Protecţia Maternităţii la Locul de Muncă – Mutterschutz

 

MAternity Protection

De foarte multe ori am constatat în postările de pe acest site faptul că există
numeroase viitoare mame ce efectiv nu au cunoştinţă despre drepturile unei angajate în perioada de sarcină, această necunoştinţă concretizându-se de foarte multe ori în pierderi financiare consistente pentru acestea. De aceea am pregătit acest material, o informare generală asupra drepturilor viitoarelor mame la locul de muncă.

Evident în cadrul acestui material nu pot fi cuprinse toate situaţiile particulare, acelea le putem discuta separat.

In timpul sarcinii, viitoarele mame salariate au nevoie de protecţie suplimentară în ceea ce priveşte expunerea la pericole, suprasolicitare fizică, psihică şi riscurile la care pot fi expuse la locul de munca. Aceasta protectie este leglizată prin legea Protecţiei Maternităţii la locul de muncă Mutterschutzgesetz, o componentă importantă a cadrului legislativ privind sistemul sanitar si alături de legile cu privire la Indemnizatia de creştere a copiluluiElterngeld – si Concediul de ingrijire a copiluluiElternzeit, fiind o componentă principală a politicilor sociale germane.

Generalităţi

O viitoare mamă beneficiază de o protecţie specială faţă de riscurile la care poate fi expusă la locul de muncă şi este protejată prin lege de concediere, pe o perioadă ce decurge de la naştere şi până la 4 luni după naştere. Perioada obligatorie de maternitate, cuprinsă între perioada de 6 săptămâni înainte de naştere şi 8 săptămâni după naştere, este un interval de timp destinat noului născut, familiei şi recuperării fizice şi morale a proaspetei mămici. Perioada de 8 săptămâni după naştere este prelungită la 12 săptămâni în cazul naşterilor gemelare, fiind extinsă şi mai mult în cazuri speciale: naştere prematură
(este considerata naştere prematură cazul în care copilul nou născut are o greutate mai mică de 2.500 grame). De asemenea, intervalul de timp de dinainte de naştere, din cele 6 săptîmâni, pierdute in cazul unei naşteri înainte de termen, se adaugă la cele 8 săptămâni de după maştere, astfel încât perioada minimă a concediului de maternitate, obligatorie de altfel din raţiuni de recuperare medicală, este de minim 12 săptămâni. Citeste mai departe 

 

Advertisement

176 thoughts on “Protecţia Maternităţii la Locul de Muncă – Mutterschutz”

 1. Totusi, nu am inteles un aspect. Nu stiu daca se aplica aici sau nu. Este necesar, (pentru a beneficia de toate cele descrise mai sus), ca femeia respectiva sa aiba un anumit numar de luni/ ani lucrati (in Germania). Care sunt conditiile ?

  1. Singura conditie este ..sa fie insarcinata, nu are importanta perioada lucrata, angajata poate afla si in prima zi de lucru de faptul ca este insarcinata.

 2. Buna ziua!Lucrez in Germania de o luna si am contract pe 12 luni.Am si eu o intrebare: daca raman insarcinata anul viitor incepand cu luna februaire o sa primesc concediul de maternitate daca nu o sa imi prelungeasca spitalul contaractul? Va rog daca puteti sa imi lasati un nr de tel sa va sun si sa discutam mai multe.Va multumesc anticipat!

 3. Pe 24 decembrie mi se incheie concediul de maternitate si nu am pe cine sa las micutul sa ma intorc la lucru!De ce ajutor as putea sa beneficiez pana mai creste?Va multumesc!

 4. Am si eu cateva nelamuriri si va rog sa ne ajutati. Sotia mea este insarcinata in luna a 4-a si fiindca nu mai poate lucra in gradinarit( angajata cu contract de munca, in afara peroadei de proba,6 ore pe zi) a primit de la Doctorul Ginecolog – Beschäftigungsverbot. E o hartiuta mica alba care a trimis-o angajatorului. 1. Ce se intampla acuma (va fi platit salariul integral de catre angajator?), momentan Angajatorul a trimis doar un Resturlaub Geld care e mult mai putin decat salariul ei sau ce ar trebui sa facem sau sa ne asteptam? 2. Angajatorul va plati in continuare asigurarea Medicala?
  Vor fi platite din acea asigurare costurile nasterii?

  Va multumesc anticipat!

 5. Buna ziua!
  Am si eu cateva nelamuriri si va rog sa ma ajutati. Sunt insarcinata in luna a5a si lucrez 450 bazis (2 ore pe zi de luni pana vineri). Intrebarea mea este, ce beneficii am? (mutterschutz, elterngeld).

 6. Intrebarea mea e simpla daca am beschäftigungsverbot,pot merge in concediu intr-o tara indepartata.??sau sunt obligata sa stau doar acas..?mentionez ca beschäftigungsverbot l-am primit de la angajator cu propunere de la medic,multumesc anticipat

  1. In aceste cazuri se recomanda consultarea in prealabil cu medicul ce a eliberat BV si casa de asigurari – trebuie sa va asigurati ca unul din motivele pentru care s-a eliberat BV nu este in conflict cu intentia de a calatori.

 7. Ma poate afecta cu ceva?in privinta salariului?sau nu are nici o importanta?va rog frumos sa imi raspundeti!Va multumesc anticipat

 8. Buna ziua,

  As dori sa va intreb ceva legat de concediul de maternitate in Germania. Am inteles ca este de 14 luni, respectiv 12+2. Avand in vedere ca in familia noastra doar sotul lucreaza, este cumva obligat sa isi ia si el cele 2 luni? Intreb deoarece asta ar insemna ca veniturile familiei sa fie micsorate la 67% timp de 2 luni, lucru ce nu mi s-ar parea normal.
  Va multumesc anticipat pentru un raspuns prompt.

  Cu stima,
  C. Popovici

 9. este posibil sa primiesc elterngeln 300 de euro am inteles daca copilul s-a nascut in Romania si plec in Germania cu el , primesc acolo cei 300 de euro? precizez ca aici am indemnizatie dar dupa ce plec mi-o taie

 10. Buna ziua.Vin si eu cu o rugaminte….poate cineva sa ma ajute in legatura cu cererea de solicitare a Mutterschutzgesetz….(cea pe care trebuie sa i-o d-au angajatorului)nu stiu ce anume trebuie sa scriu in aceea cerere…Multumesc

 11. Buna ziua am si eu mare rugamite daca a-ti putea sa ma ajutati sunt in Beschäftigungsvrbot din iulie si nu stiu cine trebue sa plateasca aceasta perioada Angajatorul in totalitate sau Casa de asigurari? Multumesc din suflet!!!

 12. Buna ziua,

  v-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu un sfat daca se poate.
  Sunt insarcinata in 33 de saptamani, vineri, 12 decembrie este ultima mea zi de lucru inainte de Schutzfrist (cele 6 saptamani dinainte de nastere) si nasterea se presupune ca v-a avea loc in 26 ianuarie 2015.
  Am primit de la ginecolog Bescheinigung der Frauenarztes über den mutmaßlichen Tag der Entbindung si pe spate la punctele 3 si 4 trebuie completate niste date care m-au pus in dificultate si pe mine si pe doamnele de la financiar, anume:
  Punctul 3: ich am….zuletzt gearbeitet habe
  Punctul 4: mir Arbeitsentgelt (Urlaubentgeltung) bis zum….zusteht

  La mine lucrurile se vor desfasura astfel:
  12 Decembrie 2014 – e ultima zi de lucru inainte de Schutzfrist
  26 Ianuarie 2015 – ziua probabila a nasterii
  26 Ianuarie 2015 – incepe Elternzeit
  26 Iulie 2015 – se termina Elternzeit (asa am stabilit cu angajatorul)
  Intre 26 Iulie 2015 si 31 Iulie 2015 – concediu platit de angajator (am primit semnatura sefilor)
  01 August 2015 (de fapt 03 caci 01 e sambata) – incep din nou serviciul

  Multumesc mult

  Cu respect,
  Cristina

  1. 3. Pana la ce data ati lucrat – ultima zi de lucru inainte de Mutterschutz.
   4, Pana cand ati luat de la firma drepturi salariale – de obicei coincide cu punctul 3. Confirmarea scrisa de la angajator privind Elternzeit-ul ati primit-o?

 13. da, am primit confirmarea scrisa legata de Elternzeit de la angajator
  …daca scriu data de 12 decembrie ca fiind ultima zi pt care primesc drepturi salariale asta nu inseamna ca angajatorul nu v-a participa impreuna cu casa de asigurari de sanatate la plata mutterschaftgeld-ului nu?

  multumesc tare mult

 14. Buna ziua,

  Sunt insarcinata in 10 saptamani, lucrez in curatenie ( cu produse toxice, 9 ore in picioare, car greutati, uneori doar cu 1 zi libera pe saptamana) si imi este foarte rau, sunt foarte obosita numai pot sa alerg toata ziua.Am fost la medic si imi zice ca nu e nicio problema daca ridic greutati, ca sa lucrez cu manusi cand lucrez cu dezinfectanti, ca e normal sa ma doata burta, spatele, sa vomit etc.Exista o institutie unde pot sa fac o plangere ca nu ma simt in siguranta la locul de munca si sa le explic ca imi e foarte greu sa continui activitatea daca medicul nu vrea sa imi dea scutire? Multumesc!

  1. Asemanatoate este si situatia mea ,lucrez la o firma de curatenie din ianuarie 2015 ,pe 27 octombrie am anuntat ca sunt insarcinata (9 saptamani) apoi am avut un concediu medical de 2 saptamani pana pe 10 noiembrie. In luna noiembrie nu am mai lucrat si spre surprinderea mea acum pe 15 decembrie cand era ziua de salar surprizaaa 1040 € !!! Dupa ce i-am instiintat de faptul ca sunt insarcinata mi-au zis ca nu mai pot lucra.Ce trebuie sa fac??? Acum ce o insemna acesti bani,o lichidare,o recalculate…..nu vorbesc germana decat foarte putin si nu stiu ce e de facut.

