Copilul tau in Germania

 Motto:

Copiii mici nu te lasa sa dormi, cei mari nu te lasa sa respiri.

                                  Proverb rusesc

          Romanii sunt cetateni europeni.  Au drept de libera circulatie si stabilire oriunde in celelalte 27 de  tari ale U.E. Odata insa cu circulatia lor ca persoane fizice a aparut si un fenomen firesc: libera circulatie a problemelor lor familiale. Astfel, casatoria intre cetateni romani si cetateni straini, divortul, nasterea si cresterea copiiilor in strainatate, invatarea limbii, integrarea  in noul mediu social, asigurarile de sanatate au devenit probleme importante cu valente necunoscute pentru majoritatea celor care au plecat temporar sa munceasca in strainatate.  In paginile urmatoare, ne vom ocupa de  tema copilului in strainatate, cu multiplele ei aspecte statutul parintilor, posibilitatile financiare ale familiei, nasterea copilului, cetatenia noului nascut, scoala in strainatate, etc. Pe parcursul acestui material vom incerca sa raspundem celor 2500 de intrebari care ni s-au pus pe site-ul consilierjuridicgermanoroman.com de la parinti aflati in diverse situatii. Incercam, in consecinta, sa prezentam sintetic cele mai generale situatii si sa explicam fiecare caz in parte cu citeva exemple particulare pe care le avem la dispozitie.    

 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ORICIND si ORIUNDE

telefon-cu-aplic-finalDaca doriti sa retineti informatii detaliate despre nasterea si cresterea copilului roman in Germania si daca aveti la dispozitie un telefon cu sistem de operare Android, produs dupa 2012, va recomandam sa incarcati GRATUIT aplicatia ”Servicii romanesti in U.E.” din magazinul Google Play. Procedind astfel, veti putea studia linistit toate capitolele prezentate direct de pe telefon sau tableta, oricind si oriunde aveti conexiune la internet.

”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’

1.Nasterea copilului tau  in strainatate

           In cei trei ani de cind am pus in functiune acest site am fost intrebat de multe ori “unde este mai bine sa nasc in Romania sau in Germania”, unde este mai rentabil, ce primesc la o nastere in Romania si ce primesc la una din Germania, care este locul cel mai bun pentru nasterea unui copil, unde se poate intretine mai usor, cum se adapteaza la noul mediu, cum se poate inscrie la gradinita sau scoala…Raspunsurile la toate aceste intrebari sunt multiple, diferite de la caz la caz. Opinia mea este ca inainte de a incepe sa raspundem tuturor intrebarilor ar trebui sa analizam putin statutul parintilor. Fiindca intr-un fel se pune problema pentru doi parinti, incadrati, cu mai mult de un an vechime in munca si in alt fel se pune problema pentru doi tineri fara resurse, loc de munca si asigurari. Daca ar fi sa judecam rational,  in cel de-al doilea caz, decizia parintilor de a avea copii este foarte proasta. Germania nu este un stat social. Securitatea sociala este finantata nu din impozite platite statului, ci din contributiile angajatilor si angajatorilor la fondurile autonome de asigurari. Securitatea sociala se bazeaza pe principiul caselor de ajutor reciproc de la noi. Daca un roman nu contribuie cu nimic la acest sistem, sistemul de asigurari sociale il va ajuta foarte putin, uneori de loc. Asadar, ii sfatuiesc pe toti cei care au statut incert in Germania sa nu faca copii! Din nefericire, viata concreta nu tine seama de sfaturile batrinilor. Sa lasam insa filozofia si sa trecem la lucruri concrete.  Citeste mai departe 

Advertisement

689 thoughts on “Copilul tau in Germania”

  1. Buna ziua as avea si eu intrebare am aproape 2ani de cand lucrez in germania cu acte in regula sunt casatorita in romania dar in decembrie imi expira contractul.de curand am aflat ca vom avea gemeni as avea nevoie de o indrumare unde trebuie sa merg sa numa dea afara de la lucru ca sa pot fi platita pana nasc si ce acte trebuie sa am .e prima oara cand sunt gravida si nu stiu unde trebuie sa merg .va multumesc

    1. Daca va expira contractul de munca, nu inseamna ca sunteti concediata, data afara de la lucru, contractul expira de drept si nu aveti nicio modalitate de a obliga angajatorul sa va ofere o prelungire.
      Din pacate nu aveti ce face, tine doar de bunavointa angajatorului sa va ofere prelungirea, cu toate ca in 99% din cazuri nu se intampla in cazul angajatelor insarcinate. Grija mare ce faceti cu asigurarea medicala la expirarea contractului.
      Cele bune!

  2. As dori sa stiu si eu ce sanse am sa inscriu copilul la o crese sau gradinita luna viitoare face 2 ani si am vrea sa venim in berlin la tatal lui care lucreaza acolo dar va trebui sa lucrez si eu noi acum suntem in romania

  3. Buna ziua,

    Va rog sa ma lamuriti cu o chestiune, daca puteti!
    Doresc sa ma casatoresc cu o doamna care are un copil(copilul a fost nascut in Germania si nu are un tata declarat).
    Intrebarea mea este, daca prin casatoria mea cu doamna respectiva, copilul va capata numele meu? Mai trebuie facut vreun demers special(gen adoptie)? Mentionez ca eu imi doresc sa poarte numele meu si sa ma mosteneasca.

    PS: Eu si doamna respectiva suntem cetateni romani, dar locuim in Germania.

    Cu stima,

    Emil

    1. @Emil Daca doriti sa faceti acest lucru in Germania, este posbil dar destul de complicat fiind amandoi cetateni straini (este posibil sa fie mai usor in Romania dar nu cunosc legea romana, asa ca las pe altii sa raspunda aici), deoarece Germania priveste cu foarte mare seriozitate problemele de familie.
      Din cauza unor documente deosebit de dificil de redactat si completat incercand sa faceti aceasta fara un avocat specializat este imposibil si chiar si asa e greu.

      Ce conditii trebuie indeplinite deja pentru momentul cand se depun actele:
      – Casatoria sa fie incheiata deja de un an si cuplul sa dovedeasca ca au stat cel putin trei ani impreuna.
      – Biroul pentru problemele copilului (Jugendamt) sa constate ca exista o relatie parinte-copil intre viitorul parinte adoptiv si copil, asta e destul de dificil de obtinut, dar daca copilul tace sau se ascunde dupa mama cand vorbiti cu el, nu veti capata certificatul.
      – Parintele biologic depune o declaratie notarizata ca este de acord cu adoptia.

      Acesta declaratie impreuna cu restul de documente se depune la tribunalul de care apartineti (notarul va poate spune adresa) si eventual se va emite o decizie a curtii, aceasta poate sa si respinga actiunea daca considera ca nu este in interesul copilului.

