Decesul si repatrierea trupului unui cetatean roman din Germania

repatriere2-300x176

 

Moartea este cel mai nefericit moment al vietii. Daca nasterea si casatoria sunt insotite de paranghelii si artificii in familie, moartea este intimpinata intotdeauna de lacrimi si suferinta.

Conform ultimelor statistici, in Romania mor 250.000 de cetateni anual. Aceleasi statistici oficiale ne spun ca in strainatate mor in jur de 2500 de persoane in fiecare an. Aceste cifre sunt atestate de recensamintul din 2011 si s-ar putea ca ele intre timp sa fi crescut si in tara si in strainatate. Indiferent care ar fi ele, in momentul de fata stim ca anual peste 250.000 de familii de romani au mari probleme cind apare acest eveniment in viata lor. Daca decesul are loc in Romania, din punct de vedere etic si financiar problemele sunt ceva mai simple. Daca insa decesul unei persoane are loc in strainatate lucrurile se complica foarte mult fiindca apar probleme legale, informative, organizatorice, administrative la care membri familiei defunctului nu s-au gindit niciodata pina atunci.

ghirlanda-2

                     Consultanta Gratuita Non-Stop: 004 0768 000 440

ALATURI DE DUMNEAVOASTRA IN CELE MAI GRELE MOMENTE

“Cel mai greu examen din viata omului, este cu siguranta pierderea persoanei dragi” Alexandru Rus

ghirlanda-3

Pentru a lamuri cit de cit toate aceste aspecte, am dezbatut acest subiect cu domnul Alexandru Rus, managerul firmei de servicii funerare Nicolas din Bucuresti, intr-un interviu mai consistent. Iata in continuare prima parte a acestui interviu intitulat :

Ce se intimpla de la anuntarea decesului si pina la inhumare ?

Dan Constantin Goldis: Domnule Alexandru Rus, as vrea sa va dezvalui un secret. Desi ma ocup de vreo 5 ani de integrarea cetatenilor romani in Uniunea Europeana va marturisesc ca habar nu am cum se face repatrierea trupului unui decedat!

Alexandru Rus: Procedura este destul de complicata si niciun membru de alex-socinrofamilie sau reprezentant al decedatului nu o poate efectua intr-un timp optim si cu cheltuieli rezonabile. Ba mai mult, in Uniunea Europeana legislatia tarilor nu permite intocmirea sau ridicarea documentelor necesare repatrierii de catre familie, ci numai unei firme autorizate. Continuarea acestui material se gaseste AICI. 

 

 

 

 

 

33 thoughts on “Decesul si repatrierea trupului unui cetatean roman din Germania”

 1. Buna seara,
  Intentionez ca in urmatorii 2 ani sa-mi cumpar o mica casuta in Germania unde sa locuiesc majoritatea timpului. Daca o iau si pe mama mea (82 de ani) si decedeaza acolo ce implica cheltuielile de inmormantare, se deconteaza ceva de la asigurari? Are vreo importanta ca este de etnie germana?
  Apropos, m-am hotarat sa fac acest pas si datorita Dvs., am citit postul cu asigurarile de sanatate.

  1. O inmormintare in germania costa in jur de 5000 de euro,dar depinde de citi oameni vin la pomana. Cum nu cred ca in cazul vostru vor fi prea multi invitati s-ar putea sa coste mai putin. Daca esti membru a comunitatii respective cu acte in regula asa cum va fi bunica ta, primaria va va ajuta cu vreo 1000 de euro,ajutor de inmormintare… Daca incinerezi corpul defunctului costa mai putin dar nu stiu precis cit…

   1. Se pare ca este suportabil. Mai ales ca mama, desi are 82 de ani, nu este prea “bisericoasa”, iar de pomeni nici nu vrea sa auda.
    Multumesc mult

 2. Buna seara,
  mama mea este romanca si casatorita de 5 ani cu un cetatean german, care in decembrie 2011 a decedat.Urmeaza sa depuna actele pentru renta ce o poate primi in urma decesului sotului Ar vrea sa stie daca se intoarce definitiv in tara mai poate beneficia de acest drept de ajutor? sau va fi nevoita sa aiba un domiciliu in Germania.Multumesc mult!

