mai pot benificia de Elterngeld?Am uitat sa precizez ca eu sunt coasigurata la asigurarea sotului si stam in land-ul BW.
    Va multumesc frumos pentru timpul acordat

    1. Mutteschaftsgeld nu o sa primiti decat pausalul de ~200 de euro, platit de ministerul familiei – ati lucrat cu minijob si nu ati platit contributii sociale si de sanatate.

  138. Eu nu vreau sa imi dau demisia, dar ea insista ca sunt prea multe formulare si ca nu se descurca, ca nu are timp, ca are si ceva probleme de sanatate…Si ea zice ca s-o interesat si ca pot sa imi dau demisia si ca nu ma afecteaza cu nimic. Am citit si eu ca la elterngeld nu ma afecteaza daca imi dau demisia. De Mutterschaftsgeld mi-au zis cei de la AOK ca nu o sa primesc din cauza ca am un minijob, si i-am explicat si angajatoarei lucrul asta, dar ea zice ca o sa il primesc…
    Multumesc frumos de raspuns

    1. Clar nu primiti Muttershaftsgeld normal (platit parte de angajator parte de casa de asigurari) dar primiti cei ~200 euro platiti de minister.
      Ea vrea sa va dati demisia ca sa scape de dumneavoastra, dupa Elternzeit e obligata sa va primeasca la lucru. Dandu-va demisia, ea s-a spalat pe maini de orice complicatie. Sfatul meu este sa nu va dati demisia, invatati-va sa va aparati drepturile, nu vorbim de nicio smecherie sau rea vointa din partea dumneavoastra, dar pur si simplu sunt drepturile de baza ale unui angajat. Nu cedati!

  139. Buna la toti.Poate cineva sa ma ajute la o intrebare?.Eu sint rominca dar traesc la Chisinau si sint insarcinata in a 6 luna si nu am lucrat, eu voi putea primi alocatia copilului dupa nastere din Rominia

  140. Buna seara! In primul rand as dori sa multumesc tuturor celor care se implica si incearca sa ajute prin intermediul acestui site pentru initiativa si timpul acordat. Cu riscul de a va repeta va rog sa ma ajutati si pe mine in a ma lamuri cu urmatoarele aspecte: sotul meu lucreaza din august 2013 in Germania cu contract pe perioada nedeterminata. Avem 2 copii de 4 ani si respectiv 6 luni. In momentul de fata eu sunt in concediu de ingrijire copil si beneficiez de indemnizatie in Romania. De 2 luni am venit si eu cu copiii in Germania si ne-am « declarat » la primarie. Intrebarile mele sunt urmatoarele :
    – Exista posibilitatea de a pierde indemnizatia din Romania ? Pe ce motiv ? Doar pentru ca ne-am inregistrat aici ? Mentionez ca indemnizatia in Romania este de 3400 Ron, deci superioara celor 300 de euro la care inteleg ca as avea dreptul aici.
    – Putem aplica aici pentru alocatia de 184 euro pentru copii ? Ce documente sunt necesare ?
    Va multumesc !

    1. Nu exista posibilitatea ci certitudinea – din moment ce nu mai locuiti in Romania, nu mai aveti dreptul la prestatii sociale de acest fel – sumele incasate in acest caz va vor fi solicitate a fi returnate + dobanzi si penalitati.
      Puteti aplica pentru alocatie – actele necesare le gasiti in sectiunea dedicata alocatiei.
      Succes!

      1. Multumesc pentru raspuns ! As mai avea totusi cateva nelamuriri :
        – eu si copii nu vom locui aici permanent. Am venit in oct urmand ca la sfarsitul lui dec sa ne intoarcem in Romania unde vom sta cateva saptamani apoi iarasi vom mai veni in Germania ptr o perioada pana la incheierea concediului meu de ingrijire copil, urmand ca pana atunci sa ne si decidem daca vom ramana in Germania sau ne vom intoarce cu totii in Romania. In acest caz probabil nu ar fi trebuit sa facem Anmeldung ptr mine si copii la primarie, sau nu are importanta daca am facut ? Intreb in ideea in care nu vreau sa pierd indemnizatia in Romania mai ales ca nu intentionam sa ne mutam definitiv cu totii in Germania (deocamdata cel putin).
        – Referitor la alocatie : am inteles ca pentru copilul de 6 luni ptr care iau déjà indemnizatie in Romania si alocatia de 200 RON, in total depasindu-se valoarea de 184 euro nu mai putem primi alocatie aici (logic). Putem totusi sa fecem cerere pentru copilul de 4 ani ptr care in Romania alocatia este de aprox 10 euro ?
        Multumesc !

      2. Cel mai bine faceti imediat abmeldung, sa nu pierdeti indemnizatia.
        Pt copilul cel mare aveti dreptul la alocatia integrala din Germania, 184, pt cel mic – depinde de cum va fi considerata indemnizatia de maternitate: 3400 + 200 Ron > 184 Euro, caz in care nu mai primiti pentru el alocatie decat dupa terminarea indemnizatiei din Romania (trebuie declarate real taote veniturile, pentru a evita neplaceri ulterioare).
        Succes!

  141. Buna ziua.
    Revin cu o intrebare. Sotul meu va avea contract de munca incepand cu data de 1.ian.2014, in Germania.Initial ne doream sa plecam si noi in ianuarie(noi – sotia si 2 copii, eu fiind insarcinata), dar costurile aferente pentru inceput sunt mult prea mari pentru noi(acte, bilete de avion, chirie si garantie). Intrebarea mea este urmatoare – daca nasc in februarie in Romania si plecam in Germania in martie, voi primi acea indemnizatie de 300 euro?
    Daca copii sunt cu mine in Romania, sotul va putea sa depuna dosarele pentru alocatie in Germania?
    Va multumesc pentru sprijin!
    monica

    1. Primiti si in acest caz indemnizatia de maternitate, cei 300 de euro.
      Sotul poate incepe demersurile pt alocatie, chiar daca nu locuiti inca in Germania.
      succes!

  142. buna ziua!am cateva nelamuriri si nu stiu unde sau cine ne-ar putea ajuta.deci ne-am mutat in germania in iunie 2012 si de atunci lucrez pana in prezent ca angajat(nu eram casatoriti inca).si-a gasit si sotia(prietena pe atunci) foarte repede un job dar nu a avut acte pur si simplu a refuzat sa-i faca si a si renuntat la acel post.in fine..in aprilie a ramas insarcinata si in luna mai am fost in romania pt starea civila ca sa beneficieze si eea de asigurarea mea(nunta o aveam programata abia in octombrie dar nu puteam sta fara vizite medicale si toate cele atat timp).bun.toate bune si frumoase pana acum dar nu stim ce trebuie sa facem sau cu cine sa vorbim poate trebuie intocmite niste acte dinainte?beneficiaza de indemnizatia de maternitate?sau din timpul sarcinii?mentionez ca locuim in aschaffenburg si poate este vreun birou care sa ne indrume sii sa ne spuna ce acte trebuie intocmite.multumim anticipat

    1. Inainte de nastere nu trebuie sa va ingrijiti decat de starea de sanatate a mamei & bebelusului si de asigurarea medicala. Desigur, din timp trebuie sa va faceti programare la o clinica pentru nastere (de obicei prin luna a 8-a).
      Problema cu actele incepe dupa nastere.
      Sotia poate beneficia de anumite drepturi ca mama, cel putin de alocatie, indemnizatie maternitate, pensie.
      Succes!

  143. Buna,am si eu câteva întrebări…eu o sa intru in concediul de ingrijire a copilului in luna martie timp de 1an de zile in România,soțul este angajat in Germania ,dupa acel un an de zile in care o sa primesc indemnizatia de creștere a copilului din tara poate solicita si soțul continuare angajatorului din Germania?? Cele 2 luni de zile sau cât este legal…precizez ca eu o sa nasc in România.

    1. Sotul poate solicita Elternzeit. Atentie la detalii, trebuie indeplinite anumite proceduri si luati in calcul impactul financiar din perioada de Elternzeit a sotului.

  144. Va rog sa imi mai explicati odata un aspect: nu se poate lua indemnizatia de mama decat daca lucreaza si mama? Sotul meu lucreaza cu contract de munca insa eu nu reusesc sa gasesc sub nici o forma ceva de munca. In acest caz sa inteleg ca doar faptul ca sotul lucreaza nu ajuta cu nimic.

  145. Buna ziua!

    Suntem parintii unei fetite de 2 luni si pregatim actele pentru concediu parental.
    Sotul meu si-a dat demisia de la locul de munca si are preaviz de 3 luni. In timpul acestui preaviz doreste sa stea o luna de zile in concediu de paternitate. Va rog sa-mi spuneti, preavizul lui s-ar lungi cu inca o luna in acest caz?
    Va multumesc!

    1. Sunteti sigura ca perioada de preaviz este de 3 luni? e ceva anormal, doar in anumite situatii vorbim de o perioada de preaviz mai mare de 2 saptamani.
      Perioada de Elternzeit suspenda contractul de munca, implicit se intrerupe perioada de preaviz, aceasta trebuind incheiata dupa Elternzeit.

  146. Buna seara,as dorii sa va adresez si eu o intrebare..lucrez in gastronomie,cu minijob 450,si totodata beneficiez de un mic ajutor de alg2.Daca as avea un bebe elterngeld ar fii de..?Mentionez ca sunt casatorita,sotul lucreaza cu vollzeit si sunt asigurata la el.In asteptarea unui raspuns..multumesc frumos.

  147. Eu am tot incercat sa gasesc si citesc de mult timp comentariile de aici si nu am gasit. Eu sunt inca cu Gewerbe si voi ramane asa pana nu gasesc ceva mai bun, dar asta nu e usor. Am deja 2 ani de cand lucrez dar ne dorim un copil si mie nu imi este inca foarte clar cu elterngeld-ul, mai exact cu asigurarea sociala. Aici asigurare sociala inseamna si prin Krankenversicherung si prin Rentenversicherung. In Romania daca nu se plateste la pensie nu se primeste indemnizatie pt copil. Cum e aici? Eu platesc Krankenversicherung si impozit (desi pe primul an nu mi-au luat impozit,venitul fiind prea mic), dar anul asta voi plati ceva ,dar nu foarte mult.
    Va multumesc

  148. buna ziua!
    am si eu cateva intrebari, daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
    Sunt in Germania de 2 ani cu familia, in zona Memmingen. Sotul lucreaza cu acte in regula din iunie 2012. Avem doi copii, unul de 8 ani si cel mic are 8 luni. Eu am lucrat doar 6 luni la un Burger King in zona si pentru ca am ramas insarcinata si eram in perioada de proba am fost data afara. Acum beneficiez de Elterngeld in valoare de 323 euro si alocatia pentru cei 2 copii. Acum lucrez basis la o firma de curatenie intr-o scoala. Problema mea este ca sunt din nou insarcinata in 3 luni. Angajatorul ma poate da afara? pot beneficia de Elterngeld si la acest copil?

    1. De interes pentru dumneavoastra este acest material https://consilierjuridicgermanoroman.com/2013/10/18/protectia-maternitatii-la-locul-de-munca-mutterschutz/
      Nu puteti fi concediata, nici la locul de munca trecut nu ati fi putut fi concediata, dar necunoscandu-va drepturile ati pierdut mult.
      De elterngeld beneficiati oricum, doar cuantumul este influentat de veniturile impozabile realizate anterior nasterii (minim 300 euro, maxim 1800 Euro lunar).

      Pentru consiliere specializata pe problemele protectiei maternitatii la locul de munca si drepturile viitorilor parinti puteti apela la serviciile Asociatiei SOCINRO – servicii@socinro.com.

  149. multumesc!
    Am vorbit cu dumneavoastra atunci prin intermediul acestui site si m ati indrumat sa merg la Arbeitsgericht. Am fost si i-a dat dreptate angajatorului. Scria in contract ca in perioada de proba ma poate da afara fara nici o hartie si fara nici un motiv. Mai aveam 3 zile pana la finalul perioadei de proba.

    1. Din motive necunoscute nu ati invocat la Arbeitsgericht protectia maternitatii la locul de munca. Dar e posibil sa fi avut contract pe perioada determinata, cu totul altceva.

  150. Am inca o nelamurire.
    Cand am depus actele pentru Elterngeld, am fost la un birou si mi le a completat. Acel domn mi-a spus ca pot beneficia de 300 euro un an si al doi-lea an pot beneficia de 200 euro Elterngeld (pentru ca mai am inca un copil) plus 150 euro Betreuungsgeld. Acum daca voi lua Elterngeld pentru al trei-lea copil mai pot beneficia si de cele 200 pentru al doi-lea copil?

    1. Cei 200 nu exista, l-ati inteles gresit pe dl. Elterngeld este maxim 12 luni dupa care urmeaza suplimentele pentru ingrijire copii, dar nu Elterngeld.
      Pentru al treilea copil beneficiati de elterngeld

  151. Buna ziua,

    In prezent sunt in Elternzeit pana pe la sf anului 2015.
    Astazi am primit telefon de la angajator ca firma se inchide din probleme financiare si ca trebuie sa primesc prin posta demisia.
    Va rog sa ma lamuriti. In ce fel sunt afectata de aceasta situatie? Trebuie sa aplic pentru somaj dupa terminarea Elternzeit? Asta daca nu o sa-mi gasesc la timp de munca…

    Va multumesc pentru timpul dvs.

    1. Grija mare: cum adica primiti demisia? Aveti grija ce semnati. CEreti sa vi se dea preavizul nu cumva sa semnati vreo demisie.
      Daca ati avut perioada de cotizatie realizata atunci puteti beneficia de somaj. Trebuie sa anuntati din timp Arbeitsamtul despre incetarea relatilor de lucru, nu asteptati pana la incheierea perioadei de Elternzeit.

      1. Am primit astazi documentul. Se intituleaza Ordentliche Kuendigung si sunt informata ca actualul contract de munca inceteaza la sf lui martie 2014.
        Am intrebat si la Arbeitsamt. Cand stiu ca fiica mea merge la cresa, atunci trebuie sa informez institutia de aceasta situatie si sa-mi caut de munca.

      2. Lasati asta acum, mergeti la Agentur fur Arbeit pentru somaj. Mergeti cu actele pentru Elternzeit si Kundigung, cu cel putin 3 luni inainte, solicitand somaj, aveti dreptul daca ati avut 12 luni ca stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni.