      Acte necesare (mai pot fi si altele):

      – Un fel de CV (Lebenslauf), povestind istoria vietii dvs., aste e 100% necesar sa fie facut de un avocat ca sa va scoat aun fel de sfant, daca ati avut condamnari penale 99% NU veti primi acceptul tribunalului.
      – Fotografii recente ale dvs.
      – Chestionar standard care trebuie completat fara greseala de catre dvs (avocat).
      – Certificat medical al parintelui care accepta adoptia, cum ca este sanatos si in deplinatatea facultatilor mentale.
      – Dovada ca dvs. dispuneti de un venit stabil si mijloace d eintretinere a familiei.
      – Cazier politienesc al parintelui care accepta adoptia.
      – Hotarari de divort pentru ambii si/sau certificate de celibatar, in functie de situatie (va sunt necesare si la casatoria in Germania).
      – Certificatului de deces al celuilalt parinte daca este cazul.
      – Certificat casatorie al dvs. cu doamna.
      Copie certificat nastere copil (aici este foarte important pentru a staibili ca tatal biologic este necunoscut si nu poate fi aflat, germanii se vor “lupta” un pic cu doamna ca sa declare si-l vor cauta sa-l intrebe, daca tatal biologic apare “din senin” intr-un anumit interval adoptia se poate anula !!!).
      – Daca exista, acceptul celuilalt parinte biologic, declaratie notarizata (aici va fi FOARTE greu daca parintele nu e cunoscut, avocatul trebuie sa se zbata in relatia cu tribunalul).
      – Adeverinta de sedere pentru ambii care sa confirme ca stati legal pe teritoriul Germaniei la o anumita adresa, se obtine de la primarie, se cheama Anmeldungsbestätigung, va sunt necesare si la castorie.
      – Copii legalizate ale actelor de identitate.

      Precum vedeti, ca sa va poarte numele si sa va mosteneasca copilul vitreg, sunt necesare multe acte, alergaturs si cheltuieli si dureaza ceva, dar daca va doriti cu adevarat asta, merita.

      Avocatul specializat in aceste probleme (nu toti avocatii sunt la fel) se numeste Rechtsanwalt Familienrecht, bagati asta in Google + numele orasului dvs. si daca vedeti un nume care suna roman sau vedeti pe pagina lor ca au si romana ca limba atunci asta e.

      Mult succes.

  4. Buna. Am si eu o intrebare. Sunt insarcinata in 7saptamani, locuiesc in germania cu sotul si vrem sa cautam o locuinta. Intrebarea este de la cati ani are nevoie copilul de camera separat?trebuie sa ma orientez de pe acum pentru ceva cu 3camere?

  5. Buna seara..
    am si eu o intrebare…locuim in Germania de 4 ani,suntem asigurati medical prin sotul meu(fiind angajat cu acte de cand am venit) iar eu sunt insarcinata in luna a patra.Intrebarea mea este….atunci cand voi naste sotul primeste concediu medical sau trebuie sa isi ia concediu legal?
    Va multumesc!

    1. Sotul are optiunea de a intra in concediu pentru cresterea copilului – veniturile vor fi reduse pana la ~65% din media venitului net din ultimele 12 luni.
      Cele bune!

      1. Buna ziua,
        In cazul nostru, bebe se naste in martie 2016, iar tatal ar vrea sa-si ia concediu pt copil in iunie si iulie, nu imediat dupa nastere. In acest timp, eu ca mama voi avea cele 12 luni de Elternzeit, pt ca nu lucrez. Stiu ca este posibil ca sotul sa-si ia cele 2 luni in paralel cu mine. Intrebarea mea e cand trebuie el sa anunte la serviciu? Cu 7 saptamani inainte de luna iunie sau trebuie sa aiba deja confirmarea angajatorului in preajma nasterii pt aplicarea pt Elterngeld?
        Multumesc!

  6. Buna seara.AS avea si eu o intrebare ,sunt insarcinata in 6 luni lucrez de 2 ani in Germania si AS dori unde si cum sa ma intresez si cum SA procedez PT. Mutterschutz ? .VA multumesc frumos

  7. buna seara am si eu o intrebare legata de Landeserziehungsgeld si Bereeungsgeld cand trebue completate actele si trimise (la ce varsta a copilului). Va multumesc!

  8. Buna seara am si eu o intrebare asi dori sa stiu cand tebue completate formularele si trimise pentru Landeserziehungsgeld si Betreeungsgeld (la ce varsta a copilului),Va multumesc!

  9. “Daca nu aveti asigurarile la zi si loc de munca limitati-va la a face sex”. Asta este o cruzime fata de femeie si fata de un copil nenascut inca. Asta incurajaza avorturile ceea ce este o crima a sistemului, fie roman, fie german.

  10. Buna! Am si eu o întrebare. Sunt însărcinată in 29 de saptamâni si lucrez la un hotel, cu acte in regula, de mai mult de un an de zile. Am întrebat la medicul ginecolog de Beschaftigung verbot dar dpdv ginecologic totul e in regula. La lucru e greu, toată ziua muncesc in picioare, am de ridicat mai mult de 5 kg. Cum as putea obține Beschaftigung verbot deoarece șeful meu se comporta ca si cum nu as fi însărcinată. Ce pot face? Mulțumesc din suflet!

  11. Buna ziua! Am citit informatiile de mai sus legate de Elternzeit si inteleg ca, daca si tatal doreste 2 luni, trebuie sa anunte angajatorul cu 7 saptamani inainte…. si aici vine nelamurirea mea: Copilul se va naste in martie, iar tatal vrea cele 2 luni in iunie si iulie (cand vom merge in Romania), iar mama va avea cele 12 luni de Elternzeit in paralel, incepand dupa nastere.
    Tatal trebuie sa anunte cu 7 saptamani inainte sa intre in Elternzeit, adica iunie (insemnand sa anunte angajatorul in aprilie), sau trebuie sa aiba deja confirmarea angajatorului imediat dupa nastere, cand mama va face cererea pt cele 12 luni de Elterngeld?
    Multumesc!

  12. Buna ziua.
    As dori sa va intreb cu privire la costurile unei nasteri in Germania si daca sotia mea ar fi considerata asigurata cu asigurarea de RO. In martie urmeaza sa incep munca in Germania si ne intrebam daca e mai ok sau nu ca sotia mea sa nasca aolo sau aici. Ea este acum in al 2 lea an al indemnizatiei de crestere copil – va fi pana in septembrie. Dar in iunie urmeaza sa nasca un baietel. In acest caz, ar plati ca si o persoana neasigurata?
    Multumesc pentru timpul dumneavoastra si felicitari pentru ce faceti!!

    1. Sotia dumneavoastra nu poate folosi asigurarea din Romania pentru nastere in Germania.
      Daca sotia dumneavoastra va locui in Germania (cu Anmeldung), va fi coasigurata pe asigurarea dumneavoastra, asta daca dumneavoastra veti avea o asigurare in sistemul public.
      Luati in considerare ca daca-i faceti Anmeldung in Germania, trebuie sa renunte la indemnizatia din Romania.
      Toate cele bune!

      1. Dar intervine o problem aditionala: sotia este deja asigurata in sistem public in Romania – banuiesc ca este angajata undeva.
        Grija mare in aceste situatii, o persona nu poate fi asigurata in acelasi timp in 2 sisteme de sanatate publice.

  13. Buna as dori daca se poate sa ma ajutati cu o informatie.Sunt cu sotul in Germania din iunie anul trecut.Doar el lucreaza eu stau cu copilul acasa.Are 2 ani.Nu beneficiem decat de alocatie.
    Se mai da acel betreusgeld pentru fatul ca stau cu copilul acasa?
    Cei 150E PE LUNA?