 15. Buna ziua,
  Daca ramai insarcinata in perioada de proba, care este de 6 luni are dreptul sa te concedieze?
  Am dreptul sa plec in maternal sau sa primesc Beschäftigungsverbot?
  Daca contractul incepe de pe data de 1 Februarie si tine 3 ani dupa Elternzeit am dreptul sa ma intorc la firma?
  Tin se mentionez faptul ca am lucrat deja de 1 an cu o perioada de 6 luni iar acuma am un contract de 3 ani dar tot cu 6 luni proba.Este legal?
  Va multumesc!

  1. Contractul este legal, dar nu puteti fi concediata din moment ce sunteti insarcinata (concedierea poate avea loc doar in anumite conditii – motive disciplinare, faliment, etc, si doar cu aprobari speciale in cazul femeilor insarcinate).

 16. Va multumesc pentru raspunsul rapid.
  Sigura mea temere e sa nu ma concedieze pe motiv ca sunt in perioada de proba si ca are dreptul sa faca acest lucru.
  El scrie asa:
  Die Probezeit betägt sechs Monate. Während der Probeziet kann das Arbeitsverhältnis mit einer Kündigungsfrist von 14 tagen ohne festen Endtermin gekündigt werden.

  1. Pentru femeile insarcinate este interzisa concedierea, chiar si in perioada de proba. Dumneavoastra trebuie sa ii aduceti la cunostinta, insotita de o adeverinta medicala, despre starea dumneavoastra.
   Cele bune!

 17. Buna ziua,
  sunt insarcinata in 33 saptamani, trebuie sa depun la angajator actele pentru Elternzeit. Sunt medic si as vrea ca dupa anul de concediu de maternitate sa nu fac onperioada garzi. E vreo lege in acest sens? Sau trebuie sa cad la intelegere cu directorul???
  Multumesc anticipat

 18. Sunt insarcinata in 13 saptamani, ce pot face daca nu pot sa mai lucrez, am dureri ingrozitoare de spate de nici nu pot sa stau dreapta iar munca mea presupune sa stau toata ziua in picioare si sa fac efort fizic foarte mare.Deasemenea in continuare vomit si ma simt foarte slabita si ametita.Am slabit 2 kg de cand am ramas insarcinata.Doctorul ginecolog imi spune ca nu e nicio problema daca am dureri de spate ca sunt normale, chiar daca nu mananc si vomit nu este niciun pericol pentru copil.Ce pot sa fac daca eu nu pot sa mai muncesc nu pot sa stau in picioare ?Singura solutie este sa imi dau demisia?

  1. 1. Nu va dati demisia!
   2. Schimbati medicul ginecolog!
   3. Discutati cu medicul ginecolog si angajatorul posibilitatea de a primi Beschaftigungsverbot! Il puteti obtine fie din motive medicale (aici decide medicul ginecolog) fie din cauza specificului muncii, beneficiind astfel de prevederile Mutterschutzgesetz (MuSchG).
   Cele bune!

   1. Multumesc pentru raspuns! Angajatorul si-ar dori ca eu sa primesc acest Beschaftigungsverbot deoarece nu poate sa imi ofere alt loc de munca si munca pe care o fac eu este interzisa pentru o femeie insarcinata, dar zice ca el nu poate sa faca nimic ca doar de la medic pot sa iau acest Beschaftigungsverbot, iar d.p.d.v. al medicului munca mea nu presupune un risc pentru sarcina(efort fizic prelungit, carat, ridicat de greutati, expunerea la substante toxice, munca in caldura, frig, stat aplecata, ghemuita) si de asemenea imi spune ca starea mea de rau e normala in sarcina. Si chiar daca ma simt rau sa ma duc la munca si sa ma protejeze angajatorul.Dar avand in vedere ca eu nu pot sa stau in picioare probabil angajatorul ar trebui sa imi amenajeze o camera unde sa stau sa dorm 8 ore.

   2. V-am recomandat sa schimbati medicul. Sau mergeti la medicul curent cu Mutterschutzgesetz si sa va dea solutia si argumente, de ce el considera ca efortul fizic prelungit nu intra sub incidenta protectiei maternitatii la locul de munca. Cereti-i un raspuns in scris – nu o va face, nu isi va asuma raspunderea asta.

 19. Buna, sun insarcinata in 6 luni si 2 saptamani. Am fost internata acum 2 saptamani in spital cu bilet de trimitere de la ginecolog, i-am spus sefului meu ca sunt insarcinata si ca trebuie sa merg la spital de urgenta, a zis ca ok. Eu munceam in timpul asta, cu asigurare cu tot, am contractul de munca pe perioada nedeterminata. Azi mi-am sunat sotul sa se duca pana la Aok sa vada daca nu cumva am asigurarea inchisa. Si ca sa vezi, o aveam inchisa. Mi-am sunat seful si l-am intrebat de ce am inchisa asiguarea si el mi-a raspuns ca stia ca sunt insarcinata, ca s-a interesat si si ca m-a dat afara de la munca ca nu pot sa-i fac nimic. Nu mi-a platit nici salariul pe luna care am lucrat. CE sa fac? Unde sa ma duc? Cum sa procedez? Ajutati-ma ! Va rog, nu stiu ce sa mai fac, stau stresata si ma gandesc ca va trebui sa platesc spitalizare si tot.

  1. angajatorul nu are dreptul sa va concedieze in perioada cat sunteti insarcinata. Evident aveti si obligatia sa il informati si sa aduceti un atestat medical al sarcinii.
   In mod teoretic aveti la dispozitie si 2 saptamani dupa concediere pentru a-i aduce la cunostinta faptul ca sunteti insarcinata.
   Urgent la avocat si deschideti un conflict de munca la Arbeitsgericht. Sunt multe in discutie, daca a fost sau nu informat despre sarcina (in cazul in care sarcina este vizibila, se poate considera informare?!?), daca a respectat procedurile privind concedierea, etc. De ex. ati primit Kundigung?
   Dar totusi mie nu imi trece prin cap vreo explicatie, cum de nu ati informat angajatorul in mod oficial pana acum, la 6 luni si un ochi neavizat isi poate da seama de sarcina. El a speculat din greselile dumneavoastra, acum a randul dumneavoastra sa va aparati drepturile si sa speculati greselile dansului.
   Succes!

 20. Nu mi-a dat niciun preaviz de concediere, nu am facut niciun Kundigung, nu am semnat nimic pentru ca n-am fost instiintata cu nimic, iar cand m-ati intrebat de ce nu l-am anuntat pana acum ca sunt insarcinata, ei bine, aici se lucreaza pe sezon, asa ca am asteptat sa am o luna de munca ca sa pot dovedi c-am lucrat aici. Iar cand s-a facut luna, i-am spus ca sunt insarcinata si ca am bilet de trimitere de urgenta la spital, iar la cinci zile de internare in spital mi-a inchis asigurarea. TIn sa precizez ca am lucrat la el de anul trecut, am ramas insarcinata de anul trecut, tot in timpul muncii, apoi m-am intors in Romania pentru ca se incheiase sezonul, iar pe 25 februarie am inceput munca din nou, mi-a facut asigurarea de pe 25 februarie, cu numele firmei unde lucrez, cu numele lui, iar pe 31 martie, mi-a inchis-o, in acest timp eram internata in spital, dar nu pe baza ca sunt in prenatal, ci pentru ca am o complicatie la sarcina si ca trebuie sa stau in spital. Doctorul de familie i-a trimis scrisoarea de instiintare in tot acest timp si i-a precizat faptul ca voi intra in prenatal. Iar cand l-am sunat si l-am intrebat de ce mi s-a inchis asiguarea, mi-a raspuns ca nu-l intereseaza, si ca pot sa-i aduc si avocat, ca pe el nu-l intereseaza, ca l-am lasat balta in timpul muncii. Dar atata timp cat am o problema si trebuie sa stau internata in spital, nu ar avea voie sa-mi inchida asigurarea.

 21. Buna ziua! Sunt in Germania de 2 luni si lucrez aici de o luna jumatate. In schimb lucrez la o companie irlandeza. am semnat contract pe 2 ani iar recent am aflat ca sunt insarcinata in 4 luni, deci, practic eu cand m-am angajat eram insarcinata fara ca e sa stiu. Acum imi fac griji ca e posibil sa ma concedieze din acest motiv. Din cate stiu compania trebuie sa se conformeze legislatiei Germaniei. Daca ati putea sa ma ajutati cu cateva explicatii si sfaturi in legatura cu situatia mea as fii recunoscatoare. Multumesc

 22. Buna ziua ! sunt insatcinata in 4 luni si sunt angajata full time din 7 aprilie 2015, cu un contract pe perioda determinata pana pe 18 decembrie.Pe 16.01.2016 este intrarea in perioda de maternitate, deci nu ma incadrez cu o luna. Pot sa beneficiez de concediu de maternitate platit? Mentionez ca inainte de acest job am lucrat doar basic 450 Euro.Multumesc si astept un rapuns !

 23. BUNA seara,am si eu o intrebare eu am muncit un an jumate si acum urmeaza sa iau elternzeit,dar acum vreau sa stiu daca am dreptul si la elterngeld???

  1. Buna seara,sotia mea a lucrat 1 an si vreau sa stiu daca are dreptul la elternzeit si la eltengeld?Va rog frumos sa imi raspundeti!

 24. Buna ziua,
  sunt angajata in germania din ianuarie 2015 de catre o firma de intermediere ,contractul imi expira in 18 dec 2015…sunt insarcinata in 3 luni jumate…nu am anuntat inca la firma ptr ca ma simt foarte bine . Posibil sa imi prelungeasca contractul insa voi avea pauza din 18 dec pana in 4 ianuarie…asta ma afecteaza la primirea indemnizatiei de 67 % din cuantum?

  1. Evident va afecteaza, intrerupere inseamna venituri impozabile 0, deci pentru periaoda de calcul a Elterngeld-ului media de calcul pentru cele 12 luni va fi mai mica.
   Dar perioada de intrerupere nu va afecteaza dreptul la Elternzeit si Elterngeld, doar cuantumul va fi influentat, nu exista o perioada minima de cotizare pentru a beneficia de aceste drepturi, chiar si fara a lucra se poate obtine minimum de 300 euro lunar.
   Cele bune!

 25. Buna,sunt insarcinata in 8 luni si nu mai lucrez de cand am aflat ca sunt insarcinata,mai exact de la 2 luni,am lucrat 7 luni pe teritoriul Germaniei,am depus actele la agentur fur arbeit de aproximativ 1 luna si umpic si nu am primit inca nici un raspuns…cat ajutor am dreptul sa primesc? Multumesc

 26. Buna ziua , am si eu o problema: lucrez de 1 an si 2 luni la o fabrica de cabluri. Acum 3 saptamani am aflat ca sunt insarcinata , am fost la doctor la control si mi.a dat si o foaie pe care sa o duc la munca in care scria data cand ar trb sa nasc si pana cand ar trb sa lucrez. Eu cand I. Am dat foaie la Patron el a zis ca se intereseaza cat pot sa lucrez si pe urma “vechi”. Acum findca nu prea este de munca am stat acasa si ieri m.am trezit cu un plic in care era concedierea mea pe care a Trimis. O pr intr. un coleg. Poate sa ma dea afara asa pur si simplu dupa un an ptr ca am ramas insarcinata? Ce trb sa fac si unde sa ma duc? Va multumesc!

 27. Buna ziua,
  Am o intrebare. Care este desfasurarea legala a informarii angajatorului cu privire la sarcina?
  Daca femeia insarcinata are deja mai mult de 2 ani lucrati incontinuu, nu neaparat la acelasi angalator, cu norma intreaga, etc. care este desfasurarea logica si legala a acestei informari “medic -> angajat -> angajator”.
  Un lucru este informarea faptului ca esti insarcinata, si alt lucru este Beschäftigungsverbot.
  Cum este posibil, pentru ca tot citesc diverse postari aici, ca angajatorul sa inchida asigurarea, imediat ce el primeste informarea ca angajata este insarcinata? Nu cumva, angajata ar trebui sa primeasca ceva inpoi de la angajator cum ca a luat la cunostinta de acest lucru? Pentru ca efectiv fara o dovada a acestui aspect, angajatorul poate spune ce vrea in fata legii.
  Va multumesc,

  1. Imediat cu se constata sarcina, angajata trebuie sa informeze angajatorul cu privire la acest lucru.
   Inchiderea asigurarii medicale se poate face doar in urma concedierii, acest lucru fiind interzis. Angajatorul nu paote spune ce vrea, inclusiv o constatare a sarcinii chiar si dupa 2 saptamani dupa concedierea efectiva duce cu sine un motiv legal de anulare a concedierii.
   Recomand tuturor o informare in scris, trimisa prin posta cu confirmare de primire.
   Cele bune!

 28. Buna ziua! Am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra. Sunt insarcinata in 28 de saptamani si sunt inregistrata ca si somera in Germania. Inainte am fost in Elternzeit cu primul copil, iar dupa am fost casnica 6 luni. Peste 5 saptamani ar trebui sa intru in Schutzfrist si este o probabilitate foarte mica sa ma mai angajeze cineva pana atunci. Intrebarile mele sunt:
  1. Trebuie sa anunt Agentur fur Arbeit printr-o adeverinta de la medicul ginecolog cand intru in Schutzfrist (cu 6 sapt inainte de termenul nasterii)?
  2. Trebuie sa anunt Agentur fur Arbeit intentia de a sta in Elternzeit? Cand trebuie facut acest lucru?

  Multumesc mult!

  1. 1. Da, ii anuntati pentru a va elibera de sarcina de a fi la dispozitia pietei muncii.
   2. Da, identic cu punctul 1, pentru ca pe perioada de Elternzeit sa nu fiti la dispozitia pietei muncii. Cat mai curand posibil, cu minim 7 saptamani inainte de nastere.
   Cele bune!

 29. Buna ziua,sunt insarcinata in 6 sapt,lucrez la un azil de batrini.Pot primii inca de la medic adeverinta pentru nu a mai lucra?multumesc

  1. si eu sunt in acceas situatie..ce ai mai facut tu?? sunt in 14 sapt si mie dr nu vrea sa mi dea bescheinigungverbot

   1. Denumirea exacta este beschäftigungsverbot.
    Se da:
    – de catre medic, daca are la baza ratiuni medicale
    – de catre angajator, in vederea protejarii angajatei insarcinate la locul de munca – daca sunt intrunite conditiile legii privind protectia maternitatii la locul de munca iar angajatorul nu va poate schimba conditiile de munca, atunci va poate da acest beschäftigungsverbot.
    Dar medicul nu va poate da decat daca exista un motiv medical bine intemeiat.
    Cele bune!

 30. Buna ziua!Sunt in Germania din luna noiembrie 2014 si respectiva am avut un contract de munca pe o perioada de 1 an de zile,in luna august 2015 am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata in 3 luni,bineinteles cu confirmarea de la medicul ginecolog.In luna septembrie am primit Beschäftigungsverbot din partea angajatorului,platindu-mi salariul pana la expirarea contractului in noiembrie 2015,intre timp am facut toate demersurile necesare pentru Arbeitslosigeld,am primit o saptamana in noiembrie si luna decembrie toata,iar din ianuarie 2016 normal am intrat in cele 6 saptamani inainte de nastere adica Mutterschutz ,acuma urmeaza sa primesc bani de la AOK.Intrebarea mea este ce se intampla dupa ce se incheie Mutterschutz?Stiu despre Kindergeld,Elterngeld dar cum ramane cu Arbeitslosigeld?Si pe ce perioada eu mai sunt asigurata,nu as vrea sa ma trezesc cu facturi de platit,eventual cand ar fii posibil sa trec pe asigurarea de familie( a sotului),el inca lucreaza si este asigurat.Va multumesc.
  Cu stima

  1. Somaj nu mai primiti, cat timp nu sunteti la dispozitia pietei muncii – fie sunteti in somaj, fie sunteti in Elternzeit si primiti Elterngeld. Trebuie sa anuntati din timp autoritatile despre intentia de a ramane in Elternzeit.

   1. Buna ziua, fiica mea lucraza la o firma si are un contract de 6 luni , acum a aflat ca este insarcinata are de la medic confirmarea , intrebarea mea este dupa expirarea contractului cum v.a putea ramane asigurata medical ? Multumesc!!

   2. O situatie dificila – la terminarea contractului va trebui sa preia individual plata asigurarii. Alte situatii – daca este casatorita poate trece pe asigurarea sotului, daca ii sunt platite prestatii sociale, statul preia asigurarea medicala.
    Cele bune!

 31. Pentru a primi aceste prestatii sociale v.a trebui sa mearga la Job Center sau la Arbeitsamt? Mentionez ca nu este casatorita dar locuiesc impreuna si am inteles ca ar putea trece si pe asigurarea partenerului dar nu stim sigur de aceea ne.ar anuta un raspuns si un sfat din partea dumneavoastra.Multumim.

 32. Bună ziua,sunt însărcinată în luna a cincea, din luna decembrie a anului trecut am primit de la D-na Doctor ein absolutes Beschäftigungsverbot. Eu anul acesta în martie fac un an la locul de munca și tot atunci îmi va expira și contractul de munca. Si data estimata de naștere mi sa spus ca o sa fie undeva pe 23 iunie. Am înțeles că până îmi va expira contractul (ca nu știu dacă îmi vor mai face altul) mă vor plăti ei. Dar întrebarea mea este cu cât la % din salariu mă vor plăti ei?? Pt ca în luna ianuarie am luat 740 d € (deși in decembrie nu am lucrat nici o zi) iar luna aceasta am luat 81.1 de € bătaie de joc. Mă puteți ajuta și lămuri cu niște răspunsuri la întrebările mele… Vă rog din suflet. Va mulțumesc o zi bună

 33. Bună ziua! Numele meu este Cristina și as avea nevoie de niște răspunsuri dacă se poate.mam angajat în data de 2 noiembrie 2015 dar contractul a fost făcut pana în 23 decembrie 2015.apoi mi l-au prelungit pana în 30 iunie 2016. Ieri am aflat ca sunt însărcinată în 6 săptămâni.intrebarile mele sunt următoarele: 1.pot fi concediata în timpul acesta ? Care încă mai e timp de probă. 2.daca primesc concediu de sarcina cu risc pot fi concediata? 3.dupa încheierea contractului în iunie trebuie sa trec pe aok-ul soțului sau pot plăti asigurarea singura fără un angajator? Țin sa precizez ca ma simt în stare sa lucrez în continuare.chiar îmi doresc sa lucrez pana la terminarea contractului.va mulțumesc anticipat

  1. Pe perioada sarcinii nu puteti fi concediata. Dar nu confundati concedierea cu incetarea de drept, la termen, a contractului de munca. Cu alte cuvinte firma nu poate fi obligata sa va prelungeasca contractul de munca doar pt ca sunteti insarcinata.
   Imediat dupa incetarea contractului e munca sotul va coasigura pe asigurarea sa – Familienversicherung, nu aveti de ce sa va platiti asigurarea separat.
   Cele bune!

 34. Buna ziua , numle meu este Ana si am si eu asa o intrebare :
  sunt insarcinata in 29 saptamini, lucrez pe mini job de 360 euro(la curatenie), imi platesc singura asigurarea medicala. In momentul cind voi intra in concediul de maternitate de ce ajutor as putea beneficia ? si unde as putea depune documentele pentru a putea primi acesti 210 euro ?
  multumesc mult pentru sfat.

  1. Primiti Mutterschaftsgeld 210 de la Bundesversicherungsamt, pausal pe toata perioada de Mutterschutz.
   Ulterior nasterii puteti primi Elterngeld si alocatie pentru copii.

 35. buna ziua ! am fost acceptata cu prietenul sa lucrez in irlanda prin intermediul unei firme , tot e semnat , facut , doar ce mai am eu de pregatit ceva acte , problema este ca am aflat ca sunt insarcinata , sunt in 5-6 saptamani , dar problema este ca noi chiar ne dorim sa ajungem in irlanda si chiar as vrea sa nasc acolo ? ce credeti ca ar fi vreo problema , tin sa mentionez ca contractul este pe o perioada lunga , si eu cu ajutorul lui dumnezeu , as putea sa merg si pana in luna a 7-a sau a8-a , voi lucra ca asistenta .. ce ziceti pot plecaa cu prietenul care si el va avea loc de munca .

 36. Buna seara.La mine lucrurile au stat un pic altfel.Eu mi-am instiintat seful de faptul ca sunt insarcinata,bineanteles cu scrisoarea de instiintare de la medicul ginecolog (costul scrisorii 5 euro), si dupa ce acesta m-a felicitat, mi-a explicat cum ca nu voi mai putea munci (lucrez in curatenie), ca va trebui sa stau acasa dar sa nu-mi fac griji pentru ca voi primi intreg salariu,etc…in alte cuvinte..mi-a explicat toata legea.Din acest moment a inceput distractia : dansul a cerut Besch.verbot.Dr. ginecolog (nemtoaica) a ridicat din sprancene si a spus ca nu elibereaza asa ceva..cand am intrebat “cine atunci?” a spus ca la munca.Dr. de familie (roman) a spus ca nu exista o astfel de scrisoare ci numai concediu medical, dar totusi a avut amabilitatea sa vorbeasca personal prin telefon cu seful meu.De altfel, aceasta convorbire va avea loc maine.Seful poate sa-mi elibereze acest document,act..insa nu se prea grabeste pentru ca fara mine nu exista oameni destui la curatenie..iar printre toate acestea eu trag fortat sa-mi fac norma zilnica, iau pauze dese, obosesc dupa nici jumatate din norma si abea ma mai tin( precizez ca am 15 saptamani de sarcina).
  Cu amabilitatea Dvs..intrebarea mea este : cat dureaza pana cand acest besch.verbot intra in vigoare si pot ramane linistita acasa? Si deasemenea seful mi-a spus ca asigurarea mea, preia plata salariului meu integral in momentul in care raman acasa..eu insa credeam ca tot firma plateste.Care este adevarul?Si o ultima intrebare : cat timp isi poate permite seful sa ma mai tina la munca si deasemenea daca nu imi pot face norma sa ma astept sa iau salariu mai mic?
  Va multumesc anticipat !

  1. Acel Beschaftigungsverbot se poate obtine
   – de la medicul ginecolog, daca vorbim de o sarcina cu probleme – acesta are la baza probleme medicale
   – de angajator – daca acesta nu va poate oferi conditii de protectie conform Mutterschutzgesetz.

   In situatia dumneavoastra seful trebuie sa va dea Beschaftigungsverbot – lucrul este clar, efortul fizic si contactul cu substantele chimice specifice din produsele de curatat sunt motive suficiente – el probabil nu cunoaste situatia, dar daca va vorbi cu Steuerberater-ul dansului sau contabilul ce se ocupa de salarizare, se va lamuri. Intre timp dumneavoastra ii dati o scrisoare prin care il instiintati ca sunteti constienta de drepturile dumneavoastra conferite de lege si ii dati un preaviz pentru rezolvarea situatiei, in caz contrar deschideti un conflict de munca. Odata cu aceasta scrisoare in locul dumneavoastra nici nu as mai calca la munca.
   Cele bune!

 37. Am nevoie de ajutorul dvs… Angajatorul spune ca imi poate da el interzis la munca si ca pot face nu stiu ce cerere.. Nu stiu unde… Sa stau acasa cu bebe 3 ani.. Timp in care el imi plateste salariul ca ulterior el sa si l recupereze de la asigurări… E posibil asa ceva? Si daca da, in ce condiții?

  1. Angajatorul va poate da maximum Beschaftigungsverbot – inseamna ca stati acasa pana la nastere, primit salarul 100%/ Dupa nastere puteti sta in Elternzeit pana la 3 ani dar primiti Elterngeld maxim 1 an, daca vorbim de drepturi 100%, sau 2 ani, cu injumatatirea sumei.
   Cele bune!

   1. Nu trebuie sa fiți ironic.. Daca cineva va cere ajutorul, atunci înseamnă ca acea persoană chiar are nevoie de un răspuns… Având în vedere ca e un sistem destul de diferit fata de România… Mulțumesc oricum pt răspuns… Mi a fost de ajutor… O zi buna…

   2. Ironia e din cauza faptului ca pur si simplu nu inteleg atitudinea: cineva e dator sa….
    Intelegeti: tot ce e aici pe site e munca voluntara, fiecare are familie, servici, etc., se raspunde in masura disponibilitatii de timp.

   3. Eu va înțeleg punctul de vedere… Daca e voluntar.. Si nici nu ma indoiam ca ar fi altfel..atunci ori răspundeți tuturor ori nimănui… Astfel nu va mai exista niciun criteriu imaginar conform căruia..unora le raspundeti si altora nu.. Nu cred ca e tocmai ok… Mulțumesc încă o data si promit ca nu va voi mai deranja… Numai bine…

 38. buna ziua draga Iulian,am citit si eu toate comentariile, eu sunt insarcinata cu gemeni ,de la 7 saptamini stau in pat cu o stare de rau,ca nu mai am puteri de ajung pina la sfirsitul sarcini.sunt angajata din 1 august 2014 si contractul imi expira pe 31 iulie 2016,dupa aia trbuia sa obtin contract nedeterminat,dar angajatorul aflind ca sunt insarcinata mia spus ca nu am sanse sal obtin,in fine medicul ginecolog m-a eliberat din serviciu deoarece cu starea mea nici o cana de apa nu pot duce,iam dus angajatorul Beschäftigungsverbot fiind in saptamina a 12 de sarcina,si intrebare mea fiind :Eu trebuie sa mai obtin ceva acte de la angajator ca sa merg mai departe prin instante,deoarece pe 31 iulie expia contractul si voi in a 33 saptamina,pe cand sarcina se prevede in septembrie 15.Care sunt pasii urmatori?multumesc anticipat

 39. intrebarea mea este :Dupa ce mi se termina contractul ce fac mai departe unde merg?si angajatorul trebuie sa-mi elibereze ceva acte ,deoarece il intreb si tace?

 40. Buna ziua,
  Lucrez in austria la spital, 4 ore pe zi ca si femeie de servici de 1 an si 5 luni. sunt insarcinata in a 6a luna acum. Din a 3a luna de sarcina, dupa o disputa cu sefa, a mai cautat prin acte si sa gandit ca totusi sunt insarcinata si nu mai lucrez la fel ca si celalalte colege, adica nu am un program fix al meu (acum ma plimba prin tot spitalul sa fac curat) si nu mai spal toalete. Dar totusi nu mai fac fata sa stau in picioare 4 ore continuu , sa ma aplec, sa imi spuna ea in fiecare zi ca nu sunt bolnava, sunt doar gravida si ca atunci cand ea era insarcinata si lucra in fabrica nu a scutito nimeni de lucru, de parca eu as cere asta. Eu i-am spus doar ca nu mai pot face unele lucruri si ea imi spune intruna ca sa nu ma grabesc. Trebuie sa specific ca nu stiu prea bine limba germana, dar daca ar vrea sa ma inteleaga ar putea, pentru ca nu o vorbesc nici chiar asa rau. Nu am probleme cu sarcina, dar sunt intr-un stres continuu la lucru, imi sunt intinsi nervii la maxim si plang zilnic, iar doctorul ginecolo spune ca nu ma poate baga mai devreme in carenta.
  Am o intrebare: pe ce motiv m-ar putea da afara de la locul de munca?

  1. Buna ziua!Lucrez ca Haimarbeiterin,cu contract de munca si dari achitate la stat.Nu am un salariu fix,caci eu cat muncesc,atata castig.Sunt insarcinata,iar in ultima luna am tot fost in medical,deoarece nu m-am simtit bine si a trebuit sa,stau mai mult la pat.Pentru Mutterschuzgeld,ultimile luni lucrate se aduna si se face o medie,pentru a calcula un salariu si primesc o parte de la Krankenkasse,iar restul de la angajator.Oare cum se calculeaza?Se ia in calcul ultima luna cu 0euro?Sau cu 3 luni inainte de medical?In mai intru in Mutterschutz,iar eu pana atunci sunt scrisa bolnava.

   1. Mai am 7 saptamani pana nasc.Am depus la firma si la casa,hartia de la dr.,care dovedeste data nasterii.Restul de acte de completat de unde le primesc?

 41. Lora Buna am si eu o intrebar´Lucrez de 2 ani si in Germania am contract nedeterminat si sant insarcinata in 6 luni jumate.Iar saptamana trecuta am primit 2 Abmahnunguri pt ca nu am anuntat ca sant in medical eu am lasat medicalu la portar cum lasam deobicei.Iar cei de la birou a zis ca e posibil la al 3 abmahnung sa ma dea afara se poate?cineva mia zis ca nu poate ca sant in mutterschutz. Multumesc

 42. Buna ziua., am si eu o intrebare.
  Sotia lucreaza ca asistenta medicala la stomatologie, si dorim sa ramanem insarcinati. Datorita locului de munca ea ar primi din prima zi Beschaftigungsverbot.
  Problem a e urmatoarea: seful i-a anuntat ca ar putea sa intre in insolventa in urmatoarele luni.
  Intrebarea este:
  – Daca ramane insarcinata pana se intra in insolventa, mai primeste cei 100% pana la nastere si apoi Elterngeld sau pur si simplu e concediata si nu mai primeste nimic? (In insolventa se pare ca s-ar inchide complet)
  – O a doua posibilitate ar fi un nou loc de munca (cu probabilitate destul de mare) unde sa inceapa, si sa ramanem insarcinati aici. Din ce am citit, chiar daca se intampla in perioada de proba, tot ar primi salariul complet in perioada de Beschaftigungsverbot. Datorita varstei nu am vrea sa o lungim foarte mult.
  Multumesc anticipat pentru raspuns si timpul dumneavoastra.
  Cu stima, Robert.

 43. Bună dimineața.
  Soția mea lucrează la o firma de curățenie de un an și jumătate. La început contract pe 6 luni, după cele 6 luni ia prelungit cu încă 6 luni, iar după un an încă 6 luni. Acum sunt obligați sa ai facă contract nedeterminat sau sa ai desfacă contractul de munca. Întrebarea este: noi de curând am aflat ca a rămas însărcinată, A dus la serviciu un document precum este însărcinată și au decis sa rămână acasă, ținând cont ca lucrează cu soluții toxice. Peste o luna ai expira contractul de munca, dacă nu ai mai prelungește contractul și o da afara este legala sau ilegala aceasta decizie???
  Mulțumesc frumos.

  1. Expirarea la termen a unui contract de munca nu este totuna cu concedierea, practic sotia nu este concediata ci nu i se mai ofera un nou contract si firma nu poate fi obligata a face acest lucru.
   Cele bune!

 44. Buna ziua eu lucrez ca ingrijitoare la batrani 24 de ore si sunt in luna a cincea si mai lucrez pn in luna august pt ca am burtica prea mare dupa aceea pot benificea de ajutor de prenatal din partea statului austriac sau nu am doi ani de munca !

 45. Buna ziua,lucrez ca si ingrijitoare de batrani si vreau sa stiu ,daca sunt insarcinata si se dovedeste ca necesit de interzicerea activitatii,pentru a beneficia de (salar)in timpul acesta ,trebuie sa stau in germania?sau pot merge acasa si tot acolo sa nasc ?si daca pot face transfer de indemnizatie de crestere a copilului in Romania?

 46. Buna seara! As avea si eu o nelamurire…sunt in Elternzeit pana in noiembrie cu primul copil iar acum in iulie se va naste cel de-al doilea copil.Sotul lucreaza si am vrea ca dupa ce nasc sa intre el ptr 2 luni (pana in septembrie cand primul copil va merge la Tagesmutter) in Vaterzeit. Cand trebuie sa-si anunte seful ptr a nu fi concediat si dupa cele 2 luni de Vaterzeit pot sa preiau eu iarasi Elternzeit pana implineste copilul 3 ani…?

 47. buna ziua, lucrez in Germania de 1 an cu contract nedeterminat, pe post de pizzer, 9/10 ore pe zi cu pauza de la ora 15 la ora 17 si o zi libera pe saptamana. In momentul de fata sunt insarcinata in 4 luni jumate si am primit de la doctorul meu ginecolog o interzicere de munca (Beschäftigungsverbot) dar nu am primit concediu medical pt ca eu si bebele suntem sanatosi, doamna doctor mi a zis ca munca care eu o depun este grea pentru o femeie insarcinata si orele sunt prea multe. Sefii mei nu vor sa accepte aceasta adeverinta in conditia in care eu nu sunt bolnava, vor sa mi micsoreze nr. orelor de munca dar tot odata si contractul de munca, este legal asa ceva???

  1. Nu este legal. Angajatorul trebuie sa respecte acest Beschäftigungsverbot. Daca va ofera un nou contract, sa nu semnati nimic. Nu sunteti obligata sa acceptati un nou contract, iar ei nu va pot concedia,deoarece, fiind insarcinata, sunteti protejata de lege. Mergeti la Arbeitsgericht si o sa-i linisteasca cei de acolo.

  2. Nu primiti concediu medical daca aveti Beschaftigungsvervot. Aceasta este cu titlu obligatoriu pentru angajator, trebuind sa va plateasca veniturile 100%.
   Cele bune!

 48. Buna seara.Am si eu o mica intrebare?:
  Sint insarcinata in 4 luni.Beneficiez la moment pina la sf.sarcinii de Arbeitlosengeld II. Dar totusi primesc in fiecare sapt.oferte de munca,adica ei ma trimit sa muncesc chiar si la acest termen.Specific munca nu e pentru mine lup,dar totusi in conditii de fabrica mii teama pt viata si sanatatea mea si a micutului.
  plus la asta nu vad rezonul..muncesc o luna,2 si adio.?Ce sfat imi puteti oferi?
  Multumesc anticipat.

  1. Ati anuntat faptul ca sunteti insarcinata?
   Cel mai probabil ei nu cunosc acest lucru. Duceti o adeverinta de la medic si ar trebui sa va lase in pace. Dar daca nu o faceti, sa nu va surprinda ca ajutorul de somaj este taiat, daca nu dati interes ofertelor respective.
   Chiar aveti obligatia sa le demonstrati ca sunteti activa in cautarea unui loc de munca.
   Cele bune!

 49. buna..probabil nu am explicat eu corect,ei,adica Jobcenter cunosc faptul ca sint insarcinata in luna 4 pe 5.Am prezentat toate actele necesare,Mutterpass.Dar totusi ei ma obliga macar la un minijob sau la Teilzeit sa muncesc.La moment ma simt foarte rau..nu fiecare sarcina decurge usor.Medicul meu e in concediu pt a-mi elibera un ArtzlicheAtest.Cind am spus altui medic care il inlocuieste pe al meu ca as avea nevoie de un certificat,a strimbat din nas,mi-a oferit numai o brosura doar in care sint specificate drepturile si protectia gravidei.
  Ce fac in cazul asta..ma simt rau si ei ma obliga sa merg la munca in luna a 5-a?

  1. Ei au dreptate.
   Exista 2 situatii:
   – nu puteti fi obligata a desfasura activitati ce va pun in pericol sanatatea si sarcina – cititi acea brosura si drepturile enuntate in acest material.
   – daca vi se gaseste un loc de munca atunci in cazul in care va simtiti rau, luati concediu medical.

   Acum situatia sta in felul urmator: ei nu va garanteaza ca ofertele respective sunt concrete, pentru dumneavoastra. Sunt oferte aflate in baza lor de date. Sincer sansele sa va amgajeze sunt sub 1%, nimeni nu vrea batai de cap cu o angajata insarcinata, cu sanse mari de a intra in concediu medical. Dar dumneavoastra trebuie sa dati curs ofertelor, in sensul sa luati contact cu angajatorul respectiv si sa va aratati intentia.
   Inca odata, trebuie sa demonstrati ca sunteti la dispozitia pietei muncii, aceasta este obligatia dumneavoastra ca beneficiara a ajutorului de somaj.
   Cele bune!

   1. Multumesc de raspunsuri. Am sa incerc sa vad ce oferte imi ofera si daca ma pot deplasa pina la locul de munca,pentru ca nu detin Automobil. si ma simt si rau.O concluzie a mea este ca :
    1.nu mai vreau sa ma intretina ei cu bani(nu sint obligati stiu,,dar eu totusi am muncim pina acum zi la zi timp de 2 ani.am achitat impozitele..nu sint venita de o zi in Germania sa-mi dea cineva gratis ceva,,cum fac majoritatea,vin si nasc aici numai sa primeasca indemnizatii)
    2.Dreptate nu se face..si Germania deja isi pierde autoritatea si corectitudinea.
    O zi buna tutoror si rabdare mamicilor cu birocratia de aici.

   2. In mod teoretic aceste obligatii ale persoanei aflate in plata de ajutor de somaj sunt peste tot in tarile civilizate, inclusiv in Romania. Nimic special in Germania.
    Oricat am vrea, perioada de somaj nu este perioada de concediu.
    Cele bune!

 50. Buna seara! Am si eu o mare nelamurile. Lucrez de 1 an si 6 luni la hotel..ammai multe joburi de chelner tagung früstuck si cateodata cattering.da acelas salar. Lucrez si 8zile consecutiv a cate 9 ore… am lucrat si 12-13ore. Acum intrebarea e ca nu mi a dat contractu de munca … doar ca la inceput am lucrat la tagung si dupa m a chemat in birou si mi a spus ca vrea sa imi faca contract de munca sa primesc si eu urlaub . Am salar fix cu toate ca lucrez si 215 ore pe luna . Si acum am ramas insarcinata si mi frica ca poate nu am contract de munca cu toate ca asigurarea ei o platesc .. va multumesc

  1. Acel salar fix este platit un baza unui contract care daca nu exista in forma scrisa si semnata de ambele parti atunci este unul verba, presupunand pe perioada nedeterminata. Sarcina nu ar trebui sa reprezinta o problema, anuntati urgent, in scris, cu adeverinta de la medic, despre faptul ca sunteti insarcinata.
   Cele bune!

 51. Buna ziua. Sunt angajata de 5 luni pe perioada determinata de un an. Sunt insarcinata in patru saptamani. Lucrez in conditii de munca ce presupune mult efort fizic. Intrebarile mele sunt: de cand pot beneficia de concediul pentru risc maternal? Si daca se termina contractul cu o luna inainte de a naste, mai beneficiez de indemnizatia aceea pentru cresterea copilului? Va rog frumos sa imi raspundeti. Multumesc

 52. Buna ziua. Sunt angazata de la 1 martie iar in luna iunie am aflata ca sunt insarcinata in 4 saptamani.contractul meu de munca se incheie la 1 noiembrie. Angajatorul este obligat sa imi prelungeasca contractul de munca sau se incheie la data respectiva? Am informat angajatorul ca sunt insarinata. Multumesc fruos, astept raspund

  1. Legile privind protectia maternitatii la locul de munca va protejeaza impotriva concedierii. Insa expirarea la termen a unui contract de munca nu inseamna concediere, angajatorul nefiind obligat sa va ofere o prelungire a acestuia.
   Cele bune!

 53. Multumesc frumos pentru raspuns. Problema mea este alta, acum. Tocmai ce am fost concediata, la doua zile dupa ce am anuntat ca sunt insarcinata. Intrebare: au acest drept? Eu fiind in perioada de proba, care expira o data cu contractul, dupa un an. Multumesc

 54. Buna ziua.ma numesc Steliana si lucrez in germania de 4 luni am contract pe termen neterminat si tot de 4 luni sunt insarcinata nu am stiut pt ca mia venit normal pana in aceasta luna.pot lua concediu de risc maternal?

 55. Da medicul mi-a zis ca imi va da concediu de risc maternal incepand din luna a patra dar nu stiu daca imi este acceptat la servici.va multumesc pentru raspuns

  1. Atunci mergeti la medic si luati acest Beschäftigungsverbot si predati-l angajatorului. Angajatorul este obligat sa respecte decizia medicului indiferent daca ii convine sau nu. Asadar nu va lasati influentata de comentariile angajatorului pt ca el este obligat sa accepte acest Beschäftigungsverbot.