    1. Oricare dintre parinti poate beneficia in combinatia 12 + 2 luni, cu posibilitati de combinare a perioadelor in perioade de minim 2 luni.
      Acolo unde exista conflicte (cereri din partea ambelor parinti pentru perioada intreaga) atunci statul va decide cine va beneficia de Elternzeit, in principal fiind parintele care are in grija copilul de zi cu zi (in general mama).

  152. buna! o intrebare daca se poate,sotul meu lucreaza in germania din ianuare,poate primii alocatia daca copiii sunt in romania?multumesc!

    1. Daca copiii locuiesc cu dumneavoastra, sotia, in Romania, atunci da, poate solicita alocatia.
      Pentru servicii de intocmire a dosarului de alocatie – consilierjuridicgermanoroman.com/2013/10/28/consultanta-pentru-integrare/

    2. Stimate Domnule Iulian,
      Va rog inca odata sa punctati cateva lucruri importante pentru mine, desi stiu ca s-au mai discutat aici. Eu lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Daca sotia nu lucreaza si vom avea un copil vom beneficia de altceva in afara de alocatia pentru bebe?Ar trebui pentru a primi si altceva in afara de alocatie sa mi se opreasca pe fluturas ( pentru in afara de asigurarile sociale nu mi se opreste nimic pentru acel concediu de maternitate) sau acest lucru se aplica numai sotiei? Si inca o intrebare: daca sotia doreste sa nasca in romania vom mai primi alocatia? Ea are ameldung aici pentru ca locuieste de 2 ani in Germania.Spuneti cum trebuie sa procedam. Trebuie sa venim cu certificatul de nastere aici si cu dovada ca nu beneficiaza copilul de alocatie in Romania?Va multumesc ca ne ajutati cu toate aceste sfaturi. O zi buna.

      1. Puteti primi indemnizatie de matenritate 300 de euro timp de 1 an si plata contributiei la pensie. Daca va naste in Romania se pot primi in continuare drepturile in Germania, doar se complica procedurile birocratice.

  153. ca sa primesc indemnizatia trebuie sa am la ultimul loc de munca un an?sa eu am 3 ani lucrati in germania doar ca mi-am schimbat locul de munca si acum am contract pe 6 luni….si sunt gravida in 5 saptamani

      1. Plata la pensie va fi pentru cine?Pentru sotie?Si pe ce perioada?Mai lamuriti-ma un lucru. Stiu ca aici e obligatoriu ca 12 luni sa stea femeia in concediu de maternitate ,apoi 2 luni este obligat sotul. In aceste 2 luni voi primi salariu normal, indemnizaia aceea de 300 de E sau cum este procedura?Va multumesc mult.

  154. buna ziua!
    am si eu o intrebare. Lucrez bazis si sunt insarcinata in 6 luni, primesc ceva bani pe alea 6 saptamani dinaintea nasterii (Mutterschutz) ??? sau pentru cele 8 saptamani de dupa nastere? Mentionez ca lucrez la o firma de curatenie intr-o scoala din orasul unde locuiesc.

    1. Daca nu sunteti angajata cu minijob, atunci primiti in cele 14 saptamani salarul integral. Daca aveti minijob atunci primiti un pausal de 210 euro.
      PS: nu ar trebui sa lucrati cu substante de curatat in aceasta varsta a sarcinii, solicitati de la medic Beschaftigungsverbot.

  155. Buna seara!
    Sunt angajata cu minijob, maxim 450 pe luna. De unde pot obtine cei 210 euro? si ce formulare trebuie sa completez? Va multumesc!

    1. Bun gasit,
      Am o mica intrebare. Acest concediu de crestere a copilului, adica cele 12 luni, trebuie sa le ia obligatoriu mama? La noi in tara se poate opta care din parinti va iesi in concediu pentru cresterea copilului. Mai concret as vrea sa stiu daca doar tatal lucreaza iar mama nu, la nasterea copilului ar putea sta tata 12 luni si apoi mama in cele 12 luni? Sau aici este obligatoriu ca cele 12 luni sa fie luate de mama? Va multumesc mult.

      1. Concediul de crestere a copilului este standard 12 + 2 luni, oricare din parinti poate lua orice perioada doreste, maxim pt fiecare fiind 12 luni, total pentru ambii parinti 14 luni. In niciun caz nu pot sta ambii parinti 24 de luni totalizat.

      2. Nu m-am referit sa ia ambii parinti concediu de crestere al copilului. Ci doar unul.Mai concret, daca tatal munceste si mama nu, poate lua tatal primele 12 luni si apoi mama celelalte 2 luni?Si cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului in acest caz,se ia in calcul venitul tatalui daca iese el cele 12 luni sau nu? Va multumesc

  156. Buna ziua. Sunt in Germania de 5 luni cu sotul care munceste legal si fetita d 1 an si 4 luni. Eu in tara iau indemnizatie mama 600 ron + 200 ron alocatie.Suntem toti trei inscrisi la primarie si am fost si am depus actele pentru Kindergeld. Intrebarea mea e , o sa pierd indemnizatia de mama cand renunt la alocatia din tara pentru faptul ca nu mai stau in Romania sau va merge in continuare? Mentionez ca eu nu muncesc. Multumesc anticipat !!!

    1. Banii incasati in Romania sub titlu de indemnizatie de maternitate vor trebui returnati, aceasta deoarece din momentul inregistrarii in Germania nu mai aveati dreptul la aceste prestatii sociale.

  157. Urmeaza sa nasc in august al 5 lea copil/acasa ultimi doi copii avand 2 ani jum si 3 ani jum.am lucrat o perioda cu basic apoi a scazut orele lucrand cu 260euro…cresc singura copii fara sprijin…inca lucrez.cum se caluleaza banii de la LBANK…voi primi si cei 75euro pt cei mici?cand nu voi merge la lucru cu 6sapt inainte cine ma plateste…cui ma adresez?

    1. Veti primi acel bonus de 75 de euro, marea dumneavoastra problema este asigurarea medicala, aveti?
      Pentru perioada de mutterschutz nu primiti decat un pausal de 210 euro platit de stat, deoarece nu aveti decat un minijob.

      1. am asigurare medicala….cu cate saptamani inainte intru in mutterschutz si cine mi l da…ce institutie????multumesc mult!

      2. Nu aveti in ce mutterschutz sa intrati, atat timp cat nu lucrati. Primiti doar un pausal de maxim 210 euro de la Bundesversicherungsamt.

  158. SUNT IN 30 DE SAPTAMANI INSARCINATA,LUCREZ 32 STD CU 8 E….256 E /PE LUNA….DE CE BENEFICIEZ SI DE LA CE INSTITUTIE…CHIAR CA ACUM SUNT IN CEATA!MA REFER LA ACEST MUTTERSCHUTZ!

    1. Mutterschutz se refera la periaoda de protectie in care nu aveti voie sa lucrati, banii efectiv sunt Mutterschaftsgeld. V-am preciat, Bundesversicherungsamt.

  159. Buna ziua! Va solicit amabilitatea de a-mi raspunde la urmatoarea intrebare: efectuez in prezent o perioada de practica de 6 luni si de curand am aflat ca sunt insarcinata. Voi avea dreptul la indemnizatie de crestere copil? Nu am lucrat anterior in Germania. Mutterschaftgeld se acorda in acest caz?