    1. betreeungsgeld a fost declarat neconstitutional, plata a fost suspendata, majoritatea landurilor vor inlocui acest supliment cu Landesbetreeungsgeld – cel putin in bayern se estimeaza ca cel tarziu in aprilie se va putea solicita.
      Cele bune!

  14. Buna seara,peste doua sapt plecam in germania dupa ce ii facem vaccinul lui bebe de doua luni,ii luam dadaca noi lucram la hotel cu gewerbe ,beneficiem de alocatie daca ii facem ?iar pt vaccinurile la 4,6 luni ii pot face in germania,cat costa?

    1. 3 aspecte:
      – a lucra la hotel ca si lucrator independent este considerata munca la negru, mascarea unui angajat intr-un lucrator independent aparent. Banuiesc ca nici nu stiti cu ce se “mananca” functionarea unui “gewerbe”, care sunt obligatiile dumneavoastra.
      – banuiesc ca luati indemnizatie de crestere a copilului din Romania. La plecarea in Germania trebuie sa renuntati la aceasta, nu mai aveti dreptul la prestatii sociale de acest tip din momentul in care parasiti Romania.
      – a veni cu un bebelus in Germania fara asigurare medicala este sinucidere curata si un gest de inconstienta majora. Banuiesc ca nu aveti idee care sunt costurile medicale aici. Un vaccin poate fi de la 10 la 100 euro, depinde de tipul acestuia, la care se mai adauga si costul pentru consultatia medicala la pediatru – 40-60 euro.

      Tineti cont ca aveti nevoie de asigurare medicala in Germania, nu ignorati acest aspect. Analizati de 2 ori inainte aceasta oferta de a lucra cu “gewerbe” la hotel, poate nu e chir asa de convenabila precum credeti.
      Cele bune!

      1. Buna seara din nou,knd ajung in germania ii pot face asigurare Aok-ul la bebelus?cat costa pe luna?noi lucram cu gewerbe,ca numai asa accepta firma si iese bani mai multi,se face asigurare si unuia dintre parinti?daca bebe are o temperatura mare,si il duc la spital,se plateste,nu?multumesc

      2. Buna ziua!ma scuzati cu atatea intrebari ,dar in legatura cu asigurarea bebelusului,noi parintii lucram cu gewerbe,bebe ramane in grija matusii acasa,asigurarea trebuie sa o fk si parintii?eu vroiam pt el,cat ar costa?si Aok e bine?vaccinul dak are asigurare il mai platesc :* mii de multumiri

  15. Buna ziua va multumesc pentru raspuns.
    Ma bucur ca printre atatea cautari despre betreeungeld am gasit situl dv.
    Este foarte dificil pentru mine din cauza faptului ca nu cunosc limba si as dori sa va mai intreb referitor la suplimentul pentru alocatie.
    Sotul meu castiga 2100 E net.Eu nu lucrez iar copilul are 2 ani si nu merge la gradinita.
    Ne putem incadra pentru acest supliment?
    Ce alt ajutor as putea sa solicit pana voi lucra?
    Va multumesc.

  16. Buna ziua. Am si eu o intrebare. Sotul meu lucreaza in germania de doi ani cu forme legale. Iar de 5 luni suntem si noi cu el aici. La ora actuala suntem trecuti pe asigurarea lui si eu si copilul. De doua luni dunt insarcinata .Iar marea mea intreabare este daca eu pot beneficia de vre-o indemnizatie dupa nastere sau va trebui sa platesc nasterea aici. Daca as beneficia de indemnizatie care ar fi cuantumul. Avand probleme de sanatate prefer sa nasc pe teritoriul germaniei. Mentionez ca in Romania am lucrat 11 ani pana in momentul in care ne-am mutat aici ,la ora actuala beneficiind de ordonanta pana in luna mai al acestui an..

    1. Veti beneficia de Elterngeld in cuantum minim, 300 euro timp de 12 luni. Daca mai aveti copii sub 3 ani, atunci primiti suplimentar 75 euro.
      Nasterea nu trebuie sa o platiti cat timp sunteti coasigurata.

  17. Buna ma numesc catana daniel as avea mare nevoie de ajutorul cuiva aicia in germania.. vor sami ieie fetita statul german .ce pot face la cib
    Ne pot apela ??? Sunt foarte distrus ..va rog ajutatima ..rog ajutor foarte mare ..

    1. Buna seara.
      Din pacate niciunul dintre cazurile de mai jos nu se potriveste cu al meu ca sa-mi pot raspunde la intrebare.Asadar, va rog sa ma lamuriti. Lucrez din noiembrie 2015 cu contract limitat pe un an de zile, fiind in proba pana in mai 2016, respectiv 6 luni.Eu si sotul meu dorim sa devenim parinti in viitorul cat mai apropiat dar suntem nelamuriti cu privire la concediul prenatal in situatia de fata.Ideal ar fi sa asteptam pana la un an,dar totusi… cum se aplica legea in cazul in care “surpriza” vine mai devreme?
      M-as bucura pentru un raspuns si va multumesc pentru aceasta anticipat.

      Delia D.

      1. Am mentionat de nenumarate ori, drepturile parintilor nu sunt conditionate, asa cum se intampla in Romania, de existenta unei perioade minime de contributii – ex. 12 luni in ultimele 24. Drepturile sunt aceleasi chiar daca nu ati lucrat nici macar o zi. Singura chestiune implicata aici, componenta variabila sa o numim, este cuantumul Elterngeld-ului – 65% din media veniturilor pe ultimele 12 luni anterioare nasterii. Dar si aici e simplu – nu ati avut venituri impozabile, in calculul mediei se considera 0.
        Cele bune!

  18. Bună seara, am.și eu o intrebare: Eu și fostul meu sot locuim în germani de aproximativ 2 ani, suntem împreună de 10 ani și divorțați e 2 ani , după divorț am.păstrat numele sotului.În momentul de fata sunt insarcinata în 34 saptamani, din câte am.înțeles când voi naște având în vedere ca nu suntem casatoriți o sa fiu doar eu ca mama trecuta în certificatul de naștere al copilului iar acest lucru o sa ne dea ceva probleme începând cu custodia copilului.Noi vrem sa ne recăsătorim dar nu știu dacă o sa mai apucam inainte de nastere.Intrebare mea unde ar fi mai ușor sa ne recăsătorim ? La.primarie sau la consulat ? dacă nu apucam pana nasc atunci o sa facem.demersurile.de casatorie dupa.nastere dar bănuiesc ca o sa fie mult mai complicat 😦 .Aștept un sfat.Va multumesc!

    1. Cand nasteti mergeti impreuna cu fostul sot la biroul de nasteri si faceti recunoasterea de paternitate – Vatterschaftsanerkenung – si atunci acesta va fi trecut pe certificatul de nastere. Cele bune!

      1. Vă mulțumesc pentru răspuns. Iar în cazul acesta nu o sa se deruleze actele automat ptr pensia alimentara a copilului? Nu doresc acest lucru.Oricum dacă nu reușim sa ne casatorim pana nasc , după naștere tot o sa o facem, doar ca nu vreau sa întâmpinăm probleme în ceea ce privește pensia alimentara.