 3. lucrez in germania cu contingent in constructii si am avut un accident de munca din care am ramas cu handicap in urma accidentului am stat pe camera 2 saptamani nic macar nu miau platit concediu medical au spus nu lucrezi nu primesti bani ce pot face Mersi

 4. Buna ziua ,
  Pentru o apostila pe actul de deces ( decesul a fost inregistrat in orasul Singen) , cei de la prefectura de acolo si de la primarie spun ca ei nu pun apostile, unde trebuie sa ne adresam va rog?
  Multumesc anticipat

 5. Buna ziua ,
  Pentru o apostila pe actul de deces ( decesul a fost inregistrat in orasul Stuttgard) ,unde se pun apostile, unde trebuie sa ne adresam va rog?
  Multumesc anticipat.

 6. Buna ziua,

  In urma cu o saptamana a murit tatal sotiei mele. Intrebarea mea este daca firma Germana la care lucrez (locuiesc in Germania de 2 ani) are obligatia de a-mi da zile libere sau vreun ajutor material,.

  Multumesc

  1. Obligatia nu o are. In schimb multe firme acorda pentru diverse evenimente familiale (casatoria, nasterea, decesul) 1-2 zile pe an, de concediu (Sonderurlaub), separat de concediul obisnuit. De obicei clauza apare in contractul de munca, insa si fara ea se poate acorda.

 7. Buna ziua, pentru apostilarea unui certificat de deces al unei romance, emis in Erlangen, unde trebuie sa ne adresam ? Daca nu poate merge un membru al familiei, se poate ocupa o prietena de a decedatei ? Trebuie oare sa-i trimitem o procura in acest sens, din Romania ?
  Multumim anticipat pentru raspuns.

 8. Buna ziua , pentru apostilarea unui certificat de deces emis in Bensheim unde trebuie sa ne adresam ? multumesc anticipat … si cred ca am nevoie de un avocat pe langa sau in Mannheim …poate puteti sa ma ajutati ….si vorbitor de limba romana …

 9. buna ziua,sint romanca cu cetatenie germana.mama mea de 85 de ani locuieste la mine din 2007 ea fiind singura,vaduva.daca ea moare aici in germania,si sigur asa se va intimpla,cine si cum rezolv inmormintarea ei,mai ales ca eu nu am un salar uimitor si am un copil de 9 ani si sotul care abia a venit din tunisia in germania si nu lucreaza?cu alte cuvinte nu ami ajunge salariul pentru toate cheltuielile si de o inmormintare.va multumesc

 10. Buna Ziua , mama mea a decedat in Germania pe data de 8 martie , am inmormantat-o in Romania. In Romania a beneficiat de pensie iar Germania a avut o pensie de urmas timp de 9 ani . Doresc sa va intreb daca in Germania beneficiaza de un ajutor de inmormantare. Va multumesc .

 11. Buna ziua, doresc sa va intreb daca stiti, ce se poate intampla daca o persoana cu cetatenie romana, care a beneficiat de asistenta medicala in Germania, fara a avea aprobare din partea Casei de Asigurari de Sanatate din Romania ( formularul E112 neaprobat ) si a decedat in spitalul german in urma nereusitei tratamentului la care a fost supusa, costurile medicale ale clinicii medicale germane cum vor fi platite ? Cine le va suporta, daca ea a decedat fara sa plateasca nimic ? Suma este de cateva sute de mii de euro, fiind vorba de un triplu transplant de celule stem, trei sesiuni de chimioterapie, cinci luni de spitalizare saptamani de terapie intensiva, medicamente din cele mai scumpe, adica cele mai nou-aparute pe piata farmaceutica, etc. Stim doar ca a semnat niste hartii la internarea in spital,
  Va multumim anticipat pentru ajutorul dumneavoastra.