      1. Contractul a inceput la 1 martie si este pe termen de 6 luni. Dar data probabila a nasterii este in ianuarie anul viitor. Nu am momentan contractul la mine. Va voi scrie diseara dar din cate imi amintesc nu scrie nimic special legat de sarcina. Va multumesc mult pentru implicare!

      2. Buna ziua din nou! In contractul meu de practica nu se face nici o mentiune cu privire la sarcina.

  160. Buna ziua.lucrez an germania cu acte de 7 luni am avut un medical pentru sarcina extrauterina.mai am dreptul la indemnizatie pentru copil pentru ca acum sunt iar însarcinata.multumesc

    1. Carmen daca ai lucrat 7 luni si contractul de munca nu ti-a expirat poti continua sa lucrezi,pana intri in perioada de mutterschaftgeld adica 6 saptamani inainte sa nasti.Daca insa lucrezi in conditii grele de ex. frig, mediu toxic, lucrezi de noapte, etc.medicul ginecolog iti da o scrisoare pe care o duci la firma si stai acasa dar vei primi 100% salariul net pana nasti.Daca nu mai ai contract de munca din cate stiu eu nu primesti nimic, doar dupa ce nasti cei 300 de euro.

  161. buna ziua.pe 1 iulie intru in cele 6 saptamani inainte de nastere.ce se intampla cu locul de munca unde sunt activa?care este procedura legala….eu personal nu vreau sa l tin ocupat daca intru in concediu crestere copil…catre cine trebuie facuta adresa…ma influienteaza negativ renuntarea la post?

  162. buna seara! va rog frumos daca binevoiti a ma ajuta, am si eu nevoie de un raspuns la o problema. lucrez in germania, cu forme legale, de la 1 sept 2013, contract pe perioada determinata care o sa expire la 1 aug 2014, dar cu posibilitate de prelungire. sunt insarcinata in aproximativ doua luni si as vrea sa nasc in romania si sa raman acolo dupa nastere. intrebarea mea este: e vreo posibilitate sa primesc indemnizatie de la statul roman? se recunoaste in tara acest timp muncit in germania cu forme legale? presupun ca statul german nu o sa imi dea aceasta indemnizatie daca nu nasc si locuiesc pe teritoriul germaniei.
    va multumesc anticipat!

  163. buna ziua as avea o intrebare la dumneavoastra . eu si sotia suntem in germania de 6 luni ea are 5 luni lucrate daca ar ramane insarcinata acum ,ar trebui sa aiba 1 an de zile obligatoriu lucrat ca sa primeasca prenatal. va multumesc!

      1. Va rog ajutati-ma. Lucrez de 9 luni,si pe 1 august am semnat contractul de munca pe perioada nedeterminata.cu o perioada de proba de 3 luni si sunt insarcinata in 4 saptamani. Ma poate da afara in perioada de proba daca le spun? Unde trebuie sa ma adresez?

  164. Buna ziua,

    Locuiesc in Germania de 3 ani, insa cu intrerupere. Prin natura jobului sotului meu am locuit si nu am lucrat 6 luni in Bielefeld, apoi ne-am intors in tara pentru 5 luni si am revenit in Germania pentru alte 9 luni si am lucrat 6 luni cu contract nedeterminat, dupa care am plecat iarasi in Romania pentru 7 luni (unde am lucrat 3luni) si acum sunt iarasi in Germania de 7 luni si lucrez de 7 luni contract determinat pe 6 luni si reinnoit recent pe alte 6 luni – continuare a contractului din Romania. Salariul brutto actual este de aproximativ 1600-1700Euro, dar avand clasa 5 de impozitare primesc sub 1000 euro netto (aprox. 900E). As dori sa raman insarcinata, dar nu stiu daca o sa raman in Germania pana la data nasterii copilului. Asadar, as avea cateva intrebari:

    1. Sa spunem ca voi naste in Germania.. ca sa primesti indemnizatia de crestere a copilului in Germania, trebuie sa ai un an lucrat neintrerupt pana la data nasterii copilului? (ca in Romania)

    2. In cazul in care sunt in Romania la data nasterii copilului (angajata cu contract) care sunt si de unde le pot procura documentele germana care sa-mi permita sa primesc acolo aceasta indemnizatie?! Mai concret: lucrez in Germania 8 luni, intrerup activitatea in munca pentru ca sotul isi incheie proiectul aici si este retrimis in Romania; eu reusesc sa ma angajez in Romania alte 3-4 luni sau cate or fi (pana la data nasterii copilului). Teoretic am drept de indemnizatie cumulata (nu stiu daca e corect spus), doar ca trebuie sa dovedesc in Romania ca am lucrat in Germania. Deci, ce document/formulare imi trebuiesc pentru ca autoritaile din Romania sa-mi recunoasca vechimea in munca?!

    In speranta ca m-am facut inteleasa,
    Va multumesc anticipat!
    Nicoleta A.

  165. 1. Pentru a primi indemnizatie in Germania trebuie sa locuiesti acolo, egal daca nasti sau nu in Germania. Chiar daca nu ai lucrat nici macar o zi pe teritoriul acestui stat, tot ai dreptul la aceasta indemnizatie.
    2.Pentru a primi indemnizatie in Romania, este necesar sa fi cotizat la sistemul de asigurari sociale din Romania timp de 12 luni neintrerupte, pana la data nasterii. Este exclus sa cumulati perioada in care ati lucrat in Romania cu cea din Germania.Trebuie sa locuiti in Romania pe perioada in care primiti indemnizatie de la statul roman.
    Sunt doua sisteme de asigurari sociale duferite si legi de aplicare diferite pentru fiecare stat. Nu merg amestecate!

  166. Domnule Iulian,
    Va deranjez din nou cu cateva intrebari,pe care le voi puncta la obiect.
    1.Daca eu lucrez cu gewerbe si raman insarcinata,se calculeaza tot 65% din media veniturilor pe ultimele 12 luni?
    2.Ajutorul pentru cresterea copilului se acorda numai daca mama primeste acei 300 de euro, ma refer in cazul in care ea primeste mai mult ,se mai acorda acel supliment pentru cresterea copilului?
    3.Daca eu locuiesc in Germania,dar nasterea are loc in Romania ,si dupa nastere ma intorc aici se mai primesc drepturile banesti?
    4.Dupa implinirea celor 3 ani in care statul plateste contributia la pensie,pot continua eu plata acestei contributii?
    5.Daca dorim sa apelam la ajutorul dumneavoastra pentru intocmirea dosarului si ce va mai fi nevoie ( contra cost bineinteles),cum va putem contacta?
    Va multumesc si va doresc numai bine.

  167. Am si eu o intrebare.Muncesc in Germanua cu acte in regula dar contractul de munca mi s-a prelungit pe inca un an si anume pana in data de 15 iulie 2015.Intrebarea mea ste:fiind isarcinata in momentul in care imi expira contractul(nu mai sunt in perioada de proba,avand vechime inca un an la actualul loc de munca) pot ficoncediata?

    1. V-am raspuns mai jos – la expirarea contractului nu vorbim de concediere. Este un contract de munca pe o perioada bine determinata si atat, angajatorul nu are nicio obligatie suplimentara fata de dumneavoastra.

  168. Nu se intelege din afirmatiile dumneavoastra, vi s-a prelungit contractul sau expira? Sunteti sau urmeaza sa fiti insarcinata? Va rog sa reformulati sa va putem oferi un ajutor.

    1. Deci am avut contract de munca pe perioada 15 iulie 2013-15 iulie 2014 anul acesta s-a mai prelungit inca un an respectiv 15 iulie 2014-15 iulie 2015.Eu si sotul meu ne dorim foarte mult un copilas dar ne gandim si la faptul de a nu ramane fara serbici in timpul sarcinii.Suntem amandoi asigurati.Daca se intampla sa raman insarcinata pana in 15 iulie 2015 cand imi expira al 2-lea contract prelungit pt sa fiu concediata?Egal cate luni de sarcina voi avea?Am dat cu presupusul acum….Dumnezeu stie ce va fi,dar dorinta noastra este un copilas.Va multumesc din suflet pt raspunsul anterior.Seara buna va doresc!

      1. Nu puteti fi concediata dar luati in calcul ca la 15 iulie 2015 contractul expira si gata. Angajatorul nu poate fi obligat sa va prelungeasca contractul si nici nu este considerata concediere, pur si simplu contractul expira.
        Succes!

  169. hallo! intrebarea mea este urmatoarea.am nascut de 2 luni nu am depus inca actele ptr elterngeld ,mentionez ca nu am lucrat legal ,deci voi primi doar cei 300 euro .datorita faptului ca am intarziat 2 luni cu depunerea actelor voi primi retroactiv ,eltengeld si kindergeld?

  170. Buna dimineața dl Iulian as vrea sa va întreb sant in Germania de 2 ani jumate un an jumate am lucrat la mc Donalds si de 6 luni lucrez in Spital la curatenie Sant insarcinata in 3 luni contractul de munca Il am pt 2 Ani Pana in Martie 2016 stiu ca trebuie sa lucrez Pana la 7 luni Intrebarea mea Este Voi beneficia doar de Elterngeld si de alocatia copilului Sau si de Altceva pt ca am lucrati 2 Ani in Germania ! Va Multumesc

  171. buna.eu am nascut acum o luna si am depus actele pt elterngeld.in timpul sarcinii am avut un minijob.vreau sa va intreb ,pot sa am un minijob si sa primesc si elterngeld?sunt angajatorii mei obligati sa ma ia inapoi la lucru ? va multumesc

  172. mai am o intrebare.vrem sa mergem cu copilasul nostru in vizita in romania.ce acte avem nevoie aici pt a parasi tara? in romania stiu ca trebuie sa ne inregistram bebelusul si sa i facem un pasaport. si inca ceva va primi copilul nostru cetatenia germana sau cand dc da?

    1. In acest moment nu se pune problema cetateniei germane, doar dupa ce dumneavoastra, ca parinti, veti indeplini conditiile necesare (minim 8 ani de sedere legala, 7 daca ati absolvit cursul de integrare) atunci se va putea lua in discutie cetatenia germana pentru copil.
      Pentru a parasi tara aveti nevoie de titlu de calatorie de la consulat. Nu uitati sa luati toate actele necesare cu dumneavoastra pentru a face transcrierea nasterii si pasaportul.
      Succes!

  173. Buna seara. As avea o intrebare la dumneavoastra. Sunt in Germania de 1 an de zile, muncesc de 5 luni cu carte de munca si am dori, eu si sotul meu sa facem un bebelas.As vrea pe timpul sarcinii sa merg aici la control si inainte de nastere, cu o luna, sa plec sa nasc in Romania. Daca as naste acasa, as mai primi aici maternitate? Ar fi o problema sa nu nasc aici? Astept raspuns. Va multumesc anticipat!

  174. Buna seara,

    Eu sunt in concediu de crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani si beneficiez in Ro de indemnizatie.
    Sotul meu are o propunere de job in Germania si va pleca curand iar eu si copilul il vom urma. Intrebarea mea este daca voi ramane cu indemnizatia asigurata de RO sau se poate cumva transfera in Germania. Ma gandesc la alocatia copilului care in RO este 200 lei si in Germania aprox. 170 euro.
    Multumesc

    1. In momentul in care plecati din Romania trebuie sa renuntati la indemnizatia de crestere a copilului si la acea alocatie in valoare de 200 lei. In Germania veti benificia de alocatie in valoare de 184 euro si pana cand implineste copilul 12 luni indemnizatie de 300 euro lunar.

    2. Bună, am reușit în sfârșit sa găsesc o discuție pe tema aceasta și vreau sa menționez faptul ca domnul de mai sus ar trebui sa se intereseze mai bine referitor la afirmațiile pe care le face…..subscriu: indemnizatia pentru copil nu este obligatoriu sa înceteze pentru mamici atâta timp cât pe teritoriul Germaniei cat a altor tari acestea nu vor obține venituri și sunt acolo doar pentru reintregirea familiei. În momentul în care exista un Anmeldung al copilului și al mamei, aceasta poate sa întrerupă alocatia de stat de 200 ron din România, sa opteze pentru alocatia integrala în Germania și sa primească în continuare indemnizatia. Trebuie doar ca fiecare mamica în aceste cazuri sa meargă personal sa pună o întrebare instituțiilor AJPIS referitor la tot ce am relatat mai sus și unii care nu sunt la zi cu legile europene sa se informeze mai bine înainte da a da sfaturi. Mulțumesc.

      1. @Ofelia: Presupunem ca nu sunteti dumneavoastra doamna “contabila” din Romania cu a carei sot am comunicat telefonic pe tema de mai sus 🙂
        Doar presupunem, eu am o certitudine in sens invers.

      2. Ofelia, uitati aici comunicat ANPS:
        Condiţiile pentru acordarea concediului de creştere a copilului:

        Pentru a putea beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, părinţii, tutorii ori persoanele care îl în plasament trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

        – să aibă domiciliul sau reşedinta pe teritoriul României
        – să locuiască împreună cu copilul şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia
        – să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii, adopţiei, ori luării în plasament a copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, dar şi ajutorul de şomaj sau indemnizaţia de creştere a copilului. De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază şi cei care se află în concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare profesinală sau cursuri la zi.

      3. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

        Art. 12
        Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
        a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
        b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
        c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

      4. @Ofelia: poate si cazul dumneavoastra e la fel – am intalnit situatii similare in care persoana in cauza a spus ca asa a fost sfatuit de cei de la AJPS, i s-a comunicat ca e totul ok, dar apoi s-au trezit cu impunerea sumelor.
        Aici fie banuiesc ca e o greseala de comunicare fie o situatie necunoscuta in cazuri izolate functionarilor de la AJPS. In orice caz informarea trebuie sa fie facuta in scris, astfel dosarul ajunge spre analiza la o persoana cu competente specifiec situatiei, atunci nu se mai ajunge la situatia in care trebuie returnate sumele primite pe x luni, cu dobanzile aferente – pentru ca da, statul roman solicita dobanzi pentru sumele incasate ilegal.
        Cele bune!