      2. Probleme din acest punct de vedere veti intampina doar daca va “plangeti” dumneavoastra, prin solicitarea unui sprijin de la stat. Atunci se va pune problema intretinerii din partea tatalui. Nu va faceti griji, nu se intampla nimic daca urmati cursul firesc al lucrurilor, doar sa faceti recunoasterea de paternitate si e totul in regula.
        Cele bune!

      3. Bună seara,va mai deranjez cu o problema.Sunt insarcinata în 34 sapt, azi am.primit de la clinica adeverință sau cum sa o numesc de mutterschutz, și am dus o.la casa se asigurari, am înțeles că înainte cu 6 sapt de nastere și încă 8 după o sa fiu plătită de casa se asigurari.Contractul meu de munca expira luna viitoare pe 17 aprile iar pe 25 aprilie ar fi termenul de nastere și nu cred ca o sa mi mai prelungesa contractul.Întrebarea e o sa fiu plătită de casa de asigurări în totalitate? pe.perioada de mutterschutz?

      4. Partial gresit. In perioada de Mutterschutz angajatorul plateste 13 euro per zi iar diferenta pana la salarul 100% este platita de casa de asigurari. In situatia in carecontractul se incheie atunci nu mai primiti Mutterschaftsgeld (cu toate ca unele case de asigurari platesc totusi pana la final), dar oricum este egal pentru ca primiti imediat Elterngeld. De retinut faptul ca oricum Mutterschaftsfeld si Elterngeld nu se cumuleaza, pe perioadele in care sunteti indreptatita la ambele prestatii primiti doar maximum dintre ele. Deci nu sunteti afectata, maxim se pot pierde banii pe o saptamana.
        Cele bune!

      5. Bună ziua, va deranjez din nou.Sapt trecuta am depus actul ptr mutterschutz iar azi când mi-am verificat contul bancar am.observat ca cei de la Krankenkasse mi au trimis 429 euro pe perioada 16.03.2016-17.03.2016 (asta este perioada când îmi expira contractul de.munca).După Cum am spus în mesajele anterioare termenul.meu de nastere este pe 25 aprilie.Actele de eltern geld când trebuie inaintate? Imediat după nastere? Angajatorul când trebuie anuntat?ptr ca din câte am citit am nevoi de adeverință de la munca pe ult 12 luni lucrate.Vreau sa- mi pregătesc actele sa fiu la zi cu toate, nu- mi permit sa intarzii ptr ca am.nevoie de bani.Vă multmumesc!

      6. Ati primit cei 13 euro per zi pentru o perioada de 33 de zile, diferenta pana la salarul zilnic 100% trebuie acoperita de angajator.
        Actele pentru Elternzeit si Elterngeld se depun dupa inregistrarea nasterii. Angajatorul nu mai aveti de ce sa il anuntati, cat timp contractul de munca va expira. Important este sa anuntati la Arbeitsamt faptul ca nu vi se prelungeste contractul si ca sunteti insarcinata, intentionand sa ramaneti in Elternzeit.
        Cele bune!

      7. Aveti dreptate, eu am citit, doar in diagonala, fraza in care spuneti de incheierea contractului si automat m-am gandit la concediere ( in majoritatea cazurilor cand femeia ramane insarcinata asta este problema principala). Va doresc o zi superba. Numai bine.

    2. Draga domnule IulianS, dati-mi voie sa va contrazic in ceea ce priveste cei 13 Euro offeriti ca Mutterschaftsgeld. Potrivit §14 (1) MuSchG Zuschuss zum Mutterschaftsgeld sunt platiti de catre Krankenkasse in valoare de 13 Euro pe zi iar DIFFERENTA pana la salariul netto este platita de catre angajator in cazul in care salatul netto pe luna depaseste 390 Euro. Un link interesant gasiti aici http://www.familien-wegweiser.de/wegweiser/stichwortverzeichnis,did=40164.html.
      Iar in legatura cu concedierea iarasi va recomand un paragraf si anume § 9 (1) MuSchG Kündigungsverbot, in care se precizeaza ca este interzisa concedierea pe perioada sarcinii, inclusiv in urmatoarele 4 luni dupa nastere. Ce trebuie viitoarea mama sa faca NEAPARAT, in caz ca este concediata ilegal, este sa anunte angajatorul IN SCRIS in max. 2 sapt. de la concediere, cu confirmarea de la ginecolog. Recomandat este ca hartiile sa fie date direct la departamentul de salarii, ca sa nu aibe angajatorul ideea de a face vre-o magie sa se paca pierdute.
      Numai bine va doresc si o zi insorita la toata lumea.

      LG Carmen Liliana Stoica

      1. Aveti dreptate, multumesc pentru corectura, din neatentie am inversat situatia 13 euro platiti de angajator si nu de krankenkasse- 2 posturi mai jos am e facuta deja corectura.
        Cele bune!

      2. In ceea ce priveste contractul de munca – nu vorbim de concediere, contractul de munca expira la termen, nu este concediata angajata insarcinata, angajatorul nu poate fi obligat in acest caz sa prelungeasca acest contract, chiar daca angajata in cauza este insarcinata.
        Cele bune!

      3. Buna ziua d-na Stoica,

        as dori o lamurire cu legea daca puteti in urmatorul caz. Sotul meu a venit in Germania acum 4 ani si a lucrat ca si privat 2 luni legal pana am venit si eu cu copii si ne-am inscris la primaria in a 2-a zi a lunii. Pt. cele 2 luni si luna ,,ramasa,, la inregistrare n-am primit kindergeld. Am aflat legea care spune ca in termen de 4 ani putem recupera alocatia daca ne incadram.Am facut demersurile si am primit ca veniturile pe trei luni sant mai mici decat suma alocatiilor pe aceste luni. Sotul n-a beneficiat de vreun ajutor social .A fost oficial gazduit.Am avut banii doeparte si pt. cautiune de exemplu.Intrebare. Exista lege care sa spuna clar ca venitul cetateanului U.E. trebuie sa fie mai mare pt. copii care sant in grija celuilat parinte de cat alocatia care i s-ar cuveni ? Multumesc anticipat.

  19. Buna ziua , recent am aflat ca voi deveni mama si sunt putin derutata ce acte si cereri trebuie sa depun si unde ca sa pot primi drepturile mele si ale copilului sau suplimentele la care am dreptul .Sunt in Germania de 1 an si 5 luni am lucrat 5 luni cu minijob apoi in ultimile 8 luni am lucrat full time si nu sunt casatorita dar sunt impreuna cu tatal.

  20. Buna ziua,
    Sant in Germania de o saptamana. Voi lucra timp de 7 luni. Abia dupa o saptamana incep sa mi faca asigurarea medicala si impadronarea. Inca Nu Am vazut contractul de munca . Am aflat ca Sant insarcinata. De avortat, Nu. Dupa cum Am vazut in post, Sant 6 luni de contract, Pentru a avea drepturi Pentru copil . Cum functioneaza sistem ul aici? Va Multumesc Pentru atentie.
    Cristina Grigore

  21. Buna ziua..va rog mult sa ma ajutati cu cateva ras daca puteti..am un copil de un an si 3 luni si as dori sa merg in berlin la munca..se gasesc crese pt copil? Va multumesc din suflet

  22. Buna ziua. Am o intrebare si v.as fi recunoscator daca m.ati putea ajuta. Sotia a nascut de 3 zile si am aduso acasa. Ea inca nu se descurca cu bebele foarte bine si mai avem inca o fetita de 3 ani. Am fost sunat de la serviciu si mi s.a spus ca o sa fiu dat afara daca nu merg la munca. Problema este ca sotia nu se descurca cu amandoua fetitele si nu avem pe nimeni care sa ne poata ajuta. Imi puteti da un sfat, exista vreo lege care sa ma ajute sa nu fiu dat afara asa cu una cu 2? Eu vreau sa merg la munca, dar ideea e ca nu pot in conditiile in care se afla sotia dupa nastere, nerecuperata si cu dureri si cu fetitele noastre. Va multumesc

  23. Buna, ma numesc Larisa Si locuiesc in londra de 6 ani, iar acum sunt insarcinata in 3 Luni aici stiu ca am toate drepturile pt o mama , Dar problema mea Este ca tatal copilului Este englez Dar locuieste in Germania dusseldorf, El are rezidenta de 17 ani acolo Dar daca eu vreau sa ma stabilesc acolo nustiu cum mar ajuta guvernul, ️️ce as putea sa fac Mai ales ca nu sunt casatorita ️cu El Si nu avem in plan, Dar ma gandesc sa ma mut din cauza la copil sa Fie cat decat alaturi de el Si poate Si mie ️cu ajutor din partea lui sper ca aici sunt singura . Daca îmi puteti da un sfat mai bucura Foarte mult.

    1. Ajutor din partea statului German nu o sa primiti, sa nu va asteptati la acest lucru. O sa primiti doar 12 luni indemnizatie de maternitate de 300 de euro pe luna si alocatia pentru copil. Dar inainte de toate sa va puneti problema asigurarii medicale, va trebuie una pentru acoperirea costurilor nasterii, care sunt deloc de neglijat. Conform ultimelor reglementari, problema unor eventuale ajutoare sociale se pune dupa minim 6 luni de sedere in Germania.
      Cele bune!

  24. Bună ziua. Soțul meu lucrează în germania de 6 luni și este asigurat la aok. Pe asigurarea lui ne-a trecut pe mine și copiii. Eu am rămas însărcinată și luna viitoare urmează sa plec și eu împreună cu cei 2 copiii. As vrea sa știu dacă pot naște în germania și cam care ar fii costurile. Eu lucrez în românia sunt asigurata aici dar urmează sa îmi dau demisia.

    1. Deocamdata nu sunteti pe asigurarea sotului deoarece conditie pentru aceasta – se numeste Familienversicherung – este ca membrii de familie coasigurati sa aiba acelasi domiciliu cu asiguratul principal – cat timp locuiti in Romania nu sunteti coasigurata.
      Puteti naste in Germania dar trebuie sa verificati inainte cu casa de asigurare deoarece nu puteti figura asigurata in 2 sisteme de asigurari publice – Germania si Romania. Deci cand va dati demisia luati urgent din Romania de la CNAS formularul E104 si mergeti la asiguratorul German pentru a intocmi Familienversicherung. Dupa aceasta nasterea va fi acoperita de casa de asigurari Germana.
      De asemenea sa nu cereti in Romania indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, pierdeti acest drept din moment ce nu mai locuiti in Romania.
      Costurile estimative ale unei nasteri in Germania sunt 3-5000 euro pentru nastere naturala, 4-9000 pentru cezariana, functie de clinica si complicatii.
      Cele bune!

  25. Buna ziua!As dori sa intreb ce pot sa fac daca peste o luna urmează sa nasc in Germania,iar soțul urmează sa faca 8ani neîntrerupt de cand e in Germania !Care sunt șansele ca sa obțin cetățenie pt noul născut ?sau daca nu obțin cat durează pana obțin hârtie pt a merge in tara cu noul născut?mentionez ca as dori sa ajung in România in Septembrie !multumesc anticipat !

    1. Depinde cine e trecut pe certificatul de nastere(dupa caz,semnatura de imputernicire si a celuilalt parinte), certificatul de nastere si mers la consulatul roman de care apartineti. Acolo faceti cerere pt titlul de calatorie valabil 1 luna(65)euro sau cerere pt pasaport.cel din urma poate dura si o luna.

  26. Buna seara. As dori sa stiu care este protocolul pt efectuarea unui test de paternitate in germania pentru un copil rezultat din afara casatoriei.
    Poate institutia abilitata sau statul sa oblige tatal la efectuarea acestui test in cazul in care el refuza?
    Multumesc

    1. Daca tatal biologic refuza testul, doar o instanta il poate obliga. Asta inseamna ca trebuie sa-l dati in judecata, unde probabil veti pierde avand in vedere rezultatul unui proces asemanator incheiat recent si mediatizat de televiziunile germane. Exista o portita in legea germana, care spune ca doar membrii familiei sau barbatii care si-au recunoscut copilul pot fi obligati sa faca un test ADN. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, atunci barbatul nu poate fi obligat sa efectueze testul de paternitate.

      1. Pesimst raspuns…
        Daca exista un precedent,nu inseamna ca trebuie sa fie si cazul meu. Ce stiu pana acum este ca jugendamt ul si primaria vor cauta aceasta persoana.
        De asta am spus protocol:vreau sa stiu ce spune legea,nu ce arata la tv.
        Multumesc pt timp.
        Poate domnul Sacara va avea timp sa raspunda.

      2. Eu v-am spus ce este scris in lege. In lege se face referire doar la tatal legal. Tatal biologic nu este precizat in lege si pornind de aici acesta nu poate fi obligat sa faca testul daca nu este mebru al familiei sau daca nu a recunoscut copilul.
        Poate gresesc, de aceea ar fi de recomandat sa contactati un avocat care sa va lamureasca.

  27. Am uitat sa precizez: tatal este cetatean roman care locuieste in Germania de 27 ani( nu are momentan cetatenia germana pt ca nu a mai mers sa dea ultimul test cand a aflat de sarcina)
    Inafara casatoriei=adica am fost doar impreuna,domiciliu comun doar 3 luni pe teritoriul Germaniei.
    Multumesc

  28. Buna dimineata.sunt insarcinata in 6 luni si as dori sa stiu ce ajutoare pot sa primesc atunci cand nasc si unde trebuie sa ma adresez.eu am lucrat cu minijob si sotul are 1300€ pe contract.lucram de 2 ani in germania dar nu vorbim bine germana si nu stiu unde sa am adresez si pentru ce sa ma adresez.multumesc

    1. Cautati Jobcenter in localitatea in care locuiti. Dupa lege,exista o suma lunara pt supravietuire,in care cetateanul ar trebui sa se incadreze.(cred ca e 1300 sau 1400 eu pt 2 pers,ceva de genul).
      Dar cum vine si bebe,veti fi 3 deci teoretic ar trebui sa aveti mai multi bani alocati.
      Daca ati lucrat cu contract minim 6luni si ati platit contributiile la stat,va prezentati la Jobcenter si atat cat stiti vorbi(ar fi indicat sa aveti pe cineva care totusi se descurca cu limba) explicati situatia si ca doriti ajutor financiar. Daca nu il primiti acum,il veti primi dupa ce se naste bebe(teoretic cel.putin in functie de suma lunara cu care traiti ca familie).Acum aveti vreun venit sau doar sotul? Spuneati ceva de minjob..
      Daca vi se aproba cererea,o sa vi se ceara Mutterpass ul(copie),contractul de inchiriere pt a vedea cat platiti chitie si nebenkosten(daca sunteti in chirie),extras de cont pe ultimele 3 sau 6 luni(ar fi bine sa aveti cont undeva), hartia de Anmeldung(inregistrarea la primarie la adresa de domiciliu), fluturasii de salar ai d voastra sau/si ai sotului,nr de asigurare sociala(trebuie sa l aveti daca ati lucrat), copie dupa cardul de sanatate….si cam atat cred.
      O sa vi se mai dea niste acte de completat(daca nu vorbiti germana veti avea nevoie de ajutor),vi se va face programare si veti fi contactata. Banii de ajutor se calculeaza pe 6 luni(dupa care puteti face o noua cerere pt inca 6) si intra direct in contul d voastra. Toate instiintarile le primiti de la ei prin posta.
      Foarte multa seriozitate insa,pt ca daca vi se face vreo programare si nu va prezentati sau lipstiti fara un motiv bine intemeiat lipsit de un act oficial,vi se sisteaza ajutorul.
      2-nu aveti voie sa parasiti tara pe perioada pe care sunteti ajutata fara sa anuntati(aveti dreptul la 1 luna pe an daca nu ma insel)sau daca trebuie neaparat e necesar sa i anuntati si sa aveti niste dovezi sau acte care sa va sustina cauza.

    2. De asemenea,aveti dreptul sa fiti consiliata gratuit de o pedagoaga sau ceva de genul la Gesundheitsamt Beratungfurschwangere (cautati din nou adresa in loc in care locuiti) iar de acolo doamna poate face o cerere catre Caritas sau alta institutie care ajuta gravidele(difera de la land la land) de unde puteti primi intre 800 si 1300 eu o singura data ca sa cumparati una alta pt bebe. Trebuie si acolo actele de mai sus(poate nu toate).
      La Caritas sau Evanghelie puteti merge si singura daca doriti pt ajutor cu cheltuielile legate de necesitatile bebelusului). Depinde totul de venitul cr l aveti si de ce nu,de bunavointa angajatilor peste care dati(recomand din nou sa aveti pe cineva care vorbeste limba)..
      Multa bafta!!

  29. Bună ziua sotul meu locuiește în germania de 2 ani si eu si copolul santem in Romania si am vrea sa locuim cu sotul in germania copilul are 8 ani nu mai supota despartirea de tatal ei ce putem face Mulțumesc

  30. Buna ziua,
    Va mult sa ma ajutati cu un raspuns, urmeaza sa nasc cam intr.o sapt , locuim in Bavaria, eu romanca, tatal german, necasatoriti, as dori sa stiu daca exista posibilitatea ca pe certificatul de nastere ,copilul sa primeasca numele de familie al tatalui, nu al meu. El este convins ca se poate, eu nu am gasit niciunde, poate e o lege mai noua care permite acest lucru si daca exista cum trebuie sa procedam?
    Va multumesc anticipat !

    1. Da, exista aceasta posibilitate. Dar nefiind casatoriti va trebui sa faceti recunoasterea de paternitate – Vaterschaftsanerkennung: el declara ca este tatal copilului, dumneavoastra confirmati.
      Cele bune!

  31. Buna seara. Sotia mea lucreaza de 3 ani in Germania. De curand a schimbat locul de munca, e abia in prima luna de munca,inca sub cele 6 luni de perioada de proba si am aflat de ieri ca e insarcinata. Cum afecteaza aceasta situatie ca stabilitate in firma, exista vreun risc cu privire la posibilitatea de a fi concediata, daca nu acum cat e sub Mutterschutz, ulterior ..dupa ce va reveni la munca? E un loc de munca bun si nu ar vrea sa ii scape.

    1. Acum, daca este in perioada celor 6 luni de proba poate fi data oricand afara, angajatorul invocand oricare alt motiv.

      1. In perioada de proba angajatorului ii este suficient sa ofere ca motiv … perioada de proba, atat, nu e nevoie de nimic altceva, doar de respectarea perioadei legale de preaviz.
        Cele bune!

  32. Buna ziua,am o intrebare,daca primesc in Romania indemnizatie ptr crestere vopil de la 2 la 3 ani m-as putea angaja in Germania fara a pierde aceasta indemnizatie?
    Multumesc mult!

  33. Bună ziua! Am si eu o nedumerire! Sunt însărcinată în luna a patra! Momentan sunt angajată cu acte în regulă dar îmi expiră contractul de un an pe 13 septembrie! Am depus deja actele necesare pt ajutorul de șomaj unde am specificat că sunt însărcinată. Întrebarea mea este…dac in cele 6 luni de șomaj eu o să nasc deja…adică în a patra luna, pot beneficia de prenatal?

    1. De concediul prenatal beneficiaza doar vitoarele mame angajate. Cum nu mai aveti un angajator, nu puteti beneficia – functie de contractul avut puteti primi un pausal de la stat dar in situatia in care luati somaj e cam tot una.
      Cele bune!

  34. Buna ,suntem în Germania din luna Noiembrie anul trecut,din Decembrie sotul lucrează iar eu urmez un curs de integrare pana în Octombrie.Avem adresa (Anmeldung) în Germania si sunt asigurată după sot (AOK).Sunt însărcinată în 15 săptămâni 🙂 ,dacă am înțeles bine din restul comentariilor nu trebuie sa plătesc nașterea,si chiar dacă nu am lucrat ar trebui sa primesc ceva ajutor după naștere .Întrebarea mea este : unde trebuie sa ma adresez pentru a beneficia de acest ajutor si ce documente sunt necesare ,Tin sa precizez ca si cursul de integrare îl plătesc ( nu este prin Job Center ) Mulțumesc Anticipat

  35. Buna ziua!
    Lucrez in Germania cu contract de munca pe perioada determinata. Am lucrat șase luni cu contract de probezeit apoi cu prelungire pe încă șase luni. Sunt însărcinată in luna a III a si in următoarea luna imi expira contractul de munca. In cazul in care nu mai primesc prelungire, trec pe asigurarea soțului de sănătate, dar întrebarea mea este: primesc indemnizație de creștere a copilului chiar daca nu o sa mai imi prelungească contractul?
    Va multumesc anticipat!

  36. Buna.Am Si Eu o intrebare.am primit acum pe data de 1 octombrie contract definitiv de munca(in Germania)si vreau sa fac un bebe,sa zicem ca luna aceasta su luna viitoare raman insarcinata…intrebarea mea este:angajatorul ma poate da afara sau imi poate face ceva rau in legatura locului meu de munca?va multumeac

  37. Probabil ca ai 6 luni de proba. Ce scrie in contractul tau?
    Mai astepta si tu un an sau 2 pana cand se aseaza lucrurile la noul loc de munca. Chiar asa de tare arde?