  2. Documentul medicului este cu titlu obligatoriu pentru angajator, nu este nevoie de aprobarea sau acceptarea acestuia, fiind protejata de eventuale repercusiuni din partea acestuia de legea privind protectia maternitatii la locul de munca- Mutterschutzgesetz.

 56. Buna seara! Am fost la un medic ginecolog si mi a zis ca nu am risc de sarcina cu toate ca i am explicat la ce greutati am la lucru. Mi a zis ca trebe sa invat sa zic nu.. dar eu nu sunt nemtoaica plus ca e complicat cu contractu meu ca nu il am .. cu toate ca lucrez la ei de 1an si 6 luni si primesc luna de luna fluturas de salariu. Ce vreau sa intreb este ca medicu de familie mi a zis sa mai incerc la un ginecolog si daca nu primesc imi va da dumneaei. Este valabil chiar daca nu este de la medicu ginecolog adica primesc integral salariu sau ..?

 57. Buna ziua ,eu lucrez intr-un mic restaorant de PESTE unde miroase îngrozitor .. pe parcursul celor 8 ore lucrate (chiar 9 -10 ore) sunt tot timpul intr-o stare permanentă de greata . Datorită acestui fapt eu nu pot mânca mai nimic ..
  Am primit medical 3 saptamani de La medicul ginecolog .. dar dansul nu doreste sa imi prelungească medicalul pe motiv ca de La 3 luni de sarcina nu o sa mai fiu asa sensibilă cu mirosurile . Acum am 3 luni de sarcina si am încercat sa mă întorc la servici dar am aceleasi sintome ..sa nu mai spun ca merg cu bicicleta pana la servici si cum in nordul Germaniei a inceput sezonul ploilor este superb.
  La munca ar trebui sa ocup postul de chelner ..dar fiind afacerea mica doar cu 3 angajați -trebuie si sa spăl vase, sa alimentez frigiderele cu băuturi ceea ce este greu pt mine. – trebuie servesc clientii ..sa aranjez terasa ..se curat băile /toaletele … curățenia in fiecare seara dupa închidere si uite asa ajung acasa dupa ora 21 – 22
  Problema este ca pt mine însărcinată mirosul este insuportabil si atunci cand trebuie sa spăl vase sunt acolo la cativa pasi de tot ce se petrece in bucătărie . Sunt in permanenta cu sticla de apa cu lămâie la gura simt ca nu mai pot .
  Patronul a spus ca nu are alt job pt mine si ca daca nu merg cu scutire medicală în continuare nu am decat sa imi fac singura lichidarea ..ca sa poată angaja alta fata .. lucru ce eu nu il voi face

  Întrebarea mea este in cazul meu am dreptul la concediu medical ? Ce trebuie sa fac?

  La servici nu vreau sa ma întorc . As avea nevoie de inca 5 saptamani de medical ,pana mi se termina contractul .contractul este pe 6 luni cu data fixa ..fiind zona turistică , o insulă în nordul Germaniei aici iarna totul este inchis .. dar sper sa pot intra in somaj transferat in Romania .
  Va multumesc pentru interesul de a-mi citi postarea! Si pt posibilul raspuns pe care sper sa il primesc .

 58. Buna ziua…am si eu o nelamurire! Sunt insarcinata in luna a sasea si lucrez cu teilzeit la un hotel! Am avut concediu medical 2 sapt dupa care o luna concediu legal, care este dreptul mea iar dupa terminarea concediului de odihna doctorul mi-a eliberat un alt concediu medical de 2 sapt deoarece nu ma simt bine iar durerile de spate sunt tot mai accentuate. Seful meu ma ameninta ca ma da in judecata prin faptul ca am concediu medical si nu merg la lucru! Precizez ca in perioada in care nu am avut concediu medical ci cel de odihna am avut nunta si am plecat in concediu. M-a amenintat ca imi ia pozele de pe facebook pt a ma da in judecata! Intrebarea mea este daca are acest drept atata timp cat in perioada aia nu aveam concediu medical? Multumesc frumos

  1. Atata timp cat nu erati in concediu medical puteti sta linistita. Nu are ce sa va faca. E dreptul d-voastra sa va petrecti concediul de odihna cum vreti si unde vreti. In locul d-voastra as merge la medic si i-as cere Beschäftigunsverbot.

 59. buna ziua ! ma numesc oxana as vrea si eu sa va adresez o intrebare.
  un prieten lucreaza in germania de 1 an jumatate la o companie de livrare acum l-au concediat fara motiv. consultatima cum sa procedeze in acest caz??

 60. Buna seara! Sunt gravida in 5 luni jumate..lucrez de 1 an si 9 luni la hotel.. prima data a zis ca imi da verboten sefa mea am completat hartiile si a zis ca le trimite . Eu am zis ca pot sa vin sa mai ajut din cand in cand daca au nevoie . Si dupa 3 saptamani vad ca lucrez cate 3 zile pe sapt a cate 7 _8 ore..dar e din ce in ce mai greu. Eu cu gandu ca am verboten . Dar azi am aflat ca nu am verboten si mi a facut teil .. adica ??? Mi a schimbat contractu .. primesc aceias suma de bani ? I am zis ca 2 sapt nu pot sa vin la lucru ca i au tratament si am intrebat o daca imi trebe krankmeldung si mi a zis ca nu imi trebe … nu mai inteleg nimic

  1. Se pare ca sefa d-voastra va pacaleste. Daca ai Beschäftigungsverbot atunci nu ai voie sa vii la munca deloc, ca de aia e VERBOTEN. V-a pacalit sa semnati ceva, care s-a vazut mai tarziu ca e transformarea contractului intr-unul Teilzeit. Bineinteles ca nu mai primiti aceiasi bani ca la Volzeit, ca doar lucrati mai putine ore. Si daca nu puteti veni la munca, bineinteles ca va trebuie Krankmeldung. Altfel o sa va dea afara pe motiv ca nu v-ati prezentat la munca. Si cum nu ati depus nici o adeverinta medicala, nu puteti dovedi ca d-voastra ati fost de fapt bolnava. Pentru beschäftigungsverbot mergeti la medicul care va supravegheaza sarcina. El va poate da acest document, iar sefa nu are nimic de comentat. D-voastra ati anuntat in scris ca sunteti insarcinata? Cat despre schimbarea contractului ar trebui sa reclamati lucrul asta la Arbeitsamt. Le povestiti cum ati fost pacalita si poate rezolve ei ceva.

   1. @ciprian
    Nu cu Arbeitsamtul trebuie vorbit. Ci cu avocat. Doar el poate convige judecatorul ca schimbarea contractului de lucru nu este valida.

   2. Am completat un formular impreuna cu sefa cum ca la lucru meu e foarte greu ca sa primesc b.verboten. contractu nu mi l a dat.. am doar reschnug pe fiecare luna si salar fix .. am avut si concediu .. acum i am zis ca numai pot sa vin la munca si a zis ca se rezolva .. iar eu voi sta numa in krank pana imi primesc b.verbotenu. va multumesc din suflet pt raspuns.

   3. Eu contractu nu l.am primit .. de aceea nu inteleg cum poate acum sa il faca tail. Ce pot sa fac sa i.au beschäftigungsverbot de la medicu de familie ? Medicu ginecolog nu da ..

   4. Atunci cereti de la medicul de familie. Incercati sa convigeti doctorul ca viata copilului este pusa in pericol din cauza conditiilor de munca. Cat despre contract cereti lamuriri de la sef. Fara acordul d-voastra seful nu poate schimba un contract Vollzeit intr-unul Teilzeit. Daca a facut acest lucru atunci este ilegal si ar trebui sa mergeti la un avocat ca sa deschideti un proces impotriva angajatorului.

  2. @Lisa
   Am impresia ca tu nu esti angajata. Daca vorbesti de “Rechnung”
   Daca esti angajata primesti un Lohnbescheinigung. In care este trecut salariul brut, plus retinerile pentru asigurarile sociale si impozit si in final cat primesti net.

   In bransa asta insa lucreaza multe persoane care nu sunt salariati ci subintreprinzatori. Deci nu vei primi de la nimeni Beschäftigungsverbot. Poate doar de la tine. Si asta inseamna ca nu vei avea nici un salar.

   1. Maine merg la medicu de familie sa imi dea krank si dupa merg la hotel sa vb cu sefa… pe reschung scrie si netto si brutto si cat platesc la stat tot .. aveam salar fix .. de 3 saptamani mi s a schimbat programu si lucrez decat 3 zile pe sapt .. si i am zis ca nu cred ca o sa mai vin la lucru si o sa mi i au krank ca trebuie sa fac un tratament . Mi a zis ca nu e nici o problema si o sa rezolvam sa numai vin la lucru. Si am primit planu de lucru si gata numai sunt trecuta in el. Din cate mi a zis ei nu ii convine sa o tin in krank si mai bine imi facea verboten . O sa vad maine daca pot sa vb cu ea .

  3. @Lisa
   Si pe factura (Rechnung) subintreprinzatorului este trecut brutto si netto si cat platesti la stat (TVA adica MWSt. sau USt).

   Asa ca uita-te pe hartia respectiva ce scrie exact. Sau intreaba pe altcineva, nu sefa.

   Din pacate multi dintre voi lucrati ca si subintreprinzatori si nu stiti. Sefii va tin toata documentatia, iar la o adica cand intr-adevar trebuie sa plateasca astfel de obligatii va spune poate adevarul.

   1. S.a rezolvat ! Am fost luni cum am zis la medicu de familie mi.a dat krank pe 2 sapt si dupa am mers la sefa mea si l am dus si am intrebat.o daca a primit raspuns pt b.verboten… a zis ca m.ai suna o data si dupa mi .a facut b.verboten da mi.a zis ca o sa sune ea la medicu meu de familie sa mi anuleze kranku ca altfel i.au doar 70%din salar. Iar fara krank 100%. Chiar a sunat si a trimis si b.verboten si acum stau acasa ..

  4. @ Lisa
   Ca si angajat primesti 100% salariul cand esti scrisa bolnava (Krankmeldung).
   Iar firma (angajatorul) primeste inapoi de la casa de asigurari intre 50% si 80% din banii platiti angajatului.