  175. buna seara
    amsi eu o intrebare lucrez in germania de 3 luni
    si inca nu am depus actele pentru alocatie din motivele pe care le am
    am 2 copii din doua casnici dar nu am fost legitim am fost in concubinaj si acum copii sunt la mine in ingrijire si mai am 2 copii cu sotia actuala as dori sa mi dati si mie un raspuns daca pot optine alocatia in germania
    va multumesc mult

  176. Buna ziua,ma numesc Mirela si am o nelamurire privind Elterngeld-ul!Am nascut in 23.10.2013 cu toate acestea prima luna cand am primit aceasta indemnizatie a fost pe data de 10.01.2014,adica 2 luni mai tarziu.Iar acum in octombrie ultima luna,in care ar fi trebuit sa ii primesc iarasi nu mi-au mai bagat acesti bani !sotul nu a acceptat cele 2 luni la care avea dreptul…si vreau sa specific ca eu inainte de a naste,am muncit legal.Intrebarea mea este cate luni aveam dreptul sa fiu platita?Stiam ca 12 luni fara cele 2 ale sotului…dar in cazul meu am beneficiat doar de 9 luni!Va multumesc anticipat
    Cu multa stima si respect

    1. Ati gresit putin calculele:
      – perioada pentru care sunteti indreptatita la plata este 23.10.2013 – 22.10.2014 iar platile se fac anticipat. Prima plata a fost pe 10.01.2014, cuprinzand perioada 23.10.2013 – luna ianuarie, deci 4 luni din care s-au scazut eventual sumele primite ca Mutterschaftsgeld. Au urmat ulterior alte 8 plati pana in septembrie 2014.
      Cititi cu atentie decizia primita si descrierea platilor facute in contul bancar.
      Succes!

  177. Buna ziua Domnule Iulian,
    Am si eu o intrebare: daca eu am facut contract cu DRK ( Deutsches Rotes Kreuz) la inceputul lunii August 2014, iar acum am aflat ca sunt insarcinata si am primit deja de la medic Beschaftigungverbot, deci nu mai merg la lucru, iar nasterea este programata la inceputul lunii iunie 2015. deci nu sunt 12 luni lucrate…. cum mi se va calcula elterngeld.ul? Mentionez ca am contract pe perioada nedeterminata, iar inainte de de acest contract al lucrat tot la Drk dar printr-o agentie romaneasca unde toate contributiile imi erau platite in Romania
    Va multuesc anticipat pentru raspunsul Dumneavoastra!

  178. buna ziua,
    lucrez in Germania din 26 iunie 2013 cu contract de munca, fetita mea sa nascut in iulie 2013 in Romania si din septembrie 2013 sotia si fetita au venit in Germania.
    Sotia mea nu primeste indemnizatie din Romania(asa se intampla daca parasesti teritoriul tarii), precizez ca nu a lucrat in Germania.
    Pe 12 noiembrie copilul face 14 luni, va intreb mai putem beneficia de indemnizatie in Germania.

    1. Din pacate lipsa de informare va costa.
      Sotia ar fi avut dreptul la indemnizatia de crestere a copilului minima din Germania, 300 de euro timp de 12 luni, pentru perioada iulie 2013- iunie 2014. Din pacate acest drept s-a prescris deja (termenul de prescriere este de 3 luni) iar fetita face deja 16 nu 14 luni.
      Mai aveti o serie de alte drepturi: plata contributiei la pensie – se poate cere retroactiv, alocatie, betreeungsgeld.
      Toate informatiile privind nasterea, cresterea si educarea copiilor in Germania le gasiti aici https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/06/03/o-solutie-ieftina-si-concreta-de-informare-pentru-relocarea-in-germania/

  179. Buna ziua as avea o intrebare…Daca dupa concediul maternal nu mai merg la munk datorita faptului k pe drum e un nou sufletel….cum se calculeaza indemnizatia?primesc automat doar acel minim de 300 de euro?multumesc:)

    1. Indemnizatia se calculeaza ca procent din media veniturilor impozabile, in cazul dumneavoastra – neavand venituri impozabile, veti primi doar cuantumul minim cu eventualul Geschwisterbonus, adica in total 375 euro lunar.
      Succes!

  180. Buna am si eu o întrebare sunt însărcinată in 5luni încă lucrez la o pizzerie in Aachen am contract sunt asigurata la aok dar am fluturaș de 460euro pe luna cum de ce beneficiez??pot intra in șomaj??am lucrat in total un an si 8luni pe teritoriu Germaniei

    1. A intra in somaj in acest moment nu va avantajeaza, somajul nu se ia in calculul indemnizatiei de maternitate. Dar aveti acest drept, deoarece aveti stadiul de contributie indeplinit (minim 12 luni in ultimele 24), conditie sa fi platit contributiile sociale si asigurarea de somaj (sa nu fi avut minijob, adica venitul sa fi fost peste pragul de 450 de euro).
      Tot ce inseamna sarcina, nasterea, cresterea si educarea copilului in Germania gasiti in aceasta lucrare https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/06/03/o-solutie-ieftina-si-concreta-de-informare-pentru-relocarea-in-germania/

      Mult succes!

  181. Mulțumesc frumos pt răspuns domnul iulian dar cred ca am o problema m-a simt din ce in ce mai rău saptamana asta am o termina la doctor si de asta zic dacă numai pot lucra de ce banii beneficiez???multumesc încă o data

  182. Puteți sa îmi răspundeți va rog patronul meu e italian el nu o sa îmi plătească concediu pt creșterea copilului meu după ce nasc ce trebuie sa fac?????

  183. Buna ziua,

    Eu sunt in perioada de crestere a copilului pana in Aprilie 2015( am optat pentru 1 an de zile Elterngeld ) .Pot sa-mi prelungesc aceasta perioada cu inca un an de zile ? Se injumatateste suma primita de la Elterngeld pentru cel de-al doilea an ?
    In textul de mai sus scrie ca , “Dupa expirarea celor 12+2 luni, unul dintre parinti, fie tatal, fie mama are drept in continuare la concediul parental, dar… fara plata” .Va intreb deoarece atunci cand am mers si am depus actele ne-au intrebat daca dorim un 1 an sau 2 .

    1. Regula spune clar: 1 an cu plata integral sau 2 cu plata injumatatita. Din moment ce ati optat si primit plata integral, nu se mai poate prelungi termenul decat in conditii de fara plata.

  184. Primiti 67% din profitul net, pe luna,din anul 2014. Trebuie sa prezentati Steuerbescheid. Grabiti-va sa depuneti actele pt. Steuererklärung.Puteti profita si de Mutterschutzgeld, daca aveti asigurarea medical cu Krankengeld Anspruch.

    1. Exact. Pentru Gewerbe exista aceasta diferenta fata de un angajat normal – nu se iau in calcul veniturile impozabile din ultimele 12 luni ci venitul impozabil realizat in anul fiscal anterior.

  185. va multumesc iar daca nu vreau sa intru in concediu sa lucrez mai departe, poate sta tatal acasa a lucreaza 20 luni. si as vrea un contabil roman locuesc in regensburg. multumesc mult

    1. Perioada de Mutterschutz este obligatorie. Mai departe, pentru Elternzeit, aveti optiunea intre parinti 12 + 2 luni, le puteti combina in orice fel doriti – tatal isi poate lua perioada de maxim 12 luni iar dumenavoastra puteti renunta la cele 2 la care aveti dreptul.

  186. buna ziua am si eu o intrebare suntem cu familia in germania de 2 ani sotul lucreaza normal la o firma eu cand am venit in germania eram gravida si am nascut si premesc 300 eur am inca o luna sa primesc copilul are 11 luni si sunt gravida in a 4 luna sa ma angajez nu pot nu ma primesc gravida ce pot sa fac si ce bani o sa primesc dupa ce nasc va multumesc

    1. Nelucrand in Germania, veti primi Elterngeld in cuantumul minim de 300 de euro + alocatia 184. La elterngeld mai aveti un Geschisterbonus de 75 de euro pana primul copil va implini 3 ani. Peste 4 luni mai primiti Betreeungsgeld.
      Informatii detaliate despre ce inseamna nasterea, cresterea si educarea copilului in Germania puteti gasi in acest material
      https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/06/03/o-solutie-ieftina-si-concreta-de-informare-pentru-relocarea-in-germania/

  187. Buna ziua,

    Am cateva intrebari legate de perioada de doua luni in care poate sa beneficieze si tatal ( celalalt parinte );

    1. Celalalt parinte poate benficia de 2 luni Elternzeit (cu plata a 67% din venitul net, dar nu mai mult de 1800 de Euro).In aceasta perioada de doua luni trebuie/poate sa lucreze in continuare ?

    2.Eu termin perioada de crestere a copilului in martie ( 12 Luni ), tatal poate sa ia imediat in urmatoarele doua luni ( Aprilie si Mai ) acest concediu ?

    3.Trebuie sa anunte ,7 saptamani inainte , la servici? Ce acte trebuiesc depuse ?

    multumesc,

    1. 1. 65% este procentul, 67 este doar pentru veniturile mai mici de 1000 de euro, procentul bonificandu-se cu 0,1% pentru fiecare unitate de 2 euro rezultata din compararea mediei salariale cu 1000 de euro. Poate sa lucreze doar daca angajatorul indeplineste anumite conditii si la un program intre 15-30 de ore saptamanal. Cuantumul indemnizatiei va fi recalculat (scazut evident) functie de veniturile realizate in acea luna.

      2. Da, dar trebuie sa anuntati din timp – minim 7 saptamani inainte.

      3. Trebuie sa faceti dosarul complet de cerere a indemnizatiei de servici – primul pas – notificarea angajatorului si confirmarea scrisa de la acesta, datata cu minim 7 saptamani anterior.
      Cele bune!

  188. Domnule Iulian,
    In urma unor descutii cu cativa angajati ai institutiilor german am ramas putin nelamurit cu privire la drepturile mamei.Situatia in concret este asa: eu lucrez cu contract de munca sotia,care este insarcinata in 2 luni nu lucreaza.
    1.Avem asigurarea familiala la AOK.Acopera costurile nasterii in totalitate?
    2.Dupa nastere 12 luni va lua sotia 300 E lunar plus alocatia copilului.Lunile 13 si 14 voi putea sta eu in concediu parental avand 65% din salarul meu brut sau net?
    3.In afara celor 300 E am vazut aici ca se vorbeste si de alte venituri: Betreeungsgeld, Muttersgeld.Puteti sa-mi explicati in ce conditii se acorda acesti bani?
    4.Ne puteti ajuta cu depunerea dosarului pentru drepturile noastre financiare ( contra cost bineinteles) si cum am putea lua legatura cu dumneavoastra?
    Va multumesc enorm si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
    Cu respect Catalin O.

    1. 1. Da, costurile sunt acoperite integral si nu se plateste pausalul zilnic de 10 euro per ziua de spitalizare in cazul nasterii.
      2. Da. Da – 65% (indexabil in cazul mediilor mai mici de 1000 de euro lunar) din media venitului net pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, minim 300 si maxim 1800 euro.
      3. Betreeungsgeld – 150 de euro platibil intre lunile 15-35, cu conditia sa nu aveti loc de ingrijire platit sau subventionat de stat.
      Mutterschaftsgeld – indemnizatia de maternitate – se acorda doar mamelor ce lucreaza sau au lucrat in timpul sarcinii.
      In plus: Plata contributiilor la pensie – https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/07/10/asigurarea-de-pensie-pentru-cresterea-copiilor/
      4. Da, ma puteti contacta la office@consgero.com.

      Tot ce tine despre sarcina, nasterea, cresterea si educarea copiilor in Germania gasiti si in acest material https://consilierjuridicgermanoroman.com/2014/06/03/o-solutie-ieftina-si-concreta-de-informare-pentru-relocarea-in-germania/
      Cele bune!

      1. Domnule Iulian va multumesc mult pentru raspuns,As vrea totusi sa mai intreb daca, la implinirea celor 3 ani de contributie la pensie de catre statul german,daca putem plati noi asigurarea in continuare.Cu respect Catalin O.

      2. Domnule Iulian,
        Revin cu o intrebare.Scriati intr-un post mai vechi ca mama poate beneficia de contributia la pensie pentru 3 ani, cu posibilitatea extinderii acestei contributii la 10 ani.Intrebarea mea este:
        1.Mama trebuie sa declare ca va sta in ingrijirea copilului 3 ani pentru a beneficia de plata asigurarii de pensie sau este o perioada prezumata.
        2.In ce conditii se poate solicita prelungirea acestei perioade la 10 ani (asta in cazul in care aceasta prevedere mai este in vigoare).
        3.Luna 13-14 de care poate beneficia celalalt parinte pentru cresterea copilului este obligatorie sau este optiunea fiecarui a?Ce se intampla in cazul in care angajatorul refuza sa-ti aprobe cererea?
        Va doresc multa sanatate.

  189. Buna seara! As dori sa aflu raspuns pentru o “nelamurire” avuta… Sunt insarcinata in 6 luni si lucrez de 10 luni in baza unui contract de munca tip minijob. Sotul meu are contract de munca full time din luna martie 2014. Voi intra in concediu prenatal in luna martie, iar dupa ce voi naste vreau sa-mi schimb jobul (actualul este mult prea departe de casa), iar sotul sa ramana in Elternzeit…asta deoarece el are salariu mai mare si ne avantajeaza mai mult varianta asta.
    Nelamurirea vine in urma unor “zvonuri” cum ca sotul nu ar avea dreptul de a ramane in concediu postnatal, ci numai eu ca si mama. Nu stiu ce sa cred despre acest lucru…pare putin ireal si in acelasi timp discriminator.
    Stiti ceva referitor la acest subiect?
    Multumescanticipat tuturor celor care imi vor putea da un raspuns concret.

  190. Buna ziua
    Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine problema indemnizatiei de crestere copil. Lucrez cu contract de munca, cred pe perioada nedeterminata (pentru ca pe fluturas scrie “von data exacta”, dar doar “bis” fara alta data) si as dori sa stiu daca la implinirea celor 12 luni recomandate de a lucra inaintea unei sarcini pentru a beneficia de indemnizatie, raman insarcinata si angajatorul imi spune ca a expirat contractul meu, as mai beneficia de 67% din venitul net ? Multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs. Mi-ati fi de real folos daca imi veti raspunde. O zi frumoasa !

  191. Buna ziua ! Am si eu o întrebare si anume: o mama care este in concediu prenatal aici in Germania ,mai exact München, poate avea din punct de vedere legal, un minijob de 450 euro basis, fara a i se întrerupe indemnizația data de statul german? Multumesc

  192. Buna ziua,

    Am si eu o mica neclaritate.
    La moment muncesc in Berlin si curand am sa plec in concediu parental pentru 2 luni.
    Dar inainte de a pleca as vrea sa ma concediez de la job-ul curent.
    Termenul de preaviz este 3 luni.

    Sunt lunile de concediu parental incluse in termenul de preaviz, sau sunt obligat sa mai stau 2 luni la locul curent de munca dupa ce revin din concediu?

    Multumesc,
    Vlad

  193. Buna ziua,
    Nu inteleg foarte bine daca o mamica poate beneficia de infemnizatia de crestere copil daca in momentul cand a ramas insarcinata nu mai munceste, dar a muncit un an de zile inainte. De fapt problema este ca angajatorul meu ma tot tine cu fractii de contract si nu imi da un exemplar si mie, ma tot intreaba de copii…etc. Eu vreau sa am un copil si mi-as dorii sa pot muncii pana in ultima clipa. Multumesc anticipat daca aveti putin timp pentru a ma “limpezi” .

  194. Domnule Iulian,
    Revin cu o intrebare.Scriati intr-un post mai vechi ca mama poate beneficia de contributia la pensie pentru 3 ani, cu posibilitatea extinderii acestei contributii la 10 ani.Intrebarea mea este:
    1.Mama trebuie sa declare ca va sta in ingrijirea copilului 3 ani pentru a beneficia de plata asigurarii de pensie sau este o perioada prezumata.
    2.In ce conditii se poate solicita prelungirea acestei perioade la 10 ani (asta in cazul in care aceasta prevedere mai este in vigoare).
    3.Luna 13-14 de care poate beneficia celalalt parinte pentru cresterea copilului este obligatorie sau este optiunea fiecarui a?Ce se intampla in cazul in care angajatorul refuza sa-ti aprobe cererea?
    Va doresc multa sanatate.

  195. buna ziua am o intrebare pot intra in concediu parental si pe ce perioada daca lucrez de mai bine de un an cu acte in regula ?sotia va naste in vara mentionez ca sotia nu a lucrat deloc.

    1. Aveti posibilitatea de a alege, 12+2 luni intre soti, le puteti grupa cum doriti – ex. 6-8 luni, dar unul dintre soti are dreptul la maxim 12 luni.
      |Cele bune!

  196. Buna ziua

    Intrebarea mea este daca o mamica nu a muncit deloc pe teritoriul Germaniei poate beneficia de cei 300 euro indemnizatia de crestere copil ? Daca da, cat trebuie sa munceasca minimum ? Multumesc si imi cer scuze daca probabil ati mai raspuns la acest tip de intrebare. V-as fi recunoscator pentru raspuns ! Cu respect !

    1. Indemnizatia de 300 de euro este pragul minim si se obtine indiferent daca s-a lucrat sau nu anterior.
      Indemnizatia de crestere a copilului nu este dependenta de o perioada minima de lucru anume, pur si simplu se face media veniturilor impozabile pe ultimele 12 luni anterioare nasterii iar din ce ramane se aplica procentul de calcul pentru Elternzeit. Indiferent de suma rezultata, suma minima este 300 de euro si maxima 1800.
      Cele bune!

  197. AM inteles. Ma indusese in eroare faptul ca era mentionat ca persoanele aflate in somaj nu beneficiaza de aceasta indemnizatie. Multumesc mult pentru amabilitate !!!

    1. Beneficiaza si persoanele aflate in somaj, ideea e ca somajul nu se ia in calcul pt elterngeld (este considerat venit neimpozabil).
      Cele bune!

  198. Buna ziua…am şi eu o întrebare la dumneavoastră. Trăiesc în Germania de 4 ani și doar in 2012 din Februarie pina in Decembrie am lucrat cu Minijob basis.Soțul meu e cu Gewerbe.La moment sunt insarcinata..şi aş vrea să știu daca mai am dreptul la vreo indemnizație sau doar cea pentru copii? Va mulțumesc

  199. Buna ziua,
    Va rog daca e posibil sa imi explicati si mie : daca imi expira contractul de munca peste 3 luni de la nasterea copilului, mai beneficiez in continuare de cei 65% pana la 12 luni ? De fapt eu inlocuiesc o persoana care este in concediu crestere copil pentru 2 ani, dar angajatorul, initial, mi-a spus ca nu o mai doreste din X motive, dar ca trebuie sa imi faca contract pe 2 ani cat va dura concediul respectivei. Ideea este ca nu mentioneaza in contract decat “pe perioada concediului doamnei XX”. Sunt tare derutata, nu stiu daca voi beneficia de 65 % sau doar de cei 300 + 184 si nici nu stiu daca angajatorul nu o sa imi spuna cand voi naste ca a incetat deja contractul. Va rog din suflet sa ma ajutati sa inteleg !

    1. De indemnizatia de maternitate beneficiati indiferent de ce se intampla mai departe cu contractul de munca.
      Legat de perioada contractului – cel mai bine ar trebui sa consultati aici un avocat. Pare o clauza in favoarea angajatului, in sensul ca perioada contractului trebuie bine determinata si inscrisa, nu poti spune ca pe perioada contractului persoanei x. Ce se intampla daca maine persoana decide sa vina la munca?
      Dar inca odata, aceasta situatie nu influenteaza drepturile parintesti, ele se calculeaza functie de veniturile impozabile realizate anterior nasterii.
      Cele bune!

      1. Deci cei 65 % din salariul ii voi primi timp de 12 luni, indiferent daca a doua zi dupa nastere imi va spune “PA” 🙂 ? Scrie asa, daca imi permiteti sa va rapesc din timp : ” das Arbeitverhaeltnis beginnt am XXX und endet mit dem Erziehungsurlaub von XXX. Bei vorheriger Ausfloesung des Betriebs/Unterbringung XXX (numele bolnavului de care am grija) in einer Einrichtung endet der Arbeitvertrag zu diesem Zeitpunkt”. As putea , de fapt am dreptul sa ii cer clar sa imi mentineze data incetarii ?

      2. In virtutea protectiei maternitatii la locul de munca, angajatorul nu poate spune pa nici in timpul sarcinii nici o perioada dupa nasterea efectiva, 4 luni. Contractul nu poate fi reziliat unilateral de angajator (decat in anumite conditii si cu aprobari speciale), dar acest lucru nu este valabil si pentru contractele pe perioada determinata, acestea daca expira de drept, angajatorul nu poate fi obligat sa il prelungeasca.

  200. Buna ziua am si eu mai multe nelămuriri lucrez cu șotia aici in Germania si de curind a născut care este procedura de ajutor de către statu german avind in vedere ca soția a lucrat 1 an de zile si 7 Aprilie a născut si pe 14 Aprilie urmează sa expire contractul de munca .in legătura cu indemizatia,si alte beneficii?!va va rog un răspuns va multumesc mult!

  201. Buna ziua,eu am inteles ca daca lucrezi un an de zile cu acte in regula,beneficiezi de acel procent de 67% din salariu timp de 12 luni dupa nastere + inca 2 luni din salariul tatalui,dar nu am inteles in ce conditii se primeste indemnizatie timp de 3 ani in cazul in care doresc sa stau 3 ani acasa cu copilul!Va multumesc!

  202. buna ajutatima va rog frumos sipe mine cu un raspuns? deci eu amnascut in germania in luna august 2014 ,au trecut deja 9 luni iar eu inca nu am depus actele pentru elterngeld si kindergeld. intrebarea mea este daca le depun acum mai primesc ajutorul? mentionez ca nu am fost angajata…multumesc