    1. Perioada de proba este irelevanta pentru angajata insarcinata – legea protectiei maternitatii la locul de munca interzice concedierea chiar si invocand ca motivatie perioada de proba.

      1. Mi se pare o aberatie. Adica daca eu angajez o femeie care nu se descurca in ceea ce are de facut la munca, nu pot s-o dau afara in perioada de proba pentru ca ea e insarcinata?
        Eu cred ca da!

      2. O parere subiectiva. Din pacate si invers angajatorii vor cauta sub orice pretext sa scape de angajata insarcinata, angajatele in perioada de proba sunt victime sigure. De aceea legea le protejeaza. Angajata insarcinata poate fi concediata doar din motive imputabile propriei persoane si cu aprobare prealabila din partea autoritatilor (ar mai fi cateva exceptii – ex. faliment).

      3. Angajata insarcinata nu poate fi concediata din nici un motiv.
        Conditia este de a comunica imediat angajatorului existenta sarcinii.

        Chiar daca angajata a fost concediata, aceasta poate sa aduca atestatul de la medic sau moasa in termen de 14 zile de la concediere. Concedierea nu are astfel nici un efect.

        § 9 MuSchG Mutterschutzgesetz

    2. Buna.daca nu imi puteti da un raspuns concret va rog sa nu comentati.Ce e cu acel coment.,,Chiar asa de tare te arde,,?Frumos raspuns

  38. Tin sa specific k nu este vb despre nici o perioada de proba am avut contract pe 1 an iar dupa un an am primit definitiv.in care nu mai este specificat nici o proba de lucru

    1. Angajata insarcinata nu poate fi concediata din nici un motiv.
      Nici macar in perioada de proba.

      § 9 MuSchG Mutterschutzgesetz

      Vezi postarea antecedenta.

    2. Cititi bine contractul – cel mai probabil este un contract nou pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 6 luni.
      Putine sunt firmele care fax doar o anexa la contract privind prelungirea perioadei.
      Dar, asa cum vi s-a mai spus, este irelevant pentru dumneavoastra daca aveti sau nu perioada de proba, atunci cand sunteti insarcinata.
      Cele bune!

  39. Un lucru e sigur: Daca un angajatot nu vrea sa lucrezi pentru el, o sa faca tot posibilul ca tu sa nu lucrezi, chiar daca te consideri protejata de acest contract de munca. Mie mi se pare lipsa de respect fata de anjajator, daca tu la o luna de la angajare anunti ca ai ramas gravida. Daca vrei respect, trateaza cu respect, daca nu, culege ce-ai semanat!

    1. Scuza-ma “ich” dar am impresia ca nu sti sa citesti, adica esti ceea ce se numeste un “analfabet functional”

      Anca a scris clar ca lucreaza deja de 1 an de zile la angajator. Nu de 1 luna!!!

      Si in fond si la urma urmei este dreptul ei sa decida cand vrea sa fie insarcinata. Oricum concediul de sarcina nu este platit de angajator.

      Acesta are doar o problema. Trebuie sa gaseasca un inlocuitor pentru angajata, si apoi trebuie sa o reprimeasca dupa nastere.

      1. Bine, cum spui tu!
        Dar stii ca nu poti recunoaste la altii decat ceea ce tu contii deja, adica ceea cu ce esti familiarizat?

        Am stiut bine ce scriu, adica o luna de la angajare. Eu consider data angajarii, data la care primesti contract de munca pe perioada nedeterminata. Restul e ceva de genul, azi esti, maine nu esti…
        Da, gandesc ca un neamt!

    2. @ich
      Da gandesti probabil ca un neamt, din pacate insa gandesti gresit, la fel cum gandesc multi nemtzi.

      Modificarea unui contract de lucru se poate face in foarte multe feluri:
      – din contract minijob sau Teilzeit se poate modifica in Vollzeit si invers;
      – din contract pe perioada determinata se poate modifica in contract pe perioada nedeterminata si invers;
      – locul de munca poate fi modificat de la o filiala (un oras) la alta filiala (alt oras);
      – domeniul de lucru poate fi de asemenea modificat (azi lucrezi la planificarea productiei, maine la curatenie pentru a nu fi concediat);

      Toate aceste modificari nu inseamna ca data angajarii se modifica, adica esti din nou angajat.
      Data angajarii la un angajator este data inscrisa in primul contract de munca semnat cu el. Restul inseamna doar modificarea contractului initial.

  40. Buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine.
    Eu lucrez in Romania la o multinationala iar sotul in Germania, si doresc sa va intreb daca voi lucra pana in luna a 7 sau a 8 a si as merge sa nasc acolo in Germania voi primii doar indemnizatia minimia de 300€ si alocatia?

  41. Buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine.
    Eu lucrez in Romania la o multinationala iar sotul in Germania, si doresc sa va intreb daca voi lucra pana in luna a 7 sau a 8 a si as merge sa nasc acolo in Germania voi primii doar indemnizatia minimia de 300€ si alocatia?
    Sau se poate face acea recalculare si primesc un anumit procentaj. Iar in ceea ce priveste asigurarea medicala va trebui sa o folosesc a sotului

  42. Da, vei primi doar indemnizatie de 300 euro, iar pentru copil alocatie in valoare de 190 euro. Plus ca, sotul poate trece la clasa de impozitre 3, avadu-va pe voi in intretinere.
    In ceea ce priveste asigurarea medicala, sotul trebuie sa te treaca pe asigurarea lui, dar pentru acest lucru trebuie sa ai domiciliul in Germania.
    Totusi eu nu inteleg un lucru, lucrati pana in luna a 8-a si apoi faceti un drum asa lung pana in Germania? Din punctul meu de vedere e cam imprudent. Daca nasteti pe drum sau aveti complicatii?
    Daca aveti de gand sa nasteti in Germania trebuie sa luati din timp legatura cu spitalui in care va avea loc nasterea.

    PS: Sa nu-ti treaca prin cap ca poti incasa indemnizatia din Romania si sa locuietsi in Germania (am mai auzit cazuri). Este ilegal!

    1. Va multumesc din suflet pt raspuns. Tot respectul.
      Mai doar o intrebare . Sotul lucreaza de 3 ani acolo in decembrie o sa si incheie contractul si din februarie vrea sa se mute la o alta firma. Cat timp trebuie sa abia lucrat inainte de nastere (avand in vedere ca isi va intrerupe contractul si din colo o va lua de la zero) ca sa pot beneficia eu sotia lui de asigurare si aceea indnizatie.
      Era doar asa ca idee nu o sa pot lucra pana la 8 luni in nici un caz si stiu ca este imoral si ilegal sa iau bani din ambele tari.
      Va multumesc Numai bine va doresc 😊

      1. Aveti in grija urmatorul aspect: sunteti deja asigurata in sistemul public de sanatate in Romania. Legal nu puteti fi si coasigurata in Germania pe asigurarea sotului. Asta inseamna ca nu puteti folosi asigurarea sotului pentru nasterea in Germania iar asigurarea in Romania nu asigura costurile pentru nasterea in strainatate. In cazuri similare sotia declara faptul ca nu este asigurata in alta parte, atunci cand se intocmesc actele pentru Familienversicherung, dar in cazul in care asiguratorul german descopera aceasta situatia, va solicita restituirea costurilor pentru nastere – acestea pot ajunge si la 10.000 euro.
        Cele bune!

