Statisticile demonstreaza ca Austria ramine o destinatie favorita pentru romanii care doresc sa se stabileasca in strainatate. Cei mai multi romani doresc sa se angajeze acolo, pe salarii mai mari si in conditii de munca mai bune. Dar exista si cetateni romani care, odata ajunsi in Austria doresc sa fie mici intreprinzatori . Adica isi deschid un PFA sau infiinteaza un S.R.L.
In rindurile care urmeaza va vom prezenta citeva aspecte esentiale despre modul in care poate fi autorizat un PFA sau poate fi infiintata o societate comerciala in Austria. Totodata, vom trata si probleme de functionare a diferitelor tipuri de afaceri incepind cu chestiunile de contabilitate si terminind cu posibilitatile de promovare. De fapt, acest material s-a elaborat in scopul de a asigura o asistenţă minimala de specialitate intreprinzatorilor romani si societăţilor comerciale care isi incep afacerile in Austria.
Indrumar de afaceri-AUSTRIA
1.Cadrul economic general din Austria:
Potrivit celor mai recente statistici, PIB-ul austriac în anul 2017 s-a situat la 360 miliarde euro, ajungind astfel la 41.039 euro pe cap de locuitor, al 4 –lea din Europa dupa Luxemburg, Norvegia şi Elveţia. Acest rezultat a fost obtinut, in principal, datorita activitatii din sectorul terţiar al serviciilor (contributie 70 la suta din PIB) si din sectorul secundar al productiei (28,7%), in timp ce agricultura si silvicultura au avut o pondere relativ scazuta ( 1,3%). In servicii, sectorul de care ne ocupam cu preponderenta, majoritatea companiilor sunt mici si foarte mici cu un numar redus de angajati (de cele mai multe ori sub 10).