 12. Buna seara locuiesc in Germanya din 2003 stau impreuna cu acel Domn cu care mam casatorit in 2007 si as vrea sa stiu cit am stat nelegitim se ia in considerare sau numai de cind sint legitim cu el va Multumesc! MARY

 13. Buna ziua , completez si eu in caz ca vor fi persoane care nu vor dori repatrierea , ca in functie de venituri dovedite cu Arbeitslohnabrechnung la Landeshauptstadt , se poate face o cerere de esalonare a cheltuielilor de inmormantare pe un an de zile , in conditiile in care s a organizat prin Stadtische Bestattung. Nu stiu daca se iau in calcul si cheltuieli cu o firma privata . Din experienta proprie, cheltuielile minime se ridica la aproximativ 3 000 de euro , in care este inclusa folosinta pe timp de zece ani a locului de veci , cu posibilitate de prelungire .

 14. Pe sora mea, decedata in Republica Federala Germania, am repatriat-o si inmormantat-o in Romania.
  Conform prevederilor legale, am solicitat Biroului de Stare Civila din Romania transcrierea extrasului din actul de deces emis de autoritatile germane.
  Mi s-a refuzat transcrierea pe motiv ca din extrasul prezentat nu rezulta o data exacta a decesului fiind inscrisa o perioada de timp cand susnumita a decedat.
  Autoritatile romane imi cer sa obtin de la autoritatile germane un nou document ( extras din actul de deces) in care sa fie inscrisa data exacta a decesului.
  A fost contactat telefonic emitentul, dar acesta a refuzat categoric cererea.
  Ce este de facut?
  Va rog frumos sa ma sprijiniti in rezolvarea acestei probleme.
  Va multumesc.

 15. data decesului este data la care se completeaza actul de constatare deces. va dau un exemplu simplu daca gasimo perioada decedata de 6 luni ce data exacta punem in document cine poate spune o data exacta. data decesului este data la care se gaseste persoana respectiva. medicul pune data constatarii decesului.pe actul dumneavoastra trebuie sa existe data constatarii decesului si acea data ramane si pe actul romanesc.

 16. buna ziua ! am un caz trist si va rog sa imi acordati atentia dumneavoastra pentru a imi lumina mintea in luarea unei dezii bune ! sora mea locuieste in germania , s-a casatorit in urma cu 10 ani cu un cetatean german cu care are si o fetita de 8 ani , este divortata de sotul ei neamt de vreo 5 ani . curand fost diagnosticata cu cancer pulmonar , iar stadiul bolii este destul de avansat ! va rog sa imi ziceti ce e indicat sa faca in situatia ei ! ce variante ar avea . statul ii acorda fetitei vreo indemnizatie? (mentionez ca tatal fetitei nu este in stare sa aiba grija de un copil ) ? mai noi cei d la protectia copilului fac fel si fel de vizite si propuneri ca sora mea sa fie internata intr-un spital de boli cronice iar fetita ei sa mearga la o casa de copii … suntem intr-o situatie disperata pt ca noi am vrea sa revina in romania ! dar nu stiu ce proceduri sunt si cum trebuie actionat . ea este asigurata in germania dar nu stiu daca si in romania beneficiaza d p urma asigurarii ? va multumesc mult pt sprijinul acordat

 17. Documentul care atesta constatarea decesului este certificatul constatator de deces(CMCD).Acesta se elibereaza ca urmare a constatarii decesului, operatiune pe care o poate face medicul nostru specialist, cu drept de libera practica,sau medicul de familie, in a carei evidenta pacientul a fost inscris.In cazul mediculu de familie procedura legala impune sa nu existe suspiciuni cu privire la cauzele decesului , iar persoana decedata sa poata fi examinata si identificata pe baza unui document de identitate.