   Ma tem ca o sa primesti o tzeapa.

   Da zi mai bine ce scrie pe hartia pe care o primesti tu cand primesti banii.

  5. @Lisa
   Vezi ca acest Beschäftigungsverbot este de mai multe feluri, depinde de multe lucruri.

   Sefa nu poate sa sune sa iti anuleze hartia primita de la medic. Poate doar sa se intereseze daca motivul trecut in hartii este corect. (Are influenta asupra raspunderii, respectiv cine are obligatia de plata).

   Deci vezi intai si clarifica ce hartii ai primit tu de aproape 2 ani. Ca angajat trebuie sa ai la tine fluturasii de salar din fiecare luna. Si in plus situatia anuala cu salarul total pe an, se numeste “Lohnsteuerbescheinigung”.

   Daca nu ai asa ceva cred ca ai fost un pic dusa cu presul. (un pic mai mult!!!)

 61. Buna ziua.
  Sunt insarcinata in sapt. 19 si trebuie sa nasc pe 19.04.2017. Lucrez la un azil cu contract nedeterminat din 15 .03.2016 si am primit din Sept. Beschäftigungsverbot. sDe la casa de asigurari am primit un formular pe care trebuie sa il completez si sa il depun in Ianuarie pt Mutterschaft.
  Intrebarea mea, in continuuare ce acte mai trebuie sa fac si cand? Pentru Elterngeld cand se fac actele. Trebuie sa imi dea angajotorul ceva acte? Cum il informez ca doresc Elterzeit 1 sau 2 ani?Care este diferenta la banii ,intre a sta acasa cu copilul 1 an sau 3 ani? Va mutumesc anticipat

 62. Buna ziua , sunt însărcinată de 7 săptămâni și am primit in 8.12.16 Bestätigungverbot ,dar de atunci am mai lucrat 3 zile deoarece șeful meu nu are cu cine sa ma inlocuiasca si m-a rugat sa mai stau o sapt,Dar cu un program mai scurt! Dar nu sunt.sigura cum voi fii platita în continuare,este legal sa mai lucrez in continuare? Plus ca mi-a spus ca firma ma va plăti 6 sapt si dupa asigurarea! Este într adevăr asa? Multumesc anticipat

 63. Daca ai Beschäftigungsverbot stai acasa. Iti primesti ssalariul intreg. Legal este sa stai acasa can ai Beschäftigungsverbot.Mergi neaparat la Caa de asig si du o copie dupa Beschäftigungsverbot si trimite o recomandata sau fax la seful tau cu Beschäftigungsverbot.Asa nu poate sa zica ca nu l-ai prezentat.

 64. Buna ziua..sunt insarcinata in 30 de saptamani si pana acum am stat acasa deoarece am avut sarcina cu risc..si am avut Beschaftigungsverbot in ultimele luni de sarcina…cum imi afecteaza acest lucru indemnizatia Mutterschaftgeld,deoarece in ultimile luni nu am muncit dar am primit salariul intreg ..tot la fel se calculeaza?

 65. Buna ziua,am si eu o intrebare daca puteti sa ma ajutati sau sa imi dati mai multe indicatii….Lucrez in Austria de 1 an de zile la ingrijit batrani 1 luna cu o luna si as vrea sa fac un copil.Intrebarea mea este primesc doar alocatia copilului sau si maternitatea?Puteti sa imi spuneti cam ce acte imi trebuie sau ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa pot sa primesc acestea?Am inteles ca trebuoe sa am nu stiu cate controale la medic in Austria si nu mai stiu cate acte….daca ma puteti indruma va rog 🙂

 66. Buna seara am si eu o intrebare: Am primit demisia de la lucru pe doi decembrie si am mers me-am depus pentru somaj si dupa aceea pe data de 28 ca sunt însărcinată în 2 saptamani cu ce as putea beneficia? as avea asigurarea plătită ?

  1. In perioada cat beneficiati de ajutor de somaj, asigurarea medicala este platita. Ulterior, dupa nastere, asigurarea va fi platita pe perioada Elternzeit-ului.
   Cele bune!

 67. buna ziua … lucrez in bucatarie pregatesc micul dejun. programul de munca este de la 5 dimineata pana la ora 13.30.
  in urma cu o luna jumate am aflat ca sunt insarcinata . am facut dovada sarcini la seful meu … si asa a inceput problemele … acum medicul a zis ca nu mai am voie sa lucrez de loc … iar seful meu a spus ca imi va desface contractul de munca . eu am contract pe perioada nedeterminata dar primele 6 luni sunt mentionate ca proba.
  intrebarea mea este … are dreptul sa imi incheie contractul de munca ?

  1. Trebuie sa stiti ca legea privind protectia maternitatii la locul de munca – Mutterschutzgesetz – va protejeaza in privinta acestor abuzuri ale angajatorului.
   In primul rand legea respectiva interzice angajatorului sa va permita desfasurarea activitatii intre orele 22:00 si 06:00 si in sarbatorile legale.
   Cel mai important lucru este faptul ca angajatorului ii este interzisa desfacerea contractului de munca in perioada cat sunteti insarcinata, chiar si in timpul perioadei de proba. Dumneavoastra trebuie sa va indepliniti doar obligatia de a anunta angajatorul in scris, atasand dovada de la medic, despre starea dumneavoastra.
   Daca angajatorul continua abuzurile – ex. desface contractul de munca, atunci va adresati urgent unui avocat – deschideti un conflict de munca la Arbeitsgericht.

   Daca medicul spune ca nu mai aveti voie sa lucrati, atunci sa va elibereze si dovada, respectiv Beschaftigungsverbot. Acest document va da dreptul la a primi renumeratia salariala 100% pe toata perioada sarcinii. In schimb aceste sume de bani primite in timpul interdictiei de lucru, nu sunt luate in calculul pentru indemnizatia de maternitate – Elterngeld, aici trebuind sa socotiti venitul realizat cu 12 luni anterioare perioadei de interdictie de lucru.
   Cele bune!

   1. Vă mulțumesc pentru răspuns.
    Eu am dat și hârtie la șeful cu înștiințare de la medic ca sunt însărcinată . Am mai lucrat încă o luna de zile după care am dus și hârtie ca nu mai am voie sa lucrez pentru ca îmi pune în pericol atât viața mea cât și a copilului . Dar el a spus în continuare ca îmi va desfășura e contractul de munca . Chiar astăzi am fost anunțată ca el a închis contractul cu data de 15 ianuarie 2017 . Va mulțumesc pentru răspunsuri . Cele bune !!!

   2. Urgent mergeti la Arbeitsgericht. Anuntati-l si verbal despre situatie. La Arbeitsgericht cereti suport pentru costurile de proces si avocat.
    Cele bune!

   3. buna seara!unde pot depune actele pentru concediul de crestere al.copilului.la sf lunii ianuarie imi expira contractul de munca,si ieri am.fost anuntata ca nu mi-l mai prelungeste,mai iau banii pentru concediul de crestere al.copilului?va rog sa imi raspundeti.

  2. Dacă am contract plătit la ora. Și programul de munca este de 6 zile pe săptămână ,8 ore pe zi … Cum voi fi plătită ? Se va face mesia ultimelor salarii ? Sau se vor plăti orele scrise în contract ?
   Sper ca nu va deranjez cu întrebarea .
   Va mulțumesc !

   1. Veti fi platita efectiv functie de numarul orelor lucrate – in contract aveti tariful per ora, se va inmulti cu numarul orelor lucrate in luna respetiva, rezultand venitul brut.
    Cele bune!

   2. Scuze. Am uitat sa menționez . Ca stau acasă . Medicul a spus ca mediul în care lucrez îmi pune sănătatea atât mie cât și fătului în pericol . Îmi cer scuze ca am uitat sa menționez. Și în situația ăsta nu știu Cum trebuie sa fiu plătită . O zi frumoasa !

   3. Veti fi platita cu media venitului pe ultimele 3 luni intregi anterioare perioadei de Bescäftigungsverbot. Verificati Lohn-urile si sesizati din timp angajatorul daca observati inadvertente in privinta calcului.
    Cele bune!

 68. Bună ziua! Îmi puteți răspunde, vă rog…
  Până în 31 decembrie am avut contract cu o Zeitfirma..însă, în septembrie am aflat că sunt însărcinată și am primit de la angajator Beschäftigungsverbot. Ce trebuie să fac acum? Am înțeles că pot să primesc Mutterschaftsgeld și Elterngeld, dar nu am idee când, cum și unde pot depune actele necesare. Vă mulțumesc!

  1. In luna mai trebuie să nasc (atunci voi avea si cununia civila).Nu beneficiez de șomaj, pentru că am lucrat doar 10 luni cu firma și nici nu am depus actele pentru hartz IV (sau cum se numește) , pentru că am auzit ca e multa bătaie de cap cu ele, cu Jobcenter – ul. Așadar, ce mă sfătuiți să fac?! Mulțumesc!

 69. Buna ziua !

  Cumnata mea este insarcinata in 3 luni , astazi si-a anuntat angajatorul ca este insarcinata. Eu nefiind mamica nu stiu cum sa o lamuresc, ea lucreaza la un bar ( bineinteles cu contract de 500 si ceva de euro ) nu are nici 6 luni de munca, intrebarea ar fi cam aceasta, ar putea beneficia 65% din salar ? Multumesc anticipat !

 70. buna seara. am o intrebare si va rog sa ma ajutati. lucrez o ora si jumatate pe zi de luni pana sambata cu contract determinat pe 6 luni. la curatenie. pot sa beneficiez de ceva bani in perioada de 6 saptamani dinaintea nasterii copilului? dupa pot beneficia de eltern geld nu? multumesc frumos.

  1. Cel mai probabil sunteti incadrata cu minijob, in acest caz primiti Mutterschaftsgeld de la Bundesversicherungsamt 210 euro.
   Elterngeld veti beneficia in cuantumul minim de 300 euro.
   Cele bune!

 71. Bună ziua! !! Eu lucrez din luna mai în Germania intr-o fabrica de medicamente. Am rămas însărcinată, acum având 3 luni.Mai pot lucra în acea fabrică, ținând cont ca e de medicamente,sunt tot feluri de mirosuri și prafuri,și este și o munca fizică?În decembrie pe 22 îmi expira contractul.

 72. Buna ziua , am un contract de munca pe o perioada de 6 luni de proba am muncit 2 luni pana acum iar la ultimele analize efectuate mi-a iesit testul de sarcina pozitiv, am consultat un medic ginecolog care mia dat un certificat pentru munca in care scrie ca sunt insarcinata si datorita faptului ca muncesc intr-un azil de batrani dementi mia dat concediu medicat pentru ca imi poate afecta sarcina. Dupa aceste6 luni de contract patroni mei ma pot da afara Sau sunt protejata de stat ? Ce trebuie sa fac pe viitor ? Va multumesc anticipat si astept raspunsul vostru

 73. Buna seara. Va rog sa ma ajutati intr-o problema daca se poate… Gravida in 3 luni , m-am angajat pe un post de Vanzatoare la brutarie…doar ca dupa 11 zile lucrate ma simt destul de rau….lucrez in frig….stau mult in picioare…este un job foarte solicitant…..si sunt mai mereu obosita….in curand o sa merg la control…si asi vrea sa imi iau medical pentru inceput 1 saptamana…timp in care o sa ii anunt ca sunt gravida…Intrebarea este au voie sa ma dea afara?? si daca da in ce conditii? Multumesc frumos!

  Andreea

  1. Daca doctorul considera ca munca pe care o faceti poate fi un pericol pentru sarcina, atunci el va poate da un Beschäftigungsverbot. Din momentul in care il primiti stati acasa pana nasteti, iar angajatorul va plateste mai departe salariul intreg, fara sa va poata da afara. Discutati cu doctorul despre asta. Trebuia sa anuntati deja ca sunteti insarcinata. Odata ce ati anuntat sunteti protejata de lege si angajatorul nu va poate concedia.

 74. Buna ziua, va multumesc pt un raspuns asa rapid…Problema este ca m-am angajat deja gravida in aproape 3 luni…lucrez doar de 11 zile la ei…si mi-a fost frica sa anunt ca sa nu ma dea afara….la Somaj mi-a spus tipa care se ocupa de mine ca nu sunt obligata sa spun la interviu ca sunt gravida….astazi m-am intalnit cu doctorul meu de familie…si mi-a spus ca stie sigur legea, pentru ca stiam ca sunt gravida si totusi m-am angajat la ei cu norma intreaga….ma pot da afara daca intru in medical.

  In cea ce priveste Beschaftigungsverbot, maine o sa discut cu ginecologul meu…dar stiu sigur ca nu vrea sa scrie asa ceva prefera sa dea medical din 2 in 2 saptamani pana la nastere daca considera ca jobul este prea solicitant…..cunosc cazul de la o prietena comuna care chiar avea probleme cu spatele si lucra cu congelate….acelasi doctor i-a spus ca doar seful ei poate sa ii dea Arbeitsverbotung, el nu scrie asa ceva.

  Ideea este ca imi este frica sa nu pierd serviciul cu medicalul….in cazul in care doctorul doreste sa scrie doar medical, mai bine nu il accept.
  Chiar am nevoie de job`ul asta mai ales pentru asigurare…se stie cat costa o nastere in Germania….iar job centerul nu ajuta cu nimic….mi-au sugerat sa plec acasa pentru ca nu pot beneficia de sistemul social pentru ca nu am 5 ani locuiti in Germania….sunt intr-o situatie extrem de delicata de aceea rog pe specialisti in astefel de probleme…sa ma ajute cu un raspuns sigur 100%

  Multumesc inca odata!

  1. Atat medicul, cat si angajatorul pot da Beschäftigungsverbot. Insa unii medici se cam feresc de lucrul acesta. In cazul asta ar fi mai bine sa schimbati ginecologul sau sa vorbiti cu medicul de familie, deoarece si acesta poate da Bescäftigunsverbot. Cu medicalul din 2 in 2 saptamani este posibil sa pierdeti jobul, dar daca anuntati ca sunteti insarcinata, sunteti protejata de concediere prin lege. Exact cum v-au spus cei de la Somaj, nu sunteti obligata sa anuntati la un interviu ca sunteti insarcinata, iar angajatorul nu va poate concedia din acest motiv. De fapt nici nu are voie sa intrebe asa ceva la interviu, fiind considerat discriminatoriu. Au fost cazuri (la o simpla cautare pe google gasiti exemple), cand angajatorii au concediat persoana insarcinata, motivand ca nu au fot instiintati de sarcina la interviu, dar Arbeitsgericht-ul a dat castig de cauza gravidei.

 75. Bună ziua am și eu câteva nedumeriri și anume eu sunt în prenatal mai am 10 luni și termin perioada de stat cu copilul și recent am aflat ca sunt însărcinată în 2 luni, întrebarea mea este risc sa fiu concediată de la locul de muncă ? Mai beneficiez de mutterschaftsgeld ? Va mulțumesc anticipat

 76. Buna ziua ma numesc Cami si sunt insarcinata am lucrat 4 luni si din cate am auzit nu vor sa imi dea prenatal va rog un sfat daca se poate

  1. @Cami – Nu este la discretia angajatorului daca vrea sau nu da va dea concediu prenatal sau postnatal, sunt OBLIGATI prin lege sa o faca:

   Legea:
   Bundeselterngeld- und Elternzeitgesetz (BEEG)

   Click to access BEEG.pdf

   Sunt cateva reguli care trebuie respectate, Germania e o tara formalista,si totul se face IN SCRIS, ce e verbal nu are nici o importanta, mai ales in cazul in care esti strain, nevorbitor de limba, cititi cu atentie ce urmeaza:

   • Concediul parental poate fi între a treia și a opta aniversare a copilului pentru o durată maximă de 24 de luni. Decizia de împărțire a dreptului la concediu nu va depinde de consimțământul angajatorului.
   • Concediul parental poate fi luat în trei momente diferite în timp (poate fi impartit in 3 parti maximum).
   Angajații trebuie să-și lase cererea de concediu în scris. Angajatorul trebuie să primească cererea de concediu parental cu minim 7 saptamani inainte (în cazul unui concediu parental înainte implinirea a 3 ani a copilului) și cu minim 13 săptămâni înainte de naștere.
   • Cererile de concediu parental pot fi respinse numai în cazuri rare din motive de afaceri și numai în pentru maxim patru săptămâni (în cazul concediului pentru creșterea copilului înainte de 3 ani) sau în decurs de opt săptămâni (în cazul în care concediul parental este luat între a treia și a opta aniversare a copilului) de la primirea cererii.
   • Salariații aflați în concediu parental se bucură de o protecție specială împotriva concedierilor. Concedierile sunt permise numai dacă angajatorul obține consimțământul prealabil din partea autorității competente.

 77. Buna, Am nevoie de un sfat sau o clarificare. Prietena mea lucreaza la Mcdonalds si are contract din 20.04.2018, conform contractului este in periada de proba de trei luni. este insarcinata insa din februarie. cand a fost la interviu in martie inca nu stia ca e insarcinata si nu a indicat asta in formularul de angajare. Acum ar vrea sa anunte ca sa beneficieze de anumite inlesniri sau protectie este in a 5-a luna deja. Ce riscam? Risca sa fie data afara in periada de proba daca spune inainte de 20 iulie, sau aceiasi situatie va fi si dupa perioada de proba si nu-i vor da nici o inlesnire ci doar o vor concedia? Care e situatia in Germania? Ce ar trebui sa intreprindem. vom avea castig de cauza in situatia asta sau sa nu speram? Multumesc anticipat

  1. Bună ziua sunt insarcinata aici nu am condiții sa stau suntem într-o locuință la comun cu încă 6 persoane fara posibilitati de gatire de o luna mia dat doctorul besaftigunfarbotan sa stau acasă șefii sunt foarte aspiri si nu mai discuta cu mine de cand am rămas însărcinată iar contractul este pe sezon imi expira la sfârșitul lui septembrie asa ca am decis să mai stau luna asta si sa merg in tara sa nasc nu stiu ce sa fac care ar fii demersurile sa primesc prenatal si alocație de la statul german?va multumesc

   1. Daca nu locuiesti in Germania impreuna cu copilul nu beneficiezi nici de alocatie, nici de prenatal.

 78. Femeile insarcinate sunt protejate impotriva concedierii. Aceasta protectie incepe din momentul sarcinii si dureaza pana la 4 luni dupa nastere. Aceasta protectie se aplica si in perioada de proba.
  Presupun ca prietena ta are contract pe o perioada determinata( befristet). In acest caz mai mult ca sigur McDonalds nu ii va prelungi contractul.
  Partea buna e ca McDonalds nu accepta ca femeile insarcinate sa lucreze si va primi din partea angajatorului Beschäftigungsverbot. Acesta il putea obtine chiar din prima luna de sarcina. Astfel prietena ta va sta acasa si va lua in continuare salariul intreg de la McDonalds.
  Prietena trebuie sa mearga la ginecolog si sa ceara o adeverinta ca este insarcinata. O va da angajatorului, iar apoi McDonalds va face actele pentru Beschäftigungsverbot.

 79. Domnul Iulian, am o problema destul de urgenta și as vrea sa va întreb ce pot face în cazul în care eu și soția mea suntem în Germania de 1 luna și nu suntem asigurați iar ei i s.au declanșat durerile de sarcina având sarcina la 7 luni și o săptămână? Va rog poate îmi puteți da un răspuns cât mai repede

  1. Mergeti si faceti asigurare voluntara de sanatate si va treceti si sotia pe ea. Costa in jur de 180 euro/luna. In germana se numeste freiwillige Krankenversicherung. Daca naste fara a fi asigurata, va trebui sa suportati cheltuielile din buzunarul propriu. Costurile vor fi enorme. Spre exemplu, sotia mea a nascut prematur si a trebuit sa mai ramana 10 zile in spital. Factura a fost de 12.000 de euro si a fost achitata de asigurare. Deci mai bine achitati cei cca 180 euro/luna. Oricum asigurarea este obligatorie si la un moment dat o sa va puna sa platiti si lunile din urma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.