  43. Faptul ca veti lua indemnizatie nu are legatura cu serviciul sotului.
    Pentru asigurare, cat timp sotul dumneavoastra lucreaza, va fi si asigurat. In momentul in care nu mai are servici trebuie sa-si plateasca asigurarea din buzunar (asta in cazul in care nu beneficiaza de ajutor de somaj) si implicit sa va asigure si pe dumneavoastra.

  44. Buna. Am si eu o întrebare locuiesc in Germania de 2 ani am lucrat 1 an si 6 luni. Sunt însărcinată si urmează sa nasc luna aceasta sunt împreuna cu prietenul meu nu suntem căsătoriți si vrem sa știm cum trebuie procedat in momentul nașteri pe ce nume va trebui trecut copilul ?

    1. Nefiind casatoriti, va trebui sa faceti recunoasterea de paternitate – vaterschaftsanerkennung – proces in urma caruia copilul poate lua numele tatalui.
      Recunoasterea de paternitate o puteti face inainte de nastere, la un notar – procedura ce o recomand – sau dupa nastere, direct la biroul inregistrari nasteri.
      Cele bune!

  45. Buna ziua, lucrez la o firma in Germania de aproximativ 1 an si 9 luni in luna decembrie a anului 2016 am ramas insarcinata in prezent mai merg la munca dar in iunie imi expira conteactul si sincer nu cred ca mi l mai prelungesc. In septembrie ar trebui sa nasc daca ies de sub contract mai beneficiez de ajutor pentru cresterea copilului ?

  46. Buna sunt însărcinată in a 6 luna și pana luna asta am luat șomaj iar acum m-am trezit ca nu mai iau cum trebuie sa procedez va rog ajutați-mă cu in răspuns cât mai repede

  47. Buna,am si eu o intrebare. Sunt in a 2 luna de sarcina si medicul mi-a mai interzis sa merg la serviciu fiindca e riscant si mi-a eliberat pentru aceasta un act care l-am prezentat angajatorului.Imi puteti spune daca voi mai primi bani (salariu)mai departe?Daca da,treb sa mai pregatesc ceva acte sau angajatorul deja se clarifica?Multumesc anticipat

  48. Buna. Am nascut in ermania in apriie anul acesta si din cauza unor acte care nu erau traduse nu am reusit sa fac certificatul de nastere copilului . Am primit o citatie ca iau 1000 de euro amenda daca pana astazi nu il fac dar problema este ca actele sunt gata abia peste cateva zille. Oare ce ar trebui sa fac?

  49. Sa platesti amenda.
    Ignorarea unor lucruri atat de serioase nu poate trece nepedebsita. Din aprilie si pana acum sunt aproape 4 luni!

  50. Bună ziua, mă numesc Florin Pela și soția mea Olha Skhurm avem o problema legata de patron care nu vrea sai mai plătească prenatalul. Soția mea a beneficat de prenatal datorita faptului ca condițiile de munca nu permiteau continuarea serviciului mai exact lucra la o firma care prindeau pui și încarcă în containere cu alte cuvinte lucra în mediu toxic și noapte, doctorul ia dat acel document ca nu se poate lucra în acel mediu și patronul a băgato în prenatal acum are 7 luni de sarcina și nu mai vrea sai plătească pentru ca eu nu mai lucrez la el și neam mutat în alt oraș, ce trebuie sa fac, va rog mult sa mă ajutați, multumesc.

  51. Buna seara, am si eu o intrebare. Eu si prietenul meu locuim in germania, el lucreaza aici de 1 an si 2 luni, eu am lucrat 3 luni la mini-job, dupa care am aflat ca sunt insarcinata. Incercam sa ne casatorim cat mai repede, dar este complicat cu locul lui de munca. Ce drepturi am eu in timpul sarcini?

  52. Buna ziua!Am si eu intrebare.Ce demersuri trebuie sa fac sa il ajut pe un verisor de al meu care i.au fost luati 5 copii de protectia copilului.
    Sau la ce istituti sa apelez.

  53. Buna ziua.Am și eu o întrebare.Sunt in Germania de 3 ani.Sotia mea a născut aici în urmă cu 3 săptămâni.Din nefericire soția mea a făcut o infecție uterina și am internat o de urgență.Nu am pe nimeni aici sa mă ajute sa stea cu copilul și sunt nevoit să stau și eu acasă vreo 6 zile.Cum fac cu cei de la firma sa îmi plătească aceste zile că le am cerut o săptămâna concediu de odihnă și nu au vrut sa îmi dea.

    1. In situatia d-voastra va calificati pentru a cere Haushaltshilfe de la Casa de asigurari de sanatate. Haushaltshilfe puteti fi si d-voastra. In acest caz cereti concediu neplatit, iar casa de asigurari de sanatate va plati zilele in care aveti grija de copil. Acum nu stiu sigur daca angajatorul este obligat sa accepte cererea de concediu, dar am impresia ca in cazul copiilor sub 12 ani este obligat. Luati imediat legatura cu cei de la Krankenkasse si veti fi indrumat mai departe.

  54. Buna ziua. Dupa divort copil incredintat mamei spre crestere si educare,atunci nu era custodie comuna. Tatal stabilit in Germania cu drept de munca legal,angajat. Minor 16 ani,parintii de comun acord doresc ca minorul sa stea la tata o perioada mai lunga,sa continue scoala acolo. Ce trebuie facut? Copilul ar vrea sa stea mai mult la tata,are acordul mamei,tatal la fel doreste.Ce acte ar trebui facute sau cat de mult ca timp poate sta copilul la tata?

  55. Buna ziua.Sunt divortat si am si un copil minor ,fosta sotie si copilul traiesc in Romania ,eu am venit in Germania .Nu am declarat aici in Germania ca sunt divortat si ca am copil .Ce se poate intampla daca fosta sotie trimite actele la firma?Ce se intampla pentru nedeclararea copilului?

  56. Am si eu o intrebare: zilele necesare pentru acomodarea copilului la cresa (Eigenwöhnung), pe care un parinte (care lucreaza) trebuie sa si le ia, se scad din concediu de odihna sau nu?

  57. Buna ziua,
    Sant casatorit in Romania, divortat in Germania iar custodia copiilor minori este comuna dar cu adresa la mama. Mama copiilor refuza categoric sa-mi dea acordul sa merg in vacate cu copiii in Romania. Exista o alta forma legala sa calatoresc cu copiii fara acordul mamei?
    Va multumesc!

    1. Buna ziua,
      da. Cu adeverinta de la scoala din Germania unde sunt copiii tradusa si legalizata sau cu adeverinta de la primaria unde sunt inregistrati la fel tradusa si legalizata. Se arata la vama si se trece fara probleme. La fel calatoresc si eu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.