  Pentru mai multe detalii vizitati site-ul:
  http://pompefunebrebucurestinonstop.ro/

 18. Pentru harta de interes comun. Mult succes in tot ceea ce faceti! Multa sanatate, dvs si familiei!

 19. Am o intrebare Cate zile dupa legea germana daca a murit o persoana din familie si am plecat in romania la inmormantare? Va mulțumesc

  1. Aceste zile libere in caz de evenimente speciale se numesc Sonderurlaub. Dreptul angajatului pentru astfel de zile libere platite este stabilit prin contractul colectiv de munca.
   sonderulaub se acorda pentru evenimente survenite in familie – personal sau in cazul rudelor de gradul 1. In practica este prevazut dreptul la zile libere pentru decesul parintilor, copiilor dar nu si pentru al socrilor, bunicilor, de ex.
   Trebuie sa vedeti exact ce prevede contractul de munca si contractul colectiv de munca in privinta sonderurlaub-ului. Spre deosebire de legea romaneasca, in legea germana nu se prevede clar un numar de zile bine definit in aceasta situatie, de multa ori tinand de bunavointa angajatorului.
   Atentie cum actionati – lipsa nejustificata de la locul de munca poate fi penalizata prin concediere – fristlos.
   Cele bune!

 20. Buna ziua,
  Mama mea era plecata in Germania la munca in ultimii 2 ani. Anul acesta la inceput a aflat ca este bolnava de cancer si a beneficiat acolo de tratament. In 24 oct a decedat la spital, in urma internarii din cauza unei hemoragii. Intrebarea mea este daca sora mea(14 ani) poate sa primeasca de acolo ajutor financiar, pensie de urmas?

 21. Buna ziua, Dumitrascu Brenda.
  Pentru un raspuns corect am nevoie de mai multe informatii despre locul de munca al mamei.
  In Germania sunt multe criterii de indeplinit pentru o pensie de urmas.
  Ajutorul financiar din partea firmei angajatoare se obtine mult mai usor in vederea unei repatrieri.
  In 90 % din cazuri am obtinut ajutor financiar din partea angajatorului.

 22. Cum procedez dacă am un deces în familie?

  Contactati-ne telefonic: 0769.800.400 NON STOP Bucuresti si Ilfov
  1. Un agent se va deplasa la domiciliul dumneavoastra unde va vom prezenta un catalog pentru alegerea serviciilor si sicriului pe care il doriti.
  2. La scurt timp dupa alegerea seviciilor dorite un medic profesionist va fi trimis de catre noi pentru a constata decesul dar si pentru a efectua imbalsamarea persoanei decedate.Constatarea decesului de catre un medic este obligatorie, certificatul de constatare fiind necesar la declararea decesului, obtinerea certificatului de deces si adeverintei de inhumare. Actele necesare sunt:acte medicale(scrisori medicale, externari din spital, fisa medicala), buletinul si certificatul de nastere al decedatului.
  3. Agentii firmei noastre vor veni cu sicriul ales de catre dumneavoastra, vor aseza persoana decedata in sicriu si vor face depunerea la capela unei biserici daca este cazul.
  4. Ne vom ocupa de toate actele necesare inhumarii – obtinerea certificatului de deces si a adeverintei de inhumare, dar si de autorizatia de depunere la capela daca familia doreste depunerea decedatului la capela.
  5. In ziua inhumarii agentii nostri se vor deplasa cu parastasul la biserica unde va avea loc slujba de inmormantare cu cel putin 30 de min. inaintea inceperii pentru a pregati ultimile detalii.

  Pentru mai multe detalii vizitati site-ul >> http://servicii-funerare-bucuresti-nonstop.ro/ sau contactati-ne telefonic pentru a primi consultanta gratuita: 0769.800.400

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

un site care trebuie citit obligatoriu de toti romanii care doresc sa munceasca sau sa se stabileasca in Germania

%d bloggers like this: