Asigurarea de pensie pentru creşterea copiilor

socinro foarte mic

SOCINRO va informeaza :

 

 Rentenversicherungspflicht wegen Kindererziehung

Una din facilităţile importante oferită de guvernul German ca şi sprijin pentru creşterea şi educaţia copiilor o reprezintă drepturile de asigurare de pensie. Această facilitate se acordă chiar daca persoana în cauză nu a fost asigurată anterior în sistemul public de pensii.

Pentru educaţia şi creşterea copilului, pentru o perioadă de 36 de luni de la naşterea acestuia, se oferă asigurarea în sistemul public de pensii german pentru aceasta perioadă. Contribuţiile la fondul de pensii sunt plătite de către guvernul federal.  Contribuţiile la sistemul de pensii sunt asimilate ca şi cum persoana in cauză ar fi lucrat în această perioadă de 3 ani, având un venit lunar brut egal cu media veniturilor brute a tuturor persoanelor asigurate în sistemul public de pensii. Pentru anul 2012 contribuţiile pentru această facilitate se plătesc raportat la un venit brut lunar de 2700 de Euro (aceasta sumă se actualizează anual).

De această facilitate poate beneficia fie mama copilului fie tatăl acestuia, condiţia principală fiind ca beneficiarul să fie persoana ce se ocupă de creşterea copilului.

Atenţie: Contribuţiile se pot plătesc retroactiv pe o perioadă de maxim 2 luni anterior depunerii cererii!

Deoarece site-ul casei de pensii www.deutsche-rentenversicherung-bund.de este sărac în informaţii cu privire la această facilitate, în continuare puteţi găsi câteva informaţii suplimentare:

Facilitatea de asigurare în sistemul public de pensii se aplică pentru o perioadă de 3 ani.

Persoane asigurate. Beneficiarii sunt fie mamele fie taţii copiilor, atât timp cât acesta este persoana ce se ocupă de creşterea copilului, de obicei în interiorul Republicii Federale Germane.

Persoanele fără rezidenţă permanentă (ex. persoanele aflate în timpul derulării procedurilor de obţinere a azilului politic) nu pot beneficia de această facilitate.

Pot beneficia de această facilitate inclusiv părinţii adoptivi ai copilului, inclusiv partenerul înregistrat al unui părinte.

De asemenea, nu există restricţii privind naţionalitatea persoanei în cauză iar copilul şi părintele în cauză trebuie să locuiască în Germania (se acceptă, în anumite condiţii, ca aceştia să locuiască în altă ţară UE). Se acceptă creşterea copilului în străinătate dacă persoana beneficiară locuieşte împreună cu copilul iar celalalt părinte se angajează în acel stat în timpul perioadei de 3 ani de creştere a copilului sau în perioada imediat anterioară naşterii copilului.

Creşterea copilului. Plata contribuţiilor la sistemul de pensii este condiţionată de faptul ca părintele beneficiar să fie cel ce se ocupă de creşterea copilului, implicit aceştia trebuie să locuiască împreună. În cazul în care copilul nu locuieşte împreună cu părintele beneficiar (ex. copilul locuieşte cu bunicii) atunci părintele beneficiar trebuie să demonstreze implicarea reală a acestuia în creşterea şi educarea copilului (transferul de bani şi concediu petrecut împreună nu sunt considerate a fi necesare în acest caz).

Stabilirea beneficiarului. Beneficiar al acestei facilităţi este părintele ce se ocupă de creşterea copilului. În cazul în care ambii părinţi se ocupă de creşterea copilului, celalalt părinte trebuie să îşi dea acordul pentru ca celalalt să beneficiete de această facilitate, în caz contrar mama este considerată beneficiar implicit

Scopul şi durata asigurării. Durata asigurării este de 36 de luni din momentul naşterii copilului. În cazul în care în această perioadă persoana beneficiară are în grijă mai mulţi copii, perioada de asigurare se extinde cu numărul de luni în care au fost în îngrijire mai mulţi copii (de ex. în cazul naşterilor gemelare, perioada de asigurare este de 72 de luni).

Pentru această perioadă, părintele asigurat este asimilat în sistemul public de pensii ca şi cu ar lucra, având un venit egal cu media veniturilor brute a tuturor persoanelor asigurate în sistem. Veniturile suplimentare ale persoanei asigurate (asigurări de pensii private, muncă, etc) se cumulează la calculul contribuţiilor la sistemul de pensii.

Persoanele detaşate în Germania precum şi persoanele ce fac subiectul Convenţiei de la Viena nu fac obiectul acestei asigurări.

 Cu stima, Iulian Sacara

Daca va intereseaza cu adevarat viitorul copilului Dvs. in Germania  va sfatuim sa achizitionati brosura “Ghid practic pentru cetatenii romani care doresc sa munceasca si sa traiasca in Germania” si veti afla tot ce trebuie sa stiti despre viitorul copilului tau. Iata care sunt capitolele de interes pentru Dumneavoastra prezentate detaliat in brosura:   

 COPILUL TĂU ÎN GERMANIA

Operaţiunea 49. Asigurarea medicală pentru viitoarea mamă

Operaţiunea 50. Lucrătoare detaşată, viitoare mamă în Germania

Operaţiunea 51. Medicul ginecolog

Operaţiunea 52. Protecţia maternităţii la locul de muncă – Mutterschutz

GENERALITĂŢI 

PROTECŢIA ÎMPOTRIVA CONCEDIERII

PROTECŢIE LA LOCUL DE MUNCĂ

Operaţiunea 53. Alegerea clinicii pentru naştere

Operaţiunea 54. Contactarea moaşei

Operaţiunea 55. Indemnizaţia de maternitate – Mutterschaftsgeld

Operaţiunea 56. Înregistrarea naşterii

Operaţiunea 57. Medicul Pediatru

Operaţiunea 58. Asigurarea de pensie pentru creşterea copiilor – Rentenversicherungspflicht wegen Kindererziehung

Operaţiunea 59. Indemnizaţia de maternitate – Elterngeld

Operaţiunea 60. Alocaţia pentru copii – Kindergeld 

Părinţii locuiesc în Germania, copilul născut în Germania

Cel puţin unul dintre părinţi sau copilul locuiesc în România sau alt stat UE

Alocaţia în cazul muncitorilor detaşaţi

Operaţiunea 61. Supliment pentru îngrijirea copiilor – Betreeungsgeld

Operaţiunea 62. Supliment pentru îngrijirea copiilor – Landeserziehungsgeld

Operaţiunea 63. Kinderzuschlag

Operaţiunea 64. Înscrierea la creşă şi grădiniţă

Operaţiunea 65. Înscrierea la şcoala

Despre brosura:

Coperta Noua Brosura Germania-page-001 Brosura are 192 de pagini in format A5 si are numeroase informatii utile pentru mame cu copii care doresc sa se stabileasca impreuna in Germania. In prezent, brosura este disponibila atit in varianta electronica cit si in varianta tiparita.

Distributia in Romania 

Brosura costa 39,50 de lei si taxele postale sunt 10,50.  Asadar cei care o comanda prin posta vor trebui sa plateasca 50 de lei la primirea coletului. Comenzile din Romania se pot face latelefonul fix 0356.459.810 sau la celularul 0747.938.818.  Se poate comanda insa si prin SMS la telefonul 0747.938.818 sau prin mail la adresa socinro1@gmail.com.   Informatiile absolut necesare comenzii Dvs. sunt  nume, prenume, adresa completa cu cod postal, localitate, judet, numar de telefon personal.  Plata celor 50 de lei se va face ramburs la primirea coletului postal. 

 Distributia in Germania

Distributia ghidului in Germania este realizata de firma noastra  de consultanta  Consgero Integrationsfirma. Comenzile se pot face prin mail la adresa office@consgero.com sau telefonic, la numerele de telefon 0151 636-80601, 0151 636-80602.Preturile de distributie in Germania sunt de 11 Euro (TVA inclus) + cheltuieli de expeditie 3 Euro. Brosura poate fi expediata si in format electronic (pdf) prin email, costul in acest caz fiind de 10 euro.

 

 

 

20 thoughts on “Asigurarea de pensie pentru creşterea copiilor”

 1. Foarte interesante informatiile multumim. Deci o mama care naste 10 copii e ca si cum ar contribui 30 ani la pensie ?

  1. Chiar si mai mult, exista anumite criterii, functie de numarul si varsta copiilor, pentru care se acorda bonificatii. E similar cu Geschwisterbonus de la Elterngeld (se acorda 10%, minim 75 euro la cuantumul indemnizatiei, daca persoana in cauza mai are in ingrijire un copil mai mic de 3 ani sau 2 mai mici de 6).

 2. Cum rubrica nu avem pt. asa ceva , m-am gandit ca nu trebuie ratat subiectul acesta pt. cei care vin in landul Baden W. si pt. cei care sant aici si au copii.Dar undei banul acolo-i si pofta pacatului mare, deci legatura se vede totusi.Domnii din parlamentul landului sau gandit ca de la anul sa introduca o lege in scoli si chiar gradinite pt. a invata copii tolerarea homosexualilor, lesbienelor, transexualilor sau a celor care sant de sex neutru trecuti pe buletinul nemtesc, cum sa se masturbeze ma rog tot tacamul acesta dracesc, ca sa-i spun exact pe nume.Nu pot dealtfel pt. ca sant un protestant si orice om sanatos la cap si corect in inima nu va fi de acord cu asa ceva.Daca biserica mama are o gramada de preoti pedofili ce sa mai astepti de la acesti oameni care sant ,, binecuvantati,, de ,,sfantii pedofili,, in sutane.Acum sa va vad domnilor cu educatie si scoli inalte, teologice unde santeti.Poate ca azi mai spuneti ceva, maine pa la colturi si poimaine deloc ca altfel va pierdeti pita. De fapt a-ti dat mana cu aceasta biserica care este o curva spune biblia si un locas al oricarui duh necurat.In tara lui Luther unde s-a ajuns.Toti stau la masa negocierii si fac compromisuri.Nu sant interesati de cat de scaune. functii si bani.Fugiti oameni buni de aceste lucruri si de cei care le tolereaza ca Dumnezeu nu glumeste cu pacatul si nu vorbeste in vant.La ce-o sa vina pe pamantul asta acuma nu ma mai mira.Uitati-va bine la Los Angeles (adica orasul ingerilor)spunea cineva ,acesta va fi sub ape.Pt. cei care vreti sa aflati ce vor invata copii d-voastra cautati pe youtoube: neue Bildungsplan in Baden Würthemberg

  1. ma mir cum de ati aprobat postul asta, care pare a fi a cuiva care are idei mai mult decat deplasate …

   1. Ai dreptate Bogdan , cand vecinu m-a chemat la nunta fiului sau pozitia mea a fost de om nebun pt.el , dar mai ales pt.fiul lui.Dar si casatoria lui, pt.mine. cu un alt ,,mascul,, m-a facut sa gandesc la fel despre el.Ca o constatare simpla te uiti in lumea animala si nu vei vedea caine cu caine si pisica cu pisica sau cocos cu cocos.Unde a ajuns omul?O minoritate o subjuga pe cea majoritara.Cine i-a pozitie va fi catalogat , exclus si pedepsit sau se compromite.Apropos de necazurile de la ,,mama ,, natura.Exact acolo unde este pacatul expus fara limite vine urgia.Doua exemple: tsunami 2004( cuprarai de la varste fragete pt. civilizatii din vestul si nordul Europei) unde n-a murit nici un iepure ,maimuta sau alt animal.dar …. si uraganul Katrina ( loc international al homosexualilor) unde o suprafata cat a Marii Britanii a fost inundata si unde un reporter a descris situatia ca ,, aici a fost pumnul lui Dumnezeu,,.Nu ma bucur de astfel de lucruri ,dar si noi vom fi confruntati si pozitia luata va dovedi daca corect judeci sau nu ori nebun sti sau nu.

 3. si pentru a beneficia de ce s-a spus mai sus,trebuie platita contributia la pensie? cat ar costa? unde ne adresam?

  1. N-ai inteles nimic! Ideea e ca statul iti plateste contributia la fondul de pensii. Cu alte cuvinte, acesti bani se duc direct la fondul public de pensii fara a trece prin buzunarul tau…se considera vechime in munca…

 4. Un link exact la textul legii ca sa il traducem si noi sa intelegem mai exact care este ideea, care sunt exceptiile ?
  Va dati seama daca anumite nationalitati care fac foarte multi copii ar afla de aceasta lege ?

 5. Aveti informatii despre pasii necesari in obtinerea acestui drept? Nu am gasit pe site informatii, ce-i drept am cautat in engleza. Multumesc.

 6. Buna ziua. Am citit in postarea anterioara despre plata contributiei la pensie ca exista o rectificare care mentioneaza ca acest drept poate fi solicitat pentru o perioada retroactiva de 10 ani. Acum vroiam sa va intreb daca acest lucru mai este valabil? Care este perioada, de doua luni sau de 10 ani? Va multumesc!

  1. Contributiile se platesc retroactiv pe o perioadă de maxim 2 luni anterior depunerii cererii. De unde ati scos cei 10 ani???

 7. unde se poate depune aceasta cerere pentru contributia la pensie? locuiesc in baden wurtenberg in Gaggenau, multumesc frumos

  1. La casa de pensie. Nu vorbim doar de o simpla cerere, sunt vreo 20 de pagini de formulare si un intreg dosar de intocmit (functie de varsta se va face si reintregirea cotizatiilor la pensie din tarile europene)

 8. Domnule Iulian,
  Spuneti-mi va rog daca dupa incheierea celor 3 ani,mama beneficiara poate continua singura plata contributiei la pensie.Va multumesc

  1. Orice persoana, indiferent de situatie, isi poate plati volunar contributia la pensie. Implicit si mama beneficiara – poate plati separat asigurarea de pensie.

 9. buna ziua,

  tocmai am primit de la Deutsche Renteversicherung o scrisorica prin care ma informeaza ca au fost instiintati de nasterea fetitei mele si care are nr meu de asigurare (mentionez ca sunt angajata, actual in elternzeit)…nu stiu ce trebuie sa fac ca sa pot beneficia de acest timp de pensie…trebuie sa completez formulare extra sau ma inregistreaza automat in sistemul dumnealor.
  Multumesc anticipat

 10. In timpul acestor 3 ani in care mi se plateste contributia la pensie …eu am si asigurarea medicala platita de stat sau treb sa pl din mana ? In caz ca nu am asigurare dupa sot
  Multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.