Indrumar de afaceri-GERMANIA

 

 business-socinro  1.Cadrul economic general din Germania

 Germania este cea mai puternică economie din Europa. Este lider In domeniul steaggrm
construcţiilor de maşini şi in domeniul utilizarii energiilor regenerabile, iar renunţarea accelerată la energia nucleară tinde sa consolideze acest trend. Pe langă companiile lider pe plan mondial precum Bayer, BASF, Daimler, VW şi Siemens, intreprinderile mici şi mijlocii constituie fundamentul puternic al economiei germane şi a succesului economic german: 99,6 % din companiile din Germania sunt IMM-uri, oferind locuri de muncă pentru circa 80% din totalul angajaţilor. Această structură economică facilitează  accesul noilor investitori.

            2.Sistemul de taxe si impozite din  Germania

 Impozitul pe venit pentru persoanele fizice. Orice cetatean ce are domiciliul stabil in Germania este platitor de taxa pe venit. Daca o persoana fizica petrece mai mult de 6 luni pe an in Germania, atunci Germania este considerata locul rezidentei sale si in acest caz, persoana fizica este obligata sa plateasca impozit pentru orice venit provenit din orice colt al lumii, fara deosebire, daca provine din salarii, dobanzi sau dividende. Rata de impozitare este liniar progresiva, de la cea mai mica rata pana la cea mai mare. Venitul de 8004.00 Euro pe an este scutit de la plata impozitului pe venit. Daca venitul este de 8005.00 Euro, se impoziteaza intreaga suma cu 14%. Rata de impozitare creste apoi cu valori mici pana la suma de 52 842 euro pe an.  Pentru finantarea unificarii Germaniei a fost introdusa o taxa de solidaritate in valoare  de 5,5% aplicata la valoarea impozitata pentru o suma evaluata.

Impozitul pentru companii. Firmele in Germania sunt in mod normal impozitate la doua nivele. Guvernul federal impoziteaza cu 15% marile companii( societatile pe actiuni si S.R.L.-urile puternice, iar municipalitatile locale aplica  taxe locale si comerciale Intreprinzatorii cu profesiuni liberale precum doctori, arhitecti, avocati sau artisti sunt exceptati de la plata taxelor comerciale.  Pentru Cetatenii care desfasoara  operatiune comerciale in mod independent exista o scutiri de taxa pana la un venit de 24.500,00 Euro.

Taxa pe Valoarea Adaugata.TVA-ul este este de 19%. O taxa de 7% este aplicata pentru bunuri si produse  ce se comercializeaza in baza folosintei lor de zi cu zi, precum alimente, ziare si transport public. Unele servicii precum cele bancare, de sanatate sau non profit sunt scutite de TVA.

3.Constituirea societăţilor comerciale ȋn  Germania

Acest material este destul de consistent. Daca doriti sa aflati detalii despre modul in care se poate infiinta o societate comerciala in Germania, precum si firmele specializate sau birourile de avocatura care va pot sprijini in aceasta activitate studiati documentarul pe care il gasiti AICI.

 

un site care trebuie citit obligatoriu de toti romanii care doresc sa munceasca sau sa se stabileasca in Germania

%d bloggers like this: